Επιστροφή στο Forum : Φωτισμός χωρίς φυτά
Γειά σας , θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το φως.
Έχω ένα ενυδρείο 120 λιτ με δυο λάμπες Τ8 20w η κάθε μια για 8 ώρες.
Το ενυδρείο είναι νταμάρι χωρίς φυτά και αναρωτιέμαι αν πρέπει να έχω και τις δύο λάμπες σε χρήση ή μόνο την μία και όχι για λόγους οικονομίας αλλά για τυχόν προβλήματα με άλγες και γενικά τι είναι σωστό με βάση την βιβλιογραφία.
Αν κάποιο μέλος γνωρίζει παρακαλώ ας με ''φωτίσει''.
Εγω θα αφηνα τη μια μονο. Δεν ειναι ενα θεμα που εχει κανονες για να υπαρχει βιβλιογραφια, αλλα η λογικη μου λεει οτι κανενα ψαρι δεν θελει δυνατο φωτισμο πανω απο το κεφαλι του και μαλιστα τοσο κοντα στην επιφανεια του νερου. Σε πολλα ειδη δεν αρεσει ο δυνατος φωτισμος και κρυβονται ειτε για να βρουν μια σκια, ειτε γιατι στρεσαρονται και νοιωθουν ευαλωτα, ενω αλλα απλα τον ανεχονται χωρις περιεργες συμπεριφορες.
Αν δεν υπαρχουν φυτα που οντως χρειαζονται καποιο φασμα και ενταση φωτος για να αναπτυχθουν, ο φωτισμος καλυτερο ειναι να μην ειναι πολυ εντονος. Προσωπικη γνωμη, παντα.
Ευχαριστώ αλλά δυστυχώς μόλις έκανα δοκιμή και είδα ότι το μπάλαστ δεν δουλεύει με μια μόνο λάμπα.
Άρα συνεχίζω υποχρεωτικά με δύο λάμπες.
Ίσως μια λύση για να μειώσω τον φωτισμό είναι να βγάλω τους ανακλαστήρες.
(τα ψάρια είναι molly και platies και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο στρες λόγω έντονου φωτισμού.)
Τους ανακλαστηρες βγαλτους, ναι. Ακομα μπορεις να κανεις και ενα αλλο κολπο, αν θελεις ετσι κι αλλιως να περιορισεις το φωτισμο με αυτα τα δεδομενα. Μπορεις να τυλιξεις αλουμινοχαρτο γυρω απο τις λαμπες, αφηνοντας κενο μονο ενα μερος τους. Στην ουσια ετσι περιοριζεις το φως που πηγαινει στο ενυδρειο.
Έξυπνο κόλπο ευχαριστώ θα ξεκινήσω με τους ανακλαστήρες και θα πειραματιστώ.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.