Επιστροφή στο Forum : Κοινωνικό φυτεμένο
Πληροφορίες
Διαστάσεις: 110 Μ, 32 Π, 45 Υ
Όγκος: 130 Λίτρα ωφέλιμο περίπου
Κατηγορία: Κοινωνικό φυτεμένο
Φυτά: Hygrophila polysperma, Ludwigia repens, Vallisneria Gigantea, Echinodorus Bleheri, Anubias nana big
Ψάρια / Άλλα είδη: 6 Σκαλάρια (4 Marble 2 Koi), 8 Neon Tetra, 7 Black Tetra, 2 Buenos Aires Tetra, 4 SAE, 4 Botia Clown, 1 Roseline Barb,8 Zebra Danio, 13 Gappy, 4 Apple Snail, 8-10 Γαρίδες Japonica Amano
Διακοσμητικά υλικά: (χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.) 2 Πέτρες, 2 Ξύλα Mopani, 1 Πέτρινη κατασκευή για την αεραντλία σαν ηφαίστειο
Φόντο: Διαμπερές
Φωτισμός: DIY με LED
Διάρκεια φωτισμού: 12 Ωρες (12:00-24:00)
Φιλτράρισμα: DIY Εσωτερικό SUB 2 διαμερισμάτων με 6 λίτρα ελαφρόπετρα, 2 λίτρα siporax και 1 κιλό Easy-Life Symbiont, σφουγάρια χοντρό και ψιλό και υαλοβάμβακα
Θερμοστάτης: 150W Tetra
Λίπανση: Flourish, Flourish Iron, Flourish Trace, Flourish Potassium
Παροχή CO2: DIY με ζάχαρη και μαγιά
Παράμετροι:
pH: 6,5 – 6,8
Γενική σκληρότητα (GH): 7
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 7
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 10-20
Αλλαγές νερού: 50 Λίτρα κάθε Παρασκευή
Θερμοκρασία: 26,8 – 27,2
Άλλες πληροφορίες:
Φωτογραφία:
Για σας παιδιά.
Αυτό είναι το 2ο ενυδρείο μου, τρέχει 11 μήνες, είναι όλο DIY όπως και το εσωτερικό φίλτρο με 2 αντλίες (1 sicce nova 800 l/h και 1 sun-sun 400 l/h) και το καπάκι από plexiglass.
Το ενυδρείο βρίσκετε πάνω στο πάσο που χωρίζει κουζίνα με σαλόνι και για αυτό δεν υπάρχει κάποιο φόντο αλλά είναι διαμπερές, κάτι που δεν μου αρέσει όταν υπάρχει φωτισμός αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Μου αρέσει πιο πολύ όταν το χαζεύω βράδυ με τα φώτα της κουζίνας κλειστά γιατί δείχνει πολύ πιο όμορφα με μαύρο φόντο.
Επίσης και ο φωτισμός είναι DIY με LED τύπου http://www.ebay.com/itm/Car-Interior-Light-Panel-48-SMD-LED-T10-Dome-Bulb-BA9S-Adapter-12V-/181055668262?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item2a27c24026&vxp=mtr
Υπάρχουν από αυτά 3 κόκκινα, 3 μπλε, 7 ή 8 cool white, 5 warm white και προστέθηκαν αυτές τις μέρες 2 cool white με smd 5050 που όπως βλέπω θα αντικαταστήσω και κάποια 3528 ακόμα με αυτού του τύπου τα led γιατί είναι αρκετά πιο δυνατά στο φωτισμό. Επίσης ένας φίλος μου φτιάχνει ένα κύκλωμα για προσομοίωση ηλιοβασιλέματος και δύσης.
Ξέρω πως υπάρχει ιχθυοφόρτιση και ανομοιογένεια ειδών αλλά προσπαθώ να βελτιωθώ. Η πλεονεξία και η ασχετοσύνη σε έναν άπειρο είναι πολύ μεγάλη. Για αυτό ήδη ετοιμάζομαι να χαρίσω σε έναν φίλο τα 4 σκαλάρια marble, τα 2 botia, τα 2 SAE, τα 2 Buenos Aires, το 1 Roseline Barb και τα 2 ή και τα 4 Apple Snail γιατί μου έχουν τσακίσει τα φυτά. Τα guppy θα μεταφερθούν σε ένα άλλο μικρότερο ενυδρείο (30 Λίτρων).Σκέφτομαι να προσθέσω μερικά Neon ή 10 Καρδινάλιους αλλά θα εξαρτηθεί μετά την αποχώρηση των παραπάνω.
Εννοείτε πως θα ήθελα παρατηρήσεις για να βελτιωθώ ώστε οι φίλοι μου τα ψαράκια να ζουν όμορφα και χωρίς προβλήματα γιατί ίσως αρκετά να τα έχω ταλαιπωρήσει με την ασχετοσύνη μου ή την απειρία.
Σε άλλο post θα σας παρουσιάσω και το ενυδρείο ή γλαστρολίμνη ή mini pond με χρυσόψαρα που έχω στο ταρατσόκηπό μου και να ανταλλάξουμε απόψεις και παρατηρήσεις καθώς επίσης να σας παρουσιάσω και τις κατασκευές με plexiglass που έχω κάνει στα ενυδρεία μου.
Οι φωτογραφίες είναι πρόσοψη , πλάτη και με moonlight
---------------------------------
Εβαλα και 2 παλιά video
http://www.youtube.com/watch?v=9vTXSREYKmI
http://www.youtube.com/watch?v=2olOKjD3fkQ
Undertaker
18-09-13, 16:34
Καλά θα κάνεις να χαρίσεις τα ψάρια σου. Ειναι τρομερά λάθος ψαροσύνθεση αλλα και υπερβολική ιχθυοφόρτωση. Πες μονο στο φίλο σου να μη φτιάξει σύστημα ηλιοβασιλεματος - Δύσης γιατι στο ενυδρειο σου θα έχεις μόνιμα σούρουπο! Να το χαίρεσαι και αποφάσισε ή ζωοτόκα ή ωοτόκα και σε λογικός αριθμούς τα ψάρια.
Νομιζω τα λαθη σου τα εχεις καταλαβει και θα τα διορθωσεις, οποτει αυτο ειναι το κυριοτερο. Η αληθεια ειναι οτι εχεις κανει μια ωραιοτατη ψαροσουπα και ενω φαινεται να το εχεις ψαξει αρκετα σε εξοπλισμο, τα ψαρακια σιγουρα δεν ειναι ευτυχισμενα αυτη τη στιγμη. Ορεξη φαινεται να εχεις. Καλη συνεχεια στο σωστο δρομο απο εμενα ;)
ChocolatePuma
18-09-13, 21:14
Ξέρω πως υπάρχει ιχθυοφόρτιση και ανομοιογένεια ειδών αλλά προσπαθώ να βελτιωθώ. Η πλεονεξία και η ασχετοσύνη σε έναν άπειρο είναι πολύ μεγάλη. Συμφωνώ Για αυτό ήδη ετοιμάζομαι να χαρίσω σε έναν φίλο τα 4 σκαλάρια marble, τα 2 botia, τα 2 SAE, τα 2 Buenos Aires, το 1 Roseline Barb και τα 2 ή και τα 4 Apple Snail γιατί μου έχουν τσακίσει τα φυτά. Τα guppy θα μεταφερθούν σε ένα άλλο μικρότερο ενυδρείο (30 Λίτρων) Τοσα γκαπις σε τόσο μικρό ενυδρείο...είναι κρίμα.Σκέφτομαι να προσθέσω μερικά Neon ή 10 Καρδινάλιους αλλά θα εξαρτηθεί μετά την αποχώρηση των παραπάνω. Κατέληξε σ αυτά που θες να κρατήσεις...και μην βιαστείς να βάλεις νέα. Ηδη ανέφερες κάτι σωστό περί πλεονεξίας ;)
Εννοείτε πως θα ήθελα παρατηρήσεις για να βελτιωθώ ώστε οι φίλοι μου τα ψαράκια να ζουν όμορφα και χωρίς προβλήματα γιατί ίσως αρκετά να τα έχω ταλαιπωρήσει με την ασχετοσύνη μου ή την απειρία.
Σε άλλο post θα σας παρουσιάσω και το ενυδρείο ή γλαστρολίμνη ή mini pond με χρυσόψαρα που έχω στο ταρατσόκηπό μου και να ανταλλάξουμε απόψεις και παρατηρήσεις καθώς επίσης να σας παρουσιάσω και τις κατασκευές με plexiglass που έχω κάνει στα ενυδρεία μου.
Καλό διάβασμα...σου εύχομαι
Φίλε Safarpn
για πιο λόγο να μη φτιάξω την ανατολή/δύση ?
Πιστεύεις πως είναι καλύτερα να έχω μόνο σούρουπο ?
Όπως είπα, έχει προγραμματιστεί μέχρι τέλος του μήνα η ψαροσύνθεση και η ιχθυοφόρτιση να αλλάξει αρκετά. Και αν και πάλι δεν είναι σωστή θα αλλάξει και πάλι.
Αν έχεις κάποια συμβουλή ή πρόταση ευχαρίστως να την ακούσω
Undertaker
19-09-13, 16:08
Φίλε Safarpn
για πιο λόγο να μη φτιάξω την ανατολή/δύση ?
Πιστεύεις πως είναι καλύτερα να έχω μόνο σούρουπο ?
Όπως είπα, έχει προγραμματιστεί μέχρι τέλος του μήνα η ψαροσύνθεση και η ιχθυοφόρτιση να αλλάξει αρκετά. Και αν και πάλι δεν είναι σωστή θα αλλάξει και πάλι.
Αν έχεις κάποια συμβουλή ή πρόταση ευχαρίστως να την ακούσω
Στο πρώτο μήνυμα αναφέρεις απο λάθος "ηλιοβασίλεμα-δύση" γι' αυτο σου είπα ότι έτσι θα έχεις μονο σούρουπο. Με την ανατολή - δύση, είσαι μια χαρά :)
Στο πρώτο μήνυμα αναφέρεις απο λάθος "ηλιοβασίλεμα-δύση" γι' αυτο σου είπα ότι έτσι θα έχεις μονο σούρουπο. Με την ανατολή - δύση, είσαι μια χαρά :)
Σόρυ, γράφτηκε εκ παραδρομής
Undertaker
19-09-13, 16:16
Σόρυ, γράφτηκε εκ παραδρομής
Ναι βρε, το κατάλαβα γι' αυτο εστειεύτηκα. Δες μονο τι πρόκειται να κάνεις με την ψαροσύνθεση. Έχεις κατασταλάξει σε κάποιοα ψάρια;
Ναι βρε, το κατάλαβα γι' αυτο εστειεύτηκα. Δες μονο τι πρόκειται να κάνεις με την ψαροσύνθεση. Έχεις κατασταλάξει σε κάποιοα ψάρια;
Κοίτα, για αρχή θα φύγουν αυτά που είπα στην αρχή αλλά και τα Zebra, μετά θα έχουν σειρά τα Botia. Φτιάχνουμε με ένα φίλο ένα 350άρι και θα φιλοξενηθούν εκεί για να δούμε ποια μπορεί να κρατήσει αυτός . Για τα μόνα που προβληματίζομαι είναι τα 2 σκαλάρια ΚΟΙ και τα 2 SAE. Θα ήθελα να μη τα διώξω αυτά. Σίγουρα η ψαροσύνθεση είναι λάθος γιατί έχω μπλέξει ψάρια που ζουν με διαφορετικές παράμετρες νερού και αυτό θα αλλάξει οπωσδήποτε. Αλλά και η ιχθυοφόρτιση είναι μεγάλη λόγω χώρου, από ποιότητα νερού δεν είχα ποτέ πρόβλημα και δεν άφησα να δημιουργηθεί ποτέ κάτι, και το φιλτράρισμα πιστεύω πως είναι πολύ δυνατό αλλά και οι αλλαγές νερού είναι τακτικές όπως και οι μετρήσεις. Μετράω νιτρικά 2 φορές τη βδομάδα και τουλάχιστον κάθε 15 NH3/NH4 και NO2 και PH. Νιτρικά μετράω λόγω ιχθυοφόρτισης και σπάνια μέσα στη βδομάδα ξεπέρασα το 20, έχει τύχει 2-3 φορές που τα παρατάισα και άλλαξα νερό και Τετάρτη. Ρύθμιζα τη ταΐστρα τότε για διακοπές και έπεσε παραπάνω φαί. Γενικότερα το προσέχω και από πέρσι τον Οκτώβρη που το έστησα είχα 2-3 απώλειες σε Νeon μόνο. Πέρασα και 2 ασθένειες στην αρχή (Fin Rot και Ich) τη μία μετά την άλλη και ταυτόχρονα γέννησε η guppina και έβγαλα 40 μικρά χωρίς καμία απώλεια. Τα 2 σκαλάρια θα στεναχωρηθώ να τα δώσω. Θα δω.
-------------------------
Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν μείνει 2 Σκαλάρια, 8 Neon, 7 Black Tetra, 2 Botia , 2 SAE και οι γαρίδες
Undertaker
19-09-13, 17:02
Αφού λοιπόν θέλεις να κρατήσεις τα σκαλάρια, πολύ απλα την ψαροσύνθεσή σου θα αποτελούν ψάρια τα οποία ταιριάζουν με αυτα όχι μονο απο πλευράς συνθηκών νερού αλλα και συμπεριφοράς. Καλή επιτυχία στην κατασκευή του νέου ενυδρειου.
Αφού λοιπόν θέλεις να κρατήσεις τα σκαλάρια, πολύ απλα την ψαροσύνθεσή σου θα αποτελούν ψάρια τα οποία ταιριάζουν με αυτα όχι μονο απο πλευράς συνθηκών νερού αλλα και συμπεριφοράς. Καλή επιτυχία στην κατασκευή του νέου ενυδρειου.
Πιστεύω πως αυτά που είπα να κρατήσω ταιριάζουν. Τα σκαλάρια με τα Neon καμιά φορά δημιουργείτε πρόβλημα αλλά έως τώρα εγώ δεν είχα. Τα σκαλάρια μπήκαν μετά από τα Neon και μάλλον τα συνήθισαν και τώρα ασχολούνται μόνο μεταξύ τους και κυνηγάνε και τα Buenos Aires που και αυτά είναι εξίσου μεγάλα αλλά και πειραχτήρια, αλωνίζουν σε όλο το ενυδρείο. Σε όλα τα άλλα δεν δίνουν σημασία. Να σκεφτείς πως τα Neon ούτε κοπαδιάζουν γιατί έχω μάθει πως κοπαδιάζουν όταν φοβούνται. Τα Neon μάλλον πιο πολύ κινδυνεύουν από τις γαρίδες παρά από τα σκαλάρια. Ένα βρήκα το σκελετό μόνο και πάνω του όλες τις γαρίδες και το τελευταίο το τρώγανε ζωντανό και αναγκάστηκα και το έβγαλα έξω να πεθάνει γιατί δεν σωζότανε. Αυτό ήταν και το πιο μικρόσωμο γιατί τα άλλα έχουν φτάσει σχεδόν το μέγεθος των Black Tetra
ChocolatePuma
19-09-13, 22:35
Πιστεύω πως αυτά που είπα να κρατήσω ταιριάζουν. Τα σκαλάρια με τα Neon καμιά φορά δημιουργείτε πρόβλημα αλλά έως τώρα εγώ δεν είχα. Τα σκαλάρια μπήκαν μετά από τα Neon και μάλλον τα συνήθισαν και τώρα ασχολούνται μόνο μεταξύ τους και κυνηγάνε και τα Buenos Aires που και αυτά είναι εξίσου μεγάλα αλλά και πειραχτήρια, αλωνίζουν σε όλο το ενυδρείο. Σε όλα τα άλλα δεν δίνουν σημασία. Να σκεφτείς πως τα Neon ούτε κοπαδιάζουν γιατί έχω μάθει πως κοπαδιάζουν όταν φοβούνται. Τα Neon μάλλον πιο πολύ κινδυνεύουν από τις γαρίδες παρά από τα σκαλάρια. Ένα βρήκα το σκελετό μόνο και πάνω του όλες τις γαρίδες και το τελευταίο το τρώγανε ζωντανό και αναγκάστηκα και το έβγαλα έξω να πεθάνει γιατί δεν σωζότανε. Αυτό ήταν και το πιο μικρόσωμο γιατί τα άλλα έχουν φτάσει σχεδόν το μέγεθος των Black Tetra
Sorry για την παρεμβαση αλλα δεν νομιζω οι αμανο να τρωνε νεον!
Νεκρά οκ. Αλλα ζωντανα...:confused:
Sorry για την παρεμβαση αλλα δεν νομιζω οι αμανο να τρωνε νεον!
Νεκρά οκ. Αλλα ζωντανα...:confused:
Πρέπει να ήταν άρρωστο γιατί παρόλο που το τράβηξα από τη γαρίδα έμεινε ακίνητο και ανάπνεε και ήρθε ένα guppy και το τσίμπησε και η γαρίδα το τράβηξε. Είχε χάσει και το μπλε χρώμα. Φάνηκε πως δεν ήταν καλά και το έβγαλα. Το είχα δει από τη προηγούμενη που ήταν μόνο του και κρυβόταν στα φυτά και κατάλαβα πως αυτό δεν θα τη βγάλει.
Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν μείνει 2 Σκαλάρια, 8 Neon, 7 Black Tetra, 2 Botia , 2 SAE και οι γαρίδες
τα σκαλάρια ειναι ζευγος?..αν ναι τα κρατας..αν οχι τα στελνεις...2 ειναι οριακα για τα λιτρα σου...
απο κοπαδόψαρα θα κρατήσεις μια ομαδα...ή τα νεον ή τα μπλακ τετρα..και θα τα κανεις 10...επίσης ή τα μποτια ή τα σαε...
τις γαρίδες να ξερεις οτι θα στις φάνε τα σκαλάρια...οι γαρίδες πολυ δυσκολα συνδοιάζονται με κιχλιδες :rolleyes:
τα σκαλάρια ειναι ζευγος?..αν ναι τα κρατας..αν οχι τα στελνεις...2 ειναι οριακα για τα λιτρα σου...
απο κοπαδόψαρα θα κρατήσεις μια ομαδα...ή τα νεον ή τα μπλακ τετρα..και θα τα κανεις 10...επίσης ή τα μποτια ή τα σαε...
τις γαρίδες να ξερεις οτι θα στις φάνε τα σκαλάρια...οι γαρίδες πολυ δυσκολα συνδοιάζονται με κιχλιδες :rolleyes:
Ναι, τα σκαλάρια είναι ζευγάρι, για την ακρίβεια και τα 6 είναι ζευγαρωμένα, κάθε 10-15 μέρες έχω γέννες. Τα SAE θα κρατήσω γιατί ούτως ή άλλως τα Botia γίνονται πολύ μεγάλα και θα φεύγανε. 2 ήθελα να πάρω αλλά ο petosaps επέμενε για 4 γιατί δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 3. Είχα πολλά σαλιγκάρια λαθρο ,για εκατοντάδες μιλάμε, είχε μαυρίσει το ενυδρείο, αλλά το καθάρισαν, δεν έχει μείνει ούτε ένα. Από Tetra θα κρατήσω τα Neon, το μπλε δίνει μια διαφορετική χρωματική νότα.
Ευχαριστώ Platy και όλους σας παιδιά
2 ήθελα να πάρω αλλά ο petosaps επέμενε για 4 γιατί δεν πρέπει να είναι λιγότερα από 3.
Χαχαχα. Οπου τους συμφερει (πουλημα) ειναι σωστοι.
Για την ταμπακιερα (λιτρα) .... τσιμουδια :D
Ενα μικρό update με τα φυτά που μου έδωσαν χθες ο karasidikos και ο netrino
Και πάλι ευχαριστώ πολύ παιδιά
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88464&stc=1&d=1510421075
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88465&stc=1&d=1510421075
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88466&stc=1&d=1510421075
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88467&stc=1&d=1510421075
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88468&stc=1&d=1510421075
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88469&stc=1&d=1510421075
Πολυ ωραιο εγινε.
Τα σκαλαρια δεν κανουν για το ενυδρειο ...ή μαλλον το αντιθετο, το ενυδρειο δεν κανει για τα σκαλαρια.
Πολλα ψαρια μεσα.
Πολυ ωραιο εγινε.
Τα σκαλαρια δεν κανουν για το ενυδρειο ...ή μαλλον το αντιθετο, το ενυδρειο δεν κανει για τα σκαλαρια.
Πολλα ψαρια μεσα.
2 έχω κρατήσει προς το παρόν απο τα 6, το ξεστοκαρισμα συνεχίζεται.
Και αυτα όπως βλέπεις ετοιμάζονται πάλι για γέννα
Ουτε για δυο ειναι καταλληλο.
Ειναι κοντο και μικρο
Ουτε για δυο ειναι καταλληλο.
Ειναι κοντο και μικρο
Το έχω καταλάβει
korasidikos
17-11-13, 23:46
πολυ ωραιο εγινε Τακη μπραβο :smt023ο κυβακος διπλα τι διαστασεις εχει;;:confused:πολυ ωραιος και αυτος!
πολυ ωραιο εγινε Τακη μπραβο :smt023ο κυβακος διπλα τι διαστασεις εχει;;:confused:πολυ ωραιος και αυτος!
30 λίτρα περίπου, 32 Χ 32 Χ 32
έδειξε με τα φυτά που μου δώσατε,
θα γίνει παρουσίαση και για αυτόν κάποια στιγμή
αυτό είναι full diy, μέχρι και τα τζάμια εγώ τα έκοψα
korasidikos
17-11-13, 23:57
:smt023:smt033
Πραγματικά όμορφο! Μπράβο.
Πραγματικά όμορφο! Μπράβο.
Φίλε plin είναι αυτό με τα led που λέγαμε
Παιδιά ευχαριστώ, έχει δρόμο ακόμα
Ωραίο γίνεται το ενυδρείο σου, μπράβο!!
Θα σταθώ λίγο στα sae, φαντάζομαι ξέρεις οτι φτάνουν τελικό μέγεθος 14-15πόντους!!
Έχω 6 σε τελικό μέγεθος σε 400λτ καθαρό νερό, μαζί με ένα κοπάδι ροδόστομους, και τα βλέπω να "στριμόχνονται"!! Επίσης αν στην πορεία προσθέσεις και άλλα φυτά ή τίποτα χαλάκια να ξέρεις οτι θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα!!
Καλή συνέχεια!!
Ωραίο γίνεται το ενυδρείο σου, μπράβο!!
Θα σταθώ λίγο στα sae, φαντάζομαι ξέρεις οτι φτάνουν τελικό μέγεθος 14-15πόντους!!
Έχω 6 σε τελικό μέγεθος σε 400λτ καθαρό νερό, μαζί με ένα κοπάδι ροδόστομους, και τα βλέπω να "στριμόχνονται"!! Επίσης αν στην πορεία προσθέσεις και άλλα φυτά ή τίποτα χαλάκια να ξέρεις οτι θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα!!
Καλή συνέχεια!!
Ευχαριστώ φίλε.
Ναι το ξέρω για τα SAE, είναι και αυτά στο πρόγραμμα μετακόμισης, ήδη έχουν μεγαλώσει πολύ από τότε που τα πήρα, ίσως να μπουν 2 OTO όταν φύγουν, να υπάρχουν για την άλγη που προς το παρόν τα πάω καλά.
Και το ενυδρείο και εγώ έχουμε δρόμο ακόμα.
Τα sae σε θέμα άλγης δεν παίζονται... αλλά μεγαλώνουν πολύ τα άτιμα, γι΄ αυτό και δεν προτιμώνται σε μικρά ενυδρεία.Οι ΟΤΟ είναι πολύ καλύτερη επιλογή, αλλά νομίζω και αυτοί θέλουν μεγαλύτερο κοπάδι!Κάνε μια έρευνα για το προφίλ τους πριν τους πάρεις αν τελικά το αποφασίσεις!
Τα sae σε θέμα άλγης δεν παίζονται... αλλά μεγαλώνουν πολύ τα άτιμα, γι΄ αυτό και δεν προτιμώνται σε μικρά ενυδρεία.Οι ΟΤΟ είναι πολύ καλύτερη επιλογή, αλλά νομίζω και αυτοί θέλουν μεγαλύτερο κοπάδι!Κάνε μια έρευνα για το προφίλ τους πριν τους πάρεις αν τελικά το αποφασίσεις!
Εχεις δίκιο, θέλει από 6 και πάνω
Μπράβο φίλε μου πολύ ωραίο αποτέλεσμα με τα φυτά!
Η ψαροσύνθεση όμως????...Στα είπαν και οι προηγούμενοι.....
Μπράβο φίλε μου πολύ ωραίο αποτέλεσμα με τα φυτά!
Η ψαροσύνθεση όμως????...Στα είπαν και οι προηγούμενοι.....
Δεν είναι η αρχική, έχει αλλάξει, έφυγαν τα 13 γκαπι, τα 8 zebra danio, τα 4 σκαλάρια και τα 2 botia και μπήκαν 8 ροδόστομοι που θα ανικαταστησουν τα tetra.
Και υπάρχει και συνέχεια
Τότε ανυπομονώ να δω το up-date!!!και πάλι πολλά μπράβο το ενυδρείο μου αρέσει πάρα πολύ!!!
Μια ερώτηση βρε παιδιά ή συμβουλή ή πρόταση.
Βγάζω τα 2 σκαλάρια
Βγάζω τα 4 SAE
Το Roseline Barb πείτε πως έχει φύγει (είναι θέμα ωρών να μετακομίσει)
Κάνω τους ροδόστομους 12
Και έχω τελικά μέσα
12 Ροδοστομους
5-6 Νεον Τετρα
7 Black Tetra
2 Buenos Aires Tetra (Ίσως να είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μέχρι να μεγαλώσουν τα Βοτια)
2 Botia clown (κάποια στιγμή θα φύγουν και αυτοί, τα κρατάω γιατί είναι μικρά ακόμα)
8-9 Γαρίδες Αμανο
Τι λέτε για αυτή την ιχθυοσύνθεση ?
Να σας πω πως έχει μπει μπουκάλα CO2 πλέον και τα φυτά πάνε πολύ καλά και ήδη έχω αρκετή φυτομάζα, τα δε νιτρικά δεν ξεπρνανε τα 20 με τίποτα πριν την αλλαγή.
Για πείτε μου τη γνώμη σας
Ευχαριστώ
Εγωα θα κραταγε ενα ειδος κοπαδοψαρα σε μεγαλυτερο αριθμο ατομων (για να δω και κοπαδικη συμπεριφορα καλυτερη) και θα εβαζα μια ομαδουλα κορυ στο βυθο (αν ειναι αμμος - οχι αιχμηρο υλικο) και ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες.
Υπο την προυπουθεση οτι επεξεργαζομαι λιγο και το νερο να μαλακωσει.
Εγωα θα κραταγε ενα ειδος κοπαδοψαρα σε μεγαλυτερο αριθμο ατομων (για να δω και κοπαδικη συμπεριφορα καλυτερη) και θα εβαζα μια ομαδουλα κορυ στο βυθο (αν ειναι αμμος - οχι αιχμηρο υλικο) και ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες.
Υπο την προυπουθεση οτι επεξεργαζομαι λιγο και το νερο να μαλακωσει.
Τον φοβάμαι τον βυθό για κορυ, δεν είναι ο καταλληλότερος. Σιγά σιγά με ένα είδος κοπαδόψαρα θα μείνω αλλά επειδή συνέχεια δίνω ψάρια θα γίνει σιγά σιγά η αλλαγή, με ροδόστομους θέλω να μείνω μόνο, 20-25 ψάρια. Νανοκιχλίδες είχα σκεφτεί και εγώ , και μου ο πρότεινε ο Βασίλης από τη Σάμο για απιστογραμμα, δεν θα ήθελα όμως να βλέπω κυνηγητά μέσα. Εχω σκεφτεί επίσης να έβαζα αν άντεχε βεβαια το ενυδρείο 6 ΟΤΟ για τυχόν αλγες, αν όμως ε. Και όταν θα έβγαζα τα Βοτια μήπως να μπορούσα να βάλω 6 sidthimunki για τους λαθρεπιβάτες. Ξέχασα έχω, δει και μερικά Melanoides Turbeculata (http://www.aquazone.gr/forums/?showtopic=40532) και κυκλοφορούν, αυτά δεν τα πειράζω.
Σήμερα δόθηκαν τα 2 σκαλάρια και τα 4 SAE, δεν ήταν και ότι καλύτερο αλλά για πρώτη φορά τα κοπαδόψαρα σουλατσάρουν στο μπροστινο μέρος του ενυδρείου, άσχημο συναίσθημα αλλά μάλλον ήταν αναγκαίο να γίνει.
Τα φυτά βέβαια καλπάζουν, η μπουκάλα CO2 μάλλον κανει θαύματα.
Και εκεί που πήγαν τα SAE, έχουν εγκλιματιστεί τέλεια με τα υπόλοιπα Τάκη σε ευχαριστώ πολύ για τα ψαράκια
Και εκεί που πήγαν τα SAE, έχουν εγκλιματιστεί τέλεια με τα υπόλοιπα Τάκη σε ευχαριστώ πολύ για τα ψαράκια
Ωραία,
χαίρομαι Σταμάτη,
καλορίζικα
(τα έχω και λίγο καλομαθημένα)
Πολύ ωραίο το ενυδρείο!!
Αν κρατήσεις ένα είδος κοπαδόψαρου θα βλέπεις πολύ καλύτερη κίνηση
Ψάχνεις για άλλα sae Σταμάτη; Έχουν μεγαλώσει αρκετά κι άλλα 2 που μου έχουν μείνει..
Μετά τα νέα φυτά και μία αναβάθμιση του φωτισμού είπα να κάνω ένα update
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88472&stc=1&d=1510421511
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88474&stc=1&d=1510421511
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88470&stc=1&d=1510421511
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88471&stc=1&d=1510421511
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88473&stc=1&d=1510421511
και εδώ μια λεπτομέρεια με το christmas moss που πήρα από ebay αλλά ήρθε σε μαύρα χάλια, πήρα βέβαια τα λεφτά μου πίσω αλλά δείχνει πως αρχίζει να ανακάμπτει. Επίσης βλέπεται και ένα από τα Neon Tetra που έχουν γίνει τούμπανο και έχουν φθάσει σε μέγεθος τους ροδόστομους αλλά και τα Black Neon Tetra.
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88475&stc=1&d=1510421511
Τελευταίες μετρήσεις πριν την αλλαγή νερού
NH3/NH4 = 0
NO2 = 0
NO3 = 15 (με μία ημέρα καθυστέρηση αλλαγής νερού, τα φυτά τρώνε καλά φαίνετε)
PH = 6,4
GH = 9 (Ανέβηκε 2 μονάδες, πρέπει να αλλάξω τύρφη)
KH = 5 (Επεσε 2 μονάδες και μου κάνει εντύπωση)
θερμοκρασία σταθερή 26,3-26,4 (Ο stc-1000 κάνει καλά τη δουλειά του)
Τα φυτά αναπτύσσονται πλέον αρκετά γρήγορα , τα led μάλλον αποδίδουν, θα ήθελα να προσθέσω κάποια κλαδέματα από Hygrophila difformis (ντοματιά) και να βάλω στο άλλο ξύλο Riccia Fluitans. Επίσης θα ήθελα να κάνω μια δοκιμή και να βάλω cuba για να δω αν τα led αποδίδουν και για λίγο πιο δύσκολα φυτά.
Λίπανση με ταμπλέτες και 2 ή 3 φορες την εβδομάδα από 0,33 ml Flourish, 0,33 ml Flourish Iron, 0,50 ml Flourish Trace και 0,50 ml Flourish Potassium.
Τελικά δεν έβγαλα το Roseline Barb γιατί φοβάμαι πως για να το πιάσω θα πρέπει να ξεστήσω το μισό ενυδρείο, το ίδιο και για τα Buenos Aires Tetra.
Οι ροδόστομοι πλέον είναι 18
korasidikos
07-12-13, 21:36
πολυ ωραιο φιλε μπραβο!!:D
πολυ ωραιο φιλε μπραβο!!:D
Ευχαριστώ Σπύρο, προσπαθώ
Πανέμορφο φίλε ειδικά τα μπλακ νέον που είναι και η αδυναμία μου είναι κουκλιά να το χαίρεσαι και καλή συνέχεια :)
Σκέτη ζούγκλα, ανάπτυξη στο φουλ. Μπράβο! Το ψάξιμο με τα led και η μπουκάλα Co2 έχουν αποτέλεσμα!
Σκέτη ζούγκλα, ανάπτυξη στο φουλ. Μπράβο! Το ψάξιμο με τα led και η μπουκάλα Co2 έχουν αποτέλεσμα!
Ετσι φαίνεται, μάλλον δουλεύει. Και υπάρχει και κάτι ακόμα, δίπλα έχω ένα κύβο 30αρι που βάζω κλαδέματα από αυτό, χωρίς λίπασματα, χωρίς ταμπλέτες , χωρίς CO2 , μόνο με 2 πλακέτες led και έχω καλή ανάπτυξη, όχι σαν αυτό βέβαια, θα κάνω και για αυτό μια παρουσίαση κάποια στιγμή
Ωραιο Τακη! Εγω απο λιπασματα στο 60αρι βαζω και Ν/Ρ. Τo Co2 το εχει ολο το 24ωρο ανοιχτο? Απο αλγες εχεις καθολου?
Ωραιο Τακη! Εγω απο λιπασματα στο 60αρι βαζω και Ν/Ρ. Τo Co2 το εχει ολο το 24ωρο ανοιχτο? Απο αλγες εχεις καθολου?
Ν/Ρ ? εξηγησέ μου σε παρακαλώ, δεν έιμαι και τόσο καλός. Το CO2 ανοίγει μαζι με τα φώτα, έβαλα την ηλεκτρομαγνητική στο χρονοδιακόπτη με τα φώτα αλλά έχω και την αεραντλία μόνιμα αλλά πολύ χαμηλά. Οι αλγες έχουν μειωθεί δραματικά, έχει μείνει πολύ λίγη καφέ στα φύλλα της Ανούμπιας που και αυτή φεύγει σιγά σιγα και αυτή τη φορα δεν χρειάστηκε να καθαρίσω καθόλου τα τζάμια, είναι καθαρα. Εχω σημαντικές βελτιώσεις, πιστεύω πως πιο πολύ βοήθησε η μπουκάλα CO2
Eννοω οτι βαζω και Νιτρικα και Φωσφορικα γιατι δεν εχω αρκετα.
Eννοω οτι βαζω και Νιτρικα και Φωσφορικα γιατι δεν εχω αρκετα.
μάλιστα, η αλήθεια είναι πως φωσφορικά δεν έχω μετρήσει ποτέ γιατί δεν έχω πάρει τεστ ακόμα, αλλά στο τάισμα είμαι γενναιόδωρος και όλο και κάτι περισσεύει μάλλον και δημιουργεί φωσφορικά, και όπως είπα και πριν 1η φορά είδα Νιτρικά πιο χαμηλά από άλλες φορές. Τα παρακολουθώ τα νιτρικά μήπως χρειαστώ, και πρέπει πλέον να αρχίσω να μετράω και φωσφορικά , ίσως και σίδηρο.
τεστ για φωσφορικα δεν εχω αλλα:
1. Εχω green spot algae που την προκαλουν χαμηλα φωσφορικα
2. Βαζω Νιτρικα οποτε προσθετω και λιγα φωσφωρικα συμφωνα με τις οδηγιες της Seachem.
Απο τοτε που αρχισα να βαζω τακτικα φωσφορικα δεν εχω πλεον (τοσο) πρασινη αλγη στο τζαμι.
Σιδηρο εβαζα αλλα μου δημιουργουσε πρωτεινικο φιλμ. Το flourish που χορηγω εχει ετσι και αλλιως καποιο ποσοστο σιδηρου.
Διαβαζω οτι θεωρειται πλεον παρωχημενη η αποψη οτι τα υψηλα νιτρικα και φωσφορικα , σε ενα hi -tech ενυδρειο, προκαλουν αλγες . Μαλλον το αντιθετο.
Διαβαζω οτι θεωρειται πλεον παρωχημενη η αποψη οτι τα υψηλα νιτρικα και φωσφορικα , σε ενα hi -tech ενυδρειο, προκαλουν αλγες . Μαλλον το αντιθετο.
+1 ;)
Οταν λετε ψηλα ΝΟ3 και PO4, για τι τιμες μιλατε?
Οταν λετε ψηλα ΝΟ3 και PO4, για τι τιμες μιλατε?
Εδω (http://www.barrreport.com/showthread.php/3267-NO3-NH4-toxicity-test-on-plants-and-critters) υπαρχει μια μελετη σχετικα με τα ΝΟ3.
τεστ για φωσφορικα δεν εχω αλλα:
1. Εχω green spot algae που την προκαλουν χαμηλα φωσφορικα
2. Βαζω Νιτρικα οποτε προσθετω και λιγα φωσφωρικα συμφωνα με τις οδηγιες της Seachem.
Απο τοτε που αρχισα να βαζω τακτικα φωσφορικα δεν εχω πλεον (τοσο) πρασινη αλγη στο τζαμι.
Σιδηρο εβαζα αλλα μου δημιουργουσε πρωτεινικο φιλμ. Το flourish που χορηγω εχει ετσι και αλλιως καποιο ποσοστο σιδηρου.
Η αλήθεια είναι πως είχα παρατηρήσει διάφορα είδη άλγης, μεταξύ αυτών και green spot (έτσι έμοιαζε) με την μείωση της λίπανσης και αφού έβαλα μπουκάλα CO2 εχω μεγάλη βελτίωση, τα τζάμια είναι αρκετα καθαρά, η τριχοειδής εξαφανίσηκε, η καφέ μειώνεται δραματικά, γενικα πάει καλά. Για τον φωτισμό θέλω να βεβαιωθώ και για αυτό σκέφτηκα να δοκιμάσω cuba που έχω ακούσει πως είναι πιο απαιτητικό φυτό. Οσον αφορά τα νιτρικά , παρατήρησα μείωση, κάθε Παρασκευή που μετράω συνήθως (όχι πάντα) πριν την αλλαγή νερού, μέτρησα Σαββατο γιατί λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων (υπάρχουν και Νικολάκηδες) άλλαξα νερά το Σάββατο και μέτρησα ταυτόχρονα και ήταν 5 μονάδες κάτω του συνηθησμένου (πάντα ήταν γύρω στο 20 και τώρα ήταν 15). Αν κατέβει πιο χαμηλά μάλλον θα χρειαστώ και αζωτούχα λιπάσματα.
Εδω (http://www.barrreport.com/showthread.php/3267-NO3-NH4-toxicity-test-on-plants-and-critters) υπαρχει μια μελετη σχετικα με τα ΝΟ3.
Δεν με ενδιαφερει και τοσο η μελετη (που απ'οτι βλεπω στον τιτλο μιλαει για την τοξικοτητα των αζωτουχων επι των φυτων).
Με ενδιαφερει, αν ειναι ευκολο, να ακουσω προτεινομενες σε αριθμους τιμες ΝΟ3, PO4 (και ει δυνατον CO2) στο ενυδρειο.
Με ενδιαφερει, αν ειναι ευκολο, να ακουσω προτεινομενες σε αριθμους τιμες ΝΟ3, PO4 (και ει δυνατον CO2) στο ενυδρειο.
Η δικιά μου εμπειρία, σε ενυδρείο medium tech, χωρίς μπουκάλα αλλά με DIY CO2 και περίπου 0,4W/lt φωτισμό, είναι αυτή:
Επειδή είχα και εγώ green spot και το έψαξα, διάβασα στο forum του tom barr (barreport.com) ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι με περίσσεια φωσφορικών. Τότε είχα μή μετρήσιμα φωσφορικά και νιτρικά κάτω από 10ppm. Πράγματι, ανέβασα το φωσφορικά στα 3ppm (λόγος 1:3) και μετά από καμμιά δυο εβδομάδες με υψηλά φωσφορικά εξαφανίστηκε. Δες και εδώ (http://www.rexgrigg.com/Algae1.html). Τώρα έχω κατεβάσει τα φωσφορικά στα 1ppm περίπου και έχουν ανέβει τα νιτρικά στα 20ppm και δεν μου έχει ξαναεμφανιστεί (χτυπώ ξύλο). Οπότε, ίσως, απλά, να έκανε τον κύκλο της, αλλά σίγουρα βοήθησε και η περίσσεια των φωσφορικών.
Στα φόρα που ασχολούνται με φυτεμένα (barreport & planted tank) υπάρχουν πολλά σχόλια για την λίπανση. Πολλοί υπερ-λιπαίνουν και λένε ότι αυτό μάλλον καλό κάνει σε σχέση με τις άλγες, γιατί οι άλγες περιορίζονται από τα φυτά. Φυσικά, μόνο αν έχεις πλήρη έλεγχο θα πρέπει να φτάσεις την λίπανση του CO2 και του NO3 ψηλά, γιατί τα ψάρια μπορεί να κινδυνέψουν αν σου ξεφύγει.
Δεν με ενδιαφερει και τοσο η μελετη (που απ'οτι βλεπω στον τιτλο μιλαει για την τοξικοτητα των αζωτουχων επι των φυτων).
Νομίζω ότι μιλά και για τα ζωντανά.
Νομίζω ότι μιλά και για τα ζωντανά.
Οκ ευχαριστω.
Θα το μελετησω με την πρωτη ευκαιρια.
Οκ ευχαριστω.
Θα το μελετησω με την πρωτη ευκαιρια.
Και περιμένουμε τα συμπεράσματά σου σε 'ταλιράκια' (απλά και κατανοητά Ελληνικα!) :D :D γιατί πολλά από αυτά που διάβασα ξεπερνούν τις ικανότητές μου! :confused:
Πολύ καλό το αποτέλεσμα Τάκη. Έχεις καταφέρει την ισορροπία στο ενυδρείο σου, και αυτό φαίνεται. Όπως φαίνεται κι οτι ασχολείσαι μ αυτό. Τα φυτά σου syper...:smt023
Ευχαριστώ παιδά για τα καλά σας λόγια.
Πολύ καλό το αποτέλεσμα Τάκη. Έχεις καταφέρει την ισορροπία στο ενυδρείο σου, και αυτό φαίνεται. Όπως φαίνεται κι οτι ασχολείσαι μ αυτό. Τα φυτά σου syper...:smt023
Το προσπαθώ φίλε basillis, μετά από ένα χρόνο λειτουργείας και με πολλές βλακείες λόγω απειρίας κάτι έμαθα. Πρέπει να γίνουν ακόμα κάποιες βελτιώσεις , ειδικά στην ιχθυοσύνθεση αλλά σιγά σιγά.
Ενα update μετά από μια μικρή αναβάθμιση του φωτισμού , γενναίο κλάδεμα και φύτεμα δίπλα, χαρίστηκε ο ένας εχινόδορος και κλαδεύτηκαν αγρια οι άλλοι 2 γιατί έκαναν σκιά στα μεσαία φυτά, σήμερα προστέθηκε riccia από τον φίλο Skydiver και λίγα κλαδέματα με Ludwigia repens από τον φίλο rottbea που τους ευχαριστώ και τους δύο.
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88476&stc=1&d=1510421818
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88477&stc=1&d=1510421818
Και τα 2 ενυδρεία μαζί
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88478&stc=1&d=1510421818
Πολύ όμορφο φίλε και τα ψάρια πολύ ωραία να το χαίρεσαι!
Πολύ όμορφο φίλε και τα ψάρια πολύ ωραία να το χαίρεσαι!
Ευχαριστώ john99
Πανέμορφο Τάκη το ενυδρείο. Ελπίζω να σου πάει καλά η Riccia. Είναι σχετικά εύκολη. Το μόνο πρόβλημα που ίσως σου δημιουργήσει, όπως σου είπα, είναι η τάση της, όχι να πιάνει πάτο όπως εμείς :D , αλλά να πιάνει επιφάνεια. Πάντως άστην στην ησυχία της και θα δεις πως θα βρει το μέρος που της αρέσει και θα μείνει εκεί. Θα αρχίσει να φουντώνει τότε και θα σου δημιουργήσει θαμνάκια. Να θυμάσαι πως όσο παλεύεις μαζί της (να την τοποθετείς εκεί που σου αρέσει) τόσο θα σου πιάνει επιφάνεια και γενικότερα στη μάχη του να την κρατήσεις σε μέρη που θες, πάντα θα είσαι ο χαμένος... ;)
Καλή επιτυχία λοιπόν και πάλι συγχαρητήρια για το ενυδρείο!!!! :D
Πανέμορφο Τάκη το ενυδρείο. Ελπίζω να σου πάει καλά η Riccia. Είναι σχετικά εύκολη. Το μόνο πρόβλημα που ίσως σου δημιουργήσει, όπως σου είπα, είναι η τάση της, όχι να πιάνει πάτο όπως εμείς :D , αλλά να πιάνει επιφάνεια. Πάντως άστην στην ησυχία της και θα δεις πως θα βρει το μέρος που της αρέσει και θα μείνει εκεί. Θα αρχίσει να φουντώνει τότε και θα σου δημιουργήσει θαμνάκια. Να θυμάσαι πως όσο παλεύεις μαζί της (να την τοποθετείς εκεί που σου αρέσει) τόσο θα σου πιάνει επιφάνεια και γενικότερα στη μάχη του να την κρατήσεις σε μέρη που θες, πάντα θα είσαι ο χαμένος... ;)
Καλή επιτυχία λοιπόν και πάλι συγχαρητήρια για το ενυδρείο!!!! :D
Ευχαριστώ Βασίλη, έπιασα μερικά με κλωστή στο ξύλο δεξιά και τα υπόλοιπα τα φύτεψα μπροστά, εννοείτε πως θα τα αφήσω στην ησυχία τους, γενικά προσπαθώ να μη σκαλίζω να έχουν και τα ψάρια την ησυχία τους
Ενα update
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88479&stc=1&d=1510421966
και μία λεπτομέρεια
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88480&stc=1&d=1510421966
η φυτομάζα αναπτύσεται ραγδαία, τα led τελικά κάνουν καλή δουλειά,
σε εμένα τουλάχιστον αποδίδουν, υπάρχει βέβαια λίγη άλγη αλλά τώρα έκοψα τα λιπάσματα και μειώνεται, ίσως να έχω και πολύ φωτισμό, σκέφτομαι να αλλάξω τα 3-4 warm white με cool white, στο κύβο που έχω δίπλα και έχει μόνο cool white δεν υπάρχει ίχνος άλγης
Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου φίλε Τάκη!!!Πάντα πίστευα πως τα φυτεμένα είναι πολύ δύσκολα ενυδρεία!!! :p
σκέφτομαι να αλλάξω τα 3-4 warm white με cool white, στο κύβο που έχω δίπλα και έχει μόνο cool white δεν υπάρχει ίχνος άλγης
Τάκη, κάποιος συμφορουμήτης το ανέφερε, αλλά το επιβεβαίωσα θεωρητικά συγκρίνοντας το φάσμα εκπομπής των συνηθισμένων λευκών led, ότι για φυτεμένο ταιριάζουν τα warm white.
Τα λευκά led έχουν πολύ μικρή εκπομπή στο άνω άκρο του φάσματος (μπλε). Έχουν όμως μια κορυφή στο κάτω άκρο (κόκκινα) που είναι και αυτή που εκμεταλλεύονται τα φυτά. Τα άσπρα led θερμού λευκού διαφέρουν από τα φυσικού και ψυχρού λευκού στο ότι έχουν αυτή την κορυφή μεγαλύτερη.
--------------
EDIT: τα έγραψα ανάποδα (με μπέρδεψε ότι ο οριζόντιος άξονας είναι μήκη κύματος)! Δείτε εδώ:
http://www.electronicsweekly.com/news/components/led-lighting/ensuring-safety-in-led-lighting-2012-11/
http://reefledlights.com/ledmytank/
http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=48350&st=20
Τα ψυχρού λευκού δεν έχουν καθόλου κόκκινο. Τώρα μπερδεύτηκα. Δεν ξέρω πια ποιός τύπος είναι καλύτερος για φυτεμένα.
Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου φίλε Τάκη!!!Πάντα πίστευα πως τα φυτεμένα είναι πολύ δύσκολα ενυδρεία!!! :p
Ευχαριστώ billos95.
Τα φυτεμένα θέλουν υπομονή και επιμονή και ένα από τα μυστικά είναι ο φωτισμός και το CO2
Τάκη, κάποιος συμφορουμήτης το ανέφερε, αλλά το επιβεβαίωσα θεωρητικά συγκρίνοντας το φάσμα εκπομπής των συνηθισμένων λευκών led, ότι για φυτεμένο ταιριάζουν τα warm white.
Τα λευκά led έχουν πολύ μικρή εκπομπή στο άνω άκρο του φάσματος (μπλε). Έχουν όμως μια κορυφή στο κάτω άκρο (κόκκινα) που είναι και αυτή που εκμεταλλεύονται τα φυτά. Τα άσπρα led θερμού λευκού διαφέρουν από τα φυσικού και ψυχρού λευκού στο ότι έχουν αυτή την κορυφή μεγαλύτερη.
Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω αυτές τις λεπτομέρειες και μόνο από παρατηρήσεις και πειραματισμούς βγάζω κάποια συμπεράσματα. Βλέπεις δεν χρησιμοποίησα εξειδικευμένα led αλλά απλά και έτσι μόνο με δοκιμές μπορώ να δω πως και πόσο αποδίδουν ή τι παρενέργειες έχουν.
Ευτυχώς που είναι πολύ φθηνά αυτά τα led
Τα ψυχρού λευκού δεν έχουν καθόλου κόκκινο. Τώρα μπερδεύτηκα. Δεν ξέρω πια ποιός τύπος είναι καλύτερος για φυτεμένα.
Μην ανησυχείς, δοκιμή και λάθος, έτσι γίνεται σε κάθε τι καινούριο.
Μάλλον είμαι πρωτοπόρος με τέτοιο τύπο led σε φυτεμένο.
(Πρωτοπορία ε, ανακάλυψα το τροχό ή τη φωτιά ; ) :wink:
Ομορφιες!!! Πολυ ωραια δουλεια και στα δυο!!!
πολυ πολυ ωραιο!Μπραβο σου!
Ευχαριστώ παιδιά, και εσένα ειδικά Ανέστη (magman) για τα ωραία φυτά
εχει γινει πολυ ομορφο.
τι τυπο λεντ χρησιμοποιεις?τα πηρες σκετα και τα εβαλες η εχεις ετοιμο φωτιστικο? γιατι μου εχει διαφυγει...
εμενα παλι,ενω μου αρεσουνε τα φυτεμενα οπτικα,δεν τα μπορω αυτα τα θεματα συντηρησης που εχουνε.για καποιο λογο εχω την εντυπωση οτι σε αναγκαζουν να ασχολεισαι περισσοτερο με τα φυτα παρα με τα ψαρια:D
για να πω την αληθεια δεν ξερω και αν θα μπορουσα να κανω ωραιο φυτεμενο.εγω προσωπικα δηλαδη.αλλα δεν μπαινω στη διαδικασια να ασχοληθω,κυριως για τον παραπανω λογο.
εχει γινει πολυ ομορφο.
τι τυπο λεντ χρησιμοποιεις?τα πηρες σκετα και τα εβαλες η εχεις ετοιμο φωτιστικο? γιατι μου εχει διαφυγει...
εμενα παλι,ενω μου αρεσουνε τα φυτεμενα οπτικα,δεν τα μπορω αυτα τα θεματα συντηρησης που εχουνε.για καποιο λογο εχω την εντυπωση οτι σε αναγκαζουν να ασχολεισαι περισσοτερο με τα φυτα παρα με τα ψαρια:D
για να πω την αληθεια δεν ξερω και αν θα μπορουσα να κανω ωραιο φυτεμενο.εγω προσωπικα δηλαδη.αλλα δεν μπαινω στη διαδικασια να ασχοληθω,κυριως για τον παραπανω λογο.
Ευχαριστώ
τα led που χρησιμοποιώ είναι αυτά
http://i.ebayimg.com/00/s/NTAwWDUwMA==/z/TBEAAOxyBXNSXO4B/$%28KGrHqF,%21qMFJEOe-iv%29BS%28O4BTFZ%21%7E%7E60_3.JPG
http://www.ebay.com/itm/350900234858?var=620173464461&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
και έχω φτιάξει αυτό το φωτιστικό
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=59346&d=1381233243
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=59336&d=1381233012
όντως το φυτεμένο θέλει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω, αλλά οταν βλέπω τα ψαρια να κυκλοφορούν ανάμεσα στα φυτά με αποζημιώνει.
χμμμ,ενδιαφερον.βλεπω εχεις βαλει και κοκκινα-μπλε για τα φυτα ε?
και ειναι 12βολτα.τι τροφοδοτικο χρησιμοποιειες για ολα αυτα?
ρωταω για να δω τι θα κανω αν δε βρω λαμπα για φυτα που θελω,μηπως φτιαξω εγω ενα πανελακι με κοκκινα-μπλε λεντ...
χμμμ,ενδιαφερον.βλεπω εχεις βαλει και κοκκινα-μπλε για τα φυτα ε?
και ειναι 12βολτα.τι τροφοδοτικο χρησιμοποιειες για ολα αυτα?
ρωταω για να δω τι θα κανω αν δε βρω λαμπα για φυτα που θελω,μηπως φτιαξω εγω ενα πανελακι με κοκκινα-μπλε λεντ...
ναι, έχω 3 κόκκινα και 3 μπλε γιατί κάπου είχα διαβάσει (φωτισμός-led υδροπονίας) πως ο συνδυασμός αυτός ευνοεί τα φυτά, τώρα βρήκα και ροζ
http://www.ebay.com/itm/390620004605?var=660146949789&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
και σκέφτομαι να αντικαταστήσω τα 6 κοκκινο-μπλε με 4 ή 6 ροζ.
Το τροφοδοτικό που χρησιμοποιούσα ήταν κάτι σαν και αυτό
http://www.ebay.com/itm/190875372778?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
απλό τροφοδοτικό αλλά τα έφτυσε (οι κινεζιές τα έχουν αυτά) και τώρα έβαλα ένα παλιό τροφοδοτικό από PC, και συγκεκριμένα ετοιμάζω μια κατασκευή με ρελέδες και χρονοδιακόπτες να δουλεύω με αυτό το τροφοδοτικό και ανεμιστηράκια αλλά και φωτισμό στα 3 ή 5 V στην αρχή και μετά στα 12 V, ένα είδος dimming μέχρι να κατασταλάξω σε dimmer-timer.
thanx!
θα το εχω υποψη αν χρειαστει,αν και βρηκα λαμπα βιδωτη για φυτα τωρα, οποτε προς το παρον θα τη δοκιμασω να δω πως πανε μαυτη και βλεπουμε.
για τα χρωματα κιεγω αυτο εχω διαβασει.μπλε για την αναπτυξη,κοκκινο για ανθοφορια.
thanx!
θα το εχω υποψη αν χρειαστει,αν και βρηκα λαμπα βιδωτη για φυτα τωρα, οποτε προς το παρον θα τη δοκιμασω να δω πως πανε μαυτη και βλεπουμε.
για τα χρωματα κιεγω αυτο εχω διαβασει.μπλε για την αναπτυξη,κοκκινο για ανθοφορια.
την είδα τη λάμπα που ανάφέρεις στο θέμα σου, από κάτι σαν και αυτή πήρα την ιδέα και έβαλα μπλε και κόκκινο
Ωρα φαγητού
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88481&stc=1&d=1510422114
Σήμερα είχε σπιρουλίνα, τη τσακίσανε
Μετά από ένα πολύ καλό καθαρισμό του ενυδρείου είναι πάλι έτοιμο. Βγήκαν πέτρες , ξύλα και με ΜΕΓΑΛΗ προσοχή όλα τα φυτά, πλύθηκαν και καθαρίστηκαν από τυχόν κίτρινα και σάπια φύλλα, έγινε σκούπα βυθού σε βάθος , καθαρίστηκαν όλα τα τζάμια και ειδικά της πλάτης από λίγη άλγη που υπήρχε και ξαναμπήκαν τα φυτά. Έγινε και μια μικρή αναδιάρθρωση στη θέση των φυτών και είναι έτοιμο. Όταν έβγαζα τα φυτά έβαζα τη 1000αρα αντλία (που έχω για την εξαγωγή του νερού στις αλλαγές) δίπλα στη ρίζα να ρουφάει ότι βρώμα και θολούρα σηκωνόταν και έτσι δεν επιβάρυνα το νερό. Όσο δε έκανα σκούπα μια άλλη αντλία έστελνε φρέσκο νερό αποχλωριομένο με άνθρακα, μισό βαθμό χαμηλότερο από τη θερμοκρασία του ενυδρείου και περασμένο ελαφρά από τύρφη. Συνολικά χρησιμοποίησα πάνω από 160 λίτρα φρέσκο νερό. Η εξαγωγή των φυτών και η σκούπα βυθού έγιναν Παρασκευή βράδυ, και Σάββατο πρωί πλύθηκαν τα φυτά και ξανατοποθέτηκαν. Σήμερα, Κυριακή πρωί, έγιναν μετρήσεις και έχω.
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0
ΝΟ2=0
ΝΟ3 > 0 < 5
PH=6,6 (με τεστ API) 6,7 (με ηλεκτρονικό τεστ)
GH=8
KH=5
Μετά από 16 μήνες λειτουργίας του ενυδρείου θεώρησα αναγκαίο έναν τέτοιο καθαρισμό.
Πάρτε μια ιδέα πως είναι τώρα
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88482&stc=1&d=1510422193
Η Ludwigia μάλλον θα κλαδευτεί λίγο γιατί εξέχει πολύ από τα άλλα φυτά. Γενικότερα τα φυτά μπήκαν σε κάποια τάξη (όχι ότι με ένοιαζε, είμαι φαν της άναρχης ζούγκλας, όπως και στη φύση) και εμφανίστηκαν κάποια φυτά γιατί ήταν χωμένα
Τώρα το έκανες κουκλάκι !!!!!
korasidikos
26-01-14, 10:24
κουκλα το εκανες !!:D :smt109
μια χαρα το βλεπω πεντακαθαρο και οι μετρησεις σαν να μη συνεβη τιποτα:D
χαμπαρι δεν πηρε η βιολογια:D
μηπως να σκεφτεις να στησεις και ενα με Blackwater?:p
μια χαρα το βλεπω πεντακαθαρο και οι μετρησεις σαν να μη συνεβη τιποτα:D
χαμπαρι δεν πηρε η βιολογια:D
μηπως να σκεφτεις να στησεις και ενα με Blackwater?:p
δεν μου αρέσουν και τόσο βρε Γιώργο τα σκούρα νερά, έχω βάλει στο μάτι μελανοταινίες (νερό από τη βρύση και φουλ φυτεμένο) ή αντε κανα αφρικανικο (αλλά πολυ ξεραηλα εκεί, νταμάρι).
Οταν πρωτοασχολήθηκα με ενυδρεία πριν 18 μήνες, το μόνο που έκανα κάπως σωστά στην αρχή ήταν η βιολογία, το μπουκωσα, 130 καθαρά λίτρα ενυδρείο και έχω 6 λίτρα ελαφρόπετρα, 2 λίτρα σιποραξ και 1 κιλο symbionit, δεν παίρνει χαμπάρι,
από ζωντανά μαθαίνω και έχω ΠΟΛΛΑ να μάθω ακόμα.
Πολυ ομορφο!Κατι πηρε το αυτι μου στη συναντηση :D ομορφη επιλογη.Θα πεσεις και εσυ στα σκληρα?:D
Πολυ ομορφο!Κατι πηρε το αυτι μου στη συναντηση :D ομορφη επιλογη.Θα πεσεις και εσυ στα σκληρα?:D
Τη Παρασκευή το βράδυ που το είδα ΤΕΛΕΙΩΣ άδειο μου πέρασε η ιδεά, δεν ξέρω ακόμα, πολλά σκέφτομαι.
Οταν πρωτοασχολήθηκα με ενυδρεία πριν 18 μήνες, το μόνο που έκανα κάπως σωστά στην αρχή ήταν η βιολογία, το μπουκωσα, 130 καθαρά λίτρα ενυδρείο και έχω 6 λίτρα ελαφρόπετρα, 2 λίτρα σιποραξ και 1 κιλο symbionit, δεν παίρνει χαμπάρι,
Κουκλί το ενυδρείο σου.
Στην αρχή καλά έκανες και δεν τσιγγουνεύτηκες βιολογικό υλικό, αλλά τώρα γνωρίζεις ότι η υπερβολική ποσότητα του βιολογικού υλικού, αν και δεν κάνει κακό - πέραν της μείωσης της ροής - , δεν χρειάζεται, γιατί απλά δεν αποικείται όλη από τα ωφέλιμα βακτηρίδια.
Για να μην το παρεξηγήσουν οι λιγότερο έμπειροι, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείται υπερβολική ποσότητα βιολογικού υλικού. Λίγο μεγαλύτερη από την προτεινόμενη (νομίζω η Sera αναφέρει στο siporax 1 λίτρο για 200 λίτρα ενυδρείο) κακό δεν κάνει, αλλά πολύ περισσότερη δεν αποικείται όλη από τα βακτηρίδια.
Η ποσότητα των βακτηριδίων εξαρτάται από την ποσότητα των ρύπων. Αν έχεις μια σταθερή ποσότητα ρύπων, από μια ποσότητα και άνω βιολογικό υλικό (πόση; όση απαιτείται για να μηδενίζεις αμμωνία και νιτρώδη) δεν αυξάνεις τον αριθμό των ευεργετικών βακτηριδίων, απλά αυτά είναι συγκεντρωμένα στα πρώτα τμήματα του βιολογικού υλικού, αυτά που είναι στην αρχή της ροής, και δεν αποικίζουν τα άλλα.
Λάβε το αυτό υπ' όψη σου όταν καθαρίσεις το φίλτρο, μην αλλάξεις όλο το βιολογικό υλικό που βρίσκεται στην αρχή της ροής και αφήσεις μόνο αυτό που, πιθανά, δεν έχει ικανή πυκνότητα νιτροποιητικών βακτηριδίων.
σωστο ειναι αυτο που λες,αλλα για να τα λεμε ολα...
μην ξεχναμε,οτι αν καποιος παει ακολουθωντας αυτον τον κανονα "αυστηρα", χανει καποια πλεονεκτηματα που προσφερει η υπαρξη παραπανω υλικων στο φιλτρο ακομα και οταν αυτα δεν χρησιμοποιουνται απτη βιολογια.
δηλαδη.οταν λεμε στρωμενα υλικα στο φιλτρο,μπορει εμεις να ενοουμε τα υλικα στα οποια ζει η βιολογια εκεινη τη στιγμη,αλλα στην πραγματικοτητα,ειναι "στρωμενα" και τα υπολοιπα.με την εννοια,οτι ειναι εγκλιματισμενα και βρισκονται ηδη στις συνθηκες που αναπτυσεται η βιολογια στο συγκεκριμενο ενυδρειο.
με αλλα λογια,μπορει να μην "κατοικουνται" εκεινη τη στιγμη,αλλα ειναι ετοιμα να κατοικηθουν μολις χρειαστει.
τα υλικα δεν "στρωνονται" μονο απτη βιολογια που ζει πανω τους,στρωνονται και για τα ιδια τα βακτηρια.
αυτος ειναι ενας απτους λογους που οταν βαζουμε αμμωνια στο στρωσιμο,δεν βλεπουμε αμεσως νιτρωδη.κανουν καποιο χρονο να εμφανιστουνε,οπως και τα βακτηρια στην αρχη.
και ειναι και ενας απτους λογους για τον οποιο συμβαινει και το bacterial bloom σε νεα ενυδρεια αλλα και σε παλια.
οταν λοιπον υπαρχουνε ηδη υλικα ετοιμα να ζησουν βακτηρια πανω τους,το μονο που μενει ειναι να πολλαπλασιαστουνε και να καλυψουν αυτη την εξτρα επιφανεια.
αρα ειναι καλυτερο να υπαρχουνε παραπανω υλικα,παρα λιγοτερα η ακριβως οσα χρειαζεται ενα συγκεκριμενο ενυδρειο.
γιαυτο και βλεπεις οτι ενα Peak αμμωνιας,αντιμετωπιζεται πιο ευκολα και πιο γρηγορα σε ενα στρωμενο ενυδρειο με μεγαλο φιλτρο και αρα πολλα υλικα,
παρα σε ενα στρωμενο με μικρο φιλτρο και λιγα υλικα που φτανουν ισα ισα να καλυψουν τις "νορμαλ" αναγκες των ψαριων και τις βιολογιας.;)
Κουκλί το ενυδρείο σου.
Στην αρχή καλά έκανες και δεν τσιγγουνεύτηκες βιολογικό υλικό, αλλά τώρα γνωρίζεις ότι η υπερβολική ποσότητα του βιολογικού υλικού, αν και δεν κάνει κακό - πέραν της μείωσης της ροής - , δεν χρειάζεται, γιατί απλά δεν αποικείται όλη από τα ωφέλιμα βακτηρίδια.
Για να μην το παρεξηγήσουν οι λιγότερο έμπειροι, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείται υπερβολική ποσότητα βιολογικού υλικού. Λίγο μεγαλύτερη από την προτεινόμενη (νομίζω η Sera αναφέρει στο siporax 1 λίτρο για 200 λίτρα ενυδρείο) κακό δεν κάνει, αλλά πολύ περισσότερη δεν αποικείται όλη από τα βακτηρίδια.
Η ποσότητα των βακτηριδίων εξαρτάται από την ποσότητα των ρύπων. Αν έχεις μια σταθερή ποσότητα ρύπων, από μια ποσότητα και άνω βιολογικό υλικό (πόση; όση απαιτείται για να μηδενίζεις αμμωνία και νιτρώδη) δεν αυξάνεις τον αριθμό των ευεργετικών βακτηριδίων, απλά αυτά είναι συγκεντρωμένα στα πρώτα τμήματα του βιολογικού υλικού, αυτά που είναι στην αρχή της ροής, και δεν αποικίζουν τα άλλα.
Λάβε το αυτό υπ' όψη σου όταν καθαρίσεις το φίλτρο, μην αλλάξεις όλο το βιολογικό υλικό που βρίσκεται στην αρχή της ροής και αφήσεις μόνο αυτό που, πιθανά, δεν έχει ικανή πυκνότητα νιτροποιητικών βακτηριδίων.
Εχεις απόλυτο δίκιο φίλε plin, αλλά στην αρχή δεν τα ήξερα αυτά και ίσως αυτή η υπερβολή με έσωσε κάπως από άλλα λάθη όπως αυτό της ιχθυοφόρτισης. Οσον φορά τη ροή, επειδή το φίλτρο είναι DIY εσωτερικό τύπου σαμπ δεν υπάρχει πρόβλημα ροής, επίσης με την εβδομαδιαία αλλαγή νερού ξεπλένω τα σφουγγάρια πάντα, και μάλιστα τα πλένω με νερό βρύσης γιατι δεν με απασχολεί η βιολογία τους,υπάρχει αρκετή στο υπόλοιπο βιολογικό υλικό. Επίσης καθε 3-4 μήνες κάνω τράμπα τα σακουλάκια με το υλικό (τα εμπρός πίσω και τα πίσω εμπρός με ένα απαλο ξέβγαλμα σε νερό ενυδρείου)
νομίζω η Sera αναφέρει στο siporax 1 λίτρο για 200 λίτρα ενυδρείοΝαι, αλλα για συγκεκριμενη ιχθυοφορτωση.
Αλλος μπορει να βαλει 10 τετρα και αλλος 6 δισκους.
Δεν ειναι το ιδιο.
Ο Untregasser (ιχθυοπαθολογος) ειχε πει στο σεμιναριο της sera για μικροψαρα (λεπτα ψαρια δλδ) με συνολικο μηκος 1 εκ για καθε 1 -1.5 λιτρο νερο
Αυτο που στηριζεται?
Ναι, αλλα για συγκεκριμενη ιχθυοφορτωση.
Αλλος μπορει να βαλει 10 τετρα και αλλος 6 δισκους.
Δεν ειναι το ιδιο.
Ο Untregasser (ιχθυοπαθολογος) ειχε πει στο σεμιναριο της sera για μικροψαρα (λεπτα ψαρια δλδ) με συνολικο μηκος 1 εκ για καθε 1 -1.5 λιτρο νερο
Αυτο που στηριζεται?
Ναι, για συγκεκριμένη ιχθυοφόρτωση, τάισμα και γενικά για συγκεκριμένους ρύπους (που βγάζουν, λιγότερους, ακόμα και τα φυτά). Γι' αυτό είπα ότι η ορθή ποσότητα βιολογικού υλικού είναι αυτή που μηδενίζει αμμωνία και ΝΟ2.
Στηρίζεται στην απλή λογική και στη δική μου παρατήρηση: Συγκεκριμένα όταν αφήνω το φίλτρο πολύ βρώμικο αναπτύσσεται στα σφουγγάρια (που είναι πιο πριν από το siporax) πολύ βιολογία. Έχω παρατηρήσει ότι όταν γίνεται αυτό και μετά αλλάξω τα σφουγγάρια έχω μια αδιόρατη κορύφωση νιτρωδών, της τάξης του 0,1ppm για μια ημέρα. Είναι τόσο μικρή που αν δεν είχα το τεστ ΝΟ2 της JBL που έχει τόσο μικρές διαβαθμίσεις δεν θα την μέτραγα. Τώρα τα σφουγγάρια έχουν, αναλογικά, πολύ μικρότερη επιφάνεια αποίκισης από τα siporax, παρ' όλα αυτά η αιχμή υπάρχει. Αν αντί για σφουγγάρια είχα siporax και το άλλαζα η αιχμή, φοβάμαι, θα ήταν μεγαλύτερη.
Να σημειώσω ότι το ίδιο δεν γίνεται αν αλλάξω τα σφουγγάρια μετά το siporax, τα οποία είναι ίδια.
αρα ειναι καλυτερο να υπαρχουνε παραπανω υλικα,παρα λιγοτερα η ακριβως οσα χρειαζεται ενα συγκεκριμενο ενυδρειο.
Προφανώς, αλλά μέχρι πόσο; Αυτή την παρατήρηση έκανα. Και εγώ στην αρχή είχα γεμίσει με 2 περίπου λίτρα seachem matrix (ελαφρόπετρα) το φίλτρο για ένα 85άρι που έχω. Τελικά, αν και η ελαφρόπετρα έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια αποίκισης σαν βιολογικό υλικό από το siporax, βουλώνει ευκολότερα και περιορίζει περισσότερο την ροή. Σκεφτόμενος ότι ήμουν μάλλον υπερβολικός την άλλαξα με 1 μόλις λίτρο siporax, και έχω όλη τη βιολογία που είχα και τότε (και περισσότερη, γιατί ταΐζω, πια, αρκετά εως υπερβολικά κάποιες φορές - να σημειώσω ότι τότε μέτραγα νιτρικά 0 - 10ppm, ενώ τώρα με σαφώς μεγαλύτερη φυτομάζα μετρώ 10-20ppm) και περισσότερο χώρο για σφουγγάρια που μου επιτρέπουν να τα αλλάζω κάθε δίμηνο χωρίς να 'στουμπώνουν'.
Βέβαια, όπως ανέφερε ο φίλος takis, αυτός έχει ολάκερο sub (και όχι ένα απλό εξωτερικό elite crystalflo 40, όπως εγώ), με άφθονο χώρο για σφουγγάρια. Τί να χρειαστεί και άλλο χώρο;
Στηρίζεται στην απλή λογική και στη δική μου παρατήρηση: Συγκεκριμένα όταν αφήνω το φίλτρο πολύ βρώμικο αναπτύσσεται στα σφουγγάρια (που είναι πιο πριν από το siporax) πολύ βιολογία. Έχω παρατηρήσει ότι όταν γίνεται αυτό και μετά αλλάξω τα σφουγγάρια έχω μια αδιόρατη κορύφωση νιτρωδών, της τάξης του 0,1ppm για μια ημέρα. Είναι τόσο μικρή που αν δεν είχα το τεστ ΝΟ2 της JBL που έχει τόσο μικρές διαβαθμίσεις δεν θα την μέτραγα. Τώρα τα σφουγγάρια έχουν, αναλογικά, πολύ μικρότερη επιφάνεια αποίκισης από τα siporax, παρ' όλα αυτά η αιχμή υπάρχει. Αν αντί για σφουγγάρια είχα siporax, και το άλλαζα η αιχμή, φοβάμαι, θα ήταν μεγαλύτερη.
Να σημειώσω ότι το ίδιο δεν γίνεται αν αλλάξω τα σφουγγάρια μετά το siporax, τα οποία είναι ίδια.
Αυτο που βλεπεις στα σφουγγαρια ειναι βιολογια?
Μηπως ειναι σκουπιδι?
Τα βακτηρια δεν ειναι ορατα.
Προσωπικα δεν αλλαζω σφουγγαρια, απλα τα πλενω πολυ καλα με νερο βρυσης.
Το βιολογικο υλικο μετα τα σφουγγαρια, βραζω μερος του εναλλαξ και δεν παρατηρησα οταν βραζω το πρωτο μερος στη σειρα, να εχω προβλημα βιολογιας.
Η αποψη μου ειναι οτι βιολογια εξαπλωνεται σε ολα τα υλικα εξισου και οχι μονο ή περισσοτερο στα πρωτα υλικα.
Με περισσοτερο βιολογικο υλικο (απο οσο ειναι αναγκαιο), υπαρχουν ενδειξεις (προσωπικες και απο συνχομπιστες) οτι μπορει να αντιμετωπιστουν δυσκολες καταστασεις "αναιμακτα".
Πχ σε θεραπεια με φαρμακα που επηρεαζουν και τη βιολογια, σε αποτομες αυξησεις ρυπων (πχ αποτομη αυξηση ιχθυοφορτωσης, θανατος ψαριου μεσα στο ενυδρειο, ή κατα λαθος πεσιμο περισσοτερης τροφης κλπ)
Τα νιτροποιητικα βακτηρια μπορουν να διπλασιασουν τον πληθυσμό τους (σε νορμαλ συνθηκες) μεσα σε 15-24 ωρες.
Οι νιτρωδοποιητες (αυτα που οξειδωνουν αμμωνια σε νιτρωδη) πιο γρηγορα, και οι νιτρικοποιητες (αυτα που οξειδωνουν νιτρωδη σε νιτρκα), λιγο πιο αργα.
(τα τελευταια ειναι απο εδω http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/1904/3/nemertes_moschopoulou.pdf)
Αυτο που βλεπεις στα σφουγγαρια ειναι βιολογια?
Μηπως ειναι σκουπιδι?
Τα βακτηρια δεν ειναι ορατα.
Πολύ καλές πληροφορίες, όπως πάντα Σπύρο, ευχαριστούμε!
Προφανώς δεν βλέπω τα βακτηρίδια, αλλά τα σκουπίδια.
Ποιά η αιτία, όμως, όταν αλλάζω τα σφουγγάρια που είναι πριν να έχω την αιχμή νιτρωδών; Επίσης, αν και το ξέσκισαμε το θέμα του Τάκη (συγνώμη γι' αυτό ! ), έχω την απορία τί είναι αυτά τα σκουπίδια (πρασινωπή γλίτσα) που φαίνεται να παράγονται στο φίλτρο, χωρίς φωτισμό, ακόμα και μετά το βιολογικό υλικό! Τα σφουγγάρια μετά τα έχω γι' αυτά.
Έχεις δίκιο για τα σφουγγάρια, είναι πολύ οικονομικότερο να τα πλένουμε καλά και ίσως και να τα βράζουμε για να απελευθερώνονται οι πόροι τους.
Επίσης, η εμπειρία ετών που λέει ότι το επιπλέον βιολογικό υλικό είναι χρήσιμο σε καταστάσεις ανάγκης είναι σημαντική.
Μαλλον κομματακια απο φυτα ή αλγη μαζι με αποβλητα των ψαριων, που εχουν μπει στο φιλτρο και εχουν σαπισει.
Να δημιουργειται εκει αλγη αποκλειεται. Χρειαζεται φως.
Οχι βρασιμο στα σφουγγαρια γιατι συνηθως διαλυονται. Καλο πλυσιμο φτανει.
Το μικρο peak ειναι φυσιολογικο μετα απο καθαρισμο του φιλτρου ιδιως αν ειναι οριακη η βιολογια. Σημαντικο ειναι να ξερουμε ποσο ειναι το peak και ποσο διαρκει.
Και φαινεται οτι ειναι μικρο γιατι εχει peak μονο νιτρωδων, αφου η αναπαραγωγη των νιτρικοποιητων καθυστερει καπως περισσοτερο. Ενω οι νιτρωδοποιητες προλαβαινουν και αναπαραγονται γρηγορα και δεν αφηνουν να γινει peak αμμωνιας.
Μια που κάθομαι είπα να θυμηθώ λίγο το Pinnacle, πήρα το κινητό γιατί κάμερα δεν υπάρχει πλέον και τράβηξα ένα βιντεάκι, μη περιμένετε και πολλά από την εικόνα , με το μουσικό χαλάκι που έβαλα πιστεύω να χαλαρώσετε λίγο
Απολαύστε το (όσο είναι δυνατόν)
http://www.youtube.com/watch?v=HS-ofytuIBA
HS-ofytuIBA
Ένα update μετά από 9 ημέρες από το μεγάλο καθαρισμό, οι μετρήσεις όπως συνήθως μηδενικές και τα νιτρικά δεν ξεπεράσανε το 10. Τα φυτά όπως βλέπεται δεν πάνε μόνο με 1000 αλλά κάτι παραπάνω. Όπως θα δείτε η καφέ άλγη από παλιότερα έχει αφήσει τα σημάδια της και υπάρχει και λίγο τριχοειδής, είναι το επόμενο θέμα που πρέπει να ασχοληθώ, έχω ήδη κατεβάσει το φωτισμό στις 10 ώρες (14:00 - 00:00) και σκέφτομαι να δοκιμάσω οξυζενέ, το επόμενο μία 3ημερη συσκότιση και ταυτόχρονα περιμένω τα led ψυχρού λευκού για να αντικαταστήσω αυτά του θερμού λευκού που υποψιάζομαι πως είναι η αιτία της άλγης. Ταυτόχρονα με το καθαρισμό έκανα και μία καταμέτρηση και είχα 3 απουσίες, μου λείπανε 2 Νεον και 1 Kuhli loach. Η ιχθυοσύνθεση έχει ως εξής, 36 Ροδόστομοι (αυτοί δεν μπόρεσαν να μετρηθούν, τόσους έχω βάλει και ελπίζω τόσοι να είναι) 4 Νεον, 6 Black Neon, 2 Buenos Aires, 2 Botia Clown, 8 Otocinclus και 10 γαρίδες Αμανο. Μέσα στην εβδομάδα είχα και μια απώλεια, βρήκα 1 Black neon πεθαμένο και για αυτό έχω 6 τώρα. Το είχα δει ημέρες πριν που κρυβόταν αλλά δεν είχα παρατηρήσει κάτι άλλο, όταν έριχνα φαγητό έβγαινε και έτρωγε μαζί με τα άλλα, δυστυχώς το έχασα. Από τα άλλα 3 που έλειπαν δεν βρέθηκε τίποτα, οι γαρίδες μάλλον δεν άφησαν ούτε λέπι και δεν είχα ποτέ έστω και λίγη αμμωνία ούτε παραπάνω νιτρικά.
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88483&stc=1&d=1510422473
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88484&stc=1&d=1510422473
Οπως θα δείτε πρόσθεσα και ενα κυκλοφορητή 3W 600 L/H για να χτυπάει στο βυθό και να μην έχω υπολείματα τροφής
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88485&stc=1&d=1510422473
ωραιο. πιστευω χανει πολυ απο τις φωτογραφιες.τις 10 ωρες φωτοπεριοδο και παλι αρκετες τις βλεπω, αφου εχεις και προβληματα με αλγες ισως να τις εκανες 9.
ωραιο. πιστευω χανει πολυ απο τις φωτογραφιες.τις 10 ωρες φωτοπεριοδο και παλι αρκετες τις βλεπω, αφου εχεις και προβληματα με αλγες ισως να τις εκανες 9.
Και εγώ κάτι τέτοιο σκέφτομαι, περιμένω όμως να έρθουν κάτι πλακέτες led ψυχρού λευκού (6000-6500 Κ) για να αντικαταστήσω τις πλακέτες θερμού λευκού και ροζ να αντικαταστήσω τις μπλε και κόκκινες μήπως ησυχάσω από την άλγη. Ακριβώς δίπλα σε αυτό εχω το γαριδάδικο που έχει την ίδια φωτοπερίοδο και χωρις co2 αλλά μόνο με ψυχρό λευκό και δεν ξέρω τι σημαίνει άλγη, και σκέφτομαι μήπως φταίει το θερμό λευκό, αν δεν βελτιωθεί με αυτό θα μειώσω φωτοπερίοδο. Ακόμα είμαι λίγο στις δοκιμές με τα led και τα φυτά και ακόμα παρατηρώ και μαθαίνω. Για τις φωτό έχεις δίκιο, από κοντά είναι πιο ζωηρά τα χρώματα και .... μου αρέσει :D:D (αυτό έλειπε να μη μου αρέσει) ;) .
Diskus fan
10-02-14, 23:33
Λυπάμαι που βλέπω μια πολύ ωραία εικόνα ενυδρείου (και ΜΠΡΑΒΟ γι' αυτό) αλλά με τελείως λάθος ψαροσύνθεση και καμία ένσταση (τουλάχιστον σε όσα post από τα τελευταία πρόλαβα διάβασα) από τους πιο έμπειρους.
Τάκη φαντάζομαι ότι είναι κάτι... που γνωρίζεις ήδη.... γιατί ΔΕΝ το βελτιώνεις;
Λυπάμαι που βλέπω μια πολύ ωραία εικόνα ενυδρείου (και ΜΠΡΑΒΟ γι' αυτό) αλλά με τελείως λάθος ψαροσύνθεση και καμία ένσταση (τουλάχιστον σε όσα post από τα τελευταία πρόλαβα διάβασα) από τους πιο έμπειρους.
Τάκη φαντάζομαι ότι είναι κάτι... που γνωρίζεις ήδη.... γιατί ΔΕΝ το βελτιώνεις;
Φίλε Νίκο, στη τελευταία αναφορά μου για τη ιχθυοσύνθεση είπα πως έχω
"Η ιχθυοσύνθεση έχει ως εξής, 36 Ροδόστομοι (αυτοί δεν μπόρεσαν να μετρηθούν, τόσους έχω βάλει και ελπίζω τόσοι να είναι) 4 Νεον, 6 Black Neon, 2 Buenos Aires, 2 Botia Clown, 8 Otocinclus και 10 γαρίδες Αμανο"
Ξέρω πως τα Botia κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν γιατί γίνονται μεγάλα και τα κρατάω όσο είναι μικρά, πως τα Νεον είναι μόνο 4 και πρέπει ή να φύγουν ή να αυξηθεί το κοπάδι και ίσως κάτι παρόμοιο για τα Black Neon.
Το έχω αναφέρει και στην αρχή πως κάθε συμβουλή ή και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη για να βελτιωθώ και εγώ αλλά και να βελτιώσω τη διατήρηση των ψαριών μου, και αυτό περιμένω από όλους σας.
Diskus fan
11-02-14, 19:54
Φίλε Νίκο, στη τελευταία αναφορά μου για τη ιχθυοσύνθεση είπα πως έχω
"Η ιχθυοσύνθεση έχει ως εξής, 36 Ροδόστομοι (αυτοί δεν μπόρεσαν να μετρηθούν, τόσους έχω βάλει και ελπίζω τόσοι να είναι) 4 Νεον, 6 Black Neon, 2 Buenos Aires, 2 Botia Clown, 8 Otocinclus και 10 γαρίδες Αμανο"
Ξέρω πως τα Botia κάποια στιγμή πρέπει να φύγουν γιατί γίνονται μεγάλα
ΌΧΙ μόνο... είναι κι' αυτά κοπαδόψαρα... οπότε ο αριθμός τους είναι μικρός.
και τα κρατάω όσο είναι μικρά, πως τα Νεον είναι μόνο 4 και πρέπει ή να φύγουν ή να αυξηθεί το κοπάδι και ίσως κάτι παρόμοιο για τα Black Neon.
Το έχω αναφέρει και στην αρχή πως κάθε συμβουλή ή και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη για να βελτιωθώ και εγώ αλλά και να βελτιώσω τη διατήρηση των ψαριών μου, και αυτό περιμένω από όλους σας.
Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ τα λες... υπολογίζοντας και τα λίτρα νερού... που χρειάζονται τα ψάρια σου.- ;)
Όπως ΑΚΡΙΒΩΣ τα λες... υπολογίζοντας και τα λίτρα νερού... που χρειάζονται τα ψάρια σου.- ;)
Το έχω υπό όψι μου αυτό Νίκο, και για την ακρίβεια , τα Βοτια ήταν 4 αρχικά και έχω δώσει ήδη τα 2 και θα φύγουν και τα άλλα 2, καθώς επίσης σκέφτομαι να φύγουν και τα Black Neon Tetra και να αυξηθούν τα Neon Tetra σε 10 ή 15
κ.ω.σ.τ.α.ς.
11-02-14, 20:46
Η φωτογραφιες το αδικουν σιγουρα, πολυ ωραιο.
Η φωτογραφιες το αδικουν σιγουρα, πολυ ωραιο.
Ωραίο είναι Κώστα αλλά θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα
Πριν 20 ημέρες με το γενικό καθαρισμό έκοψα μια ανούμπια στη μέση και την έδεσα δίπλα, και τώρα έχω 2 άνθη, ανθίσανε μαζί και οι 2
πάρτε μια ιδέα
https://imagizer.imageshack.us/v2/521x391q90/823/wswly.jpg
και η άλλη στο βάθος
https://imagizer.imageshack.us/v2/521x391q90/842/t02z.jpg
Εμενα μου βγαζει τωρα μια ανουμπια, δυο ανθη μαζι, χωρις να την κοψω.
ΥΓ μη τα γραφουμε καλυτερα αυτα και τα διαβασει ο Χαλβας, γιατι θα κοψει φλεβες. :D
Του άφησα κάτι υπογλώσσια, πιστεύω θα του φτάσουν!:D
Μπράβο φίλε Τάκη για τις ωραίες εικόνες που μοιράζεσαι μαζί μας! +-2
αυτά είναι, εμένα ποτέ δεν έχει ανθίσει anubia..
καταπράσινο το ενυδρείο!!
αυτά είναι, εμένα ποτέ δεν έχει ανθίσει anubia..
καταπράσινο το ενυδρείο!!
Πάει καλά Φάνη, έριξα για 1η φορά και λίπασμα φωσφόρου και μειώθηκε πάρα πολύ και γρήγορα η τριχοειδή άλγη που είχα, μάλλον είχα έλλειψη φωσφόρου.
Αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι η συμπεριφορά των ψαριών, οι ροδόστομοι κάνουν εκπληκτικό κοπάδιασμα και τώρα τελευταία έχω παρατηρήσει πως δεν με φοβούνται τόσο εύκολα όσο παλιότερα, τώρα μόλις πλησιάζω μαζεύονται όλα μαζί και περιμένουν να τους ρίξω φαί, ενώ πριν κρυβόντουσαν, κάτι τέτοιο μόνο τα σκαλάρια το έκαναν και το κάνουν ως γνωστό και τα χρυσόψαρα
Diskus fan
17-02-14, 15:45
Πολλά ψάρια το κάνουν Τάκη... και οι δικοί μου οι ροδόστομοι τρέχουν δεξιά-αριστερά (όπου δουν να πηγαίνω)... θεωρώντας ότι θα ρίξω φαγητό.- ;)
Πολλά ψάρια το κάνουν Τάκη... και οι δικοί μου οι ροδόστομοι τρέχουν δεξιά-αριστερά (όπου δουν να πηγαίνω)... θεωρώντας ότι θα ρίξω φαγητό.- ;)
Στα μικρά ψάρια είχα παρατηρήσει πως δεν το έκαναν, ίσως να είναι πιο φοβητσιάρικα και να θέλουν πιο πολύ χρόνο για να εξοικειωθούν με το περιβάλλον και το χώρο, ενώ τα σκαλάρια το έκαναν σχεδόν αμέσως, ας μη πούμε για τα χρυσόψαρα, αυτά είναι pet
Ενα update με κάποιες αλλαγές στο φωτισμό.
Αντικαταστάθηκαν τα 3 μπλε και τα 3 κόκκινα με 4 ροζ και αντικαταστάθηκαν τα 3 από τα 5 θερμού λευκού με ψυχρού λευκού.
Πιστεύω πως αισθητικά ο φωτισμός βελτιώθηκε αν και δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες αλλά έχω και σημαντική μείωση της άλγης σε σημείο να κοντεύει να εξαφανιστεί
Εδώ με όλα τα φώτα
https://scontent-b-lga.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t31.0-8/p180x540/1979274_10202613335047901_1073331648_o.jpg
Με σβηστά τα μπροστά φώτα
https://scontent-b-lga.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t31.0-8/p180x540/10003848_10202613335647916_1930908177_o.jpg
Με σβηστά τα πίσω φώτα
https://scontent-b-lga.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t31.0-8/p180x540/1979249_10202613335967924_1236784441_o.jpg
Πιστεύω κάποια στιγμή να βρω μια φωτογραφική μηχανή της προκοπής και να τραβήξω μερικές καλές φωτογραφίες γιατι με το κινητό χάνουν πολύ, καθώς επίσης να βρω χρόνο και να κάνω μια αναλυτική παρουσίαση του φωτισμού με LED
Παρ' όλα αυτά είναι πανέμορφες οι φώτο Τάκη :D
korasidikos
18-03-14, 06:29
ειδαμε το φως το αληθινο!!!!!μπραβο Τάκη!!!;)
Αντικαταστάθηκαν τα 3 μπλε και τα 3 κόκκινα με 4 ροζ και αντικαταστάθηκαν τα 3 από τα 5 θερμού λευκού με ψυχρού λευκού.
Πιστεύω πως αισθητικά ο φωτισμός βελτιώθηκε αν και δεν φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες αλλά έχω και σημαντική μείωση της άλγης σε σημείο να κοντεύει να εξαφανιστεί
Άρα καλύτερα ψυχρού λευκού από θερμό. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
Diskus fan
18-03-14, 23:22
Βγάλε κάνα ψάρι... "δυσκολεύονται" τα φυτά!!!!! :D
Βγάλε κάνα ψάρι... "δυσκολεύονται" τα φυτά!!!!! :D
:D:D
Πρέπει να μπω στο ενυδρείο με αυτό μάλλον
http://www.e-shop.gr/images/TLS/BIG/TLS.020361.jpg
Μην τους ακούς, και τα φυτά είναι ζωή! :D
Τάκη είναι καιρός για μεγαλύτερο ενυδρείο, δεν νομίζεις;
Τάκη είναι καιρός για μεγαλύτερο ενυδρείο, δεν νομίζεις;
Σταμάτη ετοιμάζω μεγαλύτερο αλλά για τα χρυσόψαρα, προηγούνται αυτά
Σταμάτη ετοιμάζω μεγαλύτερο αλλά για τα χρυσόψαρα, προηγούνται αυτά
Το ξέρω φίλε μου. Το είπα για να σε βάλω στην πρίζα !!!! :D:D:D
Το ξέρω φίλε μου. Το είπα για να σε βάλω στην πρίζα !!!! :D:D:D
Εχουν μπεί τα σχέδια πάντως, με κόντρα πλακέ θαλάσσης 120 μ Χ 50 υ Χ 55 π και αυτόματο σύστημα αναπλήρωσης και αλλαγής νερού. Πρέπει να γίνει επειγόντως γιατί τα χρυσόψαρα έχουν γίνει σαν τσιπούρες και αλλάζω κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα 30-40 λίτρα νερό
Μπραβο βρε Τακη καλλιτεχνη,
πολυ ομορφο ενυδρειο,σαν ζωγραφια...
τυφλα να εχει ο πικασο.....:smt023
Και ένα update, έγιναν κάποιες ανακατατάξεις στα φυτά, εφυγαν οι βαλισνέριες και μπήκαν στο χρυσοψαράδικο, κλάδεψα και 2 ανουμπιες και μπήκαν και αυτές εκει, μπήκαν και τα υγιή φυτά και όλες οι γαρίδες απο τα γαριδάδικο, έγινε και ενας καλός καθαρισμός από άλγες , σκούπα βυθού και έτοιμο, το είχα παρατήσει κανα 2 μήνες τώρα
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10509503_10203653510891647_250706401760935585_n.jp g?oh=4f0e802ba80a34b8e701b9b53f08eab8&oe=5479E353
Τελικά οι γαρίδες χάνανε στο γαριδάδικο με τη ποταμίσια άμμο, τώρα στην άσπρη φαίνονται πολύ καλύτερα, κοκκίνισε ο τόπος, τώρα τις χαίρομαι καλύτερα
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/p180x540/1240036_10203660096016271_344955153473304500_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/p180x540/10625144_10203660101776415_3397061580583875261_n.j pg
Πολυ ομορφο,να το χαιρεσαι.
Πολυ ομορφο,να το χαιρεσαι.
Ευχαριστώ Σταύρο :)
ομορφες!
μπερδεψε το αιμα και με καμια απο του Σπυρου π.χ ,να ανεβουν grade!
ομορφες!
μπερδεψε το αιμα και με καμια απο του Σπυρου π.χ ,να ανεβουν grade!
Είναι τόσες πολλές που θα πέσουν τα grade και από αυτές που θα βάλω :p
σωστο κι αυτο :p
μπορεις να ανταλαξεις με καποιον ομως μια 10αδα , για αλλαγη αιματος..
Το εκανα οταν ειχα, κι εβλεπα οτι ζωντανευε το χρωμα τους.
Είναι να μη πέσει φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου :p
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88456&stc=1&d=1510344489
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88457&stc=1&d=1510344489
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88458&stc=1&d=1510344489
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=88459&stc=1&d=1510344489
Diskus fan
15-09-14, 14:38
Κλάδεψε το λίγο βρε αγόρι μου... τα κόλλησες στο τζάμι τα κακόμοιρα!!!!! :D
:smt023
Κλάδεψε το λίγο βρε αγόρι μου... τα κόλλησες στο τζάμι τα κακόμοιρα!!!!! :D
:smt023
Κλαδεμένο είναι βρε Νίκο, μεγαλώνουν γρήγορα τα φυτά μου, δεν τα προλαβαίνω, θα πρέπει να πετάξω τα μισά. Και όταν τα κλαδεύω, τα τσακίζω
Diskus fan
15-09-14, 21:51
Κλάδεψε τα και φέρτα στην συνάντηση του καφέ, να τα δώσεις. :D
Αίντε που έχεις κολλήσει στην ταράτσα... και ΔΕΝ συμμετέχεις.- :smt110
Κλάδεψε τα και φέρτα στην συνάντηση του καφέ, να τα δώσεις. :D
Αίντε που έχεις κολλήσει στην ταράτσα... και ΔΕΝ συμμετέχεις.- :smt110
Ε με τέτοια ταράτσα να μη κολλήσω ; :D:D:D
Πώπω ένα μποστάνι !! Ζούγκλα Τάκη, ζούγκλα !! :mrgreen::mrgreen:
Μεγαλώνουν τα φυτά μου, δεν έχω παράπονο, να μεγάλωνε μαζί τους και το ενυδρείο :rolleyes:
Μεγαλώνουν τα φυτά μου, δεν έχω παράπονο, να μεγάλωνε μαζί τους και το ενυδρείο :rolleyes:
Καλά θα ήταν αλλά στο τέλος θα μέναμε στο ολυμπιακό στάδιο. :smt119
Diskus fan
16-09-14, 15:17
Φαντάζεσαι να του πεταχτεί μέσα από τα φυτά... κάνας Τριανταφυλλόπουλος; :D
Φτου φτου μακρυά, από εμάς
Diskus fan
16-09-14, 16:18
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
:D
χα χα χα πολύ καλό!!! :smt044:smt044:smt044
Ενα μικρό update με μικροαλλαγές στα φυτά
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/s720x720/1260891_10204298706341130_1958638448014006679_n.jp g?oh=d778e58bf38cc75baa7e0b90319365ea&oe=54EB2C1C
και λεπτομέρειες
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/s720x720/10355014_10204298710461233_4418550607092841044_n.j pg?oh=a8904e0d481bf112ca740baf8991334d&oe=551A6847
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/s720x720/10380762_10204298713541310_4093581601649648694_n.j pg?oh=4adc7c737042f332fe1d7b076111597e&oe=54E6E1EC&__gda__=1427990450_bd0edaf5a4f74705aad095a0c196c4a 7
https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/10689927_10204298709621212_8829441592887362181_n.j pg?oh=78c659868294bdd348503dc43116f94f&oe=54E41AC7
Κωστας Malawi
11-11-14, 22:16
πανεμορφο ειναι Τακη!!
πιο πολλα ειναι τα φυτα παρα το νερο:p ζουγκλα:):)
Πολύ ωραιο+-8
Το φυτό κάτω στης γωνιές ποιο ειναι;
πανεμορφο ειναι Τακη!!
πιο πολλα ειναι τα φυτα παρα το νερο:razz: ζουγκλα:smile::smile:
Πολύ ωραιο+-8
Ευχαριστώ παιδιά
Το φυτό κάτω στης γωνιές ποιο ειναι;
Κρυπτοκορίνες είναι, όταν τις έβαλα ήταν 2 φυλαράκια με μια ριζουλα σε άθλια κατάσταση, η αριστερή δε, έγινε τεράστια γιατί πάνω της πέφτει η εξοδος του φίλτρου που είναι και CO2 reactor ταυτόχρονα, το CO2 της έδωσε μεγάλη ανάπτυξη. Παρατηρησέ την σε προηγούμενη φωτό στις 15/9 να δεις πόσο έχει μεγαλώσει, και εννοείται πως είναι φυτό αργής ανάπτυξης
Diskus fan
12-11-14, 00:42
Άνοιξε χώρο για να κολυμπάνε τα ψάρια... λέμεεεεεεεεεε!!!!! :smt080
Η ανουμπια άνθισε πάλι, και αυτη τη φορα το άνθος βγηκε έξω από το νερό :)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-09012015344_zps406f1272.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-09012015345_zpsd4530377.jpg
Κι άλλο λουλούδι, πηρε φόρα η ανουμπια :)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-21012015348_zps19ce1b63.jpg
Themis_aqua
27-01-15, 18:22
Καταπληκτικό ενυδρείο!!!Μπράβο.:smt041 Άραγε πόσα χρόνια χρειάζομαι να φτάσω σ αυτό το επίπεδο...:smt009
Καταπληκτικό ενυδρείο!!!Μπράβο.:smt041 Άραγε πόσα χρόνια χρειάζομαι να φτάσω σ αυτό το επίπεδο...:smt009
Ευχαριστώ.
Μη το λες , με λίγη προσπάθεια μπορεις και σε λίγους μήνες ή το πολύ σε 1 χρόνο.
Απλά λίγο διάβασμα και προσεκτικές κινήσεις και όλα γίνονται :)
Themis_aqua
27-01-15, 19:20
Ευχαριστώ.
Μη το λες , με λίγη προσπάθεια μπορεις και σε λίγους μήνες ή το πολύ σε 1 χρόνο.
Απλά λίγο διάβασμα και προσεκτικές κινήσεις και όλα γίνονται :)
παροχή CO2 με μπουκάλα;
παροχή CO2 με μπουκάλα;
Ε ναι, χωρίς μπουκάλα δεν θα ήταν έτσι, έδωσε άλλη δύναμη στα φυτά
Και ένα update
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-21062015695_zpsed5aqebr.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-21062015694_zpsuucptjxs.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-21062015693_zpso3dqpfoo.jpg
Μέσα σε μια εβδομάδα τα φυτά έκλεισαν το ενυδρείο
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26062015697_zpsjizmkzrd.jpg
Για αυτό πήρα το ψαλίδι και ....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26062015698_zpsmf6qh0ud.jpg
Themis_aqua
27-06-15, 09:46
Φοβερο φοβερο:)Κι απο αλγες τιποτα απ οσο διακρινω!!Το φυτο δεξια δεξια προς τη μεση ποιο ειναι?
πολυ ομορφο Τακη :smt023
Φοβερο φοβερο:smile:
+-3+-3
Κι απο αλγες τιποτα απ οσο διακρινω!!
Αμελητέα άλγη έχει
!Το φυτο δεξια δεξια προς τη μεση ποιο ειναι?
Αν λες για το κόκκινο είναι Ludwigia repens
Themis_aqua
27-06-15, 11:27
+-3+-3
Αμελητέα άλγη έχει
Αν λες για το κόκκινο είναι Ludwigia repens
Ναι την Ludwigia την ξεχωρισα, το αλλο πιο δεξια εκει που πεφτει πολυ φως λεω..polysperma ή Heteranthera zosterifolia?
Πιο δεξιά είναι ντοματιά και γωνία star grass (Heteranthera zosterifolia) και αριστερά
στη γωνία στο βάθος Hygrophila corymbosa 'Angustifolia'
Themis_aqua
27-06-15, 12:12
Θα μπορουσες να μας πεις ρουτινες που ακολουθεις στην παρουσα φαση;:)Εννοω λιπασματα εβδομαδιαιως ,αλλαγες νερου, cο2 κτλ..
Κάθε Παρασκευή αλλαγή 75-80 λίτρα νερό, προετοιμασμένο 24 ώρες με τύρφη , ζεόλιθο και άνθρακα. Η αλλαγή είναι γενναία γιατί δεν έχει διαφορά το να αλλάζω 50 ή 80 λίτρα νερό, αφαιρώ από το ενυδρείο γύρω στα 50 λίτρα νερό , και το υπόλοιπο προσθέτω από τη μία πλευρά και αφαιρώ από την άλλη ενω οι αντλίες είναι κλειστές, όλο αυτό κρατάει γύρω στη 1 ώρα. Κάθε Σάββατο βάζω 1/3 ml flourish , 1/3 ml σίδηρο , 1/2 ml φώσφορο , 1 ml κάλιο & 1 ml trace. Εχω μπουκάλα CO2 που ανοίγει μαζί με τα φωτα με 1 φυσαλίδα/δευτερόλεπτο
Themis_aqua
28-06-15, 15:30
Κάθε Παρασκευή αλλαγή 75-80 λίτρα νερό, προετοιμασμένο 24 ώρες με τύρφη , ζεόλιθο και άνθρακα. Η αλλαγή είναι γενναία γιατί δεν έχει διαφορά το να αλλάζω 50 ή 80 λίτρα νερό, αφαιρώ από το ενυδρείο γύρω στα 50 λίτρα νερό , και το υπόλοιπο προσθέτω από τη μία πλευρά και αφαιρώ από την άλλη ενω οι αντλίες είναι κλειστές, όλο αυτό κρατάει γύρω στη 1 ώρα. Κάθε Σάββατο βάζω 1/3 ml flourish , 1/3 ml σίδηρο , 1/2 ml φώσφορο , 1 ml κάλιο & 1 ml trace. Εχω μπουκάλα CO2 που ανοίγει μαζί με τα φωτα με 1 φυσαλίδα/δευτερόλεπτο
Δηλαδη μονο Σάββατο ρίχνεις λιπασματα;Μου φαινεται λιγο..:confused:
Και μαλακωνεις το νερο λογω ψαριων σωστα; Ευχαριστουμε για την αναφορα!!
Σήμερα στις 2 το μεσημέρι
Εξωτερική θερμοκρασία 36,4, εσωτερική 32,1
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-19072015724_zpst5z95s7u.jpg
Θερμοκρασία ενυδρείου 26,9 με τον STC ρυθμισμένο στους 26,7, άνετα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-19072015726_zpsu7mjanar.jpg
Πάμε και ένα update για αυτο το ενυδρείο
Εγινε μια μικρή αναμόρφωση των φυτών
Να ευχαριστήσω και τον Νίκο για τα όμορφα φυτάκια που μου έδωσε :)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26092015771_zpsh0xis5nb.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26092015772_zpssr9y36b1.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26092015770_zpsrbywxdk3.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-26092015773_zpspetannls.jpg
kunBsQZaeN0
Φανταστικό !!!!!!!!!! :smt041:smt041:smt041
Πολύ όμορφο , αχ να δώ εγώ πότε θα αξιωθώ :rolleyes:
πολυ ωραια τακη :smile:
Φανταστικό !!!!!!!!!! :smt041:smt041:smt041
Πολύ όμορφο , αχ να δώ εγώ πότε θα αξιωθώ :rolleyes:
Να το χαιρεσαι Τακη!
+-3+-3+-3
Ζούγκλα!! Πολύ όμορφο Τάκη!
alexis cosmo
27-09-15, 00:01
Τι έχεις κάνει ρε Τάκη θα μας τρελάνεις? ??
δεν έρχεσαι κάνα μήνα θεσσαλονικη να σε φιλοξενισω να κάνουμε και το δικό μου τούμπανο και μετά ξανά πας Αθήνα χαχαχαχαχα
απλά ζούγκλα τέλειο μπράβο. ....:smt041:smt041:smt041
Ζούγκλα!! Πολύ όμορφο Τάκη!
Τι έχεις κάνει ρε Τάκη θα μας τρελάνεις? ??
δεν έρχεσαι κάνα μήνα θεσσαλονικη να σε φιλοξενισω να κάνουμε και το δικό μου τούμπανο και μετά ξανά πας Αθήνα χαχαχαχαχα
απλά ζούγκλα τέλειο μπράβο. ....:smt041:smt041:smt041
:D:D:D:D
+-3+-3
Πολύ όμορφο Τάκη. Μπράβο σου.
Πολύ όμορφο Τάκη. Μπράβο σου.
+-3+-3
Οκτώβριος 2012
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-facebook-4482969165658-705173_4533317944346_2121255548_o.jpg
3 χρόνια μετά
Οκτώβριος 2015
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-30102015793_zpszxn3pbos.jpg
Κωστας Malawi
30-10-15, 22:55
οκτωβριος 2012.βλεπουμε ενα ενυδρειο με ψαρια!
οκτωβριος 2015.βλεπουμε ενα ενυδρειο με φυτα!!
:D:D:D
οκτωβριος 2012.βλεπουμε ενα ενυδρειο με ψαρια!
οκτωβριος 2015.βλεπουμε ενα ενυδρειο με φυτα!!
:D:D:D
:D:D:D:D:D:D
Κωστας Malawi
30-10-15, 23:02
επισης αν βαλεις ενα τραπεζακι στη μεση του ενυδρειου θα ειναι μικρογραφια της ταρατσας σου:smt041
επισης αν βαλεις ενα τραπεζακι στη μεση του ενυδρειου θα ειναι μικρογραφια της ταρατσας σου:smt041
:D:D:D:D:D:D:D
Δεν έχεις το θεό σου βρε Κώστα
Κωστας Malawi
30-10-15, 23:08
δε φταιω βρε Τακη..απλα θαυμαζω το κουραγιο σου που τα συντηρεις ολα τοσο ωραια!!τι να κανουμε,σου αρεσει η πρασιναδα..εμενα το σπιτι μου και το ενυδρειο ειναι σαν κυκλαδονησι..πουθενα πρασινο:p
Είναι αλήθεια πως μου αρέσει η πρασινάδα , φαίνεται άλλωστε :)
peristerigeo
31-10-15, 00:50
Ωραιο :smt038:smt038
Απόψε πριν την εβδομαδιαία αλλαγή
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-27112015811_zpsw32bym3e.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-27112015812_zpsynpw4wki.jpg
Και μετά την αλλαγή και ένα καλό κλάδεμα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-27112015813_zpsebo3ngaw.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-27112015814_zpsgpgrl8qq.jpg
και μια όλο το ενυδρείο
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-27112015815_zps0peukebn.jpg
Δυστυχώς χάνουν οι φωτογραφίες γιατί είναι από κινητό , και ο φωτισμός δεν είναι έτσι εκτυφλωτικός.
Τα led τελικά κάνουν πολύ καλή δουλειά, τουλάχιστον εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος παρόλο τις ιδιαιτερότητας που έχει το ενυδρείο (πολύ στενό, μόνο 32 εκατοστά)
Μπράβο! Πολύ όμορφο!!! :cool:
Η αριστερη γωνια ειναι λιγο αδεια και χτυπαει στο ματι..Μηπως να εβαζες κανεναν εχινοδορο;:D:D:D
Προσωπικα μ' αρεσει παρα πολυ τοσο πυκνα φυτεμενο και εχεις κρυψει απολυτα το "μειονεκτημα" του πλατους.
Μπράβο! Πολύ όμορφο!!! :cool:
Προσωπικα μ' αρεσει παρα πολυ τοσο πυκνα φυτεμενο και εχεις κρυψει απολυτα το "μειονεκτημα" του πλατους.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif
Η αριστερη γωνια ειναι λιγο αδεια και χτυπαει στο ματι..Μηπως να εβαζες κανεναν εχινοδορο;:D:D:D
Και όμως υπάρχει ένας μεγάλος αλλά επειδη τα άλλα φούντωσαν σταμάτησε να αναπτυσεται, σε κανα μήνα να δεις πόσο θα γίνει , θα πέσει πάλι ψαλίδι :D:D:D
Themis_aqua
28-11-15, 16:46
Με το κλαδεμα εγινε ακομη πιο ομορφο, κι ακομη πιστευω θα μπορουσες να το αραιωσεις απο την δεξια μερια:pΑυτο που βλεπω αριστερα ειναι εσωτερικος diy reactor ή κανω λαθος;Ωπ καπου πηρε το ματι μου ενα χελωνακι:)
Οντως θελει και άλλο κλάδεμα, αλλά το κρατάω το χέρι μου :)
Που το ειδες βρε το χελωνάκι ; :p
O DIY reactor ειναι αυτός http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=75459 :)
Μια που Χειμώνιασε και δεν κάθομαι πλέον στη ταράτσα είπα να συμμαζέψω και αυτό λίγο,
και για αυτό κλάδεψα λίγο
http://i1288.photobucket.com/albums/b494/takis62/28112015817_zpsvojrfigk.jpg
http://i1288.photobucket.com/albums/b494/takis62/28112015816_zpslizqfo4b.jpg
και ξανακλάδεψα
http://i1288.photobucket.com/albums/b494/takis62/10122015843_zpsnf6i9fig.jpg
και πάλι ξανακλάδεψα
http://i1288.photobucket.com/albums/b494/takis62/12122015846_zpshrztafba.jpg
αλλά και πάλι φορτωμένο ειναι :confused:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-12122015850_zps2jwhcxhk.jpg
HmkRgTZy3oY
χάχα χάχα Τάκη αυτό δεν είναι φυτεμένο, μποστάνακι είναι ;)
Themis_aqua
13-12-15, 01:23
Τακη τι να πω απιστευτο:o:oΜετα απο τοσο κλαδεμα και παλι ποσο φορτωμενο φαινεται:)
ριξε τωρα και κανα κλαδεμα
ριξε τωρα και κανα κλαδεμα
Που να κλαδεύω τώρα :p:p
Diskus fan
14-12-15, 09:57
Θα χρειαστώ... φυτά.- :cool:
Θα χρειαστώ... φυτά.- :cool:
Θα μπεις και στα φυτεμένα τώρα ; :D:D:D:D:D:D:D
Και ένα update μετά από ένα κλαδεματάκι
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-19022016900_zpslafteuiw.jpg
ΟΟΟΟΟΟ :D φτου φτου , μαϊ ντίαρ ;) Κλάδεψες ??? χιχιχιχιχι πάλι φούλ με φαίνεται :D:D Μπράβο μπράβο :D
Ωραιος !
Κανε και λιγο χωρο για τα ψαρια:D
Τακη , απο πισω εχει κενο χωρο , να περνανε τα ψαρια η βρισκουν το πισω τζαμι τα φυτα;
Γιατι δειχνει να εχει χωρο απο πισω
ΟΟΟΟΟΟ :D φτου φτου , μαϊ ντίαρ ;) Κλάδεψες ??? χιχιχιχιχι πάλι φούλ με φαίνεται :D:D Μπράβο μπράβο :D
Κλάδεψα μόνο δεξιά και αριστερά, είχαν βγει τα φυτά έξω απο το νερό και είχαν κλείσει τελείως το χώρο, στη μέση είναι οι ανουμπιες και το java fern , αυτά δεν τα πείραξα, αργότερα
Ωραιος !
Κανε και λιγο χωρο για τα ψαρια:D
Τακη , απο πισω εχει κενο χωρο , να περνανε τα ψαρια η βρισκουν το πισω τζαμι τα φυτα;
Γιατι δειχνει να εχει χωρο απο πισω
Δεν έχει χώρο πίσω Γιάννη, τα φυτά τα έχω ακουμπήσει στο τζάμι, από μπροστά περνάνε. Δυστυχώς αυτό το ενυδρείο είναι μόνο 32 εκατοστά πλάτος και δεν έχω επιλογές. Έλεγα να βγάλω τις ανουμπιες και το java fern αλλά δεν έχω που αλλού να τα βάλω, έλεγα να τα βάλω στα χρυσόψαρα αλλά θα τα χαλάσει η άλγη, και έχουν μεγαλώσει πολύ και δεν θέλω να τα χάσω
αυτό είναι μετα το κλαδεμα?? Δηλαδη πριν?? :D:D:D
πολύ ωραιο...αλλα βγαλε κι αλλα ...κανε μερικους ευτυχισμένους στην πιτα που θα ερθεις... :D:D
Ωραίο Τάκη αλλά θα γινότανε καλύτερο με λίγο κλάδεμα ξερίζωμα ακόμα ;)
Εγώ θα έβγαζα τα γύρω γύρω φυτά να είναι τελείως καθαρό, και θα κραταγα μόνο το μεσαίο όγκο θα του εβαζα και ένα ξύλο να εξέχει, τα κόκκινα θα τα εβαζα κι αυτά κεντρικά και ψηλά και θα γινότανε κούκλα. Κάπως έτσι http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/21f48a816a16769adc36f45ff66ad803.jpg
αυτό είναι μετα το κλαδεμα?? Δηλαδη πριν?? :D:D:D
πολύ ωραιο...αλλα βγαλε κι αλλα ...κανε μερικους ευτυχισμένους στην πιτα που θα ερθεις... :D:D
Πάνο τα μεσαία πριν 2 μήνες τα κλάδεψα www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74154&page=7/#195 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74154&page=7/#195)
είναι ανουμπια που δεν έχει κορμούς ακόμα αλλά μόνο φύλλα, java fern που έχει μεγάλα φύλλα σαν μαρουλόφυλλα, που τη τελευταία φορά τη τσάκισα, και μία τεράστια κρυπτοκορίνα που και αυτή την τσάκισα και γέμισα το ενυδρείο του φίλου μου του οδοντογιατρού. Αυτή τη φορά κατέβασα τα πλαϊνά φυτά γιατί στα χαμηλά είχαν χάσει τα φύλλα τους από τη σκιά που δημιουργήθηκε. Στο επόμενο κλάδεμα στα συννεφάκια θα πέσει πολύ μοίρασμα :)
Ωραίο Τάκη αλλά θα γινότανε καλύτερο με λίγο κλάδεμα ξερίζωμα ακόμα ;)
Εγώ θα έβγαζα τα γύρω γύρω φυτά να είναι τελείως καθαρό, και θα κραταγα μόνο το μεσαίο όγκο θα του εβαζα και ένα ξύλο να εξέχει, τα κόκκινα θα τα εβαζα κι αυτά κεντρικά και ψηλά και θα γινότανε κούκλα.
Είναι στενό βρε Γιάννη, μόνο 32 εκατοστά, και αν βγάλω τα πλαϊνά δεν θα μείνει τίποτα, μόνο πολύ εύκολα φυτά αργής ανάπτυξης (ανουμπια, java fern, κρυπτοκορίνα)
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
20-02-16, 14:04
Τάκη επί τη ευκαιρία τη java fern που μου έδωσες, μπορώ να κόψω τα φύλα της ψηλά να τα κοντύνω γιατί έχουν μεγαλώσει και κάνουν σκιές; Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση;
Τάκη επί τη ευκαιρία τη java fern που μου έδωσες, μπορώ να κόψω τα φύλα της ψηλά να τα κοντύνω γιατί έχουν μεγαλώσει και κάνουν σκιές; Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση;
Στο σημείο που θα τα κόψεις θα ξεραθεί και θα φαίνεται σαν χαλασμένο.
Ειναι καλύτερα να μειώσεις μερικά φύλλα από τη βάση
Εχουν αναβολικά αυτά τα java fern και κάνουν φύλλα σαν μαρουλόφυλλα :D:D
αλλά για να μεγαλώνουν έτσι τους δίνεις και εσύ αυτό που πρέπει και αυτό που θέλουν ;)
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
20-02-16, 14:44
To φύλλο που θα κοπεί ξαναμεγαλώνει ή μένει έτσι να φαίνεται σαπισμένο;
Δεν έχω προσέξει αν μεγαλώνουν, αλλά αυτό το καφέ ξεραμένο στο κόψιμο φαίνεται
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
20-02-16, 15:11
Η αλήθεια είναι ότι έχω μερικά τέτοια γιατί είχα κόψει αφού έφτασαν επιφάνεια και μου έκοβαν κυκλοφορία, τι να τα κάνω τώρα αυτά; Να τα βρώ και να τα κόψω ή να τα βγάλω εντελώς απ τη βάση τους; Αντε να βάλω χέρι εκεί μέσα που έχουν μπει στη ρίζα κι είναι απ την πίσω πλευρά του ενυδρείου!
Να ευχαριστήσω το Νίκο τον Τσεκουράτο για τους 8 ροδόστομους που μου έφερε
μετά από 1,5 ώρα προσαρμογή τα έβαλα μέσα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-02032016911_zpsrjtf2qmu.jpg
Να τα χαίρεσαι Τάκη μου :D:D
Να σου ζησουν!
Ποσα εγιναν τωρα;
Να τα χαίρεσαι Τάκη μου :D:D
Να σου ζησουν!
Ποσα εγιναν τωρα;
Ευχαριστώ παιδιά :)
Δεν ξέρω Γιάννη, πρέπει να είναι καμια 30αρια, στα 3 χρόνια που τα έχω έχουν αποδημήσει κάποια, και ροδόστομους δεν έχω αγοράσει ποτέ από πετ-σοπ, όλα από άλλους συνχομπιστες, και κάποια τα έχουν τα χρονάκια τους
Ω.. Μπολικα.. Ωραια!:smt023
Χθες μαζί με την αλλαγή έπεσε και ένα καλό κλάδεμα,
Καθάρισα μπροστά και έτσι τώρα τα ψάρια κινούνται πολύ πιο άνετα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-05032016926_zpshohri127.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-05032016925_zps00hdsede.jpg
alexis cosmo
05-03-16, 21:49
ζούγκλα είναι Τάκη μπράβο πολύ όμορφο και το κρατάς καλά κλαδεμενο
ζούγκλα είναι Τάκη μπράβο πολύ όμορφο και το κρατάς καλά κλαδεμενο
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif
Ε δεν είναι και πολύ κλαδεμένο :)
alexis cosmo
05-03-16, 22:00
εννοώ το ίδιο σχήμα περίπου έχει πάντα. :D
εννοώ το ίδιο σχήμα περίπου έχει πάντα. :D
Ειμαι σταθερός στα γούστα :)
και ένα βίντεο
jgCncmGKHYc
Άξιζε το κόπο το κλάδεμα μπροστά , έχουν πολύ καλύτερη άνεση τα ψάρια και καλύτερη κίνηση.
Δείτε πόσο έχει μεγαλώσει το ένα Buenos Aires :)
alexis cosmo
05-03-16, 23:04
πάλι BORKED μου βγάζει ρε Τάκη
μπαίνω από ταμπλετ
πάλι BORKED μου βγάζει ρε Τάκη
μπαίνω από ταμπλετ
Για δες εδώ https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jgCncmGKHYc
Ωραια ψαρια!
Κανε βρε λιγο χωρο ,τα στριμωξαν τα φυτα!:D:D
alexis cosmo
06-03-16, 00:24
τωρα φαινεται
Με προτερεοτητα περνούσαν? χααχαχαχαχ
αυτό είναι φουλ φυτεμένο. ;)
Ωραιο κοπαδιασμα μ'αρεσουν πολυ οι ροοδοστομοι!
Πολύ όμορφο :D:D όπως πάντα ;)
ChocolatePuma
06-03-16, 13:40
Ωραίος!!!!!!!!:smt041
klipitiklopos
06-03-16, 19:35
Ομορφο ενυδρειο Τακη, ειδικα μετα απο το κλαδεμα που εχει χωρο να κολυμπανε τα ψαρια.;)
Ομορφο ενυδρειο Τακη, ειδικα μετα απο το κλαδεμα που εχει χωρο να κολυμπανε τα ψαρια.;)
Ευχαριστώ Σάββα :)
Πολύ όμορφο, καταπράσινο!
Ζούγκλα είναι και μετά το κλάδεμα ωραίος:smt041:smt041:smt041
Diskus fan
09-03-16, 15:34
Να ευχαριστήσω το Νίκο τον Τσεκουράτο για τους 8 ροδόστομους που μου έφερε
μετά από 1,5 ώρα προσαρμογή τα έβαλα μέσα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-02032016911_zpsrjtf2qmu.jpg
Εγώ σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που θα τους προσέχεις... και για τα φυτά Τάκη.
Βγάλε φυτά να έχουν χώρο (στο λένε κι άλλοι)... ΔΕΝ βλέπεις ότι μόνο το ένα Bouenos aires κατάφερε να γίνει 12 εκ. ; :D
Βγάλε φυτά να έχουν χώρο (στο λένε κι άλλοι)...
Πόσα ακόμα βρε Νίκο, τα ξύλα έμειναν
ΔΕΝ βλέπεις ότι μόνο το ένα Bouenos aires κατάφερε να γίνει 12 εκ. ; :D
Αυτό το έχω πάνω από 3 χρόνια, το άλλο 2,5 και τα άλλα 3 ουτε 1 χρόνο, και το μεγάλο κοντεύει να γίνει σαν τα χρυσόψαρα :D
Τα έπαιρνα με δόσεις , και μαζί με το 1ο είχα άλλο ένα αλλά πήδηξε και το είχα βρει στο πάτωμα, και πήρα το 2ο και πέρσι τα άλλα 3
Diskus fan
09-03-16, 19:04
Φταίει και το συντακτικό μου... εννοούσα... ΔΕΝ βλέπεις που το Bouenos aires έχει φτάσει ΜΟΝΟ τα 12 εκ. ; :D
:smt043
Φταίει και το συντακτικό μου... εννοούσα... ΔΕΝ βλέπεις που το Bouenos aires έχει φτάσει ΜΟΝΟ τα 12 εκ. ; :D
:smt043
A μόνο !!
Παρατήρηση :
Εδώ και μερικούς μήνες μαζεύω κόκκινα ramshorn από το ενυδρείο με τα συννεφάκια (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=81896) για να εξαφανίσω και αυτή τη πολύ λίγη άλγη που υπάρχει κατά καιρούς, αλλά δυστυχώς παρατηρώ πως το κέλυφος των σαλιγκαριών ασπρίζει, γίνεται σαγρέ σαν σκοροφαγωμένο και στο τέλος τα σαλιγκάρια καταλήγουν άδεια μισοδιαλυμένα κελύφη. Μάλλον ο συνδυασμός όξινου περιβάλλοντος, χαμηλού KH & GH και η ύπαρξη πάρα πολλών melaonides έχει σαν αποτέλεσμα τα ramshorn να μη μπορούν να χτίσουν ή να διατηρήσουν το κέλυφός τους και να χάνονται. Για τον ίδιο λόγο έχασα και σχεδόν τα helena που είχα σε αυτό το ενυδρείο, από τα 15 που είχα βάλει βρήκα μόνο 2 και αυτά σε κακά χάλια, είχαν χάσει σχεδόν όλο τους το κέλυφος, βέβαια αυτό δεν με χάλασε γιατί ήθελα να τα βγάλω για να βάλω ramshorn, αλλά μάλλον ούτε και αυτά θα μπορούν να διατηρηθούν σε αυτό το ενυδρείο :(
Τα melanoides όμως ζουν και βασιλεύουν
Τακη τι Gh εχεις στο νερο?
Το εχω παρατηρησει στο sullawesi ενυδρειο με gh 6.
Στο ενυδρειο εχει παραμετρους .
Gh 6-7
Kh 5-6
Ph 8
Τελικα τι σκληροτητες θελουν αυτα?
Τα helena , melanoides, και physa ειναι μια χαρα.
Εχω
ΚΗ=4
GH=5
PH 6,5-6,7
Τα melanoides δεν παίρνουν χαμπάρι, τα helena πάνε
Τη Παρασκευή να θυμηθώ να μετρήσω GH & KH πριν την αλλαγή αν πέφτουν πιο χαμηλά, είχα μετρήσει πριν χρόνια και ήταν πιο χαμηλά, αλλά τότε δεν δούλευα τύρφη με βαρέλι και ούτε θυμάμαι τιμές
Με helena δεν ειχα προβλημα σε μαλακο νερο.. Το αντιθετο θα ελεγα.
βεβαια η gh δεν πηγε κατω απο 6-7.
Τα ramshorns δεν την πολυπαλευουν ,ειδικα αν ειναι πολλα και υπαρχουν και αλλα σαλιγκαρια στο ενυδρειο.. Σε νερο βρυσης gh 13-14 , δεν ειχα ποτε προβλημα..
Προσθηκη ασβεστιου θα βοηθησει , καθως και αραιωση του πληθυσμου.
Αυτα εχω παρατηρησει εγω.
Γιάννη δεν μπορώ να ανεβάσω σκληρότητες σε αυτό το ενυδρείο, έχω ψάρια μαλακού νερού , και έτσι μάλλον θα τροφοδοτώ απο τα συννεφάκια που εκει υπάρχουν ίσως και χιλιάδες ;)
Themis_aqua
14-03-16, 09:15
Τακη οταν μου στειλες ramshorn στον πρωτο 1,5 μηνα δεν ειδα κανενα απολυτως προβλημα με τα κελυφη τους.Εβγαλα τα helena που ειχα βεβαια, αλλα σταδιακα αρχισε να ανακαμπτει και ο πλυθησμος των melanoides.Τωρα εδω και αρκετο καιρο παρολο που υπαρχουν παρα πολλα μικρα ramshorn μεσα παρατηρω αυτο που λες κι εσυ πιο πανω,αρα παιζει ρολο σαφως κι ο πλυθησμος των melanoides, γιατι με παραμετρους kh 8, gh 11, ph 7 που εχω,δεν νομιζω το προβλημα να ειναι οι σκληροτητες...Αρα..:rolleyes:
Μαλλον θα ξεκινησω να απομακρυνω ξανα τα melanoides οπου τα βλεπω,κι οχι οτι κι αυτο ειναι ευκολο..Η προσθηκη ασβεστιου ισως ειναι μια λυση ή κοκαλακι απο σουπια μερες που ναι κιολας..:D:D
Θέμη με τις τιμές σκληρότητας που έχεις και θες για τα ψάρια σου είναι μια χαρά κανα κόκαλο σουπιάς ή ακόμα και καμιά ασβεστολιθική πέτρα, για μένα δυστυχώς δεν κάνει :(
Παρεμπιπτόντως τα melanoides δεν παίρνουν χαμπάρι από τίποτα :) Αλλά δεν τα βγάζω με τίποτα. Είναι το καμάρι μου πως όποιος βλέπει το ενυδρείο μου , ο βυθός λάμπει, στη κυριολεξία, και έχω να κάνω σκούπα πάνω από 2 χρόνια
Εδω από θερμοκρασίες καλά πάμε :)
Αριστερά θερμοκρασία χώρου, δεξιά θερμοκρασία ενυδρείου
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-180620161143_zps1v0gkqei.jpg
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.