PDA

Επιστροφή στο Forum : Moss Ball


Aquabug
25-12-14, 21:42
Μετά από μια 5άμηνη αποχή από οτιδήποτε έχει να κάνει με ενυδρεία και φυτά,
έφτιαξα τη μπαλίτσα μου με επίγεια moss αυτή τη φορά
και λίγο monte carlo, lava rock και φυτόχωμα.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv305-pixeldazed-mossball00_zps4d73c4ce.jpg (http://s694.photobucket.com/user/pixeldazed/media/MossBall00_zps4d73c4ce.jpg.html)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv305-pixeldazed-mossball01_zps3c6f43d6.jpg (http://s694.photobucket.com/user/pixeldazed/media/MossBall01_zps3c6f43d6.jpg.html)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv305-pixeldazed-mossball02_zps9b227500.jpg (http://s694.photobucket.com/user/pixeldazed/media/MossBall02_zps9b227500.jpg.html)

Τάκης
25-12-14, 22:15
Τι ομορφια είναι αυτο βρε φίλε.
Εισαι φοβερός
Μπράβο

korasidikos
25-12-14, 22:23
πανεμορφο!μπραβο και παλι μπραβο!:)

delta66
26-12-14, 00:05
Πανεμορφο.
Τι εξοπλισμος και συντηρηση χρειαζεται (εκτος απο τη γυαλα και το φωτισμο που φαινονται), για να διατηρηθει μακροχρονα?
Ποιες οι διαστασεις της γυαλας?

pagokoftis
26-12-14, 01:03
Απλό και πολύ ωραίο!! Καθώς δατηρώ κι εγώ κατα περιόδους παρόμοια, πιστεύω το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της υγρασίας για την moss!! Οπότε περιοδικά κατάβρεγμα και σχετικά λίγες τρυπούλες για κυκλοφορία αέρα, τις οποίες εγώ δεν κάνω στο πάνω μέρος του καπακιού (σε μη γυάλινο δοχείο), αλλά περιμετρικά, ώστε να μένουν τα σταγονίδια λόγω της εξάτμισης στο πάνω μέρος, διατηρώντας περισσότερο την υγρασία, τα οποία λόγω συγκέντρωσης πέφτουν πάλι κάτω σαν "ψιχάλες"!! Το ίδιο περίπου κάνω και στα τεράρια με τις δενδρόβιες ταραντούλες που διατηρώ και έχει αποτέλεσμα!!
Φως δεν χρειάζεται πολύ, το ελάχιστο που φωτίζει ένα δωμάτιο από το παράθυρο, είναι υπεραρκετό, απλά να μην πέφτει πάνω της..
Είχα ξεχάσει σε μία άσπρη σακούλα δεμένη (μηδενικό φως), κομμάτια από moss για περισσότερο από 3 μήνες σε μπαλκόνι με μηδενικό φως και λόγω της υγρασίας η οποία παρέμενε, η moss είχε διατηρηθεί... με λίγο μούχλα, κουνούπια που είχαν εκολαφθεί και είχαν ψοφήσει καθώς και μεγαλωμένα σαλιγκάρια, τα οποία δεν είχα δει αρχικά :-)
Επίσης για την moss, για να μπορεί να κολλήσει εύκολα σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μαζεύουμε τα καφέ σπόρια που παράγει πριν την άνοιξη συνήθως, τα αποθηκεύουμε για όσο χρονικό διάστημα θέλουμε σε δοχείο με μηδενική υγρασία και όταν θελήσουμε τα ανακατέβουμε με λίγο γιαουρτάκι, και τα απλώνουμε στην επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε, όπως εδώ... Μετά από λίγο καιρό η moss θα αναπτυχθεί και θα γαντζωθεί πάνω στην περιφάνεια αυτή!! Ιδανική επιφάνεια είναι η λάβα!! Μαζεμένη moss από έδαφος, δύσκολα θα γαντζωθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω καταφέρει..
Περισσότερα φυσικά θα μας πει ο φίλος μας!!
Πάντως είναι δύσκολο αν ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο να μην θες να το επεκτείνεις σε vivarium/paludarium.. :grin::grin::grin::grin:
-------------------------
Για το φως απευθύνομαι αποκλειστικά στην moss, η monte carlo θέλει το φως της για να αναπτυχθεί!!
Περιμένω κι εγώ λεπτομέριες για τον φωτισμό, καθώς η cuba θέλει αρκετό που έιχα προσπαθήσει, ενώ η monte carlo πιστεύω θέλει τον μισό και λιγότερο..

Aquabug
26-12-14, 14:24
Να 'σται καλά παιδιά!
Το κυριότερο είναι η υγρασία και όχι τόσο το φως για τη moss σε αντίθεση με το monte carlo που θέλει περισσότερο φως όποτε το σετ είναι εντελώς πειραματικό λόγο αντίθετων απαιτήσεων.
Του δίνω φως 5-7 ώρες 11Watt 4000K για αρχή, αρκετή υγρασία με ψεκασμό
με βρόχινο ή Α|Ο και άδειασμα για να μην βαλτώνει, θερμοκρασία όχι πάνω από 23 βαθμούς.
Έχει περίπου 2 βδομάδες και μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά.