Επιστροφή στο Forum : Χάλασε η μαγιά;
Λοιπον έχω diy C02 και στο μίγμα βάζω μαγιά σε σκόνη αυτή που πουλάνε σε φακελάκια. Έχω αρκετό καιρό ένα φακελάκι ανοιχτό και το έχω στο ντουλάπι. Η ερώτηση μου είναι αν θα έχει χαλάσει η μαγιά. Μήπως πρέπει το φακελάκι που ανοίγω να το βάζω στο ψυγείο ή γενικά δεν χαλάει;
Γενικα δεν χαλαει. Την εχω αφησει αρκετες φορες ανοιχτη.
Στην απιθανη περιπτωση που εχει παθει κατι... θα το καταλαβεις απο τις ανυπαρκτες φυσαλιδες co2.. :D :D
Μπορεις να πας σε εναν φουρνο και να αγορασεις λιγη μαγια κανονικη (χλωρη) οχι ξερη και να την εχεις στην καταψυξη.
Εγω αυτο κανω και εχω πολυ καλη παραγωγη CΟ2 για πολυ καιρο με 2λιτρο μπουκαλι αναψυκτικου.
Γιώργο στο 2λιτρο τι αναλογίες βάζεις ;
Αν ανοιχτει η μαγια (σκονη φακελλακι) καλο ειναι να μπαινει στο ψυγειο, εκει που βαζουμε τα λαχανικα.
Βαζω 450 ml ζαχαρη και 1/2 κουταλακι του γλυκου μαγια. Ακομη βαζω 1/4 κουταλακι του γλυκου μαγειρικη σοδα (κραταει το ph απο μεγαλη πτωση).
Παντα διαλυω την ζαχαρη με χλιαρο νερο πριν την βαλω στο μπουκαλι και την μαγια, επειδη ειναι απο την καταψυξη την "ζωντανευω" ριχνοντας πανω της μερικες σταγονες χλιαρο (οχι πολυ ζεστο γιατι θα χαλασει) νερο.
Ακομη οταν φτιαχνω καινουργιο μιγμα δεν ξεπλενω το μπουκαλι και προσπαθω να κρατησω οσο περισσοτερο απο το ιζημα που εχει δημιουργηθει στον πατο του μπουκαλιου.
Με αυτον το τροπο εχω ~1 φυσ. ανα δευ/το για τουλαχιστον 20 μερες, μπορει και μηνα.
Η ξερη μαγια οταν ανοιχτει εχει φοβο μονο απο την υγρασια .
Βαζω 450 ml ζαχαρη και 1/2 κουταλακι του γλυκου μαγια. Ακομη βαζω 1/4 κουταλακι του γλυκου μαγειρικη σοδα (κραταει το ph απο μεγαλη πτωση).
Αυτο πυ δεν καταλαβα ειναι το γιατι η μαγειπικη σοδα κραταει το ΡΗ απο μεγαλη πτωση?
τη σοδα την βαζεις στο ενυδρειο ή στο μειγμα του CO2?
τη σοδα την βαζεις στο ενυδρειο ή στο μειγμα του CO2?
Η σόδα μπαίνει στο μίγμα της μαγιάς/ζάχαρης.
Ο λόγος που προσθέτω την σόδα είναι διότι με τις αντιδράσεις που γίνονται μέσα στο μπουκάλι το PH τείνει να πέφτει με τον καιρό, και επειδή δεν ξεπλένω το μπουκάλι αλλά κρατώ το ίζημα που δημιουργείτε στον πάτο προσθέτω και την σόδα για να αποφύγω την πτώση του PH.
Δοκιμές που έκανα με σταθερές ποσότητες ζάχαρης/μαγιάς αλλά χωρίς σόδα μου έδειξαν ότι το μίγμα κράταγε λιγότερο ή δεν είχε τόσο σταθερή απόδοση.
Την ιδέα για την σόδα την διάβασα σε ένα ξένο φόρουμ ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους για να γεμίζω το Co2 της Hagen (αυτό με την σκάλα διαχυτήρα) και όταν προσπάθησα να το διασταυρώσω βρήκα μεταξύ άλλων και το αρχείο που παραθέτω παρακάτω.
Ο συγγραφέας βέβαια προτείνει την προσθήκη στο μίγμα και κάποιου πρωτεϊνούχου ροφήματος (σε σκόνη) αλλά μιας και με την απλή συνταγή είχα πέρα από ικανοποιητικά αποτελέσματα δεν το έχω δοκιμάσει (ακόμα).
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.