PDA

Επιστροφή στο Forum : Σοφοκλής 420 λίτρα

sofos76
24-09-13, 23:28
Πληροφορίες

Διαστάσεις: 170 x 45 x 55
Όγκος: 420 Λίτρα
Κατηγορία:
Φυτά: Όχι
Ψάρια / Άλλα είδη: 1 κιχλίδα (Εδώ θέλω την βοήθεια σας στην αναγνώριση της), 2 Oscar, 2 pleco (μωρά προς το παρόν)
Διακοσμητικά υλικά: χαλίκι , Πέτρες , Ναυάγιο
Φόντο: Αφίσα
Φωτισμός: 36w της Jbl Natur 9000k και μια 36w με μπλε φωτισμό
Διάρκεια φωτισμού: 12 ώρες
Φιλτράρισμα: 2 εξωτερικά Eheim – 2217 1000 λίτρα/Ώρα
Υλικά από κάτω προς τα πάνω στο ένα (Filter Wool , μπλέ σφουγγάρι , ενεργός άνθρακας , Filter Wool) και στο άλλο (Filter Wool, μπλε σφουγγάρι, Siporax, μπλε σφουγγάρι, Substrat, μπλε σφουγγάρι, Filter Wool)
Θερμοστάτης: 1x250w στην μια γωνία και 1x150w στην άλλη
Λίπανση: Όχι
Παροχή CO2: Όχι
Αεραντλία: 1 στη δεξιά πλευρά με χαμηλή ροή αέρα και μια στο κέντρο προς τα αριστερά με πιο έντονη ροή αέρα

Παράμετροι:

pH: 7,6 υγρό Jbl
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0 υγρά Tetra
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0,05 υγρά Jbl (αυτό μετά από 2 αλλαγές νερού (60%)σε 4 μέρες αύριο θα κάνω και άλλη. Ήταν πιο πάνω)
Νιτρικά (ΝΟ3):
Αλλαγές νερού:
Θερμοκρασία: 26
Άλλες πληροφορίες: Γενικά την ιστορία του ενυδρείου την έχω παρουσιάσει εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74308). Η επιλογή στο να μπουν τα Oscar και τα pleco είναι ότι λόγο το ότι στο ενυδρείο δεν θέλω να βάλω πολλά είδη ψαριών και δεδομένου ότι πάντα ήθελα να έχω ένα ενυδρείο με λίγα και μεγαλόσωμα ψάρια και ένα από αυτά ήταν τα Oscar, για αυτό και η αγορά τους (Επίσης θεώρησα ότι τα Oscar θα μπορέσουν στην κιχλίδα που και μεγάλη είναι αλλά και έχει μάθει τόσο καιρό να έχει ένα ενυδρείο για πάρτη της, ελπίζω να μην βιάστηκα). Αυτό που με ανησυχεί είναι τα αυξημένα νιτρώδη αλλά μόλις προχτές προμηθευτικά τα test. Πρέπει να κάνω και άλλα ? για νιτρικά και σκληρότητα ? (αν είμαι off topic θα ανοίξω νέο thread)
Φωτογραφία:

kgf12345
24-09-13, 23:34
βιαστηκες να παρεις ψαρια...

δεν ξερω τι εχεις κανει,παντως οι μετρησεις σου δειχνουν ενυδρειο που ειναι ακομα αστρωτο.πραγμα παραξενο με τοσα ψαρια τοσο καιρο...

τα προφιλ των ψαριων που αγορασες τα διαβασες καθολου?εχεις ιδεα σε τι μπλεκεις?:D

ChocolatePuma
24-09-13, 23:36
Εισαι ο ιδιος Σοφοκλης που χθες ειχε μια μόνο κιχλιδα και σημερα εχει δυο πλεκο και δυο οσκαρ;;;;;;;

nikolakis94
24-09-13, 23:48
Στην θεση σου θα κρατουσα μονο τα 2 οσκαρ αντε και εναν πλεκο.Θα επαιρνα και καμια ριζα και θα εκανα μια ωραια συνθεση για να δειχνει πιο φυσικο το ενυδρειο και θα εβγαζα αυτα τα πλαστικα.Φυτα οχι γιατι με τα οσκαρ δεν θα μεινει τιποτα.Οπως ειπε και ο kgf οι μετρησεις δειχνουν αστρωτο φιλτρο οποτε κοιταξε να παρεις μπολι απο καποιον γιατι με τα οσκαρ τους πλεκο και την κιχλιδα (της οποιας το ονομα μου διαφευγει αυτην την στιγμη) θα εχεις προβλημα.

sofos76
24-09-13, 23:51
βιαστηκες να παρεις ψαρια...

δεν ξερω τι εχεις κανει,παντως οι μετρησεις σου δειχνουν ενυδρειο που ειναι ακομα αστρωτο.πραγμα παραξενο με τοσα ψαρια τοσο καιρο...

τα προφιλ των ψαριων που αγορασες τα διαβασες καθολου?εχεις ιδεα σε τι μπλεκεις?:D

Ναι διάβασα σε τι πάω να μπλέξω. Αλλά όπως είπα και ποιο πάνω δεν θέλω ένα ενυδρείο με 5 ή 10 είδη ψαριών. Οπότε θεωρό και τα λίτρα μου είναι ικανοποιητικά για να συμβιώσουν τα oscar με άλλο 1-2 είδη και μου αρέσουν αρκετά σαν ψάρια.

Εισαι ο ιδιος Σοφοκλης που χθες ειχε μια μόνο κιχλιδα και σημερα εχει δυο πλεκο και δυο οσκαρ;;;;;;;

Καλή η απορία σου και εγώ το ίδιο θα ρώταγα στην θέση σου ;).
Ναι αυτός είμαι απλά εχτές για να μην γίνει πολύ κουραστικό το πρώτο μου post και κυρίως για να μην με ''κράξετε'' που βιάστηκα :p τα Oscar και τα pleco τα πήρα την επόμενη μέρα από την πρώτη αλλαγή του νερού και την συντήρηση των φίλτρων πριν 10 μέρες.

kgf12345
25-09-13, 00:04
προτεινω να τα δωσεις πισω ολα,να στρωσεις το ενυδρειο σου σωστα και μετα αν θες μεγαλα ψαρια,μπορεις να βαλεις ενα οσκαρ.

http://www.seriouslyfish.com/species/astronotus-ocellatus/

"An aquarium with base dimensions of 120 ∗ 60 cm (http://www.seriouslyfish.com/wp-admin/profile.php)? is just about big enough to house a single adult. Youʼll need something considerably larger if you want to keep it in a? pair (http://www.seriouslyfish.com/glossary/p/pair) or community (http://www.seriouslyfish.com/glossary/c/community) setting."

-------------------------
Ναι διάβασα σε τι πάω να μπλέξω.

δε νομιζω...
διαβασε αυτο

τα Oscar και τα pleco τα πήρα την επόμενη μέρα από την πρώτη αλλαγή του νερού και την συντήρηση τον φίλτρων πριν 10 μέρες.

πως ακριβως εκανες τη "συντηρηση" και την αλλαγη?γιατι εκει μαλον την εκανες...
Οπότε θεωρό και τα λίτρα μου είναι ικανοποιητικά για να συμβιώσουν τα oscar με άλλο 1-2 είδη και μου αρέσουν αρκετά σαν ψάρια.

σοφοκλη,μη με παρεξηγησεις που θα στο πω ωμα,αλλα πρεπει να στο πω γιατι το θεμα σου θα το διαβασουν και αλλοι καινουριοι στο χομπυ που ισως θελησουν να δοκιμασουν το ιδιο...

κιεγω θεωρω οτι στη μπανιερα μου μπορω να φιλοξενησω μια φαλαινα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι μπορω:rolleyes:

ασχετα απτο ζητημα του ενυδρειου σου που κατα τη γνωμη μου ειναι ακαταλληλο για τον αριθμο και κυριως το ειδος των ψαριων που θες να κρατησεις,
υπαρχει και το θεμα του φιλτρου σου,που φαινεται να ειναι αστρωτο.
μεχρι να μπολιασεις και να στρωσει το φιλτρο σου δεν θα επρεπε να υπαρχει τιποτα ζωντανο εκει μεσα.γιατι πολυ απλα βασανιζεται.(μιλαμε για νιτρωδη που προκαλουνε φρικτο θανατο)

μονος σου παραδεχτηκες οτι στο παρελθον εκανες λαθη(οπως οι περισσοτεροι απο μας) λογω ενθουσιασμου και αγνοιας.μην βιαζεσαι λοιπον να τα ξανακανεις.εχεις την ευκαιρια απο εδω μεσα με διαβασμα και βοηθεια απο χομπιστες,να στησεις ενα πολυ ωραιο ενυδρειο;)

οποτε μην κανεις βιαστικες κινησεις.

Alekos
25-09-13, 00:28
η κιχλιδα πρεπει να ειναι trimac.τωρα αν το εχεις 8 χρονια σε λειτουργια κατι παιζει με το νερο βρυσης.κοιταξετο.παντως τα μεγαλοσωμα ψαρια ειναι παρα πολυ ποιο ανθεκτικα απο τα μικροσωμα.αν ειχες κοινωνικο θα τα ειχες κλαψει ολα τα ζωντανα.τι ταιζεις??

kgf12345
25-09-13, 00:38
υποψιν,πως τα ΝΟ2 εφτασαν στο 0,05 μετα απο δυο αλλαγες 60% σε 4 μερες οπως γραφει παραπανω....

λογικοτατο ειναι αν εχουν γινει χοντρα λαθη.

το γεγονος ειναι οτι αυτες οι μετρησεις δειχνουν ενυδρειο αστρωτο.

σε ενυδρειο με στρωμενο φιλτρο πρεπει να εχεις 0 αμμωνια και νιτρωδη και μετρησιμα μονο τα νιτρικα(ΝΟ3).

το πιο πιθανο ειναι να εφταιξε οτι εκανες αλλαγες με νερο βρυσης(ουτε καν παλαιομενο)οποτε το χλωριο στο νερο και μαλον και η αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας επηρεασε τη βιολογια του φιλτρου σου.

ασχετα απτο ποιος ειναι ο λογος,το θεμα ειναι πως για τα ψαρια ειναι επικινδυνο.

sofos76
25-09-13, 00:39
προτεινω να τα δωσεις πισω ολα,να στρωσεις το ενυδρειο σου σωστα και μετα αν θες μεγαλα ψαρια,μπορεις να βαλεις ενα οσκαρ.

πως ακριβως εκανες τη "συντηρηση" και την αλλαγη?γιατι εκει μαλον την εκανες...

σοφοκλη,μη με παρεξηγησεις που θα στο πω ωμα,αλλα πρεπει να στο πω γιατι το θεμα σου θα το διαβασουν και αλλοι καινουριοι στο χομπυ που ισως θελησουν να δοκιμασουν το ιδιο...

κιεγω θεωρω οτι στη μπανιερα μου μπορω να φιλοξενησω μια φαλαινα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι μπορω:rolleyes:

ασχετα απτο ζητημα του ενυδρειου σου που κατα τη γνωμη μου ειναι ακαταλληλο για τον αριθμο και κυριως το ειδος των ψαριων που θες να κρατησεις,
υπαρχει και το θεμα του φιλτρου σου,που φαινεται να ειναι αστρωτο.
μεχρι να μπολιασεις και να στρωσει το φιλτρο σου δεν θα επρεπε να υπαρχει τιποτα ζωντανο εκει μεσα.γιατι πολυ απλα βασανιζεται.(μιλαμε για νιτρωδη που προκαλουνε φρικτο θανατο)

μονος σου παραδεχτηκες οτι στο παρελθον εκανες λαθη(οπως οι περισσοτεροι απο μας) λογω ενθουσιασμου και αγνοιας.μην βιαζεσαι λοιπον να τα ξανακανεις.εχεις την ευκαιρια απο εδω μεσα με διαβασμα και βοηθεια απο χομπιστες,να στησεις ενα πολυ ωραιο ενυδρειο;)

οποτε μην κανεις βιαστικες κινησεις.

Σε ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις αλλά και το link που μου έστειλες το είχα διαβάσει όπως και αυτό http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/astronotus_ocellatus.htm (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/astronotus_ocellatus.htm)

Τώρα να τα δώσω πίσω όπως λες εύκολα το λέμε αλλά δύσκολα πραγματοποιείται και μιλάω για την κιχλίδα κυρίως που η καημένη είναι μαζί μου τόσα χρόνια και αν έχει περάσει καν και καν.

Τα φίλτρα τα καθαρίζω με τον τρόπο (ευτυχώς αυτά ήταν από τα λίγα που ήξερα) που περιγράφετε και εδώ στο φόρουμ. Δηλ. αλλαγή ο υαλοβάμβακας και τα υπόλοιπα ελαφρύ ξέπλυμα με νερό ενυδρείου.

Ακόμα να προσθέσω ότι και στις 2 αλλαγές νερού που έχω κάνει έβγαλα όλες τις πέτρες και το άδειασμα έγινε με σκούπα βυθού. Το μόνο που βλέπω λάθος είναι ότι η αναπλήρωση έγινε και γινόταν πάντα κατευθείαν από τη βρύση.

Λέμε άστρωτο ενυδρείο το βλέπετε λογικό να είναι έτσι μετά από 8 και πλέον χρόνια λειτουργίας ??? και συντήρηση πάντα με τον τρόπο που περιέγραψα.
Μήπως και λέω μήπως γιατί πραγματικά δεν ξέρω, πρέπει να αλλάζω το βιολογικά υλικά γιατί έχουν δουλέψει τόσα χρόνια ? ή Μήπως πρέπει να συμπληρώσω στα είδη υπάρχοντα γιατί αυτά δεν είναι ικανά να ανταποκριθούν στα λίτρα μου ?

Ειλικρινά δεν σε παρεξηγώ αλλά μην με παρεξηγήσεις και εσύ και αντιστρέφω λοιπόν την ερώτηση σου εγώ θέλω να φιλοξενήσω 2 ή ένα Οσκαρ την κυχλίδα τις φωτό και 1ή2 πελκο...Σύνολο 3 με max5 συγκεκριμένα ψάρια (όχι 5 φάλαινες :wink: ) Πόσα λίτρα νερό θέλω λοιπόν για να το κάνω ?? 1000 ?? Εκτός και αν η κυχλίδα μου δεν είναι συμβατή με oscar εκεί όντως έχω θέμα

kgf12345
25-09-13, 00:44
το οσκαρ δεν ειναι συμβατο σχεδον με κανενα ψαρι.ουτε καν με τη διακοσμηση του ενυδρειου.πολλα δεν αφηνουν ουτε φυτα μεσα.εχουν αναφερθει και περιπτωσεις που σπανε τους θερμαντηρες γιατι δεν τους γουσταρουν στο ενυδρειο.

προκειται για ψαρι που μπορει να σπασει το ενυδρειο στην κυριολεξια.

τα 1000 λιτρα σου φαινονται πολλα?:Dγιατι σε πληροφορω πως δεν ειναι.
και δεν ειναι, οχι γιατι θα ηθελα ενυδρειο 1000λιτρα και δεν εχω,αλλα γιατι πραγματικα δεν ειναι πολλα οταν προκειται να βαλεις μεσα τον γιαγκουλα!:D

sofos76
25-09-13, 00:55
Φίλε μου είπα κάπου ότι είναι πολλά τα 1000 ??
Προφανώς ακόμα και 2000 λίτρα μπορεί να μην είναι πολλά εξαρτάτε πάντα το τι θες να κάνεις. Φυτά όπως είδες δεν έχω.
Δεν θεωρώ ότι έχω και κανα τεράστιο ενυδρείο προφανώς και δεν έχω απλά πιστεύω, μπορεί λανθασμένα, ότι για σύνολο 3 κιχλίδες είναι απλά ικανοποιητικό.
Τεσπα
Αυτό που με καίει όμως είναι το νερό και τα φίλτρα... Τι να κάνω να βάλω μπόλι ?? να βάλω νέα βιολογικά ? να προσθέσω βιολογικό υλικό ??? να κάνω και άλλα τεστ για άλλες παραμέτρους ? τι ?

Τάισμα δίνω φυλλαράκια της Tetra για κιχλίδες και μια ταμπλέτα για τα πελκο

υποψιν,πως τα ΝΟ2 εφτασαν στο 0,05 μετα απο δυο αλλαγες 60% σε 4 μερες οπως γραφει παραπανω....

Τα ΝΟ2 όπως λέω έπεσαν ήταν 0,1 πριν τις αλλαγές.. Αλλά και πάλι ακόμα είμαι ψηλά

kgf12345
25-09-13, 01:15
εγω αυτο θα εκανα.μπολι.
μεχρι να βεβαιωθεις παντως οτι τα φιλτρα σου εχουν στρωσει,ταισμα ελαχιστο μια φορα μερα παρα μερα.

τα πολλα σφουγγαρια που εχεις θα τα εβγαζα και θα εβαζα περισσοτερο σιποραξ η substrat η ελαφροπετρα.

μετρησεις συνεχισε να κανεις τακτικα για να βλεπεις τι γινεται στο νερο.

platy
25-09-13, 01:27
Εχεις ενα ενυδρείο στην κατοχή σου με πολυ ωραίες διαστάσεις που με λιγη δουλιτσα μπορεί να γινει κόσμημα...θα σου επισημάνω επιγραμματικα μερικα πραγματα κ αν θες τα κάνεις...

α) αλλάζεις το φοντο με μαυρο χαρτονι (παραπανω απο ενα ,βαλμενα διπλα διπλα προφανως για να φτασει)

β) βγαζεις ΟΛΑ τα ψευτικα διακοσμητικα και προσθέτεις μερικες πετρες ή και ξύλα-ριζες

γ) αν εχεις αντοχη..αλλάζεις και το χαλίκι....

δ) τα φίλτρα σου δεν δικαιολογείται να ειναι άστρωτα εκτός αν τα τεστ νερου τα κάνεις λάθος ή ειναι ληγμένα....το ενα απο τα 2 φίλτρα γέμισε το Σίποραξ και ελαφρόπετρα και ασε μονο ενα σπογγο ίσα ισα να κρατάει τα χοντρα....το 2ο φιλτρο γεμισε το μονο με σφουγγάρια....μπορεις να επιλεξεις να συνδεσεις τα φιλτρα σε σειρά (να λειτουργουν και τα 2 μαζι με κοινους σωληνες) ή το καθενα ξεχωριστά...

ε) Φτιάξε την ψαροσύνθεση σου...τα ψάρια ταλαιπωρούνται και ας νομιζεις εσυ οτι θα τα ευχαριστήσεις...ΔΏΣΤΑ οσο εινια νωρίς και επιλογες για ΜΕΓΑΛΕΣ κιχλίδες εχεις άπειρες ;)

ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ και καλη συνεχεια απο μενα

Alekos
25-09-13, 03:31
τι εχει η ψαροσυνθεση του???

slight
25-09-13, 07:31
Ψάρια που θέλουν 1000+ λίτρα.

ChocolatePuma
25-09-13, 07:41
Ψάρια που θέλουν 1000+ λίτρα.

+1000!

Σύντομος και περιεκτικος!

Alesadro
25-09-13, 07:56
Το παρουσιαζεται λες και προκειται για κανενα τερας
Μεχρι γιαγκουλα το γραψατε και οτι θα σπασει το ενυδρειο
Εγω ειχα οσκαρ πολλα χρονια και ποιο ησυχο ψαρι δεν εχω δει
max size 30-35 cm (ετσι ειναι τα τερατα?)
Δεν σας αρεσουν τα μεγαλα τα ψαρια αλλα ας μην γραφουμε οτι θελουμε

Γιώργος Κ
25-09-13, 08:00
Ωραια ειναι τα μεγαλα ψαρια αλλα "απαιτουν" και μεγαλα ενυδρεια!!

Alesadro
25-09-13, 08:08
Ωραια ειναι τα μεγαλα ψαρια αλλα "απαιτουν" και μεγαλα ενυδρεια!!

Συμφωνω οτι θελουν μεγαλα ενυδρεια
Το ενυδρειο του φιλου πιστευω ειναι καλο για δυο οσκαρ (για ενα ακομη καλυτερο)
Το πλατος του ενυδρειου με χαλαει θα το ηθελα μεγαλυτερο
Το ενυδρειο χρειαζεται ξεμπουκωμα να εχουν χωρο τα ψαρια για κολυμπι

Γιώργος Κ
25-09-13, 08:24

"An aquarium with base dimensions of 120 ∗ 60 cm (http://www.seriouslyfish.com/wp-admin/profile.php)? is just about big enough to house a single adult. Youʼll need something considerably larger if you want to keep it in a? pair (http://www.seriouslyfish.com/glossary/p/pair) or community (http://www.seriouslyfish.com/glossary/c/community) setting."

Συμφωνω οτι θελουν μεγαλα ενυδρεια
Το ενυδρειο του φιλου πιστευω ειναι καλο για δυο οσκαρ (για ενα ακομη καλυτερο)
Το πλατος του ενυδρειου με χαλαει θα το ηθελα μεγαλυτερο
Το ενυδρειο χρειαζεται ξεμπουκωμα να εχουν χωρο τα ψαρια για κολυμπι
Προφανώς δεν εισαι μακρια απο το παραπανω αρα δεν υπαρχει λογος διαφωνιας! Ολοι το ιδιο λενε ...
Ισως σχολιαζεις τον τροπο που ο καθενας λεει τη γνωμη του αλλα αυτο ειναι κατι που ο καθενας αποφασιζει για τον εαυτο του - αρκει να ειναι σε καποια ορια και να μη τα ξεπερναει ...
Συμφωνα με τα παραπανω δε καταλαβαινω το παρακατω "ξεσπασμα" ...

Alex_Salonica
25-09-13, 08:26
mod note: Υπενθύμηση: Η χρήση πολλαπλών λογαριασμών από ένα χρήστη δεν επιτρέπεται

stanlee
25-09-13, 08:42
Καλημέρα και από μένα στην παρέα!
Σόφο ότι σου λένε οι φίλοι και συνχομπίστες πίστεψέ με το λένε για το καλό σου και για το καλό των ψαριών σου!Όλοι μας κάναμε λάθη και απ αυτά μάθαμε...

Ξέρω τι σημαίνει ενθουσιασμός αλλά ρε συ έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς και πρέπει να προσέχουμε....για τη ψαροσύνθεσή σου δεν γνωρίζω και πολλά αλλά μιας και σου αρέσουν ψάρια με δυνατό χαρακτήρα γιατί δεν δοκιμάζεις AFRIKA...το ενυδρείο σου έχει πολύ καλές προδιαγραφές και άνετα θα γινόταν ένα πανέμορφο νταμαράκι με πανέμορφα ψαράκια...αν δεν σου κάνει κόπος διάβασε κανα αφρικανικό ποστ(Κλεόβουλίτικο αχαχαχα:D:D:D)και θα με θυμηθείς......!!!

Κλεόβουλος
25-09-13, 08:55
μιας και σου αρέσουν ψάρια με δυνατό χαρακτήρα γιατί δεν δοκιμάζεις AFRIKA...το ενυδρείο σου έχει πολύ καλές προδιαγραφές και άνετα θα γινόταν ένα πανέμορφο νταμαράκι με πανέμορφα ψαράκια...αν δεν σου κάνει κόπος διάβασε κανα αφρικανικό ποστ(Κλεόβουλίτικο αχαχαχα:D:D:D)και θα με θυμηθείς......!!!

επ...εδώ είμαστε :) http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=116

stanlee
25-09-13, 09:00
αχ Σοφο αφού μας πήρε πρέφα ο Κλεόβουλος σε βλέπω να γίνεσαι Μασάι και συ!!!!!
ΑΑΧΑΧΑΧΑ πλάκα κάνω!Αλλά αν θέλεις να ασχοληθείς με Αφρική έχεις την ευκαιρία να μάθεις απ τον καλύτερο(κομπλιμέντο)

nazgul
25-09-13, 09:00
επ...εδώ είμαστε :smile: http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=116

Πεταχτηκε ρε! :D

Kostas12
25-09-13, 09:32
Εάν κρατήσεις όλα αυτά τα ψάρια τα φίλτρα σου δεν θα επαρκέσουν αργότερα, τα Oscar θέλουν πολλά λίτρα, καλή φίλτρανση και τον χώρο τους δηλαδή να υπάρχουν κρυψώνες φρόντισε να διαμορφώσεις έτσι το ενυδρείο σιγά σιγά ώστε να δώσεις στα ψάρια τον δικό τους χώρο.
Κάνε αυτό που είπαν τα παιδιά βγάλε όλα τα ψεύτικα διακοσμητικά και βάζε σιγά σιγά αληθινά φυτά.

kgf12345
25-09-13, 09:50
Το παρουσιαζεται λες και προκειται για κανενα τερας
Μεχρι γιαγκουλα το γραψατε και οτι θα σπασει το ενυδρειο
Εγω ειχα οσκαρ πολλα χρονια και ποιο ησυχο ψαρι δεν εχω δει
max size 30-35 cm (ετσι ειναι τα τερατα?)

βρε alesandro,ειπα τιποτα διαφορετικο?
τις απαιτησεις των ψαριων δεν τις βγαζω εγω απτο κεφαλι μου.ευτυχως υπαρχουνε εγκυρες σελιδες βασισμενες σε χρονια παρατηρησεων απο χομπιστες και επιστημονες.

σκεψου να μην υπηρχανε τι θα ακουγαμε και τι θα γινοτανε:rolleyes:

ποιος ειπε οτι δεν μας αρεσουν τα μεγαλα ψαρια?κιεμενα μου αρεσουνε.αυτα που θελω να βαλω χρειαζονται 700+ λιτρα ενυδρειο και υψος απο 65 εκατοστα και πανω.
θα μπορουσα ναχω παρει κιεγω ενα 400λιτρο η 500λιτρο και να τα βαλω τωρα.δεν ειναι δυσκολο να βρω τετοιο ενυδρειο.ειδικα τωρα που πουλιουνται αβερτα.

το θεμα ειναι τι γινεται μετα...
τα μεταξωτα βρ...α θελουν και επιδεξιους κ....:D

ο σοφοκλης κρατησε ενυδρειο 400λιτρο 10 χρονια με 30+ μεγαλα ψαρια και του πεθανανε ολα εκτος απο 1.και πανω που παει να "στρωσει" και να ξεκινησει παλι σωστα αυτη τη φορα,ειναι κριμα να του πουμε οτι στα 400 λιτρα βαζει οτι θελει ανετα,αφου δεν ισχυει αυτο.

το οτι κρατησες εσυ οσκαρ και ητανε ησυχο δε σημαινει οτι ειναι ολα τα οσκαρ ιδια.ουτε ξερουμε αν επαιξαν ρολο οι συνθηκες που το ειχες στη συμπεριφορα του,αφου δεν ξερουμε τιποτα για το ενυδρειο .

οποτε τωρα,ποιος λεει οτι θελει?:rolleyes:

δηλαδη για να πουμε ενα ψαρι "τερας" (λογω μεγεθους), τι μεγεθος πρεπει να φτανει?το εναμιση μετρο?για το 400λιτρο που θελει να το βαλει,και μαλιστα ζευγαρι και μαζι με δυο πλεκο,οπως και να το κανουμε δεν χωρανε.η θα σκοτωθουνε η θα ψοφησουνε.

ουτε επαρκης φιλτρανση υπαρχει για τοσα μεγαλα ψαρια.

φαντασου σε εναμιση μετρο ενυδρειο δυο ψαρια απο 35 εκατοστα το καθενα,μια αφρικανα 25 εκατοστα,και δυο πλεκο που φτανουν ανετα τα 40 εκατοστα ο καθενας....

πως να το κανουμε τωρα δηλαδη,να συμφωνησουμε σωνει και καλα μαυτο,για να μην κακοκαρδισουμε καποιον που του αρεσουν τα μεγαλα ψαρια?:rolleyes:

Nick74
25-09-13, 14:22

βασικα μας αρεσουν τα ευτυχισμενα ψαρια.
Με το να τα φυλακιζουμε σε 5 τζαμια ηδη τους στερουμε την ελευθερια τους, αλλα αλλο να τα βαλεις σε ενα κελι μπουντρουμι κι αλλο σε ενα κελι επαυλη.
Στην πρωτη περιπτωση κανεις δε θα ηθελε να ζησει, ενω τη δευτερη καποιος αρκετα τεμπελης θα την προτιμουσε απο την ελευθερια του (ευτυχως τα ψαρια μαλλον δειχνουν να ανηκουν σε αυτη την κατηγορια και προτιμανε την καλοπεραση και την ασφαλεια και την απουσια θηρευτων)
Τωρα οσον αφορα τα μεγεθη, ο καθε ενας εχει το γουστο του, αλλα γενικα αυτο που μας αρεσει ειναι τα μεγαλα ενυδρεια, αν και βρισκω καπως αδοκιμο το αν μπορει να θεωρηθει ποτε ενα ενυδρειο μεγαλο, αφου σε σχεση με ενα βιοτοπο ειναι παντα ενας μικροσκοπικος χωρος, αλλα οπως και να χει το καθε ψαρι εχει δικαιωμα τουλαχιστο ενα χωρο να μπορει να κινηθει και να στριψει σωστα.
Ο γενικος κανονες που λεει το μεγεθος ψαριου Χ 10 ως ελαχιστο μηκος ειναι νομιζω (και ελπιζω) αρκετα σωστος.
Στην περιπτωση ενος οσκαρ σε 400ρακι ηδη γινεται 50% εκπτωση σε αυτο τον κανονα (που προσωπικα θεωρω λαθος τακτικη, αλλα στα μεγαλα ψαρια δυστυχως ακομα "επιτρεπονται" τετοιες εκπτωσεις) αλλα μη παμε και στο αλλο ακρο των μαυρων εποχων.
Εδω κοιταμε πως να ανεβασουμε τον πηχη στο χομπυ, δε σκαβουμε λακους για να τον θαψουμε, διαφορετικα βαλε κι ενα καρχαρια και αν δε χωραει πριονισε του λιγο την ουρα

Alekos
25-09-13, 14:45
βρε παιδιά τη τραλαλούμ είναι αυτό?άλλαντ'άλλων λέτε:ποια φυτά να βάλει αληθινά(2-3μέρες ζωή)τι τέρατα και γίγαντες λέτε(για oscar δε μιλάμε?1 ψαράκι των 30-35εκ είναι και αθώο)
όσοι σου γράφουν κρατάνε μικρά ψάρια και έχουν τη γνώμη τους.σωστό να την ακούσεις όχι απαραίτητο να την δεχτείς!!!
τα ψάρια που έχεις λόγο του ότι είναι μικρά ακόμα μια χαρά θα περάσουν για αρκετό καιρό στα λίτρα που τα έχεις.αργότερα βλέπουμε.πάντως με φυλλαράκια κιχλίδα δεν ταίζουμε για ευνόητους λόγους!
όσοι λέτε για τέρατα που να δείτε-πιάσετε κανένα του μέτρου να δω τι θα πείτε!!!:D:D:D

kixlidatos
25-09-13, 14:59
Φιλε sofos 76 το βιολογικο υλικο που εχουν τα φιλτρα σου,ειναι πολυ λιγο,Θα σου προτεινα να βγαλεις ανθρακα βαμβακια κτλ,και να τα αντικαταστησεις με βιολογικο υλικο.Θα δυναμωσει πολυ η βιλογια μεσα στο ενυδρειο σου.

Κατα τα αλλα συμφωνω και εγω οτι τα λιτρα και το υψος ειναι λιγα γιαυτα τα ψαρια.Οπως σου προταθηκε και πιο πανω,ειναι πολυ καταλληλο για αφρικανικο.

Γιώργος Κ
25-09-13, 15:03
τα ψάρια που έχεις λόγο του ότι είναι μικρά ακόμα μια χαρά θα περάσουν για αρκετό καιρό στα λίτρα που τα έχεις.αργότερα βλέπουμε.
Προσωπικα δε θα επαιρνα ενα σκυλακο (πχ) με την λογικη αργοτερα βλεπουμε ... Ακομα και να ειχα σκοπο να το μεγαλωσω και να το δωσω δε θα ημουν καθολου σιγουρος αν ο επομενος που θα το παρει θα του παρεχει τη ζωη που του παρειχα εγω ... Μερικοι εκτος των αλλων συνδεονται με τα ζωντανα τους και το ... Βλεπουμε ... Για μενα ειναι μια προσεγγιση που μπορει να ταλαιπωρησει και εμενα αλλα και το ζωντανο μου!
Το ιδιο αισθανομαι και για τα ψαρια και με αυτη τη λογικη παροτρυνω και τους αλλους να σκεφτουν το μελλον ...

bloskas
25-09-13, 15:06
το ενα απο τα 2 φίλτρα γέμισε το Σίποραξ και ελαφρόπετρα και ασε μονο ενα σπογγο ίσα ισα να κρατάει τα χοντρα....το 2ο φιλτρο γεμισε το μονο με σφουγγάρια...

με ποιο σκεπτικο να το κανει αυτο?.. :smt102 θα ξεχασουμε και αυτα που ξεραμε..

sofos76
25-09-13, 15:13
Είναι αρκετές οι απαντήσεις σας και σας ευχαριστώ για αυτό.
Πολλές από αυτές με βοήθησαν αλλά και πολλές με μπέρδεψαν.

Ας προσπαθήσω να πάρω ένα – ένα με σειρά προτεραιότητας.

Το πρώτο που με απασχολεί είναι η ποιότητα του νερού μου αυτή τη στιγμή, γιατί έχω ανεβασμένο ΝΟ2.
Από τις απαντήσεις σας μπήκα σε σκέψεις και κοίταξα την ποσότητα των βιολογικών υλικών που υπάρχουν μέσα στα φίλτρα μου, και κατέληξα στο εξής συμπέρασμα.
Τα 290γραμάρια siporax που έχω στο φίλτρο είναι πολύ λίγο για τα λίτρα μου, απαιτεί (σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή) το λιγότερο την διπλάσια ποσότητα. Οπότε σήμερα κιόλας θα προσθέσω άλλο ένα κουτί siporax (δεν ξέρω μήπως πρέπει να βγάλω το παλιό και να πάρω 2 κουτιά, δεδομένου ότι το παλιό έχει δουλέψει τόσα χρόνια) . Μετά από 7-10 μέρες θα δω τι θα κάνω και με το Substrat αν το αλλάξω πάλι με Substrat ή με ελαφρόπετρα όπως μου λέτε (δεν ξέρω τι είναι καλύτερο) γιατί αν κατάλαβα σωστά δεν πρέπει να τα αλλάξω όλα με τη μια.
Να πάρω και άλλα τεστ ?? π.χ για σκληρότητα ? γιατί όλα τα τεστ που έχω τα πήρα πριν 4 μέρες και καταλαβαίνετε μην δίνω αβέρτα 15ευρα. Αν απαιτείται πάλι θα το κάνω.

Πάμε τώρα στον αμέσως επόμενο σκοπό μου.

Είναι να μπορέσω να δώσω στην κυχλίδα μου. (trimac όπως μου είπε ο Αλέκος και τον ευχαριστώ, όντως κοιτώντας τις φωτογραφίες και από ότι είδα στο διαδίκτυο και συγκρίνοντας το και με το πώς ήταν παλιότερα όταν την είχα πάρει μικρή αυτή πρέπει είναι). Να της δώσω το καλύτερο περιβάλλον και κάνα 2-3 κατοίκους ακόμα.
Οπότε δεδομένου το ότι μου αρέσουν τα oscar και από όσα είχα διαβάσει και στα link που μου στείλατε θεώρησα ότι το ενυδρείο μου είναι οριακό (όχι απαγορευτικό) για 2 oscar. Εξηγώ γιατί το λέω αυτό, σύμφωνα λοιπών με αυτό
http://www.seriouslyfish.com/species...tus-ocellatus/ (http://www.seriouslyfish.com/species/astronotus-ocellatus/)

Για ένα oscar θες ενυδρείο 120cm για 2 ή για κοινότητα κάτι σημαντικά μεγαλύτερο.
Δεν θεωρείτε ότι τα +50cm του δικού μου ενυδρείου καλύπτουν αυτό τον κανόνα ??
Δεν λέει κάπου 2πλασιο γιατί τα 1000+ λίτρα που μου λέτε κάπου εκεί είναι.
Η επιλογή των pleco ήταν απλή, αλλού κινούνται οι κυχλίδες αλλού τα plecoμέσα στο ενυδρείο (ίσως μόνο ένα να είναι το ιδανικό)
Να δεχτώ ότι ναι βιάστηκα και τα πείρα πριν κάνω τα τεστ στο νερό αλλά αφού όλο αυτό το διάστημα η κυχλίδα μου δεν είχε πρόβλημα θεώρησα (λανθασμένα) ότι το νερό είναι εντάξει.
Λέμε και συμφωνούμε όλοι ότι τα oscar θέλουν καλό φιλτράρισμα.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή των φίλτρων μου το κάθε ένα είναι για 600 λίτρα νερό … Εγώ λοιπόν που έχω 2 δεν υπερκαλύπτω αυτή την ανάγκη ?? Στην τελική να βάλω περισσότερα υλικά μέσα ή άντε στην χειρότερη να πάρω και άλλο φίλτρο.

Πάμε τώρα στην διακόσμηση

Όλοι μου λέτε να βγάλω τα πλαστικά.. Οπότε συμφωνώ και εγώ έξω.
Μετά όμως το απόλυτο μπέρδεμα. Άλλοι μου λέτε βάλε φυτά άλλοι πάλι ότι τα oscar δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, τελικά να βάλω ή όχι. Άλλοι πάλι μου λέτε ότι θέλουν χώρο για κολύμπι και άλλοι και άλλες πέτρες και ξύλα για κρυψώνες. Τελικά να πάρω πέτρες και ξύλα ή όχι.

Τελειώνοντας όταν είπα ότι κράτησα το ενυδρείο για 10 χρόνια με 30 ψάρια ποτέ δεν είπα ότι ήταν όλα μεγαλόσωμα και ότι τα είχα όλα 10 χρόνια.
Αυτό που είπα ήταν ότι όταν το έστησα είχα βάλει ψάρια μόνο από το petshop που προμηθεύτηκα τον εξοπλισμό μου, οπότε και ο άνθρωπος μου είχε δώσει καλές οδηγίες, για τα πόσα αλλά και τι είδος ψαριών θα βάλω μέσα. Τα προβλήματα άρχισαν μετά τους 8 μήνες που λανθασμένα θεώρησα ότι τα έμαθα όλα και έβαζα και άλλα ψάρια χωρίς να κοιτάω πόσο μεγαλώνουν και αν είναι συμβατά με τα υπόλοιπα του ενυδρείου. Για αυτό και τώρα είπα 3 μεγαλόσωμα και τέλος τίποτα άλλο.

Ουφ ελπίζω να τα είπα όλα και συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θα περιμένω και τις δικές τοποθετήσεις για να μπορέσω και εγώ να βγάλω τα καλύτερα συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνω τελικά γιατί θεωρώ από τις προηγούμενες απαντήσεις σας σε κάποιους τομείς έβγαλα κάποια καλά συμπεράσματα αλλά και σε κάποιους άλλους τομείς μπερδεύτηκα πχ διακόσμηση

nikolakis94
25-09-13, 15:15
Αυτο που εχεις να κανεις ειναι να προσθεσεις βιολογικο υλικο και στα 2 φιλτρα ωστε να εχεις μια γερη βιολογια.Φυτα ΔΕΝ βαζεις με τιποτα μεσα.Βγαζεις τα πλαστικα απο μεσα, αν δεν εχεις, βρισκεις μερικες ωραιες πετρες περνεις και 1-2 ωραιες ριζες και κανεις ενα ωραιο στησιμο που να δειχνει φυσικο.Συχνες αλλαγες νερου και τροφη σε στικς για κιχλιδες.Η trimac και οι pleko φευγουν φυσικα.

Alekos
25-09-13, 15:17
Προσωπικα δε θα επαιρνα ενα σκυλακο (πχ) με την λογικη αργοτερα βλεπουμε ... Ακομα και να ειχα σκοπο να το μεγαλωσω και να το δωσω δε θα ημουν καθολου σιγουρος αν ο επομενος που θα το παρει θα του παρεχει τη ζωη που του παρειχα εγω ... Μερικοι εκτος των αλλων συνδεονται με τα ζωντανα τους και το ... Βλεπουμε ... Για μενα ειναι μια προσεγγιση που μπορει να ταλαιπωρησει και εμενα αλλα και το ζωντανο μου!
Το ιδιο αισθανομαι και για τα ψαρια και με αυτη τη λογικη παροτρυνω και τους αλλους να σκεφτουν το μελλον ...
τα μεγάλα ψάρια τα παίρνουμε μικρά για οικονομικούς λόγους αλλά πάντα με τη προυπόθεση ότι είμαστε έτοιμη για ακόμα μεγαλύτερο!!!!
π.χ.τα cichla που έχω τα πόύλαγαν 25-30 ευρώ(στα κρατήσου με αυτό που θα ακούσεις)2-4εκ.τώρα που είναι 30+ ακουμπάνε στάνταρ το 150άρι.οπότε βολεύει.
στο σόφο τώρα:έχεις ιδέα τι ψάρι είναι το cichlasoma trimaculatum που έχεις στη κατοχή σου ?μάλλων όχι!!!!!:smt067:smt067:smt067
θεωρείτε από τα ποιο δυνατα δόντια μαζί με το dovii στις κιχλιδες οπότε αν αφήσεις τα oscar και πάρουν μπόι εκεί μέσα κάποια στιγμή θα τα δεις και τα 2 κομμένα στη μέση...κυριολεκτώ!!!είναι σπάνιο ψάρι,δεν έχει έρθει σε πολλές λίστες προπαραγγελίας και πάρα μα πάρα πολύ άγριο:smt035:smt035:smt035:smt035!!!!
υπ'όψιν από το trimac-umbriferoum (τι ψαρούκλες θεέ μου)και άλλο 1 που μου διαφεύγει αυτή τι στιγμη ποιο ωάρι υβρίδιο βγήκε?????
FLOWERHORN-+9-+9-+9-+9.
τώρα στα φίλτρα μη βάλεις ελαφρόπετρα γιατί αργεί να δουλέψει θέλει το χρόνο της!!!

kgf12345
25-09-13, 15:19
Για ένα oscar θες ενυδρείο 120cm για 2 ή για κοινότητα κάτι σημαντικά μεγαλύτερο.
Δεν θεωρείτε ότι τα +50cm του δικού μου ενυδρείου καλύπτουν αυτό τον κανόνα ??
Δεν λέει κάπου 2πλασιο γιατί τα 1000+ λίτρα που μου λέτε κάπου εκεί είναι.

ξαναλεω,δεν τα εβγαλα απτο κεφαλι μου:rolleyes:

δεν ξερω αν το διαβασες ολοκληρο το αρθρο.

"They can be maintained successfully with loads of other large-growing species (http://www.seriouslyfish.com/glossary/s/species) though, provided a massive tank (http://www.seriouslyfish.com/glossary/t/tank) is available. By massive we are talking about something in excess of 96″ (240cm) long by 36″ (90cm) wide by perhaps 24″ (60cm) tall. This would contain around 1300 litres of water, placing a community (http://www.seriouslyfish.com/glossary/c/community) of such animals beyond the scope of the majority of aquarists."

ουτε καν προσπαθω να σου επιβαλω την αποψη μου.δεν εχω ουτε να χασω ουτε να κερδισω τιποτα.το ενυδρειο του καθενος ειναι δικο του και ο καθενας αποφασιζει τι ζωντανα θα κρατησει και πως θα το κανει.
εγω ειπα απλα τη γνωμη μου και πιστευω οτι ειναι σωστη.αποκει και περα,απο σενα εξαρταται;)

αρεσουνε και σε αλλους τα μεγαλα ψαρια,αλλα εχουνε και ενυδρεια.αλλος συγχομπιστας εδω μεσα,εχει γκρεμισει το μισο μαγαζι και τοχει κανει δεξαμενη 6000 λιτρα για να κρατησει τα ψαρια του σωστα.κοροιδο ειναι νομιζεις?:rolleyes:

γιαυτο αναφερα πιο πισω τα μεταξωτα...:D

αλλα δε γινεται να ακολουθουμε τις εγκυρες σελιδες οπως το seriouslyfish και τη Fishbse για τα μικρα ψαρια και να μην το ακολουθουμε για τα μεγαλα.γιατι πολυς κοσμος(και δεν αναφερομαι σε εσενα σοφοκλη) αυτη την εντυπωση εχει.οτι επειδη ειναι μεγαλο το ψαρι δεν ισχυει τιποτα απο αυτα που γραφουν τα προφιλ και οι ιδιοι εχουν ανακαλυψει ξανα τον τροχο...

Alekos
25-09-13, 15:24
http://ts4.mm.bing.net/th?id=H.5030309793499035&pid=15.1
έτσι είναι ενήλικο!!το δικό σου κάτι έχει,δε ξέρω τι!!!πολύ φοβισμένο και τα πτερύγια μαζεμμένα:smt102:smt102:smt102!!!
διάβασε και αυτό:http://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/Oscar.php και όποιος άλλος θέλει φυσικά!!!

sofos76
25-09-13, 16:05
ξαναλεω,δεν τα εβγαλα απτο κεφαλι μου:rolleyes:

δεν ξερω αν το διαβασες ολοκληρο το αρθρο.

"They can be maintained successfully with loads of other large-growing species (http://www.seriouslyfish.com/glossary/s/species) though, provided a massive tank (http://www.seriouslyfish.com/glossary/t/tank) is available. By massive we are talking about something in excess of 96″ (240cm) long by 36″ (90cm) wide by perhaps 24″ (60cm) tall. This would contain around 1300 litres of water, placing a community (http://www.seriouslyfish.com/glossary/c/community) of such animals beyond the scope of the majority of aquarists."

Βρέ φίλε μου το διάβασα τώρα μπορεί να το κατάλαβα λάθος. Αλλά εδώ λέει ότι άμα θες να έχεις και άλλες κοινότητες ψαριών τι χρειάζεται. Μίλησα εγώ και για άλλες κοινότητες? εκτός και αν θεωρούμε κοινότητα το 1 ακόμα ψάρι :smt102. Οκ είπα τα pleco μάλλον θα κρατήσω το ένα και αυτό γιατί σε άλλα μέρη του ενυδρείου κινείται το πλεκο σε άλλα οι κιχλίδες. Τώρα αν κάνω λάθος διορθώστε με.

http://ts4.mm.bing.net/th?id=H.5030309793499035&pid=15.1
έτσι είναι ενήλικο!!το δικό σου κάτι έχει,δε ξέρω τι!!!πολύ φοβισμένο και τα πτερύγια μαζεμμένα:smt102:smt102:smt102!!!
διάβασε και αυτό:http://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/Oscar.php και όποιος άλλος θέλει φυσικά!!!

Αλέκο το ψάρι να είναι φοβισμένο δεν νομίζω, εδώ να σου δώσω να καταλάβεις σχεδόν παίζουμε όταν το ταΐζω, μέχρι και να το χαϊδέψω με αφήνει και όταν με βλέπει να κινούμε γύρω από το ενυδρείο με ακολουθεί όπου πάω. Λες να ευθύνεται η μπλε λάμπα ?? γιατί αν θυμάμαι καλά όταν έβαλα αυτή τη λάμπα μετά από λίγο καιρό πήρε αυτό το χρώμα και το έχει τώρα έτσι τουλάχιστον τα 3 τελευταία χρόνια μην πω παραπάνω.

Nick74
25-09-13, 16:14
Βρέ φίλε μου το διάβασα τώρα μπορεί να το κατάλαβα λάθος. Αλλά εδώ λέει ότι άμα θες να έχεις και άλλες κοινότητες ψαριών τι χρειάζεται. Μίλησα εγώ και για άλλες κοινότητες? εκτός και αν θεωρούμε κοινότητα το 1 ακόμα ψάρι :smt102.

Κοιτα, 2 ψαρια σε αυτο το μεγεθος ειναι κοινοτητα, κι απο κει και περα το προφιλ αναφερει ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, δηλαδη αυτο που θα επιλεξει στην χειροτερη περιπτωση καποιος πολυ εμπειρος.
Γιατι δεν πας να δεις στο φορουμ του τι γραφουν οι κατοχοι οσκαρ και σε τι ενυδρεια τα εχουν? (και προσεξε, δεν εχω διαβασει καποιον να λεει πως εχει 2 αρσενικα)

τώρα στα φίλτρα μη βάλεις ελαφρόπετρα γιατί αργεί να δουλέψει θέλει το χρόνο της!!!

απο που προκυπτει αυτο?
Η ελαφροπετρα ειναι απλα το καλυτερο υλικο και με πιστοποιηση των ιδιων των εταιριων που βγαζουν και τα υπολοιπα υλικα, γιατι οταν η seachem λεει για το matrix (που ειναι ελαφροπετρα) οτι ειναι καλυτερο απο τα υπολοιπα υλικα και τα συγκρινει ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ, αν δεν ισχυε στην καλυτερη περιπτωση θα ετρωγε μυνηση για αθεμιτο ανταγωνισμο.

sofos76
25-09-13, 16:26
Κοιτα, 2 ψαρια σε αυτο το μεγεθος ειναι κοινοτητα, κι απο κει και περα το προφιλ αναφερει ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, δηλαδη αυτο που θα επιλεξει στην χειροτερη περιπτωση καποιος πολυ εμπειρος.
Γιατι δεν πας να δεις στο φορουμ του τι γραφουν οι κατοχοι οσκαρ και σε τι ενυδρεια τα εχουν? (και προσεξε, δεν εχω διαβασει καποιον να λεει πως εχει 2 αρσενικα)

Είπα εγώ ότι είναι 2 αρσενικά? από που το βγάλαμε αυτό το συμπέρασμα ?
Εγώ όταν τα πείρα στο petshop είχε στο ίδιο ενυδρείο καμιά δεκαριά κάθισα τα παρατήρησα για κάνα 20λεπτο και πείρα τα 2 που κινιόντουσαν μαζί όλη αυτή την ώρα. Μια βδομάδα που τα έχω τώρα πάνε παντού μαζί οπότε παίζει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να είναι ζευγάρι. Τώρα άμα αρχίσουν οι γέννες δεν χάθηκαν ούτε τα forum αλλά ούτε και τα pet να τα χαρίσω. Τώρα πάλι αν δεν είναι ζευγάρι και αρχίσουν τα προβλήματα, πάλι δεν χάθηκαν τα petshop ή κάποιος που θα θέλει ένα να του το δώσω.

Nick74
25-09-13, 16:44
αναπαραγωγη οσκαρ σε 400 λιτρα? :smt003

πολυ αισιοδοξο σε βρισκω

sofos76
25-09-13, 17:39

πολυ αισιοδοξο σε βρισκω

Βρε παιδιά εγώ δεν τα λέω καλά και άλλα λέω και άλλα καταλαβαίνετε τι να πω :(...
Είπα ότι θέλω να κάνω αναπαραγωγή ? Όχι βέβαια ... Λέω ότι πείρα 2 oscar και προσπάθησα να είναι ζευγάρι γιατί αν είναι 2 αρσενικά έχω διαβάσει πολλά προβλήματα με ενυδρεία μοναστήρια, για αυτό και μόνο το λόγο Θεωρώ δηλ. ότι θα συμβιώσουν καλύτερα ένα ζευγάρι παρά 2 αρσενικά και ας μην γεννήσουν ποτέ.... Τώρα αν κάτσει γέννα (δεν θα το επιδιώξω) κάπου θα βρω να χαρίσω τα νεογέννητα. Αυτό λέω

kgf12345
25-09-13, 17:45
sofo,αφου θες οσκαρ και πλεκο,κρατησε τα.
δεν εχει νοημα αυτη η συζητηση κ μαλον την εξαντλησαμε πιστευω.

αυτο που πρεπει να κοιταξεις συντομα ειναι η φιλτρανση σου που ειναι προβληματικη στην καλυτερη περιπτωση.

στη θεση σου θα κοιταζα για 200αρι σαμπ για επαρκη φιλτρανση.
εχεις δυο φιλτρα αλλα η ποσοτητα υλικων τους δεν επαρκουνε για τα ψαρια σου.

μεχρι να βρεις τι θα κανεις κ να παρεις κιαλλες γνωμες γιαυτο,κανε μετρησεις να ξερεις τι γινεται στο νερο.αν δεν ξερεις τι γινεται δε θα προλαβεις τη στραβη.(που ευχομαι να μη γινει).

τι αντιχλωριο βαζεις στις αλλαγες σου,και ποσο βαζεις ειπαμε;αν το εγραψες παραπανω δεν το θυμαμαι,σορυ.θυμαμαι οτι βαζεις κατευθειαν απτη βρυση.σωστα;

bloskas
25-09-13, 18:05
εχει 400 λιτρα , 2 eheim 2217 και θελει να διατηρει 3 ψαρια.. νομιζω υπερβαλεις για την φιλτρανση.. το καθε ενα χωραει στανταρ 5-6 λιτρα βιολογικο + τα σφουγγαρια.

αν χρησιμοποιει και τα 2 με βιολογικο και ενα μικρο μερος μηχανικο στο καθενα και οχι ενα μηχανικο και ενα βιολογικο οπως τον ειπανε θα ειναι κομπλε.
σιγουρα ενα σαμπ ειναι κατι παραπανω αλλα οχι πως δε μπορει και ετσι.

kgf12345
25-09-13, 18:12
ναι,αλλα το σαμπ θα προσφερει και αλλα πραγματα εκτος απο ποσοτητα υλικων.

1)θα αυξησει τα λιτρα απο 400 σε 600.
2)θα αυξησει την ποσοτητα υλικων.
3)θα μπορει να κανει καλυτερη και πιο ευκολη συντηρηση.
4)θα προσφερει πιο ευκολα τη ροη που χρειαζονται τα ψαρια που θα κρατησει.
5)θα αφαιρεσει απο μεσα τους πλαστικους σωληνες των φιλτρων και δεν θα χρειαζεται να τους κρυψει.
6)θα αφαιρεσει και το θερμαντηρα απο μεσα που επισης δεν θα χρειαζεται να κρυψει.
7)δεν θα επηρεαζεται τοσο πολυ απο διακυμανσεις θερμοκρασιας αφου κανει αλλαγες κατευθειαν απτη βρυση.
8 )καλυτερο αερισμο του νερου.
9)ειπα για τα λιτρα?:D
10)ειναι κιαλλα αλλα δε μου ερχονται τωρα:D

γιαυτο εχω θεμα εγω με τα μεγαλα ψαρια,γιατι οταν κατι γινεται απο 20 εκατοστα και πανω,ξαφνικα αρχιζουμε τις "εκπτωσεις".

Kostas12
25-09-13, 18:44
Τα φίλτρα δεν είναι μόνο πόσο βιολογικό υλικό παίρνουν, αλλά πόσες φορές μπορούν να γυρίσουν το νερό την ώρα, πιστεύω ότι δεν θα επαρκέσουν αργότερα που θα μεγαλώσουν και μεγαλώνουν γρήγορα.
Θα σου πω ότι στο δικό μου ενυδρείο με 2 Oscar έχω προς το παρόν 2 φίλτρα γεμάτα βιλογικό υλικό, ένα eheim 2080 και ένα eheim 2074 και προσπαθώ να συνδέσω και το 3 φίλτρο που έχω eheim 2227 πάνω.
Όσο πιο δυνατή φίλτρανση τόσο το καλύτερο για τα ψάρια

sofos76
25-09-13, 21:08
Λοιπόν πρόσθεσα στο φίλτρο μου άλλο ένα κουτί siporax έκανα 40% αλλαγή στο νερό μου και περιμένω να κάνω αύριο μέτρηση ΝΟ2.
Βέβαια επειδή έχω προβληματιστεί πήρα από τη βρύση νερό και του έκανα τεστ ΝΟ2 και σε αυτό έδειξε 0,05 :smt102 . Το βρίσκετε λογικό; Το τεστ είναι καινούργιο υγρό της JBL

τι αντιχλωριο βαζεις στις αλλαγες σου,και ποσο βαζεις ειπαμε;αν το εγραψες παραπανω δεν το θυμαμαι,σορυ.θυμαμαι οτι βαζεις κατευθειαν απτη βρυση.σωστα;

Ναι δυστυχώς βάζω από βρύση :( . Μάλλον πρέπει να προμηθευτώ ένα βαρέλι.
Για αντιχλώριο βάζω το Stress coat... και μια φορά τη βδομάδα Stress Zyme για να βοηθάω τα βακτήρια. Ελπίζω τουλάχιστον να κάνω σωστά που βάζω αυτά και όχι κάτι άλλο.

Alekos
25-09-13, 21:12

πολυ αισιοδοξο σε βρισκω
ανετα...
σοφο!??σταθεροποιησου αγορι μου και μη χανεσαι!!!τι τα θες τα βαρελια?θα σπασεις αλατι?τσαμπα λεφτα.αντιχλωριο βαλε κατευθειαν αν πεσει παραπανω καλο κανει.τα ψαρια θελουν φρεσκο καθαρο νερακι και ολα τα αλλα ειναι παπατζες.θα στο πω και αυτο και ας κραξουν οσοι κραξουν.ταιζω κατεψυγμενα και ζωντανα τα ψαρια που εχω.ξερεις που επρεπε να ειναι η αμμωνια.....?????κανε συχνες αλλαγες νερου και θα εισαι μια χαρα.

nikolakis94
25-09-13, 21:28
ανετα...
σοφο!??σταθεροποιησου αγορι μου και μη χανεσαι!!!τι τα θες τα βαρελια?θα σπασεις αλατι?τσαμπα λεφτα.αντιχλωριο βαλε κατευθειαν αν πεσει παραπανω καλο κανει.τα ψαρια θελουν φρεσκο καθαρο νερακι και ολα τα αλλα ειναι παπατζες.θα στο πω και αυτο και ας κραξουν οσοι κραξουν.ταιζω κατεψυγμενα και ζωντανα τα ψαρια που εχω.ξερεις που επρεπε να ειναι η αμμωνια.....?????κανε συχνες αλλαγες νερου και θα εισαι μια χαρα.

Με αυτα που ειπες σε βλεπω μπαναρισμενο:D:D

kgf12345
25-09-13, 21:49

μπα δε νομιζω,δεν υπαρχει λογος.

δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνουμε σε ολα,ο καθενας το χομπι το αντιλαμβανεται διαφορετικα.

ο σοφοκλης μπηκε εδω για να μαθει και να διορθωσει τα λαθη του.θ'ακουσει ολες τις αποψεις,και αναγκαστικα αφου ειμαστε τοσα μελη,καποιες θαναι πιο τεκμηριωμενες απο αλλες.αλλα στην τελικη εκεινος θα διαλεξει τι θα κανει.

τα περι αλατιου τα αφηνω ασχολιαστα,γιατι οσο καιρο ασχολουμαι με το χομπι,το βαρελι εχει αποδειχθει σωτηριο.αντιθετα με τις "συχνες αλλαγες" με νερο σε θερμοκρασια και παραμετρους οτι ναναι απτη βρυση...

ChocolatePuma
25-09-13, 22:20
ανετα...

Αλέκο επειδή δείχνεις γνώστης πολλών θεμάτων, δεν μας κάνεις μια παρουσίαση των ενυδρείων που έχεις...να δούμε κι εμείς οι κακόμοιροι που μας έχουν χαλάσει τα μάτια απ το διάβασμα και τις ερωτήσεις, πως τα καταφέρνεις τόσο καλά?? :smt102
Ποια ψάρια συντηρείς, με ποια ψάρια ξεκίνησες, ποια ψάρια έχασες (αν έχασες)...κλπ

Γιατί από το 2010 ακόμη περιμένουμε 2 παρουσιάσεις... :smt024
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=437685&postcount=12

Θα ξεχάσω αυτά που ξέρω με ορισμένα ποστ... :smt056
Κρίμα το διάβασμα μου, εφόσον ΟΛΑ είναι τόσο απλα!!!

sofos76
25-09-13, 22:40
Παιδιά ειλικρινά στο φορουμ δεν γράφτηκα ούτε για να δημιουργήσω αντιπαραθέσεις ούτε για να το παίξω έξυπνος και ξερόλας αλλά ούτε και να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις μεταξύ άλλων μελών από τις δημοσιεύσεις μου. Ένας άσχετος με το άθλημα είμαι που ευτυχώς 1-2 πράγματα τα έκανα σωστά (όπως πχ το καθάρισμα των φίλτρων). Όλα τα άλλα τα έκανα λάθος και για αυτό γράφτηκα στο φόρουμ για να μάθω από ποιο έμπειρους τι πρέπει να κάνω. Λογικό είναι ο καθένας να έχει τη δικιά του άποψη, αυτό δεν σημαίνει ότι αν είναι αντίθετες οι 2 απόψεις, η μια σώνει και ντε είναι λάθος μπορεί και οι 2 απόψεις, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι και οι 2 σωστές.

Λοιπόν πρόσθεσα στο φίλτρο μου άλλο ένα κουτί siporax έκανα 40% αλλαγή στο νερό μου και περιμένω να κάνω αύριο μέτρηση ΝΟ2.
Βέβαια επειδή έχω προβληματιστεί πήρα από τη βρύση νερό και του έκανα τεστ ΝΟ2 και σε αυτό έδειξε 0,05 :smt102 . Το βρίσκετε λογικό; Το τεστ είναι καινούργιο υγρό της JBL

Ναι δυστυχώς βάζω από βρύση :( . Μάλλον πρέπει να προμηθευτώ ένα βαρέλι.
Για αντιχλώριο βάζω το Stress coat... και μια φορά τη βδομάδα Stress Zyme για να βοηθάω τα βακτήρια. Ελπίζω τουλάχιστον να κάνω σωστά που βάζω αυτά και όχι κάτι άλλο.

Αυτά που ρωτάω παραπάνω για την σύνθεση του νερού με καίνε και περιμένω τις απαντήσεις σας. Συγνώμη αν γίνομαι φορτικός αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν θέλω να χάσω ένα ψάρι που το έχω τόσα χρόνια λόγο των υψηλών τιμών στο νερό ;)

Alekos
25-09-13, 22:44
Αλέκο επειδή δείχνεις γνώστης πολλών θεμάτων, δεν μας κάνεις μια παρουσίαση των ενυδρείων που έχεις...να δούμε κι εμείς οι κακόμοιροι που μας έχουν χαλάσει τα μάτια απ το διάβασμα και τις ερωτήσεις, πως τα καταφέρνεις τόσο καλά?? :smt102
Ποια ψάρια συντηρείς, με ποια ψάρια ξεκίνησες, ποια ψάρια έχασες (αν έχασες)...κλπ

Γιατί από το 2010 ακόμη περιμένουμε 2 παρουσιάσεις... :smt024
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=437685&postcount=12

Θα ξεχάσω αυτά που ξέρω με ορισμένα ποστ... :smt056
Κρίμα το διάβασμα μου, εφόσον ΟΛΑ είναι τόσο απλα!!!
απο το 2010 δεν χρειαστηκε να κανω καποια παρουσιαση των ενυδρειων-ψαριων που φιλοξενω γιατι πολυ απλα δεν ειναι αποδεκτα απο τη κοινοτητα σας.αλλα ας μη χαλαμε το ποστ .οτι θες αλλου.-+5

ChocolatePuma
25-09-13, 22:46
απο το 2010 δεν χρειαστηκε να κανω καποια παρουσιαση των ενυδρειων-ψαριων που φιλοξενω γιατι πολυ απλα δεν ειναι αποδεκτα απο τη κοινοτητα σας.αλλα ας μη χαλαμε το ποστ .οτι θες αλλου.-+5

Θα προτιμούσα εδώ...που να έρχομαι στον Ωρωπό... -+5
Αλλά αφού 2 χρόνια δεν σε πείσαμε να μας δείξεις τα ενυδρεία σου, ε δεν επιμένω άλλο...:smt024

ΥΓ : Η κοινότητα μας, είναι και κοινότητα σου...εφόσον εδώ γράφεις τις απόψεις σου (όποιες κι αν είναι αυτές)! Ή κάνω λάθος????

Alekos
25-09-13, 22:49
ακολουθω τους κανονες αλλα εχω και γνωμη:smt003:smt003

delta66
25-09-13, 22:50
ΥΓ : Η κοινότητα μας, είναι και κοινότητα σου...εφόσον εδώ γράφεις τις απόψεις σου (όποιες κι αν είναι αυτές)! Ή κάνω λάθος????

Οχι.
Στη κοινοτητα αυτη γραφουν παπατζες κι απλως μπαινει και γραφει για να μας ανοιγει τα ματια.

Kostas12
25-09-13, 22:51
Το ενυδρείο θέλει πολύ απλά πραγματα για να είναι σταθερό, να είσαι τακτικός στις αλλαγές νερού, με μέτρο το τάισμα, αναπλήρωση νερού στην ίδια θερμοκρασία με το υπάρχων ( εδώ καλό είναι να πάρεις βαρέλι πλαστικό για τον χειμώνα) και με ευλάβεια το καθάρισμα του βυθού, εγώ την μόνη μέτρηση που κάνω στο ενυδρείο μου έιναι το ph τίποτε άλλο δεν έχω μετρήσει ποτέ και ποτέ δεν έχω χάσει ψάρι.
Τώρα εάν βγάλεις όλα τα ψεύτικα που έχει μέσα και βάλεις μερικά αληθινά φυτά μόνο καλό θα κάνεις στο ενυδρείο σου και εφόσον επιθυμείς να έχεις μεγάλα ψάρια, δυνατή φίλτρανση είναι το παν.
και φυσικά διάβασμα σε ότι βάζεις μέσα από πέτρες, χαλίκι και τα είδη των ψαριών που θα διαλέξεις

kgf12345
25-09-13, 22:55
Αυτά που ρωτάω παραπάνω για την σύνθεση του νερού με καίνε και περιμένω τις απαντήσεις σας. Συγνώμη αν γίνομαι φορτικός αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν θέλω να χάσω ένα ψάρι που το έχω τόσα χρόνια λόγο των υψηλών τιμών στο νερό ;)

καταρχην βεβαιωσου οτι κανεις σωστα τις μετρησεις.
τις οδηγιες του τεστ ακολουθα τες κατα γραμμα.

αυτο που μετρας ειναι η τριτη τιμη που εχει το τεστ,αν ειναι αυτο
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2439

αν μετρας το ιδιο και στη βρυση σου,τοτε η δεν κανεις σωστα τη μετρηση,η εχει προβλημα το τεστ σου,η εχει προβλημα η βρυση σου.

για να εισαι σιγουρος,θα πρεπει να μετρησεις το νερο της βρυσης σου και με αλλο τεστ.αν δεν θες να αγορασεις αλλο,πηγαινε σε ενα πετσοπ(οχι στο ιδιο αποπου πηρες το τεστ) και ζητα να σου κανουν μετρηση.

το βαρελι κατα τη γνωμη μου,ειναι η καλυτερη λυση.οι περισσοτεροι απο μας,αυτο κανουμε.δεν υπαρχει αλλος τροπος να προσφερεις σταθερες συνθηκες,η βρυση απο μερα σε μερα μπορει να βγαζει οτι ναναι.απο ιδανικο νερο,μεχρι δηλητηριο.

το αντιχλωριο που βαζεις ειναι καλο,αλλα δεν ειναι οικονομικο.χρησιμοποιησε το μεχρι να τελειωσει,και οταν τελειωσει αγορασε Prime.ειναι πολυ πιο συμπηκνωμενο απτο api.(5ml/200 λιτρα)και κανει και αποτοξικοποιηση της αμμωνιας με υπερδοσολογηση.νομιζω και το api κανει αποτοξικοποιηση,αλλα δεν συμφερει οικονομικα.

Alekos
25-09-13, 22:59
Θα προτιμούσα εδώ...που να έρχομαι στον Ωρωπό... -+5
Αλλά αφού 2 χρόνια δεν σε πείσαμε να μας δείξεις τα ενυδρεία σου, ε δεν επιμένω άλλο...:smt024

αλλο ποστ εννοω φιλος.αν παρατηρησεις παντα γραφω και μπαινω σε συζητησεις μονο οταν αφορα μεγαλα ψαρια η και θηρευτες.το εχουμε ξαναπει χιλιαδες φορες
οτι ειμαστε αντιθετοι στο θεμα φυλαξης ψαριων.αντι να χαιρονται μερικοι που εχουμε καταφερει να φερουμε σπανια κομματια στην ελλαδα μας κραζουν και απο πανω.
Το ενυδρείο θέλει πολύ απλά πραγματα για να είναι σταθερό, να είσαι τακτικός στις αλλαγές νερού, με μέτρο το τάισμα, αναπλήρωση νερού στην ίδια θερμοκρασία με το υπάρχων ( εδώ καλό είναι να πάρεις βαρέλι πλαστικό για τον χειμώνα) και με ευλάβεια το καθάρισμα του βυθού, εγώ την μόνη μέτρηση που κάνω στο ενυδρείο μου έιναι το ph τίποτε άλλο δεν έχω μετρήσει ποτέ και ποτέ δεν έχω χάσει ψάρι.
Τώρα εάν βγάλεις όλα τα ψεύτικα που έχει μέσα και βάλεις μερικά αληθινά φυτά μόνο καλό θα κάνεις στο ενυδρείο σου και εφόσον επιθυμείς να έχεις μεγάλα ψάρια, δυνατή φίλτρανση είναι το παν.
και φυσικά διάβασμα σε ότι βάζεις μέσα από πέτρες, χαλίκι και τα είδη των ψαριών που θα διαλέξεις
εχεις αληθινα φυτα με τις κιχλιδες και ειναι οκ?

ChocolatePuma
25-09-13, 23:01
αλλο ποστ εννοω φιλος.αν παρατηρησεις παντα γραφω και μπαινω σε συζητησεις μονο οταν αφορα μεγαλα ψαρια η και θηρευτες.το εχουμε ξαναπει χιλιαδες φορες
οτι ειμαστε αντιθετοι στο θεμα φυλαξης ψαριων.αντι να χαιρονται μερικοι που εχουμε καταφερει να φερουμε σπανια κομματια στην ελλαδα μας κραζουν και απο πανω.

Αστο "φιλος"
Μιλάμε άλλη γλώσσα τελικά...η δική μου κοινότητα με τη δική σου κοινότητα...και του γείτονα η κοινότητα! :smt102

Να τα χαίρεσαι αυτά που φέρνεις!
Εγώ προσωπικά δεν σου ζήτησα ΠΟΤΕ να το κάνεις...!!!!!:smt056

Καλή συνέχεια Σοφοκλη...και καλώς να επιλέξεις τον "δρόμο" σου! ;)
Οι επιλογές σου είναι διάβασμα και συνεχώς να ρωτάς ή να κάνεις ότι σου κατέβει! Διαλέγεις...

ΥΓ: @Σπύρο, μα είναι δυνατόν να κοντεύεις τις 14.000 παπάτζες????:p

delta66
25-09-13, 23:02
1. Το 0.05 στα ΝΟ2 ειναι ελαχιστη ποσοστητα (ουτε καν 0.1) για να ανησυχεις.
2. Η βρυση διακαιολογειται να εχει ενα μικρο ποσοστο (υπαρχουν και νομοθετικα ορια - αλλα οχι πως ειναι σωστο και υγιες) και ΝΟ3 και ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2.
Φυσικα στο νερο της Αττικης δεν εχουμε καθολου ιχνη απο αυτα.
Πρεπει να υπαρχει καποιο προβλημα στις σωληνωσεις καποιου σπιτιου μεμονομενα για να παρουσιαστει προβλημα.
3. Αν λειτουργει ο κυκλος του αζωτου και εχεις μηδενικη ΝΗ3/ΝΗ4 και μετρησιμα ΝΟ3, τοτε και τα ΝΟ2 ειναι 99% μηδενικα. (αφηνω 1% για καποιες ιδιαιτερες περιπτωσεις που γινεται block στην νιτρικοποιηση)

Η αποψη μου ειναι οτι η μετρηση σου δεν ειναι σωστη.
Και να ηταν σωστη δεν χρειαζεται πανικος.
Απλα διορθωσε ολα τα αλλα πρωτα, οργανωσου και ολα θα πανε καλα

Το ποιο πιθανο ειναι, αφου το ψαρι που εχεις ειναι αποδεδειγμενα δολοφονος ειναι να χασεις και τα 2 μικρα οσκαρ.
Πρεπει να αποφασισεις τι θα κρατησεις.
Το ενυδρεο δεν ειναι ιδανικο (700+ λιτρα) αλλα δεν ειναι και τελειως ακαταλληλο για δυο οσκαρ.
Μπορει να να τα βρουν

Alekos
25-09-13, 23:06
Αστο "φιλος"
Μιλάμε άλλη γλώσσα τελικά...η δική μου κοινότητα με τη δική σου κοινότητα...και του γείτονα η κοινότητα! :smt102

Να τα χαίρεσαι αυτά που φέρνεις!
Εγώ προσωπικά δεν σου ζήτησα ΠΟΤΕ να το κάνεις...!!!!!:smt056

Καλή συνέχεια Σοφοκλη...και καλώς να επιλέξεις τον "δρόμο" σου! ;)
Οι επιλογές σου είναι διάβασμα και συνεχώς να ρωτάς ή να κάνεις ότι σου κατέβει! Διαλέγεις...

ΥΓ: @Σπύρο, μα είναι δυνατόν να κοντεύεις τις 14.000 παπάτζες????:p

ευχαριστω.θα τα χαιρωμαι!και δε το εκανα για σενα.

sofos76
25-09-13, 23:07
καταρχην βεβαιωσου οτι κανεις σωστα τις μετρησεις.
τις οδηγιες του τεστ ακολουθα τες κατα γραμμα.

αυτο που μετρας ειναι η τριτη τιμη που εχει το τεστ,αν ειναι αυτο
http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/2439

εισαι δηλαδη στο μισο mg/l.

αν μετρας το ιδιο και στη βρυση σου,τοτε η δεν κανεις σωστα τη μετρηση,η εχει προβλημα το τεστ σου,η εχει προβλημα η βρυση σου.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου.
Ναι αυτό είναι το τεστ και παίρνω την τρίτη τιμή που έχει το τεστ (στην αρχή είχα πάρει και την τέταρτη) αλλά μετά τις αλλαγές έπεσα.
Τις οδηγίες τις ακολουθώ κατά γράμμα 5ml νερό 5 σταγόνες από κάθε διάλυμα (2 διαλύματα σύνολο) περιμένω 5 λεπτά και συγκρίνω.
Τι να πω λες να φταίει το τεστ? :smt102λες να φταίει η βρύση? :smt076

Θα πάω στο petshop να μου κάνουν και αυτή μια μέτρηση

Alekos
25-09-13, 23:10
1. Το 0.05 στα ΝΟ2 ειναι ελαχιστη ποσοστητα (ουτε καν 0.1) για να ανησυχεις.
2. Η βρυση διακαιολογειται να εχει ενα μικρο ποσοστο (υπαρχουν και νομοθετικα ορια - αλλα οχι πως ειναι σωστο και υγιες) και ΝΟ3 και ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2.
Φυσικα στο νερο της Αττικης δεν εχουμε καθολου ιχνη απο αυτα.
Πρεπει να υπαρχει καποιο προβλημα στις σωληνωσεις καποιου σπιτιου μεμονομενα για να παρουσιαστει προβλημα.
3. Αν λειτουργει ο κυκλος του αζωτου και εχεις μηδενικη ΝΗ3/ΝΗ4 και μετρησιμα ΝΟ3, τοτε και τα ΝΟ2 ειναι 99% μηδενικα. (αφηνω 1% για καποιες ιδιαιτερες περιπτωσεις που γινεται block στην νιτρικοποιηση)

Η αποψη μου ειναι οτι η μετρηση σου δεν ειναι σωστη.
Και να ηταν σωστη δεν χρειαζεται πανικος.
Απλα διορθωσε ολα τα αλλα πρωτα, οργανωσου και ολα θα πανε καλα

Το ποιο πιθανο ειναι, αφου το ψαρι που εχεις ειναι αποδεδειγμενα δολοφονος ειναι να χασεις και τα 2 μικρα οσκαρ.
Πρεπει να αποφασισεις τι θα κρατησεις.θα τα χασει του το εγραψα ποιο πανω.μολις αισθανθει οτι απειλειται θα τα χασει με ασχημο τροπο και τα 2!!!

kgf12345
25-09-13, 23:12
υποψιν οτι αυτο που εγραψα παραπανω ειναι λαθος,εισαι πολυ χαμηλοτερα απτο μισο mg/l (μου ξεφυγε ενα δεκαδικο:D)

μπορει ο delta να εχει δικιο και να μην υπαρχει κανενα θεμα με το νερο σου και απλα να ειναι λαθος μετρηση η προβλημα του τεστ.

αλλα αυτο που ειπες απτην αρχη ειναι αυτο που με ανησυχει.
δηλαδη οτι εκανες δυο 60αρες(%) αλλαγες και ετσι επεσαν οι τιμες σου.

για νασαι σιγουρος ξανακανε μετρηση και με αλλο τεστ.εγω αυτο θα εκανα.

delta66
25-09-13, 23:24
θα τα χασει του το εγραψα ποιο πανω.μολις αισθανθει οτι απειλειται θα τα χασει με ασχημο τροπο και τα 2!!!
Αα το εγραψες? Σορυ
Δεν δινω και πολυ σημασια σε αυτα που γραφεις.

kgf12345
25-09-13, 23:26
Το ενυδρεο δεν ειναι ιδανικο (700+ λιτρα) αλλα δεν ειναι και τελειως ακαταλληλο για δυο οσκαρ.

σπυρο νομιζω ειναι 420 λιτρα,οχι 700.αν ητανε 700 τσαμπα φτασαμε τις 3 σελιδες με ποστς:D

εκτος αν κανω λαθος εγω:smt017
Αα το εγραψες? Σορυ

+-3+-3+-3
προσκυνω!:D:smt003:smt003

delta66
25-09-13, 23:31
σπυρο νομιζω ειναι 420 λιτρα,οχι 700.αν ητανε 700 τσαμπα φτασαμε τις 3 σελιδες με ποστς:D

εκτος αν κανω λαθος εγω:smt017

Αυτο λεω κι εγω.
Δεν ειναι 700+ λιτρα.
Αλλα δεν ειναι και μικρο.
Το μεγαλο μηκος 170εκ σωζει καπως την κατασταση, απο αποψη συμβιωσης.
Τα λιτρα το ενυδρειο τα χανει απο το μικρο πλατος και υψος.
Αυτο θα τον δυσκολεψει μονο στην καθαριοτητα του νερου. (αλλαγες κλπ)
Δεν ειναι απιθανο λοιπον κατα την αποψη μου να συμβιωσουν (χωρις τον αλλον) τα δυο οσκαρ στο ενυδρειο αν τα βρουν, ιδιως αν βγουν διαφορετικο φυλο και γινουν και ζευγαρι.
Στην αναγκη τα χωριζει. Ακομα κι ενα οσκαρ φτανει για ενα ενυδρειο (το"γεμιζει") αφου γινεται κανονικο πετ
Το θεμα ειναι να το στησει σωστα, να βαλει καλη φιλτρανση και οξυγονωση και να οργανωσει τις αλλαγες του. Δεν εχει κατι αλλο νομιζω.
Τα 0.05ppm ΝΟ2 δεν ειναι ανησυχητικα.
Τα ψαρια αυτα ειναι πολυ δυνατα για να την ακουσουν ακομα και με περισσοτερα.

kgf12345
25-09-13, 23:35
ααα οκ,τωρα καταλαβα τι εννοεις:D

ναι δεν αμφιβαλω,μπορει να μην εχει θεμα με δυο οσκαρ,αν γινει αυτο που περιγραφεις.

εμενα η διαφωνια μου ητανε στο να αφησει μεσα με τα οσκαρ και την αφρικανα και να βαλει και δυο πλεκο.αποκει ξεκινησε η συζητηση:D

Alex214
25-09-13, 23:46
ααα οκ,τωρα καταλαβα τι εννοεις:D

ναι δεν αμφιβαλω,μπορει να μην εχει θεμα με δυο οσκαρ,αν γινει αυτο που περιγραφεις.

εμενα η διαφωνια μου ητανε στο να αφησει μεσα με τα οσκαρ και την αφρικανα και να βαλει και δυο πλεκο.αποκει ξεκινησε η συζητηση:D

Και το οτι μπορει να σπασει το ενυδρειο το οσκαρ, αυτο το ξεχασες

kgf12345
25-09-13, 23:50
αυτο ειναι γεγονος,δεν το λεω εγω μονο.ειναι γνωστο οτι εχουν χαρακτηρα κ ειναι δυνατα ψαρια.δεν ειπα οτι γινεται καθε μερα,αλλα πρεπει να γνωριζει τα ψαρια του.ουτε εννοω οτι θα του δωσει κεφαλια και θα σπασει.αλλα το να σπασει απο ατυχημα γιατι το οσκαρ μετακινει αντικειμενα ειναι υπαρκτος κινδυνος.

υ.γ
οχι δεν το ξεχασα:rolleyes:

ενα σχετικο thread απο ξενο φορουμ...

http://www.oscarfish.com/oscar-forum/viewtopic.php?f=1&t=83408

αλλα να τα διαβαζουμε ολα,οχι οτι μας βολευει:rolleyes:
το ιδιο ισχυει και με τα προφιλ των ψαριων:rolleyes:

Alex214
25-09-13, 23:56
αυτο ειναι γεγονος,δεν το λεω εγω μονο.ειναι γνωστο οτι εχουν χαρακτηρα κ ειναι δυνατα ψαρια.

Συγγνωμη φιλε μου, ειχες οσκαρ και το ξερεις η ετσι εχεις ακουσει?
Καλο ειναι οταν λεμε κατι εκτος απο το να εχουμε ακουσει κατι η εχουμε διβασει να εχουμε και καποια εμπειρια
Αυτο το ενυδρειο πιθανων να ειναι με 10αρι μπορει και 12αρι τζαμι,πιστευεις πραγματικα οτι μπορει να το σπασει ενα οσκαρ?

kgf12345
26-09-13, 00:05
παραθεση απο εδω
http://www.oscarfish.com/oscar-forum/viewtopic.php?f=1&t=83408

"Had a 15 inch Oscar....very powerful fish. Destroyed heaters...piles of heaters. Put deep grooves in the filter intake tubes. Bit me many many times during tank cleanings....at times had my entire thumb in his mouth, clamped down and shaking like crazy. Yes, I bled. Never broke the tank though.....and he rammed it on more than one occasion."

"I have to agree with the others. Even a large oscar in, say a 55g would not likely have enough power to break glass. However, I have heard of free floating heaters being rammed against an aquarium wall cracking a tank... although I cannot prove the case, I think it is possible."

"Having raised a 15" Oscar, I can tell you they are quite powerful. Powerful enough to crack tank glass? Not likely. I suppose an oscar could break the tank by knocking over heavy decor. The most damage Dancer ever did, was to dislodge and break a tank lid. I have heard of a very large pacu cracking the seem seal on a tank, but not an Oscar."

που τη βλεπεις την υπερβολη σε αυτο που λεω?

@sofo διαβασε και αυτα
http://www.oscarfish.com/article-home/oscars/153-setting-up-your-new-oscar-tank.html

Alekos
26-09-13, 00:07
Αα το εγραψες? Σορυ
Δεν δινω και πολυ σημασια σε αυτα που γραφεις.
εδω σε 14.000 ποστ δεν εχω δωσει σημασια θα δωσεις ςΕΣΥ σε 100...

ChocolatePuma
26-09-13, 00:10
Γεμισε Αλεκους το θεμα...πρωτοφανες!!!
Αλέκος...Αλεξ...Αλεσαντρο...
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=787659&postcount=21

Αμα τα πάμε αθροιστικά Αλεκοι...μαζεύονται αρκετα ποστ ;)

kgf12345
26-09-13, 00:15
παιδια ας μην χαλασουμε το θεμα του ανθρωπου,μπηκε για να ρωτησει και να μαθει.

@alex και alekos
αφου ειστε τοσο εμπειροι,απαντηστε επι της ουσιας στις ερωτησεις του σοφοκλη.
τα υπολοιπα απλα μπερδευουν και τον σοφοκλη και οσους διαβασουν το θεμα στο μελλον.

με το να απαντατε σε εμενα δεν τον βοηθατε,ουτε αποδεικνυετε οτι εχετε δικιο σε αυτο που λετε.

τον εξορκιστη!:smt003

Alex214
26-09-13, 00:23
Οτι διαβαζεις σε ενα forum δεν σημαινει οτι ειναι και παντα αληθεια
Αυτο που θελω να σου πω εγω φιλε μου ειναι οτι εγω δεν μπορω να γραψω κατι για κιχλιδες ταγκανικα απο τη στιγμη που δεν ειχα αλλα διαβασα καπου κατι
Με αυτο που γραφεις μονο τρομο μπορεις να προκαλεσεις στον χομπιστα και αυτο δεν ειναι καλο
Πιστεψε με δεν ειναι τετοιο ψαρι οπως το παρουσιαζουν
Δεν εχω κατι μαζι σου προς Θεου, απλα δεν μου αρεσει η κινδυνολογια
Ειχα χρονια οσκαρ και ηταν απιθανο ψαρι
Εαν ποτε αποκτησεις μπορει να το λατρεψεις

Γεμισε Αλεκους το θεμα...πρωτοφανες!!!
Αλέκος...Αλεξ...Αλεσαντρο...
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=787659&postcount=21

Αυτο που γραφεις δεν βοηθαει καπου

kgf12345
26-09-13, 00:24
για μενα εληξε το offtopic.

αν ο σοφοκλης θελει κατι και μπορω να τον βοηθησω,ευχαριστως;)

Alekos
26-09-13, 00:25
δεν σπανε τοσο ευκολα τα ενυδρεια και ειδικα απο oscar.υπαρχουν ανθρωποι που εχουν εως και 2μετρα ψαρια αυτα τι θα κανουν θα γκρεμισουν το σπιτι??

ChocolatePuma
26-09-13, 00:31
για μενα εληξε το offtopic.

αν ο σοφοκλης θελει κατι και μπορω να τον βοηθησω,ευχαριστως;)
Και για μενα έληξε το σπαμ

Σοφοκλη εγραψες στην αρχη του θεματος πως τα ψαρια δεν επιστρέφονται
Τοτε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους δωσεις τις καλύτερες συνθηκες που μπορείς
Το θετικο είναι πως αντεχουν πολλά περισσότερα απο ενα κοπαδοψαρο ;)
Καλο διάβασμα ευχομαι

delta66
26-09-13, 00:58
Εμπειρια δεν ειναι αν δεν ειχε ποτε καποιος ποτε ενα ενυδρειο με οσκαρ.
Ειναι ομως εμπειρια αν ειχε καποιος ενα ενυδρειο με οσκαρ?
Ουτε αυτο ειναι.
Εμπειρια ειναι να ειχε καποιος 100 ενυδρεια με 100 δοαφορετικα οσκαρ.
Κι αυτο για τον απλο λογο οτι ενα ενυδρειο κι ενα ψαρι δεν ειναι απαραιτητα ιδιο με ενα αλλο παρομοιο.

sofos76
26-09-13, 02:39
Παιδιά ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους και όταν λέω όλους εννοώ όλους ακόμα και τους Αλέκους :D

Πέραν της πλάκας (για να χαλαρώσουμε όλοι) γιατί κάποιες στιγμές πήγε να ξεφύγει το θέμα, πήρα αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για όλα αυτά που με απασχολούσαν.

Λογικά το νερό θα στρώσει μετά από τις βελτιώσεις που έκανα στο ένα φίλτρο και στις επόμενες που θα κάνω τις επόμενες μέρες στο άλλο, πάντα με τις χρήσιμες πληροφορίες που πήρα από όλους σας.

Όσο αφορά τα oscar θα τα παρακολουθώ πως τα πηγαίνουν με την κυχλίδα μου. Μέχρι στιγμής είναι όλα τέλεια μεταξύ τους, αν εξαιρέσω μόνο την μέρα που τα έβαλα όπου έπεσε λίγο κυνηγητό, όπου προσωπικά το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό μιας που το ψάρι που είχα είχε μάθει για 3 τουλάχιστον χρόνια να έχει ένα ενυδρείο για πάρτι του. Όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι χαλαρά και δεν ενοχλεί το ένα το άλλο. Είναι λίγες μέρες το ξέρω για να βγάλω συμπεράσματα όπως και ότι τα oscar είναι μόνο 5cm οπότε άνετα ακόμα κρύβονται όπου θέλουν.

Τις επόμενες μέρες θα αλλάξω και την διακόσμηση όπως με παροτρύνατε όλοι, αλλά για φυτά δεν νομίζω, ίσως πολύ αργότερα αν όλα πάνε καλά.
Αν στην πορεία δω περίεργες κινήσεις λογικά θα αναγκαστώ να διώξω τα oscar... Γιατί την άλλη κυχλιδα δεν θέλω να την αποχωριστώ (είναι πολλά τα χρόνια που με ανέχεται και όπως και να το κάνουμε έχω δεθεί μαζί της ;))

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους.

Nick74
26-09-13, 03:55
Αν στην πορεία δω περίεργες κινήσεις λογικά θα αναγκαστώ να διώξω τα oscar... Γιατί την άλλη κυχλιδα δεν θέλω να την αποχωριστώ (είναι πολλά τα χρόνια που με ανέχεται και όπως και να το κάνουμε έχω δεθεί μαζί της ;))

Κοιτα Σοφοκλη, αν το καταφερεις αυτο θα ειναι σοφη κινηση. Και δε μιλαω μονο για το μεγεθος του ενυδρειου, αλλα ακομα δεν υπωθηκε τιποτα για τη διαφορα συνθηκων και χημειας νερου που θελουν τα Οσκαρ (και ο πλεκο) απο την αφρικανα, κατι που ειναι ζωτικα σημαντικο για την ευζωια των ψαριων...
Τωρα αν απο την αλλη θες ντε και καλα και Αφρικη, και Ν. Αμερικη πολυ απλα στηνεις ενα ακομη ενυδρειο (1000ρακι ειναι πολυ καλυτερο για να το χαιρεσαι κι εσυ και τα ψαρια σου) και εχεις απο τη μια το Αφρικανικο κι απο την αλλη το Νοτιοαμερικανικο κι εισαι κομπλε;) (εγω απλα λυσεις λεω...)

Alekos
26-09-13, 06:16
καταρχην καλημερα σε ολους.ποιος σας ειπε οτι το trimac ειναι αφρικανα?κεντρικη αμερικη ειναι το ζωντανο.ρωτηστε η διαβαστε αν δε ξερετε κατι.θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε.

kgf12345
26-09-13, 06:56
καλημερα.ρε αλεκο με ορεξη ξυπνησες;:rolleyes:
εχει σημασια αν ειναι αφρικανα η αμερικανα;απο 3 σελιδες θεμα σαυτο κολλησες;
δηλαδη επειδη ειναι κεντρικη αμερικη ταιριαζει με ολα;

ελεος δηλαδη που προσπαθεις να μας πεισεις οτι εισαι κ ο υπερτατος χομπιστας που κανει αλλαγες απο βρυση κιεχει λυσει ολα τα προβληματα.

δηλαδη ολοι οι υπολοιποι ειμαστε κοροιδα κιεσυ εισαι εξυπνος:rolleyes:

Alekos
26-09-13, 07:40
καλημερα.ρε αλεκο με ορεξη ξυπνησες;:rolleyes:
εχει σημασια αν ειναι αφρικανα η αμερικανα;απο 3 σελιδες θεμα σαυτο κολλησες;
δηλαδη επειδη ειναι κεντρικη αμερικη ταιριαζει με ολα;

ελεος δηλαδη που προσπαθεις να μας πεισεις οτι εισαι κ ο υπερτατος χομπιστας που κανει αλλαγες απο βρυση κιεχει λυσει ολα τα προβληματα.

δηλαδη ολοι οι υπολοιποι ειμαστε κοροιδα κιεσυ εισαι εξυπνος:rolleyes:
δε ξύπνησα τώρα σχόλασα!απλά επισημάνω το λάθος γιατί έχει σημασία η καταγωγή του κάθε είδους που φιλοξενεί ο καθένας!
γιατί αρπάζεσαι δε μπορω να καταλάβω:smt102???είπα σε κανέναν να κάνει ότι κάνω εγώ?αν δε κάνω λάθος λέμε τις εμπειρίες μας εδώ μέσα και τα λάθη μας.πολύ επιθετικότητα βλέπω και καθόλου φιλία!!
στον άλλο τον είπα φίλο και στράβωσε οκ εχθρός ο σοκολατενιος σακης,σε εσένα σου είπα ότι κάνεις λάθος που λές ότι είναι αφρικάνα μου τη λες...το αλάθητο του ΠΑΠΑ έχετε?

kgf12345
26-09-13, 07:45
και τι περιμενεις να σου πουμε,αφου απτην αρχη του thread δεν εχεις πει κατι επι της ουσιας αλλα πεταγεσαι μονο για να πεις εξυπναδες.τωρα μπηκες πρωι πρωι παλι για να διορθωσεις την "αφρικανα":rolleyes:
και σου τη λεω κιολας;:rolleyes:

προσωπικα ποτε δεν το επαιξα εξυπνος εδω μεσα ουτε ξερολας (ενω θα μπορουσα.ασχετα απτο αν θα "περναγε" η οχι...)κ παντα κοιταω οτι μαθαινω να το μοιραζομαι με οποιον ενδιαφερεται.κ αν κανω λαθος καπου,παντα δεχομαι τη διορθωση αφου ειναι σωστη.

αλλα αφου εσυ εισαι τοσο εμπειρος που ειναι οι αναρτησεις σου και οι απαντησεις σε θεματα αρχαριων που ζητανε βοηθεια;
αυτο ειναι το χομπι σου;
"εγω κραταω τερατα και δεν ασχολουμαι με τα ψιλα"...;:rolleyes:
γιατι μαλον εχουμε διαφορετικο χομπι.

ChocolatePuma
26-09-13, 07:54
δε ξύπνησα τώρα σχόλασα!απλά επισημάνω το λάθος γιατί έχει σημασία η καταγωγή του κάθε είδους που φιλοξενεί ο καθένας!
γιατί αρπάζεσαι δε μπορω να καταλάβω:smt102???είπα σε κανέναν να κάνει ότι κάνω εγώ?αν δε κάνω λάθος λέμε τις εμπειρίες μας εδώ μέσα και τα λάθη μας.πολύ επιθετικότητα βλέπω και καθόλου φιλία!!
στον άλλο τον είπα φίλο και στράβωσε οκ εχθρός ο σοκολατενιος σακης,σε εσένα σου είπα ότι κάνεις λάθος που λές ότι είναι αφρικάνα μου τη λες...το αλάθητο του ΠΑΠΑ έχετε?

Αλεκο είπα δεν θα σπαμαρω αλλα κι εσυ μην προκαλείς (γενικα & την τύχη σου)
Εγω τη λέξη 'φίλος' την χρησιμοποιώ εκει που θεωρω πως αξίζει
Κι ασε το υφακι, το στυλακι και τις εξυπνάδες γιατι ακόμη δεν έχω πιει καφε και άμα δεν ανοίξει το μάτι...ανοίγει το στόμα και τα χώνει

Άμα θες στο γράφω και στα αρβανίτικα μήπως δεν τα πιάνεις τα ελληνικά εύκολα
Μιλάς με τον Γιώργο κι αναφέρεσε σε μένα...;;;
Ευκαιρία ψάχνεις μου φαίνεται!

Alekos
26-09-13, 08:04
και τι περιμενεις να σου πουμε,αφου απτην αρχη του thread δεν εχεις πει κατι επι της ουσιας αλλα πεταγεσαι μονο για να πεις εξυπναδες.τωρα μπηκες πρωι πρωι παλι για να διορθωσεις την "αφρικανα":rolleyes:
και σου τη λεω κιολας;:rolleyes:
εξυπνάδα είναι η αναγνώριση του είδους που έχει ο σοφο?εξυπνάδα είναι που τα μεγάλα ψάρια(εκεί ανήκει το oscar-trimac)ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΑ όσο τα μικρά ψάρια που διατηρείτε?μπες monsterfish.com το ξένο είναι όχι το ελληνικό και δες τι γίνεται με τα μεγάλα ψάρια!!!
Αλεκο είπα δεν θα σπαμαρω αλλα κι εσυ μην προκαλείς (γενικα & την τύχη σου)
Εγω τη λέξη 'φίλος' την χρησιμοποιώ εκει που θεωρω πως αξίζει
Κι ασε το υφακι, το στυλακι και τις εξυπνάδες γιατι ακόμη δεν έχω πιει καφε και άμα δεν ανοίξει το μάτι...ανοίγει το στόμα και τα χώνει

Άμα θες στο γράφω και στα αρβανίτικα μήπως δεν τα πιάνεις τα ελληνικά εύκολα
Μιλάς με τον Γιώργο κι αναφέρεσε σε μένα...;;;
Ευκαιρία ψάχνεις μου φαίνεται!
πιες καφε και τα ξαναλεμε!!απειλεις κιόλας???αχα ωραίος!!!
ρε παιδιά που είναι οι mod?εδώ κινδυνεύει η ζωή μας θα τις φάμε κιόλας!!!

ChocolatePuma
26-09-13, 08:07

πιες καφε και τα ξαναλεμε!!απειλεις κιόλας???αχα ωραίος!!!
ρε παιδιά που είναι οι mod?εδώ κινδυνεύει η ζωή μας θα τις φάμε κιόλας!!!
Άμα βρεις μια απειλή σε οτι έγραψα μου τη δείχνεις...

Alekos
26-09-13, 08:13
Άμα βρεις μια απειλή σε οτι έγραψα μου τη δείχνεις...
καφέ ήπιες?μη προκαλώ τη τύχη μου?κάτι τέτοιο δεν έγραψες?
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=729&pictureid=5486
αυτό για να δείτε τι πάει να πει μεγάλο.....
και αυτό για να δειτε τι πάει να πει σπάνιο...
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=729&pictureid=5487

Κλεόβουλος
26-09-13, 08:13
Παρακαλώ να χαλαρώσουμε
και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον Σοφοκλή ;)

Υγ. Αλέκο (ή "Αλέκοι")παρακαλώ να είσαι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεις τις "εμπειρίες" σου εδώ μέσα (ειδικά για το τι ταίζεις τα ψάρια σου)γιατί η παρούσα κοινότητα έχει ιδιαιτερότητες :) που πρέπει να σέβεσαι.

kgf12345
26-09-13, 08:18
αλεκο δε σε απειλησε κανεις.
και οπως σου ειπα εχουμε διαφορετικο χομπι.εγω δεν κανω "εκπτωσεις" στα ζωντανα μου.

αν εισαι τοσο μαγκας χομπιστας,κρατα ενα παγκασιους η οτι αλλο ψαρι εχεις τεσπα, στο νερο που ζει στο βιοτοπο του και οχι σε νερο βρυσης,και στησε τη δεξαμενη του βιοτοπικα,κ τοτε θα σου βγαλω το καπελο.

μεχρι τοτε δεν εχουμε τιποτα κοινο.
στο monsterfish εχω μπει πολλες φορες και δεν με καλυπτει.οι περισσοτεροι νομιζουν οτι τα μεγαλα ψαρια σημαινουν και μεγαλα @@ οποτε δεν εχω κατι κοινο ουτε με αυτους.

καλα κανουν τα παιδια,αλλα ζουμε σε διαφορετικους βιοτοπους:rolleyes:

δεν ταιριαζουμε βιοτοπικα,πως να το κανουμε;:smt003

Alekos
26-09-13, 08:26
Παρακαλώ να χαλαρώσουμε
και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον Σοφοκλή ;)

Υγ. Αλέκο (ή "Αλέκοι")παρακαλώ να είσαι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεις τις "εμπειρίες" σου εδώ μέσα (ειδικά για το τι ταίζεις τα ψάρια σου)γιατί η παρούσα κοινότητα έχει ιδιαιτερότητες :) που πρέπει να σέβεσαι.
νομίζω ότι υπερβάλεις κλεόβουλε και ρίχνεις ασπίδες!!!οι κανόνες λένε όχι βίντεο και φωτό από ζωντανό τάισμα.δεν έκανα κάτι τέτοιο νομίζω.αλλά δε θα μου πούνε ότι και κινδυνεύει η τύχη μου ή ότι λέμε εξυπνάδες!!!!έλα τώρα σε παρακαλώ πολύ.είδες πουθενά να απαντάω προκλητικά?εγώ σαν ΑΛΕΚΟΣ είπα ότι τα oscar θα γίνουν κομμάτια και ότι το trimaculatum είναι φονιάς!!!και μου τη πέσανε 10 άτομα.ααα και ότι τις αλλαγές τις κάνουμε στα μεγάλα ψάρια ποιο απλά από ότι στα μικρά!!!!!
που είμαι λάθος??
αλεκο δε σε απειλησε κανεις.
και οπως σου ειπα εχουμε διαφορετικο χομπι.εγω δεν κανω "εκπτωσεις" στα ζωντανα μου.

αν εισαι τοσο μαγκας χομπιστας,κρατα ενα παγκασιους η οτι αλλο ψαρι εχεις τεσπα, στο νερο που ζει στο βιοτοπο του και οχι σε νερο βρυσης,και στησε τη δεξαμενη του βιοτοπικα,κ τοτε θα σου βγαλω το καπελο.

μεχρι τοτε δεν εχουμε τιποτα κοινο.
στο monsterfish εχω μπει πολλες φορες και δεν με καλυπτει.οι περισσοτεροι νομιζουν οτι τα μεγαλα ψαρια σημαινουν και μεγαλα @@ οποτε δεν εχω κατι κοινο ουτε με αυτους.

καλα κανουν τα παιδια,αλλα ζουμε σε διαφορετικους βιοτοπους:rolleyes:

δεν ταιριαζουμε βιοτοπικα,πως να το κανουμε;:smt003
σέβομαι τη γνώμη σου και την αποδέχτηκα.εσείς γιατί δεν τη σεβαστήκατε και δεν τη δεχτήκατε?άρα πως έχεις άποψη για το trimac oscar αφου δεν ταιριάζει βιοτοπικά με σένα!!!!παρεπιπτώντως έχω και pangasious:smt003:smt003:smt003
συγνώμη αλλά να επισημάνω ότι όλα τα ψάρια εκτός από το royal knife fish αγοράστηκαν στα 3-5εκ και τώρα είναι 70εκ 80εκ θα σας γελάσω.που να μην έκανα και εκπτώσεις!!!

kixlidatos
26-09-13, 08:32
Παιδια χαλαρα:D η διαφορετικη γνωμη δεν ειναι κακο πραγμα,αλλα η αντιπαραθεση φερνει ενταση,και η ενταση αναβει αιματα.Σε αρκετα που λεει ο φιλος Αλεκος,εγω συμφωνω και τα εφαρμοζω.ριχτε τους τονους,για να κανουμε μια ομορφη κουβεντα,εχει ενδιαφερον για καποια ταμπου που επικρατουν γενικα.:)

Alekos
26-09-13, 08:35
Παιδια χαλαρα:D η διαφορετικη γνωμη δεν ειναι κακο πραγμα,αλλα η αντιπαραθεση φερνει ενταση,και η ενταση αναβει αιματα.Σε αρκετα που λεει ο φιλος Αλεκος,εγω συμφωνω και τα εφαρμοζω.ριχτε τους τονους,για να κανουμε μια ομορφη κουβεντα,εχει ενδιαφερον για καποια ταμπου που επικρατουν γενικα.:)
πέστα χρυσόστομε!!!!!σε βλέπω τόση ώρα και περιμένω να μπεις στη κουβέντα!!!!

nazgul
26-09-13, 08:37
Λοιπον, παιδια ωρα να χαλαρωσετε λιγο, γιατι ο φιλος μας που θελει να μαθει μερικα πραγματα, δεν θα το κανει με αυτο τον τροπο. Δεν χρειαζεται να παμε σε κλειδωματα, διαγραφες ποστ κλπ. Καποιος ανοιξε το θεμα για να ενημερωθει.

Ο καθενας εχει τις αποψεις του για το χομπι, τις εμπειριες του, τον τροπο του, τις προτιμησεις του, οι οποιες ειναι σεβαστες. Το αν θα συμφωνησουν οι αλλο και θα ακολουθησουν τις ιδιες μεθοδους, ειναι δικο τους θεμα και μπορουν να κρινουν την ορθοτητα καποιων πραγματων.

Για τα "τερατα" (ως κατοχως μικρων ενυδρειων και κατοικων), η γνωμη μου ειναι οτι οποιος θελει να τα διατηρει, καλο θα ειναι να τους προσφερει και μερικα πραγματα που απαιτουν. Η εικονα που δε μου αρεσει σε αρκετους monsterfish keepers, ειναι ενας μεγαλος θηρευτης κλεισμενος σε 5 τζαμια και χωρις τιποτα απο διακοσμηση στο ενυδρειο, πηγαινοντας περα-δωθε σαν το λιονταρι στο κλουβι. Αυτη η εικονα δεν μου δινει την ευκαιρια να πω "εφερε τη φυση στο σπιτι του", δυστυχως, ουτε οτι ενα ψαρι που απλα ταϊζεται οτι ειναι ευτυχισμενο. Υπαρχουν και διαμαντια τεραστια ενυδρεια, ομως και πιστευω αυτος ειναι ο σωστος δρομος. Τα μεγαλα ψαρια δεν χρειαζονται μονο νερο και τροφη, αλλα και ενδιαφερον στο ενυδρειο. Προσωπικη, παντα, γνωμη.

kgf12345
26-09-13, 08:38
χαχαχαχα:Dημουνα σιγουρος για το παγκασιους,και ο καλλιμανης με τις 7 θαλασσες εχει:D

κοιτα εμενα το θεμα μου δεν ειναι στο τι ψαρια εχει ο καθενας,αλλα στο πως τα συντηρει.θες τερατα,μεγεια σου με χαρα σου;)

το θεμα ειναι οτι εδω ο ανθρωπας μπηκε να παρει βοηθεια,και δεν εχω δει να τον βοηθας σε καποιο ποστ σου.

οσο για ασπιδες,δορατα,και λοιπα πολεμικα συνεργα που λες δεν εχεις δικιο.εγω ξερω μονο τις σπαρτιατικες.αλλα η μαχη των θερμοπυλων και του μαραθωνα εγινε πριν διομιση χιλιαδες χρονια το 480 και 490πΧ.(offtopic,αλλα μιας κ τοφερε η κουβεντα)...:D

τεσπα,για μενα εληξε το θεμα.απλα δε μπορουσα να μην απαντησω στο πρωινο.αν θελετε να κανουμε ηρεμη και σοβαρη κουβεντα πανω στο θεμα ενυδρειο και monsterfish την κανουμε αλλου;)

kixlidatos
26-09-13, 08:42
πέστα χρυσόστομε!!!!!σε βλέπω τόση ώρα και περιμένω να μπεις στη κουβέντα!!!!

:D:D:D

Και εσυ ριξε τους τονους :p,δεν ειμαστε εχθροι,ειμαστε συν χομπιστες που πρεπει να λεμε αυτα που ξερουμε και πιστευουμε οτι ειναι σωστο,και με την πειθω,να προσθετουμε η να αφαιρουμε πραγματα απο το χομπι.

Αν δεν ηρεμισουμε ολοι,εγω κουβεντα δεν κανω:smt035

Alekos
26-09-13, 08:48
[QUOTE=kgf12345;787961]χαχαχαχα:Dημουνα σιγουρος για το παγκασιους,και ο καλλιμανης με τις 7 θαλασσες εχει:D

κοιτα εμενα το θεμα μου δεν ειναι στο τι ψαρια εχει ο καθενας,αλλα στο πως τα συντηρει.θες τερατα,μεγεια σου με χαρα σου;)

το θεμα ειναι οτι εδω ο ανθρωπας μπηκε να παρει βοηθεια,και δεν εχω δει να τον βοηθας σε καποιο ποστ σου.

οσο για ασπιδες,δορατα,και λοιπα πολεμικα συνεργα που λες δεν εχεις δικιο.εγω ξερω μονο τις σπαρτιατικες.αλλα η μαχη των θερμοπυλων και του μαραθωνα εγινε πριν διομιση χιλιαδες χρονια το 480 και 490πΧ.(offtopic,αλλα μιας κ τοφερε η κουβεντα)...:D

τεσπα,για μενα εληξε το θεμα.απλα δε μπορουσα να μην απαντησω στο πρωινο.
http://www.youtube.com/watch?v=RcuY9CtYPKs
καλημέρα πιες το καφεδάκι σου και μη το συνεχίζεις!!!αν τον βοήθησα το ξέρει στα πμ!!!

ChocolatePuma
26-09-13, 08:50
@Αλεκο την επόμενη φορά που θα παραφρασεις το nick name μου με ειρωνικό ύφος θα έχουμε θέμα

Ας τα γυρίσουμε στα ενυδρειακα πλέον όσα λεμε - χωρίς σάλτσες

Alekos
26-09-13, 08:54
@Αλεκο την επόμενη φορά που θα παραφρασεις το nick name μου με ειρωνικό ύφος θα έχουμε θέμα

έκαν ΕΝΑ μεγάλο λάθος με τη πάρτυ σου...σε είπα φίλο και δεν αξίζεις!!!!
όσο για ειρωνία ψάξε το θέμα από την αρχή και δείξε μου τα λόγια σου!!!!είρωνα ε είρωνα!!!!

kgf12345
26-09-13, 09:04
βρε αλεκο,δεν εχω ορεξη να ξαναπαντησω.για μενα εληξε το θεμα.ουτε αμφιβαλω οτι ξερεις 5 πραματα παραπανω για το χομπι σου.απλα μοιρασου τα.αυτο μονο εχω να σου πω;)

ChocolatePuma
26-09-13, 09:06

Ξανα λέω : ας μιλήσουμε για το χόμπι χωρίς άλλες σαλτσες...

kixlidatos
26-09-13, 09:09
--------------------------------------------------------------------

ΤΕΛΟΣ:D

Alekos
26-09-13, 09:11
βρε αλεκο,δεν εχω ορεξη να ξαναπαντησω.για μενα εληξε το θεμα.ουτε αμφιβαλω οτι ξερεις 5 πραματα παραπανω για το χομπι σου.απλα μοιρασου τα.αυτο μονο εχω να σου πω;)
μα αυτό κάνω...είπα τις εμπειρίες μου!είπα τι κάνουμε στα μεγάλα ψάρια.είπα τι συμπεριφορα του ψαριου,καταγωγή.πες μου γιατί αρπαχτήκατε?τι κακό σας είπα?τα ψάρια αυτά επειδή έχουν δύναμη ότι και να βάλεις στο ενυδρείο θα το φέρει τούμπα χαλαρά!και έτσι ίσως σπάσουν το ενυδρειο!!!γιατί τόση ειρωνία?ήμαρτον δηλαδή!!!

kgf12345
26-09-13, 09:17
οκ,δεκτο.απο μενα εχεις το συγνωμη,αν σε προσβαλα,αλλα τα ποστς υπαρχουνε και ευτυχως ο καθενας μπορει να κρινει τι ειπωθηκε και πως;)

συμφωνουμε οτι διαφωνουμε σε καποια πραγματα;)
για μενα εληξε το θεμα κ δεν θα ξαναπαντησω,εκτος αν ζητησει κατι ο θεματοθετης κ μπορω να βοηθησω;)

kixlidatos
26-09-13, 10:54
οκ,δεκτο.απο μενα εχεις το συγνωμη,αν σε προσβαλα,αλλα τα ποστς υπαρχουνε και ευτυχως ο καθενας μπορει να κρινει τι ειπωθηκε και πως;)

συμφωνουμε οτι διαφωνουμε σε καποια πραγματα;)
για μενα εληξε το θεμα κ δεν θα ξαναπαντησω,εκτος αν ζητησει κατι ο θεματοθετης κ μπορω να βοηθησω;)

+-3+-3+-3+-3
Φιλοι συνχομπιστες,καταρχην να επισημανω οτι με τον φιλο Αλεκο σημερα για πρωτη φορα ανταλλαξαμε αποψεις,επισης να διευκρινησω οτι ειμαι καθετα αντιθετος με ζωα παρμενα απο την φυση αρα και με τα θαλασσσινα ζωακια.Επισης για μενα δεν ειναι σωστο να δεινουμε ζωντανα ψαρακια σε ψαρακια για νατα φανε.Αλλα ολα αυτα ειναι αποψη μου και μπορουμε να την αναλυσουμε σε αλλο θεμα.

Εγω θα σταθω στο θεμα του φιλου μας,που εχει αυτα τα λιτρα.

Οι περισσοτεροι εδω μεσα,μεταξυ αυτων και εγω,μαθαμε οτι μαθαμε εδω μεσα,απο εμπειρους χομπιστες,που μας τα ειπαν μια χαρα.Δυστυχως ομως κανεις μας απο οτι ξερω,δεν εχει 100 διαφορετικα ενυδρεια,με 100 διαφορετικα ψαρια,να τα εχει ζησει μεχρι τελους.Παρακολουθω οτι η πλειοψηφια των φιλων ,το πολυ σε ενα χρονο αλλαζουν συνθεση,και μερικοι επειδη τα ειχαν στην κατοχη τους,νομιζουν οτι εμαθαν τα παντα σχετικα με το ειδος αυτο.Κανουν λαθος,γιατι για να μαθεις το ψαρι που εχεις στην κατοχη σου,πρεπει να το κρατησεις πολλα χρονια,για να μπορεις να βγαλεις καποια συμπερασματα αλλα οχι απολυτα,γιατι και καθε ψαρι του ιδιου ειδους ,εχει διαφορετικο χαρακτηρα,οπως ειπωθηκε και πιο πανω.

Πολλοι φιλοι γνωριζοντας τους βασικους κανονες του ενυδρειου,σπευδουν να συμβουλεψουν νεους χομπιστες που μπαινουν στο χομπι,για ζωντανα που δεν τα ειχαν ποτε η ξερουν γιαυτα ελαχιστα,απο τα προφιλ των ψαριων που διαβαζουν.Ολοι ξερουμε οτι τα οσκαρ θελουν 2μετρα ενυδρεια και 800+λιτρα.Ναι αλλα αυτα τα λιτρα ειναι οταν το ψαρι φθασει στους 40 ποντους,μετα απο καποια χρονια.Και για να μην λεω για οσκαρ που αν και καποτε τα ειχα,αλλα δεν τα ξερω ,θα σας πω για φροντοζες.

Μεντορες μου μην βαρατε:D

Αν σημερα υπηρχε νεος χομιστας στο φορουμ,και μας ρωτουσε θελω να βαλω σε 120 μηκος και σε 250 λιτρα 6 μωρα φροντοζες,οι περισσοτεροι που διβασαν το προφιλ της φροντοζας,θα ελεγαν οχι,ε εγω λεω ναι να βαλει,γιατι ξερω οτι αυτα τα ψαρια μετα απο περιπου 3 χρονια παιρνουν μεγεθος.Τωρα θα μου πειτε για 3 χρονια και μετα?Απανταω,σε 3 χρονια ποιος ζει ,ποιος πεθαινει.Η θα παρω μεγαλυτερο ενυδρειο,η θα τα χαρισω.Αλλα θα εχω ζησει την μαγεια της φροντοζας.Οποτε ας μην ειμαστε απολυτοι,για πραγματα που δεν τα εχουμε ζησει.

Συμφωνω απολυτα με τον Αλεκο,ενα ενυδρειο θελει καλο φιλτραρισμα ,πολυ φαγητο,και συχνες μεγαλες αλλαγες νερου,για να δειτε τα ψαρια σας σε σχεδον πραγματικο τελικο μεγεθος ,με ζωντανια και πολυ σεξ:D

nazgul
26-09-13, 11:01
Θα συμφωνησω με αυτα που λες, αλλα θα κανω και μερικες παρατηρησεις:

-Δεν ειναι καλυτερα να εχει ενα ψαρι το χωρο που του αρμοζει απο μικρο, ωστε να ανπτυχθει και σωστα?
-Δεν ειναι καλυτερα να ειναι ετοιμο ενα μεγαλο ενυδρειο για να φιλοξενησει μεγαλα ψαρια, παρα να υπαρχει σχεδιο για μεγαλυτερο στο μελλον?
-Αυτα τα "σχεδια" για μεγαλυτερο ενυδρειο στο μελλον, ποσες φορες εχεις δει να γινουν πραγματικοτητα και οχι να καταληξουν σε μεγαλα ψαρια που ταλαιπωρουνται σε μικροσκοπικα γι'αυτα ενυδρεια?

kixlidatos
26-09-13, 11:18
Θα συμφωνησω με αυτα που λες, αλλα θα κανω και μερικες παρατηρησεις:

-Δεν ειναι καλυτερα να εχει ενα ψαρι το χωρο που του αρμοζει απο μικρο, ωστε να ανπτυχθει και σωστα?
-Δεν ειναι καλυτερα να ειναι ετοιμο ενα μεγαλο ενυδρειο για να φιλοξενησει μεγαλα ψαρια, παρα να υπαρχει σχεδιο για μεγαλυτερο στο μελλον?
-Αυτα τα "σχεδια" για μεγαλυτερο ενυδρειο στο μελλον, ποσες φορες εχεις δει να γινουν πραγματικοτητα και οχι να καταληξουν σε μεγαλα ψαρια που ταλαιπωρουνται σε μικροσκοπικα γι'αυτα ενυδρεια?

Συμφωνω απολυτα μαζισου,ειναι το ιδανικο,αλλα ολοι δεν εχουμε τα λιτρα που θελουμε απο την αρχη,γιατι τοτε να στερισουμε την χαρα απο εναν νεο χομπιστα,που εχει σχετικα ανεκτα λιτρα,γιαυτα τα ψαρακια.Γιατι να στεριθω αυτην την χαρα,αφου ορικα μπορω να εχω στα 250 λιτρα 6 φροντοζακια,Εκει διαφωνω με καποιους φιλους,που ειναι απολυτοι.Η <<δουλεια μας>> στο φορουμ ειναι να τον κανουμε να τα αγαπησει με σωστες συνθηκες,απο εκει και περα,ολα περνουν τον δρομο τους,γιατι δεν πιστευω να υπαρχει ανθρωπος που θα καταφερει να κρατησει τετοια ζωντανα ,και να θελει μετα να τα σκοτωσει.

nazgul
26-09-13, 11:23
Ναι, αλλα δεν θα ηταν καλυτερο να ειναι ετοιμος ο χομπιστας και μετα να φιλοξενησει τα ψαρια που θελει? Δεν θα ηταν καλυτερα για ολους ετσι? Γιατι το ξαναλεω, εχω δει πολλες περιπτωσεις που τελικα δεν γινεται το μεγαλο ενυδρειο που λεει καποιος στην αρχη και τα ψαρια μενουν σε ενα υδατινο κλουβακι.

Και εγω θα ηθελα να φιλοξενησω ψαρι μισου μετρου, αλλα αν εχω ενυδρειο 100 λιτρων, δεν μπορω να το εχω, σκεπτομενος οτι "μπορει" στο μελλον να βολεψουν τα πραγματα και να κανω ενα 1000αρη.

Και σιγουρα κανενας δεν θελει να σκοτωσει τα ζωντανα οπως αναφερεις, αλλα θα ηταν καλο να εχει ενημερωθει πριν φιλοξενησει ψαρια για τις απαιτησεις τους. Ξερεις ποσες φορες εχω ακουσει "μα ειναι πολυ χαρουμενα τα ψαρακια μου" και το ενυδρειο ειναι αστρωτο ή καιγονται απο την αμμωνια ή το χαρουμενο ψαρακι ειναι ενας μονομαχος σε 5 λιτρα? Δυστυχως, τα ψαρια δεν μπορουν να μας μιλησουν, οποτε μια σωστη λυση (για εμενα), ειναι η καλυψη των αναγκων τους και οχι οι δικες μου φιλοδοξιες.

kgf12345
26-09-13, 11:27
κιχλιδατε δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες,αλλα

ειναι αδυνατο να κρατησουν ολοι ολα τα ειδη ψαριων για να αποκτησουν εμπειρια και να μπορουν να μιλησουν με βαση την εμπειρια τους.
επειτα μην υποτιμας την εμπειρια που μπορει να αποκτησει καποιος αν ασχοληθει με ενας ειδος ψαριου για ενα χρονο.αλλος ασχολειται 6 μηνες και γινεται ξεφτερι στα ψαρια του και αλλος τα εχει χρονια και δεν ξερει ουτε τα περι κυκλου του αζωτου...

ποσα τετοια θεματα εχεις διαβασει εδω μεσα?δεν εχεις διαβασει αρκετα?
συνδιασε τωρα αυτη την αγνοια που εχει καποιος,με το να κρατησει ψαρια που μεγαλωνουνε πολυ,σε λαθος συνθηκες με λαθος συγκατοικους.

γιαυτο υπαρχουνε τα προφιλ των ψαριων και τα χρησιμοποιουμε,γιατι ειναι συσωρευμενη γνωση ετων,απο χομπιστες και επιστημονες.

οποτε με συγχωρεις που θα το πω,αλλα προσωπικα,εμπιστευομαι πιο πολυ τις πληροφοριες στα προφιλ,παρα τη γνωμη ενος "εμπειρου" χομπιστα που δεν τον γνωριζω προσωπικα.

και αυτο γιατι ο καθε "εμπειρος" χομπιστας,μπορει στην πραγματικοτητα να κανει οτι ναναι.και εχω πολλα τετοια παραδειγματα,προσφατα και μη...

μην τα ισοπεδωνουμε και ολα δηλαδη.
το "ζουμι" ειναι στη βιβλιογραφια.αλλιως,ο καθενας μπορει να λεει οτι θελει και οτι εχει εμπειρια.

εκτος αυτου,οπως ειπα και παραπισω,ο καθενας το χομπι το αντιλαμβανεται διαφορετικα.αναγκαστικα καποιοι θα συμφωνουμε και καποιοι οχι.

δεν ειναι απαραιτητα κακο αυτο για μας τους χομπιστες.για τα ψαρια ομως?στην τελικη τα λαθη τα πληρωνουνε τα ψαρια και οχι εμεις;)

και μην προσπαθησεις να μου αποδειξεις οτι ειναι πιο λαθος να προσφερεις στα ψαρια σου αυτο που ζουνε στον βιοτοπο τους,γιατι ειναι σχεδον αδυνατο να με πεισεις:D

Alekos
26-09-13, 11:30
όπως έχω γράψει και ποιο πάνω θα το ξαναπώ:τα μεγάλα ψάρια έχουν πάρα πολύ ακριβές τιμές που εμείς οι απλοί εργαζώμενοι δεν μπορούμε να τα πλησιάσουμε.δες λίστες προπαραγγείας ΑΒΥΣΣΟΣ.γι'αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να τα παίρνουμε μικρά για λιγότερο κόστος αλλά και να δούμε την εξελιξή τους!το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε όλοι 200τ.μ.σπίτι για να φτιάξουμε λίτρα οπότε αρεσκώμαστε σε λιγότερα και πάντα ονειρευώμαστε ένα ακόμα μεγαλύτερο.μη ξεχνάς πως κατά 90-95%στα μεγάλα ενυδρεία δεν τα έχουν βάλει τα ψάρια σε τελικό μέγεθος για ευνόητους λόγους.τα έχουν πάρει από μικρά εώς μεσαίου μεγέθους και τους κάνουν συγκατοίκιση για να μάθει το ένα το άλλο!!!
κρατηστε την ημ/νια που θας το πω αυτο για το ΦΙΛΟ σόφο:όταν το trimaculatum αισθανθει ότι χάνει την κυριαρχεια από τα oscar θα τα κόψει σε χρόνο ντε τε!!!μακάρι να είναι εκεί για να προλάβει το κακό!!!

kixlidatos
26-09-13, 11:54
Ναι, αλλα δεν θα ηταν καλυτερο να ειναι ετοιμος ο χομπιστας και μετα να φιλοξενησει τα ψαρια που θελει? Δεν θα ηταν καλυτερα για ολους ετσι? Γιατι το ξαναλεω, εχω δει πολλες περιπτωσεις που τελικα δεν γινεται το μεγαλο ενυδρειο που λεει καποιος στην αρχη και τα ψαρια μενουν σε ενα υδατινο κλουβακι.

Και εγω θα ηθελα να φιλοξενησω ψαρι μισου μετρου, αλλα αν εχω ενυδρειο 100 λιτρων, δεν μπορω να το εχω, σκεπτομενος οτι "μπορει" στο μελλον να βολεψουν τα πραγματα και να κανω ενα 1000αρη.
Το παραδειγμα σου ειναι λαθος,γιατι ο φιλος εχει περιπου 400λιτρα και μπολικο μηκος.Πριν ενα μηνα περιπου υπηρχε φιλος που εβαλε σε 120 λιτρα οσκαρ,εκει ημουν αντιθετος δια ροπαλου που λεμε,και μαλιστα καποιοι με εκραξαν τοτε.

Οσο για την πρωτη παραγραφο συμφωνω,αλλα αυτο δειχνει και τον χαρακτηρα του ανθρωπου.Αν πραγματικα θελει το καλο των ψαριων του το βλεπεις,το νιωθεις,αν τα βλεπει σαν δικοσμιτικο στοιχειο του σπιτιου του,και αυτο το βλεπεις και το νιωθεις,ε αυτους αστους να πνιγουν,δεν μπορουμε να κανουμε και πολλα,οπως ο αλλος περνει λυκοσκυλο στην βεραντα του
κιχλιδατε δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες,αλλα

ειναι αδυνατο να κρατησουν ολοι ολα τα ειδη ψαριων για να αποκτησουν εμπειρια και να μπορουν να μιλησουν με βαση την εμπειρια τους.
επειτα μην υποτιμας την εμπειρια που μπορει να αποκτησει καποιος αν ασχοληθει με ενας ειδος ψαριου για ενα χρονο.αλλος ασχολειται 6 μηνες και γινεται ξεφτερι στα ψαρια του και αλλος τα εχει χρονια και δεν ξερει ουτε τα περι κυκλου του αζωτου...

ποσα τετοια θεματα εχεις διαβασει εδω μεσα?δεν εχεις διαβασει αρκετα?
συνδιασε τωρα αυτη την αγνοια που εχει καποιος,με το να κρατησει ψαρια που μεγαλωνουνε πολυ,σε λαθος συνθηκες με λαθος συγκατοικους.

γιαυτο υπαρχουνε τα προφιλ των ψαριων και τα χρησιμοποιουμε,γιατι ειναι συσωρευμενη γνωση ετων,απο χομπιστες και επιστημονες.

οποτε με συγχωρεις που θα το πω,αλλα προσωπικα,εμπιστευομαι πιο πολυ τις πληροφοριες στα προφιλ,παρα τη γνωμη ενος "εμπειρου" χομπιστα που δεν τον γνωριζω προσωπικα.

και αυτο γιατι ο καθε "εμπειρος" χομπιστας,μπορει στην πραγματικοτητα να κανει οτι ναναι.και εχω πολλα τετοια παραδειγματα,προσφατα και μη...

μην τα ισοπεδωνουμε και ολα δηλαδη.
το "ζουμι" ειναι στη βιβλιογραφια.αλλιως,ο καθενας μπορει να λεει οτι θελει και οτι εχει εμπειρια.

εκτος αυτου,οπως ειπα και παραπισω,ο καθενας το χομπι το αντιλαμβανεται διαφορετικα.αναγκαστικα καποιοι θα συμφωνουμε και καποιοι οχι.

δεν ειναι απαραιτητα κακο αυτο για μας τους χομπιστες.για τα ψαρια ομως?στην τελικη τα λαθη τα πληρωνουνε τα ψαρια και οχι εμεις;)

και μην προσπαθησεις να μου αποδειξεις οτι ειναι πιο λαθος να προσφερεις στα ψαρια σου αυτο που ζουνε στον βιοτοπο τους,γιατι ειναι σχεδον αδυνατο να με πεισεις:D

Ολοι οσοι ειμαστε καπως τακτικοι εδω μεσα,λιγο πολυ ξερουμε ποιος ειναι πολυλογας και ποιος ειναι που θελει πραγματικα να βοηθησει.

Εγω δεν ξερω προσωπικα τον Σπυρο Delta 66 η τον Κλεβουλο,αλλα εχω απολυτη εμπιστοσινη γιαυτα που λενε,οποτε δεν χρειαζομαι να πιω ουζακι μαζι τους ,για να τους εμπιστευτω:D

Σε 6 μηνες ψαρι δεν μαθαινεις,Γιαυτο μην αποτρεπουμε νεους φιλους,οταν ειναι ορικα καλα,κοιτοντας το τελικο μεγεθος ενος ψαριου.Τα φροντοζακια μου ζουν 20+ χρονια,εγω δεν ξερω αν θα ζω τοτε,αλλα οσο τα εχω ,θα τα δεινω το καλυτερο που μπορω,γιατι τα αγαπω,και κανεις δεν μπορει να μου αλλαξει αυτο το αισθημα,αλλα οταν εισαι νεος,και μπαινεις σε ενα φορουμ,και αρχιζεις να τρως <<σφαλιαρες>>τοτε μπορει να λειτουργισει και αποτρεπτικο.

nazgul
26-09-13, 11:57
Δεν αναφερομαι στο 400αρι του φιλου μας, γενικα μιλαω.

Επισης, δεν εχει να κανει μονο με το χαρακτηρα του ανθρωπου, αλλα και τις συνθηκες (οικονομικες και μη) για μια επεκταση.

kixlidatos
26-09-13, 12:08
Δεν αναφερομαι στο 400αρι του φιλου μας, γενικα μιλαω.

Επισης, δεν εχει να κανει μονο με το χαρακτηρα του ανθρωπου, αλλα και τις συνθηκες (οικονομικες και μη) για μια επεκταση.

Επειδη τα γραπτα μενουν,ριξε μια ματια εδω,http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73381και θα καταλαβεις που πρεπει να ειμαστε απολυτοι και που οχι.Ναι αυτος ο φιλος δεν πρεπει να βαλει μεσα οσκαρ.Τωρα αν θελει να βαλει εγω τον παραταω,και ας κανει οτι θελει.Αλλα παιδια σαν τον σοφο,που βλεπω οτι θελουν να μαθουν ,και εχουν οριακα τα λιτρα,αν μπορω και ξερω,τον κραταω και του δεινω να καταλαβει τι τον περιμενει.

kgf12345
26-09-13, 12:12
Ολοι οσοι ειμαστε καπως τακτικοι εδω μεσα,λιγο πολυ ξερουμε ποιος ειναι πολυλογας και ποιος ειναι που θελει πραγματικα να βοηθησει.

+1 σαυτο,συμφωνουμε;)
αλλα το ιδιο ισχυει και για εκεινους που δεν μιλανε πολυ...

ασχετα απτα ονοματα και τον αριθμο των δημοσιευσεων του καθενος,καποιους απο εδω μεσα τους γνωριζω προσωπικα και καποιους οχι.

οσον αφορα εκεινους που γνωριζω,ξερω περι τινος προκειται και αν αξιζουν να σεβομαι την πορεια τους στο χομπι και τη γνωση τους,γιατι τους γνωριζω;)

οσον αφορα τους αλλους που δεν γνωριζω προσωπικα,μπορω να τους κρινω μονο με βαση αυτα που εχουν γραψει.ουτε εγω γνωριζω πχ τον κλεοβουλο προσωπικα,αλλα ξερω οτι οταν ο ανθρωπος μιλησει θα μαθω κατι.
και δεν ειναι μονο ο κλεοβουλος(μην κολλαμε στα ονοματα τωρα,σορυ κλεοβουλε:D),υπαρχουν και αλλοι αρκετοι,και μαλιστα καποιοι ειναι και μικροτεροι σε ηλικια απο μενα,και καποιες περιπτωσεις μαλιστα και πιο καινουριοι στο φορουμ αποτι εγω.

αν καποιος δεν γραφει συχνα στο φορουμ,δεν ειμαι υποχρεωμενος να ξερω τι ειναι και τι κανει.και φυσικα δεν ειμαι και υποχρεωμενος να εμπιστευτω την υποτιθεμενη "εμπειρια" του;)

delta66
26-09-13, 12:31
Παιδια χαλαρα:D η διαφορετικη γνωμη δεν ειναι κακο πραγμα,αλλα η αντιπαραθεση φερνει ενταση,και η ενταση αναβει αιματα.

Ετσι ειναι, αλλα οταν λες την διαφορετικη γνωμη σου με αυτον τον τροπο, δεν επιθετικη και προσβλητικη?
Ακομα κι αν ειναι σωστη, περιμενεις αποδοχη της και οτι δεν θα φερει αντιπαραθεση και αναμμενα αιματα?
..τι τα θες τα βαρελια?θα σπασεις αλατι?τσαμπα λεφτα.αντιχλωριο βαλε κατευθειαν αν πεσει παραπανω καλο κανει.τα ψαρια θελουν φρεσκο καθαρο νερακι και ολα τα αλλα ειναι παπατζες...

Ή αυτο δεν ειναι προσκληση σε φασαριες?
θα στο πω και αυτο και ας κραξουν οσοι κραξουν.ταιζω κατεψυγμενα και ζωντανα τα ψαρια που εχω.

kixlidatos
26-09-13, 12:32
+1 σαυτο,συμφωνουμε;)
αλλα το ιδιο ισχυει και για εκεινους που δεν μιλανε πολυ...Δηλδεν καταλαβαμε ολοι που ο Αλεκος εχει μονο 100 δημοσιευσεις ειναι ενας εμπειροτατος χομπιστας?

ασχετα απτα ονοματα και τον αριθμο των δημοσιευσεων του.Για μενα ειναι οτι το χειροτερο για ολα τα φορουμ,να κραταμε λογ/μο το ποσες δημοσιευσεις εχει ο καθε ενας.Στο ονομα αυτης της τακτικης εχουν γινει μανταρα πολλα καλαθε ματα,χαλασαν καρδιες κτλ καθενος,καποιους απο εδω μεσα τους γνωριζω προσωπικα και καποιους οχι.

οσον αφορα εκεινους που γνωριζω,ξερω περι τινος προκειται και αν αξιζουν να σεβομαι την πορεια τους στο χομπι και τη γνωση τους,γιατι τους γνωριζω;)Καλο ειναι να γνωριζεις καποιον προσωπικα,αλλα και ο αγνωστος που μιλας και εκτιμας εχει την μαγεια του,γιατι απο κοντα μπορει να σε απαγοητευσει.:rolleyes:

οσον αφορα τους αλλους που δεν γνωριζω προσωπικα,μπορω να τους κρινω μονο με βαση αυτα που εχουν γραψει.ουτε εγω γνωριζω πχ τον κλεοβουλο προσωπικα,αλλα ξερω οτι οταν ο ανθρωπος μιλησει θα μαθω κατι.
και δεν ειναι μονο ο κλεοβουλος(μην κολλαμε στα ονοματα τωρα,σορυ κλεοβουλε:D),υπαρχουν και αλλοι αρκετοι,και μαλιστα καποιοι ειναι και μικροτεροι σε ηλικια απο μενα,και καποιες περιπτωσεις μαλιστα και πιο καινουριοι στο φορουμ αποτι εγω.Πολλοι υπαρχουν εδω μεσα,απλα εφερα τα πιο γνωστα ονοματα για την αξια τους κανεις δεν μπορει να φερει αντιλογο.Και για μενα θα υπαρξουν και αλλοι,οπως εσυ σημερα,που ζητησες συγνωμη για την ενταση που υπηρχε στο θεμα.Αυτο για μενα λεει πολλα για σενα

αν καποιος δεν γραφει συχνα στο φορουμ,δεν ειμαι υποχρεωμενος να ξερω τι ειναι και τι κανει.και φυσικα δεν ειμαι και υποχρεωμενος να εμπιστευτω την υποτιθεμενη "εμπειρια" του;)Οσοι υποκρινονται και κρυβουν πισω απο ενα πληκτρολογιο τον ευτο τους,μυριζουν απο χιλιομετρα:D

Kostas12
26-09-13, 12:35
Η μικρή μου εμπειρία για τα Oscar που μεγαλώνω εγώ στο δικό μου ενυδρείο, το τονίζω αυτό γιατί όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια, λέει ότι τα Oscar δεν πειράζουν τίποτα μέσα στο ενυδρείο όπως φυτά, θερμοστάτες, και άλλα και μπορούν να ταιριάξουν με μικρά ψάρια άνετα. Απλά θέλουν χώρο για κολύμπι και του φίλου το ενυδρείο έχει μήκος και είναι πολύ καλό αυτό αλλά να μπορούν να φτιάξουν την κρυψώνα τους, αυτό θα φανεί από την συμπεριφορά τους γιατί σε ένα μέρος του ενυδρείου θα σκάψουν όπως έκαναν και τα δικά μου και είναι πολύ βασικό να έχουν τον δικό τους χώρο.

nazgul
26-09-13, 12:36
Επειδη τα γραπτα μενουν,ριξε μια ματια εδω,http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73381και (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=73381%CE%BA%CE%B1%CE%B9) θα καταλαβεις που πρεπει να ειμαστε απολυτοι και που οχι.Ναι αυτος ο φιλος δεν πρεπει να βαλει μεσα οσκαρ.Τωρα αν θελει να βαλει εγω τον παραταω,και ας κανει οτι θελει.Αλλα παιδια σαν τον σοφο,που βλεπω οτι θελουν να μαθουν ,και εχουν οριακα τα λιτρα,αν μπορω και ξερω,τον κραταω και του δεινω να καταλαβει τι τον περιμενει.

Πουθενα βρε δεν ειμαι απολυτος και ουτε αναφερομαι σε συγκεκριμενο παραδειγμα. Γενικα μιλαω, οπως ειπα πριν και η γνωμη μου εξακολουθει να ειναι οτι ειναι καλυτερο να ειμαστε προετοιμασμενοι πριν φιλοξενησουμε καποιο ζωντανο, να εχουμε κατανοησει τις αναγκες του και να ειμαστε προθυμοι να ασχοληθουμε με αυτες, παρα να βαλουμε ενα ψαρι στο ενυδρειο μας με "προοπτικη" οτι "μαλλον" θα στησουμε το ενυδρειο που απαιτειται ανα περιπτωση.

Υπαρχουν ατομα που εστησαν τερατα γιατι φιλοξενησαν ενα ειδος σε μικρο σχετικα ενυδρειο στην αρχη, το αγαπησαν και μετα καταλαβαν οτι ειναι ευτυχισμενα σε περισσοτερα λιτρα απο αυτα που ειχαν. Αυτοι αξιζουν συγχαρητηρια. Υπαρχουν, ομως και αλλοι, που πιστευουν οτι τα ψαρια τους ειναι ευτυχισμενα, εστω και αν τους εχουν προσφερει απλα μια υδατινη φυλακη, χωρις να εχουν ψαξει λιγο παραπανω για καποιες πληροφοριες. Και δεν αναφερομαι σε συγκεκριμενες περιπτωσεις, απλα σε πραγματα που βλεπω ανα καιρους.

kgf12345
26-09-13, 12:37
κιχλιδατε αν ερθεις αθηνα μεχρι τις 30 οκτωβρη,κερναω καφε:D

kixlidatos
26-09-13, 12:40
Ετσι ειναι, αλλα οταν λες την διαφορετικη γνωμη σου με αυτον τον τροπο, δεν επιθετικη και προσβλητικη?
Ακομα κι αν ειναι σωστη, περιμενεις αποδοχη της και οτι δεν θα φερει αντιπαραθεση και αναμμενα αιματα?

Εχεις δικιο αλλα ξερεις αμα αρχισουν οι μπηχτες δεν τελειωνουν ποτε,μαλλον τελειωνουν με κλειδωματα και μπαναρισματα,οποτε απο οποιον θελει να βοηθησει το χομπι,ας ελθει με κοσμια συμπεριφορα να πει οποιες γνωσεις εχει,και εκει οσοι διαφωνουμε να το κουβεντιασουμε.Εισαι παλια καραβανα ,και τα ξερεις καλυτερα απο εμενα τα πραγματα που καταληγουν στο τελος,:Dαγαπημενη μας φιλοι να τους βλεπεις μπαναρισμενους

delta66
26-09-13, 12:54
Δυστυχως ομως κανεις μας απο οτι ξερω,δεν εχει 100 διαφορετικα ενυδρεια,με 100 διαφορετικα ψαρια,να τα εχει ζησει μεχρι τελους.

Συμφωνω απολυτα με τον Αλεκο,ενα ενυδρειο θελει καλο φιλτραρισμα ,πολυ φαγητο,και συχνες μεγαλες αλλαγες νερου,για να δειτε τα ψαρια σας σε σχεδον πραγματικο τελικο μεγεθος ,με ζωντανια και πολυ σεξ:D
Σιγουρα δεν τα εχει κανεις.
Αλλα η καραμελα "αφου δεν ειχες ποτε το ψαρι αυτο, δεν εχεις εμπειρια και μη προτεινεις τιποτα" πρεπει να παψει καποια στιγμη.
Και αυτο γιατι αν καποιος που δεν εχει το ψαρι, αναφερει σε παραθεση την εμπειρια 100 χομπιστων με αυτο το ψαρι, ειναι πιο χρησιμο απο την αναφορα ενος μονο, που εχει το ψαρι.

Συμφωνω κι εγω με αυτα.
Αλλα δεν αναφερθηκε πουθενα στην προταση, οτι το νερο της αλλαγης θελει και κατι αλλο.
Σωστες παραμετρους.
Εκει "κολλανε" οι παπατζες με τα βαρελια, και αφορουν καποιον που το νερο της βρυσης του δεν εχει σωστες παραμετρους για να γινει αλλαγη.
Ολα τα αλλα ειναι παπατζες περι των μεγαλων ακριβων και σπανιων ψαριων μας, που τρωνε τα μικρα, φτηνα και συνηθισμένα ψαρακια σας, για να μπω κι εγω στο κλιμα.

Alekos
26-09-13, 12:54

Ή αυτο δεν ειναι προσκληση σε φασαριες?
μα συγνώμη κιόλας,εδώ μέσα γράφουμε ότι γράφουμε για τσαμπουκάδες ή λέμε τη γνώμη μας?συγνώμη κύριοι αλλά δεν έγραψα για να γράψω ούτε προσπάθησα να σας βάλω κάτι στο κεφάλι σας!αυτά που λέω είναι απόλυτα στο χώρο των μεγάλων ψαριών,δεν είναι ούτε χρυσόψαρα ούτε ζωοτόκα ούτε γαρίδες!και το ξαναείπα:δεν γράφω σε ποστ για κανένα άλλο είδος εκτός από ψάρια μεγάλα όπως έχει ο σόφος ή σε θυρευτές αν αναρτήσει κανείς !από το 2010 δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα και ότι και να πείτε το ΑΚΟΥΩ & ΤΟ ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ!αλλά πολύ ειρωνία ρε παιδιά μα πάρα πολύ!

kixlidatos
26-09-13, 13:12
κιχλιδατε αν ερθεις αθηνα μεχρι τις 30 οκτωβρη,κερναω καφε:D

:D:D:D:D:D

Μακρια απο την Αθηνα,:smt102

σευχαριστω πολυ φιλεμου:)δυστυχως η ευτυχως ανεβαινω τον Γεναρη για λιγες μονο μερες,
Σιγουρα δεν τα εχει κανεις.
Αλλα η καραμελα "αφου δεν ειχες ποτε το ψαρι αυτο, δεν εχεις εμπειρια και μη προτεινεις τιποτα" πρεπει να παψει καποια στιγμη.
Και αυτο γιατι αν καποιος που δεν εχει το ψαρι, αναφερει σε παραθεση την εμπειρια 100 χομπιστων με αυτο το ψαρι, ειναι πιο χρησιμο απο την αναφορα ενος μονο, που εχει το ψαρι.

Συμφωνω κι εγω με αυτα.
Αλλα δεν αναφερθηκε πουθενα στην προταση, οτι το νερο της αλλαγης θελει και κατι αλλο.
Σωστες παραμετρους.
Εκει "κολλανε" οι παπατζες με τα βαρελια, και αφορουν καποιον που το νερο της βρυσης του δεν εχει σωστες παραμετρους για να γινει αλλαγη.
Ολα τα αλλα ειναι παπατζες για τα μεγαλα ψαρια μας που τρωνε τα μικρα ψαρια σας, για να μπω κι εγω στο κλιμα.

Μεντορα μου,θα τολμησω να διαφωνισω μαζισου.

Εν μερη εχεις δικιο,γιατι δεν ξερω αν ποτε ειχες φροντοζες,αλλα και εαν εσυ δεν ειχες ποτε,και εγω που τις εχω 4 χρονια ,με συμβουλευες κατι για αυτα τα ψαρακια,θα σε ακολουθουσα τυφλα.Αλλα μην τα μπερδευεις τα πραγματα,γιατι εσυ και να μην τις ειχες,ειχαν οι φιλοι και οι γνωστοι σου.Αλλα εδω βλεπω παιδια που δεν ηξεραν στην αρχη τον κυκλο του αζωτου(οπως και εγω στην αρχη) στησανε με γκαπακια κτλ(δεν υποτιμω κανενα ειδος,ολα ομορφα ειναι) και ξαφνικα,μπαινει στο φορουμ ενας νεος χομπιστας,και αρχιζουν να συμβουλευουν για οσκαρ,φροντοζς κτλ.Ε αυτους με καποιο τροπο πρεπει να τους σταματησουν οι ιθυνοντες.
μα συγνώμη κιόλας,εδώ μέσα γράφουμε ότι γράφουμε για τσαμπουκάδες ή λέμε τη γνώμη μας?συγνώμη κύριοι αλλά δεν έγραψα για να γράψω ούτε προσπάθησα να σας βάλω κάτι στο κεφάλι σας!αυτά που λέω είναι απόλυτα στο χώρο των μεγάλων ψαριών,δεν είναι ούτε χρυσόψαρα ούτε ζωοτόκα ούτε γαρίδες!και το ξαναείπα:δεν γράφω σε ποστ για κανένα άλλο είδος εκτός από ψάρια μεγάλα όπως έχει ο σόφος ή σε θυρευτές αν αναρτήσει κανείς !από το 2010 δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα και ότι και να πείτε το ΑΚΟΥΩ & ΤΟ ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ!αλλά πολύ ειρωνία ρε παιδιά μα πάρα πολύ!

Ελα βρε:Dμολις ηρεμισαν τα πραγματα,ασε και κατι να πεσει κατω,:)

ChocolatePuma
26-09-13, 13:24
Αυτός που γνωρίζει 5 πράγματα και θέλει να βοηθήσει, ξέρει τον τροπο να το κάνει

Αυτός που μπαίνει για να προκαλέσει και που εσκεμμένα θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο, φαίνεται , κι ας παρθουν εκείνα τα μέτρα ώστε να μην ξαναδιαβάσουμε για ταισμα ζωντανών

Υπάρχουν συγχομπιστες που διαθέτουν θηρευτες στους οποίους βγάζω το καπέλο γιατι δεν έχουν προκαλέσει ποτε

Χωρίς καμία ειρωνία όλα τα παραπάνω

kgf12345
26-09-13, 13:44
λοιπον,για να μη χασουμε τη μπαλα.
στο θεμα υπηρξαν δυο ειδων συμβουλες.

α)οι μεν, που συστησανε προσοχη και διαβασμα για να μην ταλαιπωρηθουνε τα ψαρια(οποιες και αν ειναι οι διατροφικες τους συνηθειες!)και συγχομπιστες(μεταξυ αυτων και εγω) που προτεινανε στον σοφοκλη να μην κανει βιαστικες κινησεις και να προσεξει τη φιλτρανση του,το τι νερο θα δωσει στα ψαρια του και πως θα το κανει,παραθετοντας και στοιχεια απο εγκυρες σελιδες.

β)οι δε,που προτεινανε νερο απτη βρυση γιατι τα ψαρια ειναι μεγαλα και δεν "νιωθουν απαυτα",με βαση την προσωπικη τους εμπειρια με τα ψαρια.αν ειπωθηκε κατι πιο σοβαρο κ χρησιμο κατ&#180;ιδιαν σε πμ,δεν το λαμβανω υποψη μου αφου δεν ξερουμε τι ηταν αυτο.

ακολουθοντας την πρωτη περιπτωση ο θεματοθετης δεν εχει τιποτα να χασει,παρα μονο χρονο και ισως και καποια εξοδα για να ασχοληθει και να προσφερει στα ψαρια του αυτα που χρειαζονται.

στη δευτερη περιπτωση,εχουμε δει ολοι νομιζω αρκετες φορες τα αποτελεσματα....

αφου και οι δυο τυποι χομπιστα,"αγαπανε τα ψαρια και το χομπι"
ο μελλοντικος αναγνωστης,θα μπορεσει να κρινει και τους δυο με βαση τα γραφομενα;)
τη γνωμη των ψαριων για ολα αυτα,πιστευω πως την ξερω ηδη...

exelix
26-09-13, 14:12
Μπορούμε να βάλουμε μία τελεία γιατί θα χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια στο τέλος; Πιστεύετε ότι τελειώνουν ποτέ κάποιες συζητήσεις... ακόμα και από κοντά; Λοιπόν, ας επικεντρωθούμε στα άμεσα ζητήματα του φίλου και σιγά σιγά βλέπουμε και τα πιο σύνθετα, άντε ομορφάντρες μου γιατί το καθάρισμα είναι δύσκολη δουλειά.

Προσωπικά την ευγένεια την απαιτώ από όσους θέλουν να συνομιλούν εδώ μέσα. Αυτό και κλείνουμε για αυτό το ζήτημα.

kixlidatos
26-09-13, 14:26
Μπορούμε να βάλουμε μία τελεία γιατί θα χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια στο τέλος; Πιστεύετε ότι τελειώνουν ποτέ κάποιες συζητήσεις... ακόμα και από κοντά; Λοιπόν, ας επικεντρωθούμε στα άμεσα ζητήματα του φίλου και σιγά σιγά βλέπουμε και τα πιο σύνθετα, άντε ομορφάντρες μου γιατί το καθάρισμα είναι δύσκολη δουλειά.

Προσωπικά την ευγένεια την απαιτώ από όσους θέλουν να συνομιλούν εδώ μέσα. Αυτό και κλείνουμε για αυτό το ζήτημα.
Εχεις πολυ ευγενικο τροπο για να απαιτεις ευγενεια.

delta66
26-09-13, 15:10
λοιπον,για να μη χασουμε τη μπαλα.
στο θεμα υπηρξαν δυο ειδων συμβουλες.

α)οι μεν, που συστησανε προσοχη και διαβασμα για να μην ταλαιπωρηθουνε τα ψαρια(οποιες και αν ειναι οι διατροφικες τους συνηθειες!)και συγχομπιστες(μεταξυ αυτων και εγω) που προτεινανε στον σοφοκλη να μην κανει βιαστικες κινησεις και να προσεξει τη φιλτρανση του,το τι νερο θα δωσει στα ψαρια του και πως θα το κανει,παραθετοντας και στοιχεια απο εγκυρες σελιδες.

β)οι δε,που προτεινανε νερο απτη βρυση γιατι τα ψαρια ειναι μεγαλα και δεν "νιωθουν απαυτα",με βαση την προσωπικη τους εμπειρια με τα ψαρια.αν ειπωθηκε κατι πιο σοβαρο κ χρησιμο κατ&#180;ιδιαν σε πμ,δεν το λαμβανω υποψη μου αφου δεν ξερουμε τι ηταν αυτο.

ακολουθοντας την πρωτη περιπτωση ο θεματοθετης δεν εχει τιποτα να χασει,παρα μονο χρονο και ισως και καποια εξοδα για να ασχοληθει και να προσφερει στα ψαρια του αυτα που χρειαζονται.

στη δευτερη περιπτωση,εχουμε δει ολοι νομιζω αρκετες φορες τα αποτελεσματα....

αφου και οι δυο τυποι χομπιστα,"αγαπανε τα ψαρια και το χομπι"
ο μελλοντικος αναγνωστης,θα μπορεσει να κρινει και τους δυο με βαση τα γραφομενα;)
τη γνωμη των ψαριων για ολα αυτα,πιστευω πως την ξερω ηδη...
Οι προδιαγραφες του νερου που εχει η βρυση της Αθηνας ειναι καταλληλες για τα ψαρια που εχει (Κεντρικης Αμερικης).
Το μονο που χρειαζεται ειναι ρυθμιση θερμοκρασιας και αν ειναι δυνατον να μεινει μερικες ωρες (8-12 ωρες ή 4-5 με αεραντλια) σε ενα δοχειο για να φυγουν τα τυχων αερια που εχει να σταθεροποιηθουν οι παραμετροι του και να εξατμιστει και το χλωριο (κι ετσι να γλυτωσει και τα οποιαδηποτε χημικα προσθετα και τη προθερμανση του νερου - αν το δοχειο ειναι σε θερμοκρασια χωρου).

Εγω τουλαχιστον αυτο μονο θα εκανα.

Nick74
26-09-13, 16:06
Οι προδιαγραφες του νερου που εχει η βρυση της Αθηνας ειναι καταλληλες για τα ψαρια που εχει (Κεντρικης Αμερικης).

στο θεμα της Αφρικης μαλλον εγω μπερδευτηκα -και ισως μπερδεψα και τους γυρω- γιατι νομιζα αρχικα πως ο Σοφοκλης ειναι ο τζαμας στο Χατζηκυριακειο που εμεινε με μια κιτρινη αφρικανα (συμπτωση η περιοχη, το ονομα, το χρωμα του ψαριου, το μεγεθος του ενυδρειου και το time-ing :D... να δεις που αν βρεθουν θα βγουν και συγγενεις :smt003) οποτε παρ ολο που ο ανθρωπος ειπε οτι δεν ειναι αυτος, ειχα παραμεινει με την εντυπωση οτι εχει μια αφρικανα.

Πολλοι φιλοι γνωριζοντας τους βασικους κανονες του ενυδρειου,σπευδουν να συμβουλεψουν νεους χομπιστες που μπαινουν στο χομπι,για ζωντανα που δεν τα ειχαν ποτε η ξερουν γιαυτα ελαχιστα,απο τα προφιλ των ψαριων που διαβαζουν.Ολοι ξερουμε οτι τα οσκαρ θελουν 2μετρα ενυδρεια και 800+λιτρα.Ναι αλλα αυτα τα λιτρα ειναι οταν το ψαρι φθασει στους 40 ποντους,μετα απο καποια χρονια.Και για να μην λεω για οσκαρ που αν και καποτε τα ειχα,αλλα δεν τα ξερω ,θα σας πω για φροντοζες.
Φιλε Κιχλιδατε κι εγω εδω βρισκω λανθασμενη αυτη την αποψη...
Υπαρχουν καποιοι βασικοι κανονες που ισχυουν ετσι κι αλλιως (οπως πχ το ενυδρειο να ειναι στρωμενο) που αφορα οποιοδηποτε υδροβιο οργανισμο φιλοξενησουμε, οποτε σε θεματα τετοιας φυσης οποιοσδηποτε γνωριζει καποια πραγματα μπορει να δωσει σωστες απαντησεις σε οποιοδηποτε ειδος κι αν αναφερεται.
Απ κει και περα υπαρχουν καποιοι κανονες που ισχυουν στην πλειοψηφια με καποιες ελαχιστες εξαιρεσεις, οπως πχ σε αυτα που εγραφα για τη θερμοκρασια αλλαγων και πολυ σωστα εκανες συμπληρωματικη παρεμβαση οτι για τις Κιχλιδες Αφρικης υπαρχει μια μικρη τροποποιηση του κανονα, σε τετοια θεματα παλι ο καθε ενας μπορει να δωσει σωστες απαντησεις, αλλα αν υπαρχει κατι που ψιλοξεφευγει απο τον κανονα λογο ιδιεταιροτητας ειδους, φυσικα και ενδεικνυται οποιος εχει γνωσεις στο εκαστοτε ειδος να συμπληρωσει.
Τελος υπαρχουν οι ιδιεταιροτητες των ειδων στις οποιες καλο ειναι οταν ο αλλος δεν εχει γνωση και εμπειρια του ειδους να μην ανακατευεται σε συζητησεις, τουλαχιστο συμβουλευτικης φυσεως, και ειδικα σε αρχαριους., εχει ομως καθε δικαιωμα να ανατρεξει στα εγκυρα προφιλ...
Πχ προσωπικα δεν εχω ασχοληθει με Αφρικη, γνωριζω πεντε πραγματα θεωρητικα και απο οσα Αφρικανικα εχω δει απο φιλους συγχομπυστες, ομως αυτο δε με κανει ειδικο. Πολλες φορες εχω λαβει μυνηματα που ρωτανε διαφορα θεματα τα οποια μπορω ανετα να απαντησω. Οταν ομως αρχιζουν και ρωτανε εξειδικευμενα για συγκεκριμενα ψαρια, τα οποια δεν ειναι ψαρια που γνωριζω τους παραπεμπω αλλου (τους Αφρικανους τους στελνω στον Κλεοβουλο πχ).
Τωρα οσον αφορα τα προφιλ, θα συμφωνισω απολυτα (ναι εχουμε "αρπαχτει" στο παρελθον γι αυτο, αλλα σε καποια πραγματα ειναι στη φυση μου να ειμαι απολυτος) με τον kgf12345.
Αν εχεις προσεξει, προσωπικα οταν βλεπω καποιος αρχαριος οτι εχει πελαγωσει με την υπερπληροφορηση του λεω ξεκαθαρα "ξεχνα οτι σου λεει ο καθε ενας, κι εγω μαζι, και τρεχα στο seriulyfish να δεις το προφιλ του ψαριου σου".
Ο λογος ειναι οτι κανεις μας δεν ειναι αλλανθαστος , αλλα holly bibles οπως οι βασεις δεδομενων καποιων σελιδων οπως του seriuslyfish ειναι σιγουρα πολυ καλυτερη πηγη πληροφορησης απο οτιδηποτε αλλο μπορει να πιστευει ο καθε εμπειρος ή μη χομπυστας οποιουδηπτε φορουμ.

thanasis76
26-09-13, 16:13
παιδια δεν θα παρω κανενος το μερος.... αλλα θα μιλησω απο την πλευρα του αναγνωστη.
διαβασα ολα τα μηνυματα και ζαλιστηκα, δεν ξερω αν το παιδι εβγαλε ακρη, αλλα σιγουρα καποιος που θα διαβασει το θεμα θα ζαλιστει και θα το προσπερασει.... χρειαζεται ενα καλο καθαρισμα.... :smt102:smt102

Κλεόβουλος
26-09-13, 16:34
Τώρα που ξαλαφρώσαμε
να την βγω και λίγο στον φίλο μου τον Σπύρο-ψείρα :D

Το μονο που χρειαζεται ειναι ρυθμιση θερμοκρασιας και αν ειναι δυνατον να μεινει μερικες ωρες (8-12 ωρες ή 4-5 με αεραντλια) σε ενα δοχειο για να φυγουν τα τυχων αερια που εχει να σταθεροποιηθουν οι παραμετροι του και να εξατμιστει και το χλωριο (κι ετσι να γλυτωσει και τα οποιαδηποτε χημικα προσθετα και τη προθερμανση του νερου - αν το δοχειο ειναι σε θερμοκρασια χωρου).

και τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχει το νερό ?

Και βέβαια Σοφοκλή τώρα που "μορφώθηκες" :)
υπάρχει η λύση να δώσεις τα ψάρια σου
και να σου εξηγήσω πως μπορείς στα λίτρα σου να φτιάξεις ένα υπερθέαμα
με αφρικάνικες κιχλίδες :smt003

kixlidatos
26-09-13, 16:49
Φιλε μου σε ποιο σημειο διαβασες οτι εγω λεω οτι τα προφιλ των ψαριων ειναι αχρηστα,και μονο οποιος εχει το ψαρι δικαιουτε να εκφερει αποψη?Πριν 3 ποστ ειπα οτι αν ο Σπυρος μου πει αυτο που κανω ειναι λαθος για τις φροντοζες μου,ασχετα αν ειχε ποτε αυτα τα ψαρια,εγω ειπα θα ακολουθησω αμεσως την δικη του συμβουλη.

Εγω μιλαω για συνχομπιστες ειτε ειναι πολυλογαδες:)ειτε θελουν να εχουν πολλα ποστ,ειτε θελουν να κανουν το κομματι τους,ειτε δεν ξερω τι αλλο,συμβουλευουν για ενα ψαρι,που το διαβασαν μονο στο προφιλ τους.Ενω πριν ενα μηνα δεν ηξεραν τον κυκλο του αζωτου.Τοτε δεν χρειαζονται να γινονται κουβεντες,ας τους πασαρουμε το προφιλ των ψαριων,και ας κοψουν τον λαιμο τους μετα.Και ολα αυτα συμβαινουν κατα κανονα σε νεοεισελθοντες χομπιστες,που ακομα καλα καλα δεν ξερουν τα κατατοπια,αμεσως να τους αρπαξουμε απο την μυτη τους ασχετους,ξεχνοντας οτι και εμεις καποτε ειμασταν ασχετοι.

Εισαι και εσυ τακτικος στο φορουμ,και βλεπεις τι αρλουμπες λενε μερικοι,η μονο εγω τα βλεπω?Ισως να ειναι και ετσι,δεν ξερω,αλλα εγω οτι σκεφτομαι το λεω,και κρινομαι απο αυτα που λεω.Με οοολους καλα δεν μπορει να τα εχεις,και δεν θα πω τιποτα ,για να ειμαι αρεστος,θα πω αυτα που πιστευω,και σε οποιον αρεσω:D
Τώρα που ξαλαφρώσαμε

Και βέβαια Σοφοκλή τώρα που "μορφώθηκες" :)
υπάρχει η λύση να δώσεις τα ψάρια σου
και να σου εξηγήσω πως μπορείς στα λίτρα σου να φτιάξεις ένα υπερθέαμα
με αφρικάνικες κιχλίδες :smt003
+-3+-3+-3 σε παω οπως ελεγε και ο μακαριτης:D

Γιαννης Μ5
26-09-13, 16:58
παιδια δεν θα παρω κανενος το μερος.... αλλα θα μιλησω απο την πλευρα του αναγνωστη.
διαβασα ολα τα μηνυματα και ζαλιστηκα, δεν ξερω αν το παιδι εβγαλε ακρη, αλλα σιγουρα καποιος που θα διαβασει το θεμα θα ζαλιστει και θα το προσπερασει.... χρειαζεται ενα καλο καθαρισμα.... :smt102:smt102

+1000.

Nick74
26-09-13, 17:12
συμβουλευουν για ενα ψαρι,που το διαβασαν μονο στο προφιλ τους.Ενω πριν ενα μηνα δεν ηξεραν τον κυκλο του αζωτου.Τοτε δεν χρειαζονται να γινονται κουβεντες,ας τους πασαρουμε το προφιλ των ψαριων,και ας κοψουν τον λαιμο τους μετα.Και ολα αυτα συμβαινουν κατα κανονα σε νεοεισελθοντες χομπιστες,που ακομα καλα καλα δεν ξερουν τα κατατοπια,αμεσως να τους αρπαξουμε απο την μυτη τους ασχετους,ξεχνοντας οτι και εμεις καποτε ειμασταν ασχετοι.

Εισαι και εσυ τακτικος στο φορουμ,και βλεπεις τι αρλουμπες λενε μερικοι,η μονο εγω τα βλεπω?

οκ, σε αυτο συμφωνω, εχω δει τετοιες περιπτωσεις, ομως εχω δει και ανθρωπους που οπως λες πριν ενα χρονο δεν ηξεραν τι ειναι ο κυκλος του αζωτου και κατσαν διαβασαν, ειδαν, μαθαν και στησαν ενυδρεια προτυπο -οχι δεν το λεω για να αντιπαρατεθω, αλλα για να τονισω πως υπαρχουν κι εξαιρεσεις στον κανονα- οπως και ατομα που ασχολουνται χρονια κι αλλα τους λες αλλα κανουν με αποτελεσμα να εχουν μονιμα προβληματικα ενυδρεια, οποτε ουτε ολοι μπορουν να μπουν στο ιδιο τσουβαλι, ουτε ο χρονος ασχολειας ειναι απαραιτητα -τουλαχιστο καθ αυτος- ενδειξη ατομου που μπορει καποιος να εμπιστευεται απολυτα, και σιγουρα δεν εξαρταται ουτε απο τον αριθμο των μυνηματων του καθ ενος (αυτο δειχνει απλως αν ειναι φορουμιτης, και αν ειναι κοινωνικος, αλλα ουτε αυτο συνεπαγεται των γνωσεων).
Προσωπικα κρινω πιο πολυτιμες τις γνωσεις που προερχονται απο διαβασμα σωστων πηγων παρα τις εμπειρικες γνωσεις, οσο χρονοβορες κι αν ειναι...
Στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα υπαρχει αναρτημενη μια πινακιδα που γραφει:

H γνωση μπορει να αποκτηθει με τρεις τροπους: Τον σωστο, δηλαδη διαβαζοντας και μαθαινοντας, τον εξυπνο, δηλαδη ακολουθοντας τι κανουν οι γνώστες, και τον πιο πικρο, δηλαδη την εμπειρια

Η αναρτηση αναφερεται σε καποια εξειδικευμενα θεματα ασφαλειας, αλλα ουσιαστικα σα φραση νομιζω οτι με εκφραζει σε πολυ περισσοτερους τομεις της ζωης μας

delta66
26-09-13, 17:22
Τώρα που ξαλαφρώσαμε

Προσεξε τι εγραψα :rolleyes:
Το νερο της Αθηνας, αν καταφερουμε και δεν πουλησουν την ΕΥΔΑΠ στους απατεωνες (αλλο μεγαλο θεμα που θα εχουμε να αντιμετωπισουμε ως ενυδρειοφιλοι εκτος απο πολιτες), με την ποιοτητα που εχει, αν το εμφιαλωναν και στο εστελναν στην Αμερικη, θα λυναμε το οικονομικο προβλημα της χωρας μας :cool:

Ουτε βαρεα μεταλλα, ουτε βαρεα ενσημα, ουτε τιποτα δεν εχει.
Ιδιως στην περιοχη μου, το νερο κανει και για Αμαζονιο (7GH 4KH 7pH), ασχετα αν βαζω και λιγη ΑΟ για ακομα καλυτερα ;)
Αν εβαζα αφρικανες θα επρεπε να συμπληρωνω αλατια.

ΥΓ φυσικα αυτα ισχυουν μεχρι το σπιτι του καθενος.
Απο εκει και μετα ο καθενας πρεπει να τσεκαρει την κατασταση των σωληνωσεων του, παλιοι χαλκκοσωληνες, σαπια, σκουριες κλπ.
Και φυσικα να προσεχει τις ημερες που γινονται εργα για τη συντηρηση της υδρευσης. Οχι μονο για το ενυδρειο, αλλα και για το ποσιμο. (πιο πολυ για χωμα)
Ενα φιλτρο κεντρικης παροχης (http://www.waterwaves.gr/index.php?target=categories&category_id=188) που ειναι οικονομικο, ειναι η καλυτερη λυση (για Αθηνα μονο μιλαμε) για ολες τις χρησεις συν την ενυδρειακη.

kgf12345
26-09-13, 17:28

σπυρο δεν αμφιβαλω.αλλα αλλο αυτο που λες και το εξηγεις,και αλλο να βγαινει καποιος και να λεει οτι δεν τρεχει τιποτα ειναι μεγαλα και δεν χρειαζονται τιποτα.

ειναι και λογω αυτης της λογικης,που υπαρχουνε σε ακαταλληλα (σε λιτρα)ενυδρεια με νερο βρυσης αροουανες,πλεκο,redtail,pakou,piranha,pangasius και οτι αλλο σκεφτεις.

δεν ειναι δυνατο να ξερουμε τις προθεσεις του καθενος για τα ψαρια του.προσωπικα αν ξεκιναγα τωρα και εμπαινα εδω μεσα να μαθω και εβλεπα στα θεματα των" αρχαριων" να γινεται χαμος με μια λαθος παραμετρο στο νερο η με τρια χρυσοψαρα σε 100 λιτρα ,και μετα εβλεπα και αυτο το θεμα και δεν ελεγε κανεις τιποτα,θα ελεγα οτι ναναι ειναι αυτοι.

δε μπορουμε να εχουμε δυο μετρα και δυο σταθμα.εγω τουλαχιστον δε μπορω...

ο μονος λογος που συνεχισα απο καποιο σημειο και μετα να ασχολουμαι με το θεμα ειναι γιατι ειδα οτι ο σοφοκλης ενδιαφερεται για την κιχλιδα που την εχει χρονια.ενταξει μπορει να εκανε λαθη,αλλα αφου ενδιαφερεται, εκει ειδα να εχουμε κατι κοινο.ασχετα απτο αν ειναι "φονιας" το ψαρι κλπ.

delta66
26-09-13, 18:04
Πιστευω οτι το προβλημα του Σοφου, ειναι μηδαμινο και τζαμπα γεμιζουν οι σελιδες.,

Εγω με ενα "παρατημενο" ενυδρειο 170 χ 45 χ 55 στην Αθηνα/Πειραια, που εχει μεσα ενα δολοφονο και δυο μικρα οσκαρ, θα εκανα τα εξης.
Θα εδινα το δολοφονο.
Θα εβαζα τα οσκαρακια σε ενα προχειρο δοχειο (πχ βαρελι, ή το μεγαλο samla απο το ικεα) μαζι με οσο νερο χωραει και τα φιλτρα εκει να δουλευουν.
Θα το αδειαζα τελειως.
Θα το καθαριζα με νερο και ξυδι.
Αν ειχα οικονομικη δυνατοτητα θα επαιρνα καινουριο χαλικακι ψιλο (1-1.5mm) σε φυσικο χρωμα (αλλιως θα καθομουν να κοψομεσιαστω να πλυνω το ηδη υπαρχον).
Τα καραβακια κλπ, αν δεν με χαλαγαν σαν θεαμα και εφοσον δεν χαλανε/τριβονται/αφηνουν χρωμα στο νερο (οπως εχει συμβει σε καποιους) θα τα αφηνα, αλλα κατα προτιμηση θα αφηνα τις πετρουλες του στη μια μερια, και θα εβαζα κανενα ξυλο με διακλαδωσεις στην αλλη μερια, θα δοκιμαζα κανενα εχινοδωρο καλα φυτεμενο και πιασμενο μεσα στις πετρες.
Στο φιλτρο θα εκανα ενα καλο καθαρισμα στα μηχανικα υλικα και με προσοχη τα βιολογικα.
Θα τα αλλαζα καπως. Απο κατω προς τα πανω: μια φετα σφουγγαρι, σιποραξ ή ελαφροπετρα, μια φετα σφουγγαρι ή λιγο filtewool.
Θα προσεχα μετα για λιγες μερες το ταισμα, μεχρι να πιασουν καλη βιολογια.
Θα γεμιζα το ενυδρειο με νερο (οσο χρειαζεται) θα το αφηνα να ζεσταθει, θα συμπληρωνα το νερο απο το δοχειο που ειναι τα ψαρια και θα εβαζα με πρσαρμογη και τα ψαρια.

Θα επαιρνα για τις αλλαγες μου ενα βαρελι 150-200αρι, μια αντλια eheim compact 1002 και αλφαδολαστιχο διαφανες μισης ιντσας .
(σε αυτο θα μπορουσα να βαλω ψαρια νερο και φιλτρα μεχρι να τελειωσω τις εργασιες)
Θα εβαζα κι 2 wave makers 3000 λ/ω σε καθε πλαινο τζαμι (ψηλα) για να φτιαξω την καλη κυκλοφορια στο βυθο και για να διατηρειται σχετικα καθαρος.

Θα ταιζα καλα και θα εκανα αλλαγες νερου, περιμενωντας να μεγαλωσουν με την ελπιδα οτι θα τα βρουν και ισως βγουν και ζευγαρι.

slight
26-09-13, 18:14
Ωραίος,συμφωνώ απόλυτα.

delta66
26-09-13, 18:35
Εγω με ενα "παρατημενο" ενυδρειο 170 χ 45 χ 55 στην Αθηνα/Πειραια, που εχει μεσα ενα δολοφονο και δυο μικρα οσκαρ, θα εκανα τα εξης.
Θα εδινα το δολοφονο.

Ααα ξεχασα.
Μαλλον θα προτιμουσα να κραταγα το γομαρι που το εχω και χρονια, και θα εδινα τα οσκαρ
Συγμνωμη Αλεκο αλλα νομιζω εσυ το ξεκινησες με τα "τραλαλουμ" τις "παπατζες" των αλλων.
Ας ησουν λιγο πιο διακριτικος (εστω και με χιουμορ) αν ηθελες να πεις τις δικες σου .... παπατζες :) και να περασουν χωρις αυτα τα σχολια.
Το πολυ πολυ να γραφοταν διαφωνια με αντεπιχείρηματα. Υγιής και χρησιμη για τον αναγνωστη συζητηση.
Αν παρ'ολα αυτα στην επεφταν χωρις να εχεις προκαλεσει, θα ειχες μετα ολα τα δικια.

slight
26-09-13, 18:41
Εμένα με ενόχλησε αυτη ή λέξη, ειμαι ψεύτης, απατεώνας ή αναξιόπιστος.Στον αλέκο παέι αυτό.

παπατζής ο [papadz&#237;s] Ο8 θηλ. παπατζού [papadz&#250;] Ο37 στη σημ. 1 : 1. αυτός που παίζει το παράνομο παιχνίδι παπάςII3: H αστυνομία συνέλαβε δύο παπατζήδες. 2. (μτφ.) απατεώνας, αναξιόπιστος, ψεύτης: Έμπλεξε με κάτι παπατζήδες και του ΄φαγαν όλα τα λεφτά. [παπ(άς)II3 -ατζής· παπατζ(ής) -ού]

Nick74
26-09-13, 18:50
βρε slight> για να ξεφυγουμε -μα εντελως...- λιγο, τωρα καταλαβα οτι στο avatar σου ειναι σαυριτσα... μερχρι τωρα νομιζα πως ειναι αρνι σε χασαπικο (ειχα ομως τακτ και δεν το σχολιασα:smt043:smt043:smt043)

slight
26-09-13, 19:03
Το πρόβλημα σου ειναι το άβαταρ αλλά όχι να σε προσβάλουν.
Κλείνω εδω μη το χαλάμε το θέμα.

Nick74
26-09-13, 19:49
Το πρόβλημα σου ειναι το άβαταρ αλλά όχι να σε προσβάλουν.
Κλείνω εδω μη το χαλάμε το θέμα.

δε καταλαβαινω γιατι εχεις χαλαστει τοσο... Προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα.
Εχω δει ηδη δειγμα του αλεκου εδω μεσα παλαιοτερα (σ εκεινη την τρυφερη συζητηση με τα ταισματα) και αδιαφορω εντελως για το αν θα με προσβαλε, η μαλλον θα εννοιωθα περιεργα -οτι κατι δεν παει καλα με μενα- αν ξαφνικα εβλεπα να συμφωνει με τα λεγομενα μου και να ελεγε τα καλυτερα λογια για μενα :D

Απο την αλλη εχω μαθει να κραταω και μια πισινη γιατι μου εχει τυχει αρκετες φορες να εχω λαθος εντυπωση για ατομα μεσα απο καποιο φορουμ και οταν γνωριστηκαμε προσωπικα γιναμε τα καλυτερα φιλαρακια

Τεσπα, αυτο με το αβαταρ παντως το ειπα σοβαρα (δε φημιζομαι ουτε για τελεια παρατηρητικοτητα ουτε για την οραση μου)

ChocolatePuma
26-09-13, 20:43
Πιστευω οτι το προβλημα του Σοφου, ειναι μηδαμινο και τζαμπα γεμιζουν οι σελιδες.,

Θα εδινα το δολοφονο.
Θα εβαζα τα οσκαρακια σε ενα προχειρο δοχειο (πχ βαρελι, ή το μεγαλο samla απο το ικεα) μαζι με οσο νερο χωραει και τα φιλτρα εκει να δουλευουν.
Θα το αδειαζα τελειως.
Θα το καθαριζα με νερο και ξυδι.
Αν ειχα οικονομικη δυνατοτητα θα επαιρνα καινουριο χαλικακι ψιλο (1-1.5mm) σε φυσικο χρωμα (αλλιως θα καθομουν να κοψομεσιαστω να πλυνω το ηδη υπαρχον).
Τα καραβακια κλπ, αν δεν με χαλαγαν σαν θεαμα και εφοσον δεν χαλανε/τριβονται/αφηνουν χρωμα στο νερο (οπως εχει συμβει σε καποιους) θα τα αφηνα, αλλα κατα προτιμηση θα αφηνα τις πετρουλες του στη μια μερια, και θα εβαζα κανενα ξυλο με διακλαδωσεις στην αλλη μερια, θα δοκιμαζα κανενα εχινοδωρο καλα φυτεμενο και πιασμενο μεσα στις πετρες.
Στο φιλτρο θα εκανα ενα καλο καθαρισμα στα μηχανικα υλικα και με προσοχη τα βιολογικα.
Θα τα αλλαζα καπως. Απο κατω προς τα πανω: μια φετα σφουγγαρι, σιποραξ ή ελαφροπετρα, μια φετα σφουγγαρι ή λιγο filtewool.
Θα προσεχα μετα για λιγες μερες το ταισμα, μεχρι να πιασουν καλη βιολογια.
Θα γεμιζα το ενυδρειο με νερο (οσο χρειαζεται) θα το αφηνα να ζεσταθει, θα συμπληρωνα το νερο απο το δοχειο που ειναι τα ψαρια και θα εβαζα με πρσαρμογη και τα ψαρια.

Θα επαιρνα για τις αλλαγες μου ενα βαρελι 150-200αρι, μια αντλια eheim compact 1002 και αλφαδολαστιχο διαφανες μισης ιντσας .
(σε αυτο θα μπορουσα να βαλω ψαρια νερο και φιλτρα μεχρι να τελειωσω τις εργασιες)
Θα εβαζα κι 2 wave makers 3000 λ/ω σε καθε πλαινο τζαμι (ψηλα) για να φτιαξω την καλη κυκλοφορια στο βυθο και για να διατηρειται σχετικα καθαρος.

Θα ταιζα καλα και θα εκανα αλλαγες νερου, περιμενωντας να μεγαλωσουν με την ελπιδα οτι θα τα βρουν και ισως βγουν και ζευγαρι.

Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια ποστ για να μαθαίνουμε κι εμείς οι άσχετοι

Διαφωνώ με την άποψη πως : μόνο αν έχεις κάποιο ψάρι μπορείς να εκφέρεις γνώμη
Ξέρουμε άτομα που έχουν ψάρια και δεν ξέρουν τι τους γίνεται και ξέρουμε κι ατομα που δεν είχα ποτε συγκεκριμένα ψάρια αλλά τους έχουν βγει τα μάτια να διαβάζουν άρθρα και να ψάχνουν διάφορα
Καλώς ή κακώς είναι ένα χομπι που δεν στηρίζεται μονο στην εμπειρία

Η συγνώμη μου προς όλους για το ύφος σε ορισμένα ποστ μου...αλλά κι εμένα με ενόχλησαν ορισμένα που διάβασα, χωρίς διάθεση από την άλλη "πλευρά"...να αλλάξει ο τρόπος γραφής!

@Σοφοκλή, όσο σκέφτομαι τι σοκ θα πάθεις...όταν ξαναμπεις...και βρεις το "σεντόνι" με τα ποστ μπροστά σου...συμπάσχω μαζί σου! ;) (και φέρω και μέρος της ευθύνης ;))

delta66
26-09-13, 20:52
Προσωπικα δεν γραφω απο αυτα που διαβαζω μονο (επιστημονικα αρθρα αλλα και εμπειριες συνχοπιστων).
Εκτος απο τις παρατηρησεις στα ενυδρεια μου, εχω πολλους φιλους που ερχονται και παω σπιτι τους και παρακολουθω απο κοντα πολλα ενυδρεια (κυριως Αμαζονιο και ΝΑ Ασια).
Μονο σε αφρικανοσπιτα δεν παω (αλλεργια στο σκληρο νερο :D) και γιαυτο δεν θα εχετε δει να γραφω ποτε σε αυτην την κατηγορια παρα μονο για τεχνικα θεματα

sofos76
27-09-13, 03:10
Σήμερα δεν μπόρεσα να μπω καθόλου και ομολογώ ότι το έπαθα ένα σοκ μόλις είδα όλες αυτές τις απαντήσεις :shock:.
Αλλά μετά το πρώτο σοκ ήρθε η ικανοποίηση γιατί θα έβρισκα αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για το ενυδρείο μου ;) οπότε κάθισα και τις διάβασα όλες. Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο αλλά εγώ προσωπικά, αν εξαιρέσω 2-3, θεωρώ ότι με βοήθησαν όλες (ακόμα και αυτές με τις αντιπαραθέσεις) για να μπορέσω να βγάλω μια άκρη και ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους για αυτό.
Ήδη στο ένα από τα 2 φίλτρα μου έχω προσθέσει βιολογικό υλικό και εντός των ημερών θα επέμβω και στο δεύτερο που έχει τον άνθρακα. Προσανατολίζομαι μάλλον να τον βγάλω και να βάλω και εκεί βιολογικό υλικό, αν να πω την μαύρη μου αλήθεια τόσα χρόνια όποτε άλλαζα άνθρακα έβλεπα κατευθείαν αλλαγή στην ποιότητα του νερού (οπτικά - ποιο κρυστάλλινο).
Σίγουρα θα αλλάξω και το ντεκόρ και θα αφαιρεθούν τα πλαστικά, ήδη ξέθαψα από την αποθήκη ένα κορμό που είχα πάρει παλιότερα για το ενυδρείο, αλλά όταν τον είχα βάλει χρωμάτισε το νερό και τον έβγαλα, αλλά διαβάζοντας τα σχετικά ποστ κατάλαβα τι πρέπει να κάνω πριν τον βάλω.
Όπως και να χει πλέον ποιο συνειδητοποιημένος θα δω τη θα κάνω και με την ψαροσύνθεση μου.

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρων σας :rolleyes:

Υ.Γ Τελικά ο φίλος που μου είπε ότι κάτι έχει η κυχλίδα στις φωτογραφίες είχε δίκιο.. Σήμερα είδα σημάδια Ick πάνω της :(.. Μάλλον την έφεραν τα oscar ή τα pleco. Ξεκίνησα ήδη αγωγή (ανέβασμα θερμοκρασία και προσθέτω σιγά-σιγα αλάτι από το απόγευμα) με τις οδηγίες που βρήκα στο φορουμ... Αλλά ας μην το γεμίζουμε άλλο το θέμα άμα χρειαστώ βοήθεια θα ανοίξω νέο Θέμα στην αντίστοιχη κατηγορία.

delta66
27-09-13, 03:51
Αν βαζεις ανθρακα θα πρεπει να τον αλλαζεις καθε μηνα (τοσο κραταει περιπου η δραση του)
Συνηθως αυτοι που χρησιμοποιουν ανθρακα εχουν καταληξει να εχουν ενα ξεχωριστο φιλτρακι για αυτον.
Αλλιως αντικατετεστησε το με καλο βιολογικο υλικο (πχ ελαφροπετρα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=782491#post782491) 6-12mm)

Σταδιακη η ανοδος της θερμοκρασιας.
Μαλλον καποιος εκει μεσα στρεσαριστηκε πολυ και .... πεταξε σπυρια :D

Alekos
27-09-13, 08:00
Υ.Γ Τελικά ο φίλος που μου είπε ότι κάτι έχει η κυχλίδα στις φωτογραφίες είχε δίκιο.. Σήμερα είδα σημάδια Ick πάνω της :(.. Μάλλον την έφεραν τα oscar ή τα pleco. Ξεκίνησα ήδη αγωγή (ανέβασμα θερμοκρασία και προσθέτω σιγά-σιγα αλάτι από το απόγευμα) με τις οδηγίες που βρήκα στο φορουμ... Αλλά ας μην το γεμίζουμε άλλο το θέμα άμα χρειαστώ βοήθεια θα ανοίξω νέο Θέμα στην αντίστοιχη κατηγορία.[/QUOTE]

καλημέρα σόφο!!!δε θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν μιας και με τον ένα ή άλλο τρόπο έληξε!!!ότι σου είπα είνα 100% αλήθεια για τα συγκεκριμένα ψάρια,το τονίζω για να μην αρχίσεται πάλι!!!!αλλά αν γνώριζε έστω και ένας το trimaculatum και έβλεπε τη φωτό που ανέρτησες θα το πιανε με τη μία!εγώ το κατάλαβα γιατί ασχολούμε με τα είδη αυτά,για άλλα είδη δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά!!!!άκου και αυτό για να ξέρεις μιας και φιλοξενείς τέτοια ψάρια:λόγο του ότι είναι σαρκοφάγα και πολύ ψηλά στη τροφική αλυσίδα όλα είναι περήφανα,στο κολύμπι,στη στάση,στην ενέδρα στο κηνύγι!!!τα αδύναμα ή προβληματικά στη φύση τρώγωνται πρόωρα!είδες να έχει καμιά σχέση το ψάρι σου με αυτό που σου ανέρτησα??όχι.αν το δεις να χάνει κάτι από τα παραπάνω ψάξε τη φταίει!στη θεραπεία ακολούθησε ότι σου είπαν από πάνω!
καλή συνέχεια!!!;););)

kgf12345
27-09-13, 09:32
πραγματι ετσι ειναι.αλλα αν το ψαρι χανει κατι απαυτα,τι μπορει να φταιει;και για το ick τι μπορει να φταιει;
δεν ρωταω με διαθεση αντιπαραθεσης,ειπαμε το θεμα εκεινο εληξε.
ρωταω για να μαθω κιεγω,οπως ο σοφοκλης;)

sofos76
27-09-13, 10:11
Ε εντάξει το ick θεωρώ ότι είτε το έφεραν τα νέα ψάρια είτε στρεσαρίστηκε από τις συνεχόμενες αλλαγές του νερού 60% συνοδευόμενες από σκούπα βυθού (κάθε 2 μέρες).
Άλλοι ήταν οι ρυθμοί που είχε συνηθίσει τόσα χρόνια. ;)
Δεν νομίζω να τον στρέσαραν 2 ψάρια 4cm το καθένα (άσχετα πόσο θα γίνουν στην πορεία).

Alekos
27-09-13, 10:39
οι συνεχομενες αλλαγες 60% καθε 2 μερες ειναι ενα θεμα νομιζω.οπως ολα τα ψαρια ετσι και αυτο σου δειχνουν οτι κατι εχουν.το δικο σου εχει μαζεμενα πτερυγια και ειναι σκουροχρωμο.προσωπικα στα δικα μου που ειναι στην ιδια κατηγορια με το δικο σου κανω καθε βδομαδα μια παλαμη.κανενα προβλημα.ασε κλειστα τα φωτα καιμη ταιζεις για 3-4 μερες!!!
πραγματι ετσι ειναι.αλλα αν το ψαρι χανει κατι απαυτα,τι μπορει να φταιει;και για το ick τι μπορει να φταιει;
δεν ρωταω με διαθεση αντιπαραθεσης,ειπαμε το θεμα εκεινο εληξε.
ρωταω για να μαθω κιεγω,οπως ο σοφοκλης;)
επειδη δε ξερω το ονομα σου θα σου μηλισω με το nickne που εχειs.
kgf12345 πιστευω οτι τα πλαστικα του κανουν τη ζημια.βαλε ριζα-ες στα πλαινα για να κρυβονται τα oscar και ασε χωρο για σουλατσες.:D:D

Kostas12
27-09-13, 10:43
Σταμάτα και την σκούπα βυθού, μην ανακατεύεις τον βυθό.

kgf12345
27-09-13, 10:47
ναι,αλλα οι 60αρες αλλαγες απανωτες,εγιναν γιατι ειχε NO2.τι να εκανε;

sofos76
27-09-13, 10:59
Ναι παιδιά όλα αυτά τα έχω πει στο πρώτο μου ποστ αναλυτικά τι τραγικά πράγματα έκανα στο παρελθόν. Όλα έγιναν για να μπορέσω να συνεφέρω το ενυδρείο και δεδομένου ότι έχει ψάρια δεν μπορούσα να το αδειάσω τελείως
Ενδεικτικά
1ον Το ενυδρείο είχε να δει σκούπα κάνα 2χρονο οπότε με 1 φορά καταλαβαίνεις δεν έγινε σχεδόν τίποτα
2ον νερό συμπλήρωνα μόνο όταν έπεφτε πολύ η στάθμη οπότε θεώρησα ότι τα άλατα θα είναι στο θεό
3ον μετά την πρώτη αλλαγή και σκούπα την επόμενη μέρα μέτρησα ΝΟ2 και το βρήκα 0,01 οπότε θορυβήθηκα και για αυτό και οι επόμενες 2 αλλαγές νερού και σκούπας.

Kostas12
27-09-13, 11:07
ναι,αλλα οι 60αρες αλλαγες απανωτες,εγιναν γιατι ειχε NO2.τι να εκανε;
Πιο δυνατή φίλτρανση, έχει μεγάλα ψάρια και θα την χρειαστεί σύντομα και φυτά.
Ναι παιδιά όλα αυτά τα έχω πει στο πρώτο μου ποστ αναλυτικά τι τραγικά πράγματα έκανα στο παρελθόν. Όλα έγιναν για να μπορέσω να συνεφέρω το ενυδρείο και δεδομένου ότι έχει ψάρια δεν μπορούσα να το αδειάσω τελείως
Ενδεικτικά
1ον Το ενυδρείο είχε να δει σκούπα κάνα 2χρονο οπότε με 1 φορά καταλαβαίνεις δεν έγινε σχεδόν τίποτα
2ον νερό συμπλήρωνα μόνο όταν έπεφτε πολύ η στάθμη οπότε θεώρησα ότι τα άλατα θα είναι στο θεό
3ον μετά την πρώτη αλλαγή και σκούπα την επόμενη μέρα μέτρησα ΝΟ2 και το βρήκα 0,01 οπότε θορυβήθηκα και για αυτό και οι επόμενες 2 αλλαγές νερού και σκούπας.
Το είχες λίγο αφήσει το ενυδρείο και τα έκανες όλα μαζί, τώρα βάλε την συντήρηση σε μια ρουτίνα, τις αλλαγές και την σκούπα βυθού και όλα θα στρώσουν.

delta66
27-09-13, 11:47
Στις αλλαγες νερου εκτος απο την προφυλαξη για αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας, πρεπει να προσεχουμε και την αποτομη μεταβολη pH GH KΗ.
Η αποτομη μεταβολη τους μπορει να φερει το λιγοτερο ... στρες. Και το στρες κανει το ψαρι ευάλωτο σε ασθενειες.
Αυτα τα τσεκαρες με μετρησεις πριν κανεις τις αλλαγες?

Σε ενα ενυδρειο παρατημενο, οι παραμετροι αυτες αλλαζουν, πεφτει το πεχα, καταναλωνονται τα ιοντα ασβεστιου κλπ.
Οι πρωτες αλλαγες πρεπει να ειναι πιο προσεκτικες και με πολυ αργο ρυθμο, πχ να διαρκουν 1+ ωρα.

Επισης και το ανακατεμα ενος βρωμικου βυθου μπορει να απελευθερωσει τοξικα αερια (πχ υδροθειο, μυριζει σαν κουβιο αυγο), να διαταραξει την βιολογικη ισορροπια και να ανεβασει την αμμωνια.

kgf12345
27-09-13, 13:08
Δεν νομίζω να τον στρέσαραν 2 ψάρια 4cm το καθένα (άσχετα πόσο θα γίνουν στην πορεία).

μην εισαι και πολυ σιγουρος;)

ασχετα απτο τι πιστευω εγω για το ενστικτο των ψαριων και το τι καταλαβαινουνε(για το οποιο δεν εχω αποδειξεις,ουτε εχω διαβασει κατι-μην παρεξηγηθω),αλλα ισως να ειχε ενδιαφερον να βλεπαμε τι θα γινοτανε αν αντι για δυο οσκαρ,εβαζες δυο ραμιρεζι πχ.η καποιο αλλο "μικρο" ψαρι που στο τελικο του μεγεθος να φτανει αυτο που εχουν τωρα τα οσκαρ...

μην ξεχνας ομως οτι το ψαρι ητανε μονο του τοσο καιρο.

δεν λεω οτι προεκυψε απο αυτο το Ick,γιατι ειχες κιαλλα πιο σοβαρα προβληματα στο ενυδρειο σου.

εχω ομως καποιες ερωτησεις.:smt017

Πιο δυνατή φίλτρανση, έχει μεγάλα ψάρια και θα την χρειαστεί σύντομα και φυτά.
οπως?

Το είχες λίγο αφήσει το ενυδρείο και τα έκανες όλα μαζί, τώρα βάλε την συντήρηση σε μια ρουτίνα, τις αλλαγές και την σκούπα βυθού και όλα θα στρώσουν.
πως θα το κανει αυτο?

οι συνεχομενες αλλαγες 60% καθε 2 μερες ειναι ενα θεμα νομιζω.

γιατι?

πιστευω οτι τα πλαστικα του κανουν τη ζημια.βαλε ριζα-ες στα πλαινα για να κρυβονται τα oscar και ασε χωρο για σουλατσες.
+1 παιζουν κιαυτα το ρολο τους.;)

Στις αλλαγες νερου εκτος απο την προφυλαξη για αποτομη μεταβολη της θερμοκρασιας, πρεπει να προσεχουμε και την αποτομη μεταβολη pH GH KΗ.
Η αποτομη μεταβολη τους μπορει να φερει το λιγοτερο ... στρες. Και το στρες κανει το ψαρι ευάλωτο σε ασθενειες.
Αυτα τα τσεκαρες με μετρησεις πριν κανεις τις αλλαγες?

Σε ενα ενυδρειο παρατημενο, οι παραμετροι αυτες αλλαζουν, πεφτει το πεχα, καταναλωνονται τα ιοντα ασβεστιου κλπ.
Οι πρωτες αλλαγες πρεπει να ειναι πιο προσεκτικες και με πολυ αργο ρυθμο, πχ να διαρκουν 1+ ωρα.

Επισης και το ανακατεμα ενος βρωμικου βυθου μπορει να απελευθερωσει τοξικα αερια (πχ υδροθειο, μυριζει σαν κουβιο αυγο), να διαταραξει την βιολογικη ισορροπια και να ανεβασει την αμμωνια.
+1

delta66
27-09-13, 13:11
Τα οσκαρακια δεν εχουν συμπτωματα ικ?

Alekos
27-09-13, 13:29
η απάντηση πάει προς τον kfg12345Q:60%χ2 αλλαγές σε 48 ώρες=120%αναπλήρωση νερού+το πρόβλημα με τα φίλτρα+ότι δεν προλαβαίνουν να πολ/τουν βακτήρια για την ομαλή λειτουργία της βιολογίας του ενυδρείου!;)
μήπως σόφο έχεις καραντίνα?θα σε βοηθούσε πάρα πολύ!

nazgul
27-09-13, 13:50
η απάντηση πάει προς τον kfg12345Q:60%χ2 αλλαγές σε 48 ώρες=120%αναπλήρωση νερού+το πρόβλημα με τα φίλτρα+ότι δεν προλαβαίνουν να πολ/τουν βακτήρια για την ομαλή λειτουργία της βιολογίας του ενυδρείου!:wink:
μήπως σόφο έχεις καραντίνα?θα σε βοηθούσε πάρα πολύ!

Το προβλημα δεν ειναι οι αλλαγες νερου ως εννοια, γιατι εχει τυχει να ανεβει αμμωνια στο ενυδρειο μου και να αρχισω απανωτες αλλαγες νερου για 2-3 μερες και μονο θεμα δεν ειχαν τα ψαρια μου, αντιθετως. Αλλα σε αυτη την περιπτωση το νερο της αλλαγης ειχε ιδιες παραμετρους με αυτο του ενυδρειου, ιδια θερμοκρασια και εγιναν πολυ αργα. Ψαρια και βακτηρια προσαρμοστηκαν ομαλα.

Αν εμφανιστηκε προβλημα απο τις αλλαγες στο ενυδρειο του φιλου μας (υποθετικα παντα, δεν θα μαθουμε ποτε τι πραγματικα εφταιξε για την εμφανιση του ich), ειναι γιατι το νεο νερο ηταν προφανως εντελως διαφορετικων συνθηκων απο αυτο που υπηρχε στο ενυδρειο (εφοσον δεν υπηρχε ρουτινα αλλαγων) και ο χρονος της αλλαγης πιθανο να ηταν πολυ μικρος. Αν ηταν ηδη στρεσαρισμενο το υπαρχον ψαρι απο τις κακες συνθηκες (πιθανοτατο), μπηκαν και τα νεα που στρεσαριστηκαν απο την αλλαγη περιβαλλοντος και το "τερας", παρτο το ich!

Nick74
27-09-13, 14:07
Αν ηταν ηδη στρεσαρισμενο το υπαρχον ψαρι απο τις κακες συνθηκες (πιθανοτατο), μπηκαν και τα νεα που στρεσαριστηκαν απο την αλλαγη περιβαλλοντος και το "τερας", παρτο το ich!

Νομιζω πως απο τη στιγμη που μπηκε το ικ στο ενυδρειο ετσι κι αλλιως καποτε θα κολλαγε καποιο ψαρι, ειτε αργα ειτε γρηγορα...
Το στρες συμφωνω βεβαια οτι μειωνει τις αμυνες τους, αλλα δε νομιζω πως μπορει να ευθυνεται για το ικ αυτο καθ αυτο.

nazgul
27-09-13, 14:12
Οχι, οι κακες συνθηκες και αποτομες αλλαγες ειναι αυτες που συμβαλλουν στην εμφανιση του ich, συνηθως, εφοσον ειναι ηδη αδυναμος ο οργανισμος του ψαριου.

Nick74
27-09-13, 14:26
Οχι, οι κακες συνθηκες και αποτομες αλλαγες ειναι αυτες που συμβαλλουν στην εμφανιση του ich, συνηθως, εφοσον ειναι ηδη αδυναμος ο οργανισμος του ψαριου.

μαλιστα, αυτο δεν το γνωριζα, ειχα την εντυπωση πως ειναι παρασσιτο που αν ερθει ηρθε...

nazgul
27-09-13, 14:38
μαλιστα, αυτο δεν το γνωριζα, ειχα την εντυπωση πως ειναι παρασσιτο που αν ερθει ηρθε...Μαλλον δεν το διατυπωσα σωστα και εχεις δικιο. Παρασιτο που ερχεται στο ενυδρειο με διαφορους τροπους ειναι, αλλα τα ψαρια που ζουν σε κακες συνθηκες και στρεσαρονται απο αποτομες αλλαγες, ειναι πολυ ευκολο να εκδηλωσουν την ασθενεια και κυριως, να μην θεραπευτουν ευκολα.

sofos76
27-09-13, 15:13
Ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες σας.

Απαντώ τις ερωτήσεις -παρατηρήσεις.

Στη ποιο δυνατή φίλτρανση, είπα ήδη πρόσθεσα ένα siporax στο φίλτρο με το βιολογικό, μετά από κάποιες μέρες και σύμφωνα με τις μετρήσεις που θα παίρνω μάλλον θα αφαιρέσω από το άλλο φίλτρο τον άνθρακα και θα προσθέσω και εκεί βιολογικό υλικό.
Αν τώρα απαιτείτε και άλλο φίλτρο εδώ είμαστε για προτάσεις - ιδέες.

Οι αλλαγές νερού που έκανα πάντα (λόγο το ότι κάνω κατευθείαν από βρύση) ήταν, μόλις ξεκινούσα την αναπλήρωση πρόσθετα stress coat για όση ποσότητα θα προσθέσω και τη βρύση να τρέχει όσο το δυνατόν ποιο αργά για να προλάβουν οι θερμαντήρες να φέρουν το νερό στη θερμοκρασία που απαιτείται. Σίγουρα δεν έπαιρνε 1ώρα+ αλλά το 40λεπτο το έπαιρνε σίγουρα.

Σκληρότητα νερού δυστυχώς δεν έχω κάνει ποτέ. (Από ότι καταλαβαίνω πρέπει να πάρω τεστ και για αυτό)

Καραντίνα δυστυχώς δεν έχω αλλά μάλλον με βλέπω κατά ΙΚΕΑ μεριά (δεν είναι και κάνα τρελό κόστος άμα γλυτώνω ποιο εύκολα στο μέλλον άλλα προβλήματα).

Το ένα oscar σἠμερα έχει και αυτό συμπτώματα ick (ελάχιστη ως μηδαμινή αλλά έχει).

Όταν έκανα σκούπα βυθού το νερό δεν μύριζε καθόλου και αμέσως μετά έκανα τεστ PH, αμμωνίας όπως και ΝΟ2 ... Η αμμωνία ήταν πάντα 0 και το ΡΗ 7,6 στο ΝΟ2 είχα το θεματάκι.

Τα πλαστικά τα βγάζω ΤΩΡΑ ;)

Ελπίζω να τα απάντησα όλα

Nick74
27-09-13, 15:49
εχεις καποιο φιλτρο βρυσης?

sofos76
27-09-13, 16:15
εχεις καποιο φιλτρο βρυσης?

Όχι δεν έχω, Έχω ακούσει πολλά και διαβάσει ακόμα περισσότερα για τα φίλτρα βρύσης και ειλικρινά με μπέρδεψαν τόσο πολύ που έβγαλα το συμπέρασμα (μπορεί λανθασμένο) ότι για να πας σε φίλτρο που όντως κάνει δουλειά θες πάνω από 1000 ευρώ :smt102

delta66
27-09-13, 16:33
Σοφο δεν χρειαζεσαι φιλτρο εσυ.
Και δεν κανει πανω απο 1000 (παλια πριν την εποχη του ιντερνετ μπορει. Τωρα αππι 50 ευρω υπαρχει ενυδρειακη Αντιστροφη Οσμωση ή καποιο φιλτρο κεντρικης παροχης για ολο το σπιτι -οχι οσμωση-).
μαλιστα, αυτο δεν το γνωριζα, ειχα την εντυπωση πως ειναι παρασσιτο που αν ερθει ηρθε...
Παρασιτο ειναι, κι ομως κυρια αιτια της εμφανισης του ειναι το .... στρες
Μπορει να μεταφερθει σε ενα ενυδρειο χωρις να νοσησει κανενα ψαρι*.
As common as this disease is, there is also a lot of misunderstanding and often down right misinformation. Stress is correctly recognized as a major factor in ich infestation outbreaks, however causes of this stress are not always recognized.
Here are a few causes of stress that makes it easier for an ich infestation to take hold (first commonly known stressors):
Sudden drops in temperature.
Stress caused by transfer of a fish from one tank to another.
Stress from other fish chasing or bothering another.
Stress from high ammonia/nitrites.http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Ich.html

Το ιδιο και το fungus και οι βακτηριακες.
http://www.americanaquariumproducts.com/vibrio_aeromonas.html
http://www.americanaquariumproducts.com/columnaris.html

Ολα ειναι οπορτουνιστες.
Περιμενουν να βρουν και χτυπησουν τον αδυναμο οργανισμο (πχ απο στρες που προερχεται ακομα κι απο μη ιδανικες παραμετρους νερου pH, gH, redox οξυγονωση κλπ, και που αποδυναμωνει το ανοσοποιητικο του ψαριου).
Επισης ψαξε για την αυτοιαση στα ψαρια.

* Δεν πιστευω οτι ποτε στα ενυδρεια μου δεν μεταφερθηκε παρασιτο Ικ, αφου δεν κανω ποτε καραντινα τα νεα ψαρια κλπ ουτε προσεχω μεταξυ των ενυδρειων σφου εχω κοινα συνεργα κλπ. (δεν το συνιστω σε κανενα)
Παρολο αυτα δεν εχει εμφανιστει ποτε σε ενυδρειο μου Ικ.

kgf12345
27-09-13, 16:55
η απάντηση πάει προς τον kfg12345Q:60%χ2 αλλαγές σε 48 ώρες=120%αναπλήρωση νερού+το πρόβλημα με τα φίλτρα+ότι δεν προλαβαίνουν να πολ/τουν βακτήρια για την ομαλή λειτουργία της βιολογίας του ενυδρείου!;)

καταρχην ευχαριστω για την απαντηση,αλλα τωρα μπερδευτηκα και εχω περισσοτερες αποριες:D

σε ολους μας σχεδον εχει τυχει να χρειαστει να κανουμε αλλαγη 100% εκτακτος.εμενα πανω απο μια φορα.

καποιες φορες πιο σπανια,και πανω απο μια αλλαγη.ειτε γιατι ανοιξε το καπακι της τροφης απο πανω κιεπεσε ολη μεσα,ειτε γιατι ανακατεψα βυθο και ανεβασε αμμωνια,ειτε ειτε ειτε...

μετα τις αλλαγες δεν ειχα προβλημα ποτε;)

αρα δεν εφταιξε η αλλαγη απο μονη της,αλλα κατι αλλο.
τι?

τα βακτηρια γιατι να μην προλαβαινουν να πολλαπλασιαστουνε?εχει δυο εξωτερικα φιλτρα με βιολογικο υλικο που δουλευουν συνεχεια.ενα ψαρι ειναι ολο κιολο σε 400 λιτρα.ασχετα απτο αν ειναι 20-25 εκατοστα.ουτε αναφερε πουθενα οτι του επεσε τροφη παραπανω η κατι τετοιο.
αρα με τη βιολογια γιατι ναχει θεμα?

και με τα φιλτρα τι να κανει?εχει ηδη δυο.

delta66
27-09-13, 17:09
Δεν παιζει κατι τετοιο.

Κατ'αρχας με δυο αλλαγες 60% σε δυο μερες, δεν εχουμε "120%αναπλήρωση νερού"
Με δυο αλλαγες 60% εχουμε μετα απο δυο μερες:
60% φρεσκο νερο
24% νερο μιας ημερας
και 16% παλιο νερο

Τα αυτοτροφα νιτροποιητικα βακτηρια ζουν εγκατεστημενα πανω σε επιφανειες (κυριως στα υλικα του φιλτρου)
Στο νερο, να περιφερονται τετοια βακτηρια, δεν υπαρχουν. (τουλαχιστον σε ποσοτητα που ειναι αξια να επηρεασει οτιδηποτε - και οσα υπαρχουν ψαχνουν να βρουν επιφανειες να εγκατασταθουν)
Αν σε ενα ωριμο φιλτρο, οι αλλαγες γινονται σωστα με σωστων παραμετρων νερο, μπορει να γινονται και 100%, 2 φορες την ημερα ολικη αλλαγη νερου χωρις προβλημα και χωρις να χαθει τη βιολογια.

Τα αυτοτροφα διπλασιαζουν τον πληθυσμο τους καθε 15-24 ωρες.
Για να δημιουργηθει προβλημα σε ενα στρωμενο φιλτρο, πρεπει να γινουν χοντρα λαθη και ταυτοχρονα να παραμεινουν αυτα τα λαθη, με αποτελεσμα να μη αναπαραγεται η βιολογια για να αποκατασταθει το προβλημα.

Nick74
27-09-13, 20:00
Όχι δεν έχω, Έχω ακούσει πολλά και διαβάσει ακόμα περισσότερα για τα φίλτρα βρύσης και ειλικρινά με μπέρδεψαν τόσο πολύ που έβγαλα το συμπέρασμα (μπορεί λανθασμένο) ότι για να πας σε φίλτρο που όντως κάνει δουλειά θες πάνω από 1000 ευρώ :smt102

φυκια για μεταξωτες κορδελες...
Τις εποχες του τελεμαρκετινγκ μπορει, την εποχη της πληροφορησης με τιποτα!
Ακομα και να το κανεις custom και να χωσεις και οσμωσεις και uv και οτιδηποτε υπαρχει και δεν υπαρχει δε φτανει με τιποτα τετοια τιμη, εκτος κι αν μαζι με το "φιλτρο που κανει τη δουλεια του" δινουν δωρο κι ενα iPhone5S οποτε ειναι το δωρο που κανει αυτα τα λεφτα :smt082:smt082:smt082:smt082
Σοφο δεν χρειαζεσαι φιλτρο εσυ.

αν επιμενει να κανει αλλαγες με τη βρυση προσωπικα πιστευω οτι θα του λυσει πολλα προβληματα, και οσον αφορα το χλωριο, και οτι θα εχει σωστο φιλτραρισμα αλλα και ελεγχο ροης ;)

Τωρα αν θες να του πεις να παρει οσμωση αυτο ειναι αλλη ιστορια.

* Δεν πιστευω οτι ποτε στα ενυδρεια μου δεν μεταφερθηκε παρασιτο Ικ, αφου δεν κανω ποτε καραντινα τα νεα ψαρια κλπ ουτε προσεχω μεταξυ των ενυδρειων σφου εχω κοινα συνεργα κλπ. (δεν το συνιστω σε κανενα)
Παρολο αυτα δεν εχει εμφανιστει ποτε σε ενυδρειο μου Ικ.μια απο τα ιδια, αλλα δεν πιστευω να εχει μεταφερθει ποτε σε ενυδρειο μου...
Δε θα επρεπε να το βλεπω σαν μικρους λευκους κοκκους? (εστω πανω σε καμια ριζα η στο νερο ή στο βυθο? )
Σοφο: ετσι πληροφοριακα (υπαρχουν βεβαια δεκαδων ειδων)

τι πιο ολοκληρωμενο απο αυτο?

http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=30128

μεχρι kdf και αποσκληρινση εχει...

αν του βαλεις και μια μεμβρανη και μια uv (το ακρο αωτο της υπερβλης ειναι βεβαια, δε ζουμε στην Ινδια) τοτε μπορεις να φιλτραρεις και νερο υπονομου και να το δωσεις σε βρεφος

delta66
27-09-13, 20:21
Τωρα αν θες να του πεις να παρει οσμωση αυτο ειναι αλλη ιστορια.

Δε θα επρεπε να το βλεπω σαν μικρους λευκους κοκκους? (εστω πανω σε καμια ριζα η στο νερο ή στο βυθο? )

Οχι. Εγραψα πιο πανω δεν χρειαζεται κανενα φιλτρο.
Καθαρο νερακι βρυσης Αθηνας, αποχλωριωμενο σε σωστη θερμοκρασια και σε σταθερη ρουτινα.

Μπα που να τα δεις?
Διαβασε για τον κυκλο ζωης του παρασιτου.

Nick74
27-09-13, 20:40
Εν ταξει ρε Σπυρο, το οτι το νερο μας ειναι -ακομα- καλυτερο με διαφορα απο των περισσοτερων χωρων της Ευρωπης το γνωριζουμε, αλλα μηπως με την 100% εμπιστοσυνη σου υπερβαλεις?

delta66
27-09-13, 21:01
αλλα μηπως με την 100% εμπιστοσυνη σου υπερβαλεις?
Θυμησου οτι δεν μιλαμε για δισκους, ραμ και οτο.
Μη ξεχνας επισης τη λιμνη στο παρκο τριτση, και να προσθεσω, οτι σε ενα ξενοδοχειο εδω κοντα εχουν τετοιες Αμερικανες σε ενα μεγαλο ενυδρειο, με αλλαγη καθε ... "δεν ξερω ποτε" και χωρις θερμανση, και ζουν ακομα.
Τα ψαρια του, θα εχουν το καθαρο νερο της βρυσης μας, σαν νερο απο ΑΟ.
Σωστη θερμοκρασια και αποχλωριωση θα ειναι χιλτον σερβις για αυτα.

Δεν μιλαμε λοιπον απλα για επιβιωση, αλλα για πολυ καλη διαβιωση, αφου ακομα και δισκοι και αλλα ψαρια Αμαζονιου -εκτροφης παντα- ζουν σχετικα ικανοποιητικα σε νερο Αθηνας, Ολα τα αλλα ειναι για την "τρελλα" μας να τους δωσουμε το καλυτερο δυνατο που υπαρχει, να αποφυγουμε τις "στραβες", και να παρουμε το 100% των ψαριων σε χρωμα, δυναμη και συμπεριφορα .

Alekos
27-09-13, 21:04
καταρχην ευχαριστω για την απαντηση,αλλα τωρα μπερδευτηκα και εχω περισσοτερες αποριες:D

σε ολους μας σχεδον εχει τυχει να χρειαστει να κανουμε αλλαγη 100% εκτακτος.εμενα πανω απο μια φορα.

καποιες φορες πιο σπανια,και πανω απο μια αλλαγη.ειτε γιατι ανοιξε το καπακι της τροφης απο πανω κιεπεσε ολη μεσα,ειτε γιατι ανακατεψα βυθο και ανεβασε αμμωνια,ειτε ειτε ειτε...

μετα τις αλλαγες δεν ειχα προβλημα ποτε;)

αρα δεν εφταιξε η αλλαγη απο μονη της,αλλα κατι αλλο.
τι?

τα βακτηρια γιατι να μην προλαβαινουν να πολλαπλασιαστουνε?εχει δυο εξωτερικα φιλτρα με βιολογικο υλικο που δουλευουν συνεχεια.ενα ψαρι ειναι ολο κιολο σε 400 λιτρα.ασχετα απτο αν ειναι 20-25 εκατοστα.ουτε αναφερε πουθενα οτι του επεσε τροφη παραπανω η κατι τετοιο.
αρα με τη βιολογια γιατι ναχει θεμα?

και με τα φιλτρα τι να κανει?εχει ηδη δυο.

εριξα την ευθηνη στις αλλαγες γιατι απο τις τιμες που μας δινει δειχνει οτι τα φιλτρα δεν ανταπεξερχωνται στις αναγκες τους!

delta66
27-09-13, 21:27
εριξα την ευθηνη στις αλλαγες γιατι απο τις τιμες που μας δινει δειχνει οτι τα φιλτρα δεν ανταπεξερχωνται στις αναγκες τους!
Ξαναδες τις μετρησεις του και τα σχολια του

Αμμωνία (ΝΗ3): 0 υγρά Tetra
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0,05 υγρά Jbl (αυτό μετά από 2 αλλαγές νερού (60%)σε 4 μέρες αύριο θα κάνω και άλλη. Ήταν πιο πάνω)

Τα ΝΟ2 όπως λέω έπεσαν ήταν 0,1 πριν τις αλλαγές.. Αλλά και πάλι ακόμα είμαι ψηλά

- Δεδομενο: τα τεστ της JBL ειναι πολυ "ευαισθητα" και εχουν μικροτερες διαβαθμισεις απο αλλα. Ποιο αλλο τεστ μετραει κατω απο 0.1ppm?
Δεν αποκλειεται να δειχνουν και λιγο λαθος σε τοσο μικρη διαβαθμιση ή να βλεπει λιγο λαθος τα χρωματα.
Διευκρινίζω και παλι οτι μιλαμε για 0.05 (δλδ τιποτα), και οχι για 0.5 ppm (δλδ αρχιζουμε και ανησυχούμε).
- Το 0.05 το βρισκει και στη βρυση, οποτε δεν αποκλειεται να συμμβαινει αυτο που ειπα περι λαθους στη μετρηση και μπορει αυτη τη μετρηση να βρισκει παντα οτι και να κανει.
-Πριν τις αλλαγες ειχε περισσοτερα ΝΟ2. (0.1 ppm)

Συμπερασματικα:
Οι αλλαγες δεν επηρεασαν τη βιολογια.

Μαλλον τα φιλτρα ειναι που ηθελαν λιγο συντηρηση αφου η βρωμα ειχε κατακλυσει τα υλικα και δεν αφηνε τη βιολογια να αναπτυχθει.
Παραλληλα τα οργανικα (σκουπιδι) εγιναν πηγη νιτρικων και μαζι με την ελλειψη αλλαγων, γεμισε το νερο με νιτρικα.

kgf12345
27-09-13, 22:48
για να προλαβω καποιον που ισως το σκεφτει,να πω οτι δεν προσπαθω να κανω ουτε τον χαζο,ουτε τον εξυπνο.και εξακολουθω να μην εχω καμια διαθεση αντιπαραθεσης με κανεναν;)

αλλα τι σημαινουν ολα αυτα που συζηταμε τωρα και τα εχει εξηγησει ο delta στις απαντησεις του?

σημαινουν οτι τα ιδια πραγματα που ισχυουνε για οποιοδηποτε δοχειο η ενυδρειο,ισχυουνε για ολους τους ογκους νερου ασχετως μεγεθους.

στο 60αρι μου,συμβαινουν τα ιδια πραγματα που συμβαινουν και στο δικο σου αλεκο,οσα λιτρα και αν ειναι;)

οποτε η διαφοροποιηση που γινεται,μεταξυ ενυδρειων με μεγαλα ψαρια και μικρων(οι εκπτωσεις που ελεγα παραπισω)εξακολουθω να πιστευω πως ειναι λαθος.

μπορει να ισχυει οτι τα μεγαλα ψαρια ειναι πιο ανθεκτικα σε καποια πραγματα,αλλα αυτο που ετυχε στο σοφοκλη θα μπορουσε να εχει τυχει και σε μενα,αν εκανα τα ιδια λαθη.απλα σε εμενα στο 60ρι,θα ειχανε πιο σοβαρες συνεπειες ισως, αν δεν προλαβαινα να κανω κατι;)

οποτε σοφοκλη,εξακολουθω να πιστευω πως το καλυτερο που εχεις να κανεις για τα ψαρια σου,ειναι τα ιδια βασικα πραγματα με οτι προτεινεται σε οποιονδηποτε χομπιστα με οποιοδηποτε ενυδρειο.

1)να βαλεις σαμπ για φιλτρανση για να εκμεταλευτεις τα πλεονεκτηματα του(ταχω γραψει παραπισω καποια αλλα ειναι κιαλλα)
η σωστη φιλτρανση μαζι με την ποιοτητα του νερου ειναι το αλφα και το ωμεγα στα ενυδρεια.και στη δικια σου περιπτωση το σαμπ θα προσφερει καποιες λυσεις(πρακτικες και οχι μονο)-που τα δικα σου ψαρια ειδικα-τις χρειαζονται.

2)να αγορασεις καταλληλο βαρελι και να προετοιμαζεις το νερο της αλλαγης σου σωστα,με ιδια θερμοκρασια και τιμες νερου με αυτες που εχεις στο ενυδρειο σου,και την αλλαγη να την κανεις αργα και μια φορα την εβδομαδα.οπως κανουμε ολοι μας(εκτος αν προκυπτει απτις μετρησεις σου οτι χρειαζεται πιο συχνα)

3)να ταιζεις με καλες τροφες και ποικιλια οσο χρειαζονται τα ψαρια για να αναπτυχθουνε σωστα και να ειναι υγιη, και οχι οσο "βολευει" τη ρουτινα σου και τα λιτρα σου.ετσι θα ειναι και πιο ανθεκτικα σε προβληματα οπως το ick και οχι μονο.

4)οπως σε ολα τα ενυδρεια που ειναι κλειστα οικοσυστηματα,ετσι και στο δικο σου,ειναι σημαντικο να υπαρχει σταθεροτητα.

5)προσπαθησε να δημιουργησεις ενα φυσικο περιβαλλον για τα ψαρια(χωρις πλαστικα κλπ-που τα εβγαλες ηδη αποτι ειπες;))
που να μοιαζει οσο ειναι δυνατο με το μερος στο οποιο ζουνε στη φυση.θα δεις μεγαλη διαφορα,αμεσα! μονο και μονο απο αυτη την αλλαγη;)

delta66
27-09-13, 23:52
Διαφωνω μονο για το σσμπ.
Οχι πως ειναι λαθος.
Απλα δεν ειναι απαραιτητο και αμεση αναγκη.
Μπορει και με τα φιλτρα του αναβαθισμενα ή και με κανενα ακομα (αν δει οτι δεν φτανουν, οσο μεγαλωνουν τα ψαρια) να κανει τη δουλεια του.

Alekos
28-09-13, 04:38
για να προλαβω καποιον που ισως το σκεφτει,να πω οτι δεν προσπαθω να κανω ουτε τον χαζο,ουτε τον εξυπνο.και εξακολουθω να μην εχω καμια διαθεση αντιπαραθεσης με κανεναν;)

αλλα τι σημαινουν ολα αυτα που συζηταμε τωρα και τα εχει εξηγησει ο delta στις απαντησεις του?

σημαινουν οτι τα ιδια πραγματα που ισχυουνε για οποιοδηποτε δοχειο η ενυδρειο,ισχυουνε για ολους τους ογκους νερου ασχετως μεγεθους.

στο 60αρι μου,συμβαινουν τα ιδια πραγματα που συμβαινουν και στο δικο σου αλεκο,οσα λιτρα και αν ειναι;)

οποτε η διαφοροποιηση που γινεται,μεταξυ ενυδρειων με μεγαλα ψαρια και μικρων(οι εκπτωσεις που ελεγα παραπισω)εξακολουθω να πιστευω πως ειναι λαθος.

μπορει να ισχυει οτι τα μεγαλα ψαρια ειναι πιο ανθεκτικα σε καποια πραγματα,αλλα αυτο που ετυχε στο σοφοκλη θα μπορουσε να εχει τυχει και σε μενα,αν εκανα τα ιδια λαθη.απλα σε εμενα στο 60ρι,θα ειχανε πιο σοβαρες συνεπειες ισως, αν δεν προλαβαινα να κανω κατι;)

οποτε σοφοκλη,εξακολουθω να πιστευω πως το καλυτερο που εχεις να κανεις για τα ψαρια σου,ειναι τα ιδια βασικα πραγματα με οτι προτεινεται σε οποιονδηποτε χομπιστα με οποιοδηποτε ενυδρειο.

1)να βαλεις σαμπ για φιλτρανση για να εκμεταλευτεις τα πλεονεκτηματα του(ταχω γραψει παραπισω καποια αλλα ειναι κιαλλα)
η σωστη φιλτρανση μαζι με την ποιοτητα του νερου ειναι το αλφα και το ωμεγα στα ενυδρεια.και στη δικια σου περιπτωση το σαμπ θα προσφερει καποιες λυσεις(πρακτικες και οχι μονο)-που τα δικα σου ψαρια ειδικα-τις χρειαζονται.

2)να αγορασεις καταλληλο βαρελι και να προετοιμαζεις το νερο της αλλαγης σου σωστα,με ιδια θερμοκρασια και τιμες νερου με αυτες που εχεις στο ενυδρειο σου,και την αλλαγη να την κανεις αργα και μια φορα την εβδομαδα.οπως κανουμε ολοι μας(εκτος αν προκυπτει απτις μετρησεις σου οτι χρειαζεται πιο συχνα)

3)να ταιζεις με καλες τροφες και ποικιλια οσο χρειαζονται τα ψαρια για να αναπτυχθουνε σωστα και να ειναι υγιη, και οχι οσο "βολευει" τη ρουτινα σου και τα λιτρα σου.ετσι θα ειναι και πιο ανθεκτικα σε προβληματα οπως το ick και οχι μονο.

4)οπως σε ολα τα ενυδρεια που ειναι κλειστα οικοσυστηματα,ετσι και στο δικο σου,ειναι σημαντικο να υπαρχει σταθεροτητα.

5)προσπαθησε να δημιουργησεις ενα φυσικο περιβαλλον για τα ψαρια(χωρις πλαστικα κλπ-που τα εβγαλες ηδη αποτι ειπες;))
που να μοιαζει οσο ειναι δυνατο με το μερος στο οποιο ζουνε στη φυση.θα δεις μεγαλη διαφορα,αμεσα! μονο και μονο απο αυτη την αλλαγη;)
kfg12345 η αντιπαραθεση ηρθε αναμεσα μας επειδη τον παροτρυνα να κανει τις αλλαγες χωρις προετοιμασια σε βαρελι για το λογο που εξηγησε πριν απαντησω ο delta66.δηλ.οτι αυτα τα ψαρια προσαρμοζωνται ευκολα στο νερο της αθηνας χωρις εξτρα,εκτος απο αντιχλωριο!!!

kgf12345
28-09-13, 11:35
δεν διαφωνω καθολου οτι μπορουν να προσαρμοστουν στο νερο της αθηνας.;)

αλλα αποκει και περα ο κινδυνος θερμικου και οσμωτικου σοκ παραμενει αν η αλλαγη γινει αποτομα.οτι νερο και αν εχει.
προσθεσε σε αυτα και το θεμα της παλαιωσης του νερου,που δεν γινεται χωρις να μεινει το νερο σε δοχειο,
την εξατμιση των αεριων του δικτυου που επηρεαζουν το Ph και ισως και το ψαρι με αλλους τροπους,την μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ βρυσης και περιβαλλοντος χωρου τωρα το χειμωνα,κλπ

γιατι οχι- πιο σπανια- ακομα και διακοπες νερου .(εχουμε το νερο που χρειαζομαστε ετοιμο) και δεν χρειαζεται να αλλαξουμε τη ρουτινα.

ο μονος τροπος που ξερω εγω να τα αποφυγουμε ειναι προετοιμαζοντας το νερο και κανοντας την αλλαγη αργα για να αποφυγουμε αποτομες διακυμανσεις στις τιμες ph και θερμοκρασιας.

και αυτο χωρις να λαβουμε υποψιν την παλαιοτητα του δικτυου υδρευσης,τυχων προβληματα που μπορει να προκυψουν στην ποιοτητα του νερου απτη μια μερα στην αλλη,κλπ.μπορει στην αθηνα να μη συμβαινει συχνα,αλλα στην επαρχια δεν ισχυει το ιδιο...

πχ η καρδιτσα,μεχρι πριν απο 15-20 χρονια ειχε το καλυτερο νερο της ελλαδος.κυριολεκτικα μεσα σε μια μερα αλλαξε αυτο μετα απο αλλαγες που κανανε στη μικρη λιμνη οπου συλλεγεται.

απο τοτε και μετα υπηρξανε παρα πολλες φορες που το νερο ειτε θα εβγαζε υπερβολικη ποσοτητα χλωριου,αλλες φορες χωμα,αλλες φορες μυρωδια,κλπ

ειλικρινα δεν γνωριζω,αν οι χομπιστες που κρατανε μεγαλα ψαρια εχουν καποιο αλλο τροπο να τα αντιμετωπισουν αυτα?

εσυ πως τα αντιμετωπιζεις?

πιστευω δηλαδη οτι κανοντας αλλαγες απο βρυση κατευθειαν στο ενυδρειο,το νερο ειναι στην καλυτερη του κατασταση,λιγο πριν την αλλαγη του.και το ψαρι δεν προλαβαινει να το "χαρει":D

Nick74
28-09-13, 12:24
Διαφωνω μονο για το σσμπ.
Οχι πως ειναι λαθος.
Απλα δεν ειναι απαραιτητο και αμεση αναγκη.
Μπορει και με τα φιλτρα του αναβαθισμενα ή και με κανενα ακομα (αν δει οτι δεν φτανουν, οσο μεγαλωνουν τα ψαρια) να κανει τη δουλεια του.

μα ενα φιλτρο ακομα κοστιζει οσο 3 σαμπ...

Kostas12
28-09-13, 12:55

αλλα αποκει και περα ο κινδυνος θερμικου και οσμωτικου σοκ παραμενει αν η αλλαγη γινει αποτομα.οτι νερο και αν εχει.
προσθεσε σε αυτα και το θεμα της παλαιωσης του νερου,που δεν γινεται χωρις να μεινει το νερο σε δοχειο.
την εξατμιση των αεριων του δικτυου που επηρεαζουν το Ph και ισως και το ψαρι με αλλους τροπους,την μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ βρυσης και περιβαλλοντος χωρου τωρα το χειμωνα,κλπ

ο μονος τροπος που ξερω εγω να τα αποφυγουμε ειναι προετοιμαζοντας το νερο και κανοντας την αλλαγη αργα για να αποφυγουμε αποτομες διακυμανσεις στις τιμες ph και θερμοκρασιας.

και αυτο χωρις να λαβουμε υποψιν την παλαιοτητα του δικτυου υδρευσης,τυχων προβληματα που μπορει να προκυψουν στην ποιοτητα του νερου απτη μια μερα στην αλλη,κλπ.μπορει στην αθηνα να μη συμβαινει συχνα,αλλα στην επαρχια δεν ισχυει το ιδιο...

πχ η καρδιτσα,μεχρι πριν απο 15-20 χρονια ειχε το καλυτερο νερο της ελλαδος.κυριολεκτικα μεσα σε μια μερα αλλαξε αυτο μετα απο αλλαγες που κανανε στη μικρη λιμνη οπου συλλεγεται.

απο τοτε και μετα υπηρξανε παρα πολλες φορες που το νερο ειτε θα εβγαζε υπερβολικη ποσοτητα χλωριου,αλλες φορες χωμα,αλλες φορες μυρωδια,κλπ

γιατι οχι- πιο σπανια- ακομα και διακοπες νερου .(εχουμε το νερο που χρειαζομαστε ετοιμο) και δεν χρειαζεται να αλλαξουμε τη ρουτινα.

ειλικρινα δεν γνωριζω,αν οι χομπιστες που κρατανε μεγαλα ψαρια εχουν καποιο αλλο τροπο να τα αντιμετωπισουν αυτα?

πιστευω δηλαδη οτι κανοντας αλλαγες απο βρυση,το νερο ειναι στην καλυτερη του κατασταση,λιγο πριν την αλλαγη του.και το ψαρι δεν προλαβαινει να το "χαρει":D
Για το νερό που λες συμφωνώ απόλυτα, έχει τύχει και στην περιοχή μου να μυρίζει το νερό χλώριο πολύ έντονα, γιαυτό προσωπικά εγώ έχω βάλει φίλτρο κεντρικής παροχής και πλέον έχω καλύτερη ποιότητα νερού.

ελιοτ
28-09-13, 13:50
μα ενα φιλτρο ακομα κοστιζει οσο 3 σαμπ...

μονο τα τζαμια, αν βαλεις κατασκευη, σωληνες, μουφες, διακοπτες, αντλια επιστροφης, τρυπες στα τζαμια του ενυδρειου, τοτε ενα σαμπ ολοκληρωμενο για λειτουργεια κοστιζει πανω απο 2 φιλτρα. αν θα βαλουμε και την απωλεια θερμοκρασιας που εχει τοτε κλαφτα.

Nick74
29-09-13, 03:16
μονο τα τζαμια, αν βαλεις κατασκευη, σωληνες, μουφες, διακοπτες, αντλια επιστροφης, τρυπες στα τζαμια του ενυδρειου, τοτε ενα σαμπ ολοκληρωμενο για λειτουργεια κοστιζει πανω απο 2 φιλτρα. αν θα βαλουμε και την απωλεια θερμοκρασιας που εχει τοτε κλαφτα.

Με τη θερμικη απωλεια συμφωνω, κατι κερδιζεις κατι χανεις...
Τα υπολοιπα δεν εχουν πραγματικα μεγαλο κοστος αλλα "κοστος" σε ωρες εργασιας για να γινουν...
Οσο για το τρυπημα, προσωπικα εχω diy overflow.
Δε λεω οτι ειναι καλυτερο απο ενα σωστα τρυπημενο ενυδρειο, αλλα προσωπικα εχω μια φοβια με τρυπες στα τζαμια (μια φορα το εκανα με dreamel και ακριβως μολις τελειωνε το τρυπημα ραγισε το τζαμι και βλαστημαγα ολη μερα) και απο τη στιγμη που εχω μπολικη richia και το εχω καλυψει και δε φενεται ειναι για μενα μια χαρα

Alekos
29-09-13, 04:56

προσθεσε σε αυτα και το θεμα της παλαιωσης του νερου,που δεν γινεται χωρις να μεινει το νερο σε δοχειο,

πχ η καρδιτσα,μεχρι πριν απο 15-20 χρονια ειχε το καλυτερο νερο της ελλαδος.ηδύ κυριολεκτικα μεσα σε μια μερα αλλαξε αυτο μετα απο αλλαγες που κανανε στη μικρη λιμνη οπου συλλεγεται.

πιστευω δηλαδη οτι κανοντας αλλαγες απο βρυση κατευθειαν στο ενυδρειο,το νερο ειναι στην καλυτερη του κατασταση,λιγο πριν την αλλαγη του.και το ψαρι δεν προλαβαινει να το "χαρει":D
εμενα προσωπικα με βολευει το καλοκαιρι ειδικα η αλλαγη της θερμοκασιας κατα την ρουτινα της αλλαγης για τον εξης λογο:οσο ανεβαινει η θερμοκρασια αλλαζει ο μεταβολισμος τους και γινονται ποιο λαιμαργα με αποτελεσμα η τσεπη να παιρνει φωτια.τα κατεψυγμενα εχουν την τιμητικη τους....σιγουρα θα με ρωτξσεις το χειμωνα τη κανεις??απλα το ιδιο με ποιο αργους ρυθμους που και παλι ριχνει κατα2-3βαθμους τη θερμοκρασια.με το δικο μου σκεπτικο(εγω το κανω μη το επιχειρησει κανενας)οταν γεμιζω βαζω το λαστιχο κατευθειαν στην εισαγωγη.αν ειναι λαθος αυτο μπορει καποιος να μου το εξηγησει?με το δικο μου μυαλο πιστευω πως ανακατευεται ποιο ευκολα το νεο με το παλιο!!

delta66
29-09-13, 11:35
εμενα προσωπικα με βολευει το καλοκαιρι ειδικα η αλλαγη της θερμοκασιας κατα την ρουτινα της αλλαγης για τον εξης λογο:οσο ανεβαινει η θερμοκρασια αλλαζει ο μεταβολισμος τους και γινονται ποιο λαιμαργα με αποτελεσμα η τσεπη να παιρνει φωτια.τα κατεψυγμενα εχουν την τιμητικη τους....σιγουρα θα με ρωτξσεις το χειμωνα τη κανεις??απλα το ιδιο με ποιο αργους ρυθμους που και παλι ριχνει κατα2-3βαθμους τη θερμοκρασια.με το δικο μου σκεπτικο(εγω το κανω μη το επιχειρησει κανενας)οταν γεμιζω βαζω το λαστιχο κατευθειαν στην εισαγωγη.αν ειναι λαθος αυτο μπορει καποιος να μου το εξηγησει?με το δικο μου μυαλο πιστευω πως ανακατευεται ποιο ευκολα το νεο με το παλιο!!
Οπως εχουμε πει για καποια ψαρια η πτωση της θεμοκρασιας μεχρι ενα σημειο, δεν ειναι προβλημα.

Αν βαζεις ομως το φρεσκο κρυο νερο πρωτα στο φιλτρο (πριν αναμειχθεί με το νερο του ενυδρειου), χανεις βιολογια, γιατι και τα βακτηρια επηρεαζονται απο τις αποτομες μεταβολες pH, θεμροκρασιας (πολυ περισσοτερο απο καποια ψαρια), και πολυ περισσοτερο λογω του χλωριου που εχει (αφου αντιχλωριο βαζεις στο ενυδρειο).

Alekos
01-10-13, 13:08
σοφο κανένα νέο έχουμε? πως πάει το ενυδρείο??

sofos76
02-10-13, 07:08
Καλημέρα σε όλους....

Στο ενυδρείο από εχτές δεν υπάρχει κανένα σημάδι ick σε κανένα ψάρι και η κυχλίδα έχει πάρει πάλι τα πάνω της.
Λογικά αν όλα πάνε καλά από την Παρασκευή θα αρχίσω τις αλλαγές νερού για να ρίξω σταδιακά τα επίπεδα του αλατιού. Τη θερμοκρασία προσανατολίζομαι να την κρατήσω στους 30C που είναι τώρα για 2-3 μέρες ακόμα μετά την αφαίρεση του αλατιού.

Η κυχλίδα με τα oscar μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα αν εξαιρέσω βέβαια την ώρα του φαγητού που τα θέλει όλα για πάρτι της οπότε πέφτει το αντίστοιχο κυνηγητό στα oscar.

Στο ενυδρείο τοποθέτησα προχτές και τον controller της Eliwell IC915 όπου προς το παρών έχω συνδέσει μόνο τους θερμαντήρες (Έχω χρόνο για τους ανεμιστήρες)
Επίσης από προχτές προσπαθώ να καθαρίσω το ξύλο που είχα πάρει πριν κάποια χρόνια για το ενυδρείο αλλά το είχα βγάλει αμέσως γιατί μου χρωμάτισε το νερό. Το έχω βάλει σε μια λεκάνη με νερό και κάθε 12 ώρες περίπου αλλάζω το νερό με νέο βρασμένο. Λογικά δεν θα το τοποθετήσω ακόμα γιατί προσανατολίζομαι στο να αλλάξω και το χαλίκι και να βάλω χαλαζιακή άμμο (το μόνο που με απασχολεί είναι αν λερώσει με τον καιρό) και φυσικά ακόμα περισσότερες πέτρες στις δύο άκρες του ενυδρείου.

Φυσικά δεν έχω ξεχάσει και το βιολογικό υλικό που θα βάλω και στο δεύτερο φίλτρο που τώρα έχει μόνο το σφουγγάρι και τον άνθρακα. Αλλά σιγά - σιγά γιατί έπεσαν όλα απότομα και στο τέλος θα φάω ξύλο για τα έξοδα που κάνω :p

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρων σας και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου δώσατε για να συνεφέρω το ενυδρείο μου.+-3

delta66
02-10-13, 11:32
Επίσης από προχτές προσπαθώ να καθαρίσω το ξύλο που είχα πάρει πριν κάποια χρόνια για το ενυδρείο αλλά το είχα βγάλει αμέσως γιατί μου χρωμάτισε το νερό. Το έχω βάλει σε μια λεκάνη με νερό και κάθε 12 ώρες περίπου αλλάζω το νερό με νέο βρασμένο. Λογικά δεν θα το τοποθετήσω ακόμα γιατί προσανατολίζομαι στο να αλλάξω και το χαλίκι και να βάλω χαλαζιακή άμμο (το μόνο που με απασχολεί είναι αν λερώσει με τον καιρό) και φυσικά ακόμα περισσότερες πέτρες στις δύο άκρες του ενυδρείου.

Φυσικά δεν έχω ξεχάσει και το βιολογικό υλικό που θα βάλω και στο δεύτερο φίλτρο που τώρα έχει μόνο το σφουγγάρι και τον άνθρακα. Αλλά σιγά - σιγά γιατί έπεσαν όλα απότομα και στο τέλος θα φάω ξύλο για τα έξοδα που κάνω :p
Το ξυλο θελει πολλα νερα για να μη βγαζει χρωμα.
Αν θελεις να μην εχει χρωμα το νερο (που δεν ειναι καθολου κακο για αυτα τα ψαρια παντως) μπορεις να βαλεις ενεργο ανθρακα στο φιλτρο να το τραβαει.

Αν παρεις αμμο ανοιχτου χρωματος, θα ειναι δυσκολο να μη φαινεται βρωμιτσα, εκτος κι αν βαλεις wave makers να τη βαρανε.
Κοιτα για πιο σκουρο χρωμα.
Επισης προτεινω να βαλεις λιγο πιο χοντρη αμμο απο οτι συνθηως.
Αμμοχαλικο, κατι αναμεσα σε αμμο και χαλικι.
Εχει στη χωματοτεχνικη (http://www.xomatexniki.gr/%CF%87%CF%8E%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%BB%C E%B1.php), μαυρο αμμοχαλικο με 10 ευρω τα 20 κιλα.
Χωρις φυτα, δεν θα χρειαστεις μεγαλο υψος στο βυθο (και ειναι και καλυτερα να μην εχει μεγαλο υψος). Γυρω στα 3-4 εκ φτανει.
Καμια 30αρια κιλα θα ειναι αρκετα πιστευω.
Ετσι φαινεται http://pic100.picturetrail.com/VOL675/2428924/22080394/404171222.jpg

Επισης, μπορεις να βαλεις για βιολογικο υλικο, ελαφροπετρα απο πρακτικερ
Το μεγεθος 6-12mm.
Τιμη 2 ευρω τα 12 λιτρα
Εδω λεει πως την προετοιμαζεις (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=782491#post782491)
Ειναι απο τα καλυτερα βιολογικα υλικα.

Σου γλυτωσα δεκαδες ευρω.
Θελω καφε οταν περασω απο Πειραια :D

platy
02-10-13, 12:02
μαυρο αμμοχαλικο με 10 ευρω τα 20 κιλα.

Ετσι φαινεται http://pic100.picturetrail.com/VOL675/2428924/22080394/404171222.jpg

παντα κατατοπιστικός...μαλλον θα πάρω και εγω τετοιο να εχω +-3+-3

sofos76
02-10-13, 12:36
Σου γλυτωσα δεκαδες ευρω.
Θελω καφε οταν περασω απο Πειραια :D

Ειλικρινά +-3+-3+-3+-3+-3 ήσουνα και σε αυτό αλλά και στα προηγούμενα post σου κατατοπιστικότατος.

Εννοείται ότι κερνάω καφέ όποτε θες χαρά μου θα είναι να τα πούμε και από κοντά και με σένα αλλά και με όποιον άλλο το επιθυμεί :D:D:D

sofos76
10-10-13, 03:09
Μετά τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες σας να σας παρουσιάσω και μερικές φώτο από τις αλλαγές στο ενυδρείο.

Οι πέτρες έχουν μπει λίγο πρόχειρα αλλά λόγο το ότι είχα βγάλει τα ψάρια σε 2 μικρά ενυδρεία 10 λίτρα (το ένα πάνω στο άλλο για να δουλεύει και το ένα φίλτρο με χαμηλή ροή) ήθελα να τελειώνω όσο ποιο γρήγορα γίνετε. Οπότε μέσα σε ένα τρίωρο τι να πρώτο κάνω. Να αδειάσω το ενυδρείο, να βγάλω το παλιό χαλίκι, να βάλω το νέο χαλίκι, να προσθέσω νερό και αντιχλώριο για να δουλεύει το άλλο φίλτρο, να ανεβάσω θερμοκρασία (χρησιμοποίησα και θερμοσίφωνα). Οπότε οι πέτρες μπήκαν λίγο χύμα.. Λογικά θα το αφήσω έτσι για να ηρεμήσουν και τα ψάρια και στις αλλαγές μπορεί να κάνω διορθωτικές κινήσεις.

nazgul
10-10-13, 09:04
Δεν ειναι καλυτερα ετσι? :p

Προσεξε μονο γιατι μερικες πετρες δεν τις βλεπω σταθερες. Σιγουρεψου οτι δεν κουνιουνται με τιποτα, γιατι αν πεσει καμια...θα το βρεις στο πατωμα το νερο.

sofos76
10-10-13, 16:52
Θα συμφωνήσω ότι κάποιες πέτρες δεν είναι σταθερές ... Απλά αυτές είναι κάτι πολύ μικρές πέτρες και άμα φύγουν θα πέσουν από ύψος 5εκ. πάνω στο χαλίκι... οπότε θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα... Αλλά όπως και να έχει στην πορεία θα κάνω διορθωτικές κινήσεις.
Αλήθεια άμα πάρω ενυδρειακή σιλικόνη μπορώ να την χρησιμοποιήσω κατευθείαν μέσα στο νερό ??? όσο για τα ψάρια φαντάζομαι πρέπει να τα βγάλω για 1-2 μέρες ??

Kostas12
10-10-13, 16:55
Υπέροχο το αποτέλεσμα σου είσαι σε πολύ καλό δρόμο, εάν βάλεις και μερικά φυτά σιγά σιγά και πάρει λίγο χρώμα θα είναι όνειρο

κ.ω.σ.τ.α.ς.
10-10-13, 16:59
Μεγαλη αλλαγη ;)Βαλε τις πετρες πιο φυσικα.

platy
10-10-13, 17:20
διωξε το φόντο και βάλε κατι μαυρο πίσω ή καφε....καλη συνεχεια..τα πας καλα

sofos76
10-10-13, 20:36
διωξε το φόντο και βάλε κατι μαυρο πίσω ή καφε....καλη συνεχεια..τα πας καλα

Το φόντο όσο και αν ακούγετε παράλογο είναι το ποιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

1ον Με τα χρόνια και την υγρασία έχει κολλήσει πάνω στο τζάμι.. οπότε με την αφαίρεση του μπορεί να αφήσει κομμάτια πάνω στο τζάμι.

και 2ον το ενυδρείο βρίσκετε σε απόσταση από τον τοίχο max 5cm οπότε χέρι δεν χωράει με τίποτα από πίσω, όσο το να κουνηθεί από τη θέση του το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο.

platy
10-10-13, 22:28
προσπάθησε το καποια στιγμη καπως...διοτι ειναι πραγματικά κρίμα να αδικείται τοσο πολυ το στησιμο σου εξαιτίας του φοντου ;)

nazgul
11-10-13, 09:19
Θα συμφωνήσω ότι κάποιες πέτρες δεν είναι σταθερές ... Απλά αυτές είναι κάτι πολύ μικρές πέτρες και άμα φύγουν θα πέσουν από ύψος 5εκ. πάνω στο χαλίκι... οπότε θεωρώ ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα... Αλλά όπως και να έχει στην πορεία θα κάνω διορθωτικές κινήσεις.
Αλήθεια άμα πάρω ενυδρειακή σιλικόνη μπορώ να την χρησιμοποιήσω κατευθείαν μέσα στο νερό ??? όσο για τα ψάρια φαντάζομαι πρέπει να τα βγάλω για 1-2 μέρες ??

Το θεμα ειναι αν δεν πεσει στην αμμο, αλλα χτυπησει εστω και λιγο το τζαμι του ενυδρειου. Εκει με τοσα λιτρα, δεν θελει και πολυ να γινει το κακο. Μη νομιζεις οτι καποια πετρα που πεφτει δεν μπορει να παρασυρει και καποια αλλη. Ασε που και να πεσει κατι στην αμμο, δεν αποκλειεται να τραυματισει κανενα ψαρι.

Τη σιλικονη δεν μπορεις να τη χρησιμοποιησεις στο νερο. Πρεπει να βγουν οι πετρες, να στεγνωσουν, να τις κολλησεις, να αφησεις 4-5 μερες τη σιλικονη να στεγνωσει καλα και μετα να τις βαλεις ξανα μεσα. Στη συνεχεια, καλο ειναι να βαλεις και λιγο ανθρακα στο φιλτρο για μερικες μερες, για καλο και για κακο. Και προσοχη, ενυδρειακη σιλικονη, χωρις προσθετα.