PDA

Επιστροφή στο Forum : DIY Co2 2ος τροπος....


ispyii
19-03-14, 23:32
Γεια σας,ανοιγω αυτο το θεμα γιατι υπαρχει σαν υπομνημα μονο η παραγωγη με τη ζαχαρη και τη μαγια,
δε ξερω αν ειναι καινουργιος τροπος παραγωγης co2 αυτος που χρηςημοιποιειτε σε ενυδρεια πλεον....δε νομιζω, αλλα αποτι βλεπω στο διαδικτυο ειναι αρκετα ¨διασημος¨...και ειδικοτερα σε αλλους τομεις και οχι στα ενυδρεια...ΜΟΝΟ!!!χαχαχα!!!

Ειδα μερικα βιντεο στο youtube και γελαγα, ελεος με τους καμμενους!!!το χρησιμοποιουνε για το μεγαλωμα ¨φυτων¨.....!:p

Τελος παντων θα πω τον προλογο μου πρωτα.....,

Γνωριζω οτι αυτα τα DIY co2 δεν ειναι για πολυ, τουλαχιστον για εμενα που οταν ημουν Ελλαδα το βαρεθηκα σε λιγες μερες και πηγα σε μπουκαλα ph contoroler και οοοολα τα σχετικα,γνωριζω επισης και πως αυτη η αγορα μου θα αποδειχθει πατατια γιατι δε συγκρινετε με τη μπουκαλα κτλ αλλα ειπα να δοκιμασω και να σας ενημερωσω το συντομοτερο δυνατον που το παραλαβω.

Ειναι λοιπον ενα kit παραγωγης DIY Co2 με σοδα και κιτρικο οξυ η ξυδι....

http://www.ebay.co.uk/itm/Pro-DIY-CO2-kit-system-with-pressure-guage-needle-check-valve-planted-aquarium-/360566708694?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item53f37359d6

Ακριβο δε το λες και μιας εχω διαβασει ενα σωρο σχολια στο διαδικτυο λεω...ας το παρω και ας ξερω που θα καταληξει!
Η τιμη ειναι μια χαρα αφου ειναι με το διαχυτη και ενα γυαλινο σωληνακι καμπυλωτο για να μη τσακιζει το σιλικονουχο, εχει βαλβιδα ασφαλειας που ειναι ενδιαφερων (τωρα δε ξερω αν δουλευει λογω made in china), μανομετρο κτλ και το βρηκα ελκιστικο ως δοκιμη.

Εχω διαβασει παρα πολλα για το συγκεκριμενο ,κακα και καλα λογια αλλα τιποτα βασιμο.
Οι αποψεις διιστανται και ειναι παντελως στα ακρα αφου εχω διαβασει.....

οτι βρωμαει-οτι δε μυριζει καθολου,

οτι κραταει μερικα δευτερολεπτα- οτι κραταει σχεδον 2 μηνες,

οτι δεν ειναι ασφαλες-οτι ειναι ασφαλες,

οτι απο τη χημικη αυτη ζημωση παραγωνται και αλλες ενωσεις οι οποιες επιβαρυνουν το ενυδρειο και υπαρχουν θανατοι στους ζωντανους οργανισμους-οτι δε υπαρχει κανενα προβλημα και ο τυπος που το χρησιμοποιει εδω και 3 μηνες δεν εχει δει τιποτε το παραξενο ουτε θανατους,

Ελεος λοιπον το αγορασα και εγω και αν εχετε και εσεις υπομονη θα σας ενημερωσω για τα παντα.

Ασχετο, το νερο στο Μονακο-Γαλλια ειναι κατευθιαν για χτισιμο.....νερο απο εδω και τσιμεντο....

Gh .....δε ειναι καν μετρησιμο δεν υπαρχει το χρωμα στο χρωματολογιο :D
Kh 120 mg
Ph 7,3
Τι μπορει να επιβιωσει???Μονο οι πετρες!

Για γαριδαδικο το παω αλλα δε βλεπω ουτε τα φυτα να ζουν.θα κανω μια παρουσιαση τωρα κιολας για να μη μου φωναζετε...

Με βλεπω να αγοραζω ΑΟ...

Θα εχεται νεα μου συντομα οταν το παραλαβω λοιπον.

alexandertm8
20-03-14, 11:41
Διάβασε εδώ (http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php/94956-DIY-CO2-System-Aquarium-Plant-Kit-CO2-Diffuser-Generator/page2), η βαλβίδα ασφαλείας δεν δουλεύει αυτόματα, είναι για να εκτονώνεις εσύ την πίεση όταν το δεις και ξεπερνάει τα 2Bar. Ήθελα και εγώ να το πάρω αλλά τελικά κατέληξα σε μπουκάλα γιατί όπως γράφει στο post #39 (http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php/94956-DIY-CO2-System-Aquarium-Plant-Kit-CO2-Diffuser-Generator?p=718360#post718360) θέλει να το κουνάς 1-2 φορές τη μέρα. Αν τελικά το χρησιμοποιήσεις έχει μερικά tips στο post #48 (http://www.aquaticquotient.com/forum/showthread.php/94956-DIY-CO2-System-Aquarium-Plant-Kit-CO2-Diffuser-Generator?p=730378#post730378), αυτό που διάβαζα και αλλού είναι ότι πρέπει να αλλάξεις την βελονοειδή βαλβίδα για να μην ρυθμίζεις όλη μέρα.

ispyii
20-03-14, 22:12
Ωραιος!!!
Ευχαριστω πολυ!

ispyii
26-03-14, 13:31
Το παρελαβα προχθες λοιπον, πρωτα απολα να πω το κοστος το συνολικο.

24 ευρω το συστημα Co2 μαζι με bubble counter ,διαχυτη και ενα ακομη σωληνακι U.
7.50 ευρω 1 κιλο κιτρικο οξυ το οποιο μαλλον θα μου φτασει βαση αλλων χρηστων με τα λεγομενα τους περιπου 4-5 μηνες.
3 ευρω 500gr μαγειρικη σοδα.

Συνολο :34,50 ευρω

Βεβαια το κοστος μειωνετε περιπου στα 4-5 ευρω αν χρησιμοποιησετε ξυδι αντι κιτρικου οξεος.

Μεχρι στιγμης η εμπειρια μου με το συγκεκριμενο ειναι εξαιρετικη σε σχεση με τη μαγια-ζαχαρη που ειχα δοκιμασει παλιοτερα γιατι,

1.Εχω Co2 σε λιγοτερο απο 3 λεπτα.
2.Δε χρειαζετε να εχει καποια α σταθερη θερμοκρασια το μειγμα για να παραγει co2.
3.Ειναι πολυ πιο καθαρο, δε βρωμιζεις εννοω κατσαρολακια, χερια κτλ.
4.Ειναι πιο σταθερο.
5.Δεν υπαρχει περιπτωση να κανεις λαθος στις αναλογιες ή να σκοτωσεις τους μυκητες της μαγιας καταλαθος και να περιμενεις μια ολοκληρη μερα και τελικα να αποτυχεις.
6.Ειναι τραγικα ασφαλες οσο και η μπουκαλα co2.
7.Οταν τα φωτα ειναι κλειστα δε χρειαζετε να υπαρχει ροη co2 για να υπαρχει και μια σταθερορητα στο ph αφου κλεινουμε απλα τη βελονοειδη ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΝΔΙΝΟ εκρηξης, 2 μερες που τρεχει το συστημα το κλεινω μαζι με τα φωτα και η πιεση δεν ανεβαινει ουτε πεφτει, ειναι σταθεροτατο στα 1,5 bar.(βεβαια το πρωτο βραδυ το ειχα αγχος και το κοιταγα συνεχεια:D)
8.Μπορεις να το συνδεσεις με ηλεκτρομαγνητικη κιολας και ανοιγει και να κλεινει μονο του μαζι με τα φωτα και ολα μαζι με χρονοδιακοπτη.(ανεβαινει το κοστος...)

Δε μου ερχετε κατι αλλο στο μυαλο αυτη τη στιγμη, οτι παρατηρησεις εχω θα τις γραφω εδω, καλες και κακες φυσικα!

Για μενα δεν ειναι και φθηνη λυση co2 αλλα δεν ειναι και ακριβη, ειναι κατι ενδιαμεσο σε ζαχαρη-μαγια και μπουκαλα στο οικονομικο, αλλα πιο φθηνη απο τη μπουκαλα ομως.
Σε βαθος χρονου ομως νομιζω πως η μπουκαλα θα ερχεται πιο φθηνη, δε θυμαμε ποσο κανει το γεμισμα και καθε ποτε για μια 2κιλη.

Για το ποσες μερες θα κρατησει χωρις να ξανακανω το μειγμα θα σας ενημερωσω φυσικα, αυτα προς το παρον και οτι νεοτερο θα το γραψω.

kris_athws
26-03-14, 16:04
Εισαι ωραιος,βαλε φωτο να δουμε το συστημα σου και ενημερωνε το αρθρο με προβληματα,δυσλειτουργιες,θετικα κτλπ ανα τακτα χρονικα διαστηματα να το βλεπει ο κοσμος.

ispyii
26-03-14, 18:07
Αυτα λοιπον κοστισαν 34.50 μαζι με τα μεταφορικα.

Και το συστημα οπως ειναι τωρα και δουλευει ρολοι, μεχρι στιγμης.

ispyii
26-03-14, 18:12
Δε γινετε δυστηχως να βαλω και δευτερη φωτο και τις βαζω μια-μια.
Οι φωτο ειναι απο το ipad οποτε μαλλια αναλυση και μαλλον αυτο θα ειναι και το προβλημα που δε μπορω να βαλω και 2η φωτο μαζι.το safari.

Στη φωτο αριστερα κατω απο τη βαλβιδα ειναι ακουστικο το οποιο ηταν πανω στο ραφακι του επιπλου...ουδεμια σχεση με το μανομετρο, επειδη με ρωτησαν..... :)

ispyii
26-03-14, 18:14
Τελικα δεν ηταν 1,5 bar η πιεση οπως ειχα γραψει πιο πανω, 1 bar ηταν και ειναι ακομη ετσι απο προχθες.
Καλο που δεν εχει αλλαξει ακομη τιποτα και δε χρειαστηκε ακομη να κανω 2-3 κουνηματα στο μπουκαλι με τη σοδα.
Στο ενυδρειο που εχω στο co2 ειναι 30 λιτρα και μετραω 1 καθε 3 δευτερολεπτα.

plin
26-03-14, 18:24
Πρέπει όμως να είσαι παρών εκεί για να έχεις CO2 στο ενυδρείο;

ispyii
26-03-14, 22:55
Τι εννοεις?
Τωρα εγω ειμαι στη δουλεια και το εχω ανοιχτο μαζι με τα φωτα εννοειτε.
Οταν γυριζω σπιτι μετα απο 2 ωρες κλεινω φωτα και Co2.

Οταν το ανοιξα το μεσημερι ειχε 1bar πιεση και οταν εφυγα παλι για δουλεια στις 7:30 ειχε ακομη 1bar και φυσαλιδες 1καθε 3 δευτερολεπτα.

Οταν παει να πεσει η πιεση μονο του τραβαει απο το ενα μπουκαλι το κιτρικο οξυ ή το ξυδι και το περναει στο αλλο μπουκαλι με τη σοδα και ανεβαζει οσο πρεπει πιεση για να εχεις συνεχη ροη Co2.

Την επομενη μερα απλα θα ανοιξω τα φωτα και θα γυρισω τη βελονοειδη και αυτο ηταν, θα ρυθμισω λιγο τις φυσαλιδες και τελος.

Κοιτα ακομη και εγω το δοκιμαζω, μετα αν μεινω ευχαριστημενος θα παρω μια ηλεκτρομαγνητικη να μη ρυθμιζω συνεχεια τις φυσαλιδες.

plin
27-03-14, 09:01
Οταν παει να πεσει η πιεση μονο του τραβαει απο το ενα μπουκαλι το κιτρικο οξυ ή το ξυδι και το περναει στο αλλο μπουκαλι με τη σοδα και ανεβαζει οσο πρεπει πιεση για να εχεις συνεχη ροη Co2.


Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το κάνει αυτό! Συνεπώς έκανα λάθος και δεν απαιτείται η φυσική σου παρουσία για την λειτουργία του.
Σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση!

Ενημέρωσέ μας, όταν μπορέσεις, για το πόσο σταθερή παραγωγή CO2 έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

manos76
27-03-14, 10:42
Πολύ ενδιαφέρον! στο ενα μπουκάλι έχεις λίγο νερό με σόδα και στο άλλο λίγο νερό με κιτρικό οξύ?
Αυτά ανακατεύονται μόνα τους?
Αν μπορείς να κάνεις μια πλήρη παρουσίαση για το πώς συνδέονται όλα αυτά και ότι άλλο...
τα μπουκάλια του αναψυκτικού πόση πίεση αντέχουν?

ispyii
27-03-14, 11:18
Πολύ ενδιαφέρον! στο ενα μπουκάλι έχεις λίγο νερό με σόδα και στο άλλο λίγο νερό με κιτρικό οξύ?
Αυτά ανακατεύονται μόνα τους?
Αν μπορείς να κάνεις μια πλήρη παρουσίαση για το πώς συνδέονται όλα αυτά και ότι άλλο...
τα μπουκάλια του αναψυκτικού πόση πίεση αντέχουν?
Τα μπουκαλια 2 λιτρων της συγκεκριμενης εταιριας αντεχουν με ασφαλεια 85psi περιπου 6 bar.Εκρυξη γινεται οταν φτασει η πιεση στα 9-10 bar οπου και η αποσταση 6 με 9-10 ειναι μεγαλη και με αυτα τα χημικα και με τις ποσοτητες που βαζουμε στα μπουκαλια πολυ δυσκολα παει εκει.
Επιση μπορουμε να καλυψουμε το μπουκαλι με μονωτικη ταινια για περισοτερη ασφαλεια αλλα εγω προσωπικα δε το κανω γιατι δε βλεπω το λογο.
Συμφωνα με πειραματα που εχουνε γινει απο χρηστες αλλα και απο την εκπομπη mythbusters ολοι φτανουν με τα 2λιτρα μπουκαλια περιπου στα 130-150 psi δλδ 8,9-10,3 bar και μετα φευγει το καπακι με ενα υπεροχο ηχο.+-7

Παρουσιαση λεπτομερης θα κανω εντος των ημερων ,εχω λιγες ωρες ελευθερες λογω δουλειας.

Ενημερωτικα 4η μερα σημερα και η πιεση ειναι ακομη στο 1 bar.Το υγρο στο πρωτο μπουκαλι που πηγαινει στο δευτερο μπουκαλι με τη σοδα εχει μειωθει ελαχιστα.
Οταν ρυθμιζω να εχω 1 φυσαλιδα στα περιπου 3 δευτερολεπτα, το βραδυ που γυρναω ,μετα απο 6 ωρες που το ειχα ανοιξει το Co2 και το παρατηρω με χρονομετρο δεν εχει αλλαξει τιποτα, ειναι ακριβως ο ιδιος χρονος παραγωγης, οποτε ειναι σταθερο.

ispyii
31-03-14, 17:28
8η μερα σημερα.

Η πιεση παραμενει η ιδια και συνεπαγετε και η σταθεροτητα παραγωγης και αποτι μου φαινετε το μιγμα θα κρατησει για ακομη 10 και παραπανω μερες σιγουρα!

Αυτη τη στιγμη αν ηταν να διαλεγω αναμεσα σε αυτους τους 2 τροπους για να εχω Co2 στο ενυδρειο μου αυτον με τη μαγια θα τον εκανα τηγανητες με ζαχαρη και θα κραταγα αυτον με το κιτρικο οξυ και σοδα.

Να προσθεσω οτι εβαλα και μια αντεπιστροφη βαλβιδα, οποτε το κοστος ανεβηκε ακομη 2 ευρω.

plin
31-03-14, 20:29
Πολύ ενδιαφέρον και πάλι ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Ιδιαίτερα χρήσιμη!

manos76
06-04-14, 11:21
κανενα νεο...:confused:

ispyii
07-04-14, 17:20
κανενα νεο...:confused:

15η μερα σημερα και ολα βαινουν καλος.

Δεν εχω παρατηρησει εντελως τιποτα το αρνητικο.
Θα με βγαλει σιγουρα αλλες 10 μερες και μπορει και παραπανω.
Η πιεση παραμενει η ιδια και εχω ανεβασει στις 1 φυσαλιδα Το δευτερολεπτο να μη γεμισω αλγες.
Ο δεικτης Co2 γινετε πρασινος και σημαινει πως ειμαι μια χαρα και τα φυτα το ιδιο.
παραγγειλα και ηλεκτρομαγνητικη αλλα θα αργησει να μου ερθει οποτε αλλα 18 ευρω.

kris_athws
07-04-14, 18:20
Οταν βαλεις ηλεκτρομαγνητικη φωτο παρακαλω. Επισης τις μερες που κρατησε το μειγμα σου μεχρι να το αλλαξεις. Θα ανακοινωσω κ εγω τα δικα μου αποτελεσματα συντομα εδω.

nicpapa
07-04-14, 22:20
Με τοσα εξοδα, θα επαιρνες μια μπουκαλα co2, και μεταχειρισμενο regulator.
Οτι και να κάνεις με το diy , δεν θα καταφερεις τα αποτελεσματα της μπουκάλας, ειχα δοκιμάσει και εγω παλαιοτερα diy co2 με 4 μπουκαλια μαγια και γεμιζε παλι μαυρη αλγη το ενυδρειο . :D

plin
07-04-14, 23:12
Με τοσα εξοδα, θα επαιρνες μια μπουκαλα co2, και μεταχειρισμενο regulator.
Οτι και να κάνεις με το diy , δεν θα καταφερεις τα αποτελεσματα της μπουκάλας, ειχα δοκιμάσει και εγω παλαιοτερα diy co2 με 4 μπουκαλια μαγια και γεμιζε παλι μαυρη αλγη το ενυδρειο . :D
Με 35€ αγοράζεις γεμάτη μπουκάλα, διαχυτή και regulator; Έστω και μεταχειρισμένα, νομίζω δύσκολο.

nicpapa
07-04-14, 23:25
Με 35€ αγοράζεις γεμάτη μπουκάλα, διαχυτή και regulator; Έστω και μεταχειρισμένα, νομίζω δύσκολο.
regulator βρικσεις πάντως... :D

plin
08-04-14, 06:50
regulator βρικσεις πάντως... :D
Οπότε θέλεις άλλα τόσα τουλάχιστον και για τα άλλα. :D

ispyii
08-04-14, 10:44
Με τοσα εξοδα, θα επαιρνες μια μπουκαλα co2, και μεταχειρισμενο regulator.
Οτι και να κάνεις με το diy , δεν θα καταφερεις τα αποτελεσματα της μπουκάλας, ειχα δοκιμάσει και εγω παλαιοτερα diy co2 με 4 μπουκαλια μαγια και γεμιζε παλι μαυρη αλγη το ενυδρειο . :D

Το ενυδρειο ειναι καινουργιο, περιπου 25 μερες.
Αλγη ειχα τριχωειδη η οποια εξαφανιστηκε σχεδον και τα φυτα μου κανουνε perling, με τη μαγια ποτε μου δεν το ειχα δει αυτο.Δεν εχει καμια απολυτως σχεση αυτο το DIY με αυτο της μαγιας.

Οσο για το οικονομικο αυτο το συστημα κοστισε 53 ευρω εκ των οποιων τα 10 ευρω ειναι το κιτρικο οξυ και η σοδα, οποτε 43 ευρω.Εγω θυμαμε ειχα παρει τη μπουκαλα τη 2κιλη 40 ευρω.
Μη σου πω τιμες στη Γαλλια για μπουκαλα ρυθμιστη κτλ.

Προσωπικα για μενα, εδω που μενω ειναι το καλυτερο και απο οικονομικης αλλα και ποιοτικης πλευρας, η παραγωγη Co2 ειναι εφαμιλλη με της μπουκαλας και το βλεπω στα φυτα μου.

manos76
08-04-14, 17:59
Ε... Κάνε και μια πλήρη παρουσίαση! πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους? πως λειτουργεί? μπας και το κάνουμε και εμείς...

kris_athws
08-04-14, 23:45
Ε... Κάνε και μια πλήρη παρουσίαση! πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους? πως λειτουργεί? μπας και το κάνουμε και εμείς...

Ανοιξε το λινκ απο το ebay δες τι σου δινει και κατεβα κατω. Εχει ενα βιντεακι. Ολα αυτα μαζι με τα παραπανω ειναι η παρουσιαση που ζητας.

manos76
09-04-14, 00:08
ευχαριστώ kris_ είδα το βιντεάκι και ξενέρωσα... προτειμώ την μαγιά με την ζαχαρίτσα..

ispyii
09-04-14, 01:30
ευχαριστώ kris_ είδα το βιντεάκι και ξενέρωσα... προτειμώ την μαγιά με την ζαχαρίτσα..
Συγγνωμη για το θαρρος αλλα τι σε ξενερωσε ακριβως?

manos76
09-04-14, 08:01
Είμαι λίγο αυθόρμητος, γι'αυτό το ''ξενέρωσα''

όλη η διαδικασία με τα χημικά τα κουνήματα και τα παρελκόμενα συν το ότι είναι ''κινεζιά'' (αν κάνω λάθος διόρθωσε με) δεν μου εμπνέουν ασφάλεια.. είδα και άλλα βιντεάκια στο youtube. αν το έβγαζε επώνυμη ευρωπαική εταιρία θα ένιωθα περισσότερη ασφάλεια..

βασικά βιάστηκα να γράψω, θα μας πεις απο την εμπειρία σου τι παίζει..

manos76
23-04-14, 08:14
χρόνια πολλά!
χριστός ανέστη!

κανένα νέο.. πως πάει το σύστημα CO2?

kris_athws
23-04-14, 08:42
Εδω και 8 μερες λειτουργω το ιδιο συστημα,η αναπτυξη των φυτων ειναι ικανοποιητικη,ο drop checker πρασινιζει,τωρα περιμενω και την ηλεκτρομαγνητικη να μην ανοιγοκλεινω. Η διαχυση δν μου αρεσε και εβαλα μια υδραντλια απο πανω να σπαει τις φυσαλιδες. Πιεση εχει το συστηματακι αρκετη,χρησιμοποιησα κατι γυαλινα ebay φαση (buble counter και βαλβιδα αντ)
και πεταξε τα σωλινακια ολα πανω. Αλλα τωρα με μια πλαστικια 1 ευρο και αυτα που εχει μαζι παει πολυ καλυτερα. Το ανοιγω μαζι με τα φωτα,περιμενεις 15 λεπτα και μετα co2.

manos76
24-04-14, 00:05
καθε φορα που το ανοιγεις με τα φωτα περιμενεις 15 λεπτα? και το βραδυ που το κλεινεις η αργοτερα με την ηλεκτρομαγνητικη δεν εχει φοβο για *μπαμ* και κατι αλλο , επιδη ειναι απο χημικη αντιδραση η παραγωγη του co2 το εχεις ψαξει εαν μπορει να παραγει και αλλα αερια οχι και τοσο αθωα για τα ψαρια?

kris_athws
24-04-14, 17:34
Απο οτι διαβασα η χρηση co2 καλο ειναι να γίνετε με το που ανοιγουν τα φωτα.
15 λεπτα περιμενω για να αρχισουν να βγαινουν μπουρμπουλιθρες και να ρυθμισω σωστα την ροη. Δεν βγαζει με την μια co2. Η μεθοδος μαγιας και αυτη ειναι μια χημικη αντιδραση. Δεν γνωριζω τωρα αν η μεθοδος με το ξινο βγαλει αλλα αερια βλαβερα για τα ζωντανα. Απλα παιρνω το ρισκο να δοκιμασω και θα σου πω. Τωρα το μπαμ στο προηγουμενο μήνυμα μου δεν ηταν τιποτα,τα γυαλινα εξαρτηματακια ειναι για co2 με χρηση μπουκαλας διαβασα και οχι diy,απλα δεν λειτουργησαν σωστα. Τελος για την ηλεκτρομαγνητικη θα δουμε αγνωστο τι θα γινει και αν λειτουργησει. Γενικα οτι δοκιμαζω ειμαι σπιτι ολη την ωρα εκεινη και υπαρχει αερισμος κοντα.

manos76
24-04-14, 18:42
δηλαδή κάθε μερα οταν ανάβουν τα φώτα πρέπει να εισαι εκεί να ρυθμίζεις το co2?

-Η μαγιά με την ζάχαρη δεν ειναι ''μηχανική'' χημική αντίδραση... η μαγιά ειναι βακτήρια, ζωντανά πλασματάκια που τρώνε την ζάχαρη και παράγουν co2 :p

natso
25-04-14, 20:12
Παιδια καλησπερα. Θελω να ρωτησω εσας που χρησιμοποιησατε το συστημα αλλα καιμπουκαλα co2. Το συστημα το βρηκα http://www.banggood.com/Aquarium-Planted-Tank-DIY-CO2-System-Kit-D-301-Generator-p-922396.html στα 11 περιπου ευρω και με δεδομενο οτι τα υλικα (Ξυδι και σοδα) ειναι παμφθηνα δεν συμφερει 1000 φορες περισσοτερο απο την μπουκαλα. Ευχαριστω

kris_athws
28-04-14, 00:12
δηλαδή κάθε μερα οταν ανάβουν τα φώτα πρέπει να εισαι εκεί να ρυθμίζεις το co2?

-Η μαγιά με την ζάχαρη δεν ειναι ''μηχανική'' χημική αντίδραση... η μαγιά ειναι βακτήρια, ζωντανά πλασματάκια που τρώνε την ζάχαρη και παράγουν co2 :p



Ναι μανωλη καθε φορα ρυθμιζω και ειμαι εκει να ανοιξω φωτα. Πηρα και χρονοδιακοπτη αλλα περιμενω την ηλεκτρομαγνητικη να δω τι θα κανω.

manos76
28-04-14, 00:24
οκ! οταν θα κλεινουν τα φωτα θα κλεινει η ηλεκτρομαγνητικη την παροχη διοξειδιου, στα μπουκαλια δεν θα συνεχιζετε η παραγωγη διοξειδιου? δεν εχει φοβο για μπαμ?

plin
28-04-14, 08:46
Ναι μανωλη καθε φορα ρυθμιζω και ειμαι εκει να ανοιξω φωτα. Πηρα και χρονοδιακοπτη αλλα περιμενω την ηλεκτρομαγνητικη να δω τι θα κανω.
Ώπα, άλλο είχα καταλάβει. Είχα καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία για την καλή λειτουργία αυτού του τρόπου παραγωγής CO2. Γιατί κάθε φορά πρέπει να ρυθμίζεις το CO2; Μια φορά να την ρυθμίσεις δεν φτάνει; Πρέπει να ρυθμίζεις κάθε ημέρα;

kris_athws
28-04-14, 14:14
Δηλωνω αρχαριος παιδια,δν γνωριζω πολλα πραγματα. Πρωτο μου ενυδρειο ειναι και δεν ειχα ποτε καμοια επαφη με το hobby.

Οταν δν εχεις ζωντανα μεσα στο ενυδρειο ρυθμιζεις μια φορα και η παροχη ειναι σταθερη μεχρι να τελειωσει το μειγμα.
Οταν εχεις ομως ζωντανα η υπερδοσολογια θα τα σκοτωσει.
Λαμπες και διοξείδιο θα πανε μαζι (χρονος λειτουργίας,εγω ετσι αποφάσισα και προσπαθω να καταλαβω ποσες πρεπει να ειναι οι σωστες φυσαλιδες)
Οποτε κανω ξανα μετρησεις ωστε με ασφαλεια να βαλω τα ψαρακια μου μεσα.
Τωρα επειδη ειναι αρχη το εκανα ενα overboost το ενυδρειο με λιπασμα και διοξείδιο και φωτα. Αλγες ουτε μια.
Δεν γνωριζω με την μαγια αν εσεις το εχετε ανοιχτο ολη την ωρα αλλα σε αυτην την μεθοδο τα ορια τα ξεπερνω πολυ ευκολα,οποτε το κλεινω.Ενδεικτικά ο drop ckecker κιτρινίζει γρηγορα.Φυσικα βλεπω και την αναλογια κΗ ρΗ.
Κανω ακομα την ερευνα μου για την ηλεκτρομαγνητικη δν ξερω για τις πιεσεις που θα δημιουργηθουν,ουτε πως που θα μπει κτλ. (ασχετος)
Ας περιμενουμε λιγο ακομα,και θα σας πω αν αξιζει. Παντως κλεινω ενα μηνα και ολα πανε καλα,αναπτυξη κτλπ.Σιγουρα βοηθησαν και αλλες παραμετροι.
Αναμενουμε νεα απο Γαλλια που το ξεκινησε το θεμα και ειναι πιο εμπειρος.

Γιώργος Κ
28-04-14, 23:29
Οταν εχεις ομως ζωντανα η υπερδοσολογια θα τα σκοτωσει.
Δεν ειναι ακριβες αυτο ... η ελλειψη οξυγονου μπορει να σκοτωσει τα ζωντανα! Πολυ CO2 και πολυ οξυγονο ειναι το ιδανικο (για τα φυτα και για τα ψαρια αντιστοιχα) οι συγκεντρωσεις οξυγονου και διοξειδιου δεν ειναι αντιστροφως αναλογες!

kris_athws
28-04-14, 23:38
Δηλαδη αν με την χρηση του πινακα ΡΗ ΚΗ και το διαβασμα drop checker καταληγω σε σωστες τιμες μπορω με καλη οξυγόνωση να μηδενίσω το ενδεχομενο απωλειας?

Μια καλη οξυγόνωση γινετε με αεραντλια? με την ροη του φιλτρου? με sprey bar? (ενα κρεμαστο φιλτρο εχω και υπαρχει ροη σε ολη την επιφανεια 85λιτρα αλλα νομιζω δεν θα ειναι αρκετο)

Γιώργος Κ
28-04-14, 23:50
Με πολυ καλη ροη στην επιφανεια του νερου θα υπαρχει επαρκες οξυγονο! Δε χρειαζεται αεραντλια!
Κοιτα το 2ο βημα εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38462

kris_athws
28-04-14, 23:56
Πολυ ωραια,ευχαριστω!
Μολις σημερα το μεσημέρι παράγγειλα ενα μικρο wave maker,κατι με ενοχλούσε και ειπα οτι θα χρειαστεί,παλι καλα.

manos76
29-04-14, 17:20
Για αρχάριος τα πας super! μόνο για αρχάριος δεν κάνεις..:)

Δεν ήξερα οτι το έχεις χωρίς ψάρια.
Το οτι δεν έχεις άλγη δεν είναι σημάδι του καλού ποιοτικού co2..
Αν είχες ψάρια=άζωτο θα ήταν αλλιώς απο θέμα άλγη..
Τα φυτά τα έχεις χωρίς προσθήκη κάποιου σκευάσματος με ΝΟ3?
Κάνεις κάτι άλλο? π.χ στρώνεις φίλτρο με αμμωνία κ.λ.π...?

kris_athws
29-04-14, 23:51
Ευχαριστω πολυ,θα μαθω σιγα σιγα.. Ολα καλα :o ας μεινουμε επι της ουσιας.
Το co2 λειτουργει,ζωντανα δεν υπαρχουν,οξυγόνωση θα επιτευχθεί.

14 μερες κρατησε το μειγμα ξινο-σοδα,περιπου 8 ωρες την ημερα,καποιες λιγο λιγοτερο λιγο περισσότερο. 2-3 φ το δευτερολεπτο περιπου. Πιεση δεν εχασε καθολου. Τα φυτακια πρασινα μεγαλωνουν σιγα σιγα.

ispyii
02-05-14, 17:59
Γεια σας και απο εμενα,
Ειχα παει διακοπες Ελλαδα, πριν φυγω εκανα τη συνηθες συντηρηση και εβαλα 3 Red cherry και 1 amano, το co2 ειχε τελειωσει το οποιο μου κρατησε ακριβως 20 μερες με 1 φυσαλλιδα το δευτερολεπτο.
Σε 40 μερες το ενυδρειακι 30λιτρο εχει γινει ζουγκλα.

Με το που επεστρεψα μετα απο 11 μερες βρηκα την ηλεκτρομαγνητικη στο γραμματοκιβωτιο, 5 μωρα red cherry, καμμια 20αρια σαλλιγγαρια και αρκετη καφε αλγη στα τζαμια....λογικο ε?

Την ηλεκτρομαγνητικη την εβαλα κιολας ,πριν 2 μερες και δουλευει μια χαρα χωρις να ρυθμιζω παντελως τιποτα, με το χρονοδιακοπτη κλεινουν φωτα και παροχη Co2 και ολα μια χαρα.

Οσο για το αν παραγει η συγκεκριμενη χημικη αντιδραση κατι κακο για τα ζωντανα στο ενυδρειο, απο οτι εχω διαβασει οχι και απο προσωπικη εμπειρια αυτες τις μερες με τα ζωντανα που εχω μεσα δε νομιζω.
Σε αλλα φορουμ παλι λενε για αυτο αλλα κανεις δεν εχει αντιμετωπισει προβλημα, βεβαια καποιοι "επιστημονες" λενε τα δικα τους χωρις να εχουν την εμπειρια, δηλαδη χωρις να το εχουν δοκιμασει οι ιδιοι....τελος παντων.

Εγω μεχρι στιγμης δεν εχω το παραμικρο προβλημα.
-------------------------
οκ! οταν θα κλεινουν τα φωτα θα κλεινει η ηλεκτρομαγνητικη την παροχη διοξειδιου, στα μπουκαλια δεν θα συνεχιζετε η παραγωγη διοξειδιου? δεν εχει φοβο για μπαμ?
Το ιδιο πραμα ειναι.....τι το κλεινεις εσυ τι η ηλεκτρομαγνητικη.
Μπαμ δεν κανει ΠΟΤΕ!!!και ειμαι σιγουρος.
Εχω γραψει πιο πριν τις αντοχες των μπουκαλιων των Αμερικανικων μαυρων ζουμιων.....μην κανω και διαφημηση...και οχι μονο γενικα των αναψυκτικων 1,5 -2 λιτρων.
-------------------------
Το ανοιγω μαζι με τα φωτα,περιμενεις 15 λεπτα και μετα co2.
........σε εμενα τουλαχιστον με το που ανοιξει ο χρονοδιακοπτης ,τα φωτα και την ηλεκτρομαγνητικη ,θελω περιπου 3 λεπτα μεχρι να βγουνε οι φυσαλιδες, ειναι περιπου 1,5 μετρο απο το μπουκαλι μεχρι το διαχυτηρα.

Εσενα γιατι κανει τοση ωρα?

Οταν σου ερθει και η ηλεκτρομαγνητικη θα τη προσθεσεις (κοβεις το σωληνακι δλδ) αναμεσα στη βελονοειδη και στην αντεπιστροφη βαλβιδα και μετα δε θα χρειαζετε να ρυθμιζεις τη βελονοειδη.

plin
02-05-14, 18:01
Πρώτα από όλα ευχαριστούμε για την ενημέρωση αυτού του εναλλακτικού τρόπου παραγωγής CO2 που ήταν άγνωστος σε εμάς.
Θα ήθελα να μας εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τον τρόπο δηλαδή που 'τραβά' από το ένα μπουκάλι αυτόματα το ξύδι ( ; ) και το ρίχνει στο διάλυμα σόδας (ή γίνεται το αντίστροφο ; ) χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Έχεις γράψει ότι είναι πολύ σταθερό στην παραγωγή CO2 και ότι η πίεση δεν υπερβαίνει κάποιο όριο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Αυτό από που προκύπτει;

kris_athws
02-05-14, 18:15
Δν ξερω γιατι κανει τοση ωρα,μετα παει κανονικα,οσο το ρυθμιζω τοσο παιρνω + - (κανενα προβλημα παντως,το λαστιχο ειναι διπλασιο σε μενα,το εχω σε ενα 85λιτρο,και ειναι σχετικα ψηλα). Απο μερα σε μερα περιμενω και την ηλεκτρομαγνητικη να το φτιαξω και αυτο.

ispyii
03-05-14, 02:56
Πρώτα από όλα ευχαριστούμε για την ενημέρωση αυτού του εναλλακτικού τρόπου παραγωγής CO2 που ήταν άγνωστος σε εμάς.
Θα ήθελα να μας εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τον τρόπο δηλαδή που 'τραβά' από το ένα μπουκάλι αυτόματα το ξύδι ( ; ) και το ρίχνει στο διάλυμα σόδας (ή γίνεται το αντίστροφο ; ) χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Έχεις γράψει ότι είναι πολύ σταθερό στην παραγωγή CO2 και ότι η πίεση δεν υπερβαίνει κάποιο όριο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Αυτό από που προκύπτει;
Να'σε καλα, χαρα μου ειναι!
Το ξυδι η το κιτρικο οξυ με το νερο πηγαινει στο αλλο μπουκαλι με το σοδονερο.
Εγω προσωπικα δεν κανω τιποτα, μονο στην αρχη πιεζω το μπουκαλι με το κιτρικο οξυ οπου πεφτει στη σοδα και ετσι ανεβαινει η πιεση, οταν τη φτασω 1 με 1,5 bar απλα σταματαω και ρυθμιζω τη βελονοειδη και τερμα.Τις υπολοιπες μερες μεχρι και να τελειωσει το υγρο δεν κανω κατι, μονο του τραβαει το κιτρικο οξυ και το περναει στο σοδονερο, λογικα οπως το βλεπω και το εχω παρατηρησει οταν παει να πεσει η πιεση στο μπουκαλι με τη σοδα αυτοματος τραβαει λιγο απο το αλλο μπουκαλι με το κιτρικο οξυ, ετσι παραμενει η πιεση σταθερη.

Αυτη ειναι η δευτερη φορα που το κανω και δε το παρατηρω και πολυ, το παρατηρω αλλα οχι οπως την πρωτη φορα που το δοκιμαζα-παρατηρουσα-χρησημοποιουσα.Ολες και τις 20 ημερες η πιεση που δειχνει το μανομετρο δεν ειχε κουνηθει, παραμενε παντοτε η ιδια.
Οταν το ανοιγα πριν παω για δουλεια και μετα που επεστρεφα χρονομετρουσα μεχρι και τις φυσαλιδες....μη με πειτε υποχονδριο απλα το δοκιμαζα!

Τωρα για την περιπτωση της εκρηξης....εχω διαβασει σε 2 διαφορετικα φορουμ που το χρησιμοποιουν και δεν εχουν αναφερει ποτε τετοιο προβλημα.
Σε προηγουμενο μνμ μου αναφερω σχετικα με τα μπουκαλια τις πιεσεις που αντεχουν.
Η τριτη μερα σημερα της δευτερης φορας που το χρησημοποιω και η πιεση παραμενει οπως ηταν τα πρωτα λεπτα που ρυθμισα τη πιεση.

plin
03-05-14, 21:48
Και πάλι σε ευχαριστούμε, φαίνεται πολύ καλό!

nik77
14-12-14, 00:09
Καλησπερα και απο εμενα,
Εδω και 3 ημερες χρησιμοποιώ το σσυγκεκριμένο τρόπο παραγωγής co2 και ενω ξεκινησα το setup συμφωνα με οδηγιες στο youtube και ολα οσα γραψατε εδω παρατηρησα οτι η πιεση του ανεβαινει συνεχεια (μεχρι 3 το αφησα) και μετα εκανα εκτονωση απο τη βαλβιδα,ενω το κιτρικο οξυ τελειωσε σε μια ημερα(γεμισε το Bμπουκάλι με την σοδα,φανταζομαι οτι ειχα αυξημενη πιεση εξ αρχης( κοντα στο 2)
Εκανα παλι αλλο μιγμα,σημερα τρεχει 2 η μερα σαφως καλλυτερα απο την πρωη προσπαθεια(εκλεισα τη βελονοειδη ακριβως στο 1 Kgr αλλα παλι βλεπω την πιεση να ανεβαινει εφτασε παλι σχεδον 3 και το κιτρικο να λιγοστευει παλι(οχι τοσο γρηγορα τωρα).Τι κανω λαθος και ανεβαινει η πιεση και αδειαζει σχετικα γρηγορα το κιτρικο; Αναλογιες που χρησιμοποιησα 200γρ κιτρικο με 600ml νερο και 200 γρ σοδα με 200ml νερο.kris athws και ispyii ειστε πλεον εμπειροι με το θεμα θα εκτομουσα την βοηθεια σας.

kris_athws
14-12-14, 02:32
1, κανε ελεγχο στα σωληνάκια οτι ειναι ολα καλα
2, ποτε μην το ανοιγοκλεινεις το συστηματακι,
ρυθμισε το μια φορα και αστο να τρεχει (ανοιξε-κλεισε ξεχνα το θα χανεις πιεση κ υλικο)

ΠΙΕΣΗ ΚΤΛΠ δν ξερω τι λες,μετα απο λιγο καιρο εσπασε το μανομετρο μου.
Εν συντομια,πιεζεις ΚΙΤΡΟ ανακατεύετε με σοδα ανοιγοκλεινεις βελονοειδή μια δυο φορες και παραλληλα ασκείς πιεση. Οταν τα μπουκαλάκια γινουν σκληρα (εσυ θα πας με το μανομετρο σου) ρυθμισε το με την βελονοειδή. Αστο να τρεξει λιγο εκτος ενυδρείου και βαλε ανεπιστροφη βαλβιδα.

Σε ενα μικρο φυτεμενο θα δωσει αυτο το παραπανω ++ αλλα δεν ειναι ολα ροδινα,μπουκώνει,πετρωνουν τα σωληνάκια,κ θα ειναι παντα ανοιχτο.Μπουκαλα να ηρεμησεις οποτε ειναι εφικτο.

Επισης οταν το ρυθμίσεις και το τοποθετήσεις βαλε μια σακουλιτσα πανω απο τα μπουκαλια να τα καλυπτει. Μηπως λεμε μηπως και εχεις εκτόνωση να μην γινει συντριβάνι με κολλώδεις υλικο σε περίμετρο 3 μετρων και καθαρίζεις καμιά βδομάδα τοιχους και επιπλα.


αλλα στα 11 λιτρα για μενα κανει

nik77
14-12-14, 10:27
Ευχαριστω για τις πληροφοριεςΟταν τελειωσει το μιγμα θα το ρυθμισω παλι στο 1kgr και θα το αφησω στην ησυχια του ενω σκεφτομαι να μην βαλω ηλεκτρομαγνητικη(εσεις που βαλατε την χρησιμοποιείτε ακομη και αν ναι με ποια αποτελεσματα;) αφου θα πρεπει να τρεχει συνεχεια ,αλλα χρονοδιακοπτη στην αεραντλια.Θα δοκιμασω να αλλαξω και το difuser (ειχε ηδη βουλωσει το κεραμικο του οσο χρησιμοποιησα μαγια-ζαχαρη)το ξεβουλωσα με νερο-χλωρινη αλλα ουτως η αλλως το κεραμικο του δεν σπαει καλα την φυσαλιδα.Πανω σε αυτο εχετε καμια προταση;Ημουν αναμεσα στο πολλαπλης χρησης (3 σε1) που ειναι difuser,counter και βαλβιδα ανεπιστροφης η στο atomic difuser που κουμπωνει στην εξαγωγη του εξωτερικου φιλτρου(eheim 2213 εχω)και διαχέεται μεσω spraybar.Αναφερω το difuser γιατι ισως εχει σχεση με το ολο συστηματακι γιατι τελικα η πιεση εκτονώνεται μεσω του difuser στο ενυδρειο και να επηρεαζει(αυξηση πιεσης μανομετρου)

kris_athws
14-12-14, 20:17
Σου προτεινω να μην βαλεις ηλεκτρομαγνητικη,κ μ αρεσει η ιδεα σου με την αεραντλια..
Το diffuser μην το αλλαξεις αλλα μια φορα την βδομαδα ξέπλενε το με ζεστο νερο.Aν παρεις diffuser αλλο ισως η πιεση δεν αρκει.

pagokoftis
14-12-14, 21:39
Συμφωνώ για το diffuser!!

Όταν πιέζεις το μπουκαλι με το κιτρικό, μην βιαστείς πολύ!! Κούνα και λίγο το μπουκάλι με την σόδα να είσαι σίγουρος οτι έχει ολοκληρωθεί η αντίδραση με την ποσότητα που έχεις ρίξει μέσα!! Το έπαθα κι εγώ αυτό που λες αλλά όχι στην αρχή αλλά κάπου στο μέσο της διάρκειας του μίγματος..
Καθώς είχε πέσει λίγο η πίεση πίσεσα λίγο το μπουκάλι με το κιτρικό, αλλά δν είδα και κάτι να γίνεται και συνέχισα να πιέζω.. μέχρι που όταν αρχισε η αντίδραση ΔΕΝ σταμάταγε... :-) :-)
Έφτασε στο 5 η πίεση γρήγορα!!
Επειδή αν άνοιγα την στρόφιγγα θα συνέχιζε λόγω φυσικής να χύνεται κιτρικό στην σόδα ώστε να υπάρχει η ίδια πίεση, έβαλα σε πλάγια θέση την μπουκάλα του κιτρικού, ώστε να ρουφάει αέρα και όχι κιτρικό, μέχρι να κατέβει η πίεση, αλλά μετά, καθώς ανέβαινε επικίνδυνα η πίεση, έκλεισα την στόφιγγα, και ξεβίδωσα ελαφρά το καπάκι από το κιτρικό, ώστε να εκτονωθεί η πίεση άμεσα.. Και μετά συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το τέλος κανονικά!!

Συμπέρασμα: Όσο μπαίνει το κιτρικό στη σόδα, το διάλυμα μετά την αντίδραση γίνεται πιο αραιό (δύσκολα διαλύεται η σόδα από μόνη της χωρίς ανακίνηση, θερμασνη κλπ..), ή τουλάχιστον όταν πέσει νέα ποσότητα κιτρικού οξέως αργεί να αντιδράσει μέχρι να "φτάσει" διαλυόμενο στο νερό την σόδα στο κάτω μέρος, καθώς η σόδα διαλύεται ελάχιστα στο νερό!!

Στην δεύτερη απόπειρα που έκανα, έβαλα την σόδα σκέτη χωρίς νερό, και το κιτρικο το διάλυσα στη μισή ποσότητα νερού!! Έτσι ώστε και η αντίδραση να είναι πιο άμεση και να μην χρειάζεται να κουνάω την μπουκάλα με τη σόδα κάθε 5-6 μέρες!!

Στην τρίτη απόπειρα που έκανα, έβαλα 1 κιλό σόδα χωρίς νερό και ένα κιλό κιτρικό οξύ διαλυμένο σε 600ml νερού..
Έχω 2 μήνες και έχει τελειώσει το μισό κιτρικο μόνο... (μικρό ενυδρείο, 1 φυσαλίδα τα 1,5-2 δευτερόλεπτα περίπου)

Επίσης σόδα και κιτρικό μην πάρετε από super market, αλλά από μαγαζια με βότανα κλπ..
1 κιλό σόδα 80λεπτά
1 κιλό κιτρικό οξύ 2 ευρώ

Τέλος να πω οτι έχει σημασία η φορά που θα βάλετε την στρόφιγγα και αν βάλετε σωληνοειδή όπως έχω εγώ, να την βάλετε μετά την στρόφιγγα, καθώς αν τη βάλετε πριν, θα περνάει το CO2 αέρας :-) :-) Ή τουλάχιστον η σωληνοειδής μου δεν ήταν και πολύ καλής ποιότητας!! Άλλο να προσπαθεί να κόψει το αέριο σε μέγιστη πίεση από την μπουκάλα και άλλο μετά την μείωση της στρόφιγγας..

Τέλος τέλος, αυτό το πέτρωμα στα σωληνάκια, το έχει πάθει κανείς? Και αν ναι μετά από πόσο χρονικό διάστημα περίπου?

nik77
15-12-14, 00:29
Θα το στρώσω που θα πάει,άπλα νόμιζα ότι το έφτιαχνες και έτρεχε χωρίς διακυμάνσεις στην πίεση και στην ποσότητα κιτρικού.Σίγουρα όχι από σούπερ μάρκετ αλλα και από κατάστημα με ξηρούς καρπούς-μπαχαρικά που πήρα δεν ήταν και πολύ φτηνό 6ευρω/κιλο το κιτρικο και 2 ευρω/κιλο η σόδα αλλά την επόμενη αγορά θα την κάνω απο κατάστημα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικης που βρήκα στην θεσσαλονικη (σιγουρα θα ειναι ποιο φθηνα απλα δεν ρωτησα ακομη)Οι τιμες αυτες που αναφερεις ειναι πολυ καλες αξιζει το ψάξιμο!Επισης αυτό που διαπίστωσα και ο ίδιος, χθες το βράδυ που έκλεισα την βαλβίδα για να σταματήσω την διοχετευση co2 στο ενυδρείο και την άνοιξα σήμερα αμεσως άρχισε να τραβάει μεγάλη ποσότητα κιτρικού με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά.Οποτε δεν το ξανακλεινω όπως μου προτείνατε κιολας.

pagokoftis
15-12-14, 13:27
Θα το πετύχεις, δεν υπάρχει θέμα, εμένα 2 μήνες τώρα, μόνο μια φορά κούνησα την μπουκάλα με τη σόδα, τίποτα άλλο!! και έχω και ηλεκτρομαγνητική που το κλείνει το βράδυ, χωρίς πρόβλημα κανένα!!

nik77
17-12-14, 19:03
Καλησπέρα
Και άλλη απόπειρα ανεπιτυχής.Έκανα το μείγμα κανονικά όπως ξέρουμε και το αφησα στην ησυχια του.Μετα απο 24 ωρες σημερα δηλαδη που γυρισα η πιεση ειχε παει στο 4 παρα κατι,ειχε σταματησει απο μονο του την παροχη co2 στο ενυδρειο(υπηρχε στην μπουκαλα Β της σοδας co2).Το υλικο -κιτρικο οξυ παλι εχει μειωθει σημαντικα .Δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει ενω κανω τα παντα οπως εσεις και εχω και πολλα βιντεο στο youtube Τα σωληνακια φαινονται ενταξει αλλωστε ειναι καινουρια (ουτε βδομαδα) το μονο που ψιλιαζομαι ειναι το difusser οπως εγραψα και σε προηγουμενο θεμα.Βαζω φωτογραφιες των μπουκαλιων που φαινεται η διαφορα -μείωση στο κιτρικο οξυ μεσα σε 24 ωρες.Το μαυρο σημαδι στο μπυκαλι απο αριστερα δειχνει την διαφορα σταθμης.

Χρηστος Ζ.
17-12-14, 20:44
γιατι εχεις βαλει τα σωληνακια μεχρι κατω-κατω στο μειγμα?

nik77
17-12-14, 20:51
Συμφωνα με την αναλογια 200ml νερο και 200 γρ σοδα η σταθμη του σοδονερου καλυπτει το σωληνακι(το σωληνακι ειναι μεσα στο μιγμα)αν εννοεις αυτο.Το σκεφτηκα και εγω αλλα η δοσολογια ειναι στανταρ το μπουκαλι 2lt στανταρ,το συστηματακι μου ηρθε του κουτιου στανταρ και υπεθεσα οτι ετσι θα ειναι!

Χρηστος Ζ.
17-12-14, 20:59
δεν ξερω πως λειτουργει αυτο το μειγμα, αλλα με το κλασικο μαγια-ζαχαρη, τα σωληνακια πρεπει να ειναι πανω απο τη σταθμη του μειγματος. εγω, και οι υπολοιποι φανταζομαι, τα σωληνακια τα αφηνω το πολυ να προεξεχουν 1-2 ποντους απο την τρυπα που κανουμε στο καπακι.

μου φαινεται λιγο παραξενο να διοχετευεται το αεριο στο σωληνακι με το σωληνακι μεσα στο μειγμα.

nik77
17-12-14, 21:04
Μεχρι πριν 10 μερες που ειχα την μαγια -ζαχαρη οπως το λες το ειχα και εγω,γι αυτο λεω οτι το σκεφτηκα το ιδιο και εγω, αλλα οπως προειπα με την συγκεκριμενη δοσολογια το σωληνακι ειναι βουτηγμενο στο σοδονερο.Αν μπορουν ας απαντησουν τα παιδια που το εχουν,αλλιως επομενη δοκιμη"ξερη" σοδα χωρις νερο οπως ο φιλος pagokoftis. Λογικα καπου ειμαι λαθος

pagokoftis
18-12-14, 01:15
Εγώ αυτή την συνδεσμολογία ακολουθώ!! Α: κιτρικό οξύ, Β: Σόδα!!
Το σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι το έχω κομμένο πολύ ψηλά (3-4 cm), αν θες δεν βαζεις και καθόλου σωληνάκι...
Η λογική είναι ότι πιέζοντας το κιτρικό, πέφτει στη σόδα, δημιουργείται αέριο και έχοντας την βαλβίδα κλειστή, η πίεση αυξάνεται και είναι ίδια και στα 2 μπουκάλια!! Ανοίγοντας την βαλβίδα, εκτονώνεται το αέριο αργά αργά και καθώς πέφτει η πίεση στο δεύτερο μπουκάλι, αναρροφά ανγκαστικά υγρό από το πρώτο, ώστε να εξισορροπήσει την πίεση, το οποίο υγρό δημιουργεί και άλλο αέριο το οποίο αποτρέπει την υπεροβολική αναρρόφηση κιτρικού, με συνέπεια την συνεχόμενη αύξηση της πίεσης!!
Αν η αρχική αντίδραση γίνει αργά και σταθεροποιηθεί η πίεση, ανακινώντας αν πρέπει και λίγο το μπυκάλι της σόδας, τότε, η αναρρόφηση κιτρικού από το πρώτο μπουκάλι θα είναι της τάξεως της μιας σταγόνας, χρησιμοποιώντας το CO2 στο ενυδρείο, οπότε και η αντίδραση θα είναι μικρή και η πίεση ελεχόμενη!!
Το μόνο που μπορώ να φανταστώ σαν φυσικός, είναι το σωληνάκι σου στο δεύτερο μπουκάλι να είναι πολύ μακρύ και να κατεβαίνει περισσότερη ποσότητα κιτρικού οξέως απότομα, να γίνεται αρκετή αντίδραση κ.ο.κ. Επίσης, αν το σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι το έχεις μέχρι κάτω, τότε αντιδρά και η ποσότητα του κιτρικού που περιέχεται μέσα στο σωληνάκι, μέσω μιας ελαφράς διάλυσης και μπορεί και να έχεις μπος πίσω μεταφορά υγρών, κιτρικό στη σόδα αλλα και σόδα στο κιτρικό, οπότε μπερδεύεται λίγο η κατασταση και όσο αυξάνεται η πίεση τόσο εντονότερο γίνεται...
Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έβλεπες στο πρώτο μπουκάλι να βγαίνουν φυσαλίδες πολλές, πράγμα που δεν το θες..
Αν συμβεί αυτό, προσπάθησε να γυρίσεις πλάγια την πρώτη μπουκάλα, ώστε το σωληνάκι να μην είναι μέσα στο υγρό, μέχρι να πέσει η πίεση από το 4 π.χ. στο 1, σιγά σιγά μέσω της διάχυσης στο ενυδρείο και όταν φτάσει στο 1, ξαναγύρνα την κάθετα!! Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα δεν πρόκειται να αυξηθεί η πίεση, πάνω από το 4, καθώς θα ρουφάει αέριο από το πρώτο μπυκάλι και όχι κιτρικο, και , βλέπεις τι γίνεται!!
Το προτείνω αυτό και για να μην σου πάει τζάπα το αέριο ανοίγοντας το καπάκι της πρώτης μπουκάλας..
Χρησιμοποιώ μπουκάλες των 1,5 λίτρων που λογικά, είναι λιγότερο ανθεκτικές από αυτές των 2 λίτρων και στα πλαίσια δοκιμών που έκανα πριν χρησιμοποιήσω το σύστημα, σε 2 διαφορετικές συσκευασίες τις άφησα με πίεση στο 6 και περισσότερο για μία μέρα την κάθε μία και δεν έπαθαν κάτι.. Κάποιοι πιο ειδικοί με διαβεβαίωσαν ότι μέχρι και 10bar πίεση την αντέχουν άνετα, οπότε μην ανησυχείς με το 4!!
Δεν μπορώ να φανταστώ να γίνεται κάτι άλλο και να σου ανεβαίνει η πίεση αυθαίρετα...
Αν θες δοκίμασε να μην βάλεις καθόλου σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι καθώς και καθόλου νερό στη σόδα, δεν έχει νόημα, ισα ίσα που όσο περισσότερο νερό έχει τόσο πιο αργή θα είναι η αντίδραση, με αποτέλεσμα, να πέφτει περισσότερο κιτρικό από όσο χρειάζεται, το οποία όμως θα αντιδράσει τελικά, ανεβάζοντας όμως παραπάνω την πίεση, αν και όχι και 4bar όπως στην περίπτωσή σου!!
Ελπίζω να βοήθησα..

pagokoftis
18-12-14, 01:25
Επίσης να πω οτι έκανα λάθος, 2,5 μήνες τώρα μου έχει τελειώσει λίγο λιγότερο από το 1/4 του κιτρικού οξέως και της σόδας, οπότε υπολογίζω με 2.80 ευρώ να μου βγάλει περίπου ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας περίπου 1 φυσαλίδα τα 2 δευτερόλεπτα!! Δεν ξέρω αν συμφέρει με το κόστος γεμίσματος μιας μπουκάλας CO2, αλλά πιστεύω είναι αρκετά οικονομικό, τουλάχιστον για μικρά ενυδρεία!!

nik77
18-12-14, 02:09
Ήσουν σαφέστατος και αρκετά αναλυτικός
Εχω δει φυσαλίδες στο Α μπουκάλι του κιτρικού άρα έπεσες μέσα. Θα δοκιμάσω τις συμβουλές σου(και τις ανάλογες ποσότητες που έβαλες και εσύ) και πιστεύω να λυθεί το πρόβλημα.Το σωληνάκι όντως φτάνει μέχρι κάτω στο μπουκάλι της σόδας.Θα επανέλθω με αποτελεσματα

pagokoftis
18-12-14, 10:34
Ok, εδώ είμαστε...
-------------------------
Κάθε φορά που πέφτει ποσότητα κιτρικού μέσα στην σόδα, είναι λογικό να δεις κάποιες φυσαλίδες μέσα στο μπουκάλι το πρώτο, αλλά εννοώ 2-3 φυσαλίδες π.χ. όχι συνεχόμενα...

astrapcian
01-01-15, 21:56
καλησπέρα παιδιά.. τελικά λύσατε όλα τα προβλήματα και όλα πάνε καλά?? αν ναι να το αγοράσω.. nik77 εσένα έστροσε η ακόμη έχεις προβλήματα με την πίεση?

pagokoftis
02-01-15, 01:37
Εγώ συνεχίζω μια χαρά και έχω κάνει και 2 μετατροπές σε 2 φίλους που πήραν...
Η μία είναι το σύστημα της πρώτης φωτό, που βρήκα σε κάποια φόρουμ, με 2 ανεπίστροφες βαλβίδες εσωτερικά (την εξωτερική την έχω παραλείψει γιατί έχω ηλεκτρομαγνητική), που ειναι πολύ καλή βελτίωση, με το σωληνάκι που ρίχνει το κιτρικό οξύ να φτάνει μέχρι κάτω, ώστε να γίνεται άμεση αντίδραση με την σόδα που κάθεται στον πάτο, πράγμα που αργεί σημαντικά με τον τρόπο που το έχω εγώ, χωρίς ωστόσο να έχω πρόβλημα, καθώς πέφτει από την κορυφή με αρκετη ταχύτητα ώστε να αναδεύει το διάλυμα!! Με τις ανεπίστροφες, αποτρέπεται η εισαγωγή σοδόνερου στο κιτρικό, καθώς και η έκχυση κιτρικού από το Υ σωληνάκι...
Η δεύτερη είναι όπως η δεύτερη φωτό, δικιάς μου έμπνευσης (τελείωσα και ένα φυσικό Πάτρας :D:D) όπου η ανεπίστροφη απλά δεν επιτρέπει έκχυση σοδόνερου στο κιτρικό οξύ, κατά την αντίδραση.. Όμως, καθώς προφανώς δεν μπορεί να γεμίσει ούτε με αέριο την πρώτη μπουκάλα, για την αρχική δημιουργία πίεσης, απλά ρίχνω "στα γρήγορα" ένα κουταλάκι σόδα στο πρώτο μπουκάλι με το κιτρικό οξύ και βουλώνω αμέσως το καπάκι, το CO2 περνάει και στην δέυτερη μπουκάλα μέσω της ανεπίστροφης και φτάνω την πίεση περίπου 2 bar με ένα κουταλάκι σόδα, μια χαρά!! Μετά, καθώς η πίεση δεν ελαττώνεται στην πρώτη μπουκάλα, λόγω της ανεπίστροφης, όταν πέσει η πίεση στην δεύτερη, ρουφάει λίγο κιτρικό οξύ μέχρι να ξαναφτάσει πάλι 2 bar!! Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί απότομα η πίεση, καθώς ο μόνος τρόπος για να μετακινηθει κιτρικό οξύ, είναι να πέσει η πίεση στην δεύτερη λόγω κατανάλωσης.. Μέχρι τώρα (2 βδομάδες), η πίεση στην δεύτερη μπουκάλα έχει διακύμανση 1,9-2,1 bar, δίνοντας πολύ σταθερή παροχή CO2!!

Επίσης διάβασα σε φόρουμ, ότι το νερό που διαλύουμε το κιτρικό/σόδα πρέπει να είναι από RO ή απεσταγμένο, το οποίο έχει επιστημονική εξήγηση γιατί λειτουργεί καλύτερα και όντως το τέσταρα και λειτουργεί πιο ομαλά η αντίδραση σόδας και κιτρικού!!

Βασικά καθώς προχωράει η διαδικασία και ο όγκος του διαλύματος αυξάνει, το διάλυμα του άλατος που προκύπτει από την αντίδραση με το διάλυμα του κιτρικού οξέως που πέφτει, δημιουργούν "περίπου" 2 στρώματα διαλυμάτων, όπως π.χ. το νερό και το λάδι που δεν αναμιγνύονται, με συνέπεια να προσθέτουμε κιτρικό οξύ, αλλά αυτό να παραμένει στην επιφάνεια και να μην φτάνει την σόδα η οποία όντας αρκετά αδιάλυτη παραμένει στον πυθμένα, με συνέπεια, να πέφτει όλο και περισσότερο κιτρικό οξύ, καθώς δεν γίνεται αντίδραση και κάποια στιγμή που θα φτάσει την σόδα στο κάτω μέρος, έστω και μια μικρή ποσότητα κιτρικού οξέως, να αντιδράσει, να σχηματίζονται φυσαλίδες, οι οποίες με την άνοδό τους, ανακατέβουν το διάλυμα, με συνέπεια να αρχίσει να αντιδρά εκθετικά όλη η ποσότητα του κιτρικού που "επέπλεε" και να φτάνει η πίεση το θεό.. Όταν αντιδράσει όλη η ποσότητα, η πίεση εξισορροπείται στην νέα αυτή υψηλή πίεση και ξαναγίνεται πάλι το ίδιο, μέχρι να σκάσουν τα μπουκάλια :-)
Η λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι ότι έχω κόψει το σωληνάκι, όπως είπα στα προηγούμενα ποστ, ώστε να πέφτει με ταχύτητα το κιτρικό και να αναδεύει το διάλυμα.. Μία μικρή αύξηση της πίεσης πάντως στην περίπτωσή μου έχω δει, αλλά είναι της τάξεως των 0,2 bar... Επίσης κάθε 2 μέρες ανακινώ και την μουκάλα με την σόδα λίγο για να αποφεύγεται ο διαχωρισμός των διαλυμάτων..
Το απεσταγμένο νερό, με specific gravity στην μονάδα, βοηθάει στην απότροπή του διαχωρισμού αυτού!!
Ελπίζω να μην κούρασα, έγραψα ότι έγραψα γιατί φάνταζε αδιανόητο στους φίλους μου, από τον σαφή τρόπο που λειτουργεί το σύστημα αυτο, ανα υξηθει η πίεση έτσι αυθόρμητα μετά από ένα χρονικό διάστημα.. Ελπίζω να βοήθησα!!
Αν και έιναι υπό δοκιμή ακόμα και οι 2 αυτές μέθοδοι, πιστεύω θα καταλήξω στην δικιά μου εκδοχή (την δεύτερη) καθώς με μία πολύ μικρή αρχική απώλεια κιτρικού οξέως, που στην ουσία δεν είναι καν... έχω πολύ σταθερή τιμή πίεσης και μέχρι τώρα δεν βλέπω να μπορεί κάτι να πάει στραβά..

nik77
02-01-15, 13:44
Καλημερα χρονια πολλα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ειμαι ακομη σε σταδιο δοκιμων ,την πιεση παντως την εχω ρυθμισει ειναι σταθερα στο 1.5 bar σταθερα(ανεβηκε ο.3bar μετα απο μια ημερα)
Χρησιμοποιησα τον τροπο του pagokofti και συγκεκριμενα χωρις σωληνακι στο Β μπουκαλι και την σοδα σκετη(εχει υγροποιηθει ολη παντως μετα απο 4 ημερες που σημαινει τραβηξε αρκετο κιτρικο).Νομιζω παντως οτι το λαθος μου τις πρωτες φορες ηταν οτι πιεζα πολλες φορες το Α μπουκαλι μεχρι να ανεβασει πιεση καιτην βαλβιδα την ανοιγοκλεινα 2 φορες περιπου αν θυμαμαι καλα οποτε τραβουσε ολο το κιτρικο γρηγορα.
Αυτη την φορα με την "ξερη" σοδα πιεσα μια φορα το Α μπουκαλι και ανοιγικλεινα την βαλβιδα μεχρι να πιασει πιεση 1 και κατι bar οποτε και το αφησα.Σημερα ειναι η 5η μερα με 24 ωρη ροη και με φυσαλιδες 1/sec περιπου.Υπολογιζω να μου βγαλει κανα 20 μερο περιπου,περιμενω και difuser με ενσωματομενο counter 5 ευρω απο china καθως αυτο που χρησημοποιω δεν "σπαει" ικανοποιητικα την φυσαλιδα.
Φιλε pagokofti σε λιγο θα παρεις μεταπτυχιακο οπως πας:p:p:p:p και σε ευχαριστουμε για τις συμβουλες και εναλλακτικους τροπους που προτεινεις και θα τους δοκιμασω καθως θελω να το σταθεροποιησω οσο γινετε ποιο πολυ και με μεγαλυτερη διαρκεια.Θα παραγγειλω απο το ebay και ηλεκτρομαγνητικη να γινει κομπλε(χρησιμοποιω αεραντλια με χρονοδιακοπτη μεχρι τωρα μολις κλεινουν τα φωτα).Να σημειωσω κατι που δεν ανεφερα οτι το ενυδρειο μου ειναι κοινωνικο 86 lt.Εγω το συστημα το αγορασα 14.5 ευρω απο BANGOOD.COM αλλα προς το παρον εχω χαλασει αλλα τοσα στα κιτρικοσοδες μεχρι να βρω την χρυση τομη(μαλλον ακομη δεν την βρηκα).Θα δειξει αλλα συμφωνω και με αλλους οτι η μονη λυση ειδικα για μεγαλυτερα ενυδρεια ειναι η μπουκαλα.Η φωτο εχει τραβηχτει τωρα ενω το μιγμα το εφτιαξα στις 29-12-2014(την δευτερα)με την σταθμη του αρχικα στο μαυρο σημαδι του Α μπουκαλιου.

pagokoftis
02-01-15, 14:45
Να σαι καλα!!! Από ότι βλέπω αου έχει τραβήξει πάρα πολύ κιτρικό οξύ!! Εμένα μου τραβάει τόσο σε κανα 20ήμερο, αλλά έχω και ηλεκτρομαγνητική, 8-9 ώρες τη μέρα ανοιχτό!!
Δεν καταλαβαίνω γιατί ανοιγοκλείνεις την βαλβίδα στην αρχή??
Αν πιέζεις λίγο κάθε φορά την μπουκάλα με το κιτρικό, θα το φτάσεις εκέι που θες χωρίς να χάσεις καθόλου αέριο!!
Καθώς πιέζεις θα παρατηρείς άφρισμα στην μπουκάλα με την σόδα και παράλληλα φυσαλίδες να βγαίνουν στην μπουκάλα με το κιτρικό οξύ, καθώς εξισορροπείται η πίεση... πιέζοντας άλλο λίγο αφού σταματήσει η αντιδραση, πάλι το ίδιο... ανεβαίνει σιγά σιγά η πίεση, μέχρι που όταν φτάσει εκέι που θες, σταματάς.. 1,5 με 2 bar είναι σούπερ!!
Θα φτιάξω προσεχώς και κανα βιντεάκι με τις διαφορτετικές μεθόδους..
Θα ενημερώνω το θέμα με ότι καινούριο παρατηρήσω!!
-------------------------
Για τα υλικά, βρείτε κατάλληλα μαγαζια για αγορά..
Πήρα αρχικά από σουπερμάρκετ, φακελάκια 50gr κιτρικό οξύ με 1,20 ευρώ το ένα και από μαγαζί με βότανα πήρα 500gr με 1,10 ευρώ!!!
Επίσης σόδα απο σουπερμάρκετ 350gr 1,15 και από το παραπάνω μαγαζί 1 κιλό με 80 λεπτά..
Προτιμήστε μαγαζιά που πουλάνε με το κιλό, ή και ζαχαροπλαστεία μπορούν να σας εξυπηρετήσουν..
-------------------------
Πόσο κιτρικό και σόδα έχεις βάλει στην φωτό?
Αν είναι 200-250gr το καθένα είσαι εντάξει..

nik77
02-01-15, 15:09
Ανοιγοκλείνω την βελονοειδή βαλβίδα (στο youtube το είδα)αφού γίνει η πρώτη αντίδραση μέχρι να πάει η πίεση 1.5-2 bar (να έχει την ίδια πίεση και στο Β μπουκάλι)Από την ημέρα που το έκανα πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο που είδα έτσι το έκανα.(Νόμιζα ήταν στάνταρ διαδικασία)
Έβαλα 200γρ κιτρικό με 600ml νερό και 200 γρ σκέτη σόδα.
Την πρώτη φορα αγόρασα από μαγαζί με ξηρούς καρπούς-βότανα κτλ 1κιλο κιτρικό 6 ευρώ και 2 ευρω την σοδα και μετα βρηκα μαγαζι που προμηθευει ζαχαροπλαστεια και πηρα το κιτρικο 3 ευρω το κιλο και 1.20ευρω το κιλο την σόδα.

pagokoftis
02-01-15, 16:38
Μια χαρά οι τιμές απο το ζαχαροπλαστείο!! Και το διάλυμα οκ!!
Αυτο με την βαλβίδα δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο παίζει...
Η εξίσωση της πίεσης και στα 2 μπουκάλια είναι αυτή που κάνει το όλο σύστημα να λειτουργεί!! Πάντα η πίεση και στα 2 μπουκάλια θα είναι ίδια καθώς επικοινωνούν και δεν υπάρχει κάποια ανεπίστροφη βαλβίδα (όπως στην τελευταία μέθοδό μου).., δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο!!

Έχουμε μηδέν πίεση και στα 2 μπουκάλια αρχικά..
Πιέζουμε ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό και η αύξηση της πίεσης που εφαρμόζουμε με τα χέρια μας, αναγκάζει το κιτρικό οξύ να μεταφερθεί στο μπουκάλι με την σόδα, ώστε πάντα να εξισώνεται η πίεση και στα 2 μπουκάλια..
Αρχίζει η αντίδραση στο μπουκάλι με την σόδα, αυξάνεται η πίεση σε αυτό λόγω του CO2 που παράγεται και τώρα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή μεταφέρεται αέριο απο το δεύτερο μπουκάλι στο πρώτο, μέχρι να εξισωθεί η πίεση και πάλι.. Τότε είναι που βλέπουμε φυσαλίδες να βγαίνουν στο μπουκάλι με το κιτρικό..
Αφού σταματήσει η αντιδραση και φτάσει η πίεση π.χ. 0,5bar, πίεζουμε πάλι ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό, αυξάνεται η πίεση, πέφτει κιτρικό στην σόδα, γίνεται αντιδραση, αυξάνεται η πίεση στην σόδα, μπαίνει αέριο/φυσαλίδες στο μπουκάλι με το κιτρικό και αυξάνεται πάλι η συνολική πίεση π.χ. στο 1bar..
Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει η πίεση εκεί που θέλουμε και σταματάμε..
Δεν χρειάζεται κάπου ειδικά στην αρχη να ανοίγεις την βαλβίδα... (?)

Κάθε φορά που λόγω κατανάλωσης του CO2 στο ενυδρείο μας, πέφτει έστω και λίγο η πίεση στο μπουκάλι με την σόδα, η πρώτη μπουκάλα που λογικά έχει πλέον ελάχιστα υψηλότερη πίεση από την δεύτερη, "σπρώχνει" το κιτρικό στην σόδα, το οποίο πέφτοντας, μικρο-αντιδρά και αυξάνει πάλι την πίεση..
Σε κατάσταση ηρεμίας, όμως τα 2 μπουκάλια έχουν την ίδια ακριβώς πίεση..

Τώρα το αν το ποσό του κιτρικού που θα πέσει, είναι ικανό με την αντίδραση να αυξήσει πάλι την πίεση ακριβώς στην τιμή που ήταν πριν, είναι ένα θέμα..
Καθώς αν το διάλυμα είναι 2 φορές πιο πυκνό π.χ. θα πράξει 2πλάσιο CO2 με αποτέλεσμα η αύξηση της πίεσης να έναι μεγαλύτερη, ή αν είναι λιγότερο πυκνό, θα παράξει το μισό..
Μιλάμε για πολύ πολύ μικρή μεταβολή της συνολικής πίεσης, αλλά αν η διαδικάσια αυ΄τη γίνει αρκετές φορές (που γίνεται) είναι επόμενο σε βάθος χρόνου, να αυξάνεται ή να μειώνεται η συνολική πίεση, ανάλογα με την πυκνότητα του διαλύμένου κιτρικού οξέως!! Γι αυτό και τα Κινεζάκια έχουν βγάλει αυτές τις αναλογίες..
Στην δεύτερη αρχική προσπάθεια που έκανα, πριν 2-3 μήνες και λειτουργεί ακόμα, που έκανα διάλυμα κιτρικού οξέως 2πλάσιας συγκέντρωσης από την προτεινόμενη, παρατηρώ από τότε αύξηση της πίεσης ανά 20 μέρες περίπου 0,3bar , από 1,5 μου πάει 1,8.. Δεν είναι τραγική, αλλά και δεν υπάρχει τρόπος να την διορθώσεις, οπότε ανά 20 μέρες γέρνω την μπουκάλα με το κιτρικό οριζόντια, ώστε η άκρη από το σωληνάκι που ρουφάει το κιτρικό να βγει από το διάλυμα και στην ουσία να ρουφάει αέριο, για 3-4 μέρες, μέχρι η πίεση να γίνει πάλι 1,5 και την ξαναφέρνω κάθετα..
Δεν είναι και τραγικός συμβιβασμός, αλλά δεν μπορείς να το πεις και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αν θες να λείψεις για ένα μήνα που λέει ο λόγος, αν και σε ένα μήνα παρατημένο, μόνο το CO2 δεν θα είναι το πρόβλημα :D :D :D

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δοκιμάζω την τελευταία μέθοδό μου, η οποία κρατάει σταθερή την πίεση στην πρώτη μπουκάλα και μέσω της ανεπίστροφης βαλβίδας, αφήνει την δεύτερη να ρυθμίζει την πίεσή της στην ίδια τιμή μόνη της, έτσι ώστε π.χ.:

Ας υποθέσουμε ότι το διάλυμα του κιτρικού που έχω φτιάξει είναι υπέρπυκνο, τότε η ποσότητα που θα περάσει στην σόδα, ας πούμε μία σταγόνα, μετά την κατανάλωση CO2 στο ενυδρείο μας, θα είναι αρκετή να αυξήσει την πίεση ας πούμε 4-5 φορές παραπάνω, από μια σταγόνα διαλύματος κανονικής συγκέντρωσης, πράγμα όμως που θα οδηγούσε την πίεση, αντί να πάει π.χ. από τα 2bar στα 2,01bar , να πάει από τα 2bar στα 2,05bar... Δηλαδή η συνολική πίεση να παραμείνει σχεδόν σταθερή, οπότε και να έχουμε σταθερή ποσότητα CO2..
Αν το διάλυμα ήταν πολύ αραιό, απλά θα έπαιρνε 5 σταγόνες αντί για 1...
Ότι και να γίνει δηλαδή, πρώτον η αύξηση της πίεσης στο μπουκάλι με την σόδα δεν μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά και όσο μεγάλη και να είναι ΔΕΝ θα εξισορροπιστεί με την πίεση του πρώτου μπουκαλιου, λόγω της ανεπίστροφης, αλλα θα πέφτει λόγω κατανάλωσης σταδιακά, μέχρι να πέσει ελάχιστα κάτω από 2bar (που είναι η πρώτη μπουκάλα ΣΤΑΘΕΡΑ), όπου θα επαναλειφθεί η διαδικασία!!

2 βδομάδες τώρα δοκιμών, το μανόμετρο είναι κολλημένο στα 2bar όσες φορές τη μέρα και αν το κοιτάξω.. Η μετακίνηση της βελόνας για να πάει από τα 2bar στα 2,1bar είναι αρκετά εμφανής, οπότε σίγουρα δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου, οπότε μιλάμε για μεταβολή της πίεσης κάτω απο 2-3% ==> σταθερότατη παροχή CO2 στο ενυδρείο μας, που είναι και το πιο σημαντικό..

Σόρρυ αν κούρασα, ή αν εξηγώ σαν να μιλάω σε 3χρονο παιδάκι, απλά εξηγώ όσο πιο απλά γίνεται πιστεύω...
-------------------------
αλλά και όσο μεγάλη και να είναι ΔΕΝ θα εξισορροπιστεί με την πίεση του πρώτου μπουκαλιου,
Λάθος.. ΔΕΝ θα εξισορροπιστεί η πίεση του πρώτου μπουκαλιού με του δεύτερου :) λειτουργεί σαν buffer η πρώτη μπουκάλα :D :D:D

astrapcian
02-01-15, 17:11
sorry για το offtopic ώμος για να μην ανοίγω και άλλο ποστ γράφω εδώ. έχω έναν πυροσβεστήρα co2, αν τον πάω για γέμισμα και τους έλεγα να βγάλουν το σωληνάκι από μέσα μετά με αυτό εδώ (http://www.ebay.com/itm/for-Aquarium-CO2-Regulator-22mm-Decompress-Pressure-Designed-4-6mm-Tube-ZVQU006-/380697508896?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item58a356fc20) θα μπορούσα να το βιδώσω στον πυροσβεστήρα και με έναν μετρητή φυσαλίδων να είμαι οκ??

pagokoftis
02-01-15, 20:05
Αν και δεν είμαι καθόλου ειδικός, αν ο πυροσβεστήρας είναι σκόνης, νομίζω δεν κάνει, αν είναι CO2 μπορεί να κάνει!! Πρέπει να ταιριάζουν οι συνδέσεις ώστε να κουμπώσουν ασφαλώς όλα!!
Το Regulator που μου λες, δεν έχει καθόλου μανόμετρα, θα σου πρότεινα να πάρεις ένα με τουλάχιστον ένα μανόμετρο που θα δείχνει την πίεση της φιάλης, να ξέρεις πότε αδειάζει τουλάχιστον, το μανόμετρο μετά τον μειωτή μπορείς και να το παραλέιψεις πιστεύω μετρώντας φυσαλίδες..
Σου παραθέτω μερικά ποστς εδώ μου έχω καρφιτσωμένα να πάρεις μια ιδέα γενικά..
Αν δεν σε καλύψουν, άνοιξε ένα νέο θέμα...

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28217&highlight=%F0%F5%F1%EF%F3%E2%E5%F3%F4%E9%EA%DC

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=77965&highlight=%F0%F5%F1%EF%F3%E2%E5%F3%F4%E9%EA%DC

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=51578&highlight=%F0%F5%F1%EF%F3%E2%E5%F3%F4%E9%EA%DC

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=47878&highlight=%F0%F5%F1%EF%F3%E2%E5%F3%F4%E9%EA%DC

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43821&highlight=%F0%F5%F1%EF%F3%E2%E5%F3%F4%E9%EA%DC

fivkin
02-02-15, 20:56
καλησπερα, μια λιγο ασχετη ερωτηση, υπαρχουν 3 εκδοσεις απο αυτο το συστημα, εχω βρει την D201 με 11Ε :http://www.ebay.com/itm/DIY-CO2-Generator-System-Kit-D201-pressure-gauge-Planted-Aquarium-Live-Plants-/151254420420?pt=AU_Pet_Supplies&hash=item2337774bc4 , και την D301 με 16 Ε : http://www.banggood.com/Aquarium-Planted-Tank-DIY-CO2-System-D301-CO2-Generator-p-927014.html
πιστευετε οτι η D301 αξιζει τα +5 ευρω? η βασικη τους διαφορα απο οτι εχω καταλαβει ειναι στη βελονοειδη, η απλη της D201 ειναι αξιοπιστη?

kris_athws
02-02-15, 21:08
D301

pagokoftis
02-02-15, 22:39
Έχω την 201 και σε άλλες 2 δοκιμές που κάνω έχω την 301!! 301 με κλειστά μάτια :D :D :D Της 201 είναι λες και δεν δουλεύει καθόλου... θέλει τρελό σφίξιμο για να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τις φυσαλίδες...

Soon, θα ανεβάσω και τα τελικά αποτελέσματά μου από τα πειράματα που έχω κάνει και θα προτείνω την καλύτερη μέθοδο με την οποία τρέχει το σύστημα 3 μήνες με την πίεση καρφωμένη ακριβώς στα 2 bar!!

fivkin
03-02-15, 00:58
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, θα παραγγειλω την 301 και μολις ερθει και τη δοκιμασω θα ανεβασω και γω τα αποτελεσματα των δοκιμων μου :)

nik77
04-02-15, 22:11
Εγω παντως με το ζορι κραταει 2βδομαδες με περιπου 2φυσ/sec με 8μιση ωρες λειτουργιας με την ηλεκτρομαγνητικη και ενω εχω κανει οτι εχεις περιγραψει.Η πιεση ανεβηκε στα 4 bar παλι μετα απο 5-6 ημερες.Δεν ξερω αν φταινε τα μπουκαλια αν φταιει το συστηματακι αν φταιει το σοδοκιτρικο η αν φταιω εγω παντως μου την εχει δωσει και ειμαι ετοιμος να τα σουταρω ολα μαζι πακετο.Ακουω για 3 μηνες τωρα και μου κανει εντυπωση.

pagokoftis
04-02-15, 23:58
Θα φτιάξω βιντεάκι με την διάταξη soon!! Να φύγουν γρίπες και δουλειές όπου τα εξηγώ όλα!! Μέχρι και μέτρηση του όγκου της κάθε φυσαλίδας έκανα ώστε να υπολογίσω το θεωρητικό χρονικό διάστημ που μπορέι να κρατήσει το σύστημα χωρίς διαρροές, με βάση την χημεία και έχω πέσει μέσα στο 95%!!
Μην τα πετάξεις!! :D :D :D
Πάντως η μέθοδος που καταλήγω, είναι η παραπάνω με τις δύο ανεπίστροφες βαλβίδες!!
Αυτή με την μία ανεπίστροφη, δεν ξέρω πως μου ήρθε και είμαι και φυσικός και δεν υπολόγισα ότι αδειάζοντας το κιτρικό, αυξάνεται ο όγκος του αερίου και φυσικά σταδιακά πέφτει η πίεσή του και με βάση την τωρινή διαφορά όγκων, γίνεται ακριβώς αυτό... Έγινα ρόμπα :D :D :D :D :D :D

nik77
05-02-15, 01:00
Ok .Σε παραδεχομαι το ψαχνεις πολυ και αφιερωνεις χρονο για αναλυσεις μπραβο σου!!:):o:D:D

pagokoftis
05-02-15, 11:13
Γενικά θέλω με ότι ασχολούμαι να το ψάχνω αρκετά και να κάνω δοκιμές πρώτα, όπως κι εδώ, δοκιμάζω ακόμα πράγματα σε 20άλιτρο, για να φτιάξω ένα μεγαλύτερο...
Είναι καλύτερο να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο στην αρχή και να είσαι σίγουρος οτι όλα δουλεύουν ρολόι, παρά να γινονται στραβές το μέλλον... Γιατί η στραβή σίγουρα θα γίνει όταν θα λείπεις από το σπίτι :D :D :D :D

kris_athws
11-02-15, 13:43
Φυσικε....να περιμενω το videaki η να εφαρμοσω την διαταξη νο2?

εσπασα το πιεσομετρο,θα παω με το ματι στην πιεση,αλλαζω και ολα τα σωληνακια σε σκληρα,diffuser τον original θα εχω.

pagokoftis
12-02-15, 12:14
Να προχωρήσεις στην διάταξη νο2 με τις 2 ανεπίστροφες, δουλεύει ρολόι πολύ καιρό τώρα!!!
Θα φτιάξω και βιντεάκι , αλλά αν το έχεις το σχέδιο προχώρα το!!
Το έβαλα και σε 300άλιτρο ενυδρείο με πάρα πολλά φυτά και πηγαίνει σούπερ, 3 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο και η διάχυση γίνεται σε ένα ista diffuser...
Παρατηρήσαμε οτι για τον συγκεκριμένο diffuser, οι 3-4 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο είναι το μέγιστο που μπορεί να διαλύσει, παραπάνω αρχίζει και μαζεύτεται αέριο στο πάνω μέρος...
Αλλά 3-4φ/δ πιστεύω είναι ήδη υψηλός αριθμός, οπότε η μέθοδος αυτή κάνει και για μεγάλα ενυδρεία, το αν είναι οικονομικότερη από μπουκάλα όμως δεν το ξέρω!!
Με 2 ευρώ κόστος πιστεύω θα κρατήσει περίπου 1.5 μήνα, είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο, 3 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο... οπότε περίπου 16 ευρώ τον χρόνο...
Αν υποθέσουμε χωρίς τα γεμίσματα οτι ένα εέτοιμο σύστημα με μπουκάλα κάνει 100 ευρώ, η μπουκάλα βγάζει τα λεφτά της σε 6 περίπου χρόνια...
Για μικρότερο ενυδρείο όπως ένα 70άλιτρο που φτιάχνω με 1φ/sec νομίζω είναι πολύ οικονομικό!!!
Σε ένα δικό μου 20άλιτρο που το μπουμπουνίζω με 1φ/sec 8 ώρες τη μέρα, με 2 ευρώ βγάζω λίγο λιγότερο από χρόνο..
Αυτά :)

nik77
15-02-15, 22:27
Για πολλοστη φορα εκανα το set up (καινουριο μιγμα)και ενω ετρεχε κανονικα 5 ημερες ξαφνικα σταματησε η παροχη co2 .Το μυαλο μου πηγε στην ηλεκτρομαγνητικη που παρολο θερμαινεται δουλευει κανονικα γιατι την αποσυνδεσα και η παροχη εχει σταμτησει.Ανοι γω σιγα σιγα παλι την βελονοειδη ακομη ποιο πολυ ωσπου εχει μεγαλη παροχη στην συνεχεια με αποτελεσμα η να την ανοιγω πολυ (μεγαλη ροη), η να την κλεινω σταδιακα ρυθμιζοντας την στην 1+1/2 περιπου φυσαλιδα /sec αλλα μετα απο λιγο σταματαει παλι.Η πιεση στα 2 bar.Ισως να πετρωσε εσωτερικα η βελονοειδη η τα σωληνακια?Ποια η γνωμη σου,να το σταματησω (να πεταξω το μιγμα)η να το τεσταρω και αλλο?Παει καπου το μυαλο σου??Εμενα παντως απο την πρωτη στιγμη ολο προβληματα ειναι.Δεν φανταζομαι δηλαδη με τιποτα οτι θα κανω το set up θα ρυθμισω την βαλβιδα και θα ξανασχοληθω μαζι του οταν αδειασει.Δεν υπαρχει περιπτωση!!!

pagokoftis
16-02-15, 00:03
Doing!!! Ποιά βελονοειδή έχεις??
Αν έχεις αυτή (http://www.ebay.com/itm/NEW-Complete-DIY-CO2-Generator-System-Kit-Aquarium-Fish-Live-Plants-/261723222888?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3cefeb7368) είναι για πέταμα... αν και μου λειτουργεί σε μία κατασκευή, αλλά είναι πάαααααααρα πολύ δύσκολο από το να μην βγάζει καθόλου να την ρυθμίσεις στο να βγάζει λίγο!!! Μέ πένσα και υπομονή έστριβα πολύ πολύ σιγά και με διακοπές 30 δευτερολέπτων ώστε να δω την μεταβολή, αλλά όταν την ρύθμισα, δεν ξανασχολήθηκα... Δεν είναι καλή πάντως!!
Αν έχεις αυτή (http://www.ebay.com/itm/DIY-CO2-Generator-System-Kit-D301-pressure-gauge-Planted-Aquarium-Live-Plants-/151253944484?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item23377008a4) είναι πολύ καλύτερη και θα μου κάνει μεγάλη εντύπωση να έχεις πρόβλημα!! Πάντως με 2bar πίεση, σίγουρα κάτι με την βελονοειδή πρέπει να παίζει!!! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο...

nik77
16-02-15, 00:31
την δευτερη εχω.Απο την πρωτη μερα εως και προχθες δεν υπηρχε θεμα την ρυθμιζα μια φορα και ετρεχε κανονικα ,ωσπου ξαφνικα σταματησε απλα να βγαζει χωρις να την ακουμπησει κανεις.Εχω ξανασυνδεσει την ηλεκτρομαγνητικη και τρεχει προς το παρων κανονικα .Θα δειξει θα το παρακολουθω να δω αν το ξανακανει.

pagokoftis
16-02-15, 01:10
Μάλιστα... Από την δεύτερη έχω αγοράσει 3 και δουλεύουν ρολόι, γι' αυτό μου έκανε ετύπωση... Τσέκαρέ το και ενημερωσέ μας!!

nik77
20-02-15, 16:52
Τελικα δεν φταιει σε καμια περιπτωση η βαλβιδα,απο το difuser ηταν το προβλημα

pagokoftis
20-02-15, 17:40
Για πες!! Βούλωσε?? Λογικά δεν μπορεί ξαφνικά να σταματησε να βγάζει CO2!! Στο ένα κινέζικο που έχω έχει γίνει πράσινη η επιφάνειά του σχεδόν από την άλγη, αλλά βγάζει ικανοποιητικά!!

nik77
28-02-15, 18:58
Απ ότι φαίνεται δεν βούλωσε, απλά όταν το τοποθέτησα για πρώτη φορά δεν πρόσεξα ότι το πλαστικό βιδωτό καλυμα που κρατάει στην θέση του το κεραμικό δεν ήταν βιδωμένο καλά και αυτό το διαπίστωσα στην συνέχεια όταν δοκίμαζα την βελονοειδή και ανέβασα την ροή πάρα πολύ ,"τίναξε" το εν λόγω καπάκι που κρατά το κεραμικό!Το επανατοποθέτησα και δεν έκανε ξανά διακοπή στην ροή!Επίσης στο καινούριο μείγμα που έκανα ακολούθησα ΠΛΗΡΩΣ τις οδηγίες που δίνεις με τις 2 ανεπίστροφες βαλβίδες εσωτερικά του μπουκαλιού με το σοδονερο και έχουν ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ τα πάντα μέχρι τώρα(μια βδομάδα),η πίεση σταθερή στο 1.5 bar η κατανάλωση ελάχιστη και η ροή επίσης σταθερή με 8 ώρες λειτουργίας με την ηλεκτρομαγνητικη.Χρήσιμη η βοήθεια σου και νομίζω πως θα τα χα πετάξει πακέτο όπως είχα ξαναπεί αν δεν ακολουθούσα τις οδηγίες σου.Ελπίζω και απ ότι φαίνεται θα κρατήσει κάνα δίμηνο.

pagokoftis
01-03-15, 23:03
Μάλιστα....
Χαίρομαι φίλε μου που βαίνουν όλα καλώς!! :smt041 :smt041 :smt041 :smt041
Και η λογική και η φυσική λέει πως αυτή η μέθοδος πρέπει να λειτουργεί σωστά!!
Θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος με το σύστημα αυτό!!
Τώρα δοκιμάζω και με 2 διαφορετικούς ριάκτορες που αγόρασα από ebay και μέχρι 3-4φ/δευτ. λειτουργούν άψογα!!!
Σε μεγαλύτερο ενυδρείο σίγουρα συμφέρει, έχω το ίδιο αποτέλεσμα με ένα απλό diffuser με το 1/3 των φυσαλίδων όμως...
Φτιάχνω τώρα ένα 70άλιτρο φυτεμένο ενυδρείο και θα παρουσιάσω ολοκληρωμένη λύση!!!

Themis_aqua
02-03-15, 00:24
Φιλε pagokofti η παραγγελια με τα υλικα εχει φυγει και αναμενω αγωνιωδως την παραλαβη και εφαρμογη του:DΚαινοτομια θα κανεις στο τελος που σου το ευχομαι:smt041:smt041To be continued:):)

pagokoftis
02-03-15, 12:23
:D :D :D :D :D :D Όχι μωρέ!! Δεν έχω αναπτύξει κάτι καινούριο, απλά δοκιμές και βελτιστοποίηση των προϊόντων που υπάρχουν ήδη!!!
Η αρχική λειτουργία των προϊόντων αυτών, είχε την λογική οτι πρέπει να δουλέψουν, αλλά στην πράξη, βλέπεις διάφορα προβλήματα που δεν τα υπολογίζεις...
Για την απότομη αύξηση της πίεσης π.χ. οι κινέζοι πλέον δίνουν τα συστήματά τους με βελονοειδή η οποια εκτονώνει την πίεση όταν ξεπεράσει τα 4 bar, καθώς σίγουρα θα είχαν παράπονα πελατών (μπορεί να έγινε και καμιά έκρηξη :D)
Τώρα τα δίνουν και με μία ανεπίστροφη βαλβίδα εσωτερικά νομίζω!!
Απλά πρόσθεσα άλλη μία...
Και πλέον βλέπω ότι η λειτουργία με ριάκτορα έχει και καλύτερη διάχυση, είναι και 3-4 φορές πιο οικονομική, και δεν γίνεται το ενυδρείο 7up και και και...
Τώρα βάζω σε δοκιμή τετραπλάσια ποσότητα υλικών 1+1 κιλό αντίστοιχα να δω πως θα συμπεριφερθεί!! Αν πάει καλά, σίγουρα θα κρατήσει πάνω από χρόνο με 1φ/δευτ όλη μέρα ανοιχτό και με κόστος 3-4 ευρώ...
Είδωμεν!!
Χρωστάω μια παρουσίαση καιρό τώρα, θα την κάνω ολοκληρωμένη με την κατασκευή ενός 70άλιτρου φυτεμένου που πραγματοποιώ τώρα!!
Σίγουρα είναι διαφορετικό πολύ από ένα σύστημα με μπουκάλα όπου το εγκαθιστάς και ξεμπερδεύεις και δεν αναφέρομαι μόνο στην τιμή!! Για μένα όμως είναι και η χαρά της κατασκευής, παρακολούθησης κλπ που δίνουν αξία στις DIY κατασκευές αυτές...

nik77
02-03-15, 16:10
Ριακτορα εννοεις κατι τετοιο?Εχω εξωτερικο φιλτρο και ειμαι ετοιμος να το παραγγειλω!!

pagokoftis
02-03-15, 16:22
Δεν το έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο, έχω πάρει απο ebay αυτόν (http://www.ebay.com/itm/External-CO2-Reactor-Diffuser-Turbo-for-12-16mm-Aquarium-Fish-Tank-/131333785493?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item1e941a8795) και αυτόν (http://www.ebay.com/itm/ISTA-Aquarium-Internal-External-Max-Mix-CO2-Diffuser-Reactor-for-Plant-System-/321621223330?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item4ae21e67a2) και δουλεύουν και οι 2 άψογα!! Είναι πιο μεγάλοι από το inline που δείχνεις, αλλά πιστεύω κάνουν καλύτερη δουλειά!!
Από βιντεάκια στο youtube και μόνο, βλέπω να βγάζουν λίγες φυσαλίδες κατά την έξοδο του φίλτρου τα inline reactors...
Αν το προτιμήσεις όμως, να πάρεις την δεύτερη έκδοση που μπορείς να βγάλεις το κεραμικό και να το καθαρίσεις, καθώς στην πρώτη, είναι φιξ όλο το σύστημα!!

nik77
02-03-15, 16:42
Το πρωτο που αναφερεις το εχω ξαναδει οταν αρχισα να τα ψαχνω και εφοσων ειναι δοκιμασμενο ακομα καλυτερα ιδια τιμη εχουν,απλα παρατηρησες μηπως μειωση της πιεσης -νερου που εισερχεται στο ενυδρειο μιας και συνδεεται στην σωληνα εξοδου του φιλτρου?

Τάκης
02-03-15, 19:24
Για μένα όμως είναι και η χαρά της κατασκευής, παρακολούθησης κλπ που δίνουν αξία στις DIY κατασκευές αυτές...

:smt023:smt023

pagokoftis
03-03-15, 10:56
Το πρωτο που αναφερεις το εχω ξαναδει οταν αρχισα να τα ψαχνω και εφοσων ειναι δοκιμασμενο ακομα καλυτερα ιδια τιμη εχουν,απλα παρατηρησες μηπως μειωση της πιεσης -νερου που εισερχεται στο ενυδρειο μιας και συνδεεται στην σωληνα εξοδου του φιλτρου?

Διαφορά δεν είδα σχεδόν καθόλου!! Και τις 2 φορές δοκίμασα την λειτουργία των φίλτρων πριν και μετά σε λεκάνη και μετρώντας όγκο και χρόνο, βγήκαν σχεδόν ίδια!! Μία λογική μείωση υπήρχε, αλλά ήταν σίγουρα κάτω από 5%
-------------------------
:smt023:smt023

Τάκη είσαι πιστεύω ο πλέον κατάλληλος στο forum για να το καταλάβει αυτό!!! :D :D :D

Themis_aqua
03-03-15, 11:17
Διαφορά δεν είδα σχεδόν καθόλου!! Και τις 2 φορές δοκίμασα την λειτουργία των φίλτρων πριν και μετά σε λεκάνη και μετρώντας όγκο και χρόνο, βγήκαν σχεδόν ίδια!! Μία λογική μείωση υπήρχε, αλλά ήταν σίγουρα κάτω από 5%
-------------------------


Τάκη είσαι πιστεύω ο πλέον κατάλληλος στο forum για να το καταλάβει αυτό!!! :D :D :D
Καλημερα!το δικο μου φιλτρο που ειναι 350λτ/ωρα εσωτερικο τι λες τον ¨σηκωνει¨ αυτον τον ριακτορα που προτεινεις(αυτος με τα 16,05 eur) ή θα εχω θεμα αραγε με την ροη;;:rolleyes:Το οτι μπαινει εκτος ενυδρειου παντως ειναι πολυ θετικο!!

pagokoftis
04-03-15, 10:09
Δεν έχω δοκιμάσει σε εσωτερικό φίλτρο για να σου πω...
Αν μπορείς όμως να το προσαρμόσεις στο φίλτρο μπορείς να τον βάλεις και εσωτερικά τον ριάκτορα, με οτι κόστος σε χώρο συνεπάγεται αυτό...
Πάντως αν έχεις μικρό ενυδρείο με εσωτερικό φίλτρο, όπως έχω κι εγώ ένα 20άλιτρο και το φίλτρο σου ρουφάει το νερό από το κάτω μέρος του, θα σου πρότεινα να βάλεις ένα diffuser και να το τοποθετήσεις ακριβώς από κάτω από το φίλτρο, ώστε να ρουφάει όλες τις φυσαλίδες και να τις διαλύει όσο γίνεται εσωτερικά!! Η ταχύτητα που βγάζει το νερό επίσης θα βοηθήσεις στην διάλυση των φυσαλίδων αλλά και στο διασκορπισμό τους σε όλο το ενυδρείο.. Αρκεί η έξοδος από το φίλτρο σου, να είναι μέσα στο νερό και όχι στο χείλος της στάθμης του νερού..
Αρχικά είχα βάλει τον diffuser ακριβώς μπροστά από την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου και έκανε καλή δουλειά στον διασκορπισμό των φυσαλίδων...
Όταν το έβαλα από κάτω από το φίλτρο, είδα αρκετά μεγάλη διαφορά και στην διάλυση των φυσαλίδων (λιγότερο sprite νερό=καλύτερη διάχυση), αλλά και στο drop checker / pH, άρα λιγότερες απώλειες σε CO2 από πριν..
Σε μεγαλύτερο ενυδρείο σίγουρα αξίζει ο diffuser!!!

Themis_aqua
05-03-15, 10:54
Δεν έχω δοκιμάσει σε εσωτερικό φίλτρο για να σου πω...
Αν μπορείς όμως να το προσαρμόσεις στο φίλτρο μπορείς να τον βάλεις και εσωτερικά τον ριάκτορα, με οτι κόστος σε χώρο συνεπάγεται αυτό...
Πάντως αν έχεις μικρό ενυδρείο με εσωτερικό φίλτρο, όπως έχω κι εγώ ένα 20άλιτρο και το φίλτρο σου ρουφάει το νερό από το κάτω μέρος του, θα σου πρότεινα να βάλεις ένα diffuser και να το τοποθετήσεις ακριβώς από κάτω από το φίλτρο, ώστε να ρουφάει όλες τις φυσαλίδες και να τις διαλύει όσο γίνεται εσωτερικά!! Η ταχύτητα που βγάζει το νερό επίσης θα βοηθήσεις στην διάλυση των φυσαλίδων αλλά και στο διασκορπισμό τους σε όλο το ενυδρείο.. Αρκεί η έξοδος από το φίλτρο σου, να είναι μέσα στο νερό και όχι στο χείλος της στάθμης του νερού..
Αρχικά είχα βάλει τον diffuser ακριβώς μπροστά από την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου και έκανε καλή δουλειά στον διασκορπισμό των φυσαλίδων...
Όταν το έβαλα από κάτω από το φίλτρο, είδα αρκετά μεγάλη διαφορά και στην διάλυση των φυσαλίδων (λιγότερο sprite νερό=καλύτερη διάχυση), αλλά και στο drop checker / pH, άρα λιγότερες απώλειες σε CO2 από πριν..
Σε μεγαλύτερο ενυδρείο σίγουρα αξίζει ο diffuser!!!
Κατατοπιστικοτατος οπως παντα, σ ευχαριστω κ παλι! Επειδη το καθε ενυδρειο ειναι και μια ξεχωριστη περιπτωση θα κανω κ εγω τις δοκιμες μου και θα καταληξω..:pΟυτως η αλλως εχω παραγγειλει και diffuser αλλα κι ενα bubble counter μη τυχον το χρειαστω..Σκεφτομαι και μια αλλη μεθοδο που ακολουθει αλλος φιλος απο εδω, κατευθειαν συνδεση του co2 στην εξαγωγη του φιλτρου πανω στο σωληνακι που βγαινει εκτος ενυδρειου και χρησιμοποιειται για αναροφηση αερα και οξυγονωση.(με αλλο ανταπτορα που εχει κ το δικο μου φιλτρο, καταργωντας το spray bar).Εν συνεχεια προσαρμωση κομματι χοντρο σφουγγαρι στην εξοδο για διαχυση!!Οψομεθα..:smt020

pagokoftis
12-03-15, 19:52
Κατατοπιστικοτατος οπως παντα, σ ευχαριστω κ παλι! Επειδη το καθε ενυδρειο ειναι και μια ξεχωριστη περιπτωση θα κανω κ εγω τις δοκιμες μου και θα καταληξω..:pΟυτως η αλλως εχω παραγγειλει και diffuser αλλα κι ενα bubble counter μη τυχον το χρειαστω..Σκεφτομαι και μια αλλη μεθοδο που ακολουθει αλλος φιλος απο εδω, κατευθειαν συνδεση του co2 στην εξαγωγη του φιλτρου πανω στο σωληνακι που βγαινει εκτος ενυδρειου και χρησιμοποιειται για αναροφηση αερα και οξυγονωση.(με αλλο ανταπτορα που εχει κ το δικο μου φιλτρο, καταργωντας το spray bar).Εν συνεχεια προσαρμωση κομματι χοντρο σφουγγαρι στην εξοδο για διαχυση!!Οψομεθα..:smt020

Ωραία, έτσι να κάνουμε δοκιμές πολλές, να βλέπουμε αποτελέσματα... :D

nik77
26-03-15, 19:15
Καλησπερα,
επανερχομαι καθως ειχα αναφερει οτι λειτοργουν ολα ενταξει αλλα αυτο κρατησε μια βδομαδα.Απο κει και μετα ανεβασε παλι πιεση(ανεβαζοντας και την δικη μου) και μετα εφαγε ολο το υλικο(κιτρικο) σε ελαχιστες μερες.Εχει αλλος παρομοια προβληματα??Δοκιμαζω τον β' τροπο που περιγραφει ο pagokoftis και ενω οπως εγραψα οτι για μια βδομαδα ηταν οκ μετα αρχισαν τα κουλά παλι!
Επισης παρελαβα και συνδεσα τον external reactor ,στη εξαγωγη του εξωτερικου φιλτρου αλλα και εκει υπαρχει θεμα!Ενω αρχικα γεμισε με νερο μεχρι επανω στις 2 φτερωτες που εχει εσωτερικα,σταδιακα επεσε η σταθμη (μεσα στον ριακτορα εννοω) και οι φτερωτες σταματησαν.Ξαναρχιζουν μονο αν σκουντησεις τον ριακτορα και μετα απο λιγο σταματανε παλι.Κοιταξα να δω πως πιθανως επηρεαζει η ροη του νερου του φιλτρου,γι αυτο τσεκαρα οτι δεν υπηρχε τσακισμενο σωληνακι του φιλτρου που να κοβει την ροη και επισης ανοιξα το φιλτρο το καθαρισα(δεν ειχε βρωμια γιατι ειχε καθαριστει προσφατα),αρα δεν υπαρχει λογικα θεμα με την ροη του νερου.Παρατηρησα οτι οταν παρελαβα το ριακτορα δεν ηταν σφραγισμενη η συσκευασια του,ηταν συναρμολογημενος και οι φτερωτες επανω στο εσωτερικο σωληνακι του ριακτορα.Η πρωτη απο κατω ηταν η μεγαλη φτερωτη και ακριβως απο πανω η μικροτερη με τις χαρακιες.Περιγραφω τον ριακτορα γιατι ακριβως τον ιδιο εχει ο pagokoftis και ξερει την λειτουργια του.Αλλαξα θεση τις φτερωτες(την πανω κατω και αντιστροφα) αλλα παλι τα ιδια .Η σταθμη νερου στον ριακτορα παραμενει στην μεση και οι φτερωτες δεν γυριζουν.Ο ριακτορας ειναι βεντουζαρισμενος στα πλαινα εξωτερικα του ενυδρειου στην μεση της σταθμης του ενυδρειου.Αφου γεμισα νερα το σαλονι ουκ ολιγες φορες και εκανα δοκιμες ανεπιτυχως ,ειπα να ρωτησω και συγνωμη αν ειναι of topic αλλα το αναφερω εδω σαν συνεχεια προηγουμενης αναφορας του pagokofti για τον συγκεκριμενο ριακτορα.

pagokoftis
27-03-15, 10:15
Καλησπερα,
επανερχομαι καθως ειχα αναφερει οτι λειτοργουν ολα ενταξει αλλα αυτο κρατησε μια βδομαδα.Απο κει και μετα ανεβασε παλι πιεση(ανεβαζοντας και την δικη μου) και μετα εφαγε ολο το υλικο(κιτρικο) σε ελαχιστες μερες.Εχει αλλος παρομοια προβληματα??Δοκιμαζω τον β' τροπο που περιγραφει ο pagokoftis και ενω οπως εγραψα οτι για μια βδομαδα ηταν οκ μετα αρχισαν τα κουλά παλι!
Επισης παρελαβα και συνδεσα τον external reactor ,στη εξαγωγη του εξωτερικου φιλτρου αλλα και εκει υπαρχει θεμα!Ενω αρχικα γεμισε με νερο μεχρι επανω στις 2 φτερωτες που εχει εσωτερικα,σταδιακα επεσε η σταθμη (μεσα στον ριακτορα εννοω) και οι φτερωτες σταματησαν.Ξαναρχιζουν μονο αν σκουντησεις τον ριακτορα και μετα απο λιγο σταματανε παλι.Κοιταξα να δω πως πιθανως επηρεαζει η ροη του νερου του φιλτρου,γι αυτο τσεκαρα οτι δεν υπηρχε τσακισμενο σωληνακι του φιλτρου που να κοβει την ροη και επισης ανοιξα το φιλτρο το καθαρισα(δεν ειχε βρωμια γιατι ειχε καθαριστει προσφατα),αρα δεν υπαρχει λογικα θεμα με την ροη του νερου.Παρατηρησα οτι οταν παρελαβα το ριακτορα δεν ηταν σφραγισμενη η συσκευασια του,ηταν συναρμολογημενος και οι φτερωτες επανω στο εσωτερικο σωληνακι του ριακτορα.Η πρωτη απο κατω ηταν η μεγαλη φτερωτη και ακριβως απο πανω η μικροτερη με τις χαρακιες.Περιγραφω τον ριακτορα γιατι ακριβως τον ιδιο εχει ο pagokoftis και ξερει την λειτουργια του.Αλλαξα θεση τις φτερωτες(την πανω κατω και αντιστροφα) αλλα παλι τα ιδια .Η σταθμη νερου στον ριακτορα παραμενει στην μεση και οι φτερωτες δεν γυριζουν.Ο ριακτορας ειναι βεντουζαρισμενος στα πλαινα εξωτερικα του ενυδρειου στην μεση της σταθμης του ενυδρειου.Αφου γεμισα νερα το σαλονι ουκ ολιγες φορες και εκανα δοκιμες ανεπιτυχως ,ειπα να ρωτησω και συγνωμη αν ειναι of topic αλλα το αναφερω εδω σαν συνεχεια προηγουμενης αναφορας του pagokofti για τον συγκεκριμενο ριακτορα.

Γιατί ρε παιδι?? Δεν κατάλαβες κάτι στην διαδικασία?? Το σωληνάκι που πάει στην σόδα το έχεις μέχρι κάτω στον πάτο???
Ο μόνος λόγος που μου συνέβαινε αυτό στα πρώτα μου πειράματα ήταν η δημιουργία στοιβάδων υγρών (σε αυτό βοηθάει αν βάλεις απιονισμένο νερό πολύ)
Θα πρέπει αν κουνήσεις το μπουκάλι με την σόδα αρκετά να μην αφρίσει, αν αφρ΄σει τότε είναι ένδειξη οτι έχουν δημιουργηθέι στοιβάδες υγρών...
Πρέπει να φτιάξω το βίντεο...
Για τον ριάκτορα, όταν το ξεκίνησες γυρνάγανε αρκετά οι φτερωτές??? Αν ναι, για να σου γεμίζει CO2 και φυσικά κάποια στιγμή μετά να σταματήσει να λειτουργεί καθώς το νερό λόγω βαρύτητας πέφτει προς τα κάτω και δεν κινεί τις φτερωτές, θα πρέπει να είχες πολλές φυσαίδες ανά δευτερόλεπτο!!! Bubble counter έχεις?? Έχω διαπιστώσει οτι ο ριάκτορας αντέχει να διαλύει 3-4 φ/δευτ. με ροή 800l/h και λιγότερες φυσικά για μικρότερη ροή... Αλλά και 250l/h να έχεις, 1φ/δευτ την διαλύει και σίγουρα για τέτοια αντλία/φίλτρο θα έχεις και μικρό ενυδρείο και άρα 1φ/δευτ είναι υπεραρκετή!!! Μήπως σου συνέβη αυτό όταν δεν δούλευε σωστά το σύστημα CO2, καθώς αν ανεβαζε πίεση θα αυξάνονταν αρκετα οι φ/δευτ με συνέπεια να μην προλαβαίνει να τις διαλύσει ο ριάκτορας...
Τελειώνω το νέο μου ενυδρείο αυτο το ΣΚ και θα ανεβάσω βίντεο με την κατασκευή του φίλτρου αλλά και του συστήματος CO2!!
Στεναχωριέμαι γιατι νιώθω λες και έχω πάρει στο λαιμό μου κοσμάκη με την μέθοδο αυτή παραγωγής CO2 και περισσότερο γιατί σε εμένα δουλεύουν σε 4 ενυδρεία άψογα... :( :( :(

nik77
28-03-15, 22:37
Αφαιρεσα το συσωρευμενο co2 ,γυριζουν οι φτερωτες για λιγο και ξανα παλι τα ιδια.Περιπου 2 φυσαλ/sec eheim 2213 (440lt).Δεν ξερω τι να πω,θα τα φαει το μαυρο το σκοταδι πακετο ολα ,αγανακτησα!Το φιλτρο εχει τα υλικα τα "μαμα" μεσα πλην του ανθρακα που τον εβγαλα τελειως οταν βρωμισε ενω οταν βρωμισε το βαμβακι του δεν εβαλα το εργοστασιακο αλλα ενυδρειακο εμποριου και απο αυτο λιγο για να μην του "στουπωσω" και πεσει η ροη!

Themis_aqua
29-03-15, 02:11
Μηπως ο reactor χρειαζεται μεγαλυτερο φιλτρο, πιο ισχυρη ροη για να λειτουργησει σωστα;Εγω που χω εσωτερικο φιλτρο 360 λτ/ωρα ετσι οπως πεφτειι η ροη πιστευω δεν θα μου δουλευε ο ριακτορας και γιαυτο δεν τον παραγγειλα και πηρα diffuser..

pagokoftis
30-03-15, 01:06
Απο τις φωτός που βλέπω, δεν έχεις ανεπίστροφες βαλβίδες στην δεύτερη μπουκάλα με την σόδα και το σωληνάκι πάει μέχρι κάτω στι μίγμα!!! Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι... Εκτός αν δεν φαίνεται καλά στην φωτό!! Βγάλε 2-3 καλύτερες!!!
Για το ριάκτορα, τα 440l/h με 2φ/δευτ, έχοντας και μια πτώση στη ροή, δεν λειτουργούν!!! Πρέπει να μειώσεις φυσαλίδες... Πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου και θες τόσο πολύ CO2????
Επίσης στις φωτός, το ενυδρείο σου φαίνεται αρκετά μεγάλο για το φίλτρο που του έχεις...
Αν είχες πριν diffuser, μην νομίζεις οτι θες τον ίδιο αριθμό φυσαλίδων, θες πολύ λιγότερες λόγω πολύ καλύτερης διάχυσης του παραγόμενου CO2!!!

nik77
30-03-15, 16:51
Ειναι καθαρα θεμα ροης το χω καταλαβει απο τις δοκιμες που κανω εδω και 5 μερες,με το ζορι γυρναει κ μετα σταματαει και με την 1+ φυσαλ/sec.Στην μπουκαλα με τη σοδα εχω 2 ανεπιστροφες και το σωληνακι παει μεχρι κατω.Το ενυδρειο ειναι 86 λιτρα το φιλτρο ειναι οκ για τα λιτρα του.Το ειχα 2φυσαλ πριν γιατι το difusser ηταν προβληματικο και η διαχυση ηταν ανεπαρκης.Τωρα το εχω στην 1 φυσαλλιδα και παλι ομως σταματαει.Οταν βρω χρονο θα καθαρισω καλα φιλτρο,φτερωτη φιλυρου κ σωληνες μηπως κ βελτιωσω ελαχιστα την ροη και τουλαχιστον να σπαει σιγουρα την μια φυσαλιδα.Το μειγμα δεν δουλευει ακομη σταθερα και επηρεαζει σιγουρα κ αυτο(μπορει και μονο αυτο)

pagokoftis
31-03-15, 23:02
Soory κι όλας αν σε πρήζω, αλλά τις ανεπίστροφες που τις έχεις?? Στην τελευταία από τις 3 παραπάνω φωτός, δεν τις βλέπω πουθενά!!! Θα πρέπει να είναι στο πάνω μέρος και εγώ βλέπω μόνο το σωληνάκι που κατεβαίνει!!!
Για να λειτουργεί για λίγο ο ριάκτορας και μετά να σταματάει, θέμς ροής είναι!!
Τσέκαρε αν βγάζει όντως τα λίτρα που λέει το φίλτρο σου, γιατί το έχω δοκιμάσει με αντλία 400l/h και τις 2φ/δευτ. τις είχε οριακά...
Βάλε το φίλτρο σου να βγάζει νερό σε ένα κουβά για 20-30 δευτερόλεπτα και δες πόσα λίτρα σου βγάζει ανα δευτερόλεπτο και πολλαπλασίασε επί 3600..

Themis_aqua
11-04-15, 17:31
Παιδια καλη ανάσταση να εχουμε!!!Λοιπον να σας πω κι εγω την εμπειρια μου με το συστηματακι diy co2 (d301)..Tα συναισθηματα αναμεικτα..:(Δουλευει εδω και μια βδομαδα περιπου μετα απο καποιες ατυχιες που ειχα, ακολουθωντας την μεθοδο του φιλου pagokofti με τις 2 ανεπιστροφες.την παροχη την εχω στις 2 φυσ/δετ συμφωνα με το bubble counter και ειναι και σταθερη σε αυτη την πρωτη εβδομαδα πραγμα σημαντικο!.Ομως στο difusser τις μετραω σαφως λιγοτερες κι εκει ειναι που χω μπερδευτει..:confused:Για το μειγμα εβαλα 250 γρ κ.οξυ και 250 γρ. σοδα με 450 και περιπου 200 ml νερου αντιστοιχα.Επισης παρατηρω πως μου εχει τραβηξει αρκετο κιτρικο οξυ, ενω εχει αυξηθει η σταθμη στο δευτερο μπουκαλι με τη σοδα,μηπως κατι δεν γινεται σωστα;;
Αυτο ομως που με ανησυχει περισσοτερο ειναι πως τα ψαρια μου αρκετες φορες τα βρισκω στην επιφανεια, ειναι δυνατον να εχω τοσο διοξειδιο;Μετρησεις ph 7.5 και kh 11 δεν μου δινουν υψηλα επιπεδα co2 σε καμια περιπτωση ,βαση πινακα οποτε πως θα βρω την χρυση τομη ποσες φυσαλιδες το δευτερολεπτο;:rolleyes:Δεν μπορω να το εξηγησω..
Και τελος εξαφανιστηκε η νηματοειδη αλγη που ειχα, αλλα εμφανιστηκε καφε προς κοκκινωπη κατι πανω στην πετρα και στα φυλλα των φυτων, τα οποια δεν τα βλεπω να συμπεριφερονται πολυ καλυτερα σε σχεση με πριν..
Ισως ειναι νωρις ακομη και πρεπει να κανω υπομονη τι να πω θα δειξει..
Εδω να πω πως το φιλτρο μου ειναι εσωτερικο και οι περισσοτερες φυσαλιδες καταληγουν στην επιφανεια,ισως χρειαζομαι καλυτερη ροη,αλλα απ την αλλη τα ψαρια να καθονται πανω δεν μπορω να το καταλαβω...

pagokoftis
20-04-15, 09:54
Αν η διατομή του bubble counter και του diffuser είναι διαφορετική, μπορεί να βλέπεις διαφορετικό αριθμό φυσαλίδων, αλλά ποσοτικά είναι ίδιο το CO2, διαφορετικά μήπως έχεις κάπου διαρροή και γι' αυτό και η αυξημένη κατανάλωση κιτρικού?
Αν σου βγαίνει το CO2 με φυσαλίδες στην επιφάνεια αμέσως, δεν έχεις καθόλου καλή διάχυση, το μεγαλύτερο ποσοστό φεύγει στην επιφάνεια...
Τώρα για τα ψαράκια, δεν ξέρω... λογικά δεν πρέπει να είναι λόγω του CO2..
Αποτελέσματα θα δεις θεαματικά με την χρήση CO2, αλλά άσε άλλη μια βδομάδα...
Πάντως αν τα ψαράκια σου ασφυκτιούν από έλλειψη οξυγόνου, στο "τελικό" στάδιο θα τα βλέπεις να είναι με καρφωμένο το στόμα στην επιφάνεια κάθετα προς τα πάνω...

Themis_aqua
07-06-15, 20:16
Επανερχομαι στο θεμα μετα απο καιρο, αλλαξα το φιλτρο μου πηρα εξωτερικο οποτε και ξαναφτιαξα το μειγμα παει πολυ καλα τωρα 2 βδομαδες και λογω πιο δυνατης ροης εχω πολυ καλη διαχυση,σταθερη ποσοτητα, πρωτη φορα μετραω ph 7 πτωση 0,8 οποτε κανει δουλεια ειδα και διαφορα στα φυτα επιτελους αλλα...
Γρηγορη πτωση της σταθμης στο μπουκαλι Α με το κιτρικο.Δεν το βλεπω να κραταει πανω απο 20 μερες.Φιλε παγοκοφτη θα μπορουσες να μας πεις την ακριβη δοσολογια που βαζεις στα μπουκαλια;γιατι πιστευω εκει ειναι το θεμα:oΔιαρροη δεν εχω στο μπουκαλι κ στις συνδεσεις σιγουρα τι λες;;

alexis cosmo
08-06-15, 21:05
Και εγω εφτιαξα diy co2 αλλα ακομα δεν το δοκιμασα .
Αν καταλαα καλα το βαζεις στο φιλτρο μεσα και διαχεεται απο την εξοδο του φιλτρου???
Το σωληνακι που θα επεφτε στο ενυδρειο που ακριβως το βαζεις στο φιλτρο???
Και εγω εξωτερικο φιλτρο εχω.

nt7561
09-06-15, 06:49
Επειδή έχω παραγγείλει κι εγώ το συγκεκριμένο κιτ (d201), εν αναμονή της άφιξής του, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
αφού ετοιμάσω το μίγμα και κανονίσω την πίεση στα επίπεδα που χρειάζεται, θα αφήνω το σύστημα ανοιχτό όλη την ημέρα ή θα πρέπει να το κλείνω με το σβύσιμο των φώτων και να το ξανανοίγω όταν αυτά ανάβουν?

pagokoftis
09-06-15, 08:36
Επανερχομαι στο θεμα μετα απο καιρο, αλλαξα το φιλτρο μου πηρα εξωτερικο οποτε και ξαναφτιαξα το μειγμα παει πολυ καλα τωρα 2 βδομαδες και λογω πιο δυνατης ροης εχω πολυ καλη διαχυση,σταθερη ποσοτητα, πρωτη φορα μετραω ph 7 πτωση 0,8 οποτε κανει δουλεια ειδα και διαφορα στα φυτα επιτελους αλλα...
Γρηγορη πτωση της σταθμης στο μπουκαλι Α με το κιτρικο.Δεν το βλεπω να κραταει πανω απο 20 μερες.Φιλε παγοκοφτη θα μπορουσες να μας πεις την ακριβη δοσολογια που βαζεις στα μπουκαλια;γιατι πιστευω εκει ειναι το θεμα:oΔιαρροη δεν εχω στο μπουκαλι κ στις συνδεσεις σιγουρα τι λες;;

Ωραία, μια χαρά... Λοιπόν για να μην μπερδεύω με τιμές... Με χρήση ηλεκτρομαγνητικής 8 ώρες τη μέρα, με 1 κιλό σόδα και 1 κιλό κιτρικό οξύ μου βγάζει περίπου 8 μήνες... Υπολόγιζα οτι θα κράταγε χρόνο, αλλά δεν..
Θα ξανακοιτάξω τα ποστ να δω μην έγραψα κάτι λάθος...
Αν έχεις όλη τη μέρα ανοιχτό, με 250γρ σόδα και κιτρικό, με 1φ/δευτ. βγαίνει ακριβώς 20 μέρες...

Επειδή έχω παραγγείλει κι εγώ το συγκεκριμένο κιτ (d201), εν αναμονή της άφιξής του, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
αφού ετοιμάσω το μίγμα και κανονίσω την πίεση στα επίπεδα που χρειάζεται, θα αφήνω το σύστημα ανοιχτό όλη την ημέρα ή θα πρέπει να το κλείνω με το σβύσιμο των φώτων και να το ξανανοίγω όταν αυτά ανάβουν?

Αυτό εξαρτάται από εσένα... Όλη μέρα είναι σπατάλη εκτός και αν έχεις νερό βρύσης με υψηλο ph και η μείωση του ph λόγω του CO2 είναι μεγάλη, αν ανοίγεις τα φώτα μόνο για 8ωρο ας πούμε...
Σε εμένα η μεταβολή του ph είναι 0.3 οπότε δεν την θεωρώ πολύ μεγάλη και το λειτουργώ 8ωρο μόνο...

Και εγω εφτιαξα diy co2 αλλα ακομα δεν το δοκιμασα .
Αν καταλαα καλα το βαζεις στο φιλτρο μεσα και διαχεεται απο την εξοδο του φιλτρου???
Το σωληνακι που θα επεφτε στο ενυδρειο που ακριβως το βαζεις στο φιλτρο???
Και εγω εξωτερικο φιλτρο εχω.

Αν έχεις εσωτερικό φίλτρο και δεν χρησιμοποιείς κάποιο ριάκτορα, την έξοδο την βάζεις χαμηλά (συνήθως) εκεί που είναι η είσοδος νερού του φίλτρου σου, ώστε να σου βγάλει το CO2 με πίεση στην έξοδο... Να έχεις υπ' οψην σου όμως, ότι αν η έξοδος του φίλτρου σου έχει spray bar ή γενικότερα βρίσκεται πάνω ή στο ίδιο επίπεδο με την στάθμη του ενυδρείου σου θα έχεις μεγάλες απώλειες...

nt7561
09-06-15, 12:26
Αυτό εξαρτάται από εσένα... Όλη μέρα είναι σπατάλη εκτός και αν έχεις νερό βρύσης με υψηλο ph και η μείωση του ph λόγω του CO2 είναι μεγάλη, αν ανοίγεις τα φώτα μόνο για 8ωρο ας πούμε...
Σε εμένα η μεταβολή του ph είναι 0.3 οπότε δεν την θεωρώ πολύ μεγάλη και το λειτουργώ 8ωρο μόνο...

To ph είναι σταθερά στο 8.
Επομένως θα δω τι πτώση του θα έχω και κατόπιν θα δω αν το έχω μόνιμα ανοικτό, σωστά?

pagokoftis
09-06-15, 13:30
Ναι ακριβώς, αν και με τόσο ψηλό ph νομίζω θα έχεις μεγάλες διακυμάνσεις αν το ανοιγοκλείνεις και θα ήταν καλύτερο να το έχεις μόνιμα ανοιχτό.. Αλλά μην σε προκαταβάλλω, θα το δεις μόνος σου μετρώντας...

nt7561
09-06-15, 13:41
Ναι ακριβώς, αν και με τόσο ψηλό ph νομίζω θα έχεις μεγάλες διακυμάνσεις αν το ανοιγοκλείνεις και θα ήταν καλύτερο να το έχεις μόνιμα ανοιχτό.. Αλλά μην σε προκαταβάλλω, θα το δεις μόνος σου μετρώντας...

Άλλη μια ερώτηση.
Τι μίγμα ακριβώς να κάνω?
250 γρ. κιτρικό με 600 γρ. απιονισμένο νερό και 250 μλ σκέτη σόδα ή κάτι άλλο (γράφεις παραπάνω για 1 κιλο κιτρικο και 1 κιλο σόδα)

Themis_aqua
09-06-15, 15:00
Ναι ακριβώς, αν και με τόσο ψηλό ph νομίζω θα έχεις μεγάλες διακυμάνσεις αν το ανοιγοκλείνεις και θα ήταν καλύτερο να το έχεις μόνιμα ανοιχτό.. Αλλά μην σε προκαταβάλλω, θα το δεις μόνος σου μετρώντας...

Kι εγω δεν το ανοιγοκλεινω για το λογο που εχουμε ξανα μιλησει ειναι αδυνατο να πετυχεις την ιδια ρυθμιση καθημερινα και με τις μεταβολες στο co2 θα γεμισουμε αλγες.:smt120Εκει θελει μεγαλη προσοχη:(Κι εμενα το ph 8 ηταν και αφηνωντας το ολη μερα ανοιχτο εχω πτωση 0,8 περιπου που δεν ειναι και λιγο, με βαζεις σε σκεψεις τωρα κι αν σκεφτεις την ποσοτητα που φευγει τζαπα μηπως η ηλεκτρομαγνητικη ειναι μονοδρομος;;
-------------------------
[QUOTE=pagokoftis;892290]
Ωραία, μια χαρά... Λοιπόν για να μην μπερδεύω με τιμές... Με χρήση ηλεκτρομαγνητικής 8 ώρες τη μέρα, με 1 κιλό σόδα και 1 κιλό κιτρικό οξύ μου βγάζει περίπου 8 μήνες... Υπολόγιζα οτι θα κράταγε χρόνο, αλλά δεν..
Θα ξανακοιτάξω τα ποστ να δω μην έγραψα κάτι λάθος...
Αν έχεις όλη τη μέρα ανοιχτό, με 250γρ σόδα και κιτρικό, με 1φ/δευτ. βγαίνει ακριβώς 20 μέρες...

Αρα ανα σκεφτεις πως το χω ανοιχτο ολο το 24 ωρο με 250γρ σοδα-κ.οξυ και 1,5 φ./sec που το χω ρυθμισει τοτε καλα μου κραταει ενα 20 ημερο, κακως απογοητευτηκα νομιζωντας πως δεν φτιαχνω καλα το μειγμα..Αν ειχα κι εγω ηλεκτρομαγνητικη και το κλεινα με τα φωτα , θα κραταγε μηνα και παραπανω ετσι δεν ειναι;:pΕυχαριστω για την απαντηση:p:p
Τι μπουκαλια χρησιμοποιεις για 1 κιλο μειγμα τα ιδια 1,5 λιτρα της κ. κολα;Απο ποσοτητα νερου;

pagokoftis
09-06-15, 17:29
Άλλη μια ερώτηση.
Τι μίγμα ακριβώς να κάνω?
250 γρ. κιτρικό με 600 γρ. απιονισμένο νερό και 250 μλ σκέτη σόδα ή κάτι άλλο (γράφεις παραπάνω για 1 κιλο κιτρικο και 1 κιλο σόδα)

Για αρχή μια χαρά είναι!! Απλά σαν πείραμα το έκανα να δω τα προβήματα σε 4πλάσσια δόση, αλλά πήγε μια χαρά...
Άρχισε όμως καλύτερα με μικρότερη δόση που γράφεις γιατί όλο και κάτι μπορεί να γίνει στο ξεκίνημα, μην πάει τζάπα το μίγμα...

Kι εγω δεν το ανοιγοκλεινω για το λογο που εχουμε ξανα μιλησει ειναι αδυνατο να πετυχεις την ιδια ρυθμιση καθημερινα και με τις μεταβολες στο co2 θα γεμισουμε αλγες.:smt120Εκει θελει μεγαλη προσοχη:(Κι εμενα το ph 8 ηταν και αφηνωντας το ολη μερα ανοιχτο εχω πτωση 0,8 περιπου που δεν ειναι και λιγο, με βαζεις σε σκεψεις τωρα κι αν σκεφτεις την ποσοτητα που φευγει τζαπα μηπως η ηλεκτρομαγνητικη ειναι μονοδρομος;;

Αρα ανα σκεφτεις πως το χω ανοιχτο ολο το 24 ωρο με 250γρ σοδα-κ.οξυ και 1,5 φ./sec που το χω ρυθμισει τοτε καλα μου κραταει ενα 20 ημερο, κακως απογοητευτηκα νομιζωντας πως δεν φτιαχνω καλα το μειγμα..Αν ειχα κι εγω ηλεκτρομαγνητικη και το κλεινα με τα φωτα , θα κραταγε μηνα και παραπανω ετσι δεν ειναι;:pΕυχαριστω για την απαντηση:p:p
Τι μπουκαλια χρησιμοποιεις για 1 κιλο μειγμα τα ιδια 1,5 λιτρα της κ. κολα;Απο ποσοτητα νερου;

Ναι μια χαρά είσαι, επίσης bubble counter με bubble counter έχουν διαφορετική διατομή, οπότε δεν μπορώ να είμαι απόλυτα ακριβής... Το 1.5φ το δικό σου μπορεί να είναι 2φ ή 1φ δικό μου...
Με την ηλεκτρομαγνητική είναι ο μόνος τρόπος να το ανοιγοκλείνεις χωρίς να μεταβάλλεις την σταθερότητα της παροχής... Αν δεν έχεις μεγάλες μεταβολές στο ph θα είσαι οκ!!

Για το 1 κιλό έβαλα 2λιτρα κοκακόλας χωρίς κανένα πρόβλημα, με περίπου 800gr νερό στο κιτρικό και καθόλου νερό στη σόδα. Αν και δεν έφτασα στα όριά της την διαλυτότητα του κιτρικού οξέως , η θερμοκρασία σπιτιού ήταν 20-30°C , δεν παρατήρησα σε καμία περίπτωση κρυστάλωση...
Στους 20°C η διαλυτότητα είναι περίπου 148g/100 ml και στους 30°C 181g/100 ml...
Κατά την ολοκλήρωση της αντίδρασης, η στάθμη του διαλύματος στο δεύτερο μουκάλι ήταν ακριβώς εκεί που την υπολόγισα, χωρίς να καλύψει σωληνάκια, ανεπίστροφες κλπ...
Επίσης καθώς η διαλυτότητα του κιτρικού νατρίου είναι περίπου 92gr/100gr νερό στους 20°C, θερμοκρασία που μου τελέιωσε και το μίγμα, υπολογίζοντας και το παραγόμενο κατά την αντίδραση νερό, δεν είχα ίζημα κιτρικού νατρίου, οπότε εύκολα πάλι μπόρεσα να διαπιστώσω και την λήξη της αντίδρασης, πριν μου τελειώσει το CO2, όπου πάλι είχα σχεδόν ίδια κατανάλωση από τα αρχικά υλικά...

Δεν υπάρχει όμως λόγος να φέρετε στα όριά του το σύστημα.. 5 λεπτά χρόνο θέλει να ξαναγεμίσεις, το λιγότερο μια φορά το μήνα, δεν είναι και τόσο κούραση...

8 μήνες με 2.80 ευρώ, δεν ξέρω αν συμφέρει με το γέμισμα μπουκάλας, αλλά για κάποιον που δεν έχει κάνει το έξοδο να αγοράσει τον εξοπλισμό, νομίζω οτι σίγουρα συμφέρει...
Με τις νέες βελονοειδείς οι οποίες έχουν αυτόματη εκτόνωση της πίεσης αν ξεπεράσει τα 4 ή 6 bar, αν κάτι πάει στραβά, πιστεύω οτι πλέον είναι και εντελώς ασφαλές το σύστημα...

alexis cosmo
09-06-15, 19:09
Εξωτερικο φιλτρο εχω πρεπει να βαλω και εσωτερικο??
Εχω και εναν κυκλοφοριτη

Themis_aqua
09-06-15, 20:30
Εξωτερικο φιλτρο εχω πρεπει να βαλω και εσωτερικο??
Εχω και εναν κυκλοφοριτη
οχι απαραιτητα..Ο πιο απλος και οικονομικος τροπος ειναι το diffuser!Εγω εχω παρει αυτον:http://olympia-p.gr/index.php?id_product=46&controller=product&id_lang=6
Στην αρχη πηρα εναν απο e bay αλλα τον εσπασα κατα λαθος κι επειδη δεν μπορουσα να περιμενω κανα μηνα αγορασα τον παραπανω απο ολυμπια..Βεβαια την καλυτερη διαχυση την κανεις με ριακτορα αλλα ανεβαινεις σε εξοδα και θεωρω πως θελει κι ενα βαθμο εξοικειωσης να ασχοληθεις καθ οτι πιο πολυπλοκη συνδεσμολογια και απαραιτητη προυποθεση η πολυ καλη ροη του φιλτρου ωστε να μπορει να διασπασει το co2 με το νερο..Αποψη μου ξεκινα με diffuser;)

pagokoftis
09-06-15, 21:09
Για μικρό ενυδρείο συμφωνώ!! Τι φυτά σκοπεύεις να βάλεις και πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο σου?

alexis cosmo
09-06-15, 21:53
330 λιτρα μικτα.
Μεχρι εχθες ειχα καταληξει γιατι απογοητευτικα με το διοξιδιο αλλα μετα απο διαβασμα ολο το βραδυ κατεληξα αλλα ακομα δεν ειναι σιγουρο σε eleocharis parvula σε ολο τον πατο και σε limnofila sessiliflora για ενα μικρο δασακι. Στην γωνια. Θα δοκιμασω αυτα τα φυτα και οτι γινει αλλα θελω πολλα για ολο τον πατο και απο οτι εθδα στην ελλαδα εζουν γυρο στα 11 ευρο απο πετ αλλα δεν ξερω τι ποσοτητα δινουν.

Themis_aqua
10-06-15, 00:18
330 λιτρα μικτα.
Μεχρι εχθες ειχα καταληξει γιατι απογοητευτικα με το διοξιδιο αλλα μετα απο διαβασμα ολο το βραδυ κατεληξα αλλα ακομα δεν ειναι σιγουρο σε eleocharis parvula σε ολο τον πατο και σε limnofila sessiliflora για ενα μικρο δασακι. Στην γωνια. Θα δοκιμασω αυτα τα φυτα και οτι γινει αλλα θελω πολλα για ολο τον πατο και απο οτι εθδα στην ελλαδα εζουν γυρο στα 11 ευρο απο πετ αλλα δεν ξερω τι ποσοτητα δινουν.
Φιλε μου σε 330 λιτρα ενυδρειο πας σε μπουκαλα αμα θες co2, και διαχυση με ριακτορα ταπεινη μου γνωμη ας σου πουνε τη γνωμη τους κι οι πιο εμπειροι.Παντως τα φυτα που αναφερεις ειναι ευκολα..:cool:Δοκιμασε καλυτερα την camboba caroliana αντι για την limnofilla ειναι πολυ πιο ομορφο το εβαλα προσφατα..Σε αυτο το καταστημα θα βρεις φτηνα φυτα: http://igna.gr/ (http://igna.gr/)
εχω αγορασει δινει πολυ καλη ποσοτητα,βεβαια υπαρχουν κι αλλα οπως η αβυσσος εχει καλες τιμες παρε τηλ. και ρωτα!!

nt7561
10-06-15, 10:59
Από εχτές και μέχρι να έρθει το κιτ, έβαλα CO2 με το γνωστό μίγμα (ζάχαρη - μαγιά). Η δίαχυση του CO2 στο νερό, ξεκίνησε κατά τις 21:30. Σήμερα το πρωί που μέτρησα το Ph, είχε πάει από το 8 στο 7,5. Είναι υπερβολική μείωση ή όχι?

pagokoftis
10-06-15, 14:44
330 λιτρα μικτα.
Μεχρι εχθες ειχα καταληξει γιατι απογοητευτικα με το διοξιδιο αλλα μετα απο διαβασμα ολο το βραδυ κατεληξα αλλα ακομα δεν ειναι σιγουρο σε eleocharis parvula σε ολο τον πατο και σε limnofila sessiliflora για ενα μικρο δασακι. Στην γωνια. Θα δοκιμασω αυτα τα φυτα και οτι γινει αλλα θελω πολλα για ολο τον πατο και απο οτι εθδα στην ελλαδα εζουν γυρο στα 11 ευρο απο πετ αλλα δεν ξερω τι ποσοτητα δινουν.

Είναι πάρα πολλά τα λίτρα σου!! Το είχες σκεφθεί για φυτεμένο το ενυδρείο όταν το αγόρασες??
Δεν είναι μόνο το CO2, αλλά θα χρειάζεσαι και αρκετά watt για φωτισμό, ειδικά αν θέλεις γρασιδάκια και αρκετά χρήματα για λιπάσματα...
Σίγουρα δεν θα σε καλύψει μόνο μία παροχή CO2 είτε πας σε μπουκάλα είτε σε DIY...
Εγώ έχω δουλέψει την παραπάνω μέθοδο μέχρι σε 180άρι αρκετά φυτεμένο με ριάκτορα και 4δ/δευτ. που πιστεύω είναι το όριο του ριάκτορα που μιλάγαμε παραπάνω... Επίσης το ενυδρείο είχε και έναν κινέζικο wavemaker λίγο πριν την μέση που έπαιρνε την "μειωμένη ροή" και την διασκόρπιζε μέχρι την άλλη άκρη στην επιστροφή... Και τα spraybars ήταν κάτω από την στάθμη του νερού... Πήγε μια χαρά...
Στα δικά σου λίτρα θα χρειαστείς 2 παροχές CO2 και πολύ καλή αλλά και προσεγμένη κυκλοφορία .ωστε να μην έχεις νεκρές περιοχές και να μην σκορπίζεις πολύ νερό στην επιφάνεις και έχεις απώλειες...
Αν θες απλά να βοηθήσεις λίγο τα φυτά σου, βάλε και μια παροχή με wavemakers όμως...
-------------------------
Από εχτές και μέχρι να έρθει το κιτ, έβαλα CO2 με το γνωστό μίγμα (ζάχαρη - μαγιά). Η δίαχυση του CO2 στο νερό, ξεκίνησε κατά τις 21:30. Σήμερα το πρωί που μέτρησα το Ph, είχε πάει από το 8 στο 7,5. Είναι υπερβολική μείωση ή όχι?

Αν έχεις αρκετή παροχή δεν είναι καθόλου υπερβολική μείωση... Έχω μετρήσει μέχρι και 1 μονάδα, από 7,6 σε 6,6... Απλά η μέθοδος αυτή δεν έχει κάποιο τρόπο να σταθεροποιήσεις την παροχή του CO2, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία στο ενυδρείο, η οποία πολλές φορές δουλεύει υπέρ των αλγών..
Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ την μέθοδο αυτή... Την χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος όμως πολλά χρόνια τώρα, αλλά δεν την έχω δει πουθενά να δουλεύει κοντρολαρισμένη όπως η μπουκάλα, ή η παραπάνω μέθοδος... Επίσης η παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θερμοκρασία και ειδικά το Χειμώνα, με εναλλαγή κρύου ζέστης, λόγω του καλοριφέρ π.χ. παίζει σε μεγάλο βαθμό η παροχή CO2...

nt7561
12-06-15, 13:06
Αν έχεις αρκετή παροχή δεν είναι καθόλου υπερβολική μείωση... Έχω μετρήσει μέχρι και 1 μονάδα, από 7,6 σε 6,6... Απλά η μέθοδος αυτή δεν έχει κάποιο τρόπο να σταθεροποιήσεις την παροχή του CO2, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισορροπία στο ενυδρείο, η οποία πολλές φορές δουλεύει υπέρ των αλγών..
Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ την μέθοδο αυτή... Την χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος όμως πολλά χρόνια τώρα, αλλά δεν την έχω δει πουθενά να δουλεύει κοντρολαρισμένη όπως η μπουκάλα, ή η παραπάνω μέθοδος... Επίσης η παραγωγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την θερμοκρασία και ειδικά το Χειμώνα, με εναλλαγή κρύου ζέστης, λόγω του καλοριφέρ π.χ. παίζει σε μεγάλο βαθμό η παροχή CO2...

Σήμερα ήρθε και το κιτ, οπότε θα προχωρήσω στην παροχή CO2 με αυτόν τον τρόπο. Πάντως χτες που ξαναμέτρησα το νερό, το Ph είναι σταθερό στο 7,5.
Η διαφορά των φυτών πάντως με το CO2 (και με τον τρόπο της μαγιάς) είναι απίστευτη!!

Themis_aqua
12-06-15, 14:34
Σημερα εφτιαξα καινουριο μειγμα;)μισο κιλο κ.οξυ με 400γρ νερο+μισο κιλο σοδα με ελαχιστο νερο μεσα.δουλεψε κατευθειαν τωρα το χω 1,5 φ./δευτ περιπου.
Το κιτρικο 4 ευρω το κιλο και τη σοδα 1,40 το κιλο απο καταστημα γενικου εμποριου καλα δεν ειναι;:D

pagokoftis
12-06-15, 23:30
Ωραία... Χαίρομαι που λειτουργεί... Είχα αρχίσει να πιστεύω οτι λειτουργεί μόνο στην Πάτρα το σύστημα :D :D :D
Εγώ παίρνω κιτρικό 2 ευρώ το κιλό και σόδα 0.8 το κιλό από κατάστημα με βότανα και μπαχαρικά...
-------------------------
Σήμερα ήρθε και το κιτ, οπότε θα προχωρήσω στην παροχή CO2 με αυτόν τον τρόπο. Πάντως χτες που ξαναμέτρησα το νερό, το Ph είναι σταθερό στο 7,5.
Η διαφορά των φυτών πάντως με το CO2 (και με τον τρόπο της μαγιάς) είναι απίστευτη!!

Καλή αρχή να έχεις φίλε μου!!!

alexis cosmo
13-06-15, 00:49
Παίδες έχει ένας φίλος πυροσβεστικά είδη και διάβαζα σε διάφορες σελίδες ότι οι μπουκάλες co2 είναι οι ίδιες με αυτές των πετ σοπ.
εκτός από την μπουκάλα τι άλλο αν τον ζητήσω να μου στείλει?
πχ
τι μανόμετρα χρειάζομαι ?
τι βαλβίδες?
Τι αντεπιστριφες?
τι ηλεκτροβανα?
ότι χρειάζομαι αν μπορώ να τα πάρω από αυτόν πείτε τό μου να το παρω.
υπάρχει κάτι που δεν θα βρω σ αυτόν? Εκτός από σωληνάκια και διάχυτη?
Ευχαριστω

nt7561
13-06-15, 23:31
Μόλις πριν από λίγο, τοποθέτησα κι εγώ το κιτ co2 D201.
Χρησιμοποίησα 250 γρ. κιτρικό με 600 γρ. απιονισμένο νερό και 250 γρ. σκέτη σόδα. Το μανόμετρο μετά τη διαδικασία ανάμειξης όπως την περιγράφει ο φίλος pagokoftis, έδειξε 1,5 bar.
Μετρητής diy με σύριγγα και βαλβίδα αντεπιστροφής και διάχυση του CO2 με τη βοήθεια του εσωτερικού φίλτρου (αερόπετρα στο τελευταίο "διαμέρισμα" του φίλτρου).
Η διάχυση του CO2 μέσα στο ενυδρείο με 1 φ/δ (κατά τη γνώμη μου) απίστευτη!!! Δείτε και τις φωτο. Καμία σχέση με το μείγμα ζάχαρης-μαγιάς.
Θα το παρακολουθώ τις επόμενες μέρες για να ελέγχω τυχόν μεταβολές της πίεσης.

pagokoftis
16-06-15, 16:30
Μια χαρά!! Θα δεις μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την μαγιά και σταθερότητα στην παροχή πάνω απ΄όλα... Καλή συνέχεια...
-------------------------
Παίδες έχει ένας φίλος πυροσβεστικά είδη και διάβαζα σε διάφορες σελίδες ότι οι μπουκάλες co2 είναι οι ίδιες με αυτές των πετ σοπ.
εκτός από την μπουκάλα τι άλλο αν τον ζητήσω να μου στείλει?
πχ
τι μανόμετρα χρειάζομαι ?
τι βαλβίδες?
Τι αντεπιστριφες?
τι ηλεκτροβανα?
ότι χρειάζομαι αν μπορώ να τα πάρω από αυτόν πείτε τό μου να το παρω.
υπάρχει κάτι που δεν θα βρω σ αυτόν? Εκτός από σωληνάκια και διάχυτη?
Ευχαριστω

Δεν κάνουν όλες οι μπουκάλες γενικά.. Νομίζω δεν κάνουν αυτές που έχουν υγρό υλικό/αφρό... Δες μέσα στο φόρουμ τι προτείνουν...

alexis cosmo
16-06-15, 23:04
Του είπα ότι είναι για ενυδρειο και μου ότι γνωρίζει γιατί δίνει σε πόλους.
Απλά μου είπε ότι μανόμετρα με ηλεκτροβανα και μετρητή φυσαλίδων να πάρω από πετ και αυτός δεν έχει.

nik77
03-08-15, 17:13
Καλησπερα.
Το δικο μου παιδες εχει προβληματα απο την πρωτη ημερα οπως διαβασατε,εκει που κατεληξα πλεον ειναι προβλημα της βελονοειδους βαλβιδας.Σταματαει η παροχη και συνεχιζει μονο αν ανοιξεις κι αλλο την βαλβιδα ,δινει παροχη για λιγο σταματαει ξανα κ.ο.κ Εχει σταματησει η συνεχομενη παροχη εδω και καιρο με αποτελεσμα να το εχω παρατησει.Χρησιμοποιω τον τροπο του παγοκοφτη με τις 2 ανεπιστροφες εντος του μπουκαλιου με την σοδα και η ακρη απο το σωληνακι βυθισμενη στο σοδονερο..Σκετη απελπισια..

pagokoftis
03-08-15, 23:19
Παρήγγειλε την καλή βελονοειδή που προτείνω παραπάνω, την έχει το d301 σύστημα αν δεν κάνω λάθος, με την χοντρή στρόφιγγα, η άλλη με την λεπτή δεν κάνει για ΤΙΠΟΤΑ.....

nik77
04-08-15, 14:55
Κι ομως αυτην εχω αυτο το συστημα εχω αγοαρασει το d301 .Ισως θελει καθαρισμα τι να πω θα την ξεβιδωσω τελειως και θα την καθαρισω με ξυδι.Δεν κανω κατι διαφορετικο απο αυτα που περιγραφεις και ομως εχω προβληματα.Διαβαζω τα δικα σου για 2-3 μηνες λειτουργιας συνεχομενα με ενα γεμισμα και προβληματιζομαι

pagokoftis
04-08-15, 22:55
περίεργο μου κάνει

Belafode
20-11-15, 01:37
καλησπέρα σε όλους. έχει δοκιμάσει κανένας το παρακάτω?

http://www.ebay.com/itm/DIY-CO2-Generator-D501-Kit-Planted-Aquarium-Valve-Pressure-Gauge-Diffuser-/171859176651?hash=item28039aeccb:g:EeYAAOSwT6pVpgi 2

έχει διαφορές από τα δ201 και δ301?

Themis_aqua
20-11-15, 07:45
Ναι το χω δει κι εγω αυτο κι απ οτι φαινεται ειναι ιδιο με το d301 οσον αφορα τη βελονοειδη και το μανομετρακι, τα οποια ομως εδω ειναι προσαρμοσμενα πανω στο πλαστικο οποτε δεν πανε περα-δωθε τα μπουκαλια κι αποφευγονται φθορες-διαρροες.Ειναι ας πουμε κατι πιο ολοκληρωμενο γι αυτο ειναι και κατι πιο ακριβο απ το d301:) Κι εγω το d301 εχω!

pagokoftis
20-11-15, 15:18
+1000

Belafode
21-11-15, 03:09
προτιμάμε αυτό αντί του δ301? αν χαλάσει κάτι πως το αντικαθιστάς? πχ χαλάει ένα σωληνάκι στο δ301 απλά το αλλάζεις!!! επίσης για κύβο 30 λίτρα που ετοιμάζω είναι η κατάλληλη μέθοδος για co2 ή προτείνετε κάτι άλλο? (αυτό το βιντεακι το περιμένω πως και πως!!!)

globalzero
21-11-15, 16:10
Παιδιά με την ηλεκτρομαγνητική έχω ένα θέμα.

Την έχω βάλει μαζί με το εσωτερικό φιλτράκι στον ίδιο χρονοδιακόπτη.

Κλείνουν όλα μια χαρά και πίεση έχω σταθερή.

Ωστόσο την άλλη μέρα όταν έρθει η ώρα να ξανανοίξει δε βλέπω φυσαλίδες αλλά ούτε και να πέφτει η πίεση :smt120

Σας έρχεται κατι στο μυαλό για τι να φταίει?

Με το χερι ξανά εάν ρυθμίσω τη βελονοειδή όλα καλά. πίεση συνήθως έχω 1-1.5 bar.

pagokoftis
21-11-15, 19:06
προτιμάμε αυτό αντί του δ301? αν χαλάσει κάτι πως το αντικαθιστάς? πχ χαλάει ένα σωληνάκι στο δ301 απλά το αλλάζεις!!! επίσης για κύβο 30 λίτρα που ετοιμάζω είναι η κατάλληλη μέθοδος για co2 ή προτείνετε κάτι άλλο? (αυτό το βιντεακι το περιμένω πως και πως!!!)

Νομίζω πως είναι το ίδιο με το 301 από λειτουργία, απλά το 501 έχει καλύτερη κατασκευή στήριξης των μπουκαλιών...

Το βίντεο έχει καθυστερήσει αρκετά το ξέρω... :( :( θα βρω χρόνο πριν τις γιορτές σίγουρα!!!!!!
-------------------------
Παιδιά με την ηλεκτρομαγνητική έχω ένα θέμα.

Την έχω βάλει μαζί με το εσωτερικό φιλτράκι στον ίδιο χρονοδιακόπτη.

Κλείνουν όλα μια χαρά και πίεση έχω σταθερή.

Ωστόσο την άλλη μέρα όταν έρθει η ώρα να ξανανοίξει δε βλέπω φυσαλίδες αλλά ούτε και να πέφτει η πίεση :smt120

Σας έρχεται κατι στο μυαλό για τι να φταίει?

Με το χερι ξανά εάν ρυθμίσω τη βελονοειδή όλα καλά. πίεση συνήθως έχω 1-1.5 bar.

Οι βελονοειδείς των συστημάτων αυτών δεν είναι και ότι καλύτερο γενικά, ειδικά αυτές των πρώτων συστημάτψν που παρουσιάστηκαν...
Ίσως κολλάει και σου παρουσιάζεται αυτό το θέμα...
Έχεις προσέξει αν κατά την ρύθμιση που κάνεις, την αφήνεις τελικά στην ίδια θέση?? Κάτι θα πρέπει να έχει "φαγωθεί" εσωτερικά λογικά...
Δεν είναι θέμα ηλεκτρομαγνητικής, οπότε μόνο αυτό μπορώ να φανταστώ...

paraskevas
15-01-16, 22:28
καλησπερα σας εχω διαβασει το ποστ σας σχετικα με το c02 αρκετες φορες και εκανα μια μικρη ερευνα στι ebay και βρηκα το 301 αυτο
http://www.ebay.com/itm/Professional-DIY-CO2-Kit-generator-planted-aquarium-live-plants-D201-D301-D501-/161391812187?var=&hash=item2593b39e5b:m:m0h4mZNMgfK7GKN9hZkll7g
και σκεφτομουν αντι να παρω αυτο αμα παρω τα εξης κομματια και τα ενωσω την ιδια δουλεια δεν θα κανει?
http://www.ebay.com/itm/DIY-CO2-Kit-Generator-Part-Bottle-Cap-with-Tubes-for-Planted-Aquarium-US01-/151825809748?var=&hash=item2359860154:m:mU1Fp5DLWF7Wb3d7RaFcxow
http://www.ebay.com/itm/CO2-Needle-Valve-For-Pressure-Guage-DIY-Diffuser-Planted-System-Aquarium-2-Types-/191724678389?var=&hash=item2ca3ae6cf5:m:mgybEGOSTtShZNiuJFJp7yA
http://www.ebay.com/itm/Pressure-Gauge-for-DIY-CO2-Generator-System-Live-Plant-Aquarium-/201217292033?hash=item2ed97c3701:g:a~cAAOSw~bFWG0F R

pagokoftis
16-01-16, 10:51
Ξεχωριστά, είσαι ήδη 14 ευρώ χωρίς σωληνάκι, αερόπετρα και έτοιμη ανεπίστροφη βαλβίδα στο σωληνάκι...
Πάρε το πακέτο, δεν γλιτώνεις κάτι...
Το σωληνάκι δεν είναι αεραντλίας, είναι διαφορετικό, πολύ πιο σκληρό (λόγω υψηλών πιέσεων) και πιο ακριβό από 50-70 λεπτά το μέτρο που έχει το απλό!!!
Αν έχεις κάποια κομμάτια ήδη, τότε μπορείς φυσικά...

Themis_aqua
19-01-16, 18:02
Παρασκευα κι εγω θα σου προτεινα να παρεις ολοκληρωμενο συστημα οπως αυτο που πηρα κι εγω:http://www.ebay.com/itm/Pro-DIY-CO2-systemwith-pressure-guage-check-valvePlanted-AquariumLive-Plant-D301-/281631337507?hash=item4192892c23:g:C~8AAOSw34FVBny I
Επιπλεον εχει και μικρη βαλβιδα εκτονωσης σε περιπτωση που παει κατι στραβα και ανεβει η πιεση αποτομα..Το λεω γιατι σε μενα συνεβη κατι αναλογο:cool:
Απο εκει και περα το μονο μειον στο συστημα ειναι η μικρομετρικη που δεν κραταει σταθερη πιεση οταν βαζουμε ηλεκτρομαγνητικη να ανοιγοκλεινει κι εκει ειναι ενας μεγαλος μπελας..Εγω καθε μερα ρυθμιζα την πιεση,ποτε εβγαζε πολυ ποτε λιγο, οποτε κατεληξα στο 24ωρο ανοικτο με αρκετη αναταραξη επιφανειας και μετρησεις ph να δω που βρισκομαι ..Απλα τελειωνει το μειγμα γρηγορα..
Μπορει και το δουλευει κανεις με ηλεκτροβανα κι εχει απολυτα σταθερη πιεση με το ανοιξε-κλεισε;;:confused:
-----------------
Κατι αλλο επειδη θελω να κανω χρηση 2λιτρων μπουκαλιων , ποια ειναι η μεγιστη ποσοτητα κιτρ.οξεως και σοδας που μπορουμε να βαλουμε;Το εχει κανει κανεις;;Στα 1,5λιτρα που εφτιαξα αυτη τη βδομαδα εβαλα απο 300γρ σε καθε μπουκαλι με 800 και 150μλ νερου αντιστοιχα και λειτουργει αψογα!!
Εχει αραγε περιθωριο για 1 κιλο σε 2λιτρο μπουκαλι ή ειναι υπερβολη;;

pagokoftis
19-01-16, 21:30
Παρασκευα κι εγω θα σου προτεινα να παρεις ολοκληρωμενο συστημα οπως αυτο που πηρα κι εγω:http://www.ebay.com/itm/Pro-DIY-CO2-systemwith-pressure-guage-check-valvePlanted-AquariumLive-Plant-D301-/281631337507?hash=item4192892c23:g:C~8AAOSw34FVBny I
Επιπλεον εχει και μικρη βαλβιδα εκτονωσης σε περιπτωση που παει κατι στραβα και ανεβει η πιεση αποτομα..Το λεω γιατι σε μενα συνεβη κατι αναλογο:cool:
Απο εκει και περα το μονο μειον στο συστημα ειναι η μικρομετρικη που δεν κραταει σταθερη πιεση οταν βαζουμε ηλεκτρομαγνητικη να ανοιγοκλεινει κι εκει ειναι ενας μεγαλος μπελας..Εγω καθε μερα ρυθμιζα την πιεση,ποτε εβγαζε πολυ ποτε λιγο, οποτε κατεληξα στο 24ωρο ανοικτο με αρκετη αναταραξη επιφανειας και μετρησεις ph να δω που βρισκομαι ..Απλα τελειωνει το μειγμα γρηγορα..
Μπορει και το δουλευει κανεις με ηλεκτροβανα κι εχει απολυτα σταθερη πιεση με το ανοιξε-κλεισε;;:confused:
-----------------
Κατι αλλο επειδη θελω να κανω χρηση 2λιτρων μπουκαλιων , ποια ειναι η μεγιστη ποσοτητα κιτρ.οξεως και σοδας που μπορουμε να βαλουμε;Το εχει κανει κανεις;;Στα 1,5λιτρα που εφτιαξα αυτη τη βδομαδα εβαλα απο 300γρ σε καθε μπουκαλι με 800 και 150μλ νερου αντιστοιχα και λειτουργει αψογα!!
Εχει αραγε περιθωριο για 1 κιλο σε 2λιτρο μπουκαλι ή ειναι υπερβολη;;

Εγώ με την μικρομετρική του 101 είχα θέματα, στις αρχές που είχαν βγει τα πρώτα συστήματα!! Με αυτή των 201 και 301 δεν είχα ποτέ πρόβλημα!! Μήπως είναι χαλασμένη?? Δεν υπάρχει κάτι που να αλλάζει όταν κλείνεις την παροχή και την ξανανοίγεις μετά....
Έχω βάλει σε 2λιτρη 1 κιλό + 1κιλό, απλά πρόσεξε την θέση της ανεπίστροφης στο δεύτερο μπουκάλι!! Πήγε μια χαρά...

Themis_aqua
21-01-16, 11:37
Φιλε pagokofti ευχαριστω για την απαντηση!!:pΕννοεις η ανεπιστροφη να ειναι ψηλα στο μπουκαλι για να μην την καλυψει το μειγμα με την ανοδο της σταθμης σωστα;Παντως εδω διαβαζω για περιπτωσεις παιδιων που εχουν μπουκαλα με διπλα μανομετρα κτλ με σαφως καλυτερης ποιοτητας μικρομετρικες που παρ αυτα αντιμετωπιζουν το ιδιο θεμα με την ανισορροπια στην παροχη οταν ανοιγοκλεινει η ηλεκτκροβανα οποτε το δουλευουν 24/7 και για αυτο το λογο..:rolleyes:Σιγουρα η δικη μου εχει καποιο θεμα οποτε εχω δει αυτη(http://www.ebay.com/itm/CO2-Needle-Valve-For-Guage-Diffuser-Pressure-System-DIY-Planted-Aquarium-2-Types-/381463170370?var=&hash=item58d0fa0d42:m:mgybEGOSTtShZNiuJFJp7yA) πως την βλεπεις;Δειχνει πανομοιοτυπη με αυτη που φοραει το d301..

pagokoftis
21-01-16, 23:05
Φιλε pagokofti ευχαριστω για την απαντηση!!:pΕννοεις η ανεπιστροφη να ειναι ψηλα στο μπουκαλι για να μην την καλυψει το μειγμα με την ανοδο της σταθμης σωστα;Παντως εδω διαβαζω για περιπτωσεις παιδιων που εχουν μπουκαλα με διπλα μανομετρα κτλ με σαφως καλυτερης ποιοτητας μικρομετρικες που παρ αυτα αντιμετωπιζουν το ιδιο θεμα με την ανισορροπια στην παροχη οταν ανοιγοκλεινει η ηλεκτκροβανα οποτε το δουλευουν 24/7 και για αυτο το λογο..:rolleyes:Σιγουρα η δικη μου εχει καποιο θεμα οποτε εχω δει αυτη(http://www.ebay.com/itm/CO2-Needle-Valve-For-Guage-Diffuser-Pressure-System-DIY-Planted-Aquarium-2-Types-/381463170370?var=&hash=item58d0fa0d42:m:mgybEGOSTtShZNiuJFJp7yA) πως την βλεπεις;Δειχνει πανομοιοτυπη με αυτη που φοραει το d301..

Ναι αυτό εννοώ!!
Ναι πάρε αυτή, την έχω αγοράσει κι εγώ για 2 D101 συστήματα και παίζει μια χαρά!!!
Δεν είχα ποτέ μπουκάλα και μου κάνει πολύ περίεργο... Απλά επειδή δεν μπορώ να φανταστώ κάτι να αλλάζει στο άνοιξε κλείσε... Δηλαδή αν έχεις μισόκλειστη μια βρύση και κάνει διακοπή νερού η ΕΥΔΑΠ, όταν επαναφέρει το νερό, το ίδιο θα τρέξει η βρύση όπως και πριν... Και το CO2 δεν είναι νερό, να πω οτι θα πιάσει άλατα ή ξέρω 'γω κάτι να γίνει... Είναι αέριο... και έστω οτι με την όποια υγρασία από το μπουκάλι παράγεται H2CO3 και οξειδώνει την μικρομετρική... θα έπαιρνε αρκετό καιρό να γίνει... Τέλος πάντων...
Δεν είναι σε καμία περίπτωση οτι δεν πιστεύω εσένα, ή τους ανθρώπους που αναφέρεις, απλά μου κάνει περίεργο προσπαθώντας να το εξηγήσω...
Το μικρόβιο του Φυσικού :D :D :D

Πάντως με την μικρομετρική του D101, το πάθαινα κι εγώ αυτό!! Αν και όταν άφηνα το αέριο για 1-2 λεπτά επανερχόταν στη ροή που είχε 16 ώρες πριν... Αλλά σε βάθος χρόνου, κάθε βδομάδα τουλάχιστον, έπρεπε να σφίγγω και λιγάκι, καθώς πέρναγε περισσότερο αέριο, μέχρι που δεν έσφιγγε άλλο και συνέχιζε να περνάει ανεμπόδιστο το CO2 :D :D :D Και την έστειλα για ανακύκλωση :D :D :D :D :D :D

Themis_aqua
22-01-16, 13:44
Τα πες ολα τελος ειμαι μαζι σου:grin::grin:Θα παραγγειλω αυτη τη μικρομετρικη και μεχρι να ερθει 24/7 ανοικτο..Στο τελος ξερεις θα ανοιξουμε θεμα "diy co2 κιτρικο vs μπουκαλα "να γινει χαμος...:D:D:D

pagokoftis
22-01-16, 17:47
Τα πες ολα τελος ειμαι μαζι σου:grin::grin:Θα παραγγειλω αυτη τη μικρομετρικη και μεχρι να ερθει 24/7 ανοικτο..Στο τελος ξερεις θα ανοιξουμε θεμα "diy co2 κιτρικο vs μπουκαλα "να γινει χαμος...:D:D:D

:D :D :D :D Μωρέ μια χαρά είναι και η μπουκαλίτσα, και το κόστος γεμίσματος δεν νομίζω οτι είναι πολύ, απλά είναι απαγορευτικό για πολλούς το κόστος απόκτησης...

Δώσε ενέργεια!!! :D :D :D

emperor4her
25-04-16, 02:09
Καλησπερα επειδη λεω να φυγω και εγω σιγα σιγα απο το ζαχαρονερο, αυτη (http://www.banggood.com/DIY-CO2-Generator-Dedicated-Low-temperature-Electromagnetic-Valve-p-928256.html) πως τη βλεπετε?
Για κιτ λεω να παω στο 501.

paraskevas
25-04-16, 18:23
παιδια επειδη λεω να το βαλω το συστηματακι μπροστα αυτες τις μερες τελικα πια διαταξη λετε να ακολουθησω γιατι εχουν ειπωθει πολλες γνωμες.
Επεισης διαθετω και ηλεκτρομαγνητικη λετε να την βαλω η οχι?

pagokoftis
25-04-16, 20:17
Καλησπερα επειδη λεω να φυγω και εγω σιγα σιγα απο το ζαχαρονερο, αυτη (http://www.banggood.com/DIY-CO2-Generator-Dedicated-Low-temperature-Electromagnetic-Valve-p-928256.html) πως τη βλεπετε?
Για κιτ λεω να παω στο 501.

Μια χαρά είναι!!!
-------------------------
παιδια επειδη λεω να το βαλω το συστηματακι μπροστα αυτες τις μερες τελικα πια διαταξη λετε να ακολουθησω γιατι εχουν ειπωθει πολλες γνωμες.
Επεισης διαθετω και ηλεκτρομαγνητικη λετε να την βαλω η οχι?

Σου προτείνω την παρακάτω...
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69328&d=1420155460
Την δουλεύω πάνω από 1.5 χρόνο και πάει μια χαρά...
Ηλεκτρομαγνητική αν θες βάλε την, αρκεί να μην έχεις μεγάλες μεταβολές στο ph σου...

paraskevas
25-04-16, 20:52
εχω καποιες ερωτησεις
στο μπουκαλι Α χρειαζεται αεροπετρα κατω?
επισης σε πια θεση μπενει η ηλεκτρομαγνητικη?
στο μπουκαλι Β που ειναι οι 2 οι ανεπιστροφες αυτη την συνδεσμολογια Υ μπορω να την κανω με ενα Τ που εχω?
επισης στο μπουκαλι Β το λαστιχο παει μεχρι κατω?
μπορεις να μου πεις μια τις δοσολογιες για μπουκαλια 1.5 λιτρα
εχω σε καποιες φωτο πολλοι βαζουν την εξοδο του συστηματος στην εισοδο του εξ. φιλτρου κανει καλο το co2 να περναει απο τα υλικα?

pagokoftis
26-04-16, 12:51
εχω καποιες ερωτησεις
στο μπουκαλι Α χρειαζεται αεροπετρα κατω?
επισης σε πια θεση μπενει η ηλεκτρομαγνητικη?
στο μπουκαλι Β που ειναι οι 2 οι ανεπιστροφες αυτη την συνδεσμολογια Υ μπορω να την κανω με ενα Τ που εχω?
επισης στο μπουκαλι Β το λαστιχο παει μεχρι κατω?
μπορεις να μου πεις μια τις δοσολογιες για μπουκαλια 1.5 λιτρα
εχω σε καποιες φωτο πολλοι βαζουν την εξοδο του συστηματος στην εισοδο του εξ. φιλτρου κανει καλο το co2 να περναει απο τα υλικα?

Δεν χρειάζεται αερόπετρα
η ηλεκτρομαγνητική μπαίνει στην έξοδο του CO2, μετά την μικρομετρική, ώστε να μπορεί να σου κλείνει άνετα την παροχή καθώς η πίεση μετά την μικρομετρική είναι πολύ χαμηλότερη...
Βέβαιως γίνεται με Τ, κι εγώ έτσι το κάνω... Στο περίπου είναι το σχέδιο...
Στο Β μπουκάλι το λάστιχο πάει μέχρι κάτω, ώστε σίγουρα να έρχεται σε επαφή με την σόδα...
Σε 1.5 λίτρο είναι όπως τις δίνω στα 250γρ κιτρικό και άλλο τόσο σόδα..
Μπορέις να βάλεις και την διπλάσσια, αλλά για δοκιμή είναι μια χαρά τα 250
Νερό αν γίνεται απεσταγμένο ή από ΑΟ αν και στην διάταξη αυτή δεν είναι υποψχρεωτικό...
Στην σόδα ελάχιστο νερό ίσα που να καλύπτει την σκόνη και στο κιτρικό το ελάχιστο που μπορέι να διαλύσει τα 250 κιτρικού... Το κιτρικό έχει διαλυτότητα περίπου 60γρ/100ml νερού.. οπότε 500-600 νεράκι είναι μια χαρά...
Πολλοι έχουν καλά αποτελέσματα με αυτή την μέθοδο, αλλά υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης CO2 στο άνω μέρος του καδου του φιλτρου και αν δεν μπορέι να το διαλύσει να χαλάσει...
Λειτουργεί σαν ριάκτορας πάντως...
Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο εξωτερικούς ριάκτορες... καθώς το παραπάνω πρόβλημα το αντιμετώπισα, αν και το φίλτρο ήταν σχετικά μικρό...

paraskevas
26-04-16, 13:01
οκ σε ευχαριστω τις πιο πολλες αποριες τις ελυσα, αλλα κολλησα λιγο στην θεση της ηλεκτρομαγνητικης λες την βαζω μετα την εξοδο του μπουκαλιου Β και μετα μπενει το bubble counter.
Επισης επειδη για την ωρα δεν εχω diffuser και εχω παραγγειλει τον γυαλινο απο ebay λες να το βαλω σκετο το σωλινακι κατω απο το spaybar η να βαλω μια αεροπετρα?

emperor4her
26-04-16, 16:28
οκ σε ευχαριστω τις πιο πολλες αποριες τις ελυσα, αλλα κολλησα λιγο στην θεση της ηλεκτρομαγνητικης λες την βαζω μετα την εξοδο του μπουκαλιου Β και μετα μπενει το bubble counter.
Επισης επειδη για την ωρα δεν εχω diffuser και εχω παραγγειλει τον γυαλινο απο ebay λες να το βαλω σκετο το σωλινακι κατω απο το spaybar η να βαλω μια αεροπετρα?

Εγω εχω σκεφτει να το βαλω μεσα σε ενα μικρο φιλτρακι που εχω, αλλα δεν ξερω αν ειναι καλυτερα η οχι.
εχω παραγγειλει και εγω οποτε φιλε παγοκοφτη αν στη συνδεσμολογια κολησω καπου, ερχεσαι σπιτι μου και κερναω καφε μιας και εισαι απο πατρα! :smt020

pagokoftis
27-04-16, 09:28
οκ σε ευχαριστω τις πιο πολλες αποριες τις ελυσα, αλλα κολλησα λιγο στην θεση της ηλεκτρομαγνητικης λες την βαζω μετα την εξοδο του μπουκαλιου Β και μετα μπενει το bubble counter.
Επισης επειδη για την ωρα δεν εχω diffuser και εχω παραγγειλει τον γυαλινο απο ebay λες να το βαλω σκετο το σωλινακι κατω απο το spaybar η να βαλω μια αεροπετρα?

Ναι ανάμεσα μικρομετρική και bubble counter!!
Αερόπετρα καλύτερα μέχρι να σου έρθει...
-------------------------
Εγω εχω σκεφτει να το βαλω μεσα σε ενα μικρο φιλτρακι που εχω, αλλα δεν ξερω αν ειναι καλυτερα η οχι.
εχω παραγγειλει και εγω οποτε φιλε παγοκοφτη αν στη συνδεσμολογια κολησω καπου, ερχεσαι σπιτι μου και κερναω καφε μιας και εισαι απο πατρα! :smt020

Από το τίποτα καλύτερα θα είναι σε φιλτράκι είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, απλά θέλει προσοχή μην ξενερίσει το εξωτερικό...
Σε εχέση με τον γυάλινο diffuser και τον εξωτερικό ριάκτορα πάντως, έχω δει τουλάχιστον 30-40% οικονομία...
Εννοείται ότι βοήθεια θες να τα πούμε...
Μην το βλέπετε πολύπλοκο το σχήμα, είναι πολύ απλή η συνδεσμολογία, προσοχή θέλει μόνο η φορά των ανεπίστροφων βαλβίδων, μην την βάλετε ανάποδα...

Themis_aqua
28-04-16, 15:48
Παρελαβα την προηγουμενη βδομαδα καινουρια μικρομετρικη και εβαλα ξανα πανω την ηλεκτρομαγνητικη που την ειχα εκτος..Κανενα προβλημα με την παροχη στο ανοιξε-κλεισε,ειχες δικιο φιλε pagokofti τελικα στην μικρομετρικη ηταν το προβλημα..10 μερες τωρα η πιεση σταθεροτατη στο 2 και με μισο κιλο κιτρικο-σοδα και 1 φυσ/δευτ υπολογιζω να μου βγαλει πανω απο 1,5 μηνα τελεια δηλαδη!!!

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

pagokoftis
28-04-16, 16:11
Μια χαρά :D Δεν είναι και ότι καλύτερο ποιοτικά αυτές οι μικρομετρικές, την έχω πατήσει κι εγώ μια φορά... Έσφιγγα, έσφιγγα, τίποτα :D :D :D

paraskevas
28-04-16, 23:02
καλησπερα παιδια να σας πω και εγω την κατασταση μου,
το εφτιαξα το συστηματακι ολα κανονικα με ηλεκτρομαγνητικη πανω εμενα εδωσε κατευθειαν μπουρμπουλιθρες και η πιεση φενετε να ειναι κοντα στο 1 δεν ξερω αν πρεπει να το ανεβασω και πως μπορω να το ανεβασω τωρα που τρεχει επισης μετα το bubble counter εχω βαλει Τ για τροφοδοτω 2 ενυδρεια ενα 100αρι και ενα 20αρι τα μπουκαλια ειναι αναμεσα στα ενυδρεια και στο μικρο ειναι ακριβως διπλα η εξοδος ενω στο αλλο εχω μακρι σωλινακι μεχρι την αλλη πλευρα που ειναι και η εξοδος του φιλτρου και εχω βαλει την εξοδο του συστηματος απο κατω, αυτα σας τα λεω γιατι στο μικρο φαινονται καθαρα οι μπουρμπουλιθρες ενω στο αλλο δεν βλεπω κατι και για να μπορεσω να δω πρεπει να διπλωσω το ενα σωλινακι που παει στο μικρο ωστε να του κοψω τελειως την παροχη η να αυξησω την παροχη αρκετα ωστε να αρχισει να βγαζει και αυτο. τι μπορω να κανω ωστε να βγαζουν και τα δυο ταυτοχρονα? λετε να φταινε οι αποστασεις και επιδη το ενα ειναι πιο μικρο το μηκος να φευγει απο εκει ολο το co2?

pagokoftis
29-04-16, 12:32
Πιέζοντας την πρώτη μπουκάλα, θα πέσει περισσότερο κιτρικό οπότε θα αυξηθεί και η πίεση!! Γύρω στο 2 είναι μια χαρά...
Ρόλο δεν παίζει τόσο το μήκος αλλά το βάθος που φτάνουν τα σωληνάκια μέσα στο ενυδρείο, όπου υπάρχει διαφορετική πίεση...
Δοκίμασε να τα φέρεις στο ίδιο ύψος από την στάθμη του νερού του κάθε ενυδρείου... Λογικά θα πρέπει να έχεις ίδιο αριθμό φυσαλίδων...
Γενικότερα θα χρειαστείς Τ με στρόφιγγες για περισσότερα από ένα ενυδρεία...
Το έχω παρατηρησει και με αεραντλία το παραπάνω που έχει σαφώς μαγαλύτερη πίεση αερίου..

Themis_aqua
07-05-16, 13:26
Παρατηρω πως μετα απο 3 εβδομαδες λειτουργιας του μειγματος με 500γρ κιτρικο+600μλ νερου(στη σοδα καθολου νερο)και πλεον με ηλεκτροβανα 9 ωρες η πιεση ενω ηταν σταθερη στο 2 απο χθες αρχισε να ανεβαινει και σημερα τη βλεπω στο 3..:rolleyes:Το μειγμα ειναι στη μεση..Γιατι να συμβαινει αυτο φιλε pagokofti τι λες που να οφειλεται,μηπως θελει λιγοτερο απιονισμενο στο κιτρικο;;Kι ειναι κι αυτες οι ηλεκτρομαγνητικες οι κινεζικες δεν κρατανε πολυ πιεση τη βλεπω ζοριζεται,πεταει κι απο καμια φυσαλλιδα που και που, ενω ειναι κλειστη..

pagokoftis
08-05-16, 23:37
Παρατηρω πως μετα απο 3 εβδομαδες λειτουργιας του μειγματος με 500γρ κιτρικο+600μλ νερου(στη σοδα καθολου νερο)και πλεον με ηλεκτροβανα 9 ωρες η πιεση ενω ηταν σταθερη στο 2 απο χθες αρχισε να ανεβαινει και σημερα τη βλεπω στο 3..:rolleyes:Το μειγμα ειναι στη μεση..Γιατι να συμβαινει αυτο φιλε pagokofti τι λες που να οφειλεται,μηπως θελει λιγοτερο απιονισμενο στο κιτρικο;;Kι ειναι κι αυτες οι ηλεκτρομαγνητικες οι κινεζικες δεν κρατανε πολυ πιεση τη βλεπω ζοριζεται,πεταει κι απο καμια φυσαλλιδα που και που, ενω ειναι κλειστη..

Ο λόγος για να ανέβει η πίεση σε αυτή την διάταξη είναι η μη καλή αντίδραση του κιτρικού με την σόδα!! Σε αυτή την περίπτωση κατεβαίνει περισσότερο κιτρικό, μέχρι που λόγω ανατάραξης θα αντιδράσει τελικά, παράγοντας όμως πεισσότερο CO2...
Μου έχει τύχει μία φορά μόνο και το αντιμετώπισα ανακινώντας ελαφρά το δεύτερο μπουκάλι κάθε 5-6 μέρες...
Στα αρχικά πειράματα δημιουργούνταν και δύο στιβάδες διαλυμάτων με συνέπεια να γίνεται το παραπάνω εντονότερα...
Έχω φτιάχει με μοτεράκι χαμηλών στροφών και μαγνήτη επικαλυμμένο με ρητίνη μέσα στο υλικό απλή συσκευή για ανάδευση της σόδας στο δεύτερο μπουκάλι... (το έχω δοκιμάσει σε συσκευή kalkwasser stirrer που έχω φτιάξει..) Όμως το θεωρώ υπερβολικό..
Ανάδευσε το δεύτερο μπουκάλι ελαφρά, εκτόνωσε λίγο την πίεση να φτάσει στο 2 και τσέκαρε τις επόμενες μέρες... Νομίζω θα είσαι ΟΚ!!

Themis_aqua
09-05-16, 00:06
Aναγκαστηκα κι εκτονωσα την πιεση στα 2bar πριν λιγο γιατι ειχε ξεφυγει στο 4+..Σκεφτομουν μηπως θελει να βαζουμε λιγο νερο και στο μπουκαλι με τη σοδα.Παντως απ οσο θυμαμαι σε μικροτερες δοσολογειες 200-250 γρ δεν μου το χε κανει τοσο πολυ..Κι επεσε βεβαια τωρα και η σταθμη στο κιτρικο με την εκτονωση 2 bar κατω..:mad:

stratri1
12-05-16, 22:21
Και εγώ προσπαθώ, αλλά απ' ότι καταλαβαίνω, δεν γίνεται γρήγορα η αντίδραση και τραβάει περισσότερο κιτρικό. Έτσι αναγκάζομαι να γυρίζω στο πλάι το μπουκάλι με το κιτρικό για μια μέρα.
Τρίτη προσπάθεια που τρέχει τώρα και έχω βάλει απιονισμένο, αλλά δεν βλέπω διαφορά. Σόδα και κιτρικό από 250γρ. 600γρ νερό στο κιτρικό. Στην σόδα καθόλου.

Themis_aqua
12-05-16, 23:11
Βαλε λιγοτερο νερο στο κιτρικο 400μλ αντι για 600 για πιο δυνατο μειγμα και βαλε 100μλ στη σοδα αντι για καθολου..κι εγω στο επομενο γεμισμα θα βαλω λιγο νερο στη σοδα,μηπως ειναι αυτη η αιτια που μου ανεβασε την πιεση στο 4 θα δειξει.θελει καποιες δοκιμες:)

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

tolisn
18-08-16, 20:11
Για ένα τέτοιο σύστημα με το 501 σα½Ίστημα τι ακριβώς χρειάζεται από επιμέρους εξαρτηματάκια (βαλβίδες, αεροπετρες.κ.τ.λ) ?
Άντε να τα μαζεύω σιγά σιγά.

xristos
18-08-16, 20:54
εγώ τα πήρα από ebay (το D301)

http://www.ebay.com/itm/381561320060?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/322094173158?_trksid=p2057872.m2749.l2649&var=511021215543&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/152072257962?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/401122253362?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/201599897773?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

tolisn
19-08-16, 00:19
Χρήστο, μονο αυτά χρειάζεται και είμαι οκ?

xristos
19-08-16, 23:02
αντί για το τρίτο μπορείς να πάρεις και αυτό για να μετράς τις φυσαλίδες http://www.ebay.com/itm/301930841641

και το τελευταίο που μετράει το CO2 δεν είναι απαραίτητο απλά για να βλέπεις σε τι επίπεδο είσαι,και εγώ τώρα τα μαζεύω τα πράγματα,πιστεύω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουν έρθει και όσα μου λείπουν

xristos
01-09-16, 14:18
το συγκεκριμένο σύστημα με την σύνδεση που δείχνει η εικόνα παραπάνω το έβαλα σε λειτουργιά εδώ και 2 μέρες,το πρόβλημα είναι πως μέσα σε 2 μέρες η μπουκάλα με το ξινό έχει αδειάσει τελείως και όλο το νερό έχει πάει στην μπουκάλα με την σόδα,είναι φυσιολογικό αυτό ή κάτι έχω κάνει λάθος,το σύστημα βεβαία συνεχίζει να βγάζει φυσαλίδες και η ένδειξη είναι στο πράσινο
-------------------------
άκυρο,σταμάτησε να βγάζει και φυσαλίδες (πρέπει να ήταν στα τελευταία του)

Themis_aqua
01-09-16, 20:35
Ακολουθησες τη συνδεσμολογια με τις 2 ανεπιστροφες;

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
01-09-16, 21:09
το έχω ακριβώς όπως είναι στην φωτογραφία και έβαλα 250γρ ξινό και άλλο τόσο σόδα,400γρ νερό στο ξινό και 100γρ στη σόδα

Themis_aqua
01-09-16, 22:40
Κι εγω φιλε μου τα ιδια θεματα ειχα στην αρχη..Μετα απο αρκετους πειραματισμους εχω καταληξει στις παρακατω δοσολογιες..
Κατ αρχην πανε αγορασε (2) 2λιτρα μπουκαλια κοκα κολα..Χαμενη αποκλειεται να παει ετσι κι αλλιως:p

μπουκαλι Α-500γρ κιτρικο με 900μλ απιονισμενου νερου
μπουκαλι Β-500γρ σοδα με 200μλ απιονισμενου νερου
Προσοχη μη κανεις λαθος στις ανεπιστροφες!!
Επισης το λαστιχο στη σοδα να κατεβαινει κατω κατω στο πατο,πολυ σημαντικο!!

Κουνας να διαλυθει εντελως το κιτρικο με το νερο,το αφηνεις λιγο και μετα βιδωνεις
Κουνας και το β μπουκαλι με τη σοδα να ανακατευτει οσο γινεται και βιδωνεις..
Στη συνεχεια ξερεις πιεζεις το μπουκαλι με το κιτρικο να αρχισει η αντιδραση συνεχως μεχρι η πιεση να παει στο 1 τουλαχιστον.ΔΕΝ χρειαζεται να ανοιγοκλεινεις την μικρομετρικη οσο θα πιεζεις να ανεβει η πιεση δεν υπαρχει λογος..
Τσεκαρεις και τη συνδεσμολογια μη τυχον εχεις διαρροη πουθενα,ακομη και στο buuble counter-εγω ειχα εκει διαρροη κι αναρωτιωμουν γιατι τελειωνει το μειγμα-το κανεις με σαπουνονερο-
Με αυτες τις δοσολογιες και με 1,5φυσ/δευτ.(διαχυση με γυαλ.διαχυτηρα)περναω ενα 2μηνο περιπου χωρις προβλημα με χρηση ηλκεκτροβανας 9h/24;)

xristos
01-09-16, 22:56
εγώ το αφήνω 24/24 ανοιχτό,λες γι' αυτό να τελείωσε γρήγορα;;αλλά και πάλι μέσα σε 2 μέρες να τελειώσει;; σήμερα ξανά έβαλα τα υλικά από την αρχή μήπως κάτι δεν έκανα σωστά,θα δείξει ....

Themis_aqua
01-09-16, 23:53
εγώ το αφήνω 24/24 ανοιχτό,λες γι' αυτό να τελείωσε γρήγορα;;αλλά και πάλι μέσα σε 2 μέρες να τελειώσει;; σήμερα ξανά έβαλα τα υλικά από την αρχή μήπως κάτι δεν έκανα σωστά,θα δείξει ....

Μπα καποιο λαθος εκανες,δε μπορει να τελειωνει σε 2 μερες,βεβαια αμα το δουλευεις 24/24 καθε 7-10 μερες θα γεμιζεις δε συμφερει ετσι Χρηστο...

xristos
02-09-16, 07:29
να βάλω μια βαλβίδα για να το ανοιγοκλεινει;;κάτι τέτοιο κάνει;;

http://www.ebay.com/itm/CO2-magnetic-Valve-Solenoid-Night-CutOff-for-Fish-Tank-Aquarium-System-Regulator-/311524840945?hash=item488853d5f1:g:s1UAAOSwdsFUN6R S

Themis_aqua
02-09-16, 10:59
Nαι λογικα κανει,μια τετοια εχω κι εγω,αλλα να παρεις και μια μετατροπη γιατι το φις που εχει πανω ειναι διαφορετικο..

xristos
02-09-16, 12:00
ναι το ξέρω θέλει μετατροπή το φις,παράγγειλα ένα τέτοιο σ' ευχαριστώ για την βοήθεια

Τάκης
04-09-16, 11:35
Δεν χρειάζεται μετατροπή,
πήγαινε σε ένα κατάστημα με ηλεκτρολογικά και πάρε έναν μετατροπέα

http://c.scdn.gr/images/sku_main_images/006712/6712202/medium_20150511115957_antaptoras_220v_se_110v_ac_m wr2fr.jpeg

xristos
04-09-16, 11:40
ναι Τάκη αυτό εννοούσα (μετατροπέα-ανταπτορα) έχω αρκετά,αν και οι περισσότεροι πωλητές βλέπουν από ποια χώρα είσαι και σου στέλνουν από μόνοι τους

xristos
05-09-16, 19:08
μπορεί να μου πει κάποιος που θα βρω 2λιτρα αναψυκτικά γιατί έφαγα τον κόσμο και μόνο 1 1/2 λίτρα βρίσκω;;

mathiu
05-09-16, 19:32
μπορεί να μου πει κάποιος που θα βρω 2λιτρα αναψυκτικά γιατί έφαγα τον κόσμο και μόνο 1 1/2 λίτρα βρίσκω;;

εγω βρηκα στα lidl 2lt coca cola

xristos
05-09-16, 20:10
πήγα και στο lidl και δεν είχε

Sohal
08-09-16, 09:43
Παιδια, επειδη δουλευω το ιδιο συστημα κι εγω εδω και κανα 2 μηνες, διαβασα πως πολλα μέλη εχουν πρόβλημα με την πίεση (υπερβολικη αυξηση μερικες φορες) .

Αυτο που πρεπει να κανετε ειναι, οταν αυξανεται η πιεση εκτος πρασινης περιοχης, να ανεβασετε το σωληνακι που τραβαει κιτρικο οξυ εκτος μειγματος.

To δικο μου kit ηρθε με ενα μαγνητακι το οποιο μαγνητιζει την μπιλια του σωληνα στην ακρη του Κιτρικου οξεως. Ετσι, οποτε βλεπω αυξηση στην πιεση, απλα το τραβαω πανω εκτος μειγματος .....φωτο μολις παω σπιτι ;)

Themis_aqua
08-09-16, 10:49
πήγα και στο lidl και δεν είχε
Να μη παρεις απο λιντλ δεν ειναι δοκιμασμενα το συστημα ανεβαζει πιεση μεχρι και 4 bar μερικες φορες.....
Επισης προτεινω σωληνακια υψηλης πιεσης εγω τετοια εβαλα κι ησυχασα[emoji6]

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
08-09-16, 10:56
έχω γυρίσει όλα τα σούπερ μάρκετ και δεν έχω βρει 2λιτρα μπουκάλια

Sohal βάλε λινκ ποιο κιτ έχεις πάρει,εμένα έχει μια άσπρη πλαστική μπίλια

Themis_aqua
08-09-16, 10:59
Το θεμα φιλε sohal ειναι να βρεις την πιο καταλληλη δοσολογια και το συστημα να τρεχει στον αυτοματο..Αμα ειναι να μαστε απο πανω καθε τρεις και λιγο δε συμφερει, ακομη και το difusser παιζει ρολο στην σταθερη πιεση οσο περιεργο κι αν ακουγεται..
Βεβαια καλη μαγκια αυτη με το μαγνητακι που αναφερεις!!
Δυστυχως θελει πειραματισμους στην αρχη..
Εγω πλεον το δουλευω με ηλεκτροβανα και το τσεκαρω τις πρωτες 2-3 ημερες που ξεκιναει, ρυθμιζω την πιεση το υπολοιπο διαστημα παει μονο του.

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Sohal
08-09-16, 11:15
Ναι εχεις δικαιο Θεμη ......και εγω παρελαβα σημερα ηλεκροβανα .....

Ας δοκιμασουμε μερικες αλλαγες στο μειγμα και βλεπουμε .....

http://www.ebay.com/itm/DIY-Aquarium-Planted-Tank-CO2-System-Kit-Tube-Valve-Guage-Bottle-Cap-/112090790188?hash=item1a1921b92c:g:jHEAAOSwHoFXrKk f

Εχω κυκλωσει το μαγνητακι στη φωτο

Γιαννης

xristos
08-09-16, 11:22
ο μαγνήτης πως τραβάει πάνω την μπίλια αφού είναι πλαστική;;και εμένα ίδιο είναι περίπου (το μόνο που αλλάζει είναι η βαλβίδα)

αυτό έχω http://www.ebay.com/itm/381561320060?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Sohal
08-09-16, 11:24
Α μια χαρα ... η δικια σου φαινεται καλυτερη !

Μεσα στην μπιλιτσα εχει μεταλλο !

xristos
08-09-16, 11:48
δεν φαίνεται κάτι ...

Sohal
08-09-16, 12:19
Ναι ειναι μεσα στο πλαστικο ....

xristos
08-09-16, 14:04
πράγματι,πρέπει να έχει μέσα κάτι μεταλλικό γιατί το δοκίμασα με έναν μαγνήτη που έχω,προς το παρών ακόμα ψάχνω για να βρω 2λιτρα μπουκάλια,και περιμένω να έρθει και η ηλεκτροβανα

mathiu
08-09-16, 14:23
Energy 52 ποια η διαφορα Coca Cola απο Lidl με καποιου αλλου καταστηματος;αναφερομαι σε Coca Cola και οχι σε παραπλησιο προϊόν

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Themis_aqua
08-09-16, 14:45
Energy 52 ποια η διαφορα Coca Cola απο Lidl με καποιου αλλου καταστηματος;αναφερομαι σε Coca Cola και οχι σε παραπλησιο προϊόν

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ισως να μην υπαρχει διαφορα στο μπουκαλι,στην ποιοτητα δηλαδη..Αλλα επειδη ολοι το δουλευουν με το κλασικο μπουκαλι της coca cola(τουλαχιστον απ οτι διαβαζω κι εγω..) και το συστημα μπορει να ανεβασει μεγαλη πιεση,ακολουθω τους "κανονες".
Τις προαλλες ειδα σε μινι μαρκετ 3 λιτρο μπουκαλι κρασιου,με το ιδιο καπακι που φορανε της κοκα κολα..Σκεφτηκα να το παρω να δοκιμασω, αλλα μετα λεω αν κανει κανα μπαμ...αστο καλυτερα..

Τάκης
08-09-16, 15:39
Παιδιά, τα μπουκάλια από αναψυκτικά , λίγο πολύ έχουν τις ίδιες αντοχές,
και θα πρέπει να αντέχουν τις πιθανές πιέσεις που μπορεί να αναπτυχθούν από το διοξείδιο,
από κρασί ίσως να μην είναι τόσο ανθεκτικό, γιατί το κρασί δεν έχει διοξείδιο,
επίσης τα μπουκάλια από αναψυκτικά σίγουρα κλείνουν καλύτερα για να μη χάνεται το διοξείδιο που έχουν μέσα,
επομένως πιστεύω πως από οποιαδήποτε μάρκα αναψυκτικού και να βάλετε μπουκάλι είναι το ίδιο.
Και εγω όταν είχα ξεκινήσει το DYI CO2 , 2λιτρο του LIDL είχα βάλει

Sohal
09-09-16, 10:56
Παιδια για να τα συγκεντρωσουμε ολα .....

Αυτη ειναι η σωστη διαταξη που εχω επισυναψει ?

Απο μειγμα πιο ειναι το ιδανικο διοτι εγω μεχρι τωρα βαζω :

Μπουκαλι 1 : 600 ml νερο + 200γρ κιτρικο

Μπουκαλι 2 : 200 ml νερο + 200γρ σοδα


Σωληνακια υψηλης πιεσης που μπορουμε να προμηθευτουμε ?

Themis_aqua
09-09-16, 12:09
Ναι ακριβως αυτη ειναι η διαταξη!!

Οι δοσολογιες που αναφερεις καλες ειναι αλλα επειδη εχει πολυ νερο μεσα το μειγμα ειναι αραιο και μπορει αδειαζει γρηγορα το κιτρικο σε μενα αυτο συνεβαινε..
Τωρα ειμαι απο κιν.οταν παω σπιτι θα σου πω κ για σωληνακια κ diffuser

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Sohal
09-09-16, 12:15
Ok Θεμη ευχαριστω ...

Αν μπορεις πες μου και ποσο νερο βαζεις με το κιτρικο οξυ

Diffuser εχω αλλα θελω να αναβαθμισω σε αυτο

http://www.ebay.com/itm/Aquarium-CO2-Inline-Atomizer-Diffuser-Reactor-system-16-22mm-Hose-/252526506116?hash=item3acbc0b084:g:CQ8AAOSw-kdXzRgX

Μπουκαλια θελει οποσδηποτε 2λιτρο ? Εγω παιζω μια χαρα με 1,5

Themis_aqua
09-09-16, 17:48
Oχι δεν θελει ντε και καλα 2λιτρο μπουκαλι,εγω χρησιμοποιω τετοια για να βαζω πιο πολυ μειγμα+να κραταει πολυ καιρο:D
Για τις δοσολογιες που αναφερεις μια χαρα ειναι το 1,5λιτρο!
Εγω τωρα σε 2λιτρα μπουκαλια βαζω 500γρ κιτρικο με 900μλ νερο και 500γρ σοδα με 100 μλ νερο..
Οπως βλεπεις αναλογικα βαζω πολυ λιγοτερο νερο για να ειναι δυνατο το μειγμα,ετσι ωστε μολις πεσει η πιεση στο Β μπουκαλι με τη σοδα και τραβηξει κιτρικο κατευθειαν να γινει η αντιδραση και να σταματησει..
Το χα δοκιμασει και με καθολου νερο στη σοδα,αλλα μου ανεβαζε σταδιακα την πιεση στο 4, μαλλον λογω πολυ δυνατου μειγματος..Επισης παρατηρησα πως το σωληνακι στη σοδα πρεπει να φτανει εντελως μεχρι κατω για να μη μενει η σοδα αδιαλυτη..
Ενα αλλο θεμα που ειχα μετα ηταν η σταθεροτητα της παροχης με χρηση ηλεκτροβανας..Αφου πρωτιστως αλλαξα την μικρομετρικη μετα πηρα αυτον τον diffuser http://www.ebay.com/itm/181443585155?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
και βρηκα την υγεια μου,ειχα δοκιμασει 3-4 γυαλινους πριν και ολως περιεργως ειχα θεμα με την παροχη..
Εμενα το μειγμα με τα 2λιτρα μου κραταει 50-60 μερες με 1,5 φυσ./δευτ 10 ωρες τη μερα!Πιστευω ειναι καλα..

Ο diffuser που παραθετεις ειναι εξωτερικος ριακτορας,οτι καλυτερο δηλαδη,αρκει να τον κανεις να σου δουλεψει σωστα με το φιλτρο σου;)
Οσο για το σωληνακι υψηλης πιεσης δεν καταφερα να βρω το λινκ δεν το κρατησα..
Ελπιζω να βοηθησα:p

xristos
10-09-16, 02:09
2λιτρα μπουκάλια τελικά έχει μόνο ο Γαλαξίας στην Αθήνα

Sohal
10-09-16, 09:28
Μια χαρα Θέμη , ήσουν αναλυτικοτατος :smt041:smt041 !!!

Σωληνακια απο ebay ή Αθήνα ??


Γιάννης

xristos
15-09-16, 12:56
ήρθε και η ηλεκτρομαγνητικη !!! ποιος θα μου πει όμως πως δουλεύει;;; απλά το συνδέω με το ρεύμα στον χρονοδιακοπτη με τα φώτα και όταν ανάβουν τα φώτα ανοίγει και αυτή ή κάνω κάτι άλλο;;

http://www.ebay.com/itm/CO2-magnetic-Valve-Solenoid-Night-CutOff-for-Fish-Tank-Aquarium-System-Regulator-/311524840945?hash=item488853d5f1:g:s1UAAOSwdsFUN6R S

Themis_aqua
15-09-16, 13:48
Το σωληνακι που φευγει απ την μικρομετρικη το συνδεεις στην ηλεκτρομαγνητικη(σε οποια πλευρα απ τις 2 δεν εχει σημασια) και απ την αλλη μερια το σωληνακι φευγει για το bubble counter αν εχεις ή αλλιως για τον διαχυτη,αυτο ηταν!!
Εγω την εχω βαλει σε ξεχωριστο χρονοδιακοπτη που ανοιγει 2 ωρες πριν αναψουν τα φωτα:p

xristos
15-09-16, 14:48
οπότε απλά το συνδέω με το ρεύμα και όταν κλείσει το ρεύμα κλείνει και αυτό,τίποτα άλλο;;

Themis_aqua
15-09-16, 16:27
οπότε απλά το συνδέω με το ρεύμα και όταν κλείσει το ρεύμα κλείνει και αυτό,τίποτα άλλο;;

Ακριβως:p
Να βαλεις και μια ανεπιστροφη ακομη αναμεσα στην ηλεκτρομαγνητικη και στο bubble counter γιατι καμια φορα οταν κλεινει, λογω της πιεσης του συστηματος πρεσαρεται το νερο που βρισκεται στον bubble και το γυρναει στην ηλεκτρομαγνητικη κατι που δεν ειναι καλο..Σε μενα τουλαχιστον συνεβη αρκετες φορες παρολο που υπαρχει κι αλλη ανεπιστροφη αναμεσα bubble counter και διαχυτη..

xristos
15-09-16, 17:03
ok,thanks!!

xristos
28-09-16, 12:24
Θέμη έχεις αγοράσει αυτό http://www.ebay.com/itm/181443585155?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT δεν δίνεις καμιά οδηγία πως δουλεύει γιατί το πήρα και εγώ και δεν .....

Τάκης
03-10-16, 14:37
Θέμη έχεις αγοράσει αυτό http://www.ebay.com/itm/181443585155?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT δεν δίνεις καμιά οδηγία πως δουλεύει γιατί το πήρα και εγώ και δεν .....
Φοβάμαι πως με DIY CO2 δεν θα έχεις την απαιτούμενη πίεση για να δουλέψει αυτός ο διαχυτήρας,
μάλλον δουλεύει μόνο με μπουκάλα

xristos
03-10-16, 14:53
το βρήκα το πρόβλημα,ήταν χαλασμένο τα κεραμικό,όλα οκ,αγόρασα σκέτο κεραμικό για αντικατασταση

Themis_aqua
03-10-16, 16:48
Φοβάμαι πως με DIY CO2 δεν θα έχεις την απαιτούμενη πίεση για να δουλέψει αυτός ο διαχυτήρας,
μάλλον δουλεύει μόνο με μπουκάλα

Tάκη έχω 2 απο δαυτους κι ειναι οι καλυτεροι απο οσους εχω δοκιμασει σ αυτο το κοστος..Επισης δουλευουν ανετα με diy co2 ενω ξεβιδωνει το καπακι και βγαινει το κεραμικο για ευκολο καθαρισμα.Θελουν ομως πολυ σφιξιμο για να μην ξεφευγουν μεγαλες φουσκαλες απ το σημειο περιμετρικα που παταει το καπακι, εγω βαζω γυρω γυρω και λιγη κολλα στιγμης uhu και μια χαρα:p
Το αρνητικο οτι φαινονται πιο πολυ απ τους γυαλινους..

Τάκης
03-10-16, 17:03
Θέμη, γενικά με τους κεραμικούς έχω διαβάσει πως υπάρχουν θεματάκια,
ειδικά αν δεν υπάρχει πίεση

Themis_aqua
03-10-16, 17:27
Οντως Τακη ετσι ειναι!!Αλλαξα 4-5 μεχρι να καταληξω σε αυτον..Κι απο κεραμικο σε κεραμικο εχουν διαφορες,ο ενας θελει πιο πολυ πιεση, αλλος μικροτερη για να μη βγαζει πολυ και σε συνδιασμο με το diy που τα χει τα θεματακια του οπως και να το κανουμε,μπορει να σου γινουν τα νευρα τσαταλια..
Και ξερεις τι μου κανει εντυπωση;Βλεπουμε τα φοβερα φυτεμενα της tropica και στα περισσοτερα χρησιμοποιουν κεραμικους διαχυτηρες,αντε βγαλε ακρη...Εκτος...κι αν τα στηνουν εκεινη την ωρα για τη φωτογραφια..

Τάκης
05-10-16, 16:00
.Εκτος...κι αν τα στηνουν εκεινη την ωρα για τη φωτογραφια..
Αυτό ξαναπέστο :)

volanis21
15-10-16, 22:09
Παιδια μολις σημερα εβαλα κ εγω co2 με κιτρικο...θελω να ρωτησω ομως...το ανοιξα στις 6 το απογευμα μαζι με τα φωτα και στος 12 το βραδυ κλεινουν...το co2 να το κλεισω απο την βανα π εχει η θα σκασουνε τα μπουκαλια και θα κανουμε το σαλονι Συρια???

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

platy
15-10-16, 22:13
Αλαχ ακμπαρ αμα τα κλεισεις....χαχαχαχα

volanis21
15-10-16, 22:51
Σοβαρα τωρα??? Εχω διαβασει οτι τα κλεινουμε...το εχει δοκιμασει κανεις???

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
16-10-16, 02:35
έχεις το σύστημα με τα δυο μπουκάλια (ξινο-σοδα) το μανόμετρο και την βαλβίδα;;; αν ναι το κλείνεις κανονικά ( και εγώ το ίδιο έχω) αν χρησιμοποιείς το σύστημα με την μονη μπουκάλα (ζαχαρη-μαγια) τοτε όχι δεν το κλείνεις ....
-------------------------
και αν σου βγεί δυνατό το μίγμα (ξινο-σοδα) και σου ανεβάσει πίεση μπορείς να κανείς εξαέρωση απο την βαλβίδα

volanis21
16-10-16, 08:05
Ναι xristos συτο εχω...το εκλεισα κανονικα χθες το βραδυ...τιποτα δεν εγινε..ολα καλα...

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
16-10-16, 08:38
εγώ του έχω συνδέσει και ηλεκτρομαγνητική και ανοίγει-κλείνει με τα φώτα, καλου κακού έχε το στο νου σου και αν δεις και ανεβάσει πίεση κάνε του εξαέρωση απο την βαλβίδα

volanis21
17-10-16, 06:10
Εξαερωση για να πεσει η πιεση του κανω απο το καπακι του μπουκαλιου! Τωρα για την ηλεκτρομαγνητικη που λες θελω και εγω να βαλω αλλα δεν ξερω ουτε την συνδεσμολογια..ουτε πως λειτουργει..αν εχεις κατι σε φωτο η σε link στειλτο να το δουμε...!

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
17-10-16, 09:56
δεν χρειάζεται να ανοίγεις το καπάκι,στο μανόμετρο τραβάς το πίρακι προς τα έξω και ταυτόχρονα βλέπεις και πόσο ακριβώς θέλεις να ρίξεις την πίεση,ηλεκτρομαγνητικη εγώ του έχω αυτή http://www.ebay.com/itm/311524840945?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT την οποία την έχω συνδεδεμένη με τον χρονοδιακοπτη των φώτων,συνδεσμολογια δεν είναι τίποτα απλά θα το συνδέσεις στο σωληνάκι που φεύγει από τα μπουκάλια

volanis21
17-10-16, 15:49
Εγω εχω το d201 δεν εχει πιρακι κατω απο το μανομετρο...μονο ενα σαν μαγνητακι το οποιο δεν ξερω που χρησιμευει...για την ηλεκτροβανα πηρες κ μετατροπεα για να ταιριαζει στις δικες μας πριζες???

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
17-10-16, 18:41
εχεις το άλλο μοντελο απο το δικο μου,δες σελ 7 απάντηση 188 και κάτω στο ίδιο θέμα,ανταπτορα νομιζω είχε στείλει ο πωλητής που το αγορασα,κάνε του μια ερώτηση πριν το πάρεις

volanis21
18-10-16, 22:40
Υπαρχει περιπτωση να βρω σε καλη τιμη απο ελλαδα ηλεκτροβανα και μετρητη co2( co2 check) ??? Για να μην χρειαστει να τα παρω απο ebay...

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
18-10-16, 23:11
σε τιμες ebay με τίποτα,μονο αν βρεις κάποιο μεταχειρισμένο

tolisn
24-10-16, 22:09
Παιδιά, μια ερώτηση. Διλυτρα απο πορτοκαλάδα ήβη αντέχουν ή πρεπει να είναι απο κόκα?

xristos
24-10-16, 23:19
όλα το ίδιο είναι

tolisn
05-11-16, 13:17
ΟΚ, ήρθαν όλα τα εξαρτήματα. Ποια συνδεσμολογία ακολουθώ και ποια η αναλογία?
Έχω διαβάσει όλο το θέμα αλλά έχω μπερδευτεί ΄λόγο τον πολλών απόψεων.
Θα το βάλω να δουλεύει εκτός ενυδρείου πρώτα σαν test drive για καμία εβδομάδα και μετά αν πάει καλά θα το βάλω μέσα.

xristos
05-11-16, 13:48
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=939797&postcount=155

αυτή δουλεύω εγώ,δεν χρειάζεται κανένα τεστ,δούλεψε το,πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο;;
-------------------------
αναλογία 500gr ξινό με 900ml νερό και 500gr σόδα με 100ml νερό

tolisn
05-11-16, 14:04
To ενυδρείο είναι περίπου 220 λιτ.
Το μαγνητάκι που έχει το σύστημα γιατί είναι ?
Και η ηλεκτρομαγνητική που μπαίνει ?

xristos
05-11-16, 14:26
σε τόσα πολλά λίτρα νομίζω πως θα ήταν καλύτερα να δούλευες μπουκάλα,εγώ το έχω σε ένα 60λίτρο με 1 1/2 φυσ/δευτ,την ηλεκτρομαγνητικη εγώ την έχω συνδέσει μετά την βαλβίδα ρύθμισης,εγώ έχω το άλλο μοντέλο χωρίς μαγνήτη αλλά απ'οσο ξέρω τον μαγνήτη τον έχει αν σου ανεβάσει πίεση με τον μαγνήτη πιάνεις την άκρη που μπαίνει στο ξινό και το βγάζεις έξω από το υγρό

tolisn
05-11-16, 15:13
Έχω εύκολα φυτά και μερικά μέτρια. Από το καθόλου CO2 κάτι θα κάνει παραπάνω.
Πάω για δοκιμές τώρα. Ευχαριστώ !!

xristos
05-11-16, 15:46
για να πρασινίσει το υγρό από το Drop Checker σε 220 λίτρα θα θες πάνω από 3 φυσ/δευ και θα είναι ασύμφορο

tolisn
05-11-16, 15:58
Κοίταξε, τώρα δεν έχω καθόλου. Αν το βάλω με 1,5 φυσαλίδα θα έχει σίγουρα παραπάνω απο οτι έχει τώρα. Δεν θα είναι βέβαια το ιδανικό αλλά απο το τίποτα θα είναι σίγουρα καλλίτερα.

volanis21
08-11-16, 21:42
Παιδια ξερεις καποιος να μου πει συνδεσμολογια ηλεκτροβανα με συστημα d201 κιτρικο κ σοδα???

Στάλθηκε από το SM-G903F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

xristos
08-11-16, 22:43
αν λες για αυτή θα τη συνδέσεις κανονικά στην έξοδο μετά την βαλβίδα που ρυθμίζεις τις φυσαλίδες

http://www.ebay.com/itm/311524840945?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

μην ξεχάσεις να του βάλεις και μια ανεπίστροφη ώστε να μην σου γυρίσει πίσω κανένα νερό

tolisn
12-12-16, 23:05
σήμερα έβαλα μπρος το DIY CO2 και παρατήρησα ότι μετά από 4 ώρες λειτουργίας, τα ψάρια άρχισαν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Ο ρυθμός από τις φυσαλίδες ήταν περίπου 1,5 το δευτερόλεπτο. Το drop checker είχε αρχίσει να γίνεται πράσινο. Το ενυδρείο είναι περίπου 210-220 λιτρα.
Τι μπορεί να συμβαίνει ?
Gh=6, Kh=5, N03=10.

xristos
13-12-16, 05:57
αν εχεις αεραντλία βάλε την να δουλεύει ώστε να κανει ανατάραξη στην επιφάνεια

nikos962
29-01-17, 17:03
Χαιρετώ την παρέα!
Ξεθάβω το θέμα γιατί έχω παραγγείλει το D 301 από eBay για να ξεκινήσω την παροχή DIY co2, με αυτόν τον τρόπο!
Έχω να κάνω 2 ερωτήσεις:
1) Αν δεν είναι 2λιτρα τα μπουκάλια και είναι 1,5 υπάρχει θέμα?
2) Μπορεί κάποιος που να ξέρει να μου πει την αναλογία ξυδιού αντί για κιτρικό οξύ, (φαντάζομαι ότι η αναλογία της σόδας δεν θα αλλάζει).
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!