PDA

Επιστροφή στο Forum : πρόβλημα με Αρτέμια


Mariel
30-05-05, 16:11
εχω ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες καλλιέργεια αρτεμια για τα μωρά μου( :D )αλλα υπαρχει ενα προβληματακι... :? στην αρχη μαλλον χρησιμοποιησα υπερβολικη ποσοτητα αυγων και ο διαχωρισμος ηταν αδυνατος.στη συνεχεια εβαλα μια κουταλια του γλυκου αυγα σε 1,5 λιτρο νερο.σταματησα την παροχη αερα για 10 λεπτ,εβαλα στη μια μερια του μπουκαλιου λαμπα και περιμενα να δω μια πορτοκαλι μαζα απο αρτεμιες μπροστα απ'το φως οπως ειχα διαβασει...αντι γι'αυτο ομως οι νεοεκκολαφθεισες αρτεμιες ειχαν συγκεντρωθει στον πατο του μπουκαλιου λιγο πιο πανω απ'τα αυγα και σ'ολο το μπουκαλι,οχι μονο μπροστα απ'το φως...το θεμα ειναι οτι τοσο κατω που ηταν οι αρτεμιες δεν μπορω να αποφυγω να παιρνω μαζι και αυγα(ηδη υπαρχουν πολλα μεσα στο ενυδρειο με τα μωρα)τι κανω λαθος??????????επισης,οταν βαζω τις αρτεμιες στο ενυδρειο καθονται στο βυθο.δε θα'πρεπε να 'ναι πιο πανω??

Mariel
30-05-05, 16:25
ξεχασα να ρωτησω τι ποσοτητα αυγων βαζετε εσεις.

arosa
30-05-05, 16:46
Τι εννοείς με το <<σταματησα την παροχη αερα για 10 λεπτ,εβαλα στη μια μερια του μπουκαλιου λαμπα και περιμενα να δω μια πορτοκαλι μαζα απο αρτεμιες μπροστα απ'το φως οπως ειχα διαβασει...>> Αφού σταμάτησες την παροχή αέρα έβαλες την λάμπα?

Mariel
30-05-05, 16:50
ναι,σταματησα την παροχη(για 10 λεπτα περιπου)και μετα εβαλα τη λαμπα.ειχα διαβασει καπου οτι τα αυγα που εχουν εκκολαφθει ανεβαινουν στην επιφαμεια,αυτα που δεν εχουν βυθιζονται και οι αρτεμιες μενουν στη μεση.

arosa
30-05-05, 17:11
την λάμπα πρέπει να την έχεις συνέχεια από την στιγμή που βάζεις τα αυγά και μετά από δύο μέρες περίπου ολοκληρώνεται ο διαχωρισμός και κόβεις τον αέρα.

dim
30-05-05, 18:44
εγώ έχω κόψει ένα μπουκάλι νερού και έριξα περίπου ένα λίτρο νερό μέσα και αλάτι ενυδρείου. απ'ότι έχω παρακολουθήσει εδώ και 3 μήνες πέρίπου που καλιεργώ ατρέμιες είναι ότι τα εκολαφθέντα αυγά μόλις κόψεις τον αέρα πάνε επάνω στο χείλος τα αυγά που δέν έχουν ακόμη ακκολαυθει πάνε στον πάτο και οι αρτέμιες κινούντε σε όλο το δοχείο. όταν κόβω τον αέρα και βάζω φωτάκι στην μέση περίπου του μπουκαλιού σε 10 λεπτάκια μαζεύεται ο περισσότερος πλυθησμός εκεί που είναι το φώς και συφονάρω απο εκεί. βέβαια και εγώ όσο καλά και να προσπαθώ μαζεύω και λίγα αυγουλάκια μαζί. τα περισσότερα πάντος μένουν είτε κάτω είτε πάνω. φώς μόνιμο πάντος δεν έχω και οι αρτέμιες βγαίνουν μια χαρά.

torm
30-05-05, 18:53
Συμφωνώ απόλυτα με τον dim. Ούτε εγώ χρησιμοποιώ συνεχές φώς και έχω αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Δοκίμασε να βάλεις ένα φακό με ψιλή δέσμη φωτός (όχι μια λάμπα που θα φωτίζει όλο το μπουκάλι) στη μέση του μπουκαλιού και κόψε τον αέρα. Σε 5-10 λεπτά το πολύ θα έχουν μαζευτεί οι artemia γύρω απο τη δέσμη, τα άδεια αυγά θα επιπλέουν και αυτά που δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμα θα είναι στον πάτο. Ότι και να κάνεις θα παίρνεις πάντα και λίγα αυγά, αλλά αν το κάνεις καλά δε θα είναι ποτέ πολλά

Mariel
30-05-05, 20:34
απλα αυτο που με προβληματιζει ειναι το γιατι οι ναυπλιοι καθονται στον πατο και δεν κινουνται στη μεση του μπουκαλιου οπως θα΄πρεπε...λετε νε φταιει γι'αυτο η λαμπα?η αληθεια ειναι οτι μαλλον το φως της ειναι πολυ διαχυτο...δυο ακομα βασικες αποριες:


1)ποσες κουταλιες του γλυκου χρησιμοποιειτε για 1,5 λιτρο νερο?

2)το νερο δε χρειαζεται να'ναι αποχλωριωμενο,ετσι δεν ειναι??

Υ.Γ. ακομα και μετα απο 10 λεπτα υπαρχουν ακομα αυγα που αιωρουνται στη μεση του μπουκαλιου....μπορω να κανω κατι για να μετακινηθουν πιο γρηγορα προς τα πανω η κατω??

dim
30-05-05, 20:59
νερό βάζω απο την βρύση και στο ένα λίτρο νερό βάζω απο κουταλάκι του γλυκού μια μυτούλα αυγά.

Mariel
30-05-05, 22:32
και για ποσες μερες σου κρατανε?εγω την πρωτη φορα ειχα βαλει 6 κουταλιες!!!τωρα εβαζα μια.

Tolis
31-05-05, 00:10
Αν βαζετε πολυ αλατι, οι αρτεμιες παρ'ολο το φως θα καθονται κοντα στον πατο.
Ενα κουταλακι κοφτο αλατι για ενα λιτρο νερου ειναι οκ.
Μαριελ μια κουταλια γλυκου αυγα ειναι παρα πολλα - στη μυτη του κουταλιου θα βαζεις - τα μωρα δεν κρατιουνται ζωνατανα πανω απο 2-3 μερες οποτε πρεπει να ανανεωνεις μερα παρα μερα σε 2 μπουκαλια.

Mariel
31-05-05, 01:24
Αν βαζετε πολυ αλατι, οι αρτεμιες παρ'ολο το φως θα καθονται κοντα στον πατο.
Ενα κουταλακι κοφτο αλατι για ενα λιτρο νερου ειναι οκ.


εγω βαζω 9 κουταλακια του γλυκου σε 1,5 λιτρο!!!!!!! :shock: :shock: (τοσο ελεγε η συσκευασια του αλατιου...)

Maverick
31-05-05, 13:07
Tolis έγραψε:
Αν βαζετε πολυ αλατι, οι αρτεμιες παρ'ολο το φως θα καθονται κοντα στον πατο.
Ενα κουταλακι κοφτο αλατι για ενα λιτρο νερου ειναι οκ.



εγω βαζω 9 κουταλακια του γλυκου σε 1,5 λιτρο!!!!!!! (τοσο ελεγε η συσκευασια του αλατιου...)

Κανονικά θέλουν αλατότητα 33-35%ο (τοις χιλίοις...), δηλ 33-35 γραμμάρια στο λίτρο (αυτό είναι το βέλτιστο). Παρ'ολ'αυτά δεν έχουν πρόβλημα με μεγαλύτερες ή μικρότερες συγκεντρώσεις... (ακόμα και σε γλυκό νερό να τις βάλεις θα εκκολαφθούν αρκετές μετά από 2-3 μέρες...) :wink:

arosa
31-05-05, 13:41
Tο φως είναι απαραίτητο από την έναρξη της καλλιέργειας, για να ενεργοποιηθεί ο φυσιολογικός μηχανισμός μεταβολισμού των κύστεων. Δεν λέω ότι σώνει και καλά πρέπει να έχουμε φωτισμό (και χωρίς αυτόν γίνεται η δουλεία μας), απλά για να έχουμε σωστή ενεργοποίηση του μεταβολισμού απαιτείται στην αρχή 2 ώρες φωτισμού. Και για να έχουμε βέλτιστες τιμές εκκόλαψης πρέπει να έχουμε συνεχόμενο φωτισμό. (πχ για τα δοχεία που χρησιμοποιούμε αρκεί μια λάμπα φθορίου των 60W)