Επιστροφή στο Forum : Πως οξυγονώνεται το νερό;
Γεια σας,
μία τελείως αρχάρια ερώτηση και δηλώνω πως οι φυσικές επιστήμες δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο. Ένα ενυδρείο με κλειστό καπάκι δεν μπορώ να καταλάβω πως γεμίζει οξυγόνο. Με ποιον τρόπο παρέχει το φίλτρο οξυγόνο στο νερό; Στη φύση δεν υπάρχει σκεπασμένος υδροβιότοπος.
Λογική η ερώτηση σου, η οξυγόνωση του νερού γίνεται στην επιφάνεια και εξαρτάται από το μέγεθος της επιφάνειας και πιο πολύ από την ανατάραξη που υπάρχει σε αυτή, για αυτό το λόγο ή βάζουμε αεραντλία έτσι ώστε οι φυσαλίδες που σκάνε στην επιφάνεια να δημιουργούν ανατάραξη ή έχουμε την έξοδο του φίλτρου ψηλά έτσι ώστε να δημιουργούν ανατάραξη. Επίσης και σκεπασμένο να είναι πάντα υπάρχει χώρος να περνάει φρέσκος αέρας.
Δηλαδή πέφτοντας το νερό από το σωληνάκι του φίλτρου προσελκύει οξυγόνο από τον αέρα που περνάει από την τρυπούλα που έχει το καπάκι; :confused:
Αρκει να πέφτει με λίγη δύναμη να προκαλεί ανατάραξη, και αν είναι λίγο πιο ψηλά απο την επιφάνεια να δημιουργεί φυσαλίδες είναι ακόμα καλύτερα
Archimendes
08-12-14, 16:13
Ο takis_gt έχει δίκιο σε αυτά που λέει, εγώ να συμπληρώσω ότι υπάρχουν υδροβιότοποι στη φύση χωρίς οξυγόνο, απλά κατοικούνται από βακτηρίδια (αυτά ψάχναμε στον Άρη).
Ο takis_gt έχει δίκιο σε αυτά που λέει, εγώ να συμπληρώσω ότι υπάρχουν υδροβιότοποι στη φύση χωρίς οξυγόνο, απλά κατοικούνται από βακτηρίδια (αυτά ψάχναμε στον Άρη).
Δυστυχώς όμως δεν το θέλουμε αυτό όταν έχουμε ψάρια, αν θέλουμε να φτιάξουμε υδροβιότοπο με βακτήρια ή υδροβιότοπο από το περιβάλλον του Αρη ή άλλου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος ή του Γαλαξία μας γενικότερα θα ανοίξουμε ειδική κατηγορία για αυτους βακτηριότοπους
PETROS_AFRICANOS
08-12-14, 18:31
Δυστυχώς όμως δεν το θέλουμε αυτό όταν έχουμε ψάρια, αν θέλουμε να φτιάξουμε υδροβιότοπο με βακτήρια ή υδροβιότοπο από το περιβάλλον του Αρη ή άλλου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος ή του Γαλαξία μας γενικότερα θα ανοίξουμε ειδική κατηγορία για αυτους βακτηριότοπους
Πολυνίκη καλησπέρα, δεν ξέρω ποιό ενυδρείο και ποιό φίλτρο έχεις για να στο εξηγήσω καλά αλλά θα προσπαθήσω. Βάλε την έξοδο του φίλτρου σου 2 εκατοστά χαμηλότερα από την επιφάνεια κι αν μπορείς επιμήκεινε την λίγο έτσι ώστε να κοιτά λοξά την επιφάνεια κάνοντας ρεύμα προς την απέναντι κατά μήκος πλευρά. Αυτή η αναταραχή είναι αρκετή για να υπεροξυγονώνει το ενυδρείο σου όπως σου είπε κι ο Τάκης.
Το φαινομενο που συντελείται στην επιφανεια του νερου με τον παφλασμο και προκαλει την οξυγονωση του, λεγεται ανταλλαγη αεριων.
http://symposia.ath.hcmr.gr/oldver/symposia5/127.pdf
Mετρηση με τη μεθοδο winkler
https://www.youtube.com/watch?v=FKdzbgHaQQM
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.