Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Το μπολι φυλασετε?

Nikolas-Rafina
03-12-13, 21:22
Καλησπερα παιδια κ καλο γιορτινο μηνα!!!
Η απορια μου ειναι, αν ειναι να αντικαταστησω ενα μερος του φιλτρου μου με
καινουργιο, το παλιο υπαρχει τροπος να φυλαχτει οπως σε πολυμπαγκ κ στην καταψυξη για καποια μελοντικη χρηση σαν μπολι?

nazgul
03-12-13, 21:29
Καλησπερα.

Απ' οτι ξερω, δυστυχως οχι. Τα βακτηριδια που στην ουσια αποτελουν το μπολι, ειναι ζωντανοι οργανισμοι και λειτουργουν ως ζωντανοι οργανισμοι. Χρειαζονται τροφη (αμμωνια), οξυγονο και σχετικα σταθερες συνθηκες νερου-θερμοκρασιας για να επιβιωσουν.

Αναπαραγονται πολυ γρηγορα, ομως, για να ειναι προβλημα το μπολιασμα σε νεο ενυδρειο.

ελιοτ
03-12-13, 21:37
το αφηνεις να στεγνωσει χωρις να το ξεπλυνεις, το βαζεις σε ενα κουτακι με μερικες τρυπες για να ανανεωνεται ο αερας και μολις το ξαναχρειαστεις πιανει βιολογια φουλ πολυ γρηγορα.

nazgul
03-12-13, 21:40
το αφηνεις να στεγνωσει χωρις να το ξεπλυνεις, το βαζεις σε ενα κουτακι με μερικες τρυπες για να ανανεωνεται ο αερας και μολις το ξαναχρειαστεις πιανει βιολογια φουλ πολυ γρηγορα.

Θα παραμεινουν ζωντανα τα βακτηριδια για μηνες πιστευεις ετσι? Μπορει να κανω λαθος, αλλα δε νομιζω.

Γιατι μιλαμε για αποθηκευση, οχι για μερικες ωρες μεταφορας ή διατηρησης.

Τάκης
03-12-13, 21:50
Το μπόλι ? το αφήνεις να στεγνώσει ? και θα διατηρηθεί ? θα ζήσουν τα βακτήρια σε στεγνο περιβάλλον ? πως και δεν το έχουν ανακαλύψει οι εταιρίες και να το πουλάνε ? Εντύπωση μου κάνει

mixalhs89
03-12-13, 21:57
πάντως για 2-3 μέρες με σχετική υγρασία κρατιέται. το λέω γιατί δοκιμάστηκε και όντως δούλεψε.

Nikolas-Rafina
03-12-13, 22:14
Οποτε το πεταω, κι αν στησω δευτερο ενυδρειο καραντινα, βγαζω εκεινη την στιγμη...

nazgul
03-12-13, 22:16
Δεν ειναι αναγκη να πεταξεις το βιολογικο υλικο. Το βραζεις και γινεται καινουργιο.

Nikolas-Rafina
03-12-13, 22:30
εννοεις το κομματι που λεω να πεταξω, να το βρασω κ να το ξαναβαλω?

nazgul
03-12-13, 22:36
Ναι, για το βιολογικο υλικο μιλαω, φυσικα. Αν δεν ειναι τοσο παλιο ωστε να τριβεται, μπορει να ξαναχρησιμοποιηθει μια χαρα.

Nikolas-Rafina
04-12-13, 00:45
μια τελευταια ερωτηση, εκτος απο τα σφουγγαρακια, κ τα siporax βραζονται?

platy
04-12-13, 01:04
ναι..αλλα οχι ολο με τη μία..τμηματικά ,για να μην ''νεκρωσεις''τη βιολογία σου..

αν ''μπολι'' εννοεις το ενυδρειακό βαμβακι(υαλοβαμβακα) που βάζουμε στο ενυδρειο,τοτε αυτο το πετας οταν στουμπωσει...

τα υπολοιπα υλικα σε καποια απο τις αλλαγες νερου,μπορεις απλα να τα ξεπλυνεις απο την πολυ μουργα,μεσα στον κουβα με το νερο της αλλαγης.!!!

nazgul
04-12-13, 07:17
μια τελευταια ερωτηση, εκτος απο τα σφουγγαρακια, κ τα siporax βραζονται?

Το siporax βραζουμε, οχι τα σφουγγαρια.

Nikolas-Rafina
04-12-13, 08:57
καλημερα, σε ευχαριστω για την βοηθεια, κ τα αλλα παιδια.....

Κλεόβουλος
04-12-13, 09:04

Σ' αυτό θα 'θελα να ακούσω εμπειρίες ή απόψεις (λέγεται ότι είναι μια διαδικασία ενθυλάκωσης των βακτηρίων και αναζωογόνησης τους όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον).
Στο παρελθόν το δοκίμασα με επιτυχία 1 στις 3. Πιθανά να έχει να κάνει και με τις συνθήκες φύλαξης του υλικού.

Nikolas-Rafina
04-12-13, 09:29
Βλεπω το θεμα τραβαει συζητηση, κ στην αρχη ελεγα θα πεσει δουλεμααα!!!

panos_auk
04-12-13, 09:33
Σ' αυτό θα 'θελα να ακούσω εμπειρίες ή απόψεις (λέγεται ότι είναι μια διαδικασία ενθυλάκωσης των βακτηρίων και αναζωογόνησης τους όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον).
Στο παρελθόν το δοκίμασα με επιτυχία 1 στις 3. Πιθανά να έχει να κάνει και με τις συνθήκες φύλαξης του υλικού.

το εχω διαβασει κι εγω οτι λειτουργει. δεν το εχω δοκιμασει ποτε.

Τάκης
04-12-13, 10:05
Πόσο καιρό μπορεί κρατήσει αυτή η λύση βρε παιδιά ? ημέρες ? εβδομάδες ? μήνες ?

kgf12345
04-12-13, 10:09
το εχω δοκιμασει με substrat που ειχα παρει απο συγχομπιστα και το ειχε αφησει αν θυμαμαι καλα ενα 24ωρο περιπου.δεν θυμαμαι καλα ποσο ειχε μεινει εκτος νερου το υλικο αλλα ητανε εντελως στεγνο.

δεν επιασε ακριβως,μετρησα λιγη αμμωνια και νιτρωδη για καμια βδομαδα,που αντιμετωπισα με αλλαγες,prime κλπ,αλλα μετα απο αυτο δεν ειχα κανενα θεμα.δεν ητανε οσο αμεσο ειναι το "ζωντανο" μπολι δηλαδη,αλλα ητανε πολυ πιο γρηγορο αποτι αν γινοτανε στρωσιμο απτην αρχη.

σιγουρα ο τροπος φυλαξης θαχει να κανει,οπως και η ποσοτητα.εγω ειχα μια χουφτα substrat.ισως μεγαλυτερη ποσοτητα ναχει καλυτερα αποτελεσματα...

Τάκης
04-12-13, 10:18
Γιατί αυτές τις λίγες φόρες που έχω δώσει μπόλι το έχω σε νερό και προσέχω να μη μείνει πολύ ώρα εκτός νερού, στιγμιαία μόνο. Ακόμα και οταν καθαρίζουμε τα υλικά (ελαφρόπετρα , σιποραξ κλπ) μπορούν να αντέξουν χωρίς νερό πολύ ώρα ? ακόμα και να στεγνώσουν ? προσωπικά μόνο στιγμιαία, από το φίλτρο σε κουβα με νερο ενυδρείου και πάλι στο φίλτρο

nazgul
04-12-13, 10:35
Εδω, ομως, μιλαμε για αποθηκευση μηνων παιδια. Αυτη ειναι το αρχικο ερωτημα ή μηπως κατι μου διαφευγει?

Nikolas-Rafina
04-12-13, 10:54
Ναι το ερωτημα ηταν αν μπορει να καταψυχθει για μελλοντικη χρηση, η αν υπαρχει καποιος αλλος τροπος φυλαξης....

Τάκης
04-12-13, 11:15
Εδω, ομως, μιλαμε για αποθηκευση μηνων παιδια. Αυτη ειναι το αρχικο ερωτημα ή μηπως κατι μου διαφευγει?
Ακριβώς, εκει απορώ και εγω

delta66
04-12-13, 18:14
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42778

ελιοτ
04-12-13, 18:53
μετα απο 5 μηνες αδρανειας το ενυδρειο την 8η μερα ειχε μηδενικη αμμωνια και νιτρωδη και μετρησιμα νιτρικα, πουθενα δεν εγραψα οτι αντικαθηστα το μπολι, στρωνει πολυ γρηγορα εγραψα.

Κλεόβουλος
04-12-13, 19:10
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42778
Άρα λοιπόν υπάρχουν κι άλλοι που έχουν παρόμοια εμπειρία.
Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνουμε, είναι ότι τα υλικά χωρίς να πλυθούν πρέπει να στεγνώσουν στον αέρα και να μην μείνει υγρασία.
Πρέπει να παίζει ρόλο και η θερμοκρασία όπου διατηρούμε το υλικό (απ' όσο θυμάμαι η μία τουλάχιστον αποτυχημένη μου προσπάθεια έγινε χειμώνα και το είχα αποθηκευμένο σε χώρο που δεν θερμαινόταν).

*Σπύρο που θυμάσαι ποστ πριν από 3 χρόνια βρε? :)

nazgul
04-12-13, 19:52
μετα απο 5 μηνες αδρανειας το ενυδρειο την 8η μερα ειχε μηδενικη αμμωνια και νιτρωδη και μετρησιμα νιτρικα, πουθενα δεν εγραψα οτι αντικαθηστα το μπολι, στρωνει πολυ γρηγορα εγραψα.

Ετσι ξεκαθαριζει το τοπιο. Αυτο εχει καποιο νοημα.

Τάκης
04-12-13, 21:26
Ενδιαφέρον.
Απορώ πως δεν έχει τυποποιηθεί αυτή η μέθοδος και να το πουλάνε οι εταιρίες γιατί για τα υγρά μαντζούνια λίγο πολύ τα έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι και έχουμε δει τα αποτελέσματα. Προσωπικά μέχρι να μάθω τους τα έσκασα και ειδικά τη 1η φορά που διάβασα πως με το τάδε υγρό βάζεις ψάρια σε 24 ώρες, ίσως να κάνανε λάθος και θέλανε να γράψουν ημέρες (και λίγο είναι)

delta66
04-12-13, 23:32
*Σπύρο που θυμάσαι ποστ πριν από 3 χρόνια βρε? :)
Aυτα τα ποστ ειναι πολυ σημαντικα για να ξεχαστουν ευκολα.