Επιστροφή στο Forum : προβλημα με φυτα
καλησπερα κ παλι...
ενω εχω το καινουργιο μου ενυδρειο σε λειτουργια για περιπου 3 βδομαδες (330 λιτρα) με παραμετρους
NO3 mg/l 0
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 3-6
PH 7
CI2 mg/l 0
εχω παρατηρησει οτι τα φυτα μου....δεν την πολυπαλευουν!!!εχουν χασει ολα την πρασινιλα τους κ εχουν κιττινισει...σαν διαφανα βασικα@!!διαβασα εδω μεσα οτι μπορει να οφειλεται στην αλλαγη απ ενυδρειο σε ενυδρειο (με τις ιδιες παραμετρους) κ οτι μετα απο λιγο διαστημα επανερχονται!!επισης διαβασα οτι δ κανει να ριξω λιπασμα απο τωρα μεσα....μπορειται να μου πειτε καποιο καλο για μετα??σε υγρο η κ ταμπλετες!!
απο φυτα εχω valisneria (nana- gigantea) anubia riccia κερατοφυλλο (οτι εχει απομεινει....)!!!
α κ απο ψαρακια εχω 4 ζεβρακια κ ενα πλατυ κ 1 ancistrus sp3....
Misirlis Aquarium
03-09-14, 16:52
μα το ενυδρείο αυτό δεν είναι στρωμένο
αμμωνία μέτρησες ?
πως το έστρωσες ?
το εχω μπολιασει απο το μικρο που εχω>!!!
δ εχω μετρησει οχι...
γιατι δ ειναι στρωμενο???
-------------------------
ειναι σαν να μου λες οτι εδω κ 3 χρονια το μικρο ενυδρειο μου ειναι...αστρωτο....:confused::smt102;)
Χωρις ξεκαθαρες μετρησεις και μαλιστα αυτες που εχεις ειναι με μη αξιοπιστα στικς, κανεις δε μπορει να σου πει με σιγουρια αν ειναι στρωμενο. Υπαρχουν πολλοι τροποι να καταστραφει η βιολογια, εστω και αν μπολιασες (π.χ. αν αφησεις το φιλτρο να τρεχει στο νεο ενυδρειο, χωρις να δινεις τροφη στα βακτηρια). Ο φιλος μας παραπανω υποθετει οτι δεν ειναι στρωμενο, επειδη δε μετρας καθολου νιτρικα και δεν εχεις μετρηση αμμωνιας. Δεν του δινω αδικο.
Για τα φυτα τωρα. Δε μας λες τα βασικοτερα: τι φωτισμο εχεις (τυπο λαμπτηρων και watts) και ποτε τα φυτεψες. Επισης, δεν εβαλες φωτογραφιες.
Για λιπασματα που ρωτας, ενα γενικο λιπασμα (seachem flourish (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourish.html) για παραδειγμα) και καμια ταμπλετα (http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlourishTabs.html) κοντα στις ριζες της vallisneria, που αντλει θρεπτικα απο τις ριζες της, θα βοηθησουν στη σωστη αναπτυξη τους. Ολα τα χρησιμοποιεις με ιδιαιτερη φειδω, γιατι οι αλγες παραμονευουν αν υπαρχει περισσεια θρεπτικων. Το κερατοφυλλο χρειαζεται μονο νιτρικα για να μεγαλωσει.
εβαζα την καθιερωμενη τροφη με την αποχη για 1,5 βδομαδα περιπου κ μετα εβαλα ψαρια!!!
εχω 2 τ5 (η μια moonlight) στα 39WATTS.
ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ...ολοι αυτο το λιπασμα κ αυτες τις ταμπλετες μου εχουν πει....αλλα ειπα να συμβουλευτω εσας....
Tη moonlight για αρχη τη βγαζεις. Ειναι ακαταλληλη για ενυδρειο γλυκου νερου, εκτος αν θελεις να τη χρησιμοποιεις για κανενα μισαωρο μετα το τελος της φωτοπεριοδου, ωστε να πηγαινεις ομαλα απο τα ανοιχτα φωτα στο σκοταδι. Για χρηση σε κανονικη φωτοπεριοδο, θα δωσεις ωθηση στις αλγες και θα ταραξεις τα νευρα των ψαριων σου.
Ενας καλος συνδυασμος για φυτεμενο ειναι μια sylvania grolux και μια daylight.
moonlight δ ειναι για φυτεμενο??
η αλλη daylight ειναι
λιπασμα ποτε να ξεκινησω??
moonlight δ ειναι για φυτεμενο??
η αλλη daylight ειναι
Το moonlight θα σε γεμίσει άλγες δεν κανει για φυτά,η daylight ειναι εντάξει παρε και μια grolux για ανάπτυξη φυτών.
καταλαβα....θα τη παρω κ αυτη!!!
οσον αφορα το λιπασμα??ποτε να ξεκινησω??μπορω κ τωρα??
ειναι κριμα να τα βλεπω ετσι τα φυτα......
καταλαβα....θα τη παρω κ αυτη!!!
οσον αφορα το λιπασμα??ποτε να ξεκινησω??μπορω κ τωρα??
ειναι κριμα να τα βλεπω ετσι τα φυτα......
Το πρόβλημα σου κατα τη γνώμη μου ειναι τα 78 watt σε 330 λιτρα,απο το λίπασμα επωφελούνται και οι άλγες να έχεις υπόψιν σου.εγω θα άλλαζα την μοονλαιτ άμεσα και θα αναβαθμιζα τα φώτα,τα οποία ειναι το 70% σε ενα φυτεμένο ,μετά έρχονται co2 και λιπάσματα.
Ναι έχεις 0,23 ανα λίτρο και αν έχει και πολυ ύψος το ενυδρειο ακόμα χειρότερα.
ποσα πρεπει να εχω δηλαδη??
64 εκ εξωτερικα ειναι.....
Ανάλογα τι θέλεις να κανεις;αν πας για εύκολα φυτα ,μέτρια ,δύσκολα , πάντως με 0.2 watt σε 64cm ύψος μην περιμένεις πολλα.
(Το ύψος μην σε μπερδεύει ,στο αναφέρω γιατι σε ενυδρειο 125 λιτρα με ύψος 50 και 1 watt ανα λίτρο είδα τη μισή ανάπτυξη απο 125 με ύψος 35 και 0.5 watt)
Για μένα ιδανικά θα ηταν 0.6 τουλάχιστον για μέτρια και εύκολα φυτα.
ε οπου να'ναι θα παρω κ 2 ανακλαστηρες μπας κ κανουμε καμια διαφορα!!απο λιπασμα πεταχτηκα τωρα κ πηρα ταμπλετες για αρχη!!της JBL πηρα κ εβαλα μερικες!!ελπιζω τουλαχιστον να πρασινησουν οπως πριν!!!
ε οπου να'ναι θα παρω κ 2 ανακλαστηρες μπας κ κανουμε καμια διαφορα!!απο λιπασμα πεταχτηκα τωρα κ πηρα ταμπλετες για αρχη!!της JBL πηρα κ εβαλα μερικες!!ελπιζω τουλαχιστον να πρασινησουν οπως πριν!!!
Λογικά θα πρασινησουν αλλα μάλλον απο άλγες :smt102
Άμα δεν έχεις φως ,τα φυτα δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα λιπάσματα και θα το κάνουν οι άλγες.
Καμία φωτό έχεις; Άλγες έχει καθόλου το ενυδρειο τώρα; Τι μήκος έχει το ενυδρειο;
τι να πω...ελπιζω να μην γινουν ετσι τα πραγματα!!
1.2 μ ειναι...
με τους ανακλαστηρες δ θα εχω αποτελεσμα....???
τι να πω...ελπιζω να μην γινουν ετσι τα πραγματα!!
1.2 μ ειναι...
με τους ανακλαστηρες δ θα εχω αποτελεσμα....???
Μακάρι.
Με τους ανακλαστηρες λίγα πράγματα ,δεν ξερω αν σε παίρνει οικονομικά
Αλλα κοιτά αυτό
http://www.petsupermarket.gr/3147/προϊόντα/glo-t5-ballast-2x-54w.html
Θα πας αμέσως στα 0.56 ανα λίτρο
με τπτ.....:smt102:smt102:smt102:smt102:smt102:smt102 :smt102
χαχαχαχ.....θα δω τι θα κανω....
παντως το θεμνα ειναι οτι δ εχουν πεθανει τα φυτα ετσι??φωτο δ μπορω να ανεβασω για εναν ανεξηγητο λογο....αλλα αν ψαξεις το προφιλ μου θα δεις φωτο απο αλλο θεμα που εχω ανεβασει!!!
Τι θερμοκρασία έχεις;
Τώρα το καλοκαίρι έχει ζέστη. Άμα η θερμοκρασία είναι πάνω από 28 τα φυτά δεν αναπτύσονται.
30 χαλαρα πιανει.....αλλα αλο αναπτυξη...αλλο αυτο το...κατσιασμα που εχουν....
30 χαλαρα πιανει.....αλλα αλο αναπτυξη...αλλο αυτο το...κατσιασμα που εχουν....
με θερμοκρασίες 30+ μη περιμένεις να δεις φυτά, και αν είναι μόνο κατσιασμένα πάλι καλά, με τέτοιες θερμοκρασίες κιτρινίζουν και σαπίζουν, λιώνουν στη κυριολεξία.
Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς πρώτα με το ενυδρείο, να το κάνεις ασφαλή για τα ψάρια και τα ζωντανά σου και μετά να ασχοληθείς με τα φυτά. Για αυτό κάνε σωστές μετρήσεις να δεις αν μπορεί να φιλοξενήσει ψάρια, βρες τα ψάρια που θες και που κάνουν για το ενυδρείο σου, και μετά ασχολείσαι με τα φυτά. Το χόμπι μας θέλει υπομονή και επιμονή
Σε αυτη τη θερμοκρασια, δεν εχουν μονο προβλημα τα φυτα, αλλα και τα ψαρια. Θα συμφωνησω σε ολα με τον Τακη.
Όταν λέμε δεν αναπτύσσονται εννοούμε οτι τα φυτά είναι στρεσαρισμένα και απλά επιβιώνουνε. Δεν παράγουνε νέα βλάστηση, και η παλιά βλάστηση σιγά σιγά συμπληρώνει τον κύκλο της και κιτρινίζει χωρίς να αναπληρώνεται από νέα. Σε αυτές τις συνθήκες και λιπάσματα να ρίξεις δεν κάνεις τίποτα γιατί υπάρχει άλλος περιοριστικός παράγοντας.
Τεσπα για αρχή άσε ανοιχτό το καπάκι, φρόντισε να πέσει η θερμοκρασία του χώρου με αερισμούς κλπ, γενικά πάρε μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής θερμοκρασίας. Με τέτοια μέτρα μπορείς να κατεβάσεις τη θερμοκρασία μέχρι τους 28.
Ούτως ή άλλως σε λίγες μέρες θα αρχίσει να δροσίζει οπότε δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα.
Πάντως να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Πάνω από 28 συναγερμός, πάνω από 30 τζίζ
σωστο...αφηνω ανοιχτο το καπακι (οπως εκανα στο μικρο) κ εχω aircondition στο δωματιο!!για του χρονου να'μαστε καλα θα βαλω ολη την πισω πλευρα ανεμηστηρες!!
απλα δ καταλαβαινω γιατι στο μικρο με ιδιες θερμοκρασιες ηταν ολα τουμπανο κ καταπρασινα!!!μαλλον αυτο που ειπατε πιο πανω...η αποσταση απο το φως καθως κ τα watts/l....
αλλη μια ερωτηση...
τα κιτρινισμενα φυλλα τα βγαζω απο το ενυδρειο???
η μηπως αυτα θα....πρασινισουν μετα??
αλλη μια ερωτηση...
τα κιτρινισμενα φυλλα τα βγαζω απο το ενυδρειο???
η μηπως αυτα θα....πρασινισουν μετα??
Τα βγάζεις, τα κιτρινισμένα φύλλα είναι ήδη νεκρά, δεν θα πρασινίσουν, θα σαπίσουν μετά
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ φέτος γυρίζοντας από καλοκαιρινές διακοπές μίας εβδομάδας. Η θερμοκρασία νερού και δωματίου στο 30 (σίγουρα θα χτύπησε και παραπάνω τα μεσημέρια) χωρίς λίπανση όλο αυτό το διάστημα μόνο παροχή co2. Τα φυτά κίτρινα και ταλαιπωρημένα. Έχω περιορισμένη εμπειρία στα φυτεμένα ενυδρεία και ενστικτωδώς ενήργησα όπως θα έκανα και για τα φυτά που διατηρώ στις ζαρντινιέρες της βεράντας μου. Προχώρησα σε γερό κλάδεμα και στοχευμένη λίπανση. Όλα τα stem plants κλαδεύτηκαν ένα προς ένα. Πολλά ξεριζώθηκαν, ελάχιστες κορυφές ξαναφυτεύτηκαν και τα στελέχη τους πετάχτηκαν. Τα υπόλοιπα κλαδεύτηκαν χαμηλά στους 5-10 πόντους απόσταση από το χαλίκι και ελάχιστα κλαδέματα ξαναφυτεύτηκαν. Καθαρίστηκε καλά το χαλίκι και μπήκαν ξανά ταμπλέτες seachem παρόλο που τα περισσότερα είναι stem plants. Επιπλέον ξεκίνησα σταδιακά την χορήγηση seachem flourish, iron και potassium. Χρειάστηκαν 2-3 εβδομάδες για να συνέλθουν και να δω ανάπτυξη νέων φύλλων. Πειραματικά άφησα κάποια λίγα κίτρινα φύλα σε ορισμένα στελέχη όμως δεν ανέκαμψε κανένα, άρχισαν να σαπίζουν και τελικά έπεσαν βρωμίζοντας το ενυδρείο. Τελικά “An ounce of prevention is worth a pound of cure”
εμενα μαλλον οπως πολυ σωστα ειπατε ηταν επειδη δ ηταν στρωμενο το ενυδρειο!!πηρα απο ενα φιλο μου μερικα κλαδεματα (ευκολα), εβαλα ταμπλετες κ τελος εριξα flourish υγρο!!δ εχουν χαλασει καθολου κ περιμενω να δω αναπτυξη!!
φυσικα εβγαλα ολα τα κιτρινισμενα φυλλα!!!
κ σαν φωτισμος εβαλα κ ανακλαστηρες στις 2 τ5 που εχω...ε κ μετα απο καποιο διαστημα θα παω κ για 3η λαμπα αναγκαστικα!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.