Επιστροφή στο Forum : και εγω προβληματα με φυτα !!
τα φυτα μου παρουσιαζουν αυτη την εικονα :cry: :(
εχουν ελλειψη καποιου στοιχειου?λιπασμα βαζω καθε 7 μερες.
Μαρία,
1. Τι φωτισμό έχεις;
2. Το ενυδρείο σου το βλέπει φως μέρας;
3. Τι λίπασμα βάζεις κάθε 7 μέρες και πόσο;
4. Νερό βρύσης ή RO;
5. CO2;
και βλέπουμε...
το ενυδρειο ειναι 55 λιτρα κ εχω 1 λαμπα 15w της sera
αν εννοεις ο ηλιος οχι ειναι σε σχετικα σκοτεινη γωνια
το λιπασμα ειναι της sera florena k sera florenette tabletes κ βαζω 5ml/20lit=10ml (βαζω λιγο λιγοτερο)
βαζω νερο βρυσης κ
δεν εχω CO2 αλλες μετρησεις σημερινες προ αλλαγης νερου,
μετα δεν εχω παρει ακομα.
PH=7
GH=10
KH=4
NH4,NH3=0
NO2=<0,3mg/l
NO3=20mg/l
PO4=0,5mg/l
CU=0,1mg/l
FE=1,0mg/l
Έχω ένα παρόμοιο ενυδρείο και πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις τα εξής:
Βάλε μία δεύτερη λάμπα 15 watts και εφ'όσον δεν έχεις CO2 περιόρισε την ανατάραξη της επιφάνειας στο ελάχιστο δυνατόν για να μην διαφεύγει το υπάρχον CO2.
Αυτό μπορείς να το πετύχεις, στρέφοντας την έξοδο του φίλτρου παράλληλα με την επιφάνεια και ελαφρώς προς τα κάτω και η έξοδος του νερού να σημαδεύει κατά το μήκος του ενυδρείου για να μην υπάρχουν πολλοί στροβιλισμοί.
το ενυδρειο ειναι 55 λιτρα κ εχω 1 λαμπα 15w της sera
Αυτό δεν λέει τίποτα.... είναι για φυτά;
Αν δεν το γράφει δεν είναι.
Αν δεν σου εύκολο να βαλεις ακόμα μια λάμπα, τουλάχιστον άλλαξε αυτήν, εφόσον βέβαια αποδεδηγμένα δεν κάνει.
halvas69, για την ανατάραξη της επιφάνειας έχω αντίθετη άποψη. Αν δεν έχεις CO2, με την ανατάραξη δεν το διώχνεις, (να διώξεις τι; ) το αντίθετο μάλιστα, άσε που πιθανόν να έχεις πρόβλημα με την οξυγώνοση, ειδικά τώρα που έχει προβλήματα φωτοσύνθεσης κλπ...
η λαμπα ειναι για φυτα κ την ακριβοπληρωσα ασε :!:δεν μπορω να βαλω αλλη λογο ελειψης χορου, καποιος απο εδω ξερει που υπαρχουν λαμπες καλες για ενυδρεια με διπλασια αποδοση σε σχεση με τις αλλες θα μαθω και θα την αλλαξω.
2 μηνες πριν την παρω ειχα απλη φθορισμου κ ηταν καλα τα φυτα μου
οσο για την αναταραξη δεν κανω, η εξαγωγη νερου χτυπα στο τζαμι για να μην φευγει το λιγοστο CO2 που υπαρχει,ετσι μου εχουν πει.
εχουν μηπως ελλειψη ιχνοστοιχειων κ μακροστοιχειων? τι εχουν? ξερει καποιος να μου πει τι να κανω?πιο λιπασμα να χρησημοποιησω?πρεπει να παρω το καθε στοιχειο ξεχωριστα?
....2 μηνες πριν την παρω ειχα απλη φθορισμου κ ηταν καλα τα φυτα μου....
Να το πώ; Ας το πώ! :D
Αφού είχες καλύτερα αποτελέσματα με την άλη λάμπα, γιατί δεν βάζεις την παλιά;
...εχουν μηπως ελλειψη ιχνοστοιχειων κ μακροστοιχειων? τι εχουν? ....
Εχουν έλειψη απορόφησης απο τα πάντα... Απο την περιγραφή όμως που έδωσες δεν νομίζω να υπάρχει και τόοοοοσο έλειψη στο ενυδρείο σου ειδικά με τόσο εύκολα φυτά. Οπότε ξεκινάμαι απο τον φωτισμό.
Βεβαίως όλα αυτά είναι υποθέσεις. Αν δεν δοκιμάσεις δεν βγάζεις άκρη.
Και επαναλαμβάνω, είμαι της άποψης εφόσον δεν βάζεις CO2 να έχεις ανάδευση. Δεν διώχνεις το υπάρχον, (ποιό υπάρχον; ) βάζεις κάποια ποσότητα απο τον αέρα μαζί με οξυγόνο.
halvas69, για την ανατάραξη της επιφάνειας έχω αντίθετη άποψη. Αν δεν έχεις CO2, με την ανατάραξη δεν το διώχνεις, (να διώξεις τι; ) το αντίθετο μάλιστα, άσε που πιθανόν να έχεις πρόβλημα με την οξυγώνοση, ειδικά τώρα που έχει προβλήματα φωτοσύνθεσης κλπ...
Αγαπητέ Γιώργο, CΟ2 υπάρχει, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες για αυτό πιστεύω ότι είναι πολύτιμο έστω και αυτό το λίγο.
Πρόβλημα οξυγόνωσης δεν υπάρχει, η ελλειπής φωτοσύνθεση δεν σημαίνει και ότι δεν γίνεται η διαδικασία, απλά είναι μικρότερη η δέσμευση CO2 και παραγωγή Ο2 και αντίστροφα το βράδυ.
Το δοκίμασα στο δικό μου 60άρι και με το που μειώθηκε η ανατάραξη στο μίνιμουμ που μπορούσα, υπήρξε "εμφανής" καλυτέρευση της ανάπτυξης των φυτών, έφυγαν και κάτι αλγούλες :) .
Αν υπάρχει τελικά πρόβλημα οξυγόνωσης, θα φανεί με τον κλασσικό τρόπο της παρατήρησης των ψαριών, αν κάθονται πριν αναψουν τα φώτα, στην επιφάνεια.
Αν δεν έχει καλώς,
όμως αν αρχίσουν το gasping, τότε θα πρέπει η Goldmary να δημιουργήσει ανατάραξη όπως είπες.
Μια δοκιμή θα μας δείξει τι είναι καλύτερο, αλλά καλό είναι να γίνει.
ΥΓ στο ενυδρειάκι έχω 2 λάμπες 15w φθορισμού, απλές.
Μία cool white & μία warm white και σκέτο ψιλό χαλαζιακό χαλίκι, χωρίς extra υπόστρωμα.
Αν βρω φώτο θα την βάλω να δεις το αποτέλεσμα.
και νάτες
.....όμως αν αρχίσουν το gasping, τότε θα πρέπει η Goldmary να δημιουργήσει ανατάραξη όπως είπες.
Σωστός, η άποψή σου σεβαστή.
Μαρία,
μπορείς να μας πεις αν ρίχνεις και κάτι άλλο στο ενυδρείο σου εκτός από νερο;
πχ αντιχλωριακά, buffers, αλάτια, φάρμακα κλπ......
Οσο μάπα και να είναι η λάμπα, (που δεν το πιστεύω) καθόλου λίπασμα, τα φυτά σου έπρεπε τουλάχιστον να επιβιώναν.....
Στο δικό μου 40L με μια 15W gro-lux sylvania αυτην την στιγμή, ο φωτισμός ειναι υπεραρκετός.
annivas2000
23-03-05, 22:58
goldmary τα αλλα φυτα που εχεις (microsorum, eleocharis) πως πανε??....μονο με τις anubias εχεις προβληματα???
εκτος απο το microsorum ολα τα αλλα εχουν προβλημα.
εκτος απο αλατι κ αντιχλωριο τιποτα αλλο,εχω μια λαμπα 15w της sera blue sky royal.
δεν ειναι παραξενο να εχω εξτρα υποστρωμα κ τα φυτα μου να υποφερουν?
μηπως τελικα φταιει το φως?χωρο για δευτερη δεν εχω.ακουω προτασεις.
τα ψαρια δεν εχουν ανεβει ποτε στην επιφανεια απο ελλειψη οξυγονου.
υπεροχα φυτα :!: :!: :!: :!: halvas69
σας ευχαριστω ολους
εκτος απο αλατι κ αντιχλωριο τιποτα αλλο,εχω μια λαμπα 15w της sera blue sky royal.
Νομίζω πως το πρόβλημα προέρχεται απο την sera blue sky royal
http://www.reptilica.de/shop/product_info.php/products_id/4347/lang/english/
Δές τε το διάγραμμα και κάντε το σύγκριση με μια sylvania grolux
http://sylvania.aquanet.de/English/GROLUX.HTM
προβλέπεται αλλαγή της λάμπας
:wink:
απο οτι καταλαβα "μαπα το καρπουζι" κ το πληρωσα ακριβα.
θα αλλαξω λαμπα.
σας ευχαριστω ολους :!: :!:
Για το αλάτι μπορεις να πεις πόσο βάζεις;
Την λάμπα δεν την γνωρίζω δεν λέω :)
βαζω 4 κουταλακια του γλυκου σε 55 λιτρα.
οσο για τη λαμπα εκανα τη συγκριση οπως ειπε ο lasal
κ εχει δικιο δες κ εσυ :!: :!: :!:
επιρεαζει το αλατι τα φυτα :?: :?: :?:
Απο οτι φαινεται αυτη η λαμπα ειναι πολυ ψηλα, στα 12000 kelvin..
-------------------------------------------------------------------------
sera blue sky Royal
Produktabbildung sera blue sky Royal
12000 Kelvin
http://www.valenta-aquaristik.de/v_shop/artikelh/AH12505/
---------------------------------------------------------------------------
Τη στιγμη μαλιστα που η ιδια εταιρια βγαζει αλλη για φυτα..
στα 4900...
---------------------------------------------------------------------------
sera plant color
Produktabbildung sera plant color
4900 Kelvin
http://www.valenta-aquaristik.de/v_shop/artikelh/AH12503
-----------------------------------------------------------------------
Αν επιχειρουσε να αλλαξει την κανονικη φθορισμου με μια Powercompact (Dulux L)... Ουσιαστικα θα ανεβασει ετσι το φως αρκετα..
Και με δεδομενο οτι χωρος υπαρχει μονο για μια λαμπα, θ α βαζατε daylight H warm daylight που ειναι λιγο πιο χαμηλα σε kelvin?
βαζω 4 κουταλακια του γλυκου σε 55 λιτρα.
οσο για τη λαμπα εκανα τη συγκριση οπως ειπε ο lasal
κ εχει δικιο δες κ εσυ :!: :!: :!:
επιρεαζει το αλατι τα φυτα :?: :?: :?:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
4 κουταλιες σε 55 λιτρα ????? πας και εσυ για θαλλασινο/reef???
γιατι τοσο πολυ ????
το διαβασα στο GAB,1 κουτ./10λιτ, μηπως το ειπε καποιος που δεν ηξερε?
ποσο πρεπει να βαζω? τελικα πια λαμπα μου λετε να βαλω???
Εγω 4 κουταλιες βαζω στα 600 λιτρα.Εσυ το πολυ με μια 'κοφτη' κουταλια πιστευω ΙΜΟ θα εισαι οκ
πια λαμπα να βαλω τελικα???????inser μισο κουταλακι κανει το νερο υφαλμυρο που αρεσει στα γκαπυ?το αλατι βλαπτει τα φυτα??????
Εδω τα λεει αυτα...
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=813
αν και αναφερεται σε mineral salt..
Για να ανακεφαλαιωσουμε..
Το αλατι κανει καλο στα ζωωτοκα και κακο στα φυτα.
Πρεπει να επιλεξεις μια μεση οδο.
Η θεραπεια του ick θελει 2gr/lit και τα φυτα υποφερουν
Ας πουμε 0,1g /λιτρο στα 50 λιτρα ειναι 5 γραμμαρια. αυτο πρεπει να ειναι περιπου μια κοφτη κουταλια τσαγιου.
Ελπιζω να μην εριχνες 4 κουταλακια σε καθε αλλαγη!!
Κανε μερα παρα μερα τεσσερεις-πεντε αλλαγες νερου να αραιωσει το αλατι και μετα συνεχισε τις αλλαγες στον κανονικο ρυθμο βαζοντας 0,5 κουταλια τσαγιου για 50% αλλαγη νερου.
Για την λαμπα μην βιαζεσαι.. κατσε να δουμε τι λενε και οι υπολοιποι.
Σιγουρα μπορεις να την βελτιωσεις, αλλα νομιζω οτι το αλατι φταιει για τα προβληματα σου.
Δεν ξεκινας πρωτα και κανενα DIY CO2.. γιατι αμα ανεβασεις τον φωτισμο θα γινει της τρελλης απο αλγες?
ποσο πρεπει να βαζω? τελικα πια λαμπα μου λετε να βαλω???
μπορεις να το βρεις που το γραφει ??? μηπως η αναφορα ηταν για θεραπεια αρρωστιας βλεπε ick ?????
GH / KH εχεις κανει μετρησεις ποτε ???
Κυριακο ΔΕΝ διαβαζεις...
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=813
Οχι sea salt!!!
To mineral κανει, αν θυμαμαι καλα Confused Confused 1 κουταλια του γλυκου ανα 10 λιτρα αλλαγης νερου πρεπει να ειναι η αναλογια,<< αυτο τσεκαρισε το, πρεπει να εχει οδηγιες και το αλατι που θα παρεις>>.
Αλλα εγω ειπα οτι αν θες παρτο προληπτικα.
Τα ειδη που θελουν απαραιτητα << αλατι>> (( για ζωοτοκα μιλαμε μονο)) ειναι τα molie και τα guppies
Tα platies και οι ξιφοφοροι μπορουν και χωρις αυτο.
Εγω βεβαια στα δικα μου << guppies, platies, limia, xiphophorus>> δεν βαζω αλατι, παρα μονο σε περιπτωση καποιας αρρωστειας ((ΙΜΟ)).
αλλα αν θελουμε να κανουμε τα πραγματα by the book....... τοτε..
Κυριακο ΔΕΝ διαβαζεις...
OXI ΔΕΝ προλαβα να διαβασω διοτι αν παρατηρησεις η διαφορα των 2 ποστ
(του δικου σου και του δικου μου ) ειναι μονο 2 λεπτα :wink: αυτο σημαινει οτι την ωρα που εγραφα εκανες το ποστ εσυ. :wink:
οποτε καλο ειναι να μην βγαζουμε αμεσα/βιαστικα συμπερασματα χωρις να εξεταζουμε λιγο το θεμα και καταληγουμε να γραφουμε ανουσια ποστ.
αυτα :arrow:
Το κουμπακι προεπισκοπιση σωζει απο τετοιες περιπτωσεις...
Οχι οτι εγινε και τιποτε δηλαδη.. Μην τρελαθουμε κιολλας.
Λοιπον.. τι θεμα μας ειναι το αλατι στα guppies...
Πιστευεις οτι 0,1γ/litro ειναι πολυ για τα φυτα?
το προηγουμενο σου ποστ με καλυπτει απολυτα απλα να μαθουμε η goldmary τι αλατι χρησιμοποιει και ποσο εριχνε σε καθε αλλαγη :wink:
Νομίζω πως το πρόβλημα προέρχεται απο την sera blue sky royal
http://www.reptilica.de/shop/product_info.php/products_id/4347/lang/english/
Δές τε το διάγραμμα και κάντε το σύγκριση με μια sylvania grolux
http://sylvania.aquanet.de/English/GROLUX.HTM
προβλέπεται αλλαγή της λάμπας
:wink:
Εγω εχω και τις 2 λαμπες να δουλευουν παραλληλα ..... βεβαια η gro-lux εχει απο το Σαββατο σε λειτουργια και η sera royal απο την αρχη των φυτων.
Υπαρχει περιπτωση το προβλημα στην hygrofila να προερχεται απο αυτό??
Απο χθες εκανα καποια μειωση στον φωτισμό περιπου 10 ωρες η καθεμια συνολο, αλλες στιγμες μαζι και η 2 αλλες η μια ή η αλλη.
Δηλαδη ποσα kelvin πρεπει να εχει η λαμπα για να κανει για φυτά??
Φιλε Gfon.. το προβλημα της μαριας μαλλον εντοπιζεται στο αλατι.
Τωρα για το δικο σου ερωτημα, επετρεψε μου να σου απαντησω
εδω http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=4556
για να μην γινονται τα topics μπαχαλο...
ΚH=6 GH=10 σημερινη μετριση, ΚΗ=4 GΗ=10 προχθες προ αλλαγης νερου.
βαζω αλατι μαγειρικο χωρις προσθετα. το προβλημα μετα φυτα το εχω πολυυυυυυυ πριν να βαλω αλατι, εδω κ ενα μισο μηνα περιπου αρχισαν να εμφανιζονται οι πρωτες τρυπες ,αλατι εβαλα τις τελευταιες 15 μερες,.εκανα αλλαγη νερου 50%,θα κανω κ αυριο μια επειδη θα φυγω τριημερο, θα τους κανει καλο η κακο η απανωτη αλλαγη νερου σας ευχαριστω κ παλι ολους για την πολυτιμη βοηθεια σας.
+-3
θα τους κανει καλο η κακο η απανωτη αλλαγη νερου
Μόνον καλό Μαρία.
θα τους κανει καλο η κακο η απανωτη αλλαγη νερου
Μόνον καλό Μαρία.Και το ******** μην ξεχνάμε.
Τσάμπα τα γράφω στην υπογραφή μου? :lol: :lol: :lol:
ευχελαιο θα κανω ετσι κ αλλιως! :!:
η διαγνωση ομως πια ειναι :?: τι φταιει τελικα? :?: το φως ? :?: το αλατι? :?:
η ελλειψη ιχνοστοιχειων-μακροστοιχειων κ ποιων?μηπως ολα μαζι εχουν κανει τη ζημια? :?:
μηπως το αλατι απλα επιδυνωσε την ολη κακη κατασταση που επικρατουσε απο πριν λογο ελλειψης στοιχειων κ φωτισμου κ CO2? :?: το λογο στους εμπειρους. :!: :!: :!: :!: :!:
Σιγουρα το αλατι ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας
Και απο οτι θυμαμαι η μετατροπη του ενυδρειου σε τροπικο, και η αλλαγη των ψαριων εγινε σχετικα προσφατα. (Το πολυ στα φυτα ειναι σχετικο)
Συνηθως τα αποτελεσματα σε σημαντικες αλλαγες συνθηκων θελουν μια εβδομαδα για να γινουν εμφανη, σε ενα ενυδρειο χαμηλης συντηρησης.
(Υπαρχουν φυσικα και εξαιρεσεις που σιγα σιγα με τον καιρο και την εμπειρια τις βλεπουμε και νωριτερα)
Κατα την ταπεινη μου αποψη..
Απο οτι βλεπω στις μετρησεις σου σιδηρος υπαρχει, ΝΟ3 δοξα το θεω αρα και P, οποτε αν εξαιρεσουμε το αλατι, ο μονος λογος να μην πηγαινει καλα ειναι φωτισμος και ελλειψη Κ. (και διοξειδιο φυσικα, αλλα γινεται ενυδρειο με λιγα φυτα και χωρις co2)..
Για το Κ, αν λειπει, flurish potasium Η K2So4... μια δοκιμη θα σε πεισει..
Για τον φωτισμο, η διαιρεση λεει 0,27w/litro
Γενικα με αυτο το φωτισμο και στο σχετικα ρηχο ενυδρειο της μαριας δεν θα υπηρχε προβλημα.
Πιο πολυ πιστευω οτι ο φωτισμος ειναι λιγος σε ενταση παρα οτι φταιει το φασμα.(που δεν ειναι για φυτα) (Συνηθως στις λαμπες φθορισμου οσο πιο πολυ ανεβαινουν τα kelvin τοσο πεφτουν τα Lumen..)
Χωρος για δευτερη λαμπα δεν υπαρχει.
Δυο λυσεις.. Αντικατασταση της υπαρχουσας λαμπας με μια για φυτα
πχ Osram fluora, Sylvania Grolux με κοστος κατω απο 10 euro.
(βεβαια τα χρωματα θα ειναι καπως...)
Δευτερη λυση τοποθετηση μιας DULUX L 36W 840 Cool White
Εχει μηκως 411(mm) η υπαρχουσα εχει 480mm αρα χωραει..
και θα δωσει 2900 Lumen
Συγκριτικα μια grolux θα δωσει 325 Lumen.. Μιλαμε για 9 φορες περισσοτερο φως.. Εδω σιγουρα θα χρειαστει διοξειδιο και θρεπτικα
Εναλλακτικα DULUX L 36W 954 Daylight στα 1900 Lumen και με ακριβεια στα χρωματα. 6 φορες περισσοτερο φως.
Προσωπικα θα επερνα την 2900Lumen με dimmable balast και θα το ανεβαζα σταδιακά, παρατηρωντας... και προσθετωντας.
Υ.γ. Βρηκα και ενα ενδιαφερον PDF..
http://www.electriciansupplies.com/pdf/FL043.pdf
περι τιμων διαβασε εδω αν και ειναι σαλονικα μερια..
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=1718
ΥΥΓ. Προς αποφυγην παρεξηγησεων ο παραπανω υψηλος φωτισμος ειναι για αποφασισμενους παικτες, καταληγει σε ενυδρειο υψηλων απαιτησεων και σιγουρα δεν ειναι λυση το βαλαμε και τελειωσαμε.
βαζω αλατι μαγειρικο χωρις προσθετα.
μπορεις να μας διευκρινισεις τι αλατι ειναι αυτο ??? το "τυροκομικο" χονδρο που εχουμε αναφερει παλιοτερα ή τιποτα αλλο ???
ευχαριστω
το τυροκομικο το χονδρο κ δεν θα ξαναβαλω εφοσον βλαφτει τα φυτα ακομα ομως δεν εχω καταλαβει τι εχουν τα φυτα μου?
τι λαμπα πρεπει να βαλω? η διασταση (μηκος) της λαμπας μου ειναι 45cm.
αμα βαλω Κ μπορει να ληθει το προβλημα
δεν ειναι μεγαλη φασαρια να βαλω DIY co2 για 55 λιτρα?εχω φυτα χαμηλων απαιτησεων κ θα μεινω με αυτα προς το παρον.
Σωτηρη με μπερδεψες με τις λαμπες ντουλουξ η γκρολουξ η ...η.... :smt100 :smt100
η κατασταση των φυτων επιδυνωνετε ραγδαια, τα φυλα του εχινοδορου εγιναν διαφανα σε 3 μερες που ελλειψα.αν δεν εχετε αναλογη εμπειρια να με βοηθησετε πεστε μου τουλαχιστον που να αποτανθω για να βρω λυση στο προβλημα μου, πρεπει να δρασω αμεσα.
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ,
SOSSSSSSSSSSSS,
[/i]
Μαρία το ποστ σου ξεκίνησε πριν απο μια βδομάδα.
Εχουν αναφερθεί τα εξής.
Ελειψη K
Ανεπαρκής φωτισμός
Πολύ αλάτι.
Άμεση αλλαγή νερού.
Aπουσία CO2
Απ'όλα αυτά τι έχεις κάνει?
η κατασταση των φυτων επιδυνωνετε ραγδαια, τα φυλα του εχινοδορου εγιναν διαφανα σε 3 μερες που ελλειψα.αν δεν εχετε αναλογη εμπειρια να με βοηθησετε πεστε μου τουλαχιστον που να αποτανθω για να βρω λυση στο προβλημα μου, πρεπει να δρασω αμεσα.
ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ,
SOSSSSSSSSSSSS,
Βρε μαρια... αμα τρεις μερες δεν εκανες σχεδον τιποτε (εκτος απο την αλλαγη νερου) μην περιμενεις θαυματα.
Αν μεχρι τωρα αυτο που εχεις καταλαβει ειναι οτι κανεις εδω μεσα δεν εχει ιδεα απο φυτα, τοτε αμα τον βρεις τον φυτοπαθολογο υδροβειων φυτων και σου πει κατι καλυτερο τοτε να μας τον συστησεις και μας.. :evil: :evil:
Λοιπον με σειρα προτεραιοτητος εχουμε τα εξης
α. Αλλαγες νερου να φυγει το αλατι. (Δεν μπορει να φυγει αμεσως θελει ΧΡΟΝΟ και διαδοχικες αλλαγες)
β.Προσθηκη Κ.. Για την περιπtωση σου Flourish Potassium.
γ.Βαλε λιγο διοξειδιο εστω και προσωρινα.. Θα βοηθησει την κατασταση
και βλεπεις αν θα το συνεχισεις στο μελλον. Εαν δεν θελεις να μπλεξεις με μπουκαλια και μιας και τα λιτρα σου ειναι λιγα... Seachem Flourish Excel..
Τονιζω το Excel. (σε μαυρο μπουκαλι....)
δ. Ιχνοστοιχεια.. Seachem flourish .. (οχι excel)
ε. Βελτιωση του φωτισμου..
Λυσεις 2.
1. Αντικατασταση της sera με grolux, ή arcadia tropical που ειναι πιο ισχυρη(συγκριτικα καλυτερη αλλα με μια μην περιμενεις θαυματα.. Το εχουμε πει οτι ο φωτισμος σου ειναι γενικα λιγος)
2. Ρετροφιτ σε power compact.. Αλλα εδω επειδη ο φωτισμος θα ανεβει το διοξειδιο το θεωρω απαραιτητo και οχι μονο.
Πρεπει να αποφασισεις ΤΙ θελεις να κανεις.
ΥΓ.. Οχι δεν τα "παιρνω" απο την Seachem.. τουλαχιστον οχι ακομα.. :D :D
Seachem Flourish Excel..
Τονιζω το Excel. (σε μαυρο μπουκαλι....)
To excel δεν ειναι σε μαυρο μπουκαλι αλλα σε λευκο.Μπορει παλιοτερα να ηταν σε μαυρο αλλα εγω που εχω χρησιμοποιησει 2 συσκευασιες μια 500μλ και μια 250μλ ηταν σε λευκο.Ολα τα αλλλα της σειρας τα εχω σε μαυρο εκτος απο το excel.
Σωτηρη κατα αρχη ηρεμησε κ μην θιγεσε!!!!!!!!!!Τωρα θα ηθελα να μου πεις που ακριβως μπορω να βρω αυτα που λες γιατι δυστυχως
στη περιοχη μου δεν υπαρχουν, ουτε τα λιπασματα αλλα ΚΥΡΙΩς ουτε οι λαμπες,
και καλα το λιπασμα ξερω που θα βρω τις λαμπες ομως που δεν εχω ιδεα, που?
CO2 πως το βαζουμε προσωρινα?εννοεις με μαγια κλπ.?
αν καταλαβα καλα το co2 ειναι απαραιτητο ειτε τα φυτα ειναι χαμηλων απαιτησεων ειτε οχι?
mikenuke.. Προσφατη παραλαβη flourish excel.. σε μαυρο μπουκαλι..
Μαλλον δεν εχει σημασια το χρωμα του μπουκαλιου.
Μαρια.
Παραμενω ηρεμος.. Δεν περιαυτολογουσα εξαλου.. :D
Οι λαμπες ειναι το τελευταιο στη σειρα...
Το μαγαζι ειναι εδω
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=4710
Τα λιπασματα καταρχας μπορεις να τα βρεις στο internet.
Απο κει και περα σε οσους εχουν seachem..
Ριξε μια ματια στα καταστηματα και κανε μια μικρη τηλεφωνικη ερευνα πρωτου παρεις τους δρομους.
To προιον Flourish Excel ειναι οργανικο διοξειδιο σε υγρη μορφη.
Κανει την ιδια δουλεια με μπουκαλα/ DIY co2 με μαγια...
Απλα αμα τα λιτρα ειναι πολλα, δεν συμφερει.
Το χρησιμοποιω στο 5λιτρο με το betta με πολυ καλα αποτελεσματα αν κρινω απο τις φυσαλιδες...
Ευχαριστω πολυ ολους σας κ κυριως το netblues για ολα, αρχιζω νοσηλεια! :!: :!: :!:
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.