PDA

Επιστροφή στο Forum : ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ 700LT TANGANYIKA

PETROS_AFRICANOS
02-03-14, 23:51
Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα που θα με βοηθήσουν στο σωστό στρώσιμο ενός ενυδρείου 700lt για Tanganyika.
1) Όταν συντηρούμε κάποιο φίλτρο,πλένουμε όλα τα υλικά (σφουγγάρια,άνθρακα,αντιφώσφορο) με νερό βρύσης εκτός το μακαρόνι που πλένεται με νερό του ενυδρείου.Είναι έτσι;
2) Το 700άρι που έπαθα τη ζημιά έχει 2 φίλτρα ίδια με τα 2 φίλτρα που έχει ένα 550άρι που τρέχει καλά.Σκεφτόμουν να'παιρνα το ένα και να 'τρεχαν και τα δύο μ' ένα καθαρό κι ένα δουλεμένο φίλτρο.Τα μακαρόνια (siporax) από τα δύο φίλτρα που καθάρισα είναι εδώ κι ένα μήνα μέσα στο 550άρι.Αν ισχύουν αυτά που ρωτάω στην πρώτη ερώτηση, μπορώ να πάρω και τα δύο δουλεμένα από το 550άρι και να το βάλω να τρέχει με τα δύο καθαρισμένα ώστε να τα βάλω τα δύο δουλεμένα να τρέξουν με το 700οάρι.
3) Εκτός από το Prime και τα βακτήρια που θα βάζω όποτε πρέπει,τι άλλο πρέπει να κάνω και για πόσο καιρό;Κάτι που έχω ακούσει για τροφή flakes σε απόχη κάθε μέρα αληθεύει και πόση ώρα πρέπει να την αφήνω μέσα;
4) Από την πρώτη μέρα αρχίζω να κάνω τεστ κάθε πότε όμως το επαναλαμβάνω και για πόσο καιρό μέχρι να βάλω ψάρια;
5)Αν μία βδομάδα έχω καλές μετρήσεις μπορώ να βάλω 15 ψάρια ή να βάλω 7;

Sakisdraminos
02-03-14, 23:59
Αμα βαλεις στρομενα φιλτρα την επομενη μερα βαζεις ψαρια. Αλλα καλο ειναι να κανεις και μετρησης. Αμονιας νιτρικα και νιτροδη

στελιος προεδρου
03-03-14, 00:09
1)ολα τα υλικα του φιλτρου τα πλενουμε με νερο απο το ενυδρειο .Τα σφουγγαρια καθε αλλαγη νερου ,τα υπολοιπα σε μακρυτερα διαστηματα Αλλοιως χαλας την βιολογια του φιλτρου.
2)Μπορεις να κανεις το ενα φιλτρο να κανει μηχανικο καθαρισμο του νερου και το αλλο (αυτο που εχει μεγαλυτερο καδο)για βιολογικο καθαρισμο.
3)Τροφη δεν εχω βαλει ποτε για στροσημο ενυδρειου και δεν μπορω να απαντησω ,βακτηρια καθε μερα.
4)τεστ ξεκινα μετα απο μια εμβομαδα να κανεις κοστιζουν ξερεις.
5)εαν ολα πανε καλα εγω θα προτεινα να μην βιαστεις για τα ψαρια αλλα ειναι και δυσκολο να βλεπεις αδειο ενυδρειο μετα τις 15 μερες να βαλεις μικρο πληθυσμο απο ψαρια απο αυτα που εχεις επιλεξη και τωρα χρειαζεται μεγαλη υπομονη

Bill-Samos
03-03-14, 00:21
1)Ανθρακα και αντιφωσφορο εχεις μεσα μονιμα???Για ποιο λογο?Τα υλικα της μηχανικης φιλτρανσης μπορεις να τα πλυνεις και με νερο βρυσης αλλα δε βλεπω το λογο αφου και αυτα ,ειδικα τα σφουγγαρια ,κρατανε βιολογια.Εγω τα καθαριζω ολα με νερο ενυδρειου.
2)Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα ακριβως τι θελεις να κανεις..Αν το επιασα σωστα,θελεις να βγαλεις ενα απο τα δυο φιλτρα απο το 500αρι και να το βαλεις στο 700αρι αντικαθιστωντας το με ενα αστρωτο.Ασε τα φιλτρα οπως ειναι και απλως μπολιασε απο τα παλια τα καινουργια.....
2)Αν χρησιμοποιησεις μπολι δεν χρειαζονται αποχες με flakes και αναμονη,μπολιαζεις,ριχνεις λιγο τροφη για να δημιουργησεις ρυπους και κανεις μετρησεις να δεις οτι επιασε το μπολι..Το prime αυτονοητο,τα βακτηρια μεγαλη κουβεντα..
4,5)Αν προκυπτει απο τις μετρησεις οτι εστρωσαν τα φιλτρα αρχιζεις τη σταδιακη εισαγωγη.Αν και τα λιτρα ειναι πολλα,μην κανεις βιαστηκες κινησεις γιατι τα αποτελεσματα τους τα ξερεις ηδη..Εξαρταται και απο τα ειδη που θα βαλεις(καποια ισως πρεπει να μπουν μαζι ολα τα ατομα) αλλα η υπομονη ειναι αρετη:)

500αρια ακουω ,700αρια ακουω....θα το δωσω το 200αρι στη γυναικα να πλενει τις μπουχαρες και θα το ριξω στο spinning:smt095

korasidikos
03-03-14, 07:31
Πετρο να τα ξαναπουμε παλι αν και τα εχουμε συζητησει πολλακις!
1) τα υλικα του φιλτρου τα πλενουμε με νερο απο το ενυδρειο.ανθρακας δεν χρειαζεται σε μονιμη βαση παρα μονο στην (αρχη) του στησιματος για να καθαρισει τυχον βλαβερες ουσιες η μετα απο θεραπεια!
2)θα κανεις τραμπα οπως εχουμε πει το ενα φιλτρο απο το 550αρι που εχεις στη κρεβ/ρα και θα το βαλεις να τρεχει στο 700αρι!ετσι θα εχεις ενα στρωμενο φιλτρο πληρης στο καινουργιο ενυδρειο,παραλληλα θα στρωνει και το δευτερο που εχεις βαλει!
3) το prime σαν αντιχλωριο μια χαρα ειναι και οικονομικο αν και δεν ειναι πληρες!τα βακτηρια περισσοτερο για ψυχολογικους λογους θα τα ριξεις αδειαζοντας τη τσεπη σου και γεμιζοντας τη τσεπη του μαγαζιου!:rolleyes:
4) τεστ μπορεις να κανεις και την επομενη μερα αλλα θα χρειαστεις αυτα που σου ειπαν τα παιδια.ψαρακια μπορεις να βαλεις 1-2 για αρχη αν ολα δειχνουν καλα!
5)καλο ειναι τα οποια ψαρια να μπενουν σταδιακα και σε μικρους αριθμους για να μην εχεις θεμα οπως την αλλη φορα!!:(

υ.γ Bill στειλε το 200αρι εδω,εχω πληρες σετ για spinning να σου δωσω για να κανεις τη δουλεια σου!!!:smt044:smt044:smt044:smt044

PETROS_AFRICANOS
03-03-14, 12:35
Καλημέρα φίλοι μου σε όλους 'σας,για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας πω ότι το 700άρι και το 550άρι τα τρέχουν από 2 φίλτρα το καθένα.Και τα 4 φίλτρα είναι τα JBL CrystalProfi 1500e και λέω αντί να ψάχνω για μπόλι αν είναι σωστό και για τα 2 ενυδρεία να πάρω τα 2 στρωμένα που τρέχουν από τα Χριστούγεννα χωρίς πρόβλημα και να βάλω στο 550άρι δύο με καινούρια όλα τα υλικά εκτός από το μακαρόνι που είναι ένα μήνα μέσα στο 550άρι και βρέχονται.Άνθρακα και αντιφώσφορο βάζω πάντα μόνιμα στα φίλτρα μου.Αυτή την ''τράμπα'' είχα σκεφτεί να την κάνω για το ένα φίλτρο αλλά αν δεν ενοχλεί τα 2 ενυδρεία την κάνω και για τα δύο.

tsoui
03-03-14, 12:48
Το πιο καλο κατα τη γνωμη μου ειναι να βαλεις στο 550 αν φυσικα δεν ειχες καποιο προβλημα με το ενυδρειο (αρρωστιες κυανο κτλπ) το ενα καινουργιο φιλτρο να τρεχει παραλληλα με τα 2 μεχρι να στρωθει μετα το βαζεις στο 700 με λιγα ψαρια σε αριθμο που να μπορει να το υποστηριζει το φιλτρο και βαζεις και το 2 καινουργιο να στρωνετε οταν στρωσει και εκεινο εισαι ετοιμος.Αν βγαλεις το ενα απ τα 2 στρωμενα φιλτρα στο 550 το ενα στρωμενο που θα μεινει μπορει να στηριξει τον πληθυσμο του ενυδρειου?

Bill-Samos
03-03-14, 12:51
Αφου λες οτι τα δυο ειναι στρωμενα,τι μπολι να ψαχνεις???Απο αυτα θα παρεις λιγο βιολογικο και θα μπολιασεις τα αλλα δυο...Αφου το 500αρι τρεχει και εχει ζωντανα γιατι να βγαλεις το ενα φιλτρο και να βαλεις σε δοκιμασια?

Τάκης
03-03-14, 13:35
Αφου λες οτι τα δυο ειναι στρωμενα,τι μπολι να ψαχνεις???Απο αυτα θα παρεις λιγο βιολογικο και θα μπολιασεις τα αλλα δυο...Αφου το 500αρι τρεχει και εχει ζωντανα γιατι να βγαλεις το ενα φιλτρο και να βαλεις σε δοκιμασια?

:smt023

και λίγα λίγα τα ψάρια στην αρχή

korasidikos
03-03-14, 13:38
αυτο ειναι το θεμα ο Πετρος θελει να βαλει πολλα με τη μια μεσα αλλιως δεν πιστευω οτι θα εχει θεμα!!

Τάκης
03-03-14, 13:49
αυτο ειναι το θεμα ο Πετρος θελει να βαλει πολλα με τη μια μεσα αλλιως δεν πιστευω οτι θα εχει θεμα!!
Αν θέλει να βάλει πολλά, να πάρει μπόλι από το 500αρι και να στρώσει με αμμωνία το 700αρι, σε μία εβδομάδα θα μπορεί να βάλει αρκετά, και σε 15 ημέρες αν το τουμπανιάσει σην αμμωνία μπορεί να βάλει ακόμα περισσότερα, θέλει μια σχετική προσοχή βέβαια και τακτικές μετρήσεις, αν καταφέρει τα 5 ppm αμμωνία να τα μηδενίζει σε μία νύχτα τότε θα μπορεί να βάλλει πάρα πολλά, xtreme καταστάσεις αυτές βέβαια.

PETROS_AFRICANOS
03-03-14, 15:52
Παιδιά το JBL CrystalProfi 1500e έχει λίγο ενυδειακό βαμβάκι πάνω και σφουγγάρια.Σε 2 από τις θήκες των σφουγγαριών υπάρχουν στην μία ο άνθρακας και στην άλλη το αντιφώσφορο.Και φυσικά η κάτω - κάτω θήκη είναι γεμάτη με μακαρόνι.
1) Είναι πολύ εύκολο να πάρω το 1 φίλτρο από το 550άρι για να το βάλω στο 700άρι και να τρέχουν και τα δύο με ένα φίλτρο με πολύ βιολογία κι ένα με καινούρια υλικά βρεγμένα καλά από το 550άρι.
2)Αν δεν πείραζε να βάλω στο 550άρι τα 2 φίλτρα με το καινούριο υλικό καλά βρεγμένο από το ίδιο ενυδρείο τότε θα 'βαζα και τα 2 που τρέχουν ακόμα στο άλλο ενυδρείο όπως είναι και θα τα θεωρούσα μπολιασμένα.

manolischania
03-03-14, 16:47
3) το prime σαν αντιχλωριο μια χαρα ειναι και οικονομικο αν και δεν ειναι πληρες!

τι εννοείς ότι δεν είναι πλήρες ?

PETROS_AFRICANOS
03-03-14, 17:57
Τι εννοείς Μανώλη ότι δεν είναι πλήρες;Τι τους λείπει;
-------------------------
Το μακαρόνι που αναφέρω σαν υλικό των φίλτρων είναι κεραμικό βιολογικό υλικό φιλτραρίσματος σε μορφή δαχτυλιδιού.

manolischania
03-03-14, 18:15
Τον karasidikos ρωτάω τι εννοεί
στο δεν είναι πλήρες το api

korasidikos
03-03-14, 18:57
τι εννοείς ότι δεν είναι πλήρες ?

δεν περιεχει μια σημαντικη ουσια για τα ψαρακια οπως αυτο (http://www.google.gr/search?q=aloe+vera&bav=on.2,or.&biw=1364&bih=745&sns=1&wrapid=tljp139386570577001&um=1&ie=UTF-8&hl=el&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=77MUU4zIB8yjhgehlIDACw#facrc=_&imgdii=_&imgrc=AGV2tN4lRk7vuM%253A%3Bhq2C1dkP20kHPM%3Bhttp% 253A%252F%252Fwww.herbal-tonics.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F01%252Faloevera.j pg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.herbal-tonics.com%252Fwhat-is-herb-good-for-and-how-to-use%252Faloevera%252F%3B800%3B600)

υ.γ 1/ korasidikos!!:rolleyes: ;)
υ.γ 2/prime>>>>seachem!:smt083

giorgio
03-03-14, 19:00
1) Εγω προτείνω καθάρισμα στα φίλτρα να κάνεις ΜΟΝΟ εαν εχουν στομώσει (αν πέφτει η ροή) και ΟΧΙ με κάθε αλλαγή. Άλλωστε θα ακούσεις οτι πρέπει να κάνεις αλλαγή κάθε εβδομάδα 200 λίτρα(προσωπικά στο 700αρι δεν το κάνω) οποτε σιγά μην βγάζεις φίλτρα καθε εβδομάδα. Άντε να αλλάζεις τον υαλοβάμβακα το οποιο και πάλι δεν νομίζω να χρειάζεται, εκτός εαν δεις οτι εχει πέσει η ροή (η αν οντως είναι μεσα στην μπίχλα!)
2) Δεν το επιασα τι θες να κάνεις, υπολογισε ομως χοντρά χοντρά οτι θες ροη περίπου 2.5 κυβικά την ώρα απο τα φίλτρα σου (απο οτι θυμάμαι 3-4 φορές πρεπει να ανακυκλώνεται το νερό στην ώρα). Τωρα, εαν βάλεις τα παλιά, ΚΑΙ τα παλιά ή μονο νεα, εσυ το ξέρεις
3) Για το στήσιμο σου προτείνω να κάνεις το εξής:
α) μπόλι απο άλλο ενυδρείο (δικό σου ή φίλου, αρκεί να είναι καθαρό, δηλαδή να μην εχουν πέσει τίποτα ασθένειες μέσα και τρέχεις)
β) συντηρείς με αμμωνία (καθαρή, απο φαρμακείο, πουλάνε χύμα) οσο καιρό χρειαστεί. Ποσος είναι αυτός?απλό, μετράς με τέστ! Λογικά στην αρχή θα έχεις μόνο αμμωνία, αλλά λόγω του οτι θα εχεις μπόλι θα εξαφανιστεί γρήγορα. Κάνε το εξής, ΠΡΙΝ βάλεις το μπόλι μέτρα αμμωνία και νιτρικά να ξέρεις που είναι το νερό σου...βάλε αμμωνία (μπόλικη), μέτρα, δες μετά απο 2-3 μέρες που έχει πάει, αν εχει μηδενίσει η έχει πέσει πολύ και έχεις νιτρικά περισσότερα απο οτι είχες (εμενα ας πουμε έχει το νερό της βρύσης, τι να κανεις....) τοτε είσαι σε καλο δρόμο.Εαν δεν εχει μεταβληθεί καθόλου, θεμα με το μπόλι! Θεωρητικά όταν πάει 0 η αμμωνία βάζεις, ΑΑΑΑΑΛΛΑ για να είσαι σιγουρος, βαλε πάλι αμμωνια και περίμενε να μηδενίσει...κάνε το και τρίτη φορά, για να είσαι απολυτα σίγουρος οτι ολα πάνε ρολόι, κάνε την περήφημη "γενναία" και μετα βάλε ψάρια. Εγω εβαζα αμμωνία (χωρις ψαρια εννοείται) μεχρι να γίνει καταπράσινο το τέστ της API (μην σου πώ οτι μύριζε το νερό αμμωνία) και σε 2 μέρες μέτραγα 0 αμμωνία. Η διαφορά στην αμμωνία και στην τροφή είναι οτι η αμμωνια δρά άμεσα (δεν περιμένεις να χαλάσει η τροφή, να γίνει αμμωνία, να προσθέσει στο νερο και άλλα στοιχεία κ.α)
4) Τέστ θα κανεις μέχρι να δείς άμμωνία 0, νιτρικά 0 και νιτρώδη πολλά. Καθε πότε?κανε καθε 1-2 μέρες, γιατι τα λίτρα είναι πολλά και δεν φευγει γρήγορα η αμμωνία (στην αρχή, μετά αν έχεις 2 στρωμμένα φίλτρα δεν μένει τίποτα...εμενα και ψάρια πεθαίνουν μέσα και δεν τα βρίσκω ποτέ λόγω πέτρας, αλλα αμμωνία ποτε δεν είδα)
5) Για τα ψάρια προτείνω να μην βάλεις πολλά, αναλογα τα ψαρια και το μέγεθος βεβαια. Εγω πχ ξεκίνησα με 5 labidos και 5 maingano.

Οσο για τα φίλτρα, προτείνω στο ενα να βάλεις siporax, λιγο σφουγγάρι και λιγο υαλοβάμβακα (για να κραταει τα πολλά) και στο άλλο μονο υαλοβάμβακα (για να καθαρίζει το νερό)

manolischania
03-03-14, 19:18
σωστός prime και korasidikos ... Νηστεία με τσικουδιά τι να σου κάνει , aloe vera δεν περιέχουν ούτε οι κρέμες που διαφημίζουν ότι έχουν αλλά anyway αν είναι η aloe που απουσιάζει σε ένα αντιχλώριο δεν το θεωρώ ελλιπής , νόμιζα ότι υστερεί σε σχέση με την αποχλωριωση κάποιου άλλου προϊόντος .

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 19:28
Φίλοι μου καλησπέρα σας,επειδή δεν κατάφερα να σας διατυπώσω τις απορίες μου και λόγω φόβου ν' αφήσω ένα ενυδρείο στρωμένο με δύο νέα φίλτρα που θα περιέχουν μόνο ''μακαρόνι'' δουλεμένο δικό τους κατέλειξα να πάρω το ένα και να βάλω στη θέση του ένα με νέο υλικό.Το δουλεμένο μαζί με ένα άλλο με καινούριο υλικό θα τα στήσω στο 700άρι να τρέξουν.Έτσι πιστεύω να βοηθήσω το στρώσιμο.Τα είδη κιχλίδων που θα φιλοξενήσει το εν λόγω ενυδρείο θα είναι τρία:

1) tropheus ikola Kaiser
2) tropheus moliro
3) tropheus eretmodus

δείτε λοιπόν το στήσιμο που έκανα και πείτε μου τις γνώμες σας.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5759

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5758

sacred
04-03-14, 19:37
με το καλο να πανε ολα φιλε ευχομαι ............

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 19:37
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5757

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5756

Υ.Γ.Συγγνώμη που το σπίτι φαίνεται χάλια αλλά τώρα τέλειωσα την ανακαίνιση του και δεν μένω ακόμα μέσα.

Bill-Samos
04-03-14, 20:19
Αντε με το καλο...Μερικες παρατηρησεις ή μαλλον αποριες..
-Εισαι σιγουρος οτι ενα φιλτρο σαν αυτο που εχεις (μια και το αλλο θα ειναι αστρωτο) μπορει να υποστηριξει ολα αυτα τα ψαρια σε 700 λιτρα μια και πρεπει να μπουν ολα μαζι?
-Οι πετρες πολυ ομορφες αλλα εχω την εντυπωση οτι οπως τις εστησες αφηνουν πολυ μικρα περασματα και τα ενηλικα ψαρια δεν θα βολευτουν.
-Τα ειδη που θα βαλεις δεν υβριδιζουν?

korasidikos
04-03-14, 21:04
θα συνφωνησω με τον Βασιλη επειδη οι πετρες ειναι στρογγυλες οπως ειναι το σχεδιο τους δεν βλεπω ουτε εγω να υπαρχουν πολλα κενα για φωλιες ,κρυψωνες!!ενα ακομα μου φαινεται καπως μπουκωμενο το ενυδρειο παρολα που ειναι 700αρι!!

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 21:15
Όχι φίλε Βασίλη δεν υβριδίζουν,για την ιχθυοσύνθεση έχω πάρει υπόψιν μου συμβουλές του φίλου και Greek Master of Tanganyika Κλεόβουλου!!!:p Τα φίλτρα θα είναι 2 JBL CrystalProfi 1500e που το ένα δουλεύει στο 550άρι πάνω από δύο μήνες και το άλλο έχει καινούριο υλικό και μακαρόνι που έχω βάλει μέσα στο ενυδρείο των 550lt για περισσότερο από ένα μήνα για ν' αποκτήσει κάποια βιολογία.Όταν λες όλα μαζί, εννοείς τα ψάρια; Γιατί σκέφτηκα μετά απ' αυτό που έπαθα να μην κάνω απότομη ιχθυοφόρτωση,να τα βάλω ανά 5-7 ψάρια κάθε 15 μέρες.Καλά δεν είναι; Αν σε κάτι κάνω λάθος διόρθωσε με σε παρακαλώ.

Sakisdraminos
04-03-14, 21:18
Πετρο μην βιαζεσαι και βαλε μπολικο βιολογικο γιατι τα ψαρια που βαζεις ειναι φαγανα!!!!!

επισις απο οτι ξερω τα ψαρια που θελεις να βαλεις υβριδιζουν.... μιπος να το σκεφτοσουν!!!

πολλα λιτρα βιολογικα εχει το στρομενο φιλτρο?

ποσα ψαρια θελεις να ριξεις και σε τι μεγεθος ειναι?
θα τα βαλεις ολα μαζι?

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 21:19
Ανάμεσα στις πέτρες υπάρχουν κενά που στις φωτογραφίες δεν φαίνονται καλά και οι δύο ακριανές στίβες είναι στημένες έτσι που να έχουν δύο ορόφους.

Bill-Samos
04-03-14, 21:22
Για τον υβριδισμο ειχα διαβασει εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27550 καλο ειναι να μας το διευκρινησει καποιος γνωστης γιατι μου φαινεται αντιφατικο..Ποσα ατομα απο το καθε ειδος θα βαλεις?Ειχα την εντυπωση οτι ολα τα ατομα μιας ομαδας tropheus ειναι καλυτερα να μπαινουν μαζι..

Κλεόβουλος
04-03-14, 21:30
Καλορίζικο το θηρίο ρε φίλε!!
Καλά το προχωράς.
Τα tropheus που θέλεις να βάλεις δεν υβριδίζουν (υπάρχει μια μικρή πιθανότητα υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν σε αφορά). Οι γοβιοί λέγονται Eretmodus cyanostictus ;)
Μέχρι να βάλεις ψάρια να θυμάσαι ότι πρέπει να συντηρείς/ταΐζεις τη βιολογία σου.
Σταδιακή είσοδος των ψαριών για να μη πάθεις τα ίδια. Ελαφρύ τάισμα και έλεγχος των παραμέτρων.
Το dow περιμετρικά κόψτο κάνα δυό πόντους για να μην φαίνεται κάτω από την άμμο.

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 23:14
Φίλε Κλεόβουλε σ' ευχαριστώ πολύ μόνο που θέλω να μου εξηγήσεις την παρακάτω φράση σου και να μου πεις τι πρέπει να κάνω.

''Μέχρι να βάλεις ψάρια να θυμάσαι ότι πρέπει να συντηρείς/ταΐζεις τη βιολογία σου.''

Οι πληθυσμοί που θα βάλω είναι 10 ikola Kaiser,15 moliro & 4-5 eretmodus αν βρω.Κάθε βοήθεια και συμβουλή δεκτή.

manolischania
04-03-14, 23:27
3 τρόποι υπάρχουν
1) με τροφή
2) με αμμωνία
3)Σταδιακή εισαγωγή ψαριών

ο λόγος είναι ότι μπορεί να έχει στρώσει το φίλτρο σου αλλά χρειάζεται να προσθέτουμε ρύπους ανάλογους με τους ρύπους που θα δημιουργούσαν τα ψάρια σου ώστε να δημιουργηθεί αρκετός πληθυσμός βακτηρίων και να είναι σε ένα επίπεδο τέτοιο ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την εισαγωγή ψαριών , αλλιώς με το που στρώση το φίλτρο προσθέτουμε σταδιακά τα ψάρια

PETROS_AFRICANOS
04-03-14, 23:29
Αυτό που ξέρω ότι πρέπει να κάνω είναι ότι την πρώτη βδομάδα πρέπει μέρα παρά μέρα θα ρίχνω βακτήρια.Τα βακτήρια που θα χρησιμοποιήσω αυτή τη φορά καταπολεμούν αμμωνία και νιτρώδη και λέγονται NITE OUT II και είναι της MICROBE LIFT.Δεν κάνω διαφήμιση απλά τ' αναφέρω γιατί με αυτό και αλλαγές νερού πολέμησα την αμμωνία και τα νιτρώδη την πρώτη φορά στ' άλλα ενυδρεία που είχα στρώσει με άλλα βακτήρια.Έμαθα το προϊόν αφού έπαθα τη ζημιά όχι πριν.Δείτε στο σύνδεσμο κι εσείς.

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.microbelift.com%2Fproducts%2F home-aquarium%2Fbacterial-products%2Fnite-out-ii%2F&ei=Dh4WU4CbO4GetAanv4GoBQ&usg=AFQjCNG_Xcc2NNayqak7iazNk0uh5bqDew&bvm=bv.62286460,d.Yms&cad=rja

kgf12345
04-03-14, 23:42
πετρο οτι και να χρησιμοποιησεις για στρωσιμο,προσεξε πολυ και δωσε σημασια σε αυτο

3)Σταδιακή εισαγωγή ψαριών

μην τα βαλεις ολα με τη μια γιατι θα τα χασεις.
κανενα προιον δεν στρωνει μαγικα το ενυδρειο σε ενα βραδι.ολα(ακομα και τα καλυτερα που υπαρχουνε)βασιζονται στο οτι η ιχθυοφορτιση θα γινει σταδιακα.

αν θες αμεσα πληρες φορτιο,μονο με μπολι και μαλιστα μεγαλη ποσοτητα βιολογικου υλικου,ιδιες τιμες απο ενυδρειο δοτη σε ενυδρειο δεκτη,και αν ειναι δυνατο,το ενυδρειο του δοτη να εχει και ιδια ιχθυοσυνθεση.η εστω κοντινη, και σιγουρα -τουλαχιστον- το ιδιο "βαρια".

exelix
05-03-14, 00:16
Πέτρο έχεις ήδη βάλει ένα στρωμένο φίλτρο, δε χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω, εκτός από σταδιακή αύξηση της τροφής που θα ρίχνεις μέχρι να φτάσεις στα επίπεδα αυτής που θα ρίχνεις με ψάρια μέσα.

PETROS_AFRICANOS
05-03-14, 00:36
Όχι φίλε Γιώργο δεν ξανακάνω το λάθος να τα βάλω όλα μαζί,σκέπτομαι να βάζω 5-7 ψάρια ανά 15 μέρες ή πιστεύεις πως μπορώ να τα βάζω πιο σύντομα;Φίλε Στέλιο από την πρώτη βδομάδα θα ρίχνω flakes; Γιατί όταν την πρώτη βδομάδα μπαίνουν μέρα παρά μέρα τα βακτήρια δεν κάνει να ταϊζω,έτσι δεν είναι;Τα flakes τα ρίχνω ελεύθερα ή μέσα σε απόχη κι αν σε απόχη πόση ώρα τ'αφήνω μέσα;

exelix
05-03-14, 00:42
Άσε τα βακτήρια στο μπουκάλι τους, έβαλες ολόκληρο στρωμένο φίλτρο και πρέπει να συντρήσεις και να αυξήσεις τα βακτήρια που ήδη υπάρχουν στο φίλτρο σου.

kgf12345
05-03-14, 00:57
Όχι φίλε Γιώργο δεν ξανακάνω το λάθος να τα βάλω όλα μαζί,σκέπτομαι να βάζω 5-7 ψάρια ανά 15 μέρες ή πιστεύεις πως μπορώ να τα βάζω πιο σύντομα;Φίλε Στέλιο από την πρώτη βδομάδα θα ρίχνω flakes; Γιατί όταν την πρώτη βδομάδα μπαίνουν μέρα παρά μέρα τα βακτήρια δεν κάνει να ταϊζω,έτσι δεν είναι;Τα flakes τα ρίχνω ελεύθερα ή μέσα σε απόχη κι αν σε απόχη πόση ώρα τ'αφήνω μέσα;

κυριως εχει να κανει με το ποσο μεγαλο ειναι το φορτιο,αλλα οχι μονο.ποσα ψαρια,τι ειδος,ποσο στρεσαρονται,ποσο ταιζεις,θερμοκρασια.... κλπ.
οι μερες ειναι απλα μια παραμετρος,σε συναρτηση με ολα τα παραπανω.

5 με 7 ψαρια καθε 15 μερες,εμενα μου φαινεται οτι δεν ειναι καλα.και αυτο γιατι στις 15 μερες που η βιολογια θα αρχιζει να παιρνει τα πανω της με τα ηδη υπαρχοντα ψαρια,θα κανει ενα μπαμ παλι η αμμωνια με αλλα 5 η 7 ψαρια μεχρι να ξαναστρωσει για το νεο αριθμο ψαριων.

δηλαδη αν κατι παει στραβα(που μαλον θα παει),καθε 15 μερες θα τρωνε και μια δοση αμμωνια η νιτρωδη τα ψαρια(η και τα δυο),μεχρι να φτασεις τον τελικο αριθμο και να σταματησεις να βαζεις ψαρια.

θα εβαζα 2 με 3 ψαρια το πολυ καθε βδομαδα,μεχρι να φτασεις την τελικη ιχθυοφορτωση.

αν προκειται για ψαρια που θελουνε κοπαδι με τη μια για λογους στρες κλπ,(δεν τα ξερω τα αφρικανικα θα στα πουνε αλλοι)τοτε ισως μπορεις να κανεις μια εξαιρεση για αυτο το ειδος,αφου θα εχεις και ετοιμο στρωμενο φιλτρο.

θα ξεκιναγα με αυτο το ειδος δηλαδη και το στρωμενο φιλτρο και θα το αφηνα κανα δυο βδομαδες να τρεξει ετσι το ενυδρειο με σταδιακη αυξηση του ταισματος,
ωστε οταν μπουνε τα επομενα 2-3 ψαρια, το φιλτρο να ειναι ετοιμο να τα δεχτει.

και παει λεγοντας.

αν σκοπευεις να ταισεις τη βιολογια χωρις ψαρια,βαζε την τροφη σε αποχη.την αλλαζεις και προσθετεις ποσοτητα ευκολα ετσι χωρις να κανεις χαλια το ενυδρειο.

οτι και να κανεις,τα βακτηρια χρειαζονται τροφη.ειτε ειναι απο μπουκαλι,ειτε ειναι απο αμμωνια ειτε απο τροφη ειτε δεν ξερω κιεγω τι.
βρε συ,τα υπομνηματα γιατι δεν τα διαβαζεις?:D

PETROS_AFRICANOS
05-03-14, 09:29
Καλημέρα σε όλους κι ευχαριστώ για τη βοήθεια.Τα ψάρια Γιώργο είναι 10 tropheus ikola Kaiser & 15 tropheus moliro,τα tropheus μπαίνουν σε κοπάδια των 12 και τα ψάρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ξεχωριστά ενυδρεία ανά είδος.Δεν ξέρω ανά πόσα ψάρια πρέπει να βάζω και κάθε πότε.Τα υπομνήματα που αναφέρεις δεν ξέρω που και πως τα βρίσκω.Συνεχίστε να με βοηθάτε και να μου δίνετε πληροφορίες για να πετύχει το στρώσιμο μου.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

nazgul
05-03-14, 09:50
Ριξε μια ματια εδω (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34). Εχει πολλα θεματα για τον κυκλο του αζωτου και τη σωστη διατηρηση της βιολογιας σου.

kgf12345
05-03-14, 13:29
ξαναλεω,δεν τα ξερω τα αφρικανικα και τα "κουσουρια" τους,γιαυτο
καλυτερα να σου πει κανας αφρικανος.

λογικα(χωρις να ξερω σιγουρα),ειναι καλυτερα να ξεκινησεις με το ενα κοπαδι στο ενυδρειο και να βαλεις το στρωμενο φιλτρο.

τα ψαρια απτο αλλο κοπαδι νομιζω ειναι καλυτερα να τα βαλεις σταδιακα,2-3 ψαρια καθε φορα,αν τα ψαρια εκεινα δεν εχουνε προβλημα με το να μην ειναι σε "ιδανικο" αριθμο για κανα μηνα.

νομιζω οτι ειναι καλυτερα να στρεσαριστουν για ενα μηνα απαυτο παρα να φανε αμμωνια,αλλα θα σου πουν οι αφρικανοι.

αν υπαρχουνε και αλλα προβληματα οπως επιθεσεις κλπ στο "μικρο" κοπαδι,τοτε ισως η λυση ειναι να βαλεις το ενα κοπαδι με το στρωμενο φιλτρο,να αφησεις το δευτερο κοπαδι στο αλλο ενυδρειο και σταδιακα να αυξησεις το ταισμα στο μεγαλο.

να φτασεις δηλαδη στο μηνα να ταιζεις στο μεγαλο οσο θα ταιζεις με ολα τα ψαρια μεσα.

και πανω στο μηνα,η μολις δεις οτι οι μετρησεις σου ειναι ενταξει με τοσο ταισμα,τοτε βαζεις και το δευτερο κοπαδι μεσα.

η αλλη περιπτωση,ειναι να τα βαλεις ολα μεσα απτην αρχη,και να ταιζεις πολυ περιορισμενα στην αρχη,αυξανοντας το ταισμα σταδιακα.
αλλα αυτο εχει αρκετο ρισκο και θελει πολυ τακτικες μετρησεις,νασαι ετοιμος για αλλαγες νερου,prime,κλπ,γιατι ειναι πολλα τα ψαρια.

καλυτερα ειναι να σου πουνε οι αφρικανοι ποιος τροπος ειναι καλυτερος αφου δεν ξερω τι συνηθειες εχουν τα ψαρια σου.
απλα σου ειπα μερικους τροπους που θα μπορουσες να πετυχεις το ιδιο αποτελεσμα.

παντως το "κλειδι" ειναι να μπουνε σιγα σιγα τα ψαρια και να φορτωθει σταδιακα το ενυδρειο(και το φιλτρο), με ρυπους.

τα υπομνηματα στα εδωσε ο nazgul,διαβασε καλα οτι δεις να λεει για αμμωνια,και κυκλο του αζωτου.

Netrino
05-03-14, 16:41
Εγώ αυτό που θέλω να πώ είναι πως σε ζηλέυω με αυτό το τέρας που βλέπω...Θέλω και εγώ τέτοιοοο....!!!Να το χαίρεσαι και όλα τα υπόλοιπα σιγά σιγά θα φτιάξουν!Βγάλε μερικές πέτρες όμως γτ όντως φαίνεται μπουκωμένο πολύ!!!

PETROS_AFRICANOS
05-03-14, 16:45
Καλησπέρα φίλοι μου! Τα 2 ενυδρεία που φιλοξενούν τα 2 είδη tropheus δεν είναι δικά μου,είναι δύο συνχομπιστών που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.Οπότε πείτε μου αν μπορώ να βάλω 10 μαζεμένα στην αρχή και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα - πόσο; - να βάζω 2 με 3 ψάρια τοπλύ ανά βδομάδα.Αν όλα όσα αναφέρω τώρα είναι λάθος τότε κατάλαβα λάθος,διορθώστε με.

Κλεόβουλος
05-03-14, 20:44
Πέτρο όταν βάλεις επάνω το στρωμένο φίλτρο μπορείς κατά τη γνώμη μου να βάλεις αμέσως και την πρώτη ομάδα ψαριών. Δεν ταΐζεις τις πρώτες 2-3 μέρες (στη συνέχεια με μέτρο) και παρακολουθείς τις παραμέτρους. Αν όλα είναι εντάξει σε μια βδομάδα κάνεις την αλλαγή νερού και βάζεις την επόμενη ομάδα. Πάλι δεν ταΐζεις 2-3 μέρες και κάνεις καθημερινά μετρήσεις. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά κάνεις πάλι μια αλλαγή νερού.
Δεν χρειάζονται μαγικά μπουκαλάκια αφού έχεις στρωμένο βιολογικά φίλτρο.
Η βιολογία αναπτύσσεται ταχύτατα και σε 1-2 24ωρα μπορεί να ανταποκριθεί στην ιχθυοφόρτιση. Χωρίς να ταΐζουμε τις πρώτες μέρες, ταΐζοντας ελαφρά στη συνέχεια και με τις αλλαγές νερού, την βοηθάμε να αναπτυχθεί ομαλά.

PETROS_AFRICANOS
06-03-14, 00:36
Φίλε μου Κλεόβουλε εξγησε μου σε παρακαλώ,αφού περάσει μία βδομάδα από το ξεκίνημα μιλάς για την είσοδο της πρώτης ομάδας;Κι όταν λες ομάδα εννοείς τα 10 tropheuς moliro ή 2-3 ψάρια;Γιατίσε κάποιο θέμα σου είχα διαβάσει ότι τα tropheuς μπένουν ανά 12 αλλά τι γίνεται στην περίπτωση μου;Θα μπουν 10 μαζεμένα ήανα 2-3 ανά βδομάδα;Και μετά το άλλο είδος tropheuς πωσ θα μπει για να μην γίνει πόλεμος μεταξύ τους;Περιμένω τα φώτα σου.

Κλεόβουλος
06-03-14, 08:51
όταν βάλεις επάνω το στρωμένο φίλτρο μπορείς κατά τη γνώμη μου να βάλεις αμέσως και την πρώτη ομάδα ψαριών. εννοώ την πρώτη 12άδα :)
Σε καταλαβαίνω πως αγχώνεσαι αλλά αν είσαι προσεκτικός σ' αυτά που λέω, πιστεύω όλα θα πάνε καλά.
Τα ψάρια φαντάζομαι είναι μωρά ή ενήλικα?

[θ' αρχίσω να γράφω σαν τον δισκοπαθή :D]

PETROS_AFRICANOS
06-03-14, 10:47
Καλημέρα Κλεόβουλε,τα ψάρια όλα είναι ενήλικα.Πες μου λοιπόν,να βάλω να δουλέψει μία βδομάδα το ενυδρείο βάζοντας τροφή και παρακολουθώντας το κι αν στην ολοκλήρωση του 7ήμερου είναι εντάξει να βάλω το ένα είδος; Ποιο είδος λες να βάλω πρώτο τα 15 moliro ή τα 10 ikola; Και ανάφερε μου σε παρακαλώ πως θα συνεχίσω;

Tanganyiκας
06-03-14, 11:36
Συμφωνώ με οτι σου πρότεινε ο Κλεό.Και θα σου πρότεινα σαν πρώτη εισαγωγή στο ενυδρείο να βάλεις τη μικρή ομάδα και να το παρακολουθείς με τεστ,και μετά βάζεις και την δεύτερη τη μεγάλη!

Κλεόβουλος
06-03-14, 11:40
Όλο ασκήσεις μου βάζεις :D
Στα λέω βήμα-βήμα όπως θα έκανα εγώ:
-Μια βδομάδα να δουλέψει το ενυδρείο με το άστρωτο φίλτρο (και με άνθρακα μέσα), ρύθμιση παραμέτρων ph-σκληρότητες,θερμοκρασία γύρω στους 29, μετά
-κατέβασμα θερμοκρασίας, αφαίρεση του άνθρακα, προσθήκη στο ενυδρείο του στρωμένου βιολογικά φίλτρου, μια δόση Prime (αν έχεις καλό είναι να βάλεις και epsom salts 1 κουτ.γλυκού ανά 30λίτρα), προσθήκη της πρώτης ομάδας ψαριών (όποιας θέλεις) με σβηστά φώτα κάνα 24ωρο (και μετά σταδιακά αυξάνεις), ατάιστα τα ψάρια, παρακολούθηση παραμέτρων (αν κάτι πάει λάθος κάνεις αλλαγή νερού+Prime) μετά
-στην βδομάδα αλλαγή νερού+prime+epsom και προσθήκη των επόμενων ψαριών και πάλι τα ίδια : ατάιστα τις πρώτες μέρες και μετά ελαφρύ χέρι, παρακολούθηση παραμέτρων, αλλαγές νερού αν κριθεί αναγκαίο ή στο τέλος της εβδομάδας
-και μας ενημερώνεις σε κάθε βήμα....
[ελπίζω να τα είπα αναλυτικά αλλά αν έχεις απορίες ρωτάς ;)]

*στην περίπτωση των Tropheus κάποιοι κάνουν προληπτική χρήση μετρονιδαζόλης αλλά δεν το συνιστώ.

PETROS_AFRICANOS
06-03-14, 14:01
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι αφού βάλω το πρώτο είδος δεν θα τα ταϊσω 2-3 μέρες και θα τ' αφήσω χωρίς φώτα 24 ώρες.Θα παρακολουθώ καθημερινά τις παραμέτρους και θα τις ανεβάζω στο θέμα.Σε περίπτωση προβλήματος αλλαγή νερού 30% + Prime.Όταν δουλέψει μια βδομάδα με το στρωμενο φίλτρο ή αν δουλέψει μια βδομάδα με το στρωμενο φίλτρο χωρίς καμία αλλαγή θα βάλω το άλλο είδος.Εσύ στη θέση μου
θα 'βαζες πρώτα τα 10 ή τα 15 μαζεμένα ή 2-3 ανά βδομάδα για να καταλάβω; Το epsom salt για να μην το περιμένω από το igna που το έχει σίγουρα σε τι μαγαζιά να ρωτήσω;Συγγνώμη που σου βάζω συνέχεια προβλήματα αλλά δεν σε δοκιμάζω.Νοιώθω σαν να ζητάω τη βοήθεια του μεγάλου μου αδερφού! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Κλεόβουλος
06-03-14, 14:15
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι αφού βάλω το πρώτο είδος δεν θα τα ταϊσω 2-3 μέρες και θα τ' αφήσω χωρίς φώτα 24 ώρες.Θα παρακολουθώ καθημερινά τις παραμέτρους και θα τις ανεβάζω στο θέμα.Σε περίπτωση προβλήματος αλλαγή νερού 30% + Prime.Όταν δουλέψει μια βδομάδα με το στρωμενο φίλτρο ή αν δουλέψει μια βδομάδα με το στρωμενο φίλτρο χωρίς καμία αλλαγή θα βάλω το άλλο είδος.με μπερδεύεις που αλλάζεις την σειρά και δεν καταλαβαίνω αν κατάλαβες :p ...αφού βάλεις ψάρια στο τέλος της βδομάδας θα κάνεις έτσι κι αλλιώς αλλαγή νερούΕσύ στη θέση μου
θα 'βαζες πρώτα τα 10 ή τα 15 μαζεμένα εγώ θα έβαζα την μια ομάδα όλη μαζί ή 2-3 ανά βδομάδα για να καταλάβω; τα τροφέους καλύτερα να μπαίνουν πολλά μαζίΤο epsom salt για να μην το περιμένω από το igna που το έχει σίγουρα σε τι μαγαζιά να ρωτήσω;εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=77905&highlight=%D1%EF%F5%EC%F0%EF%F5%EB%DC%EA%E7%F2Συγγ νώμη που σου βάζω συνέχεια προβλήματα αλλά δεν σε δοκιμάζω.Νοιώθω σαν να ζητάω τη βοήθεια του μεγάλου μου αδερφού! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
αδελφέ μου εύχομαι να πάνε όλα καλά!:smt039

alphonse
06-03-14, 19:34
το συνολο των οδηγιων εχουν δοθει απο τον Κλεοβουλο με ευστοχια.Συμπληρωματικα,αν θες,δωσε προσοχη,περα της αμμωνιας, και στις τιμες ph,gh και kh των ενυδρειων προελευσης των ψαριων και προσαρμοσε το δικο σου σ' αυτες.θα βοηθησει τα ψαρακια σου.
καλη προσαρμογη:)

υγ:σιγουρα η προληπτικη χρηση φαρμακων δεν ενδυκνειται,κυριως γιατι επιβαρυνει το υπαρ,αλλα οσο να ναι μια ταλαιπωρια θα την εχουν τα ψαρακια.... και το ταξιδακι τους θα εχουν κανει....;) και στο κατω κατω προσαρμογη μια φορα κανουμε...
σε καθε περιπτωση ουτε εγω δεν την θεωρω απαραιτητη αλλα
"ο φοβος φυλαει τα ερμα"
οποτε "δικο σου το μαχαιρι,δικο σου και το καρπουζι"
καθως και "του flagylατου η μανα δεν εκλαψε ποτες":D

PETROS_AFRICANOS
06-03-14, 19:46
Δηλαδή τα ψάρια θα μπουν σε δυο δόσεις όλα.Κατάλαβα καλά;Δύο σκέψεις μου να κριθούν παρακαλώ.
1) Να βάλω πρώτα τα 15 tropheus ikola Kaiser για να δημιουργηθεί δυνατότερη βιολογία απ' ότι να μπουν δεύτερα.Ή μήπως δημιουργηθεί μεγαλύτερη ποσότητα αμμωνίας απ' την αντίθετη περίπτωση
2) Να βάλω πρώτα τα 10 tropheus moliro μετά ν' ακολουθήσουν 10 tropheus ikola Kaiser για να έχω ισόποσες ομάδες και ν'αργήσω κανένα μήνα για να βάλω τ' άλλα 5.Ή μήπως αυτά τα 5 δεχτούν επιθέσεις απ' όλα τα ψάρια;
Συγγνώμη που σας κουράζω αλλά όπως λέει η παροιμία ''Αν καείς απ' το χυλό φυσάς και το γιαούρτι.'' κι εγώ παρακάηκα γι' αυτό μπορεί να ρωτάω για τ' αυτονόητα.
Σήμερα έκανα μετρήσεις στο 550άρι Malawi που θα πάρω το ένα από τα φίλτρα του και σας παραθέτω τ' αποτελέσματα για σχόλια:

Ημερ/νια Μέτρησης: 6/3/2014
Θερμοκρασία: 27 C
Ph: 7,7
NO2: 0
NO3: 40
NH3/NH4: 0
Gh: 15
Kh: 7
PO4: 3

Με μια αλλαγή αύριο το 30% του νερού είναι καλά ή πρέπει ν' αλλάξω από τώρα τον αντιφώσφορο στα φίλτρα;

egeorgiou
06-03-14, 20:01
Στρωμένα φίλτρα έχεις.
Θέλεις αλλαγή μεγάλη να πέσει το 40αρι χαμηλά.

Πέτα αντιφόσφωρους/άνθρακα και βάλε βιολογικό υλικό.

alphonse
06-03-14, 20:19
στις τιμες ph,gh και kh των ενυδρειων που φιλοξενουν τα ψαρια δωσε βαση...
παραπανω ο Κλεοβουλος ηταν σαφης,αφου κανεις τα αναλογα βηματα διαλεξε μια ομαδα και βουτα την...
μετα μια-δυο βδομαδες συσκοτιση,πειραγμα το aquascape,epsom salt και μπλουουμ
καλη τυχη

υγ:με προαιρετικη χρηση μετρονιδαζόλης, παρε και συ λιγο...εχω εντοπισει stressαριμα:D:D
χαλαρωσε με στρωμενα φιλτρα θα πανε ολα καλα:)

PETROS_AFRICANOS
06-03-14, 20:59
Φίλε Αλφόνσο καλησπέρα,πες μου σε παρακαλώ τα όρια Gh & Kh για Malawi και Tanganyika αλλά και τις ιδανικές τιμές.

Κλεόβουλος
06-03-14, 21:07
Δηλαδή τα ψάρια θα μπουν σε δυο δόσεις όλα.Κατάλαβα καλά;καλά κατάλαβεςΔύο σκέψεις μου να κριθούν παρακαλώ.
1) Να βάλω πρώτα τα 15 tropheus ikola Kaiser για να δημιουργηθεί δυνατότερη βιολογία απ' ότι να μπουν δεύτερα.Ή μήπως δημιουργηθεί μεγαλύτερη ποσότητα αμμωνίας απ' την αντίθετη περίπτωση
2) Να βάλω πρώτα τα 10 tropheus moliro μετά ν' ακολουθήσουν 10 tropheus ikola Kaiser για να έχω ισόποσες ομάδες και ν'αργήσω κανένα μήνα για να βάλω τ' άλλα 5.Ή μήπως αυτά τα 5 δεχτούν επιθέσεις απ' όλα τα ψάρια;θα δεχτούν πιθανότατα στενό μαρκάρισμα-κάνε αυτά που είπα
Συγγνώμη που σας κουράζω αλλά όπως λέει η παροιμία ''Αν καείς απ' το χυλό φυσάς και το γιαούρτι.'' κι εγώ παρακάηκα γι' αυτό μπορεί να ρωτάω για τ' αυτονόητα.ναι, αλλά μη μου πάθεις τίποτα απ' το άγχος :)
Σήμερα έκανα μετρήσεις στο 550άρι Malawi που θα πάρω το ένα από τα φίλτρα του και σας παραθέτω τ' αποτελέσματα για σχόλια:

Ημερ/νια Μέτρησης: 6/3/2014
Ph: 7,7
PO4: 3

Με μια αλλαγή αύριο το 30% του νερού είναι καλά ή πρέπει ν' αλλάξω από τώρα τον αντιφώσφορο στα φίλτρα;
Θερμοκρασία κατέβασε την σιγά σιγά γύρω στους 24-25
Αλλαγή νερού κάνε κάνα 60% γιατί έχεις πολλά νιτρικά.
Κάνε αυτό που λέει ο Ηλίας=πέτα αντιφώσφορο και άνθρακα και στη θέση τους βάλε βιολογικό.
Μη πειράζεις ph,gh,kh...(τα έχουμε πει τα όρια σε άλλο θέμα) και άσε το ενυδρείο να ισορροπήσει.

PETROS_AFRICANOS
08-03-14, 20:39
Καλησπέρα σε όλους,χτες έκανα αλλαγή νερού στο 550άρι 300-350 λίτρα,αφαίρεσα αντιφώσφoρους και από τα 2 φίλτρα και τους άλλαξα τον άνθρακα.Άφησα μέσα τα νερά που είχαν και όλα τα βιολογικά με την μπίχλα τους γιατί φοβήθηκα μην τους καταστρέψω την βιολογία.Του έβαλα 3πλή δόση Prime και βακτήρια Nite Out που και τα 2 καταπολεμούν νιτρικά και αμμωνία παρ' όλα αυτά το 40άρι δεν κουνήθηκε καθόλου απ' τη θέση του. Έκανα τώρα μετρήσεις που θα δείτε παρακάτω.Μήπως έπρεπε να τα βγάλω όλα από τα φίλτρα και να τα πλύνω με νερό ενυδρείου;Αύριο σκέφτομαι να κάνω πάλι αλλαγή 60% και να βάλω αντιφώσφορο πάλι.Τα νιτρικά πως θα τα ρίξω;

Ημερ/νια Μέτρησης: 8/3/2014
Θερμοκρασία: 25,8 C
Ph: 8,1
PO4: 1,5

Υ.Γ.Να υπενθυμίσω ότι το 550άρι αναφέρεται στο θέμα γιατί θα δώσει το ένα του φίλτρο στρωμένο στο 700άρι για Tanganyika.

manolischania
09-03-14, 01:45
Μετρα και νιτρικά κατευθείαν από νερό βρύσης να δεις τι σου βγάζει από νιτρικά , επίσης κάτι δεν έχεις βάλει σωστά στο JBL δεν γίνετε να έχει τόση βρόμα που αναφέρεις είναι από τα ποιο καθαρά φίλτρα μιας και αν βάλεις στο δεξιό και αριστερό κενό που έχει το πρώτο κεσεδάκι ενυδριακο βαμβάκι όπου από εκεί είναι και η εισαγωγή του νερού δεν περνάει καμια ακαθαρσία προς το βιολογικό υλικό αν θες άνθρακα e.t.c βάλτο στην μεσαία θέση που είναι η έξοδος του φίλτρου , κανε και μια αλλαγή νερού τόση όση θα χρειαστείς για να πλύνεις το βιολογικό σου υλικό με νερό του ενυδρείου

kgf12345
09-03-14, 09:19
μετρα και τη βρυση.
τι τεστ χρησιμοποιεις?
τα τσεκαρες αν ειναι ληγμενα?
τα ανακινεις καλα πριν μετρησεις?
με 300 λιτρα αλλαγη,πολυ δυσκολο να μην μειωθηκανε τα νιτρικα,εκτος αν ητανε λαθος η προηγουμενη μετρηση και ηταν παραπανω.

korasidikos
09-03-14, 09:26
νομιζω μετραει ο Πέτρος μας με χαρτάκια και οχι υγρά τέστ!!!:( εκτός και αν αλλαξε κάτι!!

Τάκης
09-03-14, 09:42
νομιζω μετραει ο Πέτρος μας με χαρτάκια και οχι υγρά τέστ!!!:( εκτός και αν αλλαξε κάτι!!
Ο Πέτρος Σπύρο πήρε σε υγρά όλη τη σειρά της API

korasidikos
09-03-14, 10:15
ωραια χρειαζοταν αυτο :rolleyes:

PETROS_AFRICANOS
09-03-14, 15:37
Καλημέρα σε όλους σας φίλοι μου,ναι πράγματι όλα τα τεστ εκτός του Ph που κάνω με ηλεκτρονικό Phμετρο της HM γίνονται με υγρά τεστ της ΑΡΙ.Επειδή δεν έχω την πείρα - είναι οι 2 πρώτες μετρήσεις που κάνω - τα κάνω έχοντας μπροστά μου τις οδηγίες χρήσεως μεταφρασμένες από τον φίλο μας Τάκη ( takis_gt ) και τα κουνάω με τις ώρες για ν' ανακατευτούν πάρα πολύ καλά.Θα κάνω τώρα στο νερό της βρύσης το Ph,NO3 & PO4 και θα σας πω τ' αποτελέσματα.
Στις 14:00 έριξα στο 550άρι 35ml Prime καλού-κακού.Πόση ώρα πρέπει να τ' αφήσω να επιδράσει για να ξανά κάνω τεστ NO3 & PO4; Έκανα τεστ στο νερό της βρύσης και τ' αποτελέσματα ήταν αποκαρδιοτικά γιατί:

Θερμοκρασία: 17,5 C
Ph:8,3
ΝΟ3:0
ΠΟ4:0

Τι λέτε να κάνω;

manolischania
09-03-14, 17:14
μην κάνεις τίποτα εκτός από το να καθαρίσεις κάποια στιγμή το φίλτρο σου με νερό του ενυδρείου
μια χαρά είσαι

PETROS_AFRICANOS
09-03-14, 19:49
Καλησπέρα φίλοι μου,αφού πέρασαν 4 ώρες από την στιγμή που έριξα στο 550άρι Prime σκέφτηκα να κάνω μια μέτρηση μήπως κι άλλαξε κάτι.Η μέτρηση λοιπόν με την ΑΡΙ έδειξε:

Ημερ/νια Μέτρησης: 9/3/2014
Θερμοκρασία: 26,3 C
PO4: 0,5

Επειδή μου φάνηκε περίεργο το αμετακίνητο 40άρι κοίταξα τις ημερομηνίες λήξεως σε όλα τα τεστ και ανακάλυψα ότι τα τεστ για PO4,Gh & Kh δεν έχουν ημερομηνία λήξης ούτε στο μπουκαλάκι ούτε στο κουτί.Είπα να κάνω και μια φορά με stick της JBL κι έδειξαν:

Ph: 8
NO3: 15
Gh:7
Kh: 15
Cl2: 0

Δηλαδή εκτός από το 40άρι που έγινε 15άρι κι ευχάριστο είναι δείχνει ανάποδα τις τιμές στις Gh & Kh ενώ δεν μπέρδεξα καμιά φορά τα μπουκαλάκια ούτε μπερδεύτηκα στην ανάγνωση του stick.
Κάθε παρατήρηση ή υπόδειξη καλοδεχούμενη είναι καθώς και κάθε φίλος που θέλει να έρθει να πιούμε το καφεδάκι μας και να διαπυστώσει τι γίνεται.

Τάκης
09-03-14, 20:23
Καλησπέρα φίλοι μου,αφού πέρασαν 4 ώρες από την στιγμή που έριξα στο 550άρι Prime σκέφτηκα να κάνω μια μέτρηση μήπως κι άλλαξε κάτι.Η μέτρηση λοιπόν με την ΑΡΙ έδειξε:

Ημερ/νια Μέτρησης: 9/3/2014
Θερμοκρασία: 26,3 C
PO4: 0,5

Επειδή μου φάνηκε περίεργο το αμετακίνητο 40άρι κοίταξα τις ημερομηνίες λήξεως σε όλα τα τεστ και ανακάλυψα ότι τα τεστ για PO4,Gh & Kh δεν έχουν ημερομηνία λήξης ούτε στο μπουκαλάκι ούτε στο κουτί.Είπα να κάνω και μια φορά με stick της JBL κι έδειξαν:

Ph: 8
NO3: 15
Gh:7
Kh: 15
Cl2: 0

Δηλαδή εκτός από το 40άρι που έγινε 15άρι κι ευχάριστο είναι δείχνει ανάποδα τις τιμές στις Gh & Kh ενώ δεν μπέρδεξα καμιά φορά τα μπουκαλάκια ούτε μπερδεύτηκα στην ανάγνωση του stick.
Κάθε παρατήρηση ή υπόδειξη καλοδεχούμενη είναι καθώς και κάθε φίλος που θέλει να έρθει να πιούμε το καφεδάκι μας και να διαπυστώσει τι γίνεται.
Πέτρο κάνε μια δοκιμή σε παρακαλώ και πες μας, πάρε 1 ποτήρι νερό απο το ενυδρείο και βάλτο σε ένα κουβαδάκι, το ίδιο ποτήρι γέμισέ το από τη βρύση με την ίδια ποσότητα που έβαλες από το ενυδρείο και βάλτο και αυτό στο κουβαδάκι, ανακάτεψε καλά και κάνε μέτρηση ΝΟ3 με τo test API και πες μας
Ωπα, τώρα κάτι είδα , με ποια κάρτα συγκρίνεις τα τεστ με αυτή που λέει FRESHWATER NITRATE ή με αυτή που λέει SALTWATER NITRATE, γιατί το 40 του saltwater μοιάζει λίγο με το 20 του freshwater, μήπως κοιτάς λάθος κάρτες ;

PETROS_AFRICANOS
09-03-14, 22:13
Συγκρίνω με την κάρτα FRESHWATER NITRATE.
Τάκη κατεβαίνω τώρα να το κάνω και θ' ανεβάσω τη μέτρηση στο θέμα.Αν είσαι αργότερα μέσα θα τη δεις.
Λοιπόν φίλε Τάκη το έκανα όπως μου είπες,επειδή όμως το 10 με το 20 έχουν ανεπαίσθητη διαφορά σαν χρώματα δεν ξέρω αν πρέπει να το πω 15 ή 20.
Κάτι που δεν ανέφερα είναι ότι αυτό το ενυδρείο έχει λίγες ρίζες valisneria και τα ψάρια τις κατατρώνε.Κάποια στιγμή κάτι είχα ακούσει για τα φυτά αλλά δεν θυμάμαι......ελευθερώνουν νιτρικά ή απορροφούν τα νιτρικά; Έχει καμιά σχέση;

Τάκης
10-03-14, 01:45
Συγκρίνω με την κάρτα FRESHWATER NITRATE.

Αρα μετράς με τη σωστή κάρτα

Τάκη κατεβαίνω τώρα να το κάνω και θ' ανεβάσω τη μέτρηση στο θέμα.Αν είσαι αργότερα μέσα θα τη δεις.

Αρα τα τεστ μετρανε σωστά, 40 στο ενυδρείο 20 στο μισό μισό

Κάτι που δεν ανέφερα είναι ότι αυτό το ενυδρείο έχει λίγες ρίζες valisneria και τα ψάρια τις κατατρώνε.Κάποια στιγμή κάτι είχα ακούσει για τα φυτά αλλά δεν θυμάμαι......ελευθερώνουν νιτρικά ή απορροφούν τα νιτρικά; Έχει καμιά σχέση;

Πέτρο τα ζωντανά φυτά απορροφούν, τα σάπια φυτά ελευθερώνουν

egeorgiou
10-03-14, 09:39
Το νερό σου είναι ΟΚ (νιτρικά μηδέν)
Τα test μετράνε σωστά.

Έχεις κάτι άλλο μέσα στο ενυδρείο εκτός από άμμο/πέτρες;
πχ πλαστικά φυτά/διακοσμητικά;

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 10:05
Το ενυδρείο έχει χαλαζιακή άμμο,πέτρες φυσικές,λίγες ρίζες valisneria και τα ψάρια.Τα νιτρικά δεν είναι 0,είναι 40 γι'αυτό συζητάμε.Θα σας ανεβάσω και καμιά φωτογραφία να το δείτε. Τάκη εκτός από το Prime και τα βακτήρια υπάρχει κάτι άλλο που ρίχνει τα νιτρικά;Λέω να κατέβω να βάλω μια δόση βακτήρια και το μεσημέρι να ξανακάνω μια μεγάλη αλλαγή νερού αφού μετρήσω πρώτα,εσύ τι λες;

Τάκης
10-03-14, 11:54
Το ενυδρείο έχει χαλαζιακή άμμο,πέτρες φυσικές,λίγες ρίζες valisneria και τα ψάρια.Τα νιτρικά δεν είναι 0,είναι 40 γι'αυτό συζητάμε.Θα σας ανεβάσω και καμιά φωτογραφία να το δείτε. Τάκη εκτός από το Prime και τα βακτήρια υπάρχει κάτι άλλο που ρίχνει τα νιτρικά;Λέω να κατέβω να βάλω μια δόση βακτήρια και το μεσημέρι να ξανακάνω μια μεγάλη αλλαγή νερού αφού μετρήσω πρώτα,εσύ τι λες;
Πετρο τα νιτρικά δεν τα ρίχνει τίποτα, τα φυτά καταναλώνουν κάποια αλλά πρέπει να έχεις ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ φυτά, μόνο με αλλάγες νερού. Κάνε 50% αλλαγή νερού και για 2-3 ημέρες μετά, καθημερινά από 30% μέχρι να τα φτάσεις περίπου στο 10. Πέτρο για να έχεις τόσα πολλά νιτρικά , ή ταίζεις πάρα πολύ, ή έχεις μεγάλη ιχθυοφόρτιση, ή σου έχει ψοφίσει κάποιο ψάρι ή έχεις σάπια φυτά ή το φίλτρο σου έχει μαζέψει πολλά οργανικά απόβλητα ή το νερό του δικτύου της ΕΥΔΑΠ έχει αμμωνία ή νιτρικά ή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο τώρα, άρχισε να ψάχνεις όλα αυτά, το νερό της ΕΥΔΑΠ είπες πως το μέτρησες, άρα αυτό αποκλείεται, συνέχισε με τα υπόλοιπα.

kgf12345
10-03-14, 12:05
πετρο κανε μια παλικαρια και τραβα ενα μικρο βιντεακι οταν ταιζεις να δουμε λιγο τι ποσοτητα ριχνεις.αν δεν μπορεις βιντεακι,βγαλε την ποσοτητα που θα εριχνες μια φωτογραφια και βαλτη να δουμε.

επισης,αυτο που μπορεις να κοιταξεις,ειναι το στρωμενο φιλτρο που εχεις.
αφου ειναι στρωμενο,αν λειτουργει πολυ καιρο ακαθαριστο μπορει να σου ανεβαζει νιτρικα.
το ποσο συχνα πρεπει να καθαριζεται εξαρταται και απτο ποση τροφη πεφτει.
αν το καθαρισεις,κανε ενα ελαφρυ ξεπλυμα του βιολογικου υλικου μονο με νερο ενυδρειου,(να φυγουν μονο τα χοντρα) και τα σφουγγαρια του ξεπλυνε τα καλα στη βρυση να φυγει οσο περισσοτερη βρωμια μπορεις.
αν εχει και ενυδρειακη βατα,αλλαξε τη με καινουρια.
οταν λεω ελαφρυ ξεπλυμα,εννοω οτι θα βαλεις σε ενα καθαρο κουβα η δοχειο νερο απτο ενυδρειο(αν ειναι κουβας,να μην εχουν μπει ποτε απορυπαντικα κλπ μεσα του),θα βγαλεις τα καλαθια με το βιολογικο υλικο και θα τα κουνησεις ελαφρα μεσα στο νερο.να ανακινηθουνε λιγο και να φυγουν τα χοντρα.

κανονικα,με 300 λιτρα αλλαγη που εκανες προχτες θα επρεπε να εχουνε πεσει αισθητα τα νιτρικα.αρα πρεπει να κοιταξεις και αλλου.
κανε και μια σκουπα στο βυθο,με αποσταση της σωληνας απτην αμμο για να μη την ρουφαει.
αν εχει μαζεψει βρωμια η αμμος θα βοηθησει αν καθαριστει.

βαλε και καμια φωτο απτο ενυδρειο γιατι μονο με τις περιγραφες δε βγαινει ακρη.μπορει κατι να σου ξεφευγει να το γραψεις και να φανει στη φωτο.

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 14:12
Δεν ξέρω ν'ανεβάζω βιντεάκια αλλά θα δείτε κάποιες φωτογραφίες που έβγαλα.Θα παρατηρήσετε μέσα στο ενυδρείο 2 δίσκους με μακαρόνια ( κεραμικό βιολογικό υλικό ) που έχω βάλει μέσα εδώ και πάνω από 1,5 μήνα.Από τότε δηλαδή που ξέστησα το 700άρι,ανήκουν στα φίλτρα του που έπλυνα πρώτα καλά .Σκέφτηκα μήπως αποκτήσουν βιολογία,σας παρακαλώ σχολιάστε το και πείτε μου αν έκανα καλά.Επίσης θα δείτε τις χιλιοφαγωμένες valisneria στις 2 μπροστινές γωνίες.
Παιδιά σκέφτομαι μήπως επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μπόλι και δεν ξέρω σε τι αναφέρεται οπότε δεν έπλυνα τα φίλτρα όπως τους έκανα συντήρηση παλιότερα να είναι ο λόγος της παράτασης του προβλήματος αυτού.Θα κάνω αλλαγή νερού 50-60% και θα καθαρίσω τα φίλτρα,ν'αφήσω όμως το ενυδρειακό βαμβάκι που έχει ο 1ος δίσκος του φίλτρου;

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=774&pictureid=5785

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=774&pictureid=5784

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=774&pictureid=5783

kgf12345
10-03-14, 14:43
περιμενε,μην κανεις βιαστικες κινησεις και καθαρισεις τα φιλτρα ακομα,να παρεις κιαλλες γνωμες.
μπορει τα νιτρικα να μην προερχονται απο εκει.

κατσε γιατι με μπερδεψες μαυτα που εγραψες.
το φιλτρο ειναι στρωμενο η οχι?
ποσο καιρο λειτουργει και ποτε καθαριστηκε τελευταια φορα?

παρεπιπτοντως,βρωμια δεν βλεπω στο βυθο οποτε μην κανεις σκουπα πιο πολυ ανακατωσουρα θα προκαλεσεις.

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 15:16
Το ενυδρείο τρέχει από τις 23/12/2013 περίπου και δεν έχω κάνει καμιά φορά καθάρισμα φίλτρων.Το μόνο που έκανα ήταν την μέρα που αναφέρω στο θέμα πως έκανα αλλαγή νερού 60% που αφαίρεσα τους άνθρακες και τον αντιφώσφορο,την γλίτσα όλη την άφησα μέσα και....μιλάμε για πολλή γλίτσα,λάσπη.Του βυθού δεν έκανα μια - δύο φορές σκούπα γιατί είδα φαγωμένα μικρά ψαράκια ( δεν ήταν πάρα πολλά ούτε έγινε άλλες φορές ) κι όποτε υπάρχουν αποφάγια από valisneria επιπλέουν και τα μαζεύω.

korasidikos
10-03-14, 15:49
Πετρο αν ειχε τοσο πολυ βρωμια μεσα το βιολογικο υλικο(λασπη),μηπως δεν δουλευει σωστα πλεον αφου θα εχει φραξει!!!!ας περιμενουμε να απαντησουν και οι εμπειροτεροι πανω σε αυτο το θεμα!!!:rolleyes:

vasilis4x4
10-03-14, 17:11
Το ενυδρείο τρέχει από τις 23/12/2013 περίπου και δεν έχω κάνει καμιά φορά καθάρισμα φίλτρων.Το μόνο που έκανα ήταν την μέρα που αναφέρω στο θέμα πως έκανα αλλαγή νερού 60% που αφαίρεσα τους άνθρακες και τον αντιφώσφορο,την γλίτσα όλη την άφησα μέσα και....μιλάμε για πολλή γλίτσα,λάσπη.Του βυθού δεν έκανα μια - δύο φορές σκούπα γιατί είδα φαγωμένα μικρά ψαράκια ( δεν ήταν πάρα πολλά ούτε έγινε άλλες φορές ) κι όποτε υπάρχουν αποφάγια από valisneria επιπλέουν και τα μαζεύω.

Πετρο καθαρισε τα φιλτρα σου, κι αν εχεις ενυδρειακο βαμβακι πολυ καιρο μεσα πεταξε το και βαλε καινουργιο
Κανε κι ενα ξεπλυμα στα σφουγγαρια και αστο να δουλεψει
Μην ταισεις σημερα και μετρα Ν03 να μας πεις

Υ.Γ.θα ερθω για καφε ενα απογευμα

Τάκης
10-03-14, 17:48
.
Θα κάνω αλλαγή νερού 50-60% και θα καθαρίσω τα φίλτρα,ν'αφήσω όμως το ενυδρειακό βαμβάκι που έχει ο 1ος δίσκος του φίλτρου;

Πέτρο,
ξέπλυνε με νερό ενυδρείου το βιολογικό υλικό (μακαρόνια κλπ) (απαλό ξέπλυμα, δεν θα τα κάνεις να λάμπουν γιατί θα καταστρέψεις τη βιολογία), πέταξε το filter wool (βαμβάκι) και βάλε καινούριο, πλύνε τα σφουγγάρια (εγώ τα δικά μου σφουγγάρια επειδή έχω πολύ βιολογικό υλικό τα πλένω πάρα πολύ καλά στη βρύση, αν νομίζεις πως το βιολογικό υλικό σου είναι αρκετό τα πλένεις στη βρύση, αν όχι τα πλένεις με νερό ενυδρείου) και κάνε τις αλλαγές νερού που σου είπα πριν. Όταν κατεβάσεις με τις αλλαγές τα νιτρικά στο 10, μέτρα κάθε ημέρα και δες σε πόσες ημέρες θα φτάσεις πάλι στο 20, όλες αυτές τις μετρήσεις να κρατήσεις σημειώσεις, έτσι θα καταλάβουμε πόσα νιτρικά βγάζει το ενυδρείο σου και σε πόσες ημέρες, τα νιτρικά είναι ανάλογα της ιχθυοφόρτισης και του ταΐσματος.

.Θα παρατηρήσετε μέσα στο ενυδρείο 2 δίσκους με μακαρόνια ( κεραμικό βιολογικό υλικό ) που έχω βάλει μέσα εδώ και πάνω από 1,5 μήνα.
Από τότε δηλαδή που ξέστησα το 700άρι,ανήκουν στα φίλτρα του που έπλυνα πρώτα καλά .Σκέφτηκα μήπως αποκτήσουν βιολογία,σας παρακαλώ σχολιάστε το και πείτε μου αν έκανα καλά.

Τα δισκάκια με το βιολογικό υλικό που έχεις αφήσει μέσα μη περιμένεις να έχουν και πολύ βιολογία, χωρίς ροή από μέσα μη περιμένεις και πολλά, από καθόλου έως πολύ λίγη βιολογία

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 18:01
Λοιπόν παιδιά πιστεύω πως βρήκα την πηγή των νιτρικών και τώρα οι επόμενες μετρήσεις να μην έχουν καμία σχέση με το 40άρι.Καθάρισα τα φίλτρα όπως ήξερα και η λάσπη και τι δεν είχε..........τ' απορύματα των ψαριών δεν λέρωσαν τον βυθό γιατί με 2 φίλτρα 1500άρια ήταν υπερκαλυμένο το ενυδρείο κι όλα αυτά 3 μηνών τα 'χαν μέσα τους.Μέσα στα φίλτρα βρήκα φύλλα valisneria 15cm περίπου και ξαφνιάστηκα πως κατάφερε και τα τράβηξε το φίλτρο και δεν ήταν πάνω πάνω και 2 ριζούλες βρήκα.Νομίζω πως αυτά όλα παρήγαγαν τα νιτρικά και τα διοχέτευαν στο ενυδρείο.Αν κάνω λάθος ή υπάρχει κι άλλη περίπτωση πείτε μου οι εμπειρότεροι.

egeorgiou
10-03-14, 18:29
Του βυθού δεν έκανα μια - δύο φορές σκούπα γιατί είδα φαγωμένα μικρά ψαράκια ( δεν ήταν πάρα πολλά ούτε έγινε άλλες φορές ) κι όποτε υπάρχουν αποφάγια από valisneria επιπλέουν και τα μαζεύω.

αν είχες νεκρά ψάρια τα νιτρικά είναι από εκεί

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 19:38
Τάκη εσύ μπορείς να δεις πόσο μοιάζουν τα χρώματα στο 10 & 20 του ΝΟ3.Έκανα μέτρηση χωρίς τάϊσμα και δεν θα ταϊσω σήμερα και μοιάζουν και τα 2 τόσο πολύ που δεν ξέρω αν πρέπει να πω 15 ή 20.Μην με παρεξηγήσεις αλλά επειδή ξέρεις καλά τα συγκεκριμένα τεστ έκανα τεστ σ' ένα 400άρι που 'χω και ξεκίνησε μαζί με το 550άρι και όπως κι αυτό δεν έχω κάνει καθάρισμα στα φίλτρα 3 μήνες.Αυτό είναι JUWEL μ΄ένα εσωτερικό κι ένα JBL CrystalProfi e1500.Έκανα NH3/NH4, NO2 & NO3 κι έδειξαν αμμωνία και νιτρώδη 0 αλλά νιτρικά ήταν τόσο κόκκινο που δεν υπάρχει στο μετρητή του τεστ πιο έντονο από το κόκκινο του Ολυμπιακού.Τι μέτρηση υποτείθεται έχει;
Αυτό το ενυδρείο είναι με χαλίκι και το νερό του πεντακάθαρο.Περίεργο :confused:

korasidikos
10-03-14, 19:41
κανε μια μεγαλη αλλαγη φιλε με νερο ιδιας θερμοκρασιας γιατι δεν τα βλεπω καλα τα ψαρακια!!και μη ταισεις σημερα καθολου:(

kgf12345
10-03-14, 20:24
απτο φιλτρο ειχες σιγουρα νιτρικα αν ειχε τοση βρωμα μεσα.
αν εκανες και αλλαγη νερου μην ταισεις αποψε.κανε μια
μετρηση να ξερεις που ειναι και ξανακανε αυριο το μεσημερι να δεις τι παιχτηκε στο ενδιαμεσο.

αν δεν εκανες αλλαγη μετα το καθαρισμα,κανε μια αν εχεις νερο ετοιμο και αστα αποψε να χαλαρωσουνε τα ψαρια.

αν ολα πανε καλα με τις μετρησεις σου,ταισε αυριο το βραδι ελαφρα.
ριξε κ μια καλη ματια στο ενυδρειο μηπως υπαρχει τιποτα νεκρο.
αν ειναι μεσα στις πετρες δε θα το δεις,αλλα τεσπα...

παντως το καθαρισμα του φιλτρου θα βοηθησει,αν εγινε σωστα.

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 21:24
Καλησπέρα φίλε Γιώργο,έκανα αλλαγή νερού 300 lt και τα φίλτρα αφού τα καθάρισα πρώτα τα ένωσα στο ενυδρείο και μετά συμπλήρωσα το νερό.Έριξα 50ml Prime & 50ml NITE OUT (βακτήρια ) και μέτρησα μετά από 1-1,5 ώρα κι επειδή τα χρώματα στο 10 & στο 20 στα τεστ δεν διαφέρει πολυ΄δεν ξέρω αν πρέπει να πω 15 ή 20.

kgf12345
10-03-14, 21:38
οκ,καλα εισαι. μην ταισεις αποψε,αστο να δεις αυριο με νεα μετρηση αυριο στο φως της μερας.
κλεισε και φωτα και αστα να ηρεμησουνε.
το πολυ να ξανακανεις αλλη μια αλλαγη καποια στιγμη αυριο-μεθαυριο.

Τάκης
10-03-14, 22:02
Καλησπέρα φίλε Γιώργο,έκανα αλλαγή νερού 300 lt και τα φίλτρα αφού τα καθάρισα πρώτα τα ένωσα στο ενυδρείο και μετά συμπλήρωσα το νερό.Έριξα 50ml Prime & 50ml NITE OUT (βακτήρια ) και μέτρησα μετά από 1-1,5 ώρα κι επειδή τα χρώματα στο 10 & στο 20 στα τεστ δεν διαφέρει πολυ΄δεν ξέρω αν πρέπει να πω 15 ή 20.
Πέτρο,
Prime το βάζεις πριν την αλλαγή στο φρέσκο νερό που θα ρίξεις ή το βάζεις μετά στο ενυδρείο ;
Γιατί 50 ml ; 50 ml είναι για 2000 λίτρα, γιατί τόσο πολύ ;
Το Nit Out έχεις κάποιο λόγο που το βάζεις ; Θεωρώ πως σε ένα στρωμένο ενυδρείο που δεν έχει αμμωνία και νιτρώδη αλλά μόνο νιτρικά ειναι περιτό, τσάμπα λεφτά δηλαδή

PETROS_AFRICANOS
10-03-14, 23:53
Καλησπέρα φίλε μου Τάκη,το Prime το βάζω την ώρα που γεμίζω το ενυδρείο,το NITE OUT που είναι βακτήρια καταπολεμά και αυτό αμμωνία & νιτρικά.Σε κάθε αλλαγή νερού εκτός από αντιχλώριο δεν πρέπει να βάζουμε και βακτήρια;Όσο για την ποσότητα Prime που χρησιμοποίησα ξέρω ότι σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι την 5πλη δοσολογία.

Τάκης
11-03-14, 00:28
Καλησπέρα φίλε μου Τάκη,το Prime το βάζω την ώρα που γεμίζω το ενυδρείο,το NITE OUT που είναι βακτήρια καταπολεμά και αυτό αμμωνία & νιτρικά.Σε κάθε αλλαγή νερού εκτός από αντιχλώριο δεν πρέπει να βάζουμε και βακτήρια;Όσο για την ποσότητα Prime που χρησιμοποίησα ξέρω ότι σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι την 5πλη δοσολογία.
Ναι, να βάζουμε ΕΩΣ τη 5πλη όταν έχουμε Αμμωνία ή Νιτρώδη, όχι όταν έχουμε Νιτρικά. Και αφού δεν έχεις Αμμωνία ή Νιτρώδη ούτε NITE OUT χρειάζεται (άσχετα ότι δεν χρειάζεται ποτέ, προσωπική άποψη)
Πάλι δεν κατάλαβα όμως, όταν λες την ώρα που γεμίζεις , το βάζεις στο φρέσκο νερό πριν το βάλεις στο ενυδρείο ή το βάζεις στο ενυδρείο αφού βάλεις το φρέσκο νερό ;
Και γιατί το ρωτάω, αν πρόκειται να βάλεις 300 λίτρα φρέσκο νερό, βάζεις 7,5 ml Prime στο φρέσκο νερό και το βάζεις στο ενυδρείο ή αφού βάλεις το φρέσκο νερό στο ενυδρείο βάζεις και 12,5 ml Prime (1 ml / 40 λίτρα νερό). Θα σου πρότεινα να το κάνεις με το 1ο τρόπο, δεν χρειάζεται να μπαίνουν τόσα πολλά χημικά στο νερό (προσωπική άποψη). Για να χρησιμοποιήσεις το 1ο τρόπο όμως θα πρέπει να έχεις κάποιο δοχείο που να βάζεις το νερό πριν το βάλεις στο ενυδρείο για να βάλεις και το Prime μέσα, έτσι χρειάζεσαι ένα βαρέλι τουλάχιστον 200 λίτρων για σένα που να βάζεις το νερό της αλλαγής. Γεμίζεις το βαρέλι νερό, βάζεις ένα θερμοστάτη να φέρεις το νερό στη θερμοκρασία του ενυδρείου και αν βάλεις και μια αεραντλία για λίγες ώρες δεν χρειάζεται ούτε Prime να βάλεις ή ακόμα και ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο με άνθρακα αν βάλεις μέσα στο βαρέλι , σε 1-2 ώρες δεν θα υπάρχει χλώριο. Και αφού έχεις 2 ενυδρεία (1 500αρι και 1 700αρι) για σένα είναι απαραίτητο 1 βαρέλι 200-250 λίτρα ή 2 150-200 λίτρα για τις αλλαγές σου, γιατί για το 500αρι θες 150-200 λίτρα αλλαγή εβδομαδιαία και για το 700αρι 250-300 λίτρα εβδομαδιαία. Βέβαια οι αλλαγές εξαρτώνται από τα Νιτρικά που θα έχεις πριν τις αλλαγές, αλλά θεωρητικά μια εβδομαδιαία αλλαγή 20-30% είναι απαραίτητη

PETROS_AFRICANOS
11-03-14, 13:25
Τα ΝΟ3 σήμερα είναι 10 :p :smt023 Δεν θα ταϊσω ούτε σήμερα,αν κανω μια αλλαγή αύριο 30% λογικά θα πέσουν κι άλλο έτσι δεν είναι;Πείτε μου ακόμη αν πρέπει να κάνω καθημερινές αλλαγές ή κάτι άλλο μέχρι να τα μηδενίσω.
Δεν θέλω να με παρεξηγήσετε ότι εκμεταλεύομαι τη φιλία σας αλλά θέλω τη βοήθεια σας και για ένα 400άρι ενυδρείο που χτες μου κοκκίνισε τα ΝΟ3 τόσο που ούτε ο μετρητής δεν έχει τόσο κόκκινο.Θα συνεχίσω τις αναφορές μου σε αυτό το θέμα.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

vasilis4x4
11-03-14, 13:28
Μια χαρα εισαι στα 10 Πετρο, μην κανεις αλλη αλλαγη.......:D
Κανε το ιδιο και στο 400αρι

Τάκης
11-03-14, 13:35
Πέτρο μη κάνεις άλλη αλλαγή νερού, αλλά να μετράς καθημερινά αν είναι δυνατόν και να το καταγράφεις για να δούμε σε πόσες ημέρες θα γίνει πάλι 20.
Δεν είναι απαραίτητο να μηδενίσουν τα νιτρικά, και δεν μηδενίζουν με την αλλαγή , εκτός και αν κάνεις 100% αλλαγή , που δεν είναι απαραίτητο. Το ιδανικό είναι πριν την εβδομαδιαία αλλαγή να μη ξεπερνάνε το 20, αν το ξεπερνάν, τότε ίσως χρειάζεσαι και ενδιάμεση αλλαγή και αυτό οφείλεται συνήθως από υπερπληθυσμό ή υπερβολικό τάισμα ή κάτι από αυτά που σου ανέφερα χθες.

PETROS_AFRICANOS
11-03-14, 17:06
Πες μου κάτι Τάκη μου για να καταλάβω.Τα χρειαζόμαστε τα νιτρικά ή όχι.Είχα σκεφτεί Τάκη μ' αυτό που έγινε να κρατάω ένα ημερολόγιο για κάθε ενυδρείο και να αναφέρω αλλαγές νερού,μετρήσεις,εισαγωγές ψαριών και δεν ξέρω τι άλλο και τώρα που το λες κι εσύ βλέπω πως δεν θα ήταν παρατραβηγμένο να το πραγματοποιήσω.Αν έχεις κάνει κάτι τέτοιο πες μου τι και τι γράφεις μήπως κάτι σημαντικό μου ξεφεύγει.

Στο 400άρι που προαναφέρθηκα στα τελευταία ποστ αυτού του θέματος έκανα μια αλλαγή 25% χτες μετά τα τεστ αλλά και σήμερα χωρίς να μετρήσω έκανα αλλαγή νερού 30% δηλαδή 200 λίτρα μετρημένα.Καθάρισα το εξωτερικό φίλτρο που είναι JBL CrystalProfi e 1500 και το εσωτερικό του JUWEL.Η συντήρηση που σας είπα τελείωσε στις 16:00. Σε λίγο θα κάνω μέτρηση και θα σας ανεβάσω τ'αποτελέσματα.Υπόψιν είχε αμμωνία και νιτρώδη 0.

Tanganyiκας
11-03-14, 17:30
Καλησπέρα Πέτρο!Εγώ κρατάω ημερολόγιο και σημειώνω:αλλαγές νερού,αλλαγές σε κάποια σφουγγάρια,εισαγωγή ψαριών,μετρήσεις,καθαρισμό φίλτρων,και σημειώσεις για κάποια ασθένεια.

manolischania
11-03-14, 17:51
Με απλά λόγια τα νιτρικά δημιουργούνται από το βακτήριο από την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του αζώτου άρα πάντα θα υπάρχουν έστω και με σκέτο νερό στο ενυδρείο .Τα 10 νιτρικά είναι μια χαρά ξεκίνα σιγά σιγά να βάζεις και κανένα ψάρι μέσα και άσε τις μετρήσεις για αργότερα μετά τα ψαρια

στελιος προεδρου
11-03-14, 17:54
Πετρο καλησπερα εαν ειμουνα ψαρι θα ειχα ετοιμασει βαλιτσες να φυγω .Αστα ολα να ηρεμησουν και αρχιοσε να κρατας ημερολογιο για οτι κανεις και οχι βιαστηκες κινησεις

PETROS_AFRICANOS
11-03-14, 18:37
Στέλιο ίσως σας μπέρδεψα γιατί με θέμα το 700άρι αναφέρω και το 550άρι αφού θα δώσει το ένα του φίλτρο στο 700άρι Tanganyika.Επειδή όμως δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει υγρά τεστ και έμαθα τώρα με την βοήθεια φίλων μέσα από το φόρουμ έκανα και στο 400άρι χτες και κατακοκκίνισα,βγήκα έξω κι από τα ανώτερα του μετρητή δηλαδή και ζήτησα την βοήθεια τους μέσα απ' το ίδιο θέμα,δεν άνοιξα άλλο.Κοιτάξτε λοιπόν το 400άρι να το τελειώσουμε κι αυτό και από αύριο ξαναπλένω χαλαζιακή άμμο και στήνω το 700άρι να δουλέψει με ένα φίλτρο.

1) Ημερομηνία μέτρησης: 10/3/2014
2) NH3/NH4: 0
3) NO2: 0
4) NO3: ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

1) Ημερομηνία μέτρησης: 11/3/2014
4) NO3: 15-20
5) Gh: 15
6) Kh: 7
7) PO4: 0
Σκέφτομαι να τ'αφήσω σήμερα κι αύριο ατάϊστα και βλέπουμε, τι λέτε;

Μετά την εξολόθρευση 53 ψαριών από αμμωνία και πολλών ακόμα αιτιών λόγω άγνοιας και βλακίας μου όταν ξέστησα το ενυδρείο έπλυνα 2 χέρια την χαλαζιακή άμμο που είχε και από τότε την έχω σε κουβάδες,με 2 χέρια πλύσιμο τώρα θα 'ναι εντάξει ή να κάνω τεστ με sticks μέσα στους κουβάδες τους;

Τάκης
11-03-14, 18:47
Πες μου κάτι Τάκη μου για να καταλάβω.Τα χρειαζόμαστε τα νιτρικά ή όχι.Είχα σκεφτεί Τάκη μ' αυτό που έγινε να κρατάω ένα ημερολόγιο για κάθε ενυδρείο και να αναφέρω αλλαγές νερού,μετρήσεις,εισαγωγές ψαριών και δεν ξέρω τι άλλο και τώρα που το λες κι εσύ βλέπω πως δεν θα ήταν παρατραβηγμένο να το πραγματοποιήσω.Αν έχεις κάνει κάτι τέτοιο πες μου τι και τι γράφεις μήπως κάτι σημαντικό μου ξεφεύγει.

Στο 400άρι που προαναφέρθηκα στα τελευταία ποστ αυτού του θέματος έκανα μια αλλαγή 25% χτες μετά τα τεστ αλλά και σήμερα χωρίς να μετρήσω έκανα αλλαγή νερού 30% δηλαδή 200 λίτρα μετρημένα.Καθάρισα το εξωτερικό φίλτρο που είναι JBL CrystalProfi e 1500 και το εσωτερικό του JUWEL.Η συντήρηση που σας είπα τελείωσε στις 16:00. Σε λίγο θα κάνω μέτρηση και θα σας ανεβάσω τ'αποτελέσματα.Υπόψιν είχε αμμωνία και νιτρώδη 0.
Πέτρο,
τα νιτρικά είναι το αποτέλεσμα του κύκλου του αζώτου, δεν τα χρειαζόμαστε αλλά είναι αναπόφευκτα και είναι τα λιγότερο επικίνδυνα, και μειώνονται μόνο με αλλαγές νερού (υπάρχουν και άλλοι τρόποι αλλά σε άλλου είδους ενυδρεία αλλά να μη σε μπερδέψω περισσότερο τώρα). Λοιπόν, νιτρικά θα έχεις ΠΑΝΤΑ, αλλά προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα, και αυτό το επιταχύνουμε με τις αλλαγές νερού, αλλά και όσα σου είπα χθες (ιχθυοφόρτιση, διατροφή, καθαρό φίλτρο, να μη ψοφήσει ψαρί, να μην έχω σάπια φυτά κλπ). Τώρα αφού τα κατέβασες στο 10 πρέπει να δούμε σε πόσες ημέρες θα ανέβουν στο 20, για αυτό μέτρα κάθε μέρα και κράτα σημειώσεις και όταν φτάσουν στο 20 μας ενημερώνεις.
Διάβασε και αυτό για να καταλάβεις πως λειτουργεί ο κύκλος του αζώτου
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
Στέλιο ίσως σας μπέρδεψα γιατί με θέμα το 700άρι αναφέρω και το 550άρι αφού θα δώσει το ένα του φίλτρο στο 700άρι Tanganyika.Επειδή όμως δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει υγρά τεστ και έμαθα τώρα με την βοήθεια φίλων μέσα από το φόρουμ έκανα και στο 400άρι χτες και κατακοκκίνισα,βγήκα έξω κι από τα ανώτερα του μετρητή δηλαδή και ζήτησα την βοήθεια τους μέσα απ' το ίδιο θέμα,δεν άνοιξα άλλο.Κοιτάξτε λοιπόν το 400άρι να το τελειώσουμε κι αυτό και από αύριο ξαναπλένω χαλαζιακή άμμο και στήνω το 700άρι να δουλέψει με ένα φίλτρο.

1) Ημερομηνία μέτρησης: 10/3/2014
4) NO3: ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

1) Ημερομηνία μέτρησης: 11/3/2014
4) NO3: 15-20
5) Gh: 15
6) Kh: 7
7) PO4: 0
Σκέφτομαι να τ'αφήσω σήμερα κι αύριο ατάϊστα και βλέπουμε, τι λέτε;

Μετά την εξολόθρευση 53 ψαριών από αμμωνία και πολλών ακόμα αιτιών λόγω άγνοιας και βλακίας μου όταν ξέστησα το ενυδρείο έπλυνα 2 χέρια την χαλαζιακή άμμο που είχε και από τότε την έχω σε κουβάδες,με 2 χέρια πλύσιμο τώρα θα 'ναι εντάξει ή να κάνω τεστ με sticks μέσα στους κουβάδες τους;
Αστο έτσι και μέτρα μέτρα από 24 ωρες και πες μας.
Μια χαρά είναι η άμμος, δεν χρειάζεται να κάνεις τεστ. Μη την αφήσεις όμως μέρες σε στάσιμο νερό γιατί θα δημιουργηθούν παθογογόνοι οργανισμοί

PETROS_AFRICANOS
12-03-14, 09:42
Καλημέρα σε όλους,αυτό φοβάμαι Τάκη επειδή κρατάει νερό και κάθεται στους κουβάδες 2 μήνες τουλάχιστον μήπως έχει παθογόνους οργανισμούς.Τι μπορώ να κάνω καλού-κακού για να είμαι σίγουρος; Σήμερα σκέφτομαι να το στήσω με το ένα φίλτρο γι' αυτό θέλω να ξέρω.

Τάκης
12-03-14, 10:24
Καλημέρα σε όλους,αυτό φοβάμαι Τάκη επειδή κρατάει νερό και κάθεται στους κουβάδες 2 μήνες τουλάχιστον μήπως έχει παθογόνους οργανισμούς.Τι μπορώ να κάνω καλού-κακού για να είμαι σίγουρος; Σήμερα σκέφτομαι να το στήσω με το ένα φίλτρο γι' αυτό θέλω να ξέρω.
Πλύνε την ΠΟΛΥ καλά και αν είναι δυνατόν βράσε την ή ίσως και με διάλυμα χλωρίνης 1/20 με ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΞΕΒΓΑΛΜΑ (το βράσιμο θεωρώ πως είναι πιο εύκολο και πιο ασφαλές, γεμισε κατσαρόλες και ασε την να βράζει/κοχλάζει 15 λεπτα)

vasilis4x4
12-03-14, 12:19
Ρε Τακη δεν εχει θεμα, τι να βρασει 50 κιλα αμμο;;;

Ενα ξεπλυμα και μεσα μην τρελλαθουμε κιολας:D

Τάκης
12-03-14, 13:17
Ρε Τακη δεν εχει θεμα, τι να βρασει 50 κιλα αμμο;;;

Ενα ξεπλυμα και μεσα μην τρελλαθουμε κιολας:D
Οταν έχει μείνει 2 μηνες σε στάσιμο νερό πολλά μπορεί να έχουν αναπτυχθεί.
Είναι στο χέρι του Πέτρου αν θα το κάνει ή όχι.
Εγω θα την έβραζα.

PETROS_AFRICANOS
12-03-14, 22:56
Καλησπέρα σε όλους,τελικά Τάκη δοκίμασα να στραγγίσω την άμμο γυρνώντας το κουβά για να δω πως είναι το νερό της και δεν έβγαλε ούτε σταγόνα και ηρέμησα.Άρχισα να την κάνω 2-3 χέρια αλλά κάποιοι κουβάδες ( 2 ) μου έδειξαν σκονεισμένο το νερό και τους έκανα 2 χέρια παραπάνω μέχρι το νερό απ' το ξέπλυμα τους να 'ναι κρυστάλινο.Έτσι λοιπόν την έβαλα στο 700άρι και το 'βαλα μπροστά με ένα φίλτρο.Στη θέση που ήταν πριν το αντιφώσφορο έβαλα 1 λίτρο siporax σε μορφή δακτυλιδιών.Κάτω-κάτω είναι ένας δίσκος με τέτοιο βιολογικό προϊόν αλλά της JBL,ο αμέσως επόμενος έχει σφουγγάρι & 1 λίτρο siporax,επόμενος με σφουγγάρι & άνθρακα και τέλος ο πάνω-πάνω με σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι δεξιά, αριστερά.Πως σου φαίνεται το φίλτρο από την περιγραφή που σου έκανα;Από αύριο θ' αρχίσω να βάζω flakesse απόχη αλλά πόση ποσότητα και για πόση ώρα;
Από εδώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ και τον φίλο Βασίλη ''disc-postman''που ήρθε και με βοήθησε.

Τάκης
12-03-14, 23:33
Καλησπέρα σε όλους,τελικά Τάκη δοκίμασα να στραγγίσω την άμμο γυρνώντας το κουβά για να δω πως είναι το νερό της και δεν έβγαλε ούτε σταγόνα και ηρέμησα.Άρχισα να την κάνω 2-3 χέρια αλλά κάποιοι κουβάδες ( 2 ) μου έδειξαν σκονεισμένο το νερό και τους έκανα 2 χέρια παραπάνω μέχρι το νερό απ' το ξέπλυμα τους να 'ναι κρυστάλινο.Έτσι λοιπόν την έβαλα στο 700άρι και το 'βαλα μπροστά με ένα φίλτρο.Στη θέση που ήταν πριν το αντιφώσφορο έβαλα 1 λίτρο siporax σε μορφή δακτυλιδιών.Κάτω-κάτω είναι ένας δίσκος με τέτοιο βιολογικό προϊόν αλλά της JBL,ο αμέσως επόμενος έχει σφουγγάρι & 1 λίτρο siporax,επόμενος με σφουγγάρι & άνθρακα και τέλος ο πάνω-πάνω με σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι δεξιά, αριστερά.Πως σου φαίνεται το φίλτρο από την περιγραφή που σου έκανα;Από αύριο θ' αρχίσω να βάζω flakesse απόχη αλλά πόση ποσότητα και για πόση ώρα;
Από εδώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ και τον φίλο Βασίλη ''disc-postman''που ήρθε και με βοήθησε.
Αφου θεωρείς πως είναι εντάξει, όλα καλά, εσύ το είδες από κοντά και εσύ αποφασίζεις

manolischania
13-03-14, 00:25
Να δούμε και καμια φωτογραφία καθότι ματάκηδες :D

PETROS_AFRICANOS
13-03-14, 20:32
Καλησπέρα παιδιά,μέχρι σήμερα δεν έχω ταϊσει το 550άρι & το 400άρι και σήμερα στις 19:00 οι μετρήσεις νιτρικών δείχνουν 0 στο 400άρι και 10 στο 550άρι!!!:p
Τώρα το απόγευμα έβαλα σε μία απόχη flakes όσο θα τάϊζα 15 ψάρια.Να το αφήσω όλο το βράδυ και να ξαναταϊσω αύριο αφού πρώτα βγάλω την απόχη και κάνω μέτρηση;

vasilis4x4
13-03-14, 20:59
Ρε Πετρο βγαλε την αποχη και ταισε τα ψαρακια σου, στρωμενα ενυδρεια ειναι.......

Εχεις βαλθει να μας τρελλανεις-+9

PETROS_AFRICANOS
13-03-14, 21:23
Την απόχη Βασίλη την έβαλα στο 700άρι,μην μπερδεύεσαι!:p
Επειδή κι εγώ είμαι ματάκιας Μανώλη σε καταλαβαίνω γι΄αυτό έβγαλα μπόλικες φωτογραφίες να χορτάσουν τα μάτια σου.Στα άλμουμ με τις φωτογραφίες μπορούν να το δουν όλοι ή μπες στο σύνδεσμο.

http://www.aquatek.gr/vb/album.php?albumid=769

vasilis4x4
13-03-14, 21:34
Την απόχη Βασίλη την έβαλα στο 700άρι,μην μπερδεύεσαι!:p

Πεσ το ρε Πετρο, χασαμε την μπαλα με τοσα ενυδρεια:smt039

στελιος προεδρου
13-03-14, 21:45
το ειδα αδειο ομως ουτε νερο μο πετρες πως κανεις μετρησεις;

PETROS_AFRICANOS
14-03-14, 16:43
Στέλιο αυτή η εικόνα είναι η είσοδος του άλμπουμ.Πρέπει να κλικάρεις 1 φορά πάνω της για ν' ανοίξει το άλμπουμ και πατώντας στη πρώτη μεγαλώνει και με το βελάκι βλέπεις μία-μία τις επόμενες.
Αν στην κορυφή της σελίδας πατήσεις στο Community ανοίγει ένα παραθυράκι με 5 επιλογές,εσύ όμως διαλέγεις την 3η Pictures & Albums .Θα δεις την είσοδο του άλμπουμ TANGANYIKA 700LT και θα κάνεις ότι λέω και παραπάνω.:smt039

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5794Γειά σας φίλοι μου για όσους από εσάς δεν κατάφεαν να μπουν και να δουν το στήσιμο του ενυδρείο παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5799

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5795
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5792

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5791

Τέτοια κενά ανάμεσα στις πέτρες υπάρχουν γύρω-γύρω κι ο ελεύθερος χώρος μέσα στις στίβες είναι μεγάλος αν υπολογίσετε ότι οι 2 ακριανές έχουν διάμετρο βάσης μεγαλύτερη από 60cm.Όποιος μπει στο παραπάνω σύνδεσμο υπάρχουν 17 φωτογραφίες από το στήσιμο του ενυδρείου.

στελιος προεδρου
14-03-14, 17:52
μην:smt067τον Πετρο,μπραβο ωραιο στησιμο του ενυδρειου και τωρα υπομονηγια να δεχτης τα ψαρακια σου

PETROS_AFRICANOS
15-03-14, 00:31
Καλησπέρα παιδιά,αρχίζω να σας παραθέτω τις μετρήσεις για το 700άρι και βοηθάτε με τα σχόλια και τις συμβουλές σας.Το μόνο που κάνω μέχρι στιγμής είναι να κάνω 1 τάϊσμα στην απόχη χωρίς να έχω βγάλει τα προηγούμενα που δεν έχουν λιώσει.Θα συνεχίσω να σας ενημερώνω.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Εκκίνηση λειτουργίας: 12/3/2014
Ημερ/νια μέτρησης: 14/3/2014
Θερμοκρασία: 26 C
Ph: 8,4
Kh: 8
ΝΟ3: 0
ΝΗ3/ΝΗ4: 0,25

Τάκης
15-03-14, 08:59
Πέτρο έβαλες μπόλι από το άλλο ενυδείο ή όχι ακόμα ;

στελιος προεδρου
15-03-14, 11:01
αψογα Πετρο πας για ψαρια .

PETROS_AFRICANOS
15-03-14, 11:50
Καλημέρα Τάκη,το siporax που έχει μέσα το φίλτρο είναι 1 από τα δισκάκια που είδατε μέσα στο 550άρι και τα σφουγγάρια του τα βούτηξα σε νερό απ' το 550άρι πριν τα βάλω στο φίλτρο.Έβαλα στις 12/3 Prime, NITE OUT & flakeς στην απόχη και κάθε μέρα προσθέτω flakeς χωρίς ν' αφαιρώ τα προηγούμενα επειδή δεν έχουν λειώσει.Κάνω καλά;Σήμερα έβαλα πάλι NITE OUT γιατί έτσι λένε οι οδηγίες χρήσεως των βακτηρίων ( μέρα παρά μέρα ).Δεν έχω βάλει ακόμα το φίλτρο από το 550άρι γιατί αν δεις στη 2η σελίδα στο ποστ 47 ο Κλεόβουλος λέει μία βδομάδα στρώσιμο με τάϊσμα της βιολογίας - δεν ξέρω αν εννοεί αυτό που κάνω - και μετά τοποθέτηση του στρωμένου φίλτρου και εισαγωγή της πρώτης ομάδας ψαριών.Αργότερα θα κάνω τη σημερινή μέτρηση και θα την ανεβάσω.Πες μου τα σχόλια σου.

manolischania
15-03-14, 13:26
πάρε ένα seneye να μετράς την αμμωνία ποιο φτηνό θα σου βγει από τις τόσες μετρήσεις που κάνεις
http://www.petcumulus.gr/shop-products/psaria-ilektronikes-metriseis-seneye/seneye-home

PETROS_AFRICANOS
15-03-14, 15:19
Καλησπέρα Μανώλη μου,κάποα στιγμή έψαχνα ένα ηλεκτρονικό μετρητή για όλα αλλά δεν βρήκα γι' αυτό πήρα ένα pHμετρο που μετρά και την θερμοκρασία,αν κι έχω θερμόμετρα σ' όλα τα ενυδρεία.Έχω πάρει κι ένα TDSόμετρο κι έχω δει το SENYE αλλά έχει περίπου 90€ αν θυμάμαι καλά και το καθυστερώ.Είπα στον αδελφόμου να το ψάξει στις Βρυξέλλες που ήταν για 15 μέρες μέχρι προχτές μήπως το έχουν φθηνότερα αλλά δεν το είχαν όπως και πολλά άλλα.Δείτε τώρα την χτεσινή με την σημερινή μέτρηση συγκρίνεται και σχολιάστε τις.Απ' τα σχόλια σας ΜΑΘΑΙΝΩ.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 15/3/2014
Ph: 8,2
ΡΟ4: 0

manolischania
15-03-14, 16:44
το μπόλι ήταν από ενυδρείο που είχε ψαρια ?

PETROS_AFRICANOS
17-03-14, 13:42
Καλησπέρα Μανώλη,το φίλτρο που τρέχει τώρα στο 700άρι δεν έχει μπόλι.Μόνο το siporax του ήταν για 2,5 μήνες μέσα στο 550άρι και πριν να μπουν τα υπόλοιπα υλικά του μέσα βράχηκαν σε νερό από το 550άρι.Σύμφωνα με το ποστ 47 στη 2η σελίδα του θέματος ο Κλεόβουλος με συμβουλεύει αφού δουλέψει μία εβδομάδα το ενυδρείο με τάϊσμα της βιολογίας του και καθημερινή παρακολούθηση να βάλω και το στρωμένο φίλτρο να τρέξει μαζί.Παρακολουθήστε τις μετρήσεις και τις κινήσεις μου κι αν κάτι δεν κατάλαβα καλά ή ξεχάσω να κάνω ενημερώστε 'με.
Καλημέρα καλοί μου φίλοι,σήμερα είδα να περιφέρονται στο ενυδρείο θολά συννεφάκια απροσδιόριστου σχήματος και παρατήρησα ότι αυτό δημιουργήθηκε έξω από την απόχη την οποία έχω ταϊσει σήμερα.Η κίνηση τους σε όλο το ενυδρείο ήταν από την κυκλοφορία του νερού από το spray-bar που βρίσκεται στη μία πλευρά την ίδια με το φίλτρο πυ τρέχει με το ενυδρείο.Παρ' ότι ήταν πάρα πάρα πολλά το φίλτρο τα μάζεψε σε 15-20 λεπτά περίπου.Κατόπιν έκανα τις μετρήσεις - που θα σας παραθέσω παρακάτω - και μετά πρόσθεσα τα βακτήρια.Πείτε μου αν πρέπει να κάνω αλλαγή νερού και πόσο % ή απλά να βγάλω την απόχη να την αδειάσω και να την ξαναβάλω καθαρή με τροφή ή κάτι άλλο.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 17/3/2014
Θερμοκρασία: 29 C
Ph: 8,5

Πως πάω από βιολογία,έχει αρχίσει να δημιουργήται;

Τάκης
17-03-14, 13:47
Όσο βλέπεις ΝΟ2 & ΝΟ3 με μηδενικές τιμές δεν έχει αρχίσει ακόμα, μη βιάζεσαι όμως, αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Για τα συνεφάκια που λες , μάλλον είναι μυκητες από τη τροφή, θα πρέπει να την αλλάζεις και να μη την αφήνεις να μουχλιάσει

manolischania
17-03-14, 13:49
βιολογία δεν φαίνεται να δημιουργείται θα την καταλάβεις μόλις δεις no2 no3 προτείνω να μετράς μόνο αμμωνία μην χαλάς τα test άδικα αν και δεν έχω καταλάβει γιατί τέτοια ταλαιπωρία από την στιγμή που έχεις ήδη έτοιμο στρωμένο φίλτρο

PETROS_AFRICANOS
17-03-14, 18:09
Η ανησυχία μου Μανώλη υπάρχει λόγω ότι από βλακίες μου και άγνοια μου έχασα 53 ψάρια απ'αυτό το ενυδρείο και δεν ησηχάζω γιατί το ενυδρείο τρέχει με 2 φίλτρα κανονικά.Αυτή τη στιγμή δείχνει αμμωνία 0,25 ,πόσο πρέπει να φτάσει για να πρέπει να κάνω αλλαγή νερού;

manolischania
17-03-14, 18:33
Αλλαγή νερού θα κάνεις όταν η αμμωνία θα είναι πλέον 0 όπως και NO2 0
και θα έχεις ενδείξεις νιτρικών NO3

αν το άλλο φίλτρο είναι στρωμένο με ψαρια κανε αλλαγή ένα κεσεδάκι κατά προτίμηση το τελευταίο και βάλτο στο άλλο φίλτρο ρίξε και την μούργα από το φίλτρο που υποτίθεται είναι στρωμένο να φτιαχτεί η βιολογία

πραγματικά με έχεις μπερδέψει με τα 2 ενυδρεία και δεν έχω καταλάβει αν το μικρότερο έχει ψάρια και αν δεν έχει πως συντηρείς την πληθυσμό τον βακτηρίων με τροφή δεν θα καταφέρεις και πολλά

στελιος προεδρου
17-03-14, 20:19
Πετρο η gh 7 ειναι χαμηλο πρεπει να ανεβη

PETROS_AFRICANOS
19-03-14, 11:51
Καλημέρα Στέλιο,η Gh είναι 15 όχι 7 και η kh είναι 7,μπερδεύτηκες.
Καλησπέρα καλοί μου φίλοι,σήμερα νομίζω άρχισε κάτι να γίνεται,κοιτάξτε παρακάτω την σημερινή μέτρηση και πείτε μου.Να σας πω ότι μετά τις μετρήσεις έκανα σκούπα βυθού κι έτσι άλλαξα 100 λίτρα νερό.Περιμένω από εσάς να μου πείτε πότε θα κάνω αλλαγή νερού και πόσο και οποιαδήποτε άλλη κίνηση πρέπει να γίνει.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 18/3/2014
NO2: 0,25
ΝΟ3: 5
Καλή σας μέρα φίλοι μου,κοιτάξτε τις σημερινές μετρήσεις κι εξηγήστε μου επειδή δεν ξέρω τον κύκλο του αζώτου που εξαφανίστηκαν σήμερα τα νιτρώδη.Θέλω να προσθέσω ότι μετά τις μετρήσεις έβαλα βακτήρια.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 19/3/2014

egeorgiou
19-03-14, 14:43
Καλά τα πας Πετράν.

Στρώνεις το 700άρι με τροφή και βακτήρια δίχως μπόλι από το 500άρι βέβαια.

giorgio
19-03-14, 16:25
καλα τα παει?
πως γινεται να εχει σταθερη αμμωνια, να ανεβαινουν νιτρωδη-νιτρικα και σήμερα να εχει αμμωνία και νιτρικά αλλά οχι νιτρώδη?

manolischania
19-03-14, 19:16
Πέτρο μην ξανακάνεις αλλαγή μέχρι να δεις αμμωνία και NO2 Ο
η ερμηνεία για τις μετρήσεις σου είναι απλή το φίλτρο είναι άστρωτο ακόμα υπομονή:smt033

giorgio
19-03-14, 20:49
ερωτηση, για να το μαζεψουμε λιγο
Στρώνεις με τροφή? εχεις βάλει μπόλι? πότε το εβαλες μπροστα και πότε εβαλες την τροφη? η τροφή σε τι κατασταση είναι τωρα??

PETROS_AFRICANOS
20-03-14, 13:41
Καλημερίζω όλους τους φίλους - γνωστούς και άγνωστους - σήμερα το πρωϊ κατάτις 11:00 έκανα τεστ και οι μετρήσεις είναι οι ακόλουθες:

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 20/3/2014

Επειδή όπως παρατηρήτε είναι ακριβώς ίδιες με τις χτεσινές παρά του ότι είναι η 9η μέρα που τρέχει,χωρίς να κάνω αλλαγή νερού έβαλα μία δόση Prime ( 3,5 καπάκια δηλαδή ),20 κουταλάκια epsom salt γιατί όπως λέει κι ο Κλεόβουλος στο ποστ #47 αντιστοιχεί 1κουταλάκι/30lt και πρόσθεσα το στρωμένο φίλτρο και.......βλέπουμε!!! Σε 2 ώρες περίπου θα επαναλάβω τα τεστ και θα τ'ανεβάσω γιατί πολλοί από εσάς ξέρετε περισσότερα από εμένα.Τα λέμε λοιπόν....:smt039

Τάκης
20-03-14, 14:08
Για το epsom salt στο στρώσιμο δεν ξέρω να σου πω, prime όμως γιατί βάζεις ; δεν υπάρχει λόγος αφού δεν έχεις ψάρια και δεν άλλαξες νερό για να λειτουργήσει σαν αντιχλώριο. Μη βάζεις υγρά και άλλα τέτοια αν δεν χρειάζεται, είναι σπατάλη
Και κάτι άλλο, τεστ να κάνεις κάθε 24 ώρες (το πολύ κάθε 12) και όχι κάθε λίγο και λιγάκι,δεν θα αλλάξει κάτι σε μερικές ώρες, ή και να αλλάξει κάτι δεν τρέχει και τίποτα.
Σπάταλος είσαι Πέτρο, χαλάς τσάμπα τα τεστ σου αλλά και τα υπόλοιπα υγρά

Κλεόβουλος
20-03-14, 14:32
Πέτρο να γράψω κι εδώ, γιατί με αναφέρεις και κάποιοι θα παρεξηγήσουν τι έγραψα στο ποστ #47.
Η πρόταση που έκανα εκεί δεν ήταν ίδια μ' αυτά που έκανες δηλ. στρώσιμο με τροφή και βακτήρια εμπορίου.
Εγώ μιλούσα για μπόλιασμα με στρωμένο φίλτρο και άμεση εισαγωγή μιας ομάδας ψαριών.

giorgio
20-03-14, 15:00
μην βαζεις ουτε αντιχλώρια ουτε τιποτα αλλο
μια φορά την μέρα μετρήσεις και εισαι ΟΚ
μην ξεχνάς οτι ειναι πολλά τα λίτρα και δεν μεταβάλλεται ευκολα η βιολογία.
Εμένα πάντως ακόμα μου φαίνεται παράξενο που έχεις αμμωνία και νιτρικά αλλά οχι νιτρώδη....

manolischania
20-03-14, 16:53
Πέτρο να γράψω κι εδώ, γιατί με αναφέρεις και κάποιοι θα παρεξηγήσουν τι έγραψα στο ποστ #47.
Η πρόταση που έκανα εκεί δεν ήταν ίδια μ' αυτά που έκανες δηλ. στρώσιμο με τροφή και βακτήρια εμπορίου.
Εγώ μιλούσα για μπόλιασμα με στρωμένο φίλτρο και άμεση εισαγωγή μιας ομάδας ψαριών.

Και εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί ο φίλος πέτρος έχει μπει σε τέτοια ταλαιπωρία αφού έχει στρωμένο φίλτρο που μάλιστα θα το βάλει και αυτό στο ενυδρείο :confused::confused:

Τάκης
20-03-14, 17:25

Και εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί ο φίλος πέτρος έχει μπει σε τέτοια ταλαιπωρία αφού έχει στρωμένο φίλτρο που μάλιστα θα το βάλει και αυτό στο ενυδρείο :confused::confused:

Μία από τα ίδια :smt102

PETROS_AFRICANOS
20-03-14, 18:37
Καλησπέρα σε όλους και συγγνώμη αν σας ταλαιπωρώ αλλά μετά το ζεμάτισμα μου, φοβάμαι μήπως κάτι απ' αυτά που μου είπατε δεν το κατάλαβα καλά κι ίσως κάνω λάθη ακόμα.Κοιτάξτε όμως τις απογευματινές μετρήσεις:

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 20/3/2014
Θερμοκρασία: 29 C - 29 C
Ph: 8,5 - 9,1
Gh: 15 - 23
Kh: 7 - 7
NO2: 0 - 0
ΝΟ3: 5 - 5
ΝΗ3/ΝΗ4: 0,25 - 0
ΡΟ4: 0 - 0

Τα απογευματινά τεστ είναι με τις μετρήσεις γραμμένες με bold χαρακτήρες.Πως γίνεται ενώ άλλαξε το Ph και η ολική σκληρότητα η ανθρακική σκληρότητα να έμεινε σταθερή;Αύριο πιθανότατα θα βάλω στο ενυδρείο την πρώτη ομάδα tropheus,πως το βλέπετε;

giorgio
20-03-14, 19:22
προτεινω να ξανακανεις καπακι μετρησεις...αν βγουν διαφορετικές δεν θα μου φανεί παράξενο!

στελιος προεδρου
20-03-14, 20:05
κανε ενα καφεδακι και ηρεμησε.Ολες τις μετρησεις τις εκανες με το ιδιο τεστ;Κανε αυριο παλι και εαν ειναι καλες βαλε κανενα ψαρακι και μην πειραξεις τιποτα

PETROS_AFRICANOS
20-03-14, 20:23
Καλησπέρα Στέλιο,ναι όλα τα τεστ έχουν γίνει με υγρά της ΑΡΙ και αύριο βάζω τηνπρώτη ομάδα!!! :p

στελιος προεδρου
20-03-14, 20:27
περιμενουμε φωτο αποτα ψαρακια σου:p

Bill-Samos
20-03-14, 21:24
Δηλαδη αν καταλαβα καλα,που δεν ειμαι και σιγουρος δηλαδη, σε 8 μερες,χωρις μπολιασμα στρωθηκαν τα φιλτρα με τροφη και ειναι ετοιμο το ενυδρειο να μπουν τα ψαρια?

Κλεόβουλος
20-03-14, 21:28
Bill στο ποστ 129 λέει ότι έβαλε επάνω το στρωμένο φίλτρο ;)
Πράγμα που έπρεπε να κάνει απ' την αρχή, για να μη κουράζεται και μας ταράζει στα ποστ :D , και να βάλει αμέσως τα πρώτα ψάρια.

Bill-Samos
20-03-14, 21:33
Bill στο ποστ 129 λέει ότι έβαλε επάνω το στρωμένο φίλτρο ;)
Πράγμα που έπρεπε να κάνει απ' την αρχή, για να μη κουράζεται και μας ταράζει στα ποστ :D , και να βάλει αμέσως τα πρώτα ψάρια.
Και θα γλυτωνε και κανενα τεστακι...

PETROS_AFRICANOS
20-03-14, 23:50
Καλησπέρα φίλε Βασίλη,το ενυδρείο το έστρωσα με οδηγίες του Αρχηγού της φυλής μας και την βοήθεια πολλών καλών φίλων χεχεχεχεχεχεχεχεχεχε :smt106
Όσο για σένα Στέλιο,ν' αφήσεις το μάτι από τις φωτογραφίες και το Μοσχάτο δεν είναι μακρυά απ' τον Πειραιά :p να 'ρθεις να τα δεις από κοντά να γνωριστούμε!!! :p :p :p

στελιος προεδρου
21-03-14, 18:48
:smt039οποτε θελεις θα ερθω:smt007 τα ψαρακια σου με μεγαλη μου ευχαριστηση.Πιστευω οτι τωρα τα καμαρωνεις μεσα στο ενυδρειο σου

egeorgiou
21-03-14, 19:13
Μπράβο Πετράν.
Τώρα σταθερές ρουτίνες.

PETROS_AFRICANOS
21-03-14, 20:34
Καλησπέρα σε όλους,πράγματι φίλοι μου σήμερα το απόγευμα κατά τις 17:45 έκανα ένα τεστ αμμωνίας μόνο γιατί το χτεσινό είχε μία υποψία πράσινης λάμψης αλλά όχι 1,25 κι έτσι με αυτό σιγουρεύτηκα γιατί ήταν ΚΑΤΑΚΙΤΡΙΝΟοοοοο 0 δηλαδή!!! :p :p :p Έκανα μισή ώρα περίπου μέχρι να τα ελευθερώσω στο ενυδρείο γιατί όχι μόνο τα έβαλα με τις σακούλες στο ενυδρείο αλλά ανάμειξα σιγά - σιγά και το νερό τους με του ενυδρείου γιατί το δικό τους νερό είχε ph 7,9 ενώ το ενυδρείο 9,1.Σκέφτομαι για σιγουριά να τους κάνω καθημερινά τεστ σε ΝΟ2,ΝΟ3 & ΝΗ3/ΝΗ4 . Τι λέτε κι εσείς;

στελιος προεδρου
21-03-14, 20:46
ασε τα τεστ και πες μας τι ψαρουκλες εβαλες μεσα:confused:

PETROS_AFRICANOS
21-03-14, 21:21
Μέσα φίλε Στέλιο έβαλα.......................15 πανέμορφα,φτου τους μην τα ματιάσω tropheus moliro.Κι επειδή είσαι ματάκιας σαν εμένα :D μην σ' αφήσω παραπονεμένο,κοίτα στο σύνδεσμο τους προγόνους τους στην λίμνη Tanganyika!!! :p :p :p :smt106 :smt106 :smt106

http://www.google.gr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=svBu5EaMvJcnDM&tbnid=u-0Suk36TR-osM:&ved=0CAYQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.destin-tanganyika.com%2FGalerie%2Fpage-tropheus-red-moliro.htm&ei=N5AsU5b5HMiHtAazlIDYAg&bvm=bv.62922401,d.Yms&psig=AFQjCNFRDF8UmMmgx5Tsm6sXKUviTm_a8Q&ust=1395515798140786

Bill-Samos
21-03-14, 22:13
Καλοριζικα!!Αναμενουμε φωτο ΑΜΕΣΑ!!!

στελιος προεδρου
21-03-14, 22:26
πολυ ωραιο ψαρι αλλα επιθετικο:-P

PETROS_AFRICANOS
21-03-14, 23:52
Ευχαριστώ Βασίλη μου αλλά θα περιμένεις γιατί τα 'χω στο σκοτάδι να ηρεμήσουν και δεν αφήνω τους ρεπόρτερ με τα φλας τους να μου τα ταράξουν :smt106 :smt106 :smt106
Ολα τα tropheus είναι άγρια αλλά μ'αρέσουν!!!:p Και τα brichardi μου αρέσουν πολύ αλλά θέλουν ένα ενυδρείο μόνα τους.:D

vasilis4x4
22-03-14, 08:53
http://www.google.gr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=svBu5EaMvJcnDM&tbnid=u-0Suk36TR-osM:&ved=0CAYQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.destin-tanganyika.com%2FGalerie%2Fpage-tropheus-red-moliro.htm&ei=N5AsU5b5HMiHtAazlIDYAg&bvm=bv.62922401,d.Yms&psig=AFQjCNFRDF8UmMmgx5Tsm6sXKUviTm_a8Q&ust=1395515798140786

Ωραια ψαρια Πετρο, καλοριζικα :smt023
θα τα δω απο κοντα

PETROS_AFRICANOS
22-03-14, 13:27
Καλημέρα παιδιά,σίγουρα είναι άλλο να βάζεις 15 ψάρια σε 700 λίτρα κι άλλο 49 σ' ένα βράδυ και να πιάνεις τον αριθμό των 54 στα ίδια λίτρα,εγώ όμως έκανα μια μετρησούλα σήμερα σε ΝΟ2,ΝΟ3 & ΝΗ3/ΝΗ4 γιατί ''Οποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά '' λέει η παροιμία!!!
1) ΝΟ2: 0
2) ΝΟ3: 5
3) ΝΗ3/ΝΗ4: 0

Κλεόβουλος
22-03-14, 13:36
και καλώς τα δέχτηκες!

korasidikos
22-03-14, 18:49
καλοριζικα φιλαρακι να τα χαιρεσαι!ανεβασε καμμια φωτο, βιντεο να τα χαζεψουμε!!!;)

Tanganyiκας
22-03-14, 19:18
Καλώς τα δέχτηκες Πέτρο!

Τάκης
22-03-14, 19:56
Καλώς τα δέχτηκες Πέτρο :smt023

PETROS_AFRICANOS
22-03-14, 21:13
Σε ευχαριστώ πολύ αδελφέ μου κι εσάς όλους φίλοι μου!!! :p Η βοήθεια και η υπομονή σας μ' έχει βοηθήσει αφάνταστα :p :p :p

chris7
25-03-14, 11:07
Καλώς τα δέχθηκες Πέτρο!
Πανέμορφο ψάρι!
Θα το ευχαριστηθεις!

PETROS_AFRICANOS
25-03-14, 15:14
Καλημέρα φίλε Χρήστο!!! :p Πες μου πως σου φαίνεται το στήσιμο γιατί είσαι πολλά χρόνια κάτοικος της λίμνης :D Σου έχω πει κι άλλη φορά σε άλλο φόρουμ ότι θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω γι' αυτό να το 'χεις υπόψιν σου μόλις έρθεις καμιά βόλτα στην Αθήνα.Έλα να γνωριστούμε και να τα δούμε μαζί!!!
Κοιτάξτε παρακαλώ τις μετρήσεις από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.Μου φαίνεται πως πάω ντουγρού για είσοδο των 10 ikola την Παρασκευή αφού πρώτα κάνω μια αλλαγή 30%.Τι λέτε κι εσείς;

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 20/3/2014 ( ΠΡΩΙ - ΑΠΟΓΕΥΜΑ )
Θερμοκρασία: 29 C - 29 C
Ph: 8,5 - 9,1
Gh: 15 - 23
Kh: 7 - 7
NO2: 0 - 0
ΝΟ3: 5 - 5
ΝΗ3/ΝΗ4: 0,25 - 0
ΡΟ4: 0 - 0

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 23/3/2014
Ph: 9,1
Gh: 23
Kh: 7,5
ΝΗ3/ΝΗ4: 0

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 700lt
Ημερ/νια μέτρησης: 25/3/2014
Θερμοκρασία: 25 C
Ph: 9,1
Gh: 23
Kh: 7,5

στελιος προεδρου
25-03-14, 15:31
πετρο ολα αψογα ειναι .Βαζεις σοδα για την σκληροτητα του νερο;

chris7
26-03-14, 00:59
Θα το εχω υποψιν μου φιλε!Με την πρωτη ευκαιρια θα βρεθουμε να τα πουμε απο κοντα!

Μια χαρα ειναι το στησιμο Πετρο!
Αυτο θα στο δειξουν και τα ψαρια βεβαια!

Με το καλο να μπουν....
Καλη συνεχεια!

PETROS_AFRICANOS
27-03-14, 21:12
Καλησπέρα φίλοι μου και οι σημερινές μετρήσεις συνεχίζουν καλές κι αμετάβλητες - δόξα τω θεω - και αυριο θα κάνω μια αλλαγή νερού 30% και......μπλουμ 14 ikola κι όχι 10!!! :p :p :p Και.....το άλλο ευχάριστο;
Έχω ένα φίλο πετ σοπά
με γνωστους στην Tanganyika
και μ' ένα τηλεφώνημα όλοι οι ψαράδες παγανιά
για τα eretmodus μου βγήκαν!!! :smt106 :D :D

Diskus fan
27-03-14, 21:31
εννοώ την πρώτη 12άδα :)
Σε καταλαβαίνω πως αγχώνεσαι αλλά αν είσαι προσεκτικός σ' αυτά που λέω, πιστεύω όλα θα πάνε καλά.
Τα ψάρια φαντάζομαι είναι μωρά ή ενήλικα?

[θ' αρχίσω να γράφω σαν τον δισκοπαθή :D]

:smt026

:smt005

PETROS_AFRICANOS
27-03-14, 23:41
Καλησπέρα φίλε Νίκο,καιρό είχαμε να βρεθούμε!!!Πιστεύω να τα καταφέρεις να 'ρθεις αυτό τον μήνα. :)

Bill-Samos
27-03-14, 23:59
Που ειναι οι φωτο οεο??

PETROS_AFRICANOS
29-03-14, 20:01
Καλησπέρα φίλοι μου,οι νέοι κολυμπούν στα σκοτεινά από χτες μέχρι να γνωριστούν με τους παλιούς και τέσταρα σήμερα το ενυδρείο κι όλα βαίνουν καλώς!!!

ΝΟ2: 0

korasidikos
29-03-14, 21:59
καλοριζικα Πετρο μου μπραβο ανεβασε καμμια φωτο να τα δουμε και μη φοβασαι εχουμε καλο ματι!!!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w369-korasidikos-images_zpsf69438ae.jpg (http://s1072.photobucket.com/user/korasidikos/media/images_zpsf69438ae.jpg.html)

korasidikos
01-04-14, 20:46
Πετρο ανεβασε καμμια φωτο να ανοιξει λιγο τα ματι μας βρε φιλε!γιατι στο τελος μας βλεπω να κανουμε κατι τετοιο (http://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B F%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kAc7U96yLcK6ygPs44CABQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1440&bih=809#facrc=_&imgdii=_&imgrc=fLwDDevVdv_jmM%253A%3Ba2vf3oHZhAywYM%3Bhttp% 253A%252F%252Fwww.sintagoulis.gr%252Fattachments%2 52F%2525CF%252586%2525CE%2525B1%2525CE%2525BD%2525 CE%2525BF%2525CF%252585%2525CF%252581%2525CF%25258 C%2525CF%252580%2525CE%2525B9%2525CF%252584%2525CE %2525B1.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.sintagoulis.g r%252Fpites-tartes%252Fapo-to-palio-tetradio-tis-giagiasfanoyropita-paradosiaki%3B800%3B724) μπας και χαζεψουμε τα ομορφα ψαρακια σου!!:D

nospanos
02-04-14, 01:36
...γιατι στο τελος μας βλεπω να κανουμε κατι τετοιο (http://www.google.gr/search?q=%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B F%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kAc7U96yLcK6ygPs44CABQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1440&bih=809#facrc=_&imgdii=_&imgrc=fLwDDevVdv_jmM%253A%3Ba2vf3oHZhAywYM%3Bhttp% 253A%252F%252Fwww.sintagoulis.gr%252Fattachments%2 52F%2525CF%252586%2525CE%2525B1%2525CE%2525BD%2525 CE%2525BF%2525CF%252585%2525CF%252581%2525CF%25258 C%2525CF%252580%2525CE%2525B9%2525CF%252584%2525CE %2525B1.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.sintagoulis.g r%252Fpites-tartes%252Fapo-to-palio-tetradio-tis-giagiasfanoyropita-paradosiaki%3B800%3B724) :D

χειροποίητη θα είναι από τα χεράκια σου?! :smt110

στελιος προεδρου
02-04-14, 08:12
Πετρο αστους να εχουν αγωνια .Παιδια το ενυδρειο του Πετρου δεν παιζετε,ασε δε τα ψαρακια του...........................

PETROS_AFRICANOS
02-04-14, 11:13
Καλημέρα σε όλους!!!!!!!Σπύρο βρήκες ένα αδύνατο μου σημείο,η φανουρόπιτα μ' αρέσει πολύ και πάει και με τον καφέ που θα πιούμε όταν τη φέρεις :p Θα κανονίσω την ίδια μέρα να έρθει ο nospanos,ο stanisalus18,ο στελιος και.....όποιος άλλος θέλει να δείτε το ενυδρείο από κοντά και να τα πούμε.Μόνο να ξέρεις να 'ναι μεγάλο ταψί και φυσικά δεν θα αναιρέσει τη συνάντηση μας στον'' ΣΤΑΥΛΟ''!!!! :p :p :p
Πω πω!!!Τι ήταν αυτό που είπες για Φανουρόπιτα;Τι ιδέα μου 'φερες;:smt023 :smt023 :smt023 :smt023 :smt023

PETROS_AFRICANOS
03-04-14, 19:08
Καλησπέρα φίλοι μου,θέλω να σας ευχαριστήσω για όλη τη βοήθεια που μου προσφέρατε με τις συμβουλές σας και τώρα θα σας δείξω τι καταφέραμε!!!!! :p :p :p Φίλε Σπύρο,την πίτα δεν την έφτιαξες,την περιμένω!!! :D :D
ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?pictureid=5756&albumid=769&dl=1393952393&thumb=1

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5824

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5822

http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=769&pictureid=5826

στελιος προεδρου
03-04-14, 19:11
:smt119:smt055ελω και εγω:smt076Πετρο τα ικολα ειναι ολα τα λεφτα:smt023

Κλεόβουλος
03-04-14, 19:14
Καλοτάξιδα Πέτρο!
Τώρα άνοιξε ένα νέο θέμα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42399 και θέλουμε και βίντεο :D

Χρηστος Ζ.
03-04-14, 19:32
αν και ειμαι του φυτεμενου και του blackwater, εχεις φτιαξει ωραιο ενυδρειο και θα γινει πιο ωραιο οταν στις πετρες φουντωσουν οι αλγες.

η μονη ενσταση ειναι οτι μαλλον εχεις βαλει πολυ αμμο.

korasidikos
03-04-14, 19:33
καλοριζικα Πετρο μου μια χαρα ειναι μπραβο!κοιτα τωρα μη το φορτώσεις και το κανεις κηφισό σε ωρα αιχμης!!!:D

Bill-Samos
03-04-14, 20:40
Καλοριζικα Πετρο ,πανεμορφα,δωσε κι αλλες φωτο στο λαο να χαζεψουμε!!

Tanganyiκας
03-04-14, 20:58
Να τα χαίρεσαι Πέτρο!Έστησες ένα πολύ όμορφο ενυδρείο.:smt023

tsoui
03-04-14, 23:37
Καλοριζικα Πετρο!!!Μια απ τις αδυναμιες μου τα ikola!!

PETROS_AFRICANOS
04-04-14, 11:10
Καλημέρα σε όλους κι ευχαριστώ για τις κριτικές σας και τις ευχές σας.Αδελφέ μου Κλεόβουλε την ώρα που φωτογράφιζα τράβηξα κι ένα βίντεο για να δοκιμάσω να το ανεβάσω αλλά δεν τα κατάφερα. Χρήστο μου η άμμος στα 700 λίτρα και σε διαστάσεις 1,80 x 0,60 είναι 55kgr carat6, μήπως επειδή το Dow που έχω βάλει είναι 3άρι σου φαίνεται πολλή.Σπύρο μου έχεις δει ενυδρεία μου κι έχεις καταλάβει πόσο αγαπώ τα ψάρια και σαν παιδί τρελένομαι και θέλω ''κι άλλο κι άλλο......'' αλλά αυτή τη φορά δεν είναι σαν τις προηγούμενες γιατί την αγάπη μου την πλήρωσα με πόνο και 53 ψάρια με τη ζωή τους.Τα μόνα που θα μπουν είναι 5 eretmodus cyanostictus Kigoma!!! Φίλε μου Βασίλη θα ευχαριστήσω εσένα κι όλους τους άλλους με πλήθος φωτογραφιών.Το επιχείρησα χτες αλλά ο σύνδεσμος που έβαλα δενήταν σωστός τελικά.Γιώργο σ' ευχαριστώ πολύ,εκτός από φίλος είσαι παλαιότερος από εμένα στη λίμνη και τα λόγια σου μου δίνουν χαρά.Σε περιμένω να το δείς από κοντά πίνοντας τον καφέ σου! Χρηστάρα μου αφού έχεις αδυναμία στα ikola γιατί δεν επιχειρείς να 'ρθεις κι εσύ κοντά μας και να γίνεις και Αφρικάνος;Θα το συζητήσουμε στη συνάντηση μας.Θα σας παραθέσω ένα σύνδεσμο που είναι το άλμπουμ του ενυδρείου με φωτογραφίες από την εποχή που ξεκίνησε το στήσιμο του μέχρι σήμερα.Αν δεν λειτουργήσει θα κλικάρετε στηνκορυφή της σελίδας αυτής στο Community μετά στο Pictures & Albums και μετά θα δείτε το ενυδρείο με πέτρες και θα κλικάρετε δις στον τίτλο του.

Κλεόβουλος
04-04-14, 11:56
Ομορφιές!!
Τώρα κατά τη γνώμη μου θέλεις και λίγο πρασινάδα (καμιά ανούμπια ή crinum) :p
Βλέπω ότι έχεις ένα μαγνήτη για να καθαρίζεις τα τζάμια. Ή πρόσεχε πάρα πολύ να μη πάρει κάποιο κόκκο άμμου και σου χαράξει τα τζάμια ή κατήργησε τον τελείως ;)

Τάκης
04-04-14, 12:06
Μπράβο Πέτρο, άσχετος με Αφρική αλλά είναι ωραίο.
Θα συμφωνήσω με τον φίλο Κλεόβουλο πως με λίγη πρασινάδα θα δείξει ακόμα καλύτερα

PETROS_AFRICANOS
04-04-14, 12:14
Συμφωνώ ότι χρειάζονται τώρα γι' αυτό έχω βάλει αγγελία για ΠΩΛΗΣΗ - ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ Hemichromis lifalili και άλλα ενυδρειακά γιατί αυτό τον καιρό είμαι δύσκολα οικονομικά.Έχω σκεφτεί να βάλω μερικά απ' αυτά:
1) Crinum
2) Anubias
3) Anubias barteri
4) Anubias congensis

vasilis4x4
04-04-14, 12:33
Να τα χαιρεσαι Πετρο :smt023:smt023:smt023

PETROS_AFRICANOS
05-04-14, 08:19
Αν κοιτάξετε στην παρουσίαση που έκανα στην κατηγορία ΒΙΟΤΟΠΙΚΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κάτω κάτω μετά τις φωτογραφίες έχω 2 συνδέσμους.Ο πρώτος είναι αυτός που έβαλα κι εδώ από το άλμπουμ του ενυδρείου στο GAB κι ο δεύτερος από το άλμπουμ μου στο PHOTOBUCKET που έχει κι άλλες φωτογραφίες και βιντεάκια από παλιά και......λάθη που έχω κάνει αλλά ξεκινάει με τις φωτογραφίες από το 700άρι και ένα βιντεάκι του!!!:D
Αυτός είναι ο σύνδεσμος που έχει φωτογραφίες και βίντεο.

http://s768.photobucket.com/user/PETROS_AFRICANOS/media/MVI_3883_zpse24073a5.mp4.html?sort=3&o=10

pas4
05-04-14, 22:40
Χαίρομαι Πέτρο που τα ψαράκια είναι σε καλά χέρια!!! Πολύ ωραίο το βιντεάκι σου, αλλά ξέρω πως από κοντά δείχνουν πιο ωραία ;) Να σου ζήσουν και να σου χαρίσουν όμορφες στιγμές!

PETROS_AFRICANOS
06-04-14, 20:44
Γιάννη μου ο φωτισμός είναι ίδιος εκτός από την πίσω λάμπα της δεξιάς άκρης που είναι ίδια W και Solar αλλά σε χρώμα ροζ.
Τόλη όντως αυτό το ενυδρείο πρέπει να ξεπερνά τον 1 τόνο αλλά είναι σε ισόγειο με πολλή χοντρή πλάκα,τσιμεντογωνία και πάρα πολύ μεγάλες κολώνες που την στηρίζουν γιατί είναι πετρόκτιστο νεοκλασσικό.Τα εξωτερικά ντουβάρια φαντάσου έχουν πάχος χωρίς το σοβά ~65cm.
Κώστα τα μάτια σου δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τέτοιες πέτρες,όσο για τις στίβες μέσα τους κρύβουν κι άλλες ασβεστολιθικές.Θα μπορούσα για παράδειγμα να χρησιμοποιήσω λάβα που κι άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει αλλά κι εμένα μ' αρέσει όμως είναι επικίνδυνη να δημιουργήσει εκδορές στα ψαράκια μου.Μην ξεχνάς ότι έχω 7 ενυδρεία και προσπαθώ να μην έχουν την ίδια εικόνα.
Αδερφέ μου Κλεόβουλε φυσικά και ακολουθώ τις οδηγίες του αρχηγού της φυλής μας αν κι εδώ στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος εισαγωγέας δεν φέρνει αρκετά είδη αλλά και μεγέθη συσκευασίας ενώ υπάρχουν στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές.Γι'αυτό τα ταϊζω NLS CICHLID FORMULA 1mm sinking pellets.
Σ' ευχαριστώ πολύ Βασίλη,σε περιμένω για καφέ να τα καμαρώσεις κι από κοντά.
Σε ευχαριστώ πολύ Πασχάλη μου και ξέρεις πως αν κατέβεις Αθήνα τώρα δεν θα σε περιμένω μόνος μου να σε συναντήσω!!! :D
Σε αυτό το ποστ είναι οι απαντήσεις ερωτήσεων φίλων συνχομπιστών στην παρουσίαση του συγκεκριμένου ενυδρείου που δεν την βρίσκω τώρα και τις παραθέτω εδώ.