Επιστροφή στο Forum : DIY Co2
marios psilopoulos
03-03-14, 15:41
καλησπέρα φίλοι μου!!χθες προσπάθησα να κατασκευάσω Co2 με το γνωστό τρόπο της μαγιάς και της ζάχαρης... θα ήθελα να ρωτήσω,τι ροή πρέπει να έχει αυτό...περίπου 5-10 φυσαλίδες ανά λεπτό??πόσο περίπου πρέπει να βγάζει??
Αυτο που ρωτας κανεις δε μπορει να στο πει. Η αποδοση εξαρταται απο την ποσοτητα τησ μαγιας και τη θερμοκρασια του χωρου.
www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73222 το θέμα με τα DIY είναι πόσες φυσαλίδες μπορεί να βγάλει, παρά το πόσες ακριβώς θέλουμε.
marios psilopoulos
03-03-14, 16:22
το έχω δυο μέρες τώρα και αν ακουμπήσω λίγο το μπουκάλι βγάζει 1-2 φυσαλίδες...το θέμα είναι πως το παρακολούθησα 5-10 λεπτά και δε παρατήρησα καμία φυσαλίδα...είναι λίγη η μαγιά λέτε?να φτιάξω άλλο μείγμα?
τι εναλλακτικές έχουμε?οικονομικές φυσικά! :confused:
Μαλλον απο καπου χανει το μπουκαλι. Η πιο συνηθισμενη περιπτωση.
Σε διλιτρο μπουκαλι εγω εβαζα δυο κουπες ζαχαρη και μια κοφτη κουταλια μαγια σε σκονη. Τη μαγια την ανακατευα σε λιγο σε χλιαρο νερακι και περιμενα μεχρι να βγαλει αφρο στην επιφανεια. Μετα ολα στο μπουκαλι, καλο κουνημα και ετοιμο, Βαλε λιγο σαπουναδα στις ενωσεις σου και δες εαν χανει απο καπου το συστημα.
marios psilopoulos
03-03-14, 17:07
η συνταγή που βρήκα στο φορουμ έλεγε 3 κούπες ζάχαρη και 1/4 του κουταλιού μαγιά...το τσεκαρα για διαρροές και δεν είχε...μετά από ένα κούνημα που του έκανα,το παρατήρησα και βγάζει στο ''Μπουκαλάκι'' με το νερό 2 φυσαλίδες το λεπτό... υπάρχει περίπτωση να φταίει το μείγμα??
Ναι μπορει να μην ειναι καλη η μαγια. Μου εχει τυχη με μαρκα Γιωτης. Το πιο πιθανο ομως ειναι η διαροη ή να κανει κρυο στο δωματιο που εχεις ή να εβαλες ζεστο νερο στη μαγια οταν εφτιαχνες το μιγμα και να την ''σκοτωσες''!
marios psilopoulos
03-03-14, 18:26
διαρροή δεν υπάρχει!το τσεκαρα.. αν δεν ήταν καλή η μαγιά ή την είχα σκοτώσει,θα έβγαζε έστω και 2 φυσαλίδες ανα λεπτό?
Οχι δε θα εβγαζε αλλα λες οτι θελει να το πιασεις το μπουκαλι για να βγαλει. Εμενα το μυαλο παει σε διαρροη. Εκανα ενα χρονο diy πριν παω σε μπουκαλα. Μου ετυχε δυο φορες σε τσεκαρισμενο και σφραγισμενο μπουκαλι να μου χανει απο το σημειο που εμπαινε το σωληνακι στο καπακι. Στη τελικη ξαναφτιαξε ενα μιγμα μηπως δεν εκανες κατι σωστα.
marios psilopoulos
03-03-14, 19:06
αυτό θα κάνω μάλλον με λιγότερη ζάχαρη όπως μου είπατε...
το εξής σύστημα το έχετε δει?
http://www.aquariumsupermarket.com.au/1608-co2-diffuser-set.html
αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι χαμηλή επιβραδύνεται η ζύμωση.
σκεψου και exel πάντως για μικρό ενυδρείο μπορεί να δουλέψει αρκετά καλά.
marios psilopoulos
03-03-14, 22:41
exel ??
που να καταλαβεις και συ έτσι που το έγραψα....
excel της seachem.
https://www.google.gr/search?q=excel+seachem&rlz=1C1SAVU_enGR555GR556&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ROoUU5eDNOnZ4ATajYHICQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667
marios psilopoulos
03-03-14, 22:57
χαχα...κατάλαβα!!το ενυδρείο είναι 100 λτρ...
marios psilopoulos
05-03-14, 00:31
παρατήρησα το εξής,μόλις βάζω ένα αερόθερμο να χτυπάει το 2λιτρο,οι φυσαλίδες αυξάνονται με τρελό ρυθμό...όταν το κλείσω μειώνονται στις 1-2 το λεπτό...
(θερμοκρασία δωματίου 22-23 βαθμούς)
γιατί γίνεται αυτό??
ζεσταίνεται στιγμιαία ο αέρας που υπάρχει στο μπουκάλι διογκώνεται και για αυτό βγαίνουν φυσαλίδες.
αν ρίχνεις στο σωμα του μπουκαλιου και μετα από 5-10 ώρες βγάινουν αρκετες φυσαλίδες, πάει να πέι οτι έχεις πετύχει καλύτερες θερμοκρασίες για να γίνονται οι ζυμώσεις.
παρατήρησα το εξής,μόλις βάζω ένα αερόθερμο να χτυπάει το 2λιτρο,οι φυσαλίδες αυξάνονται με τρελό ρυθμό...όταν το κλείσω μειώνονται στις 1-2 το λεπτό...
(θερμοκρασία δωματίου 22-23 βαθμούς)
γιατί γίνεται αυτό??
Ανεβαίνει η θερμοκρασία και επιτυγχάνεται η ζύμωση. Φτιάξε άλλο ½ κουταλάκι μαγιά και βάλτο μέσα. Για καλλίτερο αποτέλεσμα βάλε το μπουκάλι με το ζαχαρόνερο μέσα σε ένα κουβά με νερό και βάλε και ένα θερμαντήρα στους 30 βαθμούς.
Ανεβαίνει η θερμοκρασία και επιτυγχάνεται η ζύμωση.
Νομίζω ότι ο JP έχει δίκιο. Σε αυτό που κάνει ο φίλος, δεν προλαβαίνει να αυξηθεί η θερμοκρασία του ζαχαρόνερου, μόνο ο αέρας που είναι μέσα στο μπουκάλι διαστέλλεται.
marios psilopoulos
05-03-14, 21:24
αφού το άφησα και ζεστάθηκε περίπου μια ώρα,μετά έβγαζε αρκετή ποσότητα..το αποτέλεσμα ήταν μετά απο 1 μέρα συνεχούς λειτουργίας να χάσω δυο ψάρια
ChocolatePuma
05-03-14, 21:30
αφού το άφησα και ζεστάθηκε περίπου μια ώρα,μετά έβγαζε αρκετή ποσότητα..το αποτέλεσμα ήταν μετά απο 1 μέρα συνεχούς λειτουργίας να χάσω δυο ψάρια
Σε πόσα λίτρα έβαλες DIY CO2?
Πιστεύεις οτι οφείλεται σε δηλητηρίαση?
marios psilopoulos
05-03-14, 21:46
100 λίτρα...πιστεύω πως ναι... ιδικά τη τελευταία ώρα έβγαζε αρκετό..
ChocolatePuma
05-03-14, 21:53
100 λίτρα...πιστεύω πως ναι... ιδικά τη τελευταία ώρα έβγαζε αρκετό..
Το ρωταω γιατι 1ον τα λιτρα ειναι αρκετά εως πολλά για DIY CO2 και 2ον δεν έχει αναφερθεί δηλητηρίαση απο DIY CO2 - για να το πω πιο σωστά, δεν έχω διαβάσει κάτι ανάλογο
Σε περίπτωση δηλητηρίασης, νομίζω πως θα έχανες πολλα περισσότερα ψάρια
Μήπως έφταιξε κάτι άλλο?
marios psilopoulos
05-03-14, 22:13
δε ξέρω..και σήμερα το πρωί που έβγαζε αρκετό,κάποια ψάρια ήταν πολύ νωχελικά...έβγαλα το Co2 και έβαλα μια εξτρα αερόπετρα και συνήλθαν...
-------------------------
το ίδιο έγινε και το απόγευμα..αλλά δυστυχώς δεν ήμουν εγώ σπίτι να τα προλάβω και το έκανε άλλος για μένα..πολύ πιθανών να μη τα πρόλαβε όμως και να τα χάσαμε από αργοπορημένη ενέργεια..
ChocolatePuma
05-03-14, 22:15
δε ξέρω..και σήμερα το πρωί που έβγαζε αρκετό,κάποια ψάρια ήταν πολύ νωχελικά...έβγαλα το Co2 και έβαλα μια εξτρα αερόπετρα και συνήλθαν...
το ίδιο έγινε και το απόγευμα..αλλά δυστυχώς δεν ήμουν εγώ σπίτι να τα προλάβω και το έκανε άλλος για μένα..πολύ πιθανών να μη τα πρόλαβε όμως και να τα χάσαμε από αργοπορημένη ενέργεια..
Περίμενε κι άλλες γνώμες...
Γενικά ισχύει πως το βράδυ χρειάζεται καλύτερη οξυγόνωση αλλά μέχρι τους μαζικούς θανάτους, νόμιζα ότι απέχει
marios psilopoulos
05-03-14, 22:49
δε ξέρω τι να πω...αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει ας μου πει....γιατί έχω το Co2 έξω και δε ξέρω τι να κάνω.... :neutral:
korasidikos
05-03-14, 22:50
αν εχεις τετοιες υπονοιες το βραδυ που κλεινουν τα φωτα βαλε μια αεραντλια να δουλευει χαλαρα!:rolleyes:μου εχει συνβει και μενα το ελυσα οπως παραπανω!
marios psilopoulos
06-03-14, 11:27
έχω ήδη σε λειτουργία μια σχετικά μεγάλη...να βάλω και δεύτερη ??
Αναταραξη στην επιφανεια εχεις καθολου? Υπαρχει περιπτωση να περασε μιγμα απο το μπουκαλι μεσα στο ενυδρειο?
Και βέβαια μπορεί να υπάρξει ασφυξία (και όχι δηλητηρίαση) από DIY CO2. Το έχω πάθει και εγώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=69782
marios psilopoulos
06-03-14, 14:50
ανατάραξη υπάρχει..όχι μεγάλη βέβαια αλλά υπάρχει...για να πέρασε μείγμα είναι σχεδόν ακατόρθωτο..το μπουκάλι είναι αρκετά πιο χαμηλά από το ενυδρείο και τις περισσότερες ώρες το παρακολουθούσα
marios psilopoulos
10-03-14, 15:18
τελικά πήρα το εξελ...το ενυδρείο αποτελείται από γκαπυ,ξιφοφόρους,κορυ,ρεντ τσερυ,μπαμπού,Egeria densa,Sagittaria Subulata,red snails,lemna minnor,πιστια,ανούμπιες,πολύσπερμα,κερατόφυλλο και βαλισνέρια...υπάρχει περίπτωση να έχω κανένα θέμα? :confused:
korasidikos
10-03-14, 15:45
μερικα απο τα φυτα σου θα εχουν θεμα με το excel κανε μια αναζητηση αν θες!!
marios psilopoulos
10-03-14, 17:31
κάπου διάβασα πως το κερατόφυλλο καίγεται με το εξέλ... είναι σίγουρο αυτό?τα υπόλοιπα δε θα έχουν θέμα?
κάπου διάβασα πως το κερατόφυλλο καίγεται με το εξέλ... είναι σίγουρο αυτό?τα υπόλοιπα δε θα έχουν θέμα?
Το ιδιο λενε οτι παθαινουν και οι βαλισνεριες και η egeria με το excel. Προσωπικη εμπειρια δεν εχω .
αν γινει λογικη χρηση σύμφωνα με τις αναγκες του ενυδρείο- ποσοτητα φυτών και σταδιακά δεν θε έχεις κανενα προβλημα.
αν σηκωθεις μαι κυριακή του απρίλη και πεις πω!! πω!! έχω 20 μερες να ρίξω excel, και ρίξεις 50μλ στο 100αρι τοτε θε βλέπεις και καμενα φυτά και γαρίδες να κολυμπουν δεξιά αριστερά και πολλα αλλα.
τη σιγουριά στη δινει το μετρο.
marios psilopoulos
12-03-14, 17:48
ξανά έφτιαξα Co2 και αυτή είναι η ροή που έχει..τι λέτε??
(η κατασκευή είναι εντελώς πρόχειρη και δε θα παραμείνει έτσι φυσικά)
http://www.youtube.com/watch?v=VKvQ91hXYzA&feature=youtu.be
Βαλε το σωληνακι στην εισοδο του κυκλοφορητη για να σπανε οι φυσαλιδες και να γινονται λεπτες. bubble counter εχεις? Ποσες φυσαλιδες περιπου σου βγαζει?
Σκοπος ειναι να μην ανεβαινουν με τη μια οι φυσαλιδες στην επιφανεια αλλα να γεμισει το ενυδρειο σου οσο δυνατον πιο μικρες φυσαλιδες.
Η αεραντλια τι εξυπηρετει? Αρκει μια ελαχιστη αναταραξη της επιφανειας απο το φιλτρο σου.
marios psilopoulos
12-03-14, 21:33
δεν έχω μετρητή φυσαλίδων...περίπου 70 με 80 το λεπτό βγάζει...για τη διάσπαση έχω κλείσει το ''Τ'' μπροστά και του έχω κάνει πολλές τρυπούλες με καρφίτσα...μόλις το έβαζα στο κυκλοφορητή,δεν είχα τόσο καλή διάσπαση όσο τώρα...για να γεμισει το ενυδρειο,το έχω βάλει κάτω από την έξοδο του φίλτρου,με αποτέλεσμα να τις ξαναρίχνει μέσα με μεγαλύτερη πίεση...πάντως γεμίζει το ενυδρείο από φυσαλίδες...
Το θεμα δεν ειναι να γεμισει το ενυδρειο με φυσαλιδες, αλλα να διασπωνται και να γινονται οσο πιο μικροσκοπικες ειναι δυνατο, ωστε να εμπλουτιστει το νερο με CO2.
marios psilopoulos
12-03-14, 21:53
μάλιστα..το έβαλα στις γρίλιες από το κυκλοφορητή ...όταν λέτε ανατάραξη?θέλει κάτι ιδιαίτερο,ή απλά να φαίνεται πως κυκλοφορεί το νερό??
Αν εννοεις για αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=78644) το θεμα που ανοιξες, ενας απλος κυματισμος της επιφανειας, αρκει. Βλεποντας παντα τα ψαρια σου, μην ανεβαινουν στην επιφανεια για να ανασανουν. Εκει χρειαζεσαι επιπλεον οξυγονωση.
marios psilopoulos
12-03-14, 22:12
και πως θα το καταλάβω που τα γκαπυ μου είναι τις περισσότερες ώρες στην επιφάνεια? :confused:
να τη βάλω μέσα στο φίλτρο να είμαι σίγουρος? ή θα έχω θέμα?
Αλλο να κανουν βολτες τα ψαρια και αλλο να προσπαθουν να ρουφηξουν οξυγονο, βαριανασαινοντας στην επιφανεια του νερου. Θα το καταλαβεις ;)
marios psilopoulos
12-03-14, 22:22
οκ...για οποιαδήποτε αλλαγή θα ενημερώσω...ευχαριστώ πολυ!!!
με 70-80 φυσαλιδες το λεπτο μπορει να χασεις ψαρια... οπως και προανεφερς. το εχω παθει και εγω παλια σε 85 λιτρα με νερο βρυσεις και ΚΗ=15.. ειχα 30 γκαπυ και ισα που τα προλαβα.. μονο 2 μου ψωφησανε.. ειχα διαχυση με εσωτερικο φιλτρακι το ενυδρειο ειχε παρα πολλες μικροσκοπικες φυσαλιδες.. ολοι μου ελεγαν οτι αποκλειετε σε τοσο σκλειρο νερο να εχω θεμα με diy co2 και ομως θελει προσοχη.. αν το κανεις να εχει 30-60 φυσαλυδες το λεπτο θα εισαι οκ.
και αυτο θα το πετυχεις με την ποσοτητα της μαγιας που βαζεις ..λιγοτερη μαγια λιγοτερες φυσαλιδες το λεπτο , βεβεα παιζει ρολο και η θερμοκρασια, θα το καταφερεις με τον καιρο με πειραματισμους και εμπειρια. εγω σε 2 λιτρο μπουκαλι βαζω 1 κουπα ζαχαρι με ενα κουταλακι του γλυκου μαγια σε θερμοκρασια δωματιου 22 βαθων εχω 30-40 φυσαλιδες το λεπτο, κανω καινουριο μιγμα 1 φορα την εβδομαδα
το καλοκαιρι με την ζεστη βαζω μισο κουταλακι του γλυκου μαγια , γιατι διαφορετικα θα εβγαζε σαν τρελο..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.