PDA

Επιστροφή στο Forum : Αντοχή βάσης ενυδρείου


Misa
02-03-05, 11:04
Λοιπόν σύντροφοι τα φώτα σας,

Μου ήρθε σήμερα μετά από αρκετό καιρό, η βάση που είχα παραγγείλει για το νέο (πάλιωσε πια) ενυδρείο μου. Είχα ζητήσει από ένα φίλο αλουμινά να μου την φτιάξει, δίνοντάς του το σχέδιο. Εκείνος σαν καλός φίλος και ακόμη καλύτερος μάστορας, το αγνόησε παντελώς κι έφτιαξε κάτι δικό του.

Μου δίνει δε τον λόγο του ότι αυτό το κατασκεύασμα θα αντέξει σίγουρα και χωρίς πρόβλημα 800 και πάνω κιλά. Θέλω τη γνώμη σας όσοι μπορείτε να αξιολογήσετε το πείραμα, πριν βάλω πάνω το ενυδρείο με όλα τα παρελκόμενα και νοιώσω σαν κάτοικος των Μαλδίβων με το τσουνάμι στο σπίτι μου.

Η βάση είναι όπως βλέπετε στο σχέδιο. Είναι στραντζαριστό σίδερο, το πάχος της κάθε δοκού είναι 4 cm περίπου, ενώ εξυπακούεται ότι είναι κολημένες πάνω σε 4 πόδια που είναι μονοκόματα από πάνω μέχρι κάτω.

Το ενυδρείο που θα μπει επάνω είναι 130 x 60 x 70 (ύψος), είναι φτιαγμένο από 12άρι γυαλί και θα φιλοξενήσει αφρικανικές κιχλίδες. Δηλαδή 50 κιλά άμμο, πέτρες και λοιπά. Ενώ στο κάτω επίπεδο στο οποίο θα προσαρμώσω ένα φύλο ξύλου, θα ακουμπούν 3 εξωτερικά φίλτρα των οποίων οι κάδοι συνολικά χωρούν περίπου 30 λίτρα νερό.

Αναμένω τις γνώμες σας

Μιχάλης

γαυρος
02-03-05, 13:23
ναι μεν αλλα....
πες του χαιρετισματα οτι αν δεν βαλει διαγωνιες και πλαγια και μπρος πισω, το ενυδρειο θα κουνιεται σαν ....ντιγκινταγκας.
η καθε διαγωνιος πιανει το κατω με το πανω σιδερο,βαση και πανω μερος δηλαδη και ετσι γινεται... αντιαρματικο.

αν κανεις αυτη την προσθηκη τοτε σηκωνει 8 τοννους και οχι 800 λιτρα.
οχι οτι τωρα δε τα σηκωνει ...
αλλα με το παραμικρο ακουμπημα θα πηγαινει βαρκα γιαλο... :D

Giorgos
02-03-05, 23:58
Απ'ότι κατάλαβα, η βάση που περιγράφει ο Μιχάλης φαίνεται στο σχήμα 1.
Οι ενισχύσεις που προτείνει ο Γάβρος (διαγώνιοι δοκοί που σχηματίζουν τρίγωνα τα οποία "δένουν" και σταθεροποιούν την κατασκευή) φαίνονται στο σχήμα 2.

Σύμφωνα με κάποιους πολύ γρήγορους υπόλογισμούς που έκανα, η κατασκευή του σχήματος 1 "σηκώνει" άνετα (πολύ μέσα στην αντοχή των διατομών) το ενυδρείο χωρίς να πηγαίνει βάρκα γιαλό.
Έχω φτιάξει βάση για ενυδρείο 200Χ65Χ65 με αυτόν ακριβώς τον τρόπο (χωρίς διαγώνια στοιχεία) και δεν το κουνάει ούτε τσουνάμι.

Από την άλλη, αυτό που προτείνει ο γάβρος "σηκώνει" 5 τέτοια ενυδρεία! Το μόνο αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι το μεγαλύτερο κόστος της κατασκευής.

γαυρος
03-03-05, 00:03
τα πλαινα τα πετυχες!!!
τα αλλα τα ***......σες !!!
αμα γινει ετσι δεν υπαρχει προσβαση απο πουθενα βρεεεεεεεεε !!!!

Giorgos
03-03-05, 00:10
Οικονομία δεν κάνουμε!!!
Εσύ γάβρε μην βάλεις τα μπροστινά διαγώνια για να έχεις πρόσβαση στο φίλτρο και τα μικρότερα ενυδρεία στο κάτω επίπεδο! +-6

Giorgos
03-03-05, 00:33
Κι εγώ αυτό έψαχνα αλλά προτίμησα να σου απαντήσω.

γαυρος
03-03-05, 00:59
μια που λες οτι τοχεις σπουδασει το θεμα, σκεψου μια διαγωνιο που θα ηταν στην μια μεγαλη πλευρα , πισινη θα γινοταν φυσικα, που θα επιανε την πανω με την κατω οριζοντιες!!!!

δε θελει κοπο, τροπο θελει και ναχεις πιασει μια ηλεκτροκολλησουλα γιωργο μου!!!

αν κολλαγε η μια πλευρα ειχε καθαρισει η βαση για 10 τονους!!!

και φυσικα εχεις ολο το μπροστινο μερος ελευθερο !!!

nkarvounis
03-03-05, 01:17
Κατά τον τρόπο που έχει σχεδιάσει ο γαύρος σχεδιάζονται τα παλετόραφα (back to back) σε αποθήκες. Μέσο βάρος παλέτας 700 kg επί 12 παλέτες = 8400 kg.
Όσο για ύψος άνω των 10 μέτρων.

Άντε με κάνατε να βγάλω τον logistic που έχω μέσα μου.