PDA

Επιστροφή στο Forum : Eνα ωραιο αρθρο/παρουσιαση


Tricky
15-02-05, 11:29
Γεια χαρα ,

αν και ακομα ειμαι στραβαδι για marine , διαβασα αυτο το αρθρο/παρουσιαση ενος ενυδρειου που μου φαινεται πως μπορει να βοηθησει αρκετους νεους , ειδικα απο εξοπλισμο κλπ

http://reefkeeping.com/issues/2005-02/totm/index.htm

Προσεξτε βιολογικο φορτιο ...αρκετα ψαρια.

Απο εξοπλισμο δεν συζηταμε , εμενα που ειμαι ασχετος μου φαινεται σαν πυρηνικο αντιδραστηριο !!

kangouras
15-02-05, 13:07
Ναι ναι !!! , το σκίμμερ που παρήγκειλε κάνει μόνο 1300 εύρεα
το κορμάκι μου να πουλήσω δε τα βγάζω τα λεφτα

kangouras
15-02-05, 13:08
και δεν ενοώ οτι συμφωνώ , ετσι.....

Για πυρινική φυσική να πάς , απο το Α θα ξεκηνίσεις όχι απο τη περιγραφή του αντιδραστήρα , απλά , δεν είναι για αρχάριους και ούτε καταλαβαίνω που μπορεί να βοηθήσει κάποιον ?

Discos
15-02-05, 13:21
Οντως το αρθρο ειναι φανταστικο. Καθε μηνα στο reefcentral το αμερικανικο φορουμ μονο για reef και αλμυρο νερο γενικα εχει απιστευτα αρθρα, καθε μηνα επιλεγουνε το καλυτερο ενυδρειο και αυτο συμβαινει εδω και 5 περιπου χρονια, ισως και παραπανω.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ FOROUM και οχι μονο που αποτελει το παγκοσμιο προτυπο για μιμηση. Οι ποιο "παλιοι" σερφαρουμε τακτικα εκει. Απεριωριστη εμπειρικη και οχι μονο γνωση.

Οσοι πιστοι προσελθεται:
Η διευθυνση του ειναι www.reefcentral.com και του μηνιαιου ηλεκτρονικου περιοδικου τους ειναι http://reefkeeping.com
Οτι καλυτερο για εμας, τα κοραλακια μας και τα ψαρακια μας. :D 8)

Υστ. Το ενυδρειο που ειδες δεν ειναι overstock σε καμοια περιπτωση και μαλιστα ειναι απο τα πρωτα ενυδρεια που με δικαιωνουν οτι δεν χρειαζεται το ενυδρειο να ειναι νταμαρι στον ζωντανο βραχο γιατι τα μειωνεκτηματα του ετσι ακυρωνουν τα πλεονεκτηματα του. Ετσι βλεπουμε ενα ενυδρειο με μετα βιας 50 κιλα ζωντανο βραχο και πολυ καλο skimming για 600 λιτρα νερο. Ειναι η νεα ταση αυτη, ο πολυς βραχος ΔΕΝ κανει καλο στο ενυδρειο.

Θελω και τα σχολια των αλλων θαλλασινων για αυτο. Παντως ξανα μανα...πολυ ομορφο ενυδρειο. :roll: :P

Discos
15-02-05, 14:00
Ναι ναι !!! , το σκίμμερ που παρήγκειλε κάνει μόνο 1300 εύρεα
το κορμάκι μου να πουλήσω δε τα βγάζω τα λεφτα

Να κανουμε πληστιριασμο να δουμε ποσα θα βγαλεις!! :D :D Προσεχτε ομως την επιλογη σκιμμερ με γνωμονα παραπανω λιτρα φιλτραρισματος απο οτι εχει.
http://www.schuran.com/seawater/hobby_abschaeumer_e.html

Theo
15-02-05, 14:30
Φανταστικο ενυδρειο.
Ο τυπος φαινεται να ξερει τι κανει και μπροστα στα 14 χρονια εμπειρια που εχει αισθανομαι πολυ πιτσιρικι.
Συμφωνω ομως απολυτα με την φιλοσοφια που ακολουθει και ακριβως τα ιδια πραγματα σχεδιαζω για το δικο μου(εκτος απο το πληθος ψαριων).
Ειμαι της γνωμης οτι τα ψαρια του ειναι πολλα για 600 λιτρα αλλα αντιστοιχα το σκιμμερ του ειναι αναλογα με το φορτιο και οχι αναλογα με τα λιτρα του. Ναι ειναι ακριβο το σκιμμερ του και στη θεωρια δεν ειναι καλο το overskimming αλλα νομιζω οτι οι περισοτεροι κανουμε underskimming. Διαλεγουμε σκιμμερ αναλογα τα λιτρα μας και μετα βαζουμε περισοτερα ψαρια απο οτι θα επρεπε και καταληγουμε να τα δινουμε τα λεφτα για να μπαλωσουμε προβληματα βαζοντας πολυ ανθρακα και phosphate remover και βιολογικα φιλτρα κλπ.

Πολυ ενδιαφερον για το βραχο.
Συντομα ελπιζω να αποκτησω ενυδρειο με τα ιδια λιτρα, εχω ηδη 50 κιλα βραχο και λογο οικονομικου δεν θα προσθεσω παραπανω βραχο οποτε σε κανα χρονο θα σας πω πως δουλεψε σ'εμενα. Νομιζω το προβλημα ξεκιναει οχι απο την υπερβολικη ποσοτητα βραχου γενικα αλλα οσο περισοτερο βραχο βαζει καποιος τοσο πιο δυσκολο γινετε να εχει αρκετη κυκλοφορια νερου στο βραχο ωστε να βλεπει τα πλεονεκτηματα. Αυτο που θελω να πω ειναι ειναι οτι 70 κιλα ειναι καλυτερα απο 50 κιλα αν μπορεις να εχεις την απαραιτητη κυκλοφορια. Αν ομως δεν μπορεις να δωσεις στα 70 κιλα την κυκλοφορια που χρειαζοντε τοτε τα 50 κιλα ειναι καλυτερα. Στα 2,5 χρονια που εχω το ενυδρειο εμαθα ποιος ειναι ο λαθος τροπος χρησης του βραχου και στο επομενο σκοπευω να ακολουθησω αυτο που λεει ο Discos που ακουγεται πιο σωστο.

Επισης πολυ ενδιαφερον που με απασχολει προς το παρων ειναι οι 16 φορες περιφορα του νερου απο το sump. Οταν εβαλα μεγαλυτερη αντλια για επιστροφη το σκιμμερ μου αρχισε να δουλευει καλυτερα. Υπαρχει καποιο μεγιστο η οσο περισοτερο τοσο καλυτερα?

Πολυ καλη περιγραφη αλλα το αρθρο κρυβει μερικες παγιδες για αρχαριους. Ο3 και ζεολιθοι ειναι πολυ επικυνδινα παιχνιδια. το Ο3 το σκεφτομε εδω και 2 χρονια και δεν βρηκα ακομα κουραγιο να βαλω. Θα προσπαθησω οτιδηποτε αλλο πρωτα, μεχρι και micron σακουλες, για να αποφυγω τη χρηση οζον.

Μακαρι μια μερα να γινει ετσι και το δικο μου ενυδρειο.( :lol: :lol: :lol: )

Tricky
15-02-05, 14:47
και δεν ενοώ οτι συμφωνώ , ετσι.....

Για πυρινική φυσική να πάς , απο το Α θα ξεκηνίσεις όχι απο τη περιγραφή του αντιδραστήρα , απλά , δεν είναι για αρχάριους και ούτε καταλαβαίνω που μπορεί να βοηθήσει κάποιον ?

Μαλλον λεει πολλα σε λιγες γραμμες , απλα φανταζομαι πως για καποιον που ξερει τι ειναι skimmer,sump,RO κλπ (και προτιθεται να πληρωσει για αυτα) ειναι ενας καλος οδηγος ...και το αισθητικο αποτελεσμα ειναι super...

εχω δει το τελευταιο καιρο ενυδρεια πανακριβα , με εξοπλισμο καλο που ομως το αποτελεσμα ηταν ψιλομαπα

επισης μου αρεσει που λεει το ατομο :
''The way I keep this tank IS successful, but I'm sure this isn't the only way or even the best way. It just works for me!''

Βασιλης

Discos
15-02-05, 15:47
Μαλλον λεει πολλα σε λιγες γραμμες , απλα φανταζομαι πως για καποιον που ξερει τι ειναι skimmer,sump,RO κλπ (και προτιθεται να πληρωσει για αυτα) ειναι ενας καλος οδηγος
Δεν ειναι απολυτο αυτο...Εαν η γνωση ειναι μονο επιφανειακη και νομιζεις πως τα ξερεις ολα...δεν ειναι καλος συνδιασμος. Και μην νομιζεις, ειναι δυστηχως ο κανονας και οχι η εξαιρεση.

επισης μου αρεσει που λεει το ατομο :
''The way I keep this tank IS successful, but I'm sure this isn't the only way or even the best way. It just works for me!''

Σωστος, φτανει να ξερεις με ποιες παραμετρους μπορεις να παιξεις και να αλλαξεις ετσι? Η τουλαχιστον να εχεις μια ιδεα με ποια εγγυημενα μπορεις να παιξεις. Οχι οτι μας ερχεται να το κανουμε, σορρυ που λεω πολλα για αυτο αλλα εχει τρομαξει το ματι μου κατα καιρους με αυτα που εχω δει και ακουσει, εαν γραψω τι εχω ακουσει και δει κατα καιρους θα περασω το reef volume σε μεγεθος και 1 και 2!!

Παραδειγμα: Νερο βρυσης για βαση στο θαλλασινο, φωτισμο 2 λαμπουλες 2 ετων και τα κοραλια σκοτωνουν, σκαβουν, οργωνουν και αναπτυσονται "οπως ποτε πριν". Εννοειτε πως το ενυδρειο δεν εχει καθολου προβλημα αλγης, ταιζει μια χαρα, και τα νιτρο-φωσφωρικα ειναι στο 0.
Αααααχχχχχχχχ αθανατη Ελλαδα.
Ωποτε...το πιασατε το νοημα. Προσοχη στα μουσια. +-7

kangouras
16-02-05, 09:04
Δίσκο , στο σεταπ που περιγράφεις πρόσθεσε και αλλαγές νερού κάθε τρίμηνο , + 2 έξτρα λάμπες +σαμπ+ρεφιούτζιουμ + Το ποιό για την πλάκα σκίμμερ που μπορόυσα να βρώ και με περιέγραψες στο έπακρο (βέβαια απο κοράλλια μόνο κάτι κουμπιά και μανητάρια (δεν σπέρνουν , μεγαλώνουν όμως ) ά βάλε και καμιά 15αριά είδη άλγης και νάμαι , Το σκίμμερ πλέον δουλέυει μόνο όταν θα βάλω συμπλήρωμα νερού (το βοηθάει το αντιχλώριο ) , αλλα και πάλι η μούργα που βγάζει είναι πολύ λιγότερη απο την αρχή , ο βράχος γεμίζει ζωή , τα ψάρια μιάζουν να τρώνε εμολουσιον για μπογιές και ακόμα ο πορφύρας (το ποιό ευπαθές απο ελληνικά σαλιγκάρια που έχω ) απολαμβάνει το πλούσιο σε βακτηρίδια περιβάλλον , Θα μου πείς ...και οι τούφες απο την τρίχοάλγη τι δουλειά έχουν ? , ε κάπως δεν πρέπει να τραφούν και οι 50+ ερημίτες που γυρνοβολούν μέρα νύκτα ? ακόμα , μυσίδες κοπί/αμφίποδα κ.α. μοιάζει να την βρίσκουν μέσα στη τριχιά , για κακή τους τύχη όμως τα βρίσκουν με τη σειρά τους και τα ψάρια , ταίζω δύο ή τρείς φορές τηγν εβδομάδα και μόνο κατεψιγμένη τροφή , Φιλαράκια ρίχνω μόνο στο ρεφιούτζιουμ για να ταίσω με απολύματα τις καλουέρπες

Σίγουρα το ενυδρείο μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο μηλαμε αλλα αν σκεφτείς ότι το έστησα με τα λεφτά που δίνει αυτός μέσα σε ένα χρόνο για αλλαγές νερού και σκεφτεί κάποιος ότι δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε βιολόγος σαν αυτόν για να χώνω κάθε μήνα 200-300 ευρό σε ρεύμα και αλάτι και μη μου πείτε ότι υπερβάλω , μόνο για κυκλοφορία νερού , καταναλώνει πάνω απο 100βατ/ώρα ή αλλίώς 2,4 κιλοβατώρες κάθε μέρα μόνο για να κινεί το νερό , βάλε άλλες 4κιλοβατώρες για λάμπες , άλλη μία για τα περιφεριακά (λέμε τώρα ότι έχει μόνο 200βατ θερμοστάτη ) βγάζει ένα σύνολο περίπου 8 κιλοβατώρες την ημέρα ??????????????????? μα ....... το σπίτι στο οποίο μένω μαζί με άλλα τρία άτομα (που κάνουν μπάνιο τακτικά ) και με το προαναφερθέν τανκ καταναλώνει 1,6-2,2 κιλοβατώρες την ημέρα , τα σκληρά που έχει (100 όπως λέει) απο τον Τσάμπαμαν να τα παίρνει κάνουν όσο ένα αυτοκήνιτο

Δε λέω , γαμώ τα αυτοκήνιτα οι φερράρι και οι λάμπο και οι Μπουκάτι , αλλα προτιμώ να συζιτάω για αυτοκήνιτα που και βλέπω στο δρόμο και υπάρχει περίπτωση να οδηγίσω όπως VW , A ROMEO , άντε και καμία Μερσεντές σε μερικά χρόνια
Μπορεί να φένομαι μισαλόδοξος αλλα το παρόν άρθρο μόνο για οφθαλμολαγνεία προσφέρεται και όχι σαν οδηγός του καινούριου χομπίστα

Αν κατα τη γνώμη μου έχει ένα καλό η όλη ιστορία είναι οτι το εν λόγο σάιτ , εν πολύς έκανε το ριιφκάλτσουρ γνωστό σε όλο το κόσμο ( απο κει μου μπήκε και μένα η ιδέα ) και το έχει μετατρέψει σε τρέντ της εποχής

Theo
16-02-05, 12:19
Kangoura εσυ ζητας mercedes αλλα ο τυπος μπορει να εχει ford fiesta και να οδηγαει απο Ολλανδια Γερμανια για τα κοραλια του.
Η Βενζινη και το ηλεκτρικο ειναι τζαμπα στην Ελλαδα σε συγκριση με τη βορεια Ευρωπη.
Ποσο εχουν οι 8 κιλοβατώρες και ποσο εχει ενα μπουκαλι ουισκι σε εναν καλο τραγουδιστη? η μηπως εκλεισαν τα κεντρα στην Ελλαδα επειδη ο κοσμος δεν εχει λεφτα?
Ομορφο ζωο η τιγρη ομορφο και η γατα αλλα δεν μπορουμε να ζηταμε τιγρη και να θελουμε να πληρωσουμε γατα. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι οι γατες η τα Damsels και τα μανηταρια δεν ειναι ομορφα ζωα.
Beauty is in the eye of the beholder.
Εγω προσωπικα μπηκα στο χομπι λογο της οφθαλμολαγνείας. Οταν πηγαινα να αγορασω φυτα για το γλυκο που ειχα πριν 7 χρονια ξοδευα πολλες ωρες μπροστα απο τα damsels στα μαγαζια. Ηταν ωραιο το reef του 17000λιτ. που ειδα στο Manchester, ωραιο και το DB9 παρκαρισμενο εξω απο το σπιτι του αλλα αυτη τη στιγμη που γραφω σταματαω για να κοιταζω το ενυδρειο μου που εχει μονο 2 damsels και μακροαλγη και στα ματια μου ειναι πολυ ομορφο.
Δοκιμασες να βαλεις φωτο απο το ενυδρειο σου και να δεις σε ποσους αλλους θα αρεσει? Εγω δεν εχω δει ακομα ενυδρειο που να μην μου αρεσε.
Ακομα και το ενυδρειο με τα νεκρα κοραλια που εχει καποιος φιλος εδω ηταν ωραιο ασχετα αν μου ανεβασε το αιμα στο κεφαλι λογο των νεκρων κοραλιων.


(Edit: Για να μην τα παρετε στραβα ορισμενα που ειπα. Φυσικα και διαφωνω και στο αντιθετο. Δηλαδη να μας πουλανε γατα και να την πληρωνουμε για τιγρη.)

Discos
16-02-05, 15:06
To ενυδρειο που ειδες ειναι ενα ενυδρειο που δεν ειναι απιθανο να γινει και σε εμας εδω στην Ελλαδα. Ο εξοπλισμος υπαρχει μεσω ιντερνετ σε καλες αναλογικα τιμες. Το προβλημα ειναι το στοκ και δυστηχως ενω ελλαδα ολο και κατι κουνιεται πια δεν υπαρχει θεληση για ανταλαγη κοματιων απο κοραλια. Εγω τωρα στο καινουργιο που ετοιμαζω εχω 4 ακροπορες, μια δικη μου και 3 νεα κοματια που μου εστειλε ο theo και το παλικαρι ειναι Αγγλια! Ευτηχως την εβγαλαν ολες καθαρη(μπραβο theo...παρολο που μου ηλθαν ψιλοπαγωμενα), και ετσι σε 1 χρονο-θελη και λιγη υπομονη, θα εχουν πιασει εαν ολα πανε καλα καποια σοβαρα μεγεθη.

Αλλα οταν καποιος που ξεκιναει ενα ενυδρειο ξερει οτι θα εχει καποιες οικονομικες λυσεις τοτε θα παει σε ποιο μεγαλο ενυδρειο απο αυτο που εμδεχομενος θα μπορουσε και ενω μπορει να αγορασει κανα κοραλι λιγοτερο απο τον μαγαζατορα θα παρει αρκετα παραπανω αναλωσιμα, chiller μεγαλυτερο, προσθετα, αλατια, τροφες κτλ. Οποτε ολοι βγαινουν κερδισμενοι, απλα μαθηματικα παιδια.

Για να καταληξω σε ενα οργανωμενο χομπι εαν γινει ποτε το δικο μας, θα υπαρχει χωρος και για τον οικονομικο χομπιστα αλλα και για αυτον που θα μπορει να δωσει και κατιτις παραπανω, δεν λεμε για ferrαri αλλα για ενα RX-8, Leon 20VT κτλ, με λιγο ζορι αρκετα παιδια μπορουν. Δηλαδη ενα ενυδρειο της ταξεως των 500 με 800 λιτρων με σωστο προγραμματισμο ειναι εφικτο. Τωρα αν πας σε ενυδρειο των 2000+ λιτρων τα θελει ο Καλατραβας σου...Γιατι εκει πας οντως σε Ferrariκο! :P :D

enzo
17-02-05, 19:31
Μετά από μια προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω θα ήθελα να αναφέρω ότι μου κάνει εντύπωση που κανένας δεν αναφέρεται στην συνολική κυκλοφορία του νερού. Βλέπουμε ότι στο συγκεκριμένο ενυδρείο υπάρχει συνολική κυκλοφορία νερού περίπου 15 φορές τα λίτρα του, όταν ακούμε συνέχεια ότι τα σκληρά απαιτούν τουλάχιστον x20 και αυτό με κεντρική κυκλοφορία και με κανέναν εσωτερικό κυκλοφορητή!
Στην ουσία αυτό ανατρέπει ας πούμε μία θεμελειώδη αρχή του ύφαλου και αποδεικνύει ότι κάθε ενυδρείο είναι μοναδικό και ότι μπορεί να έχει επιτυχία ακόμα και αν παραβιαστούν κάποιες <υποτιθέμενες> αρχές του reef.
Όλα αυτα με κάθε επιφύλαξη επειδή μία φωτογραφία μπορεί να πει πολλά μπορεί όμως να μη λέει και τίποτα, εννοώντας ότι δεν ξέρουμε την πορεία του συγκεκριμένου ενυδρείου στην πάροδο του χρόνου.

kangouras
17-02-05, 20:52
Σωστο κιάυτό

Βασικά 20Χ θέλουν κάτι ζίνιες , αλλα και το 15 δεν είναι μικρό νούμερο , πάντως όπως και να έχει , μόνο ένας κυκλοφορητής είναι δίκοπο μαχαίρι , ναι μέν περιορισμένα μέτταλα και προπέλες αλλα αν κάνει πως κολλάει/χαλάει και δεν το πάρει είδηση ...... άντε καλα

manosdr
17-02-05, 20:53
Είναι γνωστό ότι τα σκληρά και ειδικά τα SPS θέλουν πολύ κυκλοφορία.
Μία τιμή 20Χ τα λίτρα του ενυδρείου σωστά κατανεμημένα είναι καλή.Τώρα άν κάποιος έχει 15Χ και πάνε όλα καλά δεν ανατρέπει τίποτα αυτό. 8)

sps4ever(niktso)
18-02-05, 10:02
όταν ακούμε συνέχεια ότι τα σκληρά απαιτούν τουλάχιστον x20 και αυτό με κεντρική κυκλοφορία και με κανέναν εσωτερικό κυκλοφορητή!
Λυπάμαι αλλά οι πληροφορίες σου είναι λάθος. Απλά να αναφέρω ότι ο κορυφαίος κυκλοφορητής είναι εσωτερικός ενώ το 20x ισχύει στις περισότερες αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις.

Theo
18-02-05, 16:18
Νομιζω το ξεσκιζουμε το θεμα οταν μιλαμε για θεμελειώδη αρχες του reef
και ακομα περισοτερο οταν αναφερουμε σκετα νουμερα.
Αν καποιος εχει μετρησει την κυκλοφορια σε ενα φυσικο reef
ας μας πει ποση κυκλοφορια ειχε sto reef-wall, sto reef-crest, sto reef-flat kai sto reef-lagοon
μετα ας το συκρινει με καποιο αλλο φυσικο reef,
και μετα ας μου πει και μενα ποση κυκλοφορια να βαλω στο ενυδρειο μου
χωρις να ξερει τι βιοτοπο προσπαθω να μιμηθω, τι διαταξη βραχων εχω και χωρις καν να ξερει τι κοραλια θα εχω,
αν θα ειναι ******, αν θα ειναι LPS,
αν θα ειναι SPS απο το reef-wall, apo to reef-crest, apo to reef-flat η απο το reef-lagoon.
Αφου μου απαντησει καποιος τα προηγουμενα τοτε θα ρωτησω και γιατι να βαλω τοσο? πιο ειναι το μινιμουμ που χρειαζοντε?
Αν μου απαντησει και αυτο τοτε αυτος ο ανθρωπος εχει ξεπερασει το επιπεδο "κατ' εικονα και καθ' ομοιωση"

Ξερει δηλαδη καποιος εδωπερα για το παραπανω ενυδρειο οτι δεν γινετε με 10 φορες κυκλοφορια
αντι για 15 η ξερει οτι σε κανα χρονο το ιδιο ενυδεριο δεν θα χρειαστει 30 φορες κυκλοφορια αντι για 15???

Η θεμελειωδης αρχη ειναι οτι τα κοραλια χρειαζοντε κυκλοφορια νερου για διαφορους λογους.
Ολα τα νουμερα που αναφεροντε ειναι προτασεις/γνωμες/συμβουλες και οτιδηποτε αλλο εκτος απο θεμελειωδη αρχες!!!!!!!!

και να σημπληρωσω οτι αν καποιος μου πει νουμερο ας μου πει και αν αυτο το νουμερο πρεπει να ειναι σε μορφη stream, jet, χαοτικη κυκλοφορια, surge, low and high tides και με ποσες ωρες διαφορα τα tides.

ahar
18-02-05, 23:00
χωρις να ξερει τι βιοτοπο προσπαθω να μιμηθω, τι διαταξη βραχων εχω και χωρις καν να ξερει τι κοραλια θα εχω,
αν θα ειναι ******, αν θα ειναι LPS,
αν θα ειναι SPS απο το reef-wall, apo to reef-crest, apo to reef-flat η απο το reef-lagoon.

Πες τα ρε Theo....
Να γιάσει το στόμα σου (εεεεε τα δακτυλα σου) ..

Discos
19-02-05, 12:27
Kala milame oti me poroses...Kaftos logos! :idea:
Na prostheso mono pos san mia endixi pos o ligos braxos pou exei boithaei me aftin tin kikloforia na exei kalitera apotelesmata. 15x den einai ligo... Sigoura ola einai empirika alla den mporeis na valis kiolas 5x se ena reef, den ginetai. Tora epeidi poio pano ta pragmata sobarevoun giati milame gia poli kikloforia theli psaximo kai piramatismo.

P.s.Sorry no greek on keyboard for a couple of days... :oops:

Theo
24-02-05, 19:05
Ηταν πολυ αυθορμιτη η αντιδραση μου οχι επειδη διαφωνησα με καποιον η επειδη καποιος ειπε κατι λαθος αλλα επειδη ειναι πολυ ενδιαφερον το θεμα της κυκλοφοριας και μιλησα χωρις διπλωματια.
Εχοντας καποιο μικρο παρελθον με φυσικη η εκφραση "Θεμελιωδης αρχη" συνηθως συνοδευεται απο πολυ συγκεκριμενους και λεπτομερη κανονες.
Αυτο που ηθελα να τονισω ειναι οτι στην συγκεκριμενη περιπτωση μιλαμε για ολοκρηρο οικοσυστημα και οχι μονο για καποια φαση "δραση-αντιδραση" και απο τη φυση του το θεμα μπλεκει πολυ.
Παλι μου φαινεται δυσκολο να εκφρασω ακριβως αυτο που εχω στο μυαλο, αλλα το οτι ο τυπος πετυχε ενα πολυ ωραιο ενυδρειο με 15χ κυκλοφορια δεν γινετε αυτοματα κανονας. Μπορει να το πετυχω εγω(μακαρι) με 40χ μπορει και να το πετυχει και καποιος με 10χ και μπραβο του.
Το μονο που αποδυκνυει η παρουσιαση ειναι οτι το συγκεκριμενο ενυδρειο με 15χ εχει πολυ καλο αποτελεσμα αυτη τη στιγμη. Αν καποιος δοκιμασει το ιδιο με 15χ και δεν πανε καλα τα πραγματα δεν μπορει να πει οτι φταιει η παρουσιαση. Οπως ειπε ο enzo πιο πανω το καθε ενυδρειο ειναι μοναδικο. Επισης και οπως ειπαν τα υπολοιπα παιδια σαν γενικη γραμμη το 20χ ειναι καλο αλλα και παλι για ορισμενα συστηματα μπορει να ειναι λιγο ενω για αλλα πολυ.
Δεν εχω το ταλεντο του συγγραφαια αλλα πιστευω να ξεκαθαρισα καπως αυτο που εννουσα με το παραπανω ποστ.
Παντος δεν ειχα σκοπο να τρομαξω καποιον και να σταματησω τη συζητηση.

enzo
25-02-05, 08:06
Σε αυτο το σημειο επανερχομαι για να γραψω ακριβως αυτο που ειχα στο μυαλο μου απο την αρχη,ομως δεν εκφραστηκα σωστα και καλα εκανα και τις εφαγα :?
Μεχρι στιγμης ,τουλαχιστον εγω ,εχω δει ολα τα set up υφαλου με κεντρικη
και με εσωτερικη κυκλοφορια.Το συγκεκριμενο τρεχει επιτυχως μονο
με κεντρικη κυκλοφορια.
Και Ερωτω
Στο ενυδρειο υφαλου που θελω να στησω και ευελπιστω να φιλοξενησει και σκληρα,να βαλω εσωτερικη κυκλοφορια?
Ποσες φορες να ειναι η συνολικη κυκλοφορια?
Ποιοι οι λογοι οι οποιοι θα με οδηγησουν καποια στιγμη να αναβαθμισω την κυκλοφορια μου?
Υπαρχει σχεση αναλογιας βραχου και κυκλοφοριας νερου για οσο το δυνατον καλυτερη βιολογια και ποια ειναι αυτη?
Η δεν υπαρχει κατι συγκεκριμενο και ξεκινω κατι δικο μου και βλεποντας και κανοντας?

Ευχαριστω για την υπομονη σας

Theo
25-02-05, 16:50
Γεια χαρα enzo.
Χαιρομε που επανηλθες γιατι τα παραπανω δεν ηταν κραξιμο. Ηταν απλα καποια διαφορετικη γνωμη και αυτο ειναι το πρωτο βημα σ'αυτο το χομπι.
100 ατομα να μπουνε στη συζητηση θα δουμε 100 διαφορετικες αποψεις γιατι κανεις δεν μπορει να καλυψει ολες τις παραμετρους αλλα με την συζητηση ολοι μαθαινουμε κατι κανουριο και οσο πιο πολλα μαθαινει καποιος τοσο περισοτερο θα διαφωνει με αλλους. Και για να ξερεις τι να περιμενεις δεν προκειτε ποτε να βγαλουμε ακρη του στυλ τοση κυκλοφορια χρειαζεσαι. Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που το συζηταν αυτο το θεμα για χρονια και δεν εχουν καταληξει καπου. Απλα ιδεες και γνωμες ριχνουμε για το τι εχουμε η σχεδιαζουμε εμεις και απο κει και περα εσυ αποφασιζεις γιατι το δικο σου ενυδρειο θα ειναι μοναδικο οτι και να λεμε εμεις.
Για ανακαιφαλαιωση ειδαμε ενα πετυχημενο ενυδρειο με 15χ
Εγω ξεκινησα απο 10χ και εφτασα στο 40χ. δεν ειμουν καθολου ευχαριστημενος. αλαξα κυκλοφοριτες και εβαλα παλι γυρω στο 40χ με διφορετικο ειδος κυκλοφοριας ομως. Καλυτερα αυτη τη φορα αλλα και παλι δεν ειμαι απολυτα ευχαριστημενος.
Για το επομενο ενυδρειο μου καποιος φιλος/επαγγελματιας μου προτεινε 80χ.
Εγω θα ξεκινησω με 60 με την προοπτικη οτι οταν μεγαλωσουν τα κοραλια θα το ανεβασω στα 80(η παραπανω). (Μην ξεχνας οτι παραπανω ειδαμε 15χ).
Σ'αυτο το σημειο καποιος λογικα θα νομιζει οτι η τρελοι ειμαστε η δεν ξερουμε τι μας γινετε αλλα εδω ειναι που πρεπει να εμβαθυνει καποιος και να κανει τις ερωτησεις που εκανες.π.χ τι ρολο παιζει η κυκλοφορια? πως αλλαζουν οι αναγκες του ενυδρειου σε κυκλοφορια? κλπ.
Και συνεχιζω
Τα κοραλια χρειαζοντε κυκλοφορια για διαφορους λογους.
δεν μπορουν να κουνηθουν οποτε βασιζονται στο νερο να τα παει φαγητο αλλα και να τα καθαρισει απο βρωμιες.
Ενα σαρκοφυτο χρειαζετε αρκετα απαλη κυκλοφορια ισα-ισα να καθαριζει το mucus οταν αλαζει φλειο. Αυτος ειναι ο τροπος που καθαριζεται το σαρκοφυτο. Οι ακροπορες θελουν παραπανω κυκλοφορια γιατι εχουν κλαδια και μαζευεται πολυ περισοτερη χωλερα στη βαση απο τα κλαδια αλλα και γιατι τα κλαδια κοβουν σε μεγαλο βαθμο την κυκλοφορια. Ετσι αλλαζουν και οι αναγκες. Οταν ενα κοραλι μεγαλωνει εμποδιζει περισοτερο την κυκλοφορια οποτε η το κοβεις η του δινεις περισοτερη ροη.
Ακομα ομως και για τις ακροπορες δεν μπορει καποιος να πει με ακριβεια ποση κυκλοφορια. Ειχα 2 (διαφορετικες)ακροπορες σε 2 διαφορετικες θεσεις. Η μια θεση ειχε λιγη κυκλοφορια ενω η αλλη ειχε πολυ(γυρω στα 3000 λιτρα χτυπουσαν επανω στο κοραλι). Κανενα απο τα 2 δεν τα πηγαινε καλα. Τα αλαξα θεση μεταξυ τους και τωρα τα πηγαινουν καλα και τα δυο. Ναι μεν ακροπορες και τα δυο αλλα και μεταξυ τους οι ακροπορες εχουν διαφορετικες απαιτησεις. Αυτο που ειναι τωρα στη θεση με τα 3000 λιτρα αν μεγαλωσει κιαλλο θα θελει περισοτερη κυκλοφορια.
Με το 40χ που εχω δεν εχω αρκετη κυκλοφορια πισω απο τα βραχια.
Αν δεν εχεις αρκετη κυκλοφορια πισω απο τα βραχια μαζευεται χωλερα η οποια διασπαται σε αλλες χωλερες και σου χαλαει τη χημεια του νερου. Αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση θα ηταν καλυτερα να αλλαξω διαρυθμηση βραχου παρα να βαλω παραπανω κυκλοφορια. Αν δεις το ενυδρειο μου δεν θα καταλαβεις κατευθειαν για ποση χωλερα στο βραχο μιλαω αλλα αμα το πετυχεις σε φαση που κανω "reef-flush"(sorry δεν μου ερχετε η μεταφραση) θα τρομαξεις απο τη βρωμια που καθοταν πανω στα βραχια. Θα μου πεις αυτο που μετραει ειναι τα κοραλια να ειναι ενταξει και εχεις δικιο αλλα θα μπορουσα να γλυτωσω αρκετες ωρες συντηρησης αν ειχα καλυτερο aquascaping και καλυτερη κυκλοφορια.
Περι εσωτερικης και εξωτερικης κυκλοφοριας ο συνδιασμος των 2 ειναι το καλυτερο ΙΜΟ
Η εξωτερικη κυκλοφορια δηλαδη η
επιστροφη απο το σαμπ, και τα closed loops μπορουν να σου δωσουν μεγαλη κυκλοφορια και φαινοντε πολυ πιο ομορφα απ'οτι οι κυκλοφοριτες αλλα δεν ειναι flexible. Απο τη στιγμη που θα τα βαλεις δεν μπορεις να τα αλλαξεις ευκολα. Οι κυκλοφορητες δεν μου αρεσουν στο ενυδρειο αλλα σου λεινουν τα χερια σε πολλες περιπτωσεις.
μπορεις οτι ωρα θελεις να αλλαξεις θεση η διευθυνση της ροης η το μεγεθος της αντλιας η να προσθεσεις παραπανω κυκλοφορητες αν θελεις.
Καταληγεις ομως σε καποια φαση που εχεις 7-8 κυκλοφορητες σε μικρο ενυδρειο και αντι να βλεπεις κοραλια, βλεπεις κυκλοφορητες.
Στο δικο μου ηθελα closed loops αλλα το συζητησα με κοσμο και αποφασισα οτι θελω 2 επιστροφες απο το σαμπ για λογους ασφαλειας.Συν τους κυκλοφορητες μεσα στο ενυδρειο θα ηταν παραπανισιο να βαλω και closed loops.
Σε ζαλισα με το δικο μου ενυδρειο και ανεφερα μεγαλα νουμερα αλλα ειδες οτι γινετε και με 15χ. Γιαυτο ειπα οτι και τα παιδια που προτειναν 20χ σαν μεσο ορο για ξεκινημα δεν ειναι λαθος. Πρεπει ομως να το περιμενεις οτι μπορει να χρειαστεις και παραπανω απο 20χ η ακομα και λιγοτερο.
Αποκλειεται να καλυψα πληρως το θεμα(απλα ειπα τη γνωμη μου) οποτε ορματε και οι αλλοι για να ακουσω και εγω κιαλλες ιδεες που μπορει να με κανουν να αλλαξω τα σχεδια μου πριν στηθει το ενυδρειο. :D

enzo
26-02-05, 07:17
Στα closed loops Theo,χρειαζεται το ενυδρειο να τρυπηθει σε υψος χαμηλοτερο απο την υπερχειληση?
Εαν ναι,τοτε ειναι κατι που πραγματικα θα ηθελα να το αποφυγω.
Σε οποιοδηποτε ατυχημα,πχ σπασιμο σωληνα,θα αρχισουμε να κανουμε
κουπι :lol: [/b]

manosdr
26-02-05, 13:38
Συμφωνώ απόλυτα με τον Theo και θέλω να πώ στον enzo ότι για αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν κανόνες.Κάθε ενυδρείο είναι ένα διαφορετικό οικοσύστημα με διαφορετικές απαιτήσεις.Απλά από την μελέτη και από την
μικρή εμπειρία μου λέω ότι ένα ενυδρείο με απαιτητικά SPS θέλει πολύ
κυκλοφορία ενώ ένα άλλο με μαλακά μόνο ή και μερικά LPS θέλει μικρότερη κυκλοφορία.Υπάρχουν όμως και ιδιαιτερότητες στα κοράλια όπως
για παράδειγμα το bubble ενώ είναι LPS θέλει μικρή κυκλοφορία :roll:
Για να μην σε ζαλίσω όμως άλλο enzo το τί κυκλοφορία θα έχεις εξαρτάται
από τα είδη των κοραλιών που θα βάλεις.Απλά θα είναι καλό να μην αφήσεις μεγάλα τυφλά σημεία χωρίς κυκλοφορία όπως είναι η περιοχή πίσω από τον βράχο και γενικά να την κατανείμεις σωστά.Και βάζουμε στα
σημεία με μικρή ροή τα κοράλια που δεν θέλουν πολύ ροή και στα σημεία
που έχεις πολύ ροή βάζεις αυτά που θέλουν. :D