PDA

Επιστροφή στο Forum : Διαζύγιο ;


Juan
28-06-05, 09:49
Τα Apistogramma bitaeniata , αποφάσισαν να μου δείξουν με το καλύτερο τρόπο ότι είναι τελικά ζευγάρι και γέννησαν. Μου έκανε εντύπωση ότι αν και η πρώτη γέννα κατάφεραν και έκαναν ψαράκια τα οποία τα έβγαζε το θηλυκό ‘βόλτα’ και τα μάζευε πίσω στην σπηλιά κάθε βράδυ στην ώρα τους. Μέτρησα 5 μικρά (μόνο) τα οποία και προστάτευαν τόσο καλά οι γονείς που δεν υπήρξε απώλεια για 4 μέρες. Την 5η μέρα έκανα αλλαγή νερού με προσοχή και μετά από αυτό είδα το θυληκό να γυρνάει στο ενυδρείο και να έχει παρατήσει τα μικρά ! . . την κυνηγούσε το αρσενικό με μανία παντού και δεν την άφηνε καθόλου !!! (Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν υποδειγματικός πατέρας και προστάτευε την γύρω περιοχή πολύ καλά.) Αυτό κράτησε για πολύ ώρα μέχρι που το θυλήκο εξαφανίστηκε. Την έψαχνε σε όλες τις πιθανές κρυψώνες - χωρίς να σταματάει καθόλου - και όταν την έβρισκε συνεχιζόταν το κυνήγι. Φυσικά τα μικρά ‘χάθηκαν’.
Την επόμενη μέρα (εχθές) εμφανίστηκε πάλι το θυληκό και η καταδίωξη είχε σταματήσει. Είδα το αρσενικό να κάνει τις γνωστές κινήσεις πριν το ζευγάρωμα και να θέλει και πάλι να την οδηγήσει σε κάποια από τις καρύδες.

Είναι φυσιολογικά όλα αυτά ;
Σε περίπτωση άλλης γέννας μπορεί συμβεί το ίδιο ;

Tolis
28-06-05, 14:43
Η αλλαγη νερου δραστηριοποιησε ξανα την αναγκη τους για ζευγαρωμα.
Την επομενη φορα κλεψε τα μικρα.

Juan
28-06-05, 15:00
Την επομενη φορα κλεψε τα μικρα.

Προσπαθώ να αντισταθώ και να μην πάρω δεύτερο ενυδρείο (ακόμα) αλλά δεν βλέπω να το γλιτώνω.
Σε περίπτωση που βρώ άλλο ένα θυληκό βελτιώνεται η κατάσταση ;

Tolis
28-06-05, 18:47
Αν εννοεις οτι οταν ξαναπιανει το αρσενικο ανγκη να ζευγαρωσει θα πιανει την δευτερη θηλυκια και θα αφηνει την πρωτη να φυλαει τα μωρα της, οχι...

Giorgos
29-06-05, 00:26
Τα περισσότερα είδη Apistogramma είναι harem spawners, πράγμα που σημαίνει ότι το αρσενικό χρειάζεται περισσότερες από μία θηλυκές στην περιοχή του. Κατά την εμπειρία μου, είναι λάθος να κρατιούνται σε ζευγάρια (με κάποιες εξαιρέσεις) επειδή συνήθως συμβαίνει αυτό που παρατήρησες.
Τα αρσενικά είναι σχεδόν πάντα έτοιμα να ζευγαρώσουν. Γι'αυτό και χρειάζονται πολλές θηλυκές. Διαφορετικά, αν έχει μόνο μια θηλυκιά, μπορεί ακόμη και να τη σκοτώσει αν αυτή δεν είναι έτοιμη για αναπαραγωγή. Με την ύπαρξη περισσότερων θηλυκών, συνήθως προτιμάει αυτές που δεν έχουν μικρά ή αυγά στη σπηλιά (αφού είναι πολύ λιγότερο επιθετικές και πιο "προκλητικές").
Τις περισσότερες φορές βοηθάει να υπάρχουν παραπάνω από μια θηλυκιά αλλά εφόσον το ενυδρείο τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές (αρκετά λίτρα-χώρο, πολλές σπηλιές, κ.α.).
Βέβαια, αν η θηλυκιά είναι αρκετά καλή (και δυνατή) μητέρα, δεν αφήνει τον αρσενικό να πλησιάσει την φωλιά ή τα μωρά.