Επιστροφή στο Forum : υπολογισμος βιολογικου ???????
υπαρχει τροπος υπολογισμου της ποσοτητας του βιολογικου υλικου?ποσο βαζουμε π.χ. σε 50 λιτρα ?ειναι αναλογο των ψαριων? του νερου? του ογκου του φιλτρου? μονο σφουγγαρι και υαλοβαμβακας κανει την ιδια δουλεια με το μακαρονι η το αστερακι?
υπαρχει τροπος υπολογισμου της ποσοτητας του βιολογικου υλικου?ποσο βαζουμε π.χ. σε 50 λιτρα ?ειναι αναλογο των ψαριων? του νερου? του ογκου του φιλτρου? μονο σφουγγαρι και υαλοβαμβακας κανει την ιδια δουλεια με το μακαρονι η το αστερακι?
Δεν χρειάζεται να κάνεις κανέναν υπολογισμό όσον αφορά το βιολογικό υλικό.
Αυτό που μπορείς να κάνεις ειναι να μάθεις σε ποια υλικά μπορούν να δημιουργηθουν περισσότερες αποικιες βακτηρίδίων.
Οσο μεγαλύτερη αποικία βακτηριδίων δημιουργηθεί τόσο ποιο σωστό θα γίνεται το βιολογικό φιλτράρισμα.
Οσο μεγαλύτερη βιολογική επιφάνεια διαθέτουμε τόσο καλύτερα μπορεί να κρατάει τις βιολογικές ισορροπίες ενα φίλτρο.
Ας κάνω λίγο ποιο λιανά την σκέψη μου.
Εστω οτι έχουμε πολλά ψάρια.
Απαιτείτε περισσότερα βακτηρίδια τα οποία χρειάζονται ενα εύλογο διάστημα για να δημιουργηθουν.
Αν μειωθεί η ποσότητα των ψαριών τότε με τον καιρό ελατώνονται και τα βακτηρίδια.
Βγαίνει ενα πρόχειρο συμπέρασμα οτι για δεδομένο αριθμό ψαριών δημουργειτε και η κατάλληλη ποσότητα βακτηριδίων.
Τώρα αν το φίλτρο δεν έχει αρκετό χώρο για την δημιουργία αρκετών βακτηριδίων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σωστά ο κύκλος του αζώτου,
με αποτέλεσμα να υπάρχει αμμωνία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει σε ενα βιολογικό φίλτρο ειναι να μετατρέπει την αμμωνία σε Νιτρικά άλατα σε όσο ποιο σύντομο διάστημα μπορεί.
Εφόσον έχουμε πολλά ψάρια που σημαίνει περισσότερη αμμωνία η αναγκαιότητα ενός βιολογικου φίλτρου με μεγάλη επιφάνεια αποίκησης βακτηριδιων κρινετε απαραίτητη.
Το μακαρόνι έχει λίγες δυνατότητες αποικίας βακτηριδίων.
περισσότερες απο το μακαρόνι έχει το σφουγγάρι και περισσότερες απο το σφουγγάρι έχει το αστεράκι.
Το σφουγγάρι ειναι πολύ ικανό για μεγάλη αποικία βακτηριδιων στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οταν το βιολογικό φορτίο αυξηθεί τότε πάμε σε ποιο δραστικές και ακριβές λύσεις όπως το αστεράκι ή και υλικά σαν το efisubstrat.
Συμφωνώ με τον Γιάννη και να προσθέσω ότι το φίλτρο μπορεί να είναι όσο μεγάλο θέλουμε σε ογκο. Δεν υπάρχει όριο προς τα πάνω, παρά μόνο το όριο που βάζει ο χώρος που θα διαθέσουμε. Φυσικά δεν μιλάω για τον κυκλοφορητή που θα είναι ανάλογος με το ενυδρείο αφού δεν βάζουμε έναν κυκλοφορητή 3000 l/h σε ένα 60αρι ενυδρείο!!! Θα κάνει όλα τα αντικείμενα μέσα στο ενυδρείο να γυρίζουν μαζί με το νερό!!!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
20-02-05, 23:31
Tα αστερακια ειναι βιομπαλες?
Α δωσει καποιος καποιο σαιτ για αγορα,και 1βιομπαλα για ποσα λιτρα νερου κανει?
Τα siporax τι ειναι ?
Ας αναλυσει καποιος χριστιανος αυτα ,και τη ειναι η χρεισιμοτητα του καθενος?
Τα μεγάλα βιολογικά φιλτρά, σε όγκο και επιφάνεια φιλτραρίσματος, χρειάζονται αναλογικά και αρκέτο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του Αζώτου. Δηλαδή υπομονή ... :)
Tα αστερακια ειναι βιομπαλες?
Α δωσει καποιος καποιο σαιτ για αγορα,και 1βιομπαλα για ποσα λιτρα νερου κανει?
Τα siporax τι ειναι ?
Ας αναλυσει καποιος χριστιανος αυτα ,και τη ειναι η χρεισιμοτητα του καθενος?
Η χρησιμότητά τους είναι η επιφάνεια που προσφέρουν για να αποικιστούν απο βακτηρίδια που διασπούν την αμμωνία που παράγουν τα ψαράκια σου σε λιγότερο τοξικές ουσίες.
Ένα site για αγορά είναι το http://www.aquaristikshop.com/e_artikel/Sera_Siporax_1000_ml.htm
(η συγκεκριμένη σελίδα για το siporax)
Αντίστοιχα προϊόντα έχουν και άλλες εταιρείες εκτός της συγκεκριμένης, όπως π.χ. η JBL που έχω χρησιμοποιήσει και εγώ
www.jbl.de
Δεν λεω κουβεντα να γινεται, αλλα το ποστ ειναι πανω απο 2 μηνες που γραφτηκε...
Απο κει και περα λες
Τα μεγάλα βιολογικά φιλτρά, σε όγκο και επιφάνεια φιλτραρίσματος, χρειάζονται αναλογικά και αρκέτο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του Αζώτου. Δηλαδή υπομονή
Δηλαδη τα μικροτερα στρωνουν γρηγοροτερα?
Υπονοεις οτι ενα εξωτερικο φιλτρο 1000 λιτρων την ωρα θελει περισσοτερο χρονο απο ενα 500 λιτρων για να στρωσει, με το ιδιο βιολογικο φορτιο?
Κατι τετοιο δεν ισχυει. Μηπως εννοεις κατι αλλο?
Είμαι και γω περίεργος να μάθω....
Δεν μίλησα για την ρόη σε λίτρα ανά ώρα αλλά για τις διαστάσεις του "κάδου" του φίλτρου που εμπεριέχουν τα υλικά φιλτραρίσματος. Εάν λοιπόν ο όγκος των υλικων φιλτραρίσματος είναι συγκρίσημος μέ τον ελεύθερο όγκο του ενυδρείου, τότε ο κύκλος του Αζώτου καθυστερεί σημαντικά :o Αυτό το έχω επιβεβαιώσει και με δικά μου, επίπονα, πειράματα. Η ακραία αυτή περίπτωση τόσο μεγάλου φίλτρου εμφανίζεται όταν θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ μεγάλο φορτίο ψαριών σε περιορισμένο όγκο ενυδρείου. :!:
Τα ξαναλέμε,
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.