PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενυδρειο απο inox

sokrates978
20-02-14, 22:51
Καλησπέρα είμαι νέος στο χώρο έχω ένα ενυδρείο 80*40*60 έχω μέσα τρία μικρά σκαλαρια και θέλω να μεγαλώσω την οικογενεια.Εχω σκεφτεί να φτιάξω ένα ενυδρείο από inox είναι 1050μ*650π*800υ ξέρει κάποιος να μου πει αν θα έχω προβλήματα με τα ψάρια λόγο μετάλλου. Το ενυδρείο θα έχει φιλτρανση από ένα sub 190 λίτρα από αντλία θα έχω μια EHEIM pump compact+ 3000 θα κατασκευαστούν πλάτες από έμενα τα πάντα θα είναι οπός πρέπει.:confused:

delta66
21-02-14, 00:23
Δεν νομιζω καποιος να εχει δοκιμασει.
Αυτο που ξερω ειναι οτι το μονο μεταλλο που βαζουν αφοβα σε ενυδρειακο εξοπλισμο που ερχεται σε επαφη με το νερο, ειναι το τιτανιο.

bouboulas
21-02-14, 08:49
Εξαρτάται από την ποιότητα του ανοξείδωτου. Θέλει ανοξείδωτο από 316 και πάνω. Ίδιας ποιότητας θα πρέπει να είναι και η κόλληση. Επίσης στα σημεία που θα υπάρχουν τα γαζιά από την κόλληση, θα πρέπει να είναι πολύ καλά τροχισμένα, ώστε να είναι λεία για να μην υπάρχουν σημεία αποίκησης βακτηριδίων. Έχε υπόψη σου πως θα σου στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά αν πας να στο φτιάξουν στο εμπόριο.

Κλεόβουλος
21-02-14, 09:34
Δεν ξέρω αν έχεις πρόσβαση σ' αυτό το υλικό αφού με την τιμή του θα σου βγει ο κούκος αηδόνι αλλά και φτηνό να το βρεις, θα έλεγα να μη το κάνεις.
Ακόμα κι αν βρες ανοξείδωτο ποιότητας σ΄αυτή που φτιάχνουν τους κάδους πλυντηρίων (grade 316 και πάνω http://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel ) δεν γλυτώνεις από την σκουριά πχ στις κολλήσεις (που θέλουν και ειδική διαδικασία).
Απλά ξέχνα το και σκέψου για γυάλινο (εγώ ούτε τα ξύλινα δεν εμπιστεύομαι τουλ. σε βάθος χρόνου) ;)

giorgos78
21-02-14, 10:03
ρε παιδιά αν το φτιάξει και μετά το βάψει με μονοτικό δεν θα κάνει δουλειά?

bouboulas
21-02-14, 10:11
Δεν ξέρω αν έχεις πρόσβαση σ' αυτό το υλικό αφού με την τιμή του θα σου βγει ο κούκος αηδόνι αλλά και φτηνό να το βρεις, θα έλεγα να μη το κάνεις.
Ακόμα κι αν βρες ανοξείδωτο ποιότητας σ΄αυτή που φτιάχνουν τους κάδους πλυντηρίων (grade 316 και πάνω http://en.wikipedia.org/wiki/Stainless_steel ) δεν γλυτώνεις από την σκουριά πχ στις κολλήσεις (που θέλουν και ειδική διαδικασία).
Απλά ξέχνα το και σκέψου για γυάλινο (εγώ ούτε τα ξύλινα δεν εμπιστεύομαι τουλ. σε βάθος χρόνου) ;)

Δεν σκουριάζουν οι κολλήσεις όταν το υλικό συγκόλλησης είναι ίδιο με το κυρίος υλικό. Ούτε το ανοξείδωτο από κάποια ποιότητα και πάνω παθαίνει τίποτα. Τι υλικά υπάρχουν στο εμπόριο πάνω σε αυτόν το τομέα δε φαντάζεσαι. Το θέμα είναι πως δεν αξίζει το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής μόνο και μόνο για ένα ενυδρείο.

Κλεόβουλος
21-02-14, 10:51
Δεν είμαι και ειδικός αλλά αυτά μου 'χει πει φίλος που ασχολείται με inox κατασκευές και είχε ντύσει ένα ενυδρείο με inox καπάκι και περιμετρικά όπως και τη βάση.

bouboulas
21-02-14, 11:16
Αν μιλάμε για ανοξείδωτες κατασκευές σε επίπεδο τύπου κάγκελα σκάλες κτλ, ισχύουν τα παραπάνω Αν μιλάμε για την βιομηχανία τροφίμων πάμε σε άλλο επίπεδο. Αν οι συγκολλήσεις γίνουν με mig περιορίζονται σε μικρότερο αριθμό συγκολλητικών υλικών, με αποτέλεσμα την οξείδωση. Αν οι συγκολλήσεις γίνουν με tig, υπάρχει και το κατάλληλο συγκολλητικό υλικό για την εκάστοτε χρήση. Στο λέω εκ πείρας από την εργασία μου πριν από κάτι χρόνια σε εταιρία κατασκευής και εγκατάστασης εξοπλισμού, σε βιομηχανίες τροφίμων

Κλεόβουλος
21-02-14, 12:25
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σ' ευχαριστούμε!

Δηλ. αν είχαμε τα φράγκα θα μπορούσαμε λες να φτιάξουμε με inox ένα σχεδόν αθάνατο ενυδρείο?

Τάκης
21-02-14, 12:48
ρε παιδιά αν το φτιάξει και μετά το βάψει με μονοτικό δεν θα κάνει δουλειά?
Μα τότε γιατί να το κάνει ανοξέιδωτο αν πρόκειτε να το βάψει ; Ας το κάνει με απλή λαμαρίνα ή ξύλινο. Επίσης το inox δεν βάφεται, θες ειδικά αστάρια αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο.

Bill-Samos
21-02-14, 12:57
Το inox δε βαφετε εύκολα θέλει εποξεικα,πάλι με πρόλαβε ο Τάκης :-) ..εχω αμφιβολιες αν θα πιασει και η σιλικόνη για την οθόνη..

bouboulas
21-02-14, 13:01
Αν λέμε για γλυκού νερού, ναι! Αν πάμε σε θαλασσινό θα χρειαστεί σίγουρα και κάποια επικάλυψη, αν και υπάρχει ατσάλι που είναι κατάλληλο για χρίση μέσα στην θάλασσα αλλά η τιμή του δεν υπάρχει. Το θέμα είναι γιατί να μπει κάποιος σε τέτοια διαδικασία. Σε μικρά ενυδρεία το κόστος είναι απαγορευτικό, καθαρά κοροϊδία και σε μεγάλα, μπορεί να κατασκευαστούν με πάρα πολλά φτηνότερα υλικά. Αν υπήρχαν βιομηχανοποιημένα, όπως οι νεροχύτες του σπιτιού μας, θα ήταν πολύ καλύτερα, αλλά θα είχαν μικρό αγοραστικό κοινό. Ένα ανοξείδωτο ενυδρείο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σαν εντοιχιζόμενο. Σαν κόστος κατασκευής απαιτεί ακριβά μηχανήματα για την επεξεργασία του και εξειδικευμένο προσωπικό. Σε αντίθεση από ένα γυάλινο που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, χωρίς εργαλεία με λίγη εξάσκηση. Στο θέμα στερέωσης της οθόνης, θα μπορούσε να μπει με φλάντζα περιμετρικά και να συγκρατηθεί με βίδες. Όπως τα φιλιστρίνια στα βαθυσκάφοι.

delta66
21-02-14, 13:47
Απο αποψης θερμομονωσης τι λεει σαν υλικο?
Επηρεαζεται ευκολα και επιτρεπει την αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας?

Απο αποψης αντανακλασεων για την συμπεριφορα των ψαριων?

bouboulas
21-02-14, 14:02
Απο αποψης θερμομονωσης τι λεει σαν υλικο?
Επηρεαζεται ευκολα και επιτρεπει την αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας?

Απο αποψης αντανακλασεων για την συμπεριφορα των ψαριων?

Σπύρο και στις δύο περιπτώσεις είναι χάλια. Σαν μέταλλο έχει τις ίδιες μονωτικές ικανότητες με το απλό σίδερο και μετά από την κατεργασία του γίνεται καθρέφτης.

delta66
21-02-14, 14:32
Οποτε θελει απεξω ντυσιμο με καποιο υλικο για θερμονωση και απο μεσα ντυσιμο με καποιο υλικο (safe) για τις αντανακλασεις.

bouboulas
21-02-14, 14:38
Οποτε θελει απεξω ντυσιμο με καποιο υλικο για θερμονωση και απο μεσα ντυσιμο με καποιο υλικο (safe) για τις αντανακλασεις.
Πολύ σωστά! Αν υπολογίσουμε και αυτό το κόστος, καταλήγουμε ότι το ποιο συμφέρον υλικό είναι το γυαλί.

Τάκης
21-02-14, 14:52
Πολύ σωστά! Αν υπολογίσουμε και αυτό το κόστος, καταλήγουμε ότι το ποιο συμφέρον υλικό είναι το γυαλί.
ή ξύλο και γυαλί αρκεί να υγρομονώσεις το ξύλο κατάλληλα (φαγώθηκα με το ξύλινο εγώ)

sokrates978
21-02-14, 18:28
Καλησπέρα παιδιά και ευχάριστο για το ενδιαφερον.Το inox το επέλεξα γιατί ο χορός που έχω είναι περίεργος , θέλει διαμορφώσει και σκεφτικά το μεταλικο.Το inox που θα χρησιμοποιήσω θα είναι 316 και και θα κολληθεί με τικ από την ίδια ποιότητα σύρμα όσο για μόνωση θα ντυθεί όλο με ξύλο από έξω και μέσα θα μπούνε παντού πλάτες θα στεγανοποιηθεί με λότζα από έξω οπότε δεν νομίζω να έχω θέματα με αρρώστια του nox η κάποια σκουριά.Οσο για την κατεργασία του και την κατασκευή του εκεί που εργάζομαι κάνουμε κατασκευές από μέταλλο και ξύλο και θα μου έρθει μια η άλλη με το τζαμί

Κλεόβουλος
21-02-14, 18:37
Θα περιμένουμε να μας το παρουσιάσεις :)
Θα είναι και το πρώτο που θα δούμε.............

ChocolatePuma
21-02-14, 20:59
Καλησπέρα παιδιά και ευχάριστο για το ενδιαφερον.Το inox το επέλεξα γιατί ο χορός που έχω είναι περίεργος , θέλει διαμορφώσει και σκεφτικά το μεταλικο.Το inox που θα χρησιμοποιήσω θα είναι 316 και και θα κολληθεί με τικ από την ίδια ποιότητα σύρμα όσο για μόνωση θα ντυθεί όλο με ξύλο από έξω και μέσα θα μπούνε παντού πλάτες θα στεγανοποιηθεί με λότζα από έξω οπότε δεν νομίζω να έχω θέματα με αρρώστια του nox η κάποια σκουριά.Οσο για την κατεργασία του και την κατασκευή του εκεί που εργάζομαι κάνουμε κατασκευές από μέταλλο και ξύλο και θα μου έρθει μια η άλλη με το τζαμί

H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα θέματα :D
Πάντως τα ασφαλή μέταλα για το ενυδρείο (απ όσο έψαξα) θεωρούνται τα τιτάνιο, χρυσός και καλής ποιότητας inox

Ενα και μοναδικό θέμα που βρηκα το οποίο ίσως βοηθήσει είναι το παρακάτω
http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?8793-%C9nox-%EA%E1%F4%E1%F3%EA%E5%F5%DE-%E5%ED%F5%E4%F1%E5%DF%EF%F5

Αν δεν επιτρέπονται λινκ απο άλλα φορουμ...το διαγράφετε :D