PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενόχληση από θόρυβο φίλτρου…


akisk
10-02-05, 15:22
Ελπίζω να μην γελάσετε :lol: (και πολύ) για την ερώτηση αυτή, απλά δεν θα ήθελα να ταλαιπωρήσω κανένα ψαράκι από άγνοια.
Στο πρώτο μου ενυδρείο (που κοντεύει να στρώσει επιτέλους) σκέφτομαι να βάλω έναν μονομάχο.
Το ενυδρείο είναι περίπου 10-12lt καθαρά νερό και έχω ένα κρεμαστό εξωτερικό φίλτρο. Τώρα επειδή έχω διαβάσει για την ανατομία τους ότι υπάρχει ένα εσωτερικό όργανο που δουλεύει ως ενισχυτής ήχων και επειδή το φίλτρο παράγει ένα συνεχές βουητό (το οποίο είναι αρκετά αισθητό αν ακουμπήσεις το αυτί σου στο ενυδρείο), γνωρίζει κανείς πόσο ενοχλητικό θα είναι για τον μονομάχο; :?: :!: :!:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

Maverick
10-02-05, 15:47
Και εγώ έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και τα πιο αθόρυβα συστήματα, ακούγονται αρκετά δυνατά μέσα στο ενυδρείο (φίλτρο, αεραντλία). Έτσι κι αλλιώς ο ήχος ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα στο νερό, αφού είναι πυκνότερο μέσο από τον αέρα. Παρολαυτά, τα ψάρια δε δείχνουν να ενοχλούνται ιδιέταιρα, ίσως επειδή το έχουν συνηθίσει... Τώρα βέβαια δεν ξέρω πόσο δυνατά ακούγεται το φίλτρο σου... Τα όργανα που είναι ευαίσθητα στους ήχους στα ψάρια είναι οι ωτόλιθοι (ασβεστοποιημένες δομές που βρίσκονται στο κεφάλι του ψαριού - σχηματίζουν το σύστημα του έσω αυτιού), η πλευρική γραμμή και συνήθως η νυκτική κύστη (σε πολλά ψάρια συνδέεται με το έσω αυτί με μία σειρά μικρών οσταρίων). Δεν έχω διαβάσει κάτι που να υποστηρίζει ότι και ο λαβίρυνθος (φαντάζομαι πως αυτό το όργανο εννοείς :roll: ) συμβάλλει στην αντίληψη ήχων στους μονομάχους. Αν ξέρει κάποιος άλλος, ας μας πει... (Sorry για το πολύ "επιστημονικό" ύφος αλλά δεν ήξερα σε τι ακριβώς αναφερόσουν και γιαυτό τα είπα όλα... :) )

Πάντως δε νομίζω να έχει κάποιο πρόβλημα.

akisk
10-02-05, 16:01
Maverick ευχαριστώ για την γρήγορη απάντησή σου και πραγματικά αυτό εννοώ.
Το παρακάτω το μεταφέρω (κλεψιcopy) από το site του tsami:

"Μια άλλη ιδιαιτερότητα των λαβυρινθόψαρων είναι η θέση των εσωτερικών οργάνων μέσα στο σώμα τους. Αυτά ευρίσκονται στο μπροστά μέρος του σώματος τους και το υπόλοιπο μέρος καταλαμβάνεται από τον νηκτική κύστη. Με αυτό το όργανο είναι σε θέση να ρυθμίζουν το βάθος στο οποίο βρίσκονται χωρίς άλλες κινήσεις. Επιπλέον τους δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τον παραμικρό κραδασμό του νερού και μαζί με τον λαβύρινθο λειτουργούν σα ενισχυτής και των παραμικρών ήχων, πράγμα που χρειάζονται όταν ευρίσκονται σε θολά νερά για να αντιλαμβάνονται εγκαίρως τους φυσικούς εχθρούς τους. "

Αλλού δεν έχω δει κάποια αναφορά για αυτό και έλεγα μήπως οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι είχαν παρατηρήσει κάτι. Σκεφτείτε ότι θα ακούει για όλη του την (πολύχρονη ελπίζω) ζωή αυτό το βουητό (εντάξει δεν χαλάει τον κόσμο αλλά είναι αισθητό).

Maverick
10-02-05, 16:35
Πολύ ενδιαφέρον... δεν το ήξερα... Anyway ας μας πει κανένας παλαιότερος για τον θόρυβο. 8)

Takis
10-02-05, 19:54
Διαπιστωμένο είναι ότι οι απότομοι θόρυβοι είναι αυτοί που τους κάνουν την ψυχολογία χάλια.
Ένας μόνιμος αλλά όχι έντονος θόρυβος δεν είναι τραγικό γιατί τον συνηθίζουν με τον καιρό. Τελείως αθόρυβο εσωτερικό φίλτρο είναι λίγο δύσκολο να βρούμε.

ASCCO1
12-02-05, 23:59
Απο την εμπειρια μου θα ελεγα οτι ο θορυβος που υποτηθεται οτι κανει το φιλτρο δεν τους ενοχλει καθολου, αλλα δεν νομιζω να ειναι τοσο μεγαλος.........