Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Θαλασσινο σε 60 λιτρα γινετε?

giorgos4789
17-11-14, 11:45
Καταρχας θα ηθελα να καλησπερισω ολα τα παιδια του φορουμ για τις πολυτιμες συμβουλες που δινετε σε εμας τους αρχαριους.
Θα ηθελα να σας ενημερωσω πως δεν γνωριζω τιποτα απο θαλασσινα ενυδρεια και γιαυτο ισως οι ερωτησεις που θας σας κανω θα φανουν λιγο χαζες.
Τι ειναι ο ανθρακας και ο αντιφωσφορος?τι ειναι το σκιμερ?τι ειναι το ρεφρακτομετρο?
Εχω ενα ενυδρειο 60 λιτρα αλλα απο αλλα αρθρα που εχω διαβασει δεν ειναι ευκολο να φιτιαξεις ενα θαλασσινο ενυδρειο σε 60 λιτρα,δηλαδη πρεπει να παω σε ενα μεγαλυτερο η απλος να μην το προσπαθησω.:(

Κλεόβουλος
17-11-14, 12:39
Καλώς ήρθες!
Η συμβουλή μου είναι, αν δεν έχεις ιδέα από ενυδρείο να ξεκινήσεις μ' ένα του γλυκού νερού και αφού μάθεις τα βασικά, διαβάζοντας και συζητώντας εδώ μέσα, κάνεις και το βήμα για τα αλμυρά που θέλουν περισσότερη εμπειρία ;)

giorgos4789
17-11-14, 13:40
Ειχα επιδιωξει και για γλυκο αλλα μετα το σταματησα λογο εργασιας.Απο γλυκου νερου εχω μια εμπειρια.
Γιαυτο τωρα θελω να παω στα αλατια.
Ελπιζω να σε καλυψα!

basillis
17-11-14, 16:31
Καλως ηρθες Γιωργο.
Ξεκινα με γλυκο νερο οπως σου ειπε ο Κλεοβουλος και μετα οταν ξαναθυμηθεις τα απαραιτητα γυρω απο τα ενυδρεια, προχωρας και σε θαλασσινο. Καλο διαβασμα.;)

ChocolatePuma
17-11-14, 17:07
Η μεγάλη διαφορά του θαλασσινού με το γλυκό, είναι κυρίως το κόστος (ξεκίνημα και συντήρηση)

Απ τα λίγα που ξέρω για το θαλασσινό, θεωρώ πως έχει πολλούς περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με το γλυκό γι αυτό και σου περιορίζει τα λάθη που σίγουρα θα κάνεις

Απ την άλλη όμως, αυτά τα λάθη κοστίζουν...

Οπότε, η επιλογή δική σου (και της τσέπης σου) ;)

kostas82
17-11-14, 17:26
Καταρχας θα ηθελα να καλησπερισω ολα τα παιδια του φορουμ για τις πολυτιμες συμβουλες που δινετε σε εμας τους αρχαριους.
Θα ηθελα να σας ενημερωσω πως δεν γνωριζω τιποτα απο θαλασσινα ενυδρεια και γιαυτο ισως οι ερωτησεις που θας σας κανω θα φανουν λιγο χαζες.
Τι ειναι ο ανθρακας και ο αντιφωσφορος?τι ειναι το σκιμερ?τι ειναι το ρεφρακτομετρο?
Εχω ενα ενυδρειο 60 λιτρα αλλα απο αλλα αρθρα που εχω διαβασει δεν ειναι ευκολο να φιτιαξεις ενα θαλασσινο ενυδρειο σε 60 λιτρα,δηλαδη πρεπει να παω σε ενα μεγαλυτερο η απλος να μην το προσπαθησω.:(καλως τον , Γιώργο γίνεται αλλά θέλει προσοχή και διάβασμα (αρκετό ) οι αρχές είναι ίδιες , οι παράμετροι που πρέπει προσέχεις αυξάνονται . Διάβασε αυτά να έχεις μια βάση και κουβεντιάζουμε ,
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73203
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15393
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14564
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44747
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24372
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14192
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14508

Παναγιώτης Κ
17-11-14, 20:46
Γίνεται στα 60 λίτρα, αλλά όπως είπαν οι προλαλήσαντες είναι δύσκολο για έναν αρχάριο.
Μπορείς να δοκιμάσεις αν θες, αλλά θα πρέπει να έχεις πολύ υπομονή, χρόνο και όρεξη για διάβασμα ώστε να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο.

Διάβασε αυτά που σου έβαλε ο Κώστας για αρχή, δες και θέματα στην κατηγορία του θαλασσινού και εδώ είμαστε να τα πούμε.

giorgos4789
18-11-14, 00:03
Όρεξη,υπομονή και κέφι υπάρχει.
Το κόστος κατά πόσο αυξάνεται ακριβώς με σχέση το γλυκό νερό.

Samian
18-11-14, 00:09
Φυσικά και γίνεται !!
Αργά με προσοχή ...πολύ μα πολύ διάβασμα....και όχι σε βιαστικές και σπασμωδικές ενέργειες - αποφάσεις.
Βιβλιογραφία και λοιπά..όπως οι προλαλήσαντες.

Καλή συνέχεια :D:D

Παναγιώτης Κ
18-11-14, 00:36
Όρεξη,υπομονή και κέφι υπάρχει.
Το κόστος κατά πόσο αυξάνεται ακριβώς με σχέση το γλυκό νερό.

Το κόστος είναι ανάλογο του τι θες να φτιάξεις.
Καταρχήν, σε τι κατάσταση βρίσκεται το ενυδρειακι σου; Μπορείς να το βάλλεις φωτός να το δούμε; Τι διαστάσεις έχει;

giorgos4789
18-11-14, 14:51
Κατά προτίμησει στην αρχή λέω να πάω για fish only και μετά για reef.
Θα ήθελα να βάλω δυο κλοουν,δυο chromis,ένα cardinal και κανα σαλιγκάρι.
Οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι 60 30 35
Φοτο πως ανεβάζω.

kostas82
18-11-14, 16:35
Κατά προτίμησει στην αρχή λέω να πάω για fish only και μετά για reef.
Θα ήθελα να βάλω δυο κλοουν,δυο chromis,ένα cardinal και κανα σαλιγκάρι.
Οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι 60 30 35
Φοτο πως αναιβάζω.
δυο κλοουνάκια και ένα ζευγάρι καρδινάλιους θεωρώ είναι οκ , τα χρώμις είναι κ@%&α και σκοτώνονται μεταξύ τους και σε τόσο περιορισμένο χώρο καλύτερα να τα αποφύγεις . Για να ανεβάσεις φωτογραφίες μπορείς όταν πας να απαντήσεις να πατήσεις το κουμπί που λέει διαχείριση συννημένων αρχείων και να ανεβάσεις απευθείας από τον υπολογιστή σου ή να δημοιουργήσεις έναν λογαριασμό σε κάποιον image hoster όπως το photobucket και μετά να ανεβάσεις εκεί την φωτογραφία και στην συνέχεια να κάνεις αντιγραφή τον συνδεσμο της φωτογραφίας και να τον επικολλήσεις στην απάντηση .

giorgos4789
18-11-14, 18:01
Φοτο

Diskus fan
18-11-14, 18:57
Έχουν αρχίσει οι "εκπτώσεις" και στα θαλασσινά ενυδρεία;
Τόσα χρόνια λέω να κάνω το 100λιτρο με ένα ζευγάρι Amphiprion bicinctus και ΔΕΝ το αποφασίζω... γιατί το θεωρώ μικρό.
Σε 60λιτρο... και 4 ψάρια;
Ακόμα και το Percula θέλει το ελάχιστο... 80 λίτρα!!!!!

giorgos4789
18-11-14, 19:45
Δηλαδή να το προσπαθήσω η όχι ρε παιδιά με έχετε μπερδέψει :smt017

thanasis76
18-11-14, 19:52

γνωμη μου ειναι να προσπαθησεις να παρεις πρωτα ενα πιο μεγαλο ενυδρειο!!!!
μπορεις ευκολα αν θελεις σου φτιαξουν κι ενα. τα μικρα DIY δεν κοστιζουν πολυ!!!!
σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν θα μπορεις να το χαρεις... θα πρεπει να εισαι συνεχεια στιν τσιτα μην συμβει κατι...
οσο πιο μικρο το ενυδρειο πιο δυσκολο και με ευκολα προβληματα...

Diskus fan
18-11-14, 20:02

Φίλε μου... κανονικά όσο λιγότερα γνωρίζει κάποιος για ενυδρεία... τόσο μεγαλύτερο ενυδρείο χρειάζεται.... κι λόγος είναι απλός.
Ο μεγάλος χώρος συγχωρεί λάθη... ο μικρός ΌΧΙ.
Κάνε ένα τουλάχιστον 100λιτρο... για 2 κλόουν.- ;)
-------------------------
γνωμη μου ειναι να προσπαθησεις να παρεις πρωτα ενα πιο μεγαλο ενυδρειο!!!!
μπορεις ευκολα αν θελεις σου φτιαξουν κι ενα. τα μικρα DIY δεν κοστιζουν πολυ!!!!
σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν θα μπορεις να το χαρεις... θα πρεπει να εισαι συνεχεια στιν τσιτα μην συμβει κατι...
οσο πιο μικρο το ενυδρειο πιο δυσκολο και με ευκολα προβληματα...

Έτσι... ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!! :smt023

giorgos4789
18-11-14, 20:03
Θα προσπαθήσω τώρα με το 60αρι και μετά θα πάω για μεγαλύτερο.
Μπορείτε να μου πείτε τον εξοπλισμό που χρειάζεται.
Ξέχασα να πω πως έχω ένα θερμοστάτη fluval και ένα φίλτρο εσωτερικό.

ChocolatePuma
18-11-14, 20:44
Τόσα χρόνια λέω να κάνω το 100λιτρο με ένα ζευγάρι Amphiprion bicinctus και ΔΕΝ το αποφασίζω... γιατί το θεωρώ μικρό.

Θα σε καταπλήξω σε λιγο καιρό....:smt025
Ας ξεπεράσουμε λιγο αυτο με τα ελάχιστα, γιατί κάποιες φορές θεωρία από πράξη μπορεί να διαφέρει...:smt115

Εφόσον το 60λιτρο έχεις, προσωπικά συμφωνώ μαζί σου!

Ξεκίνα μ αυτο!

Γενικά προτιμώ να κάνω λάθη και να μάθω μέσα απ αυτά, παρά να μην το δοκιμάσω καν
Συμφωνώ πως ένα μεγαλύτερο ενυδρειο ίσως να ηταν πιο καταλληλο, αλλά έχω δει 30λιτρα nano reef που τα σπανε, όπως έχω δει και 500λιτρα reef που απλα δεν υπάρχουν

Ο καθένας όπως και ότι μπορει...

Diskus fan
18-11-14, 21:10
Έχεις 30λιτρο... με ψάρια;
ΑΝ ΝΑΙ... εγώ θα σε κατα(επι)πλήξω... χειρονακτικώς.- :D

ChocolatePuma
18-11-14, 21:15
Έχεις 30λιτρο... με ψάρια;
ΑΝ ΝΑΙ... εγώ θα σε κατα(επι)πλήξω... χειρονακτικώς.- :D

"Εχω ΔΕΙ" έγραψα. Αν ειχα 30λιτρο, δεν θα εγραφα το "ΔΕΙ" :D
Googlare το "nano reef" (Ολα τα γραμματα black :p)

Δεν θα κανω τον ειδικό στα αλάτια. Ειτε σε γλυκό ειτε σε αλμυρο, ισχυει πως οσο μεγαλυτερο ενυδρειο υπαρχει, τοσο μειώνονται οι κινδυνοι και οι παρεμβάσεις

Αλλα όταν κάποιος λέει "εχω 60λιτρο" κι εμεις του λέμε "πάρε 150λιτρο και μην το ξεκινάς", μαλλον κινουμαστε σε λαθος κατευθυνση

Αν ειχε γράψει πως θελει να δοκιμασει σε 20λιτρο, οκ...θα συμφωνούσαμε ;)

Διάβασε τα λινκ που σου εγραψε στην αρχη ο Κωστας
Το σωστό ξεκίνημα προϋποθέτει διάβασμα

giorgos4789
18-11-14, 21:37
Συμφωνό μαζί σου φιλε ChocolatePuma:smt023
Τα άρθρα τα διάβασα αλλά έχω μια απορία τι είναι το sump.
.

ChocolatePuma
18-11-14, 21:43
Συμφωνό μαζί σου φιλε ChocolatePuma:smt023
Τα άρθρα τα διάβασα αλλά έχω μια απορία τι είναι το sump.
.

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16969
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Filters1.htm

Κι επίσης σε μια παράγραφο του 1ου λινκ (νομιζω) που σου εγραψε ο Κωστας, γράφει αυτά:

"Μετα αποφασιζουμε εάν θα κανουμε sump που θα μας προσφερει και βιολογικο καθαρισμο ή θα παμε σε εξωτερικο ή εσωτερικο φιλτρο μονο για τα χημικο και μηχανικο καθαρισμο.
Εάν κανουμε sump καλο είναι να είναι σε χωρητικοτητα τουλαχιστον το ένα τριτο του βασικης δεξαμενης.
Χωριζεται τουλαχιστον σε τρια διαμερισματα, το πρωτο θα εχει την υπερχειλιση, τους θερμοστατες, το chiller τον υαλοβαμβακα κ.α , το δευτερο θα εχει μερος του ζωντανου βραχου ή και αλγες μαζι που αποροφουν τα νιτρικα-φοσφορικα (refiugium) και το τριτο θα εχει την επιστροφη με την αντλια, τον φοσφορο, και τον ανθρακα(μπορουν να μπουν και σε άλλο διαμερισμα αλλα το βασικο είναι να δημιουργειτε εντονη ροη αναμεσα στο υλικο) αλλα και διαφορους αισθητηρες όπως του ph meter."

Κι εδω τα "αρνητικά" του
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55761

giorgos4789
18-11-14, 22:14
Αύριο πρωί πρωί στο πετ σοπ για αραγωνίτη και αλάτι.
Πόσο κιλά να πάρω αραγωνίτη 6-7 είναι καλά?Αυτό είναι καλό?http://http://www.petsupermarket.gr/5955/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-sea-salt-68kg.html

thanasis76
18-11-14, 22:29
ChocolatePuma τωρα για να καταλαβω ενθαρινεις ενα παιδια αρχαριο που δεν ξερει καν τι ειναι το σαμπ να παει να ξεκινησει θαλασσινο με 60 λιτρα??
συγνωμη κι ολας αλλα μην τρελαθουμε!!!!!!!!!!!!!!
θα εμπαινε ενα καινουργιος στο φορουμ, θα σου ελεγε, τι ειναι η βιολογια και θα του ελεγες αντε παρε ενυδρειο, ψαρια γιατι αμα δεν παθεις δεν θα μαθεις!!!!!!!!!! δεν ξερω αλλα μαλλον κατι εχει αλλαξει εδω μεσα.... :smt089:smt089:smt089

giorgos4789
18-11-14, 22:49
Φιλε θαναση μαλλον εχεις δικιο βιαζομαι απο τον ενθουσιασμο καλυτερα να το παω αργα και σιγουρα για τυχον λαθει.

Diskus fan
18-11-14, 22:58
Φιλε θαναση μαλλον εχεις δικιο βιαζομαι απο τον ενθουσιασμο καλυτερα να το παω αργα και σιγουρα για τυχον λαθει.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το κατάλαβες... έστω και από αυτό που έγραψε ο Θανάσης (τα δικά μου ΔΕΝ σε "καλύψανε")... κάλιο αργά παρά ποτέ!!!! :smt023

thanasis76
18-11-14, 22:59

μπορει καποια ατομα , μαζι κι εγω να σου γραφουμε λιγο αποτομα και να λες τι βλακες που ειναι αλλα να ξερεις οτι το κανουμε για καλο σου!!!! οσοι βιαστικαμε καναμε λαθη, τα πληρωσαν τα ζωντανα που χασαμε, το πληρωσε η τσεπη μας και μετα τι???? ξεκινησαμε σιγα σιγα οπως μας ελεγαν οι τοτε βλακες....
κατσε διαβασε λιγο, μελετησε, δες τι και πως απο αλλα θεματα που εκαναν θαλασσινο... παρε ιδεες και γνωμες....
αν κοιταξεις οσοι ξεκινησαν θαλασσινο με μικρο ενυδρειο, συντομα εψαχναν για πιο μεγαλο... και αντε μετα να μεταφερεις ζωντανους οργανισμους...
διαβασε λοιπον και αν σε κερδισει να κανεις ενα θαλασσινο... σκεψου το ενδεχομενο να πας σε λιγο πιο μεγαλο ενυδρειο!!!!
αυτα που σου γραφω τωρα τα κανω κι εγω....
χρονια στο γλυκο και αποφασισα να φτιαξω θαλασσινο... διαβαζω πανω απο 1-2 μηνες... και το ενυδρειο θα κολληθει σε καμια εβδομαδα...
νομιζεις εγω δεν θελω να ξεκινησω και χθες???? πρεπει ομως σιγα σιγα....
καλο διαβασμα....

Diskus fan
18-11-14, 23:02
μπορει καποια ατομα , μαζι κι εγω να σου γραφουμε λιγο αποτομα και να λες τι βλακες που ειναι αλλα να ξερεις οτι το κανουμε για καλο σου!!!! οσοι βιαστικαμε καναμε λαθη, τα πληρωσαν τα ζωντανα που χασαμε, το πληρωσε η τσεπη μας και μετα τι???? ξεκινησαμε σιγα σιγα οπως μας ελεγαν οι τοτε βλακες....
κατσε διαβασε λιγο, μελετησε, δες τι και πως απο αλλα θεματα που εκαναν θαλασσινο... παρε ιδεες και γνωμες....
αν κοιταξεις οσοι ξεκινησαν θαλασσινο με μικρο ενυδρειο, συντομα εψαχναν για πιο μεγαλο... και αντε μετα να μεταφερεις ζωντανους οργανισμους...
διαβασε λοιπον και αν σε κερδισει να κανεις ενα θαλασσινο... σκεψου το ενδεχομενο να πας σε λιγο πιο μεγαλο ενυδρειο!!!!
αυτα που σου γραφω τωρα τα κανω κι εγω....
χρονια στο γλυκο και αποφασισα να φτιαξω θαλασσινο... διαβαζω πανω απο 1-2 μηνες... και το ενυδρειο θα κολληθει σε καμια εβδομαδα...
νομιζεις εγω δεν θελω να ξεκινησω και χθες???? πρεπει ομως σιγα σιγα....
καλο διαβασμα....

Θανάση... αν σκοπεύεις κάνεις το 6000 λίτρων με θάλασσα... θα έρθω επίσκεψη στη Σάμο!!!!! :D

nazgul
18-11-14, 23:03

Ο ενθουσιασμος μονο θετικα εχει, αρκει να συμβαδιζει με την υπομονη και το διαβασμα. Μονος του, εχει προκαθορισμενο και πολλες φορες συντομο δρομο, αφου οδηγει στην απογοητευση.

Θα σου προτεινα να αρχισεις διαβασμα και ολα θα τα βρεις μπροστα σου σιγα σιγα και σωστα. Φυσικα, για οτι θελεις ρωτας. Σε καθε αλλη περιπτωση, οι βιαστικες κινησεις μονο προβληματα και ταλαιπωρια θα προκαλεσουν σε ψαρακια και ειναι κριμα. Ειτε το ενυδρειο που θα στησεις να ειναι θαλασσινου, ειτε γλυκου νερου.

thanasis76
18-11-14, 23:13
Θανάση... αν σκοπεύεις κάνεις το 6000 λίτρων με θάλασσα... θα έρθω επίσκεψη στη Σάμο!!!!! :D

Στην Σαμο δεν θα με βρεις... αχαχαχα . Στην Συρος ισως...
οχι το 6000 δεν χαλαει με τιποτα!!!!
ενα 800αρι θα ξεκινησω σε λιγο για να εχω και στο σπιτι κατι...+-6+-6

giorgos4789
18-11-14, 23:14
Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις απαντήσεις αποφάσισα να το αφήσω προς το παρών και να διαβάσω +-4
Στο μέλλον θα έχετε σίγουρα νέα μου!!!!

Diskus fan
18-11-14, 23:16
Στην Σαμο δεν θα με βρεις... αχαχαχα . Στην Συρος ισως...
οχι το 6000 δεν χαλαει με τιποτα!!!!
ενα 800αρι θα ξεκινησω σε λιγο για να εχω και στο σπιτι κατι...+-6+-6

Ουυυυπςςς... γέρος άνθρωπΑς... τι περιμένεις... το έχω "χάσει"!!!!! :D

ChocolatePuma
18-11-14, 23:16
ChocolatePuma τωρα για να καταλαβω ενθαρινεις ενα παιδια αρχαριο που δεν ξερει καν τι ειναι το σαμπ να παει να ξεκινησει θαλασσινο με 60 λιτρα??
συγνωμη κι ολας αλλα μην τρελαθουμε!!!!!!!!!!!!!!
θα εμπαινε ενα καινουργιος στο φορουμ, θα σου ελεγε, τι ειναι η βιολογια και θα του ελεγες αντε παρε ενυδρειο, ψαρια γιατι αμα δεν παθεις δεν θα μαθεις!!!!!!!!!! δεν ξερω αλλα μαλλον κατι εχει αλλαξει εδω μεσα.... :smt089:smt089:smt089

Ενθρρυνω εναν αρχαριο - αφου πρωτα διαβασει τα χιλια μυρια (νομίζω πως το εγραψα πιο πανω!!! εκτος κι αν το διάβασα μονο εγω) - να ξεκινησει με 60λιτρο (γιατι αυτο εχει) και να μην αποθαρρυνεται

Δεν εγραψα τιποτε περισσοτερο και τιποτε λιγοτερο (εκτος κι αν αυτα που γραφω τα καταλαβαίνω μονο εγω)

Οσο για το τι εχει αλλαξει εδω μέσα...πρωτα πρεπει να καταλάβω τι εννοείς, για να μπορέσω μετα να απαντησω

Καλώς ή κακως δεν έχουμε ολοι τη δυνατότητα να ξεκιναμε με 500λιτρα αλλα την παλεύουμε με τα μεσα που διαθετουμε

Το να απανταμε στις ερωτησεις καποιου, δεν σημαινει ταυτοχρονα "πήγαινε αυριο και ξεκινα να αγοραζεις υλικα"

ΥΓ : Στο τελος θα νιώσω υπέρ ήρωας που ξεκινησα στο γλυκο με 30λιτρο και τωρα ξεκιναω στο αλμυρό με 60λιτρο...

thanasis76
18-11-14, 23:24
Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις απαντήσεις αποφάσισα να το αφήσω προς το παρών και να διαβάσω +-4
Στο μέλλον θα έχετε σίγουρα νέα μου!!!!

περιμενουμε νεα σου μολις εισαι ετοιμος!!!!
Ουυυυπςςς... γέρος άνθρωπΑς... τι περιμένεις... το έχω "χάσει"!!!!! :D

σε καταλαβαινω.... σε πλησιαζω... χαχαχαχαχα

stanisalus18
19-11-14, 00:20
Ο ενθουσιασμος μονο θετικα εχει, αρκει να συμβαδιζει με την υπομονη και το διαβασμα. Μονος του, εχει προκαθορισμενο και πολλες φορες συντομο δρομο, αφου οδηγει στην απογοητευση.

Θα σου προτεινα να αρχισεις διαβασμα και ολα θα τα βρεις μπροστα σου σιγα σιγα και σωστα. Φυσικα, για οτι θελεις ρωτας. Σε καθε αλλη περιπτωση, οι βιαστικες κινησεις μονο προβληματα και ταλαιπωρια θα προκαλεσουν σε ψαρακια και ειναι κριμα. Ειτε το ενυδρειο που θα στησεις να ειναι θαλασσινου, ειτε γλυκου νερου.

:smt023 οπως ακριβως τα ειπε, ετσι ειναι. πολυ καλο διαβασμα και κυριως υπομονη. δεν θα σου βγει σε καλο η βιασυνη. σχεδον ολοι το παθαμε αυτο, μην ανησυχεις...

kostas82
19-11-14, 02:20
εκπτώσεις δεν θα το έλεγα , από προσωπική εμπειρία και έχοντας δει άπειρα θαλασσινά φίλων και γνωστών τα ocellaris που είπα στον φίλο πως μπορεί να τα βάλλει σε ένα 60 λιτρο είναι από τα ψάρια που πρακτικά μόλλις κάνουν host κάποιο κοράλλι δεν μετακινούνται γύρω από αυτό , το liveaquaria προτείνει το λιγότερο 75 λίτρα http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2124+755&pcatid=755 ενώ για ένα ζευγαρί καρδινάλιους προτείνει 37λίτρα που είναι πολύ αργοί κολυμβητες , πολύ μικρο τελικό μέγεθος και σίγουρα δεν θα ενοχλούν το ένα το άλλο . Το κομάτι του θαλασσινόυ ενυδρείου εξελίσεται και πολλόι μύθοι καταρίπτωνται συνέχεια όπως πχ ακόμμα πολλόι ισχυρίζονται ακόμα ότι τα λεντ δεν μεγαλώνουν σωστά τα κοράλλια και όταν δείχνεις φωτογραφίες λένε πως είναι ψεύτικες . Πέρα από το τι αναφέρει το κάθε site η παρατήριση και η εμπειρία είναι είναι χειροπιαστά και όταν βλέπεις κάθε μέρα τα κλόουν να γυρίζουν σε χώρο όχι πάνω από 40λίτρα για πιο λόγο να μην έιναι άνετα στα 60 εφόσον τους παρέχεις σωστή θερμοκρασία ,αλατότητα , μηδενική αμμωνία-νιτρώδη και χαμηλα΄νιτρικά φωφορικά , έτσι το βλέπω και αν ρωτήσεις 10 που φιλοξενούν ocellaris στα ενυδρεία τους οι 9 θα πουν το ίδιο .

ChocolatePuma
19-11-14, 03:49
εκπτώσεις δεν θα το έλεγα , από προσωπική εμπειρία και έχοντας δει άπειρα θαλασσινά φίλων και γνωστών τα ocellaris που είπα στον φίλο πως μπορεί να τα βάλλει σε ένα 60 λιτρο είναι από τα ψάρια που πρακτικά μόλλις κάνουν host κάποιο κοράλλι δεν μετακινούνται γύρω από αυτό , το liveaquaria προτείνει το λιγότερο 75 λίτρα http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+2124+755&pcatid=755 ενώ για ένα ζευγαρί καρδινάλιους προτείνει 37λίτρα που είναι πολύ αργοί κολυμβητες , πολύ μικρο τελικό μέγεθος και σίγουρα δεν θα ενοχλούν το ένα το άλλο . Το κομάτι του θαλασσινόυ ενυδρείου εξελίσεται και πολλόι μύθοι καταρίπτωνται συνέχεια όπως πχ ακόμμα πολλόι ισχυρίζονται ακόμα ότι τα λεντ δεν μεγαλώνουν σωστά τα κοράλλια και όταν δείχνεις φωτογραφίες λένε πως είναι ψεύτικες . Πέρα από το τι αναφέρει το κάθε site η παρατήριση και η εμπειρία είναι είναι χειροπιαστά και όταν βλέπεις κάθε μέρα τα κλόουν να γυρίζουν σε χώρο όχι πάνω από 40λίτρα για πιο λόγο να μην έιναι άνετα στα 60 εφόσον τους παρέχεις σωστή θερμοκρασία ,αλατότητα , μηδενική αμμωνία-νιτρώδη και χαμηλα΄νιτρικά φωφορικά , έτσι το βλέπω και αν ρωτήσεις 10 που φιλοξενούν ocellaris στα ενυδρεία τους οι 9 θα πουν το ίδιο .

+1!!
Το χόμπι εξελίσσεται και μυθοι καταρριπτονται...;)

thanasis76
19-11-14, 07:27

ωστα πολυ ωραια τα λες και σωστα, οπως επισης μεχρι ενα σημειο και ο Chocolatepuma, ΑΛΛΑ.... αυτα προηποθετουν οτι καποιος εχει διαβασει και εχει καταλαβει και μαθει πολλα!!!! οταν το παιδι δεν τα εχει διαβασει ολα και ρωταει τι ειναι σαμπ... δειχνει οτι δεν ειναι ετοιμος ακομη και θελει διαβασμα...
δεν ειναι καλο να διαβασει πρωτα λιγο παραπανω και μετα να ξεκινησει νομιζω...

ChocolatePuma
19-11-14, 09:24
ωστα πολυ ωραια τα λες και σωστα, οπως επισης μεχρι ενα σημειο και ο Chocolatepuma, ΑΛΛΑ.... αυτα προηποθετουν οτι καποιος εχει διαβασει και εχει καταλαβει και μαθει πολλα!!!! οταν το παιδι δεν τα εχει διαβασει ολα και ρωταει τι ειναι σαμπ... δειχνει οτι δεν ειναι ετοιμος ακομη και θελει διαβασμα...
δεν ειναι καλο να διαβασει πρωτα λιγο παραπανω και μετα να ξεκινησει νομιζω...

Θανάση καλημέρα
Το διάβασμα, ειδικά στο θαλασσινό, ειναι κάτι παραπάνω απο απαραίτητο
Νομιζω πως τελικά συμφωνούμε σε όλα :D

Οποιος θέλει να κάνει βιαστικές κινήσεις, στο τέλος θα βρεθεί να πετάει λεφτά και να χάνει ζωντανά

Σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και υπομονή πάνω απ όλα!

Η δική μου (μικρή) ένσταση, αφορούσε στο να "μην το προχωρήσει, επειδή έχει μικρό ενυδρείο" ;)

thanasis76
19-11-14, 09:56
Θανάση καλημέρα
Το διάβασμα, ειδικά στο θαλασσινό, ειναι κάτι παραπάνω απο απαραίτητο
Νομιζω πως τελικά συμφωνούμε σε όλα :D

Οποιος θέλει να κάνει βιαστικές κινήσεις, στο τέλος θα βρεθεί να πετάει λεφτά και να χάνει ζωντανά

Σωστός προγραμματισμός, οργάνωση και υπομονή πάνω απ όλα!

Η δική μου (μικρή) ένσταση, αφορούσε στο να "μην το προχωρήσει, επειδή έχει μικρό ενυδρείο" ;)

το να μην προχωρησει καποιος που δεν εχει να παρει πιο μεγαλο ενυδρειο ειναι κριμα, δεν λεω οχι... απλα αν δεν διαβασει ξερεις οτι θα χασει πολλα ευρω και την ορεξη για κατι καλο...
ιδικα καποιος που δεν θα διαβασει θα παει σε ενα πετ, θα τον φορτωσει με 3-4-5-6 ψαρια και θα του πει χωρανε...:smt075:smt075
ειδες που σε επιασα με το καλο και συμφωνησες....:smt110:smt110:smt110

Diskus fan
19-11-14, 15:23
+1!!
Το χόμπι εξελίσσεται και μυθοι καταρριπτονται...;)

Οι μύθοι μπορεί να καταρίπτονται... η βλακεία μας όμως;
Πως μπορεί να αισθάνεται κάποιος ευχαριστημένος... βλέποντας (θαλάσσιο) είδος (έστω και μικρό)... σε ένα ενυδρείο 20Χ20 εκ. ;
Εγώ... όχι.-

ChocolatePuma
19-11-14, 15:40
Οι μύθοι μπορεί να καταρίπτονται... η βλακεία μας όμως;
Πως μπορεί να αισθάνεται κάποιος ευχαριστημένος... βλέποντας (θαλάσσιο) είδος (έστω και μικρό)... σε ένα ενυδρείο 20Χ20 εκ. ;
Εγώ... όχι.-

Δεν μίλησε κανεις για 20Χ20
Πχ δοκιμάζω για 1η φορά θαλασσινο σε 38Χ38Χ43
Αυτό έχω αυτό δοκιμάζω. Και φυσικα ΔΕΝ βαζω ψαρια που απαιτουν περισσότερα λιτρα

Ο φιλος δεν ανέφερε 20λιτρο. Μιλησε για 60λιτρο γιατί αυτό έχει

Συμφωνώ πως δεν πρεπει να κανει το παραμικρο, πριν λιωσει βιβλια και site, απ το διαβασμα

Αλλα διαφωνώ να παψει να το σκεφτεται, επειδή το 60λιτρο σε καποιους φαινεται μικρο...

johnpecn`
19-11-14, 16:19
Δεν μίλησε κανεις για 20Χ20
Πχ δοκιμάζω για 1η φορά θαλασσινο σε 38Χ38Χ43
Αυτό έχω αυτό δοκιμάζω. Και φυσικα ΔΕΝ βαζω ψαρια που απαιτουν περισσότερα λιτρα

Ο φιλος δεν ανέφερε 20λιτρο. Μιλησε για 60λιτρο γιατί αυτό έχει

Συμφωνώ πως δεν πρεπει να κανει το παραμικρο, πριν λιωσει βιβλια και site, απ το διαβασμα

Αλλα διαφωνώ να παψει να το σκεφτεται, επειδή το 60λιτρο σε καποιους φαινεται μικρο...

Πάντως με 50 -70 ευρω στις αγγελίες έχει και 200lt:D
38*38 τι θα βάλεις ;

Diskus fan
19-11-14, 16:22
Σοκολατένιε... για να ΜΗΝ το "ζαλίζουμε"... ξαναδιάβασε τι έγραψα στο #17... κι ΑΝ υπάρχει ακόμα απορία... να το κουβεντιάσουμε.- ;)

artsi28
19-11-14, 16:27
εγω φιλε επειδη ειμαι σαν κ σενα...θα σου ελεγα να ξεκινησεις αυτο που θελεις κ στα λιτρα που εχεις!!
αν δεις οτι την παλευεις πανω απ'ολα οικονομικα ανεβα λιτρα!!κ εγω με 60 ημουν...πηγα στα 100...κ εφτασα 330...
εγω θα πουλησω τελικα το 300αρι μπυ (για αλλους λογους) κ μολις φτιαξω παλι θα κανω ενα 60λιτρο θαλασσινο!!!
αν εσενα δ σου αρεσει μου το πουλας κ βλεπεις τι ωραιο γινεται...χαχαχ!!!
απλα σωσταλενε κ οι υπολοιποι...θελει λιγο διαβασμα...

Diskus fan
19-11-14, 16:38
artsi28... για πόσο καιρό συνολικά... τα "κράτησες" τα ενυδρεία;

artsi28
19-11-14, 17:02
για αρκετα χρονια αλλα δ καταλαβαινω την ερωτηση σου!!

Diskus fan
19-11-14, 17:13
Απορία... ΔΕΝ έχει παραπάνω εξήγηση.-

artsi28
19-11-14, 17:18
απλα δ κολαγε πουθενα αυτη η ερωτηση!!!
για αλλο πραγμα λεμε στο post του παιδου

giorgos4789
19-11-14, 18:03
Θα ακούσω την συμβουλήσας και θα πάω σε ένα μεγαλύτερο.
Καλά είναι τα 100λ ή και λίγο παραπάνω για θαλασσίνο?

http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html

ChocolatePuma
19-11-14, 18:51
Σοκολατένιε... για να ΜΗΝ το "ζαλίζουμε"... ξαναδιάβασε τι έγραψα στο #17... κι ΑΝ υπάρχει ακόμα απορία... να το κουβεντιάσουμε.- ;)

Συμφωνώ να μην το ζαλίζουμε!:smt019

Αν θες να διαβάσω μόνο το #17, γιατί έγραψες άλλα τόσα μετά το #17????

Απορία....;)

Και 2η απορία : Τι γυρεύεις στα αλάτια???? :smt101

thanasis76
19-11-14, 18:53
Θα ακούσω την συμβουλήσας και θα πάω σε ένα μεγαλύτερο.
Καλά είναι τα 100λ ή και λίγο παραπάνω για θαλασσίνο?

http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html

με 100-120 λιτρα εισαι πολυ καλλητερα. Αλλα εννοειτε οτι θα πρεπει πρωτα να διαβασεις... το θαλασσινο αν το κατανοησεις, δεν ειναι κατι δυσκολο!!!!
περιμενω πως και πως να δω το ενυδρειο σου και να το καμαρωσω...;);)

ChocolatePuma
19-11-14, 18:55
με 100-120 λιτρα εισαι πολυ καλλητερα. Αλλα εννοειτε οτι θα πρεπει πρωτα να διαβασεις... το θαλασσινο αν το κατανοησεις, δεν ειναι κατι δυσκολο!!!!
περιμενω πως και πως να δω το ενυδρειο σου και να το καμαρωσω...;);)

Θανάση τα είπες ΟΛΑ σε μια πρόταση!!:smt038

Για μένα το θέμα έκλεισε : Ο καθένας προχωρά με ότι μέσα έχει και οφείλει 1ον να έχει ενημερωθεί γι αυτο που παει να κανει και 2ον να μην ρισκάρει ζωές...

giorgos4789
19-11-14, 19:01
Φίλε Θανάση θα σε εκπλήξω:smt104:smt104:smt104:smt104:smt103:smt103: smt103:smt103

artsi28
19-11-14, 19:26
σαφως καλυτερα τα λιτρα που θα πας φιλε μου αλλα εκτος απο το κοστος αγορας ενος μεγαλυτερου ενυδρειου που λες οτι θα κανεις...ανεβαινεις σε λεφτα κ στον εξοπλισμο (εκτος αν σε καλυτει αυτος που ηδη εχεις) , σε κοστος "στησιματος" να στο πω ετσι γιατι ανεβαινεις κ στα κιλα βραχου που θες για τα λιτρα αυτα αλλα κ μετα στο κοστος συντηρησης!!!
σκεψου κ αυτα φιλαρακι κ μετα αποφασισε για το αν θα πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο ποσο μαλλον σε θαλασσινο που λεμε!!
αν κ παλι επιμενεις...επιμενω κ εγω στην προταση μου που σου εκανα να μου πουλησεις το "μικρο" κ να το κανω εγω κουκλι θαλασσινο σε καμποσους μηνες που θα ξεμπερδεψω...!!!
κ θα χωρανε κ τα ψαρακι μια χαρα.... ;)

ταπεινη μου αποψη παντα....κ αρχαριος σχετικα....

Diskus fan
20-11-14, 04:43
Συμφωνώ να μην το ζαλίζουμε!:smt019

Αν θες να διαβάσω μόνο το #17, γιατί έγραψες άλλα τόσα μετά το #17????

Απορία....;)

Και 2η απορία : Τι γυρεύεις στα αλάτια???? :smt101

ΔΕΝ τα έγραψα... μόνο για σένα. :rolleyes:

Παλιό απωθημένο... από το 1985 είχα βάλει στα σχέδια ένα θαλασσινό... ακόμα στα σχέδια έχει μείνει... κι ας έχω τόσα ενυδρεία στο σπίτι.- ;)

ChocolatePuma
20-11-14, 07:58
ΔΕΝ τα έγραψα... μόνο για σένα. :rolleyes:

Παλιό απωθημένο... από το 1985 είχα βάλει στα σχέδια ένα θαλασσινό... ακόμα στα σχέδια έχει μείνει... κι ας έχω τόσα ενυδρεία στο σπίτι.- ;)

Ποτέ δεν είναι αργά!
Αλλά μην ξεκινήσεις με τπτ 20Χ20, γιατί όσο μικρό ψάρι κι αν βάλεις, δεν θα το χαρείς...:p:p:p

Καλή συνέχεια!!!!!:smt082

giorgos4789
31-12-14, 17:55
Καταρχας θα ηθελα να καλησπερισω για ακομη μια φορα ολα τα παιδια του φορουμ.
Μετα απο περιπου εναμιση μηνα διαβασματος πιστευω πως σχεδον ολες οι αποριες που ειχα στα θαλασσινα ενυδρεια δεν υπαρχουν πλεον.
Εψαξα και βρηκα αυτο το ενυδρειο http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html (http://www.petsupermarket.gr/4009/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/water-home-80x35x45cm-126lt.html)
Τη λετε ειναι καλο?

ChocolatePuma
31-12-14, 20:53
Καλησπέρα και χρονια πολλά

Ολα μια χαρά ειναι, αρκεί να έχεις σκεφτεί που θα μπουν τα φωτα (και τι φωτα θα είναι αυτα), που θα μπει στο σκιμερ, που θα μπει το φιλτρο (εσωτερικό, κρεμαστο ή εξωτερικό)

Θέλω να πω, μην σ απασχολεί η γυάλα αυτή καθ αυτη, αλλά και τα παρελκόμενα που θα χρειαστεις τα οποία τελικά ειναι πιο σημαντικά απ τη γυάλα

giorgos4789
31-12-14, 21:02
Φιλε ChocolatePuma χρονια πολλα!!!!
Εχω σκεφτη που θα τα βαλω ολα,την τριτη θα παω να το αγορασω και μετα συζηταμε.

giorgos4789
03-01-15, 18:15
Παιδια πιο απο τα δυο προτεινετε να παρω
http://www.petsupermarket.gr/3088/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-4plus-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%C E%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-215lt.html
http://www.petsupermarket.gr/3091/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-u3-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-150lt.html
Παιδια τελικα αυτο θα αγορασω πως σας φαινετε?
http:// http://www.petsupermarket.gr/6908/προϊόντα/sunsun-hrx-800h-ενυδρείο-157l.html

ChocolatePuma
03-01-15, 19:14
Παιδια πιο απο τα δυο προτεινετε να παρω
http://www.petsupermarket.gr/3088/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-4plus-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%C E%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-215lt.html
http://www.petsupermarket.gr/3091/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-u3-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-150lt.html
Παιδια τελικα αυτο θα αγορασω πως σας φαινετε?
http:// http://www.petsupermarket.gr/6908/προϊόντα/sunsun-hrx-800h-ενυδρείο-157l.html

Δεν ανοίγει το τελευταιο λινκ

giorgos4789
03-01-15, 19:27
http://www.petsupermarket.gr/6908/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sunsun-hrx-800h-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-157l.html

ChocolatePuma
03-01-15, 20:59
http://www.petsupermarket.gr/6908/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sunsun-hrx-800h-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-157l.html

Για θαλασσινό το προορίζεις?

giorgos4789
03-01-15, 21:10
Ναι για θαλασσινο και πιο συγκεκριμενα για fish only. (για αρχη)

ChocolatePuma
03-01-15, 21:53
Ναι για θαλασσινο και πιο συγκεκριμενα για fish only. (για αρχη)

Στο λεω - γιατί ο φωτισμός του δεν κάνει σίγουρα για reef

giorgos4789
04-01-15, 00:45
Εσυ προσωπικα πιο απο τα δυο θα επερνες

pagokoftis
04-01-15, 21:04
Το sun sun έχει πάρει ένας γνωστός γνωστού το συγκεκριμένος και έιχε μείνει ευχαριστημένος πολύ!! Ο χώρος των φίλτρων στο πάνω μέρος είναι αρκετός, σαν να έχεις ένα μικρό sump από πάνω!! Για αντιφωσφορο, άνθρακα και σφουγκάρι/βαμβάκι είναι οκ!! Έχει αρκετό χώρο και για siporax/ελαφρόπετρα αν δεν έχεις βράχο μέσα να στηρίξεις την βιολογία σου!!
Τα φώτα πάντως αν σκεφτεσαι να βάλεις κοραλια δεν κάνουν με τίποτα ούτε μπορείς να τα αναβαθμίσεις, αλλά μπορείς να τα βγάλεις και να προσαρμόσεις led αν ασχοληθείς εύκολα όπως το είχα δει!!
Το waterwaves και αυτό καλό είναι το έχω δει σε μαγαζί, αν και μου φάνηκε λεπτό το τζάμι του, θα πρέπει να πάρεις φίλτρο και σίγουρα μου είχε πει ο υπεύθυνος, με εγγύηση δική του, τρυπιέται αν θες να φτιάξεις sump..

ChocolatePuma
04-01-15, 21:07
Εσυ προσωπικα πιο απο τα δυο θα επερνες

Μην το πας μεσω στατιστικής ;)
Δεν έχω άποψη, γιατί δεν είχα κανενα απ τα δύο ενυδρεια

Οπως σου εγραψα πιο πανω, πρεπει να λάβες υπόψη εκτός από τα λίτρα και
1. Παχος γυαλιου
2. Φωτισμό
3. Που θα τοποθετήσεις σκιμερ και φίλτρο
4. Αν συνοδεύεται απο βαση (αν δεν εχεις που να το τοποθετήσεις)
5. Μάρκα
6. Εγγυηση αν υπάρχει

giorgos4789
04-01-15, 23:55
Το sun sun μου ειπε και εμενα ο πωλητης πως για θαλασσινο ειναι οτι πρεπει,ενω για το waterwaves μου ειπε πως δεν κανει για θαλασσινο.
Τα φωτα για το sun sun δηλαδη δεν κανουν αν θελω να βαλω μεσα κοραλια?

ChocolatePuma
05-01-15, 09:42

Οχι.

pagokoftis
05-01-15, 13:15
Καλά μην τον αποθαρρύνουμε τον άνθρωπο εντελώς!!
Μπορείς να βάλεις πολυ εύκολα κοράλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα εύκολα δεν είναι πολύ όμορφα!!
Κοίταξε π.χ. το ενυδρείο με τα εύκολα κοράλια του κορυφαίου Αυστραλού Aussie Reefer (http://www.reef2reef.com/forums/club-cube/121067-my-cube.html) , το οποίο είναι 280 λίτρα με 40w (led flood lights...) φωτισμό μόνο και αρκετό ύψος!! Βέβαια αν δεις το ενυδρείο με τα σκληρά του θα πάθεις πλάκα, αλλά λέμε τωρα :D :D :D
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας να το δεις από κοντά το ενυδρείο αν το έχει το κατάστημα ή να ρωτήσεις τον πωλητή για το τι λάμπες παίρνει ακριβώς, ώστε να βάλεις τις κατάλληλες..
Γενικά πάντως τα κοράλια έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σχέση με το FO ενυδρείο, ακόμα και τα εύκολα..
Το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις ένα FO και μετά αφού αποκτήσεις αρκετή εμπειρία, να δεις τι μπορείς να κάνεις για κοραλάκια..
Επίσης όπως σου είπε και ο ChocolatePuma, πρέπει να δεις που θα βάλεις φίλτρα αν δεν σε ικανοποιήσει το ενσωματωμενο του sun sun π.χ. και επίσης που θα βάλεις το σκίμερ αν επιλέξεις αυτήν την μέθοδο, διαφορετικά θα χρειαστείς ενα refugium με άλγες ή ένα algae scrubber (που ακολουθώ εγώ) τα οποία δεν χωράνε εσωτερικά σε ένα ενυδρείο, οπότε θα πρέπει να φτιάξεις sump, οπότε και πάμε καλύτερα στο ενυδρείο της waterwaves που έχει πιο "εύκολο" καπάκι για μετατροπες κλπ..
Απλά το waterwaves που είχα δει ήταν πολύ λεπτό το τζάμι του ξαναλέω, πρέπει να ήταν 6mm!!
Επίσης τα φίλτρα που προτείνεις παραπάνω δεν τα βρίσκω και τόσο αποτελεσματικά και σίγουρα καθόλου αποτελεσματικά αν δεν βάλεις βράχο μέσα..
Επίσης για να μην παρεξηγούμαι, σου είπα οτι μπορείς να βάλεις εύκολα κοραλάκια μέσα, αλλά το φως είναι ένα, από τα πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις..
Θα πρέπει να κάνεις μία αυτόματη αναπλήρωση π.χ. καθώς όλα τα κοράλια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ψάρια στη μεταβολή της αλατότητας, που σημαίνει κι άλλες μετατροπές αν δεν έχεις sump!!
Καταλήγω προτείνοντάς σου να φτιάξεις ένα FO, να χαρέις τα ψαράκια σου και αργότερα αν σκεφτείς να βάλεις και κοράλια, να πας σε κάποιο άλλο ενυδρείο με sump... και σε καλύτερες συνθήκες θα ζουν τα ζωντανά σου και εσύ θα ασχολείσαι όσο το δυνατόν λιγότερο με την συντήρησή του..

giorgos4789
05-01-15, 14:07
Και εγω για FO ελεγα να το παω στην αρχη και μετα για reef γιαυτο ο φωτισμος που θελω να αγορασω να κανει και για reef.
Αυτο το φιλτρο πως σου φαινεται?
http://www.petsupermarket.gr/5798/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-306-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%89%CF%82-300lt.html

pagokoftis
05-01-15, 16:18
Πιστεύω θα είσαι σούπερ με το φίλτρο το συγκεκριμένο, καθώς έχει αρκετό χώρο για υλικό μέσα αν βάλεις λίγο βράχο!!
Δεν είχα ποτέ fluval, οπότε θα σου πουν περισσότερα οι υπόλοιποι πιο έμπειροι, αλλά έχω δει το 206 από κοντα σε φίλο και μου άρεσε πολύ η κατασκευή του καθώς και το μακρόστενο σφουγκάρι κατά την είσοδο του νερού, που κρατάει έυκολα την μπίχλα.. Λόγω του μεγάλου του μήκους στο πάνω μέρος ήταν σκούρο και στο κάτω σχεδόν λευκό.. Μπορεί να μην αφήνει την βρώμα να περνάει μέσα, αλλά πιστεύω λόγω της μικρής διατομής θα χρειάζεται συχνότερο καθάρισμα.. εύκολη διαδικασία πάντως..
Επιπλέον με 1150λ/ω πιστεύω θα είσαι οκ για τα λίτρα σου!!

ChocolatePuma
05-01-15, 21:13
Καλά μην τον αποθαρρύνουμε τον άνθρωπο εντελώς!!
Μπορείς να βάλεις πολυ εύκολα κοράλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα εύκολα δεν είναι πολύ όμορφα!!

Από την εμπειρία σου : Πιστεύεις ότι θα αρκεστεί στα πολύ εύκολα κοράλια? ;)

Και εγω για FO ελεγα να το παω στην αρχη και μετα για reef γιαυτο ο φωτισμος που θελω να αγορασω να κανει και για reef.

Το καλύτερο ειναι να αποφασίσεις εξ αρχής τι θέλεις να φτιάξεις, γιατί ίσως να δωσεις χρήματα χωρις να υπάρχει λόγος και να μην σου βγει το αποτέλεσμα

pagokoftis
05-01-15, 22:26
Από την εμπειρία σου : Πιστεύεις ότι θα αρκεστεί στα πολύ εύκολα κοράλια? ;)
Το καλύτερο ειναι να αποφασίσεις εξ αρχής τι θέλεις να φτιάξεις, γιατί ίσως να δωσεις χρήματα χωρις να υπάρχει λόγος και να μην σου βγει το αποτέλεσμα

Όχι δεν το πιστεύω :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Δύσκολα θα αντισταθεί κανείς!!
Έχεις δίκιο για το ότι μπορεί να δώσει χρηματα άσκοπα αν δεν αποφασίσει εξ αρχής..
Δεν θέλω να συμβουλέψω λάθος, αλλά μιας και ο φίλος μας ξεκίνησε το θέμα για ενυδρείο 60 λίτρων και πιστεύω ότι δεν θα θέλει να δώσει αυτά που χρειάζονται για ένα reef 150+ λίτρων, θα πρότεινα 2 πράγματα

1. Να φτιάξεις ένα reef 60άλιτρο με τον σωστό εξοπλισμό (όπως έχω ξεκινήσει κι εγώ), πράγμα που προϋποθέτει και αρκετό διάβασμα (από ότι βλέπω έχεις ξεκινήσει) αλλά και να πιάνουν τα χέρια σου... ή να σου το φτιάξει κάποιος πετσοπάς π.χ.
2. Να αγοράσεις το 150+άλιτρο για FO και μόνο..

Τώρα αν στο FO θες να βάλεις κανά εύκολο κοραλάκι, τι να πω? Μπορεί να καταφέρεις να διατηρήσεις μερικά, αλλά δεν θα είναι αυτό που έχεις ονειρευτεί και δύσκολα έως απίθανο να μπορέσεις να τροποποιήσεις το ενυδρείο ώστε να φιλοξενήσεις πιο απαιτητικούς οργανισμούς..

Για κοράλια δεν θα πρότεινα γενικά κανένα έτοιμο ενυδρείο, εκτός αυτών που έχουν όλα τα απαιτούμενα κρυφά στην πλάτη και πάλι με επιφύλαξη, αλλά μια custom κατασκευή στην οποία θα μπορείς να προσαρμόσεις τα πάντα...
Σωστό φωτισμό στο καπάκι
Ένα sump όπου θα μπορέσεις να βάλεις τον περισσότερο εξοπλισμό μέσα
Αυτόματη αναπλήρωση μέσα στο sump
Δοσομετρικές για τα κοράλια σου

Η σειρά που ακολούθησα εγώ αν σε βοηθάει κάπου, ήταν, διαβάζοντας αρκετά, ένα 20λιτρο μεσογειακό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=84176) για να δοκιμάσω πράγματα, μετά ένα 60άλιτρο μεσογειακό, μετά ένα 400άλιτρο μεσογειακό με sump και τώρα ένα 60άλιτρο reef..
Σίγουρα έχω αποκτήσει σημαντική εμπειρία και πιστεύω θα μπορώ να ανταπεξέλθω στο reef...

Την ίδια εμπειρία μπορείς να αποκτήσεις με ένα ωραίο FO και μετά αν δεις ότι δεν σε αποκαρδιώνει η συντήρηση να φτιάξεις ένα reef που είναι πιο απαιτητικό!!

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και τα χρήματα που θα δίνεις μηνιαίως στον απίθανο αυτό οργανισμό που μας δίνει ρευματάκι, τα οποία αυξάνονται με το μέγεθος του ενυδρείου και αυξάνονται εκθετικά για reef ενυδρείο, επισης το κόστος του εξοπλισμού που θα πρέπει να αγοράσεις αρχικά και το κόστος της συντήρησης...

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα παραπάνω...

giorgos4789
06-01-15, 14:15
Για FO θα το παω (το εχω αναφερει ξανα) μετα απο αρκετο καιρο θα επιδιωξω για κανενα ευκολο κοραλακι.
Πιστευω πως οι γνωσεις που εχω μετα απο
αρκετο καιρο διαβασματος ειναι ικανες να
φτιαξω ενα reef ενυδρειο στο μονο που εχω
καποιες αποριες ειναι στο θεμα με το sump.
Οι ερωτησεις ισως φανουν λιγο ανοητες
1)Πως το συντηρεις μετα τη δημηουργια του?
2)Υπαρχει καποια διαδικασια καθαρισμου που
πρεπει να ακολουθησω ετσι ωστε να καθαριστει?

pagokoftis
06-01-15, 16:25
Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό που ρωτάς, ποικίλει ανάλογα με το πως θα το φτιάξεις και τι μέθοδο θες να ακολουθήσεις..
Εγώ π.χ. το sump που φτιάχνω για το reefάκι, με πλέξιγκλας, θα βρίσκεται στην πίσω μεριά του ενυδρείου σχρδόν κολλητά, θα έχει τις διαστάσεις του ενυδρείου, αλλά με πλάτος 15cm και θα έχει τα εξής, πρώτο διαμέρισμα κάλτσα όπου θα κατεβαίνει το νερό και θερμαντήρας, δεύτερο το skimmer, τρίτο το algae scrubber και το τέταρτο για άνθρακά σε κουτί και διχτάκι και επιστροφή, υπάρχει και ένα πέμπτο με 2 δοσομετρικές και άλλο ένα επιπρόσθετο για αναπλήρωση νερού..
Στο κάτω μέρος του σκίμμερ, του scrubber αλλα και της κάλτσας-θερμόμετρου, μπορείς να βάλεις σε διχτάκι και siporax αν θες λόγω χώρου και ροής νερού..
Το σκίμμερ μάλλον δεν θα το λειτουργώ συνέχεια, και μάλλον δεν θα χρειαστώ και αντιφώσφορο λόγω του scrubber.. Δεν το χρειάζομαι ούτε στο 400άρι μεσογειακό που έχω , στο οποίο έχω σταμα΄τησει και τη λείτουργία του σκίμμερ καιρό τώρα.. αλλά στο reefάκι θα το βάλω, το έχω ήδη ένα resun sk-300, αθόρυβο και κάνει και δουλειά!!
Σου παραθέτω και ένα κολλάζ-σχέδιο, μην γελάσεις :D :D :D
Βέβαια στην δική σου μέθοδο μπορείς να το κάνεις αλλιώς..

pagokoftis
06-01-15, 16:41
Συντήρηση...
1.Αν βάλεις κάλτσα να την καθαρίζεις κάθε βδομάδα που θα κάνεις και αλλαγή νερού με νερό από την Α.Ο., ή και συχνότερα... Σε μένα που έχω scrubber και περισσότερο να την αφήσω δεν ανεβαίνουν τα νιτρικά
2.Ανάλογα με το πόσο το χρησιμοποιείς και πόσο μεγάλο κύπελο έχει, καθαρίζεις το κύπελο του σκίμμερ τακτικά, κυρίως λόγω αέριας βρώμας :D Επίσης καθαρίζεις και το σκίμμερ σου γενικότερα ανάλογα με τις οδηγίες του καθενός ανά 1-2 μήνες..
3.Για το scrubber, ξύσιμο ανά βδομάδα/10 μέρες.. Αν βάλεις chaeto, κουρεματακι αντλιστοιχα, αν δεν βάλεις τίποτα από τα 2, τιποτα.. :D
4.Ενεργός άνθρακας, τον αλλάζω κάθε μήνα και προτιμώ να βάζω λίγη ποσότητα παρά να τον χρησιμοποιώ για λίγο κάθε 2-3 μέρες που προτείνουν πολλοί..
5.Αντλία, καθάρισμα εσωτερικά κάθε 2-3 μήνες κάνω εγώ..
6.Γέμισμα της ανπλήρωσης από Α.Ο. όταν τελειώνει το νερό, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσεις..
7.Καθαρισμα με ξυδάκι εκτος αντλιας και σκίμμερ και του θερμαντήρα όποτε μπορείς καθώς πιάνει άλατα..
Αυτά για το sump, δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι..

Συντήρηση για το ενυδρείο τώρα, ανάλογα τι μέθοδο θα επιλέξεις για την συμπλήρωση των στοιχείων που θα καταναλώνουν τα κοράλια σου, αν θα κάνεις αλλαγές από θάλασσα κλπ.. θα τα δεις στην πορεία όμως αυτά και θα πρέπει να κάνει και μετρήσεις μέχρι να βρεις τις δοσολογίες σου..
Επίσης καθαρισμό των λαμπών του καπακιού από το αλάτι που κολλάνε συνήθως, ανάλογα το ύψος που τα έχεις, καθαρισμό της άλγης στα τζάμια με ένα σκράπερ/σφουγκαράκι...
Αυτά μου έρχονται τώρα :D
Ελπίζω να σε βοήθησα..

giorgos4789
06-01-15, 22:17
Συντήρηση...
1.Αν βάλεις κάλτσα να την καθαρίζεις κάθε βδομάδα που θα κάνεις και αλλαγή νερού με νερό από την Α.Ο., ή και συχνότερα... Σε μένα που έχω scrubber και περισσότερο να την αφήσω δεν ανεβαίνουν τα νιτρικά
2.Ανάλογα με το πόσο το χρησιμοποιείς και πόσο μεγάλο κύπελο έχει, καθαρίζεις το κύπελο του σκίμμερ τακτικά, κυρίως λόγω αέριας βρώμας :D Επίσης καθαρίζεις και το σκίμμερ σου γενικότερα ανάλογα με τις οδηγίες του καθενός ανά 1-2 μήνες..
3.Για το scrubber, ξύσιμο ανά βδομάδα/10 μέρες.. Αν βάλεις chaeto, κουρεματακι αντλιστοιχα, αν δεν βάλεις τίποτα από τα 2, τιποτα.. :D
4.Ενεργός άνθρακας, τον αλλάζω κάθε μήνα και προτιμώ να βάζω λίγη ποσότητα παρά να τον χρησιμοποιώ για λίγο κάθε 2-3 μέρες που προτείνουν πολλοί..
5.Αντλία, καθάρισμα εσωτερικά κάθε 2-3 μήνες κάνω εγώ..
6.Γέμισμα της ανπλήρωσης από Α.Ο. όταν τελειώνει το νερό, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσεις..
7.Καθαρισμα με ξυδάκι εκτος αντλιας και σκίμμερ και του θερμαντήρα όποτε μπορείς καθώς πιάνει άλατα..
Αυτά για το sump, δεν ξέρω αν ξέχασα κάτι..

Συντήρηση για το ενυδρείο τώρα, ανάλογα τι μέθοδο θα επιλέξεις για την συμπλήρωση των στοιχείων που θα καταναλώνουν τα κοράλια σου, αν θα κάνεις αλλαγές από θάλασσα κλπ.. θα τα δεις στην πορεία όμως αυτά και θα πρέπει να κάνει και μετρήσεις μέχρι να βρεις τις δοσολογίες σου..
Επίσης καθαρισμό των λαμπών του καπακιού από το αλάτι που κολλάνε συνήθως, ανάλογα το ύψος που τα έχεις, καθαρισμό της άλγης στα τζάμια με ένα σκράπερ/σφουγκαράκι...
Αυτά μου έρχονται τώρα :D
Ελπίζω να σε βοήθησα..
Φιλε pagokofti με βοηθησες παρα πολυ!!!;)

pagokoftis
07-01-15, 23:14
Χαίρομαι!! :)
πριν το αποφασίσεις να το φτιάξεις, δες και εδώ, αλλά googlαρε και sump στις φωτος για να πάρεις ιδέες..
Ανάλογα με την μέθοδο που θες να ακολουθήσεις θα βρεις πολλές επιλογές..
Επίσης προσπάθησε αφού έχεις προμηθευτεί όλα τα συμπράγκαλα, να τα βάλεις κάτω και να δεις τι διαστάσεις έχει το καθένα και αν χωράνε όλα στο σχέδιο που έχεις φτιάξει (π.χ. ο θερμαντήρας μπορεί να έχει μεγάλο μήκος και να μην χωράει κάθετα στο sump), καθώς και να κάνεις δοκιμές κυρίως σε ότι αφορά την κυκλοφορία ενυδρείου-sump και αναπλήρωσης, πριν το φτιάξεις.. σε μία μεγάλη λεκάνη π.χ.
Ότι χρειαστείς υπάρχουν και πιο έμπειροι φυσικά εδώ μέσα να σε βοηθήσουν...