PDA

Επιστροφή στο Forum : Αιωρούμενα σωματίδια


thediscusman
13-02-05, 11:51
Έκανα μια αλλαγή στο ενυδρείο μου. Το μετέτρεψα σε βιότοπο Αμαζονίου με δίσκους, corrydoras panda και sterbai, 2 golden nugget (L18), ξύλα, μερικά φυτά Αμαζονίου και χαλαζιακή άμμο για υπόστρωμα.
Το πρόβλημα είναι ότι το νερό του ενυδρείου είναι μονίμως βρώμικο, :( :( γεμάτο αιωρούμενα σωματίδια. :( Πιστεύω οφείλεται στο ότι το υπόστρωμα είναι πολύ ψιλό, όλη η βρωμια μένει στην επιφάνεια του βυθού και τα corrydoras που σκαλίζουν συνέχεια την ανακατεύουν στο νερό. Φαίνεται πολύ άσχημο γιατί το νερό δεν είναι διαυγές όπως παλιά και τα φυτά είναι γεμάτα βρωμιά.
Όσοι έχετε άμμο ψιλή για υπόστρωμα αντιμετωπίζετε το όδιο πρόβλημα; :?:
Έχετε καμιά λύση να προτείνετε; :idea:
Να σημειώσω ότι τα corrydoras δε θέλω να τα βγάλω από το ενυδρείο, οπότε η μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι να αλλάξω το υπόστρωμα και να βάλω ψιλό χαλίκι. Αλλά είναι μεγάλος μπελάς να κάνω όλη αυτήν την αλλαγή ξανά μέσα σε μερικές μέρες.

johnny98130
13-02-05, 11:58
Περιμενε πριν κανεις οτιδήποτε. Αν ειναι αιωρούμενα(και οχι bacteria bloom) θα κατακατσει σιγα σιγα. Βάλε και ενα εσωτερικό φιλτρο με σφουγαρι (με πορους μικρης διατομής) και αστο να δουλεψει για μερικες μερες.

P.S. H άμμος ειναι προτιμοτερη σε ενυδρεια με δισκους παρα το χαλίκι. Υπομονή για λιγες μερες. :wink: :wink:

thediscusman
13-02-05, 12:17
Έχει ήδη 15 μέρες που έκανα την αλλαγή. Το πρόβλημα ελαττώνεται όταν καθαρίζω το βυθό με την αλλαγή νερου και απορροφώ τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στο βυθό,αλλά την επόμενη μέρα τα ίδια πάλι.
Το ξέρω ότι είναι καλύτερα η άμμος αλλά δε μπορώ να βλέπω αυτή τη βρωμιά.
Δεν είναι bacteria bloom. Το νερό δεν είναι θολό, είναι γεμάτο αιωρούμενα σωματίδια, το οποία κάθονται στο βυθό αλλά πάλι ανακατεύονται στο νερό κυριώς εξαιτίας των corrydoras.
Θα βάλω ένα εσωτερικό φίλτρο να δουλέψει όπως λες johnny98130 μήπως και διορθωθεί το πρόβλημα, πριν κάνω δραστικές αλλαγές. Βασικά το είχα σκεφτεί και εγώ αλλά δε θέλω να αυξήσω και τη ροή του νερού επειδή έχω δίσκους.
Πείτε μου και τη γνώμη σας για το νέο setup.

Mariel
13-02-05, 12:33
μηπως δεν την καθαρισες καλα πριν τη βαλεις?κι εγω το ιδιο λαθος εκανα και τις πρωτες μερες το ενυδρειο μου ηταν χαλια.τις πρωτες 3 ηταν τελειως ασπρο και δεν εβλεπα τιποτα μεσα!!μετα σιγα-σιγα καθισε η αμμος,αλλα μερικα φυτα με πολυ λεπτα φυλλα δεν καθαρισαν ποτε!

thediscusman
13-02-05, 12:46
Όχι Μαριέλ την καθάρισα πολύ καλά πριν την βάλω στο ενυδρείο. Δεν οφείλεται σε ακαθαρσίες που είχε μέσα η άμμος το πρόβλημα.

halvas69
13-02-05, 13:36
Μία λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι η πατέντα του Βασίλη aka "Pocou".
Αλλά προϋποθέτει να έχεις έναν έξτρα κυκλοφορητή και ένα κομμάτι σωλήνα-λάστιχο ποτίσματος.
Κόβεις το άνω μέρος από ένα μπουκάλι αναψυκτικού ή βρίσκεις ένα μακρόστενο δοχείο βάζεις μέσα έναν κυκλοφορητή αφού του κουμπώσεις στην έξοδο τον σωλήνα και μετά βάλεις από επάνω του υαλοβάμβακα.
Τον υαλοβάμβακα να μην το πιέσεις και γίνει πολύ σφιχτός.
Το τοποθετείς στο ενυδρείο και το βάζεις να δουλέψει μέχρι να στο κάνει λαμπίκο.

mikenuke
13-02-05, 16:05
Πανο , νομιζω το ειχαμε πει και οταν ειχα ερθει.Τα σωματιδια πρεπει να ειναι απο τα driftwood και αν οτντως αυτο ειναι δεν θα απαλλαγεις ποτε.Αφου, θυμαμαι οτι ειχε ακουμπησει ενα ψαρι σε ενα ξυλο και εκανε μικρα θρυματακια!

a$wto$
13-02-05, 16:12
Κατ'αρχην ομορφο το ενυδρειο σου :wink:

Αντιμετωπιζα κι εγω το ιδιο προβλημα και καθαρισε γυρω στην 5 εβδομαδα τελειως.Απλα εκανα σκουπα βυθου με καθε αλλαγη νερου και αφαιρουσα την επιφανειακη βρωμια.

thediscusman
13-02-05, 16:45
Ευχαριστώ πολύ όσους απάντησαν. Θα βάλω ένα συμπληρωματικό μηχανικό φίλτρο όπως είπε ο halvas και θα κάνω υπομονή ακόμη μερικές μέρες.
Αν έχει κανείς άλλος καμιά ιδέα ευπρόσδεκτη...
Και πάλι ευχαριστώ.

halvas69
13-02-05, 18:25
....τα driftwood και αν οτντως αυτο ειναι δεν θα απαλλαγεις ποτε.Αφου, θυμαμαι οτι ειχε ακουμπησει ενα ψαρι σε ενα ξυλο και εκανε μικρα θρυματακια!
Είχα και εγώ ένα τέτοια ξύλο και σταμάτησε να το κάνει μετά από 2-3 μήνες, αλλά δεν μου θόλωσε το ενυδρείο το φαινόμενο αυτό.

mikenuke
13-02-05, 18:43
....τα driftwood και αν οτντως αυτο ειναι δεν θα απαλλαγεις ποτε.Αφου, θυμαμαι οτι ειχε ακουμπησει ενα ψαρι σε ενα ξυλο και εκανε μικρα θρυματακια!
Είχα και εγώ ένα τέτοια ξύλο και σταμάτησε να το κάνει μετά από 2-3 μήνες, αλλά δεν μου θόλωσε το ενυδρείο το φαινόμενο αυτό.

Ok ξεχνα το "ποτε" και βαλε "θα αργησεις να απαλλαγεις"! :wink:

targas21
17-02-05, 23:59
Φιλε discusman εχω κιεγω να προτεινω κατι αν εξακολουθει το προβλημα. Πατεντα αποδωμεσα.Ενα κομενο μπουκαλι με το στομιο εφαρμοσμενο σε εναν κυκλοφορητη και μεσα στο μεγαλο ανοιγμα βαζεις υαλοβαμβακα.Αν ειναι βρωμια κιοχι κατι αλλο δεν θα αντεξει πολυ μαυτο.Το δοκιμασα στην αρχη και ειχα τελεια αποτελεσματα. :wink: