Επιστροφή στο Forum : D.I.Y. Moonlight
Να πω ότι η κατασκευή έγινε μετά από το μικρόβιο που μου έβαλε ο Σωτήρης (sotzoe) .Τα υλικά όλης της κατασκευές κοστίζουν 12 ευρώ και είναι τα εξής .α) Cold cathode light blue 300 mm από το "πλαισιο"και β)ένας μετασχηματιστής 12Volt 500 mA από το "Praktiker". Cold cathode light blue 300 mm ένας μικρός καθοδικός σωλήνας που βασικά χρησιμοποιείται για τον φωτισμό του εσωτερικού ενός PC (υπολογιστή).H Κατασκευή είναι απλή ..συνδέουμε τον σωλήνα στον inverter και αυτόν στον μετασχηματιστή .Όλα τα βύσματα περιλαμβάνονται στην συσκευασία του σωλήνα και το μονό που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε το καλώδιο που οδηγεί σε βύσμα για τον υπολογιστή και να το συνδέσετε στον μετασχηματιστή... Προσοχή Η έξοδος του Inverter Που συνδεεται στον καθοδικό σωλήνα βγάζει 600 Volt..
Πολλα κουτια για pc ερχονται με τετοιες λαμπες...
Για τα 600volt δεν θα ανυσηxουσα ιδιαιτερα τοσο γιατι δεν εχουν καθολου ρευμα, οσο και γιατι ειναι floating (ασε που καμμια 150ρια θα ειναι..οχι 600)
Σαν ιδεα ειναι παντως πολυ καλη. Το μονο μεινοεκτημα ειναι οτι η λαμπα ειναι σχετικα μεγαλη και λεπτη και κινδυνευει να σπασει κατα λαθος σε καμμια αλλαγη νερου, aquascaping κλπ.
ρε παιδια επειδη μαρεσει η ιδεα μπορειτε να δωσετε που μπορω να βρω τη λαμπα αυτη και ολα τα εξαρτηματα?ενα σχεδιο θα ηταν τελειο!
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804228
(σχεδον) Ετοιμο moonlight με 4 euro..
επειδη με το e-shoping δεν τα παω πολυ καλα σε καταστηματα με ηλεκτρονικα και ειδη υπολογιστων θα μπορουσα να βρω μια τετοια λαμπα?ο μετασχηματιστης ειναι σαν και αυτον που χρισιμοποιουμε για τον υπολοιπο φωτισμο σωστα?θα μπορουσα να βαλω εναν κοινο αλλα τωρα να βρω τη λαμπα θελω πρωτα και αν υπαρχει σημειο πωλησης στην αθηνα
Σε καταστημα με ειδη υπολογιστων μονον.
Το συγκεκριμενο που αναφερω εχει και καταστημα λιανικης στο μαρουσι.
Τι εννοεις μετασχηματιστης για τον υπολοιπο φωτισμο?
Τι φωτισμο εχεις?
Ο φωτισμος φθορισμου χρησιμοποιει μπαλαστ (το οποιο ειναι αλλο πραγμα)
Χρειαζεσαι τροφοδοτικο 12vdc 500ma. ΟΧΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ.
οκ επειδη με τα ηλεκτρολογικα καλλα τα παω απλα δεν καταλαβαινω τις ορολογιες που χρισιμοποιουνται καμια φορα εχω 3 λαμπες 18watt μια arcadia και 2 sera για φυτα επειδη τις εχω στο καπακι μεσα με ολοκληρη την σιδερενια βαση την οποια θα εβαζες σε ενα ταβανι και δεν ασχοληθηκα με συνδεσμολογια ξερω απλα οτι η βαση εχει μεσα τα σταρτερ και ασπρα σιδερενια κουτακια τα οποια νομιζα ηταν μετασχηματιστες αλλα τα λενε μπαλαστ μου λες και αν δεν ειναι δυσκολο τι ακριβως ρολο βαρανε πολυ συνοπτικα και απλα!ο μετασχηματιστης που αναφερει ο niar71 ειναι ενα απλος που μετασχηματιζει εναλλασομενο σε 12αρι συνεχες ετσι?τα inverter τι ειναι?συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα ειναι ενα θεμα που αγνοω με τα ηλεκτρολογικα καθως πειρα ετοιμες τις βασεις οπως ειπα και δεν ασχοληθηκα παραπανω!η βοηθεια σου πολυτιμη netblues αν και ξερω οτι σε κουραζω?!
Η συνδεσμολογια για τον φθορισμο εχει αναλυθει εδω.
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=4277
Το inventer συνηθως παραγει 220V AC απο μπαταριες.
Ενα τροφοδοτικο παραγει συνεχες ρευμα (συνηθως απο 220v AC)
Ενας μετασχηματιστης αλλαζει την εναλλασομενη ταση απο μια τιμη σε μια αλλη.
το μπαλαστ ειναι ενα πηνιο το οποιο κανει δυο δουλειες..
Στην αρχη παραγει υψηλη ταση για να αναψει η λαμπα (σε συνδιασμο με το starter) και μετα περιοριζει το ρευμα για να μην υπεροδηγηθει η λαμπα φθορισμου.
και τα inverter τι πολο εχουν στη συγκεκριμενη κατασκευη του moonlight?ο μετασχηματιστης δηλαδη αυτος που βαζαμε στη μπριζα μικροι και τον συνδεαμε στο ραδιοφωνακι για να μην καιει μπαταριες ειναι αλλο πραγμα?γιατι τοτε θα επρεπε να το λεν τροφοδοτικο οπως μου τα λες!ενα σχημα για το moon light συγκεκριμενα θα ηταν σα σωσιβιο στη θαλασσα των αποριων μου!!!!<τι ειπα ο ανθρωπας>
το inverter ειναι μερος της λαμπας που περιγραφει ο niar και χρειαζεται για να αναψει η λαμπα φθορισμου.
Θεωρησε οτι ειναι μερος της λαμπας
Αυτο που βαζατε στην πριζα στο ραδιοφωνακι αντι γα μπαταριες ηταν τροφοδοτικο.. (κακως το λεγατε μετασχηματιστη.)
το τροφοδοτικο εχει + και -, το ιδιο και το λαμπακι/συστημα moonlight
to + sto + kai to - sto -
Τοσο απλα.
οκ ευχαριστω για τη βοηθεια ξεκαθαρισα πολλα!!!
το συστημα αυτο απο ποσα λαμπακια αποτελειται και σε τι ενυδρειο το εφαρμοσες; και εγω προσπαθησα με χυμα led στο 400αρι μου αλλα ματαια.δεν περναει το φως....
το συστημα αυτο απο ποσα λαμπακια αποτελειται και σε τι ενυδρειο το εφαρμοσες; και εγω προσπαθησα με χυμα led στο 400αρι μου αλλα ματαια.δεν περναει το φως....
Μπορείς να έχεις 4 led μπορεις να έχεις και 12
Ρίξε μια ματιά εδώ
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4364868122&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcNein__Stores
και εγω ρε Lasal τα δοκιμασα αυτα με προβολακι που εχει μεσα 8 λεντακια στα 220 βολτ, αλλα το φως δεν φτανει με τιποτα στον πατο και κανουν και 20 € το ενα κομπλε με το ντουι του, μηπως μας δουλευουν λιγο οι γερμανοι;
και εγω ρε Lasal τα δοκιμασα αυτα με προβολακι που εχει μεσα 8 λεντακια στα 220 βολτ, αλλα το φως δεν φτανει με τιποτα στον πατο και κανουν και 20 € το ενα κομπλε με το ντουι του, μηπως μας δουλευουν λιγο οι γερμανοι;
Αααααααααα για κατσε φρόνιμα :smt065
Λίγο σεβασμος 8) :smt018
Εχω καιρό να στα χ$#% :smt035 :smt035 :smt035 :smt035
Λοιπον Νίκο
Ηρθε ο καιρός να αλλάξεις φακούς επαφης. :smt119
Το λινκ που σου έδωσα εχει 5 led χ 4 σύνολο 20 leds
Ετσι για να βλέπεις τι γράφω
Ξαναδέστο
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4364868122&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcNein__Stores
Τα led αυτα οδηγούνται απο 0-12v απο τροφοδοτικό.
Ξέρω ξέρω μην με ευχαριστείς
:smt041 :smt038 :smt041 :smt038 :smt039 -+5
ΥΓ.
Το τεφτέρι όπου εχω γραμμένους τους καφεδες που θα κεράσεις άρχισε να γεμίζει
+-8 :smt091
εχεις αρχισει να γερνας και να παραξενευεις. :twisted: :twisted: ... Μαλλον απο τα πολλα χημικα που χρησιμοποιεις στα νερα σου εχεις αρχισει να επηρρεαζεσαι.... Ειναι δυνατον η δεσμαιδα απο 5 12βολτα λεντακια να περνα ως τον πατο και η δεσμιδα απο 8 220βολτα να μην περνα; Αυτο λεω :wink: , τωρα αν βαλω παραπανω προβολακια δεν θα αλλαξει το βαθος διεισδυσης αλλα μονο η συνολικη ενταση φωτισμου. Δες το site που μου εστειλες και θα καταλαβεις τι εννοω....Οσο για τους καφεδες με μεγαλη μου χαρα να σε κερασω οσους θελεις , μου περισσευει πολυ νερο απο το φιλτρο τυρφης που μου προτεινες :P :P :P
Να με συγχωρει η χαρη σας, αλλα λεντακια (LED) στα 220 volt ακομα δεν κατασκευαστηκαν. Το οτ μπορει να ερχονται με ενσωματωμενο τροφοδοτικο ειναι ενα αλλο θεμα.
Θα ηταν καλυτερο να μιλαγαμε για led υψηλης αποδοσης ή /και με φακο εστιασης και ανακλαστηρα.. Αυτο θα εκανε πολυ μεγαλη διαφορα.
και ομως , υπαρχουν και τα αγορασα , ειναι ακριβως οπως η λαμπα απο τα σποτακια μονο που μεσα εχει 8 λεντακια. Τη συνδεεις σε ντουι για σποτακι και απευθεια στο ρευμα . Πιστεψε με εχω βγαλει πολυτεχνειο και ξερω να ξεχωριζω μετασχηματιστες και ανορθωτες :lol: :lol: :lol:
Δεν μπορει.. κατι εχει μεσα και χαμηλωνει την ταση.. Κατευθειαν στα 220 διοδος λιγο δυσκολο..
Πρακτικα δεν αμφισβητω βεβαια οτι μπορει να μπαινει κατευθειαν στο ντουι σαν κοινη λαμπα...
λοιπον σημερα βρηκα και πιο φθηνες με 8€ το κομματι, λεγονται glorlux, GU10 blue ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 220V.... Εχει μεσα δωδεκα λεντακια και το ντουι κανει 0,50€.
Επειδή σας βλέπω και παιδεύεστε...
http://www.ultraleds.co.uk/
http://www.ultraleds.co.uk/product_info.php?cPath=26&products_id=868
Ψωνίστε αυτά που έχουν γωνία διάχυσης 15 μοίρες και φτιάχτε τα μόνοι σας με τροφοδοτικό 12V από του Μουτσιούλη και μια αντίσταση 470Ω σε σειρά.
Ή βάλτε ένα μόνο τέτοιο http://www.ultraleds.co.uk/product_info.php?cPath=50&products_id=401
Αν διαβασετε προσεκτικα αναφερω τα καταστηματα απο οπου πηρα τα υλικα και τις τιμες. O inverter βγαζει 680 Volt..
Και πόσο σίγουροι είμαστε ότι αυτό το σύστημα (Cold cathode light - blue)
δεν θα ενοχλεί τα ψάρια :?:
Σ.Σ. Το έχω πάρει ήδη και το βραδάκι θα το εγκαταστήσω :D :D :D
Αλλά να ξέρουμε κιόλας τι κάνουμε....
Και πόσο σίγουροι είμαστε ότι αυτό το σύστημα (Cold cathode light - blue)
δεν θα ενοχλεί τα ψάρια :?:
Σ.Σ. Το έχω πάρει ήδη και το βραδάκι θα το εγκαταστήσω :D :D :D
Αλλά να ξέρουμε κιόλας τι κάνουμε....
Το έχω στο ενυδρείο ένα μήνα τώρα. Όταν σβήνουν οι λάμπες τα ψάρια εξακολουθούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά με πριν. Κυκλοφορούν για λίγη ώρα και μετά ηρεμούν και λουφάζουν, εκτός από τους οτόκυκλους που κάνουν παρέλαση στο μπροστινό τζάμι. Τα cardinal χάνουν το χρώμα τους λες και είναι σκοτάδι. Άρα μάλλον δεν τα ενοχλεί...
Φιλικά, Γιώργος.
Υ.Γ. -Εγώ χρησιμοποίησα καθοδικούς σωλήνες από to e-shop.
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο.
Εγώ έβαλα στο reef μου (300lt.) και όντως δείχνει καταπληκτικό... :!:
Βέβαια δεν βρήκα 300mm, αλλά μία άλλη συσκευασία (από το Πλάισιο πάντα) που έχει 2 λάμπες 100mm η κάθε μία.
Ίσως είναι και πιό βολικό έτσι αφού μπορείς να μοιράσεις το φωτισμό σε δύο μέρη. :idea:
Όσο για το πρόβλημα του Πρύτανη, με αυτό το σύστημα δεν υπάρχει, αφού εγώ το έβαλα σε Rio 300 (δεν θυμάμαι βέβαια το ύψος του) και το φώς περνάει χαλαρά και φτάνει μέχρι κάτω... :wink:
Δεν έχω λοιπόν παρά να δώσω τα συγχαρητήριά μου
στους έχοντες την πατέντα
:smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041 :smt041
:wink:
ειχα παρει το ledaki της sharkoon απο το e-shop και χθες το δουλεψα ολη νυχτα με καλα αποτελεσματα<εφτανε μια δυνατη δεσμη στον πατο>πριν λιγο ομως που πηγα να το αναψω δεν αναβε καηκε και δεν καταλαβαινω γιατι δεν προκειται για το κοστος απλα σκοπευα να παρω κανα 3αρι ακομα....
Μέτρα με ένα πολύμετρο τη τάση βγάζει το τροφοδοτικό σου. Εμένα ρυθμισμένο στα 12V έβγαζε 16,3V και το δούλεψα στα 9V, όπου έβγαζε 11,7V.
να χα και πολυμετρο καλα θα ταν....μαλλον θα παρω κανα ποιο αξιοπιστο τροφοδοτικο
Μετα απο ενα μηνα λειτουργιας περιπου 5 ωρες καθημερινα το συστημα λυτουργει αψογα...
Και εμενα το ιδιο συστημα που μου εφτιαξε ο Niar71 δουλευει αψογα 4 ωρες καθε βραδυ .
Θα το εφαρμοσω και στο αλλο ενυδρειο μου .
Ειναι φθηνο και καλο :wink:
Μιας και εκανα χρήση της πατέντας του φίλου μας του Niar, οφείλω να ενημερώσω πως δουλειει άψογα και να τον ευχαριστήσω για την οικονομική λύση που μας έδωσε.
Thanks mate! :P
Παιδία διαβάζοντας το συγκεκριμένο topic μου ήρθε και εμένα να φτιάξω κάτι τέτοιο... Βρήκα αυτό : http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804222 . Θα κάνει δουλειά ;
Ολα αυτα για την ιδια δουλεια ειναι .. Το συγκεκριμενο αντι για λαμπα φθορισμου εχει Led. Οτι θα αναψει και θα φωτιζει το ενυδρειο ειναι σιγουρο.
Απο κει και περα, ενα πιο ρεαλιστικο moonlight θα επρεπε να βγαινει απο ενα σημειο συγκεντρωμενο και οχι απο σωληνα μακροστενο. Λεπτομερια της λεπτομεριας βεβαια.. Πρακτικα παντως για να βλεπεις την νυχτα τι συμβαινει χωρις να αναψεις τα κυριως φωτα ειναι καλό, αν και δεν θα το αφηνα αναμενο ολη τη νυχτα συνεχως...
A καλά ναι ούτε εγώ το σκέφτομαι για όλη νύχτα. Απλώς για καμιά ωρίτσα μετά τα κυρίως φώτα... Φοβάμαι μήπως με το spot είναι μία μικρή δέσμη μόνο εστιασμένη και όλο το υπόλοιπο ενυδρείο σκοτεινό.Θα υπάρχει διάχυση της δέσμης; Είναι κανείς που έχει χρησιμοποιήσει spot να δείξει καμιά φωτογραφία;
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804228 σταυρο αυτο κανει καλη δουλεια και το οτι εστιαζει σε εναν κυκλο περιπου 20εκατοστα προσωπικα μαρεσει καλυτερα αποτι τα cathode light τα οποια φωτιζουν πολυ δυνατα και πρεπει να τα χεις στα 3 volt και το σποτακι εφαρμοζει και ποιο ευκολα στο καπακι με αυτοκολητο!!!
Μάλλον έχεις δίκιο φίλε steady. Είναι πιο ρεαλιστικό νομίζω άλλωστε. (Και πιο φθηνό :lol: )
Υ.Γ: Κωστή καλή συνέχεια ρε και καλή λευτεριά !!!
5 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΡΡΡΡΡΡΑΑΑΑΑΑΑΑ :D :D :D :D :D :D :D :D
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804228 σταυρο αυτο κανει καλη δουλεια και το οτι εστιαζει σε εναν κυκλο περιπου 20εκατοστα προσωπικα μαρεσει καλυτερα αποτι τα cathode light τα οποια φωτιζουν πολυ δυνατα και πρεπει να τα χεις στα 3 volt και το σποτακι εφαρμοζει και ποιο ευκολα στο καπακι με αυτοκολητο!!!
Για εμας τους ασχετους με τα ηλεκτρικα/ηλεκτρονικα...που συνδεεται ::
Σε μετασχηματιστη ;;
με ενα απλο τροφοδοτικο το συνδεεις ενα τετοιο
Μ'αρέσει η επιλογή του ντεκόρ σου, ο κροκόδειλος και το ειδικό εργαλείο 'δεν θυμάμαι πως το λένε" για τη στέκα του μπιλιάρδου....
ειναι λιγο ξεκαρφωτα αλλα τυχαια εγινε!!!!!!! :D :D :D :D :D !τι ποιο λογικο για ντεκορ τροφοδοτικου απο μαντεκα και ενα κροκοδειλο!!!!!!!!!!
Τεμπεσιρι ! Βλέπω παίζουμε και μπιλιάρδάκι ε; Γαλλικό ή το ξενέρωτο με τις τρούπες ;;;
πριν περπατησουμε.......!απολα!!!!!!!
Moderator note :παρακληση τα ποστ σας να παραμεινουν στο θεμα το οποιο μιλαμε . τα εκτος θεματος σε ΠΜ . ευχαριστω
ένας μετασχηματιστής 12Volt 500 mA από το "Praktiker".
Δηλαδη κατι τετοιο ;;; Aυτο ομως ειναι μεχρι 9V και οχι 12V.
Υπαρχει προβλημα ;;
Και αλλαζοντας τα Volt της εξοδου αυξομειωνται η ενταση του φωτισμου ;;
george hmmy
22-11-05, 20:31
Με πτώση τάσης έχεις μείωση της έντασης του φωτισμού. Παρόλαυτα με τη συγκεκριμένη λάμπα είναι θεμιτό καθότι το φως που βγάζει είναι μπόλικο και κάθε άλλο παρά φεγγάρι είναι. Πρόσεχε την πολικότητα κατά τη σύνδεση του μετασχηματιστή με το ballast.
Λοιπον....οι δυο λαμπες με δυο διπλα καλωδια καταληγουν σε εναν "inverter"
(1) και απο εκει φευγει ενα καλωδιο και πηγαινει στο (3) που ειναι το εξαρτημα που βιδωνει πανω στο PC (δεν ξερω αν χρειαζεται στην περιπτωση μας).
Απο εκει φευγει παλι ενα καλωδιο και πηγαινει σε ενα βυσμα 4-pin αρσενικο που πανω του ειναι ενα αλλο 4-pin θυληκο.
Καπου πρεπει να κοψω και να συνδεσω με το τροφοδοτικο (μετασχηματιστη) μου.
Που κοβω ;; Συνδεω τα καλωδια μεταξυ τους και μετα βαζω μονωτικη ταινια ;
Αν ειναι πολυ το φως απο τις δυο λαμπες πως αφαιρω την μια ;
Με την πολικοτητα τι κανουμε ; Αν ειναι λαθος δεν αναβει ή κανει ΜΠΟΥΜ ;
Οσο για το τροφοδοτικο...η λαμπα θελει 12V ...αν το τροφοδοτικο ειναι 9 απλως θα δινει λιγοτερο φως...σωστα ;;
Και netblues...πως τα στηριξες στο καπακι ;; Δεν νομιζω με τις ταινιες διπλης οψεως που εχει η συσκευσια ;;;
Λοιπόν στο σημείο 2 έχει δύο βυσματάκια. Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό.Από το θηλικό βγαίνουν 2 καλώδια. Αυτά είναι για το ρεύμα. Τα συνδέεις στο τροφοδοτικό και είσαι έτοιμος. Τώρα αν τα βάλεις ανάποδα απλώς δεν θα ανάψει. Επίσης υπάρχει μία περίπτωση με τα 9 Βολτ να μην ανάψουν καθόλου αν και νομίζω οτι θα είσαι οκ. Το (3) είναι ο διακόπτης ! Αν ανοίξεις το "inverter" που λες θα δείς οτι τα καλωδιάκια που πάνε στις λάμπες είναι με κλιπ επάνω στο "inverter"
george hmmy
23-11-05, 09:18
Οι λάμπες αυτές ανάβουν και με τάση σχεδόν 5 volt απλά ενδεχομένως να μην ανάψει όλο το μήκος της λάμπας. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα. ;)
Επειδη η βαση που μπαινει το συστημα πανω στο κουτι απο το PC δεν μου χρειαζεται οπως δεν χρειαζεται και ο διακοπτης που εχει πανω της (θα συνδεθουν με χρονοδιακοπτη) λεω να το κοψω και να συνδεσω με τον μετασχηματιστη αμεσως μετα την εξοδο απο το inverter.
α. Εννοεις την εισοδο του inventer, καθοτι στην εξοδο συνδεονται οι λαμπες.
β. Δεν ειναι μετασχηματιστης αλλα (ρυθμιζομενο) τροφοδοτικο καθοτι βγαζει συνεχες ρευμα.
Λοιπον...αγορασα "ρυθμιζομενο τροφοδοτικο" 300mΑ 12V DC...εκοψα το καλωδιο πριν την "εισοδο" του inverter...το εβαλα στην πριζα και...τιποτα !!
Αλλαξα την πολικοτητα και αναψε μια χαρα.
Μειωνοντας την ταση δεν αναβει ολη η λαμπα αλλα μονο ενα της κομματι οπως πολυ σωστα ειπατε.
Κολλησα με σιλικονη στο πισω μερος του ενυδρειου εβαλα το καπακι αλλα το οπτικο αποτελεσμα δεν με ικανοποιησε.
Το φως ηταν ελαχιστο γιατι στο πισω μερος εχει αρκετα φυτα ταχειας αναπτυξης που εμποδιζουν το φως να τα διαπερασει και να φτασει χαμηλοτερα!!
Σκεφτομαι να μεταφερω τις λαμπες στο κεντρο και προς το μπροστινο μερος του ενυδρειου αλλα δεν φτανουν τα καλωδια γιατι θελω να αφησω το inverter εχω απο το καπακι γιατι δεν ειναι στεγανο.
Θα κοψω τα καλωδια...θα βαλω μια προεκταση (πιστευω ενα κομματι απλο καλωδιο να κανει) ...θα συνδεσω και θα μονωσω με ταινια και θα σας πω αν αλλαξε κατι !
george hmmy
24-11-05, 08:48
Δεν ειναι μετασχηματιστης αλλα (ρυθμιζομενο) τροφοδοτικο καθοτι βγαζει συνεχες ρευμα.
Φίλε netblues (ή Σωτήρη) εφόσον περιέχει μετασχηματιστή πολλών εξόδων (για να μη με διορθώσεις ενδιάμεσων λήψεων:D ) μπορείς να το λες (χάρην συντομίας και ευκολίας) και μετασχηματιστή. ;) To ότι βγάζει "συνεχές" είναι αποτέλεσμα της ανορθωτικής διάταξης που περιέχει, μην στεκόμαστε στις λεπτομέρειες. :cool:
Αν στειλεις την γιαγια σου (που μαλλον δεν εχει πτυχιο ηλεκτρονικου μηχανικου) σε ενα μαγαζι καπου στη καννιγος και της πεις να σου φερει ενα μετασχηματιστη 12 volt 500ma μην εκπλαγεις αν σου φερει κατι ΧΩΡΙΣ ανορθωση...
Γιαυτο το λεω και το τονιζω. Μην ξεχνας οτι πολλοι απο αυτούς που ασχολουνται με ψαρια και οχι με τεχνολογια και μας διαβαζουν, ήδη το γεγονος οτι ειναι στο internet ειναι μαλλον too much.
:rolleyes:
http://www.eshop.gr/search_per.phtml?offset=10&category=LIGHTS
1. Ποια απο αυτες τις λάμπες, πιστεύετε οτι θα δώσουν φωτισμό τέτοιο στο ενυδρείο, ώστε να τονίζονται τα χρώματα των ψαριών και φυτών , χωρίς να ενοχλεί τα ψάρια κατά την διάρκεια της νυχτας?
Θελω να βάλω μία λάμπα έτσι ώστε οταν σβήνει το κανονικό φώς, να ανάβει αυτη και να μπορώ να βλέπω μέσα στο ενυδρείο και να θαυμάζω τα ψαράκια μου, και ταυτόχρονα να μην φωτίζει και όλο το δωμάτιο. Βασικά κάτι σαν black light το φαντάζομαι.
2. Υπάρχει κανένας διπλός χρονοδιακόπτης , έτσι ώστε αυτόματα οταν σβήνουν τα κανονικά φώτα να ανάβουν τα "βραδυνα" ?
Εγω εβαλα αυτα :
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.806111
Η δουλεια σου μπορει να γινει με δυο διαφορετικους χρονοδιακοπτες.
Αυτο μου ειχε χτυπησει στο ματι και εμενα.
Ποσο μεγάλο ειναι το ενυδρείο σου? Εφτασαν οι δυο λάμπες αυτές για να το φωτίσεις?
Ρεύμα θα δώσω απο ένα AT τροφοδοτικό pc, που έχω κάπου στο πατάρι και ειναι και αχρησιμοποιήτο.
Μπορείς να ανεβάσεις μία φωτογράφια, φωτισμένο με αυτες τις λάμπες?
Γινεται και με δυο χρονοδιακοπτες, αλλα δεν θα εχει ακριβεια στο σβησιμο και αναμα, εκτος και αν παω να πάρω δύο ψηφιακούς χρονοδιακόπτες που θα ρυθμιστούν τέλεια.
Στην εσχατη των περιπτωσεων θα το κανω ετσι.
george hmmy
24-11-05, 09:38
Αν στείλω τη γιαγιά μου της λέω ένα μετασχηματιστή 220/12 συνεχές και τελειώνει το πρόβλημα... Αλλά είπαμε να μην είμαστε τόσο της λεπτομέρειας! ;) Τώρα σχετικά με τις λάμπες Αντρέα κι εγώ έχω βάλει αυτές που προτείνει ο Γιώργος και είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα. :cool:
EDIT: ένας εύκολος τρόπος να κάνεις με το που σβήνουν οι "κανονικές" να ανάβους οι νύχτας είναι με τη χρήση ενός ηλεκτρονόμου ή ρελέ ή διακόπτη ελεγχόμενου από τάση. Τα εξάντλησα όλα! :-)
Γινεται και με δυο χρονοδιακοπτες, αλλα δεν θα εχει ακριβεια στο σβησιμο και αναμα, εκτος και αν παω να πάρω δύο ψηφιακούς χρονοδιακόπτες που θα ρυθμιστούν τέλεια.
Στην εσχατη των περιπτωσεων θα το κανω ετσι.
Καλα...μην τρελλαθουμε κιολας....δεν θα γινει τιποτα αν υπαρχει και μια καθυστερηση στο αναμα και στο σβυσιμο.
Δεν χρειαζεται να γινει απολυτος συγχρονισμος !!!
Βαλε το moonlight να αναβει μιση ωρα πριν σβησουν οι λαμπες και να σβηνει μιση ωρα αφου αναψουν !!
Το ενυδρειο μου ειναι 110 λιτρα.
Για το ρυθμιζομενο τροφοδοτικο δες την φωτογραφια που ανεβασα πιο πανω (τιμη περιπου 6 ευρω αν θυμαμαι καλα).
Οσο για φωτογραφια του ενυδρειου μου...ρωτησε τον netblues που την ειδε :smt017
Καλα...μην τρελλαθουμε κιολας....δεν θα γινει τιποτα αν υπαρχει και μια καθυστερηση στο αναμα και στο σβυσιμο.
Δεν χρειαζεται να γινει απολυτος συγχρονισμος !!!
Βαλε το moonlight να αναβει μιση ωρα πριν σβησουν οι λαμπες και να σβηνει μιση ωρα αφου αναψουν !!
Καλα ντε! Μην βαρας! :)
Κάπως έτσι θα το κάνω με δυο χρονοδιακόπτες.
Το ενυδρειο μου ειναι 110 λιτρα.
Για το ρυθμιζομενο τροφοδοτικο δες την φωτογραφια που ανεβασα πιο πανω (τιμη περιπου 6 ευρω αν θυμαμαι καλα).
Θα βάλω το τροφοδοτικό απο το Pc που το έχω ήδη.
EDIT: ένας εύκολος τρόπος να κάνεις με το που σβήνουν οι "κανονικές" να ανάβους οι νύχτας είναι με τη χρήση ενός ηλεκτρονόμου ή ρελέ ή διακόπτη ελεγχόμενου από τάση. Τα εξάντλησα όλα! :-)
Αυτο σκεφτόμουν... να παίξω με κανένα ρελεδάκι!
Τώρα σχετικά με τις λάμπες Αντρέα κι εγώ έχω βάλει αυτές που προτείνει ο Γιώργος και είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα. :cool:
Τωρα παλι εγω γιατι δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα ;;
Εβαλα τις λαμπες πανω στο καπακι σε διαφορες θεσεις :
Στο πισω μερος παραλληλα την μια με την αλλη
Στο κεντρο παλι παραλληλα
Και μπροστα
Οταν ειναι πισω...σκοταδι μαυρο !!
Καπως καλυτερα ειναι στο μπροστινο μερος του ενυδρειου ... αλλα και παλι το φως φτανει μετα βιας στον πυθμενα του ενυδρειου και απλως αχνοφαινονται καποιες σκιες των ψαριων.
Ειπαμε ειναι moonlight αλλα οχι να μην βλεπουμε και τιποτα.
Μετρησα και την ταση ειναι ολα ΟΚ...12V.
:confused: :confused: :confused:
Γιατι δεν τις βάζεις μέσα στο φωτιστικό δίπλα στην κανονική λάμπα?
Δεν εχεις χώρο? Εγω εκει σκέφτομαι να τις βάλω για να ενισχύονται απο τον καθρέφτη, αλλιως ειναι λογικο να μην εχουν απόδοση.
Ειπαμε ειναι moonlight αλλα οχι να μην βλεπουμε και τιποτα.
Μετρησα και την ταση ειναι ολα ΟΚ...12V.
:confused: :confused: :confused: Ε όλο και κάποια στραβή θα έχεις κάνει δεν μπορεί....:D
Μήπως πρέπει να ξαναδεις το φως σε απόλυτο σκοτάδι?
Ε όλο και κάποια στραβή θα έχεις κάνει δεν μπορεί....:D
Λες να το βλεπω με ολα τα φωτα του δωματιου αναμμενα :smt093
Μου ηρθε η εξης ιδεα.
Μεσα στο καπακι μου εχει μονο μια λαμπα 74-75 εκατοστα. (δεν την εβγαλα για να την μετρησω)
Χωραει αλλη μια.
Γιατι να μην βαλω μια φθοριου σε black light? Το μονο που φοβαμαι ειναι οτι θα φωτιζει ολο το δωματιο.
Σιγουρα ομως θα ειναι καλυτερη δουλεια, και πιο επαγγελματικη.
Αν το φτιάξω έτσι, μπορώ με κάποιο τρόπο να μειώσω την ενταση του φωτισμου?
Αληθεια πρεπει να χρησιμοποιησω αλλο Balast ή κανει και το ιδιο?
Χμμ.. ενδιαφερον.. και βαθια φιλοσοφικο!
:D
Ανδρεα πολυ συντομα η μια λαμπα δεν θα σου φτανει, οποτε ασε τις black light για τις disco...
Φυσικα και θελει το δικο της μπαλαστ.
Για dimm σε φθορισμο, χρειαζεσαι dimm balast.
george hmmy
24-11-05, 19:21
Τωρα παλι εγω γιατι δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα ;;
Συνονόματε έχω εφαρμόσει την πατέντα με τις λάμπες αυτές σε 600 λίτρα reef ενυδρείο και αναγκάστηκα να μειώσω την έντασή τους γιατί το φως που έβγαζαν το έκαναν μέρα, εσύ πώς και δεν είσαι ευχαριστημένος? :confused:
Tελικα ή θα με τρελανετε εσεις ή θα τρελαθω μονος μου !!!
Ειπα χθες βραδυ να ξαναδοκιμασω να τοποθετησω τις λαμπες σε διαφορα μερη του καπακιου για να δω ποιο αποτελεσμα με ικανοποιει.
Επειδη ομως τα καλωδια δεν εφταναν (γιατι δεν θελω να εχω μεσα στο καπακι τον inverter λογω υγρασιας) τα εκοψα...συνδεσα ομορφα και ωραια προεκτασουλες...το βαζω στην πριζα και...μια λαμπα αναμμενη και η αλλη αναμμενη η μιση (την μιση με το που την επιανα αναβε !).
Βγαζω τις προεκτασεις...ξανα στην πριζα...αναβουν μια χαρα.
Ειπα...θα ειναι σπασμενο εσωτερικα ενα καλωδιο...βαζω αλλο...συνδεω...βαζω στην πριζα...δεν αναβει καμια λαμπα !!
Βγαζω τις προεκτασεις...ξανα στην πριζα...αναβουν μια χαρα.
Ειναι δυνατον το μηκος του καλωδιου να επηρεαζει και να μην αναβουν ;;
Ειναι δυνατον το μηκος του καλωδιου να επηρεαζει και να μην αναβουν ;;
Αν λειτουργούν σαν αντιστάσεις?
Λέω μήπως
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804202
Σημερα πήγα και πήρα απο το eshop αυτες τις λάμπες.
Η μία απο τις δύο ανάβει λιγότερο. Αλλάζω τα βύσματα τούμπα, και ξανα το ίδιο στην αλλη λάμπα. Οποτε μάλλον φταίει το μάυρο κουτάκι.
Ξερετε τίποτα για αυτο ή να ξανατρέξω στο eshop να το αλλαξω?
Edit: Τελικα απλα δεν ειναι αξιοπιστο ως κατασκευη. Οταν κουνιεται το μαυρο κουτακι και αναλογα το που παταει , τρεμοπαιζει ο φωτισμος απο τις λαμπες.
Edit 2: Το αποτελεσμα ειναι απιστευτο!!! Τις εβαλα μεσα στον καθρεφτη μαζι με την κανονικη λαμπα. Το απόγευμα θα πάω απλά στο eshop για να αλλαξω το μαυρο κουτακι, γιατι δυστηχως στην μια εξοδο του, κανει την λάμπα να τρεμοπαιζει.
Το προτίνω σε όλους! Βγάζει ενα απαλό , και χαμηλο μπλε φως!
To μαυρο κουτακι ;; Το inverter λες ;;
Ναι ! Και τωρα εχω σε αναμονη το eshop και περιμενω να συννενοηθω για την αλλαγη.
Αν λειτουργούν σαν αντιστάσεις?
Λέω μήπως
Δεν ξερω πως λειτουργουν...αλλα την απαντηση την βρηκα ψαχνοντας :
Cold Cathode FAQ'S
Q. Can the wire length from the cold cathode (ccfl) to the inverter be extended?
A. Generally speaking, no. The inverters have a pre-determined output when the length of the wire is extended it will change the load and significantly reduce the light output. Wire length is normally maximized at about 7-8 inches.
Συνονόματε έχω εφαρμόσει την πατέντα με τις λάμπες αυτές σε 600 λίτρα reef ενυδρείο και αναγκάστηκα να μειώσω την έντασή τους γιατί το φως που έβγαζαν το έκαναν μέρα, εσύ πώς και δεν είσαι ευχαριστημένος? :confused:
Mηπως μπορεις να ανεβασεις μια φωτο για να δω πως τις προσαρμοσες πανω στο καπακι σου ;;;
Και οποιος αλλος εχει φωτογραφιες παρακαλω να τις ανεβασει.
Το βραδυ θα κοιταξω να στειλω φωτογραφιες απο το δικο μου.
Εβαλα το καινούργιο inverter και ολα παιζουν αψογα.
Το αποτελεσμα με εχει ικανοποιησει απολυτα! Σκέφτομαι ομως να παίξω και με κοκκινωπες λάμπες έτσι ώστε να τονίσουν τα χρώματα απο τα ψάρια.
Θα δούμε....
Μα βρε γιωργο , ποιος σου ειπε οτι μπορεις να μακρυνεις τα καλωδια?
Στα περισσοτερα ηλεκτρονικα balast 220v γραφει οτι πρεπει τα καλωδια που τροφοδοτουν τις λαμπες το μηκος να παραμενει μικρό.
Το ιδιο ισχυει και σε αυτό που εχεις.
Το προβλημα δεν ειναι η αντισταση τους (καθοτι το ρευμα ειναι μικρό) αλλα η αυτεπαγωγή και χωρητικότητα που αυξάνει.
Το inventer παραγει εναλλασομενο ρευμα υψηλης συχνοτητας (πολυ πανω απο 50Hz) για να πετυχει υψηλο βαθμο αποδοσης. Αλλαζοντας το μηκος αλλαζει κατα πολύ η συνθετη αντισταση εξόδου με αποτέλεσμα ο ταλαντωτης (που δεν ειναι και καμμια κατασκευη της προκοπης σε αυτα τα φτηνιαρικα diy moonlight) απλα να τα παιζει τελείως.
Αν ουτε με τα original καλωδια ομως εβγαζε φως της προκοπης, τοτε ειναι μαλλον ελλατωματικό αυτό που εχεις. (Συμβαινει συχνα- ο ποιοτικος ελεγχος κοστιζει αλλη μια χουφτα ρυζι... ) :D
Γεια σου
Μηπως μπορεις να μου πεις το μηκος απο τις λαμπες σου...αν η συσκευασια περιλαμβανει 2 λαμπες....και ποσα mA ειναι !
Ευχαριστω
Το μηκος οπως λεει και στο site ειναι 30cm.
Εχει δυο λαμπες.
Τωρα για το ποσα mΑ ειναι, δεν ξερω!
Το θεμα ειναι οτι σημερα δεν αναβουν!!! Χαλασαν? Αυτο ηταν ολο? Δεν ξερω...
Παντως η ολη κατασκευη δειχνει πολυ φτηνη.
Θα δοκιμασω να παω να παρω τις αλλες, σαν αυτες που εχεις και εσυ με 10 ευρω, και αν δεν παλι, θα τα παρατησω.
Υ.γ Σβησε τα Pm σου! Εχει τιγκαρει και δεν μπορεις να πάρεις αλλα.
Υπαρχει και η ετοιμη λυση με στεγανες λαμπες και inverter !!
http://stores.ebay.co.uk/RAZER-OPTO_W0QQsspagenameZL2QQtZkm
Kοστιζει ομως κατι παραπανω !
Aλλες λυσεις :
http://stores.ebay.co.uk/Led-moonlights-4-less_W0QQssPageNameZVIStoreHeaderLinksQQtZkm?
http://stores.ebay.com/DiGiKits-com-Electronic-Components
http://stores.ebay.co.uk/MeasureExplorer_W0QQssPageNameZviQ3asibQ3astorenam eiconQQtZkm
Σημερα ψωνισα απο το eshop τις παρακατω λάμπες...
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.806118
Το αποτελεσμα ειναι Super!!!!
Ελπιζω να αντεξουν και να μην τα φτυσουν σε μια μερα σαν τις Sharkoon.
Kalhspera se olous... poly wraio themataki exete anoiksei.H lush mou fainete aplh.. pairneis mia koinh black light apo ena magazi me hlektrika. Egw toylaxiston ayto tha kanw, exw kai ena pano me diafora 3d sxhmata kai fwsfwrize xrwmata to opoio ta bei panw apo to enydreio kai tha fainete mourlia me anoixto to kapaki !! :D
Παρακληση οχι greenglish.. τα ματακια μας..
Η black light μαλλον κανει περισσοτερο για disco.
Οσο για τα διαφορα 3d σχήματα και φωσσφοριζε χρωματα , η λεξη κιτς σου λεει κατι?
+-8:D
Σημερα ψωνισα απο το eshop τις παρακατω λάμπες...
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.806118
Το αποτελεσμα ειναι Super!!!!
Ελπιζω να αντεξουν και να μην τα φτυσουν σε μια μερα σαν τις Sharkoon.
Εχω μια υποψια οτι ο κοκκινος φωτισμος, ενοχλει τα ψαρια.
Οσο καιρο τις αναβα για μια μιση ωρα μετα τα κανονικα φωτα, ειχα πολλους θανατους ψαριων.
Απο τοτε που τις εχω βγαλει απο την πριζα, οι θανατοι σταματησαν την ιδια μερα.
Υπαρχει πιθανοτητα ή ειναι ιδέα μου?
Αν αντι για Cold cathode light blue βαλουμε μια λαμπα φθωρισμου (την Philips TL-D 18W/18 Blue στην περιπτωση μου) δεν ειναι το ιδιο? Κανει η θα κανω πατατια? :smt017
18w για moonlight? Μηπως ειναι πολύ? :o..
Γενικα το θεμα της χρησιμοτητας του moonlight περιοριζεται στο να βλεπουμε τι γινεται για λιγο αφου σβησουν τα φώτα.
Αν δεν ειναι πολυ δυνατο, τοτε τα ψαρια μπορουν να κοιμηθουν.
Αλλιως τα στρεσσαρουμε χωρις λογο.
Το moonlight ξεκινησε σαν ιδεα απο τα reef. Εκει υποστηριζουν διαφοροι οτι εχει σημασία. Το κατα ποσον κανει δουλεια στην πραξη παραμενει θεμα προς συζητηση
Πηγα και πηρα και εγω δυο μπλε cold cathode tube απο το eshop και τις εβαλα και απλα το αποτελεσμα ειναι φανταστικο. τις εβαλα και πισω πισω να κανει και σκιες μπροστα απο βραχους και ψηλα φυτα και φαινεται σαν κανονικο moonlight με ωραιο εφφε. Προσεξα οτι αμα ειναι πολυ εντονο το ρυθμιζεις σε ποιο χαμηλα βολτ αλλα αμα το πας πολυ τοτε η μια λαμπα δεν ειναι τοσο φωτεινο οσο το αλλο (ασχετο αμα τυχει και σε κανονικο βολτ εβγαζε κανονικα το φως αλλα στο ασχετο τρεμοπαιζει η ειναι λιγο πιο χαμηλο το αλλο απλως σβηστο και ξανα αναψε το ειδα οτι αυτο λυθηκε το προβλημα). Εννοειται οτι οταν τα εβαλα εβαλα μπολικη σιλικονη στις ακρες εκει που κουμπονουνε τα καπακια και εκει που βγαινουνε τα καλωδια. Αυτο που λετε επισης οτι στα 12 βολτ σας βγαζει περρισσοτερο (το μετρησα και εγω με πολυμετρο) το προσεξα και εγω ασε που αμα το αφησεις σε αυτην την ρυθμιση ζεσταινεται πολυ και το inverter και ο μετασχηματιστης ετσι και εγω το αφησα στα 9 βολτ που λεει αν και μου βγαζει 10.6 στο πολυμετρο. Επισης το να το στησετε μεσα στο καπακι δεν ειναι δυσκολο εχει και τα σκρατς αλλα αμα ειναι χρισιμοποιεις και καλωδιο να ειναι και πιο σιγουρη η τοποθετηση. Τωρα ομως αποτι λετε δεν γινεται να επεκταθει το καλωδιο απο την λαμπα στο inverter λογο οτι θα τρεμοπαιζει το εχει τεσταρει σιγουρα αυτο κανεις?
εκανα το ιδιο με σιλικονη κ επιασα τις λαμπες με τα πλαστικα με το καρφι που πιανουμε καλωδια στουσ τοιχους(αναλογου μεγεθουσ).αντικατεστισα το καρφι με ψιλη ανοξοιδωτη βιδα.εδω κ 8 μην χωρις κανενα προβλημα.
sorry που ξεθάβω αυτό το ποστ 3 μήνες μετά αλλά μόλις το πρωί αγόρασα την παρακάτω λάμπα .....
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.805651
την δουλεύω με ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό και απο τις 22:00 που κλείνουν τα φώτα ήταν ανοιχτή με τάση περίπου στα 6 βόλτ .. μια και στα 12 ήταν πολύ δυνατός ο φωτισμός για τα ψάρια ...
τώρα που γύρισα αντί οι κιχλίδες να έχουν κρυφτεί στις σπηλιές τους και να πέρνουν τον υπνάκο τους όπως κάθε βράδυ τέτοια ώρα, τις είδα να είναι σε ξύπνιες και να κινηγιούνται όπως ακριβώς και όταν είναι τα κανονικά φώτα αναμένα ..... :(
μήπως τελικά ενοχλεί αυτό το φώς τα ψάρια το βράδυ ? :confused:
στους υπόποιπους που εχουν τέτοιες λάμπες πως συμπεριφέρονται τα ψάρια ? :confused: :confused:
κοιτα εχω βαλει και εγω ακριβως το ιδιο. Ναι κατα καποιο τροπο τα ψαρια θα συνεχιζουνε να ειναι δραστηρια αλλα εξαρτατε ποια. Τα cardinal που εχω μολις κλεισουνε τα κυρια φωτα μαζευονται ακριβως απο κατω τις λαμπες οπως και με τα μωρα σκαλαρακια που εχω. Τα sae συνεχιζουνε οπως πριν κλεισουνε τα φωτα. Μετα απο λιγο ομως τα cardinal πανε σιγα σιγα για υπνο αλλα οχι εντελως. απλως ειναι ωραιο σαν εφφε να το εχεις και κατα καποιο τροπο δεν στρεσαρει τοσο πολυ τα ψαρια οπως το να κλεισουνε μπαμ εντελως τα φωτα. Εγω το εχω περιπου μια με μιαμιση ωρα να δουλευει το Moonlight αφου κλεισουνε τα κυρια φωτα. Δεν θα σινιστουσα να τα εχεις ολο το βραδυ αναμμενα. Ασχετο και εγω στα 6 βολτ τα εχω μιας και ητανε πολυ δυνατο το φως και ζεσταινοτανε πολυ ο μετασχηματιστης πιο ψηλα.
ναι, ουσιαστικά είναι για λίγο διάστημα αφού κλείσουν τα κυρίως φώτα ....
απλά θα ήταν πολύ ωραίο σαν θέαμα να μπορόυσε να μείνει όλη τη νύχτα ανοιχτό ......
όχι πως θα το έβλεπα όταν θα κοιμόμουνα αλλά θα ήταν ωραίο :d
....απλά θα ήταν πολύ ωραίο σαν θέαμα να μπορόυσε να μείνει όλη τη νύχτα ανοιχτό ......όχι πως θα το έβλεπα όταν θα κοιμόμουνα αλλά θα ήταν ωραίο :d
Είμαι σίγουρος όμως, ότι τα ψάρια θα είχαν αντίθετη γνώμη... ;)
και εγώ πλέον είμαι σίγουρος για αυτό, μια και χτές που γύρισα στις 2 το βράδυ είδα πως είχα κρατήσει τα ψαράκια μου ξύπνια ώς εκείνη την ώρα ... :(
οπότε για καμια ωρίτσα αφού κλείσουν τα κυρίως φώτα είναι λογικά καλά να είναι ανοιχτό το moonlight και μετά .... στα κρεβάτια τους (σπηλίες τους) για ύπνο :smt036 :smt036
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804228
(σχεδον) Ετοιμο moonlight με 4 euro..
Δηλαδή???
Τι σχεδόν έτοιμο? Τι άλλες προσθήκες-κατασκευές θέλει?
wodan
Ερωώτηση τώρα... Μην με δείρετε αν είναι βλακεία...
Μια μικρή Black light λάμπα από αυτές που βάζουν στους υπολογιστές , δεν κάνει> Θα έχουν πρόβλημα τα ψάρια?
blacklight λαμπα κανονικη οχι δεν κανει διοτι πεταει uv ακτινες και δεν κανει καλο στα ψαρια. τωρα αμα εννοεις της neon λαμπες που εχουνε για pc αυτες ειναι ενταξει.
Για να σας βοηθησω λιγο να σας πω το εξης απλο που εκανα εγω.Μια λεντοσειρα με 20 λεντ και ενα μετασχηματιστη στα 12ν και το αποτελεσμα απλα τελειο.Το φως φτανει χαλαρα οχι μεχρι τον πατο αλλα φωτιζει και το δωματιο.!η λεντοσειρα κοστισε 20 ευρω και 3 ο μετασχηματιστης.:D
Αν είναι να μένει αναμμένο όλη νύχτα θέλει λιγότερο φως...με το ζόρι να φτάνει το φως στο πυθμένα.
Είναι στεγανή Νικ ; Σε τι μήκος υπάρχει ;
Από που την αγόρασες ;
Tην πουλανε σε μαγαζια με ηλεκτρονικα,εγω την πηρα απο τον Βασιλειαδη στους Αμπελοκηπους.Τωρα πρεπει να ειναι στεγανη καθως και η πλακετα και τα λεντ ειναι μεσα σε πλεξι.
Ερωτηση: Αν εχουμε μια λαμπα μόνο, χρησιμοποιουμε τροφοδοτικό 500mA και αν εχουμε 2 λαμπες βάζουμε τροφοδοτικό 1Α ???
Γιατι ψαχνοντας στο διαδικτυο είδα και τις 2 λυσεις. Και η μονη εξηγηση που βρκα ειναι αυτη...
mellatonin
15-01-07, 17:39
Τα ντουι δεν πρέπει να είναι στεγανά , λόγω υδρατμών? Πού θα βρεις στεγανά για σποτάκια?
stratosgeo
19-09-07, 22:30
Λαμπα cold cathode 300mm lightblue (7 euro) τροφοδοτικο 300mA (4 euro) δουλευει στα 6volt για να μην φεγγει εντονα !
Εγώ έκανα μια παρόμοια πατέντα.....
Έιχα/έχω 5-6 φορτιστές από κινητά τηλ sony ericsson, πήρα έναν φορτιστή που έγραφε ονομαστική τάση 4,5 βολτ, τον μετρησα με το πολύμετρο και χωρις φορτίο στην έξοδο είχε 5,1 βολτ, αποφάσησα ότι είναι κατάλληλος για τροφοδοτικό και ξεκίνησα το DIY moonlight...
έκοψα 2 λορίδες (φωτοαιυέσθητη) πλακέτα που χρησημοποιήται σε ηλεκτρονικές κατασκευες, την σχεδίασα και την εμφάνησα, ένωσα τις 2 λορίδες και........ έτοιμη η πλακέτα, διαστάσεις 40χ 2 cm.
αγόρασα 12 LED υψηλής φωτηνώτητας χρώματος πορτοκαλί και έναν ρεγουλατόρο (ρυθμιστή τασης) LM317 και ένα τριμερ,
μπήκαν τα LED στην πλακέτα, μαζί μπήκε και ο ρυθμιστής τάσης, συνδέθηκε και το τροφοδοτικό, ανοιξα 2 τρύπες στην πλακετα για να μπορώ να την βηδώσω στο καπάκι του ενυδρείου, και τελος, επειδή ο χαλκός της πλακέτας είναι κακός για τα ψάρια μας... την όλη πλακετα την πέρασα 2 καλά χέρια βερνίκι.
Το αποτέλεσμα ΑΨΟΓΟ!! από το τρίμερ του ρυθμιστή τάσης μπορώ να ρυθμίζω την φωτηνώτητα των LED, συνολικο κοστος.... το τροφοδοτικό το είχα, την φωτοαιυέσθητη πλακέτα την είχα, LED+LM317+τριμερ= 3! Ευρά!!.
Ισως αν εβαζες μπλε led να εμοιαζε πιο πολυ με φεγγαρι. Βεβαια μπορει να ειχες κατα νου κανα φεγγαρι του Κρονου :D
stratosgeo
20-09-07, 09:02
Kαι στα 7,5 volt !!!!!!
Στα 220volt μπορεί να φανεί και ο Τιτανικός ... για να μην μιλήσουμε για 380 volt .... :D
Βγάλε το ναυάγιο .... είναι όμορφο το ενυδρείο σου και το χαλάει το καράβι ...
Προσπάθησε το ενυδρείο σου να είναι και να δείχνει όσο το δυνατό πιο φυσικό ..... ;)
stratosgeo
21-09-07, 07:59
Η προηγούμενη εκδοχή με πράσινες λάμπες πίσω από την πλάτη του ενυδρείου!!!
Και οι δύο εκδοχές είναι πολύ φωτεινές για moonlight...Θες κάτι πολύ απαλό,κάτι που να μην μπορείς να διακρίνεις και πολύ πράγνατα μέσα στο ενυδρείο παρα μόνο αφού συνηθίσουν πολύ καλά τα μάτια σου στο σκοτάδι να βλέπεις λίγο περισσότερες λεπτομέρειες...Αυτό είναι το moonlight...
stratosgeo
21-09-07, 11:05
Και οι δύο εκδοχές είναι πολύ φωτεινές για moonlight...Θες κάτι πολύ απαλό,κάτι που να μην μπορείς να διακρίνεις και πολύ πράγνατα μέσα στο ενυδρείο παρα μόνο αφού συνηθίσουν πολύ καλά τα μάτια σου στο σκοτάδι να βλέπεις λίγο περισσότερες λεπτομέρειες...Αυτό είναι το moonlight... το τελικο ειναι αυτο στα 6volt ! που εχω παραπανω>
Και πάλι κατα την γνώμη μου πολύ φαίνεται...
LOUKAS2007
19-10-07, 17:13
Λαμπα cold cathode 300mm lightblue (7 euro) τροφοδοτικο 300mA (4 euro) δουλευει στα 6volt για να μην φεγγει εντονα !
Που τα βρηκες αυτα ρε φιλε γιατι εφαγα ολο το πρωι σε praktiker, multirama και πλαισιο???
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.804237
εχει και το πλαισιο και το multirama γενικα εκτος και αν δεν ειχαν εκεινη τη στιγμη
LOUKAS2007
20-10-07, 11:25
Ελα ομως που εγω την ηθελα την λαμπα εχθες. Τελικα βρηκα αργα το βραδυ το τροφοδοτικο-μετασχηματιστη και δυστυχως το e-shop μου λεει οτι αμεση παραδοση εχει μονο στο καταστημα του Μενιδιου...Το πλαισιο δεν εχει μπλε αλλα πρασινες και κοκκινο-μπλε:( και το multirama χρυσες, πρασινες και κοκκινες(εχει πολυ καιρο να φερει μπλε)...
Περα απο αυτο ομως δεν εχω καταλαβει ακομα πως θα γινει η συνδεση(ισως να φανω χαζος):smt073 καθως το τροφοδοτικο εχει μονο 2 τρυπες και σε αυτες μπαινουν κατι σαν βυσματακια (εχει 4-5 διαφορετικα) ομοια με αυτα που φορτιζουμε τα κινητα μας...Μπορει καποιος να το ξαναεξηγησει γιατι το διαβασα ολο το post 3 φορες και ακομα δεν καταλαβα...
αν βαλεις μια φωτογραφια κοντινη με αυτα βυσματακια που λες θα σε βοηθησει καποιος
για την ωρα εγω τουλαχιστον δεν καταλαβαινω για τι πραγμα μιλας
LOUKAS2007
20-10-07, 15:00
αν βαλεις μια φωτογραφια κοντινη με αυτα βυσματακια που λες θα σε βοηθησει καποιος
για την ωρα εγω τουλαχιστον δεν καταλαβαινω για τι πραγμα μιλας
Φωτογραφια για την ωρα δεν μπορω να βαλω ομως, σκεψου πως ειναι οι ακρες των φορτιστων της ΝΟΚΙΑ με διαφορετικη διαμετρο το καθενα(απο πολυ μικρη που εχουν τα τελευταια μοντελα μεχρι και την σχετικα μεγαλη των παλαιοτερων).Στην μια λοιπον ακρη μοιαζουν με 4-5 διαφορετικης διαμετρου φορτιστες κινητων και στην αλλη ακρη που συνδεονται με το τροφοδοτικο εχουν 2 pinακια ιδια.Βασικα τα pinακια(ή μαλλον οι τρυπες-υποδοχες του τροφοδοτικου) με ενδιαφερουν γιατι εκει θα μπει και το φως(ετσι δεν ειναι?) οι τρυπες-υποδοχες του τροφοδοτικου εχουν περιπου αυτην την αποσταση ο ο.
Το κουτι γραφει: 500 mA Universal Power Supply
Οδηγιες χρησης:
1. Επιλεξτε την επιθυμητη ταση εξοδου
2. Επιλεξτε το καταλληλο τζακ
3. Τοποθετηστε το με την σωστη πολικοτητα οπως στο σχεδιο(ακολουθει ενα σχεδιο που δειχνει πως να το συνδεσεις αν θες το + στο κεντρο ή το - στο κεντρο)
4. Τοποθετηστε το τροφοδοτικο σε πριζα 230V
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Αν επιλεξετε λαθος πολικοτητα αλλαξτε την αμεσως...
Εγω δεν καταλαβαινω την πολικοτητα στο κεντρο(αφου εχει μονο 2...) και το πως θα συνδεσω το τροφοδοτικο με την λαμπα...
Ολα αυτα τα ρωταω γιατι δεν γνωριζω απο αυτα τα ηλεκτρονικα και ισως να φαινονται χαζα αλλα απλα δεν ξερω...
οκ τιποτε δεν ειναι χαζο και κανεις δεν τα ξερει ολα
σε πρωτη φαση εαν δεν εχεις αγορασει θα σου προτεινα το παρακατω απο το eshop εχει δυο λαμπες σε περιπτωση που παθει τιποτα η μια εχεις και δευτερη, δεν συνιστω να αναψεις και τις δυο μαζι γιατι οπως λενε και αλλα μελη εδω ειναι πολυ εντονο το φως
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804202
μολις το αγορασεις θα δεις οτι εχει ενα μαυρο κουτακι στο οποιο συνδεεις μια η δυο λαμπες και ενα βυσμα που συνδεεις την τροφοδοσια Η/Υ εσυ προφανος θα κοψεις το βυσμα για το τροφοδοτικο του Η/Υ και θα το ενωσεις κατευθειαν με το τροφοδοτικο σου με την σωστη πολικοτητα (εαν δεν εχεις πολυμετρο βαλτο στην τυχη και δεν αν αναψει αλλιως αναποδα) λογικα θα βρεις οτι η καλυτερη ταση ειναι καπου μεταξυ 5-9V αλλα αυτο αφορα και εσενα ποσο φωτεινο το θες
σε καθε περιπτωση το καλωδιο της τροφοδοσιας που εχεις εχουν χαμηλη ταση και δεν σκοτωνουν με τιποτα
αν το τροφοδοτικό που πήρες δεν το θές και για άλλες χρήσεις (οπότε και χρειάζεσαι τα πολλαπλά βίσματα) τότε κόβεις το καλώδιο του τροφοδοτικού λίγο πρίν το πολλαπλό βίσμα, ξεγυμνώνεις τα καλώδια, κόβεις και το καλώδιο της λάμπας, απογυμνώνεις και εκείνα τα καλώδια ..
Τα ενώνεις και έτοιμο ... αν δεν ανάψει τα αλλάζεις διότι θα έχεις κάνει λάθος την πολικότητα ..
Μονώνεις της ενώσεις είτε με μονοτική ταινία είτε με θρεμοσυστελόμενο (πιο πρακτικό μου μοιάζει η μονωτική ταινία στην περίπτωσή σου) και είσαι έτοιμος ..
(καλό θα είναι η ένωση να είναι εκτός ενυδρείου σε στεγανό μέρος)
μετά παίζει με τα volt για να δείς ποσο φώς χρειάζεσαι ..
Εύκολο δεν είναι ?? :p
LOUKAS2007
21-10-07, 11:50
Ευχαριστω πολυ, παιδια!!! Με βοηθησατε παρα πολυ και ξεκαθαρισα τα πραγματα...Αυριο ελπιζω να βρω την λαμπα και το βραδακυ να απολαυσω το φως της
τα καταφερα και εγω και απολαμβανω μαζι και τα ψαρια (ετσι τουλαχιστον δειχνουν) το φως της πανσεληνου....
οσο δυσκολο ακουγετε τοσο ευκολο ειναι στην πραξη...
κοστος:τροφοδοτικο 12V 500 ma=3.5e
λαμπα καθοδικου σωληνα=8e
Συνολο 11,50e
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.