PDA

Επιστροφή στο Forum : Aiptasia Anemone


Discos
27-04-05, 14:30
Oι ανεμωνες Aiptasia ειναι κατι που εχει απασχολησει οποιον χομπιστα εχει ασχοληθη με Reef - Θαλλασινο ενυδρειο τροπικου υφαλου. Σε καποια ενυδρεια μαλιστα εχει εξελιχθει σε πληγη. Ετσι αυτο το αρθρο εχει σκοπο να λειτουργησει σαν faq και πιστευω να σας βοηθησει να καταλαβετε την φυση αυτου του ζωντανου οργανισμου.

H aiptasia ειναι στην φυση κατι το φυσικο (σωπα..), και αποτελει την πηγη τροφης σε πολλα ζωντανα καποια μαλιστα αποκλειτικα ζουνε απο αυτη. Εκτος απο αυτο ομως η aiptasia προσφερουν και κατι αλλο στην φυση παντα. Ειναι τελειοι detritus feeders. Τρωει απο πλακτον μεχρι και οτι αιωρειται και ετσι αναπτυσονται. Απο τα πλεον ανθεκτικα ειδη στην φυση και στο ενυδρειο μας. Ισως το τελευταιο ζωντανο που θα ψοφησει σε περιπτωσει που κατι παει λαθος.

Στην φυση ειναι παρα πολυ χρησιμη αλλα στα ενυδρεια ομως οχι. Καθοτι αναπτυσεται σχετικα γρηγορα και πολαπλασιαζεται παρα πολυ ευκολα. Λογικο ειναι εαν το δουμε απο μια αλλη ματια, γιατι εχει πολυ φαγητο και καθολου φυσικους εχθρους. Το Chelmon - Copperband Butterfly, αυτη η υπεροχη πεταλουδα οντως της τρωει αλλα μονο εαν ειναι ακομα μικρες σε μεγεθος αλλιως δεν τις ακουμπαει. Το κακο με αυτο το ψαρι ειναι οτι δεν ξερουμε απο πια τοποθεσια εχει ψαρευτει και εαν τρωει - χτυπαει clams. Δεν ειναι απιθανο να το δειτε να χτυπαει τις πολυτιμες και πανεμορφες tridacna σας γιατι υπαρχουν πολλες αναφορες για αυτο, αλλα ευτηχως συμβαινει σπανια. Αναφορες λενε πως τα chemon που ειναι απο ποιο "βορεια" στην τροπικη ζωνη του Ειρηνικου τρωνε clams ενω αυτα που ειναι απο ποιο χαμηλα οπως Fiji, Ινδικος Ωκεανος, Great Austalian Barrier Reff - Κοραλιωγενες φραγμα της Αυστραλιας κτλ δεν το κανουν. Καλο ειναι σαν πληροφορια αλλα μην το δουμε και σαν απολυτο.

Τροποι αντιμετωπισεις της aiptasias ειναι το Chelmon και η γαριδα Lysmata Peppemint η οποια ζει μονο στην Καραιβικη οπως και οι Red Hermit Crab και για αυτο ειναι δυσκολο να την βρουμε στα μαγαζια. Καθωτι απο Καραιβικη εισαγωγη εχω να δω πολυ καιρο. Αλλα μονο εαν ειναι ακομα μικρες σε μεγεθος μπορουν τα συγκεκριμενα ζωντανα να τις φανε.

Ο κυριος τροπος λοιπον που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε για να ξεφωρτωθουμε αυτες τις ανεμωνες, ειναι η χρηση ενως οξινου μεσου, οπως καθαρο ξυδι η φυσικο χυμο λεμονιου. Οι δοκιμες μου με δυαλιμα kalkwasser δεν εχουν κανει δουλεια.Εχει παρατηρηθει η ιδιαιτερη ανθεκτικοτητα τους στο αλκαλικα μεσα. Εχει τυχη σε εμενα aitasia να τραβηξει μαζι με το διαλυμα kalkwasser ακομα και μη διαλυμενο και τελικα ενω φανηκε ταλαιπωρημενη σε 2-3 ημερες ζουσε κανονικα.!! Η λυση που βρηκα αλλα και την προτεινουν οι γνωστες στην Αμερικη ειναι αυτη. Βαζουμε το ξυδι η το λεμονι σε μια συριγγα και το αφηνουμε απαλα στο στομιο τις ανεμωνης για να το απορωφηση. Τοτε αυτη μαζευεται και εχει εγκλωβισει το οξυνο μεσo στο εσωτερικο της. Μετα δεν την ξαναβλεπεται. Πρεπει ομως να γινει προσεχτικα, γιατι εαν το καταλαβει μαζευεται γρηγορα και τοτε πρεπει να περιμενουμε μια αλλη φορα.
Δεν συστηνετε η αφαιρεση με το χερι γιατι ακομα και το μικροελαχιστο κομματι να μεινει στο νερο μας, αυτο λειτουργει σαν σπορος και ξαφνικα παο το πουθενα θα δεις να βγαινουν στα ποιο περιεργα σημεια.

Πιστευω να φανικα χρησιμος.
Μαριος.