Επιστροφή στο Forum : Eξελιξη Καφες Αλγης Σε Πρασινη?
Καλησπερα,εχω καφε αλγη στο τσαμι,αλλα νομιζω εξελισετε σε πρασινη?η δεν βλεπω καλα?Τι κανω σε αυτη τη περιπτωση?Δεν ειναι παρα πολυ αλλα το προλαβανεις καλυτερο του θεραπευειν
PH-7,5
GH-9
KH-7
NO2-0
NO3- αναμεσα 5 και 0
nh3-nh4 0
ποσο καιρο δουλευει το ενυδρειο?
2*28 τ5 και μια ταινια Led 14w
Συμπληρωσε αυτη (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54042) τη φορμα για να δουμε λεπτομερειες. Ουτε τα λιτρα του ενυδρειου δε μας ειπες.
Χωρητικοτητα ενυδρειου σε λιτρα:
Τυπος ενυδρειου (πχ.φυτεμενο, Μονο με πετρες ,Δισκοι κλπ.):125λ
Χρονος λειτουργιας:3μηνες
Υποστρωμα και ποιο:αμμο
Φωτισμος (ποσα watt-αριθμος και τυπος λαμπτηρων):
2*28w και μια Led ταινια 14w 8ώρες
Φωτοπεριοδος:8ωρες
Παροχη CO2:Οχι
Χρηση excel:Οχι
Λιπασματα που χρησιμοποιειτε:Κανενα
Ταμπλετες λιπανσης:Οχι
Προγραμμα λιπανσης:Οχι
Αλλαγες νερου (καθε ποτε και ποσο %):εβδομαδα 25-30%
Θερμοκρασια:27
Μετρησεις:
PH-7,5 GH-9
KH-7
NO2-0
NO3- αναμεσα 5 και 0
nh3-nh4 0
Φιλτρανση:Κυκλοφορία νερού: 1450 λίτρα/ώρα.
Ιχθυοφορτιση (αριθμος και ειδος ψαριων και ασπονδυλων):
κοπαδι cory Κοπαδι black tetra Ειδη φυτων:
Φυτομάζα (σε μια κλιμακα απο το 1 εως το 10):
3 echinodorus grandiflorus , 5 hygrophilia diformis 2 cabomba Περιγραφη αλγης:Καφε και ισως σε καποια σημεια αρχιζει πρασινιζει,αχνα ομως φαινετε
Ποτε εμφανιστηκε:1 εβδομαδα
Αλλα σχολια:
Ειναι καφε αλγη αλλα σε καποια σημεια αρχιζει πρασινιζει λιγο αχνα..Ετσι νομιζω στις φωτο δεν φαινετε αυτο,δεν μπορει να το τραβηξει ...ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ....
https://imagizer.imageshack.us/v2/645x484q90/593/sjkm.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/645x484q90/163/2sc8.jpg
Στην τελευταια εικονα την εχω κατακουρεψη την τοματια :P
να ρωτησω κατι επειδη εχω ακομα αλγη και μαλλον φταιει ο φωτισμος..οι λαμπες μου ειναι Juwel High-Lite Day 28 W T5 kelvin 9000 ,59cm...Μαλλον τα 9000Κ ειναι πολλα,ποια ειναι τα σωστα Κελβιν?επισεις μπορω να βάλω λαμπες με περισσοτερα w σε αυτο το φωτιστικο ?Ποια ειναι τα σωστα kelvin για φυτεμένω?Απο μάρκες ποιες προτίνεται?
Δεν το λεω σιγουρα αλλα 9000κ ειναι πολλα νομιζο αμα δεν κανω λαθος μια 6400 η 7000κ θα ητανε καλα δεν το λεω με σιγουρια ας ακουσεις και αλλες γνωμες τον παιδιών...
Μεχρι να βρουμε το προβλημα κανε λιγο περισοτερο απο την κανονικη αλαγει νερου..
να ρωτησω κατι επειδη εχω ακομα αλγη και μαλλον φταιει ο φωτισμος..οι λαμπες μου ειναι Juwel High-Lite Day 28 W T5 kelvin 9000 ,59cm...Μαλλον τα 9000Κ ειναι πολλα,ποια ειναι τα σωστα Κελβιν?επισεις μπορω να βάλω λαμπες με περισσοτερα w σε αυτο το φωτιστικο ?Ποια ειναι τα σωστα kelvin για φυτεμένω?Απο μάρκες ποιες προτίνεται?
Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να έχεις το Rio 125 της Juwel.. Άρα το φωτιστικό σου παίρνει αποκλειστικά 2 λάμπες των 28 watt 59cm και μόνο αυτές!
Πρώτη μου πρόταση είναι να βγάλεις άμεσα την High-Lite Day (μάπα το καρπούζι, μόνο τις άλγες ευνοεί και τίποτε άλλο, δοκιμασμένο από προσωπική μου εμπειρεία) και να την αντικαταστήσεις με την High-Lite Nature ή την High-Lite Colour της ίδιας εταιρείας (δεν είναι και οι καλύτερες λάμπες για φυτά αλλά δυστυχώς δεν έχεις και αρκετές επιλογές και σε καλύπτουν έστω στο θέμα φάσματος και kelvin).
Εναλλακτικά, και μόνο αν θα βάλεις στο ενυδρείο σου εκτός από εύκολα φυτά και κάποια που θέλουν παραπάνω απαιτήσεις, μπορείς η 1 λάμπα από τις 2 να είναι αυτή (http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0) (Sylvania Grolux) αλλά όχι και οι δύο να είναι ίδιες της Grolux!
Εναλλακτικά, και μόνο αν θα βάλεις στο ενυδρείο σου εκτός από εύκολα φυτά και κάποια που θέλουν παραπάνω απαιτήσεις, μπορείς η 1 λάμπα από τις 2 να είναι αυτή (http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0) (Sylvania Grolux) αλλά όχι και οι δύο να είναι ίδιες της Grolux!
ευχαριστω για την απαντηση...αλλα το μηκος πρεπει να ειναι 59εκ αυτη ειναι 60.4εκ..γιατι οχι κ οι 2 grolux??
Νευχαριστω για την απαντηση...αλλα το μηκος πρεπει να ειναι 59εκ αυτη ειναι 60.4εκ..γιατι οχι κ οι 2 grolux??
Μάλλον ίδιο μήκος έχουν, απλά στη μία μετράνε και τους ακροδέκτες, ενώ στην άλλη όχι.
Η grolux έχει φάσμα ειδικό για τα φυτά αλλά 'περίεργο' για τον άνθρωπο. Είναι ροζ-μωβ και έχει ελάχιστα από το πράσινο βασικό χρώμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα χρώματα του ενυδρείου να φαίνονται λίγο περίεργα. Αλλά αν αυτό δεν σε πειράζει (εμένα μου αρέσει μάλιστα :D ) το να χρησιμοποιήσεις μόνο grolux μόνο καλό μπορεί να κάνει στα φυτά και να περιορίσει τις άλγες.
στο οχι 2 αλλα μια??για πιο λογο αυτο?
ευχαριστω για την απαντηση...αλλα το μηκος πρεπει να ειναι 59εκ αυτη ειναι 60.4εκ..γιατι οχι κ οι 2 grolux??
Ξέχασα να στην πω αυτή τη λεπτομέρεια για το μήκος, με κάλυψε ο φίλος plin :D
στο οχι 2 αλλα μια??για πιο λογο αυτο?
Γιατί απλούσατα με συνολική ισχύ της κάθε λάμπας Grolux στα 8.500 Kelvin ή κι εγώ δεν ξέρω πόσα ακριβώς Lumen, θα έχεις υψηλότατο φάσμα φωτός (και συγχρόνως όχι το πλήρες φάσμα που παρέχουν οι λευκές λάμπες των 4.000 ή 6.500) σε σημείο που δε θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν εξ' ολοκλήρου τα φυτά σου με αποτέλεσμα να βλέπεις "περίεργες" συμπεριφορές σε αυτά και ταυτόχρονη ανάπτυξη αρκετών δύσκολων άλγεων όπως BGA (http://theshrimpjournal.com/wp-content/uploads/2012/09/bluegreenalgae.jpg) (Κυανοβακτήριο)..
ίσως σου το προτείνει από θέμα αισθητικής χρωμάτων,εγώ προσωπικά μόνο grolux εχω
ίσως σου το προτείνει από θέμα αισθητικής χρωμάτων,εγώ προσωπικά μόνο grolux εχω
Όχι καμία σχέση! εξάλλου το χρωματικό και αισθητικό θέμα είναι προσωπικό γούστο του καθενός.
Φυσικά και μπορείς να έχεις μόνο Grolux, αλλά αν έχεις 1 λάμπα :rolleyes:
Για 2 λάμπες και παραπάνω αποκλειστικά και μόνο Grolux (δεν εννοώ συνδυασμό πχ 2 Grolux με 2 λευκού φωτός) αργά ή γρήγορα θα υπάρξουνε προβλήματα σαν κι αυτά που προανέφερα (δοκιμασμένο)...
Όχι καμία σχέση! εξάλλου το χρωματικό και αισθητικό θέμα είναι προσωπικό γούστο του καθενός.
Φυσικά και μπορείς να έχεις μόνο Grolux, αλλά αν έχεις 1 λάμπα :rolleyes:
Για 2 λάμπες και παραπάνω αποκλειστικά και μόνο Grolux (δεν εννοώ συνδυασμό πχ 2 Grolux με 2 λευκού φωτός) αργά ή γρήγορα θα υπάρξουνε προβλήματα σαν κι αυτά που προανέφερα (δοκιμασμένο)...
Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου, που έδειξε ότι η grolux ευνοεί το κυανο;
Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας την εμπειρία σου, που έδειξε ότι η grolux ευνοεί το κυανο;
Στους πρώτους μήνες που έτρεχε το ενυδρείο μου με το παραμικρό που μπλοκάρανε ή επιβραδύνανε την ανάπτυξή τους τα φυτά, οι άλγες - και επαναλαμβάνω οι δύσκολες άλγες - καραδοκούσανε. Μετά από μια 4ήμερη συσκότιση για καταπολέμηση του κυανοβακτηρίου το οποίο ευτυχώς το πέτυχα στην πολύ αρχή του, δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω τις ισορροπίες τότε αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήτανε το καλύτερο διότι λόγω της έντασης φωτός της συγκεκριμένης λάμπας τα φυτά δεν αναπτύσσονταν σε ύψος παρά μόνο οριζόντια σε πλάτος. Βέβαια η παρουσία 2 Grolux ευνοούσε τα πιο απαιτητικά κόκκινα φυτά αλλά δε θα το αναλύσω εδώ διότι πάμε αλλού τη συζήτηση...
Μπορείς εύκολα να τσεκάρεις για του λόγου το αληθές τις φωτογραφίες από την παρουσίαση του "The Secret Cave" και να παρατηρήσεις τι ανάπτυξη είχανε τα φυτά με 2 λάμπες Grolux και τι άλλαξε στη συνέχεια με τη μία λάμπα να είναι λευκού φωτός. ;)
Πιο συγκεκριμένα αυτό είναι το spectrum της Sylvania Grolux δίπλα-δίπλα με της Sylvania Aquastar (http://lh4.ggpht.com/_W4bbHjXHidw/S7ohtGctTvI/AAAAAAAACM4/2DinCfSWhTs/podwojne.jpg). Όπως μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος κι ας μην έχει εξειδικευμένες γνώσεις, η Grolux (αριστερό χρωμοδιάγραμμα) είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά και μόνο για μια συγκεκριμένη χρήση: να παρέχει κόκκινες και μπλε κορυφές στο φάσμα φωτός της για να ενισχυθούν έτσι τα πιο απαιτητικά είδη φυτών και η φωτοσύνθεσή τους. Βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε και τουλάχιστον μία ακόμα λάμπα πλήρους φάσματος για να καλύπτουμε έτσι και ολόκληρο το φάσμα της φωτοσύνθεσης.
Τα φυτά αρέσκονται περισσότερο στις κόκκινες κορυφές του φάσματος αλλά χρειάζονται παράλληλα και τις μπλε σε αντίθεση με τις άλγες για τις οποίες τα μπλε φάσμα είναι βούτυρο στο ψωμί τους.
Σε ένα σωστό φυτεμένο ενυδρείο για να έχουμε ανάπτυξη και ευημερία των φυτών μας πρέπει να τους παρέχουμε όλο το απαραίτητο φάσμα που χρειάζονται - με έμφαση στις κόκκινες κορυφές κυρίως όταν έχουμε στη φυτοσύνθεσή μας και πιο απαιτητικά φυτά - όλα αυτά όμως ταυτόχρονα με παροχή διοξειδίου και ένα πλήρες πρόγραμμα λίπανσης. ;)
Μετά από μια 4ήμερη συσκότιση για καταπολέμηση του κυανοβακτηρίου το οποίο ευτυχώς το πέτυχα στην πολύ αρχή του, δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω τις ισορροπίες τότε αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήτανε το καλύτερο διότι λόγω της έντασης φωτός της συγκεκριμένης λάμπας τα φυτά δεν αναπτύσσονταν σε ύψος παρά μόνο οριζόντια σε πλάτος. …. η Grolux (αριστερό χρωμοδιάγραμμα) είναι κατασκευασμένη αποκλειστικά και μόνο για μια συγκεκριμένη χρήση: να παρέχει κόκκινες και μπλε κορυφές στο φάσμα φωτός της για να ενισχυθούν έτσι τα πιο απαιτητικά είδη φυτών και η φωτοσύνθεσή τους. Βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε και τουλάχιστον μία ακόμα λάμπα πλήρους φάσματος για να καλύπτουμε έτσι και ολόκληρο το φάσμα της φωτοσύνθεσης.
Πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου. Αλλά έχω και άλλη εξήγηση για το τι συνέβη. Θεωρώ ότι βρήκες την ισορροπία του ενυδρείου σου απλά μειώνοντας τον διαθέσιμο για τα φυτά φωτισμό, κάτι που θα μπορούσες να επιτύχεις επίσης αυξάνοντας την λίπανση και το CO2.
Επίσης, επέτρεψέ μου να παρατηρήσω ότι, σύμφωνα με το επίσημο τεχνικό φυλλάδιο της Sylvania εδώ (http://assets.sylvania.com/assets/documents/FAQ0074-0605.844b0c66-0b11-44c1-b6b5-32218c3e6d08.pdf), η Gro-lux σχεδιάστηκε για την οικονομικότερα δυνατή ανάπτυξη των φυτών υπό τεχνικό φως για τα απλά (χαμηλών απαιτήσεων) φυτά (όχι τα υδρόβια μόνο). Συγκεκριμένα γράφει ότι:
«For low energy plants standard grolux (αυτή που όλοι ξέρουμε σαν grolux) provide the right balance of wavelengths. However, high –energy plants seem to require more light in the far-red portion of the spectrum, and grow better if half of the lamps are standard gro-lux and half are wide-spectrum (εδώ προτείνει τη δικιά του λύση της grow lux ευρείας ζώνης που δεν είναι διαθέσιμη, αλλά επίσης αναφέρει και τις πυρακτώσεως που δεν είναι λύση για το ενυδρείο).»
Το κακό είναι ότι ελάχιστες λάμπες φθορισμού είναι ‘πλήρους φάσματος’, η aquastar, μάλιστα, που παρέθεσες δεν εκπέμπει καθόλου στο βαθύ κόκκινο.
Για το κυανοβακτηρίδιο έχω να παρατηρήσω ότι αυτό εδώ (http://aslo.org/lo/toc/vol_37/issue_2/0434.pdf) άλλα λέει. Επίσης, ισχύει γενικά ο εξής κανόνας:
Αν η λάμπα εκπέμπει κάποιο φάσμα μη αξιοποιήσιμο από τα φυτά τότε είναι πιθανότερο να το εκμεταλλευτούν οι άλγες. Δηλαδή: Οι περισσότερες άλγες - όχι όλες όμως -, επειδή είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, χρησιμοποιούν σχεδόν το ίδιο χρωματικό φάσμα με αυτό που χρησιμοποιούν τα φυτά. Αυτές οι άλγες προφανώς και θα ευνοηθούν από την gro-lux διότι αυτή εκπέμπει το κατάλληλο για τα φυτά φάσμα, αλλά μόνο ώσπου να πάρουν τα φυτά εμπρός και τις αντιμετωπίσουν. Φυσικά, αν μειώσεις τον φωτισμό η άλγη περιορίζεται, και αυτό έκανες επίσης αλλάζοντας την gro-lux με άλλη λάμπα. Περιόρισες τον ωφέλιμο για φυτά φωτισμό, όχι περιορίζοντας την ισχύ σε W αλλά τα PAR. (http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation)
Αν, βέβαια, κάποια άλγη χρειάζεται φάσμα διαφορετικό από αυτό των φυτών, τότε η gro-lux είναι προφανώς ιδανική για την αντιμετώπισή της.
με συνολική ισχύ της κάθε λάμπας Grolux στα 8.500 Kelvin ή κι εγώ δεν ξέρω πόσα ακριβώς Lumen, θα έχεις υψηλότατο φάσμα φωτός (και συγχρόνως όχι το πλήρες φάσμα που παρέχουν οι λευκές λάμπες των 4.000 ή 6.500) σε σημείο που δε θα μπορούν να το εκμεταλλευτούν εξ' ολοκλήρου τα φυτά σου με αποτέλεσμα να βλέπεις "περίεργες" συμπεριφορές σε αυτά και ταυτόχρονη ανάπτυξη αρκετών δύσκολων άλγεων.
Τέλος, μην μπερδεύουμε τη θερμοκρασία χρώματος με το χρωματικό φάσμα και τελικά με τα PAR, το πόσο διαθέσιμο είναι για τα φυτά το φάσμα του φωτός δηλαδή. Και ειδικά για τις φθορισμού στις οποίες το φως δημιουργείται με ιονισμό, οπότε δεν εκπέμπουν φως σε ευρύ φάσμα όπως 'μελανά σώματα' (οι πυρακτώσεως, αλογόνου κλπ) που ακτινοβολούν από την θερμότητα. Κατά συνέπεια, δεν έχουν κανονική θερμοκρασία χρώματος (σε αυτά δεν έχει νόημα καν ο όρος) αλλά αντίστοιχη.
Τί σημαίνει αυτό; Ότι φθορισμού της ίδιας θερμοκρασίας χρώματος μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικό φάσμα εκπομπής! Άρα, το να επιλέγουμε με βάση τη θερμοκρασία χρώματος δεν είναι και πολύ χρήσιμο. Μόνο αν δούμε και το διάγραμμα εκπομπής φάσματος μπορούμε να κρίνουμε. Για περισσότερα εδώ (http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature#Correlated_color_temperature). Κατά τη γνώμη μου η θερμοκρασία χρώματος για τους λαμπτήρες φθορισμού είναι ένας παραπειστικός τεχνικός όρος και αντί να μας διευκολύνει μας μπερδεύει.
Συγνώμη για το κουραστικό post και για το off topic! :oops:
........................................
Χρησιμότατα, πολύ αναλυτικά, μέχρι και επιστημονικά θα τα χαρακτήριζα τα άρθρα και τις πληροφορίες που παρέθεσες απλώς κατά την ταπεινή μου άποψη τα πράγματα θα πρέπει να είναι πιο απλά και κατανοητά στον μέσο ενυδρειόφιλο, όπως και είναι απλά δηλαδή, στο κάτω-κάτω χομπίστες είμαστε και μας ενδιαφέρει απλώς να διατηρούμε ένα ενυδρείο κατάλληλο, φυσικό και φιλικό για εμάς και τα ψάρια μας και συγχρόνως ένα κομμάτι φύσης που να αποτελεί στολίδι εντός του σπιτιού μας ;).
Φυσικά και η κρίση μας βάσει Kelvin, Lumen ή το ευρέως διαδεδομένο Watt/L δεν είναι τόσο αντικειμενική και ακριβής, είναι όμως ένας μπούσουλας ή αν το θες ένας απλός χαρακτηρισμός για να προσδιορίσουμε στο περίπου τι φωτισμό διαθέτουμε στο ενυδρείο μας, έτσι ώστε να το καταλάβει ο άλλος καλύτερα.
Για να είμαι ειλικρινής επειδή πάντα ήμουνα σκράπας στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και είμαι περισσότερο της θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης, συνοπτικά περί του θέματος Grolux:
- Η Grolux ενδεικνυται όχι μόνο για την ανάπτυξη ενυδρειακών φυτών αλλά γενικότερα φυτών (πολύ σημαντικό που το ανέφερες καθώς εγώ παρέλειψα να το πω θεωρώντας το εκτός θέματος).
- Θεωρείται μια αξιοπρεπής σε αντιστοιχία ποιότητας τιμής λάμπα τεχνητού φωτός ιδανική να αναδείξει την ομορφιά και να ενθαρρύνει την ομαλή ανάπτυξη των φυτών.
- Σαφώς και μπορεί να πορευθεί χωρίς προβλήματα και άλγες ένα φυτεμένο ενυδρείο αποκλειστικά και μόνο υπό φωτισμό Grolux ...αλλά:
1ον) δεν προτείνεται για τον μέσο αρχάριο χομπίστα ο οποίος δεν έχει έστω κάποια βασική εμπειρία γύρω από τα ενυδρειακά φυτά, για να είναι σε θέση να διαχειριστεί με το σωστό τρόπο τα φυτά του, τη λίπανση, την παροχή διοξειδίου, κ.ο.κ. αλλά κυρίως για να μπορέσει να επέμβει σε περιπτώσεις έξαρσης άλγεων.
2ον) από τη στιγμή που η βάση για ένα σωστό και φυσικό ενυδρείο είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση του φυσικού βιοτόπου, πως είναι δυνατόν αυτό να επιτευχθεί αν "βάψουμε" τον "ήλιο" ροζ και δεν παρέχουμε το πλήρες φάσμα που προσφέρει το φυσικό φως, όχι μόνο στα φυτά και τα ψάρια μας αλλά και γενικά στο μικρό μας οικοσύστημα?
για να καταλαβω το συνολικο μου φασμα πρεπει να ειναι 4500 ή 6500 K? ή της καθε λαμπας,?εγω θελω να εχω λοιπον μεγαλο φωτισμο στο καταλληλο φασμα,δεν γινετε αυτο?Δηλαδη να εχω 2x28W στο καταλληλο φασμα...αν ναι ποιες να επιλεξω,το rio125 εχω
για να καταλαβω το συνολικο μου φασμα πρεπει να ειναι 4500 ή 6500 K? ή της καθε λαμπας,?εγω θελω να εχω λοιπον μεγαλο φωτισμο στο καταλληλο φασμα,δεν γινετε αυτο?Δηλαδη να εχω 2x28W στο καταλληλο φασμα...αν ναι ποιες να επιλεξω,το rio125 εχω
Δε μπορείς να έχεις περισσότερο φωτισμό από αυτόν που υποστηρίζει το φωτιστικό σου, δηλαδή θα έχεις αποκλειστικά 2 x 28 watt.
Τα watt της λάμπας, ο τύπος της και το μήκος είναι στάνταρ, πχ στα 59cm δεν υπάρχει λάμπα με 40 ή 54 watt..
Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά σου είπα τη γνώμη μου στο ποστ #10 :)
Επειδή υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τους βαθμούς kelvin σας παραθέτω τα λινκ από επώνυμες εταιρίες που κατασκευάζουν λάμπες για τα φυτεμένα ενυδρεία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι βαθμοί kelvin είναι διαφορετικοί
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-gro-lux-t5-fh024w-gro-detail?Itemid=0
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/t-5-2660/product/sera-plant-color-t5.html
http://usa.hagen.com/Aquatic/Lighting/Fluorescent-Bulbs/A1614
http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/More/Lighting/Lighting-Tubes/High-Lite-T5-Lighting-Tubes/Tube-High-Lite-Colour-24-W-24-W-T5-438-mm.html
Να σας πω από προσωπική πήρα ότι στο ίδιο ενυδρείο κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με κοινές λάμπες 865 και τους τρείς παραπάνω τύπους λαμπών, χωρίς να έχω διαπιστώσει καμία διαφορά στα φυτά μου.
Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να έχεις το Rio 125 της Juwel.. Άρα το φωτιστικό σου παίρνει αποκλειστικά 2 λάμπες των 28 watt 59cm και μόνο αυτές!
Πρώτη μου πρόταση είναι να βγάλεις άμεσα την High-Lite Day (μάπα το καρπούζι, μόνο τις άλγες ευνοεί και τίποτε άλλο, δοκιμασμένο από προσωπική μου εμπειρεία) και να την αντικαταστήσεις με την High-Lite Nature ή την High-Lite Colour της ίδιας εταιρείας (δεν είναι και οι καλύτερες λάμπες για φυτά αλλά δυστυχώς δεν έχεις και αρκετές επιλογές και σε καλύπτουν έστω στο θέμα φάσματος και kelvin).
Εναλλακτικά, και μόνο αν θα βάλεις στο ενυδρείο σου εκτός από εύκολα φυτά και κάποια που θέλουν παραπάνω απαιτήσεις, μπορείς η 1 λάμπα από τις 2 να είναι αυτή (http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0) (Sylvania Grolux) αλλά όχι και οι δύο να είναι ίδιες της Grolux!Δηλαδη αν καταλαβα καλαμου λες να βαλω μια High-Lite Nature ή την High-Lite Colour και μια Sylvania Grolux ..Σωστα?
Kαι κατι ακομα εαν στο υπαρχν ενυδρειο,δεν ειχα φυτα μεσα μονο ψαρια πες,,με τον ιδιο φωτισμο βεβαια,θα ειχα αλγες?δηλαδη μονο αμμο και ψαρια...
Δηλαδη αν καταλαβα καλαμου λες να βαλω μια High-Lite Nature ή την High-Lite Colour και μια Sylvania Grolux ..Σωστα?
Kαι κατι ακομα εαν στο υπαρχν ενυδρειο,δεν ειχα φυτα μεσα μονο ψαρια πες,,με τον ιδιο φωτισμο βεβαια,θα ειχα αλγες?δηλαδη μονο αμμο και ψαρια...
Σου πρότεινα να βάλεις μία Grolux ΑΝ δε βάλεις μόνο εύκολα φυτά ή στην περίπτωση που το πας για φουλ φυτεμένο.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως να προσέξεις πόσες ώρες θα ορίσεις τη φωτοπερίοδό σου..
OΠοτε μου λες να εχω μια μονο λαμπα στο ενυδρειο μου?
Kαι κατι ακομα εαν στο υπαρχον ενυδρειο,δεν ειχα φυτα μεσα μονο ψαρια πες,,με τον ιδιο φωτισμο βεβαια,θα ειχα αλγες?δηλαδη μονο αμμο και ψαρια...
OΠοτε μου λες να εχω μια μονο λαμπα στο ενυδρειο μου?
Kαι κατι ακομα εαν στο υπαρχον ενυδρειο,δεν ειχα φυτα μεσα μονο ψαρια πες,,με τον ιδιο φωτισμο βεβαια,θα ειχα αλγες?δηλαδη μονο αμμο και ψαρια...
2 λάμπες έχει το ενυδρείο σου βρε Σταύρο, αν πας για φυτεμένο τη μία εννοώ να τη βάλεις Grolux :rolleyes:
Για την περίπτωση μόνο με άμμο, πέτρες και ψάρια μπορείς να εφαρμόσεις ό,τι κάνουνε και στα αφρικάνικα: μικρή φωτοπερίοδο 5-6 ώρες και όσο το δυνατόν λιγότερα κέλβιν στις λάμπες..
Φυσικά και χωρίς φυτά θα έχεις περισσότερες πιθανότητες για άλγες..
2 λάμπες έχει το ενυδρείο σου βρε Σταύρο, αν πας για φυτεμένο τη μία εννοώ να τη βάλεις Grolux :rolleyes:
Για την περίπτωση μόνο με άμμο, πέτρες και ψάρια μπορείς να εφαρμόσεις ό,τι κάνουνε και στα αφρικάνικα: μικρή φωτοπερίοδο 5-6 ώρες και όσο το δυνατόν λιγότερα κέλβιν στις λάμπες..
Φυσικά και χωρίς φυτά θα έχεις περισσότερες πιθανότητες για άλγες..
Oποτε αφου θα εχω 2 λαμπες παλι 28W αυτο που ειπα στο post #24 (που μου το προτεινες) μια της juwel απο της δυο (nature ή colour) και μια grolux που μου προτεινες....
Δηλαδη προτινεις μια να ειναι η juwel colour ή Nature και η αλλη sylvania gro-lux f28w t5....??
Οποτε καταλληγω στην sylvania gro-lux f28w t5 και λεω να παρω 2 για το ενυδρειο μου,αλλα επειδη δεν εχει εδω τετοιες και σαν τελευταια λυση εχω να παρω αυτες (παραγγελια),υπαρχει κατι σε osram ή philips t5 59εκατοστα στα 28w ???Kαι αν ναι ειναι καταλληλες στο να μην εχω αλγες και στην διατηρησει φυτων στο ενυδρειο?
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-grolux-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0 ποσα kelvin ειναι?
Φίλε Σταύρο, αν διάβαζες προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που σου γράψαμε - όχι μόνο εγώ αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά - θα τα είχες καταλάβει όλα με την πρώτη...
Συνοψίζοντας λοιπόν:
1) ΜΗ ΒΑΛΕΙΣ 2 Sylvania Grolux μαζί, δε στο συνιστώ εγώ προσωπικά διότι διακρίνω έλλειψη εμπειρίας (φυσικά και δε στο λέω για κακό, όλοι αρχάριοι ξεκινήσαμε και "ψαγμένοι" αρχάριοι είμαστε ;)) όπως επίσης και ότι σε κυριεύει ο ενθουσιασμός σου για το χόμπι (πήγαινέ τα όλα χαλαρά, διαβάζοντας και έχοντας ανεξάντλητη υπομονή :))
2) Sylvania Grolux 8.500K / Juwel High-Lite Colour 6.500K / Juwel High-Lite Nature 4.100K
3) Για το ενυδρείο σου σου προτείνω 1 High-Lite Nature & 1 High-Lite Colour ή μπορείς να βάλεις και τις δύο λάμπες High-Lite Nature, με μια φωτοπερίοδο 5-7 ωρών
ευχαριστω και παλι και συγγνωμη για την ταλαιπωρια,τωρα ειναι κατανοητα αυτα που μου ειπες πιο πολυ...Δεν νομιζω προς το παρων να βαλω δυσκολα φυτα,θα βαλω ντοματιες ,3 ριζες echinodorus Που εχω και ισως κερατοφυλλο...Αυτα θα ειναι τα φυτα μου...προς το παρων και ισως αργοτερα αλλα ευκολα,δεν νομιζω να βαλω δυσκολα φυτα
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-grolux-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0 ποσα kelvin ειναι?
Sylvania grolux είναι, άρα 8.500K.
Μια παρατήρηση για τα kelvin; Τα kelvin δεν βοηθάνε για να εκτιμήσεις πόσο θα αναπτυχθούν τα φυτά, αντίθετα μπορεί να σε μπερδέψουν. Αν θέλεις υψηλή ανάπτυξη φυτών η αν θέλεις να βάλεις δύσκολα φυτά (όπως γρασίδια) η gro lux είναι εξαιρετική - αλλά να ξέρεις ότι εκτός από τον φωτισμό θα χρειαστεί να προσέξεις και άλλα πράγματα, όπως την λίπανση και το CO2.
Αν θέλεις να εκτιμήσεις την απόχρωση του φωτισμού, η grolux έχει απόχρωση ροζ-μωβ.
Μαλιστα,σας ευχαριστω πολυ,αλλα εγω οταν ειπα οτι εχω 2x28w οπου η καθε μια ειναι 9000K μου ειπανε 9000κ=αλγες (οπως και ειχα αλγες) τωρα το ξεστησα και ξανα απο την αρχη βεβαια και για αυτο ρωταω για να αποφυγω ολα αυτα.επισεις ειχα ευκολα φυτα οπως ανεφερα παραπανω και για αυτο δεν χρησημοποιω καποιο λιπασμα η co2 (μου ειπαν συγκεκριμενα ασε την φυση μονη της αφου εχω ευκολα και λιγα φυτα)...Δηλαδη με την 8500Κ δεν υπαρχουν αλγες?
-------------------------
κανεις?
Μαλιστα,σας ευχαριστω πολυ,αλλα εγω οταν ειπα οτι εχω 2x28w οπου η καθε μια ειναι 9000K μου ειπανε 9000κ=αλγες (οπως και ειχα αλγες) τωρα το ξεστησα και ξανα απο την αρχη βεβαια και για αυτο ρωταω για να αποφυγω ολα αυτα.επισεις ειχα ευκολα φυτα οπως ανεφερα παραπανω και για αυτο δεν χρησημοποιω καποιο λιπασμα η co2 (μου ειπαν συγκεκριμενα ασε την φυση μονη της αφου εχω ευκολα και λιγα φυτα)...Δηλαδη με την 8500Κ δεν υπαρχουν αλγες?
κανεις?
Το ξαναγράφω, η θερμοκρασία χρώματος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να επιλέξεις λάμπα για φυτεμένο. Η άποψη ότι υψηλή θερμοκρασία χρώματος = άλγες βγήκε από την αρνητική εμπειρία κάποιων που έτυχε και γέμισαν άλγες με κοινές (όχι ειδικές για φυτεμένα) λάμπες. Η gro-lux, αν και έχει υψηλή θερμοκρασία χρώματος, επειδή είναι ειδική για την ανάπτυξη των φυτών, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Η gro - lux δεν ευνοεί τις άλγες με δυο τρόπους:
1. Για τις άλγες που εκμεταλλεύονται φωτεινό φάσμα διαφορετικό με αυτό των φυτών: H grolux εκπέμπει ελάχιστα εκεί, οπότε οι άλγες αυτές καταστέλλονται.
2. Για τις άλγες που εκμεταλλεύονται φωτεινό φάσμα ίδιο με αυτό των φυτών: H grolux θα ευνοήσει αυτές τις άλγες, αλλά τα υγιή φυτά θα τις καταστείλουν με την απορρόφηση των νιτρικών και άλλων λιπασμάτων και με αντι-παρασιτικές ουσίες (κυρίως φυτά σαν την egeria densa). Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι τα φυτά σου να είναι υγιή που σημαίνει, εκτός από επαρκή φωτισμό, λίπανση και CO2.
Το ξαναγράφω, η θερμοκρασία χρώματος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να επιλέξεις λάμπα για φυτεμένο. Η άποψη ότι υψηλή θερμοκρασία χρώματος = άλγες βγήκε από την αρνητική εμπειρία κάποιων που έτυχε και γέμισαν άλγες με κοινές (όχι ειδικές για φυτεμένα) λάμπες. Η gro-lux, αν και έχει υψηλή θερμοκρασία χρώματος, επειδή είναι ειδική για την ανάπτυξη των φυτών, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Η gro - lux δεν ευνοεί τις άλγες με δυο τρόπους:
1. Για τις άλγες που εκμεταλλεύονται φωτεινό φάσμα διαφορετικό με αυτό των φυτών: H grolux εκπέμπει ελάχιστα εκεί, οπότε οι άλγες αυτές καταστέλλονται.
2. Για τις άλγες που εκμεταλλεύονται φωτεινό φάσμα ίδιο με αυτό των φυτών: H grolux θα ευνοήσει αυτές τις άλγες, αλλά τα υγιή φυτά θα τις καταστείλουν με την απορρόφηση των νιτρικών και άλλων λιπασμάτων και με αντι-παρασιτικές ουσίες (κυρίως φυτά σαν την egeria densa). Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι τα φυτά σου να είναι υγιή που σημαίνει, εκτός από επαρκή φωτισμό, λίπανση και CO2.
Εγω νομίζω πως οποια λαμπα και να βάλεις , αν δεν το στησεις ¨σωστά¨ θα υπάρξουν άλγες...
Απο την μερα που ξεκινησα το ενυδρειο χρησιμοποιω , λάμπες απλές οσραμ, απο 4000κ εως 8000κ, δεν υπάρχει καμια απολυτως διαφορά στην ανάπτυξη των φυτών, οι ειδικές λάμπες ειναι κολπακια των εταιριων. :D
Πληρωστε εσεις 10 -15 ευρω τις ειδικές λάμπες.:rolleyes:
Το καλυτερο που μπορεις να κάνεις ειναι να εχεις ενα πληρες φάσμα, συνδυασμους απο λαμπες.
Στις κοινές λάμπες η απόδοσή τους μετριέται σε lux. Ο έξυπνος (που αναζητά την οικονομία) αγοραστής θα διαλέξει την λάμπα με πολλά lux και λίγα watt για να έχει οικονομία.
Έχει βρεθεί και πιστοποιηθεί ότι για τα φυτά η απόδοση των λαμπτήρων μετριέται σε PAR (http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation). Αν διαλέξεις κοινούς λαμπτήρες με χαμηλά PAR αλλά πολλά lux θα φωτίζεις το ενυδρείο για εσένα, τις άλγες που δεν φωτοσυνθέτουν στο φάσμα των φυτών και για τα ψάρια (που μπορεί και να ενοχλούνται από το πολύ φως).
Αν διαλέξεις τις ειδικές λάμπες για τα φυτά, οι οποίες έχουν πολλαπλάσια PAR στα ίδια watt από τις κοινές, κάνεις και οικονομία! Π.χ. αν για να επιτύχεις μια Α ανάπτυξη των φυτών ανάβεις τις λάμπες σου 11 ώρες, αν είχες τις λάμπες με τα πολλά PAR θα χρειαζόταν να τις ανάβεις 5 ώρες.
Κάτσε και πλήρωνε ΔΕΗ εσύ :D:D:D
Πληρωστε εσεις 10 -15 ευρω τις ειδικές λάμπες.:rolleyes:
Η Sylvania Grolux των 28 watt πάντως κάνει κάτω από 8€.
Την ίδια λάμπα 20, 25 ακόμα και 28 ευρώ την υπερχρεώνουν οι πετσοπάδες...
Σημερα που πηρα να παραγγειλω λαμπες και ειπα μια grolux Και μια juwel nature...Με ρωτησε γιατι δεν παιρνω δυο ιδιες (οχι με κακη ερωτηση απλα σαν ερωτηση)οποτε επειδη εχω ακουσει δυο τρεις γνωμες λετε να παρω μια nature και μια gro lux η 2 Nature? (αποκλειω τις 2 Grolux Γιατι μου 'το αποκλεισαται' παραπανω ...
Ευχαριστω κ παλι
Από που τις παρήγγειλες τις λάμπες ??
απο εδω τοπικα :)
Μπορούσες να τα παραγήλλεις από τον Ιγνάτιο, που δραστηριοποιείται στα μέρη σου.. είναι κρίμα να δίνεις επιπλέον λεφτά τζάμπα..
Δεν την εχω παρει ακομα,αλλα δεν εχει και την juwel nature εχει μονο την grolux.και ειπατε μην παρω 2 grolux
να ρωτησω κατι,πειραζει εαν παρω τελικα δυο juwel nature ή 2 grolux γιατι σε ενα μαγαζι δεν υπαρχουν και οι δυο...τι συνισταται απο τα δυο προς αποφυγη αλγεων και προς αναπτυξη φυτων..
Εγώ έχω σε ένα 85άρι δυο grolux 15W και έχω τόσο λίγη άλγη (παρ' όλο που έχω DIY CO2) που δεν έχουν να φάνε οι γαριδούλες μου και τα 2 zebra nerite snails. Τα φυτά μου πάνε πολύ καλά επίσης, αλλά δεν έχω δύσκολα φυτά.
γιατι ή σε δυο nature θα καταληξω ή σε δυο Grolux...και εγω ευκολα φυτα θα βαλω μονο και χωρις co2 εαν μπορω αλλιως εχω diy θα το βαλω
τι λετε λοιπον??
όποια λάμπα και σε συνδιασμό απο αυτές που σου γράψανε και να βάλεις τα φυτά θα αναπτύσονται.. η αλγη ειναι μεγάλη ιστορία για το τι μπορεί να την προκαλέση... κάνεις δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά... μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και σε καμία περίπτωση δεν λέμε ααα...αυτή η λάμπα=άλγη... συμφονώ με τον/την plin... το καλύτερο μιας και θα βάλεις 2 λάμπες ειναι να βάλεις και της 2 grolux . θα έχεις το σωστότερο φάσμα φωτός και τα πιο όμορφα , υγιεί και σωστα αναπτυσόμενα φυτά!!! εννοείτε όμως σε συνδιασμό με λιπασματάκι και co2 εστω και DYI
το καλύτερο μιας και θα βάλεις 2 λάμπες ειναι να βάλεις και της 2 grolux .
Δε θα συμφωνήσω απόλυτα, για τους λόγους που έχουν παρατεθεί στα προηγούμενα ποστς...
Το σωστότερο κατά τη γνώμη μου όταν συμβουλεύουμε κάποιον αρχάριο που ξεκίνησε πρόσφατα το χόμπι είναι να του προτείνουμε την "περπατημένη" οδό και μόνος του ο ίδιος θα κρίνει στην πορεία και σε συνδυασμό με την εμπειρία την οποία θα αποκτά πόσο βαθειά και εξειδικευμένα θα προχωρήσει στο χόμπι.
Έχει παρατηρηθεί ουκ ολίγες φορές ότι αρχάριοι με φωτισμό αποκλειστικά από Grolux εμφάνισαν στα ενυδρεία τους κυανοβακτήριο (BGA) ή και άλλες δύσκολες άλγες.. εδώ κι εγώ ο ίδιος που ασχολούμαι 1,5 χρόνο (ούτε έμπειρος θεωρούμαι αλλά ούτε όμως και τελείως αρχάριος, και ειδικά στο θέμα φυτεμένο έχω πειραματιστεί και συνεχίζω να την ψάχνω αρκετά) το δοκίμασα και είχα θεματάκια... ο μόνος που γνωρίζω ότι έχει διατηρήσει με απόλυτη επιτυχία και για αρκετό διάστημα υψηλών απαιτήσεων ενυδρείο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27251) με φωτισμό Grolux ήταν ο Raven
καλά κάνεις τίποτε δεν είναι απόλυτο... και εγώ δεν διαφονώ απόλυτα μαζι σου.. σεβαστή η όποια εμπειρία. ο αρχάριος επιδή είναι αρχάριος..δεν μπορεί να ξέρει , κρίνει , συγκρίνει και κατανοήσει όλα αυτά που λέμε και να αντιδράση ανάλογα την περίσταση σε ενα πρόβλημα με τα φυτα, θα πρέπει να ξεκινήσει με σωστές βάσεις και η σωστή βάση στο θέμα του ειναι να βαλει ειδικες λαμπες για φυτα και οχι απλες του εμποριου..
η grolux έχουν το σωστότερο φάσμα φωτός από οποιαδήποτε άλλη απλή λάμπα του εμπορίου. δεν ευννοούν την άλγη αλλά τα φυτά που με την σειρά τους όταν τρέφονται σωστα δεν αφήνουν την άλγη να πολλαπλασιαστεί. το θέμα φωτισμος ειναι επιστήμη, μπορούμε να τα κανουμε απλά ξεκηνόντας σωστά και όχι με πειράματα.
η grolux έχουν το σωστότερο φάσμα φωτός από οποιαδήποτε άλλη απλή λάμπα του εμπορίου. δεν ευννοούν την άλγη αλλά τα φυτά που με την σειρά τους όταν τρέφονται σωστα δεν αφήνουν την άλγη να πολλαπλασιαστεί. το θέμα φωτισμος ειναι επιστήμη, μπορούμε να τα κανουμε απλά ξεκηνόντας σωστά και όχι με πειράματα.
+1 :idea:
καλά κάνεις τίποτε δεν είναι απόλυτο... και εγώ δεν διαφονώ απόλυτα μαζι σου.. σεβαστή η όποια εμπειρία. ο αρχάριος επιδή είναι αρχάριος..δεν μπορεί να ξέρει , κρίνει , συγκρίνει και κατανοήσει όλα αυτά που λέμε και να αντιδράση ανάλογα την περίσταση σε ενα πρόβλημα με τα φυτα, θα πρέπει να ξεκινήσει με σωστές βάσεις και η σωστή βάση στο θέμα του ειναι να βαλει ειδικες λαμπες για φυτα και οχι απλες του εμποριου..
...συνεπώς απ' ό,τι συμπεραίνω από τα λεγόμενά σου όλοι όσοι προτείνουνε "κοινές" λάμπες δημόσια σε αρχάριους κάνουνε λάθος δηλαδή, ομοίως και όσοι υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες λάμπες ευνοούν τις άλγες ειδικότερα αν μπούνε σε όχι ώριμο ενυδρείο και χωρίς λίπανση και παροχή CO2.
Τουλάχιστον ευελπιστώ όταν ο φίλος μας ανοίξει νέο θέμα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με άλγες να είσαι ο πρώτος που θα τον βοηθήσεις... :rolleyes:
:? ...αχ! ...πάντα τα νεοσύστατα ενυδρεία πιανουνε άλγη.. η άλγη μπορει να εμφανιστεί απο οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και στον έμπειρο και ψαγμένο χομπίστα.. τωρα τι να σου πω , πέρα απο τα φωσφορικά τα νιτρώδη και την αμμωνία που είναι τα πιο πιθανά αίτια μια άλγη μπορει να βρεί ένα μίκρο στοιχείο που δεν φάγανε τα φυτά και απο αυτο να ανακάμψη...
α... και ο υπερβολικός σίδηρος και το πλεονάζων co2 μπορουν να ευννοείσουν την άλγη.. επιδή ο φίλος 'εχει μόνο 2 λάμπες και μπορεί να επιλέξει της grolux εγω αυτές του πρότηνο για τους λόγους που προανέφερα. όπως επίσεις έγραψα οτι και με απλες λάμπες 840 , 865 η αυτές που βγάζει η juwel αναπτύσονται τα φυτά.. εγώ αυτην την στιγμή στο φυτεμένο μου έχω phillips πλήρους φάσματος την 940.. αυτο δεν σημένει όμως οτι στην περίπτωση του φιλου και της επιλογες που έχει να μην του προτείνο την καλύτερη...
θα με χαζέψεις..:smt101 ο φίλος άνοιξε το θέμα γιατι είχε πρόβλημα με άλγες με απλές λαμπες και led ... οχι με grolux!
και επίσεις του έγραψα οτι χρειάζετε λίπασμα και co2 έστω και DYI,, που είπε οτι έχει και μπορεί να βάλει...
:? ...αχ! ...πάντα τα νεοσύστατα ενυδρεία πιανουνε άλγη.. η άλγη μπορει να εμφανιστεί απο οποιαδήποτε αιτία, ακόμη και στον έμπειρο και ψαγμένο χομπίστα.. τωρα τι να σου πω , πέρα απο τα φωσφορικά τα νιτρώδη και την αμμωνία που είναι τα πιο πιθανά αίτια μια άλγη μπορει να βρεί ένα μίκρο στοιχείο που δεν φάγανε τα φυτά και απο αυτο να ανακάμψη...
α... και ο υπερβολικός σίδηρος και το πλεονάζων co2 μπορουν να ευννοείσουν την άλγη.. επιδή ο φίλος 'εχει μόνο 2 λάμπες και μπορεί να επιλέξει της grolux εγω αυτές του πρότηνο για τους λόγους που προανέφερα. όπως επίσεις έγραψα οτι και με απλες λάμπες 840 , 865 η αυτές που βγάζει η juwel αναπτύσονται τα φυτά.. εγώ αυτην την στιγμή στο φυτεμένο μου έχω phillips πλήρους φάσματος την 940.. αυτο δεν σημένει όμως οτι στην περίπτωση του φιλου και της επιλογες που έχει να μην του προτείνο την καλύτερη...
Αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένο πράγμα: αφού όπως υποστηρίζεις ότι η Sylvania Grolux είναι η καλύτερη για φυτεμένο (και όντως είναι η καλύτερη επιλογή σε αναλογία απόδοσης-τιμής δεν διαφωνώ, κι εγώ αυτές χρησιμοποιώ) τότε για πιο λόγο κανείς δεν προτείνει να μπαίνει μόνη τις αλλά πάντα σε συνδυασμό με μια άλλη λευκή?
Το θέμα των άλγεων είναι πολυσύνθετο αλλά όταν ο φωτισμός προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Grolux (σε ενυδρεία που παίρνουν από 2 και πάνω λάμπες αναφέρομαι) ευνοούνται οι άλγες πολύ περισσότερο από τα φυτά.
Για να νικηθούν οι άλγες χρειάζεται πρόγραμμα λίπανσης και σύστημα διοξειδίου, ρυθμισμένα όμως όλα με μαθηματική ακρίβεια (ακριβά μανόμετρα για να μην υπάρξουν αυξομειώσεις στην παροχή αερίου διοξειδίου, ακριβείς ποσότητες λιπασμάτων, υπολογισμοί με ηλεκτρονικά τεστ, κλπ), πράγμα που δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμα, πόσο μάλλον να πετύχει ένας αρχάριος...
Να σου ξαναυπενθυμίσω ότι μόνον ο Raven είχε διατηρήσει με απόλυτη επιτυχία ενυδρείο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27251) αποκλειστικά με φωτισμό Grolux σε αναλογία μεγαλύτερη του 0,3W/L (τουλάχιστον δεν έχω βρει εγώ άλλον σε ελληνικά φόρουμ), αλλά το είχε πετύχει με DIY λίπανση (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29886) και ποιος ξέρει επιπλέον με τι άλλα "μυστικά" καθώς ο Αλέξανδρος είναι αποδεδειγμένα από τους πιο ψαγμένους και καταξιωμένους Έλληνες μποστανάδες!
Δεν λέω ότι δε μπορεί να τρέξει φυτεμένο ενυδρείο αποκλειστικά με λάμπες Grolux, λέω ότι είναι περίπλοκο και "ριψοκίνδυνο" και αποτελεί μεγάλο ρίσκο για έναν αρχάριο.
Το αν εσύ τα καταφέρνεις να το πετύχεις δε σημαίνει ότι θα μπορεί να το κατανοήσει και κάποιος άλλος που διαβάζει τη συμβουλή αυτή σε μια δημόσια συζήτηση...
ναι.. ο φίλος 2 λάμπες έχει..οχι πάνω απο 2.. η grolux ειναι η καλυτερη απο αυτές που μπορεί να βάλει.. υπάρχουν και καλύτερες η arcadia αν μπορεσει να της βρει,ειναι και ακριβες.. τωρα γιατι κάποιοι την βαζουν μόνη της σε συνδιασμο με μια απλή , τι να σου πω, ας μας πούνε οι ίδιοι.. εγω ξέρω 4-5 που είχαν μονο grolux εκτος απο εμενα με πολύ καλα αποτελέσματααπο αυτους μονο εγω ειχα DIY CO2.. το πρόβλημα τωρα ειναι οτι δεν βοηθάμε έτσι το παίδι , το μπερδεύουμε....
ααα.. και εμείς εδω στην κατερίνη έχουμε πολύ καλούς μποσταναδες:p και κάποιους που χάσαμε...:cool::( φύγανε μακριά αλλά δεν τους ξεχνάμε...:smt016
ναι.. ο φίλος 2 λάμπες έχει..οχι πάνω απο 2.. η grolux ειναι η καλυτερη απο αυτές που μπορεί να βάλει.. υπάρχουν και καλύτερες η arcadia αν μπορεσει να της βρει,ειναι και ακριβες.. τωρα γιατι κάποιοι την βαζουν μόνη της σε συνδιασμο με μια απλή , τι να σου πω, ας μας πούνε οι ίδιοι.. εγω ξέρω 4-5 που είχαν μονο grolux εκτος απο εμενα με πολύ καλα αποτελέσματααπο αυτους μονο εγω ειχα DIY CO2.. το πρόβλημα τωρα ειναι οτι δεν βοηθάμε έτσι το παίδι , το μπερδεύουμε....
Από 2 λάμπες και πάνω στο ίδιο ενυδρείο, όλες να είναι Grolux, αυτό είπα.. ;)
Επιμένω για τις Grolux ότι δεν κάνει να μπαίνουν μόνες τους διότι έχουν "πειραγμένο"-τεχνητό φάσμα, το οποίο δεν συναντάται σε φυσικές πηγές φωτός (όπως πχ στον ήλιο), το οποίο ευννοεί τις άλγες όταν η ένταση του παρεχόμενου φωτισμού είναι μεγαλύτερη από την αναλογία 0,3 ή 0,4 watt ανά λίτρο (γι αυτό και εξαιρώ τις περιπτώσεις των ενυδρείων που έχουν μόνο μια λάμπα ή 2 λάμπες μόνο αν ο φωτισμός τους θεωρείται χαμηλός).
Στήσε όσα ενυδρεία θέλεις που να έχουν λάμπες Grolux αλλά υπό την προυπόθεση να είναι χαμηλός ο φωτισμός, να μην ξεπερνάει τα 0,4 watt ανά λίτρο, εκεί όντως συμφωνώ κι επαυξάνω ότι δε θα προκύψουν άλγες από τον φωτισμό αυτόν και ότι θα πετύχεις πολύ καλύτερη απόδοση στα φυτά σου απ' ό,τι με μία κοινή λευκή :smt023
Όταν όμως ο φωτισμός ξεπερνάει τα όρια που ανέφερα, τότε πάμε στην περίπτωση όπου πρέπει να συνδυάζονται και με άλλου τύπου λάμπες για να μην παίζουμε με τη φωτιά που λέγεται άλγη.
οκ! πάω πάσο...... ας βάλει μια grolux και μια nature juwel 4100k. θα έχει και πιο φυσικό φώς... έτσι και αλλιός αν αγαπάει τα φυτά και γενικά αυτό που κάνει ότι λάμπες και να βάλει με όποιον τρόπο , και άλγες θα φέρει και πατάτες ως αρχάριος θα κάνει και θα σπάει το κεφάλι του αλλά με θέληση και υπομονή θα καταφέρει να έχει ενα όμορφο φυτεμένο ενυδρείο... φιλέ stavros7 συγνώμη αν σε χαλάσαμε και μπερδέψαμε.. για όλα υπάρχει τρόπος, αρκή να το αγαπάς
φίλε nospanos μην φανταστείς οτι τρελένομαι να διαφονώ μαζί σου...:smt056 ...οκ?
ααα.. και εμείς εδω στην κατερίνη έχουμε πολύ καλούς μποσταναδες:p και κάποιους που χάσαμε...:cool::( φύγανε μακριά αλλά δεν τους ξεχνάμε...:smt016
Την grolux την εχω σε συνδιασμο με την aquastar ο μονος λογος που το εχω κανει ειναι γιατι μονο με την grolux τα φυτα επιφανειας μου τα δειχνει κιτρινα σαν <<αρρωστα>> για τα αλλα που λετε δεν εχω ιδεα :D
Το σιγουρο ειναι οτι απο τοτε που μπηκε η grolux τα φυτα πανε μακραν καλυτερα απο την nature της juwel ;)
οκ! πάω πάσο...... ας βάλει μια grolux και μια nature juwel 4100k. θα έχει και πιο φυσικό φώς... έτσι και αλλιός αν αγαπάει τα φυτά και γενικά αυτό που κάνει ότι λάμπες και να βάλει με όποιον τρόπο , και άλγες θα φέρει και πατάτες ως αρχάριος θα κάνει και θα σπάει το κεφάλι του αλλά με θέληση και υπομονή θα καταφέρει να έχει ενα όμορφο φυτεμένο ενυδρείο... φιλέ stavros7 συγνώμη αν σε χαλάσαμε και μπερδέψαμε.. για όλα υπάρχει τρόπος, αρκή να το αγαπάς
φίλε nospanos μην φανταστείς οτι τρελένομαι να διαφονώ μαζί σου...:smt056 ...οκ?
Προς Θεού βρε φίλε Μάνο και δεν τα βάζω μαζί σου :smile: απλή κούβεντα κάνουμε με κατάθεση εμπειριών, μια μεγάλη ενυδρειακή παρέα είμαστε εξάλλου!
Εγώ όλα αυτά που παρέθεσα ήτανε επισημάνσεις εμπειρότερων στο χόμπι που μου τις έχουνε πει κυρίως από κοντά, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από την προσωπική μου ενασχόληση και διαπίστωσα του λόγου το αληθές κι εγώ με τη σειρά μου.
Την grolux την εχω σε συνδιασμο με την aquastar ο μονος λογος που το εχω κανει ειναι γιατι μονο με την grolux τα φυτα επιφανειας μου τα δειχνει κιτρινα σαν <<αρρωστα>> για τα αλλα που λετε δεν εχω ιδεα :D
Το σιγουρο ειναι οτι απο τοτε που μπηκε η grolux τα φυτα πανε μακραν καλυτερα απο την nature της juwel ;)
Αγορίνα αυτή η παρατήρηση που λες ισχύει, οι περισσότεροι δεν βάζουν όλες τις λάμπες τους Grolux για αισθητικούς λόγους αλλά εδώ στο θέμα αυτό αναλύσαμε και κάποιους άλλους, ενυδρειακούς λόγους για τους οποίους προτείνεται να μπαίνει σε συνδυασμό με άλλες λάμπες στα μεγάλα ενυδρεία.
Υ.Γ. πάντως αν η Grolux έβγαινε και σε λάμπες τύπου PL ή και να εφάρμοζε σε ντουί που μπαίνουν οι κοινές λάμπες οικονομίας θα ήτανε ακόμα πιο περιζήτητη :smt023
Για αυτο το παρακολουθω για να μαθω και κατι παραπανω περα απο την αισθητικη αποψη ;)
Το θέμα των άλγεων είναι πολυσύνθετο αλλά όταν ο φωτισμός προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Grolux (σε ενυδρεία που παίρνουν από 2 και πάνω λάμπες αναφέρομαι) ευνοούνται οι άλγες πολύ περισσότερο από τα φυτά.
Για να νικηθούν οι άλγες χρειάζεται πρόγραμμα λίπανσης και σύστημα διοξειδίου, ρυθμισμένα όμως όλα με μαθηματική ακρίβεια (ακριβά μανόμετρα για να μην υπάρξουν αυξομειώσεις στην παροχή αερίου διοξειδίου, ακριβείς ποσότητες λιπασμάτων, υπολογισμοί με ηλεκτρονικά τεστ, κλπ), πράγμα που δεν μπορεί να κατανοήσει ακόμα, πόσο μάλλον να πετύχει ένας αρχάριος...
Να σου ξαναυπενθυμίσω ότι μόνον ο Raven είχε διατηρήσει με απόλυτη επιτυχία ενυδρείο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27251) αποκλειστικά με φωτισμό Grolux σε αναλογία μεγαλύτερη του 0,3W/L (τουλάχιστον δεν έχω βρει εγώ άλλον σε ελληνικά φόρουμ), αλλά το είχε πετύχει με DIY λίπανση (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29886) και ποιος ξέρει επιπλέον με τι άλλα "μυστικά" καθώς ο Αλέξανδρος είναι αποδεδειγμένα από τους πιο ψαγμένους και καταξιωμένους Έλληνες μποστανάδες!
Όπως έγραψα και παραπάνω έχω σε ένα 85λιτρο (περ. 75 καθαρά) 2 grolux των 15W εδώ και περίπου 6 μήνες με ανακλαστήρες pilux (που είναι πολύ καλοί). Έχω περίπου 0,4w/lt δηλαδή.
Έχω DIY CO2 με τις συνήθεις αυξομοιώσεις του (έχω μετρήσει 20ppm αλλά και 5ppm CO2 !!!!) και όλο αυτό τον καιρό έχω μηδενικές άλγες, τόσο πολύ μηδενικές που τα 2 zebra nerite μου πεινάνε! Γι' αυτό το σκοπό έχω μηδενίσει και το excel, αν και δεν θα έπρεπε γιατί περιορίζει κάπως την μεταβολή του CO2.
Τα φυτά μου είναι εύκολα (το πιο δύσκολο που έχω είναι η alternathera reinicki rosafolia - αλλά είναι λίγο ταλαιπωρημένη σε εμένα, θα ήθελε περισσότερο φωτισμό) και αναπτύσσονται αρκετά καλά, κάθε δυο εβδομάδες κλαδεύω.
Χορηγώ λίπανση της seachem flourish, Fe, K και ταμπλέτες βυθού.
Το πρόγραμμα της λίπανσης που ακολουθώ δεν είναι επακριβές, άλλωστε συχνά - πυκνά λείπω από το σπίτι και δεν χορηγώ όταν πρέπει. Επίσης, κάποιες φορές απλά το ξεχνάω :rolleyes:.
Συνεπώς υπάρχει και άλλος με φωτισμό μόνο grolux που έχει μηδενικές άλγες και μάλιστα χωρίς μπουκάλα CO2 και ευλαβικά τηρούμενο πρόγραμμα λίπανσης. ;) ;)
Για τα φυτά αν αντί δυο grolux έβαζα μόνο τη μία και την άλλη είχα μια aquastar π.χ., θα ήταν σαν να μείωνα τον φωτισμό τους. Η ανάπτυξή τους θα ήταν λιγότερη, όπως και οι απαιτήσεις σε λίπασμα και CO2.
Για εμένα, δυο grolux για το ενυδρείο του νηματοθέτη δεν κάνουν κακό (με περίπου 0,45W/lt), πέρα από την αισθητική του πράγματος, αρκεί να ασχοληθεί με CO2 και λίπανση. Αν δεν θέλει να μπλέξει με αυτά, τότε ναι, μην βάλει grolux, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί στα πολύ εύκολα φυτά.
Ίσως η χρυσή τομή είναι μία grolux και μία άλλη, εξαρτάται πάντα από το τι θέλεις να κάνεις. Από την άλλη εγώ θα έβαζα δύο grolux και την υπάρχουσα ledοταινία θα την άλλαζα σε πράσινη, για να περιορίσω την χρωματική παραμόρφωση των grolux, αλλά θα έμπλεκα με CO2, λιπάσματα και πιο απαιτητικά φυτά! :p:p
Από 2 λάμπες και πάνω στο ίδιο ενυδρείο, όλες να είναι Grolux, αυτό είπα.. ;)
Επιμένω για τις Grolux ότι δεν κάνει να μπαίνουν μόνες τους διότι έχουν "πειραγμένο"-τεχνητό φάσμα, το οποίο δεν συναντάται σε φυσικές πηγές φωτός (όπως πχ στον ήλιο), το οποίο ευννοεί τις άλγες όταν η ένταση του παρεχόμενου φωτισμού είναι μεγαλύτερη από την αναλογία 0,3 ή 0,4 watt ανά λίτρο (γι αυτό και εξαιρώ τις περιπτώσεις των ενυδρείων που έχουν μόνο μια λάμπα ή 2 λάμπες μόνο αν ο φωτισμός τους θεωρείται χαμηλός).
Στήσε όσα ενυδρεία θέλεις που να έχουν λάμπες Grolux αλλά υπό την προυπόθεση να είναι χαμηλός ο φωτισμός, να μην ξεπερνάει τα 0,4 watt ανά λίτρο, εκεί όντως συμφωνώ κι επαυξάνω ότι δε θα προκύψουν άλγες από τον φωτισμό αυτόν και ότι θα πετύχεις πολύ καλύτερη απόδοση στα φυτά σου απ' ό,τι με μία κοινή λευκή :smt023
Όταν όμως ο φωτισμός ξεπερνάει τα όρια που ανέφερα, τότε πάμε στην περίπτωση όπου πρέπει να συνδυάζονται και με άλλου τύπου λάμπες για να μην παίζουμε με τη φωτιά που λέγεται άλγη.
Τα εχω διαβασει ολα παραπανω αλλα να σταθω σε αυτο,εγω οπως αναφερα εχω οι λαμπες μου ειναι 28w T5 με μηκος 59mm...Εαν λοιπον παρω 2 Grolux που 28+28=56 δια 120λ κανει περιπου 0,4 ...Οποτε απο αυτο συμπερενω οτι συμφωνεις και εσυ στο να μπουν 2 Grolux??σε συνδιασμο με seachem flurish Και diy co2..μπορω να δω μια φωτο με αυτο το χρωματισμο που λετε του ροζ απο τις 2 grolux εαν τελικα ακταληξω σε αυτες (αν και προς τα εκει κλεινω)?
Τα εχω διαβασει ολα παραπανω αλλα να σταθω σε αυτο,εγω οπως αναφερα εχω οι λαμπες μου ειναι 28w T5 με μηκος 59mm...Εαν λοιπον παρω 2 Grolux που 28+28=56 δια 120λ κανει περιπου 0,4 ...Οποτε απο αυτο συμπερενω οτι συμφωνεις και εσυ στο να μπουν 2 Grolux??σε συνδιασμο με seachem flurish Και diy co2..μπορω να δω μια φωτο με αυτο το χρωματισμο που λετε του ροζ απο τις 2 grolux εαν τελικα ακταληξω σε αυτες (αν και προς τα εκει κλεινω)?
Πάντως, αν προσθέσεις και την ledοταινία είσαι περισσότερο από τα 0,4. Για τον χρωματισμό Δες εδώ για παραδείγματα: http://www.ukaps.org/forum/threads/cheap-ho-t5-fluorescent-tubes-update-with-photos.555/, αλλά μπορείς να αλλάξεις την ledoταινία σε πράσινου χρώματος, αυτό θα μειώσει κάπως την παραμόρφωση.
Όπως είπαμε, το σημαντικό είναι ποιο μονοπάτι θέλεις εσύ να ακολουθήσεις. Όσο περισσότερο ωφέλιμο φωτισμό για τα φυτά σου έχεις (και με τις δυο grolux θα έχεις αρκετό) τόσο περισσότερο θα πρέπει να τα φροντίζεις, με CO2, λιπάσματα κλαδέματα κλπ.
Το DIY CO2 έχει κάποια φασαρία. Επίσης, για να περιορίσεις κάπως την μεταβολή στην παραγωγή του θα πρέπει να συνδέσεις τουλάχιστον 2 μπουκάλια με ζαχαρόνερο μαζί στα οποία θα ανανεώνεις το περιεχόμενό τους πρώτα στο ένα και μετά στο άλλο (όχι ταυτόχρονα).
...μια παρένθεση.. φιλε nospanos έγραψες... Εγω ολα αυτα που παρεθεσα ητανε επισημάνσεις εμπειρότερων στο χόμπι... Πρίν 9 χρόνια που άρχισα να προσπαθώ να έχω φούλ φυτεμένο με ευκολα και δυσκολα φυτα, όλοι οι εμπειροι που εγραφαν σε αυτο και αλλα φορουμ υποστηριζαν με νυχια και με δοντια οτι η καλυτερη λαμπα ειναι η grolux στα 4900κ αντε το πολυ και μια απλη στα 6500κ απο τα 6500κ και πανω θεωρουσαν καταστροφικη μια λαμπα για φυτεμενο.. με πιο πολλα kelvin.. εγω εβλεπα οτι με την aquarelle phillis τα φυτα πηγενανε σφαιρα χωρις προβληματα... τωρα που η grolux βγένει στα 8500κ , τσιμουδιά!....
με αυτο θέλω να πω οτι όλοι στην πραγματικότητα κάνουμε οτι θεωρουμε εμεις σωστο και οτι μας πλασάρουν οι άλλοι.. και όχι αυτο που πραγματικα χρειάζετε. πριν 9 χρονια η γνωση και η μοδα έλεγαν η λαμπα πρέπει να ειναι ειδικη για φυτα εως 4900κ το πολύ 6500κ τωρα δεν βλέπω κανένα να κατακρίνει τα 8500κ.. οσο περνανε τα χρονια δηλαδη θα μαθενουμε και αλλα πολλα τα οποια θα απορίπτουν τα πάλια που θεωρουσαμε σωστα.. οποτε μην φερνουμε σαν αποδεικτικο στοιχειο την οποια εμπειρια καποιου , για να περασει αυτο που υποστηρίζουμε... ολοι αρχαρειοι ημαστε...
aquarelle phillips στα 10.000 kelvin
Θα πρέπει να υπολογίζεις τα καθαρά λίτρα του ενυδρείου σου και όχι τα μεικτά..
Επειδή έχουμε το ίδιο ενυδρείο και το ίδιο ακριβώς φωτιστικό, ο φωτισμός σου με την μέθοδο του watt ανά λίτρο είναι πάνω από 0,5 περίπου 0,55 ενδεχομένως και 0,6W/L δεν ξέρω να σου πω σίγουρα, εξαρτάται πόσο "φορτωμένο" έχεις το ενυδρείο σου με πέτρες, χαλίκια, διακοσμητικά, κλπ κλπ.
Συνεπώς έχεις μέτριο φωτισμό ή μέτριο προς υψηλό άρα κάτα τη δική μου γνώμη είσαι μέσα στο όριο του μη προτιμώμενου για Grolux..
Υ.Γ. τεσπά.. επειδή θεωρώ ότι το κουράσαμε πολύ το θέμα, έχεις πλέον 3 ολόκληρες σελίδες γεμάτες με αναλυτικές απόψεις περί του θέματος: κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν, είναι καθαρά επιλογή δική σου να επιλέξεις τι φωτισμό θα βάλεις στο δικό σου ενυδρείο ;)
...μια παρένθεση.. φιλε nospanos έγραψες... Εγω ολα αυτα που παρεθεσα ητανε επισημάνσεις εμπειρότερων στο χόμπι... Πρίν 9 χρόνια που άρχισα να προσπαθώ να έχω φούλ φυτεμένο με ευκολα και δυσκολα φυτα, όλοι οι εμπειροι που εγραφαν σε αυτο και αλλα φορουμ υποστηριζαν με νυχια και με δοντια οτι η καλυτερη λαμπα ειναι η grolux στα 4900κ αντε το πολυ και μια απλη στα 6500κ απο τα 6500κ και πανω θεωρουσαν καταστροφικη μια λαμπα για φυτεμενο.. με πιο πολλα kelvin.. εγω εβλεπα οτι με την aquarelle phillis τα φυτα πηγενανε σφαιρα χωρις προβληματα... τωρα που η grolux βγένει στα 8500κ , τσιμουδιά!....
Ακριβώς επειδή είμαι αρχάριος φυσικό είναι να συμβουλευθώ τους παλιότερους και τους εμπειρότερους για να μου δώσουν την κατάλληλη συμβουλή για το ενυδρείο μου... πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι συντονιστές ή/και έχουν χιλιάδες δημοσιεύσεις περί ενυδρειακών θεμάτων. Και μη μου πεις ότι δε λένε κάτι αυτά γιατί τότε απλούστατα αυτοί οι άνθρωποι δε θα είχαν ούτε τις υπεύθυνες θέσεις που έχουν, ούτε θα δημιουργούσαν pinned topics και ευρετήρια για σημαντικά ενυδρειακά ζητήματα που όλοι μας θα ανατρέχαμε σε αυτά όταν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα και σίγουρα αν έδιναν λανθασμένες πληροφορίες όπως πιστεύεις, τότε δε θα υπήρχε μόνο ένας (εσύ στην προκειμένη περίπτωση) να τους αμφισβητήσει αλλά αρκετές δεκάδες μπορεί και εκατοντάδες χομπίστες!
Τώρα για να σου απαντήσω και σε αυτά που έγραψες, θεωρώ ότι ερμηνεύεις τα πράγματα λάθος ή τα βλέπεις από λάθος οπτική γωνία...
Απλούστατα γιατί δεν έχει αλλάξει αυτή η συμβουλή και ακόμα και σήμερα θα σου απαντήσουν με τον ίδιο ή με παρόμοιο τρόπο: ακόμα και τώρα θα σου πουν ότι μια λάμπα των 10.000 Κέλβιν είναι καλό να αποφεύγεται για φυτεμένο ενυδρείο λόγω των ανεπιθύμητων άλγεων. Για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να έχεις ένα σωστό φυτεμένο θα σου προταθούν 1) ή 1 λάμπα μεταξύ 2.000-4.000K & 1 6.500 2) ή 1 λάμπα Grolux & 1 άλλη λευκή, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν πρέπει μετά να μεριμνήσουμε για κατάλληλο υπόστρωμα, λίπανση, διοξείδιο, κλπ.
Υπάρχει βέβαια και ο συνδυασμός 1 x Sylvania Grolux & 1 x Sylvania AquaStar, στον οποίον εκ πρώτης ματιάς θα πει κάποιος "μα καλά, γιατί προτείνουν την AquaStar που έχει 10.000 Κέλβιν και όχι κάποια άλλη λάμπα με 10.000Κ?". Η απάντηση προφανώς θα βρίσκεται στην ίδια την εταιρεία η οποία διαθέτει τη συγκεκριμένη λάμπα ως συμπληρωματική με την Grolux. Υπάρχουνε πάντως αρκετοί χομπίστες που έχουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό στο ενυδρείο τους χωρίς κάποια περίεργη αναφορά. Για να είμαι ειλικρινής αυτήν δεν την έχω δοκιμάσει για να εκφέρω προσωπική άποψη, γι αυτό και συμβαδίζω με αυτά που γράφονται δημόσια (αν υπήρχαν κάποια πρόβληματα πχ με άλγες θα είχανε αναφερθεί).
Επειδή η Grolux ξαναυπενθυμίζω ότι έχει τεχνητό(="πειραγμένο") φάσμα το οποίο δεν προσομοιάζει το φάσμα της φύσης, δηλαδή του φυσικού φωτός του ήλιου, τα 8.500 Κέλβιν δε μπορούν να συγκριθούν με τα Κέλβιν των άλλων λαμπτήρων πλήρους ή μερικού φάσματος, οπότε είναι λάθος να την χαρακτηρίζουμε με Κέλβιν τη συγκεκριμένη λάμπα.
Θεωρείς τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια η Sylvania δεν αναφέρει τα Κέλβιν στη συσκευασία των Grolux και γενικότερα δεν "προωθεί" τη συγκεκριμένη λάμπα με βάση τα Κέλβιν??
με αυτο θέλω να πω οτι όλοι στην πραγματικότητα κάνουμε οτι θεωρουμε εμεις σωστο και οτι μας πλασάρουν οι άλλοι.. και όχι αυτο που πραγματικα χρειάζετε. πριν 9 χρονια η γνωση και η μοδα έλεγαν η λαμπα πρέπει να ειναι ειδικη για φυτα εως 4900κ το πολύ 6500κ τωρα δεν βλέπω κανένα να κατακρίνει τα 8500κ.. οσο περνανε τα χρονια δηλαδη θα μαθενουμε και αλλα πολλα τα οποια θα απορίπτουν τα πάλια που θεωρουσαμε σωστα.. οποτε μην φερνουμε σαν αποδεικτικο στοιχειο την οποια εμπειρια καποιου , για να περασει αυτο που υποστηρίζουμε... ολοι αρχαρειοι ημαστε...
Νομίζω πως απάντησα σε αυτό ακριβώς παραπάνω, αναφέροντας ότι τα 8.500K της Grolux είναι τεχνητά και δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης με τα ίδια Κέλβιν μιας άλλης λάμπας...
Επειδή έγραψες την πρόταση "όλοι στην πραγματικότητα κάνουμε οτι θεωρουμε εμεις σωστο και οτι μας πλασάρουν οι άλλοι.. και όχι αυτο που πραγματικα χρειάζεται", μάλλον μπερδεύεις το GAB με κάποιους άλλους κερδοσκοπικούς ιστότοπους...
Το GAB δεν έχει δώσει τα χέρια με κανένα μαγαζί και με κανέναν πετσοπά της κακιάς ώρας (αυτούς με τα χρυσόψαρα στις γυάλες και τους μονομάχους στα ποτηράκια) με σκοπό να προωθεί κατ' αποκλειστικότητα αυτούς και τα προϊόντα τους με πλάγιο ή/και υπόγειο τρόπο και ως αντάλλαγμα αυτοί να το χαρτζιλικώνουνε!
Βάση του παραπάνω, εδώ στο φόρουμ που βρισκόμαστε, τα παιδιά δίνουν πληροφορίες μόνο βασισμένες σε γνώσεις και εμπειρία, χωρίς να καθοδηγούνται από κανέναν έμπορο και από καμία στοχευμένη "άνωθεν" οδηγία...
Δυστυχώς, η θερμοκρασία χρώματος χρησιμοποιείται, λανθασμένα ΙΜΗΟ, σαν ένδειξη για την καταλληλότητα των λαμπτήρων στο φυτεμένο και αποπροσανατολίζει αντί να βοηθάει.
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=799973&postcount=18
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=796743&postcount=12
Επίσης, για τον υπολογισμό των W/lt (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ χονδρικός υπολογισμός) παίζουν ρόλο περισσότερο το σχετικό ύψος του ενυδρείου (σε σύγκριση με τα λίτρα του) και όχι η καθαρή ποσότητα του νερού.
Αντίθετα, με μετρήσεις, έχει αποδειχτεί ότι είτε γεμάτο είτε άδειο, ένα ενυδρείο έχει πρακτικά τα ίδια PAR.
Φίλε NosPanos από τη στιγμή που εσύ έχεις το ίδιο ενυδρείο και έχεις ήδη μια λάμπα grolux πες μας, τα φυτά που βρίσκονται ακριβώς από κάτω της (και φωτίζονται μόνο από αυτήν) πώς αναπτύσσονται; Δείχνουν καθόλου σημάδια υπερβολικού φωτισμού;
φίλε nospanos δεν σου την λέω.. μην το παίρνεις στραβά...
-αυτο που έγραψα ειναι απλό και αναφέρομαι σε συγκεκριμένο πράγμα, δεν έχω διάθεση να θίξω κανένα ουτε να τον προσβάλω..
-λάθος μου που έγραψα ''όλοι οι έμπειροι'' δεν ήταν όλοι αλλά αρκετοί...
.... νομίζω ήμουν σαφείς...
ααα... και πολλοί άλλοι έμπειροι λέγανε οτι η απλές 830-840-865 ειναι μια χαρά με πολύ καλά αποτελέσματα στα φυτά απο τα πιο απλά εως τα πιο δύσκολα.. αρκη το φώς να επαρκεί σε 'ποσότητα' watt-lumen-ισχύς... σε συνδυασμό όμως με λίπανση και co2, τα άλλα τα ''ιδικά'' δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε και πολύ...
λέγοντας ''πλασάρουν'' εννοώ της αιτερίες και όχι τα παιδιά του φόρουμ.. η sylvania πλασάρη τωρα ως ιδικη για φυτα την grolux στα 8500κ παλια άλλα έκανε και στο μέλλον άλλα θα κάνει.. η τεχνολογία εξελήσετε.. έχεις παρεξιγησει οτι έγραψα και δεν συνεχίζω γιατι βάζεις λόγια που δεν είπα...
Επίσης, για τον υπολογισμό των W/lt (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ χονδρικός υπολογισμός) παίζουν ρόλο περισσότερο το σχετικό ύψος του ενυδρείου (σε σύγκριση με τα λίτρα του) και όχι η καθαρή ποσότητα του νερού.
Αντίθετα, με μετρήσεις, έχει αποδειχτεί ότι είτε γεμάτο είτε άδειο, ένα ενυδρείο έχει πρακτικά τα ίδια PAR.
Όπως και να 'χει επειδή είμαστε χομπίστες και όχι επιστήμονες, γι αυτό και πιστεύω ότι "καλυπτόμαστε" με χοντρικούς υπολογισμούς και μερικούς μπούσουλες όπως είναι το watt ανά λίτρο, η θερμοκρασία χρώματος (βαθμοί Κέλβιν), κ.α. κι ας ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνονται με ακρίβεια πάντα. Μετέπειτα, αν θέλουμε να το ψάξουμε λίγο περισσότερο λαμβάνουμε υπ'όψιν μας και αυτά που προανέφερες (Lumen, Lux, PAR)...
Πάνω σε αυτό που ανέφερες για τα ίδια PAR που έχει ένα ενυδρείο σε όποια φάση και να είναι, το έχεις ψάξει καθόλου τι σενάριο παίζει με τις σκιές που δημιουργούνται? γιατί η λογική μου λέει ότι αν μια επιφάνεια φωτίζεται λιγότερο τότε επόμενο είναι ότι "εκτείθεται" και σε λιγότερα PAR...
Φίλε NosPanos από τη στιγμή που εσύ έχεις το ίδιο ενυδρείο και έχεις ήδη μια λάμπα grolux πες μας, τα φυτά που βρίσκονται ακριβώς από κάτω της (και φωτίζονται μόνο από αυτήν) πώς αναπτύσσονται; Δείχνουν καθόλου σημάδια υπερβολικού φωτισμού;
Δεν παρατηρώ κάτι περίεργο στα πίσω φυτά, εκεί όπου έχω τη Grolux, είναι ok από πυκνότητα φυλλώματος και ανάπτυξη ;)
Όσο είχα και τις 2 λάμπες Grolux, αν εξαιρέσω τις άλγες, τα φυτά δεν αναπτύσσονταν σε ύψος και γενικότερα δεν είχαν τους σωστούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τώρα που έχω 1 Grolux και 1 λευκή. Ίσως να έπαιζε ρόλο η απουσία του φωτισμού πλήρους φάσματος, του "λευκού" φωτισμού κοινώς...
Ένα άλλο που είχα παρατηρήσει ήταν ότι στα κόκκινα φυτά τονίζονταν τα χρώματά τους (γνωστό αποτέλεσμα) αλλά τα πράσινα φυτά φαινόντουσαν σαν ξεθωριασμένα και αλλοιωνόταν το πράσινο οπτικό αποτέλεσμα που θα είχαν υπό το φως μιας λευκής ή κιτρινωπής λάμπας.
Γενικότερα για όσα έχω πει για τις λάμπες Grolux θέλω να συνοψήσω μέσα σε λίγες γραμμές ότι από τη στιγμή που πρόκειται για εξειδικευμένη λάμπα ανάπτυξης φυτών δε θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η κύρια πηγή φωτισμού στο ενυδρείο μας παρά μόνο συμπληρωματική στον φωτισμό του φυσικού περιβάλλοντος που προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε.
Το πόσο πολύ θα ευνοήσει τις άλγες εξαρτάται από την συνολική ένταση φωτός που παράγουν ο/οι λαμπτήρας/ες. Γι αυτό έκανα λόγο για ενυδρεία που έχουν μέτριο προς χαμηλό ή απλά χαμηλό φωτισμό, διότι εκεί ελαχιστοποιούνται κατά πολύ οι πιθανότητες για ανάπτυξη άλγεων από ευθύνη του φωτισμού και μόνο ωφέλη για τα φυτά μας μπορεί να μας προσφέρει η Grolux σε αυτή την περίπτωση.
Πάνω σε αυτό που ανέφερες για τα ίδια PAR που έχει ένα ενυδρείο σε όποια φάση και να είναι, το έχεις ψάξει καθόλου τι σενάριο παίζει με τις σκιές που δημιουργούνται? γιατί η λογική μου λέει ότι αν μια επιφάνεια φωτίζεται λιγότερο τότε επόμενο είναι ότι "εκτείθεται" και σε λιγότερα PAR...
....
Γενικότερα για όσα έχω πει για τις λάμπες Grolux θέλω να συνοψήσω μέσα σε λίγες γραμμές ότι από τη στιγμή που πρόκειται για εξειδικευμένη λάμπα ανάπτυξης φυτών δε θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η κύρια πηγή φωτισμού στο ενυδρείο μας παρά μόνο συμπληρωματική στον φωτισμό του φυσικού περιβάλλοντος που προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε.
Το πόσο πολύ θα ευνοήσει τις άλγες εξαρτάται από την συνολική ένταση φωτός που παράγουν ο/οι λαμπτήρας/ες. Γι αυτό έκανα λόγο για ενυδρεία που έχουν μέτριο προς χαμηλό ή απλά χαμηλό φωτισμό, διότι εκεί ελαχιστοποιούνται κατά πολύ οι πιθανότητες για ανάπτυξη άλγεων από ευθύνη του φωτισμού και μόνο ωφέλη για τα φυτά μας μπορεί να μας προσφέρει η Grolux σε αυτή την περίπτωση.
1. Οι τυχόν σκίαση δεν σχετίζεται με τα πόσα είναι τα πραγματικά λίτρα του νερού ή όχι, αλλά από την φυτοφόρτιση και το aquascaping. Και τα δύο είναι, ευτυχώς, εύκολα αντιληπτά από τον καθένα. Αντίθετα πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όσο ψηλότερο το ενυδρείο (με σταθερά τα λίτρα πάντα) τόσο περισσότερο φως διαχέεται, χάνεται από τα πλάγια κλπ. του ενυδρείου, οπότε τόσο περισσότερα (αναλογικά) W/lt χρειάζεται.
Εδώ (http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=184368)μπορεί κάποιος να διαβάσει πολλές πληροφορίες για φωτισμό κατάλληλο για φυτά.
2. Θα γράψω κάτι που θα φανεί ίσως υπερβολικό, αλλά φοβάμαι ότι έτσι είναι: Καμία λάμπα φθορισμού δεν έχει (ούτε θα μπορέσει ποτέ) να έχει φυσικό φως για τα ζωντανά μας. Οι λάμπες φθορισμού (και ως ένα βαθμό και τα led) αποτελούνται από ένα σύνολο μονοχρωματικών πηγών (οι διάφοροι φώσφοροι) που έχουν σχεδιαστεί (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία ανάλογα και με το κόστος ή την κατανάλωση) να 'ξεγελούν' το ανθρώπινο μάτι ώστε να νομίζουμε ότι το φως τους είναι λευκό. Τα ζωντανά μας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να το θεωρούν λευκό (εκτός αν έχουν τα ίδια ακριβώς κωνία στο μάτι τους με εμάς- πράγμα απίθανό αφού ακόμα και τα ανώτερα θηλαστικά διαφέρουν).
Οι λάμπες που είναι ειδικές για την ανάπτυξη των φυτών έχουν προσαρμόσει το χρωματικό τους φάσμα στις ανάγκες των φυτών θυσιάζοντας τις χρωματικές ανάγκες του ανθρώπου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες λάμπες για τις ανάγκες των κιχλίδων ή άλλων ψαριών.
Από τη στιγμή που εσύ έχεις το ίδιο ενυδρείο με τον νηματοθέτη και χρησιμοποιείς μια λάμπα grolux και είσαι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη των φυτών που βρίσκονται ακριβώς από κάτω από την grolux και συνεπώς φωτίζονται αποκλειστικά από αυτήν, αυτό μας λέει ότι η λάμπα αυτή δεν βγάζει υπερβολικά έντονο φωτισμό για το ενυδρείο σας.
τελικά κατέληξες ποιες θα βάλεις? έκανες κάτι?
Τι να κανω ξερω και εγω?ουτε και εγω ξερω τι να κανω...εχω μπερδευτ πολυ...σιγουρα η μια θα ειναι grolux η αλλη μου ειπατε juwel nature για να φερω το χρωματισμο σωστα,σε κανενα μαγαζι ομως δεν μπορεσα να βρω και τις δυο μαζι,ειμαι αθηνα τωρα μπορειται να μου πειτε ενα μαγαζι που να εχει δυο συμβατες λαμπες?σιγουρα η μια grolux Και η αλλη τι εκτος απο juwel nature υπαρχει κατι??2 grolux να πω την αληθεια δεν μου αρεσει ο φωτισμος ο ροζε..ας μου πει οποιος ξερει..Μπορω να βαλω ας πουμε αυτες τις δυο (η μια ταιριαζει νομιζω και η αλλη) http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0 ...... http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/aquastar-t5/aquastar-fh028w-t5-l8-0002822-detail?Itemid=0 ?Η ξεφευγω στα kelvin?αν και η δευτερη λεει οτι συνισταται σε θερμοκηπια και κηπους...
επισεις nospanos ειπες εχουμε ιδιο ενυδρειο,εσυ τι λαμπες εχεις?
Φυσικά και μπορείς να βάλεις gro-lux και aquastar μαζί!
Καλά μην τρελαίνεσαι..
αφού δεν σου αρέσει να ειναι και η δύο grolux η μια να είναι όποια βρείς απο 3000κ-10.000kelvin
αν πάλι δεν βρίσκεις τίποτε από τα παραπάνω, η δεν σου αρέσει κάτι βάλε όποια λάμπα βρείς απλή χωρίς πολλά-πολλά απο 4000κ-6500κ , που να μπαίνει στο φωτ/κο σου..
ααα.. και αυτές που είχε απο την μαμά του μην νομίζεις οτι φταίνε για την άλγη..
οκ τοτε....θα το ψαξω,ειμαι αθηνα και θα παω να δω στα πετς...ολο και κατι θα βρω πιστευω...
Με αυτες τις λαμπες εκτος απο diy co2 και seachem flourish τι αλλο να αγορασω;για το πολυ εως μετρια φυτα...;;;
προς το παρών τίποτα.. πάρε και καμιά ταμπλέτα λιπάσματος για το υπόστρωμα.
αν χρειαστείς και κάποιο συμπλήρωμα σε ιχνοστοιχεία , σίδηρο , κάλιο θα στο δείξουν τα φυτά με τον καιρό, ανάλογα την ανάπτυξη τους...
ποιες λάμπες πήρες?
Δεν πηρα ακομη αυριο θα παω να ωαξω.να δω κ εκει τι θα μ πουνε.εχετε να προτεινεται καπο πετ σοπ;σιγουρα η μια grolux η αλκη θ προσπαθησω να ειναι αναμεσα στα 4100 η 6500Κ .για να μην εχω ροζ φωτισμο...
Αθήνα είσαι? δεν ξέρω απο εκεί... ψάξε στο ίντερνετ της σελίδες τον πετ , πάρε τηλ. και ρώτα ποιος της έχει..
Δεν πηρα ακομη αυριο θα παω να ωαξω.να δω κ εκει τι θα μ πουνε.εχετε να προτεινεται καπο πετ σοπ;σιγουρα η μια grolux η αλκη θ προσπαθησω να ειναι αναμεσα στα 4100 η 6500Κ .για να μην εχω ροζ φωτισμο...
Εδώ (http://lentzoslampes.gr (http://lentzoslampes.gr/?lang=gr)) για Sylvania Grolux 28W 59cm
Εδώ (http://www.petsupermarket.gr (http://www.petsupermarket.gr/3197/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/juwel-lamp-t5-nature-590-mm-28w.html)) για Juwel
nospanos μιας και εισαι απο αθηνα,ξερεις μοιπως με ποια αλλη μπορω να βολευτω για να μην πηγαινω σε 2 pet shop?δηλαδη εκτος την grolux καποια αλλη που να μου κανει,αλλιως οκ θα παω και στα δυο να της παρω..επισεις εσυ λες θα χρειαστω τπτ αλλο εκτος απο seachem flurish και co2?
nospanos μιας και εισαι απο αθηνα,ξερεις μοιπως με ποια αλλη μπορω να βολευτω για να μην πηγαινω σε 2 pet shop?δηλαδη εκτος την grolux καποια αλλη που να μου κανει,αλλιως οκ θα παω και στα δυο να της παρω..επισεις εσυ λες θα χρειαστω τπτ αλλο εκτος απο seachem flurish και co2?
Δεν τις έχει το ίδιο μαγαζί και τις 2, αναγκαστικά θα πας σε 2... είσαι ok με το Flourish
Το ειπα και το ξαναλέω , οι απλές λάμπες φθορισμου οσραμ -philips κανου εξισου την ιδια δουλεια....
Για να δουμε με τις ειδικές λαμπες τι αλγες θα αποκτησεις... :D
ok σας ευχαριστρω και παλι κατι τελευταιο σχετικα με την λιπανσ,να παρω seachem flurish ή και excel??ταμπλετες βυθου ποιες προτειναιται?
Το ειπα και το ξαναλέω , οι απλές λάμπες φθορισμου οσραμ -philips κανου εξισου την ιδια δουλεια....
Για να δουμε με τις ειδικές λαμπες τι αλγες θα αποκτησεις... :D
θα το δουμε :) αλλα νομιζω δεν εχει στις διαστασεις που θελω ..28w και 59μμ h osram κ η philips
πηρα την juwel την nature και ψαχνω καπου εδω στα δυτικα η μεσα αθηνα μοιπως βρω καποιο μαγαζι με gro lux t5 28w
Ναι πηρα και την αλλη λαμπα τις εχω βαλει,να ρωτησω κατι ακομα χρησημοποιω αναταραχη στην επιφανεια εχω και αεραντλια μπορω να την βαλω η θα επηρεασει καπου στα φυτα η στα ψαρια??εριξα και flourish
η αεραντλια ειναι περιτη, διωχνει και το co2... λιπασμα με μετρο μεχρι ν παρουν μπρος τα φυτα να βαζεις το 1/3 της δοσεις .. με τον καιρο θα αυξανεις την δοση αν το ζητανε τα φυτα. ολα αυτα ειναι πολυ γενικα . κανε μια παρουσιαση πως το εχεις τωρα.
προς στιγμην απο μετρησεις ειμαι οκ οπως παντα απο φυτα εχω 2 echinodorus και 2 τοματιες,κατω εχω αμμο,diy co2 και σημερα εριξα πρωτη φορα flourish...απο ψαρια εχω 8 χηρες προς ωρας,και σκεφτομαι τι αλλο μπορω να βαλω,ειχα και ξυλο μεσα με ανουμπια νανα αλλα το εβγαλα και το εβαλα σε ενα αλλο ενυδρειο γιατι ειχα προβλημα και μετα μου ειπαν οτι δεν εκανε να εχω την ανουμπια απευθειας στο φως κατι τετοιο γιατι εβλεπα χαλουσε κιτρινιζαν τα φυλλα βασικα και εδω και 3 μηνες που το εχω στο αλλο ολα καλα,το θεμα ειναι οτι εδινε λιγο εως αρκετη ομοργια στο ενυδρειο το μεγαλο που εχω και τωρα το βλεπω πολυ φτωχο το ενυδρειο γιατι εχει μονο 2 φυτα :( και σκεφτομαι να το ξαναβαλω, (επισεις εαν δεν ειχα co2 θα υπηρχε προβλημα εαν εβαζα την αεραντλια συνεχεια)?
ποσο λιπασμα εβαλες? τα φυτα ειναι πολυ λιγα ..... καλυτερα μεχρι να βα λεις αρκετα φυτα μην ριχνεις υγρο αλλα παρε σε ταμπλετες και βαλτες 5 εκατοστα απο την ριζα.
...2 ml ειναι η κανονικη δοση για τα λιτρα σου! φανταζομαι εχεις το πληρες λιπασμα.. ε.? το flourish ειναι πολυ πλουσιο σε στοιχεια , θελει προσοχη στην ποσοτητα. αν το συνεχισεις να βαζεις για αρχη 1ml καθε 5 μερες..
μαλιστα δεν το ηξερα,οποτε θα βαλω μετα απο δεκα μερες τωρα
θα παω να βρω και ξυλα σημερα μου ειπαν ειναι καταλληλα απο βελανιδια και απο πλατανο και σκεφτομαι να βρω και να βαλω...για να τα φυτεψω
αν δεν το γεμισεις με φυτα παλι θα εχεις προβλημα με αλγες! τα φυτα που εχεις τωρα απορροφουν ελαχιστα θρεπτικα και σε συνδιασμο με το φως και την λιπανση η αλγη θα κανει παρτι.. βαλε βαλισνεριες,κερατοφυλλο,ελοντεα.. οτι βρεις , για αρχη αυτα τα φυτα ειναι ρουφηχτρες θρεπτικων , δεν αφηνουν την αλγη να πολλαπλασιαστει, σιγα σιγα βαζεις και οτι αλλο σου αρεσει ενω μαθαινεις να λιπαινεις σωστα.
αν δεν το γεμισεις με φυτα παλι θα εχεις προβλημα με αλγες! τα φυτα που εχεις τωρα απορροφουν ελαχιστα θρεπτικα και σε συνδιασμο με το φως και την λιπανση η αλγη θα κανει παρτι.. βαλε βαλισνεριες,κερατοφυλλο,ελοντεα.. οτι βρεις , για αρχη αυτα τα φυτα ειναι ρουφηχτρες θρεπτικων , δεν αφηνουν την αλγη να πολλαπλασιαστει, σιγα σιγα βαζεις και οτι αλλο σου αρεσει ενω μαθαινεις να λιπαινεις σωστα.
+ 1 !
οκ πηρα και κερατοφυλλο απο το αλλο ενυδρειο και εβαλα...
να κανω μια ερωτηση ακομα ψαχνοντας βρηκα
https://www.e-revma.gr/?item=518764
https://www.e-revma.gr/?item=542793
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-grolux-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0 ...
Εκτος τις διαφορες στα Kelvin τι αλλες διαφορες υπαρχουν?γιατι ειδα ειναι πιο μακρυα το μηκος της,και δεν μου κανουν αλλιως θα επερνας τις αλλες...
να κανω μια ερωτηση ακομα ψαχνοντας βρηκα
https://www.e-revma.gr/?item=518764
https://www.e-revma.gr/?item=542793
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/fotismos/lamptires-enydreion/sylvania-enydreion/sylvania-t5/sylvania-grolux-t5/sylvania-gro-lux-f28w-t5-gro-lux-detail?Itemid=0 ...
Εκτος τις διαφορες στα Kelvin τι αλλες διαφορες υπαρχουν?γιατι ειδα ειναι πιο μακρυα το μηκος της,και δεν μου κανουν αλλιως θα επερνας τις αλλες...
η τελευταία μόνο κάνει για το Juwel.. οι άλλες δε μπαίνουν λόγω μήκους.
η μεγαλη διαφορα τιμης σε τι οφειλται ακριβος?μονο στο μηκος?
Η μία είναι "ειδική" λάμπα - ενυδρειακή ενώ οι άλλες οι κοινές λευκές που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας
Στην ουσια ειναι το ιδιο!
πως τα πας με τα φυτά και το ενυδρείο γενικότερα?
μεχρι στιγμης δοξα τον θεο παιδια ολα καλα...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.