PDA

Επιστροφή στο Forum : Αυτοματοποιημενη λιπανση.


mikenuke
02-05-05, 23:54
Tον τελευταιο καιρο εχω αρχισει να νιωθω κουραση απο την εννοια που εχω για να κρατησω σταθερες ρουτινες λιπανσης.
Και σκεφτομαι να κανω κατι για να γινει αυτοματοποιημενο το συστημα.
φυσικα υπαρχουν οι δοσομετρικες αντλιες, αλλα τεινω να πειραματιστω με μια διαδικασια τυπου ορου που σταζει το μιγμα μεσα στο νερο.

Ψαχνοντας λοιπον επεσα σε κατι που ειναι σαν τις χαζες εφευρεσεις των γιαπωνεζων, αλλα θα μπορουσε να ειναι μια καλη λυση.
δειτε λιγο το λινκ και το συζηταμε.
http://www.people.cornell.edu/pages/vhl4/
δυστυχως δεν ειμαι ηλεκτρονικος για να μπορω να το κατασκευασω ουτε καταλαβαινω πληρως ολους τους τεχνικους ορους.

Fonamstel
03-05-05, 13:24
Καλή ιδέα - κατ' αρχήν - αλλά...

Πολλή φασαρία σαν κατασκευή, και οπτικά άσχημη. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό να περνάει το μίγμα από τα αλουμίνια που έχουν βάλει οι τύποι.

ΙΜΟ με κάποιες τροποποιήσεις θα μπορούσε να γίνει πιο "σόι". Η δυσκολία όμως σαν κατασκευή (το ηλεκτρονικό μέρος κυρίως) νομίζω οτι την κάνει "όνειρο θερινής νυκτός".

================================================== ========

Για την ώρα, πειραματίζομαι με το παρακάτω πολύ πιο απλό :

Μια διάταξη έγχυσης ορού και μια solenoid (μπλε πραγματάκι) - η βαλβίδα είναι προαιρετική, για να "πέφτει" λίπασμα μόνο κατα την διάρκεια που τα φώτα είναι αναμμένα.

Βάζω όσο λίπασμα θα χρειαστεί για μια βδομάδα ας πούμε στο δοχείο του ορού, το οποίο περιέχει όσο νερό εξατμίζεται από το ενυδρείο σε μια βδομάδα. Το κόκκινο πραγματάκι είναι ο ρυθμιστής ροής (ουσιαστικά σταγονών που πέφτουν ανα μονάδα χρόνου).
Ακόμα δεν κατάφερα να ισορροπήσω την εξάτμιση του νερού με την ποσότητα που βάζω στο δοχείο του ορού, αλλά θέλει χρόνο, δοκιμές και υπολογισμούς, οπότε δεν βιάζομαι.

Η ιδέα είναι, μαζί με την εβδομαδιαία αλλαγή νερού, να γίνεται και η προσθήκη λιπάσματος - όλο το maintainance δηλαδή σε μερικές ώρες.

Διευκρίνιση:
Οι δοκιμές δεν γίνονται στο ενυδρείο, αλλά σε μια "γυάλα" 30 λίτρων. Εννοείται φυσικά οτι το νερό που μπαίνει στο δοχείο του ορού είναι από RO η απιονισμένο.

Αν υπάρχουν και άλλες ιδέες... "ρίχτε" :)

Μάγδα
03-05-05, 23:12
Κάτι τέτοιο σκέφτομαι και εγώ να κάνω σαν του Κώστα με τη διαφορά ότι τα λιπάσματα από το μπουκάλι θα περνάνε μέσα στο δοχείο ανάμιξης του διοξειδίου που έχω φτιάξει και από εκεί θα στέλνονται μέσα στο ενυδρείο ημερησίως με συνεχή ροή τόση ώστε να πιάνω εβδομαδιαίως την επιθυμητή ποσότητα των λιπασμάτων.Το πρόβλημα είναι πως πρέπει να βάλω ένα κυκλοφορητή για να εξισορροπήσω τις πιέσεις του νερού.

annivas2000
12-05-05, 23:26
Κανα δυο απλες λυσεις εδω........
http://w3page.com/fishline/gif/doser.gif
http://w3page.com/fishline/gif/fdoser.gif?
διαφορες τετοιες τεχνικες εχoυν βγει για reefs.......

tasos
13-05-05, 17:28
Καλές είναι,αλλά πρέπει να έχεις χώρο να τα κρύψεις βέβαια :wink: