Επιστροφή στο Forum : Λίγη βοήθεια παρακαλώ
agamemnonas
30-09-13, 17:49
Είμαι καινούριος στο χόμπυ και πρίν 2 εβδομάδες πήρα ένα ενυδρείο 54ων λίτρων έκανα όλη τη διαδικασία και τοποθέτησα κάποια ψάρια :
1 ακτινογραφία
1 γλύφτη
1 ξιφοφόρο
3 λέμον τέτρα
3 ροδόστομους
2 γκάπυ
Μήπως δεν έχω κάνει καλό συνδιασμό ψαριών:confused:
Μήπως έχετε να μου προτείνετε για να τα συνδυάσω (αν γίνεται να υπάρχουν και εικόνες):p
-------------------------
ph 6.0
ChocolatePuma
30-09-13, 20:29
Κι άλλη "μεταφορά"...σε νέο θέμα :rolleyes:
Κύριοι mods :D...
ChocolatePuma
30-09-13, 20:38
Στις διαταγες σας :D
Θοδωρής...ο mod αστραπη!!!
(ευχαριστώ)
Αγαμέμνονα συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα, πάρε μια βαθιά ανάσα...γι αυτά που θα διαβάσεις...κι όλα θα φτιάξουν!!!
Πληροφορίες
Διαστάσεις:
Όγκος:
Κατηγορία:
Φυτά:
Ψάρια / Άλλα είδη:
Διακοσμητικά υλικά:
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο:
Φωτισμός:
Διάρκεια φωτισμού:
Φιλτράρισμα:
Θερμοστάτης:
Λίπανση:
Παροχή CO2:
Παράμετροι:
pH:
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):
Αλλαγές νερού:
Θερμοκρασία:
Άλλες πληροφορίες:
Φωτογραφία:
Μήπως δεν έχω κάνει καλό συνδιασμό ψαριών:confused:
Η εύκολη και γρήγορη απάντηση είναι "ΟΧΙ", το θέμα τώρα είναι τι πρέπει να κάνεις απο δω και πέρα...1ον για να σωθουν τα ψαράκια σου 2ον για να γινεις ενας καλός χομπίστας!
Οπότε : Συμπληρώνεις τη φόρμα :D
φιλε καλησπερα και καλως ηρθες στην παρεα!οταν λες οτι εκανες την ολη διαδικασια και εβαλες μεσα τα ψαρια(παρολου που δεν ταιριαζουν αλλα θα στα πουν πιο εμπειροι απο εμενα σε αυτο το θεμα)τί εννοεις???απο οσα λες υποθετω οτι δεν εστρωσες το ενυδρειο!τεστακια εχεις???κανε μια παρουσιαση του ενυδρειου σου για να εχουμε ολοκληρωμενη εικονα!
agamemnonas
02-10-13, 14:49
54 λιτρα
1 πλαστικό φυτό
φοντο κανένα
μικρό χαλίκι
ένας σκελετός σπυλιά
φωτισμός 8 ώρες την μέρα
ph 6.0
εσωτερικό φίλτρο
θερμοστάτης 180
αεραντλία εξωτερική
ψάρια
2 γκαπυ
3 ροδόστομους
3 λέμον
4 πλάτυ
1 ξιφοφορος
1 γλύφτης
1 ακτινογραφία:neutral:
δεν καταφέρνω να ανεβάσω εικόνες:mad:
έστρωσα το ενυδρείο και περίμενα όσες μέρες μου είπε ο petshopas όπως ακριβώς και για τα ψάρια μου είπε ότι δεν θα έχω προβλημα
ΈΧΩ ΑΡΧΊΣΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΏ . ΧΡΕΙΆΖΟΜΑΙ ΒΟΉΘΕΙΑ ΕΠΙΓΌΝΤΟΣ!!!!!!!!!!:confused::neutral:
Λοιπον φιλε μου να ξεκαθαρισουμε κατι!ΠΟΤΕ μην ακους τους πετσοπαδες!οι περισσοτεροι δεν ξερουν την τυφλα τους και το μονο που κανουν ειναι να σου λενε αρλουμπες τυπου:ναι μπορεις να αγορασεις αυτο το ψαρι και να το βαλεις με αυτο αφου δεν τρωει το ενα το αλλο!ολο αυτο το κανουν για να πουλησουν!ποσες μερες περιμενες και τί εκανες στην διαρκεια αυτων των ημερων???ο κυκλος του αζωτου ξερεις τί ειναι???(αυτο εννουμε στρωσιμου του ενυδρειου)!επισης καλο ειναι τα πλαστικα και γενικα το ψευτικο ντεκορ να τα βγαλεις και να βαλεις κατι φυσικο(πχ ξυλα για ενυδρειο,πετρες,αληθινα φυτα...)γιατι τα πλαστικα μπορει να βγαλουν τοξικες ουσιες για τα ψαρια!το ph πως το μετρησες???αλλες μετρησεις εχεις???και ποιο ειναι το φιλτρο σου???σε αυτο το σαιτ οπως θα δεις εχει πολλα πραγματα και να διαβασεις και να σου λυθουν οι αποριες σου και αμα θες βοηθεια εμεις εδω ειμαστε!
Καλως ηρθες!
Τα βηματα που πρεπει να ακολουθησεις, μιας και φαινεται να σε ενδιαφερει, πραγμα πολυ θετικο:
1. Διαβαζεις ολα τα υπομηματα στον τομεα των αρχαριων (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34) για να καταλαβεις τι γινεται και για οποια απορια εχεις, ρωτας.
2. Βαζεις αγγελια για μπολι χθες, μηπως σωσεις τα ψαρακια.
3. Διαβαζεις για το προφιλ των ψαριων σου εδω (http://www.seriouslyfish.com/) , οπως και μερικα που θα βρεις εδω (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/fishfotos.htm) ,βλεποντας οτι δεν ταιριαζουν μεταξυ τους και τα περισσοτερα ειναι ακαταλληλα για τα λιτρα σου.
Η επιστημονικη ονομασια των ψαριων σου για ευκολοτερη αναζητηση ειναι:
2 γκαπυ - poecilia reticulata
3 ροδόστομους - hemmigramus bleheri
3 λέμον - Hyphessobrycon pulchripinnis
4 πλάτυ - Xyphophorus maculatus
1 ξιφοφορος - Xiphophorus helleri
1 γλύφτης - μαλλον Pterygoplichthys pardalis, συνηθως αυτο ειδος εχουν τα καταστηματα (φωτογραφια για αναγνωριση θα βοηθουσε)
1 ακτινογραφία - Kryptopterus vitreolus ή απλα glass catfish (υποθετω)
Σημειωση: ph 6 αποκλειεται να εχεις χωρις επεξεργασια και δεν ξερω που το μετρησες (πιθανο να στο ειπε ο πετσοπας).
Για να ανεβασεις φωτογραφιες, διαβασε αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7550).
οπως ειπαν οι παραπανω...
Σε 2 βδομαδες ενυδρεια δε στρωνουν (μαλλον γινεται κι αυτο, αλλα ειναι ειδικη διαδικασια).
Στρωσιμο σημαινει να αναπτυχθει η σωστη βιολογια στο φιλτρο που θα καταναλωνει την αμμωνια και θα τη μετατρεπει σε νιτρωδη και τα νιτρωδη σε νιτρικα. Οπως γραφουν τα υπομνηματα που θα διαβασεις για να γινει αυτο πρεπει να "ταιζεις" το νερο με αμμωνια καθημερινα ή με κατι που την παραγει (μερικοι ριχνουν τροφες).
Μετα απο το στρωσιμο το οποιο ΜΟΝΟ με μετρησεις μπορεις να καταλαβεις αν εχει ολοκληρωθει (με υγρα τεστ οχι με χαρτακια) βαζεις ελαχιστα ψαρακια (στην περιπτωση σου με τα 50 λιτρα ετσι κι αλλιως δεν ειναι για περισσοτερα απο ενα μονομαχο ή για μια πολυ μικρη ομαδα μικροψαρων).
Επι πλεον το ενυδρειο θελει κανονικα φυτα κι οχι πλαστικα. Η χρησιμοτητα τους ειναι να τραβανε καποιες τοξικες ουσιες κι οχι διακοσμητικη.
Τωρα επι του παροντος, κανε τακτικες αλλαγες νερου (2 τη μερα απο 40% με μεγαλη προσοχη το νερο που βαζεις να εχει ακριβως ιδια θερμοκρασια με αυτο που βγαζεις. Η αλλαγη γινεται με μικρο λαστιχακι να κραταει περιπου 20-30 λεπτα) για να φυγει η αμμωνια απο κει μεσα...
Και ΑΜΕΣΑ βαλε αγγελια για μπολι μπας και μπορεσουν να σωθουν καποια ψαρια.
agamemnonas
02-10-13, 17:35
κατάλαβα .τι μπορώ να κάνω για να σώσω τώρα ομως τα ψαράκια μου
:confused::???:
τι είναι το μπόλι:confused:
αγόρασα τεστ για το ph και το μέτρησα και μου βγήκε τελικά 6.5
:???:
κατάλαβα το μπόλι το έβαζα με τις αναλογίες του πετσοπα όταν έστρωνα το ενυδρείο:smt082
Γεια σου φίλε Αγαμέμνονα! Καλώς ήλθες και μην στενοχωριέσαι, θα σε βοηθήσουν όλοι οι συνχομπίστες εδώ μέσα. Στο ψητό τώρα:
α) Το ιδανικό θα ήταν να επιστρέψεις όλα τα ψαράκια μέχρι να στρώσει το νερό του ενυδρείου σου. Ταλαιπωρούνται αφάνταστα! Μετά το στρώσιμο μπορείς να ξεκινήσεις με 2-3 guppy (εύκολα για εμάς τους αρχάριους, και μέχρι τόσα αντέχει ένα ενυδρείο με τα λίτρα που μας λες).Το στρώσιμο του νερού γίνεται με μπόλι, δηλαδή
β) νερό από στρωμένο ενυδρείο, ή ακόμη καλύτερα "μούργα"-η σκούρα οργανική λάσπη που βγαίνει όταν στύβουμε το φίλτρο ενός έτοιμου ενυδρείου. Στην ουσία είναι αποικίες των ωφέλιμων βακτηριδίων που ενεργοποιούν τον κύκλο του αζώτου - "στρώνουν" το νερό του ενυδρείου μας. Σημείωση: ο χρόνος της μεταφοράς του υλικού από το έτοιμο ενυδρείο στο δικό σου, θα πρέπει να είναι ο μικρότερος δυνατός
γ) Πως μέτρησες το ph; Με υγρά τεστ (το καλύτερο), με στικς(εύκολη λύση, μα χωρίς ακριβή αποτελέσματα). Αν δεν κάνω λάθος, γιατί δεν μένω Αθήνα, το νερό του δικτύου ύδρευσης στην πρωτεύουσα κανονικά έχει πολύ υψηλότερο ph...
Aυτά! Όπου τυχόν έγραψα κάτι λάθος, ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι.
agamemnonas
02-10-13, 17:45
59162
agamemnonas
02-10-13, 17:48
το ενυδρειο μου
εχω βαλει και boli . στην αρχη του για 5 ημερες εβαζα .
το ph σε ενα καινουργιο ενυδρειο ειναι κατι πολυ σχετικο, αφου μπορει αναλογα με πολλα θεματα να παρει διαφορες τιμες.
Το χαμηλο ph στην περιπτωση αυτη μπορει να σημαινει και κακη οξυγονωση ή ακομα και καποια οξεα που παραγονται απο διαφορους παραγοντες.
Επισεις σε νεο ενυδρειο (βεβαια τιγκα φυτεμενο) μου ειχε τυχει να μου μηδενιζει η Kh και το ph να πεφτει σε 4.5 ! και μαλιστα χωρις co2.
Αυτα βεβαια οχι για τον φιλο, αλλα για οποια απορια δημιουργειται σχετικα με το χαμηλο ph, και επι πλεον Νικαια εμενα καιρο, δεν εχουμε δα και το σκληροτερο ουτε το αλκαλλικοτερο νερο του κοσμου, αντιθετα σε σχεση με αλλα μερη της Ελλαδος (πχ Θεσαλονικη) μαλλον Αμαζονιος ειμαστε ;)
Τωρα σχετικα με τον φιλο, αλλαγη νερου εβαλες μπροστα να κανεις? (προσεξε τις κινησεις σου σε αυτο το θεμα, ακομα κι αν ψηνονται στα δηλητηρια ποτε δε ριχνεις νερο σε θερμοκρασια οτι να ναι, ΠΑΝΤΑ ιδια με αυτη του ενυδρειου, και μην θεωρεις 1-2 βαθμοι πως δεν ειναι τιποτα, ειναι ικανη διαφορα για να προκαλεσει πολλα προβληματα εως και να σκοτωσει αρκετους υδροβιους οργανισμους). Σε περιπτωσ που δεν εχεις καποιο θερμομετρο η που αμφιβαλεις για την αξιοπιστια του το νερο μπορεις να το ριξεις πολυ αργα και σταδιακα με μεγαλα διαλειματα ωστε να εξισορροπειται.
Επι πλεον απαγορευεται η οποιαδηποτε αποτομη μεταβολη προς τα πανω οσον αφορα τη θερμοκρασια, και η οποιαδηποτε αποτομη μεταβολη προς τα κατω οσον αφορα το ph και τις σκληροτητες.
εχω βαλει και boli . στην αρχη του για 5 ημερες εβαζα .
εχεις βαλει μπολι απο ενυδρειο που τρεχει χρονια η μηπως κατι παραμυθο"βακτηρια" που πουλανε στα pet shops?
αν εβαλες τα μπουκαλακια, αυτα ειναι placebo (δε θα μπορουσαν να υπαρχουν βακτηρια χωρις αερα, χωρις αμμωνια και χωρις βαθια καταψυξη και να πουλιουνται για χρονια στα ραφια... τι διαολο γονιδια του Τσακ Νορις εχουν? :D)
Διαβασε ολα τα υπομνηματα που σου εδωσε στο link παραπανω, θα σε βοηθησουν πολυ στο να βαλεις τα πραγματα σε μια σειρα.
agamemnonas
03-10-13, 13:35
:smt075
Υπάρχει ενα πρόβλημα . Πώς θα κάνω τη διαδικασία της επιστρωφής και τι θα γίνει εάν δεν τα δέχονται πίσω;;;:lol:
Σωστή ερώτηση... Στη θέση σου, μάλλον θα έκανα τον μαγαζάτορα να καταλάβει ότι με χάνει οριστικά από πελάτη με αυτά που κάνει. Αν και πάλι δεν τα έπαιρνε πίσω, θα έψαχνα κάποιον φίλο-γνωστό με ενυδρείο που θα δεχόταν να φιλοξενήσει τα ψαράκια για κάποιο καιρό (Μάλλον δύο-τρεις γνωστούς, γιατί μιλάμε για ψάρια διαφορετικών ειδών και με διαφορετικές απαιτήσεις το καθένα, δηλαδή διαφορετικά ενυδρεία...)
agamemnonas
10-10-13, 06:23
τελικά απο τα ψάρια που έχω πια ταιριαζουν;:confused:
Τα guppies με τα platies και τους xiphos ταιριαζουν ως προς τις συνθηκες νερου (σκληρο), αλλα για να υπαρχουν στο ιδιο ενυδρειο ολα τα ειδη, χρειαζονται αρκετα περισσοτερα λιτρα, δεδομενου οτι αναπαραγονται συνεχως. Στα λιτρα σου θα κρατουσα μονο ενα χαρεμι (1 αρσενικο/3 θηλυκα) guppies ή platies και μετα απο λιγο καιρο που θα γινουν απειρα, θα αρχιζα να χαριζω.
Οι ροδοστομοι, τα lemon tetras χρειαζονται αρκετα μαλακο νερο και σιγουρα οι ροδοστομοι ενα μεγαλο σε μηκος ενυδρειο, γιατι συνηθιζουν να κολυμπουν ολη την ωρα. Και τα δυο ειδη πρεπει να διατηρουνται σε κοπαδι πολλων ατομων, για να νοιωθουν ασφαλη.
Ο pleco ειναι εντελως ακαταλληλος για αυτα τα λιτρα, επειδη μπορει να φτασει ακομα και το μισο μετρο.
Η "ακτινογραφια" χρειαζεται μαλακο νερο, μεγαλο κοπαδι και ενυδρειο με χαμηλο φωτισμο, για να νοιωθουν ασφαλη.
Και όχι ξιφιφόροι με platy γιατί υβριδίζουν μεταξύ τους.
Αυτο το ξεχασαμε. Σωστος.
agamemnonas
11-10-13, 16:17
ο γλυφτης που έχω είναι Albino Aeneus Cory Cat;)
κατάφερα να επιστρέψω καποια ψάρια και τώρα έχω μόνο τον γλυφτη, τα ροδοστομους τα λεμον το ακτινογραφία και τον ξιφοφόρο αλλα η αδερφή μου πήρε σαν δώρο 2 κολοράτα :smt073
http://www.liveaquaria.com/images/categories/product/p-89786-Albino-Aeneus-Cory.jpg:D
"Γλυφτες" δεν υπαρχουν, ποσο μαλλον στην τεραστια οικογενεια των γατοψαρων. Στην οικογενεια των ανθρωπων, θα βρεις πολλους :rolleyes:
Τα corydoras απαιτουν μαλακο νερο, μεγαλο κοπαδι (8+ ατομα), αμμωδη βυθο για να μην τραυματιζουν τα ευαισθητα μουστακια τους και αρκετο χωρο.
σε διαφορετικο ενυδρειο και με σωστο εξοπλισμο τα κορρυ θα ηταν μια αριστη επιλογη, αλλα ετσι οπως το χεις ειναι αρκετα μικρο και εντελως λαθος, δυστυχως.
Αν παντως θες να ασχοληθεις με το ειδος φροντισε το επομενο να ειναι αρκετα λιτρα ωστε να βαλες ενα κοπαδι (οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερα), και να εχει αμμο
agamemnonas
12-10-13, 09:15
εντάξει θα προσπαθήσω να τον επιστρεψω:(
θα μπορουσε μηπως κάποιος να μου πει με πια αλλα ψαρια ταιριάζουν τα λεμον και τα ροδοστομους:smt108
και κάτι ακομα . Για να βάλω φυτό ζωντανό χρειάζετε άμμο ή μπορώ και με το χαλικακι που έχω:confused:
Το θεμα ειναι οτι τα tetras και οι ροδοστομοι χρειαζονται αρκετα μαλακο νερο αν θελεις να ειναι υγιη, που σημαινει οτι πρεπει να το επεξεργαστεις με τυρφη ή να παρεις αντιστροφη οσμωση. Με μια αναζητηση στο φορουμ θα βρεις πολλα σχετικα θεματα. Δεν ειναι απλο το θεμα των παραμετρων νερου που απαιτει το καθε ψαρι, ειναι θεμα υγειας και μακροζωιας.
Για φυτεμενο η καλυτερη λυση ειναι λεπτοκοκκο χαλικι, αλλα πρεπει να ειναι περισσοτερο σιγουρα (5 εκατοστα τουλαχιστον) και κατα τη γνωμη μου, σε πιο φυσικα χρωματα απο το δικο σου, για να μην στρεσαρει τα ψαρια.
agamemnonas
12-10-13, 15:08
θα μπορούσατε να μου διξετε κάποια λινκ σχετικά με την αντίστοφη όσμοση η και ποσο κοστίζει και σε ποια καταστήματα:)
Καλησπέρα,
στο http://www.waterwaves.gr. εκεί κοίτα και εγώ είμαι για αναζήτηση α/ο απλά θέλω να βρω μια οικονομική λύση για να είναι και πόσιμο, να γεμίζω μια μπουκάλα πόσιμο και όχι να βάλω δεξαμενή κλπ. Κοίταξε και εσύ καμιά λύση να είναι και πόσιμο γιατί τα νερά που μας δίνουν να πιούμε είναι τα χειρότερα.
agamemnonas
12-10-13, 15:26
να ρωτήσω κάτι . είναιαλήθεια ότι οι μονομάχοι δεν ταιριάζουν με κανένα άλλο ψάρι;:confused:
ChocolatePuma
12-10-13, 15:37
να ρωτήσω κάτι . είναιαλήθεια ότι οι μονομάχοι δεν ταιριάζουν με κανένα άλλο ψάρι;:confused:
Οχι, δεν είναι αληθεια
Εξαρτάται σε τι μονομάχο θα "πέσεις", εξαρτάται απ τα λίτρα του ενυδρείου & απ το εαν ή όχι είναι πυκνοφυτεμένο...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27618
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=67882
Ο δικός μου έχει συγκατοικήσει σε 60λιτρο, με
1. Galaxy Rasbora
2. Gloud minnows
3. Red cherry
4. 2 θυληκιες & 1 αρσενικό μονομάχο, http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=752719&postcount=90 χωρίς να πειραξει κανένα και χωρίς να ενοχληθεί από τπτ
Μόνο ένα zebra nerite τον "ενοχλησε", το οποίο και έδωσα
Σε διαφορετικές περιόδους. Εννοω, ΟΧΙ όλα τα ψάρια στο 60λιτρο...την ίδια χρονική περίοδο
στα ενυδρεια-κελια που τους βαζουν οσοι το υποστηριζουν αυτο δεν ταιριαζει ουτε ο μονομαχος, σε φυσιολογικα ενυδρεια φυσικα και συγκατοικει με ολα σχεδον τα ειδη που ταιριαζουν με τις συνθηκες που θελει (ελαφρα οξινο, μαλακο, χρωματισμενο νερο, φουλ φυτα, σκιερες περιοχες κτλ).
Ουσιαστικα με τα μονα ψαρια που δεν τα παει καλα ειναι με τα αρσενικα του ειδους του, με αλλα λαβυρινθοψαρα, με ψαρια που του μοιαζουν στην ουρα (πχ γκαπυ, αλλα ετσι κι αλλιως δεν ταιριαζουν και λογο εντελως διαφορετικων συνθηκων) και φυσικα με ψαρια επιθετικα ή με ψαρια που τσιμπανε ουρες αλλων ψαριων (πχ barbs).
Επισεις πιθανο -αναλογα το χαρακτηρα του ψαριου- να μην ταιριαζει με διαφορα ειδη γαριδων (να τις δει σα ζωντανη τροφη ή πιθανοτερο να δει ετσι το γονο τους, οπως ολα σχεδον τα σαρκοφαγα/παμφαγα ψαρια)
Βεβαια σε 55 λιτρα καλυτερα να τον βαλεις μονο του η με ενα μικρο χαρεμι για να τον δεις σε ολο του το μεγαλειο
agamemnonas
12-10-13, 22:34
με ποια αλλα ψάρια ταιριάζουν τα λεμον και τα ροδοστομους (αν γίνεται να υπάρχουν φωτογραφίες ή λινκ) :)
ευχαριστώ εκ των πρωτέρων
λινκ: http://www.seriouslyfish.com/
εκει θα βρεις ολα τα προφιλ των ψαριων που υπαρχουν και πληρεστατες αναφορες, οδηγιες κτλ για καθε ειδος.
Η γνωμη μου ειναι να προσπαθησεις να μην κανεις ενυδρειο μπαχαλο και να βαλεις ΕΝΑ ειδος. (ετσι κι αλλιως και τα λιτρα ειναι απαγορευτικα για πολλα ψαρια, και τα ενυδρεια φτιαγμενα για ενα ειδος η για ειδη απο ιδιο βιοτοπο ειναι πολυ πιο ενδιαφεροντα απο τα κοινωνικα, κατα τη γνωμη μου παντα).
Τωρα αν με τον καιρο βρεις κι αλλα ειδη που ταιριαζουν μπορεις να προσθεσεις καποια.
Ροδοστομοι δε νομιζω να χωρανε εκει μεσα, http://www.seriouslyfish.com/species/hemigrammus-rhodostomus/ ουτε lemon tetra http://www.seriouslyfish.com/species/hyphessobrycon-pulchripinnis/
Αν βεβαια θες να ξεκινησεις απλα με ενα πολυ μικρο κοπαδι και αργοτερα να πας σε μεγαλο ενυδρειο δε δειχνουν κακες επιλογες, αλλα σε περιορισμενο χωρο δεν προκειται να δεις ουτε κοπαδιασμα ουτε συμπεριφορες
agamemnonas
13-10-13, 09:09
δηλαδή με τα ψάρια που έχω με πια ταιριάζει ο μονομάχος και με πια όχι:confused:
Κοιτα, οσον αφορα επιθετικοτητες δεν υπαρχει θεμα με κανενα απο αυτα τα ειδη, ομως υπαρχουν αλλα θεματα εξισου σοβαρα.
Με τα πλατυ πχ δεν ταιριαζουν οι συνθηκες, αφου αυτα θελουν σκληρουτσικο νερο, λιγο αλκαλλικο και καλο φωτισμο.
Με τον πλεκο και τους ροδοστομους οι συνθηκες ταιριαζουν αρκετα καλα, ομως το ενυδρειο ειναι πολυ μικρο για να φιλοξενησει τετοια ψαρια...
Κατα τη γνωμη μου σε αυτο το μεγεθος ειτε βαζεις ενα μονομαχο, και τρεις τεσσερις μονομαχινες, ειτε μπορεις να τον συνδυασεις με αρλεκινακια, αλλα σε ενυδρειο κατω απο μετρο μην περιμενεις να δεις κοπαδιασματα και φυσικες συμπεριφορες.
Στην αλλη περιπτωση κρατας τα πλατυ.
agamemnonas
13-10-13, 13:04
όπως είπα και παραπάνω δεν εχω πλέκο αλλα Albino Aeneus Cory Cat
όπως είπα και παραπάνω δεν εχω πλέκο αλλα Albino Aeneus Cory Cat
οκ, παλι τα ηθελε τα λιτρα του ωστε να ειναι κοπαδακι...
Ενα μονο του ειναι λιγο... χμμμ...
agamemnonas
13-10-13, 15:34
όσον αφορά την φυσική διακόσμηση τα κοχήλια επιτρέπονται και αν ναι ποια διαδικασία να ακολουθησω πριν τα τοποετήσω .:roll:
και κάτι ακόμα . μπορεί κάποιος να μου γράψει συντοπτικά τη διαδικασία στρωσήματος του ενυδρείου:confused:
ευχαριστώ εκ των προτέρων
:)
Δες εδώ τις οδηγίες στρωσίματος:
ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ (με αμμωνία) (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656)
και εδώ θα δεις πώς λειτουργεί αυτός ο κύκλος που κάνει το άζωτο στο μικρό οικοσύστημά μας....
Κατανοώντας τον κύκλο του αζώτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655)
όσον αφορά την φυσική διακόσμηση τα κοχήλια επιτρέπονται και αν ναι ποια διαδικασία να ακολουθησω πριν τα τοποετήσω
Τα κοχύλια επιτρέπονται (υπο προϋποθέσεις...) αλλά ανεβάζουν τη σκληρότητα του νερού σου, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσεις τι ψαράκια θα ζήσουν στο ενυδρείο σου. Υπάρχουν ψαράκια που δεν ανέχονται το σκληρό νερό.
ChocolatePuma
13-10-13, 16:35
Αγαμεμνονα πες στον μπαμπά ή στη μαμά να μπουνε στο φόρουμ και να αρχισουν να διαβαζουν τις ενοτητες των αρχαριων και μετα μαζι σου και με τη βοήθεια φιλων απο δω μέσα, να καταφερετε να κάνετε κατι όμορφο
Συνοπτικα γραφεται μονο η περίληψη στο σχολειο. Το θεμα, επειδη εχει να κάνει με ζωντανούς οργανισμούς, ειναι αρκετα σοβαρο και καλώς ή κακώς πρεπει να σε βοηθήσει καποιος μεγαλυτερος μεσα απ τηκ οικογένεια σου
Και μία "έξτρα γνώση" για το ψαράκι Ακτινογραφία (Parambassis ranga), αν κατάλαβα καλά από τη φωτογραφία σου, αυτό πρέπει να εννοείς....
Παπαγαλόψαρα και βαμμένα ψάρια
(http://www.tolibra.com/test/DyedFish.htm)
agamemnonas
13-10-13, 17:01
όχι εννοω αυτόhttp://www.liveaquaria.com/images/categories/thumbs/th-cat-836-misc-fresh.jpg:smt041
δεν φανταστηκα όταν οτι το κολοράτα που μου έκαναν δώρο είναι τέτοιο είδος ψαριού :(:smt009:smt095τι να κάνω τώρα
Αρχικά μην αγχώνεσαι ούτε να στεναχωριέσαι για κάτι. Από το σημείο που είσαι μπορείς να κάνεις κινήσεις για το καλό του ενυδρείου σου και των ψαριών σου.
Αρχικά διαβάζοντας εδώ καταλαβαίνεις με ποια σειρά πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα σε ένα καινούριο ενυδρείο. Δυστυχώς η ανυπομονησία ειναι ένας κακός συμβουλος για το χομπυ μας. Αυτό πρεπει να ειναι παντα στο μυαλό σου.
Μπορείς λοιπόν απο αύριο κι ολας να μιλήσεις με κάποιο πετ σοπ και να του ζητήσεις να δεχτεί πίσω τα ψαράκια (ίσως ανταλλάσσοντάς τα με άλλα αργότερα, αν το καταφέρεις)... εξηγόντας του πως δεν έκανες τη σωστή μεθοδική αρχή που θες να κάνεις.
Στη θέση σου δεν θα τα τάιζα τίποτα μέχρι να τα επιστρέψω. Για να μην επιφορτήσω με ρύπους το ενυδρείο. Με δυο τρεις μερες χωρίς τροφή δεν παθαίνουν κάτι.
Μετά μπορείς να ζητήσεις κάποιο μπολι απο παιδιά του forum που μένουν κοντά σου και να κάνεις μια καινούρια αρχή! Με τα σωστά ψαράκια και το σίγουρα στρωμένο ενυδρείο σου αυτή τη φορά.....
Α! και το μπλε χαλίκι με το σκελετό και την αεραντλία δε λέει και πολύ!...
agamemnonas
13-10-13, 19:49
το πρωί όπου καθάρηζα το ενυδρείο βρήκα κάτω από τον σκελετώ κάτι που έμοιαζε με ψάρι . δεν ήξερα τι είναι και το έβαλα μέσα σέ ένα κουτάκι με νερό ενυδρείου . δεν το ανακήνωσα γιατί ήθελα να βεβαιωθώ αλλα αυτή τη στηγμή κολυμπαει σε λίγο θα βάλω και φωτό :smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:o
το πρωί όπου καθάριζα το ενυδρείο βρήκα κάτω από τον σκελετώ κάτι που έμοιαζε με ψάρι . δεν ήξερα τι είναι και το έβαλα μέσα σέ ένα κουτάκι με νερό ενυδρείου . δεν το ανακήνωσα γιατί ήθελα να βεβαιωθώ αλλα αυτή τη στηγμή κολυμπαει σε λίγο θα βάλω και φωτό :smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:o
agamemnonas
21-10-13, 18:13
καλυσπέρα έχω κάποιες απορίες αρχικά οι καρδινάλιοι με τα νέον έχουν διαφορές όσον αφορά την αντοχή (πιο είναι πιο ευθραυστο)?και πήγα σε κάποια πετ σοπ και μου είπαν ότι δεν δέχονται τα ψάρι πίσω για διάφορους λογους (μου μιλούσε για 15 λεπτα και είναι αδύνατον νατο γράψω όλο)
καλυσπέρα έχω κάποιες απορίες αρχικά οι καρδινάλιοι με τα νέον έχουν διαφορές όσον αφορά την αντοχή (πιο είναι πιο ευθραυστο)?και πήγα σε κάποια πετ σοπ και μου είπαν ότι δεν δέχονται τα ψάρι πίσω για διάφορους λογους (μου μιλούσε για 15 λεπτα και είναι αδύνατον να το γράψω όλο)
σχετικά με τα φυτά το χαλικάκι που έχω κάνει και αν ναι σε πια φυτά (επειδή έιμαι αρχαριος τα φυτά να μήν είναι πολύ εύθραυστα)
Δυστυχως "ευθραυστα" ψαρια δεν υπαρχουν. Ολα χρειαζονται το καταλληλο νερο για να ειναι υγιη (πολυ μαλακο τοσο τα neon, οσο και τα cardinal tetra) και καλα στρωμενο φιλτρο.
Ευκολα σχετικα φυτα, θα βρεις σε αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537) το αρθρο.
Η συμβουλη που θα σου εδινα, θα ηταν να αρχισεις διαβασμα για να καταλαβεις καποια πραγματα. Αλλιως, σσκολα θα μπορεσεις να χαρεις αυτο το χομπι. Ολες οι αποριες σου λυνονται σε πολλα θεματα και πολλες συζητησεις, τις οποιες μπορεις ευκολα να βρεις με το κουμπακι "αναζητηση". Για οτι αλλη απορια εχεις, ρωτας. Αλλα πρωτα διαβασμα.
agamemnonas
23-10-13, 14:45
τώρα τελευταία τα πρόσωπα των ροδόστομων είναι υπερβολικά κόκκινα τι σημαίνει αυτό, είναι καλό ή να ανυσηχω:?
Τα προσωπα ή τα βραγχια?
Μετρησεις κανεις καθολου?
agamemnonas
23-10-13, 14:59
τα πρώσοπα
Το οτι ειναι κοκκινα τα προσωπα τους ειναι καλο, αν ξεθωριασει να ανησυχησεις. Αλλα χωρις μετρησεις και πολυ μαλακο νερο, δεν ξερω κατα ποσο θα ειναι τελικα καλο.
καλυσπέρα έχω κάποιες απορίες αρχικά οι καρδινάλιοι με τα νέον έχουν διαφορές όσον αφορά την αντοχή (πιο είναι πιο ευθραυστο)?και πήγα σε κάποια πετ σοπ και μου είπαν ότι δεν δέχονται τα ψάρι πίσω για διάφορους λογους (μου μιλούσε για 15 λεπτα και είναι αδύνατον νατο γράψω όλο)
Αγαμεμνωνα, για δωσε ονομα του πετ σοπ, αν εχεις και στοιχεια του (διευθηνση, περιοχη, τηλεφωνα κτλ) και μερικες πληροφοριες σχετικα με το πως αγορασες τα ψαρια σου, αν σου δωσαν τιποτα συμβουλες κτλ... και πεσ μας αναλυτικοτερα τι ελεγε σε αυτα τα 15 λεπτα?
ChocolatePuma
23-10-13, 15:49
Αγαμεμνωνα, για δωσε ονομα του πετ σοπ, αν εχεις και στοιχεια του (διευθηνση, περιοχη, τηλεφωνα κτλ) και μερικες πληροφοριες σχετικα με το πως αγορασες τα ψαρια σου, αν σου δωσαν τιποτα συμβουλες κτλ... και πεσ μας αναλυτικοτερα τι ελεγε σε αυτα τα 15 λεπτα?
Δώσε επίσης ΑΦΜ του καταστήματος, πόσους υπαλλήλους έχει, τα φύλα τους, ύψος και βάρος :p
Ρε συ Νίκο ...!!!:D
Το ονομα του μαγαζιου και η περιοχή, νομίζω ότι φτάνουν
15' λαλακίες θα του έλεγε...τι άλλο περιμένεις?
Ψαρια ελάχιστοι παίρνουν πίσω, ειδικά οι γνωστές αλυσίδες, ούτε που θέλουν να το ακούνε
Ως ένα βαθμό έχουν δίκιο. Οφείλει ο καταναλωτής να πηγαίνει ξέροντας τι θέλει να αγοράσει.
agamemnonas
23-10-13, 17:11
ξέρει κάποιος την ''ιδανική'' διακόσμηση για το ενυδρείο μου
+-8
ή για να 'ημαστε πιο λογική μπορείται να με βοηθήσετε
:?
Ψαρια ελάχιστοι παίρνουν πίσω, ειδικά οι γνωστές αλυσίδες, ούτε που θέλουν να το ακούνε
Ως ένα βαθμό έχουν δίκιο. Οφείλει ο καταναλωτής να πηγαίνει ξέροντας τι θέλει να αγοράσει.
Σάκη θα συμφωνήσω μαζί σου, όταν πας και ζητήσεις αυτό, θα πάρεις αυτό και δεν θα το πάρει πίσω εκτός και αν είναι προβληματικό, αν σου προτείνει το άλλο όμως που δεν ταιριάζει ή δεν σε ρωτάει τι άλλα έχεις μέσα και προσπαθεί να σε φορτώσει για να πουλήσει αυτός δεν θα πρέπει να το πάρει πίσω ? Την έχω πατήσει και εγώ και έφτιαξα μια ωραιότατη ψαρόσουπα γιατί έλεγα πως «ξέρει αυτός», σιγά μη ξέρει.
Παιδιά τα petshop είναι μαγαζιά και θέλουν να πουλήσουν και θα κάνουν τα πάντα για να πουλήσουν. Για σκεφτείτε να πήγαινε κάποιος να πάρει ενυδρείο και να του έλεγαν «πάρτο αλλά έλα σε 1 μήνα που θα έχει στρώσει να πάρεις και ψάρια». Δεν θα πούλαγε τίποτα γιατί ο αδαής σιγά μη περιμένει 1 μήνα για να βάλει ψάρια μέσα, πιστεύω πως όλοι στην αρχή κάτι τέτοιο κάναμε (εγώ πάντως το έκανα), για αυτό είσαστε εσείς εδώ και μου ανοίξατε λίγο τα γκαβά μου και τα ανοίγεται καθημερινά σε πολλούς όλους και μετά εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε κάποιους άλλους. Πρέπει πρώτα εμείς να μάθουμε τι πρέπει , μη περιμένουμε από τους εμπόρους να μας πούνε, όχι ότι δεν υπάρχουν και σωστοί, υπάρχουν αλλά είναι λίγοι.
Και ο φίλος agamemnonas θα πρέπει να μάθει, και αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις (γιατί καμιά φορά παρόλο που σου λένε εσύ κάνεις αυτό που θες, και την πατάς(και αυτό το έχω κάνει)) .
Είμαι της άποψης πως όταν πας σε petshop πρέπει να ξέρεις τι θες, αλλιώς θα πάρεις όλο το μαγαζί , μη σου πω πως θα πας γα ψάρια και θα φύγεις και με κανά κουτάβι μαζί.
ξέρει κάποιος την ''ιδανική'' διακόσμηση για το ενυδρείο μου
+-8
ή για να 'ημαστε πιο λογική μπορείται να με βοηθήσετε
:?
Φίλε agamemnona, οτιδήποτε είναι φυσικό που υπάρχει στη περιοχή που ζει το ψάρι είναι ιδανικό, από εκεί και πέρα είναι θέμα γούστου τι θες εσύ να βάλεις, ξεκινάς από κάποια ξύλα ή ρίζες, κάποιες πέτρες αν σου αρέσουν και αν φυσικά κάνουν στη συγκεκριμένη ιχθυοσύνθεση που έχεις και τελευταίο κάποια φυτά. Εσύ τι θες και μέχρι που είσαι διατεθειμένος να το φτάσεις
agamemnonas
23-10-13, 19:04
σχετικά με τα ξύλα μπορώ να βάλω και ξύλο κανονικό ή πρέπει να το αγοράσω και τι διαδικασία να κάνω+-8
σχετικά με τα ξύλα μπορώ να βάλω και ξύλο κανονικό ή πρέπει να το αγοράσω και τι διαδικασία να κάνω+-8
Οχι φίλε μου δεν κάνουν όλα τα ξύλα, εγώ αγόρασα αλλα έχω διαβάσει εδώ για ρίζες από πλάτανο. Αν δεν θες να αγοράσεις περίμενε να σου απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος ή ψάξε εδώ για παλιότερα αρθρα. Αυτο που έκανα όταν τα αγόρασα, τα άφησα 1 εβδομάδα στο νερό και μετα το έβρασα. Μοπάνι είχα αγοράσει. Αν δεν αγορασεις πρόσεχε τι ξύλο θα βάλεις
ChocolatePuma
23-10-13, 20:01
Σάκη θα συμφωνήσω μαζί σου, όταν πας και ζητήσεις αυτό, θα πάρεις αυτό και δεν θα το πάρει πίσω εκτός και αν είναι προβληματικό, αν σου προτείνει το άλλο όμως που δεν ταιριάζει ή δεν σε ρωτάει τι άλλα έχεις μέσα και προσπαθεί να σε φορτώσει για να πουλήσει αυτός δεν θα πρέπει να το πάρει πίσω ?
Είμαι της άποψης πως όταν πας σε petshop πρέπει να ξέρεις τι θες, αλλιώς θα πάρεις όλο το μαγαζί , μη σου πω πως θα πας γα ψάρια και θα φύγεις και με κανά κουτάβι μαζί.
Συμφωνώ με το 2ο;)
Αν δεν εχει αυτά για τα οποία πας, πολύ απλά δεν αγοράζεις
Το ψαχνεις σε φόρουμ ή site και πας την ιδια ή την επόμενη μερα
Στην εποχή του ιντερνετ (αθανατη αυτή η ατάκα!!!) δεν δικαιολογείται το "δεν ήξερα"! :D
agamemnonas
24-10-13, 13:33
όμως υπάρχου και και κάποια ξύλα που επιτρέπονται .(διάβασα τη διαδικασία στο φόρουμ ;))
μήπως ξέρεται πια ξύλα είναι αυτά;:confused:
Με το κουμπακι "αναζητηση", μπορεις να μαθεις τα παντα αν εχεις ορεξη.
Ενα απο τα σχετικα θεματα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=49531) που βρηκα, χωρις να ψαξω.
agamemnonas
24-10-13, 22:43
έχω ένα τεράστιο κέλυφος αχιβάδας το οποίο αγόρασα και έχω και ένα αλλο το οποιο βρήκα πιο απο τα δυο να βάλω και τί επεξεργασία να κάνω (το αγορασμένο δεν έχει υποστει επεξεργασία π.χ λούστρο);)
έχω ένα τεράστιο κέλυφος αχιβάδας το οποίο αγόρασα και έχω και ένα αλλο το οποιο βρήκα πιο απο τα δυο να βάλω και τί επεξεργασία να κάνω (το αγορασμένο δεν έχει υποστει επεξεργασία π.χ λούστρο);)
Σου φαίνεται φυσικό αχιβάδα σε ποτάμι ή σε λίμνη ?
Εγώ δεν θα τα έβαζα
agamemnonas
26-10-13, 13:22
εχω ενα κλειδι απο τα πολυ παλια τα ''τεραστια'' μπαινει σε ενυδρείο:confused:
Τι κλειδι βρε? Σιγα μη βαλεις και κανενα μιξερ στο ενυδρειο.
Αρχισε διαβασμα οπως σου ειπα πολλες φορες σε αυτο το θεμα, αν θελεις να συνεχισεις σωστα.
Τωρα ειδα την ηλικια σου παρεπιπτοντως. Το καλυτερο ειναι να σε βοηθησουν και οι γονεις σου λιγο, διαβαζοντας και εκεινοι διαφορα θεματα εδω στο φορουμ, ωστε να μπορεσετε ολοι μαζι να στησετε ενα σωστο ενυδρειο. Γιατι, δυστυχως, αν δεν γινει αυτο, το προβληματα δεν θα αργησουν να ερθουν και αδικα θα ταλαιπωρηθουν ψαρακια και εσυ θα στεναχωρηθεις.
εχω ενα κλειδι απο τα πολυ παλια τα ''τεραστια'' μπαινει σε ενυδρείο:confused:
Αγαμέμνονα, τώρα είδα και εγώ την ηλικία σου, ωραία και σημαντική η προσπάθεια που κάνεις και ειδικά για ένα παιδί της ηλικίας σου. Σε ένα ενυδρείο προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη φύση στο σαλόνι μας και προσπαθούμε να αντιγράψουμε τη φύση που όπως καταλαβαίνεις δεν είναι και τόσο εύκολο αυτό. Στη φύση παίζουν ρόλο πάρα πολλά πράγματα για να γίνει και να διατηρηθεί κάτι, όπως μία λίμνη , ένα ποτάμι ή ένα δάσος. Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε εμείς σε ένα ενυδρείο και για αυτό προσπαθούμε να επαναλάβουμε ότι ακριβώς γίνεται στη φύση. Και για αυτό σου είπα πριν πως αν μια αχιβάδα θα υπήρχε σε ένα ποτάμι ή σε μία λίμνη. Στη θάλασσα υπάρχουν πολλές αλλά όχι αλλού. Επίσης οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από άνθρωπο όπως ένα κλειδί ή οτιδήποτε μεταλλικό, στη φύση δεν υπάρχουν μεταλλικά αντικείμενα, αυτά α φτιάχνουμε εμείς οι άνθρωποι, και αν βρεθούν στη φύση είναι γιατί κάποιος τα πέταξε, σκουπίδια δηλαδή. Συνέχισε τη προσπάθεια σου, είναι πολύ καλή. Ζήτησε και από τους γονείς σου να σε βοηθήσουν λίγο και να σου εξηγήσουν ακόμα περισσότερα πράγματα και ότι άλλο χρειαστείς εμείς θα σε βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Μπράβο αγόρι μου από εμένα και από πολλούς εδώ μέσα. Συνέχισε έτσι και η προσπάθεια σου θα έχει αποτέλεσμα, και μη το βάλεις κάτω αν αποτύχεις σε κάτι, συνέχισε,και στη φύση συμβαίνουν και αυτά. Μπράβο σου
ChocolatePuma
26-10-13, 18:40
Εμ
Δεν με διαβάζετε...:smt019
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=792444&postcount=40
Εμ
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=792444&postcount=40
Ελα ντε
Εμ
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...4&postcount=40 (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=792444&postcount=40)
Ενα μυαλο χειμωνα,καλοκαιρι, χριστουγεννα, πασχα, ψαρια, γαριδες, σαλιγκαρια, γατια, κουνελια και εσενα στο κεφαλι, νομιζεις τα θυμομαστε ολα πια? :mrgreen:
agamemnonas
30-10-13, 18:26
τα ξύλα ελιάς επιτρέπονται ?+-4:confused:
Με μια εντελως προχειρη αναζητηση:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48223
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=59771
Υπαρχουν παρα πολλα θεματα στο φορουμ για ξυλα απο τη φυση, αν ψαξεις.
agamemnonas
01-11-13, 20:12
Όμως κάποιοι λενε οτι απαγορεύεται ενω καποιοι αλλοι λενε οτι επιτρεπεται:?::smt101
Οκ, δεν παιζει ρολο η ηλικεια, αλλα η εμπειρια (προσωπικα στα 13-14 ειχα φτιαξει τον πρωτο μου πομπο, με λαμπες παρακαλω και με 400 volt :cool: ), και φυσικα αφου τωρα πρωτοξεκινας εμπειρια δεν εχεις καθολου.
Οι θεωρητικες γνωσεις στον αρχαριο ειναι ενα καλο ξεκινημα για να ακολουθησει το "φυσιολογικο" κι οχι για να κανει αυτο το οποιο "αλλοι λενε ναι κι αλλοι οχι"
Αν ξεκινησεις σωστα το χομπυ χωρις πολλα λαθη και με σοβαροτητα φυσικα και αργοτερα θα μπορεις να πειραματιστεις, ομως στο σταδιο που βρισκεσαι σε συμφερει -κι εσενα και τα ψαρια- να ακολουθησεις μονο τους γενικους κανονες που ειναι αποδεκτοι απο το 100% των χομπυστων.
Αν διαβαζεις πχ σε καποιο ποστ να "κονταροχτυπιομαστε " με αντικρουομενες αποψεις καλυτερα απεφυγε το.
Ο καλυτερος τροπος για να ξεκινησεις σωστα ειναι να εχεις ενα ελαχιστο αριθμο ψαριων στο ενυδρειο σου (ιδανικα ενα ψαρι ή ενα ζευγαρακι ή χαρεμακι, κοπαδακι αναλογα το ειδος), να αποφυγεις οσο γινεται οτιδηποτε προσθετο (πολλα αλλα μονο ευκολα φυτα που δε θελουν λιπασματα και αλλα συμπληρωματα), και να μην σε τρωει συνεχεια να κανεις κατι με το ενυδρειο σου. Αστο να τρεξει μονο του κι εσυ κανε μονο τις αλλαγες ερου και τις εργασιες ρουτινας. Αφου περασουν μερικοι μηνες και θα εχεις δει και καταλαβει καποια πραγματα (και πρωτ απ ολα τη συμπεριφορα των ψαριων, των σαλιγκαριων, των φυτων, των αλγων... ολα αυτα ειναι δεικτες αν κατι παει καλα η οχι ) και εχοντας διαβασει αρκετα θα μπορεις να αρχισεις σιγα σιγα τα βηματα προς κατι καλυτερο. Τωρα αν το ζορισεις μαλλον σε κακο θα βγει
agamemnonas
05-11-13, 16:06
επειδη με τα ξυλα το θέμα ειναι λιγο μπερδεμενο μηπως έχεται να μου πειτε καποιους τροπους για προετημασια για φυτα;:confused:
επειδη με τα ξυλα το θέμα ειναι λιγο μπερδεμενο μηπως έχεται να μου πειτε καποιους τροπους για προετημασια για φυτα;:confused:
agamemnona για να μη παιδεύεσε με τα ξύλα αγορασε κάποιο έτοιμο απο μαγαζι. Για τα φυτα τι θες να μαθεις ?
agamemnonas
05-11-13, 23:24
προετοιμασια δηλαδή υποστρόματα διατροφη ελαχιστο παχος , μεγεθος χαλικιου:)
προετοιμασια δηλαδή υποστρόματα διατροφη ελαχιστο παχος , μεγεθος χαλικιου:)
Καλημέρα agamemnonas,
βάλε χαλικάκι 2-3mm με πάχος βυθου 4-5cm, ξεκίνα με εύλολα φυτά που δεν έχουν απαιτήσεις σε λιπάσματα ή CO2, μπορείς να δέσεις και καμιά anubia επάνω σε ξύλο ή σε πέτρα, μπορείς να βάλεις κερατόφυλλο που δεν θέλει φύτεμα. Υπόστρομα δεν χρειάζεται να βάλεις γιατί από μερικούς μήνες θα χάσει τα στοιχεία του, ξεκίνα με εύκολα φυτά που δεν το έχουν ανάγκη. Για όσα φυτέψεις αστα κανά μήνα να προσασρμοστούν και μετά βάλε καμιά ταμπλέτα.
Διάβασε εδώ http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=11
και εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.