Επιστροφή στο Forum : S.O.S...
καλησπερα
χθες εστησα το 280αρι μου κ επειδη ειχα ενα μικροτερο εβαλα λιγο βιολογικο υλικο απο αυτο στο καινουργιο μαζι με την ελαφροπετρα στο φιλτρο!!το ειχα να τρεχει απο χθες κ ενω εκανα κ μια αλλαγη νερου στο μικρο εβαλα κ λιγη "βρωμια" στο καινουργιο για να κανω κ την μεταφορα των ψαριων σιγα σιγα!!
εβαλα σημερα το πρωι 4 neon tetra αλλα με θλιψη ειδα οτι πεθαναν κ τα 4...!!!τι να φταιει??μηπως τα μετεφερα νωρις??ποτε λετε να το κανω??θελω να μεταφερω ακομη 3 πλατυ κ κατι γκαπυ!!
καλησπερα
χθες εστησα το 280αρι μου κ επειδη ειχα ενα μικροτερο εβαλα λιγο βιολογικο υλικο απο αυτο στο καινουργιο μαζι με την ελαφροπετρα στο φιλτρο!!το ειχα να τρεχει απο χθες κ ενω εκανα κ μια αλλαγη νερου στο μικρο εβαλα κ λιγη "βρωμια" στο καινουργιο για να κανω κ την μεταφορα των ψαριων σιγα σιγα!!
εβαλα σημερα το πρωι 4 neon tetra αλλα με θλιψη ειδα οτι πεθαναν κ τα 4...!!!τι να φταιει??μηπως τα μετεφερα νωρις??ποτε λετε να το κανω??θελω να μεταφερω ακομη 3 πλατυ κ κατι γκαπυ!!
Μπορείς να μας γράψεις λίγο πιο αναλυτικά το τι ακριβώς έκανες για να το κατανοήσουμε καλύτερα; Τι εννοείς βρωμιά και που την έβαλες. Τι ποσότητα βιολογικού υλικού έβαλες και πως το έβαλες; Μετρήσεις πριν βάλεις τα ψάρια έκανες; Απ΄ ότι μπορώ να καταλάβω ίσως είχες πολύ αμμωνία στο νέο σου ενυδρείο με όλη αυτή τη μεταφορά "βρωμιάς" που λες πως έκανες. :(
μετρησεις δυστυχως δ εκανα!!!απλα εκανα τη διαδικασια για να βαλω το ψαρια μεσα!!
εβαλα περιπου 300 γρ βιολογικο υλικο στα περιπου 5 λιτρα ελαφροπετρας!!
κ οταν λεω "βρωμια" εννοω τα μικροβια απο το βιολογικο το παλιο αλλα κ την κανονικη βρωμια απο το χαλικι του μικρου!!
μηπως τα εβαλα πολυ συντομα??
μηπως επρεπε να περιμενω κανα 3-5 μερες ακομα??
Μη βαλεις ακομα τιποτα αλλο, Βαζε μονο λιγη τροφη σε αποχη στην επιφανεια του νερου.
Θερμοκρασια τα δυο νερα (παλιο ενυδρειο - νεο?)
Νερο κατα αλλα ιδιο? πχ βρυσης?
Πληροφοριες για το νερο ενυδρειο? Μεταχειρισμενο καινουριο diy? βυθος? διακοσμητικα?
Φωτο απο το ενυδρειο. μεσα εξω πανω κατω μακρινη κοντινες
θερμοκρασια 29 κ στα δυο
νερο βρυσης κ στα δυο
το ενυδρειο το πηρα μεταχειρισμενο αλλα το επλυνα καλα!!
φιλτρο στο καινουργιο eheim 2217 με 2 σφουγγαρια 4 λιτρα ελαφροπετρα κ καποια γρ απο τη βιολογια του παλιου!!κ υαλοβαμβακα!!
εν τω μεταξυ ουτε οι γαριδες red cherry εζησαν!!μονο τα σαλιγκαρια κατι λαθρεπιβατες κ μερικα helena!!
απλα θα περιμενω καποιες μερες να δουλεψει κ θα κανω μετρησεις μετα!!!
τωρα τρεχουν κ τα δυο μαζι....
α κ τροφη τους εριξα...
-------------------------
για βυθο εχω 30 κιλα χαλαζιακο χαλικι μαυρο οπως κ στο μικρο κ σκορπισμενες ενα σακουλακι χρωματιστες!!
κ απο κει κ περα διαφορα φυτα που ειχα στο μικρο!!φυσικα παντα!!
Μπορει τα κουφετα να αμολανε χρωμα.
Τιποτα υπολειματα απο τον καθαρισμο? Απορυπαντικα κλπ?
Δεν βαζεις ενεργο ανθρακα για κανα μηνα στο φιλτρο για σιγουρια?
υπαλειματα οχι γιατι το εκανα μονο με νερο απο μεσα!!!
χρωμα δ βγαζουν γιατι το ρωτησα επιμονα εκει που τα πηρα για να δω για τα ψαρια αν κανει κακο>!!!
ανθρακα??δηλαδη??
Diskus fan
17-08-14, 20:00
καλησπερα
Διάβασε στα προφίλ των ψαριών που θέλεις να έχεις... τις συνθήκες νερού που απαιτούν και εύρος θερμοκρασίας που ζουν (αυτά που θέλεις, ΔΕΝ μπαίνουν μαζί γιατί ζουν σε διαφορετικές παραμέτρους νερού) ... και πράξε ανάλογα... για να ΜΗΝ χάσεις και τα επόμενα.- Το ζητούμενο είναι ο μέσος όρος των τιμών... όχι τα άκρα.- ;)
http://diszhal.info/english/characins/en_Paracheirodon_innesi.php
http://diszhal.info/english/livebearers/en_Xiphophorus_maculatus.php
http://diszhal.info/english/livebearers/en_Poecilia_reticulata.php
τα εχω ετσι μαζι περιπου στους 4-5 μηνες στο μικρο ενυδρειο μου!!!τωρα για τις τιμες που λες ποτε δ ημουν στα ακρα...οντος με τις μετρησεις μου ημουν...στη μεση!!!
μπορει να μην ξαναβαλω neon βασικα...μονο ζωοτοκα!!!να βαλω κ κανα χαρεμι ξιφοφορους...!!
σκαλαρια τι λετε??αν τα βαλω απο μικρα??θα εχω θεμα με τις red cherry μου??
Diskus fan
17-08-14, 20:18
μετρησεις δυστυχως δ εκανα!!!απλα εκανα τη διαδικασια για να βαλω το ψαρια μεσα!!
εβαλα περιπου 300 γρ βιολογικο υλικο στα περιπου 5 λιτρα ελαφροπετρας!!
κ οταν λεω "βρωμια" εννοω τα μικροβια απο το βιολογικο το παλιο αλλα κ την κανονικη βρωμια απο το χαλικι του μικρου!!
μηπως τα εβαλα πολυ συντομα??
μηπως επρεπε να περιμενω κανα 3-5 μερες ακομα??
1. Οι μετρήσεις όπως πιθανώς γνωρίζεις και καταλαβαίνεις... είναι το Α και το Ω σε ένα ενυδρείο.
2. Αυτό το... "εβαλα περιπου 300 γρ βιολογικο υλικο στα περιπου 5 λιτρα ελαφροπετρας!! "... εξήγησε το γιατί εγώ... ΔΕΝ το κατάλαβα.
Εννοείς 300 γρ. χρησιμοποιημένο υλικό... από το φίλτρο, στο παλιό σου ενυδρείο;
3. Μάλλον ήθελες να γράψεις βακτήρια... αντί για μικρόβια.
4. Εξαρτάται από τον τρόπο που έκανες την μεταφορά... συμπεραίνω από τα γραφόμενα ότι την έχεις κάνει λάθος... οπότε οι μετρήσεις θα σου δείξουν πότε το ενυδρείο θα είναι έτοιμο, για να μπουν ψάρια.- ;)
τα εχω ετσι μαζι περιπου στους 4-5 μηνες στο μικρο ενυδρειο μου!!!τωρα για τις τιμες που λες ποτε δ ημουν στα ακρα...οντος με τις μετρησεις μου ημουν...στη μεση!!!
μπορει να μην ξαναβαλω neon βασικα...μονο ζωοτοκα!!!να βαλω κ κανα χαρεμι ξιφοφορους...!!
σκαλαρια τι λετε??αν τα βαλω απο μικρα??θα εχω θεμα με τις red cherry μου??
Ψάξε στο site που σου έβαλα για τα προφίλ των ψαριών που γράφεις... και θα βρεις τις απαντήσεις.
Τα σκαλάρια θέλουν μαλακό και όξινο νερό. Πρόσεξε ποία είδη υβριδίζουν μεταξύ τους... για να τα αποφύγεις.
Με τις μετρήσεις πως ήσουν στην μέση; Γράψτες να τις διαβάσουμε.-
ναι αυτο εκανα με το βιολογικο υλικο!!300 γρ απο το ηδη υπαρχων του παλιου!!το ειχα κανει κ σε ενα παλιο ενυδρειο που ειχα (παλι με γκαπυ) κ δ ειχα κανενα προβλημα κ το ενυδρειο δ ετρεχε ουτε μερα!!
ναι προφανως κ εννοω βακτηρια...μπερδευτηκα!!
το Αncistrus sp3 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=843319#post843319) παντως μια χαρα ειναι ακομα....λες να το βγαλω κ να το βαλω παλι πισω στο μικρο για καποιες μερες ακομα??
Diskus fan
17-08-14, 20:42
υπαλειματα οχι γιατι το εκανα μονο με νερο απο μεσα!!!
χρωμα δ βγαζουν γιατι το ρωτησα επιμονα εκει που τα πηρα για να δω για τα ψαρια αν κανει κακο>!!!
ανθρακα??δηλαδη??
1. Πέραν του τι ρώτησες και τι σου απάντησαν... το σημαντικότερο είναι να φτιάξεις το περιβάλλον και τον βυθό... όπως απαιτούν τα ψάρια που θα έχεις... όχι το προσωπικό σου γούστο. Για παράδειγμα... αν κοίταζες με μια μάσκα κάτω από την επιφάνεια του νερού... εκεί που ζουν τα ψάρια που θα φιλοξενήσεις... ΔΕΝ θα έβλεπες χρωματιστά βότσαλα... και το ενυδρείο είναι... ένα κομμάτι της φύσης στο χώρο σου... έτσι ΔΕΝ είναι;
2. Στα καταστήματα υπάρχει άνθρακας για ενυδρειακή χρήση (όπως αυτός για παράδειγμα... που έβαλα στο link).
Διάβασε λίγο στο forum και θα καταλάβεις... γιατί... πότε και πως χρησιμοποιείται.- ;)
http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.aquariumline.com%2F catalog%2Fimages%2Fmedium%2Ftropical_coco-carb_ebcB7OftaG1r_medium.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.aquariumline.com%2Fcata log%2Ftropical-coco-carb-1000ml-carbone-attivo-gusci-noci-cocco-p-13736.html&h=183&w=280&tbnid=hTsTFqKgpNuRVM%3A&zoom=1&docid=nG2Xlwl5lpaVFM&ei=TvTwU9eNAoqn4gSIv4CYCg&tbm=isch&ved=0CB4QMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=280&page=1&start=0&ndsp=23
ναι αυτο εκανα με το βιολογικο υλικο!!300 γρ απο το ηδη υπαρχων του παλιου!!το ειχα κανει κ σε ενα παλιο ενυδρειο που ειχα (παλι με γκαπυ) κ δ ειχα κανενα προβλημα κ το ενυδρειο δ ετρεχε ουτε μερα!!
ναι προφανως κ εννοω βακτηρια...μπερδευτηκα!!
το Αncistrus sp3 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=843319#post843319) παντως μια χαρα ειναι ακομα....λες να το βγαλω κ να το βαλω παλι πισω στο μικρο για καποιες μερες ακομα??
Τα ψάρια... όπως και οι άνθρωποι... έχουν κάποια διάρκεια ζωής. Τα νέον σου... ζήσανε;
Η ουσία είναι η ευζωία τους και για να το πετύχεις... βάζεις στόχο την καλή ΔΙΑβίωση... όχι την ΕΠΙβίωση.
Χρειάζεσαι αρκετό διάβασμα... και το forum έχει τεράστια "βιβλιοθήκη".
ΜΗΝ βάλεις τίποτα ακόμα μέσα (όπως σου έγραψε κι ο Σπύρος πιο πάνω)... κάνε τις μετρήσεις σου... διάβασε για να πάρεις τις πληροφορίες (που χρειάζεσαι και υπάρχουν ήδη χιλιογραμμένες)... και ότι ΔΕΝ καταλάβεις... ρωτάς.
ΜΗΝ αγοράσεις τίποτα... ΠΡΙΝ ρωτήσεις πρώτα (για να ΜΗΝ πετάξεις τα χρήματα σου, σε άχρηστα υλικά.-
καλα ουτε φιλτρο θα εβλεπα κατω απο καμια λιμνη για να καθαριζει το νερο!!το θεμα ειναι οτι εγω ρωτησα κ μου ειπαν δ υπαρχει προβλημα!!
οσο για τον ανθρακα ευχαριστω πολυ...θα παω αυριο να παρω...
μαζι με το βιολογικο μπαινει ετσι??
Diskus fan
18-08-14, 19:09
καλα ουτε φιλτρο θα εβλεπα κατω απο καμια λιμνη
Θέλεις πραγματικά... να κάνω σχόλιο σε αυτό;
για να καθαριζει το νερο!!
Φίλε μου είσαι μπερδεμένος... το φίλτρο ΔΕΝ καθαρίζει το νερό (εκτός της περίπτωσης χημικού φιλτραρίσματος)... βιολογικά ενεργό το κάνει για να μπορούν να ζήσουν τα ψάρια.
το θεμα ειναι οτι εγω ρωτησα κ μου ειπαν δ υπαρχει προβλημα!!
Το θέμα είναι ποίον(ούς) ρώτησες. Απ' το forum θα παίρνεις απαντήσεις... χωρίς να μεσολαβεί η άγνοια ή το κέρδος.
οσο για τον ανθρακα ευχαριστω πολυ...θα παω αυριο να παρω...
μαζι με το βιολογικο μπαινει ετσι??
Ο άνθρακας μπαίνει στα νεοστημένα ενυδρεία (γλυκού νερού) για μερικές μέρες, ώστε να τραβήξει τυχόν τοξικές ουσίες, που μπορεί να υπάρχουν. Στην συνέχεια αφαιρείται.
Επίσης τον χρησιμοποιούμε σε περίπτωση που έχουμε κάνει κάποια θεραπεία και πρέπει/θέλουμε μετά το πέρας της... να αφαιρέσουμε το φάρμακο.
Συνήθως τοποθετείται σαν πρότελευταίο στάδιο (ΠΡΙΝ το συνθετικό (ενυδρειακό) βαμβάκι) της ροής του νερού στο φίλτρο.... σε ειδική "κάλτσα" και αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει (ελαφρά) για να φύγει η σκόνη του.-
ποσες μερες πρπει να αφησω τον ανθρακα?
α επισης δ παιζει ρολο το μπολιασμα??
θελει ουτως η αλλος ανθρακα??
Diskus fan
18-08-14, 21:08
Με ρωτάς κάτι που έχω... ήδη απαντήσει ή ΔΕΝ γράφω απλά;
Το μερικές μέρες... ανάλογα με τον όγκο του ενυδρείου και την ποσότητα του άνθρακα, μπορεί να σημαίνει από 2-3 μέρες μέχρι μια εβδομάδα το πολύ... ότι είναι αρκετό.
Έχεις κατανοήσει τι είναι το χημικό και τι το βιολογικό φιλτράρισμα;
Τι σχέση μπορεί να έχει το μπόλιασμα... με τον άνθρακα;
Διάβασε όμως και λίγο (αντί να ανοίγεις νέα θέματα)... γραμμένα είναι είπαμε.- ;)
καλησμερα σε ολους...
εκανα τις μετρησεις μου κ αυτα ειναι τα αποτελεσματα....
NO3 mg/l 10
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 20
PH 8,4
CI2 mg/l 0
heeeeeelp............:smt102:smt102:smt102:smt102
επισης τι μπορει να φταιει που τα φυτα εχουν χασει την πρασινιλα τους???
Στο μικρο ενυδρειο, και στη βρυση τι μετρησεις εχεις?
Αμμωνιας τεστ δεν εχεις?
Υποθετω τοτε οτι με stripes εκανες τεστ. Ποια εχεις?
Για τα φυτα δες εδω http://www.aquatek.gr/plantdiseasegr.html
ναι με strips εκανα κ δ εχω αμμωνιας...
λοιπον στο μικρο εχω...
NO3 mg/l 100
NO 2 mg/l 0
GH >14 d
KH 6d
PH 7,2
CI2 mg/l 0
στη βρυση μια απο τα ιδια γιατι χθες εβαλα κ στο μικρο απο τη βρυση λογω αλλαγης ....
υ.γ: εχω δυο ριζες να μουλιαζουνε ενα βαρελι με νερο βρυσης παλι!!!μηπως να τα βαλω κ αυτα μεσα κ ας επιπλεουν ακομα??θα αλλαξει κατι στο νερο μου??
Γιαυτο ψοφησανε τα ψαρια. (οσμωτικο σοκ)
Κατι εχεις μεσα στο νεο ενυδρειο και εχουν ανεβει τρελά η ΚΗ και το πεχα
Αν και φαινεται περιεργο εως παραλογο, παραλληλα με την ανοδο pH KH, η τιμη GH να εχει κατεβει στο ενυδρειο - μπορει ομως να δειχνουν κι οτι ναναι τα τεστ ή κατι να μη κανεις καλα στη μετρηση.
τι μου προτεινεις δηλαδη να κανω??
για τα ξυλα τι λες??
ψαρια ουτε καν ακομα δηλαδη ε??ολα στο μικρο τα εχω!!!
Το πιθανοτερο ειναι να σα σου ψοφησουν κι αυτα σε αυτο το νερο.
Τα ξυλα δεν κανουν θαυματα.
Πρωτα πρεπει να βρεις τι ειναι αυτο που επηρεαζει το νερο.
Κατι ασβεστολιθικο εχεις βαλει στο ενυδρειο.
Κανε τεστ με οξυ σε πετρες βυθο (εκτος ενυδρειου φυσικα και να ειναι στεγνα) και βαλε και καμια φωτο μηπως δουμε τιποτα υποπτο.
Αλλαγες νερου στο μικρο ενυδρειο καθε μερα, να πεσουν τα νιτρικα
φωτο εχω ηδη ανεβασει πιο πανω σε post...
απ'οτι καταλαβαινω πρεπει να ριξω τη σκληροτητα κ το ph??
Α μαλιστα.
Το ενυδρειο με τα κουφετα :D
Εχεις βαλει κατι αλλο εκτος απο αυτα που φαινονται?
Βγαλε μερικα κουφετα, στεγνωσετα καλα, χτυπατο σε μια ακρη να φανει καθαρο το εσωτερικο του και ριξε του λιγο ακουαφορτε. (προσοχη ειναι καυστικο, ακολουθησε τις οδηγιες του προιοντος)
Αν αφρισουν, ειναι ασβεστολιθικα και βγαλτα.
Αν δεν αφρισουν, βγαλτα και παλι :D
Κανε το ιδιο και με λιγη αμμο και το κιουπι.
Και τα ξαναλεμε για τα περαιτερω.
μαλισταααα.....
οκ θα το κανω κ ευτο...παντως τωρα θα παω να βαλω τα ξυλα να μουλιαζουν στο ενυδρειο τουλαχιστον!!!αφου δ εχω ψαρια...ας εχω τα ξυλα....:smt102
ευχαριστω κ παλι...κ θα ενημερωσω για οτι νεοτερο!!!
Diskus fan
20-08-14, 22:37
καλησμερα σε ολους...
εκανα τις μετρησεις μου κ αυτα ειναι τα αποτελεσματα....
NO3 mg/l 10
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 20
PH 8,4
CI2 mg/l 0
heeeeeelp............:smt102:smt102:smt102:smt102
επισης τι μπορει να φταιει που τα φυτα εχουν χασει την πρασινιλα τους???
ναι με strips εκανα κ δ εχω αμμωνιας...
λοιπον στο μικρο εχω...
NO3 mg/l 100
NO 2 mg/l 0
GH >14 d
KH 6d
PH 7,2
CI2 mg/l 0
στη βρυση μια απο τα ιδια γιατι χθες εβαλα κ στο μικρο απο τη βρυση λογω αλλαγης ....
υ.γ: εχω δυο ριζες να μουλιαζουνε ενα βαρελι με νερο βρυσης παλι!!!μηπως να τα βαλω κ αυτα μεσα κ ας επιπλεουν ακομα??θα αλλαξει κατι στο νερο μου??
Γιαυτο ψοφησανε τα ψαρια. (οσμωτικο σοκ)
Κατι εχεις μεσα στο νεο ενυδρειο και εχουν ανεβει τρελά η ΚΗ και το πεχα
Αν και φαινεται περιεργο εως παραλογο, παραλληλα με την ανοδο pH KH, η τιμη GH να εχει κατεβει στο ενυδρειο - μπορει ομως να δειχνουν κι οτι ναναι τα τεστ ή κατι να μη κανεις καλα στη μετρηση.
Όπως ήδη είπε κι ο Σπύρος... με τέτοια διαφορά στις συνθήκες νερού... αναμενόμενη είναι η απώλεια των ψαριών.
Τα test... καλό είναι να γίνονται με υγρά και κατά προτίμηση αξιόπιστης μάρκας (πχ. ΑΡΙ)... οι χάρτινες ταινίες ΔΕΝ έχουν αξιοπιστία.-
ΥΓ. Το CI2 mg/l... ποίου στοιχείου μέτρηση είναι;
εχεις ενα δικιο για τα στικς αλλα ειναι οτι καλυτερο μπορω αυτη τη στιγμη...:smt056
απ'οτι διαβαζω πρεπει να ειναι για το χλωριο....:smt102
μιλησα κ με ενα φιλο απο pet κ μου ειπε να το αφησω να στρωσει κ αλλο...κ με ανθρακα που μου ειπατε εδω κ να ξανακανω μετρησεις σε καμια βδομαδα!!!
Diskus fan
20-08-14, 23:36
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την απάντηση... για το χλώριο υπέθεσα κι εγώ. :smt023
Έχεις φίλο σε pet-shop... θα έπρεπε να σε έχει βοηθήσει περισσότερο.- :rolleyes:
Ερωτηση για να βγαζουμε και χρησιμα συμπερασματα (εστω κι απο ατυχη γεγονοτα):
Εκανες προσαρμογη (και τι ειδους) κατα την μεταφορα στο μεγαλο ενυδρειο των ψαριων που ψοφησαν?
δ ειναι ακριβως φιλος μου...απλα με εχει βοηθησει πολυ κ εμενα κ τον γαμπρο μου στο στησιμο των πρωτων μας ενυδρειων!!δ τον ενδιαφερουν οι πωλησεις στο μαγαζι κ αυτο φαινεται γιατι με εχει αποτρεψει παααρα πολλες φορες απο το να μην παρω κατι που δ χρειαζομαι!!
τεσπα...
ναι φυσικα εκανα προσαρμογη κανονικα με σακουλες απο pet με νερο απο το μικρο ενυδρειο!!!την εβαλα μεσα στο μεγαλο να παιρνει τη θερμοκρασια σογα σιγα κ ανα 5 λεπτα εβαζα κ λιγο νερο απο το μεγαλο!!αυτη δ ειναι η διαδικασια??
κ μολις το εκανα αυτο για κανα 20λεπτο εβαλα με αποχη τα 4 neon!!στην αρχη πολυ δραστηρια κ λεω "θα κανουν τη ζωη τους εδω μεσα..."....σκατουλες...μετα απο μιση ωρα περιπου ειδα τα δυο νεκρα κ τα αλλα δυο να τρεμουν προς τον βυθο....μεχρι να τα πιασω ομως....πανε κ αυτα!!!αλλα 2 ancistrus που ειχα βαλει τα εσψσα κ τα εβαλα παλι στο μικρο κ τωρα χαιρουν ακρας υγειας!!!
τι εκανα λαθος....εκτος απο τα προφανη που εχουμε ηδη πει???:(:(
Κι ετσι γινεται προσαρμογη.
Δεν βλεπω να εχεις καποιο λαθος εκτος των τιμων νερου που δεν ελεγξες πριν κανεις τη μεταφορα.
θα κανω μετρηση τη δευτερα τωρα κ βλεπουμε!!!πιστευω να ειναι ενταξει...κ να εχει μαλακωσει κ λιγο το νερο (εβαλα κ τις ριζες μου να μουλιασουν)!!!
παντως αυτο με τις πετρες κ το ακουαφορτε...δ αφρισαν οι πετρες (κουφετα :D)!!!
Diskus fan
21-08-14, 17:55
Εγώ την προσαρμογή... την προτιμώ σε κουβά (καθαρό και αποκλειστικά για χρήση στο ενυδρείο). Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι... ο τρόπος που χρησιμοποίησες φταίει για την απώλεια... αλλά πολύύύύύύύ παλιά... κάπου είχα διαβάσει για πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν τα προσαρμόζεις σε πλαστική σακούλα και το σταμάτησα. Τότε μπήκα σε σκέψεις και άρχισα τη μέθοδο κουβά και σωληνάκι αεραντλίας (αλφαδολάστιχο) με σφιχτηράκι... για να μπαίνει όσο αργά θέλω το νερό (σταγόνα-σταγόνα)... ανάλογα με την περίπτωση.
Ούτως η άλλως τα κουφέτα θα τα βγάλεις (ΔΕΝ έχουν δουλειά στο ενυδρείο σου... αυτά είναι "αμερικανιές")... ΜΗΝ κάθεσαι και παιδεύεσαι. Το ίδιο πιστεύω θα αναγκαστείς να κάνεις και... με το μαύρο χαλίκι.-
με κουβα τι εννοεις??πως γινετε ακριβως??
οσο για τα χαλικια....θα σε απογοητευσω.....
αλλα γιατι μου ειπες κ για τα μαυρα??
Προσαρμογή νέων ειδών στο ενυδρείο μας (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73010)
Αστον να λεει για την αμμο. Δεν του αρεσιε το χρωμα. Θελει ασπρο βυθο.
Αν δεν επηρεαζει τις τιμες αρνητικα για τα ψαρια, ειναι μια χαρα.
ναι εγω παντα εδω κ καποια χρονια που εχω ενυδρεια ετσι κανω την προσαρμογη χωρις κανενα προβλημα!!!αυτο με τον κουβα...λιγο δυσκολο μου φαινεται....
οσο για το χαλικι....στο παλιο ειχα αμμο...ηταν φανταστικο....φυτεμενο κοινωνικο...
στο δευτερο (το μικρο που σας εχω πει) εχω το ιδιο μαυρο χαλικι που πηρα τωρα...νομιζω οτι κανει τα ψαρια με χρωματα να φαινονται πιο εντονα...νομιζω μου αρεσει πιο πολυ...
τωρα μετα απο (αρκετο) καιρο...μπορει να ξαναδοκιμασω την αμμο....
καλο σ-κ σε ολους...ενημερωνω απο δευτερα για τις καινουργιες μετρησεις κ ελπιζω να μεταφερω τα ψαρακια μου...καθως κ να παρω κ αλλα.....;););)
Diskus fan
23-08-14, 20:04
Προσαρμογή νέων ειδών στο ενυδρείο μας (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73010)
Αστον να λεει για την αμμο. Δεν του αρεσιε το χρωμα. Θελει ασπρο βυθο.
Αν δεν επηρεαζει τις τιμες αρνητικα για τα ψαρια, ειναι μια χαρα.
ΔΕΝ θα τα πάμε καλά... εμείς οι δύο. :smt072 :smt079 :smt110
Κάπου είδα να δείχνει το ενδιαφέρον του για "αφρικάνες"... θα είναι μια χαρά λες αν τις βάλει... με μαύρο χαλίκι; :rolleyes:
ναι εγω παντα εδω κ καποια χρονια που εχω ενυδρεια ετσι κανω την προσαρμογη χωρις κανενα προβλημα!!!αυτο με τον κουβα...λιγο δυσκολο μου φαινεται....
οσο για το χαλικι....στο παλιο ειχα αμμο...ηταν φανταστικο....φυτεμενο κοινωνικο...
στο δευτερο (το μικρο που σας εχω πει) εχω το ιδιο μαυρο χαλικι που πηρα τωρα...νομιζω οτι κανει τα ψαρια με χρωματα να φαινονται πιο εντονα...νομιζω μου αρεσει πιο πολυ...
τωρα μετα απο (αρκετο) καιρο...μπορει να ξαναδοκιμασω την αμμο....
καλο σ-κ σε ολους...ενημερωνω απο δευτερα για τις καινουργιες μετρησεις κ ελπιζω να μεταφερω τα ψαρακια μου...καθως κ να παρω κ αλλα.....;););)
Το ενυδρείο το φτιάχνεις όπως αρέσει σε σένα... ή κατά πως απαιτούν τα ψάρια; :rolleyes:
κ τα δυο...απλα λογικο να ειναι τα ψαρια ανετα...
Κάπου είδα να δείχνει το ενδιαφέρον του για "αφρικάνες"... θα είναι μια χαρά λες αν τις βάλει... με μαύρο χαλίκι; :rolleyes:
Οχι φυσικα.
Μια μπεζ αμμος, ή αραγωνιτης θα ηταν μια χαρα
leandros69
24-08-14, 10:10
επισης μην ξαναβαλεις γαριδες αν δεν περασουν 5-6 μηνες.θελουν στρωμενο βυθο.
Υπερβολικος ο χρονος των 6 μηνων κατα την αποψη μου.
Εχω παρατηρησει οτι αν βαλω λιγη μπιχλα στο βυθο, μερικα φυτα απο στρωμενο ενυδρειο (κλαδεματα δλδ) και ριχνω λιγη τροφη σε αποχη στην επιφανεια του νερου (αν δεν βαλω ψαρια για να τα ταιζω και το κανω σκετο γαρδιδαδικο) μεσα σε 5-10 μερες ειναι ετοιμο για γαριδες (red cherry).
Μαλιστα κατα λαθος μπηκαν πρωτα, μωρα γαριδες.
Το καταλαβα γιατι ενω δεν εβαλα κανενα ζωντανο, μετα απο μερικες μερες ειδα γαριδες στο ενυδρειο.
Μαλλον περασε γονος με τα φυτα και τη μπιχλα.
Λιγες γαριδες εχασα μονο στο πρωτο γαριδαδικο που εστησα και τις εβαλα αμεσως.
Στο επομενο που μπολιασα το βυθο και τις εβαλα αμεσως, δεν εχασα ουτε μια.
Σε επομενο δεν υπηρχε αναγκη αμεσης μεταφορας, και το αφησα να τρεξει για σιγουρια μερικες μερες οπως ειπα.
Και σε φιλων που εστησα το ιδιο.
Μονο σε αμπολιαστο βυθο φιλων, χαθηκαν μερικες γαριδες που τους εδωσα.
εχω απειρες red cherry στο μικρο...απλα θα τρεχει κ αυτο κ θα βαλω σε κανα μηνα πιστευω!!αφου εχω κανει ηδη μπολιασμα!!
κατι αλλο...σημερα κοιταξα το ενυδρειο κ η επιφανεια του νερου ηταν σαν...συμπαγης!!εκτος απο εκει που το φιλτρο εχει μεγαλη ροη....!!
τωρα με τις αεροπετρες φευγει σιγα σιγα....ξερει κανεις τι ειναι???
επισης...αυριο να κανω καμια αλλαγη νερου πριν τις μετρησεις η οχι??
Σαν κι αυτο?
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af52-georgaras-algae-algaeslime_008.jpg
ναι ναι....κατι τετοιο...διαφανο-ασπρο κ παχυρευστο!!!
Διαβασε εδω τις αιτιες, και εξαλειψε τες
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38816
καλα το θυμομουν οτι καπου το εχω διαβασει κ κατι μου θυμιζει!!!
η αληθεια ειναι οτι εχω ψιλοβαθεια την εξοδο του φιλτρου...θα τη σηκωσω κ αλλο...κ ας εχει κυμα...
thanks....
υ.γ:ια την αλλαγη νερου πριν τις μετρησεις τι λες??
καλα το θυμομουν οτι καπου το εχω διαβασει κ κατι μου θυμιζει!!!
η αληθεια ειναι οτι εχω ψιλοβαθεια την εξοδο του φιλτρου...θα τη σηκωσω κ αλλο...κ ας εχει κυμα...
thanks....
υ.γ:ια την αλλαγη νερου πριν τις μετρησεις τι λες??
Οι μετρησεις πριν την αλλαγη
καλησπερα...
οι μετρησεις μου πριν κανω αλλαγη ειναι:
NO3 mg/l 10
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 6
PH 8,4
CI2 mg/l 0
Απλα απαντησα οτι μετρησεις κανουμε πριν την αλλαγη και οχι μετα.
κ στο μικρο εχω:
NO3 mg/l 100
NO 2 mg/l 0
GH >14 d
KH 6
PH 6,8 - 7,2
CI2 mg/l 0
για το αν θα μεταφερω τα ψαρακι το λεω....
ειναι κομπλε??
Ενω εχεις ιδια KH στα δυο ενυδρειο και θα επρεπε να εχει παρομοιο πεχα, τα πολλα οξεα που εχει το μικρο πρεπει να κατεβαζουν τοσο πολυ το πεχα.
Η αναπληρωση της εξαταμισης που κανεις στο μικρο, πρεπει μαλλον να ειναι με βρυσης γιαυτο εχει παει στα υψη η GH.
Μετρας μαλλον και με stripes και οτι και να λεμε τωρα ... πιαστο αυγο και κουρεφτο.
για το αν θα μεταφερω τα ψαρακι το λεω....
ειναι κομπλε??
Αμμωνια δεν εχεις μετρηση για να ειμαστε σιγουροι.
Τι ψαρακι ειναι ειπαμε?
ειναι 2 πλαττυ
3 ancistrus
4 ζεμπρακια
κ καμποσες red cherry
Diskus fan
25-08-14, 19:11
Είπαμε ότι... για να δούμε ΑΝ μπορούμε να βάλουμε κάποιο είδος... εκτός από τις τοξικότητες που θα δείξουν αν έχει "στρώσει" το ενυδρείο, κοιτάμε τις παραμέτρους του νερού, που απαιτούν.
Εν προκειμένω η διαφορά νερού που έχεις είναι πολύ μεγάλη (6,8-7,2 με 8,4)... οπότε μάλλον και αυτά θα δούνε "τα ραδίκια ανάποδα". Με τι είδους τεστ βγαίνει το ΡΗ 6,8-7,2 ;
Εκτός αυτού... είναι έξω από το εύρος των απαιτήσεων τους (ακόμα και από τα πλάτυ).
Τα ψάρια που θέλεις να βάλεις...
http://diszhal.info/english/livebearers/en_Xiphophorus_maculatus.php
http://diszhal.info/english/cyprinds/en_Brachydanio_rerio.php
Αncistrus υπάρχουν πολλά... εσύ σε ποίο αναφέρεσαι;
Τα ψαρια αυτα, καταρχην δεν ειναι απολυτως συμβατα στις παραμετρους νερου, για να εχουμε ανεση στη ρυθμιση του.
Για να ζησουν ολα μαζι πρεπει να μπορουμε να κραταμε σε στενα ορια τις παραμετρους pH GH.
πχ pH 7.0-7.5, GH 10-12
Στο παλιο (μικρο) ενυδρειο ειναι πιο χαμηλα οι τιμες και στο μεγαλο (καινουριο) ειναι πιο ψηλα.
Εγω θα πλακωνα στις αλλαγες το μικρο ενυδρειο.
Καθε μερα 50%, μεχρι να πεσουν τα νιτρικα τελειως και να ανεβει το pH GH.
Ταισμα ελαχιστο.
Να ρθει σταδιακα σε μια ισορροπια με το νερο της βρυσης.
Νομιζω πως ερχεται ισορροπια σταδιακα και στο μεγαλο. (εχει πεσει η KH και θα κατεβει και το pH λογικα).
Ετσι θα μπορεσεις να τα μεταφερεις ανωδυνα.
Για πες τιμες νερου στη βρυση?
δ ξερω ποιο ειδος ειναι ακριβως για να σου πω...
παντως εβναλα μεσα ενα Pethia conchonius - Rosy barb πο εχω κ δοξα το θεο ολα καλα...μεχρι τωρα!!το παρατηρω συνεχως!!!
επισης μολις εβαλα κ ενα pristella maxillaris που δ στα ειχα πει!!
\τιμες βρυσης...δ ξερω...δ εχω κανει τελευταια καθολου!!!
Diskus fan
25-08-14, 20:37
1. Αν ΔΕΝ γνωρίζεις το είδος... πως θα ξέρεις τι απαιτεί... για να του το δώσεις; Φωτογραφία του... μπορείς να βάλεις;
2. Παρατηρείς αν... καταφέρει να πεθάνει;
ancistrus sp3 βοηθαει??
ε οχι...συπεριφορα γενικη...εκανα προσαρμογη κανα 2 ωρο...τωρα βρισκονται μεσα καμια ωρα τουλαχιστον κ ειναι ενεργητικοτατα!!!
Το pristella φαινεται στην τριτη φωτογραφια αυτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=81756) του θεματος.
Οπως και το rosy bard, απαιτει μεγαλο κοπαδι. Μονο ταλαιπωρια τους προσφερεις βαζοντας τα μονα τους στο ενυδρειο.
ναι το ξερω...εχω σκοπο να παρω αρκετα ακομα....περι τα 10 το καθενα νομιζω ειναι αρκετα καλα!!!
Diskus fan
26-08-14, 19:01
ancistrus sp3 βοηθαει??
ε οχι...συπεριφορα γενικη...εκανα προσαρμογη κανα 2 ωρο...τωρα βρισκονται μεσα καμια ωρα τουλαχιστον κ ειναι ενεργητικοτατα!!!
Ancistrus cf. cirrhosus (sp. 3)...
http://www.planetcatfish.com/common/species.php?species_id=49
http://diszhal.info/english/catfishes/en_Ancistrus_cirrhosus.php
http://www.seriouslyfish.com/species/ancistrus-cf-cirrhosus/
Στις πληροφορίες από το site (που σου βάζω συνήθως... εν προκειμένω είναι το 2ο)... γράφει και την διάρκεια ζωής τους... ελπίζω να το διαβάζεις.-
πλακα κανεις??10 χρονια???αν ειναι δυνατον!!!
αλλα γιατι μου το αναφερεις??
Diskus fan
27-08-14, 16:56
Γιατί πολλοί... βαριούνται γρήγορα και θέλουν με άλλα ψάρια το ενυδρείο... το που θα βρουν να δώσουν αυτά που έχουν και αν θα περάσουν καλά... τους είναι αδιάφορο (κάτι που για μένα είναι λάθος). Καλό είναι από πριν να ξέρεις που βαδίζεις... υπάρχουν και είδη που ζουν λιγότερο.-
σωστο αυτο που λες...
ευχαριστω πολυ για το link κ πολυ χρησιμο!!
μου αρεσουν πολυ αυτα τα ψαρια....
Diskus fan
28-08-14, 15:00
Παρακαλώ.-
λοιπον κ χθες εκανα αλλη μια αλλαγη νερου περιπου στο 15-20% του νερου κ σημερα οι μετρησεις μου ειναι οι εξης...:
NO3 mg/l 10
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 6
PH 8,4
CI2 mg/l 0
με τη σκληροτητα νομιζω ειμαι ενταξει κ πρεπει να βοηθησε κ το ξυλο που εβαλα να μουλιαζει!!
ακομα να πεσει το ph...
παντως τα ψαρακια πολυ καλα...
στο μικρο εχω ιδιες εκτος απο το ph που ειναι 6.7!!!
να μεταφερω κανα ψαρακι ακομα η θα εχω προβλημα παλι με τη διαφορα??
καμια ιδεα.....???
βασικα σημερα εκανα αλλη μια αλλαγη νερου...λιγο πιο μεγαλη κ σχεδον στο 25...μετρησεις να παρω αυριο καλυτερα η κ σημερα θα βγει αποτελεσμα??
2 zebra danio κ ενα μικρο σκαλαρακι χαιρουν ακρας υγειας....(το σκαλαρι κρυβεται βασικα...παιζει να φοβαται ακομα??κρυβεται μεσα σε μια καρυδα που εχω για ντεκορ...)!!!
Diskus fan
30-08-14, 22:20
1. Λέγεται ότι ακόμα κι όταν κάνεις αλλαγή νερού... η διαφορά στο ΡΗ... ΔΕΝ πρέπει να υπερβαίνει το 0,2 ανά 24ωρο.
2. Αυτό το... "χαίρουν άκρας υγείας"... πως το διαπιστώνεις... τους μετράς την πίεση; :rolleyes:
3. Αν το σκαλάρι είναι μόνο του... ως κοπαδόψαρο γαρ... λογικό είναι να "έχει πάθει την πλάκα του" και να κρύβεται.-
μολις εκανα μετρησεις...
NO3 mg/l 10
NO 2 mg/l 0
GH >4 d
KH 3-6 ?????
PH 6,8
CI2 mg/l 0
γιατι επεσε τοσο η σκληροτητα??ειναι κακο??
ναι βασικα μου το χαρησαν κ το πηρα γιατι θα βαλω κοπαδι αργοτερα!!!
Diskus fan
30-08-14, 23:10
Εσύ γνωρίζεις... τι ακριβώς κάνεις. Από την βρύση είναι... οι αλλαγές νερού;
Τα τεστ είναι με stick ("χαρτάκια")... είπαμε;
ναι απο τη βρυση ειναι οπως κ τοσα χρονια στο μικρο!!!δ κανω κατι διαφορετικο
ναι ναι με stiks...
Diskus fan
31-08-14, 00:04
Κάνε το έξοδο και πάρε υγρά... να έχεις πιο σίγουρο το κεφάλι σου. ;)
ΔΕΝ θυμάμαι... τι τιμές σου δίνει η βρύση;
ειναι λιγο πιο σκληρο το νερο της βρυσηςς...αλλα ποτε δ ειχα προβλημα!!!
σημερινες...
NO3 mg/l 0
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 3-6 ?????
PH 7
CI2 mg/l 0
νομιζω ειμαι πολυ καλα...κ οι κατοικοι....τελεια πιστευω!!!
με τη σκληροτητα ακομα δ ξερω τι παιζει...πως μπορω να την ανεβασω λιγο....
να ρωτησω κατι...αντιχλωριο βαζω τοσα ml που αναλογουν σε καινουργιο νερο ετσι??πανω στο μπουκαλακι αυτο διαβασα.....
ειναι λιγο πιο σκληρο το νερο της βρυσηςς...αλλα ποτε δ ειχα προβλημα!!!
σημερινες...
NO3 mg/l 0
NO 2 mg/l 0
GH >7 d
KH 3-6 ?????
PH 7
CI2 mg/l 0
νομιζω ειμαι πολυ καλα...κ οι κατοικοι....τελεια πιστευω!!!
με τη σκληροτητα ακομα δ ξερω τι παιζει...πως μπορω να την ανεβασω λιγο....
για να δεις αν πρεπει να την κατεβασεις,θα πρεπει νασαι σιγουρος οτι αυτο που μετρας με τα στικς ειναι σωστο.(το πιθανοτερο ειναι πως δεν μετρανε σωστα.)
αλλιως τι θα κατεβασεις και που θα την πας?
και πως θα ξερεις οτι κατεβηκε εκει που θες οταν μετρας οτι ναναι με τα στικς?
καλυτερα να παρεις υγρα τεστ οπως σου ειπε και ο disκus fan παραπανω.
να ρωτησω κατι...αντιχλωριο βαζω τοσα ml που αναλογουν σε καινουργιο νερο ετσι??πανω στο μπουκαλακι αυτο διαβασα.....
αν κανεις αλλαγη κατευθειαν στο ενυδρειο με λαστιχο κλπ, τοτε θες δοση αντιχλωριου για ολα τα λιτρα του ενυδρειου.
αν ετοιμαζεις το νερο σε ξεχωριστο δοχειο και μετα το βαζεις στο ενυδρειο,τοτε θες δοση αντιχλωριου μονο για το νερο που εχεις στο δοχειο της αλλαγης.
υ.γ
ελπιζω πως δεν κανεις αλλαγη με τον πρωτο τροπο...
με τον πρωτο τροπο βεβαια....
αλλα ευτυχως δ βαζω αντιχλωριο μονο για τα καινουργια λιτρα....
απλα το διαβασα αυτο κ λεω κατσε να δω τι παιζει!!!
thanks.....
Δεν ειναι και οτι καλυτερο για τα ζωντανα να κανεις αλλαγες με αυτο τον τροπο. Διαβασε και αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=70662) για να οργανωσεις καποια στιγμη τις αλλαγες νερου σου.
μεχρι τωρα κ εδω κ 3 χρονια περιπου δοξα το θεο δ εχω χασει ψαρακι κατα,μετα η κ λογο της προσαρμογης!!!
δ λεω οτι ειναι ιδανικο αλλα δ εχουν ολοι ουτε τα μεσα ουτε τον χρονο για τετοιες..τελειες αλλαγες νερου!!!το εχω ξαναδιαβασει το αρθρο ευχαριστω πολυ για την συμβουλη....:o
Δεν ειναι "τελειες" οι αλλαγες νερου, ειναι απλα οι σωστες για να μη βλαψουμε τους οργανισμους που φιλοξενουμε στα ενυδρεια μας με το νερο δικτυου. Tα μεσα δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβα, σιγα-σιγα ολα γινονται. Πολυ λιγοι εχουν πλεον την ευχερεια να αγοραζουν οτι θελουν ευκολα. Καποιος σχετικος χρονος ειναι εντελως απαραιτητος για τη φροντιδα των ζωντανων, οτιδηποτε και να εχεις στο σπιτι σου. Το σκυλο σου θα τον εβγαζες βολτα. Δες το ετσι, οτι και αυτο ειναι απαραιτητο. Σε καποια πραγματα, καλο ειναι να μη γινονται εκπτωσεις. Και οι αλλαγες νερου ειναι κατι που δε σηκωνει εκπτωση στα ενυδρεια.
λιγο αστοχο το παραδειγμα σου με τον σκυλο....εχω σκυλο κ βολτα τον βγαζω κ ειναι κ αυτο πολυ ευτυχισμενος!!!κ εχω παααρα πολλα ζωα στο σπιτι κ ολα ειναι τελεια!!οσο για τις αλλαγες...δ κανω εκπτωσεις φυσικα αλλα τοσα χρονια μια χαρα τελεια δουλευει κ αυτος ο τροπος εδω κ ποσα χρονια!!!
Δεν ειναι καθολου αστοχο το παραδειγμα. Οσο θελει ο σκυλος καποιο χρονο καθε μερα για βολτα, τοσο θελουν και τα ενυδρεια καποιο χρονο τουλαχιστον μια φορα την εβδομαδα για σωστες αλλαγες νερου.
Δε σου τη λεω, παντως. Και εγω εχω αρκετα ζωα στο σπιτι. Απλα αν νομιζεις οτι τα κανεις ολα τελεια σε οτι αφορα τα ενυδρεια, δεν υπαρχει λογος για περαιτερω συζητηση, καλη συνεχεια σου ευχομαι. Εγω να βοηθησω προσπαθω μονο.
δεν ειναι θεμα τελειοτητας.
το πως γινονται οι αλλαγες ειναι θεμα επιβιωσης για τα ψαρια γιατι υπαρχει κατι που λεγεται οσμωτικη εξισορροπηση.
ολοι οι οργανισμοι που ζουνε στο νερο αποροφανε νερο και αποβαλουν τοξινες και απτην επιφανεια του σωματος τους αναλογα με το ποσο "πυκνο" η "αραιο" ειναι το νερο στο οποιο ζουνε.
αυτο εχει να κανει με τις σκληροτητες (και κυριως το TDS)
και ειναι προβλημα οταν αλλαζει αποτομα το ειδος του νερου.ιδιαiτερα αν αλλαζει απο σκληρο σε μαλακο.
οποτε μια αποτομη αλλαγη μπορει ειτε να σκασει τα κυτταρα του ψαριου απτο πολυ νερο(απο σκληρο σε μαλακο νερο)
ειτε να τα αφυδατωσει(απο μαλακο σε σκληρο νερο).
στην πρωτη περιπτωση ανοιγει ο δρομος για μολυνσεις απο εξωτερικα παθογονα(εκτος των αλλων προβληματων απτη διαλυση των κυτταρων)
και στη δευτερη το ψαρι αφυδατωνεται και δεν μπορει να αποβαλει τοξινες.
αυτο λεγεται οσμωτικο σοκ.
ενα αλλο προβλημα ειναι οτι οι τιμες του ph αυξανουν λογαριθμικα.καθε μοναδα Ph ειναι 10 φορες πιο αλκαλικη(απο το 7 και πανω)και 10 φορες πιο οξινη(απτο 7 και κατω).
το 7 ειναι ουδετερο.
οποτε ακομη και ενας βαθμος διαφορα που εμας μας φαινεται μικρος,για τα ψαρια ειναι μεγαλη αλλαγη.
(πανω απτον ενα βαθμο διαφορα αρχιζουν τα προβληματα)
για να καταλαβεις τι εννοω,δες τους δυο πινακες.
http://www.nurturingwater.com/picts/10x_chart.jpg
http://www.nurturingwater.com/whatisph.htm
http://bouman.chem.georgetown.edu/S02/lect14/ph.gif
http://bouman.chem.georgetown.edu/S02/lect14/lect14.htm
ακομα ενα αλλο θεμα ειναι οτι η αποτομη μεταβολη του Ph μπορει να μεταβαλει και αλλα επικινδυνα στοιχεια (χρωμιο,χαλκος,σιδηρος κ.α)
που μπορει να βρισκονται στο νερο και να τα μετατρεψει σε τοξικα(οπως γινεται με την αμμωνια και το αμμωνιο).
και προσθεσε σε αυτα και τυχων ξαφνικα προβληματα στο δικτυο υδρευσης,η στις σωληνωσεις του σπιτιου.
οποτε οπως καταλαβαινεις,η σωστη αλλαγη νερου δεν ειναι "πολυτελεια";)
ουτε σημαινει κατι το οτι δεν σου ετυχε ακομα.
βασικα σου ετυχε αλλα δεν το καταλαβες μαλον:D
σιγουρα το καταλαβαν τα ψαρια ομως...
ενα πολυ ωραιο σχετικο αρθρο για την οσμωτικη λειτουργια,ειναι εδω (http://mtfb.com/MTFBJUNE/MTFB2%20pages/jacobsarticle2.htm)
υ.γ
και δεν πιασαμε καθολου το θεμα της αποτομης μεταβολης της θερμοκρασιας και το θερμικο σοκ:D
Δεν ειναι καθολου αστοχο το παραδειγμα. Οσο θελει ο σκυλος καποιο χρονο καθε μερα για βολτα, τοσο θελουν και τα ενυδρεια καποιο χρονο τουλαχιστον μια φορα την εβδομαδα για σωστες αλλαγες νερου.
Δε σου τη λεω, παντως. Και εγω εχω αρκετα ζωα στο σπιτι. Απλα αν νομιζεις οτι τα κανεις ολα τελεια σε οτι αφορα τα ενυδρεια, δεν υπαρχει λογος για περαιτερω συζητηση, καλη συνεχεια σου ευχομαι. Εγω να βοηθησω προσπαθω μονο.
φιλε μου αν νομιζα οτι τα κανω ολα τελεια δ θα ανοιγα θεματα για το πως θα τα κανω σωστα!!!ολες οι αποψεις απο εσας που εχετε τις παραπανω γνωσεις ειναι ευπροσδεκτες φυσικα...!!!εγω απλα σου ειπα οτι κανω εδω κ 4 χρονια ετσι αλλαγες κ απλα δεχει γινει κατι!!υπαρχει τροπος να σταθεροποιησω την σκληροτητα??
πολυ ωραιος ο πινακας φιλε...πολυ χρησιμος...
ευχαριστω!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.