Επιστροφή στο Forum : η δική μου... λιμνούλα
systemdennis
14-11-13, 10:54
Καλημέρα σας :smt023
Αφού έχω παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια του ΣΚΑΙ με τα κηπουρέματα & τις πράσινες αποστολές με αναρίθμητες ιδέες και λύσεις για την ανακατασκευή κήπων & φυτών, ήρθε η ώρα να φτιάξω και εγώ (και μόνος μου!) από την αρχή ηλεκτρικά, υδραυλικά, λίμνη, φυτά, ξύλινες κατασκευές για τον κήπο στο σπίτι μου.
Όλο το καλοκαίρι από αυτές τις σελίδες έπαιρνα ιδέες, έβλεπα εκπληκτικές κατασκευές και ακόμα περισσότερη αγάπη από τους ιδιοκτήτες / κατασκευαστές!
Επομένως... το μικρόβιο μεταφέρθηκε και σε μένα και ήρθε η ώρα μετά από περίπου ένα μήνα (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013) να ολοκληρώσω τη κατασκευή.
Μείνετε... συντονισμένοι!
GIANNHS KOI
14-11-13, 12:48
καλός ήρθες φίλε μου περιμένουμε Φώτο .:smt039
systemdennis
14-11-13, 13:43
Βασικά η ταλαιπωρία μεγάλη... πολύ σκάψιμο με αφόρητη ζέστη, κάθε μέρα από λίγο, εν το μεταξύ το δοκάρι ακριβώς δεξιά όπως φαίνεται στη φωτογραφία, προέρχεται από τον παλιό ανενεργό βόθρο που υπήρχε, οπότε το σκάψιμο γινόταν με απόλυτη ευλάβεια...
Η πρώτη φωτογραφία είναι από το καλοκαίρι του 2012, τότε έσκαψα τη βασική λίμνη περίπου στα 50cm (αγόρασα και liner το οποίο μετά πρακτικά δεν έφτασε), ένα δέντρο ακριβώς από πίσω (2η φωτογραφία) που ενοχλούσε στο δεύτερο επίπεδο της λίμνης, αποκολλήθηκε ύστερα από αρκετή ταλαιπωρία αλλά φέτος μετά τις βροχές και σκάψε λίγο από εδώ και λίγο από εκεί (αφού είχε μαλακώσει το χώμα από τις βροχές), καταλήξαμε σε βάθος 90cm, ένα περιμετρικό επίπεδο και ένα μικρότερο χαμηλότερα, συνολικά περίπου 2700lt.
Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται και το χτίσιμο του μικρού καταρράκτη στην όχθη της λιμνούλας.
Μια χαρα σε βρισκω, βρηκες ομορφη ασχολια για αρκετο καιρο. Ξεσκονισε την ενοτητα με τις λιμνες
Καλως ηρθες φιλε!!! Καλη συνεχεια σου ευχομαι και οτι θελεις εμεις εδω ειμαστε ;)
Tanganyiκας
14-11-13, 23:08
Καλως ηρθες!Καλη συνεχεια στη λιμνη.
Alex_Salonica
15-11-13, 00:00
Καλως ηρθες και καλη συνεχεια με υη λιμνουλα σου
systemdennis
15-11-13, 10:21
Ξεκινώντας ένα βροχερό πρωί του Οκτωβρίου :smt104 άρχιζα να ετοιμάζω τα μηχανήματα, ηλεκτρολογικές συνδέσεις & καλωδιώσεις για να αρχίζω σιγά σιγά την ολοκλήρωση των παρακάτω σταδίων:
1η φωτογραφία | Εξοπλισμός της Ubbink, αγοράστηκε από το Επι Γης: αντλία 3900lt, φίλτρο για 4000lt & λάμπα UV 9W
2η φωτογραφία | Το υπόστρωμα 10τμ επίσης της Ubbink για να στρωθεί στο πάτο και στα πλάγια τοιχώματα της λίμνης πριν το liner
3η φωτογραφία | Καθαρισμός εσωτερικού λίμνης από πετρούλες και στρώσιμο του εδαφοκαλυπτικού / γεωυφάσματος περιμετρικά της λίμνης για να αποφευχθούν χώματα και νέα ζιζάνια στην επιφάνεια
4η φωτογραφία | Εδώ... έριξα και λίγη άμμο για καλύτερη προετοιμασία του εδάφους πριν το υπόστρωμα
5η φωτογραφία | Τοποθέτηση του υποστρώματος με διπλή στρώση στο πάτο και μια στρώση περιμετρικά στα τοιχώματα
6η φωτογραφία | Τελικό στάδιο... η τοποθέτηση με πολύ κόπο του aqualiner της Ubbink η οποία τοποθετήθηκε όσο καλύτερα γινόταν, σε κάποια σημεία είχαμε και κάποια διπλώματα αλλά όπως θα αποδεικνυόταν αργότερα θα χρησίμευαν εξαιρετικά ως μικρές κρυψώνες για τα ψαράκια που αρχικά δεν είχα σκοπό να βάλω αλλά τελικά...
Ωραίες καταστάσεις :smt023,
άντε με το καλό και οι κάτοικοι
korasidikos
15-11-13, 16:44
ωραια πραγματα!αναμενουμε τη συνεχεια με το καλο!:smt023
systemdennis
16-11-13, 15:02
Κατασκευών... συνέχεια:
1η φωτογραφία | το πρώτο γέμισμα με συνοδεία λίγης βροχούλας
2η φωτογραφία | εδώ έκανα δοκιμές στις συνδεσμολογίες με το φίλτρο και την αντλία σε λειτουργία
3η φωτογραφία | τις πρώτες ημέρες έβαλα στο ανώτερο σημείο της λιμνούλας τον πίδακα για το νερό αλλά όπως διαπιστώθηκε εκτός από τον πολύ θόρυβο, στο κατώτερο σημείο της λίμνης θόλωνε το νερό με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα καθαρό
4η φωτογραφία | άποψη των υδραυλικών συνδέσεων τα οποία ξέφυγαν του προϋπολογισμού. Αν απλά είχα βάλει τοΝ πλαστικό σωλήνα να πέφτει κατευθείαν μέσα στο μεταλλικό δεν πιστεύω να είχε πρόβλημα γιατί τελικά δεν έχει και πολύ πίεση, σε μελλοντική αναβάθμιση όμως μπορεί και να χρειαστεί
5η φωτογραφία | τελικό χτίσιμο του καταρράκτη
6η φωτογραφία | εδώ σε ξυλουργικές κατασκευές για την επένδυση του καταρράκτη στις επόμενες ημέρες
μπραβο! προχορας πολυ δυνατα!!!
Μας βασανίζεις που βάζεις σιγά σιγά τις φωτογραφίες :)
Ωραία δουλεία. Περιμένουμε και τις υπόλοιπες.
systemdennis
18-11-13, 14:41
Μας βασανίζεις που βάζεις σιγά σιγά τις φωτογραφίες :)
Ωραία δουλεία. Περιμένουμε και τις υπόλοιπες.
να έχει και λίγο... suspense +-4 έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα θέματα κρατάνε σελίδες και σελίδες...
έχω προγραμματισμένες φωτογραφίες για τρίτη - πέμπτη :rolleyes: μείνε συντονισμένος :smt033
systemdennis
19-11-13, 16:59
Στις επόμενες φωτογραφίες... handmade ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με πολύ όρεξη & μεράκι... γιατί πως θα γίνει; το βράδυ μέσα στα σκοτάδια θα είμαστε;
Πληροφοριακά... έβαλα μαύρο ενισχυμένο καλώδιο για υγρασία καθώς και σωλήνες βιομηχανικού τύπου του κουβίδη (http://www.kouvidis.gr/el/products/integrated/heavyduty/condur/) για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Για σποτάκια επέλεξα τα multicolor led της viokar (http://www.viokar.gr/en/products/lighting/viokar). Να ενισχύσουμε είπαμε τα ελληνικά χέρια και να κάνουμε και "πράσινο" κήπο χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με σποτάκια led.
Απο σκάψιμο... άλλο τίποτα, πάλι καλά που ήταν βρεγμένο το χώμα :D ξεκινάμε λοιπόν:
1η φωτογραφία | η γραμμή αυτή πάει προς τη λεμονιά
2η φωτογραφία | εδώ, περιμετρικά της λίμνης με κατεύθυνση και τελικό προορισμό... τη βερυκοκιά
3η φωτογραφία | ε, ολόκληρη λίμνη να μην της αφιερώσουμε μια αποκλειστική γραμμούλα;
4η φωτογραφία | στο λατρεμένο γιασεμί που αναπτύσσεται ήδη και θα μας χαρίζει άρωμα στο κήπο
5η φωτογραφία | για φωτισμό της λατρεμένης γειτονικής βουκαμβίλιας
6η φωτογραφία | η καρδιά ή αλλιώς το κέντρο επιχειρήσεων του κήπου... επίσης η χαρά του εγκαταστάτη και η χαρά του ηλεκτρολόγου μαζί! εγκατάσταση & υλοποίηση από εμένα και μόνο. Α! και στις τελικές συνδέσεις των χρονοδιακοπτών... έβαλε το χεράκι και ένας φίλος ηλεκτρολόγος
systemdennis
26-11-13, 17:30
Και εδώ... τελικές φωτογραφίες από τη λιμνούλα:
1η φωτογραφία | το σύστημα φιλτραρίσματος με τη λάμπα UV της ubbink
2η φωτογραφία | εδώ... η ταλαιπωρία τελικά άξιζε, το αποτέλεσμα πάντως με δικαίωσε! Τα μικρά και τα μεγάλα βότσαλα στο πυθμένα της λίμνης και την επιφάνεια... συλλέχθηκαν από τη θάλασσα το καλοκαίρι... σακούλες και σακούλες μετέφερα... Οι επεξεργασμένες πέτρες περιμετρικά αγοράστηκαν από τον Άτλα (http://www.atlasroilos.gr) με απίστευτα σχέδια, χρώματα και μεγέθη
3η φωτογραφία | άποψη του καταρράκτη και του τελικού "ντυσίματος" με τα ξύλα του εμποτισμένου decκ που περίσσεψαν!
Πολύ όμορφη, και με το καιρό θα γίνει ακόμα ομορφότερη, προφανώς θα βάλεις και άλλα φυτα μέσα, νούφαρα κλπ. Μια παρατήρηση, το ψεύτικο γκαζόν μου χτυπάει κάπως, αν μπορείς κάποια στιγμή βάλε πραγματικό και φύτεψε και φυτά γύρω από τη λιμνούλα, πιστεύω πως θα δείξει ακόμα περισσότερο. Μπράβο σου πάντως για τη δημιουργεία σου και καλή χαλάρωση δίπλα στη λιμνούλα σου
systemdennis
28-11-13, 16:12
Πολύ όμορφη, και με το καιρό θα γίνει ακόμα ομορφότερη, προφανώς θα βάλεις και άλλα φυτα μέσα, νούφαρα κλπ. Μια παρατήρηση, το ψεύτικο γκαζόν μου χτυπάει κάπως, αν μπορείς κάποια στιγμή βάλε πραγματικό και φύτεψε και φυτά γύρω από τη λιμνούλα, πιστεύω πως θα δείξει ακόμα περισσότερο. Μπράβο σου πάντως για τη δημιουργεία σου και καλή χαλάρωση δίπλα στη λιμνούλα σου
ναι! το ξέρω για το γκαζόν... έχουμε και στο εξοχικό αλλά θέλει πολύ φροντίδα, (άφθονο ήλιο που σε εκείνο το σημείο έχει πολύ λίγη ώρα) άφθονο νερό, ηλεκτροβάνες, επίσης φοβάμαι και για υγρασίες... οπότε γι'αυτό επέλεξα τεχνητό!
systemdennis
28-11-13, 17:10
Παράλληλα με την κατασκευή της λιμνούλας έγινε και η κατασκευή του ξύλινου deck... Ιδέα προερχόμενη από τις εκπομπές των Πράσινων Αποστολών του ΣΚΑΪ (http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=243635), παλαιότερα των Κηπουρεμάτων (http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=224663) (2010 -2012) αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια & οδηγίες των παιδιών της showood (http://showood.gr/):
1η φωτογραφία | εδώ... το αυτοκίνητο που μετατράπηκε σε φορτηγό για χάρη της μεταφοράς. Εμποτισμένη ξυλεία (http://www.showood.gr/el/treated_wood/treated/), συνθετικός χλοοτάπητας (http://www.showood.gr/el/flowerbox/garden_products/?pid=62142) και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη κατασκευή έτοιμα προς ξεφόρτωμα
2η φωτογραφία | όλα τα κομμάτια του παζλ απλωμένα... προς ξυλουργική κατασκευή
3η φωτογραφία | η βάση του deck με ενισχυμένες κάθετες ενώσεις για ακόμα καλύτερο δέσιμο του πλαισίου. Επίσης τοποθετήθηκε ακριβώς από κάτω το μαύρο ειδικό πανί εδαφοκάλυψης... για να μη γεμίσουμε πράσινα ζηζάνια με τις πρώτες βροχές
4η φωτογραφία | μετά την τοποθέτηση του πατώματος και λίγο πριν το τελικό βίδωμα του κάθε πλακιδίου ξεχωριστά. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους αχώριστους συνεργάτες μου: τη σέγα και το δραπανοκατσάβιδό μου καθώς χωρίς τη βοήθειά τους ακόμα δεν θα είχα τελειώσει
5η φωτογραφία | εδώ... εικαστική παρέμβαση με λευκές πέτρες από την Άτλας (http://www.atlasroilos.gr/) για ομορφότερο αποτέλεσμα στο σημείο που ενώνεται το deck με το τοίχο αλλά και για να μη φαίνονται οι βάσεις των baboo (στηρίχτηκαν επίτοιχα με υδραυλικά στηρίγματα σωληνώσεων)
6η φωτογραφία | ε... να μην έχουμε και μια φωλιά για τους ιπτάμενους επισκέπτες του κήπου; η φωλιά είναι χειροποίητη από φυσικό ξύλο της nest4nature (http://www.nest4nature.com/en/products/products/) και αγοράστηκε και αυτή από τη showood (http://showood.gr/el/log_house/animal_houses/?pid=62144)
Τέλος, υπάρχει και σχετικό άρθρο στο site της showood: Επιστολή πελάτη για κατασκευή στον κήπο με υλικά ShoWooD (http://www.showood.gr/el/news/?nid=4026)
Πολύ ωραία, ακόμα καλύτερο από πριν
κ.ω.σ.τ.α.ς.
28-11-13, 23:32
Ολα ειναι πολυ καλα και ωραια να τα χαιρεσαι.
Αν κατάλαβα καλά μόνο σε μια γωνία του κήπου έβαλες το deck. Τον υπόλοιπο χώρο πως τον έχεις διαμορφώσει ? Το έστρωσες πάλι με τον ψεύτικο γκαζόν ? Ωραίο το deck. Έβαλες κανα τραπεζάκι με καρέκλες?
Γιατί έχεις 3 σημεία που πέφτει το νερό στην λίμνη ? Φαντάζομαι ότι τα 2 σημεία αντί για 1 στον καταρράκτη τα έκανες λόγω αισθητικής …. Στο 3ο όμως μπερδεύτηκα.
systemdennis
02-12-13, 14:19
Αν κατάλαβα καλά μόνο σε μια γωνία του κήπου έβαλες το deck. Τον υπόλοιπο χώρο πως τον έχεις διαμορφώσει ? Το έστρωσες πάλι με τον ψεύτικο γκαζόν ? Ωραίο το deck. Έβαλες κανα τραπεζάκι με καρέκλες?
Γιατί έχεις 3 σημεία που πέφτει το νερό στην λίμνη ? Φαντάζομαι ότι τα 2 σημεία αντί για 1 στον καταρράκτη τα έκανες λόγω αισθητικής …. Στο 3ο όμως μπερδεύτηκα.
τραπεζάκι... προς το πασχα! σκέφτομαι σαν αυτά που έχουν στα δάση, με ενσωματωμένο πάγκο για να κάθεσαι!
πολύ καλή παρατήρηση, πως το πρόσεξες! τα 2 είναι για το καταρράκτη, το 3ο είναι το νερό που βγαίνεια από τη λάμπα και το φίλτρο
systemdennis
02-12-13, 14:39
Σας παραθέτω και φωτογραφίες περιμετρικά της λίμνης... είπαμε να φτιάξουμε τη λιμνούλα... αλλά να είναι όμορφος και ο περιβάλλων χώρος:
1η φωτογραφία | τα κακτάκια μου... μετά από μεταφύτευση από το εξοχικό. Θηρία έγιναν, γύρω γύρω έχω βάλει φλοιό πεύκου για διακόσμηση και από κάτω εδαφοκαλυπτικό γιατί πέρυσι... πρασίνισε ο τόπος από τα ζιζάνια
2η φωτογραφία | άποψη του deck ακριβώς πίσω από τη βερυκοκιά... άντε και καλή μας σοδειά
3η φωτογραφία | οι δίχρωμες τριανταφυλλιές που μας χαρίζουν κόκκινα και ροζ τριαντάφυλλα δεν κόπηκαν όπως τα άλλα λουλούδια αλλά την περιποιήθηκα πολύ γιατί είχε μεγάλες ρίζες και ήταν κρίμα να καταστραφεί. Ακριβώς δεξιά το γιασεμί, που με βοηθητική υποστήριξη... θα αναρριχηθεί στο ξύλινο καφασωτό. Στο κέντρο μια κίτρινη λαντάνα η οποία μεγαλώνει αρκετά και θα μας γεμίσει χρώμα
4η φωτογραφία | άποψη του deck με μια συστάδα σεφλέρες... καθώς το σημείο δεν έχει άφθονο ήλιο οπότε μελλοντικά θα κουρεύονται σαν θάμνοι
5η φωτογραφία | πανοραμική άποψη του κήπου ακριβώς μπροστά από τη τριανταφυλλιά
6η φωτογραφία | στο βάθος... η λεμονιά που φυτεύτηκε πέρυσι και ακριβώς δεξιά: δεντρολίβανα, θυμάρια & λεβάντες ολοκληρώνουν το τοπίο.... το πάτωμα είναι και αυτό εμποτισμένο από τη showood (http://www.showood.gr/el/treated_wood/deck/?pid=61738)το οποίο δέχεται πολύ όμορφες παραλλαγές αν ενωθεί αλλά υπήρχε έλλειψη χώρου στο συγκεκριμένο σημείο
7η φωτογραφία | ο ελαίαγνος με το χαρακτηριστικό κιτρινοπράσινο χρώμα και οι κατακόκκινες λαντάνες που έχουν 7 μήνες ανθοφορία το χρόνο
Καλά , την έκανες παραδεισένια την αυλή σου, και με το καιρό θα δείξει ακόμα περισσότερο
Οι 2 σωλήνες που βγάζουν το νερό από τον καταρράκτη δεν έρχεται από την λάμπα με το φίλτρο? Δηλαδή στο φίλτρο σου έχεις ουσιαστικά 3 εξόδους?
Τα όρθια καλάμια που έχεις δίπλα στο deck τι χρησιμεύουν? Σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει.
Άντε, σιγά σιγά θα δούμε και τα ψαράκια.
Υ.Γ. Άρχισες να μου θυμίζεις τους κηπουρούς του mega. χαχαχα
systemdennis
03-12-13, 00:57
Οι 2 σωλήνες που βγάζουν το νερό από τον καταρράκτη δεν έρχεται από την λάμπα με το φίλτρο? Δηλαδή στο φίλτρο σου έχεις ουσιαστικά 3 εξόδους?
Τα όρθια καλάμια που έχεις δίπλα στο deck τι χρησιμεύουν? Σίγουρα κάποιος λόγος θα υπάρχει.
Άντε, σιγά σιγά θα δούμε και τα ψαράκια.
Υ.Γ. Άρχισες να μου θυμίζεις τους κηπουρούς του mega. χαχαχα
Από την αντλία πάει μια γραμμή στο καταρράκτη και η άλλη στη λάμπα με το φίλτρο... Σκέφτομαι τώρα μήπως βάλω μια μικρή αντλία μόνο για το καταρράκτη για να δουλεύει 24/7
Τα καλάμια... εικαστική παρέμβαση!
systemdennis
03-12-13, 16:03
Όσο με πίεζαν φίλοι και γνωστοί να βάλω ψαράκια μέσα στη λίμνη δεν μπορούσαν να με πείσουν: Μα δεν θα βάλεις ψάρια; Πισίνα θα είναι; Έτσι κάνοντας αρχικά μια βόλτα στο waterinn (http://www.waterinn.eu/) στη Κηφισιά... ερωτεύτηκα 2 μικρά ΚΟΙ:
1η φωτογραφία | μεταφορά & προσαρμογή στη νέα τους ολοκαίνουργια κατοικία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
2η φωτογραφία | αγόρασα και ένα θερμομετράκι για να μετράμε λίγο την θερμοκρασία του νερού
3η φωτογραφία | η τροφή της tropical που μου έδωσαν. διάβασα πολλά περί τροφών, έχω ανοίξει και ένα καινούργιο θέμα: Τροφή ΚΟΙ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=75636)
4η φωτογραφία | ώρα για τάϊσμα, αν και τη πρώτη εβδομάδα έτρωγαν ελάχιστα έως καθόλου, μετά τις 5 ημέρες όταν πετάω τροφή γίνεται... μάχη. επίσης έχουν βρει μια πτύχωση στο liner και το έχουν για κρυψώνα, τη πρώτη μέρα τρελάθηκα γιατί νόμιζα ότι εξαφανίστηκαν...
5η φωτογραφία | και μετά από μια εβδομάδα... νέος επισκέπτης, λευκός! προσαρμόστηκε και έφαγε από τη πρώτη μέρα, τα δε παιχνίδια με τα άλλα ΚΟΙ και το κυνηγητό... άλλο πράγμα, τα χάζευα από το μπαλκόνι με τις ώρες
6η φωτογραφία | βολτούλες υπο βροχή...
Καλορίζικα και να τα χαίρεσε
Tanganyiκας
03-12-13, 19:29
Καλοριζικοι οι καινουργιοι κατοικοι να τους χαιρεσαι!
systemdennis
26-12-13, 19:19
Και μετά την τοποθέτηση των ledspot της osram (http://www.osram.com/osram_com/products/lamps/led-retrofit-lamps/professional-led-reflector-lamps/parathom-par16-advanced/index.jsp?search_result=%2fosram_com%2fsearch%2fad vanced_search.jsp%3faction%3ddosearch%26inp_search term_1%3dparathom%2bGU%2b10%26inp_searcharea%3dall %26start%3d2%26entries%3d10%26website_name%3dosram _com) ... νυχτερινή φωτογράφηση:
1η φωτογραφία | άποψη από το spot της εισόδου
2η φωτογραφία | κρυφός φωτισμός λεμονιάς & δεντρολίβανου
3η φωτογραφία | άποψη της εισόδου από άλλη οπτική γωνία. Στο βάθος διακρίνεται ο γλυκός μπλε φωτισμός που "χτυπάει" πάνω στα διακοσμητικά μπαμπού
4η φωτογραφία | εδώ το σενάριο ήταν το φως να δείχνει μέσα στη λίμνη αλλά επειδή είναι πολύ λευκό & ενοχλεί τα ΚΟΙ, προτίμησα να φωτίζει την επιφάνεια & τις πέτρες
5η φωτογραφία | πανοραμική άποψη της λίμνης μέσα... στο σκοτάδι
6η φωτογραφία | άποψη by night... άνωθεν!
Υπεροχο, αλλα εχω μια απορια, με τα κουνουπια πως τα πας; :x:x:x
Εννοω εχεις δει αυξηση των κουνουπιων μετα απο αυτο;
systemdennis
26-12-13, 19:45
Υπεροχο, αλλα εχω μια απορια, με τα κουνουπια πως τα πας; :x:x:x Εννοω εχεις δει αυξηση των κουνουπιων μετα απο αυτο;
με το φωτισμό εννοείς ή γενικά; το βράδυ δεν έχω παρατηρήσει ιπτάμενα κουνούπια, ούτε το πρωί ιδιαίτερα με το κρύο, πριν κανένα μήνα κολυμπάγανε προνύμφες στην επιφάνεια... λογικά το καλοκαίρι θα γίνει πανικός!
με το φωτισμό εννοείς ή γενικά; το βράδυ δεν έχω παρατηρήσει ιπτάμενα κουνούπια, ούτε το πρωί ιδιαίτερα με το κρύο, πριν κανένα μήνα κολυμπάγανε προνύμφες στην επιφάνεια... λογικά το καλοκαίρι θα γίνει πανικός!
Ναι, για το καλοκαιρι ελεγα :D
Το ασπρο το κοι, απλα φοβερο !! :cool:
Ξες αν ειναι αρσενικα ή θυληκα τα κοι σου;
systemdennis
26-12-13, 20:13
Ναι, για το καλοκαιρι ελεγα :D Το ασπρο το κοι, απλα φοβερο !! :cool: Ξες αν ειναι αρσενικα ή θυληκα τα κοι σου;
μπα... οι ειδικοί στο άθλημα μου είπαν οτι πρέπει να μεγαλώσουν πρώτα, σκέφτομαι μήπως βάλω και κανένα άλλο...
εδώ θέλω τη βοήθεια των ειδικών: ανα πόσα λίτρα πρέπει να έχει χώρο το κάθε ΚΟΙ;
Πραγματικά αξιοζήλευτη!!!! :smt045
Συγχαρητήρια!!!! Υπέροχη δουλειά :smt023 !!! Να την χαίρεσαι!!! :D
"Εξαιρετικά καλά":.......1200 λίτρα ανά Κόι
"Αρκετά καλά":...........1000 λίτρα ανά Κόι
"Καλά":......................750 λίτρα ανά Κόι
"Μή ικανοποιητικά":....<700 λίτρα ανά Κόι
"Κακά":....................<400 λίτρα ανά Κόι
Και εγώ είχα διαβάσει σε ένα άλλο θέμα που ρωτούσε κάποιος φίλος για να βάλει KOI σε μια λίμνη που είχε, πως θέλουν πολλά λίτρα.
Ως άσχετος απο λίμνες... χρυσόψαρα δεν μπορούν να μπούν αντί για ΚΟΙ;
systemdennis
26-12-13, 20:19
δεν παίζει όμως ρόλο και το μέγεθος; αυτά που έχω τώρα στη λιμνούλα είναι σχετικά μικρά. μήπως οι παραπάνω τιμές αναφέρονται σε μεγάλα ΚΟΙ;
Στο μεγεθος που εχεις ακομα και 20 πιστευω δεν θα ηταν προβλημα..
Αλλα μην ξεχνας μεγαλωνουν γρηγορα.. επισης μπορει την επομενη ή την μεθεπομενη ανοιξη τα ψαρια σου να αρχισουν τα γενανε.. εγω στην θεση σου θα εβαζα ακομα ενα ομως ;)
systemdennis
26-12-13, 20:24
σχετικά με τροφές... πρέπει να δίνω άλλη για το χειμώνα; τους δίνω μια της tropical, όταν τα είχα βάλει τον οκτώβριο τους έδινα από 4 κόκκους, τώρα με τα κρύα από 1-2
δεν παίζει όμως ρόλο και το μέγεθος; αυτά που έχω τώρα στη λιμνούλα είναι σχετικά μικρά. μήπως οι παραπάνω τιμές αναφέρονται σε μεγάλα ΚΟΙ;
Λογικά αναφέρονται αυτά τα λίτρα με βάση του να ζήσει και να μεγαλώσει ένα KOI σωστά και άνετα... :smt102
Προφανώς αυτά τα νούμερα είναι κάτι αντίστοιχο όπως λέμε για τα ενυδρεία για παράδειγμα 1 χρυσόψαρο / 50 λίτρα.
σχετικά με τροφές... πρέπει να δίνω άλλη για το χειμώνα; τους δίνω μια της tropical, όταν τα είχα βάλει τον οκτώβριο τους έδινα από 4 κόκκους, τώρα με τα κρύα από 1-2
Δεν μπορω να σου απαντησω με σιγουρια σε αυτο.. παντως εχεις δικιο στο οτι το χειμωνα πρεπει να δεχονται τροφη μικροτερης ποσοτητας σε σχεση με τις ζεστοτερες εποχες ;)
Σε αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76587) το θέμα αναφερόμουν πιο πάνω...
ChocolatePuma
26-12-13, 21:09
Άποψη μου χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης - Θεωρώ σωστό να αναγράφουμε την πηγή από την οποία αντλούμε τις Χ πληροφορίες
Σχετικά με το πιο πάνω η πηγή ειναι αυτή : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39926
-------------------------
Αλλα μην ξεχνας μεγαλωνουν γρηγορα.. επισης μπορει την επομενη ή την μεθεπομενη ανοιξη τα ψαρια σου να αρχισουν τα γενανε.. εγω στην θεση σου θα εβαζα ακομα ενα ομως ;)
Επίσης χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης
Αναφέρομαι στο παραπάνω και πάντα σε σχέση με το θέμα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76508 (στο οποίο έχεις βάλει ΚΟΙ σε ενυδρείο) :smt100
Είσαι σίγουρος για την πρόταση που αναφέρεις πιο πάνω?
Κι αν "ναι", με πιο κριτήριο το λες?
Ολα τα παραπάνω, χωρίς σκοπό να χαλάσω το υπέροχο θέμα του συγχομπίστα, αλλά είναι καλό να προσέχουμε τι προτείνουμε
Για τα ΚΟΙ και τις λίμνες υπάρχουν πραγματικά ειδικοί...
Άποψη μου χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης - Θεωρώ σωστό να αναγράφουμε την πηγή από την οποία αντλούμε τις Χ πληροφορίες
Σχετικά με το πιο πάνω η πηγή ειναι αυτή : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39926
Επίσης χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης
Αναφέρομαι στο παραπάνω και πάντα σε σχέση με το θέμα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76508 (στο οποίο έχεις βάλει ΚΟΙ σε ενυδρείο) :smt100
Είσαι σίγουρος για την πρόταση που αναφέρεις πιο πάνω?
Κι αν "ναι", με πιο κριτήριο το λες?
Ολα τα παραπάνω, χωρίς σκοπό να χαλάσω το υπέροχο θέμα του συγχομπίστα, αλλά είναι καλό να προσέχουμε τι προτείνουμε
Για τα ΚΟΙ και τις λίμνες υπάρχουν πραγματικά ειδικοί...
Ασχετως με τα λαθη που εγω εκανα, αυτο που προτεινω στο φιλο μας ειναι απολυτως σωστα κατα την γνωμη μου. Τωρα αν εχω αδικο εδω ειστε εσεις να το αιτιολογησετε.
Σε 2.700 λιτρα, δεν πιστευεις πως τετοιου μεγεθους κοι δν θα τους εφταναν 135 λιτρα εκαστο; ενταξει αποψεις ειναι αυτες ολοι εχουν απο μια :)
Οσο για τις πηγες δεν τις αντεγραψα γιατι το θεωρησα ασκοπο, ειναι απλες γνωσεις που πανε απο στομα σε στομα..
Ασχετως με τα λαθη που εγω εκανα, αυτο που προτεινω στο φιλο μας ειναι απολυτως σωστα κατα την γνωμη μου. Τωρα αν εχω αδικο εδω ειστε εσεις να το αιτιολογησετε.
Σε 2.700 λιτρα, δεν πιστευεις πως τετοιου μεγεθους κοι δν θα τους εφταναν 135 λιτρα εκαστο; ενταξει αποψεις ειναι αυτες ολοι εχουν απο μια :)
Οσο για τις πηγες δεν τις αντεγραψα γιατι το θεωρησα ασκοπο, ειναι απλες γνωσεις που πανε απο στομα σε στομα..
Φίλε Valous δεν είναι καθόλου άσκοπο να βάζεις την πηγή από μια πληροφορία. Την κάνει πιο έγκυρη (όχι απόλυτα βέβαια - εξαρτάται την πηγή). Με αυτό που λες από στόμα σε στόμα ισχύει αλλά όταν γίνεται αυτό, παρατηρείται το φαινόμενο του σπασμένου τηλέφωνου που παίζαμε μικροί (ωραίες εποχές...). Γι' αυτό το λόγο ένα λινκ από μια πηγή (έγκυρη) ακυρώνει και καταργεί παραποιημένες (που έχουν κατανοηθεί λάθος τις περισσότερες φορές) πληροφορίες.
Όλα αυτά καλοπροαίρετα, για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση... :D
ChocolatePuma
26-12-13, 22:09
Αυτό μάλλον το διάβασες αργότερα...
Εδώ είμαστε για να διορθώνουμε πρώτα τα δικά μας λάθη και μετά (εφόσον γνωρίζουμε) τα λάθη των άλλων
Για τις απόψεις θα συμφωνήσω. Ισχύει. Δεν σημαίνει πως επειδή όλοι έχουν κι από μία είναι και σωστή
Αν δλδ η πηγή σου ήταν ο περιπτεράς της γειτονιάς σου θα είχε την ίδια βαρύτητα η πηγή????:confused:
Και όχι δεν πάνε από στομα σε στόμα...
Εδώ είμαστε για να διορθώνουμε πρώτα τα δικά μας λάθη και μετά (εφόσον γνωρίζουμε) τα λάθη των άλλων.
Αν και το έβαλες σε παρένθεση, πολύ σημαντικό...!
Peace 'n love. :smt033
:D :D :D :D :D Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε με πολλές γέννες (δεν εννοώ μόνο στα ψαράκια μας....) !!! ;)
:D :D :D :D :D Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε με πολλές γέννες (δεν εννοώ μόνο στα ψαράκια μας....) !!! ;)
Γεννες; :smt100
Δεν λεει και πολυ να γινω πατερας στα 16 μου, δεν βρισκεις; :D:D
Χρονια πολλα !! :D
Γεννες; :smt100
Δεν λεει και πολυ να γινω πατερας στα 16 μου, δεν βρισκεις; :D:D
Χρονια πολλα !! :D
χαχαχα ε ναι... σωστός!!! Έχεις τουλάχιστον μια 10ετία ακόμη μέχρι ν' αρχίσεις να το σκέφτεσαι. :D
ΥΓ Σταματάμε γιατί θα χαλάσουμε το θέμα του φίλου. ;)
Ξέρεις πόσο είναι η θερμοκρασία της λίμνη σου?
Άλλη τροφή δίνουμε τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Μερικές τροφές αναφέρουν από πίσω με μικρά γράμματα σε τι θεοκρασίες πρέπει να δίνονται. .Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα αλλά και το τι περιέχει η κάθε τροφή. Τους ζεστούς μήνες π.χ. η πρωτεΐνη μπορεί να φτάνει το 20-35% αλλά τους χειμερινούς μήνες μπορεί αυτό να προκαλέσει πρόβλημα στο ψάρι… Καλύτερα να μην τους δίνεις τροφή σε θερμοκρασίες κάτω τον 10C παρά να τα ταΐζεις με λάθος τροφή.
Αυτό που λες με τα μικρά και τα μεγάλα ΚΟΙ είναι λάθος. Σε 2 χρόνια που θα είναι «μεγάλα» και θα τα βλέπεις να υποφέρουν τι θα κάνεις. Μην ξεχνάς ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 80 χρόνια. Εγώ ξεκίνησα με 2 ΚΟΙ σε λίμνη 800lt με λίγη ελαφρόπετρα σαν φίλτρο. Σε 2 χρόνια αναγκάστηκα να φτιάξω μια λίμνη 3.000lt με ~120 λίτρα φίλτρο ( 50λιτρα Κ1) και αεραντλία.Αγόρασα 3ο ΚΟΙ. Μέχρι το Πάσχα έχω σκοπό να διπλασιάσω την φίλτρανση… και αυτά ακόμα μεγαλώνουν και γίνονται και ποιο απαιτητικά.
systemdennis
30-12-13, 19:55
Ξέρεις πόσο είναι η θερμοκρασία της λίμνη σου?
Άλλη τροφή δίνουμε τον χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι. Μερικές τροφές αναφέρουν από πίσω με μικρά γράμματα σε τι θεοκρασίες πρέπει να δίνονται. .Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα αλλά και το τι περιέχει η κάθε τροφή. Τους ζεστούς μήνες π.χ. η πρωτεΐνη μπορεί να φτάνει το 20-35% αλλά τους χειμερινούς μήνες μπορεί αυτό να προκαλέσει πρόβλημα στο ψάρι… Καλύτερα να μην τους δίνεις τροφή σε θερμοκρασίες κάτω τον 10C παρά να τα ταΐζεις με λάθος τροφή.
Αυτό που λες με τα μικρά και τα μεγάλα ΚΟΙ είναι λάθος. Σε 2 χρόνια που θα είναι «μεγάλα» και θα τα βλέπεις να υποφέρουν τι θα κάνεις. Μην ξεχνάς ότι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 80 χρόνια. Εγώ ξεκίνησα με 2 ΚΟΙ σε λίμνη 800lt με λίγη ελαφρόπετρα σαν φίλτρο. Σε 2 χρόνια αναγκάστηκα να φτιάξω μια λίμνη 3.000lt με ~120 λίτρα φίλτρο ( 50λιτρα Κ1) και αεραντλία.Αγόρασα 3ο ΚΟΙ. Μέχρι το Πάσχα έχω σκοπό να διπλασιάσω την φίλτρανση… και αυτά ακόμα μεγαλώνουν και γίνονται και ποιο απαιτητικά.
τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10 βαθμούς, πριν μια εβδομάδα λιγότερο από 10. αγόρασα σήμερα τη sera KOI Professional Spirulina Color Food (http://www.sera.de/en/products/in_category/staple-food-497/product/sera-koi-professional-spirulina-color-food.html) από το waterinn, αναφέρει για πάνω από 8 βαθμούς και επίσης ότι ενισχύει το χρωματισμό των ΚΟΙ, θα ξεκινήσω από το νέο έτος με αυτή γιατί η προηγούμενη της tropical (δες προηγούμενη σελίδα) ήταν περισσότερο για σνακ. εσύ λες ότι σταματάμε κάτω από 10 το τάϊσμα (καθώς η λίμνη υπάρχει από τον οκτώβριο) ή το περιορίζουμε; καλύτερα είναι καθημερινά από πολύ λίγη τροφή ή ανα 3/4 ημέρες;
Με την καινούργια τροφή που πήρες μπορείς να συνεχίζεις να τα ταΐζεις. Ακόμα και αν έχεις χρόνια την λίμνη δεν θα κάνεις κακό στα ψάρια με μια τέτοια τροφή. Δεν είναι απαραίτητο να τα ταΐζεις και κάθε μέρα. Θα πρέπει να διαβάζεις τα ψάρια σου κατά πόσο είναι δραστήρια και έρχονται για φαγητό ή το απαξιούν. Τάϊσμα μικρότερο σε ποσότητα αλλά και συχνότητα σε σχέση με το καλοκαίρι.
Θα σου πρότεινα την άλλη τροφή που δεν ξέρεις για ποιες θερμοκρασίες είναι καλύτερη, να την βάλεις στην άκρη και να την δώσεις πάλι από την άνοιξη που θα ανέβουν οι θερμοκρασίες.
systemdennis
08-01-14, 10:51
Γειά σας και πάλι και καλή δημιουργική χρονιά!
Η ερώτηση της ημέρας: με τη λάμπα UV που έχω βάλει το νερό είναι κρυστάλλινο, πεντακάθαρο. Στα τοιχώματα όμως σχηματίζεται άλγη, πρέπει να καθαρίζεται;
Δοκίμασα πριν μέρες να το καθαρίσω και άρχισε να αιωρείται μέσα στη λίμνη όλη αυτή η πράσινη σκόνη. Λογικά μπορούνε να φάνε και τα ΚΟΙ από την άλγη; Πρέπει δηλαδή κατά διαστήματα να καθαρίζεται όλη η λίμνη (άδειασμα νερού ή σκούπα βυθού) ή να αφήσουμε τη φύση να δράσει;
Οι ιδιότητες της UV είναι να σκοτώνει την πράσινη αιωρούμενη άλγη και διάφορους παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να βλάψουν τα ψάρια μας. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καθαρό και διαυγές νερό. Οποιαδήποτε άλλο είδος άλγης δεν το επηρεάζει.
H άλγη που σχηματίζεται στα τοιχώματα δεν μπορεί να επηρεαστεί από την UV. Όσο είναι σε μικρό μέγεθος δεν θα βλάψει τα ψάρια σου και αυτά θα έχουν κάτι να τσιμπολογάνε. Καλύτερα να αφήσεις την φύση να κάνει την δουλεία της. Μπορεί να κάνει το κύκλο της και να μείνει σε μικρά επίπεδα. Αν όμως ξεφύγει από το έλεγχο ο σωστός τρόπος δεν είναι να την καθαρίζεις “χειροκίνητα”, αλλά να βρεις την πηγή του κακού και να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές (π.χ. καλύτερο βιολογικό φίλτρο, λιγότερη ηλιοφάνεια κτλ ).
Πάντως αυτή την περίοδο η άλγη πολύ δύσκολα θα μεγαλώσει. Μην την φοβάσαι. Τους καλοκαιρινούς μήνες που μεγαλώνουν οι θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια θα πάρει τα πάνω της.
systemdennis
14-01-14, 11:36
Και επειδή το οξυγόνο είναι ζωή... αποφάσισα να αγοράσω μια νέα αντλία που συνδέθηκε με το καταρράκτη ώστε να λειτουργεί 20 ώρες κατά μέσω όρο την ημέρα:
1η φωτογραφία | η αντλία 1600lt / hour της ubbink που αγοράστηκε και αυτή από το επιγης (http://www.epigis.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=18)
2η φωτογραφία | "εικαστική λήψη" πριν την βύθιση
3η φωτογραφία | απομόνωση της προηγούμενης γραμμής που πήγαινε στη λάμπα UV και το φίλτρο
4η φωτογραφία | σύνδεση της νέας γραμμής με τη γραμμή του καταρράκτη
5η φωτογραφία| εδώ για να κερδίσω πίεση στη γραμμή, κατέβασα τις συνδέσεις χαμηλότερα γιατί οι 2 σωλήνες του καταρράκτη ήταν σε διαφορετικά ύψη με αποτέλεσμα να διοχετεύεται όλο το νερό στο χαμηλότερο σωλήνα και ο ψηλότερος πρακτικά έσταζε
6η φωτογραφία | εδώ, ηλεκτρολογικών συνδέσεων... συνέχεια με τοποθέτηση αυτόματης ασφάλειας και ξεχωριστού ημερήσιου χρονοδιακόπτη της ABB για την αντλία
systemdennis
22-01-14, 16:33
Και μετά και το επίσημο κλείσιμο του waterINN (http://www.waterinn.eu/) στη Kηφισιά, πολύ στεναχωρήθηκα (αν και το γνώριζα το μαγαζί μόλις λίγους μήνες) καθώς από τον Οκτώβριο που αγόρασα τα ΚΟΙ έβλεπα τα ράφια να αδειάζουν αντί να γεμίζουν, έκανα κάποιες αγορές για τη λιμνούλα σε τιμές κόστους... 4 φορές κάτω:
1η φωτογραφία | ειδικό υγρό για την αφαίρεση ή εξάπλωση της άλγης από τη Γερμανική Söll (http://www.soelltec.de/algosol-forte.html). Τα ΚΟΙ αντέδρασαν... πολύ νευρικά και παρέμειναν στρεσαρισμένα για μια ολόκληρη ημέρα!
2η φωτογραφία | ένα δεύτερο υγρό για την ανάπτυξη των φυτών και ισορροπίας της λίμνης της Dennerle (http://www.dennerle.eu/)
3η φωτογραφία | τεστ για PH & KH αποκλειστικά για λίμνες από τη Söll (http://www.soelltec.de/) για να κάνουμε και καμιά μετρησούλα κατά διαστήματα
4η φωτογραφία | το ειδικό αλάτι Better Water (http://www.dennerle.eu/global/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=106&Itemid=159&lang=en) επίσης της Dennerle με 5 συστατικά για την ευημερία της λιμνούλας (σταθεροποιητής PH, σκληρυντικό νερού, πρόσθετα μέταλλα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ψαριών, φυσικά μέταλλα καθαρισμού & ενεργό οξυγόνο), συνίσταται 2-3 φορές το χρόνο. Απλά το απλώνεις πάνω από τη λιμνούλα σαν ταλκ και αναμιγνύεται με το νερό, 2 ημέρες θολό νερό αλλά τα ΚΟΙ αντέδρασαν χωρίς κανένα πρόβλημα, όλο κόβανε βόλτες πέρα-δώθε
systemdennis
09-02-14, 17:27
Και επειδή καλή η θεωρία αλλά και η πράξη ακόμα καλύτερη... είπαμε να πάμε να παρακολουθήσουμε και ένα σεμινάριο της SERA από τον Γερμανό Dr Dieter Untergasser: Αφορούσε το σωστό στήσιμο & την ασφαλή βιολογική εκκίνηση του ενυδρείου καθώς και αναλυτική παρουσίαση ασθενειών με μικροσκοπική χειρουργική επέμβαση
Είχα ανοίξει και σχετικό θέμα εδώ: SERA σεμινάρια (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=77490) στο οποίο αναλύεται εκτενέστερα τι συζητήθηκε, απόψεις, απορίες...
1η φωτογραφία | η αφίσα της εκδήλωσης
2η φωτογραφία | άποψη της αίθουσας της παρουσίασης στην οποία κυριολεκτικά... δεν έμεινε καρέκλα!
3η φωτογραφία | δειγματάκια για τους λατρεμένους κολυμβητές μας
4η φωτογραφία | η ομιλία... στην πράξη!
5η φωτογραφία | ώρα για αναλυτική μελέτη
6η φωτογραφία | από έντυπο υλικό, τετράδια, ημερολόγια, χρήσιμους οδηγούς της SERA κανένας δεν έμεινε παραπονεμένος... πανικός!
systemdennis
10-02-14, 16:22
καλός ήρθες φίλε μου περιμένουμε Φώτο .:smt039
φίλε γιάννη... μιας και βλέπω ότι το έχεις... το άθλημα (κρίνοντας από τις κατασκευές σου και γενικά το οτι ασχολείσαι...) έχω μερικές ερωτησούλες γιατί πολλά ακούω, πολλά μου λένε... και έχω καταμπερδευτεί!
όποτε βρεις χρόνο και διάθεση, μου απαντάς:
Με την παρούσα κατασκευή που έχω κάνει, σε γενικές γραμμές 2700 λίτρα, μια αντλία 3900 λίτρα που περνάει μέσα από λάμπα UV και φίλτρο της ubbink με 3 στρώσεις (πλαστικά κομματάκια, χαλίκι, και πάνω πάνω σφουγγάρι) το φίλτρο είναι κρύσταλλο, γενικά τα 3 μικρά ΚΟΙ κόβουν συνεχώς βόλτες αλλά προβληματίζομαι με όλα αυτά που ακούω. Επίσης ανα έχεις χρόνο ακριβώς από πάνω έχω αγοράσει κάποια άλατα για το νερό και πρόσθετα της Dennerle & Soll
1. χρειάζεται ίσως κάποιο καλύτερο φίλτρο ή ενδεχομένως να προσθέσω το φημισμένο SIPORAX της SERA που κάνει όπως λένε θαύματα;
2. χρειάζεται να κάνω όλα αυτά τα τεστ με ph, νιτρώδες, νιτρικά, σκληρότητα και μετά να βάζω όλα αυτά τα πρόσθετα για διόρθωση ή να αφήσω τη φύση να δράσει από μόνη της;
3. από αλλαγές νερού χρειάζονται και με τη συχνότητα και ποσότητα;
4. άκουσα (και ψηλοτράβαγα τα μαλλιά μου) ότι τώρα που είναι χειμώνας να κλείσω φίλτρα και καταρράκτη ώστε να μη παγώνει το νερό από την ανακύκλωση και παγώνει, ισχύει κάτι τέτοιο;
5. απο τροφή μου είπαν κάτω από 10 βαθμούς να μη ταίζω, ακόμα όμως και στο site της Hikari αναφέρει ότι από τη στιγμή που τα τρώνε μέσα σε 1 λεπτά δεν υπάρχει πρόβλημα, έχω αγοράσει τροφή της SERΑ με σπιρουλίνα (αναφέρει πάνω από 8 βαθμούς) που είναι πολύ μικρά δαχτυλιδάκια και ρίχνω κάθε μέρα συνολικά 6 κομματάκια, αρκούν ή να σταματήσω;
6. προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικά να χρησιμοποιώ ή να αποφεύγω;
Ρίξε μια ματιά στη κατασκευή που έχω κάνει και αν θέλεις οτιδήποτε μου λες...
GIANNHS KOI
10-02-14, 20:00
1]γιατί ανησιχείς αφού δεν έχεις μεγάλη ιχθυοφόρτωση. Αν ταιζεις σωστά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
2]Αν τα ψάρια σου συμπεριφέρονται φυσιολογικά . και η βιολογία σου ανταποκρίνεται η μέτρηση είναι μια τυπική διαδικασία. Τις κάνεις μόνο για να είσαι σίγουρος .[Εγώ προσωπικά πολύ σπάνια]
3]Ναι τα ζώα αυτά αγαπάνε το φρεσκάρισμα .Εγώ προσωπικά φρεσκάρω περίπου 20% κάθε βδομάδα. Αμέσως μετά τα βλέπεις πολύ χαρούμενα κάνουν σαν τρελά.
4]Τα βιολογικά συστήματά δεν τα σταματάμε ποτέ.[μόνο αν κάνουμε θεραπεία με βαριά φάρμακα πχ ποτασιουμ υπερμαγκανατ κ.α]σε αφτί τι περίπτωση ο κυκλοφορητής δουλεύει παρακαπτοντας τα φίλτρα ,και δεν ταΐζουμε.
5]Το χειμώνα ταΐζουμε με πολύ χαμηλή πρωτεΐνη.Δηλαδή τροφές συντήρησης.
Το βλέπουμε ανάλογα με την όρεξη τους.
6] Αυτά δεν τα ξέρω.
systemdennis
10-02-14, 20:23
πολύ σε ευχαριστώ για το χρόνο σου... ότι χρειαστώ... ΞΑΝΑενοχλώ!
systemdennis
11-02-14, 22:31
μετά από μια σύντομη βόλτα στο petsupermarket (http://www.petsupermarket.gr/) στον κηφισό, αγόρασα ένα ψηφιακό θερμόμετρο της marina | hagen. (http://usa.hagen.com/Aquatic/Heating/Thermometers/11196)
έχει βέβαια καλώδιο περίπου ένα μέτρο, οπότε ο αισθητήρας "δέθηκε" στη δεύτερη αντλία του καταρράκτη και... βυθίστηκε!
systemdennis
25-02-14, 13:12
1]και άλλες... ερωτησούλες:
σε ξαναενοχλώ:
1. το φίλτρο που έχω πρακτικά πρέπει να καθαρίζεται τελείως ή το αφήνουμε να αναπτύξει βιολογία; σε ρωτάω γιατί το έχω βγάλει μια φορά και το έπλυνα τελείως, μήπως δεν κάνει; επίσης καθαρίζω κάθε εβδομάδα τα φίλτρα της αντλίας που εκεί μαζεύει πολύ άλγη.
2. είπαμε ότι τον καταρράκτη τον έχω 23 ώρες για να ανακυκλώνει το νερό και να οξυγονώνεται. με την αντλία που πάει στο φίλτρο την έχω συνολικά 6 ώρες την ημέρα, χρειάζεται ενδεχομένως περισσότερη ώρα; είναι 3900lt / h
3. η αιωρούμενη άλγη καταπολεμείται μέσω της λάμπας UV (το νερό είναι πεντακάθαρο), με την άλγη που κατακάθεται στα τοιχώματα και στον πάτο, έχουμε καμιά λύση; την καθαρίζουμε χειροκίνητα ή υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος; την ανακάτεψα πριν μέρες και το νερό έγινε τόσο πράσινο που ήθελε μια μέρα για να καθαρίσει (θα ανεβάσω και σχετικές φωτογραφίες)
σε ξαναενοχλώ:
1. το φίλτρο που έχω πρακτικά πρέπει να καθαρίζεται τελείως ή το αφήνουμε να αναπτύξει βιολογία; σε ρωτάω γιατί το έχω βγάλει μια φορά και το έπλυνα τελείως, μήπως δεν κάνει; επίσης καθαρίζω κάθε εβδομάδα τα φίλτρα της αντλίας που εκεί μαζεύει πολύ άλγη.
2. είπαμε ότι τον καταρράκτη τον έχω 23 ώρες για να ανακυκλώνει το νερό και να οξυγονώνεται. με την αντλία που πάει στο φίλτρο την έχω συνολικά 6 ώρες την ημέρα, χρειάζεται ενδεχομένως περισσότερη ώρα; είναι 3900lt / h
3. η αιωρούμενη άλγη καταπολεμείται μέσω της λάμπας UV (το νερό είναι πεντακάθαρο), με την άλγη που κατακάθεται στα τοιχώματα και στον πάτο, έχουμε καμιά λύση; την καθαρίζουμε χειροκίνητα ή υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος; την ανακάτεψα πριν μέρες και το νερό έγινε τόσο πράσινο που ήθελε μια μέρα για να καθαρίσει (θα ανεβάσω και σχετικές φωτογραφίες)
1. Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται με νερό από την λίμνη. Μην ξεχνάμε ότι περιέχει βιολογία. Το νερό από την βρύση μπορεί να την καταστρέψει.
2. Έχω μπερδευτεί λίγο με την αντλία –φίλτρο – καταρράκτη που έχεις. Αν θυμάμαι καλά έχεις μια λίμνη 2700λτ και αντλία 3900λτ/ω. Αν είναι έτσι τα πράγματα, η αντλία σου είναι μικρή για την λίμνη σου. Το νερό στο φίλτρο σου πρέπει να κυκλοφορεί 24 ώρες το 24ωρο.
3. Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι για την τριχοειδή άλγη. Το να έχει 1-2 δάχτυλα στα τοιχώματα δεν είναι πρόβλημα. Όταν μεγαλώσει είναι. Ο χειροκίνητος καθαρισμός είναι μπελάς. Κανονικά πρέπει να βρεις την αιτία που δημιουργείτε (ταΐζεις πολύ και περισσεύει τροφή?, υπάρχει ελλιπής φίλτρανση? κτλ). Υπάρχει και ο τρόπος με το αλάτι αλλά θα αφήσω τον GIANNHS KOI που το κατέχει καλύτερα να το αναλύσει.
GIANNHS KOI
26-02-14, 20:33
1)Συμφωνώ με τον aliens απ"ότι κατάλαβα στης αντλίες έχεις τα προ φίλτρα ,καλά κάνεις και τα καθαρίζεις κάθε εβδομάδα. Αν το κυρίως φίλτρο σου έχει στομώση καθάρισε τω απαλά με νερό της λίμνης.
2)Και εδώ συμφωνώ με τον aliens τα βιολογικά πρέπει να δουλεύουν ασταμάτητα τώρα για την οξυγόνωση του νερού εγώ έχω αεραντλία και αυτή λειτουργει 24 ώρες.
3)την λάμπα την αλαλάζουμε κάθε 6 μίνες .την τοποθετούμαι στο τελευταίο στάδιο της βιολογίας .όσο για το αλάτι βοηθάει πολύ στον περιορισμό της τριχοειδή άλγης και όχι μόνο (είναι θαματουργό).
Το αλάτι τονώνει τα koi.
Τα βοηθά πολύ στο πεπτικό τους σύστημα, λειτουργεί σαν
αντιστρές, περιορίζει κατά 90% τα παράσιτα στη δεξαμενή, τονώνει
Τη προστατευτική τους βλέννα, συγκρατεί την άλγη σε ιδανικά
Επίπεδα. (Αυτό αρέσει πολύ στα koi).η δόση που χρησιμοποιούμε 0,3% .
systemdennis
26-02-14, 23:06
2. Έχω μπερδευτεί λίγο με την αντλία –φίλτρο – καταρράκτη που έχεις. Αν θυμάμαι καλά έχεις μια λίμνη 2700λτ και αντλία 3900λτ/ω. Αν είναι έτσι τα πράγματα, η αντλία σου είναι μικρή για την λίμνη σου. Το νερό στο φίλτρο σου πρέπει να κυκλοφορεί 24 ώρες το 24ωρο.
υπάρχει η αντλία των 3900lt/h που πάει στη λάμπα και στο φίλτρο αλλά και μια 2η αντλία 1600lt/h που περνάει από τον καταρράκτη, γιατί λες ότι είναι μικρή η 3900lt;
επίσης το βράδυ δεν είναι πρακτικά καλύτερα να μην δουλεύει η μεγάλη αντλία αφού θα ανακυκλώνει το κρύο νερό από το βυθό; (αν και τα ΚΟΙ αιωρούνται κοντά στην επιφάνεια)
GIANNHS KOI
27-02-14, 12:05
Αυτό δεν έχει καμιά σχέση. Τα βιολογικά πρέπει να δουλεύουνε συνέχεια.Ενας λόγος παραπάνω για σένα,που δεν έχεις και καλά βιολογικά υλικά.
Αααα… Έχεις 2 αντλίες (3900lt/h + 1600lt/h). Τότε είσαι μια χαρά από θέμα κυκλοφορίας :)
Πρέπει όμως να δουλεύουν 24/7 και οι δύο !!!
1. Η βιολογία σου στο φίλτρο θέλει κυκλοφορία νερού αλλιώς πεθαίνει. Μόλις την ενεργοποιείς πάλι θα προσπαθήσει να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την κλίσεις. Δεν γίνεται σωστή δουλεία έτσι.
2. Λόγο γεωθερμίας ο πυθμένας της λίμνης τον χειμώνα είναι ποιο ζεστός από την επιφάνεια. Π.χ. αν η επιφάνεια είναι στους 0C, στο 1 μέτρο βάθος είναι 4C (άσχετο).
3. Δεν είναι καλό να έχεις στάσιμα νερά. Το βράδυ η αντλία 1600lt/h είναι υπερβολικά μικρή για να διατηρήσει ένα σωστό περιβάλλον για ψάρια (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ΚΟΙ). Ιδικά όταν δεν περνάει καν από κάποιο φίλτρο.
4. Τα ΚΟΙ σου τώρα τον χειμώνα είναι κοντά στην επιφάνεια? Συνήθως με το κρύο πάνε στον πυθμένα που είναι ποιο ζεστά. Μήπως λόγο μη σωστής κυκλοφορίας νερού πάνε για να πάρουν αέρα από την επιφάνεια? Χμ, δεν είμαι σίγουρος.. Τι να πω. Θα χρειαστείς αεραντλία, αλλά λογικά σε κάνα χρόνο που θα μεγαλώσουν και άλλο. Τώρα ο καταρράκτης την κάνει την δουλεία του.
Άκου τη θα έκανα στην θέση σου.
1. 24/7 και οι δύο αντλίες.
2. H αντλία 1600lt/h οπωσδήποτε να περνάει και αυτή μέσα από φίλτρο. Είτε την στέλνεις στο φίλτρο που πάει και η μεγάλη είτε φτιάχνεις DYI.
3. H μεγάλη αντλία να παίρνει νερό από τον πυθμένα (σαν bottom drain) και η μικρή από την επιφάνεια (σαν skimmer)
systemdennis
28-02-14, 02:00
Αυτό δεν έχει καμιά σχέση. Τα βιολογικά πρέπει να δουλεύουνε συνέχεια. Ενας λόγος παραπάνω για σένα,που δεν έχεις και καλά βιολογικά υλικά.
το φίλτρο είναι για 4000lt της ubbink το οποίο στον πυθμένα έχει πλαστικά κομματάκια, στη μέση χαλίκι και στο ανώτερο σημείο σφουγγάρι. Έχεις να προτείνεις κάτι; ενδεχομένως το siporax της SERA, ή κάτι άλλο;
2. Λόγο γεωθερμίας ο πυθμένας της λίμνης τον χειμώνα είναι ποιο ζεστός από την επιφάνεια. Π.χ. αν η επιφάνεια είναι στους 0C, στο 1 μέτρο βάθος είναι 4C (άσχετο).
3. Δεν είναι καλό να έχεις στάσιμα νερά. Το βράδυ η αντλία 1600lt/h είναι υπερβολικά μικρή για να διατηρήσει ένα σωστό περιβάλλον για ψάρια (πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ΚΟΙ). Ιδικά όταν δεν περνάει καν από κάποιο φίλτρο.
4. Τα ΚΟΙ σου τώρα τον χειμώνα είναι κοντά στην επιφάνεια? Συνήθως με το κρύο πάνε στον πυθμένα που είναι ποιο ζεστά. Μήπως λόγο μη σωστής κυκλοφορίας νερού πάνε για να πάρουν αέρα από την επιφάνεια? Χμ, δεν είμαι σίγουρος.. Τι να πω. Θα χρειαστείς αεραντλία, αλλά λογικά σε κάνα χρόνο που θα μεγαλώσουν και άλλο. Τώρα ο καταρράκτης την κάνει την δουλεία του.
Βασικά κάτω από 9.5 ακόμα και τις κρύες μέρες δεν έχει πέσει, το θερμόμετρο είναι στο πάτο της λίμνης. Λογικά θα έχει παραπάνω στην επιφάνεια...
Απο μετρήσεις χρειάζεται να κάνω όλα αυτά τα τεστ για ph, σκληρότητα, νιτρώδη, νιτρικά ή να αφήσω τελικά τη φύση να λειτουργήσει μόνη της;
το φίλτρο είναι για 4000lt της ubbink το οποίο στον πυθμένα έχει πλαστικά κομματάκια, στη μέση χαλίκι και στο ανώτερο σημείο σφουγγάρι. Έχεις να προτείνεις κάτι; ενδεχομένως το siporax της SERA, ή κάτι άλλο;
To φίλτρο σου είναι το FiltraPure 4000 από ότι κατάλαβα.
http://escdn.nl/images/products/description_images/src_114940_442.jpg
Ωραία τα έτοιμα φίλτρα για λίμνης, αλλά ακριβά (και μερικά είναι μικρά) !!! Η καλύτερη λύση είναι DIY. Η δικιά μου λίμνη είναι 3200lt και για φίλτρο έχω 2 βαρέλια 150lt και 200lt. Ακόμα τους προσθέτω υλικά σύμφωνα με τις οδηγίες του GIANNHS KOI.
Απο μετρήσεις χρειάζεται να κάνω όλα αυτά τα τεστ για ph, σκληρότητα, νιτρώδη, νιτρικά ή να αφήσω τελικά τη φύση να λειτουργήσει μόνη της;
Καλό είναι να κάνουμε μετρήσεις για να ξέρουμε πάνω κάτω τι γίνεται με την λίμνη μας και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Θεωρητικά όμως αν έχεις 24/7 τις αντλίες σου δεν θα έχεις πρόβλημα. Η φύση θα τον βρει τον δρόμο της.
GIANNHS KOI
28-02-14, 20:18
Καταρχήν το φίλτρο 4000L είναι για χρυσόψαρα και κουνουπόψαρα.1) Τα koi έχουν μεγάλες απαιτήσεις και χρειάζονται δυνατή φίλτρανση.2) Το siporax της SERA είναι ένα βιολογικό υλικό που διαρκεί μόνο 6 μήνες, μετά στομώνει.
Εγώ χρησιμοποιώ άλλα υλικά. Έχω αναφερθεί παλιότερα .3)Παιδιά κακά τα ψέματα φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος αλλά και σε πιο βαρύ χειμώνα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ,τα ζώα αυτά αντέχουν. Καλό νερό και φαγητό να έχουνε...
systemdennis
28-02-14, 22:48
γενικά πάντως έχω προσέξει ότι όταν σταματούσε το φίλτρο σχηματιζόντουσαν σαν μικρές κυλίδες στην επιφάνεια λόγω της ανατάραξης από τον καταρράκτη αλλά μόλις δούλευε το φίλτρο, εξαφανίζονταν.
σήμερα έκανα μια γενική καθαριότητα σε φίλτρο και προφίλτρα αντλιών και τα άφησα όλα ανοιχτά 24/7 για να το παρακολουθήσω...
4. άκουσα (και ψηλοτράβαγα τα μαλλιά μου) ότι τώρα που είναι χειμώνας να κλείσω φίλτρα και καταρράκτη ώστε να μη παγώνει το νερό από την ανακύκλωση και παγώνει, ισχύει κάτι τέτοιο;
3]Ναι τα ζώα αυτά αγαπάνε το φρεσκάρισμα .Εγώ προσωπικά φρεσκάρω περίπου 20% κάθε βδομάδα. Αμέσως μετά τα βλέπεις πολύ χαρούμενα κάνουν σαν τρελά.
4]Τα βιολογικά συστήματά δεν τα σταματάμε ποτέ.[μόνο αν κάνουμε θεραπεία με βαριά φάρμακα πχ ποτασιουμ υπερμαγκανατ κ.α]σε αφτί τι περίπτωση ο κυκλοφορητής δουλεύει παρακαπτοντας τα φίλτρα ,και δεν ταΐζουμε.
5]Το χειμώνα ταΐζουμε με πολύ χαμηλή πρωτεΐνη.Δηλαδή τροφές συντήρησης.
Το βλέπουμε ανάλογα με την όρεξη τους.
το θερμόμετρο είναι στο πάτο της λίμνης. Λογικά θα έχει παραπάνω στην επιφάνεια...
Παιδιά κακά τα ψέματα φέτος ο χειμώνας ήταν πολύ ήπιος αλλά και σε πιο βαρύ χειμώνα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ,τα ζώα αυτά αντέχουν. Καλό νερό και φαγητό να έχουνε...
Γιαννη αν και σε θεμα αλλης λιμνης να σου πω οτι η λιμνη σου ειναι το κατι αλλο, και επειδη προτεινεις καποια πραγματα αντιθετα απο αυτα που γνωριζα θα ηθελα τη γνωμη σου.
-ο ανδρος γραφει ξεκαθαρα παρακατω σε αλλο ποστ (απλα το μεταφερω και εδω) και γραφοντας αναλυτικα γιατι, σταματαμε το ταισμα κατω των 10 βαθμων ακομη και με τις πιο ευπεπτες τροφες. Διαφωνεις σε κατι με αυτο?
"Κατω απο 10 βαθμους σταματαμε εντελως το ταισμα...ουτε βυθιζομενες τροφες ουτε τιποτα.
Οσο η θερμοκρασια πεφτει πεφτει κι'ο μεταβολισμος των ψαριων και επειδη τα κοι η και τα χρυσοψαρα δεν εχουν στομαχι αν ταιζουμε σε χαμηλες θερμοκρασιες η τροφη θα μεινει στο εντερο και θα υπαρξει σοβαρο προβλημα λογο του οτι απουσιαζουν τα ενζυμα που απαιτουνται για την πεψη των τροφιμων ακομα κι'αν οι τροφες που τους δινουμε ειναι ευπεπτες.
Ακομα κι'αν δεις την θερμοκρασια να ξεπερνα κλεφτα τους 10 βαθμους μην μπεις στον πειρασμο...
Τα ψαρια σε πολυ κρυο νερο απλα δεν τρωνε, μπορει να τα βλεπεις να τσιμπουν στο βυθο η απο τα τοιχοματα της λιμνης αυτο ομως δεν σημαινει οτι πρεπει να τους ριξουμε τροφη νομιζομενοι οτι πεινουν! Αυτο θα ηταν τραγικο λαθος γιατι ας μην ξεχναμε οτι και η βιολογια γενικα της λιμνης θα ειναι σε πολυ χαμηλα επιπεδα, μην μολυνουμε και το νερο!! "
- ο φιλος συστεμενιδης γραφει οτι η Τ ειναι πιο υψηλη στα πανω τμημα της λιμνης αντι στο βυθο...δεν τον διορθωσε κανεις....εχεις δει φιλε να παγωνει λιμνη στο βυθο και να ειναι σε υγρη μορφη στην επιφανεια??? Αυτος ειναι και ο λογος που καπου αλλου διαβασες οτι στα πολυ κρυα κλεινουμε εντελως την κυκλοφορια για να μην ανακυκλωνουμε το ζεστο νερο του βυθου με το παγωμενο της επιφανειας, με αποτελεσμα στην προσπαθεια να διατηρησουμε λιγα παραπανω βακτηρια, να σκωτοσουμε ολα τα ψαρακια μας...Δικια μου γνωμη ειναι οτι "βιολογια" δηλαδη απονιτροποιητικά βακτήρια, σε μια λιμνη, δεν υπαρχει μονο στο φιλτρο αλλα παντου, στο βυθο, στις ριζες των φυτων, στα τοιχωματα, οποτε σε θερμοκρασιες κατω των 10, καλο ειναι να ειναι ολα κλειστα για να διατηρουμε την Τ στο βυθο υψηλη, που ειναι και το ζητουμενο το χειμωνα για τα ψαρια μας. Την ανοιξη με το καλο που θα ξαναχρειαστει υψηλος πληθυσμος απο βακτηρια με το που θα ανοιξουμε την κυκλοφορια, το φιλτρο θα αποικισθει ξανα πολυ γρηγορα....
systemdennis
01-03-14, 11:10
http://www.hikari.info/topics/to_06.html
GIANNHS KOI
01-03-14, 21:26
Παιδιά για να μη παρεξηγηθώ στη λίμνη ρίχνουμε τροφή ανάλογα με την όρεξη των ψαριών μας . Όταν τα ζώα πεινάνε τα ταΐζουμε .Τους ρίχνουμε με πολύ προσοχή να φάνε όσο θέλουν .Το τάισμα μας το καθοριζουν αυτά.
ΌΤΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΥΤΑ ΟΡΜΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.....
Εμένα η λίμνη μου έχει 1,80 μ βάθος η διάφορα της θερμοκρασίας είναι 1 βαθμός c είναι αστεια τα ζώα μου κολυμπάνε και στο χαμηλό και στο μεσαίο επίπεδο αφού έχω καλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό .Εκείνο που βοηθά είναι τα πολλά λίτρα . Έχω πιο ήπιες μεταβολές στη θερμοκρασία,και δεν σοκάρονται.
Έτσι συμπεριφέρονται τέλεια. Ααα τα βιολογικά δουλεύουν 24 ώρες...........
ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΩ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ......
Τα koi είναι σκληρά ζώα ζούνε και 6 μίνες κάτω από τον πάγο ,χωρίς φαγητό
Δεν παθαίνουν τίποτα..
ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΤΑΙΣΜΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ.
Αφού τα έχουμε βοηθήσει να φτιάξουνε λίπος έτσι αντέχουν στον υποσιτισμό ύστερα και από θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Εγώ προσωπικά εκτός από αλάτι 2 με 3 φορές το χρόνο ,τους ρίχνω κάθε μήνα για 5 μέρες και πολυβιταμίνες...
Παιδιά τα koi είναι τα γουρούνια της λίμνης ...Μι μασάτε...........
systemdennis
08-03-14, 19:02
Και μετά τις προηγούμενες συμβουλές από τους πιο ειδικούς είπα και εγώ να κάνω ένα πιο ουσιαστικό καθαρισμό:
1η φωτογραφία | τα θαλασσινά βότσαλα στο ανώτερο σημείο της λίμνης είχαν ένα παχύ περίβλημα πράσινης άλγης, με λίγο όμως ανακάτεμα... έγιναν σαν καινούργια!
2η φωτογραφία | εδώ... οι αντλίες μετά το μπανιάρισμα
3η φωτογραφία | τα προφίλτρα των αντλιών... μπουκωμένα (εβδομαδιαία καθαρίζονται!)
4η φωτογραφία | εδώ μετά το καθάρισμα... νέο φρέσκο τρεχούμενο νεράκι αναπληρώνει το νερό που κατέληξε στο διπλανό οικόπεδο
5η φωτογραφία | και εδώ φαίνεται το καθάρισμα που έκανα περιμετρικά, βέβαια στο βάθος διακρίνεται η άλγη που ανακατεύτηκε λόγω του καθαρισμού, η οποία καθάρισε τελείως την άλλη μέρα αφού κάθησε στο βυθό
πλέον η αντλία που ανακυκλώνει το νερό στο καταρράκτη και η μεγάλη αντλία που περνάει μέσα από τη UV και το φίλτρο και καταλήγει πάλι στη λίμνη εργάζονται αδιάκοπα 24/7
Χαράς στο κουράγιο σου που καθαρίζεις τα προφίλτρα των αντλιών. Το καλοκαίρι που θα αυξηθεί η άλγη θα σε δυσκολέψει ακόμα περισσότερο ο καθαρισμός. Θα μπουκώνει πολύ γρήγορα και θα καθαρίζει δύσκολα. Προσωπικά τα αφαίρεσα. Από την άλλη όμως έφτιαξα ένα μεγαλύτερο προφιλτρο πριν το κανονικό μου φιλτράρισμα. Έχετε στα υπόψη καθώς βελτιώνεται ο καιρός.
Μια χαρά τα πάει η λίμνη σου.
GIANNHS KOI
12-03-14, 22:54
Πέτα τα χαλίκια από τη λίμνη .Αυτά θα σου δημιουργήσουν προβλήματα.
systemdennis
13-03-14, 23:32
Πέτα τα χαλίκια από τη λίμνη .Αυτά θα σου δημιουργήσουν προβλήματα.
ο λόγος; αναπτύσσονται μικροοργανισμοί; μόνο τα χαλίκια ή και τα μεγάλα βότσαλα που έχω στον πυθμένα;
GIANNHS KOI
15-03-14, 00:29
Ναι όλα .Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεις το νερό σου. Αλλωστε βάζεις σε κίνδυνο και τα ψάρια σου .
Α!Όταν καθαρίζεις τα φίλτρα σου μην κάνεις δραστικές αλλαγες νερού .Και το αντίθετο,γιατι αποδυναμώνεις δραστικά τη βιολογία σου . Ιδικά το χειμώνα .
systemdennis
28-03-14, 21:00
με το τάϊσμα τώρα που ζεσταίνει ο καιρός πως κινούμαστε;
πόσα γεύματα την ημέρα & ποσότητα; ή καλύτερα μια φορά την ημέρα με περισσότερη τροφή; να συνεχίσω ακόμα με την χειμερινή τροφή ή να βάζω και τα σνακ μαζί;
systemdennis
02-04-14, 13:00
Ναι όλα .Δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνεις το νερό σου. Αλλωστε βάζεις σε κίνδυνο και τα ψάρια σου .
Α!Όταν καθαρίζεις τα φίλτρα σου μην κάνεις δραστικές αλλαγες νερού .Και το αντίθετο,γιατι αποδυναμώνεις δραστικά τη βιολογία σου . Ιδικά το χειμώνα .
δες παραπάνω σε παρακαλώ σχετικά με την ποσότητα τροφής και αναμένω... οδηγίες!
GIANNHS KOI
02-04-14, 21:49
Όσο πιο πολλά γεύματα δίνουμε την ημέρα τόσο καλύτερα . Παρά ένα γεύμα και μεγάλο. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ. Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει ,από 15 βαθμούς και πάνω αρχίζω και μπερδεύω τη τροφή και με καλοκαιρινη. Έτσι τα βοηθάω να προσαρμοστούν στην καλοκαιρινη τους πρωτεϊνούχα τροφή, χωρίς να έχω εντερικές δυσλειτουργίες. Δηλαδή κάνουμε ομαλή μετάβαση.
ΠΡΟΣΟΧΉ η καλοκαιρινη τροφή έχει περισσότερη πρωτεΐνη και αυτο απαιτει δυνατό βιολογικό.......
systemdennis
03-04-14, 00:12
ευχαριστώ για τη συμβουλή απλά το λέω γιατί αγόρασα την αυτόματη ταΪστρα της FISHmate η οποία έχει τη δυνατότητα για ένα τάϊσμα / δοσολογία κάθε μέρα
systemdennis
12-04-14, 20:34
Όσο πιο πολλά γεύματα δίνουμε την ημέρα τόσο καλύτερα . Παρά ένα γεύμα και μεγάλο. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ.
νέα ερώτηση: παρατήρησα ότι ένα εκ των τριών ΚΟΙ τις τελευταίες 2 ημέρες δεν είναι και πολύ δραστήριο με το φαγητό, πάει βέβαια αμέσως να φάει τροφή αλλά μέσα στη μάχη δεν προλαβαίνει να πολυφάει... και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό που παρατήρησα: ρίχνω ανάμεικτη τροφή (κυρίως τη χειμερινή) μαζί με σνακ καλοκαιρινή (επιπλέουν και τα 2 είδη) μετά από προσπάθεια καταπίνει τη τροφή και μετά από λίγο η τροφή επιστρέφει στο νερό, πρακτικά δεν μπορεί να την καταπιεί ή να τη μασήσει... είναι ανησυχητικό σε μεγάλο βαθμό; τι λέει η εμπειρία σου;
GIANNHS KOI
12-04-14, 23:15
1)Το ψάρι συμπεριφερεται κανονικά,κολυμπα ,βόσκη στα τοιχωματα?
2)Αν κατάλαβα καλά είναι το συγκεκριμένο ψάρι ?
Αν ναι, μπορει να έχει κάποιο παράσιτο στα βράνχεια και αυτο το ενοχλει .Ένα μπάνιο με αλάτι ,η με ποτάσιουμ υπερμαγκανάτ.Θα του έκανε καλό.
Δες το σώμα του, αν δεν είναι φωτεινο και στιλπνό και είναι θαμπό και μουντό, αν κάθετε το ψάρι ληθαργικό στο πάτο της λίμνης,τότε έχουμε θέμα με την ανοιξιάτικη ίωση.(θεραπεία-με FMC η με cyprinopur της sera)
Αν όλα είναι καλά και δεν εντόπισες τίποτα από τα παραπάνω και φτύνει μόνο τη καλοκαιρινή τροφή, τότε προφανώς δεν του αρέσει και πολύ. Με τον καιρό θα τη συνηθίσει.
systemdennis
13-04-14, 15:20
1)Το ψάρι συμπεριφερεται κανονικά,κολυμπα ,βόσκη στα τοιχωματα?
2)Αν κατάλαβα καλά είναι το συγκεκριμένο ψάρι ?
Αν ναι, μπορει να έχει κάποιο παράσιτο στα βράνχεια και αυτο το ενοχλει .Ένα μπάνιο με αλάτι ,η με ποτάσιουμ υπερμαγκανάτ.Θα του έκανε καλό.
Δες το σώμα του, αν δεν είναι φωτεινο και στιλπνό και είναι θαμπό και μουντό, αν κάθετε το ψάρι ληθαργικό στο πάτο της λίμνης,τότε έχουμε θέμα με την ανοιξιάτικη ίωση.(θεραπεία-με FMC η με cyprinopur της sera)
Αν όλα είναι καλά και δεν εντόπισες τίποτα από τα παραπάνω και φτύνει μόνο τη καλοκαιρινή τροφή, τότε προφανώς δεν του αρέσει και πολύ. Με τον καιρό θα τη συνηθίσει.
πριν 3 ημέρες ήταν κολλημένο στο πάτο αλλά μόνο για μία ημέρα, μετά αλωνίζει χωρίς πρόβλημα γύρω γύρω, βασικά και στη χειμερινή και στη καλοκαιρινή τροφή το κάνει: την καταπίνει και μετά από λίγη ώρα που προσπαθεί να τη μασήσει, του φεύγει και επιπλέει στο νερό...
υπάρχει περίπτωση να έχει καταπιεί κανένα φύλλο και να μην του επιτρέπει να κατεβάσει τη τροφή; να κάνω καμιά δοκιμή να το βγάλω εκτός λίμνης και να δω αν έχει κάτι στο στόμα; πως το κάνουν; γιατί μέσα στην απόχη χτυπιέται σαν τρελό και δεν μπορώ να το πιάσω...
βασικά τα έπιασα με την απόχη και τα παρατήρησα και τα 3 ΚΟΙ, δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό ή κάποιος περίεργος χρωματισμός. Μόνο σε ένα εκ των άλλων 2 ΚΟΙ παρατήρησα πάνω από το κεφάλι να λαμπυρίζει (σαν τη σκόνη που έχουμε στις αποκριές!!!) αυτό μας προβληματίζει;
και κάτι τελευταίο: το μπάνιο με αλάτι τι δοσολογία χρειάζεται και πόση ώρα; μήπως να τα έκανα και τα 3;
Μόνο σε ένα εκ των άλλων 2 ΚΟΙ παρατήρησα πάνω από το κεφάλι να λαμπυρίζει (σαν τη σκόνη που έχουμε στις αποκριές!!!) αυτό μας προβληματίζει;
αυτη η περιγραφη μου θυμιζει λιγο velvet. βεβαια σε καμια περιπτωση δεν ειναι "διαγνωση" αυτο που λεω,απλα λεω τι μου φερνει στο μυαλο η περιγραφη.
systemdennis
27-04-14, 11:58
Και Κυριακή του Θωμά, σήμερα 27.04.2014... και ΧΑΛΑΖΙ... οι παρακάτω φωτογραφίες... τραβήχτηκαν live, προσοχή, δεν είναι χιόνι (-_-)
systemdennis
03-05-14, 18:18
Και επειδή το καλοκαίρι πλησιάζει... διακοπές... μπανάκια... ποιος θα ταϊζει τα λατρεμένα μας ΚΟΙ;
1η φωτογραφία | μόλις έφτασε από το amazon (καθώς στην Ελλάδα δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο όσο και αν έψαξα)... αμέσως ξεπακετάρισμα και φωτογράφηση: πρόκειται για την αυτόματη ταϊστρα για λίμνες FISHmate P21 (http://www.pet-mate.com/) της PETMATE
2η - 3η - 4η φωτογραφία | αποσυναρμολόγηση, προσθήκη μπαταριών, ρύθμιση ώρας και ποσότητας τροφής για δοκιμαστική περίοδο μιας περίπου εβδομάδας πριν την τελική "αιώρηση" πάνω από τη λιμνούλα. για την προσαρμογή, πρόσθεσα αργότερα καλοκαιρινή τροφή ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση στην καλοκαιρινή περίοδο που η θερμοκρασία κυμαίνεται σαφώς σε υψηλότερα επίπεδα
5η φωτογραφία | εδώ για άλλη μια φορά... ξυλουργικές εργασίες στο εμποτισμένο μπράτσο (ίδιο με του καταρράκτη) και προσθήκη του ειδικού αντάπτορα που υπήρχε μέσα στη συσκευασία για στήριγμα της ταϊστρας προκειμένου να είναι εύκολη η επανατοποθέτηση μετά την προσθήκη τροφής
6η φωτογραφία | λίγο πριν τη τελική στήριξη... το αλφάδι θα μας δώσει ακριβείς... μετρήσεις πάνω από την επιφάνεια του νερού
7η - 8η - 9η φωτογραφία | και εδώ... τελική φωτογράφηση μετά την αιώρηση. έτοιμη προς χρήση λοιπόν.... άντε και καλά γεύματα στα ΚΟΙ μας!
το βασικό μειονέκτημα της ταϊστρας (που το ανακάλυψα αργότερα) για να πούμε και μια πικρή αλήθεια... είναι ότι μπορεί μεν να δώσει μέχρι περίπου 21 ημερήσια γεύματα αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα για περισσότερα γεύματα την ημέρα, παρά μόνο μια φορά ημερησίως. επομένως πρέπει να πέφτει περισσότερη τροφή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαμε να δίνουμε 2-3 μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα.
αντε μεγεια:)
στην προτελευταια φωτο που τη βλεπω ετσι,μουρχεται να βουτηξω:D
αληθεια εχει βουτηξει κανεις στη λιμνη του εδω μεσα?
systemdennis
26-05-14, 22:52
Παρατήρησα λοιπόν μια καλή ημέρα ότι το λευκό μου ΚΟΙ έτρωγε την τροφή αλλά προφανώς αδυνατώντας να τη μασήσει, μετά από λίγη ώρα έφευγε από το στόμα του και επέπλεε στην επιφάνεια. Τα υπόλοιπα 2 ΚΟΙ φυσικά δεν άφηναν περιθώρια για να ξαναπροσπαθήσει με αποτέλεσμα να μένει νηστικό. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες μέχρι που πήρα της Ιατρικές Συμβουλές του Γιάννη:
1η - 2η φωτογραφία εδώ το τυροκομικό αλάτι το οποίο στη συνέχεια θρυμματίστηκε για να λιώσει πιο εύκολα μέσα στο νερό
3η φωτογραφία μόλις ψαρεύτηκε το ΚΟΙ για μεταφορά στο δοχείο με το αλάτι
4η φωτογραφία εδώ κατά τη διάρκεια της θεραπείας. οι αρχικές οδηγίες του Γιάννη ήταν να παραμείνει το ΚΟΙ μέσα στο αλάτι μέχρι πρακτικά να τουμπάρει ή αλλιώς όση περισσότερη ώρα άντεχε, τελικά δεν χρειάστηκε να το βγάλω πιο γρήγορα αλλά ακολούθησα τη θεραπεία για 3 φορές
5η φωτογραφία και επειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας καλό είναι να μην ταϊζουμε το ΚΟΙ, όση ώρα ήταν στο δοχείο, ευκαιρία να ταϊσω τα υπόλοιπα ΚΟΙ
συμπέρασμα | προφανώς το ΚΟΙ που μπήκε σε καραντίνα όντως το ενοχλούσε κάτι και δεν μπορούσε να καταπιεί τη τροφή, μετά τη 2ο μπανάκι, παρατήρησα ότι κρατούσε παραπάνω τη τροφή στο στόμα του και όταν έφευγε υπήρχαν σημάδια ότι τουλάχιστον είχε μασήσει τη τροφή. μετά το πέρας της θεραπείας... το αλάτι έκανε το θαύμα του και πλέον το ΚΟΙ κολυμπάει ανέμελα στη μικρή λιμνούλα
Ωραια! αλλα παντα σε τετοιες περιπτωσεις, καλο ειναι να εχουμε και μια αεραντλια.
systemdennis
04-06-14, 22:30
Καλό καλοκαίρι λοιπόν με περισσότερη εξάτμιση του νερού και ανάγκη για... αναπλήρωση. Επειδή δεν γίνεται όμως χειροκίνητα κάθε φορά με το λάστιχο... ιδού η επόμενη ιδιοκατασκευή:
1η φωτογραφία | εδώ... αγόρασα από το Praktiker ένα value for money αυτόματο προγραμματιστή ποτίσματος Eco Mech (http://www.praktiker.gr/p/programmatistis-eco-mech-18229) με τις πιο απλές λειτουργίες... έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται κάτι advanced
2η φωτογραφία | η παροχή που έβαλα πέρυσι το καλοκαίρι για να ποτίζονται τα λουλούδια αυτόματα... με μια έξτρα παροχή λες και ήξερα ότι θα χρειαστεί!
3η φωτογραφία | εδώ μετά το βίδωμα του νέου προγραμματιστή και τις απαραίτητες ρυθμίσεις
4η φωτογραφία | με ένα σωλήνα φ20 αντίστοιχο του αυτόματου ποτίσματος, έκρυψα μέσα στα λουλούδια και κάτω από το χλοοτάπητα τη καινούργια παροχή, η οποία είναι πλέον ζευγάρι με το παροχή που έρχεται από το φίλτρο. τέλος... έγιναν δοκιμές με φρέσκο τρεχούμενο νεράκι
5η φωτογραφία | μετά από δοκιμές έχω ρυθμίσει μέρα παρά μέρα να δίνει για 3 λεπτά νερό στη λίμνη οπότε καλύπτεται πλέον το νερό που εξατμίζεται...
Ωραίος,
πρόσεχε όμως αυτό που έχεις στη 2η και 3η φωτό, σπάνε εύκολα από τη πίεση και θα τρέχει το νερό τσάμπα, και το συγκεκριμένο είναι πιο ακριβό από ένα Ταυ, 2 γωνιές και 1 βρύση. Μου έσπασε στο εξοχικό ένα παρόμοιο αλλά ευτυχώς ήμουνα δίπλα , αλλιώς θα έτρεχε το νερό για καμιά εβδομάδα
systemdennis
04-06-14, 23:23
Ωραίος,
πρόσεχε όμως αυτό που έχεις στη 2η και 3η φωτό, σπάνε εύκολα από τη πίεση και θα τρέχει το νερό τσάμπα, και το συγκεκριμένο είναι πιο ακριβό από ένα Ταυ, 2 γωνιές και 1 βρύση. Μου έσπασε στο εξοχικό ένα παρόμοιο αλλά ευτυχώς ήμουνα δίπλα , αλλιώς θα έτρεχε το νερό για καμιά εβδομάδα
μπα... δεν αγχώνομαι, είναι της gardena & δεν μου έχει βγάλει πρόβλημα από πέρυσι, έχω και στο μπαλκόνι άλλο! είναι πολύ αξιόπιστο, το είχα και πέρυσι, βάζω συνδέσμους lock για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο...
systemdennis
17-09-14, 16:18
Και μετά τις πάντα φιλικές αλλά συγχρόνως αξιόπιστες & εμπεριστατωμένες συμβουλές του Γιάννη... ώρα για μπανάκι των ΚΟΙ με μη ιωδιούχο αλάτι (τυροκομικό) για να τονωθούν λιγάκι... Οι περιεκτικότητες σωστές και μπλουμ... για λιώσιμο μέσα στο νερό. Παράλληλα αφαιρέθηκαν όλες οι πέτρες επιφανείας & βυθού (που είχα... αγοράσει από τη θάλασσα!!!) γιατί η άλγη τις έκανε καταπράσινες, ο καθαρισμός ήταν αδύνατος και χαλούσε η γενικότερη βιολογία της λιμνούλας
πολυ ωραια η αυλη και η λιμνη σου! :smt038:smt038
τυροκομικο ε??? απο που το περνουμε και σε τι αναλογια το ριχνουμε?
systemdennis
24-10-14, 20:20
Και μετά από ένα πολύ ευχάριστο τηλεφώνημα τις προηγούμενες ημέρες από την Αγάπη και με χειρουργικές ενέργειες... περέλαβα σήμερα από τα ΚΤΕΛ:
1η φωτογραφία | την ωραιότατη συσκευασία μέσα σε φελιζόλ με μπόλικες εφημερίδες για τους κραδασμούς, και διπλή συσκευασία για μπόλικο αέρα
2η φωτογραφία | το εσωτερικό της κούτας, βαλίτσας, μεταφορικού!
3η φωτογραφία | ώρα για... τη γνωστή πλέον διαδικασία της μεταφοράς του ΚΟΙ
4η φωτογραφία | εδώ ο νέος επισκέπτης ανυπομονεί να μπεί στα νερά της λίμνης (θα νιώθει πολύ πολύ καλύτερα από το mini ενυδρείο που βρισκόταν πρίν!)
5η φωτογραφία | πανοραμική άποψη από ψηλά... με το πρώτο μπλουμ... γνωριμία με τους άλλους 2 κατοίκους και ατελείωτο κυνηγητό... γύρω γύρω, μέχρι που ξέσπασε η μπόρα και δεν φαινόταν τίποτα
systemdennis
31-12-14, 22:47
Χαμός με τον αέρα και τους ανέμους τη τελευταία περίοδο... παντού φύλλα, φύλλα, κλαδέματα! Μοναδικοί μου βοηθοί το μπουρντουροψάλιδο & η σκούπα που μαζεύει τα φύλλα σε χρόνο... ΜΗΔΕΝ:
systemdennis
29-03-20, 10:30
Καλημέρα σε όλους!
Επειδή έχει μείνει... ανενεργό το post τα τελευταία 5 χρόνια και επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στα φυτά και η λιμνούλα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση... εν όψη #covid19 &#menoumespiti μου ήρθαν νέες ιδέες επέκτασης της λίμνης. Το σκεφτόμουν καιρό καθώς είχα ένα θέμα με την αντλία και έχει ακυρωθεί ο καταρράκτης και τελευταία έχουμε αστοχία στο liner και έχει κατέβει η στάθμη...
Εγώ τώρα "ανακάλυψα" το thread και με τρέλανε η λίμνη σου! Να σαι καλά!
Περιμένουμε φωτο :D
systemdennis
31-03-20, 18:42
1η - 2η φωτογραφία | αντικαταστάθηκαν τα οπωροφόρα με Λέιλαντ καθώς το έδαφος είναι περίεργο! Tα δεντρολίβανα - λεβάντες (επειδή είχαν γίνει τεράστια) ανανεώθηκαν και αυτά με μπουξους τα οποια θα αρχίσουν να κουρεύονται από νωρίς για να μετατραπούν σε τείχος
3η φωτογραφία | τα μικροσκοπικά κακτάκια... από το εξοχικό έγιναν τεράστια και γεννάνε συνεχώς κακτάκια
4η - 5η φωτογραφία | η λίμνη με μια μικρή αντλία και άνευ καταρράκτη καλά κρατεί εδώ και μήνες (δεξιά φαίνεται αστοχία του liner μετά από 6 χρόνια επομένως έχει κατέβει η στάθμη)
6η φωτογραφία | το γιασεμί από μια μικρή γλάστρα έγινε δέντρο το οποίο με τις βροχές λόγω βάρους καταρρέει και σκέφτομαι σοβαρά να το αφαιρέσω καθώς θέλει γερανό για να κλαδευτεί!
7η - 8η φωτογραφία | όλα έχουν... μεγαλώσει, έχουν γίνει τεράστια πλέον:
systemdennis
14-04-20, 15:11
Με την ευκαιρία της καραντίνας... ευκαιρία για "ξήλωμα" - με μεγάλη λύπη του γιασεμιού που πλέον είχε φτάσει σε ύψος αδύνατο για κλάδεμα και μάλιστα 2 φορές είχες καταρρεύσει λόγω βροχής, δημιουργώντας ζημιά στον τοίχο και στο ξύλινο πλαίσιο και έπρεπε να στηριχτεί από "γειτονική" σκάλα με καλώδιο. Χρειάστηκαν πολλές ώρες για να γίνει κομματάκια και να μεταφερθεί εκτός σπιτιού περνώντας μέσα από την αποθήκη:
systemdennis
19-04-20, 12:05
Πάσχα 2020 με... lockdown και ευκαιρία για αλλαγή νερού και φωτογράφηση:
1η φωτογραφία | κοντινή λήψη από τα ΚΟΙ τα οποία αρχίζουν τα παιχνίδια και θέλουν εκτός των άλλων φαγητό!
2η φωτογραφία | χθες με τη βοήθεια ενός φίλου κόψαμε τον κορμό της βερυκοκιάς που είχε παραμείνει απο πέρυσι και άνοιξε και άλλο ο τόπος - θα επανέλθω με "εικαστική" παρέμβαση όταν γίνει η τελική διαμόρφωση
3η φωτογραφία | να κάνουμε και μια παράθεση στην τροφή των ΚΟΙ! Η αλήθεια είναι οτι για μεγάλο διάστημα έπαιρνα τροφή πρώτης ποιότητας από τον Γιάννη ΚΟΙ, τον τελευταίο καιρό παίρνω τη συγκεκριμένη τροφή της JBL (https://www.jbl.de/en/products/group/7467/all-season) από τα Pet City (https://www.petcity.gr/) η οπoία είναι για όλο το χρόνο και παράλληλα είναι value for money
4η - 5η φωτογραφία | το συγκεκριμένο "σνακ - κρουασάν" της Tropical (https://tropical.pl/tropical/product/koi-croissant-colour) το έχω προμηθευτεί από τον Ωκεανό (http://www.oceanaquariums.gr/) στη Βουλιαγμένης και το χρησιμοποιώ (λόγω βάρους) ταΐζοντας τα ΚΟΙ από το μπαλκόνι, χωρίς να παίρνει ο αέρας την τροφή!
systemdennis
05-06-20, 09:48
12 Μαΐου 2020 είναι η επίσημη... έναρξη εργασιών ανακατασκευής της μικρής λιμνούλας του 2013. Ενώ είχα προετοιμαστεί για να κάνω μεταφορά των koi σε μια καραντίνα, μας "πρόδωσε" η αντλία η οποία άδειασε τη λίμνη με αποτέλεσμα να χαθούν άδικα κάποια ψάρια. Η στεναχώρια μεγάλη. Όσα koi κατάφεραν να επιβιώσουν μεταφέρθηκαν σε μια προσωρινή πλαστική πισίνα με το φίλτρο και μια αεραντλία:
1η φωτογραφία | εναέρια φωτογραφία από τον 2ο όροφο αφού αφαιρέθηκε το liner και το υπόστρωμα, το νερό που είχε πέσει ήταν αρκετά κυβικά επομένως το χώμα ήταν μούσκεμα
2η φωτογραφία | λήψη μετά από μια εβδομάδα με μια πιο μικρή καραντίνα καθώς από τον μη αναμενόμενο καύσωνα 2 από τα 4 διαμερίσματα της πισίνας υποχώρησαν και δεν ήθελα να το ρισκάρω
3η φωτογραφία | εδώ φαίνονται τα αρχικά χωματουργικά τα οποία έγιναν... με προσωπικές ενέργειες
4η φωτογραφία | επιστρατεύσαμε από έναν γείτονα με εργαλεία ένα μικρό (αλλά όπως αποδείχτηκε θαυματουργό) πιστολέτο της makita το οποίο ανέλαβε τις πέτρες - βράχια - πλάκα μπετού που υπήρχε στο σημείο
5η φωτογραφία | εδώ φαίνονται τα αρχικά χωματουργικά τα οποία έγιναν... με προσωπικές ενέργειες
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή ευκολία :D
Δώσε χώρο αν θέλεις να έχεις Κόι , για να τα χαίρεσαι και να χαίρονται και αυτά ;) από φίλτρανση τι σκέφτεσαι να κάνεις ?
systemdennis
05-06-20, 10:22
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή ευκολία :D
Δώσε χώρο αν θέλεις να έχεις Κόι , για να τα χαίρεσαι και να χαίρονται και αυτά ;) από φίλτρανση τι σκέφτεσαι να κάνεις ?
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... όλα είναι μελετημένα, προσπαθώ να ελέγξω και το budget για να μην ξεφύγουμε, μην αγχώνεσαι, stay in touch! Έχουν προχωρήσει οι χωματουργικές εργασίες απλά τα ανεβάζω μόλις βρω χρόνο!
systemdennis
08-06-20, 19:27
Το σκάψιμο... συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς πρωϊνές ώρες (6:30 - 7:00) που έχει δροσιά μέχρι να γυρίσει ο ήλιος:
1η - 2η - 3η φωτογραφία | σκάψιμο χωρίς δυσκολία γίνεται; Εδώ... ο λόγος που σταμάτησα το 2013 την λίμνη καθώς η αγνώστου προελεύσεως πλάκα, ήθελε σπάσιμο σιγά σιγά και ο τοίχος είναι ο παλιός ανενεργός βόθρος προ 10ετιών
4η φωτογραφία | το χώμα μεταφέρθηκε και "κρύφτηκε" όπου ήταν δυνατόν, κάτω από τον τάπητα (σε σημεία που χρειαζόταν και που μπορούσε να σηκωθεί), σε λουλούδια και όταν πλέον γέμισε ο χώρος... μεταφέρθηκε στην πλατεία να γεμίσω τα παρτέρια!
5η - 6η φωτογραφία | χώμα και μπάζα έτοιμα για μεταφορά... σε μεγάλες ποσότητες
7η φωτογραφία| εδώ φαίνονται οι απογευματινές εργασίες για να μαλακώσει το χώμα και να μετακινηθεί το πρωί, ωστόσο με τις μπόρες που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, το χώμα βράχηκε και γινόταν μπάλες!
Καλημέρα ,
χρησιμοποίησε κομπρεσερ για να τελειώνεις και εγώ είχα τέτοια θέματα ;)
έχεις ακόμα πολύ δουλειά ..... καλή ευκολία !
systemdennis
11-06-20, 20:53
Και εκεί που είχα αποφασίσει απο που θα πάρω τα βαρέλια... και αν θα είναι μεταχειρισμένα ή καινούργια, μετά από μια εκτενή αναζήτηση στο google (όχι με λέξεις αλλά με φωτογραφίες) κατέληξα στην πηγή! Στην Karadi Hellas Plastics (https://karadi.gr/) που ουσιαστικά έχουν εξαιρετικές τιμές σε καινούργια βαρέλια με έναν ηλεκτρονικό κατάλογο (https://karadi.gr/gr/catalog) που σου λύνει όλες τις απορίες σε διαστάσεις / χωρητικότητες / αξεσουάρ. Επομένως μια ωραία βόλτα στις αρχές Ιουνίου στον Ασπρόπυργο κατέληξε σε αγορά!
1η φωτογραφία | ευτυχώς που είχε καλό καιρό και κατάφερα να στριμώξω 3x200λιτρα βαρέλια στο αυτοκίνητο
2η φωτογραφία | "εικαστική" λήψη με εκατοντάδες καινούργια βαρέλια σε κάθε πιθανή διάσταση και σχήμα στο backround. Η ιδέα είναι 3 στάδια φίλτρανσης: 2 μηχανικά και 1 βιολογικό!
systemdennis
12-06-20, 13:20
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020: Η μέρα που "παρέδωσα" το κομπρεσερ - πιστολέτο και συνεχίζω τα χωματουργικά με το χέρι!
1η φωτογραφία | λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο βάθος της λίμνης κάτω από την πλάκα μπετού, αποφάσισα να το ισιώσω βγάζοντας αρκετούς κουβάδες χώμα (από πάνω έσπασα και άλλη πλάκα μπετό για να ευθυγραμμιστεί!)
2η φωτογραφία | λήψη από την άλλη πλευρά όπου ίσιωσα με το φτυάρι τις πλαϊνές πλευρές
3η φωτογραφία | το χώμα που βγήκε, κατάφερα να το κρύψω κάτω από το τελευταίο κομμάτι τάπητα που μπορούσα να σηκώσω και το πάτησα προκειμένου να μην κάνει σκαμπανεβάσματα... γλιτώνοντας πάρα πολύ χρόνο σε μεταφορές
4η φωτογραφία | τα όργανα μας έδειξαν τα υψομετρικά, φτάνοντας αισίως το 1.40 βάθος το οποίο θα κατέβει - ισιώσει... μέχρι το 1.50m τις επόμενες ημέρες.
5η φωτογραφία | εδώ φαίνεται μια από τις πολλές φουρνιές χώματος που βγήκαν. Στο βάθος διακρίνονται τα βαρέλια για τη φίλτρανση που έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα μέχρι να πάρουν την τελική τους θέση και γίνουν οι απαραίτητες συνδεσμολογίες!
6η φωτογραφία | πανοραμική άποψη του κήπου από τον 2ο όροφο με την λίμνη υπο κατασκευή σε πρώτο πλάνο. Οι τελικές διαστάσεις είναι: 2.40x1.70x1.40m
Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!
χαίρομαι που προχωράς . Μεγάλωσε την λίγο δεξιά αριστερά έστω και με σκαλί μην την αφήνεις 1,70 αφού έχεις χώρο .
Σε αυτή την φωτό που δουλεύει το φίλτρο σου , έχει ψάρι μέσα ??
systemdennis
16-06-20, 13:16
Αριστερά είναι οριακά και έχει ρίζες απο το μεγάλο δέντρο, δεξιά δεν έχει χώρο, θα ενωθεί με το deck!
Θα κατέβω λίγο σε βάθος που το χώμα είναι ατόφιο γιατί το liner μας καθυστερεί και μέχρι τέλος του μήνα δεν βλέπω να ξεκινάει το στήσιμο της λίμνης!
Ναι έχει 2 koi στην... αυτοσχέδια καραντίνα. Αυτά που ουσιαστικά επέζησαν... Έβαλα και ένα πλακέ ξύλο να κάνει σκιά για την άλγη.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα !!
χαίρομαι που προχωράς . Μεγάλωσε την λίγο δεξιά αριστερά έστω και με σκαλί μην την αφήνεις 1,70 αφού έχεις χώρο .
Σε αυτή την φωτό που δουλεύει το φίλτρο σου , έχει ψάρι μέσα ??
Πρέπει να τα βάλεις σε μεγαλύτερο χώρο γιατί η κατασκευή αργεί .
Αν δεν έχεις ή δεν μπορείς να πάρεις μεγαλύτερη δεξαμενή στείλε μου μήνυμα και θα σου στείλω μια πισίνα της intex 3500’ lit. Είναι πολύ κρίμα να τα έχεις εκεί .
Sent from my iPhone using Tapatalk
systemdennis
16-06-20, 21:36
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την καλή σου πρόθεση αλλά είχα πάρει και εγώ μια intex 500 περίπου λίτρα η οποία κατέρρευσε με τη ζέστη! Εσύ μιλάς για την πιο μεγάλη με τα μπράτσα στο πλάι που είναι πιο σταθερή, ωστόσο δεν έχω χώρο γιατί σηκώνω συνέχεια τον τάπητα για να "κρύψω" χώμα!
Πρέπει να τα βάλεις σε μεγαλύτερο χώρο γιατί η κατασκευή αργεί .
Αν δεν έχεις ή δεν μπορείς να πάρεις μεγαλύτερη δεξαμενή στείλε μου μήνυμα και θα σου στείλω μια πισίνα της intex 3500’ lit. Είναι πολύ κρίμα να τα έχεις εκεί .
Καταλαβαίνω , προσπάθησε να κάνεις συχνά αλλαγές νερού και να καθαρίζεις το φίλτρο σου γιατί δεν θα αντέξουν [emoji22] και αν αντέξουν θα βγάλουν πρόβληματα αργότερα .
Επισης ξέχασα να σου πω μην παιδεύεσαι άλλο για το βάθος . Είναι μια χαρά !
Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν πολύ μέρος για να κολυμπάνε στην επιφάνεια , δεν πάνε σχεδόν ποτέ κατακόρυφα . Αν μείνεις και σε μικρό αριθμό ψαριών θα είσαι καλά .
Καλό βράδυ .
systemdennis
18-06-20, 14:34
Δουλειά δεν είχε ο... επομένως αποφάσισα να κάνω μια βάση πιο σταθερή για τα βαρέλια της φίλτρανσης! Λέω μη χορταριάζει το χώμα ή έχουμε καθίζηση:
1η φωτογραφία | το εικονιζόμενο εμποτισμένο ξύλο - δοκάρι είχε παραμείνει καινούργιο στην αποθήκη από την κατασκευή του 2013 επομένως σκέφτηκα να το χρησιμοποιήσω ως πλαίσιο για να φτιάξω την πλάκα του μπετού
2η φωτογραφία | αντί για πλέγμα που μπορούσα να πάρω από τη διπλανή οικοδομή και υπήρχε σε αφθονία, "ανακάλυψα" σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη με υδραυλικά μια ανοξείδωτη σκάρα η οποία ήταν μάλλον απο ψησταριά και ήταν με χοντρό σίδερο
3η φωτογραφία | σίδερα που υπήρχαν στο μαγικό αποθηκάκι μου χρησιμοποιήθηκαν για να δέσουν καλύτερα τον οπλισμό
4η - 5η φωτογραφία | την προηγούμενη εβδομάδα ήθελα να τα πετάξω (πρόκειται για σπασμένα κεραμίδια τα οποία τα χρησιμοποιώ για αποστράγγιση σε γλάστρες). Ευτυχώς που δεν τα πέταξα, τελείωσαν όλα με το γέμισμα του πλαισίου
6η φωτογραφία | ίσως η πιο επίμαχη φωτογραφία! Κάνοντας μια δοκιμή με τους τσιμεντόλιθους έκανα και καταμέτρηση για τα υπόλοιπα υλικά που πρέπει να προμηθευτώ. Επανέρχομαι λέγοντας οτι από τη συγκεκριμένη φωτογραφία ανατράπηκαν πολλά! Ο μέντορας μου, που με καθοδηγεί και του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη "ανακαλύπτει" οτι δεν είναι τα σωστά βαρέλια (ενώ εκείνος επέμενε αρχικά για μεταχειρισμένα με μεγάλο στόμιο). Το αποτέλεσμα; Να κόψω την παλιά τριανταφυλλιά που δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση, να ξηλώσω το πλαίσιο και να το μεγαλώσω στο 1.90 ώστε να αντικαταστήσω τα βαρέλια σήμερα το πρωί πηγαίνοντας στην Ελευσίνα!
7η φωτογραφία | το νέο πλαίσιο τραβήχτηκε στο 1,90 προσθέτοντας νέα σίδερα και σπασμένα τούβλα
8η φωτογραφία | το σωστό timing είναι το παν: η διπλανή οικοδομή έφερε σήμερα περίπου 6 μπετονιέρες για να στρώσει μια πλάκα, επομένως με μεγάλη χαρά με εξυπηρέτησαν τα παιδιά να πάρω φρέσκο μπετό πρώτης ποιότητας... γεμίζοντάς το πλαίσιο με περίπου 10 κουβάδες (όχι γεμάτους λόγω βάρους) μπετό!
9η φωτογραφία | το τελικό αποτέλεσμα... θεωρώ πως είναι άξιο για να φιλοξενήσει τα νέα βαρέλια 3x230 λίτρα!
giorgostriv
19-06-20, 20:27
Με το καλο η ανακατασκευη της λιμνης. χτισε γυρω γυρω απο τη λιμνη δυο σειρες τσιμεντολιθους να κανει σκαλοπατι για να δωσεις και τετραγωνικα.
systemdennis
19-06-20, 23:58
Ευχαριστώ για τη συμβουλή, μου το έχουν προτείνει και άλλοι, ωστόσο θέλω να δείχνει πιο φυσική, σαν αληθινή λίμνη. Δεν έχω αποφασίσει αν θα βάλω μεγάλες πέτρες (γιατί με τις μικρές που είχα όλο έπεφταν μέσα) ή αν θα βάλω ξύλινο πλαίσιο!
Με το καλο η ανακατασκευη της λιμνης. χτισε γυρω γυρω απο τη λιμνη δυο σειρες τσιμεντολιθους να κανει σκαλοπατι για να δωσεις και τετραγωνικα.
systemdennis
17-07-20, 12:03
Αφού περιμένω ένα μήνα να έρθουν τα υλικά από Αγγλία (το liner μας καθυστέρησε) είπα να προχωρήσω τις εργασίες και να ανεβάσω υλικό:
1η φωτογραφία | τα καινούργια βαρέλια 220-230lt με μεγάλο στόμιο για εύκολο καθάρισμα
2η φωτογραφία | "υψομετρικές" δοκιμές με ζογκλερικές τεχνικές!
3η φωτογραφία | δοκιμές στη διάταξη των τσιμεντόλιθων... πριν πέσει η κόλλα πλακιδίων
4η φωτογραφία | το πηλοφόρι το μυστρί
5η φωτογραφία | "εικαστική" παρέμβαση με τα ψάρια σε πλήρη σκιά γιατί το θερμόμετρο βαράει κόκκινα!
6η φωτογραφία | για να μην ταλαιπωρούνται τα koi... αγόρασα μια πισίνα πιο ανθεκτική από την προηγούμενη, καθώς αυτή έχει μόνο το λευκό διαμέρισμα με αέρα και το υπόλοιπο λειτουργεί με την πίεση του νερού. Η αντλία αντικαταστάθηκε με καινούργια 4000lt (καθώς η προηγούμενη μετά από 7 χρόνια λειτουργίας εγκατέλειψε) ώστε να έχουμε καλή φίλτρανση και το νερό πλέον είναι λευκό και όχι πράσινο από την άλγη όπως συνέβαινε μέχρι τώρα
7η φωτογραφία | η τελική θέση των βαρελιών πριν αρχίσουν οι υδραυλικές συνδέσεις
systemdennis
10-08-20, 11:33
Ο εξοπλισμός... κατά κύριο λόγω παραγγέλθηκε από τη Γερμανία & την Αγγλία, εκτός από κάποια "περιφερειακά" που αγοράστηκαν από την Ελλάδα. Ο λόγος προφανής: τεράστια διαφορά κόστους - ποιότητας - ποικιλίας - τεχνογνωσίας:
1η φωτογραφία | αν και έγινε ξεχωριστή παραγγελία μέσω ebay & teichtip.de, παρέλαβα μέσα σε 15 ημέρες από UPS & DHL και έτυχε να είναι και την ίδια ημέρα! Η ιαπωνική ψάθα ήταν 2 φύλλα των 2τμ από το aquacadabra (https://www.aquacadabra.com/) (που τελικά περίσσεψε το ένα κομμάτι) και 40 βούρτσες των 50cm για τη φίλτρανση από το TeichTip (https://www.teich-tip.de/) (οι οποίες επίσης περίσσεψαν αλλά τις έδωσα σε άλλους λιμνόφιλους)!
2η - 3η φωτογραφία | περίμενα περισσότερο από ένα μήνα την παραγγελία με τον υπόλοιπο εξοπλισμό καθώς μόνο το liner δεν ήταν διαθέσιμο, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα ήρθε ολόκληρη παλέτα 100kg μέσω TNT. Θεωρώ το absolute koi (https://koicarp.co.uk/) ένα από τα κορυφαία καταστήματα με εξοπλισμό αποκλειστικά για λίμνες & koi... παρόλα τα επικοινωνιακά "θέματα" που είχαμε!
Στα επόμενα posts που θα γίνει το UNboxing και η τοποθέτηση του εξοπλισμού, θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες...
systemdennis
11-08-20, 13:08
Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνουν και οι απαραίτητες υδραυλικές εργασίες, τρύπημα για βάνες backwashing, συνδεσμολογίες, επομένως:
1η φωτογραφία | τι και αν έψαχνα Φ50 τι και αν μπερδεύαμε τις ίντσες με τα Φ, δεν το ρίσκαρα και πήρα σε πολύ χαμηλή τιμή ένα σετ ποτυροτρύπανα ώστε να είμαι σίγουρος ότι θα βρω τη σωστή διάσταση. Τα παιδιά στο Utools (https://www.utools.gr/) ήταν πολύ εξυπηρετικά και μου πρότειναν το συγκεκριμένο σετ. Σε συνδυασμό με το δραπανοκατσάβιδο της Einhell που είχα πάρει το 2016 πάλι απο το ίδιο κατάστημα, ολοκλήρωσα τις εργασίες πολυ γρήγορα! Άλλωστε έκανα πρώτα δοκιμές σε καπλαμά για να είμαι σίγουρος για τη σωστή διάσταση και για να μην καταστρέψω τα βαρέλια!
2η φωτογραφία | σύνδεσμοι, μούφες, βάνες, καθαριστικά, κόλλες σε πλήρη απαρτία. Αγοράστηκαν όλα από τον Σταματίου (https://www.stamatiouplastic.gr/) στο Αιγάλεω ο οποίος έχει άπειρα υλικά σε κάθε πιθανή διάσταση
3η φωτογραφία | το master plan της φίλτρανσης, θεωρώ πως θα δουλέψει 110%, άλλωστε έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον "μέντορά" μου. Τα σκαλοπάτια έγιναν με απόλυτη ευθυγράμμιση και ευλάβεια, το ίδιο και οι συνδέσεις. Στο επόμενο post θα ακολουθήσει αναλυτική περιγραφή των υλικών και της τοποθέτησής τους στα βαρέλια.
4η φωτογραφία | τελικά τις βάνες backwash τις άλλαξα και πήρα Φ50 για να έχουμε άμεση πίεση στον προγραμματισμένο καθαρισμό των βαρελιών και να μην βουλώσουν απο ακαθαρσίες της λίμνης
5η φωτογραφία | οι μοναδικές ενώσεις με κόλλα είναι αυτές με τους σταθερούς σωλήνες Φ50... οι οποίες αποδείχτηκαν τελικά και οι πιο αξιόπιστες, χωρίς καθόλου απώλειες
mpampis varytimos
15-08-20, 16:41
TeichTip (https://www.teich-tip.de/)
mias kai h eteria einai stin poli pou zo kai tin ksero apo tin palla tis selida tha se protina na paragkelnis apo to palio tous site echi kaliteres times ;)
https://www.wiltec.de/
WilTec Wildanger Technik GmbH, Königsbenden 12, 52249 Eschweiler
https://www.teich-tip.de/
WilTec Wildanger Technik GmbH, Königsbenden 12,52249 Eschweiler
systemdennis
16-08-20, 21:34
Τις ίδιες τιμές έχουν... και στις βούρτσες και σε άλλους κωδικούς!
systemdennis
18-08-20, 19:32
Έχοντας τα υλικά (επιτέλους) στην φαρέτρα - αποθήκη μου, άρχισα συντονισμένες κινήσεις - με κλειστά πλέον μάτια αφού την είχα επαναλάβει τη διαδικασία το 2013 - να προετοιμάζω τα υποστρώματα για τη λίμνη:
1η - 2η φωτογραφία | το κλασικό στρώσιμο της άμμου για την αποφυγή πίεσης στο liner. Ο "πάτος" ωστόσο ήταν καθαρός σαν γυαλί αλλά δεν κάνει κακό η επίστρωση για αποφυγή ανάπτυξης ριζών από τα κοντινά δέντρα
3η φωτογραφία | στα πλάγια ωστόσο οι πέτρες ήταν αρκετά πιο μυτερές (παρόλη τη λείανση με το κομπρεσερ), επομένως έβαλα ένα στρώμα επένδυση από το εσωτερικό ενός παλιού στρώματος καθώς σε εκείνο το σημείο ήταν σε βάθος και τα κομμένα σίδερα!
4η - 5η φωτογραφία | προτίμησα να βάλω 2πλη στρώση υποστρώματος: έβαλα ένα στρώμα εδαφοκαλυπτικού μαύρου που είναι για τις ρίζες, έφαγα αρκετή ώρα ώστε να το ευθυγραμμίσω και να το στηρίξω με κατσαβίδια γιατί αλλιώς θα έπεφτε κάτω. Ευτυχώς βρήκα μια έτοιμη διάσταση στο 1,50m που ήταν το βάθος της λίμνης επομένως έκανα μια κυκλική περιφορά και μετά έστρωσα τον πάτο
6η - 7η φωτογραφία | το κλασικό γεωύφασμα που "προτείνουν οι κατασκευαστές" είναι το πλέον απαραίτητο για να μην έχουμε θέματα με καταπόνηση του liner. Βέβαια όλες οι εταιρείες καλύπτουν για κάποια χρόνια το liner αλλά το μυστικό είναι να βρέχεται με νερό. Αν στην επιφάνεια (όπως στην προηγούμενη λίμνη) υπάρχει εκτεθειμένο στον ήλιο το liner χωρίς να έχει επαφή με το νερό, με τα χρόνια φυσιολογικά αλλοιώνεται και σκίζεται με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια νερού από το συγκεκριμένο σημείο!
systemdennis
21-08-20, 22:33
Και μετά τα υποστρώματα... ώρα για το liner το οποίο έπρεπε να στρωθεί με απόλυτη ακρίβεια & ευλάβεια:
1η φωτογραφία | οι οδηγίες έλεγαν: "τοποθετήστε το liner στον πάτο της λίμνης και αρχίστε να το ξετυλίγετε"... όμως 25kg ήταν λίγο δύσκολο. Έτσι το ξετύλιξα και με προσεκτικές κινήσεις το έφερα σε μια ευθεία
2η φωτογραφία | όλα καλά... ξεκίνησα με πάθος το γέμισμα αλλά στην πορεία και όσο γέμιζε η λίμνη, σε κάποια σημεία "ρούφηξε" παραπάνω liner επομένως άρχισε στη μια πλευρά να είναι οριακό και εδώ είναι που λένε: "έπρεπε να πάρω ένα μέτρο παραπάνω για να είμαστε άνετα". Έτσι άδειασα τη λίμνη (είχε γεμίσει περίπου το 1/3) και το επόμενο πρωί το έφερα στα ίσια! Όση ώρα γέμιζε, ίσιωνα το liner για να μην κάνει πτυχώσεις (εκτός από τις γωνίες) γιατί όσο ανέβαινε η στάθμη ήταν πρακτικά αδύνατον λόγω της πίεσης του νερού.
Η αντλία είναι της aquaforte (https://www.aqua-forte.com/) σε σχήμα χελώνας για να ρουφάει καλύτερα στα 16.000l/h και την έβαλα πάνω σε μια τουβλίνα έτσι ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας ή δυσλειτουργίας να μην αδειάσει τελείως η λίμνη και έχουμε απώλεια των ψαριών, υπολογίζοντας πως μένουν στον πάτο περίπου 600-700l. Τη σύνδεσα με σωλήνα 2 ιντσών και ανοιξείδωτο σφιγκτήρα ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με σκουριά!
3η φωτογραφία | το γέμισμα κράτησε αρκετές ώρες και με βάση τον μετρητή του νερού, υπολόγισα περίπου 6+ κυβικά νερού + 600 λίτρα η φίλτρανση = περίπου 7 κυβικά συνολική χωρητικότητα
4 φωτογραφία | και επιτέλους το νερό έφτασε στην επιφάνεια! Για αρκετές ημέρες άφησα να ελέγξω τη στάθμη και μετά άρχισα να διαμορφώνω τα υψομετρικά περιμετρικά της λίμνης. Ξεκίνησα και τη λειτουργία της φίλτρανσης (στο επόμενο post θα έχω αναλυτική περιγραφή) ώστε για περίπου μια εβδομάδα "να τρέξει" η λίμνη και να έχουμε και τον περίφημο κύκλο του αζώτου (https://www.sera.de/el/ypiresia/info/simantiko-gia-tin-koryfosi-ton-nitrodon/)
5η φωτογραφία | σε κάποια σημεία για να ευθυγραμμίσω τα υψομετρικά έβαλα άμμο αλλά διαπίστωσα ότι όταν κατεβαίνει απότομα η στάθμη (σε καθαρισμό των βαρελιών που ρουφάνε από 200-600lt σε λίγα λεπτά), συμπαρασύρει και την άμμο κάνοντας εξογκώματα εσωτερικά του liner οπότε σε κάποια σημεία έβαλα μεταλλικές δοκούς ώστε να "πατήσουν" και καλύτερα οι πέτρες αργότερα
6η φωτογραφία | επέλεξα ένα value for money liner της stephens industries (https://www.stephensliners.co.uk/pond-liners/)που στρώθηκε αρκετά εύκολα λόγω της ζέστης και ελπίζω να κρατήσει για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα. Η μόνη μου ανησυχία είναι οτι δεν ήταν ένα κομμάτι αλλά είχε κόλληση - εργοστασιακή ωστόσο - επομένως θεωρώ πως δεν θα έχουμε θέμα!
systemdennis
24-08-20, 15:35
Επειδή μια εικόνα = 1000 λέξεις... ενα video μιλάει από μόνο του!
Το πρώτο video που ανεβάζω στο YouTube το οποίο δείχνει σε ένα λεπτό την ημέρα εκκίνησης της λίμνης στις 03.08.2020, το γέμισμα και το πέρασμα του νερού από όλα τα στάδια φίτρανσης:
https://youtu.be/Lg5elMyGXCg
Lg5elMyGXCg
systemdennis
26-08-20, 18:14
Και όπως σας υποσχέθηκα... αναλυτικό setUP των βαρελιών - φίλτρανσης:
1η φωτογραφία | η Ιαπωνική ψάθα "μπαίνει" στο χειρουργείο. Εργαλείο μου ένα μεγάλο κοφτερό ψαλίδι γιατί είναι πολύ παχιά και δύσκολα κόβεται, την έκοψα στα 50cm γιατί μπορεί το βαρέλι να είναι μεγάλο αλλά από είσοδο σε έξοδο είναι περίπου μισό μέτρο
2η φωτογραφία | οι βούρτσες για το πρώτο στάδιο λίγο πριν τοποθετηθούν αριστοτεχνικά στο πρώτο βαρέλι της φίλτρανσης
3η φωτογραφία | η μία από τις 2 κούτες ogata crystal bio το οποίο... "ξεχείλισε" το 3ο βαρέλι ώστε να έχουμε αξιοπρεπή βιολογία!
4 φωτογραφία | το crystal bio τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε διχτάκια. Ευχαριστώ τον Aliens που έκανε τον κόπο να τα βρει και να μου τα φέρει από τη μακρινή Κόρινθο! Στη συνέχεια τα ξέπλυνα με το λάστιχο αλλά όπως αποδείχτηκε μετά πολύ υλικό - τρίμμα κατέληξε στον πάτο της λιμνούλας.
5η φωτογραφία | την ψάθα την τοποθέτησα σαν ρολό ώστε να διέρχεται το νερό και να μην φράζει. Με την πίεση που είχε το νερό σηκώθηκε όλη η ψάθα στην επιφάνεια επομένως έβαλα μερικά τούβλα για να την κρατάνε!
6η φωτογραφία | οι 20 βούρτσες κουμπώθηκαν στον υπερυψωμένο πάτο του βαρελιού καθώς θα έφραζε το στόμιο της εισόδου του νερού. Επομένως στον πάτο κάθε βαρελιού υπάρχουν 3 τούβλα, επάνω πατάει ένα διάτρητο στρογγυλό πλαίσιο με τρύπες και εκεί ακούμπησαν τα αντίστοιχα υλικά σε κάθε βαρέλι
7η φωτογραφία | ίδια διαδικασία και στο τελευταίο βαρέλι που λόγω του υλικού, σηκώθηκε όλο με την πίεση επομένως έβαλα 2 μεγάλες τουβλίνες να το κρατάνε σταθερό
Σε επόμενο post θα "ανέβει" ένα σύντομο βιντεάκι με τη ροή του νερού από τα 3 βαρέλια. Stay tuned!
Ένα δημόσιο... Ευχαριστώ στον μέντορά μου για την υπομονή, την επιμονή του, τις ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο και γιατί σε πείσμα των καιρών (και των ειδικών!) ή όσων έλεγαν διάφορα οτι δεν θα λειτουργήσει η φίλτρανση... είχαμε τελικά 110% επιτυχία όπως είχα προβλέψει ακόμα και πριν από το χτίσιμο των τριμεντόλιθων (-_-)
systemdennis
28-08-20, 18:51
Ένα σύντομο video που δείχνει τη ροή του νερού καθώς περνάει από τα 3 στάδια:
Pond handmade filtration (https://www.youtube.com/watch?v=How9WH-ITAQ)
How9WH-ITAQ
1ο στάδιο: 20 βούρτσες 2ο στάδιο: 2τμ ιαπωνική ψάθα 3ο στάδιο: 100lt crystal bio
Ακούγεται χαρακτηριστικά η δίνη του νερού η οποία δημιουργεί φυσαλλίδες στο 2ο και στο 3ο στάδιο καθώς και το Φαινόμενο Βεντούρι (https://www.youtube.com/watch?v=lAX-bETin24) που δημιουργεί υποπίεση και έτσι ακούγεται το χαρακτηριστικό ρούφηγμα. Αποτέλεσμα να έχουμε επιπλέον οξυγόνωση μέσα στα βαρέλια!
Ρούφηγμα το οποίο ήταν "ενοχλητικό" καθώς ιδιαίτερα το βράδυ ακουγόταν έντονα γιατί έχει ησυχία και ο κήπος λειτουργεί σαν ηχείο. Η γειτόνισσα βέβαια ανέφερε ότι την ταξιδεύει ο ήχος αλλά με δοκιμές επι δοκιμών κατάφερα να μειώσω τον ήχο βάζοντας καπάκι αρχικά στο 3ο στάδιο και μετά από μια εβδομάδα και στα άλλα 2 - αφήνοντας κενό για να παίρνει αέρα από μια βαλβίδα σε κάθε βαρέλι αλλά και περιφερειακά με τρύπες που είχα ανοίξει με το τρυπάνι!
Έχω ξεχάσει να αναφέρω οτι στην είσοδο του πρώτου βαρελιού έχω βάλει και μια βάνα αντεπιστροφής (η οποία κόστισε... πολλά € επειδή είναι Φ50), ωστόσο σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος από βλάβη της ΔΕΗ ή λόγω προγραμματισμένου καθαρισμού, δεν θα επιστρέψει όλη η λάσπη πίσω στη λίμνη!
systemdennis
30-08-20, 15:56
Ωραίες οι εργασίες στη λίμνη αλλά παράλληλα πρέπει να διαμορφώσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο για να "αναδείξουμε" τη λιμνούλα!
1η - 2η - 3η φωτογραφία | οι κάκτοι παρέμειναν, αλλά φτιάχτηκε το υπόστρωμα αρχικά με άμμο καθώς ανάμεσα από το προηγούμενο εδαφοκαλυπτικό έβγαιναν πολλά ζιζάνια
4η - 5η φωτογραφία | πάνω από την άμμο έβαλα ένα κομμάτι από εδαφοκαλυπτικό που λογικά δεν μπορούν να περάσουν ανάμεσα ρίζες - θα το δείξει άλλωστε ο χρόνος!
6η φωτογραφία | έβαλα και ένα επιπλέον εδαφοκαλυπτικό για να αποκλείσουμε κάθε ανάπτυξη φυτού ή ρίζας απο κάτω
7η φωτογραφία | αγόρασα μια μεγάλη συσκευασία φλοιό πεύκου απο ένα φυτώριο για να συμπληρώσω τα κενά. Εδώ απλά να αναφέρω ότι δεν πέταξα τον παλιό φλοιό πεύκου, κάθησα και τον "κοσκίνισα" κρατώντας μόνο τα μεγάλα κομμάτια και όχι όσα είχαν γίνει τρίμματα
8η - 9η φωτογραφία | τελική φωτογράφηση των κάκτων. Φαίνεται διαφορετικό χρώμα του παλιού από τον καινούργιο φλοιό γιατί ήταν με υγρασία η συσκευασία αλλά με το χρόνο θα έρθει πιστεύω στον ίδιο τόνο
systemdennis
04-09-20, 21:40
Και μετά τις απαραίτητες δοκιμές και αφού σύνδεσα μια πρίζα στο καλώδιο της συσκευασίας, βύθισα το skimmer SwimSkim 25 της Oase (https://us.oase-livingwater.com/) το οποίο αποδίδει 300lt/h σε οξυγόνο.
Ουσιαστικά έχει μια ενσωματωμένη αντλία η οποία ρουφάει το νερό και φιλτράρει το νερό αρχικά σε ένα καλάθι για τα φύλλα και σε 2ο στάδιο σε ένα σφουγγάρι το οποίο πραγματικά μαζεύει... πολύ υλικό από την επιφάνεια. Η ανατάραξη του νερού από την αντλία του δίνει τη δυνατότητα να πηγαινοέρχεται και μέσα στη λίμνη αλλά και να οξυγονώνει το νερό!
Και δεν θα μπορούσε να λείπει και το αντίστοιχο video από την "πρεμιέρα":
Oase SwimSkim 25 | surface skimmer installation in pond with 300lt/h oxygen (youtube.com/watch?v=ZOtoyXXaQP4)
systemdennis
11-09-20, 12:58
Και μετά το skimmer... ήρθε η ώρα της αεραντλίας έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή οξυγόνωση του νερού για τα koi μας!
1η φωτογραφία | Η αεραντλία είχε 2 εξόδους: μια με το χρυσό ανταπτοράκι που βίδωνε εσωτερικά στο σπείρωμα, μια με μεγαλύτερο που βίδωνε εξωτερικά και είχε μεγαλύτερη διατομή - ροή. Η συσκευασία είχε και τα 2 δείγματα, έτσι έψαξα αρκετά για να βρω αντίστοιχο καθώς αυτά είναι στα πρότυπα... Αγγλίας! Τελικά εντόπισα τον μεγάλο σωλήνα της JBL στα Pet City (https://www.petcity.gr/) και ευτυχώς που μου έδωσαν ένα δείγμα να το δοκιμάσω καθώς είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη η τιμή του μέτρου (ήθελα περίπου 8 μέτρα)!
2η φωτογραφία | Αγόρασα μετά από προτροπή λιμνόφιλων την μεμβράνη - διαχυτήρα αέρα μικρής φυσαλίδας της airox (https://www.airox.com.tr/en/) από την Euromarket (https://www.euromarket.com.gr/) στο Κορωπί, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ εξυπηρετικοί (αρχικά τηλεφωνικά, μετά με email, αλλά και από κοντά που πήγα αργότερα) κατασκευάζοντάς μου εν μέσω Αυγούστου και διακοπών custom ανοξείδωτη βάση για να κουμπώσει η μεμβράνη και να βυθιστεί στη λίμνη καθώς δεν υπήρχε διαφορετικός τρόπος στερέωσης!
3η φωτογραφία | Η βάση της μεμβράνης λίγο πριν το μοντάρισμα των συνδέσεων και των τελικών δοκιμών...
4η φωτογραφία | Λίγο πριν το βύθισμα! Τελικά επειδή μέσα στην μεταλλική κατασκευή δημιουργείται αέρας, όλη η βάση μαζί με την μεμβράνη επέπλεε επομένως "έδεσα" με λαστιχάκι ποτίσματος απο κάτω μια τουβλίνα και έτσι παρέμεινε στον πάτο της λίμνης
5η φωτογραφία | Η συσκευασία της αεραντλίας AirBlow με απόδοση 100lt/min της Superfish (https://aquadistri.com/superfish/)
6η φωτογραφία | Η τελική θέση σε εσωτερικό χώρο χωρίς βαλβίδα αντεπιστροφής καθώς η αεραντλία είναι σε βάθος περίπου 1.30m κάτω από την επιφάνεια. Για παν ενδεχόμενο έβαλα εξωτερικό ενισχυμένο προστατευτικό σωλήνα βαρέος τύπου conflex του Κουβίδη (https://www.kouvidis.gr/) ώστε ο εσωτερικός σωλήνας του αέρα να μείνει ανέπαφος από εξωτερικούς παράγοντες (χτυπήματα - τρωκτικά) έχοντας αντοχή 6J στην κρούση και στη συμπίεση 1250Nt
systemdennis
17-09-20, 22:51
Ώρα για διακόσμηση της λίμνης: Επειδή και παλαιότερα είχα πέτρες μικρές που κάθε λίγο και λιγάκι έπεφταν μέσα στη λίμνη ήμουν ανάμεσα σε ξύλινο πλαίσιο και μεγαλύτερες πλέον πέτρες, αλλά κατέληξα στις μεγαλύτερες πέτρες καθώς το ξύλινο πλαίσιο θα φαινόταν πολύ... ψεύτικο ενώ ήθελα να δώσω μια πιο "φυσική" χροιά!
1η φωτογραφία | Η αρχική φουρνιά ήταν περίπου 80kg από πέτρες που προμηθεύτηκα κατευθείαν από την πηγή στη Μεταμόρφωση απο τον Άτλα (http://www.atlasroilos.gr/). Εδώ φαίνονται μικρές αλλά είναι τεράστιες! Είναι "ποικιλία - παρτίδα" απο τη Συρία και είναι ίδιες με τις προηγούμενες που είχα αγοράσει ξανά το 2013 απλά στο μεγαλύτερο μέγεθος (ο ίδιος τύπος υπάρχει από μικρά πετραδάκια, μέχρι 3-4 κιλά η καθεμιά)!
2η φωτογραφία | Έπεσε καθάρισμα με νερό μια προς μια καθώς είχαν αρκετό καυσαέριο - λόγω της Εθνικής Οδού!
3η φωτογραφία | Εκτός από το νερό με πίεση, μια συρματόβουρτσα έκανε τις πέτρες σαν καινούργιες. Το καλό στην ιστορία είναι οτι ήταν μεγάλες γιατί τις επόμενες ημέρες που καθάρισα και όλες τις μικρές... πραγματικά αγανάκτησα αφού είχαν μικρή επιφάνεια και χρειάστηκαν ώρες... ατελείωτες!
4η φωτογραφία | Η αρχική παρτίδα σε πρώτο πλάνο - στο βάθος οι παλιές οι οποίες γυαλίστηκαν και αυτές μια - μια. Μετά απο μερικές ημέρες αγόρασα επιπλέον μεγάλες πέτρες, επομένως συνολικά έφτασαν τα 125kg - οι μικρές δεν γνωρίζω πόσα κιλά ήταν!
5η φωτογραφία | Αρχικά πίστευα ότι μόνο οι μεγάλες πέτρες θα αρκούσαν, όμως υπήρχαν πολλά κενά (λόγω του φυσικού τους σχήματος) με αποτέλεσμα να φαίνεται το liner. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη σειρά θεωρώ ότι οπτικά είναι καλύτερα δίνοντας μια νότα... φυσικότητας!
systemdennis
24-09-20, 21:43
Η βιολογία στη λίμνη βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, θεώρησα λοιπόν σωστό να κάνω και μια μικρή ανάλυση στο νερό:
1η - 2η φωτογραφία | Set μετρήσεων αρκετά εξειδικευμένα για λίμνες και αρκετά ακριβά υπάρχουν πολλά, ωστόσο επέλεξα ένα value for money πακέτο που είναι εύκολο στη χρήση και συγκεκριμένα το JBL Pro Scan (https://www.jbl.de/en/products/detail/6774/jbl-proscan). Στο εξωτερικό ήταν σε έλλειψη, στην Ελλάδα διατίθεται μέσω των Pet City (https://www.petcity.gr/) οπού και εκεί ήταν σε έλλειψη αλλά μετά από αρκετά τηλεφωνήματα, "εντόπισα" ένα τελευταίο κομμάτι στο κατάστημα στο Μαρούσι με μόνιμη έκπτωση στα JBL 20%!
3η φωτογραφία | Το set περιλαμβάνει 24 tests και μια "μαγική κάρτα". Ουσιαστικά η κάρτα είναι που ανεβάζει την τιμή καθώς τα ανταλλακτικά από μόνα τους έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή. Έτσι με ένα test μπορείς πολύ εύκολα να μετρήσεις: Νιτρώδη - Νιτρικά - Σκληρότητα - Αλκαλικότητα - pH - Χλώριο & Διοξείδιο του Άνθρακα.
4η φωτογραφία | Είναι πανεύκολο στη χρήση, κατεβάζεις το αντίστοιχο app και απλά ακολουθείς τις οδηγίες: Πατάς το start, βυθίζεις το δείγμα για δευτερόλεπτα στο νερό και μετά το βάζεις πάνω στην κάρτα μέχρι να συμπληρωθεί 1 λεπτό. Την πρώτη φορά έβαζα λάθος την κάρτα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βγάλω άκρη αλλά ήταν τόσο εύκολο αφού μπέρδευα το πάνω με το κάτω μέρος του test!
5η φωτογραφία | Αμέσως μετά σκανάρεις το QR code με το κινητό... και
6η φωτογραφία | Ιδού τα αποτελέσματα τα οποία μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε αρχείο μέσα στην εφαρμογή ώστε να έχεις όλα τα records.
Με βάση λοιπόν τα tests και την ημερομηνία λήξης, μπορώ να κάνω μια τυπική δειγματοληψία του νερού κάθε 15 ημέρες
systemdennis
01-10-20, 21:12
Καλό μήνα με... ξυλουργικές κατασκευές: ένα πάγκο πικ νικ που ήθελα από το 2013 να πάρω αλλά πέρασαν τα χρόνια χωρίς να το καταλάβω!
1η φωτογραφία | Η διάταξη και η τάξη των εξαρτημάτων στο τεράστιο κουτί θυμίζει ΙΚΕΑ, αλλά αγοράστηκε από την showood (https://www.showood.gr/) καθώς πρόκειται για εμποτισμένη και δοκιμασμένη ξυλεία που δεν παθαίνει τίποτα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες!
2η φωτογραφία | Απο βίδωμα... είχαμε αρκετό!
3η φωτογραφία | Οδηγίες ανα χείρας και μετά από λίγη ώρα συναρμολόγησης...
4η - 5η φωτογραφία | Έτοιμος ο πάγκος. Πλέον υπάρχουν 6 θέσεις για να απολαμβάνουμε τη λίμνη από απόσταση αναπνοής μόνοι ή με καλή παρέα!
systemdennis
08-10-20, 19:28
Η ώρα του καταρράκτη προ των πυλών, εύκολη εγκατάσταση και αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα σε ίδιους χρωματισμούς με την πέτρα. Εδώ και καιρό έψαχνα σε φυτώρια ή πολυκαταστήματα να βρω το συγκεκριμένο πυθάρι, το "εντόπισα" όμως στον Άγιο Δημήτριο στα Φυτώρια Αντεμισάρη (https://www.antemisaris.gr/) καθώς είχαν πολλά εναλλακτικά σχέδια στο συγκεκριμένο χρωματισμό που ήθελα:
1η φωτογραφία | Ο σωλήνας εξόδου από το τελευταίο βαρέλι είναι 2 ίντσες, επομένως έπρεπε να βρω ποτηροτρύπανο για μάρμαρο - κεραμικό λίγο μεγαλύτερο. Ευτυχώς που το γειτονικό μαγαζί μου "δάνεισε" για ένα 10 λεπτο τρύπημα το εξάρτημα αλλιώς μόνο το εξάρτημα ξεπερνάει τα 70€ ή θα έπρεπε να ανοίγω μικρές τρύπες με τα τρυπανάκια
2η φωτογραφία | Το κούμπωμα εύκολο, ξεκινάμε τρύπημα!
3η φωτογραφία | Μετά από 1 λεπτό και λίγο τρεχούμενο νερό έτοιμη η τρύπα για την εισαγωγή του σωλήνα
4η - 5η φωτογραφία | Το πυθάρι - καταρράκτης έτοιμο, η οξυγόνωση του νερού είναι αναμενόμενη, ευθυγράμμισα το πυθάρι και έβαλα στο εσωτερικό πέτρες ώστε να στερεώσω καλύτερα το σωλήνα και παράλληλα να τον κρύψω. Με κάποιες πιο πλατιές πέτρες - βότσαλα κατάφερα να κατευθύνω τη ροή του νερού στο σημείο που ήθελα! Μετά από μερικές ημέρες μου ήρθε η ιδέα να βάλω από την ίδια είσοδο και την αναπλήρωση για το νερό επομένως δεν φαίνεται καθόλου ο σωλήνας καθώς τρέχει μέσα στο πυθάρι!
Και το video μετά την εγκατάσταση: https://www.youtube.com/watch?v=qPU99fiFy2s&feature=youtu.be
systemdennis
15-10-20, 20:36
Επιτέλους η λιμνούλα... ολοκληρώθηκε και λειτουργεί τέλεια!
1η - 2η - 3η φωτογραφία | Σε αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται η άλγη γιατί ήταν οι πρώτες ημέρες που είχα κάνει τη μεταφορά από την προσωρινή πισίνα με ανοιχτή την αεραντλία γι'αυτό και η ανατάραξη του νερού.
4η - 5η - 6η φωτογραφία | Εδώ με φανερότερα καθαρότερο νερό, πιο κρυστάλλινο και διαυγές με τα koi να απολαμβάνουν τις βόλτες στο νέο τους... σπίτι! Εδώ έχω κλείσει την αεραντλία για να φαίνεται καλύτερη η λήψη και το βάθος της λιμνούλας.
Πάτησες πάνω σε σωστές βάσεις και για αυτό έχεις ένα καλό και σωστό αποτέλεσμα. Μπράβο για τον κόπο σου και το μεράκι που έδειξες κοιτάζοντας ακόμα και τις λεπτομέρειες :)
Το εννοείς τελιωσες? Η λίμνη δεν τελειώνει ποτέ. Πάρε μια ανάσα να πιούμε καφεδάκι και μετά φτιάχνεις κουτί για τα φίλτρα κτλ κτλ
systemdennis
16-10-20, 18:55
Πάτησες πάνω σε σωστές βάσεις και για αυτό έχεις ένα καλό και σωστό αποτέλεσμα. Μπράβο για τον κόπο σου και το μεράκι που έδειξες κοιτάζοντας ακόμα και τις λεπτομέρειες :)
Το εννοείς τελιωσες? Η λίμνη δεν τελειώνει ποτέ. Πάρε μια ανάσα να πιούμε καφεδάκι και μετά φτιάχνεις κουτί για τα φίλτρα κτλ κτλ
Τρόπος του λέγειν... Κάθε μέρα πέφτει τρελή καθαριότητα για να είναι όλα πεντακάθαρα και πάντα κλέβω ιδέες από το εξωτερικό για εξοπλισμό, υλικά, gadgets!
systemdennis
22-10-20, 19:31
Όπως είπε και ο Aliens πιο πάνω... σιγά μην τελειώνανε οι δουλειές! Τροχός ανα χείρας λοιπόν και φύγαμε για ευθυγραμμίσεις:
Οι ευγραμμίσεις είχαν γίνει στα χωματουργικά, ωστόσο οι λεπτομέρειες με οδήγησαν στο να τοποθετήσω σε μερικά σημεία άμμο ή χαλίκι (τα οποία τα κάλυψα καλά με υφάσματα ώστε να μην έχει καμία καταπόνηση το liner), σε άλλα σημεία έβαλα μεταλλικές δοκούς για να υπάρχει καλύτερη σταθερότητα, επομένως ο τροχός έλαμψε, λείανα τις επιφάνειες όπου χρειαζόταν και έφερα σε ένα σημείο υπερχείλισης τη λίμνη ώστε να μην φαίνεται σχεδόν καθόλου το liner, βάζοντας τις πέτρες σχεδόν μέσα ή πάνω από το νερό!
systemdennis
29-10-20, 18:46
Αφού... "τελείωσαν" οι κατασκευές, mini παρουσίαση των πολύτιμών μου koi που απολαμβάνουν το νέο τους σπίτι:
1η φωτογραφία | Τα αρχικά μωρά σε κάθε πιθανό χρωματισμό και σε σχηματισμό λίγο πριν μπουν στην προσωρινή πισίνα το καλοκαίρι του 2020
2η - 3η φωτογραφία | Τις πρώτες ημέρες που υποχρεωτικά τα ανάγκασα... σε νηστεία για να μην έχουν στρες, έκοβαν βόλτες στην επιφάνεια!
4η φωτογραφία | Το είχα στο νου μου και τελικά για πολύ λίγη ώρα ένα μωρό koi... εγκλωβίστηκε μέσα στο skimmer, όλα καλά, απευθερώθηκε άμεσα!
5η - 6η φωτογραφία | Εδώ πλέον στο κρυστάλλινο νερό, ανεβαίνουν βολίδα για να απολαύσουν ένα απο τα πολλαπλά γεύματα, έχοντας φανερά μεγαλώσει...
systemdennis
05-11-20, 22:01
Ωραίος ο εξοπλισμός, οι πέτρες, τα υπόλοιπα στοιχεία του κήπου, αλλά το σημαντικότερο είναι να δίνουμε καλή τροφή στα koi μας που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και εκτός από το να μεγαλώνουν να παίρνουν και βιταμίνες:
1η φωτογραφία | Επέλεξα τη συγκεκριμένη τροφή της Saito (https://www.saito-koifutter.de/saito-is-the-ideal-koifood/) από το εξωτερικό καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα πολλά στοιχεία που χρειάζονται τα koi έχοντας πολύ καλή σχέση ποιότητας - τιμής!
|| Συστατικά
Ακατέργαστη πρωτεΐνη 35,0%
Ακατέργαστο λίπος 5,0%
Ακατέργαστες ίνες 3,0%
Ακατέργαστη τέφρα 8,0%
Ασβέστιο 1,5%
Φώσφορος 1,1%
Νάτριο 0,3%
Βιταμίνη Α 25.000 IU / kg
Βιταμίνη D3 1.800 IU / kg
Βιταμίνη Ε 160 mg / kg (ως οξικές άλφα τοκοφερόλη)
Βιταμίνη C 100 mg / kg (ως φωσφορικό ασκορβύλιο)
Κανθαξανθίνη 40 mg / kg
Αντιοξειδωτικά
2η - 3η φωτογραφία | Είναι σε μικρά pellets ώστε να μπορούν άνετα και τα μικρότερα koi να τα απολαύσουν μιας και η θερμοκρασία καλά κρατεί ακόμα...
4η - 5η φωτογραφία | Μπορεί τα χαρακτηριστικά να είναι στα γερμανικά αλλά τα σχεδιαγράμματα μιλούν από μόνα τους!
|| Ιδιαίτερα εύκολο στην πέψη. Για καθημερινή σίτιση.
Είναι μια τροφή που δεν δίνει υπερβολική έμφαση στην ανάπτυξη και το χρώμα. Είναι ένα φαγητό που τα Koi προετοιμάζουν για αγχωτικές καταστάσεις, όπως η ανακατασκευή λιμνών ή η τοποθέτηση μέσα και έξω από το εσωτερικό. Κάνει επίσης καλή δουλειά στη φροντίδα μετά από ιατρικές παρεμβάσεις. Περιέχει ένα τοις εκατό μπεντονίτη. Αυτά είναι ανόργανα άλατα που, όπως οι φυσικοί εναλλάκτες ιόντων, αποτοξινώνουν τα ψάρια και προστατεύουν το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες εκχυλίσματος κνήκου που ενισχύουν και συντηρούν το ήπαρ και τα νεφρά.
|| Σύνθεση
Αλεύρι σίτου, γεύμα σόγιας, ιχθυάλευρο, αλεύρι ρυζιού, αλεύρι καλαμποκιού, γαρίδες, φύκια σπιρουλίνας, μαγιά, μεταξοσκώληκες, προαναμεμιγμένα βότανα
|| Βέλτιστη θερμοκρασία ρύθμισης: 12-28°C
systemdennis
11-11-20, 21:35
Στον πηγαιμό όχι για την Ιθάκη αλλά για τον Βαρνάβα ανακάλυψα ένα εξαιρετικό, πεντακάθαρο και απόλυτα οργανωμένο φυτώριο (Φυτώρια Τσακίρης (https://www.fitoriatsakiris.gr/))... στον Άγιο Στέφανο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η τάξη και η ποικιλία όλων των φυτών αλλά και η ποιότητα σε κάθε γλαστράκι ξεχωριστά!
Εκεί ανακάλυψα φλοιό πεύκου (σε διάφορα μεγέθη) σε εξαιρετική τιμή το οποίο όταν το άνοιξα ήταν ένα προς ένα και δεν υπήρχε καθόλου - ούτε ένα - κατεστραμμένο κομματάκι! Εγώ αγόρασα το μεγαλύτερο και το έστρωσα πάνω ακριβώς απο την προηγούμενη φουρνιά!
systemdennis
22-11-20, 14:37
11.11.2020 | video shooting (https://www.youtube.com/watch?v=ORewotunTQc&feature=youtu.be)... ανησυχίες & τάϊσμα των koi!
systemdennis
03-12-20, 16:35
Ώρα για αλάτι λοιπόν ώστε να γυαλίσει το νερό, να καθαρίσει τυχόν κακά βακτήρια... "καθαρίζοντας παράλληλα και τα βράγχια των koi":
1η φωτογραφία | Κλασσικό χοντρό μαγειρικό αλάτι σε συσκευασία των 10kg, για τη λίμνη που είναι 6000lt έβαλα 20kg αλάτι για να είμαστε safe και να μη ριψοκινδυνέψουμε τα koi
2η φωτογραφία | Το πράσινο νερό - άλγη πριν τη "θεραπεία" του νερού. To αλάτι το άπλωσα σε όλη την επιφάνεια του νερού, μετά απο μερικές ώρες είχε ήδη λιώσει!
3η φωτογραφία | Μετά από μια εβδομάδα αλλαγή του 40% του νερού περίπου με νέο φρέσκο νερό
4η φωτογραφία | Μετά από μια εβδομάδα από την προηγούμενη αλλαγή, πάλι αλλαγή περίπου 20% του νερού με φρέσκο νερό
systemdennis
10-12-20, 13:25
Και εκεί που πήγαιναν όλα καλά... λίγο μετά το καλοκαίρι, σε μια επίσκεψη στη λίμνη ο Aliens εντόπισε στο "παλιό" μου koi κάτι κόκκινα στίγματα, ο μέντοράς μου βλέποντας τα σημάδια συμπέρανε πως ήταν ulcer, επομένως άμεση θεραπεία:
1η - 2η - 3η φωτογραφία | Εδώ φαίνονται τα σημάδια που μπορεί να προέκυψαν από έντονο stress κατά τη μεταφορά λίγες ημέρες πριν από την προσωρινή λίμνη. Το "ψάρεμα" ήταν πολύ χρονοβόρο καθώς το koi κολυμπούσε σαν σφαίρα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να το πιάσω με την απόχη. Αυτό του δημιουργούσε περισσότερο stress και με λίγη τροφή προσπαθούσα να το δελεάσω!
4η φωτογραφία | Θεραπεία με ποτάσιουμ μαζί με αεραντλία σε κουβά με νερό από τη λίμνη, έγιναν αρκετές επαναλήψεις με αποτέλεσμα να είναι εμφανή τα σημεία βελτίωσης από την 2η - 3η θεραπεία. Μετά αμέσως ξανά πίσω στη λίμνη μέχρι την επόμενη θεραπεία...
5η φωτογραφία | Εδώ πλέον, καθαρό το koi (Σεπτέμβριος 2020) από τα ανεπιθύμητα σημάδια, ευτυχώς το προλάβαμε έγκαιρα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αντίστοιχο φαινόμενο!
systemdennis
18-12-20, 12:06
Παράλληλα με την άλλη τροφή που είχα παρουσιάσει σε προηγούμενο post στις αρχές Νοεμβρίου, αγόρασα πρόσφατα και την παρακάτω τροφή της Nijο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από το eshop της Κoihellas (https://www.koihellas.com/) για ποικιλία και για να την έχω σαν 2η εναλλακτική πρόταση!
Παρακάτω μια περιγραφή των συστατικών:
Πρωτεϊνη: 32%
Λιπαρές ουσίες: 8%
Υγρασία: 10%
Ακατέργαστα σάκχαρα: 3,1%
Ακατέργαστη στάχτη: 5,5%
Ασβέστιο: 0.9%
Νάτριο: 0.26%
Φώσφορος: 0.9%
Άμυλο: 20.7%
Αντιοξειδωτικό (E321): 50 mg/kg
Προπυλογλυλικό: 100mg/Kg
Σεπιόλιθος (κόκαλο σουπιάς): 15300 mg/kg
Πρόσθετα
Βιταμίνη Α: 8000 UI/kg
Βιταμίνη Ε: 160 mg/kg
Βιταμίνη D3: 1400 UI/kg
Βιταμίνη C: 150 mg/kg
Χαλκός: 2 mg/kg
Ψευδάργυρος: 80 mg/kg
Ιωδίνη: 0.8 mg/kg
Σίδηρος: 40 mg/kg
Μαγγάνιο: 40 mg/kg
systemdennis
04-01-21, 15:40
Η Νέα Χρονιά (Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021 @ 07:30 παρακαλώ!) ξεκίνησε με καθιερωμένο πλέον (προληπτικό) καθαρισμό του ενός από τα βαρέλια, συγκεκριμένα του crystal bio, ωστόσο η καθαριότητα και στα 3 βαρέλια είναι ακριβώς η ίδια επομένως δεν θα δείξω την ίδια διαδικασία x3!
1η φωτογραφία | Μπορεί να φαίνεται τυλιγμένο σαν μικρό λάστιχο αλλά είναι 2 ίντσες, τεράστιος όγκος λοιπόν και δύσκολα διαχειρίσιμος σωλήνας στο μάζεμα - άδειασμα!
2η φωτογραφία | Το περίφημο back wash έτοιμο για άδειασμα του βαρελιού
3η φωτογραφία | 10+ μέτρα μακριά με μεγάλη πίεση γίνεται το άδειασμα - καθάρισμα σε γειτονικό οικόπεδο! Τις πρώτες φορές που έκανα αλλαγή στη λίμνη με πήρε τηλέφωνο ένας γείτονας γιατί νόμιζε ότι είχε σπάσει κάποιος σωλήνας με τόσα κυβικά νερό... σε ελάχιστο χρόνο!
4η φωτογραφία | Ξέπλυμα στις βούρτσες μια - μια με το νερό της λίμνης ώστε να μην καταστραφούν τα βακτήρια, γέμισμα ξανά του βαρελιού και ξανά άδειασμα...
5η φωτογραφία | Εδώ... στιγμιότυπο με καθαρό πλέον το νερό που βγαίνει από το backwash!
systemdennis
20-01-21, 13:18
Τι να ανεβάσω, τι να ανεβάσω;
Με τις πολλές βροχές και ενώ το καλοκαίρι με τα χωματουργικά είχα ευθυγραμμίσει όσο καλύτερα μπορούσα τον συνθετικό χλοοτάπητα, σε κάποια σημεία λίμναζαν νερά... επομένως:
"Ξήλωμα" του χλοοτάπητα, τύλιγμα... έβγαλα τη μια σειρά από τις πέτρες στη λίμνη, 4-5 κουβάδες άμμο, ξανά ίσιωμα, και ξανά πάλι αντίστροφη σειρά για να επανέλθει ο τάπητας στην αρχική θέση. Ελπίζω τώρα να μην ξανακάνει λιμνούλα στον τάπητα λόγω βροχής!
systemdennis
29-01-21, 16:09
Τα κρύα έπιασαν για τα καλά επομένως έπρεπε να δω και τη θερμοκρασία του νερού. Με το χέρι, απλά επιβεβαίωνα οτι το νερό είναι παγάκι αλλά η θερμοκρασία μπορεί να ήταν πάνω από 14-15 βαθμούς, όπως διαπίστωσα αργότερα.
Έτσι έψαξα από το εξωτερικό σε ebay και σε καταστήματα για ψηφιακό θερμόμετρο απλά εκτός από τις πανάκριβες και φοβερές λύσεις που μετρούσαν pH και αλατότητα υπήρχαν οι πολύ οικονομικές που δεν μου "γέμιζαν" το μάτι. Για τις λύσεις για λίμνες που βυθίζεις ένα τεράστιο θερμόμετρο δεν το έψαξα (αν και βρήκα στην Ελλάδα) καθώς δεν μου άρεσε αισθητικά - αν και επειδή πάει μέχρι τον πάτο της λίμνης θα είναι πιο σωστή ένδειξη! Έτσι είπα να το ρισκάρω και να πάρω ένα απλό ψηφιακό θερμόμετρο με εξωτερικό αισθητήρα. Το πρόβλημα σε όλα τα αντίστοιχα θερμόμετρα είναι οτι το καλώδιο είναι περίπου ένα μέτρο επομένως είναι πολύ δύσκολο να μπει στη λίμνη. Αυτό που βρήκα είναι ενάμιση μέτρο οπότε από το αποθηκάκι... οριακά το βύθισα στο νερό!
1η -2η φωτογραφία |unboxing του θερμόμετρου
3η φωτογραφία | βύθιση και οι πρώτες ενδείξεις στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Η θερμοκρασία ελέγχεται αυτόματα κάθε λεπτό περίπου και κάτω δεξιά εμφανίζεται η χαμηλότερη - υψηλότερη τιμή των τελευταίων ωρών
4η φωτογραφία | το συγκεκριμένο θερμόμετρο το είχα για μερικές ημέρες μέσα στο skimmer, τώρα που περίσσεψε, το έβαλα στο τελευταίο βαρέλι έτσι ώστε να έχω και μια 2η ένδειξη!
5η φωτογραφία | ο εξωτερικός αισθητήρας είναι ανοξείδωτος επομένως δεν έχουμε θέμα με αλλοίωση ή σκουριά
Εκτός από θερμοκρασία από τον αισθητήρα έχει αξία θερμοκρασία εξωτερικού χώρου? Το θερμόμετρο αυτό είναι για εξωτερικό χώρο η πρέπει να είναι προφυλαγμένο ?
Πρέπει να αξιωθω να πάρω και εγώ ένα ψηφιακό
systemdennis
04-02-21, 21:34
Θεωρητικά ο αισθητήρας είναι για έξω & μέσα δείχνει την εσωτερική απο τη συσκευή.
Εγώ χρησιμοποίησα το καλώδιο για τη λίμνη και έχω και άλλη μια ένδειξη απο τη συσκευή για το αποθηκάκι... το θέμα είναι το καλώδιο που δεν είναι αρκετά μακρύ!
systemdennis
16-02-21, 16:55
Ειδικά σήμερα, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, η Μήδεια... μας επισκέφτηκε και στην Αθήνα:
Η θερμοκρασία έπεσε γρήγορα κάτω από τους 11 βαθμούς και τώρα στους 3.3 βαθμούς με ανώτερη τους 8 βαθμούς, λογικά τις επόμενες ημέρες θα πέσει και άλλο με τέτοια 30+ πόντους χιονόπτωση!
systemdennis
20-03-21, 15:35
Και ένα... ξεχασμένο video από τον Οκτώβριο του 2020 με αναλυτική video - παρουσίαση του κήπου και της λίμνης!
https://www.youtube.com/watch?v=diw48lluuhY&feature=youtu.be
systemdennis
25-05-21, 21:14
Ώρα για αλάτι λοιπόν ώστε να γυαλίσει το νερό, να καθαρίσει τυχόν κακά βακτήρια... "καθαρίζοντας παράλληλα και τα βράγχια των koi":
1η φωτογραφία | Κλασσικό χοντρό μαγειρικό αλάτι σε συσκευασία των 10kg, για τη λίμνη που είναι 6000lt έβαλα 20kg αλάτι για να είμαστε safe και να μη ριψοκινδυνέψουμε τα koi
2η φωτογραφία | Το πράσινο νερό - άλγη πριν τη "θεραπεία" του νερού. To αλάτι το άπλωσα σε όλη την επιφάνεια του νερού, μετά απο μερικές ώρες είχε ήδη λιώσει!
3η φωτογραφία | Μετά από μια εβδομάδα αλλαγή του 40% του νερού περίπου με νέο φρέσκο νερό
4η φωτογραφία | Μετά από μια εβδομάδα από την προηγούμενη αλλαγή, πάλι αλλαγή περίπου 20% του νερού με φρέσκο νερό
Αναφορικά με το αλάτι στο post #151 πιο πάνω, βρήκα ενα ιδιαιτέρως αναλυτικότατο άρθρο, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλούς:
https://www.kodamakoifarm.com/benefits-salt-koi-pond-why-should-use-it/
systemdennis
07-06-21, 20:36
Ο καιρός έφτιαξε για τα καλά... επομένως ευκαιρία για κατασκευές! Απο πέρυσι είχα σκοπό να καλύψω με κάποιο τρόπο τα βαρέλια καθώς δεν ήταν και η καλύτερη οπτική, άρα:
1η φωτογραφία | Για να μαθαίνουν οι νέοι και να ξαναθυμηθούν οι παλιοί (!) η κατασκευή με τα βαρέλια - τσιμεντόλιθους - κόλλα πλακιδίων... πριν ντυθεί!
2η φωτογραφία | Υλικά αγοράστηκαν από τη showood (https://showood.gr/) όπως και όλα τα υπόλοιπα υλικά λόγω εμποτισμένης ξυλείας και διάλεξα καφασωτό με πολύ μικρά τετραγωνάκια 2x2 ώστε να μην βλέπεις μέσα! Δυστυχώς λόγω έλλειψης κάποιων καφασωτών (καθώς βγαίνει σε 6 διαφορετικές διαστάσεις) και για να μην περιμένω την επόμενη παραλαβή, τα πλαϊνά κομμάτια τα εντόπισα στο praktiker (όπου δίνει ο ίδιος προμηθευτής) επομένως γλίτωσα την αναμονή!
3η - 4η φωτογραφία | Έβαλα γωνιές και ενώσεις ώστε να δεθεί καλύτερα η κατασκευή για να μπορώ να μετακινώ για συντήρηση το πανελ χωρίς να κάνω πρόσθετο σκελετό που θα βιδωνόταν μόνιμα και θα ήταν πιο δύσκολη η αποσυναρμολόγηση.
5η φωτογραφία | Πίσω στο 2013 είχα κατεβάσει γραμμή για την αναπλήρωση και για το αυτόματο πότισμα των λουλουδιών, τα φυτά έγιναν δέντρα και η πρόσβαση ήταν πολύ δύσκολη. Έκανα επέκταση της γραμμής και μεταφέρθηκαν όλα σε πρώτο πλάνο για άμεση και γρήγορη χρήση.
6η φωτογραφία | Για να ακουμπήσει όλο το πάνελ, βίδωσα ένα δοκάρι 9x9 πάνω στη βάση έτσι ώστε να έρθει πρόσωπο με το το deck και να στηρίζεται καλύτερα!
7η - 8η φωτογραφία | Το τελικό αποτέλεσμα θεωρώ πως δεν έχει σχέση με την αρχική φωτογραφία και συμπληρώνει το deck και τον πάγκο "εξαφανίζοντας" τα βαρέλια (-_-)
systemdennis
29-06-21, 16:24
Από προηγούμενα posts έχετε πιστεύω παρατηρήσει την αγάπη - εμμονή μου για τον περιβάλλοντα χώρο της λιμνούλας! Από παλιά η διπλανή βουκαμβίλια, αν και χρωματιστή, "έφερνε" με τον αέρα πολλά φύλλα, η γειτόνισσα την έκοβε απο τις ρίζες με αποτέλεσμα να βλέπουμε ξερά κλαδιά. Με το χιόνι τον Χειμώνα, η περίφραξη λύγισε... οπότε για να μην γκρεμίσουμε τα πάντα σκέφτηκα μια πολύ οικονομική - και θεωρώ όμορφη - λύση:
1η - 2η φωτογραφία | Ανακάλυψα σίδερα που είχα κρατήσει προ δεκαετίας από τέντα αλλά και σίδερα από τη διπλανή οικοδομή, έτσι κάποια τα έκοψα, άλλα τα κάρφωσα στο χώμα και επειδή το σημείο δεν είναι σταθερό, σε κάποια σημεία η "βύθιση" ξεπέρασε το ενάμιση μέτρο!
3η - 4η φωτογραφία | Φωτογράφηση πριν το στήσιμο, πάσσαλοι μπήκαν περίπου ανα 2 μέτρα, έβαλα και ενισχυμένο τσιμέντο στη βάση για να μην έχουμε θέμα με δονήσεις
5η - 6η φωτογραφία | Πρωϊνές εργασίες γιατί μόλις γυρίσει ο ήλιος η κατάσταση δεν αντέχεται! Το μικρό αλφαδάκι που το είχα πάρει πριν χρόνια... αποδείχτηκε σωτήριο!
7η - 8η φωτογραφία | Αγαπάμε showood (https://showood.gr/), βρίσκεται κοντά και μας εξυπηρετούν πάντα τα παιδιά! Επέλεξα περίφραξη από pvc, θεωρώντας οτι θα έχει καλύτερη αντοχή στην έκθεση στον ήλιο και είναι και όμορφο χρώμα. Η αλήθεια είναι οτι είχα πάρει αρχικά φυσικό χρώμα μπαμπού, όμως είχε διαφορά από το εμποτισμένο ξύλο, επομένως το άλλαξα άμεσα! Τα συγκεκριμένα είναι 2m ύψος x 3m μήκος.
9η - 10η φωτογραφία | Εκτός από κάποιες μικρές λεπτομέρειες, το αποτέλεσμα πριν και μετά με δικαίωσε! Τώρα "ψυχολογικά" φαίνεται μεγαλύτερος ο κήπος λόγω της οριοθέτησης!
systemdennis
27-07-21, 20:31
Μετά από ένα περίπου χρόνο... 7 νέοι επισκέπτες ήρθαν για μόνιμη εγκατάσταση στη λίμνη! Μετά την απαραίτητη προετοιμασία, τα baby koi έκαναν μπλούμ στα νέα κρυστάλλινα νερά!
systemdennis
04-08-21, 15:58
Σήμερα έκανα άλλη μια νέα εγκατάσταση 2 μικρών baby koi απο γέννα - μεγάλωμα - επιμέλεια... thanks to Aliens. (-_- ) Καλότυχα να είναι!
systemdennis
05-11-21, 16:01
Η Ευρώπη... μας ενώνει: ο αγαπημένος ξάδερφος που ζει στην Αγγλία και έχει και αυτός πάθος με τις λίμνες, μου έφερε Χριστουγεννιάτικο δωράκι, 2 μήνες πριν: Μια κούτα Bacteria House XL της Mountain Tree, θεωρώ πολύ καλή εταιρεία με προσεγμένο site https://www.imountaintree.com/
1η - 2η φωτογραφία | Το κουτί... κουκλί, πολύ προσεγμένο με αναλυτικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου στο πίσω μέρος του κουτιού (-_-)
3η φωτογραφία | Το απαραίτητο μούλιασμα - ξέπλυμα με νερό της λίμνης πριν την εγκατάσταση στο βαρέλι με τα 100lt crystal bio
4η φωτογραφία | Το κουτί έχει 15 bacteria house τόσο όμορφα τακτοποιημένα που είναι σαν... απο χειρουργείο! Mε QR code στο καθένα και με οδηγίες.
Ας ελπίσουμε να δούμε ακόμα καλύτερη βιολογία... σύντομα!
systemdennis
26-11-21, 21:38
Σε παλαιότερο - περσινό post είχα αγοράσει τα tests της JBL για τη λίμνη. Ωστόσο, επειδή το χαρτάκι δεν είναι τόσο αξιόπιστο αλλά και ελαφρώς πιο ακριβό, είπα να δοκιμάσω πιο... σωστά tests και έτσι κατέληξα στο kit της API που δίνει περίπου (όπως λέει στο κουτί) 800 tests.
Προτίμησα να παραγγείλω από το Fishroom (https://thefishroom.gr/) στην Κατεχάκη όχι για κανένα άλλο λόγο, απλά έγινε η παραγγελία εκ νέου πετυχαίνοντας "πολύ καλύτερη ημερομηνία λήξης: 2026" σε σχέση με γειτονικό κατάστημα που έληγαν του χρόνου!
1η φωτογραφία | Το κουτί... λίγο πριν το UNboxing!
2η φωτογραφία | Ξεκίνησα τυχαία με τα Νιτρώδη, η διαδικασία πολύ απλή και τα αποτελέσματα... χάρμα!
Απόβλητο των ψαριών και προϊόν διάσπασης, είναι μέρος του κύκλου
αζώτου αλλά ταυτόχρονα και ένα επικίνδυνο δηλητήριο για τα ψάρια.
Δεδομένου καλού βιολογικού φιλτραρίσματος, ιδανικά δεν ανιχνεύεται | sera: Συστημική φροντίδα λίμνης
3η φωτογραφία | pH στα επιθυμητά όρια λόγω και πρόσφατης αλλαγής 50% του νερού της λίμνης.
Όλοι οι οργανισμοί στις λίμνες είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές του pH. Ένα
ουδέτερο 7 έως ελαφρά αλκαλικό 8 pH είναι ιδανικό για τους κατοίκους
της λίμνης. Ξαφνικές αλλαγές του pH (όπως απότομη πτώση της τιμής
του pH) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες | sera: Συστημική φροντίδα λίμνης
4η φωτογραφία | Τα νιτρικά είχαν πιο σύνθετη διαδικασία με 2 μπουκαλάκια και από 10 σταγόνες απο το καθένα.
αζώτου. Ελάχιστα τοξικό, θρεπτικό των φυτών, υποστηρίζει την ανάπτυξη
της άλγης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις | sera: Συστημική φροντίδα λίμνης
5η φωτογραφία | Έλεγχος αμμωνίας και αυτός σε πολύ καλά επίπεδα, πάλι με 20 σταγόνες - 10 από το κάθε μπουκαλάκι.
αζώτου αλλά ταυτόχρονα και ένα επικίνδυνο δηλητήριο για τα ψάρια.
Δεδομένου καλού βιολογικού φιλτραρίσματος, ιδανικά δεν ανιχνεύεται | sera: Συστημική φροντίδα λίμνης
6η φωτογραφία | High Range pH σε επιθυμητά επίπεδα. Ένα καλό reference βρήκα στο The Fish Site (https://thefishsite.com/articles/managing-high-ph-in-freshwater-ponds)
systemdennis
08-01-22, 14:37
Η νέα χρονιά... μπήκε με ξυλοκατασκευή δίπλα στο φίλτρο:
Η αρχική εγκατάσταση - ντύσιμο των βαρελιών είχε γίνει τον Ιούνιο του 2020 (post #162 πιο πάνω), επομένως σκέφτηκα να συνεχίσω το εμποτισμένο ξύλινο καφασωτό καθώς ο τοίχος σε εκείνο το σημείο είχε ατέλειες επομένως σκέφτηκα να το κάνω... "κουστούμι"!
Αφαίρεσα τις λευκές πέτρες που είχαν μαυρίσει απο το 2013 και έβαλα βότσαλο οικοδομής αφού πρώτα το έπλυνα με υψηλή πίεση για να καθαρίσει.
systemdennis
26-01-22, 17:38
Έχει γίνει μάλλον μόνιμο φαινόμενο το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, φέτος είχαμε την έλευση της "Ελπίδας":
Οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Ενδεικτικά πέρυσι μόνο τις ημέρες που είχε χιονίσει η θερμοκρασία ήταν κάτω από 10 βαθμούς, φέτος οριακά στους 10 για παραπάνω από μια εβδομάδα και με τα χιόνια 6 και κάτω!
Χεχε πλακα εχει ο χιονάνθρωπος :D:D:D
systemdennis
01-03-22, 21:35
1η Μαρτίου, καλό μας μήνα, καλή ειρηνική... Άνοιξη!
Μια βόλτα στον Aliens, κατέληξε σε υιοθεσία 3 μικρών baby koi μετά απο δική του γέννα - μεγάλωμα - επιμέλεια. Καλότυχα να είναι!
systemdennis
24-06-22, 17:34
Έπιασε Καλοκαίρι για τα καλά... χώρος υπήρχε στο φίλτρο, σκέφτηκα γιατί να μην το ενισχύσουμε λίγο;
Έτσι στο μεσαίο στάδιο πάνω από την Ιαπωνική ψάθα, πρόσθεσα λίγα στην αρχή μετά όμως γέμισα με μια σειρά Lotus Root Bacteria House II της Mountain Tree (https://www.imountaintree.com/)
systemdennis
07-10-22, 21:22
Πέρασε το καλοκαίρι, έπιασαν τα πρώτα κρύα και ξέχασα να κάνω UPdate στο forum. Αφού είδα και απόειδα από το πράσινο νερό, λέω δεν μπορεί, πρέπει να απολαμβάνουμε τα ψάρια... σε βάθος. Σκέφτηκα τελευταία επιλογή είναι... η λάμπα UV.
1η φωτογραφία | Το κουτί... λίγο πριν το UNboxing! Επέλεξα τη γνωστή σε όλους Evolution Aqua (https://evolutionaqua.com/) με βάση τα χαρακτηριστικά που ήθελα καθώς έχει 6 διαφορετικά μοντέλα από 15 - 110W // Evolution Aqua’s pond UV clarifiers (https://evolutionaqua.com/evouv)
2η φωτογραφία | Όλα χειρουργικά τοποθετημένα, ευκαιρία για... συναρμολόγηση.
3η φωτογραφία | Η αρχική σκέψη ήταν να μπει σε ένα σημείο που θα ήταν κοντά οι ενώσεις στον κεντρικό σωλήνα. Όμως το σημείο ήταν πίσω απο λουλούδια και ήταν πραγματικά δύσκολη η πρόσβαση, ο έλεγχος, η συντήρηση. Για καλή μου τύχη σκέφτηκα να τη βάλω μαζί με τα βαρέλια για να έχω άμεση πρόσβαση. Οι διαστάσεις λες και ήταν ακριβώς. Το άλλο πρόβλημα είναι πως θα έβαζα απο πίσω το σωλήνα για το backwash των βαρελιών. Και εδώ στάθηκα τυχερός!
4η φωτογραφία | Εδώ... τα υλικά, (χμμμ ας πούμε καλύτερα τα ακριβά υλικά καθώς οι ενώσεις - σωλήνας - σφιγκτήρες κόστισαν περίπου 90€) αλλά είναι απο τα καλύτερα Ιταλικά υλικά και εγγυημένα - αγορασμένα από τον Αχλαδιώτη (https://www.achladiotis.gr/) που είχα προμηθευτεί και στο παρελθόν. Το πρόβλημα βέβαια ήταν άλλο: η αντιστοιχία των σωλήνων στην Αγγλία προφανώς δεν είναι ίδια με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα με αποτέλεσμα να έχω σοβαρό θέμα με τη διάσταση του σωλήνα. Ενώ έγραφε στις οδηγίες για 1μιση ίντσα, όχι μόνο δεν έκανε αλλά χρειάστηκε να βάλω μικρότερο σωλήνα για να βγάλω άκρη, όσες πατέντες δοκιμάσαμε δεν "κούμπωναν"! Βασικά βρήκαμε μεταλλική - υδραυλική ένωση η οποία αν έμπαινε θα χάλαγε τις πλαστικές στροφές και δεν ήθελα να το ρισκάρω. Έτσι έκανα bypass απο τον κεντρικό σωλήνα με γωνία σε άλλη γωνία μικρότερη για να ανέβει στην UV και πάλι πίσω αντίστροφα με άλλες δυο γωνιές για να συνδεθεί ξανά στον κεντρικό σωλήνα που ανεβαίνει στη βαλβίδα αντεπιστροφής και μετά στα βαρέλια.
5η φωτογραφία | Οι δε σύνδεσεις... δύσκολες, οι σωλήνες κούμπωναν με μεγάλη δυσκολία και τι ζεστάματα, τι σαπούνια, μου έβγαλαν το λάδι. Βέβαια είχα μηδενικές απώλειες επομένως χαλάλι η κούραση και η ταλαιπωρία...
6η φωτογραφία | Δοκιμές πρίν την τελική εγκατάσταση - βίδωμα.
7η φωτογραφία | Έτοιμη! Βέβαια το καλώδιο για λίγα εκατοστά μας έβγαινε τεντωμένο, παρόλο που ήταν 5 μέτρα, οπότε δουλειά δεν είχαμε, ξήλωσα το εργοστασιακό, αγόρασα καινούργιο (εδώ είναι η προσπάθεια με το εργοστασιακό καλώδιο που του έβαλα το σωλήνα), μετά το ξαναξήλωσα, έβαλα το καινούργιο πάλι σε στεγανό σωλήνα και κατευθείαν στον πίνακα της λίμνης με ξεχωριστή ασφάλεια.
Τελικά συμπεράσματα: ΣΩΘΗΚΑ! Το νερό μέσα σε 20 ημέρες με φουλ ηλιοφάνεια έγινε crystal clear, η ροή έπεσε λίγο λόγω του bypass σε μικρότερη διατομή σωλήνα, αλλά μέχρι σήμερα το νερό παραμένει πεντακάθαρο και βλέπω μέχρι κάτω στον πάτο πεντακάθαρα (-_-) Δοκίμασα και μια τακτική που μου είπε ο Aliens για να ενισχύσω τη βιολογία: ανα βδομάδα κλείνω σταδιακά μια ημέρα - 2 - 3... τη UV για να επανέλθει η βιολογία. Όλα καλά μέχρι τώρα!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.