Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : ανεμηστηρες για ψυξη και ταιστρα

puntakias22
14-07-14, 19:18
καλησπερα εχω ενα anubia A-1200 ενυδρειο και θελω να βαλω ανεμηστηρες για ψυξη...διαβασα πολλα ποστ για αυτο το θεμα και οι ερωτησεις μου ειναι..
α. οσο μεγαλυτεροι ειναι οι ανεμηστηρες τοσο καλυτερα??βεβαια βαρενει το καπακι...η με αυτους των 8mm ειμαι οκ?
β. αν ειναι περισσοτεροι απο 4 οι ανεμιστηρες ειναι ανωφελο??δηλαδη 6??και αν ειναι 6 συνδεονται στον κοντρολερ??
γ. λετε ολοι(φυσικα το δοκιμασατε) 3 μεσα ενας εξω τον αερα..γιατι οχι 2 και 2???και μετα αυτος που ειναι εξω ο αερας πρεπει να ειναι στην γωνια??τελευταιος η πρωτος???
και μετα με την ταιστρα τωρα που ερχεται καλοκαιρι.οσοι εχετε χρησιμοποιησει καποια στιγμη κολλησε...δεν μπορει να μην εγινε ετσι???μετα πουλανε κατι μπαλακια μικρα ασπρα σαν μεγαλη ασπιρινη αναβραζουσα ας πουμε..και λενε οτι το ριχνεις και κραταει 1 βδομαδα.ισχυει??
να αναφερω οτι εχω κιχλιδες αφρικης 6 Labidochromis Caeruleus Sp. Yellow μικρα φανταζομαι 2 μηνων περιπου 1,5ποντο με 1 μεγεθος.να πω ακομα οτι μεχρι στιγμης η θερμοκρασια μεσα στο ενυδρειο δεν εχει φτασει παρα μονο μια μερα τους 28 βαθμους.το οριο τους δηλαδη.το λεω για να μου πειτε αν αξιζει το κοπο να βαλω ανεμηστηρες η οχι.αλλα αλλαζω νερο μια φορα την εβδομαδα περιπου 70 λιτρα.αυτο το λεω οτι σιγουρα παιζει ρολο στη θερμοκρασια του ενυδρειου

delta66
14-07-14, 19:48
καλησπερα εχω ενα anubia A-1200 ενυδρειο και θελω να βαλω ανεμηστηρες για ψυξη...διαβασα πολλα ποστ για αυτο το θεμα και οι ερωτησεις μου ειναι..
α. οσο μεγαλυτεροι ειναι οι ανεμηστηρες τοσο καλυτερα??βεβαια βαρενει το καπακι...η με αυτους των 8mm ειμαι οκ?
β. αν ειναι περισσοτεροι απο 4 οι ανεμιστηρες ειναι ανωφελο??δηλαδη 6??και αν ειναι 6 συνδεονται στον κοντρολερ??
γ. λετε ολοι(φυσικα το δοκιμασατε) 3 μεσα ενας εξω τον αερα..γιατι οχι 2 και 2???και μετα αυτος που ειναι εξω ο αερας πρεπει να ειναι στην γωνια??τελευταιος η πρωτος???
και μετα με την ταιστρα τωρα που ερχεται καλοκαιρι.οσοι εχετε χρησιμοποιησει καποια στιγμη κολλησε...δεν μπορει να μην εγινε ετσι???μετα πουλανε κατι μπαλακια μικρα ασπρα σαν μεγαλη ασπιρινη αναβραζουσα ας πουμε..και λενε οτι το ριχνεις και κραταει 1 βδομαδα.ισχυει??
να αναφερω οτι εχω κιχλιδες αφρικης 6 Labidochromis Caeruleus Sp. Yellow μικρα φανταζομαι 2 μηνων περιπου 1,5ποντο με 1 μεγεθος.να πω ακομα οτι μεχρι στιγμης η θερμοκρασια μεσα στο ενυδρειο δεν εχει φτασει παρα μονο μια μερα τους 28 βαθμους.το οριο τους δηλαδη.το λεω για να μου πειτε αν αξιζει το κοπο να βαλω ανεμηστηρες η οχι.αλλα αλλαζω νερο μια φορα την εβδομαδα περιπου 70 λιτρα.αυτο το λεω οτι σιγουρα παιζει ρολο στη θερμοκρασια του ενυδρειου
α. Οχι. Τη ορη του αερα (CFM - cubic feet per minute) να ειναι οσο πιο πολλα γινεται. Ποσο ακριβως χρειαζεται δεν μπορεις να ξερεις, γιατι παιζουν ρολο διάφορα. Οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα.
β. Συνηθως πανω απο 4 (καταλληλοι) δεν χρειαζονται. Αν χρειαζεσαι πανω απο 4 υπαρχει μαλλον ... προβλημα και πας σε κατι πιο ισχυρο (και πιο ακριβο φυσικα) οπως το chiller.
γ. Ανεμιστηρας προς τα εξω χρειαζεται μονο αν το καπακι κλεινει ερμητικα. Αν υπαρχουν ανοιγματα ή μπορει να μεινει ανοιχτι καποιο φλαπ, δεν χρειαζεται να χανεις θεση ανεμιστηρα για εξοδο αερα. Μπαινει οπο θελεις.
δ. Τροφη μεγαλης διαρκειας την ξεχνας. Αν ειναι μονο 7 μερες η απουσια σου δεν βαζεις ουτε ταιστρα. Αναλογα και τα ψαρια μπορει να μη χρειαζεται και για μεγαλυτερη απουσια.
Οι ταιστρες δεν κολλανε συνηθως. Εκτος κι αν ειναι τιποτα πολυ μουφα.
Φυσικα τις δοκιμαζεις αρκετο καιρο πριν τις αφησεις να δουλεψουν μονες τους.
Αν ειναι να λειψεις πολυ καιρο και βαλεις ταιστρα, υπολογισε οτι το νερο θα χρειαζεται και τις αλλαγες του. Οποτε ταισμα με τσιγγουνια, για να αντεξει το νερο (και τα ψαρια).
Συνηθως χρειαζεται και χρονοδιακοπτης στα ανεμιστηρια (εκτος απο controller) για να διακοπτει την λειτουργια τους κατα την διαρκεια του ταισματος. Υπαρχει περιπτωση, αναλογα τα ανοιγματα κλπ, να πεταει ο αερας την τροφη εξω.

Η ψυξη χρειαζεται σε ολα σχεδον τα ενυδρεια (λιγα ψαρια ζουν χωρις προβλημα αμεσο ή εμμεσο, στις θερμοκρασιες που πιανουν τα ενυδρεια το ακλοκαιρι)

Αναπληρωση της εξατμισης υθα χρειαστεις. Χειροκινητη (απο καποιος που θα επιβλεπει οσο λειπεις) ή αυτοματη,
Αλλιως, αναλογα το ενυδρειο, μπορει να το βρεις μεχρι αδειο απο νερο.

Undertaker
14-07-14, 20:42
α. Οχι. Τη ορη του αερα (CFM - cubic feet per minute) να ειναι οσο πιο πολλα γινεται. Ποσο ακριβως χρειαζεται δεν μπορεις να ξερεις, γιατι παιζουν ρολο διάφορα. Οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα.
β. Συνηθως πανω απο 4 (καταλληλοι) δεν χρειαζονται. Αν χρειαζεσαι πανω απο 4 υπαρχει μαλλον ... προβλημα και πας σε κατι πιο ισχυρο (και πιο ακριβο φυσικα) οπως το chiller.
γ. Ανεμιστηρας προς τα εξω χρειαζεται μονο αν το καπακι κλεινει ερμητικα. Αν υπαρχουν ανοιγματα ή μπορει να μεινει ανοιχτι καποιο φλαπ, δεν χρειαζεται να χανεις θεση ανεμιστηρα για εξοδο αερα. Μπαινει οπο θελεις.
δ. Τροφη μεγαλης διαρκειας την ξεχνας. Αν ειναι μονο 7 μερες η απουσια σου δεν βαζεις ουτε ταιστρα. Αναλογα και τα ψαρια μπορει να μη χρειαζεται και για μεγαλυτερη απουσια.
Οι ταιστρες δεν κολλανε συνηθως. Εκτος κι αν ειναι τιποτα πολυ μουφα.
Φυσικα τις δοκιμαζεις αρκετο καιρο πριν τις αφησεις να δουλεψουν μονες τους.
Αν ειναι να λειψεις πολυ καιρο και βαλεις ταιστρα, υπολογισε οτι το νερο θα χρειαζεται και τις αλλαγες του. Οποτε ταισμα με τσιγγουνια, για να αντεξει το νερο (και τα ψαρια).
Συνηθως χρειαζεται και χρονοδιακοπτης στα ανεμιστηρια (εκτος απο controller) για να διακοπτει την λειτουργια τους κατα την διαρκεια του ταισματος. Υπαρχει περιπτωση, αναλογα τα ανοιγματα κλπ, να πεταει ο αερας την τροφη εξω.

Η ψυξη χρειαζεται σε ολα σχεδον τα ενυδρεια (λιγα ψαρια ζουν χωρις προβλημα αμεσο ή εμμεσο, στις θερμοκρασιες που πιανουν τα ενυδρεια το ακλοκαιρι)

Αναπληρωση της εξατμισης υθα χρειαστεις. Χειροκινητη (απο καποιος που θα επιβλεπει οσο λειπεις) ή αυτοματη,
Αλλιως, αναλογα το ενυδρειο, μπορει να το βρεις μεχρι αδειο απο νερο.

Η γνώμη σου ποια ειναι, τα ανεμιστήρια να χτυπάνε όλα μέσα και το ενυδρειο με άνοιγμα (φλάπ ή άλλο) ή ερμητικά κλειστό το καπάκι και να χτυπάει ενα ανεμιστήρι έξω και τα αλλα μέσα; Δηλαδη ποτε έχω καλυτερο αποτέλεσμα;
Φυλάξου, τωρα θα κανω μια ερώτηση που ίσως ακουστεί βλακώδης. Αν έχω ανοιχτό φλάπ και τα ανεμιστήρια χτυπάνε όλα μέσα, ουσιαστικά ο κρυος αέρας που παράγουν δε χτυπά/αντανακλά στην επιφάνεια του νερου και εξέρχεται απο το ανοιχτό φλάπ οπότε δεν έχω το αποτέλεσμα που θέλω;

nazgul
14-07-14, 20:51
Η γνώμη σου ποια ειναι, τα ανεμιστήρια να χτυπάνε όλα μέσα και το ενυδρειο με άνοιγμα (φλάπ ή άλλο) ή ερμητικά κλειστό το καπάκι και να χτυπάει ενα ανεμιστήρι έξω και τα αλλα μέσα; Δηλαδη ποτε έχω καλυτερο αποτέλεσμα;
Φυλάξου, τωρα θα κανω μια ερώτηση που ίσως ακουστεί βλακώδης. Αν έχω ανοιχτό φλάπ και τα ανεμιστήρια χτυπάνε όλα μέσα, ουσιαστικά ο κρυος αέρας που παράγουν δε χτυπά/αντανακλά στην επιφάνεια του νερου και εξέρχεται απο το ανοιχτό φλάπ οπότε δεν έχω το αποτέλεσμα που θέλω;

Αυτο ακριβως θελεις στην ουσια. Να περναει ο αερας δημιουργωντας ρευμα στην επιφανεια του νερου, με αποτελεσμα να δημιουργειται εξατμιση. Ετσι πεφτει η θερμοκρασια. Οχι παρεχοντας κρυο αερα στην επιφανεια του νερου με σκοπο να κρυωσει ολο το ενυδρειο, αλλα με την εξατμιση.

PETROS_AFRICANOS
14-07-14, 21:00
Φίλε Δημήτρη καλησπέρα,με 4άρη ανεμιστήρα θα 'σαι οριακά γι' αυτό θα σου πρότεινα να πάρεις 6άρη.Χτες που παράγγειλα από τον παρακάτω σύνδεσμο ο 6άρης στοίχιζε 26€ μαζί με τα έξοδα αποστολής.

http://www.ebay.com/itm/Cooling-Fan-2-4-6-fans-Aquarium-Chillers-80L-160L-240L-Fish-Tank-Adapter-12V-/160941799378?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item2578e0f7d2

nazgul
14-07-14, 21:12
Μακαρι να σου δουλεψουν σωστα Πετρο. Το κακο με αυτα τα προϊοντα ειναι οτι αν χαλασει ενα, ειναι για πεταμα μετα. Θα εμπιστευομουν περισσοτερο τα ανεμιστηρακια υπολογιστη με εναν controller να τα ελεγχει σε σχεση με οτιδηποτε αλλο (περα απο chiller φυσικα), προσωπικα. Ολα εχουν να κανουν με το ποσο ζεστο ειναι το καθε σπιτι το καλοκαιρι, βεβαια.

puntakias22
14-07-14, 21:41
Αυτο ηθελα να πω και εγω..αφου ειναι ετσι με την εξατμιση οπως λετε βαζω 4 στα 4 να φυσανε μεσα και ανοιγω το μπροστα καπακι!!!σωστα;;;που και να νην το ανοιξω εχει κατι κενα απο πισω αριστερα και δεξια που περνανε φιλτρα καλωδια και τα λοιπα...σωστα;;;και μετα για το συγκεκριμενο καλοκαιρι που δεν πιασανε και τρελες ζεστες μια φορα πηγε το ενυδρειο 28...αρα???το αφηνω ετσι;;;απο την αλλη του πετρου ομως αφηνει το καπακι οπως ειναι...δεν τρυπας τιποτα...και αν γινουν ολα αυτα που λεει στο υπομνημα για τη ψυξη,το καπακι δεν γερνει;;δηλαδη απο το βαρος δεν λιγιζει?εμενα ειναι κατι σαν πλεξιγκλας το καπακι.μπορει και πλαστικο

nazgul
14-07-14, 21:49
To καλοκαιρι δεν εχει αρχισει ακομα, για να εισαι σιγουρος που θα φτασει η θερμοκρασια. Τα δικα μου ανεμιστηρακια δουλευουν απο το Μαϊο καθε χρονο, εφοσον δεν τα βγαζω ποτε.

Τα ετοιμα ανεμιστηρακια, δεν ξερεις ποτε μπορει να σταματησουν να δουλευουν για οποιοδηποτε λογο. Του υπολογιστη, απλα αλλαζεις το ενα αν παθει κατι ή ξαναβλεπεις τη συνδεσμολογια. Επισης, τα ανεμιστηρακια υπολογιστη ειναι δοκιμασμενα πολλα χρονια απο χομπιστες, κατι που σιγουρα λεει πολλα. Η επιλογη του καθενος, ειναι φυσικα δικη του υποθεση.

Μερικα ανεμιστηρακια υπολογιστη το καπακι σου, δεν εχουν και μεγαλο βαρος για να προκαλεσουν προβλημα. Πιστεψε με, τα εχω χρησιμοποιησει σε πολυ μικρα ενυδρεια με πολυ λεπτο καπακι.

puntakias22
14-07-14, 21:59
Και σε μεγεθος??συμφωνουμε ολοι για 8mm???

nazgul
14-07-14, 22:02
Καλα ειναι νομιζω. Μικροτερα, σιγουρα οχι.

kalafan
14-07-14, 22:04
εγω σε Anubias 1000 εχω 2 x 120αρια και ειναι μια χαρα...καθολου θορυβος και αποδοση φουλ...το μονο προβλημα ειναι οτι λογω μεγεθους και κακου υπολογισμου στο τρυπημα αναγκαστηκα να αφαιρεσω την πισω λαμπα γιατι εβρισκαν πανω της...

τα Αnubias εχουν ανοιγματα πισω κι ετσι δεν χρειαζεται να φυσαει προς τα εξω κανενας ανεμιστηρας...

το καπακι δεν θα εχει προβλημα να κρεμασει γιατι παταει παντου περιμετρικα...

με 8αρια παντως θα εχεις θορυβο...

στο αλλο ενυδρειο που εχω βαλει 3 x 92αρια εχω αισθητα περισσοτερο θορυβο απο τα 120αρια...

απλα μετρησε καλα να δεις αν σε παιρνει σχετικα με τη θεση της πισω λαμπας...

puntakias22
14-07-14, 22:18
και υπο καταλληλες συνθηκες ποσους βαθμους πεφτει ενα ενυδρειο 260 λιτρων με τη χρηση ανεμηστηρων??να μου πεις παιζει ρολο και ποση ωρα δουλευουν...καποιος δηλαδη που εχει στη μιση ωρα τα 250 λιτρα με 4 ανεμηστηρια πεφτουν χοντρικα 2 βαθμους???

nazgul
14-07-14, 22:21
Δεν υπαρχει κανονας. Πρεπει να το δεις στην πραξη.

kalafan
14-07-14, 22:24
κοιτα...εννοειται οτι θα βαλεις και Controler...σωστα?

αρα δεν θα χρειαζεται να ριχνεις καθε φορα τη θερμοκρασια 2 βαθμους.

οι ανεμιστηρες θα χρειαζονται για να σου ριξουν την θερμοκρασια κατα 0.3 βαθμους.

puntakias22
14-07-14, 22:38
ναι αυτος σημερα εφτασε επιτελους...κοντα 1,5 μηνα...και τωρα ειμαι για ανεμηστηρια!τωρα απλα με αγχωσε ο φιλος που ειμε μη βρισκουν στη πισω λαμπα...αλλα δεν νομιζω.αν βρισκουν να βαλω 2* 12αρια?ενα απο τη μια,ενα απο την αλλη??

kalafan
14-07-14, 22:42
να μετρησεις απο την λαμπα μεχρι την πατουρα του καπακιου και θα δεις αν χωρανε τα 12αρια...

αλλιως παρε 92αρια ...μια χαρα ειναι κι αυτα...

http://www.e-shop.gr/arctic-cooling-f9-pwm-rev2-fan-92mm-p-PER.811357

dragonld
14-07-14, 22:51
O φιλος kalafan γραφει οτι εκανε κακο υπολογισμο και ισως εκει οφειλεται οτι δεν χωρεσαν οριακα,εσυ υπολογισε οτι εχεις και λιγο πιο φαρδυ καπακι με το ιδιο ομως φωτιστικο.
Μετρησε απο τη λαμπα μεχρι την ακρη και θα δεις αν χωραει.
Αν σε απασχολει ο θορυβος η ενδειξη στους ανεμηστηρες ειναι τα db,οσο μικροτερο τοσο πιο αθορυβο που συνηθως αυτο εχει να κανει με το μεγεθος και τις στροφες του ανεμηστηρα.

Κανε μια ερευνα στους ανεμηστηρες και προσπαθησε να βρεις ποιος εχει χαμηλες στροφες,καλο CFM και χαμηλο db.
Αλλα να ξερεις οτι συγκρινοντας το ιδιο μεγεθος παντα συνηθως παιζει ο κανονας : low db (θορυβος)=> low RPM(στροφες) => low CFM(αποδοση).
Επισης οσο μεγαλωνει το μεγεθος του ανεμηστηρα τοσο λιγοτερες στροφες θα χρειαστεις,τοσο πιο αθορυβος αλλα πιο αποδοτικος γιατι λογο μεγεθους θα φυσαει περισσοτερο αρα περισσοτερα CFM.

puntakias22
14-07-14, 22:54
και η τελευταια μου ερωτηση(για σημερα τουλαχιστον) τα ανεμηστηρια τα παιρνω και τι κοιταω σε αυτα που πηρα για να διαλεξω μετα τροφοδοτικο??δηλαδη τι να λενε και μετα τι τροφοδοτικο να παρω??

dragonld
14-07-14, 23:05
Noμιζω οτι πρεπει να αθροισεις τα Αmper αναλογα με το ποσα και ποια ανεμηστηρακια θα βαλεις και το τροφοδοτικο θα πρεπει να ειναι το διπλασιο και οχι οριακο.
Δηλαδη αν τα ανεμηστηρακια συνολικα ειναι μισο Αmper καλο ειναι να παρεις τροφοδοτικο 1 Amper και κατα προτιμηση μεταβλητης τασης 3-6-9-12V κτλ.
Aν δεις οτι στα 12V σε υπερκαλυπτουν σε ελαχιστο χρονο τοτε μπορεις να τα βαλεις να δουλευουν στα 9V η στα 6V καταφερνοντας να ελατωσεις το θορυβο αλλα θα ριξεις και την αποδοση παραλληλα με το θορυβο.

Τάκης
14-07-14, 23:32
Noμιζω οτι πρεπει να αθροισεις τα Αmper αναλογα με το ποσα και ποια ανεμηστηρακια θα βαλεις και το τροφοδοτικο θα πρεπει να ειναι το διπλασιο και οχι οριακο.
Δηλαδη αν τα ανεμηστηρακια συνολικα ειναι μισο Αmper καλο ειναι να παρεις τροφοδοτικο 1 Amper και κατα προτιμηση μεταβλητης τασης 3-6-9-12V κτλ.
Aν δεις οτι στα 12V σε υπερκαλυπτουν σε ελαχιστο χρονο τοτε μπορεις να τα βαλεις να δουλευουν στα 9V η στα 6V καταφερνοντας να ελατωσεις το θορυβο αλλα θα ριξεις και την αποδοση παραλληλα με το θορυβο.
+1 :smt023

delta66
15-07-14, 00:16
4 Konig 92αρια παρε.
http://www.skroutz.gr/s/2274256/Konig-CMP-FAN24-92mm.html

puntakias22
15-07-14, 06:38
Καλημερα μια χαρα ειναι αυτα.μετρησα εχτες και χωρανε.και ενα λινκ για ενα τροφοδοτικο για αυτα;;;και οι σιτες που εχουν για τη σκονη μπροστα πως λεγονται για να παρω και 4 τετοιες?

Τάκης
15-07-14, 09:42
Καλημερα μια χαρα ειναι αυτα.μετρησα εχτες και χωρανε.και ενα λινκ για ενα τροφοδοτικο για αυτα;;;και οι σιτες που εχουν για τη σκονη μπροστα πως λεγονται για να παρω και 4 τετοιες?
http://www.e-shop.gr/xilence-xp-ff80b-dust-filter-fan-80mm-p-PER.809440
Πρόσεξε όμως, ο συγκεκριμένος είναι 80αρις, αν έχεις 92αρια ανεμιστηράκια πρέπει να βρεις 92αρι
Πλαστικό φίλτρο σκόνης για ανεμιστήρες Η/Υ λέγεται

delta66
15-07-14, 10:15
Υποψιν τα Fan filters κοβουν πολυ τη ροη.

Τροφοδοτικο θελεις ενα οποιοδηποτε με τις εξης προδιαγραφες
ac/dc
input 230V 50hz
output 3-12V
1A (και πανω)

πχ http://www.e-anagnostou.gr/%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%C E%B9%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-inverters-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%C E%B5%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%C E%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BA-220vac-%3E3-4.5-6-7.5-9-12-24-vdc-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%C E%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BA-1500ma-p-4939.html

puntakias22
15-07-14, 13:16
Δηλαδη δουλευουν μια χαρα θες να πεις και χωρις φιλτρα τα ανεμηστηρια;δηλαδη μια χαρα θα δουλευουν,εννοω δεν υπαρχει προβλημα εαν δε βαλω;;

Τάκης
15-07-14, 13:23
Δηλαδη δουλευουν μια χαρα θες να πεις και χωρις φιλτρα τα ανεμηστηρια;δηλαδη μια χαρα θα δουλευουν,εννοω δεν υπαρχει προβλημα εαν δε βαλω;;
Μια χαρα δουλεύουν και χωρίς φίλτρα,
στο ένα ενυδρείο το έχω έτσι με αυτό, μόνο για τα δάχτυλα

http://thumbs3.ebaystatic.com/d/l225/m/m9SlePz6sgSfBILix7S9ifA.jpg

και στα άλλα με τέτοιο
http://i.ebayimg.com/00/s/NTg1WDU4NQ==/z/9h0AAMXQAI9SKcgk/$T2eC16N,%21%29kFIeCF5-fsBSKcgkPS2Q%7E%7E60_1.JPG
αυτό θέλει που και που καθάρισμα γιατί πιάνει σκόνη

puntakias22
15-07-14, 14:21
Αυριο ερχονται τα ανεμηστηρια και αν βρω επιτοπου φιλτρα θα παρω αν οχι θα μεινουν ετσι...δεν νομιζω να ειναι επικηνδυνο...αλλα σιγουρα θα ηταν πιο ομορφο...αυτος παντως στο υπομνημα εχει βαλει κατι σαν σιτα και οχι φιλτρο....ωραιο και αυτο

kalafan
15-07-14, 14:44
Αυριο ερχονται τα ανεμηστηρια και αν βρω επιτοπου φιλτρα θα παρω αν οχι θα μεινουν ετσι...δεν νομιζω να ειναι επικηνδυνο...αλλα σιγουρα θα ηταν πιο ομορφο...αυτος παντως στο υπομνημα εχει βαλει κατι σαν σιτα και οχι φιλτρο....ωραιο και αυτο

http://www.e-shop.gr/akasa-grm92-30-92cm-washable-fan-filter-p-PER.805972

delta66
15-07-14, 15:59
Ναι, φυσικα και χωρις αυτα δουλευουν κανονικα.
Το φιλτρο ειναι και καλα για τη σκονη. Αλλα δεν υπαρχει προβλημα στο ενυδρειο. Η σκονη θα ηταν προβλημα σε κουτι κομπιουτερ στα ηλεκτρονικα εξαρτηματα (γιαυτο ειναι φτιαγμενα).
Ουτε για τα δαχτυλα υπαρχει προβλημα. Δεν μπορει να κοψει δαχτυλο το ανεμιστηρι.
Στο υπομνημα εχω βαλει σιτες αλουμινιου (aluminum fan filter) αλλα τις εχω βγαλει πια.
Και τα ανεμιστηρια τα τοποθετω πλεον πανω απο το καπακι για να τρωνε λιγοτερη υγρασια και αλατα.

Στο υπομνημα προσεχα πιο πολυ το look.
Αλλα μ'αρεσει και χωρις φιλτρα και πανω απο το καπακι το ανεμιστηρια.
Δουλευουν και πολυ καλυτερα/ανετα ετσι.
Εχω καταληξει στα παραπανω απο τη χρηση τους μεσα στο χρονο.

puntakias22
15-07-14, 16:07
Και οντως σαρεσουν απο πανω;;βγαλε μας μια φωτογραφια να δουμε.και το καναλι με το καλωδιο απο πανω;;

delta66
15-07-14, 17:01
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-temperature_controller_2-img_20140715_171005.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/temperature%20controller%202/IMG_20140715_171005.jpg.html)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-temperature_controller_2-img_20140715_171139.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/temperature%20controller%202/IMG_20140715_171139.jpg.html)

Δεν χρειαζεται καναλι οταν ειναι εκτος τα ανεμιστηρια.
Πεφτουν απο πισω τα καλωδια.
Ουτε ανοξειδωτες βιδες.
Βαζω 2 rubber screws for pc fan (https://www.google.gr/search?client=firefox-a&hs=W25&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&q=rubber+screw+pc+fan&spell=1&sa=X&ei=20LFU7nQHcLG0QXa4IGIDQ&ved=0CBkQvwUoAA) σε καθε ανεμιστηρι χιαστι.
Πολυ πιο απλη και οικονομικη κατασκευη.
Βγαινουν και με τη μια αν θελεις να τα καθαρισεις.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-temperature_controller_2-img_20140715_171018.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/temperature%20controller%202/IMG_20140715_171018.jpg.html)

στελιος προεδρου
15-07-14, 17:16
οποτε ουτε φιλτρα θελει απο πανω .Ευχαριστω.............................delta66:smt 023

puntakias22
15-07-14, 17:27
Τι να πω...το εχεις σπουδασει το θεμα....παλι καλα που δεν παραγγειλα ασπρα...ωραια τα μαυρα!!αυτα τα rubber... με λιγα λογια αντικαθιστουν τις βιδες και ειναι κοινα για ολα τα ανεμιστηρια;

delta66
15-07-14, 17:37
Nαι ιδιες τρυπες για βιδες εχουν ολα.

Τι "ασπρα" εννοεις?

puntakias22
15-07-14, 17:51
Ασπρα προς διαφανα ανεμηστηρια ελεγα...αφου θα τα εβαζα απο μεσα.αλλα τωρα βολευομαι και με μαυρα και απεξω!το συμπερασμα που εβγαλα αφου μετρησα ειναι οτι θα βαλω χωρις φιλτρο,8αρια η 9αρια οτι εχουν,μαυρα και απεξω.και θα βαλω 4 τα παιρνει ανετα αλλα και τα 4 μεσα η 3 και 1;να πω ξανα οτι το δικο μου καπακι πισω αφηνει ενα κενο αριστερα και ενα δεξια που μπαινουν τα συμπραγκαλα που ειναι το καθενα 2ποντους επι 26 ποντους.το λεω για να μου πεις αν θα βαλω ανεμηστηρι να ριχνει εξω

στελιος προεδρου
15-07-14, 17:53
4 χιλιοστα ειναι εγω ανειξα σπειρωμσ 5 χιλιοστα μετρικο και βιδωσα πλαστικες βιδες

puntakias22
15-07-14, 17:55
Και εσενα στη τελευταια σου τρυπα του ανεμηστηριου βγαινει λουλουδι;;;τι κολπα ειναι αυτα???? Η ειναι ντεκορ απεξω και εχεις βαλει να καταληγει μεσα στο φυτεμενο σου για να ψαρωνεις κοσμο;;;χεχεχεχεχεχεχεχεχεχ

delta66
15-07-14, 18:16
Μαυρα 92αρια KONIG παρε.
Τα πιο φτηνα, δυνατα και αξιοπιστα.
Ειχα παρει και ακριβα skythe turbo και καηκαν με την υγρασια, κι αυτα (konig) παιζουν ακομα και μεσα στο νερο.

Δεν ξερω πως ειναι το καπακι σου.
Πιθανως να φτανουν τα ανοιγματα.
Εγω λεω βαλτα ολα προς τα μεσα και βλεπεις.
Αν εχεις ταιστρα αστη ανοιχτη να βγαινει κι απο εκει ο αερας.
Εντωμεταξυ αν βαλεις ανεμιστηρι προς τα εξω, ακουγεται πιο πολυ αυτο, συγκριτικα με αυτα που φυσανε μεσα.

Στην τρυπα ειχα κι αλλο (4ο) ανεμιστηρι αλλα εφταναν τα 3 και δεν το εβαλα το 4ο τελικα. Το κρατησα καβατζα.
Περσι που δεν ειχε πολυ ζεστη, εβγαλα το καλοκαιρι με 1 μονο 120αρι ανεμιστηρι σε 500 λιτρα ενυδρειο (το εβγαλα με ενα 120αρι Konig που δεν καηκε οταν ξεχασα ανοιχτη την αναπληρωση και ξεχυλησε το ενυδρειο, τα αλλα τρια skythe καηκαν. Το Konig το ειχα βαλει γιατι ειχε ηδη καει απο την υγρασια το 4ο skythe, επειδη ηταν διπλα στο spraybar)

Αφησα ανοιχτη την 4η τρυπα, για να βγαινει αερας και το φυτο (φυλλοδεντρο - τραβαει νιτρικα), που εχει τις ριζες του μεσα στο στο νερο στο ενυδρειο.
-------------------------
Περισσοτερες πληροφοριες για το ενυδρειο και τον εξοπλισμο του εδω
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76192
Κι ενα βιντεο και φωτο, αλλα σε αυτα, εχω το φυτο να βγαινει απο την αλλη μερια ακομα
http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/500%20lt%20Goldfish/Phiomegatauomicrongammarhoalphaphi3AF0alpha808.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=0czIKKiDitE&list=UUYxZ1rJLDVxXWatkUe0m0bw

puntakias22
15-07-14, 20:56
Ριζες στο νερο....εισαι πολυ μπροστα!!!δηλαδη εγω με 250 λιτρα λες να βαλω 2 9ρια ενα απο τη μια ενα απο την αλλη;;και νετα προσθετο τα αλλα 2...ετσι και αλλιως τοσο καιρο μια φορα εφτασα τους 28 βαθμους...

delta66
15-07-14, 21:46
Αν φτανεις μονο 28C χωρις τη βοηθεια τεχντητων μεσων (πχ airco) που μπορει να μη λειτουργησουν συνεχως καποια στιγμη, καλο ακουγεται να δοκιμασεις με δυο και να αφησεις χωρο και για αλλο, αν δεν φτασουν.

Σημαντικο ειναι να ειναι σταθερη η θερμοκρασια στο ενυδρειο. Να μη ξεφευγει πανω απο 2C μεσα στο 24ωρο και να μη μεταβαλεται αποτομα.

puntakias22
18-07-14, 19:40
καλησπερα πηγα σημερα να ενωσω τα πραγματα μιας και επιτελους ηρθαν ολα και ανακαλυψα οτι ο κοντρολερ stc 1000 ειναι διαφορετικος.σθγκεκριμενα ειναι αυτος με ιδιες υποδοχες πισω αλλα διαφορετικος μπροστα και στα κουμια...
http://www.ebay.com/itm/STC-1000-All-Purpose-Temperature-Controller-Thermostat-With-Sensor-220V-HE-/360869572612?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item540580b004
τωρα μπορω να κανω κατι?παω για αλλον???

nazgul
18-07-14, 20:08
Eιναι μιας εξοδου αυτος που πηρες. Ή ψυξη, ή θερμανση. Οχι και τα δυο ταυτοχρονα. Μπορεις να κανεις τη δουλεια σου προς το παρον, οπως και το χειμωνα, αλλα οχι να εχεις μονιμα συνδεδεμενη ψυξη/θερμανση.

puntakias22
18-07-14, 20:12
τωρα που με καιει για το καλοκαιρι για να αναβει τους ανεμηστηρες τι μπορω να κανω?συνδεσμολογια???με την ιδια λογικη αμα εχουν αποκλιση θερμοστατης με αυτον του μηχανηματος μπορει να δουλευουν και τα 2 ταυτοχρονα.(ανεμηστηρες θερμοστατης ετσι??)

nazgul
18-07-14, 20:28
Το θερμαντικο σωμα θα το βαζεις το χειμωνα σε υψηλη θερμοκρασια, ωστε να μην αναβει απο το θερμοστατη του, αλλα απο τον controller. Ετσι γλυτωνεις την πιθανοτητα να κολλησει το θερμαντικο σωμα και βρασεις τα ψαρια, εφοσον ρευμα θα παιρνει απο τον controller.

Για τη συνδεσμολογια, καλυτερα καποιος αλλος.

puntakias22
18-07-14, 21:28
αν βαλω το θερμοστατη να δουλευει μονος του οπως παλια, δηλαδη το χειμωνα στους 25 και τον κοντρολερ με τα ανεμηστηρια στους 27 να δουλευει το καλοκαιρι(οπως διαβασα στις οδηγιες εχει ως ελαχιστο +-1) αρα ας παιρνει και στους 27 μπροστα. δεν νομιζω να εχω προβλημα ετσι??λογικον δεν ακουγεται???