Επιστροφή στο Forum : Υποθετικο σεναριο Rio 180. Τι χρειαζομαι?
Καλησπερα στην παρεα!
Υστερα απο πολλα χρονια που ειχα ξεκινησει να ψαχνομαι για ενυδρειο και αφου δεν προχωρησα τοτε, επανερχομαι εκ νεου, μιας και φιλος κολλητος εχει "μπλεξει" και μου αναζωπυρωσε το ενδιαφερον...
Εχουμε και λεμε, λοιπον, εστω ενα Rio 180αρι, το οποιο θα ηθελα να φιλοξενησει saulosi η labidocromis.
Στον πατο θα χρειαστουμε αμμο, εκτος απο πετρες?
θα βοηθουσε κανενα φυτο?
τα παρελκομενα που ερχονται με το ενυδρειο, επαρκουν?
τι πληθυσμο θα μπορουσε να σηκωσει απ τα συγκεκριμενα, το ενυδρειο?
Ευχαριστω! :smt109
Κλεόβουλος
12-08-13, 09:35
Καλώς τον κι ας άργησε ;)
Αν μπορείς πάνε για το rio240 αλλά και στο 180 ένα χαρέμι (1+4) από τα είδη που αναφέρεις θα βολευτεί.
Θα προτιμούσα saulosi αν καταφέρεις να βρεις καθαρά ψάρια http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=779853#post779853 ;)
Άμμο ψιλή, πέτρες πολλές για κρυψώνες, ανθεκτικά φυτά (ανούμπιες/βαλισνέριες/crinum).
Τα φίλτρα αυτών των ενυδρείων είναι λειτουργικά αν βάλεις σωστά υλικά (το μειονέκτημα τους είναι ότι πιάνουν χώρο) και μ' έναν κυκλοφορητή καλύπτεις και το θέμα κυκλοφορία νερού.
Προσοχή στο ξεκίνημα με το στρώσιμο-ρύθμιση παραμέτρων
και με το καλό!
Καλημερα!
το 180αρι ειναι στο ανω οριο των οικονομικων, θα προτιμουσα να παρω ενα τετοιο και να το αναβαθμισω σιγα σιγα με εξωτερικο φιλτρο, ελεγκτες θερμοκρασιας και DIY ανεμιστηρακια π.χ., παρα να παω σε κατι πιο μεγαλο και να μεινω στο "ως εχει".
Να σου πω την αληθεια, το "αν καταφερεις να βρεις" saulosi, με αποθαρρυνει, λιγο... Υπαρχουν στην αγορα η θα ψαχνω τσαμπα? :???:
Ποια υλικα ειναι τα σωστα για φιλτραρισμα, κατα τη γνωμη σου?
Επισης, θα το εκτιμουσα αν μπορουσες να αναφερεις τις σωστες παραμετρους του νερου, για τα συγκεκριμενα?
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση!
Τριανταφυλλος.
Κλεόβουλος
12-08-13, 10:32
Τριαντάφυλλε υπάρχουν πια αρκετές φθηνότερες εναλλακτικές από Juwel ;)
Ψάξτο λίγο για να έχεις περιθώριο να επενδύσεις κι σ' ένα εξωτερικό φίλτρο.
Όταν λέω σωστά υλικά εννοώ με σωστή διάταξη τα Filter wool-σφουγγάρια-βιολογικό υλικό (κάποιο πορώδες με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια αποίκισης από τα βακτήρια).
Για τα ψάρια της λίμνης αυτής οι αποδεκτοί παράμετροι πάνω κάτω είναι ph 7,5-8,5, kh 10+, gh 10-20 και θερμοκρασία 23-27.
υπαρχουν saulosi κυριως αναμεσα σε χομπιστες αλλα δεν ειναι ολα καθαρα, την πατησα κι εγω παλαιοτερα τα πηρα για f1 αλλα ηταν υβριδια:(
.. καταλαβα!
θα επανελθω, μολις βρω λιγο ακρη με τα ενυδρεια!
ευχαριστω πολυ!
Λοιπον, λογω εγκαταστασης φιλτρου νερου για το ποσιμο, ειχα κανει τις εξης μετρησεις στο νερο της βρυσης μου:
KH 6
GH 9
εστω οτι προχωραω με το συγκεκριμενο ειδος, μπορειτε να με κατευθεινετε στο τι θα πρεπει να κανω στο νερο μου, ωστε να γινει καταλληλο?
Επειδη, φανταζομαι, θα εχουν ειπωθει καμμια χιλιοστη φορες (το λιγοτερο) δεκτο και λινκ!
Ευχαριστω!
θαλασσινη αμμο ασβεστολιθικες πετρες αυξανουν την σκληροτητα δεν ξρω ποσο ακριβως βεβαια αλλα ουτως η αλλως αυτα ειναι τα πρωτα βηματα...
στην συνεχεια λιγο αλατι χονδρο οχι μαγειρικο με ιωδιο βοηθαει, και εννοειται εφοσον δεν ανεβει πολυ με ολα αυτα , τυποποιημενα ενυδρειακα προιοντα...
Κλεόβουλος
17-10-13, 12:33
Τώρα που ξαναείδα το θέμα (τι έγινε προχώρησες?)
διάβασε κι αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=66881&highlight=%E1%EB%DC%F4%E9
εχμ... εχω ενα Ριο180αρι στο σαλονι μου, μαζι με το επιπλο, εχω ταϊστρα και ecco3. Αλλα ειναι .... αδειο!!!
Εχει ερθει η ωρα του, ομως, να ασχοληθω μαζι του!
παρακαλω βοηθεια!!
σαν υποστρωμα, χρειαζεται καποια ειδος αμμου απο κατω, πριν μπουν οι πετρες?
Να τρεχω σε λιμνες, θαλασσες και ποταμια, τωρα που χειμωνιαζει κι ολας, το θεωρω απιθανο, οποτε μαλλον σε οικοδομικα (?) υλικα θα τρεξω..
Κλεοβουλε (μιας και σε βρηκα προχειρο, δηλαδη) μπορεις να μου πεις, τι ακριβως να παω να ζητησω σε αμμο και πετρες?
Θελω να φτιαξω βυθο, να γεμισω νερο και να φτιαξω την βιολογια μου!
Ευχαριστω!
EDIT: οκ, λαθος μου, εχει αναφερθει, θαλασσινη αμμος, ασβεστολιθικες πετρες..!
αν ολα πανε καλα, απο την ερχομενη βδομαδα θα στησω βυθο!
Κλεόβουλος
29-10-13, 12:26
Αφού δεν μπορείς να πας σε μια καθαρή παραλία να μαζέψεις άμμο,
αγόρασε ψιλή μπεζ-λευκή (με τα νερά που έχει η Αθήνα, μικρή σημασία έχει αν είναι ασβεστολιθική ή όχι). Θα χρειαστείς μια ποσότητα για να έχεις βυθό βάθους γύρω στα 5εκ.
Για πέτρες διάλεξε αυτές με τις οποίες μπορείς να φτιάξεις πολλές κρυψώνες για τα ψάρια σου. Οι λεγόμενες moonstone έχουν και μικρές τρύπες για να κρύβονται τα νεογέννητα.
Καλησπερααααα!!
Λοιπον, προχωραμε με ρυθμους υπερηχητικους, λεμε, οχι αστεια!!
Σημερα πηγα και πηρα αμμο με κοκκομετρια 2-3 mm και πηρα 14 κιλα moonstone.
Πεμπτη η καποια στιγμη μεσα στο σ/κ θα τις πλυνω/βρασω και θα αρχισω τον βυθο μου.
Αληθεια, σκεφτομαι να κολλησω τις φεγγαροπετρες με ενυδρειακη σιλικονη στο σημειο που ακουμπαει η μια με την αλλη, μην εχουμε τιποτε δραματα... τι λετε??
Κλεόβουλος
05-11-13, 20:40
Συγκλονιστική ταχύτητα :D....θα δούμε κάνα ψάρι, μέχρι να κόψουμε βασιλόπιτα τι λες?
Αν οι πέτρες κουμπώνουν καλά μεταξύ τους δεν χρειάζεται να τις κολλήσεις.
Μετά θα είναι και δύσκολο να τις αλλάξεις θέση (και ποτέ με τα πρώτα 100 στησίματα δεν θα είσαι ευχαριστημένος :p).
Αν φοβάσαι πολύ κόλλησε τες το πολύ πολύ ανά 2-3.
Βάζεις πρώτα ένα λεπτό φύλλο φελιζόλ dow μπλε, μετά τις πέτρες και μετά την άμμο για να δέσει το σιρόπι, βράζεις σε χαμηλή φωτιά (α όχι αυτό είναι άλλη συνταγή :smt020)........
εχμ... μην με μπερδευεις και ψαρωνω!
λεω να μην βαλω dow, μονο την αμμο και μετα τις πετρες!
χαζη ερωτηση: πρωτα πλυσιμο και μετα βρασιμο ή πρωτα βρασιμο και μετα πλυσιμο?
νομιζω, ναι! μεχρι τη βασιλοπιτα, θα εχει ψαρια (... μαλλον!) χαχαχαχαχα
Κλεόβουλος
05-11-13, 20:48
Μα να σε "ψαρώσω" θέλω αλλά αργείς....
Σε είδα φοβητσιάρη γι αυτό είπα και dow (εγώ δεν βάζω). Η σειρά τοποθέτησης όμως είναι: πρώτα η λιθοδομή και μετά η άμμος για να γεμίσει τα κενά και να σταθεροποιήσει τη βάση του οικοδομήματος.
Τις πέτρες εγώ απλά τις βάζω σε διάλυμα καθαρής χλωρίνης και μετά καλό ξέπλυμα.
οκ, με την σειρα τοποθετησης. απορια: να εχει καθολου νερο μεσα, οταν βαζω τις πετρες η τελειως αδειο?
(παω αργα, γιατι βιαζομαι! χαχαχαχαχαχα)
Κλεόβουλος
05-11-13, 21:08
άδειο
Εγώ βάζω egg crate για ψυχολογικούς λόγους και όχι μόνο
Τον τελευταίο χρόνο ξήλωσα τις πέτρες από 2-3 φορές σε κάθε ενυδρείο.
Κλεόβουλος
05-11-13, 21:19
Τον τελευταίο χρόνο ξήλωσα τις πέτρες από 2-3 φορές σε κάθε ενυδρείο.
Ψυχάρα Ηλία, η μία ήταν για μένα +-3
Μακάρι να ξηλώνεις ενυδρείο για να δίνεις ψάρια σε φίλους (για καλό δηλαδή).
Απλά είμαι και λίγο άγαρμπος και αν πέσει καμμιά πέτρα από 50 πόντους + θα πέσει παντόφλα zw
οι φεγγαροπετρες εχουν μπει σε λεκανη με χλωρινη (σκετη) και περιμενουμε.. μετα εχει πλυσιμο και βουρτσισμα.
Η αμμος, θα βραστει και υστερα θα πλυθει..
νομιζω οτι σ/κ καποια στιγμη, θα εχει στησιμο βυθου! (μου φαινεται σαν ονειρο, χαχαχαχαχαχαχα)
-------------------------
οι φεγγαροπετρες ξεπλυθηκαν με νερο και βουρτσακι..
τις εχω αφησει εξω, γιατι σημερα δεν προβλεπεται να ασχοληθω και με την αμμο για να τις τοποθετησω στο ενυδρειο.. δεν φανταζομαι να υπαρχει κανα θεμα, ετσι?
για να δουμε τι θα δουμε....
πολυ θολουρα, ισως οι πετρες να μην ηταν τοσο καλα πλυμενες απ τη χλωρινη, να βαλω στα φιλτρα και τα καρμπον?
τωρα τα εχω βαλει και δουλευουν χωρις.. (εχει ενα καρμπον το eheim και ενα το εσωτερικο)
μου φαινεται θα χρειαστω κατι να καλυψω την πλατη (και τα καλωδια) και λιγες φεγγαροπετρες ακομη..
πληροφοριακα, ο βυθος πηρε ενα τσουβαλι (25 κιλα) αμμο 2-3 mm κοκκομετρια!
Καλοριζικο!
Για τα καλωδια τα πισω μπορεις να βαλεις ενα μαυρο χαρτονι απο εξω μερια!
Απο στησιμο τωρα ωραια το ξεκινησες αλλα χρειαζεσε τουλαχιστον τις 3πλες πετρες αυτες ειναι παρα πολυ λιγες!
Μηπως ειναι παραπανω κοκομετρια το χαλικι σου?Γιατι ετσι φενετε!
ευχαριστω!
πραγματι, ισως το εως 3 να μην ειναι και τοσο αυστηρο, μπορει να εχει και κανα 4 μεσα, εγω παντως 2-3 ζητησα...
εχω πολυ φυσαλιδα στα τζαμια...
Κλεόβουλος
08-11-13, 08:03
Τριαντάφυλλε ωραίος ο γάτος! :D
Χαλίκι σου δώσανε.
Πέτρες χ5 αυτές που έχεις.
Βάλε τον άνθρακα για 5-6 μέρες και μη σ' ανησυχούν οι φυσαλίδες.
καλημεραααα! ευχαριστω, η γατα ειναι μορφη! :) περναει απο εγκριση τα παντα! :-D
πετρες χ5? σα σεληνιακο τοπιο θα γινει, σε λιγο θα χρειαστει να βγαλω το νερο (ολο), για να βαλω τις πετρες!!
Σε καποια βιντεακια που ειχες ανεβασει με ψαρια απο μαλαουι, ηταν καποια σεταπ που ειχαν λιγες εως ελαχιστες πετρες (οπως εγω).. δεν θα μπορουσα να τη σκαπουλαρω καπως ετσι (εστω με λιγες περισσοτερες)? μ' αρεσει το μινιμαλ λουκ! εξ αλλου, μιλαμε για ενα χαρεμι..??
Κλεόβουλος
08-11-13, 09:49
Τα Mbuna θέλουν πέτρα για να νοιώθουν άνετα.
'Αντε βάλε χ4 (άσε τα βιντεάκια- εδώ μιλάμε για το δικό σου ;))
Θα βάλεις και κάνα φυτάκι και θα γίνει κούκλα.
Πως θα στρώσεις βιολογία?
Εφοσον ειναι ακομη στην αρχη δεν θα ηταν καλυτερο να εβαζε και αμμο αντι για το χαλικι που χει μεσα?
φυτα ειναι το επομενο βημα.. θα βαλω κανα δυο απ τα ευκολα τα οποια εχουν αναφερθει σε αντιστοιχα τοπικα!
θα τη στρωσω με τον κυκλο του αζωτου, μονος μου.. δεν θελω μπολι. εξ αλλου, δεν βιαζομαι και ηδη ειμαι ahead of schedule (ειπα οτι θα εκανα βυθο το σ/κ χαχαχαχαχαχ)
απορια: τα φυτα θελουν στρωμενη βιολογια η μπορω να τα χωσω απο την αρχη (απο τωρα, δηλαδη?)
Κλεόβουλος
08-11-13, 10:19
κάνε αυτό που λέει o Stivv27 (που τον λένε Χρήστο :))
Τα φυτά μετά το στρώσιμο γιατί θα στο καθυστερήσουν (όχι ότι βιάζεσαι κιόλας :D).
αν μεινει το χαλικι ως εχει, θα υπαρχει τοσο θεμα, πια?
στις αφρικάνες αρέσει να τσιμπάνε και να σκάβουν την άμμο και να τη διαμορφώνουν όπως θέλουν. Αν το χαλικάκι είναι αρκετά ψιλό λογικά δε θα έχουν πρόβλημα να σκάψουν.
Αισθητικά ταιριάζει καλύτερα η άμμος και βιοτοπικά
Κλεόβουλος
08-11-13, 10:43
Αυτά τα ψάρια θέλουν άμμο.
Για να την μετακινούν όταν φτιάχνουν την περιοχή ζευγαρώματος, για να καθαρίζουν (?) τα βράγχια τους την καταπίνουν και την περνάνε από 'κει, την βάζουν στο στόμα ψάχνοντας για τροφή κλπ. Με το χαλίκι ίσως και να τραυματιστούν και τελοσπάντων δεν το γουστάρουν γιατί δεν υπάρχει στον βιότοπο τους :smt069
****πιπέρι ο τιγρης, κατασταση... :(
εχουμε κανα τροπο να τριψω το χαλικι σε αμμο, μην παει χαμενο τοσο πλυσιμο και βρασιμο?
Αυτά τα ψάρια θέλουν άμμο.
Για να την μετακινούν όταν φτιάχνουν την περιοχή ζευγαρώματος, για να καθαρίζουν (?) τα βράγχια τους την καταπίνουν και την περνάνε από 'κει, την βάζουν στο στόμα ψάχνοντας για τροφή κλπ. Με το χαλίκι ίσως και να τραυματιστούν και τελοσπάντων δεν το γουστάρουν γιατί δεν υπάρχει στον βιότοπο τους :smt069
το έχω διαβάσει και κάπου αλλού νομίζω.... όντως ισχύει;
οι ταγκανίκες μου πάντως δεν το κάνουν, σκάβουν και το φτύνουν όλο από το στόμα. σε βιντεάκια έχω δει κάποια είδη που ζουν σε αμμουδέρες να το κάνουν, πχ Xenotilapia ornatipinnis.
Κλεόβουλος
08-11-13, 11:16
ναι....βάλτο σε γουδί και σε κάνα χρόνο θα το κάνεις άμμο :smt005
Αφού δεν μας ακούς απ' την αρχή που σου λέμε πάρε άμμο!! :smt104
Κλεόβουλος
08-11-13, 11:21
το έχω διαβάσει και κάπου αλλού νομίζω.... όντως ισχύει;
οι ταγκανίκες μου πάντως δεν το κάνουν, σκάβουν και το φτύνουν όλο από το στόμα. σε βιντεάκια έχω δει κάποια είδη που ζουν σε αμμουδέρες να το κάνουν, πχ Xenotilapia ornatipinnis.
δεν σας προλαβαίνω......:smt026
πιστεύω ότι το κάνουν περισσότερο αναζητώντας τροφή αλλά εικάζεται ότι ίσως έτσι απομακρύνουν ενοχλητικά παράσιτα (όπως όταν τρίβονται καμιά φορά στην άμμο). Και έχεις δίκιο, δεν το κάνουν όλα τα είδη.
δεν αυτοσχεδιασα... αμμο με κοκκομετρια 2-3 ζητησα... :(
η κοκκομετρία της άμμου λογικά πρέπει να είναι κάτω από 0,5-0,3 mm.
2-3 mm δεν είναι άμμος
κι ομως, ακομη και στην αποδειξη που μου εδωσε η περιγραφη αυτου που πηρα ειναι αμμος χαλαζιακη 2-3mm !! :-(
Τελος παντων, θα παω να παρω αμμο ψιλη και βουρ παλι πλυσιμο και βρασιμο!
Καλημεριζω!
καλησπερα!
αντικατασταση χαλικιου με αμμο και προσθηκη μερικων ακομη νταμαριων (εχω και μερικες ακομη, ισως συμπληρωσω στην αριστερη ντανα..
η αμμος περαστηκε με χλωρινη και οσο και αν ξεπλυθηκε εχει κρατησει αρκετη.. πως μπορω να την ξεφορτωθω? (τη χλωρινη...)
καλησπερα!
αντικατασταση χαλικιου με αμμο και προσθηκη μερικων ακομη νταμαριων (εχω και μερικες ακομη, ισως συμπληρωσω στην αριστερη ντανα..
η αμμος περαστηκε με χλωρινη και οσο και αν ξεπλυθηκε εχει κρατησει αρκετη.. πως μπορω να την ξεφορτωθω? (τη χλωρινη...)
Καλό ξέβγαλμα και αντιχλώριο
οσο μπορουσα να την ξεπλυνω, την ξεπλυνα, αλλα κραταει... :-(
απο βδομαδα θα ριξω και αντιχλωριο και θα κανω μια αναταραξη στην αμμο να ξαναβραχει καλα
ο ανθρακας στα φιλτρα, θα εκανε δουλεια? εχω και για το εξωτερικο και για το εσωτερικο, αλλα δεν τα εχω βαλει ακομη!
οσο μπορουσα να την ξεπλυνω, την ξεπλυνα, αλλα κραταει... :-(
απο βδομαδα θα ριξω και αντιχλωριο και θα κανω μια αναταραξη στην αμμο να ξαναβραχει καλα
ο ανθρακας στα φιλτρα, θα εκανε δουλεια? εχω και για το εξωτερικο και για το εσωτερικο, αλλα δεν τα εχω βαλει ακομη!
και ο ανθρακας θα κάνει δουλεια, κρατάει το χλώριο
και ο ανθρακας θα κάνει δουλεια, κρατάει το χλώριο
αστη στον ηλιο
εχμ... την εχω βαλει στο ενυδρειο και το εχω γεμισει.. θα ηθελα να αποφυγω το να το ξανα-αδειασω, να την βγαλω και να την απλωσω στον ηλιο, αν γινεται..
εχμ... την εχω βαλει στο ενυδρειο και το εχω γεμισει.. θα ηθελα να αποφυγω το να το ξανα-αδειασω, να την βγαλω και να την απλωσω στον ηλιο, αν γινεται..
ριξε αντιχλώριο, ανθρακα, και βάλε να δουλευει. και η κίνηση την εξατμίζει, βάλε και θερμαντήρα, οσο πιο μεγάλη θερμοκρασια μπορείς, αστη μερικές μέρες κ αν μπορείς κάνε αλλαγες νερού
ριξε αντιχλώριο, ανθρακα, και βάλε να δουλευει. και η κίνηση την εξατμίζει, βάλε και θερμαντήρα, οσο πιο μεγάλη θερμοκρασια μπορείς, αστη μερικές μέρες κ αν μπορείς κάνε αλλαγες νερού
Πρέπει να είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει ιχνος χλωρίνης
ναι, το καταλαβαινω αυτο... εβαλα τους ανθρακες στα φιλτρα και βλεπουμε.. απο βδομαδα θα παω να παρω και αντιχλωριο.. στην τελικη, θα την απλωσω να στεγνωσει, τι να κανω!!
ωπ! σωστο κι αυτο με τις αλλαγες νερου!
απο βδομαδα κι αυτο, γιατι το λαστιχο μας αφησε.....
προς το παρον, το εχω να δουλευει με τους ανθρακες!
Κλεόβουλος
09-11-13, 19:02
Εντάξει είσαι με τον άνθρακα. Ανέβασε θερμοκρασία και άσε τα φίλτρα να δουλεύουν. Μη κάνεις αλλαγές νερού αφού πας με την αργή μέθοδο στρωσίματος.
Και τώρα υπομονή.....πήρες υγρά τεστ?
ναι, το καταλαβαινω αυτο... εβαλα τους ανθρακες στα φιλτρα και βλεπουμε.. απο βδομαδα θα παω να παρω και αντιχλωριο.. στην τελικη, θα την απλωσω να στεγνωσει, τι να κανω!!
ωπ! σωστο κι αυτο με τις αλλαγες νερου!
απο βδομαδα κι αυτο, γιατι το λαστιχο μας αφησε.....
προς το παρον, το εχω να δουλευει με τους ανθρακες!
Στρώνεις το ενυδρείο τώρα ? δεν καταλαβα, αν το στρώνεις να μη κάνεις αλλαγή νερού, έχει δίκιο ο Κλεοβουλος
το ενυδρειο ειναι στο στησιμο, δεν εχω ξεκινησει ακομη στρωσιμο, οποτε δεν με νοιαζει να κανω αλλαγες... εκανα γενναιες αλλαγες νερου (ειχα κι αλλο λαστιχο) και τωρα γεμιζω να αφησω τα φιλτρα να δουλεψουν.
Ναι, απο τεστ, ειμαι πληρης, υγρα της API (αν θυμαμαι καλα τη μαρκα), για τα παντα!
φαινεται καλυτερα!
απο στησιμο, πως το βλεπετε (μες απ την ομιχλη)?
ΚΑλυτερο απο πριν!Στην δεξια ντανα η μεγαλη πετρα που χεις στην μεση ειναι πολυ επιφωβη κα πεσει και καλυτερα σπαστην σε μικροτερες για να κανεις οσες πιο πολλες τρυπες γινετε!
καλημερα! φαινοταν ετσι, λογω της ομιχλης.. καμμια πετρα δεν ειναι επιφοβη για κατολισθιση, γιατι εχουν στηριχθει καλα στις απο κατω..
νομιζω, φαινεται τωρα καλυτερα που το νερο εχει καθαρισει
Κλεόβουλος
10-11-13, 10:34
Βάλε κι ένα μαύρο χαρτόνι από πίσω και αργότερα μπροστά από το φιλτροκούτι 1-2 crinum.
καλημερα!
Απο φυτα, δηλαδη, αυτα τα 1-2 crinum ή να βαλω και τιποτε αλλο?
Να πω, πως για τον βυθο χρειαστηκε λιγοτερη απο 25 κιλα αμμου (0,4-1mm)
Κλεόβουλος
10-11-13, 11:53
Φυτά, αν δεν είσαι φανατικός "βιοτοπικάριος" :D, εγώ πάντα προτείνω να υπάρχουν (οι λόγοι έχουν αναφερθεί πολλάκις).
Αυτά που υπάρχουν στη λίμνη αναφέρονται εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48448
αλλά στις παραμέτρους μας μπορούμε να βάλουμε Crinum calamistratum ή thaianum, ανούμπιες, βαλισνέριες, κρυπτοκορίνες κ.ά.
Τα κρίνουμ που πρότεινα θα καλύψουν οπτικά το φίλτρο σου.
οκ, κατανοητο, θα το εχω υπ οψιν μου!
απορια, γιατι με προβληματισε ενας φιλαρακος.. υπαρχει περιπτωση με την αμμο που εχω βαλει, να μην εχω καλη κυκλοφορια νερου μεσα της, με πιθανο αποτελεσμα την δημιουργια θηλακων με δηλητηριωδη αερια τα οποια μπορει να ελευθερωθουν με το σκαψιμο και να δημιουργησει προβλημα στους κατοικους του ενυδρειου (οταν με το καλο μπουν)?
Κλεόβουλος
10-11-13, 14:47
Αν και τα ψάρια σου θα φροντίζουν να την ανακατεύουν καλά :D οπότε δεν υπάρχει ζήτημα, με μια σκούπα βυθού μια στο τόσο δεν θα έχεις πρόβλημα.
Καλησπερα!
Καθως εχει παρει το δρομο του, ορισμενες αποριες, πρακτικες κυριως..
να ριξω πρωτα prime να σιγουρευτω οτι απο χλωρινες ειμαστε καθαροι και υστερα να ξεκινησω να του ριχνω μεσα αμμωνια ή να αρχισω το στρωσιμο και οταν στρωσει, μετα την μεγαλη αλλαγη νερου, να ριξω το prime?
Απο τροφη τωρα που ριχνω μια ματια, εχω σταμπαρει την Sera Flora.. Γνωμες?
Καλησπερα!
Καθως εχει παρει το δρομο του, ορισμενες αποριες, πρακτικες κυριως..
να ριξω πρωτα prime να σιγουρευτω οτι απο χλωρινες ειμαστε καθαροι και υστερα να ξεκινησω να του ριχνω μεσα αμμωνια ή να αρχισω το στρωσιμο και οταν στρωσει, μετα την μεγαλη αλλαγη νερου, να ριξω το prime?
Απο τροφη τωρα που ριχνω μια ματια, εχω σταμπαρει την Sera Flora.. Γνωμες?
Prime θα πρέπει να βάζεις σε κάθε αλλαγή και θα βάζεις στο φρέσκο νερό την ανάλογη ποσότητα ή στο ενυδρείο την ανάλογη ποσότητα για όλο το ενυδρείο, θα σου πρότεινα να βάζεις στο φρέσκο, εκτός και να βάζεις νερό από A/O, από Α/Ο δεν θέλει prime. Με το prime εξουδετερώνεις το χλώριο της βρύσης. Από τροφες ανάλογα τα ψάρια σου και να έχεις και ποικιλία
ναι, το γνωριζω για το prime, η ερωτηση ηταν κατα καποιο τροπο συνεχεια του προβληματισμου μου με τυχον υπολειμματα χλωρινης απ το πλυσιμο της αμμου... αν και οσο το σκεφτομαι, μαλλον θα αρχισω το στρωσιμο με αμμωνια και μολις στρωθει, στην μεγαλη αλλαγη (80-90% του νερου), θα ριξω τοτε prime και θα ειμαι ΟΚ θεωρητικα!
ναι, το γνωριζω για το prime, η ερωτηση ηταν κατα καποιο τροπο συνεχεια του προβληματισμου μου με τυχον υπολειμματα χλωρινης απ το πλυσιμο της αμμου... αν και οσο το σκεφτομαι, μαλλον θα αρχισω το στρωσιμο με αμμωνια και μολις στρωθει, στην μεγαλη αλλαγη (80-90% του νερου), θα ριξω τοτε prime και θα ειμαι ΟΚ θεωρητικα!
Αν έχεις χλώριο δεν νομίζω πως θα στρώσει, γιατί το χλώριο θα σκοτώσει τα βακτήρια, επομένως ρίξε και τώρα prime αν νομίζεις πως έχεις χλώριο, αλλά ο άνθρακας η θερμοκρασία και η κίνηση θα το κάνουν να εξατμιστεί, βάλε και prime να είσαι σίγουρος. Η μεγάλη αλλαγή μετά το στρώσιμο θα γίνει ούτως ή άλλως
στα πλαισια της προετοιμασιας για το στρωσιμο, πηγα και πηρα ενα μπουκαλακι αμμωνιας 10% απ το φαρμακειο (ειναι 100cc).. σε 500ml νερο εριξα 4 ml αμμωνια. Μετα απο περιπου 1 ωρα, εκανα μετρηση με τα υγρα της API και βρηκα οτι μου εφτιαξε περιπου 8mg/l
Αυτο σημαινει οτι αν ριξω 4ml αμμωνια σε 1L νερο, θα πρεπει να μου κανει περιπου 4mg/l Σωστα?
Αυτο σημαινει οτι στα 180L, θα πρεπει να ριχνω καθε μερα 720ml αμμωνια??
Η εχω κανει κατι λαθος στους υπολογισμους μου??
στα πλαισια της προετοιμασιας για το στρωσιμο, πηγα και πηρα ενα μπουκαλακι αμμωνιας 10% απ το φαρμακειο (ειναι 100cc).. σε 500ml νερο εριξα 4 ml αμμωνια. Μετα απο περιπου 1 ωρα, εκανα μετρηση με τα υγρα της API και βρηκα οτι μου εφτιαξε περιπου 8mg/l
Αυτο σημαινει οτι αν ριξω 4ml αμμωνια σε 1L νερο, θα πρεπει να μου κανει περιπου 4mg/l Σωστα?
Αυτο σημαινει οτι στα 180L, θα πρεπει να ριχνω καθε μερα 720ml αμμωνια??
Η εχω κανει κατι λαθος στους υπολογισμους μου??
Τόσο πολύ ? Σε 350αρι ρίξαμε 5ml αμμωνία και ο δείκτης του τεστ της api έδειξε 5. Ρίξε 3 ml και μέτρησε μετά από 1 ώρα και μετά βλέπεις και κάνεις. Δεν θέλει κάθε μέρα αμμωνία.
Αν βάλεις μπόλι κάνε μετρήσεις σε 3-4 ημέρες να δεις τι γίνεται και τότε προσθέτεις. Αν δεν βάλεις μπόλι μέτρα καθε εβδομάδα. Με μπόλι μπορεί και σε 1 εβδομάδα να στρώσει. Αν δεν βάλεις ψάρια όμως μέσα θα πρέπει να ριχνεις αμμωνία τακτικα για να διατηρηθεί η βιολογία σου
Μετα απο περιπου 1 ωρα, εκανα μετρηση με τα υγρα της API και βρηκα οτι μου εφτιαξε περιπου 8mg/l
Σου έδειξε 8 γιατι δεν έχει πιο πάνω
Δεν θα βαλω μπολι, θα αρχισω απ την αρχη και θα ακολουθησω την δευτερη μεθοδο (καθε 24 ωρες την ιδια ποσοτητα αμμωνιας) του οδηγου που ειναι στους αρχαριους.
το 350αρι που αναφερεις ειναι 350λ ενυδρειο? τι ποσοστο επι τοις 100 ηταν η αμμωνια που ριξατε? προτεινεις, δηλαδη, αντι να ριχνω σε δοχειο και να μετραω, να ριχνω κατ' ευθειαν στο ενυδρειο και να παιρνω απο εκει μετρηση, ε? και αναλογως να προσθετω (αν χρεαστει). Δεν ειναι ασχημη ιδεα!
Δεν θα βαλω μπολι, θα αρχισω απ την αρχη και θα ακολουθησω την δευτερη μεθοδο (καθε 24 ωρες την ιδια ποσοτητα αμμωνιας) του οδηγου που ειναι στους αρχαριους.
το 350αρι που αναφερεις ειναι 350λ ενυδρειο? τι ποσοστο επι τοις 100 ηταν η αμμωνια που ριξατε? προτεινεις, δηλαδη, αντι να ριχνω σε δοχειο και να μετραω, να ριχνω κατ' ευθειαν στο ενυδρειο και να παιρνω απο εκει μετρηση, ε? και αναλογως να προσθετω (αν χρεαστει). Δεν ειναι ασχημη ιδεα!
Δυστυχώς ο φαρμακοποιός δεν μου είπε το % της αμμωνίας.Είναι φίλος και μου γέμισε ενα μπουκαλακι και μου το έδωσε έτσι και ξεχασα να τον ρωτήσω.
Ναι 350 Λιτρα είναι το ενυδρείο.
Ξεκινας με 2-3 ml μετρας και βλεπεις
Και όχι καθε μέρα, όταν στρώσει και δεν βάλεις ψάρια θα βάζεις καθε μερα, και θα βάζεις τόσο όσο να σου ανεβάζει λίγο γιατί την άλλη μέρα δεν θα υπάρχει καθόλου, μη ρίχνεις με το κιλό μέσα, θα σκοτωσεις τη βιολογία σου τότε
κατανοητο!
αυριο θα εχω στα χερια μου prime. θα ριξω στο ενυδρειο για να ξεφορτωθω οση και αν εχει μεινει καθολου χλωρινη στην αμμο, θα την ανακινησω και λιγο και υστερα αρχιζει το στρωσιμο με την αμμωνια!
θα ποσταρω την προοδο!
ευχαριστω!!
εριξα 2 καπακια seachem prime για να ξεφορτωθω τη χλωρινη.. ανακατεψα και την αμμο και το χερι μου μυριζε χλωρινη.. :-(
ποση ωρα θελει το prime να κανει δουλεια??
μου φαινεται δεν θα το γλυτωσω να την βγαλω την αμμο και να την απλωσω...
εριξα 2 καπακια seachem prime για να ξεφορτωθω τη χλωρινη.. ανακατεψα και την αμμο και το χερι μου μυριζε χλωρινη.. :-(
ποση ωρα θελει το prime να κανει δουλεια??
μου φαινεται δεν θα το γλυτωσω να την βγαλω την αμμο και να την απλωσω...
Μύριζε χλωρίνη ακόμα ? Εγω φίλε μου θα την έβγαζα και την ΕΠΛΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, πες πως είμαι υπερβολικός αλλα δεν μου αρεσει αυτο.
Ειχες βάλει απλή χλωρίνη , τη πράσινη ? ή τη παχυρευστη ή με αρωματικα ?
την απλη, οχι παχυρευστη, οχι αρωματικη... θελω να δω τι και αν θα κανει το prime, αλλιως οπως ειπα κι εγω, θα την βγαλω να την απλωσω να στεγνωσει τελειως για να φυγει η χλωρινη..
τοσο πολύ χλωρίνη έβαλες :confused:
1/20 είναι η αναλογία με νερό για απολύμανση
την απλη, οχι παχυρευστη, οχι αρωματικη... θελω να δω τι και αν θα κανει το prime, αλλιως οπως ειπα κι εγω, θα την βγαλω να την απλωσω να στεγνωσει τελειως για να φυγει η χλωρινη..
Αυτο θα σου πρότεινα, και καλό ξεβγαλμα, μήπως θα πρέπει να αδειασεις και το νερο του ενυδρείου ? αν έχει χλωρίνη θα έχει πάει παντου και θα θέλουν όλα καλο πλύσιμο, μη βρεθείς προ εκπλήξεως αργότερα, ασε δε που δεν θα σου στρώσει με τίποτα
το σφαλμα ηταν πως εβαλα σκετη χλωρινη, δεν την αραιωσα με νερο...
και δεν σου λεω και ποσες φορες πλυθηκε η αμμος, αλλα απ οτι φαινεται κραταει.. :-(
να ξαναρωτησω, υστερα απο ποση ωρα "δρα" το prime? λεω να του δωσω αυτο το περιθωριο, πριν το ξεστησω για δευτερη φορα...
το σφαλμα ηταν πως εβαλα σκετη χλωρινη, δεν την αραιωσα με νερο...
και δεν σου λεω και ποσες φορες πλυθηκε η αμμος, αλλα απ οτι φαινεται κραταει.. :-(
να ξαναρωτησω, υστερα απο ποση ωρα "δρα" το prime? λεω να του δωσω αυτο το περιθωριο, πριν το ξεστησω για δευτερη φορα...
Ωχ, άδειασέτο όλο, σκέτο χλωρίνη ? πολυ καλο ξεβγαλμα και φτου και απο την αρχή, πολλά λίτρα νερο για ξέβγαλμα
Με τόση χλωρίνη δεν θα δράσει ποτε, μη το ρισκάρεις
απορια: αν την παρω την αμμο και την βρασω, θα φυγει η χλωρινη?
απορια: αν την παρω την αμμο και την βρασω, θα φυγει η χλωρινη?
Θα φύγει αρκετή , κάνε ένα καλό ξέβγαλμα και τελευταίο το βράσιμο, με τη ζέστη το χλώριο εξατμίζεται, η χλωρίνη όμως δεν είναι καθαρό χλώριο συνήθως, έχει και άλλα πρόσθετα
επειδη θα αρχισω ξεστησιμο, δε φανταζομαι να υπαρχει κανα θεμα με τις πετρες που θα τις απλωσω στο μπαλκονι, ετσι?
Κλεόβουλος
12-11-13, 18:11
Πες μας τι ποσότητα (χοντρικά) χλωρίνης χρησιμοποίησες?
Την έριξες στον κουβά όπου έπλενες την άμμο?
επειδη θα αρχισω ξεστησιμο, δε φανταζομαι να υπαρχει κανα θεμα με τις πετρες που θα τις απλωσω στο μπαλκονι, ετσι?
Τι θέμα να υπάρχει ? το μπαλκόνι σου να αντέχει και η χλωρίνη να μη σου χαλάσει τα μάρμαρα. Φίλε μου δεν θέλω να σε αποκαρδίσω αλλά εγω θα τα έπλενα όλα, ίσως να είμαι και υπερβολικός αλλα με την ιδεά και μόνο πως κάτι δεν θα πάει καλά θα το ξέστυνα και όλα καλό πλύσιμο, στην αρχή είσαι έτσι και αλλιώς
αδειασμα η αμμος σε λεκανη και ριξιμο χλωρινης ωστε να την καλυψει και πλυσιμο...
γυρω στα 4 λιτρα??
τωρα αδειαζω, θα βγαλω τις πετρες εξω και θα απλωσω την αμμο σε λεκανες να την αφησω να στεγνωσει..
αδειασμα η αμμος σε λεκανη και ριξιμο χλωρινης ωστε να την καλυψει και πλυσιμο...
γυρω στα 4 λιτρα??
τωρα αδειαζω, θα βγαλω τις πετρες εξω και θα απλωσω την αμμο σε λεκανες να την αφησω να στεγνωσει..
Εριξες πολύ χλωρίνη τελικα, μόνο ο ήλιος σε τόση χλωρίνη δεν θα κάνει δουλεια, πολυ και καλο ξεβγαλμα πρωτα, και τις πέτρες και ξεβγαλμα και ολα τα υλικα του φίλτρου και το ενυδρειο
Κλεόβουλος
12-11-13, 18:46
4 λίτρα βρε αθεόφοβε! :)
Λοιπόν....τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά (ξανά βράσιμο, έκθεση στον ήλιο...) αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνεις σίγουρα 4-5 αλλαγές νερού και να βάλεις να δουλεύει μια αεραντλία ή το φίλτρο για 1-2 24ωρα και μετά μια καλή δόση Prime για σιγουριά.
H απλή χλωρίνη είναι διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου και με το αραίωμα με νερό, την ανατάραξη από το φίλτρο ή την αεραντλία, θα μετατραπεί σε αλάτι και νερό/οξυγόνο. ;) Το Prime είναι για έξτρα προστασία.
*προσοχή ποτέ δεν βάζουμε αμμωνία σε διάλυμα που περιέχει χλώριο γιατί θα προκληθούν τοξικά αέρια.
η γυαλα αδειασε για .. (εχω χασει το μετρημα) φορα και εχει μπει η αμμος σε λεκανες να στραγγιξει και μετα θα δω τι θα γινει...
Κλεοβουλε, και τα 2 φιλτρα δουλευαν με ανθρακα απο την κυριακη και παρ ολα αυτα, σημερα που εριξα prime και ανακατεψα την αμμο, το χερι μου μυριζε λες και ειχα βουτηχτει ολοκληρος στη χλωρινη.. δεν εγινε τιποτα, θα την απλωσω να στεγνωσει και υστερα βλεπουμε...
ουτως η αλλως τωρα εχω παρει το κολαι στο στησιμο
απορια: αν στις λεκανες που εχω την αμμο, τις γεμισω με νερο και ριξω prime μεσα?
Κλεόβουλος
12-11-13, 19:01
:smt102 καμιά φορά τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα
αυτο ξαναπες το... στερνη μου δοση, να σε ειχα τωρα, που λεει και ο τζιμακος!
ισως επρεπε να βρασω την αμμο και οχι να την περασω χλωρινη, απλα μου φανηκε ο δευτερος τροπος πιο ευκολος.....
η γυαλα αδειασε για .. (εχω χασει το μετρημα) φορα και εχει μπει η αμμος σε λεκανες να στραγγιξει και μετα θα δω τι θα γινει...
Κλεοβουλε, και τα 2 φιλτρα δουλευαν με ανθρακα απο την κυριακη και παρ ολα αυτα, σημερα που εριξα prime και ανακατεψα την αμμο, το χερι μου μυριζε λες και ειχα βουτηχτει ολοκληρος στη χλωρινη.. δεν εγινε τιποτα, θα την απλωσω να στεγνωσει και υστερα βλεπουμε...
ουτως η αλλως τωρα εχω παρει το κολαι στο στησιμο
απορια: αν στις λεκανες που εχω την αμμο, τις γεμισω με νερο και ριξω prime μεσα?
Φίλε tm μη χαλας το prime για αυτούς τους λόγους, ξεβγαλμα , καλο ξεβγαλμα
ειχα κανει ξεβγαλμα οσο δεν μπορεις να φανταστεις, οταν τα εστησα με την αμμο, εκανα 4-5 αλλαγες που ειπε και ο κλεοβουλος πιο πανω, απ το ενα λαστιχο εριχνα νερο και απ το αλλο το εβγαζα... τελος παντων, τωρα η γυαλα ειναι αδεια, η αμμος σε 2 λεκανες και θα το παω απ την αρχη παλι, ηρεμα... νεοτερα κατα σ/κ μερια..
επρεπε να την βρασω και να μην μλπεξω με χλωρινες.. πλεον, ξερω!
και να χαλασω και κανα μπουκαλακι prime, δεν τρεχει και τιποτα..
οταν τελειωσω, με το καλο, λεω να κανω ενα ποστ, με το τι να ΜΗΝ κανει, ενας αρχαριος! Νομιζω οτι εχω τικαρει αρκετα απο δαυτα!! χαχαχαχαχα
ξεμπερδεψαμε με το προβλημα της χλωρινης, στηθηκε και προχωραμε..
σιγα σιγα ξεκιναω με αμμωνιες!
ChocolatePuma
14-11-13, 21:57
Μπράβο σου για την υπομονή! :smt023
Μηδένισε το κοντέρ, ξέχνα τις ατυχίες...και καλό ξεκίνημα σου εύχομαι! :D
Ωραία, προχώρα σταθερά.
Το άθλημα έχει και τις στραβές του, αλλα μη παίρνεις χαμπάρι, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.
Και ξέρεις ποιο είναι το ωραίο ? Πως παρόλο τις ατυχίες το έφτασες εκεί που θες, αυτη η ικανοποίηση είναι ολα τα λεφτα
Μπόλι.
Βάλε μπόλι.
Συντήρηση με τροφή σε τούλι.
Θα φτάσει το Άγιο Πάσχα όπως πας.:smt111
Κλεόβουλος
15-11-13, 08:26
Ωχ αρχίζει ο Γολγοθάς με τις αμμωνίες :smt087
Εκτός του ότι διαφωνώ με τα χημικά, θα πιάσεις Πάσχα που λέει κι ο Ηλίας :D
(πρέπει να παραδεχτώ ότι έχεις κουράγιο όμως :))
Καλημερα!
Να και το τωρινο στησιμο, τωρα που εχει καθαρισει αρκετα!
Γολγοθας η αμμωνια? υστερα απο τοσο πλυσιμο, μου φανταζει οχι απλα κατηφορος, αλλα γκρεμι! :D
Δεν ξερω γιατι μου εχει κατσει ετσι, αλλα δε θελω μπολι.. Θα ειναι ολα δικης μου παραγωγης, σαν malt ουισκι, ενα πραμα! :smt028
καλή συνέχεια...
έδειξε με την άμμο :cool:
ευχαριστω! απο τα πλαινα τζαμια εχω ακομη λιγο θολο, το οποιο δε φαινεται και τοσο κοιταζοντας απο μπρος - πισω, αλλα θα καθαρισει κι αυτο!
Αυτη την φορα, οι πετρες (οπως ηταν φυσικο) μπηκαν διαφορετικα, επιασαν μεγαλυτερη επιφανεια στον πατο, με αποτελεσμα να χρειαστει ακομη λιγοτερη αμμος.. Μπηκαν και 2-3 φεγγαροπετρες ακομη που ειχα για να παρω λιγο υψος αριστερα..
Φροντισα, παντως, να υπαρχουν αρκετες κρυψωνες - τουνελ, ωστε να μπορουν να χωνονται σε πολλες μεριες! Δεδομενου οτι μιλαμε για ενα χαρεμακι, στο καθ ενα αναλογουν γυρω στις 3-4 κρυψωνες! χεχε
ενα φοντο πισω να βαλεις και εισαι κομπλε πιστευω
ειναι στο προγραμμα, μαυρο χαρτονι!
καλημερα! δεν ξερω τι συμβαινει, μαλλον κατι δεν με θελει...
ενω φυγαν οι χλωρινες, η θολουρα στο νερο δεν λεει να φυγει...
θα βγαλω κανα δυο φεγγαροπετρες σαν υποπτες (οτι δεν ξεπλυθηκαν καλα απο χωματα, ας πουμε), αλλα δεν θα επρεπε τα φιλτρα να το εχουν καθαρισει? υποτιθεται οτι φιλτραρονται περι τα 1200λ νερου/ωρα..
μηπως πρεπει να αλλαξω / κανω κατι με τα βαμβακια των φιλτρων? :confused:
καλημερα! δεν ξερω τι συμβαινει, μαλλον κατι δεν με θελει...
ενω φυγαν οι χλωρινες, η θολουρα στο νερο δεν λεει να φυγει...
θα βγαλω κανα δυο φεγγαροπετρες σαν υποπτες (οτι δεν ξεπλυθηκαν καλα απο χωματα, ας πουμε), αλλα δεν θα επρεπε τα φιλτρα να το εχουν καθαρισει? υποτιθεται οτι φιλτραρονται περι τα 1200λ νερου/ωρα..
μηπως πρεπει να αλλαξω / κανω κατι με τα βαμβακια των φιλτρων? :confused:
Μη κάνεις τίποτα, θα καθαρίσει μόνο του, και αφου δεν βάζεις μπόλι έχεις χρόνο, αστο όπως είναι
στα προηγουμενα στησιματα μεσα σε 24 ωρες, το νερο ηταν κρυσταλλο, γι αυτο λεω...
καθε ποτε αλλαζονται τα βαμβακια στα φιλτρα? στο εσωτερικο λεει καθε βδομαδα, ας πουμε..
να ξεκινησω αμμωνια η να περιμενω να καθαρισει?
στα προηγουμενα στησιματα μεσα σε 24 ωρες, το νερο ηταν κρυσταλλο, γι αυτο λεω...
καθε ποτε αλλαζονται τα βαμβακια στα φιλτρα? στο εσωτερικο λεει καθε βδομαδα, ας πουμε..
να ξεκινησω αμμωνια η να περιμενω να καθαρισει?
Χωρίς ψάρια μην αλλάξεις τίποτα και βάλε αμμωνία κανονικά
οκ, ξεκινησα!
καμμια ιδεα, γιατι μπορει να ειναι ακομη θολο, ομως..?
οκ, ξεκινησα!
καμμια ιδεα, γιατι μπορει να ειναι ακομη θολο, ομως..?
Πολλά και διάφορα, αλλα σε αυτή τη φάση μην ασχολείσε, θα καθαρίσει, αφου δεν έχεις χλωρίνη ή άλλα χημικά θα καθαρίσει, μπορεί να είναι ακόμα και μικροφυσαλίδες αέρα, θέλει το χρόνο του, υπομονή (Και για να θες να το πας χωρίς μπόλι πρέπει να έχεις ΠΟΛΥ υπομονή)
υπομονη εχω, δεν μου λειπει, απλα οπως ειπα ακομα και με τις χλωρινες, την επομενη μερα το νερο ειναι καθαρο, ενω τωρα κοντευει να κλεισει 2 24ωρα και ειναι θολο..
τελος παντων, την θερμοκρασια την εχω στους 25,5 και εριξα 2ml αμμωνιας. Στις 10 θα κανω μετρηση
υπομονη εχω, δεν μου λειπει, απλα οπως ειπα ακομα και με τις χλωρινες, την επομενη μερα το νερο ειναι καθαρο, ενω τωρα κοντευει να κλεισει 2 24ωρα και ειναι θολο..
τελος παντων, την θερμοκρασια την εχω στους 25,5 και εριξα 2ml αμμωνιας. Στις 10 θα κανω μετρηση
Οκ, προχώρα έτσι
στα 2 ml που ειχα ριξει νωριτερα, προσεθεσα αλλα 5 ml, λογω της μετρησης που πηρα..
στα 2 ml που ειχα ριξει νωριτερα, προσεθεσα αλλα 5 ml, λογω της μετρησης που πηρα..
Ετσι, μετράς και βλέπεις και κάνεις, αν δεν βάλεις μπόλι μετρα κάθε εβδομάδα να δεις τι γίνεται ή κάθε 3 ημέρες, δεν θέλει κάθε μέρα, έχεις μέλλον
καλυτερο ετσι το ενυδρειο..οπως ειπαν και τα παιδια ενα μαυρο χαρτονι πισω για να δειξει ολο το ενυδρειο...η πετρα που ειναι πισω απο δεξια δεν εχει φοβο να πεσει??η ετσι φαινεται???επισης στην δεξια πλευρα νομιζω οτι ακομα μια πετρα χωραει αναμεσα στις 2 επανω πετρες και θα δειξει λιγο πιο ωραια και θα εχεις και ακομα 1 κρυψωνα..ετσι νομιζω εγω..
αλλα παρε μπολι να εισαι ετοιμος σε 1 μερα και να ριξεις τα ψαρακια να τα γουσταρεις..
η θολουρα εγω λεω οτι ειναι απο την αμμο..μπορει να φυγει και σε 2 μερες..αλλα θα φυγει..αυτο ειναι σιγουρο...
καλησπερα!
ετσι φαινεται στην φωτογραφια, καμμια πετρα δεν ειναι επιφοβη για πτωση. Λογω ταλαιπωριας, το σεταπ δεν αλλαζει αλλο, κλειδωσε στην τριτη φορα!
Εβγαλα τα poly pad του εσωτερικου φιλτρο, τα ξεπλυνα και τα ξαναβαλα
Μπηκε και μαυρο χαρτονι απο πισω... φωτογραφια, οταν αναψουν τα φωτα και γινει ζε τ αιμ κατασταση
συνολικα, για να ανεβασει λιγο, εχω ριξει 12ml αμμωνια (10%).. βλεπουμε!
εχμ.. πηγα σημερα για χαζι και επαθα πλακα με τα demasoni!!
με το μαυρο χαρτονι τοποθετημενο
ChocolatePuma
16-11-13, 18:50
Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα!Άραγε οι πέτρες για πόσο καιρό ακόμη...θα είναι μπεζ????
Αν αλλάξεις γνώμη και χρειαστείς μπόλι...στείλε πμ ;)
ευχαριστω!
Τι εννοεις, για τις πετρες?
ChocolatePuma
16-11-13, 19:47
ευχαριστω!
Τι εννοεις, για τις πετρες?
Χιουμοριζα...λόγω της άλγης που θα "ρθει" :D
ωραιο εδειξε με το μαυρο χαρτονι..επιμενω ομως...παρε μονο την πισω πετρα που επανω δεξια και βαλτην αναμεσα απο τις αλλες 2 πετρες..εκει που φαινεται το κενο...να δεις οτι θα δειξει πιο ωραια ετσι...πιστευω οτι και σε σενα θα αρεσει ετσι οπως σου λεω..σαν τσοντα ειναι η τελευταια πετρα επανω..βαλτην αναμεσα απο τις αλλες να δειξει πιο ωραια..:D
Καμία σχέση με πρίν, έδειξε
οντως εδειξε πολυ ποιο ωραιο με το φοντο πισω!!!!
και γω για την πετρα δεξια πανω πανω θα σου πω φενεται οντως ξεμπαρκη αλλα και επικυνδηνη νομιζω δεν ξερω κατα ποσο κρατιεται καλα ετσι οπως ειναι
μαλλον η αμμωνια που αγορασα ειναι "τζουφια"..
Σημερα εριξα 20ml και υστερα απο 1+ ωρα μετρησα 0,5mg/l
Αυριο θα κοιταξω να προμηθευτω μια αμμωνια με μεγαλυτερη συγκεντρωση απο 10% που ειναι αυτη που εχω τωρα...
μαλλον η αμμωνια που αγορασα ειναι "τζουφια"..
Σημερα εριξα 20ml και υστερα απο 1+ ωρα μετρησα 0,5mg/l
Αυριο θα κοιταξω να προμηθευτω μια αμμωνια με μεγαλυτερη συγκεντρωση απο 10% που ειναι αυτη που εχω τωρα...
Μήπως άφησες το μπουκαλάκι ανοιχτό και εξατμίστηκε η αμμωνία ? είναι πολύ πτητική. Και ΠΡΟΣΟΧΗ , μη τη μυρίσεις, τη πάτησα εγώ και είδα αστράκια
Ποια τεστ χρησιμοποιείς ?
οχι, την κλεινω καλα!
χρησιμοποιω τα υγρα τεστ της API
εντωμεταξυ, το νερο δεν λεει να γινει διαυγες.. υπαρχει ακομη αυτη η θολουρα... επλυνα τα σφουγγαρια απ τα φιλτρα, το τι εβγαλαν δε λεγεται.. και τα αντικατεστησα κι ολας, μηπως καθαρισει το νερο!
Υπαρχει περιπτωση, επειδη το υψος του βυθου της αμμου ειναι περισσοτερο απο 4-5 εκ, να την ανακινει να να μην κατακαθεται, με αποτελεσμα να ειναι το νερο θολο?
οχι, την κλεινω καλα!
χρησιμοποιω τα υγρα τεστ της API
εντωμεταξυ, το νερο δεν λεει να γινει διαυγες.. υπαρχει ακομη αυτη η θολουρα... επλυνα τα σφουγγαρια απ τα φιλτρα, το τι εβγαλαν δε λεγεται.. και τα αντικατεστησα κι ολας, μηπως καθαρισει το νερο!
Υπαρχει περιπτωση, επειδη το υψος του βυθου της αμμου ειναι περισσοτερο απο 4-5 εκ, να την ανακινει να να μην κατακαθεται, με αποτελεσμα να ειναι το νερο θολο?
Αν νομίζεις πως το νερό χτυπάει στο βυθό δυνατα γύρνα τη λίγο προς τα επάνω ή μείωσε ροη. Αλλα και πάλι θα καθαρίσει, πιστεύω πως δεν πρέπει να σε ανησυχεί αυτό. Τα σφουγγαρια έβγαλαν βρώμα ή ασπρίλα ?
κανενα δε χτυπαει βυθο, απλα βλεπω πολλες μικρες φυσαλιδες να ανεβαινουν απο κατω.. ροη δεν μπορω να μειωσω, δεν εχουν ρυθμιση..
τα σφουγγαρια βγαλανε κοκκινη βρωμα
κανενα δε χτυπαει βυθο, απλα βλεπω πολλες μικρες φυσαλιδες να ανεβαινουν απο κατω.. ροη δεν μπορω να μειωσω, δεν εχουν ρυθμιση..
τα σφουγγαρια βγαλανε κοκκινη βρωμα
Αστο έτσι, θα καθαρίσει, μην αγχώνεσαι, αν δεν έχεις βάλει filter wool βάλε.
ειχαν και τα αντικατεστησα με φρεσκα, γιατι παρ ολο το ξεπλυμα δεν καθαριζανε τελειως! οκ, το αφηνουμε αυτο και κοιταμε το στρωσιμο!
ευχαριστω!
Μα γιατι να παιδευεσαι τοσο;;;εκτος κι αν το γουσταρεις τοσο..χαχαχα...βαλε μπολι να τελειωνεις μια και καλη..ριξε και τα ψαρακια που θελεις και αστο να τρεξει..και το νερο θα καθαρισει και το ενυδρειο σου θα παει μια χαρα..
χαιρετιζω!
Δεν με πειραζει, μ' αρεσει και η διαδρομη!
υπομονη εινα απ τα λιγα πραγματα που εχω σε περισσευμα! :-D
τελικα ειναι γεγονος... με μικρη συγκεντρωση αμμωνιας (τυπου 10%) δε γινεται δουλεια... προμηθευτηκα 25%, εριξα 3ml και υστερα απο μια ωρα το αποτελεσμα που φαινεται στην φωτογραφια.
Αρχισαμε!
τελικα ειναι γεγονος... με μικρη συγκεντρωση αμμωνιας (τυπου 10%) δε γινεται δουλεια... προμηθευτηκα 25%, εριξα 3ml και υστερα απο μια ωρα το αποτελεσμα που φαινεται στην φωτογραφια.
Αρχισαμε!
Μια χαρά τα πας, μη βάλεις πιο πολύ, έτσι προχώρα και να την κρατάς εκεί
GH - 9
KH - 11
Τα υπολοιπα δεν εχουν αλλαξει!
Καλημερα!
GH - 9
KH - 11
Τα υπολοιπα δεν εχουν αλλαξει!
Καλημερα!
Θα μετράς τακτικά ανα 2 ημέρες, όταν μηδενίσει η Αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) και τα Νιτρώδη (ΝΟ2) και έχεις Νιτρικά (ΝΟ3) είσαι έτοιμος, αλλα πρέπει να βάλεις αμέσως ψάρια,αν δεν βάλεις ψάρια συντήρηση με αμμωνία. Και μη ξεχάσεις πως πριν βάλεις ψάρια αλλαγή νερού 80% ή ακόμα και 90% και φυσικά το νερό που θα βάλεις θα έχει μια λογική θερμοκρασία ανάλογα με τα ψάρια σου. Επίσης όσο στρώνει θα ήταν καλό η θερμοκρασία να είναι 26-27, μέχρι 30 τα βακτήρια πολλαπλασιάζονατι πολύ γρήγορα αλλά μη πληρώσεις τα μαλιοκεφαλά σου στη ΔΕΗ
η θερμοκρασια ειναι ρυθμισμενη στους 25,5 με μια ανοχη 0,7 νομιζω...
απο ρευμα καιει γυρω στις 2 κιλοβατωρες την ημερα!!!!
τελευταια φορα μετρησα χθες αμμωνια.. ηταν ακριβως η ιδια η αρχικη..
μετρησα και νιτρικα, μηδεν.
η θερμοκρασια ειναι ρυθμισμενη στους 25,5 με μια ανοχη 0,7 νομιζω...
απο ρευμα καιει γυρω στις 2 κιλοβατωρες την ημερα!!!!
τελευταια φορα μετρησα χθες αμμωνια.. ηταν ακριβως η ιδια η αρχικη..
μετρησα και νιτρικα, μηδεν.
Εχεις μέλλον ακόμα, προχώρα ακάθεκτος, αν είχες βάλει μπόλι σε 3-4 ημέρες θα είχες και νιτρικά
πολυ ωραια!Συνεχισε εχεις αρκετο δρομο ακομη!Αλλα το αποτελεσμα σου θα σε ανταμιψει στο 1000%
αφου ειδα και απο-ειδα επειδη δεν καθαριζε, το αδειασα, καθαρισα τις καινουριες πετρες και το ξαναγεμισα....
γεμισα το νερο σιγα σιγα μην μου δημιουργησει θολουρα και ολα ηταν ενταξει, μεχρι που εβαλα μπρος τα φιλτρα.. η βρωμα που ειχε καθσει και ειχε κανει φιλμ στην επιφανεια, ξανα-κυκλοφορει τωρα στο ενυδρειο!
ελπιζω να καθαρισει, σιγουρα τα πραγματα ειναι καλυτερα!
με τις υγειες μας!
Περιμενω απονομη τιμητικης πλακετας απ τη ΔΕΗ, οπου να 'ναι! :smt103
Ξανα έβαλες αμμωνία προφανώς ε, ξεκίνησες απο την αρχή πάλι δηλαδή
ναι, δε γινοταν διαφορετικα, δυστυχως, εβλεπα το νερο ετσι και με πιανανε τα διαολια μου.. :(
ναι, δε γινοταν διαφορετικα, δυστυχως, εβλεπα το νερο ετσι και με πιανανε τα διαολια μου.. :(
Εχεις υπομονή και επιμονή εσύ, μπράβο
ευχαριστω! οπως ειπα, απ αυτα εχω περισσευμα!!
το καλο ειναι, οτι καθε φορα το στηνω ολο και καλυτερα (πιστευω) για τα ψαρια, μιας και προσπαθω οσο γινεται περισσοτερο, οι πετρες να μην κανουν απλα στοιβα, αλλα να δημιουργουνται κρυψωνες.. Νομιζω το καταφερνω...
Επισης, να ενημερωσω πως αποφασισα και για τα ψαρια που θα μπουν:
http://www.aquariumlife.net/profiles/african-cichlids-malawi/yellow-tail-acei/100016.asp
:-D
Κλεόβουλος
27-11-13, 13:43
Τα acei δεν θα βολευτούν στο ενυδρείο σου.
Γίνονται γύρω στα 15-16εκ και θέλουν ανοιχτό χώρο.
Σου έχω προτείνει Ps.saulosi που γίνονται σχετικά μικρά και έχουν διχρωμία
ή τα Labidochromis που είναι ήσυχα.
:-(
ποιο ειναι εκεινο το ειδος που ειναι νανος και μοιαζει καπως με τα demasoni?
θα ειναι οκ εκεινο?
αλλιως σκεφτομαι socolofi...
Pseudotropheus cyaneorhabdos?
Τα acei δεν θα βολευτούν στο ενυδρείο σου.
Γίνονται γύρω στα 15-16εκ και θέλουν ανοιχτό χώρο.
Σου έχω προτείνει Ps.saulosi που γίνονται σχετικά μικρά και έχουν διχρωμία
ή τα Labidochromis που είναι ήσυχα.Κλεοβουλε αν μου επιτρεπεις,στο λινκ που εχει βγαλει το παλικαρι λεει οτι τα acei φτανουν μεχρι 4,5inch δλδ 11,43cm και ενυδρειο απο 40gl το ελαχιστο δλδ 180 λιτρα...Ενα κοπαδακι 1m+3f δεν θα ειναι καλα;Ρωταω γιατι αφορα κι εμενα.Φιλικα...
Κλεόβουλος
28-11-13, 17:46
Κλεοβουλε αν μου επιτρεπεις,στο λινκ που εχει βγαλει το παλικαρι λεει οτι τα acei φτανουν μεχρι 4,5inch δλδ 11,43cm και ενυδρειο απο 40gl το ελαχιστο δλδ 180 λιτρα...Ενα κοπαδακι 1m+3f δεν θα ειναι καλα;Ρωταω γιατι αφορα κι εμενα.Φιλικα...
Γι αυτό είμαστε εδώ, για να διορθώνουμε τα λάθη του διαδικτύου :)
Όσο για τα λίτρα, προσωπικά για ένα χαρέμι ενήλικων mbuna δεν θα συνιστούσα λιγότερα από 200+λ. Βασική παράμετρος όμως είναι και οι διαστάσεις του ενυδρείου με σημαντικότερο το μήκος-πλάτος. Πχ ένα ενυδρείο 176 λίτρων 110χ40χ40 είναι προτιμότερο από ένα ενυδρείο 260 λίτρων διαστάσεων 80χ50χ65
:-(
αλλιως σκεφτομαι socolofi...
Pseudotropheus cyaneorhabdos?
Μπορείς θεωρητικά να δοκιμάσεις αλλά πρέπει να είσαι και τυχερός στον χαρακτήρα των ψαριών σου.
Καλησπερα!
απο χθες το βραδυ, παρατηρησα αυτο που φαινεται στην φωτογραφια μου, σε 2 πετρες...
οι πετρες ηταν χλωρινιασμενες και πλυμενες! να ανησυχω??
ChocolatePuma
30-11-13, 17:37
Σαν fungus (μυκητας) φαινεται. Ειναι ακινδυνος. Θα εξαφανιστει από μονος του
Αν σε ενοχλει, μπορεις να τον ρουφηξεις με μια σκουπα
καλησπερα!
προς το παρον, η ποσοτητα του, αυξανει.. ειδωμεν!
οπως ειπα, οσο παει και απλωνει.. σε αυτα που ειναι σαν "φυκια" φαινονται και καποια σαν σπορια πολυ μικρα :confused:
Κλεόβουλος
30-11-13, 19:50
Μην ασχολείσαι. Το ενυδρείο σου αποκτά ζωή :)
Όπως σου είπαν πιο πάνω είναι μύκητας και θα φύγει μόνος του.
Τι εγινε τελικα, τα ψαρια σας κρατησαν συντροφια στην κοπη της πιτας; :D
Καλησπερα, καλη χρονια!!!
Οριστε καποιες φωτο!
Κυανοραβδα (δεν μπορουσα να αντισταθω, στο επομενο αν φτιαξω αλλο, θα παμε φουλ demasoni - ερωτας)..
Εχουν γινει καποιες (τεχνολογικες αλλαγες) στο ενυδρειο. Εχει μπει eheim θερμαντικο 200watt στην μεση, εχει αλλαχτει η μια λαμπα με high lite color και εχουν μπει και juwel ανακλαστηρες.
Κατα τ' αλλα, τα γνωστα.. με εξωτερικο eheim ecco pro 300 οπως το στελνει η μαμα εταιρεια και το εσωτερικο να δουλευει κι αυτο οπως το στελνει η μαμα.
Το διχτυ εχει μπει, γιατι μαλλον υπαρχει και δευτερος 'σερνικος και προβληματιζομαι αν θα τονε αμολησω, για οχι!:smt106
Γρηγορη απορια: τα καφε στιγματα στα τζαμια θα φυγουν μονα τους ή να τα αφαιρεσω?
Ευχαριστω!
Κλεόβουλος
07-01-14, 14:15
Αφαίρεσε τα.
Πόσα ψάρια έβαλες? να είσαι σε επιφυλακή, όταν δεις κάποιο ψηλά στη γωνία κυνηγημένο, να το απομακρύνεις γιατί θα κινδυνεύει ;)
συνολικα ειναι 6 (σε 2 φουρνιες 3+3)
1 σιγουρα αρσενικο, εχω μονο μια υποψια μηπως στη δευτερη φουρνια ειναι κι αλλο αρσενικο.
Γενικα κυριαρχει ηρεμια, ο αρσενικος ειναι κρυμμενος και τα θηλυκα καθονται σαν παγωμενη εικονα στην μεση του ενυδρειου.. που και που πεφτει κυνηγι αλλα οχι συνεχες!
Με το χερι να τα καθαρισω?
Κλεόβουλος
07-01-14, 14:24
Μ' ένα κομμάτι ενυδρειακό βαμβάκι ή σφουγγάρι θα κάνεις δουλειά.
ενυδρειακο βαμβακι, λοιπον!
Ευχαριστω!
Αντε και στο επομενο!
εχμ.... εχει πιασει και στις σωληνωσεις του εξωτερικου φιλτρου μου.. χτυπησα λιγο την εξοδο και τα εβγαλε στο ενυδρειο....
Καλημερα!
Εχω την υποψια, οτι τα καφε στιγματα, κανουν ξανα την εμφανιση τους (σιγα σιγα). Ξερουμε που μπορει να οφειλονται?
Επισης, ποσες φορες να ταϊζω?
Ευχαριστω!
Κλεόβουλος
09-01-14, 10:51
Καφέ άλγη είναι μην ανησυχείς, σιγά σιγά θα ισορροπήσει το ενυδρείο και θα γίνει πράσινη :p
Φυτά έχεις? Τι φωτισμό/ώρες?
Εγώ ταΐζω τα ενήλικα ψάρια, περ. μιά ώρα μετά αφού ανάψουν τα φώτα και περ. μιά ώρα πριν σβήσουν.
φυτα οχι, δεν υπαρχουν!
φωτισμος ειναι 1 day, 1 color, (2x45W) απο τις 17:00 - 23:00
ταιζω το πρωι (κατα τις 10:00) και καμμια φορα το βραδυ (κατα τις 19:00 - 20:00)
την τροφη την εξαφανιζουν μεσα σε μισο λεπτο, περιπου..
καλησπερα!
μια ακομη απορια: αν θελω να σβησω τη μια λαμπα και να κρατησω μονο τη μια, πως να το κανω? ξεβιδωνω αυτη που δεν θελω και τη βγαζω τελειως? δεν υπαρχει προβλημα μηπως πεταχτει νερο στις επαφες που θα μεινουν εκτεθειμενες?
Ευχαριστω!
Καλός είσαι στο τάισμα. 2-3 φορές την ημέρα όσο καταναλώνουν σε 30sec-1λεπτό. Ρίχνεις αν μπορείς σε διαφορετικές πλευρές για να τρώνε και τα χαμηλότερα σε ιεραρχία. Μια φορά την εβδομάδα νηστεία.
Με τον καιρό θα πιάσουν και οι πέτρες σου άλγη και θα "βοσκάνε" εκεί και τα ψαράκια σου.
Τη λάμπα ΔΕΝ την βγάζεις. Αν το κάνεις θα βάλει μέσα υγρασία και να χάσεις το μπάλαστ. Απλά την ξεβιδώνεις λίγο για να μην κάνει καλή επαφή.
ευχαριστω για την απαντηση!
λογω καλης κυκλοφοριας, η τροφη παει παντου στο ενυδρειο και εχω προσεξει οτι τρωνε ολα, κανενα δεν μενει νηστικο! (παντα παρακολουθω, ακριβως γι αυτον τον λογο)
ασε, που εχω εντοπισει ενα μικρο, το οποιο οταν ολα τα αλλα κανουν σερφ κοντρα στο ρευμα, αυτο παει και τσιμπολογαει στους βραχους και δεν το βλεπουν! :-D
Οκ, τις λαμπες δεν τις πειραζω, τοτε!
Καλησπερα!
το ενα (το πιο μικρο), ειναι κρυμμενο μονιμως!
Αν δεν εβγαινε για φαγητο (αργησε να βγει, εφαγε λιγο), θα ανησυχουσα! Εντωμεταξυ, εχει κρυφτει τοσο καλα, που δεν το βρισκει ουτε ο σερνικος, να το τρεξει λιγακι..!!!
Καλησπερα!
Το κρυφτο συνεχιζεται, το πιο μικρο εχει βρει μια τρυπα στις πετρες και χωνεται μεσα.
Για να σιγουρευτω οτι θα φαει, ριχνω πρωτα λιγο τροφη να βγει η πενταδα να αρχισει να τρωει και μολις το παρει ειδηση και το πιο μικρο και σκασει μυτη, ξαναριχνω τροφη, για να φαει κι αυτο!
Ειδα και ξυλο, μουρη με μουρη αναμεσα σε 2 αλλα! καποια στιγμη επενεβη ο Τζουνιορ και εκει σταματησαν ολα!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.