Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Συστημα παροχης CO2

george
02-03-05, 22:55
Μετα απο την ανταλλαγη μηνυματων με φιλους μεσα στο μπορντ αποφασισα να βαλω ενα ποστ γιατι πολλοι απο εσας ισως να εχετε τις ιδιες αποριες με εμενα.
Εχω λοιπον ενα κοινωνικο ενυδρειο 112λτ απο το 2002 και μεχρι τωρα δεν ειχα ιδιαιτερα προβληματα.
Τα φυτα μου πηγαινουν αρκετα καλα και αν χρειαζεται να αγορασω και 2 ριζες καθε 2-3 μηνες (για αντικατασταση "χαλασμενων" φυτων) δεν τρεχει και τιποτα.
Μετα απο πολλα πειραματα με διαφορα ετοιμα συστηματα παραγωγης CO2 (Tetra optima,JBL BioCO2 κλπ) εφτασε η ωρα να βαλω ενα συστημα με φιαλη και τα σχετικα παρελκομενα.
Επειδη δεν εχω πολυ χρονο για συστημα DIY (με ζαχαρη,μαγια κλπ) αποφασισα ή να αγορασω ενα ετοιμο συστημα απο το ιντερνετ ή να το φτιαξω ψαχνοντας στην αγορα της Θεσσαλονικης για φιαλη,μειωτη,λαστιχα,αντεπιστροφες κλπ κλπ κλπ.
Τελικα αξιζει τον κοπο το ψαξιμο ή να παρω ένα ετοιμο (με 20-30 ευρω παραπανω) απο το ιντερνετ και να ξεμπερδευω ;;
Τις φιαλες που πουλανε στο ιντερνετ μπορω να τις γεμισω εδω (Θεσσαλονικη);; Και αν αγορασω μονο ΟΛΑ τα αλλα και οχι την φιαλη (που θα την αγορασω απο Θεσσαλονικη - για να μην επιβαρυνω την παραγγελια μου με επιπλεον κοστος μεταφορικων λογω βαρους) θα μπορω να την βιδωσω στον μειωτη που αγορασα απο το ιντερνετ ;; Ταιριαζουν τα πασα ;
Χρειαζεται μετρητης φυσσαλιδων και diffuser ;;
Και κατι τελευταιο...αποφασισα να μην βαλω ΡΗ controller.
Αυτα για την ωρα...πιστευω να μην σας μπερδεψα.
Να και μερικα λινκ απο ετοιμα συστημα που βρηκα σε "λογικες" τιμες :

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=606001&t=temartic_e&userid=qhhK6fm09PkdkJRg9qzM1MOyehhMUpUA0eq

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=368802&t=temartic&userid=qhhK6fm09PkdkJRg9qzM1MOyehhMUpUA0eq

http://www.aquaristic.net/AQ5fe72abc83b4cd0de5844985c3f20f2d/app/details.php?shop=1,660,0,0,id2235,,0,

Επισης υπαρχουν ΜΟΝΟ μειωτες με τιμες με 48,70,99,110 ευρω.

Ιορδάνης
02-03-05, 23:38
Για φιάλη μόνο, μπορείς να απευθυνθείς στα εξής τηλέφων:
:arrow: Linde αέρια τηλ:2310 518539/2310 798043/2310 550572
:arrow: Χατζηλαζάρου τηλ: 2310537802
καθώς και στον Αμαζώνιο στον κο Μάκη συνεργάζεται με ένα μαγαζί με πυροσβεστικά είδη αναγομώσεις κ.λ.π. τον οποίο τον λένε κο Τηλέμαχο και είναι στην Λαγκαδά στο ύψος των συμαχικών νεκροταφίων ο συγκεκριμένος την 3 λιτρη την δίνει 50 ευρώ κα την αναγόμωση 5 ή 15 ευρώ αν δεν με απατά η μνήμη μου.
Τώρα για το άν θα ταιριάζουν τα συνδετικά δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά αυτό το αφήνω σε παλαιότερους και πιο έμπειρους.
Υ.Γ. Θα μπορούσες να ρωτήσεις και στον κο Θωμαδάκη στην ροτόντα αλλά δυστυχώς δεν έχω τηλέφωνό του.
Υ.Γ. Εύχομαι κάπως να σε βοήθησα φιλικά Ιορδάνης

nkarvounis
03-03-05, 00:56
Λοιπόν εγώ έχω τις εξής αντιρρήσεις

Από Αθήνα
Φιάλη 3kg = € 30
Διπλό μανόμετρο+ βαλβίδα = €45
Διαχυτήρας = €6

Σύνολο = 81 €

Από το internet πάνε γύρω στα 100 € με φιάλη γραμμαρίων ΟΧΙ κιλών. Άρα η διαφορές δεν είναι μερικά € αλλά πολλά € αν βάλεις κάτω το μέγεθος της φιάλης. :wink:

Πως θα έρθουν εκεί άσε να ανησυχώ εγώ :wink: :wink:

Christodoulos Diamantidis
03-03-05, 11:01
Από Αθήνα
Φιάλη 3kg = € 30
Διπλό μανόμετρο+ βαλβίδα = €45
Διαχυτήρας = €6

Σε ποιό κατάστημα κάνει η 3λίτρη 30 ευρώ Νίκο? Να πάω να πάρω μία άμα είναι. Καινούργια ή μεταχειρισμένη?

nkarvounis
03-03-05, 11:05
:shock:

http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=3823

:wink:

george
03-03-05, 11:37
Νκο ευχαριστω για την απαντηση σου
Επειδη εχω προβλημα χωρου...υπαρχει φιαλη μικροτερη απο 3 λιτρα ;;
Ο μειωτης εχει πανω του needle valve για ρυθμιση ακριβειας ;;;
Με μετρητη φυσσαλιδων τι γινεται ; Ειναι απαραιτητος ;;

03-03-05, 12:05
Ναι, Νίκο έχεις δίκιο. Μου το ξανάπες το μαγαζί.

Εε, γερνάμε κιόλας, πάει η μνήμη σιγά-σιγά. :wink:

Γίωργο, αν θες έχω την φιάλη των 500g. Την πήρα από aquaristic.net πριν από 2 μήνες (είναι η ίδια με αυτήν του λινκ που έβαλες πιο πάνω) αλλά τώρα θέλω μεγαλύτερη. Στείλε μου πμ για τα περαιτέρω αν ενδιαφέρεσαι ......

(Νίκο ξέρω .... "στο είπα εγώ πάρε μεγαλύτερη"... τι περίμενες από έναν Κύπριο .. να μην είναι και λίγο(??) ξεροκέφαλος :P )

lasal
03-03-05, 12:31
Ο μειωτης εχει πανω του needle valve για ρυθμιση ακριβειας ;;;
Με μετρητη φυσσαλιδων τι γινεται ; Ειναι απαραιτητος ;;
Ο μετρητής bubble counter ειναι σαφώς απαραίτητος για να γνωρίζεις την ποσότητα co2 που θα δίνεις στο ενυδρείο σου.
Και η needle valve ειναι απαραίτητη.
bubble counter μπορείς να κάνεις και μόνος σου

george
03-03-05, 13:28
Ποσο κραταει μια φιαλη των 500 γρ και ποσο των 3 λιτρων :?:

koulio
03-03-05, 16:07
Ποσο κραταει μια φιαλη των 500 γρ και ποσο των 3 λιτρων :?:

των 500ιων το βγαζεις δεν το βγαζεις το μηνα (υπολογιζε καμια 20αρια μερες) .. 3 λιτρων καπου στο 3-4μηνο αναλογα την χρηση

nkarvounis
03-03-05, 17:26
Νκο ευχαριστω για την απαντηση σου
Επειδη εχω προβλημα χωρου...υπαρχει φιαλη μικροτερη απο 3 λιτρα ;;

Η 3αρα έχει ύψος περιπου 40 εκ δεν ειναι μεγάλη δες και πες μου κατα την γνωμη μου πάρε 3αρα γιατι με τα 500 θα είσαι στο γέμισμα καθε μηνα

03-03-05, 17:27
Την φιάλη των 500γρ την έβαλα 30 Δεκεμβρίου 2004. Το μανόμετρο έδειχνε 58 bar (αν θυμάμε καλά).

Μέχρι το τέλος του Γεννάρη περίπου την δούλευα με 1 φυσ./ 7 δευτερόλεπτα. Το μανόμετρο έδειχνε 52-53 bar (8 ώρες/μέρα)

Μετά τον Γεννάρη έφτασα σταδιακά την 1φυσ. / 2 δευτερόλεπτα (τώρα είμαι στις 9 ώρες/μέρα).

Το μανόμετρο τώρα δείχνει 23 bar.

Τελείως πρόχειρα θα έλεγα ότι τρως ~30 bar (στην 500γρ.) τον μήνα αν το δουλεύεις με 1 φυσ./2-3 δευτερόλεπτα με 8 ώρες/μέρα. Άρα η εκτίμηση του koulio για 20 μέρες (φαντάζομαι εννοούσε 24ώρη παροχή) μάλλον είναι σωστή (υποθέτοντας ότι μια γεμάτη φιάλη θα έχει 60 bar).

8 ώρες/ημέρα -> 30 bar/μήνα
24 ώρες/ημέρα -> 90 bar/μήνα -> 60 bar/20 μέρες

Για backup λύση η 500γρ. είναι ότι πρέπει αλλά για primary μάλλον είναι μη πρακτική.

koulio
03-03-05, 18:20
(φαντάζομαι εννοούσε 24ώρη παροχή) μάλλον είναι σωστή (υποθέτοντας ότι μια γεμάτη φιάλη θα έχει 60 bar).

8 ώρες/ημέρα -> 30 bar/μήνα
24 ώρες/ημέρα -> 90 bar/μήνα -> 60 bar/20 μέρες

Για backup λύση η 500γρ. είναι ότι πρέπει αλλά για primary μάλλον είναι μη πρακτική.

για 24ωρη χρηση μιλουσα . ειχα παρει στο παρελθον μια 500αρα και το μετανιωσα λογω οτι αδειαζε γρηγορα. απο 3 λτρ και πανω ηρεμεις .

οπως λεει ο χριστοδουλος μονο για backup η 500αρα :wink:

george
07-03-05, 11:56
Μιλωντας με εναν ειδικο στην κατασκευη πυροσβεστικων συστηματων και ιδιοκτητη εταιριας και καταστηματος στην Θεσ/νικη , μου ειπε οτι πρεπει να προσεχουμε πολυ στην αγορα μειωτη/ρυθμιστη πιεσεως διοτι πρεπει να ειναι ειδικος για CO2.
Λογω του οτι μερικες φορες παγωνει , αν δεν ειναι για CO2 και ειναι για πεπιεσμενο αερα,οξυγονο κλπ ενδεχεται να σπασει η μεμβρανη του και να υπαρξει προβλημα.
Γνωριζει κανεις τιποτα σχετικα ;;

nkarvounis
07-03-05, 12:25
don't panic :wink: :lol:

το μανόμετρο είναι για την κατηγορία αυτού του τύπου αερίων επίσης η needle valve δεν έχει μεμβράνη αλλά βελόνα επίσης η μεμβράνη στην φιάλη πρέπει και ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

lasal
07-03-05, 13:32
Λογω του οτι μερικες φορες παγωνει , αν δεν ειναι για CO2 και ειναι για πεπιεσμενο αερα,οξυγονο κλπ ενδεχεται να σπασει η μεμβρανη του και να υπαρξει προβλημα.
Γνωριζει κανεις τιποτα σχετικα ;;
Οπως σου είπε και ο Νίκος don't panic :)
Πρόβλημα μπορεί να σου προκύψει αν η φυάλη ειναι ξαπλωμένη.
Οταν μένει ξαπλωμένη μετά απο ενα γέμισμα πιάνει πάγο το κλείστρο και οταν ξεπαγώσει τότε μπορεί να απελευθερώσει μεγαλύτερες ποσότητες co2.
don't panic ;)

george
24-05-05, 09:08
Επιτέλους μετά από καιρό και πολύ ψάξιμο έχω πάρει μια φιάλη CO2 και έναν μειωτή.

Για διαχυτήρα θα χρησιμοποιήσω έναν που είχα από ένα "βιολογικό" σύστημα CO2 της JBL.

Επίσης θα βάλω και μία ηλεκτροβάνα για να κόβει την παροχή το βράδυ.

Τις επόμενες ημέρες θα πάω να αγοράσω σωλήνα,ρακοράκια και αντεπίστροφη βαλβίδα για να μπορέσω να συναρμολογήσω το όλο σύστημα.

Η ηλεκτροβάνα και ο μειωτής είναι από απ'ευθείας εισαγωγή της εταιρίας που δουλεύω από την Ιταλία.Κάποιοι από τους προμηθευτές μας εκτός των άλλων φτιάχνουν φασόν εξαρτήματα για γερμανικές εταιρείες που ασχολούνται με ενυδρεία. Ελπίζω να πετύχω καλές τιμές και αν υπάρχει ενδιαφέρον να μπορέσω να εξυπηρετήσω φίλους από τον σύλλογο.

Akis
24-05-05, 14:03
Για δώσε μας καμιά τιμή...

Akis
24-05-05, 22:00
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=3823

Νίκος αυτό το link παίζει? Θα ήθελα να μάθω για το μαγαζί αυτό στην Αθήνα.

jpatou
25-05-05, 09:09
Παίζει και παρα παίζει. Πρίν 2 εβδομάδες πήρα μια 5Kgr 45€
Το πρόβλημα είναι οτι εκεί θα βρείς μόνο την μπουκάλα και όχι μανόμετρα.
Μανόμετρα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάνουν για CO2 είναι και αυτά που είναι για άζωτο. Αν θέλεις να δείς την μπουκάλα ρίξε μιά ματιά εδώ (http://www.argos.net.gr/genpages/download/JDP/aquajdp/html/full.html)

Akis
25-05-05, 14:38
Αυτό το γκρί στην έξοδο τι είναι? Νeedle valve?

nkarvounis
25-05-05, 22:42
Αυτό το γκρί στην έξοδο τι είναι? Νeedle valve?

ΝΑΙ

Akis
26-05-05, 08:14
Αλλες 2 ερωτήσεις...

1. Από που έχεις πάρει τη needle valve και πόσο ?
2. Αν βάλω και ηλεκτροβάνα (έτσι ώστε να ανοίγει και να κλείνει από ένα χρονοδιακόπτη ή από ένα μελλοντικό ph-controller) που τη συνδέω?
α) μετά τη needle valve?
b) στην έξοδο του μανόμετρου?

Ευχαριστώ.

Άκης

lasal
26-05-05, 08:24
Στην έξοδο του μανόμετρου

netblues
26-05-05, 08:40
Στις περισσοτερες υλοποιησεις που εχω δει η ηλεκτροβανα μπαινει μετα την needle valve και οχι στην εξοδο του μανομετρου.
Συνηθως ειναι και πρακτικοτερο ετσι.
Η πιεση λειοτυργιας ειναι μεχρι 4 bar και πριν την βελονοειδη μπορει να παρει και περισσοτερη.
Αν ειμαστε σιγουροι οτι δεν θα ανεβει πανω απο 4 bar, θα δουλεψει βεβαια και πριν την βελονοειδή, αλλα κατι τετοιο δεν συνηθιζεται.

lasal
26-05-05, 09:32
Για να μην υπάρξει μπέρδεμα.
Μπορεί να μπει είτε στην έξοδο του μανόμετρου είτε μετά την neddle valve.
Εκτός και αν ειναι φίξ με το μανόμετρο.
Ποιο σωστό ειναι αυτό που ειπε ο Σωτήρης.
Το προτέρημα οταν μπει η needle valve πριν την ηλεκτρομαγνητική είναι οτι εαν κάνει επιστροφή νερού απο το σωληνάκι γιατι έχει χαλάσει η βαλβίδα αντεπιστροφής δεν θα βρεθεί το νερό στην needle valve και θα σταματήσει στην ηλεκτρομαγνητική.
Ομως μερικές φορές ειμαστε αναγκασμένοιι να κάνουμε συμβιβασμό λόγω έλειψης χώρου και καλης ορατότητας.
http://www.george-a.com/albums/album01/pic5.jpg

Akis
26-05-05, 10:59
Το λαχανί όργανο κοντά στην πόρτα που έχεις τι είναι? Ph-controller?

lasal
26-05-05, 11:13
Το λαχανί όργανο κοντά στην πόρτα που έχεις τι είναι? Ph-controller?
Ναι Ph-controller
Milwaukee SM122
http://www.saltycritter.com/milwaukee.htm

lasal
26-05-05, 11:17
Δεν σβύνει gkrrrrrrr

george
26-05-05, 11:52
Η πιεση λειοτυργιας ειναι μεχρι 4 bar και πριν την βελονοειδη μπορει να παρει και περισσοτερη.
Αν ειμαστε σιγουροι οτι δεν θα ανεβει πανω απο 4 bar, θα δουλεψει βεβαια και πριν την βελονοειδή, αλλα κατι τετοιο δεν συνηθιζεται.

H μεγιστη πιεση λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικης ειναι 25 bar...μιλαω για αυτην που εισαγουμε (της φωτογραφιας).

netblues
26-05-05, 11:56
Σε πιστευω ..
Εγω μιλαω για αυτην του aquaristik που ειναι διαδεδομενη...
απο βανα σε βανα υπαρχουν διαφορές..

ΥΓ
(και που να δεις η βανα Μπαρμπα ποσο αντεχει..) :D :D

Akis
26-05-05, 14:22
Όλο απορίες....

Lasal διόρθωσε με αν κάνω λάθος για τη σειρά της διάταξης :

Φιάλη - Μανόμετρα - Needle valve ή κάποιος άλλος τρόπος υποβιβασμού της πίεσης - ηλεκτροβάνα - μετρητής φυσαλίδας - ανεπίστροφη - διάχυση

Κάτι άλλο...με το PH-controller είσαι ευχαριστημένος? Το συστήνεις για αγορά?

Αυτός ουσιαστικά ανοιγοκλείνει κάποια επαφή με την οποία διακόπτει την ηλεκτρική τροφοδοσία της ηλεκτροβάνας...σωστά?

lasal
26-05-05, 23:12
Φιάλη - Μανόμετρα - Needle valve - ηλεκτροβάνα - μετρητής φυσαλίδας - αντεπίστροφη - διάχυση
Σωστά
Μανόμετρα - Needle valve - ηλεκτροβάνα πολλές φορές ειναι και ενιαία

Κάτι άλλο...με το PH-controller είσαι ευχαριστημένος? Το συστήνεις για αγορά?

Ναι το συστήνω.
Αυτό που συνήθως αποκτάει πρόβλημα με τον καιρό είναι το ηλεκτρόδιο,
οπως και στα περισσότερα phμετρα

Αυτός ουσιαστικά ανοιγοκλείνει κάποια επαφή με την οποία διακόπτει την ηλεκτρική τροφοδοσία της ηλεκτροβάνας...σωστά?
Σωστά
Ανοιγοκλείνει ενα ρελέ σε σούκου.

george
27-05-05, 12:30
Λοιπον....ας συνοψισουμε γιατι το Σαββατοκυριακο λεω να αρχισω να συναρμολογω το ολο συστημα.
Οπως μου ειπατε θα παω στον Ακριτιδη στην Moναστηριου για να παρω ρακορακια και τα σχετικα για να συνδεσω τον μειωτη και την ηλεκτρομαγνητικη πανω στην μπουκαλα CO2.
Αγοραζω σωληνακι για αεραντλια απο μαγαζι με ενυδρεια (σωστα ;) και ελπιζω να ειναι μια η διαμετρος για να μην εχω προβλημα με τα ρακορακια.
Η εξοδος του μειωτη ειναι 6 mm .
Eχουμε και λεμε λοιπον :
1) Ο μειωτης συνδεεται μεσω ενος ρακορ με την φιαλη CO2.
2) Mετα μπαινει η ηλεκτρομαγνητικη που συνδεεται με χρονοδιακοπτη
3) Μετα η αντεπιστροφη (να την αγορασω απο pet shop ή απο τον Ακριτίδη ;)
4) δεν ξερω αν ο διαχυτηρας που εχω στην φωτογραφια κανει για αυτην την δουλεια ή αν θελω κατι αλλο !
Σημειωση : ο μειωτης εχει πανω δικη του needle valve

Ας πουμε λοιπον οτι ολα ειναι ενταξει...μπαινουν στην θεση τους...ανοιγω την παροχη απο την φιαλη του CO2.....και μετα ;;;
Τι κανουμε ::
Πως θα δω ποια ειναι η σωστη παροχη διοξειδιου και πως θα την σταθεροποιησω ;

neon
27-05-05, 12:57
Δες και εδώ:
http://www.greekaquarist.com/board/viewtopic.php?t=3045

netblues
27-05-05, 13:01
To σωληνακι για την αεραντλια ΔΕΝ κανει για διοξειδιο.
Το διοξειδο σαν οξυ που ειναι μετα απο λιγο το καει.
Καλυτερα ειναι να παρεις σωληνακι 5-6mm απο αυτο που βαζουν στα ποτιστικα για τις γλαστρες και τα φυτα στους κηπους.
ΕΙναι μαυρο και πολυ πιο χοντρο. Ειναι βεβαια λιγο δυσκαμπτο αλλα βολευεται.
Ποιοτικα δεν βρισκω διαφορες απο αυτο που στελνει το aquaristik για co2..
Και πιανει μια χαρα σε βελονοειδη και ηλεκτρομαγνητικη..

Αντεπιστροφη εχει η τετρα οποτε απο pet shop... Δεν ξερω τι κανει με το διοξειδιο, αλλα προς το παρον δεν εχω προβλημα.

Τα υπολοιπα καλα τα λες.

Ιορδάνης
30-05-05, 14:41
Η one -way valve ή αλλιώς βαλβίδα αντεπιστροφής της TETRA αλλά άλλων εταιριών δουλεύει τέλεια και με το διοξείο τουλάχιστον σε μένα δεν έχει προξενήσει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Φιλικά Ιορδάνης.

george
01-06-05, 12:50
Ευχαριστω οσους απαντησαν.
Τελικα...κανει η δεν κανει το σωληνακι απο αεραντλιες για το CO2 ;;

Επισης θα ηθελα απαντησεις στα παρακατω :

Δεν ξερω αν ο διαχυτηρας που εχω στην φωτογραφια κανει για αυτην την δουλεια ή αν θελω κατι αλλο ! Να εριχνα το CO2 στην εισοδο του εξωτερικου μου φιλτρου (ΕΗΕΙΜ Εcco) ή θα εχω προβλημα αν εγκλωβιζεται αερας ;;

Ας πουμε λοιπον οτι ολα ειναι ενταξει...μπαινουν στην θεση τους...ανοιγω την παροχη απο την φιαλη του CO2.....και μετα ;;;
Τι κανουμε ::Πως θα δω ποια ειναι η σωστη παροχη διοξειδιου και πως θα την σταθεροποιησω ;

netblues
01-06-05, 17:29
Για μερικες εβδομαδες το απλο σωληνακι κανει... Για μονιμη χρηση δεν κανει.

Για την βαλβιδα αντεπτιστροφης, στην αρχη ολες δουλεουν, μερικες ομως με το καιρο τις καιει το διοξειδιο.
Και επειδη η βαλβιδα αντεπιστροφης ειναι διαταξη ασφαλειας... αμα δεν δουλεψει οταν την χρειαστεις, τοτε γιατι την βαζεις..
Αν την δοκιμαζεις καθε μηνα εισαι σιγουρα ΟΚ οτι και αν βαλεις.

Ο διαχυτηρας κανει για αρχη, και εξαρταται απο τα λιτρα σου, την ποσοτητα των φυτων και τι ποσοτητα θελεις να διαχεεις.
Μπορεις παντα να βαλεις δυο παραλληλα, η ενα μεγαλυτερο αργοτερα.

Για το φιλτρο κανεις μια δοκιμη και βλεπεις..
Αν ξενερισει , δεν θα το κανει με την μια, αλλα θα ακουγεται θορυβος απο πριν.
Χρειαζεσαι και ενα μετρητη φυσαλιδων για να βλεπεις ποσο ριχνεις.
Απο κει και περα, με μετρηση του ph ειτε με test κλιμακας 6.5-7.2 η ηλεκτρονικο, και μετρωντας και KH ρυθμιζεις την παροχή ωστε να εχεις διοξειδιο μεσα σε αποδεκτα ορια.

Η σταθεροποιηση δεν ειναι και το ευκολοτερο πραγμα, ειδικοτερα αν εχεις πολλα φυτα/ εντονο φως. Εκει ενα ηλεκτρονικο πεχαμετρο και βαλβιδα στην εξοδο της βελονοειδους ειναι μονοδρομος..

Απο κει και περα, αρχιζεις συντηρητικα με 1 φυσαλιδα/ 2 δευτερολεπτα για ενυδρειο 200 λιτρων, με KH >4 και αυξανεις μεχρι να ερθεις στο επιθυμητο.

Το βραδυ μπορεις να το κλινεις, αν δεν σου ανεβαζει πολυ το ph..

Μετα απο λιγο τα φυτα θα σου δειξουν το αποτελεσμα!

halvas69
02-06-05, 02:29
Τον οβολόν μου να δώσω και εγώ.
Σωληνάκι αεραντλίας μπορείς να βάλεις, αλλά από σιλικόνη.
Όλα τα σωληνάκια κάποια στιγμή θα υποστούν αυτό το είδος "ξήρανσης" που λέει ο Netblues, τα φτιαγμένα από σιλικόνη θα δείξουν καλύτερο χαρακτήρα. :)
Η ηλεκτρομαγνητική δεν είναι one way ?
Αν είναι έτσι, τότε ούτε ανεπίστροφη βαλβίδα χρειάζεσαι.
Και όντως θα "ξεραθεί" η ανεπίστροφη από το CO2.

Ιορδάνης
02-06-05, 12:32
Καλημέρα η ηλεκρομαγνητική βαλβίδα σαφώς και αποκόπτει την επιστροφή αλλά και μία απλή one-way δεν βλάπτει να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο ταπεινή μου άποψη.Μιλάω πάντα από προσωπική πείρα σε ένα πλυντήριο ενδοσκοπίων που έχει η εταιρία που δουλεύω και μετά από τις ηλεκτροβαλβίδες έχουν και one -way.Και πάλι τονίζω οτί είναι καθαρά προσωπική μου γνώμη.
Φιλικά Ιορδάνης.

george
17-08-05, 08:49
Επειδή ακόμα παιδεύομαι με το "θέμα" (και να δω επιτέλους) πότε θα το τελειώσω
ήθελα και την γνώμη σας για τον τρόπο διάχυσης του CO2 στο ενυδρείο.
Δεν θέλω να το ρίξω μέσα στο εξωτερικό μου φίλτρο αλλά ούτε να βάλω διαχυτήρα με αντλία.
Υπάρχουν άλλες δύο λύσεις που βρήκα :
1) ο διαχυτήρας της ΕΗΕΙΜ

2) και ένας από ένα παλαιότερο σύστημα της JBL που είχα χρησιμοποιήσει

Επίσης για μετρητή φυσσαλίδων (αντί να τον φτιάχνω μόνος) βρήκα της AB
με αρκετά καλή τιμή.

Kαι κάτι τελευταίο σχετικά με τα ρακόρ σύνδεσης των εξαρτημάτων με τον σωλήνα CO2.
Eίναι κουμπωτά ή μηχανικής σύσφιξης ;

lasal
17-08-05, 08:58
Δεν θέλω να το ρίξω μέσα στο εξωτερικό μου φίλτρο αλλά ούτε να βάλω διαχυτήρα με αντλία.
Γιώργο και γιατί αν μην βάλεις διαχυτήρα στην έξοδο του εξωτερικού φίλτρου?
Κάτι τέτοιο ας πούμε. :smt091
http://tsamisaquarium.com/Selides/Themata/co2d.htm

george
17-08-05, 09:31
Γιώργο και γιατί αν μην βάλεις διαχυτήρα στην έξοδο του εξωτερικού φίλτρου?
Κάτι τέτοιο ας πούμε. :smt091
http://tsamisaquarium.com/Selides/Themata/co2d.htm

Γιατι δεν εχω χωρο !

netblues
17-08-05, 09:36
Αν δεν παινεψεις το σπιτι σου... εε? :-P :-P
Πολυ καλη λυση... Υπαρχει και ετοιμη απο την aquamedic.

Τα ρακορ στο διοξειδιο σφιγγουν μηχανικα.

Μια εξισου καλη λυση μεχρι 200 λιτρα ειναι και η η σκαλα της hagen.

(με bonus το εφφε...)

ΥΓ. Τοσο καιρο για μια μπουκαλιτσα?? :smt035

lasal
17-08-05, 09:46
Γιατι δεν εχω χωρο !
Μικρότερο χώρο απο αυτόν?
http://www.george-a.com/albums/album01/pic5.jpg

Pritanis
17-08-05, 19:03
Lasal γυρισες κιολας απο διακοπες;;;; Ελπιζω να περασες καλα.... Αυτο το κοντρολερ με 100 ευρωπουλα μου φαινεται πολυ τζαμπα.... Απο που μπορω να το παρω;; Το site που εδωσες στελνει Ελλαδα;; Αργει πολύ;;;;

lasal
18-08-05, 00:34
Lasal γυρισες κιολας απο διακοπες;;;;
Ελπιζω να περασες καλα.... Αυτο το κοντρολερ με 100 ευρωπουλα μου φαινεται πολυ τζαμπα.... Απο που μπορω να το παρω;; Το site που εδωσες στελνει Ελλαδα;; Αργει πολύ;;;;
1. Δεν πήγα διακοπές γιατί ειμαι καθημερινά εδώ
2. Θα εννοείς το best seller της Milwaukee sms122
Αν το βρείς με 100 ευρώ πάρε μου και μένα άλλα δυο
Αν βιάζεσαι το έχει και ο αμαζόνιος
3. Δεν έδωσα site απόπου μπορείς να το αγοράσεις εκτός αν εννοείς site το.....ντουλαπάκι μου. :D

george
18-08-05, 08:05
Θα εννοείς το best seller της Milwaukee sms122
Αν το βρείς με 100 ευρώ πάρε μου και μένα άλλα δυο
Αν βιάζεσαι το έχει και ο αμαζόνιος

Υπαρχει πουθενα για αγορα απο το ιντερνετ ;;
Ο Αμαζονιος τι τιμη το εχει ;;

netblues
18-08-05, 08:28
http://cgi.ebay.com/Milwaukee-SMS122-pH-Controller-MA957-Regulator-Combo_W0QQitemZ4352281116QQcategoryZ3212QQcmdZView Item

Υπολογιζεις επιπλεον μεταφορικα, δασμους, εκτελωνισμό & φπα 19%...

Με λιγη τυχη, γυρω στα 200 ευρώ.

Διορθωση.. το παραπανω ειναι μαζι με βαλβιδες, βελόνοειδη κλπ

σκετο .. εδω
http://cgi.ebay.com/Milwaukee-SMS122-pH-Controller_W0QQitemZ4352281122QQcategoryZ3212QQcmd ZViewItem

ισως και να γινεται με 100 ευρω...

Pritanis
18-08-05, 10:46
[QUOTE=lasal]Ναι Ph-controller
Milwaukee SM122
http://www.saltycritter.com/milwaukee.htm[/QUOTE
LAsal χρειαζεσαι διακοπες επειγωντως ... αυτο εσυ δεν το γραψες;;;;

lasal
18-08-05, 11:41
βΡΕ Νικο!!
Φυσικά και το έγραψα
Πρόσεξε ομως........ ήταν πρίν απο 3 μήνες οκ? :smt017
Με φαντάζεσαι να κάνω search και να ψάχνω παλιότερα ποστ?
Το κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις οταν "κάποιος είναι καινούργιος".
Καλό δεν θα ήταν να βάζεις και κανένα λίνκ για να μην χρειάζεται να ψάχνω/με οταν αναφέρεσαι σε κάτι?
Λίγη συνεργασία.
Μια ψυχή την έχουμε :smt059
Παρεπιπτόντως δέχομαι και Pm
Ομως τελικά δεν είπες πως σου φαίνεται η τιμή?
Αυτό ειναι το email τους
saltycritter@centurytel.net
Μπορείς να τους ρωτήσεις λεπτομέρειες όπως.... αν στέλνουν Ελλάδα

ΥΓ.
Εγώ πρώτος είπα οτι χρειάζομαι διακοπές
Και λίγο σεβασμό στον....... βρωμόγερο

george
18-08-05, 13:27
Γιατι δεν ψαχνουμε και τα "made in Greece" συστηματα ;;
Κατι θα εφτιαχνε ο asteris ;;
Υπαρχει κανενα νεο ;;

george
27-08-05, 22:29
Πολυ καλη λυση... Υπαρχει και ετοιμη απο την aquamedic.

Ποια ειναι η ετοιμη λυση της aquamedic ;;

CENTAUR
28-08-05, 15:58
Μήπως μπορεί κάποιος να μου πεί που μπορώ να βρώ στην Αθήνα κατάστημα για αγορά needle valve,έψαξα στην Σπύρου Πάτση και βρήκα μία με 5 ευρώ και απότι βλέπω δεν είναι και τόσο ακριβείας

netblues
28-08-05, 17:28
Co2 Reactor εν σειρά με το φίλτρο...

http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,650,0,0,id2223,,0,

george
09-09-05, 23:33
Επιτελους καταφερα να βρω τον χρονο και τα εξαρτηματα για να αρχισω επιτελους να συναρμολογω τα κομματια του συστηματος.

Πανω στην φιαλη συνδεθηκε ο μειωτης με τα δυο μανομετρα και την needle valve εγιναν δοκιμες για διαρροες κλπ και ολα ειναι ενταξη.
Η πιεση εξοδου ρυθμιστηκε στο 1,5 bar.

H ηλεκτροβανα η οποια θα ελεγχεται απο τον Milwaukee SMS122 ph controller
συνδεθηκε προχειρα στην εξοδο του μειωτη.

Ηθελα να ρωτησω που να συνδεσω τον μετρητη φυσσαλιδων πριν ή μετα την ηλεκτροβανα ;;

Η χρηση του ειναι απαραιτητη ή θα ειναι εκει σε περιπτωση που κατι δεν παει καλα με τον controller ωστε να ρυθμιζω χειροκινητα το ΡΗ ;

Σχετικα με τον σωληνα που θα βαλω...εχω δυο επιλογες...εναν που μου εστειλαν απο Γερμανια (aquaristic.net) απο μαυρο σκληρο πλαστικο και ενα διαφανο (οχι σιλικονης) που αγορασα απο Ελλαδα απο καταστημα με ειδη πεπιεσμενου αερα (ζητησα σωληνα για διοξειδιο). Ποια ειναι η καταλληλη λυση ;

Για την διαχυση αγορασα τον διαχυτηρα της ΕΗΕΙΜ αλλα σκεφτομαι και την λυση να δοκιμασω να το ριξω στην εισαγωγη του εξωτερικου μου φιλτρου.

netblues
10-09-05, 07:21
Και τα δυο σωληνάκια κατάλληλα είναι. Τιποτε όμως δεν κρατάει για πάντα.
Επειδή το διοξείδιο είναι οξύ έχει την τάση να διαλύεει τα σωληνάκια.
Οχι τιποτε τραγικό, αλλά όποτε τελειώνει η φυάλη καλό ειναι να κάνουμε ένα οπτικό έλεγχο στα σωληνάκια ελέγχοντας άν έχουν χάσει κάπου την ελαστικότητά τους.

Ο μετρητης φυσαλίδων μπαίνει τελευταίος πρίν τον οποιοδήποτε διαχυτήρα (αρα μετα την ηλεκροβάνα. Αν θυμαμαι καλά έχεις πάρει της aquamedic ο οποίος είναι ταυτόχρονο και βαλβίδα αντεπιστροφής

Τωρα για την ρύθμιση. Θεωρητικά για την καλύτερη ρύθμιση θα έπρεπε να βάζουμε ηλεκτρική βάνα με μοτέρ που να ρυθμιζει την ροή ανάλογα με την απόκλιση από το επιθυμητό Ph. Ομως κάτι τέτοιο είναι και πολύ ακριβό και μάλλον άχρηστο για την ακρίβεια που θέλουμε σε ένα ενυδρείο. Οπότε βάζουμε ένα απλο ηλεκτρικό διακόπτη on/off και ρυθμίζουμε με το χέρι την ροή των φυσαλίδων ώστε το σύστημα να μην ανοιγοκλείνει συχνά (συχνοτερα απο 20 λεπτά)
Ο στόχος είναι να πετύχουμε μια ρύθμιση τέτοια ώστε η βαλβίδα να είναι ανοικτή την ημέρα(που τα φυτά καταναλώνουν αρκετό co2) κατά το 75% του χρόνου τουλάχιστον, πετυχαίνοντας ομoιόμορφη παροχή διοξειδίου.
Ο Ph controller θα αναλαβει από κει και πέρα να κοψει το διοξείδιο οσο χρειάζεται κατά την διάρκεια της νυχτας, σε περιπτώσεις αλλαγής νερού να προσθέσει γρηγορότερα co2, καθώς και να λειτουργεί σαν μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση που το παρακάνουμε με το διοξείδιο (ακόμα και κατα λάθος)

Η ρύθμιση αυτή θέλει μερικές μέρες για να επιτευχθεί, και στην αρχή η παροχή φυσαλίδων είναι λίγο ασταθής γιαυτό έχουμε το νου μας.

george
10-09-05, 23:44
Τωρα για την ρύθμιση. Θεωρητικά για την καλύτερη ρύθμιση θα έπρεπε να βάζουμε ηλεκτρική βάνα με μοτέρ που να ρυθμιζει την ροή ανάλογα με την απόκλιση από το επιθυμητό Ph. Ομως κάτι τέτοιο είναι και πολύ ακριβό και μάλλον άχρηστο για την ακρίβεια που θέλουμε σε ένα ενυδρείο. Οπότε βάζουμε ένα απλο ηλεκτρικό διακόπτη on/off και ρυθμίζουμε με το χέρι την ροή των φυσαλίδων ώστε το σύστημα να μην ανοιγοκλείνει συχνά (συχνοτερα απο 20 λεπτά)
Ο στόχος είναι να πετύχουμε μια ρύθμιση τέτοια ώστε η βαλβίδα να είναι ανοικτή την ημέρα(που τα φυτά καταναλώνουν αρκετό co2) κατά το 75% του χρόνου τουλάχιστον, πετυχαίνοντας ομoιόμορφη παροχή διοξειδίου.

Αυτο δεν το καταλαβα....αφου εχουμε cotnroller....για ποιο λογο χρειαζεται ο ηλεκτρικος διακοπτης ;;;

Την πρωτη φορα...το καταλαβαινω...να μην παει αμεσως το ΡΗ απο 8 σε 7.
Μπορει να γινει σταδιακα ρυθμιζοντας τον controller αναλογα για να κατεβαινει το ΡΗ μια σκαλα χαμηλοτερα καθε μερα ή καθε δυο ημερες.

Ο Ph controller θα αναλαβει από κει και πέρα να κοψει το διοξείδιο οσο χρειάζεται κατά την διάρκεια της νυχτας, σε περιπτώσεις αλλαγής νερού να προσθέσει γρηγορότερα co2, καθώς και να λειτουργεί σαν μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση που το παρακάνουμε με το διοξείδιο (ακόμα και κατα λάθος)
Η ρύθμιση αυτή θέλει μερικές μέρες για να επιτευχθεί, και στην αρχή η παροχή φυσαλίδων είναι λίγο ασταθής γιαυτό έχουμε το νου μας.

Εδω συμφωνω.

netblues
11-09-05, 05:12
Ειπαμε.. ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ!

Ο ph controler δίνει εντολή σε ενα ηλεκτρικό διακόπτη διοξειδιου (ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα το λεμε αλλιώς) ΕΙΤΕ να ανοίξει, είτε να κλείσει δεν έχει όμως την δυνατότητα να ανοιξει ΛΙΓΟ ή ΠΟΛΥ. Απλά ελέγχει ποσο χρονο μενει ανοικτος ο διακόπτης. Αν η ροή ειναι χαμηλή για να κατέβει το pΗ μπορει να θέλει 5 ώρες ενώ αν ειναι ψηλή να φτασει στην επιθυμητή τιμή σε 30 λεπτά.
Η ροη ρυθμιζεται με το ΧΕΡΙ απο την βελονοειδή.
και παλι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ θα μπορουσε ο PH controler να ρυθμίζει ΚΑΙ την βελονοειδή.

Πρακτικά ο ph controler ελεγχει συνολικα την κατάσταση και μεις με το χέρι κάνουμε μικρορυθμισεις μεσω της βελονοειδούς με σκοπό την κατα το δυνατόν σταθερότερη παροχή διοξειδίου.

lasal
12-09-05, 00:03
Πρακτικά ο ph controler ελεγχει συνολικα την κατάσταση και μεις με το χέρι κάνουμε μικρορυθμισεις μεσω της βελονοειδούς με σκοπό την κατα το δυνατόν σταθερότερη παροχή διοξειδίου.
Για να μην έχουμε Γιώργο συνέχεια ανοιγμα-κλείσιμο της ηλεκτρομαγνητικής.
Και με λιγότερα σκαμπανεβάσματα στο pH
Αρε καζαντίδη.... ;)

george
12-09-05, 08:16
Δηλαδη για να καταλαβω...μειωνουμε την πιεση εξοδου του CO2 περιπου στο 1.5 bar.
Βαζουμε στον controller την επιθυμητη τιμη του ΡΗ (στην περιπτωση μου εχω 8 και θελω να το κατεβασω στο 7).
Για να μην κατεβει τοσο χαμηλα σε μικρο χρονικο διαστημα και εχω προβλημα με τα ψαρια μπορω να το κανω σιγα σιγα (για παραδειγμα μεσα σε μια εβδομαδα ή περισσοτερο :?: ).
Και για να μην μπει με την μια μεγαλη ποσοτητα CO2 θα ελεγχω στο μπουρμπουληθρομετρο :-P να ειναι χαμηλη η ροη (κατι λενε για μια φυσσαλιδα ενα δευτερολεπτο).

netblues
12-09-05, 08:26
Δεν θα το ελεγα. Ειναι πολυ δυσκολο να το πετυχεις αυτό όπως το λές
Ρυθμιζεις για 1 φυσαλιδα/sec για ενυδρειο 200 λιτρων.
Βαζεις τον controler στι 7.8 και το κατεβαζεις κατα 0,2 ανα 24 ωρο.
Οταν φτασεις στην επιθυμητη τιμή πλεον, παιζεις μικρομετρικα με την βελονοειδη για να πετυχεις σταθερες συνθηκες..

george
12-09-05, 08:41
Ρυθμιζεις για 1 φυσαλιδα/sec για ενυδρειο 200 λιτρων.
Βαζεις τον controler στι 7.8 και το κατεβαζεις κατα 0,2 ανα 24 ωρο.
Οταν φτασεις στην επιθυμητη τιμή πλεον, παιζεις μικρομετρικα με την βελονοειδη για να πετυχεις σταθερες συνθηκες..

Χοντρικα τοτε εφοσον το δικο μου ειναι 112 λιτρα θα ρυθμισω 30 φυσαλιδες/λεπτο και να δοκιμασω να το κατεβαζω 0,2 ανα 24 ωρο

netblues
12-09-05, 08:57
Μια χαρά..
Ετσι για να σε αγχωσω λιγο, καθε bubble counter κάνει και διαφορετική διάμετρο φυσαλίδας, οπότε τα πράγματα είναι πολύ σχετικά.
Βαλε 1 ανα δυο δευτερολεπτα και αν μετα απο μερικες ωρες το ph δεν κουνιεται ανεβα στην 1 /δευτερολεπτο..

george
12-09-05, 09:43
Μια χαρά..
Ετσι για να σε αγχωσω λιγο, καθε bubble counter κάνει και διαφορετική διάμετρο φυσαλίδας, οπότε τα πράγματα είναι πολύ σχετικά.
Βαλε 1 ανα δυο δευτερολεπτα και αν μετα απο μερικες ωρες το ph δεν κουνιεται ανεβα στην 1 /δευτερολεπτο..

Δεν παιζεσαι !!
Ψειριζουμε την μαϊμου -+10 μου φαινεται αλλα ... σε δουλεια να βρισκομαστε :grin: