PDA

Επιστροφή στο Forum : Τι γνώμη έχετε για την λάμπα T5 Day Light 840

gergioz
28-03-14, 08:55
Γνωρίζει κάποιος αν η 840 κάνει για ενυδρειο γλυκού νερού;
Επειδή δεν μπόρεσα να βρω 865 έβαλα αυτή για λίγες ημέρες, και δεν ξέρω αν κάνει.

manos76
29-03-14, 09:11
Μια χαρά είναι η λάμπα, αν θέλεις απλά φώς για να βλέπεις τα ψάρια.. για φυτεμένο δεν επαρκεί μόνη της...

gergioz
29-03-14, 15:13
Είναι συμπληρωματικη γιατί έχω και 2 grolux, απλά επειδή είναι 4000Κ, αλλά νομίζω δεν έχει θέμα με αλγες, σωστά;

manos76
30-03-14, 12:50
αυτή η λάμπα δεν ειναι και η καλύτερη για φυτά, για ανούμπιες και αλλα πολύ ευκολα φυτα κάτι κάνει, υπαρχουν και αλλες λαμπες στα 4000κ και ειναι κατάλληλες για φυτα, δεν παιζουν ρολλο μονο τα κελβιν αλλα το συνολικο φασμα φωτος μιας λαμπας και η ενταση του.. επιδη εχεις 2 γκρο για συμπληρωμα καλη ειναι μπορεις να βαλεις μια απλη στα 3000κ και να εχεις πιο ομορφο φωτισμο στο ματι ...
-------------------------
τα φυτα θελουν φασμα φωτος κυριος στο κοκκινο και στο μλπε.. η 840 εκπεμπει κυρίος πρασσινο (για αυτο εχει πολλα λουμεν) λιγο μπλε και ελαχιστο κιτρινο. η 830εκπεμπει κυριος πρασσινο ελαχιστο μπλε αλλα πολυ περισωτερο κιτρινο και λιγο κοκκινο. Αν μπορεις να βρεις σε μαγαζι με ηλ/κα της ιδιες λαμπες αλλα της σειρας 90.. δηλαδη μια με κοδ.940 θα εχεις καλυτερα αποτελεσματα αυτη ειναι πληρους φασματος και εκτος απο τα 4000κ εκπεμπει λιγοτερο πρασσινο και αρκετο κιτρινι πορτοκαλι και λιγο κοκκινο...
το θεμα αλγη ειναι πολύπλοκο... και δεν παιζει ρολο μονο το φως αλλά μια σειρα διαφορετικων παραγωντον... με μια πλήρη παρουσιαση του ενυδρειου λιτρα ...φυτα... κ.λ.π θα βοηθουσε, τωρα ετσι πως τα ρωτας ειναι λίγο γενικα αοριστα... για να παρεις πιο ακριβεις απαντησεις ... οσο ακριβεις μπορει να είναι...

gergioz
30-03-14, 19:28
ενδιαφερων αυτο για την 940... αυτη σε σχεση με μια 865? στα 6500κ η αν υπαρχει αντίστοιχη 965?

manos76
31-03-14, 08:31
υπάρχει και 965. αυτή έχει 6500κ αλλα λιγότερο κιτρινο-πορτοκαλι και ελάχιστο κοκκινο, σε σύγκριση με την 940.. ειναι μια καλή επιλογή..

η 865 εχει 6500κ που ειναι καλά για τα φυτά αλλα πετάει πολύ πράσινο και λίγο κιτρινο..

Σε πόσα λίτρα θα έχεις της λάμπες, watt? και με τι φυτά? ο συνδιασμός day ligth με grolux ειναι πολύ καλός για φυτά.

gergioz
31-03-14, 19:08
Σε 210 λίτρα , με διάφορα φυτά από δύσκολα μέχρι εύκολα, από φως 2Χ39w (Day Light +grolux) και μια 24w grolux περίπου 0.6w/ l
Το μόνο που με απασχολεί έχω πράσινη άλγη..

gergioz
31-03-14, 19:09
2 Χ39 8 ώρες
24w 10 ώρες

manos76
01-04-14, 08:54
Αυτό πάνω στα φυτά σου ειναι σαν γλίτσα? μου φαίνεται για κυανοβακτήριο...

πρέπει να κάνεις μια πλήρη παρουσίαση στην κατάλληλη ενότητα (ενυδρεία με φυτά).. για να μπορέσει κάποιος να σε βοηθήσει..

Εγω δυστυχώς δεν το κατέχω καλά..

Μια φόρα στο παρελθόν είχα κυανοβακτήριο και το ξεφορτώθηκα με καθαρισμό όλου του ενυδρείου από αυτό και συχνές αλλαγές νερού κάθε 2 μέρες το 1/3..

gergioz
01-04-14, 12:36
Θα αρχίσω μικρές και συχνές αλλαγές νερού, δεν μπορώ μεγάλες γιατί έχω μωρά,.
Και θα αφαιρέσω ότι βρω από το κυανό με το χέρι, πάντως αυτό έχει προέλθει από το προηγούμενο ενυδρείο όχι από αυτό, με τα φυτά

manos76
02-04-14, 08:33
αυτό που έκανα εγώ δεν σημαίνει οτι είναι και ο σωστότερος τρόπος για αυτήν την άλγη... και οτι πιάνη σε όλα τα ενυδρεία.. άσε που μπορεί απλά να έτυχε να φύγει με της αλλαγές νερού...

gergioz
02-04-14, 09:26
Θα κάνω και εγώ τα ίδια και βλέπω, τα καθάρισα όλα εχθές βασικά ότι έχει είναι στα φυτά γρήγορης ανάπτυξης μόνο, λέω να κάνω και χρήση οξυζενέ για καλό και για κακό

manos76
02-04-14, 11:27
οξυζενέ μην βάλεις, δεν ξέρεις αν κάνει κάτι καλό...

είναι σαν γλίτσα? αν ναι ίσως ειναι κυανοβακτήριο....

υπάρχει ανάλογο θέμα στην κατηγορία ενυδρεία με φυτά...γιατί δεν το διαβάζεις

gergioz
02-04-14, 11:33
Ε από εκεί το είδα από τον οδηγό, άμα το διαβάσεις θα δεις τι λέει

manos76
02-04-14, 12:34
α.. οκ!

bouboulas
02-04-14, 14:11
Γιώργο κατέβασε πιο χαμηλά την ανούμπια και καθάρισε την από την άλγη. Και τα υπόλοιπα άλγη έχουν, θα φύγει σιγά σιγά. Προσοχή στα λιπάσματα. Με μέτρο.

gergioz
02-04-14, 14:40
Την έβγαλα την καθάρισα, όλες τις ανουμπιες και τον βράχο τα καθάρισα όλα, λίπασμα δεν ρίχνω πια.

manos76
03-04-14, 08:31
εγώ θα σου έλεγα καλύτερα να μην στερείς απο τα φυτά το λίπασμα, πρέπει και αυτά να τρέφονται.. διαφορετικά ευνοείς περισσότερο την άλγη..

όποτε είχα πρόβλημα με άλγη δεν στερούσα απο τα φυτά φώς-λίπασμα-co2. την καθάριζα όπου έπιανε, συχνές αλλαγές νερού και πιο προσεκτική δόση στο λίπασμα..
όταν τα φυτά έχουν την τροφή τους ανακάμπτουν και η άλγη υποχωρεί..

gergioz
03-04-14, 09:45
Δλδ να βάλω λίπασμα; έλεγα να μην βάλω τώρα μέχρι να δω καλύτερα αποτελέσματα

bouboulas
03-04-14, 10:03
Σε ενυδρείο με μέση φυτομάζα και εύκολα, μεσαία φυτά το νερό της βρύσης φτάνει μια χαρά. Αρκεί να γίνονται εβδομαδιαίες αλλαγές. Η έλλειψη από το λίπασμα δεν δημιουργεί άλγη. Προβλήματα στην ανάπτυξη ναι, αλλά άλγη όχι.
Για να μπορέσουν τα φυτά να εκμεταλλευτούν το λίπασμα θα χρειαστεί να πουσαριστούν με co2

manos76
03-04-14, 10:59
τα φυτά της φώτο θέλουν λίπασμα..

μόνο η ανούμπιες μπορούν να ζήσουν με σκέτο νερό βρύσης (χωρίς όμως να αναπτύσσονται σωστά) όλα τα άλλα ''εύκολα'' φυτά ζούνε 2 βαριά 3 μήνες χωρίς λίπασμα μετά χαλάνε...

το φώς του φίλου είναι αρκετό για τα φυτά του, εαν είχε και co2 ακόμη καλύτερα..

λίπασμα δεν θα βάλεις την δόση που γράφει αλλά την μισή και πιό λίγη..

αν ξέραμε και τι ακριβός έχεις στο ενυδρείο σου θα ήταν ακόμη καλύτερα..

gergioz
03-04-14, 11:18
Δεν θυμάμαι τα ονόματα, αλλά θα τα βρω και θα σου τα γράψω, co2 έχω 24 ώρες

manos76
03-04-14, 17:47
τα scalare στην φώτο είναι κουκλί! το ερωτευτηκα :smt058

τι co2 έχεις? ξέρεις πόσα ppm?

gergioz
03-04-14, 17:54
Έχω και μικρά να σου δώσω άμα θέλεις, αργότερα.
Co2 μπουκάλα 2 κιλά, τώρα τα ppm δεν ξέρω πως τα μετράνε

manos76
03-04-14, 18:06
ευχαριστώ! αλλά δεν έχω ενυδρείο για scalare..:-(

αυτό στην φώτο μήπως είναι πάλι σε οίστρο.. έχει αυγά.. από τα χρώματα του κάτι τέτοιο μου κάνει;)

πόσες φυσαλίδες ανά sec έχεις? ξέρεις το PH, KH?

αν πας στην κατηγορία Ενυδρεία με φυτά στο υπόμνημα ..PH-KH-CO2 μπορείς να το υπολ..

gergioz
03-04-14, 18:11
Έχω μωρά που κολυμπάνε, προς το παρόν.
Το έχω βάλει περίπου μια φυσαλλιδα το δευτερόλεπτο
Ο πατέρας αυτός

gergioz
03-04-14, 18:13
Το ζευγάρι μαζεύουν τα μωρά

manos76
03-04-14, 19:00
και ο πατέρας παίδαρος!!!
είναι πανέμορφα! να τα χαίρεσαι!

gergioz
03-04-14, 19:04
Νάσαι καλά, άμα τα καταφέρω με αυτό το κυανό... Θα τον χαρώ ελπίζω

manos76
03-04-14, 19:18
έτσι πώς έχεις τα ψάρια μην τα ενοχλείς πολύ κάθε μέρα με το να καθαρίζεις την άλγη, της αλλαγές όπως καλά είπες όχι συχνά και πολύ νερό..

και παραπάνω καιρό να κάνει η άλγη για να υποχωρήσει προέχουν τα ψάρια..
προσοχή με το οξυζενέ μην πειράξει τα μωρά..

βασικά η άλγες πολλές φόρες φεύγουν από μόνες τους όταν κάνουν τον κύκλο τους, το πρόβλημα είναι να μην πνίξουν τα φυτά μέχρι τότε...

gergioz
03-04-14, 19:35
Με το οξυζενέ μια χαρά δεν πειράζει τπτ ούτε τα μωρά το τσέκαρα, κάθε μέρα κλαδεύω ότι δω στα φυτά και δέν μου αρέσει το κόβω, μόνο εκεί στο ζευγάρι δεν μπορώ πολλά πολλά γιατί δαγκώνουν :P, νεράκι τώρα το αλλάζω ανά 2 μερες.
Πάντως πετάω πολύ φυτό, ελπίζω να μείνει και τπτ στο τέλος

manos76
03-04-14, 19:41
το κόβεις? δεν ξεκολλάει η άλγη?

gergioz
03-04-14, 19:48
Δεν νομίζω, γίνεται ένα με το φυτό και μυρίζει οπότε τα κόβω και τα πετάω.
Τώρα πιάνει και το τζάμι σαν πράσινα τριχακια το καθάρισα σήμερα αλλά δεν ξέρω έτσι μήπως σκορπάει μέσα στο ενυδρείο

manos76
03-04-14, 23:18
μετρήσεις κάνεις? μήπως έχεις ΝΗ4-ΝΟ2.. έκανες κάτι πρόσφατα που να διατάραξε την βιολογία του φίλτρου?
τα τριχάκια ειναι άλλο είδος άλγης.
όπως και να καθαρίσεις της άλγες τον σπόρο τους θα τον έχει το νερό..οπότε μην σε απασχολεί εαν την σκορπάς ...
αυτή που μυρίζει..είναι σίγουρα κυανο-βακτηριο..
και εγώ λίγες μέρες τώρα έχω μίκρες πράσινες τριχούλες στα φυτά μου, την δούλεια πρέπει να μου την έκανε μια μπάλα άλγης διακοσμητικής που έβαλα πρίν απο 10 μέρες.. την πήρα απο πετ δεν θυμάμαι πως την λένε, είναι όμορφη άλγη αλλά...

gergioz
04-04-14, 08:02
Ph που μέτρησα 6,5-6,8 νιτρικά θα μετρήσω σήμερα.. Αλλα τεστ δεν έχω.
Για την ανατάραξη τις βιολογίας έχεις δίκιο γιατί πριν 10-15 μέρες που άλλαξα το ενυδρειο μετέφερα το παλιό στο καινούργιο και έπρεπε να το κάνω σε μια μέρα, οπότε πατάτιες γίνανε σίγουρα. Να σκεφτείς μόνο τα φυτά από 50w πήγαν στα 102.. Θέλουν το χρόνο τους όλα.
Τώρα σκέφτομαι η τριχοειδή πράσινη άλγη στα τζάμια είναι άλλο αυτό; λες να είναι από τα φώτα;

manos76
04-04-14, 08:36
το φώς σου δεν είναι πολύ δυνατό, εγώ δεν θα το άλλαζα. Μήπως οι λάμπες gro ειναι παλιές.?
απο την μεταφορά μπορεί να χάλασε λίγο η βιολογία, μπορεί να έχεις μετρήσιμη αμμωνία ..
Η πράσινη τριχοείδη που έχεις φεύγει πολλές φόρες από μόνη της, ειναι 'εύκολη' 'ακίνδυνη' και δεν θα βάλεις κάτι χημικό για να την σκοτώσεις..
αα! την τρώνε και τα ψάρια:p

gergioz
04-04-14, 09:18
Από φως είμαι περίπου 0,6 w/l οκ καλά είναι, αλλά τα ίδια τα φυτά μάλλον κάπως την άκουσαν την διαφορά αυτό έλεγα,.
Τώρα μακάρι να φύγει και αυτή έτσι εύκολα γιατί αρχίζει και με κουράζει αυτό το πράγμα, δεν είχα τέτοια θέματα πότε

manos76
04-04-14, 09:46
αν έκανες μετρήσεις αμμωνία , νιτρώδη , φώσφορο και νιτρικά θα ήξερες τι γίνετε, για να επέμβεις αναλόγως.
πάντοτε στης απότομες αλλαγές δημιουργούνται προβλήματα...
και τo CO2 πρέπει να το μετρήσεις..

gergioz
04-04-14, 10:06
Έχεις δίκιο και γίνανε πολλές αλλαγές μαζί υποχρεωτικά,το co2 πώς το μετράς με Drop Checker;
Από τεστ έχω μόνο ph, αμμωνία και νιτρικά, το μεσημέρι θα μετρήσω και θα σου πω, αυτά κάνουν; η αλλιώς μπορώ να βρω και στικακια, αλλά αυτά δεν δείχνουν καλά

bouboulas
04-04-14, 11:16
τα φυτά της φώτο θέλουν λίπασμα..

μόνο η ανούμπιες μπορούν να ζήσουν με σκέτο νερό βρύσης (χωρίς όμως να αναπτύσσονται σωστά) όλα τα άλλα ''εύκολα'' φυτά ζούνε 2 βαριά 3 μήνες χωρίς λίπασμα μετά χαλάνε...

το φώς του φίλου είναι αρκετό για τα φυτά του, εαν είχε και co2 ακόμη καλύτερα..

λίπασμα δεν θα βάλεις την δόση που γράφει αλλά την μισή και πιό λίγη..

αν ξέραμε και τι ακριβός έχεις στο ενυδρείο σου θα ήταν ακόμη καλύτερα..

Παράξενο, γιατι σε γαριδάδικο που έχω στημένο εδώ και 1,5 χρόνο φουλ φυτεμένο με εύκολα φυτά δεν βάζω σταγόνα λίπασμα.

Γιώργο η άλγη που σου κάνει στο τζάμι θα φύγει με τον καιρό μην σε ανησυχεί Θέλουν προσαρμογή τα φυτά σου στον καινούριο φωτισμό. Αυτά που δεν πάνε καλά και λιώνουν δεν έχουν ανάπτυξη ρίζα. Έβαλες τα στικάκια τις combo http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=12232 που σου είπα κοντά στις ρίζες;

manos76
04-04-14, 11:32
To υπολογίζω απο τον πίνακα ΡΗ-ΚΗ (δεν βάζω κάποιο οξύ στο νερό).

οπότε αν ξέρεις ΡΗ - ΚΗ.. το βλέπεις στον πίνακα, εκτός αν πάρεις τεστ CO2..

οκ! μέτρα και βλέπουμε..
στικάκια μήν πάρεις..

gergioz
04-04-14, 11:45
Οκ δεν θα πάρω, Drop Checker εχω που το βάζεις μέσα στο ενυδρείο και κρατάει μέρες, αυτό δεν λες;

manos76
04-04-14, 11:53
οχι.. στο θέμα ενυδρεια με φυτά έχει ενα υπομνημα που έχει ενα πινακάκι ΡΗ-ΚΗ-CO2 απο εκει θα το δεις αρκη να ξερεις το ΡΗ και ΚΗ..

αυτο που λες δεν το ξερω..

το λίπασμα σε ταμπλέτες βοηθάει και το τρώνε τα φυτά από την ρίζα, σε σχέσει με το υγρό που μπορούν να το φάνε και η άλγες..
για ένα διάστημα αν βάζεις μονο λίπασμα σε ταμπλέτες θρέφεις μόνο τα φυτά και όχι της άλγες;)

bouboulas
04-04-14, 12:23
Δες αυτό

gergioz
04-04-14, 12:32
Ευχαριστώ Σταματη θα το δω σπίτι εδώ δεν μου ανοίγει.
Επίδει η ταμπλέτες είναι καινούργιες είναι οκ., σταγόνες λέω να μην βάλω ακόμα.
Σταματη εσύ δεν θυμάμαι έχεις ηλεκτροβανα;

bouboulas
04-04-14, 12:36
Ναι εγώ το δουλεύω το co2 με τα φώτα και το κρατάω περίπου στα 30 ppm.

gergioz
04-04-14, 12:43
Πάντως έχει αρχίσει η ανάπτυξη (όχι του Σαμαρά) των φυτών κάθε μέρα τα παρατηρώ και δεν το πιστεύω, κρίμα που τα κόβω αλλά από φόβο και μόνο..

manos76
04-04-14, 15:56
δεν πειράζει τα φυτά γίνονται τα ψάρια πρόσεχε μην τα ταλαιπωρείς... λιπασμα σε ταμπλετες αν βαλεις να παρεις sera - tetra - seachem οχι για γλαστρες και φυτα εσωτερικού χώρου.. το site που λέει ο φίλος bouboulas αν δεν κάνω λάθος έχει ταμπλέτες για χερσαία φυτά και οχι για ενυδρεία...

gergioz
04-04-14, 19:56
Προς το παρών εχει ταμπέτες βυθου και ειναι καινούργιες .
λοιπων εκανα μετρήσεις ..

με τα στικακια..
NO3 5
NO2 0
GH 7d
KH 3d
PH 6,4
CL 0

Και με υγρα τεστ.
--------------
NO3 SERA 5
--------------
PH JBL 6,5
--------------
NH4 JBL ειναι αναμεσα 0,05 - 0,1

bouboulas
04-04-14, 20:36
δεν πειράζει τα φυτά γίνονται τα ψάρια πρόσεχε μην τα ταλαιπωρείς... λιπασμα σε ταμπλετες αν βαλεις να παρεις sera - tetra - seachem οχι για γλαστρες και φυτα εσωτερικού χώρου.. το site που λέει ο φίλος bouboulas αν δεν κάνω λάθος έχει ταμπλέτες για χερσαία φυτά και οχι για ενυδρεία...

Τα έχεις χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα και σου δημιούργησαν πρόβλημα;

Γιατί εγώ τα βάζω αρκετά χρόνια στα ενυδρεία μου χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Κάλο θα ήταν να σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε να μην έχουμε άποψη και το κυριότερο να μην συμβουλεύουμε τους άλλους

gergioz
04-04-14, 21:12
Σταματη πώς τις βλέπεις τις μετρήσεις; καλές δεν είναι;

bouboulas
04-04-14, 21:38
Μια χαρά είναι Γιώργο !

gergioz
04-04-14, 22:02
+-8+-8+-8:smt023

nicpapa
04-04-14, 22:17
Την 840 της οσραμ συγκρεκριμένα με τα 28 watt στο 120cm την εχω σε 3 γαριδάδικα , και απο φυτα εως και τα πιο απαιτητηκα . και πάνε μια χαρά...

gergioz
04-04-14, 22:37
Αυτή όμως είναι 840 39w στα 85cm δεν ξέρω αν έχουν διαφορά;
Έχεις φυτά;

manos76
05-04-14, 08:35
H μετρήσεις είναι μια χαρά! εκτός από την αμμωνία που μετράς.. είναι μικρή αλλά μετρήσιμη... με βάση το πινακάκι ΡΗ-ΚΗ-CO2 έχεις 36ppm αρκετό εώς πολύ... βάζεις καποιο οξύ στο νερό?

φίλε bouboulas ούτε εσύ ξέρεις εαν τα ψάρια έχουν θέμα μακροπρόθεσμα..
ξέρω από πρώτο χέρι οτι όλα τα σκευάσματα-λιπάσματα- για φυτά εκτός ενυδρείου έχουν χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, βελτιωτικά απορρόφησεις κ.λ.π....
ακόμη και τα λιπάσματα για βιολογικές καλλιέργειες που θεωρούνται τα πιο ακίνδυνα είναι επιβλαβή για τα ψάρια..
και οι κατασκευαστές δεν γράφουν στην συσκευασία όλα τα χημικά πρόσθετα που βάζουν σε αυτα τα λιπάσματα..

να υποθέσω οτι το σκεύασμα που έχεις δεν έχει τίποτα απο τα παραπάνω, ξέρεις το άζωτο που περιέχει σε τι μορφή ειναι?

gergioz
05-04-14, 20:25
Το μόνο που έβαλα είναι οξυζενέ δεν ξέρω αν αυτό επηρεάζει στις μετρήσεις;

manos76
05-04-14, 23:40
δεν ξερω αν το οξυζενε επιρεαζει της μετρησεις η το ΡΗ. αν βαζεις της ταμπλετες που λεει ο φιλος bouboulas κοιτα στα συστατικα του τι αζωτο εχει.. στο site γραφει 11% αυτο να ξέρεις οτι δεν ειναι όλο νιτρικό, βάζουν ενα 40-50% νιτρικό και το υπόλοιπο ειναι αμμωνιακό , νιτρώδες και ουρεία. αν είναι έτσι.....

gergioz
05-04-14, 23:56
Οχι βρε, τις μπίλιες έβαλα από πετσοπαδικο τις πήρα, δεν θυμάμαι νομίζω ότι ήταν jbl θα σε γελάσω

manos76
06-04-14, 01:06
... για την αμμωνια που μετρησες δεν ξερω τι μπορει να παίζει κανονικα δεν θα επρεπε να ειναι 0 εκτος και αν το τεστ κανει λάθος ...

gergioz
06-04-14, 07:45
Πόσο πρέπει να είναι κανονικά η αμμωνία;

manos76
06-04-14, 11:09
.. 0 .. οταν μηδενιζουν ΝΗ3-ΝΗ4 » ΝΟ2 και μετραμε ΝΟ3 τοτε εχει στρωσει το φιλτρο. πρεπει να ξερεις και της αντιστοιχες τιμες του φρρσκου νερου που βαζεις στο ενυδρειο. γιατι π.χ αν το φρεσκο εχει ΝΟ3=5 και το νερο του ενυδρειου εχει ΝΟ3= 5 μπορει τα ΝΟ3 στο ενυδρειο να μην παραγονται στο φιλτρο αλλα να ειναι αυτα του φρεσκου. αντιστοιχα ισχυει και για τα ΝΗ3-ΝΗ4-ΝΟ2. εσυ ομως επιδη εχεις τα φυτα που τρωνε αυτα τα στοιχεια θα πρεπει να ξερεις της τιμες του φρεσκου και καθε μερα να μετρας του ενυδρειου μεχρι να βεβεωθεις οτι το φιλτρο εχει στρωση καλα..
αν το φιλτρο δεν ειναι στρωμενο θα πρεπει με καθημερινες αλλαγες νερου περιπου το 30% και λιγο ταισμα να κρατας χαμηλα τα ΝΗ3-ΝΗ4-ΝΟ2 και να βρεις αμμεσα μπολι βιολογια απο στρωμενο φιλτρο

gergioz
06-04-14, 22:27
Οκ, έτσι και αλλιώς αλλαγές κάνω τώρα ανα 2 μερες, έκοψα και το πολυ τάισμα, να δούμε

bouboulas
07-04-14, 08:27
H μετρήσεις είναι μια χαρά! εκτός από την αμμωνία που μετράς.. είναι μικρή αλλά μετρήσιμη... με βάση το πινακάκι ΡΗ-ΚΗ-CO2 έχεις 36ppm αρκετό εώς πολύ... βάζεις καποιο οξύ στο νερό?

φίλε bouboulas ούτε εσύ ξέρεις εαν τα ψάρια έχουν θέμα μακροπρόθεσμα..
ξέρω από πρώτο χέρι οτι όλα τα σκευάσματα-λιπάσματα- για φυτά εκτός ενυδρείου έχουν χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, βελτιωτικά απορρόφησεις κ.λ.π....
ακόμη και τα λιπάσματα για βιολογικές καλλιέργειες που θεωρούνται τα πιο ακίνδυνα είναι επιβλαβή για τα ψάρια..
και οι κατασκευαστές δεν γράφουν στην συσκευασία όλα τα χημικά πρόσθετα που βάζουν σε αυτα τα λιπάσματα..

να υποθέσω οτι το σκεύασμα που έχεις δεν έχει τίποτα απο τα παραπάνω, ξέρεις το άζωτο που περιέχει σε τι μορφή ειναι?

Κάνεις λάθος ! Φυσικά και ξέρω και για αυτό και τα πρότεινα. Τα δουλεύω κοντά στα δύο χρόνια σε όλα μου τα ενυδρεία. Έχω την συνήθεια όταν προτείνω κάτι, πρώτα να το έχω δοκιμάσει στα δικά μου ενυδρεία για αρκετό καιρό και μετά να το προτείνω. Για την ιστορία να αναφέρω πως από το 11% του αζώτου που περιέχει το 5% είναι ουρικό και αργής αποδέσμευσης. Καλό θα ήταν πριν <<ακυρώσουμε>> καποιανού τα γραφόμενα να έχουμε πλήρη επίγνωση του αντικειμένου που αναφέρεται και να μην παπαγαλίζουμε τα υπομνήματα που έχουμε αποστηθίσει. Το θέμα του ενυδρείου είναι ατελείωτο και η εξέλιξη του δεν σταματά ποτέ. Οπότε καλό θα ήταν να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά για να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα.

manos76
07-04-14, 08:55
..δεν αποστηθίζω, με προσβάλλει αυτό που γράφεις..

εκτος απο το 5% που είναι ουρία το υπόλοιπο τι είναι?

δεν καταλαβαίνω γιατί κρατάς τέτοια στάση σε αυτά που γράφω, κουβέντα κάνουμε και ανταλλαγή γνώσεων απόψεων και εμπειριών... δεν ήμουν απόλυτα αντίθετος στην γνώση σου και την εμπειρία σου και δεν σε προσέβαλα...

έχω επαφές με εργοστάσιο που κατασκευάζει λιπάσματα για όλες της καλλιέργειας και φυτά, λαχανικά κ.λ.π γιαυτό έγραψα ''το ξέρω απο πρώτο χέρι''

εαν το σκεύασμα που έχεις ειναι κάτι άλλο και ακίνδυνο για τα ψάρια μας, μας το παρουσιάζεις, έτσι απλά.. στην σελίδα δεν έγραφε την χημική του σύσταση ουτε μου είπες οτι η εταιρία είναι αξιόπιστη και το προτείνει για χρήση και σε ενυδρεία...

gergioz
07-04-14, 09:00
Παιδιά μην τσακώνεστε, συζήτηση κάνουμε απόψεις γράφουμε για ένα θέμα που δεν έχει τελειωμό, ο καθένας έχει την εμπειρία του.
Τελικά να κάνω μια ερώτηση; εδώ και μια εβδομάδα έχω κόψει τα υγρά λιπάσματα, ότι έχει μέσα μόνο ταμπλέτες βυθού, τα φυτά έχουν αρχίσει μεγάλη ανάπτυξη!!!! Μήπως κάνω κακό που τα έκοψα τελείως;

manos76
07-04-14, 09:13
όχι βρε... τα φυτά τρέφονται και με τις ταμπλέτες.
οταν φύγει η άλγη αισθητά, αρχίζεις και με τα υγρά.. και θα βάζεις υγρά αργότερα σιγά σιγά γιατί έχουν συστατικά σε άλλες αναλογίες και πιο εύκολα απορροφήσιμα απο τα φυτά;)

bouboulas
07-04-14, 09:40
..δεν αποστηθίζω, με προσβάλλει αυτό που γράφεις..

εκτος απο το 5% που είναι ουρία το υπόλοιπο τι είναι?

δεν καταλαβαίνω γιατί κρατάς τέτοια στάση σε αυτά που γράφω, κουβέντα κάνουμε και ανταλλαγή γνώσεων απόψεων και εμπειριών... δεν ήμουν απόλυτα αντίθετος στην γνώση σου και την εμπειρία σου και δεν σε προσέβαλα...

έχω επαφές με εργοστάσιο που κατασκευάζει λιπάσματα για όλες της καλλιέργειας και φυτά, λαχανικά κ.λ.π γιαυτό έγραψα ''το ξέρω απο πρώτο χέρι''

εαν το σκεύασμα που έχεις ειναι κάτι άλλο και ακίνδυνο για τα ψάρια μας, μας το παρουσιάζεις, έτσι απλά.. στην σελίδα δεν έγραφε την χημική του σύσταση ουτε μου είπες οτι η εταιρία είναι αξιόπιστη και το προτείνει για χρήση και σε ενυδρεία...

Πρόθεση μου δεν ήταν να σε προσβάλω και σου ζητώ συγνώμη αν σε έκανα να αισθανθείς έτσι, ειλικρινά δεν είχα τέτοια πρόθεση. Να κάνουμε κουβέντα, αλλά δεν υπάρχει λόγος σε κάτι που δεν το έχει χρησιμοποιήσει κάποιος και χωρίς να ξέρει πως συμπεριφέρεται να ακυρώνει τον άλλο που το έχει δουλέψει. Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο προϊόν και ούτε σε σένα προσωπικά. Σίγουρα τα περισσότερα μη ενυδρειακά λιπάσματα περιέχουν ουσίες επικίνδυνες. Υπάρχουν και λιπάσματα πολύ πιο φτηνά από τα ενυδρειακά που κάνουν μια χαρά την δουλεία τους χωρίς να κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά. Στα συγκεκριμένα στικάκια το 5 % είναι ουρικό άζωτο. Το <<επικίνδυνο>> άζωτο που όμως το θάβουμε στο υπόστρωμα και καταναλώνεται άμεσα από τα φυτά. Είναι αργής αποδέσμευσης άρα αργής διάχυσης στο νερό. Το υπόλοιπο 6% προέρχεται από άλλης μορφής αζώτου ακίνδυνης για το ενυδρείο. Πίστεψέ με το ουρικό άζωτο που έχει ένα υπόστρωμα σε ένα ενυδρείο που τρέχει για κάνα χρόνο και, είναι πολύ περισσότερο από αυτό που περιέχουν τα στικάκια. Επίσης με το Γιώργο γνωριζόμαστε προσωπικά και του έχω δήξει πως θα τα χρησιμοποιήσει.

Παιδιά μην τσακώνεστε, συζήτηση κάνουμε απόψεις γράφουμε για ένα θέμα που δεν έχει τελειωμό, ο καθένας έχει την εμπειρία του.
Τελικά να κάνω μια ερώτηση; εδώ και μια εβδομάδα έχω κόψει τα υγρά λιπάσματα, ότι έχει μέσα μόνο ταμπλέτες βυθού, τα φυτά έχουν αρχίσει μεγάλη ανάπτυξη!!!! Μήπως κάνω κακό που τα έκοψα τελείως;

Κάτσε να φύγει πρώτα η άλγη και μετά θα βάζεις σιγά σιγά. Θα στο δείξουν τα φυτά σου τι χρειάζονται πόσο και πότε. Μην βιάζεσαι είπαμε το ενυδρείο θέλει υπομονή.

gergioz
07-04-14, 11:54
Ναι η αλήθεια είναι ότι τα είδα να τα χρησιμοποιεί και τα φυτά ήταν σούπερ, έπαθα πλάκα, κάτσε να τελειώσει η ιστορία αυτή, και το τσεκάρουμε

manos76
07-04-14, 12:19
Δεκτή η συγνώμη φίλε bouboulas :p

gergioz
07-04-14, 12:49
Οπότε και τα ppm που υπολόγισε ό Μάνος δεν ισχύουν γιατί χρησιμοποιώ τύρφη και το KH δεν δείχνει σωστά, πρόσφατα το έμαθα και εγώ.

bouboulas
07-04-14, 13:06
Δεν είπαμε τι θα κάνεις; Θα φτιάξεις νεράκι με ΚH 4 θα το βάλεις στο drop checker και θα έχεις ένα μπούσουλα στο περίπου. Να προσέξεις μην σου παραπέσει το ph με το διοξείδιο και την τύρφη μαζί.

gergioz
07-04-14, 13:07
Ναι αυτό λέω, ότι μέτρησα μέχρι τώρα δεν ισχύει

manos76
07-04-14, 13:14
Ax! ενα ενα τα βγάζεις... η τύρφη ρίχνει το ΡΗ.

gergioz
07-04-14, 13:22
Θέλω να πω οι μετρήσεις που έκανα για το KH 3 λογικά δεν ξέρουμε αν είναι η αληθινή τιμή λόγω τύρφης.
Άρα δεν ξέρω και ακριβώς τιμή στο ppm άσχετο αν έχω ph 6,5

manos76
07-04-14, 15:41
η μέτρηση του ΚΗ και ΡΗ δεν επιρεάζετε απο την τυρφη, αυτο που μετρας αυτο ειναι και οχι κατι αλλο εξαιτείας της τύρφης. ο υπολογισμος του co2 δεν ειναι ακριβεις οταν εκτος απο το CO2 που ειναι οξύ, βάζουμε και κάποιο άλλο οξύ π.χ PH-minus , τύρφη που βγάζει χουμικά όξέα , φουλβικό όξυ , φωσφορικό και άλλα.... τα ppm τα εβγαλα με βάση το πινακακι που σου είπα, απο το πινακάκι βγάζουμε τα ppm του CO2 οταν στο ενυδρείο το μόνο όξυ που ''ρίχνουμε'' ειναι το CO2... αυτος ο υπολογισμος ειναι λίγο πρόχειρος αλλά αρκετά αξιόπιστος..
πάντος το θεμα που άνοιξες δεν έχει σχέση με όλα αυτά που γράφουμε :-? πιασαμε θέματα απο 3 διαφορετικές εννότητες...:D:D:D οι υπεύθεινοι του φορουμ πάντος μας αφήνουνε+-8

Τάκης
07-04-14, 15:50
η μέτρηση του ΚΗ και ΡΗ δεν επιρεάζετε απο την τυρφη, αυτο που μετρας αυτο ειναι και οχι κατι αλλο εξαιτείας της τύρφης.

Φίλε manos76 , προσωπικά με μπέρδεψες , λες ότι η τύρφη δεν επηρεάζει τo PH και το ΚΗ ;

manos76
07-04-14, 16:13
ρε παιδιά η μέτρηση με τα test. τα test ΡΗ και ΚΗ μετράνε σωστά και ας έχουμε τύρφη ....:smt120

Τάκης
07-04-14, 16:43
ρε παιδιά η μέτρηση με τα test. τα test ΡΗ και ΚΗ μετράνε σωστά και ας έχουμε τύρφη ....:smt120
A, αυτό εννοείς, φυσικά και μετράνε σωστά, μας δείχνουν το PH και το ΚΗ που έχουμε, άσχετα αν αυτό το PH oφείλεται σε τύρφη ή σε CO2 ή σε οποιοδήποτε παράγοντα, γιατί έτσι όπως το είπες καταλάβα πως η τύρφη δεν τα επηρεάζει, η τύρφη τα επηρεάζει και τα τεστ μας το δείχνουν

manos76
07-04-14, 16:47
:smt023

Michalis...
07-04-14, 16:51
Παράλληλα με το θέμα που έχω ανοίξει κι εγώ, διαβάζω και αυτό... Να σας πω και από εδώ ένα ευχαριστώ γιατί ψάχνω εδώ και μια εβδομάδα το θέμα co2 και δεν είχα βγάλει άκρη... Μπράβο ρε παιδιά για την υπομονή σας να μας απαντάτε.

Τάκης
07-04-14, 16:52
Θέλω να πω οι μετρήσεις που έκανα για το KH 3 λογικά δεν ξέρουμε αν είναι η αληθινή τιμή λόγω τύρφης.
Άρα δεν ξέρω και ακριβώς τιμή στο ppm άσχετο αν έχω ph 6,5

Φίλε georgioz, μετράς ΚΗ και PH, επειδή το PH αυτό δεν προκαλείται από το CO2 αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η τύρφη κλπ, το γνωστό πινακάκι που μας δείχνει περιεκτικότητα CO2 δείχνει λάθος τιμές. Το πινακάκι αυτό το χρησιμοποιούμαι μόνο όταν χρησιμοποιούμαι ΜΟΝΟ CO2 για να κατεβάσουμε PH.

Το ίδιο απάντησα πριν σε άλλο post
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=79308/#7

Φίλε Μιχάλη, είναι γνωστό πως η μέτρηση του CO2 γίνεται με συνδυασμό το PH και το KH. Όταν όμως το PH μεταβάλλεται και από άλλους παράγοντες, όπως η τύρφη, και όχι μόνο από το CO2 τότε είναι φυσικό η παραπάνω μέθοδος να μας δείχνει λάθος. Η μέθοδος με το drop checker λειτουργεί καλύτερα γιατί το PH μέσα στο drop checker επηρεάζεται μόνο από το CO2 που σαν αέριο πλέον εγκλωβίζεται και μεταβάλει το PH του διαλύματος. Στη πραγματικότητα ο drop checker μας δείχνει PH, έχοντας σταθερή τιμή 4 στο ΚΗ, μπορούμε πολύ εύκολα πλέον να προσδιορίσουμε το CO2

manos76
07-04-14, 17:40
πολύ καλό μου ακούγετε αυτό το drop checker .. θέλω και εγώ:smt022 ..ο φιλαράκος μας το έχει ε..? αντε κάνε το να δούμε τι μετράει..
φίλε takis η απάντηση στην ''παράθεση΄΄ ειναι άψογη!!!

gergioz
07-04-14, 21:33
Drop Checker εχω αλλά δεν ήξερα πως δουλευει είχα ρωτήσει τον φίλο τακη σε γενικές γραμμές, και εχθές προχθές έμαθα από το φίλο bouboulas ότι νερό που βάζουμε μέσα πρέπει να είναι KH4 αυτό δεν ήξερα.
Όταν το πήρα δεν μου δώσανε kh4 τώρα πρέπει να βρω μάλλον από ebay φαντάζομαι η να φτιάξω μόνος μου όπως είπε ο Σταμάτης

Τάκης
07-04-14, 21:56
Drop Checker εχω αλλά δεν ήξερα πως δουλευει είχα ρωτήσει τον φίλο τακη σε γενικές γραμμές, και εχθές προχθές έμαθα από το φίλο bouboulas ότι νερό που βάζουμε μέσα πρέπει να είναι KH4 αυτό δεν ήξερα.
Όταν το πήρα δεν μου δώσανε kh4 τώρα πρέπει να βρω μάλλον από ebay φαντάζομαι η να φτιάξω μόνος μου όπως είπε ο Σταμάτης
Δες εδώ πως φτιάχνουμε ΚΗ4
www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76566/#6

nicpapa
07-04-14, 22:02
Φίλε georgioz, μετράς ΚΗ και PH, επειδή το PH αυτό δεν προκαλείται από το CO2 αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως η τύρφη κλπ, το γνωστό πινακάκι που μας δείχνει περιεκτικότητα CO2 δείχνει λάθος τιμές. Το πινακάκι αυτό το χρησιμοποιούμαι μόνο όταν χρησιμοποιούμαι ΜΟΝΟ CO2 για να κατεβάσουμε PH.

Το ίδιο απάντησα πριν σε άλλο post
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=79308/#7

Αυτο και παλι δεν ισχυει.... μονο με το co2....
Aν ψαξεις περισοτερο θα καταλαβεις ποτε ισχυει ο πινακας ph kh co2.
Σκεψου οτι και απλο χαλικάκι να εχεις, μετα απο 4-5 μηνες θα ριχνει το ph.
Εγω πλεον εχω σταματησει να υπολογιζω το περιβοητο αυτον πινακα... :D
Ποτε μα ποτε δεν θα καταφερεις να μετρησεις τα ppm co2 που εχει στο νερό...
:rolleyes:

Τάκης
07-04-14, 22:21
Αυτο και παλι δεν ισχυει.... μονο με το co2....
Aν ψαξεις περισοτερο θα καταλαβεις ποτε ισχυει ο πινακας ph kh co2.
Σκεψου οτι και απλο χαλικάκι να εχεις, μετα απο 4-5 μηνες θα ριχνει το ph.
Εγω πλεον εχω σταματησει να υπολογιζω το περιβοητο αυτον πινακα... :D
Ποτε μα ποτε δεν θα καταφερεις να μετρησεις τα ppm co2 που εχει στο νερό...
:rolleyes:
Θα συμφωνήσω μαζί σου, το PH μπορεί να επηρεαστεί από ένα σωρό παράγοντες, ακόμα και από τα νιτρικά

gergioz
08-04-14, 08:28
Δες εδώ πως φτιάχνουμε ΚΗ4
www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76566/#6

Μπράβο φίλε takis_gt πολύ καλό το υπόμνημα, δεν θυμόμουν που ήταν.
Νάσαι καλά

gergioz
10-04-14, 12:01
Το KH4 φτιάχτηκε βάση του ποστ παραπάνω.. Το απόγευμα θα δοκιμαστεί

bouboulas
10-04-14, 12:14
Αντε Γιώργο, καλή επιτυχία !!!! Πάρε και τον Μιχάλη κάνα Σαββατοκύριακο και ελάτε για καφέ.

gergioz
10-04-14, 12:50
Χάχα οκ του είπα :D, έχει μπλέξει με τις μπουκάλες

bouboulas
10-04-14, 12:53
Καλά να πάθει !!! Φυτεμένο δεν ήθελε ;

gergioz
10-04-14, 12:55
Οχι που δεν ήθελε, δεν πειράζει καλό είναι να έχει να ασχολείται :p:p:p

manos76
13-04-14, 07:42
πως τα πας με την αλγη? εχεις της ιδιες λαμπες?

gergioz
13-04-14, 08:22
Ναι τις ίδιες έχω δεν έχω αλλάξει, κάνω αλλαγές μέρα παρά μέρα και χρήση οξυζενέ, δείχνει να πάει καλύτερα το κυανό ίσα που καμιά φορά το βλέπω, μυρωδιά έχει ακόμα και τριχοειδή άλγη, περιμένω να κάνουν τον κύκλο τους,.

manos76
13-04-14, 10:41
αα.. και το co2?

gergioz
13-04-14, 12:38
Το co2 το άλλαξα έβαλα ηλεκτρομαγνητικη, τώρα ανάβουν μαζί με τα φώτα, τα φυτά πάνε σφαίρα που που και που αφαιρώ κανένα φυτό που δεν μου αρέσει

gergioz
13-04-14, 12:42
Μια φωτογραφία

manos76
13-04-14, 13:16
αα..! super! τα pearl gourami επίσης κουκλιά!!! ''έχω και εγώ:p''

σιγά σιγά κάνε λίγο την διάταξη των φυτών ..τα έχεις λίγο χύμα:(..

Michalis...
13-04-14, 13:46
Καλά σου λέει ο Μάνος... ο κακός χαμός γίνεται στη μέση...

gergioz
13-04-14, 13:51
Μην βιάζεστε ακόμα θεραπεία κάνουμε, το ξέρω συν αυτά έχουμε γεμίσει αυγά μέσα δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα
Έχεις κάνα αρσενικο γκουραμι;;; :D:D:D:D
Ο Μιχάλης καλά θα ήταν να έρθει από κοντά να μας δώσει καμία συμβουλή :)

Michalis...
13-04-14, 13:58
Γιατί ο Αμάνο είμαι και περιμένεις εμένα;

gergioz
13-04-14, 14:12
Στο περίπου...
Εσύ το έχεις εγώ όχι

manos76
13-04-14, 14:53
..ενα ζευγαρι εχω.. βασικα ποσα εχεις? ειναι νεαρα?

gergioz
13-04-14, 15:06
Είχα πολλά τουλάχιστον 10 μωρά μπας και βγει ζευγάρι δυστυχώς όλα ήταν θηλυκά τα έδωσα και τώρα θέλω να βρω ένα αρσενικό

manos76
13-04-14, 15:20
αν ειναι νεαρα δεν ξερεις το φυλλο ακομη.. πρεπει να ενηλικιωθουν .. αν και τα αρσενικα εχουν απο νεαρα πιο μακρη το πανω πτερυγιο(δεν ειναι απολυτο αυτο)

gergioz
13-04-14, 15:28
Μεγάλα είναι :)

manos76
13-04-14, 15:33
ok.! ε..βρες ενα αρσενικο.. αν κανει γεννες ο φιλος σου ο μιχαλης... αλλα μαζι με το ζευγος αγγελοψαρα δεν θα εχεις θεμα με τσακωμους..!

gergioz
13-04-14, 15:36
Δεν ξέρω αυτό θα το δω

manos76
13-04-14, 15:45
ξερω οτι γινονται πολυ επιθετικα οταν ειναι σε ιστρο, αν εχουν το ιδιο και τα αγγελοψαρα..

gergioz
13-04-14, 15:49
Τα Αγγελοψαρα κάθε 10-15 μέρες γεννάνε οπότε δεν πλησιάζει τπτ κοντά,φαντάζομαι ότι κάπου στο κέντρο θα είναι αυτα, αν τυχόν και δεν κάνουν θα τα δώσω

gergioz
13-04-14, 15:52
Το άδειασα λίγο στην μέση :D αύριο θέλει κλαδεμα και το πολυσπερμα

manos76
13-04-14, 16:03
τι εννοεις *καπου στο κεντρο* τα γκουραμια? ελεγα οταν βαλεις το αρσενικο και θα θελει παιχνιδια.. οχι τωρα.. το εφτιαξες λιγο με τα φυτα..? δεν βλεπω αλλαγη..

gergioz
13-04-14, 16:12
Εχει μια μικρή αλλαγή αν το παρατηρήσεις κέντρο και δεξιά, αλλά τώρα δεν μπορώ να κάνω λόγω γέννας

manos76
13-04-14, 16:20
και τιποτα να μην κανεις τωρα.. ασε τα ψαρια ησυχα.. εχεις μεγαλωσει αγγελοψαρακια?

gergioz
13-04-14, 16:36
Τα είχα πάει μέχρι 2 μηνών σχεδόν αλλά δεν... Το τελευταίο το έφαγε το αρσενικο από το άλλο ζευγάρι, τώρα τα έχω σε άλλο ενυδρείο

manos76
13-04-14, 16:47
..σε αλλο ενυδρειο φανταζομαι αλλα μικρα... καλα έκανες. ευχομαι να μεγαλωσουνε και να τα χαιρεσαι! ειναι προβλημα να εχεις στο ενυδρειο σου 2 ζευγαρια , λογω χωρου...

gergioz
13-04-14, 17:11
Μπα έχουν βρει τους χώρους τους το κάθε ζευγάρι, και απλά τον φυλάνε το ξυλο είχε πέσει μέχρι να διαλέξουν μέρος

manos76
13-04-14, 17:19
οκ! χαίρομαι! οπότε μην βάλεις και ζευγαρι γκουραμι...

bouboulas
13-04-14, 19:49
Πολύ όμορφο το ενυδρείο σου Γιώργο.

gergioz
13-04-14, 19:58
Ευχαριστώ Σταματη, θέλει δουλειά ακόμα, 1 μήνα έχει που τρέχει κάτσε να πάρουν λίγο τα φυτά και θα το φτιάξουμε

manos76
13-04-14, 21:56
τελικα ξερεις ποσα ppm co2 εχεις? η το βλεπεις στο περιπου με το drop che...

gergioz
13-04-14, 22:16
Επειδή έχω τύρφη μέσα το βλέπω με το Drop Checker ph 6,5 KH 3
Κάπου στα 28-30 ppm

manos76
13-04-14, 22:33
μια χαρα ειναι. οταν σβηνουν τα φωτα και το co2 , το ΡΗ δεν ανεβαινει αποτομα? ..δηλ. ειναι ομαλος αυτος ο τροπος?

gergioz
14-04-14, 06:59
Μπα το τσέκαρα με τεστ δεν αλλάζει τπτ, και αν αλλαξει είναι πολύ μικρό.

bouboulas
14-04-14, 08:13
Θα το χαρείς για τα καλά μετά το τρίμηνο που θα έχει πάρει το δρόμο του.
Το PH για να ανέβει, αν είναι συνδεμένο το co2 με τα φώτα, έχει να κάνει με τα λίτρα του ενυδρείου Σε πολλά λίτρα μπορεί να μην ανέβει και καθόλου. Πάντως και να ανέβει, το μάξιμουν που έχω παρατηρήσει είναι 0,2 μονάδες και μετά από πολλές ώρες.

manos76
14-04-14, 08:19
οκ!
με τι κάνεις διάχυση το co2?

gergioz
14-04-14, 08:44
Με το κλασικό γυάλινο diffuser και βλέπουμε.
Σταματη νομίζω ότι έχεις δίκιο κάθε εβδομάδα βλέπω διαφορά στο ενυδρείο προς το καλύτερο το κυανό και οι αλγες σαν να φεύγουν, θα δούμε βέβαια και στην πορεία

manos76
21-04-14, 20:18
χρόνια πολλά!

πως πάνε τα φυτά σου? όλα καλά?

gergioz
21-04-14, 20:41
Χρόνια Πολλά Μάνο, μια χαρά πάνε, βεβαία σήμερα βρήκα και δύο φυτά με το πρόβλημα αλλά γενικά καλά πάνε.. Οριστε και φωτογραφία

gergioz
21-04-14, 20:42
Και κλαδεψα σήμερα

manos76
21-04-14, 23:21
μια χαρα φαινεται! -τωρα αν ενα δυο φυτα εχουν λιγη αλγη .... "σιγα τα λαχανα"

gergioz
22-04-14, 12:16
Μπα δυστυχώς σήμερα έψαξα καλά και βρήκα κάνα 2 φυτά με κυανό, παρόλο που έχει φύγει η μυρωδιά, σήμερα άρχισα χρήση ερυθρομυκινης, με έχει κουράσει πολύ αυτό το πράγμα και ξέρω ότι φεύγει δύσκολα

manos76
22-04-14, 12:48
υπομονή...

gergioz
25-04-14, 10:06
Ειμαι στην 4η μέρα.. Όλα δείχνουν μια χαρά,,, θα δούμε
Επίσης άλλαξα τελικά και την λάμπα από 840 σε 865...

delta66
25-04-14, 11:19
Η 840 που ειναι θερμη, μαζι με την 865 (αν θελουμε να εχει και λιγο φως) κανει για Αμαζονιο. Το ματσαρισμα τους δινει μετριας εντασης και γλυκο φως.

gergioz
25-04-14, 11:54
Ναι το ξέρω, αλλά θέλω να συνδυάσω μια grolux με μια από αυτές.
Πάντως με την 840 μου άρεσε το χρώμα και ας ήταν δυνατό, σήμερα θα το δω με συνδυασμό την 865

manos76
29-04-14, 17:12
Πως τα πας με την άλγη?
Η ερυθρομυκίνη κάνει δουλειά?

gergioz
29-04-14, 17:58
Φίλε μου Μάνο όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπάρχει ίχνος από κυανό βακτήριο από άλγη σαν τρίχες έχω.. Αλλά όκ όλα σιγά σιγά, το πρώτο ήταν το βασικό που δεν βλέπω ίχνος και αύριο είναι τελευταία μέρα του φαρμάκου απλά κρατάω μια πισινή από τα άλλα παιδιά που τούς ξανά βγήκε αργότερα όπως διάβασα , εγώ ευτυχώς ήμουν στην αρχή.
Το ενυδρειο καλά πάει από ανάπτυξη, και από γέννες :):)

manos76
29-04-14, 18:42
ωραία χαίρομαι..:p
τα αγγελόψαρα φαντάζομαι γεννάνε!
ε.. βάλε και μια φώτο:D

gergioz
29-04-14, 18:53
Και τα Αγγελοψαρα και τα 2 ζευγάρια και bronze και τα albino... Τώρα μπορεί και κάνα άλλο δεν ξέρω

gergioz
29-04-14, 18:55
Μικρά,, διάφορα :eek::rolleyes:

manos76
29-04-14, 19:49
τι είναι? αγγελοψαράκια?

gergioz
29-04-14, 20:02
Διάφορα ότι σου έγραψα πιο πάνω..

manos76
29-04-14, 23:15
εε... θα με σκασεις! τι ψαρακια ειναι?...

gergioz
30-04-14, 06:47
:P cory albino, bronze και μικρά αγγελοψαρα και από τα 2 ζευγάρια

manos76
30-04-14, 08:15
super!!! +-8

να τα χαίρεσαι! να σου ζήσουν! ειναι φάτσες...

gergioz
30-04-14, 09:14
Ευχαριστώ Μάνο, ναι όντως είναι τα άτιμα :)

manos76
30-04-14, 10:23
Οταν το σουλουπώσεις με τα φυτά και την άλγη περιμένω φώτο...:smt047

gergioz
09-05-14, 08:23
Από το κυανό έχω ξεμπερδέψει μέχρι τώρα, πάρε και μια φωτογραφία βέβαια έχει τριχοειδή άλγη.... μέχρι να φύγει τελείως, τα φυτά τα κλαδεύω κάθε μέρα αλλά θέλουν αλλαγές μέσα, διαρρύθμιση, λόγω ότι έχει μικρά μέσα δεν μπορώ να βάλω χέρι.

manos76
09-05-14, 09:57
ααα... ζουγκλίτσα!

σιγά σιγά σουλούπωσε και τα φυτά με κλάδεμα και θα γίνει κουκλί!

έτσι πως αναπτύσσονται τα φυτά σου ειναι θέμα ημερών να υποχωρήσει η όποια άλγη έχει μείνει..

gergioz
13-05-14, 19:17
εχω θεμα με τις αλγες ..

gergioz
13-05-14, 19:25
Τριχοειδή

gergioz
13-05-14, 19:38
Φωτο 2

gergioz
13-05-14, 19:39
Φωτο 3

gergioz
13-05-14, 19:40
Φωτο 4

manos76
13-05-14, 19:55
....ξανά κάνε μετρήσεις ΝΗ,ΝΟ2,ΝΟ3,ΡΟ,CO2.. κάτι δεν πάει καλά... απο την μια στην άλλη άλγη..:confused:
..σαν να ειναι άστρωτο το ενυδρείο σου..
..έχεις ρίξει και διάφορα ζουμιά για το κυανό..

_έχεις επαρκές co2?... μήπως να το αυξήσεις..
_λίπασμα τι βάζεις τώρα? και πόσο.. μπορεί να ειναι ελλιπής η λίπανση.. η παραπανίσια..
_τι αλλαγές νερού κάνεις?

Βασικά κάνε μια πλήρη παρουσίαση (φόρμα) στο αντίστοιχο θέμα για τα προβλήματα με άλγες..

gergioz
13-05-14, 20:44
Αλλαγές νερού μια φορά την εβδομάδα, πριν άλλαζα κάθε 2 μερες, την άλγη αυτή την είχα και από πριν, μετρήσεις είναι ίδιες, φωτοπεριοδος 9 ώρες.
Λιπάσματα όταν θέλει nitrogen, potasium, και 2 σταγόνες την εβδομάδα γενικό λίπασμα.
Κάτι άλλο είναι, τα καινούργια φυτά που πετάνε κλαδάκια βγαίνουν μια χαρά, μερικά ίσα που πιάνουν λίγο άλγη

manos76
13-05-14, 23:30
2 σταγονες γενικο λιπασμα? ..δηλαδη τιποτα.. και με πιο κρητιριο ριχνεις αζωτο και καλιο? αυτα για να κανουν δουλεια θα πρεπει να ειναι σε ισορροποια N~P~K Fe και λοιπα ιχνοστοιχεια... με το να ρυχνεις αζωτο επιδη μπορει να εχεις λιγα νιτρικα και καλιο γιατι...ετσι.. χωρις τα υπολοιπα δεν κανεις κατι καλο γιατα φυτα... βαζεις λιπασμα σε ταμπλετες ε..? ...αλλα φανταζομαι και αυτο με το "σταγονομετρο" .... στην φωτο στης 9-5-14 μου φαινεται οτι τα φυτα πηραν τα πανω τους.. αλλα δεν ειναι ετσι..

bouboulas
14-05-14, 07:12
Γιώργο περιόρισε τον φωτισμό σε 8 ώρες σταμάτα να ρίχνεις νιτρικά και αύξησε το διοξείδιο παραπάνω. Κάνε υπομονή, εμένα σε ένα ενυδρείο μου πέρασαν όλες οι άλγες και τελικά καθάρισε μετά από το τρίμηνο.

gergioz
14-05-14, 07:19
Ναι έχουν πάρει τα απάνω τους τα φυτά όντως, και υπέθεσα όταν υπάρχει ανάπτυξη θα φύγει και η άλγη, αλλά ακόμα τπτ, δεν αυξάνεται είναι σταθερή αλλά δεν λέει να φύγει, τώρα δεν ξέρω γιατί

bouboulas
14-05-14, 07:27
Κάνε ότι σου έγραψα παραπάνω και σιγά, σιγά θα φύγει. Εφόσον δεν αυξάνεται είσαι σε καλό δρόμο, τώρα πρέπει να βρεις τι την συντηρεί και να της κόψεις την <<τροφή>>

gergioz
14-05-14, 07:51
Σκέψου ότι κλαδεύω κάθε μέρα
Οκ να σε ρωτήσω κάτι νιτρικά όμως είναι καλό να είναι κάτω από 10?μετα το κυανό φοβάμαι να το αφήσω να πάει πιο κάτω;
Και τα φώτα στο 8 θα είναι οκ από μεριά φωτοσύνθεσης;

bouboulas
14-05-14, 09:11
Περιόρισε τα νιτρικά μέχρι εκεί που νομίζεις ότι θα είσαι εντάξει. Τον φωτισμό τον έχω εγώ στις 8 ώρες. Δοκίμασε να αφαιρέσεις μία ώρα να δεις πως θα πάει. Όλα θέλουν ψάξιμο μέχρι να βρεις την σωστή φόρμουλα που θα πηγαίνει το ενυδρείο μόνο του. Άντε να δω πότε θα έρθετε να πιούμε εκείνο τον έρημο τον καφέ που λέγαμε και να τα πούμε από κοντά.
Αν υπάρχει τρόπος να αφαιρέσεις μέρος από την άλγη με το χέρι σου, κάντο

gergioz
14-05-14, 09:24
Δίκιο έχεις, κάποιο απόγευμα μετά την δουλειά θα τον πάρω σηκωτό και θα έρθουμε, έτσι θα κάνω θα αρχίσω να μειώνω τις ώρες και βλέπουμε, νιτρικά έτσι και αλλιώς πότε δεν είχα πολλά.

gergioz
24-05-14, 20:24
Παιδιά όλα πάνε καλύτερα σας ευχαριστώ όλους κάποια στιγμή και παρουσίαση

gergioz
24-05-14, 20:29
....

manos76
26-05-14, 11:54
Αντε οραία! ..επιτέλους ... να ηρεμήσεις..:p