PDA

Επιστροφή στο Forum : Θεραπεια ick με αλατι.


sarpijk
13-10-13, 09:39
Δυστυχως χτες διαπιστωσα ιck σε ενα απο τα δυο χρυσοψαρα. Επειδη ειμαι τυπικος στις ρουτινες καθαριοτητας εικαζω οτι το ψαρι το επαθε ειτε απο στρες απο προσφατη αλλαγη aquascape ή ισως μετα της εισαγωγη του δευτερου χρυσοψαρου που το πηρα απο μαγαζι πριν απο περιπου δεκα μερες. Το νεο ψαρι δεν εχει σημαδαι ick.

Το ερωτημα μου ειναι εαν η θεραπεια με αλατι θα μου καψει τα φυτα που εχω και εαν θα χασω τη βιολογια.

ChocolatePuma
13-10-13, 22:03
Οτι καλύτερο εύχομαι!

(up στο ποστ, μήπως κάποιος μπορεί να βοηθήσει)

platy
13-10-13, 23:32
το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι απομόνωση του ψαριου σε αλλο δοχειο με αεραντλία και θεραπεία εκει..αλλιώς μπάνια με αλάτι σε ξεχωριστό δοχειο (το πασχον ψάρι)..τη βιολογία οχι δεν τη χαλάει το αλατι...τώρα για τα φυτα...υπολογιζε οτι αν θες να ριξεις στο κυριως ενυδρειο..πρεπει να ειναι διαλυμένο σε νερο..δνε το ριχνεις ετσι δηλαδη

sarpijk
13-10-13, 23:42
Σημερα μετα απο κουβεντα που ειχαμε στον καφε αποφασισα να ανεβασω τη θερμοκρασια στους 30. Εαν δε φοβομουν για τα φυτα θα εριχνα και αλατι αμεσα.

Racikos
13-10-13, 23:48
δεν ακουσα τον προβληματισμο αυτον εγω αν το ακουγα θα σου εφερνα μια καραντινα με μια αεραντλια . προσοχη στους 30 για τα φυτα σου . Ποσο καιρο θα κρατισει ο καυσονας ?

sarpijk
13-10-13, 23:56
Εχω ενυδρειο μικρο να το απομονωσω εαν θελω αλλα δε βλεπω το λογο απο τη στιγμη που το πιθανοτερο εναι το δευτερο ψαρι να το μετεδωσε. Στους 30 διαβασα για μια εβδομαδα για να ολοκληρωθει ο κυκλος του ick.

Racikos
14-10-13, 00:00
Η καλυτερη λυση ειναι αυτη . ξεκαθαρα

plin
14-10-13, 00:42
Μπορείς να ρίξεις ΚΑΙ αλάτι, αλλά όχι στις ποσότητες που θα έριχνες αν δεν είχες φυτά. Στην δικιά μου περιπέτεια (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=785415&postcount=32) ανέβασα τη θερμοκρασία στους 30+ βαθμούς (έφτασε μέχρι 31) και έριξα και αλάτι μέχρι 0,35γρ/λτ. Τα φυτά επηρεάστηκαν, αλλά λίγο. Για την ακρίβεια έχαναν κομμάτια τους και τα έβλεπα να επιπλέουν. Τα κομμάτια δεν ήταν μεγάλα, θα έλεγα ότι για τις 5 ημέρες συνολικά της θεραπείας δεν απώλεσαν περισσότερο από το 5% της φυτομάζας τους.
Εδώ (http://www.plantedtank.net/forums/showpost.php?p=1698398&postcount=7) αναφέρει σαν απόλυτο πάνω όριο αλατότητας στο φυτεμένο το ένα κουτάλι σούπας αλάτι (περίπου 15γρ) σε 20λτ, αλλά καλό είναι να ρίξεις αρκετά λιγότερο.

τα φυτά ήταν:
Alternanthera reineckii 'Bronze' (roseafolia), Ludwigia Sp. 'Rubin', Cryptocoryne wendtii, Bacopa Monnieri, Hygrophilla difformis, Hygrophilla corymbosa και Xmas moss.

sarpijk
14-10-13, 00:51
Χρησιμοτατο το σχολιο σου φιλε plin. Αυριο ισως ριξω λιγο αλατι. Το θεμα ειναι εαν το αλατι βοηθαει γενικα ακομα και σε μικροτερη δοση ή χρειαζεται συγκεκριμμενη αναλογια.

Εdit: Διαβαζωντας το λινκ του plin αναρωτιεμαι ενα θα ηταν συνετο να κανω μπανια με αλατονερο σε χωριστο δοχειο. Ενδεχεται να στρεσσαριστει και να κανω περισσοτερο κακο παρα καλο?

plin
14-10-13, 01:05
Επειδή, μάλλον, το πρόβλημα προέρχεται από παράσιτο, πιστεύω ότι βοηθάει ακόμα και το χαμηλό διάλυμα του 0.3 γρ/λτ.
Καληνύχτα και εύχομαι καλά αποτελέσματα!

delta66
14-10-13, 01:09
το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι απομόνωση του ψαριου σε αλλο δοχειο με αεραντλία και θεραπεία εκει..αλλιώς μπάνια με αλάτι σε ξεχωριστό δοχειο (το πασχον ψάρι)..τη βιολογία οχι δεν τη χαλάει το αλατι...τώρα για τα φυτα...υπολογιζε οτι αν θες να ριξεις στο κυριως ενυδρειο..πρεπει να ειναι διαλυμένο σε νερο..δνε το ριχνεις ετσι δηλαδη
Για παρασιτα οπως και το Ich δεν κανουμε θεραπεια μεμονωμενα, αλλα θεραπεια στο ενυδρειο.
Αλλιως θα γιατρεψουμε το ψαρι, αλλα το παρασιτο θα μεινει στο ενυδρειο για τα αλλα ψαρια.
Εκτος αν ειναι μονο του το ψαρι στο ενυδρειο, το βγαλουμε του κανουμε τη θεραπεια και παραλληλα αφησουμε το ενυδρειο αδειο απο ψαρια, για οσο καιρο επιζει το καθε παρασιτο (σε ολες τις μορφες του κυκλου της ζωης του) χωρις ξενιστη.

plin
14-10-13, 01:10
Εdit: Διαβαζωντας το λινκ του plin αναρωτιεμαι ενα θα ηταν συνετο να κανω μπανια με αλατονερο σε χωριστο δοχειο. Ενδεχεται να στρεσσαριστει και να κανω περισσοτερο κακο παρα καλο?

Από τη στιγμή που το παράσιτο που προκαλεί το ick πέρασε στο κυρίως ενυδρείο, η θεραπεία πρέπει να γίνει εκεί. Αν το άρρωστο ψάρι βρίσκεται σε κακά χάλια και εκτιμάς ότι δεν θα αντέξει τις 7 ημέρες θεραπείας, δοκιμάζεις και μπάνια σε αλάτι ή κάποιο άλλο φάρμακο.

--------------------------
Μαζί γράφαμε με τον Σπύρο. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε σε ότι έγραψε.

delta66
14-10-13, 02:09
H θερμοκρασια των 30 δεν ειναι απαγορευτικη για τα χρυσοψαρα για λιγο καιρο (οσο κραταει η θεραπεια ).
Αλατι δεν χρειαζεται να βαλεις. (Μπορεις ομως αν θελεις παραλληλα με την ανοδο της θερμοκρασιας να κανεις το ψαρι καθημερινα μπανιο -"dip" μικρης διαρκειας*- σε αλατονερο)
Η θερμοκρασια των 30 θα το σκοτωσει το παρασιτο Ich.
Μαλλον οχι ακριβως το παρασιτο, αλλα θα επιταχυνει τον κυκλο ζωης του και θα τo σκοτωσει οταν θα ειναι ευαλλωτο σε freeswimming μορφη. (για να σκοτωθει το παρασιτο το ιδιο, ή να το κανεις να σταματησει να αναπαραγεται, θελει ακομα πιο ψηλη θερμοκρασια, αλλα δεν χρειαζεται να ταλαιπωρησεις τοσο, ενα ψαρι κρυου νερου)
Στο παρασιτο που ειναι ηδη πανω στο ψαρι, δεν του κανει τιποτα.

1. Θα ανεβασεις σταδιακα (1C καθε 8 ωρες) στους 30 λοιπον και θα την αφησεις για 7-10 μερες, οπου θα δεις να εξαφανιζονται τα ασπρα σημαδια απο το ψαρι/α (ενδεχεται να κολλησει και το αλλο)
2. Οταν θα δεις να εχουν φυγει τελειως τα σημαδια, θα αφησεις ακομα 4-5 μερες τη θερμοκρασια στους 30 (να πεθανουν και τα "αυγα" τους) και μετα θα την κατεβασεις σταδιακα παλι στην προηγουμενη θερμοκρασια (η οποια λογικα πρεπει να ειναι κατω απο 27C, και αυτον τον καιρο γυρω στου 24-25C)
Συνολο δλδ 10-15 μερες στους 30C

- Θα βαλεις δυνατη αεραντλια, γιατι μειωνεται η διαλυση του οξυγονου στο νερο, στις ψηλες θερμοκρασιες.
- Θα κανεις καθημερινα αλλαγη νερου 25% τουλαχιστον (με νερο αποχλωριωμενο και ιδιας θερμοκρασιας) με σκουπα βυθου παραλλληλα για να αφαιρεις τις νεκρες κυστες απο το βυθο.
- Στο τελος τη θεραπειας θα κανει μια μεγαλυτερη αλλαγη νερου.
- Μπορεις να χρησιμοποιησεις στο ενυδρειο ektozon για την επουλωση. (θα συμπληρωνεις σε καθε αλλαγη, σε δοσολογια αναλογης των λιτρων της αλλαγης)
- Αν εχεις καποιο εσωτερικο φιλτρακι περισσεμα, γεμισε το με filterwool και αλλαζε το καθε μερα. Ή ακομα καλυτερα αν εχεις εξωτερικο φιλτρο, βαλε το προφιλτρο Aqua Clear Quick Filter αν εφαρμοζει στο μπαστουνι εισοδου. Μαζευει παρασιτα.

* Διαλυμα 1-2% (10-20 γρ. ανα λιτρο) χοντρο θαλασσινο αλατι Χιων σε νερο απο το ενυδρειο. (αν δεν εχεις ζυγαρια ακριβειας: ενα κοφτο κουταλακι ειναι 5 γρ, μια κοφτη κουταλια της σουπας ειναι 15 γρ, χοντρο παντα αλατι)
Πρεπει να προηγηθει "σπασιμο" του αλατιου σε κανατα (με αεροπετρα ή στη φραπεδιερα) μεχρι να διαλυθει και να μην φαινεται στο νερο και στον πατο του κανατιου.
Ριχνεις το σπασμενο αλατι στο δοχειο του μπανιου και του βαζεις κι εκει αεραντλια.
Βαζεις το ψαρι μεσα στο δοχειο (πχ για ενα μικρο χρυσοψαρο μπορει να ειναι 5 λιτρων - μισος 10λιτρος κουβας δλδ) και το αφηνεις για 5 λεπτα.
Αν το δεις να τουμπαρει ή να σταματαει η ανασα του, το επιστρεφεις αμεσως στο ενυδρειο και την επομενη φορα βαζεις λιγοτερο αλατι ή/και λιγοτερη ωρα.
Δεν το αφηνεις ποτε χωρις παρακολουθηση, οσο κανει μπανιο.

plin
14-10-13, 07:21
Εξαιρετικές οι πληροφορίες του σπύρου όπως πάντα! Έχω, όμως, κάποιες απορίες.

(για να σκοτωθει το παρασιτο το ιδιο, ή να το κανεις να σταματησει να αναπαραγεται, θελει ακομα πιο ψηλη θερμοκρασια, αλλα δεν χρειαζεται να ταλαιπωρησεις τοσο, ενα ψαρι κρυου νερου)
Στο παρασιτο που ειναι ηδη πανω στο ψαρι, δεν του κανει τιποτα.


Αυτό δεν το κατάλαβα. Αν δεν σκοτώνεται το παράσιτο τότε πως αρκούν οι 30° x 7 ημέρες; Μήπως απαιτείται και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή; Το ektozon είναι μόνο για την επούλωση;



Και μια ερώτηση λίγο off topic: Φυτεμένο ενυδρείο με χρυσόψαρα: ποιά χρυσόψαρα είναι αυτά που δεν τρώνε τα φυτά; Θέλω αν μάθω :o

sarpijk
14-10-13, 10:15
Αψογες οπως παντα οι οδηγιες του Σπυρου. Μηπως να εμπαινε υπομνημα στα χρυσοψαρα?

@Plin. Δε ξερω αν ετυχε σε εμενα αλλα δεν μου εφαγαν φυτα εκτος της φακης κια ισως λιγο κερατοφυλλο. Το προβλημα με τα χρυσοψαρα ειναι οτι σκαβωντας στο υποστρωμα ξεθαβουν και τα φυτα και τα βρισκω συνεχεια στην επιφανεια.

delta66
14-10-13, 13:19
1. Αυτό δεν το κατάλαβα. Αν δεν σκοτώνεται το παράσιτο τότε πως αρκούν οι 30° x 7 ημέρες;
2. Mήπως απαιτείται και παράλληλη φαρμακευτική αγωγή; Το ektozon είναι μόνο για την επούλωση;
3. Και μια ερώτηση λίγο off topic: Φυτεμένο ενυδρείο με χρυσόψαρα: ποιά χρυσόψαρα είναι αυτά που δεν τρώνε τα φυτά; Θέλω αν μάθω :o
1. Επειδη η υψηλη θερμοκρασια θα ......επιταχυνει τον κυκλο ζωης του και θα τo σκοτωσει οταν θα ειναι ευαλλωτο σε freeswimming μορφη...
Η επιταχυνση του κυκλου της ζωης τους (τα παρασιτα δεν ζουν για παντα πανω στο ψαρι, πεθαινουν και γεννανε αλλα), βοηθα βασικα στη χρονικη μειωση της ταλαιπωριας του ψαριου, και μετα, ο θανατος των νεων παρασιτων στην ευαλλωτη μορφη τους, βοηθα στην διακοπη της εξαπλωσης τους και της συνεχισης του παρασιτισμου.

2. Οχι δεν απαιτειται φαρμακο. Αυτος ειναι και ο λογος που επιλεγουμε θεραπεια με τη θερμοκρασια. Για να μη βαλουμε φαρμακο.
Το ektozon δεν ειναι δυνατο.
Ουσιαστικα κανει τη δουλεια που κανει το αλατι, χωρις να πειραξει τα φυτα (απο οτι λεει τα βοηθαει κιολας) και χωρις να εχει παρενεργειες, εκτος της ανοδου του TDS (φυσιολογικο πραγμα, οπως κανει και το αλατι). Το θεμα ειναι οτι η θερμοκρασια ειναι που θα ταλαιπωρησει τα φυτα.
Αντιμετωπίζει λοιπον εξωπαράσιτα και μυκητες σε αρχικο σταδιο και δρα απολυμαντικά σε πληγες (πχ οπως αυτες που αφηνουν τα παρασιτα), χωρίς να επηρεάζει τη βιολογία του ενυδρείου. Είναι ελαφρύ και ανεκτό από όλα τα ψάρια. Δεν χρειάζεται άνθρακας για την απομάκρυνσή του από το νερό, μετά το τέλος της θεραπείας. Απομακρυνεται με τις αλλαγες νερου ρουτινας σιγα σιγα. Καποιοι το χρησιμοποιουν και προληπτικα, αντι για αλατι.
Αν και διαφωνω με την προληψη με βοηθητικα μετρα (φαρμακα), αφου οι παθογονοι μικροοργανισμοι προσαρμοζονται και δημιουργουν ανθεκτικα στελεχοι στην δραση των φαρμακων, κι οταν πραγματικα υπαρχει προβλημα, το φαρμακο δεν ειναι δραστικό, παρ'ολα αυτα το αλατι και το ektozon δεν επηρεαζει βιοχημικα οπως τα αντιβιωτικα πχ που καταπολεμουν βακτηρια. Πχ οπως οταν ρίξεις οινόπνευμα στα βακτήρια που διαλύει το κυτταρικό τους τοίχωμα,τα σκοτωνεις . Αυτη η βλάβη δεν εμπλέκεται σε βιοχημικό επίπεδο (ένυζμα, πρωτείνες κλπ), αλλά σε χημικό.
Απλα τα καιει. Το ιδιο και το αλατι και το ektozon. Απολυμαντικα ειναι.
Product description
For prevention and treatment of mycoses (saprolegnia, achlya) on freshwater and saltwater fish, ciliata infection (chilodonella) and protozoan ectoparasites. Exceptionally well proven for injuries of all kinds.http://www.dohse-aquaristik.de/en/p/51391/Ektozon-N-medicine-for-aquarium-fish-
Ingredients: 100g contain 580 mg sodium perboricum, 97 mg potassium chloricum, 58 mg magnesium peroxide, sodium chloride ad 100.
Contra-indications: Not known.http://fish.aquaristic.net/en/Remedies-Treatment/Tropical-aquarium-Remedy/Medicine-Freshwater-aquarium/Hobby-previously-Brustmann-Ektozon.html

3. Μαλλον ρωτας ποια φυτα ειναι αυτα που δεν τρωγονται απο τα χρυσοψαρα.
Συνηθως η Anubia και η Φτερη (microsorum petropus) τη γλυτωνουν.
Υπαρχουν βεβαια κι αλλα που μπορει να τη γλυτωσουν, αναλογα την ορεξη των χρυσοψαρων.
Επισης μπορει να μπουν φυτα υδροφιλα (και οχι μονο τα γνωστα ενυδρειακα υδροβια) που θα τη γλυτωσουν. Οπως φυλλοδεντρο, ποθος, δρακαινα μπαμπου κλπ
Αρκει να εχουμε το φυλλωμα τους εκτος νερου και μονο τον κορμο και τι ριζες μεσα (οπως σε ολα τα υδροφιλα). Αλλιως, αν τα βυθιζουμε, πρεπει να παρατηρουμε τα σημαδια οταν πανε να χαλασουν και να σαπισουν, ετσι ωστε να τα αφαιρεσουμε και να μην επιβαρυνουν το νερο.

sarpijk
16-10-13, 10:32
H θεραπεια αρχισε την Κυριακη το απογευμα με αυξηση της θερμοκρασιας στου 29. Τη Δευτερα ανεβασα στους 30. Αποφασισα να μην κανω λουτρο με αλατι για να μη στρεσαρω το ψαρι. Με την αυξηση της θερμοκρασιας το ψαρι γεμισε Ick(φυσιολογικο). Χτες το ειδα καλυτερα ενω σημερα Τεταρτη πρωι τα στιγματα εχουν φαινομενικα εξαφανιστει. Ολες αυτες τι μερες κανω αλλαγες νερου με σκουπα και εχω βαλει εσωτερικο φιλτρο με υαλοβαμβακα το οποιο κανει και οξυγονωση.

Θα συνεχισω με τις ιδιες συνθηκες για ακομα τρεις ημερες.

delta66
16-10-13, 10:38
Αστο ακομα 6 μερες εκει για σιγουρια
Περιπου 10 μερες συνολο απο την Κυριακη που ανεβασες 29 (σημερα ειναι η 4η μερα)
Την Δευτερα-Τριτη αρχισε να κατεβαζεις.

plin
16-10-13, 15:32
@ delta66: Σε ευχαριστώ για τις πολύ αναλυτικές απαντήσεις σου στις απορίες μου! Να είσαι καλά! :smt035:smt035

sarpijk
16-10-13, 17:50
Και εγω ευχαριστω για τη βοηθεια ολους και ειδικα το Σπυρο για τις αναλυτικες οδηγιες!

sarpijk
30-10-13, 11:53
Για την ιστορια το ψαρι καθαρισε τελειως απο το ιck μεσα σε λιγες μερες απο τη στιγμη που ανεβασα θερμοκρασια στους 30. Δεν εριξα ουτε αλατι ουτε καποιο φαρμακευτικο σκευασμα. Πλεον εχουν περασει δεκα μερες απο την ολοκληρωση της θεραπειας.

Τάκης
30-10-13, 12:06
Για την ιστορια το ψαρι καθαρισε τελειως απο το ιck μεσα σε λιγες μερες απο τη στιγμη που ανεβασα θερμοκρασια στους 30. Δεν εριξα ουτε αλατι ουτε καποιο φαρμακευτικο σκευασμα. Πλεον εχουν περασει δεκα μερες απο την ολοκληρωση της θεραπειας.
Μπράβο,
λίγες σταγόνες fishtamin στο φαι του τώρα καλό θα του κάνουν, προτείνουν λίγες βιταμίνες κατα τη δειάρκεια της θεραπείας αλλά και μετά

delta66
30-10-13, 15:22
Για την ιστορια το ψαρι καθαρισε τελειως απο το ιck μεσα σε λιγες μερες απο τη στιγμη που ανεβασα θερμοκρασια στους 30. Δεν εριξα ουτε αλατι ουτε καποιο φαρμακευτικο σκευασμα. Πλεον εχουν περασει δεκα μερες απο την ολοκληρωση της θεραπειας.
Ωραια.
Κατεβασες και σταδιακα παλι θερμοκρασια υποθετω και ολα ΟΚ.