PDA

Επιστροφή στο Forum : Άλατα για Δίσκους


John T
04-07-05, 21:19
Φίλοι δισκάδες χέρεται -+5 !

Διαβάζοντας στο MCH, έπεσα πάνω σ' ένα άρθρο του κ. Γεώργιου Ρεκλού για Δίσκους (http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/discustank_greek05.html) στο οποίο αναφέρει (τελευταία παράγραφος): Απαραίτητα άλατα για «δίσκους».
Και η απορίες μου: Τι είναι αυτά τα άλατα; Είναι όντως απαραίτητα; Και τέλος: Τα χρησιμοποιεί κανείς από σας;

Αυτά! Εύχαριστώ πολύ! +-3

thediscusman
04-07-05, 22:42
Όταν χρησιμοποιείς απιονισμένο νερό με πολύ χαμηλή σκληρότητα πρέπει να προσθέσεις κάποια άλατα για να αναπληρώσεις τα ιχνοστοιχεία που απομακρύνθηκαν από το νερό. Τα άλατα είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των ψαριών ειδικά σε μικρή ηλικία όταν σχηματίζεται ο σκελετός τους.
Μια απλή και φτηνή λύση είναι να αναμιγνύεις το νερό από RΟ με νερό από τη βρύση, δεδομένου ότι το νερό της βρύσης είναι σκληρό. Τώρα αν όντως ισχύουν οι μετρήσεις που μας είπες στην περιοχή σου, τότε είναι μονόδρομος η προσθήκη αλάτων που θα τα αγοράζεις.
Νομίζω βγάζει η Aquarium Pharmaceuticals ένα προιόν που λέγεται electro right. Εγώ χρησιμοπιώ της JBL. Ανάλογα με το τι περιέχει το προιόν που θα αγοράσεις θα σου ανεβάζει τη GH ή την ΚΗ ή και τις δύο μαζί. Μπορείς βέβαια να προμηθευτείς από κάποιο κατάστημα με χημικά χημικές ουσίες σε σκόνη και να ετοιμάζεις εσύ το μίγμα που θα χρησιμοπιείς. Νομίζω κυκλοφορούν και άλατα που λένε ότι είναι ειδικά για δίσκους. Δεν το έψαξα αλλά ίσως εκτός από Ca, Mg, K, κτλ περιέχουν και άλλα στοιχεία που συναντώνται στα νερά του Αμαζονίου.
Εγώ χρησιμοποιώντας τα άλατα της JBL ανεβάζω τη GH κάπου στο 6-7 και την ΚΗ στο 3-4.
Πάντως πριν προχωρήσεις στην προσθήκη αλάτων σιγουρέψου για τις μετρήσεις στο νερό της βρύσης. Επαναλαμβάνω ότι μου φαίνεται λίγο απίθανο να έχεις τόσο μαλακό νερό.

John T
04-07-05, 23:08
Τώρα αν όντως ισχύουν οι μετρήσεις που μας είπες στην περιοχή σου, τότε είναι μονόδρομος η προσθήκη αλάτων που θα τα αγοράζεις.
Φίλε Παναγιώτη μάλλον κάνεις κάποιο λάθος. Δεν μένω στη Φλώρινα (που θα το ήθελα με τέτοιο νερό) αλλά στο Αίγιο!!! :D
Το ίδιο λάθος έχει γίνει και παλαιότερα με την περιοχή μου! Αφού το γράφω καθαρά στο προφίλ μου: και πόλη και νομό :roll:

Πάντως κατάλαβα τι είναι αυτά τα άλατα. :D
Ευχαριστώ πολύ! +-3

thediscusman
05-07-05, 00:34
Δεν μένω στη Φλώρινα (που θα το ήθελα με τέτοιο νερό) αλλά στο Αίγιο!!!
Συγγνώμη Γιάννη. :wink: Σε μπέρδεψα με τον άλλο δισκά από τη Φλώρινα. :twisted:
Το πιο πρακτικό τότε είναι να αναμιγνύεις το απιονισμένο νερό με νερό από τη βρύση. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια άλατα από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Ελπίζω να φάνηκα χρήσιμος.

Tolis
05-07-05, 00:44
AN χρησιμοποιεις νερο απο αντιστροφη οσμωση , τοτε χρειαζεσαι ή κοψιμο αυτου του νερου με νερο βρυσης μεχρι την επιθυμητη σκληροτητα, ή να προσθεσεις ειδικα αλατα (η πρωτη λυση ειναι η πιο ευκολη).

John T
09-07-05, 19:39
-+5 Ok. Κατάλαβα τι είναι αυτά τα άλατα. Αυτό με τη βρύση φαίνεται πιο φυσικό και θα το προτιμήσω όταν θα χρησιμοποιώ νερό από A/O.

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο! +-3

dantouan
12-07-05, 16:10
Πολυ καλο προιον για την προσθηκη του στο απιονισμενο νερο των δισκων (κατι σαν και αυτο που ψαχνεις δηλαδη), ειναι και το διαλυμα της εταιριας Seachem με την ονομασια Discus trace.

netblues
12-07-05, 21:29
OXI.. το Discus trace προσθετει trace elements αλλα οχι τα απαραιτητα αλατα.
Κοινως δεν επηρεαζει GH/KH

dantouan
13-07-05, 15:13
Νομιζω οτι και τα trace elements που εχει μεσα το εν λογω προιον λοιπουν απο το απιονισμενο νερο...

netblues
13-07-05, 15:40
Φυσικα και λειπουν. Δεν υποκαθιστουν ομως τα ιχνοστοιχεια τα αλατα που χρειαζονται.

John T
13-07-05, 20:03
Δεν ενδιαφέρομαι ακόμα να προσθέσω αυτά τα άλατα γιατί δεν χρησιμοποιώ νερό από Α/Ο όπως είπα και πιο πάνω. Απλά δεν ήξερα τι είναι και ρώτησα από περιέργια περισσότερο.

Πάντως, το Discus trace θα το έχω υπ' όψιν μου. Απ' ό,τι κατάλαβα, αφού δεν μεταβάλλει GH/KH μπορώ να το χρησιμοποιώ σαν συμπλήρωμα ακόμη και τώρα. Σωστά;

Ευχαριστώ Πολύ!

netblues
14-07-05, 09:37
Ετσι λεει το κουτι.. Τωρα για το αν κανει κατι η απλα ειναι νερακι..(η πιο απλα τα ιχνοστοιχεια περιεχονται ηδη στο νερο σου..) ποτε κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος...

lasal
14-07-05, 22:54
Απ' ό,τι κατάλαβα, αφού δεν μεταβάλλει GH/KH μπορώ να το χρησιμοποιώ σαν συμπλήρωμα ακόμη και τώρα. Σωστά;

Ευχαριστώ Πολύ!
Το Discus trace περιέχει άλατα μαγνησίου και ασβεστίου και αλλάζουν το Gh του νερού ανάλογα με την ήδη υπάρχουσα περιεκτικότητα αλάτων μαγνησίου και ασβεστίου που παίρνεις απο το νερό της βρύσης και την ποσότητα
που θα ρίξεις μέσα.
Το Discus trace δεν το έχεις ανάγκη για την ώρα "ούτε για συμπλήρωμα" παρά μόνον αν είχες αποκλειστικά νερό απο A/O.
http://www.seachem.com/products/product_pages/DiscusTrace.html
Για συμπλήρωμα "στην περίπτωση που έχεις ΚΑΙ φυτά" θα μπορούσες να βάλεις καλύτερα το Flourish που περιέχει πολύ λιγότερα άλατα μαγνησίου και ασβεστίου.
http://www.seachem.com/products/product_pages/Flourish.html