PDA

Επιστροφή στο Forum : Προβληματάκια με Dtail Bettas.


soza
22-04-05, 12:01
Πρόσφατα αγόρασα από το Pet City της Γλυφάδας ένα ζευγάρι DTail. Ο αρσενικός είναι μέσα σε ένα 20λιτρο και η θηλυκιά μέσα σε ένα 5λιτρο. Τα ενυδρεία αυτά είναι κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Στα ενυδρεία αυτά δεν έχω βάλει αεραντλίες και θερμοστάτη. Η θερμοκρασία βλέπω ότι είναι στους 22 -23 βαθμούς.Το νερό είναι αρκετά σκληρό (απο την βρύση ).Γενικη σκληρότητα 22 και ανθρακική γύρω στο 10.PH γυρω στο 8.5 (ο παραδεισος της αφρικανας.. :wink: ).

Το πρόβλημα είναι ότι από το Σάββατο που τα έχω φέρει σπίτι , δεν έχουν φάει καθόλου. Τους έδωσα αποξηραμένες δάφνιες, τούμπιφεξ και μπλαντγορμς. Πηγαίνουν, μυρίζουν την τροφή και δεν δοκιμάζουν καθόλου. Ο αρσενικός δεν έχει κάνει προσπάθεια να φτιάξει φωλιά ακόμα, κόβει όμως συνέχεια βόλτες μέσα στο ενυδρείο και έχει πάρει καταπληκτικά χρώματα. Όταν βλέπει την θηλυκία δε… φουσκώνει από το κακό του. Η θηλυκία έχει οριζόντιες ρίγες, δείγμα ότι είναι στρεσαρισμένη και ή κοιλιά της δεν είναι πολύ φουσκωμένη.
Σήμερα το βράδυ που θα πάω σπίτι, λέω να βάλω στον αρσενικό έναν θερμοστάτη που έχω, ώστε να ανεβάσω την θερμοκρασία γύρω στους 28 βαθμούς. Στην θηλυκιά δεν χωράει θερμοστάτης… Θα δω, μήπως κολλήσω ένα καινούριο 20λιτρο για την κοπέλα. Επίσης λέω να τους βάλω μέσα αρκετή riccia και κερατοφυλλο από το φυτεμένο ενυδρείο μου.

Καταλαβαίνω ότι προφανώς είναι στρεσαρισμένα ακόμα, έχουν χαμηλή θερμοκρασία και προφανώς η τροφή που τους δίνω να μην είναι και πολύ του γούστου τους. Για την τροφή εδώ στο νησί που είμαι δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω και πολλά…. Καταλαβαίνω ότι θέλουν ζωντανή… Γαρίδα κάνει να τους δώσω? :? Υπάρχει περίπτωση κάποιο μέλος να μου στείλει κάποια καλλιέργεια με σκουληκάκια με δική μου χρέωση κούριερ?

Βρε μπας να παρω καμιά τσάπα να σκάψω λαγούμια και να αρχίσω να ταϊζω τεμαχισμένους γεωσκώληκες? ΜΠΛΙΑΧ!!!! :smt078 :smt078
Θα δω ποτέ τελικά μωρά μονομαχάκια?

Mariel
25-04-05, 17:19
γενικα τις πρωτες μερες(μη σου πω βδομαδες)ειναι λογικο να'ναι στρεσαρισμενα τα ψαρια.πολλοι απ'τους μονομαχους μου τον πρωτο καιρο δεν τρωνε τιποτα.ο τελευταιος που αγορασα αρχισε να φτιαχνει φωλια μετα απο 3 βδομαδες...οποτε εχε υπομονη.η κατεψυγμενη τροφη ειναι πολυ καλη.ξεχνα τις γαριδες και ταισε τα καθε μερα κατεψυγμενες τροφες(ποικιλια θ'ταν ακομα καλυτερη)σε πρωτη φαση μεχρι να προσαρμοστει η θηλυκια στο περιβαλλον της και να χασει τις οριζοντιες γραμμες,βαλ'τη σε σημειο που να μη βλεπει τον αρσενικο.η θεμοκρασια ειναι προτιμοτερο να ειναι 24-27 βαθμοί.αν επικοινωνησεις με καποιον απ'τους moderators θα σου πουν για την καλλιεργεια.παντως μπορεις να τους ετοιμασεις για αναπαραγωγη και μονο με κατεψυγμενες(κυριως bloodworms)καλη τυχη και κρατα μας ενημερους :wink:
Υ.Γ.sorry για την καθυστερημενη απαντηση :?

soza
26-04-05, 11:05
Τα ψαρακια εχουν αρχισει να τρωνε εδω και 2 μερες.Ειδικα ο αρσενικος, μολις ριξω μεσα τα σκουλικακια, τα τσακιζει...
Εχτες το βραδυ εβαλα στον αρσενικο θερμοστατη και το ανεβασα στους 28 βαθμους. Μπηκαν και στα δυο ευδρεια C.demersum και Riccia.Η θηλυκια σημερα το πρωι ειχε βγαλει εντονες καθετες ριγες και η κοιλια της ηταν λιγο φουσκωμενη.Απο κατω ξεχωριζε το ασπρο σημαδακι.
Ο αρσενικος ομως ουτε μια φουσκαλα δεν εχει κανει..... καμια γνωμη τι να του κανω?Να περιμενω, ή να βαλω την θηλυκια σε ενα βαζο μεσα στο ενυδρειο του ή καλυτερα να ριξω πιο πολλα φυτα μεσα και να ριξω μεσα την θηλυκια μαζι του, και να τους εχω σε παρακολουθηση?

profitia
26-04-05, 12:58
Θα σου έλεγα μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία και μόνο (έχω ζευγαρώσει αρκετές φορές μονομάχους, τώρα έχω γύρω στα 50 μωρά διαφόρων ηλικιών) ότι μπορείς να βάλεις τον αρσενικό μαζί με τη θηλυκή ακόμα κι αν αυτός δεν είναι έτοιμος για ζευγάρωμα. Απαραίτητη προυπόθεση να έχεις στο ενυδρείο (που θα πρέπει να έιναι τουλάχιστον 20 lt) πάρα μα πάρα πολλά φυτά και πάρα πολλές κρυψώνες. Φυσικά θα παρακολουθείς τη συμπεριφορά τους γιατί ξαναλέω ότι μιλάω από προσωπική εμπειρία και μόνο, αυτό που σου λέω λοιπόν μπορεί σε σένα να μην λειτουργήσει. Συνήθως πάντως αν η θυληκιά είναι έτοιμη, έρχεται και η όρεξη στον αρσενικό σε μερικές μέρες. Για να καταλάβεις είχα μια θηλυκιά που μέσα σ ένα μήνα ζευγάρωσε με τρείς διαφορετικούς αρσενικούς σε τρία διαφορετικά ενυδρεία (20,60 και 120 lt). Η κοινές παράμετροι σε όλες τις αναπαραγωγές που έχω κάνει ήταν ότι έβαζα το ζευγάρι μαζί από την αρχή σε βαριά φυτεμένο ενυδρείο και θερμοκρασία αυστηρά 27 βαθμούς. Η ποιότητα νερού μάλλον δεν έπαιξε ρόλο καθόλου.

soza
26-04-05, 17:50
Το ενυδρειακι που ειναι τωρα ο αρσενικος ειναι 20 λιτρα, οποτε το βραδυ μεταφερω πολλα φυτα, και αυριο το μεσημερακι που θα ειμαι σπιτι, εισαγω μεσα και την θυληκια. Αντε και να δουμε.....

Mariel
26-04-05, 21:09
μια πολυ καλη μεθοδος ζευαρωματος ειναι εδω

http://www.bettas4all.nl/viewtopic.php?t=432

ασε να περασουν 2-3 βδομαδες απο τοτε που τα πηρες και μετα δοκιμασε να τα ζευγαρωσεις.βαλε πρωτα τη θηλυκια σοτ ενυδρειο,δωσ'της 1-2 μερες να προσαρμοστει και μετα βαλ'τη σε γεννηστρα και ασε μεσα τον αρσενικο.ακομα κι αν δε φτιαχνει τωρα φωλια μπορει να φτιαξει οταν δει τη θηλυκια μεσα,οποτε μην απογοητευεσαι απ'αυτο :wink:

soza
26-04-05, 21:32
O αρσενικος σημερα το βραδυ που γυρισα σπιτι, ειχε κανει μια μικρη φωλια και αλλη μια μεσα στα φυτα,η οποια ηταν αρκετα μεγαλη.Η μονομαχινα συνεχιζει και εχει εντονες καθετεςριγες,πρισμενη κοιλιτσα και το ασπρο σημαδακι.Λεω αυριο να βαλω πολλα φυτα, να κανω μια αλλαγη νερου, και να εισαγω την μονομαχινα μεσα.

Mariel
26-04-05, 22:10
βαλ'την αυριο πρωι-πρωι σε μια γεννηστρα.αν η αντιδραση της ειναι θετικη ελευθερωσε την μιση ωρα πριν σβησουν τα φωτα στο ενυδρειο.στερεωσε σε μια μερια του ενυδρειου ενα ποτηρακι για να φτιαξει ο αρσενικος τη φωλια του :wink: καλη τυχη και στειλε μας οποτε μπορεσεις φωτο απ'τα κουκλια σου :lol:

Mariel
03-05-05, 15:59
τι εγινε τελικα,συνεβη το μοιραιο?? :D :D