Επιστροφή στο Forum : Ούπα-Ελαφρόπετρα-Αφρολεξ...
Καλησπέρα στη παρέα!Έχω μια ερώτηση όπως καταλάβατε και έχει να κάνει με υλικά φίλτρου-sub.
Μπορώ να γεμίσω 90λίτρα sub με ούπα,ελαφρόπετρα και αφρολεξ????Το έχει δοκιμάσει κανένας ή έχει χρησιμοποιήσει κανένας σας κάποιο από αυτά τα υλικά???...:confused::confused::confused::confused ::confused:
Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο άλλο οικονομικό υλικό μιας και το sipforax δεν με συμφέρει....
μπορεις να βαλεις και λιγο αφρο πολυουρεθανης ωστε να <<κτησεις>> την αποικια βακτηριδιων σου:D:D:D:D:D:D:D
πλακιτσα μπορεις να βαλεις ελαφροπετρα σκετη που ειναι παμφθηνη....
leandros69
26-08-13, 13:49
εγω σε 10 λιτρα σαμπ εχω βαλει 5 λιτρα ελαφροπετρα μονο και 1 χρονο τωρα δεν εχω προβλημα.
μπορεις να βαλεις και λιγο αφρο πολυουρεθανης ωστε να <<κτησεις>> την αποικια βακτηριδιων σου:D:D:D:D:D:D:D
πλακιτσα μπορεις να βαλεις ελαφροπετρα σκετη που ειναι παμφθηνη....
αχαχαχα:smt005:smt005
Maxmike κάπου είχα διαβάσει για ούπα για αυτό το ανέφερα μπας και έχει δοκιμάσει κανένας...Ελαφρόπετρα λοιπόν...Ωραία θα ψάξω σε οικοδομικά υλικά να βρω.
Για αφρολεξ ή κάποιο άλλο υλικό γνωρίζεις????
εκτός από αυτά που αναφέρεις μπορείς να βάλεις και τα κοινά καλαμάκια του καφέ!!!!βέβαια αυτά όλα που λες(εκτος ελαφρόπετρα)τα βάζεις σε κάλτσα!!!!!
Υ.Γ.η ελαφρόπετρα θέλει πάρα πολύ καλό πλύσιμο και το χρόνο της για να δείξει τη δουλειά της!!!!!!
klipitiklopos
26-08-13, 13:54
Εγω εχω χρησιμοποιησει και ψηφιδες λαβας, που επισης ειναι φτηνη, σε εξωτερικο φιλτρο, χωρις προβλημα.
Εγω βαζω ελαφρόπετρα, περλιτη που είναι αδρανές και έχει την ίδια τιμή με την ελαφρόπετρα και κάνα σφουγγάρι. Από πλαστικά έχω δει ουπα, φελλούς από σαμπάνια. καλαμάκια κομμένα και ότι άλλο χωρεί ο νους σου. Αυτά βέβαια πριν καμπόσες δεκαετίες.
leandros69
26-08-13, 13:55
απλα στην εισοδο του σαμπ βαλε ενυδρειακη βατα η πολυεστερικο βαμβακι,για μηχανικη φιλτρανση.και οπως ειπε ο φιλος ,πολυ καλο πλυσιμο την ελαφροπετρα...
Ωραία λοιπόν έχω αρκετές επιλογές απ ότι φαίνεται και μάλλον θα μπει λίγο απ όλα.....Η ελαφρόπετρα έχει ποιότητες ή διαφορετικούς τύπους που μπορεί να επηρεάσει ph????
Πολυ καλα υλικα και οικονομομικα τα ουπατ για μηχανικο υλικο (ή πλαστικα καπακια σαμπανιας) και η ελαφροπτερα 6-12mm (κορυφαιο) για βιολογικο.
Ενδιαμεσα βαλε μπλε σφουγγαρι.
Θα χρειαστει και ενα σφουγγαρι σφικτα πανω απο την ελαφροπετρα για να μην επιπλεει.
Στο τελος της ροης του νερου, αν βλεπεις αιωρουμενα στο ενυδρειο, μπορεις να βαλεις και filterwool.
(απο την ελαφροπετρα κραταμε μονο τα ασπρα χαλικακια και την πλενουμε πολυ καλα)
ΥΓ βρισκεις και sera siporax με 5 ευρω το λιτρο, αν θελεις κι απο αυτο, καποια ποσοτητα για βιολογικο
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τη βοήθεια...:)
εγω παρολο που ειμαι κατα αυτων του ειδους τον υλικων την καλυτερη τιμη σε ελαφροπετρα την εχω δει στο πρακτικερ απο κει και περα την δεκατιεα του 80 βαζανε απο μαλλινες καλτσες μεχρι οτι φαναστεις αλλα η αποψη μου ειναι oti 5.75ε/λτ το σιποραξ δεν ειναι τοσο τραγικη τιμη και μαλιστα απο γνωστο ελληνικο μαγαζι.ριξε μια ματια και εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=69975
Με 5ευρω το λιτρο ειναι αρκετα τα λεφτα αν θες να γεμισεις 70-80 λιτρα υλικα!Εγω απο την ελαφροπετρα ειμαι παντος πολυ ευχαριστημενος και για 240 λιτρα βιολογικο υλικο εδωσα κοντα στα30 ευρω!!
βασικα αν πιστεψουμε τη seachem η ελαφροπετρα ειναι καλυτερο βιολογικο απο το siporax.
Το δευτερο εχει βεβαια το πλεονεκτημα οτι δεν τριβεται, αλλα σε ποσους αιωνες να λυωσουν 25 λιτρα που εχω στο sump ?
Με 5ευρω το λιτρο ειναι αρκετα τα λεφτα αν θες να γεμισεις 70-80 λιτρα υλικα!Εγω απο την ελαφροπετρα ειμαι παντος πολυ ευχαριστημενος και για 240 λιτρα βιολογικο υλικο εδωσα κοντα στα30 ευρω!!
Θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε stivv27.
Άποψή μου είναι πως σαν τα φυσικά υλικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο....
Ασε που είναι και πιο οικονομικά!
δεν χρειαζετε να βαλεις τα ιδια κιλα ελαφροπετρα με σιποραξ μιας και το καθενα εχει διαφορετικο βαθμο αποικησεις απο κει και περα ειναι στην κριση του καθενος πρωσοπικα δεν ειδα ποτε ενυδρειο απαιτησεων με τετοια υλικα παρα μονο οταν μιλαμε για σαμπ το τονου ή τον 500λτ που εκει λογω κοστος πας σε τετοιες λυσεις αλλα υπαρχουν και αλλοι παραγοντες που επ[ιρεαζουν την επιλογη και την ποσοτητα του υλικου.και κακα τα ψεμματα επιστημονες εχουν αποδειξη την διαφορα στο μικροσκοπιο οσο αφορα την σιχεμ το οτι εχει σφετεριστει την εαλαφροπετρα και την μοσχοπουλαει δεν σημαινει οτι ειναι και τοπ....παντα η αποψη μου φυσηκα.
δεν χρειαζετε να βαλεις τα ιδια κιλα ελαφροπετρα με σιποραξ μιας και το καθενα εχει διαφορετικο βαθμο αποικησεις
Ναι.
Θα βαλει τη μιση ποσοτητα ελαφροπετρα :cool:
και κακα τα ψεμματα επιστημονες εχουν αποδειξη την διαφορα στο μικροσκοπιο
βρε maxmike ονοματα εχουν η ειναι απλα "οι επιστημονες" ?
η φραση "οι επιστημονες εχουν αποδειξει..." μοστραρει σε ολα τα περιοδικα αστρολογειας οποτε ειναι φραση ανευ κυρους και αξιας.
Οταν θελουμε να προβαλουμε ενα επιχηρρημα με βαση την επιστημη λεμε: ο ταδε φυσικος (βιολογος, μαθηματικος, ....υδραυλικος... οτι ειναι τεσπα) διατυπωσε την ταδε θεωρια του που παρουσιαστηκε στο Scientific American (η καποιο αλλο εγκυρο επιστημονικο περιοδικο) και βαζουμε και κανα λινκ απο καποια εγγυρη σελιδα
διαφορετικα...
...οι επιστημονες εχουν αποδειξει την επιδραση του αναδρομου πλουτωνα στη γευση της μακαροναδας
http://forum.acvarist.ro/showthread.php?58274-Vand-Seachem-Matrix
http://forum.vitawater.ru/blog/nikita/09-september-2010
δυστηχως καπου ειχα κρατησει ενα αρχειο pdf με μια μελετη που ειχε ονοματα και συγκρηνε καποια υλικα αλλα δηστηχως δεν το βρισκω θα το ψαξω ομως και εαν το βρω θα το ποσταρω....ξερεις εαν επιδραει θετικα στην μακαροναδα????
φυσηκα τωρα μπορει καποιος να πει ειναι μονο φωτογραφιες οκ πασο.....μπορει καποιος που δεν ειχε τι να κανει να εφτιαξε στο photoshop της παραπανω εικονες εαν λενε αυτες ψεμματα λεω και εγω.
και πως βγαινει το συμπερασμα απο αυτες τις φωτο οτι το siporax ειναι ανωτερο του matrix?
Μαλλον η επιβεβαιωση του αντιθετου ειναι:roll:
Για να μη το κουραζουμε το πραγμα.
Οταν μια εταιρεια βγαζει ενα "μανιφεστο" και μια επιστημονικη μελετη οτι "το υλικο μου εχει ταδε χιλιομετρα επιφανεια και ειναι 4 φορες πιο δυνατο απο το ταδε ανταγωνιστικο υλικο και 10 φορες πιο δυνατο απο το αλλο ταδε ανταγωνιστικο υλικο" (με ονοματα ολα αυτα) τοτε αποκλειεται να λεει μπαρουφες γιατι πολυ ευκολα οι εταιρειες με τα ανταγωνιστικο υλικα, της κανουν μια μηνυσαρα (με τις σωστες επιστημονικες μελετες αυτη τη φορα ως επιχειρηματα) και την κλεινουν.
Η seachem εχει βγαλει λοιπον το εξης μανιφεστο στη σελιδα της (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html).
BET surface area measurements indicate that Matrix™ contains nearly 10 times the specific surface area (http://en.wikipedia.org/wiki/Specific_surface_area) of Substrat Pro, and more than 20 times the specific surface area of MicroMec. Practically all the specific surface area of both Substrat Pro and MicroMec are in the range of pore diameters to be biologically useful, while some of the surface area of Matrix is in pores that are reserved for physical and chemical processes, not biological processes. Estimates from two different pore geometries indicate that Matrix contains between 4 to 4.5 times the biologically active surface area of Substrat Pro, and between 8 to 9 times the biologically active surface area of MicroMec.
For a more in depth report on this study, click here (http://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf).
κι εδω το pdf με την επιστημονικη μελετη και με ονοματα των επιστημονων που εκαναν τη μελετη.
http://www.seachem.com/support/SpecificSurface.pdf
George L. Batten Jr, Ph. D
Gmerice K. Lafayette, M.P.H
Συμπερασμα: Η ελαφροπετρα ειναι 4 φορες πιο δυνατη απο το substrat pro, οπως και απο το siporax που ειναι παρομοιας δυναμικης.
Άλλη εναλλακτική φθηνή και με το τσουβάλι είναι λαβα την πήρα από γεωπονικό επίσης και άργιλο από τον ανθοπώλη της γειτονιάς μου και τον άργιλο τον έχω σε γαρίδες
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τη βοήθεια.
Ελαφρόπετρα θα βάλω κατα πάσα πιθανότητα με μπλε σφουγγάρι και ενυδρειακό υαλοβάμβακα.
Εγω θα εβαζα ποικιλια.
Πχ το σιποραξ μπορει να μην εχει τοση επιφανεια αλλα διευκολυνει την ροη λογω σχηματος.
Πριν απο ολα (συμφωνα με τη ροη του νερου) θα εβαζα καποιο μηχανικο υλικο οπως τα ουπατ (αν μιλαμε για diy φαση) ή κατι σαν το eheim ehfimech (λειο μηχανικο μαλαρονι) για να κανει την πρωτη διασπαση των σκουπιδιων πριν παει στο χοντροτρυπο ή μετριο σφουγγαρι (10 ή 20 ppi) για να κρατησει τα πιο ψιλα, μετα siporax (πορωδες βιολογικο μακαρονι - με τη μεγαλη ροη) και μετα ελαφροπετρα (με την μεγαλη βιολογικη δυναμη αλλα και που βουλωνει πιο ευκολα και κοβει και τη ροη) και τελος (αν βλεπω αιωρουμενα στο νερο) θα εβαζα και λιγο filterwool.
Γεια σου ρε Σπύρο!!!πραγματικα βοηθάς παρά πολυ!!!
Αν και κάποτε τωρα που είδα τα μνήματα σου πάνω απο 13000 κάποιος είπε...
Εσυ γράφεις απλα για να ανεβαζεις αυτον τον αριθμό....χαχαχ:D:D:D και το θυμήθηκα...
παίζει ρε παιδιά η ελαφρόπετρα να αφήνει silicates στο θαλασσινό νερό ;;
παίζει ρε παιδιά η ελαφρόπετρα να αφήνει silicates στο θαλασσινό νερό ;;
Βαζεις βιολογικο υλικο (που παραγει νιτρικα) σε θαλασσινο?
Με προετοιμασια (ξεδιαλεγμα και καλο και επισταμενο πλυσιμο οπως κανει και η seachem) το υλικο δεν δημιουργει κανενα προβλημα στο γλυκο νερο.
ρε Σπυρο φαγωθηκες με αυτο το ξεδιαλεγμα, δηλαδη τι προβλημα παιζει αν δε γινει? (εχμμμμ.... που δεν εχει γινει δηλαδη:) )
απ οτι καταλαβα απλα θα εχεις μεσα και πετρες που δεν κανουν τοσο ικανη συγκρατηση βιολογιας... ε και?
κανονισε τι θα πεις, να με βαζεις να ξεστηνω το sump βραδιατικα για να κανω ξεδιαλεγμα
Η χυμα ελαφροπετρα που πουλαει το πρακτικερ, δεν ειναι ολα τα πετραδακια 100% ελαφροπετρα, Ως εξορυγμενο (απο το νησι Γυαλι (http://www.youtube.com/watch?v=VgstF5Q2aXM)) ηφαιστιακο υλικο, εχει και αλλες προσμιξεις ορυκτων (μικρες, γιαυτο και θεωρειται ΑΑΑ ποιοτητας το συγκεκριμενο και εξαγεται σε ολον τον κοσμο, οπως και στην ....Αμερικη, οπου επεξεργαζεται, συσκευαζεται περναει τελωνειο και ξαναερχεται σε μπουκαλακι ;)).
Η προετοιμασια ειναι:
Αφαίρεση των κόκκων που περιέχουν μαύρους υελώδεις κρυστάλλους. (δλδ πεταμε τα μαύρα και γκρίζα πετραδακια και οτιδήποτε είναι λευκό το χρησιμοποιούμε).
Μετα, 24 ώρες σε νερο να μουλιάσει καλά και μετά πολύ καλό και επισταμένο πλύσιμο (με τρίψιμο των κόκκων) πολλές φορές.
Αυτη ειναι και η δουλεια που πληρωνουμε για το εξαγω-εισαγωμενο.
Το οποιο μετα την επεξεργασια του, δινεται ως υλικο, ελευθερο απο βαρεα μεταλλα και πυριτικα (silicates).
Τα μαυρα και γκρι ειναι για πεταμα
http://www.greekdiscus.com/test2000/attachment.php?attachmentid=14797&d=1346152792
Υλικο που κραταμε
http://www.greekdiscus.com/test2000/attachment.php?attachmentid=14794&d=1346152701
εμενα εχει ελαχιστα λιγο γκρι, κανενα μαυρο και 90% λευκα... οτι και να ναι ασβεστολιθικο στανταρ δεν ειναι (δεν τσιμπαει ΚΗ) οποτε αστο να υπαρχει... θα δωσε στα τοσα χιλιομετρα αποικησης και μερικα εκατοστα ακομα :D
-------------------------
α ωπα... btw δεν αγορασα τη χυμα αλλα αυτη στα τσουβαλακια
Αυτη στα τσουβαλακια μωρε εννοω "χυμα" (και οχι συσκευασμενη με "μαρκα" απ'εξω)
Αυτη στα τσουβαλακια μωρε εννοω "χυμα" (και οχι συσκευασμενη με "μαρκα" απ'εξω)
Σε ποιά καταστήματα θα το βρούμε αυτό; Καμιά πηγή στην Θεσ-νίκη;
υ.γ. πολύ καλό αυτό το θέμα παιδιά :smt023
καλά... και οι φώτο με το τσουβαλάτο υλικό πριν και μετά... Σπύρο φίλε +-3+-3+-3
Θα την βρειτε στο Πρακτικερ στα ειδη κηπου που εχει στα βοτσαλα!Το πουλαν για αποστραγγιστικο για γλαστρες!Εχει σακουλες των 5 και 20 κιλων!Τα 20 κιλα βγαινουν στα 3 ευρω!Εμενα με 12 20λιτρα που πηρα εβγαλα πολυ λιγες μαυρες πετρες το πολυ 10-15 λιτρα!Αλλα οπως ειπε και ο Σπυρος ποιο πριν θελει παρα πολυ καλο καθαρισμα!Ακομη και απο παρα πολυ καθαρισμα τις πρωτες 1-2 μερες βγαζει μια θολουρα στο νερο!με ενα γυαλοβαμβακα στο τελος ομως το ξεπερναμε και αυτο!
Παντος πρεπει να χει πολυ μεγαλη αποικιακη ικανοτητα γιατι με 2-3 χουφτες μπολι και με καλο πλυσιμο μεσα στο νεο υλικο με νερο ενυδρειου εχεις αμεσα αποτελεσματα και γρηγορη εξαπλωση των βακτηριων!
Βαζεις βιολογικο υλικο (που παραγει νιτρικα) σε θαλασσινο?
Με προετοιμασια (ξεδιαλεγμα και καλο και επισταμενο πλυσιμο οπως κανει και η seachem) το υλικο δεν δημιουργει κανενα προβλημα στο γλυκο νερο.
αυτά που ανεβάζουν τα νιτρικά είναι αυτά που μαζεύουν βρώμα και μειώνεται η ροή ανάμεσα τους (σφουγγάρια και ενυδρειακά βαμβάκια ) και ένα σύστημα με πολύ βράχο αλλά πυκνό και λίγη κυκλοφορία θα έχει θέμα με νιτρικά , μερικοί στήνουν θαλασσινά μόνο με εξωτερικά φίλτρα ...ρωτάω γιατί στην ανάλυση φαίνεται ότι αποτελείτε κυρίως από πυρίτιο , να αντιδράει άραγε με το αλατόνερο ;;γιατί αν αφήνει πυριτικά είναι τροφή για διάφορες άλγες
παιδιά παρόλο νέος και άπειρος στο hobby έβαλα και εγώ ελαφρόπετρα (από εδώ το έμαθα) και εδώ και ένα χρόνο που τρέχουν και τα 3 ενυδρεία με πολύ μεγάλη ιχθυοφόρτιση (λόγω απειρίας ) δεν είχα κανένα πρόβλημα. Εγώ μάλιστα παρόλο που διάβασα πως θέλει προσοχή στο βράσιμο, αφού την έπλυνα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ (μιλάμε για τρελή σκόνη) την έβρασα στη χύτρα για 10-15 λεπτά και μου έβγαλε πάρα πολύ λίγη ασπρίλα που σε μισή ώρα είχε καθαρίσει . Αυτό που παρατήρησα είναι πως θα πρέπει να μπει σε σακουλάκια και όχι μόνο γιατί είναι πιο βολικά στο πλύσιμο (έφτιαξα σακουλάκια από τούλι μπομπονιέρας) αλλά γιατί στην αρχή την έβαλα χύμα μέσα στο φίλτρο, μετά από καθάρισμα (είδα πως κάθε 3-4 μήνες θέλουν ένα καθάρισμα) το ένα ενυδρείο μου τσίμπαγε αμμωνία για 1 εβδομάδα και το άλλο για 1 ημέρα, ενώ με το τούλι τα έχω καθαρίσει 2 φόρες και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Και μάλιστα για τον καθαρισμό πιο πολύ χρειάζεται για το τούλι παρά για την ελαφρόπετρα, αυτό πιάνει πιο πολύ βρωμιές και μειώνεται η κυκλοφορία του νερού παρά η ελαφρόπετρα. Μιλάμε πάντα πως ο καθαρισμός γίνεται με νερό από το ενυδρείο και ένα απλό ξέβγαλμα. Το θεωρώ αυτονόητο πως αν προσπαθήσει κάποιος να τα κάνει να λάμπουν θα χάσει και όλα τα βακτήρια και άντε πάλι από την αρχή στρώσιμο.
Αυτα που περιγραφεις ισχυουν για ολα τα πορωδη βιολογικα υλικα.
Θελουν ολα ξεπλυμα πριν μπουν στο φιλτρο (αλλα πολυ αλλα λιγο)
Θα βουλωσουν αν μεινουν καιρο χωρις συντηρηση.
Καθε 4-6 μηνες, ακομα κι αν δεν βουλωσουν, θελουν ενα καθρισμα σε νερο απο το ενυδρειο (αποφυγη παραγωγης νιτρικων).
Ενα μερος τους θελει βρασιμο (και οχι πεταμα και αγορα καινουριου αν ειναι ακριβο υλικο εμποριου) καθε χρονο (με εναλλαγη μερων), για ξεβουλωμα βαθεια των πορων.
Αν μπουν σε δυχτακι θα μειωθει η ροη.
Αν υπαρχουν καλαθακια στο φιλτρο, δεν χρειαζεται δυχτακι.
To τουλι απο μπομπονιερα ειναι πολυ ψιλο για να μην εχεις αυτο το μπουκωμα καθε τοσο μπορεις να βαλεις τα υλικα ειτε σε δυχτακια που ειναι για να μπαινουν στο πλυντηριο ρουχα ειτε σε σιτα απο αυτες που κανουν τις ανθοδεσμες!Και τα 2 εχουν αρκετα μεγαλες τρυπες ωστε να μην βουλωνουν και αρκετα μικρες ωστε να μην φευγει το υλικο σου.
konstantinos-z
03-10-13, 20:12
λιγο εκτος...αλλα...
ερωτηση.....
σε πολλα θεματα ..παρουσιασεις ενυδρειων κλπ....οταν καποιος εχει .χμμ πλαστικα διακοσμητικα...πεφτει..κ@^#&ρο γιατι λεει βγαζουν τα πλαστικα "διαφορα " στο νερο..... τα ουπα...που ειναι και το χειροτερης ποιοτητας πλαστικο..... γιατι το προτεινουμε...για μονιμη χρηση στα ενυδρεια μας???:confused::confused:
Δεν εχουν βασικα μπογια (αμφισβητουμενης και αοριστης προελευσης και τοξικοτητας) και δεν λιωνουν :D
(οπως και πολλα αλλα πλαστικα που χρησιμοποιουμε στα ενυδρεια και που ειναι προτιμοτερα απο μεταλλικα)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.