PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεο ΑΙΟ PICΟ REEF υπο κατασκευη

gregkn73
09-07-13, 14:26
Καλησπερα,

Μετα τις πολλες χρησιμες πληροφοριες που βρηκα για την κατασκευη της λιμνης μου, θα ηθελα βοηθεια gia enα Pico Reef.

Mετα απο πολλες ωρες διαβασμα τελικα το πηρα αποφαση και θα το κανω.Το εχω διαβασει πολλες φορες εδω και αλλου και παντου οτι τα λιτρα ειναι λιγα και δεν συγχωρουν λαθοι αρχαριου αλλα τα οικονομικα αλλα και το ετερον ημισυ αυτα τα λίτρα επιτρεπουν...και χωρις να εχω δει ζωντανα reef οι εικονες του διαδικτυου στις οποιες κατα λαθος επεσα, δεν μου αφηνουν κανενα περιθωριο να σκεφτω να στησω οτιδηποτε διαφορετικο και πιο καταληλο για αρχαριο.

Μετα απο πολλες ωρες διαβασμα σχεδον καθημερινα το τελευταιο εναμιση μηνα κατεληξα σε ΑΙΟ ενυδρειο. Οι διαστασεις θα ειναι 40*30*30 (36lit), το κυριως τμημα θα ειναι κυριως τμημα θα ειναι 32-35*30*30 και το sump στη πλατη 8*25*25 . Κατεληξα σε AIO TANK ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ NA FENETAI τιποτα απο τον εξοπλισμο στο κυριως τμημα με τα κοραλια, αλλα και για να ειχα και την δυνατοτητα ενος μικρου refugium.
Ετσι ειχα καταληξει αρχικα το sump να χωριστει κλασικα σε 3 τμηματα, στο πρωτο και μικροτερο μετα την υπερχειληση που ειχε"δοντακια" 3cm, θα εβαζα σε "καλτσα" ενεργο ανθρακα και αντιφοσφωρο, στο δευτερο και μεγαλυτερο λιγο βραχο και chaeto και στο τριτο την αντλια επιστροφης (500λιτ/ωρα), θερμαντηρας και ΑΤΟ.Στα 3 τμηματα θα υπηρχε ελευθερη κυκλοφορια του νερου.

Διαβαζοντας ομως λιγο παραπανω, ειδα οτι τις περισσοτερες φορες αναφερουν οτι ειναι καλυτερο το νερο να περναει ενεργητικα και οχι παθητικα μεσα απο ανθρακα και αντι φοσφωρο,οτι το refugium den θελει ιδιαιτερη μεγαλη κυκλοφορια, και οτι ο καλυτερος τροπος ,για να εχεις ολα τα ευεργετικα αποτελεσματα απο το refugium, εναι να επιστρεφει το νερο οχι μεσω αντλιας αλλα φυσικα με υπερχειληση.

Ετσι σκεφτηκα μια διαφορετικη διαταξη για το sump/refugium που δεν την εχω δει πουθενα μεχρι τωρα, και επειδη στο δικο μου το μυαλο φενεται να εχει μονο θετικα, απορω τοσο πολυ που δεν την ειδα πουθενα οσο και να εψαξα, που θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε αυτο. Μετα την υπερχειληση λοιπον που θα εχει "δοντακια" 3cm, θα υπαρχει στο πρωτο και μικροτερο τμημα η αντλια των 500λιτ/ωρα , που θα επιστρεφει το νερο στο κυριως τμημα του ενυδρειου, συνεισφεροντας απλα στην κυκλοφορια, ο θερμαντηρας, ΑΤΟ, και ενα μικρο φιλτρο των 250λιτ/ωρα στο οποιο θα αφαιρεθει το σφουγγαρακι και θα τοποθετηθουν ανθρακας και αντιφοσφωρος, λειτουργωντας σαν ριακτρορας. Το φιλρακι αυτο θα στελνει το νερο στο δευτερο και μεγαλυτερο τμημα/refugium που θα βαλω τα κομματακια βραχου και chaeto. Στα 2 αυτα τμηματα του sump το νερο δεν θα κυκλοφορει ελευθερα. Απο το refugium το νερο θα επιστρεφει στο κυριως ενυδρειο με υπερχειληση, που θα εχει "δοντακια" 1,5cm.

Ta πλεονεκτηματα της δευτερης διαταξης:

1. ενεργητικη και οχι παθητικη διευλεση του νερου απο ανθρακα και αντιφοσφωρο
2. Επειδη τα υλικα αυτα αλλαζονται καθε μηνα το νωριτερο, η κλατσα λογικα στην πρωτη περιπτωση θα βρωμιζε=εστιες νιτρικων
3. Μεγαλυτερο refugium (2 τμημτα αντι των 3 στο sump)
4. Μικροτερη κυκλοφορια στο refugium
5. Φυδικη και οχι δυναμικη επιστροφη(μεσω αντλιας) του νερου απο το refugium στο κυριως ενυδρειο
6.Καλυτερη κυκλοφορια γαιτι θα προερχεται απο 2 διαφορετικα σημεια (κυκλοφορητη αλλα και epistrofh apo refugium)

Μειονεκτηματα
1. μεγαλυτερη καταναλωση ρευματος 2.5 watt

Δυστυχως σχεδια σε καποιο προγραμμα δεν ξερω να κανω, αλλα τα περιεγρεψα οσο περισσοτερο αναλυτικα και ξεκαθαρα γινεται, περιμενοντας τις αποψεις σας.

Στον επιμερους εξοπλισμο για θερμαντηρα σκεφτοαμαι 25watt κυριως για λογους ασφαλειας αντι για 50watt. Αν λαβεται υποψη οτι καποια ΣΚ του χειμωνα που λειπουμε και δεν δουλευει η θερμανση, η θερμοκρασια πεφτει εως και τους 13 βαθμους, πιστευεταο οτι θα ειναι αρκετα τα 25watt?

Για ψυξη ανεμιστηρακια ( θα εχω και ATO), θερμοκρασια σπιτιου, καλοκαιρι max30 και υπογειο max27 για οταν λειπουμε..

φΩΤΙΣΜΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 15 ή 21 watt απο αυτα http://www.aquamaste...d=14&Itemid=290 (http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1059&virtuemart_category_id=14&Itemid=290)

Γαι το στησιμο εχω σχεδον καταληξει σε θαλασσινο νερο με συμπληρωση εξατμισης με απιονισμενο ή αποχλωριωμενο. δεν ξερω πιο θεωρηται καλυτερο απο τα 2?

Περιμενω με αγωνια τις αποψεις σας για την διαταξη του sump/refuge που σκεφτηκα γιατι απο εβδομαδα θα παρω το ενυδρειο και (κυκλοφορητη,φιλτρο,θερμαντηρα για να ξερω ακριβως τις διαστασεις τους) και θα στησω με ακρυλικο το sump/refuge.

Ευχαριστω προκαταβολικα.
Γρηγορης

YΓ Με edit δεν μπορω να διορθωσω τον τιτλο, καποιος mod?

golf4470
09-07-13, 15:24
Καλησπέρα φίλε μου. Στο κυρίως ενυδρειο είσαι στα 18,7 λίτρα μικτά. Βάζοντας αραγωνιτη κ βράχο θα σου μείνουν λιγότερα απο 15 λτ καθαρά. Τι ζωντανά σκέφτεσαι να βάλεις; Αξίζει τον κόπο; Γνώμη μου ειναι να φτιάξεις μια γυαλα όσο μεγαλύτερη μπορείς ωστε να την ευχαριστηθεις. Εξάλλου τα έξοδα λίγο πολυ ειναι τα ίδια στο θαλασσινό, είτε έχεις μεγάλο είτε έχεις μικρό ενυδρειο.

gregkn73
09-07-13, 17:18
Τι ζωντανά σκέφτεσαι να βάλεις; .

Τα κοραλια μου πήραν το μυαλό,οπότε μαλακά θα βάλω καμία sexy strimp και σαλιγκαρια για καθαριότητα.

golf4470
09-07-13, 17:22
Πάντως θα στο ξαναγράψω ότι στα 15 λτ δεν θα μπορέσεις να βάλεις πάνω απο 1-2 μαλακά άντε κ κανένα ζωανθους. Φιλικά πάντα, αν σε παίρνει καντο μεγαλύτερο. Τα λίτρα ειναι πολυ λίγα.

ignatios
09-07-13, 17:45
Γρηγόρη τα είπαμε και απο κοντά, σου εύχομαι να τα καταφέρεις, άλλα πιστεύω ότι θα σε τυραννήσει πολύ τόσο μικρό. Αν μπορούσες να το μεγαλώσεις λίγο θα σε γλίτωνε από πολλούς μπελάδες.

kikos7
09-07-13, 19:44
Πιστεύω πως το refugium θα δουλέψει. Εγώ θα έβαζα μόνο chaeto, ο βράχος λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας θα μαζεύει detritus και θα ανεβάζει νιτρικά. Εξάλλου για τόσο μικρή ποσότητα βράχου δεν αξίζει.
Φυσικά θα σου πω και εγώ... πως πρώτο θαλασσινό χωρίς να έχεις ένα ζευγαράκι κλοουνάκια αξίζει? Κάνε τα λίτρα τουλάχιστων 40.
Καλή αρχή!!

gregkn73
09-07-13, 21:18
Πάντως θα στο ξαναγράψω ότι στα 15 λτ δεν θα μπορέσεις να βάλεις πάνω απο 1-2 μαλακά άντε κ κανένα ζωανθους. Φιλικά πάντα, αν σε παίρνει καντο μεγαλύτερο. Τα λίτρα ειναι πολυ λίγα.

Αυτος παντως αλλα και αρκετα αλλοι χωρεσαν πολλα παραπανω στα μισα λιτρα:) Στο 20% απο αυτο να φτασω θα ειμαι πολυ ευχαριστημενος!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-r7-elfabuloso-pico-endtitle.jpg
Γρηγόρη τα είπαμε και απο κοντά, σου εύχομαι να τα καταφέρεις, άλλα πιστεύω ότι θα σε τυραννήσει πολύ τόσο μικρό. Αν μπορούσες να το μεγαλώσεις λίγο θα σε γλίτωνε από πολλούς μπελάδες.

Απο εβδομαδα αν καταληξω στη διαταξη σου ερχομαιιιιιιιιι:cool:
Πιστεύω πως το refugium θα δουλέψει. Εγώ θα έβαζα μόνο chaeto, ο βράχος λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας θα μαζεύει detritus και θα ανεβάζει νιτρικά. Εξάλλου για τόσο μικρή ποσότητα βράχου δεν αξίζει.
Φυσικά θα σου πω και εγώ... πως πρώτο θαλασσινό χωρίς να έχεις ένα ζευγαράκι κλοουνάκια αξίζει? Κάνε τα λίτρα τουλάχιστων 40.
Καλή αρχή!!

Για τα λιγα λιτρα εγραψα και εγω οτι εν γνωση μου μπλεκω, αλλα εγραψα τους περιοριστικους λογους... Αυτο που με καιει να καταληξω για να επισκεφτω τον ιγνατιο, ειναι αν προχωρησω στην κλασικη διαταξη sump/refugium ή σε αυτην που σκεφτηκα και σας περιεγραψα?
Σε αυτο θα ηθελα τις γνωμες σας....

Tsipourinos
10-07-13, 10:44
Καλησπερα κ καλη αρχη!!μιας κ το εχω ξεκινησει κ εγω αυτο π θες να κανεις,θα σ πω οτι ειμαι μαζι σ!εγω θα σ πω οτι κατα τη γνωμη μ βασανιζεσαι αδικα με σαμπ στα τοσα λιτρα κ ειδικα για τα ζωντανα π θες να βαλεις!θα σου πω οσο πιο απλα μπορω τη γνωμη μου!
1. Δυο δαχτυλα αραγωνητη νεκρο
2. 2 κιλα ζωντανο βραχο
3. Θερμοστατης
4. Κινεζουλης κυκλοφορητης
5.εσωτερικο φιλτρακι για ανθρακα αντιφωσφορο
6 μια λαμπιτσα φιοριου ασπρη-μπλε
Εχω αυτα οπως σου τα ειπα, σε μια ωριτσα π θα ειμαι σπιτι θα σου ανεβασω κ μια φωτο να το δεις!για τα ζωντανα π ειπες δεν χρειαζεσαι κ σκιμμερ, αλλα θα σ πω κ το αλλο οτι κ ενα ζευγαρακι κλοουν να θες να βαλεις θα μπορεις,αρκει να κανεις μια αλλαγη νερου καθε βδομαδα κ 50% αν θες,ειναι πολυ λιγα τα λιτρα,μια χαρα θα τα καταφερεις κ δεν στο λεω επειδη θες να τ ακουσεις!
Υ.Γ ακομα κ εγω στο διαβασμα ειμαι μετα απο 5 μηνες στο χομπυ κ ακομα μαθαινω!αν μπορω να βοηθησω καπως μη δυστασεις!!

golf4470
10-07-13, 11:03
Μην τρελαθούμε τωρα με ένα ζευγάρι κλόουν στα 15λτ. Ας προσέχουμε λίγο τι γράφουμε. Δεν ειναι σωστό να δίνουμε λάθος πληροφορίες.

nikolaosbouk
10-07-13, 16:36
Οι κλοουν θα γινουν καποια στιγμη απο 7 ποντους ο καθενας και πραγματικα λογο χωρου πιστευω οτι θα υποφερουν τα καημενα σε αυτα τα λιτρα(οποτε ειναι σχεδον απαγορευτικο να τους βαλεις), τα 40 λιτρα δεξαμενη πιστευω θα σε ευχαριστησουν περισσοτερο και οπτικα.;)
Αν καταληξεις στα 15λιτρα δεν χρειαζεσαι sump(βαλε ενα εξωτερικο φιλτρο) και skimmer. Θα κανεις 40-50% αλλαγη καθε εβδομαδα και θα εισαι ενταξει.
Ουτε αλγες χρειαζεσαι γιατι με αυτα τα λιτρα αλλαγης δεν θα προλαβαίνει να σε ανεβαζει νιτρικα-φοσφωρικα.
Επισης αραγωνιτη μπορεις να μην βαλεις και καθολου και να βαλεις 1 κιλο περισσοτερο ζωντανο βραχο.
Προσεξε ομως σε αυτα τα λιτρα ο βραχος σου να ειναι οσο ποιο πορωδες γινεται(να παρεις οσο καλυτερη ποιοτητα γινεται)
Καλη επιτυχια και απο εμενα.

nikolaosbouk
10-07-13, 16:48
Καλησπερα,

Μετα τις πολλες χρησιμες πληροφοριες που βρηκα για την κατασκευη της λιμνης μου, θα ηθελα βοηθεια gia enα Pico Reef.

Mετα απο πολλες ωρες διαβασμα τελικα το πηρα αποφαση και θα το κανω.Το εχω διαβασει πολλες φορες εδω και αλλου και παντου οτι τα λιτρα ειναι λιγα και δεν συγχωρουν λαθοι αρχαριου αλλα τα οικονομικα αλλα και το ετερον ημισυ αυτα τα λίτρα επιτρεπουν...και χωρις να εχω δει ζωντανα reef οι εικονες του διαδικτυου στις οποιες κατα λαθος επεσα, δεν μου αφηνουν κανενα περιθωριο να σκεφτω να στησω οτιδηποτε διαφορετικο και πιο καταληλο για αρχαριο.

Μετα απο πολλες ωρες διαβασμα σχεδον καθημερινα το τελευταιο εναμιση μηνα κατεληξα σε ΑΙΟ ενυδρειο. Οι διαστασεις θα ειναι 38*25*25, το κυριως τμημα θα ειναι 30*25*25 και το sump στη πλατη 8*25*25 . Κατεληξα σε AIO TANK ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ NA FENETAI τιποτα απο τον εξοπλισμο στο κυριως τμημα με τα κοραλια, αλλα και για να ειχα και την δυνατοτητα ενος μικρου refugium.
Ετσι ειχα καταληξει αρχικα το sump να χωριστει κλασικα σε 3 τμηματα, στο πρωτο και μικροτερο μετα την υπερχειληση που ειχε"δοντακια" 3cm, θα εβαζα σε "καλτσα" ενεργο ανθρακα και αντιφοσφωρο, στο δευτερο και μεγαλυτερο λιγο βραχο και chaeto και στο τριτο την αντλια επιστροφης (500λιτ/ωρα), θερμαντηρας και ΑΤΟ.Στα 3 τμηματα θα υπηρχε ελευθερη κυκλοφορια του νερου.

Διαβαζοντας ομως λιγο παραπανω, ειδα οτι τις περισσοτερες φορες αναφερουν οτι ειναι καλυτερο το νερο να περναει ενεργητικα και οχι παθητικα μεσα απο ανθρακα και αντι φοσφωρο,οτι το refugium den θελει ιδιαιτερη μεγαλη κυκλοφορια, και οτι ο καλυτερος τροπος ,για να εχεις ολα τα ευεργετικα αποτελεσματα απο το refugium, εναι να επιστρεφει το νερο οχι μεσω αντλιας αλλα φυσικα με υπερχειληση.

Ετσι σκεφτηκα μια διαφορετικη διαταξη για το sump/refugium που δεν την εχω δει πουθενα μεχρι τωρα, και επειδη στο δικο μου το μυαλο φενεται να εχει μονο θετικα, απορω τοσο πολυ που δεν την ειδα πουθενα οσο και να εψαξα, που θα ηθελα την γνωμη σας πανω σε αυτο. Μετα την υπερχειληση λοιπον που θα εχει "δοντακια" 3cm, θα υπαρχει στο πρωτο και μικροτερο τμημα η αντλια των 500λιτ/ωρα , που θα επιστρεφει το νερο στο κυριως τμημα του ενυδρειου, συνεισφεροντας απλα στην κυκλοφορια, ο θερμαντηρας, ΑΤΟ, και ενα μικρο φιλτρο των 250λιτ/ωρα στο οποιο θα αφαιρεθει το σφουγγαρακι και θα τοποθετηθουν ανθρακας και αντιφοσφωρος, λειτουργωντας σαν ριακτρορας. Το φιλρακι αυτο θα στελνει το νερο στο δευτερο και μεγαλυτερο τμημα/refugium που θα βαλω τα κομματακια βραχου και chaeto. Στα 2 αυτα τμηματα του sump το νερο δεν θα κυκλοφορει ελευθερα. Απο το refugium το νερο θα επιστρεφει στο κυριως ενυδρειο με υπερχειληση, που θα εχει "δοντακια" 1,5cm. δηλαδη για να καταλαβω η αντλια θα επιστεφει το νερο μετα τον καθαρισμο του απο ανθρακα - φωσφορο χωρις να περναει αρκετη ποσοτητα απο αλγη και βραχο - απλα στο τριτο σταδιο που θα ειναι αυτα θα υπαρχει μια επικουρικη ροη?

Ta πλεονεκτηματα της δευτερης διαταξης:

1. ενεργητικη και οχι παθητικη διευλεση του νερου απο ανθρακα και αντιφοσφωρο
2. Επειδη τα υλικα αυτα αλλαζονται καθε μηνα το νωριτερο, η κλατσα λογικα στην πρωτη περιπτωση θα βρωμιζε=εστιες νιτρικων
3. Μεγαλυτερο refugium (2 τμημτα αντι των 3 στο sump)
4. Μικροτερη κυκλοφορια στο refugium
5. Φυδικη και οχι δυναμικη επιστροφη(μεσω αντλιας) του νερου απο το refugium στο κυριως ενυδρειο
6.Καλυτερη κυκλοφορια γαιτι θα προερχεται απο 2 διαφορετικα σημεια (κυκλοφορητη αλλα και epistrofh apo refugium)

Μειονεκτηματα
1. μεγαλυτερη καταναλωση ρευματος 2.5 watt

Δυστυχως σχεδια σε καποιο προγραμμα δεν ξερω να κανω, αλλα τα περιεγρεψα οσο περισσοτερο αναλυτικα και ξεκαθαρα γινεται, περιμενοντας τις αποψεις σας.

Στον επιμερους εξοπλισμο για θερμαντηρα σκεφτοαμαι 25watt κυριως για λογους ασφαλειας αντι για 50watt. Αν λαβεται υποψη οτι καποια ΣΚ του χειμωνα που λειπουμε και δεν δουλευει η θερμανση, η θερμοκρασια πεφτει εως και τους 13 βαθμους, πιστευεταο οτι θα ειναι αρκετα τα 25watt?

Για ψυξη ανεμιστηρακια ( θα εχω και ATO), θερμοκρασια σπιτιου, καλοκαιρι max30 και υπογειο max27 για οταν λειπουμε..

φΩΤΙΣΜΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 15 ή 21 watt απο αυτα http://www.aquamaste...d=14&Itemid=290 (http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1059&virtuemart_category_id=14&Itemid=290)

Γαι το στησιμο εχω σχεδον καταληξει σε θαλασσινο νερο με συμπληρωση εξατμισης με απιονισμενο ή αποχλωριωμενο. δεν ξερω πιο θεωρηται καλυτερο απο τα 2? Μονο οσμωσης να χρησημοποιεις

Περιμενω με αγωνια τις αποψεις σας για την διαταξη του sump/refuge που σκεφτηκα γιατι απο εβδομαδα θα παρω το ενυδρειο και (κυκλοφορητη,φιλτρο,θερμαντηρα για να ξερω ακριβως τις διαστασεις τους) και θα στησω με ακρυλικο το sump/refuge.

Ευχαριστω προκαταβολικα.
Γρηγορης

YΓ Με edit δεν μπορω να διορθωσω τον τιτλο, καποιος mod?

Μηπως μπορεις να το σχεδιασεις για να το καταλαβουμε καλυτερα και να μπορεσουμε να βοηθησουμε?

Tsipourinos
10-07-13, 20:03
καλα δεν θα τρελαθουμε μην τρελενεσαι!οκ λαθος μου τα δυο κλοουνακια, καντα ενα! :p οπως ειπε πολυ ομορφα κ με ωραιο τροπο ο φιλος νικολαος καποια στιγμη θα μεγαλωσουν,εκεινη τη στιγμη η τα δινουμε,η μεγαλωνουμε το ενυδρειο!και αυτο ειναι το δικο μου που σου ελεγα (35χ22χ30) το οποιο φιλοξενει προς το παρρον εδω κ δυο μηνες μονο ενα ψαρακι και εδω θα μπουν και φραγκακια απο το αλλο νανο ρεεφ οταν μεγαλωσουν!!καλη συνεχεια κ οπως ειπαμε,το χεις!!

golf4470
10-07-13, 21:14
Οταν μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, ναι ειναι να τρελαινομαστε όταν δεν σκέφτομαστε την βιωσιμότητα τους. Πέρα απο την πλάκα δεν ειναι σωστό να μεγαλώνουμε ψάρια σε λίγα λίτρα υποχρεώνοντας τα σε νανισμο. Για τα παραπάνω λίτρα θα έβαζα κανέναν ερημιτη κ καμία sexy shrimp.
Φιλικά πάντα

gregkn73
10-07-13, 22:59
Μηπως μπορεις να το σχεδιασεις για να το καταλαβουμε καλυτερα και να μπορεσουμε να βοηθησουμε?

Σχέδιο χειρόγραφο...απο Δευτέρα, καμία σχέση με αυτο που κατάλαβες πάντως, 2τμηματα έγραψα χωρίς επικοινωνία , στο πρώτο όλος ο εξοπλισμός, στο δεύτερο βράχος καi chaeto.

gregkn73
15-07-13, 00:13
Σχέδιο χειρόγραφο...απο Δευτέρα .
http://imageshack.us/a/img571/8012/58qf.jpg

http://imageshack.us/a/img854/8608/ldd5.jpg

kostas82
15-07-13, 01:32
γνώμη μου φίλε είναι να βάλεις ένα εξωτερικό φίλτρο και να κάνεις την δουλεία σου χωρίς σαμπ, έτσι θα σου μείνει λίγο παραπάνω χώρος στο κυρίως , ακόμα νομίζω πως τόσο πακτωμένα δεν θα λειτουργήσουν καλά ούτε ο βράχος ούτε η μακροάλγη και αντί να βοηθούν θα σου δημιουργούν και πρόβλημα κακής κυκλοφορίας , καλή συνέχεια σου εύχομαι

nikolaosbouk
15-07-13, 09:53
Δυστυχως φιλε μου δεν θα σου δουλεψει καλα το συστημα, επειδη η μικροαλγη μπορει να μην θελει πολυ ροη αλλα ο βραχος θελει(αλλιως η βιολογια παπαλα...).
ΙΜΙΟ αν θελεις οπωσδήποτε να κανεις καλυτερα μην βαλεις καθολου χωρισματα στο συμπ(η κανε ενα ελαχιστο για υπερχειλιση και υαλοβαμβακα) και να βαλεις ενα μικρο ριακτορακι απο εξω για τα φοσφορικα σου.
Παντος οπως σου ειπα και ποιο επανω εγω αλλα και ο Κωστης καλυτερα ενα φιλτρο εξωτερικο και θα εισαι αρχοντας;)

gregkn73
15-07-13, 17:48
γνώμη μου φίλε είναι να βάλεις ένα εξωτερικό φίλτρο και να κάνεις την δουλεία σου χωρίς σαμπ, έτσι θα σου μείνει λίγο παραπάνω χώρος στο κυρίως , ακόμα νομίζω πως τόσο πακτωμένα δεν θα λειτουργήσουν καλά ούτε ο βράχος ούτε η μακροάλγη και αντί να βοηθούν θα σου δημιουργούν και πρόβλημα κακής κυκλοφορίας , καλή συνέχεια σου εύχομαι

πακτωμενα κωστα γιατι να ειναι? Θα βαλω οσο χρειαζεται (λιγο αλγη και λιγο βραχο) ωστε να λειτουργει οπως ενα κανονικο refugium απλα θα ειναι μικρο....βεβαια αναλογικα δεν θα ειναι μικρο γιατι θα ειναι περιπου 20% του κυριως τμηματος (τοσο ή και λιγοτερο συνιστουν ποσοστιαια στα διαφορα αρθρα που διαβασα) οποτε θα εχω ολα τα πλεονεκτηματα ενως refugium...
Δυστυχως φιλε μου δεν θα σου δουλεψει καλα το συστημα, επειδη η μικροαλγη μπορει να μην θελει πολυ ροη αλλα ο βραχος θελει(αλλιως η βιολογια παπαλα...).
ΙΜΙΟ αν θελεις οπωσδήποτε να κανεις καλυτερα μην βαλεις καθολου χωρισματα στο συμπ(η κανε ενα ελαχιστο για υπερχειλιση και υαλοβαμβακα) και να βαλεις ενα μικρο ριακτορακι απο εξω για τα φοσφορικα σου.
Παντος οπως σου ειπα και ποιο επανω εγω αλλα και ο Κωστης καλυτερα ενα φιλτρο εξωτερικο και θα εισαι αρχοντας;)

Νικο στα kanonika refugium pως συνδιαζουν chaeto και βραχο τοτε? Το φιλτρο που σκεφτομαι να βαλω εχει ροη 260λιτ/ωρα αλλα ισως χωραει και λιγο μεγαλυτερο των 360λιτ/ωρα. Δεν σκεφτηκα το δευτερο γιατι απο οτι διαβασα σε διαφορες πηγες, στα refugium me braxo kai chaeto συνιστουν πολυ μικρη ροη (πολυ μικροτερη απο 260λιτ/ωρα) .

http://successfulreefkeeping.com/learn/refugium/
"Low flow, somewhere between 1 to 2 times the volume of refugium, per hour. For example, a 20 gallon refugium would have a flow of 20 to 40 gallons per hour through it. Too much flow can cause too much water movement and adversely affect fragile and small inhabitants."

http://www.livingreefs.com/refugium-basics-t451.html
The flow rate that will optimize your refugium will greatly depend on how you have your refuge set up. If you're using it for nutrient export then shoot for a turnover rate of five times your tank volume per hour. If you're using your refuge as a pod farm then you can increase this flow rate to ten times your tank capacity if you want. If you're using the refuge as a plankton farm then you will probably want a flow rate much lower than even five times the turnover rate. (flow rates are a matter of who you talk to. will be a subject of a future article).

Επισης ρε παιδια μη μου προτεινεται ενναλακτικες λυσεις του sump. Εγραψα οτι ο κυριως λογος που θα βαλω sump ειναι αισθητικος...δεν μου αρεσει να φαινεται τιποτα μεσα στο κυριως χωρο...ειδικα σε τοσο μικρο ενυδρειο που ακομη και ο θεμαντηρας γαι το γουστο μου ειναι αντιαισθητικα πολυ μεγαλος, ποσο μαλλον ο κυκλοφορητης ή το φιλτρο!

Επισης σκεφτηκα πριν το sump για κρεμαστο εξωτερικο...αλλα επισης η εικονα ενως τεραστιου εξωτερικου σε ενα μικρο ενυδρειο http://www.aquatek.gr/rimages/albums-v289-iicongii-sexypimppico_project-img_0034.jpg

επισης δεν μου αερσει.

Αυτο που θελω να κανω ειναι κατι σαν αυτο

http://www.tulwar.com/imagehost/PicoMay10_08a.jpg

οποτε θα ηθελα απαντησεις σε οτι αφορα τις δυα διαταξεις sump που ανεφερα, την κλασικη με χωρισματα που κυκλοφορει νερο διαδοχικα, ή αυτη που περιεγραψα και σχεδιασα?

Πια θεωρητε πιο πρακτικη και καλυτερη? Εγω εγραψα τα πλεονεκτηματα που βλεπω στην δικια μου, υπαρχουν μειονεκτηματα που μου εχουν ξεφυγει??????

nikolaosbouk
15-07-13, 23:03
Δεν προσπαθουμε να σε αποπροσανατολισουμε, να σε βοηθησουμε θελουμε. Για εμενα κανε την πρωτη εκδοχη καλυτερα, δοκιμασμενη και αξιοπιστη.
Αντε και καλη επυτυχια :D
Περιμενομε φωτο απο τις εργασιες.

kostas82
16-07-13, 01:41
πακτωμένα από την άποψη ότι η ροή του νερού μειώνεται πολύ κάτω από τα βραχάκια και ανάμεσα στην άλγη ,
η ποσότητα του βράχου που θα έχεις στο ενυδρείο είναι υπεραρκετή για την βιολογία σου οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον στο σαμπ
εμένα μου αρέσει το δεύτερο , μια χαρά μου φαίνεται αλλά και πάλι δεν θα έβαζα μακροάλγη ούτε βράχο για να μπορώ να το καθαρίζω εύκολα ,μόνο ότι χρείαζεται από εξοπλισμό ....από ότι μπορώ να καταλάβω παρακολουθώντας την πορεία του δικού μου ενυδρείου καθώς και παιδιών που δείχνουν τα δικά τους είναι ότι ta refugium δεν είναι και τόσο πρακτικά στον καθαρισμό , για τα φωσφορικά θα σου προτείνω να βάλεις αντιφώσφορο σε ριακτοράκι ή φιλτράκι,τι πιστεύεις ότι γίνεται παραπάνω σε ένα refugium που δεν μπορεί να γίνει και στο ενυδρείο;; keep it simple

gregkn73
16-07-13, 13:00
τι πιστεύεις ότι γίνεται παραπάνω σε ένα refugium που δεν μπορεί να γίνει και στο ενυδρείο;; keep it simple

Κώστα αν και από ότι βλεπω εχεις refugium, το μετανιωσες? Επειδή θέλω να το λειτουργω απλά και χρησιμοποιώντας όσα λιγότερα πρόσθετα γίνετε(λιγότερο ταισμα ,αντιφοσφωρο κτλ), γι αυτό θέλω να το κάνω...

Tsipourinos
16-07-13, 13:50
απο οτι εχω καταλαβει κ εγω το μεγαλο σου προβλημα ειναι ο αξοπλισμος!και εδω ειναι που θα συμφωνισω με τον προλαλισαντα λεγοντας οκ φτιαξε το σαμπ αφου δεν θες να φαινονται τα μαραφετια,μαζι σου,αλλα καντο χωρις refugium,εξαλου και ο βραχος σου θα ειναι αρκετος στο κεντρικο και βαζεις αντιφωσφορο με ανθρακα σε εσωτερικο φιλτρακι κ εχεις το κεφαλι σου υσηχο!

kostas82
16-07-13, 15:03
Κώστα αν και από ότι βλεπω εχεις refugium, το μετανιωσες? Επειδή θέλω να το λειτουργω απλά και χρησιμοποιώντας όσα λιγότερα πρόσθετα γίνετε(λιγότερο ταισμα ,αντιφοσφωρο κτλ), γι αυτό θέλω να το κάνω...
το έχω καταργήσει εδώ και 2 χρόνια περίπου λόγο της μεθόδου που ακολουθώ που βασίζεται στην εξαγωγή θρεπτικών με την βοήθεια των βακτηρίων (προβιοτικής) ...εμένα δεν με ικανοποίησε η σαέτο παρόλο που είχα πολλή ποσότητα και με αρκετή ανάπτυξη , εξάλλου 50γρ αντιφ. και 100ενεργό άνθρακα τον μήνα δεν είναι πολύ μεγάλο έξοδο

gregkn73
16-07-13, 17:36
εμένα δεν με ικανοποίησε η σαέτο παρόλο που είχα πολλή ποσότητα και με αρκετή ανάπτυξη , εξάλλου 50γρ αντιφ. και 100ενεργό άνθρακα τον μήνα δεν είναι πολύ μεγάλο έξοδο

Καλα ανθρακα δεν το συζητω, θα εχω οποσδηποτε, αλλα οπως γραφει εδω http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/ ο καλυτερος τροπος για απομακτρυνση φοσφωρικων ειναι οι αλγες, και πολυ μετα ερχετε ο αντιφοσφωρος

Summary of Phosphate Reduction Methods
My suggestion is for aquarists to target a phosphate concentration of 0.02 ppm phosphate, or less. Here is a list of ways that many aquarists export phosphorus and maintain appropriate phosphate levels. They are listed in order of my preference for addressing these issues in my own system:
1. One big winner is macroalgae growth. Not only does it do a good job of reducing phosphate levels, but it reduces other nutrients (e.g., nitrogen compounds) as well. It is also inexpensive and may benefit the aquarium in other ways, such as being a haven for the growth of small life forms that help feed and diversify the aquarium. It is also fun to watch. I'd also include in this category the growth of any organism that you routinely harvest, whether corals (e.g., Xenia sp.) or other photosynthetic organisms.
2. Skimming (http://reefkeeping.com/issues/2006-08/rhf/index.php) is another big winner, in my opinion. Not only does it export organic forms of phosphate, reducing the potential for them to break down into inorganic phosphate (http://reefkeeping.com/issues/2006-08/rhf/index.php#6), but it reduces other nutrients and increases gas exchange (http://reefkeeping.com/issues/2006-08/rhf/index.php#16). Gas exchange is an issue that many aquarists don't ordinarily recognize, but it is the primary driver of reef aquarium pH problems (http://reefkeeping.com/issues/2004-09/rhf/index.php).
3. The use of limewater (http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.php), and possibly other high pH alkalinity supplements (http://www.advancedaquarist.com/issues/feb2003/chem.htm), is also a good choice. It can be very inexpensive, and it solves two other big issues for reefkeepers: maintaining calcium and alkalinity. Simply keeping the pH high in a reef aquarium (8.4) may help prevent phosphate that binds to rock and sand from re-entering the water column. Allowing the pH to drop into the 7s, especially if it drops low enough to dissolve some of the aragonite, may serve to deliver phosphate to the water column. In such systems (typically those with carbon dioxide reactors), raising the pH may help.
4. Commercial phosphate binding agents clearly are effective. They can be expensive and may have other drawbacks, but can drive inorganic phosphate to very low levels, if that is a goal.
5. Driving bacterial growth is another option. Not only does it do a good job of reducing phosphate levels, it reduces other nutrients as well (e.g., nitrogen compounds). It is also very inexpensive and may benefit the aquarium in other ways, such as providing a food source for certain organisms. Its drawbacks are that it makes it difficult not to drive the nutrient levels too low, and the fact that it consumes oxygen as the bacteria use the added organics as a carbon source.

Απο τους πιο βασικους λογους που θελω το refugium σε συνδυασμο με το οτι δεν θα εχω skimmer...μηπως αναλογικα με το ενυδρειο σου ηταν μικρο το refugium και δεν ειχες καλα αποτελεσματα?

ΥΓ Ξαναμετρησα το χωρο και με παιρνει οριακα για 40*30*30, οποτε μαλλον θα το κανω ελαφρως μεγαλυτερο!

kostas82
16-07-13, 23:22
μπορεί να ήταν μικρό , μπορεί να φταίει και ότι δούλευα αντιφ. παράλληλα ή να μην είναι και τόσο καλή η μέθοδος , θα το δεις πως θα σου πάει , δες και το algea turf scrubber μπορεί να σε ενδιαφέρει ;) , την διάταξη του σαμπ την αποφάσισες ;;

gregkn73
17-07-13, 00:24
μπορεί να ήταν μικρό , μπορεί να φταίει και ότι δούλευα αντιφ. παράλληλα ή να μην είναι και τόσο καλή η μέθοδος , θα το δεις πως θα σου πάει , δες και το algea turf scrubber μπορεί να σε ενδιαφέρει ;) , την διάταξη του σαμπ την αποφάσισες ;;

Πολύ ενδιαφέρον το ATS αλλά μάλλον δύσκολο για να γίνει σε μικρό reef. ΓΙΑ sump αν δεν διαβάσω κάτι αρνητικό στη συνέχεια από κάποιον, σίγουρα θα καταληξω στο σχέδιο μου...

nikolaosbouk
17-07-13, 09:55
gregkn73 μου αρεσεις πολυ γιατι βλεπω οτι διαβαζεις αρκετα πριν κανεις κατι και να ξερεις οτι για την επιτυχια ενος θαλασσινού ειναι η μονη λυση!! Η μεθοδος του κωστη ειναι πολυ καλη και εχει τα βελτιστα αποτελεσματα.
Εγω αυτο το διαστημα χρησημοποιω mangroves με ριακτορα αντι φως (και πανε καλα τα δεντρακια και ριχνουν και τα φοσφωρικα :D
Επειδη εχω χρησημοποιησει και εγω στο παρελθον φοσφωρο με chaeto θελω να σου πω οτι δουλευουν ψιλοανταγωνιστικα μεταξυ του και δεν εχουν καλο αποτελεσμα( και η αλγη δεν αναπτυζεται και δεν μειωνονται τα φοσφωρικα αρκετα), τωρα οταν χρησημοποιησα φώσφορο μονο (σε ριακτορα) εμεινα έκπληκτος απο το αποτέλεσμα, για την αλγη την οποια αφησα μονη σε ενα αλλο reefaki που εχω για να δω πως παει, αναπτύσσονταν μεν η αλγη αλλα τα φωσφορικά δεν έπεφταν αρκετά( οταν ομως εβαλα την διπλασια ποσσοτητα απο αυτην που επρεπε - και ειχε αναπτυχθει και ενα μερος τις ιδιας αρχισαν να πεφτουν ικανοποιητικα)Και ρωταω αξιζει να γεμισεις ολο το sump αλγη για να ριξει τα φοσφωρικα?:( .Γνωμη μου ειναι οπως σου ειπα και ποιο επανω να βαλεις ενα hang-on ριακτορακι kρεμαστο στο sump και να ξεχασεις τις αλγες;) Η αποφαση ειναι δικη σου. Προχωρα στην ιδεα σου και εμεις εδω ειμαστε. Καλη επιτυχια.

gregkn73
17-07-13, 21:59
gregkn73 μου αρεσεις πολυ γιατι βλεπω οτι διαβαζεις αρκετα πριν κανεις κατι και να ξερεις οτι για την επιτυχια ενος θαλασσινού ειναι η μονη λυση!! Η μεθοδος του κωστη ειναι πολυ καλη και εχει τα βελτιστα αποτελεσματα.
Εγω αυτο το διαστημα χρησημοποιω mangroves με ριακτορα αντι φως (και πανε καλα τα δεντρακια και ριχνουν και τα φοσφωρικα :D
Επειδη εχω χρησημοποιησει και εγω στο παρελθον φοσφωρο με chaeto θελω να σου πω οτι δουλευουν ψιλοανταγωνιστικα μεταξυ του και δεν εχουν καλο αποτελεσμα( και η αλγη δεν αναπτυζεται και δεν μειωνονται τα φοσφωρικα αρκετα), τωρα οταν χρησημοποιησα φώσφορο μονο (σε ριακτορα) εμεινα έκπληκτος απο το αποτέλεσμα, για την αλγη την οποια αφησα μονη σε ενα αλλο reefaki που εχω για να δω πως παει, αναπτύσσονταν μεν η αλγη αλλα τα φωσφορικά δεν έπεφταν αρκετά( οταν ομως εβαλα την διπλασια ποσσοτητα απο αυτην που επρεπε - και ειχε αναπτυχθει και ενα μερος τις ιδιας αρχισαν να πεφτουν ικανοποιητικα)Και ρωταω αξιζει να γεμισεις ολο το sump αλγη για να ριξει τα φοσφωρικα?:( .Γνωμη μου ειναι οπως σου ειπα και ποιο επανω να βαλεις ενα hang-on ριακτορακι kρεμαστο στο sump και να ξεχασεις τις αλγες;) Η αποφαση ειναι δικη σου. Προχωρα στην ιδεα σου και εμεις εδω ειμαστε. Καλη επιτυχια.

Νικο παντως και εσυ και ο κωστας απο οτι καταλαβα ειστε κατα του refugium, apo ta legomena σας καταλαβα οτι δεν ειδατε τα θετικα που εγω διαβαζω οτι προσφερουν...τελικα μηπως αυτα που διαβαζω στην πραξη δεν επαληεθυονται ή πιστευεις μηπως και εσυ οτι ισως να μην το εστησες ολοσωστα και δεν μπορουσε να σου προσφερει αυτα που θα μπορουσε?

pantvw me bazete σε σκεψεις γιατι ενω ειχα καταλξει να κανω το sump λιγο μεγαλο gia na εχω ενα refugium αξιολογων διαστασεων (peripoy 20% του κυριως ενυδρειου), τωρα σκεφτομαι μηπως το κανω μικρο ισα-ισα για κρυψω τον εξοπλισμο και δεν βαλω καθολου refugium...:smt102

nikolaosbouk
18-07-13, 10:13
Αν ειναι να σου φαει χωρο απο το main tank το sump, καντο μικροτερο οπως λες και βαλε μονο τον εξοπλισμο, γιατι τον χωρο στο main θα τον χρειαστεις οταν αρχιζουν να αναπτυζονται τα κοραλλακια σου;)
Το θεμα με την αλγη ειναι μεγαλο, σε καποιους δουλεψε, σε αλλους καθολου...
Ο κωστης που ειναι φουλ στο σκληρο αν εχει θεμα με την αλγη την εκατσε! θα του ψοφησουν ολα τα σκληρα! με τα soft δεν ισχυει το ιδιο επειδη απο την φυση τους δεν μπορουν να πιασουν αλγη πανω στον ιστο τους,:rolleyes:

gregkn73
19-07-13, 12:23
Πολύ ενδιαφέρον το ATS αλλά μάλλον δύσκολο για να γίνει σε μικρό reef.

Τελικα δεν ειναι δυσκολο να γινει :)http://www.nano-reef.com/topic/299435-diy-internal-algae-turf-scrubber-for-biocube-29/

ή με προσθηκη αεραντλιας και χωρις καταραχτη =upflow algae scrubber-uas

http://www.reef2reef.com/forums/do-yourself-diy/100595-mini-up-flow-algae-turf-scrubber-my-28g-nano-cube.html

και επειδη διαβαζω σχεδον μονο καλα λογια για την αποτελεσματικοτητα του ΑΤS -ενω για την αποτελεσματικοτητα του refugium τελικα και σε ξενα φορα ειδα οτι πολυ δεν ειδαν αποτελεσματα...- σκεφτομαι να το ενσωματοσω αμεσως κατω απο την υπερχειληση στο πρωτο διαμερισμα σε συνδυασμο με χαετο στο δευτερο...:? ή αν κανω το to upflow ατς να το βαλω στο δευτερο αντι χαετο....

Τελικα στα reef υπαρχουν πολλυ δρομοι που να οδηγουν στο αποτελεσμα που θες αλλα βλεπω ειναι δυσκολο να διαλεξεις εκ ων προτερων τον καλυτερο για σενα....:confused:

kostas82
19-07-13, 14:50
Τελικα στα reef υπαρχουν πολλυ δρομοι που να οδηγουν στο αποτελεσμα που θες αλλα βλεπω ειναι δυσκολο να διαλεξεις εκ ων προτερων τον καλυτερο για σενα....:confused:
άστα να πάνε :D

gmaravelisvet
19-07-13, 15:30
Κάνε ATS ...θα δουλέψει μια χαρά...ειδικά αν δεν έχεις και skimmer.Συνδυασέ το με chaeto..και όλα καλά...το refugium θέλει το χώρο του ειδικά αν κανεις και dsb...σε στενά διαμερίσματα δεν εξυπηρετεί
Και εγώ έχω ενα reef 60 λτ main και 20 lt πλάτη...για τον εξοπλισμο...(θερμοστάτη, αναπλήρωση, skimmer, chaeto,refugium εσωτερικο φίλτρο για ανθρακα και αντιφως, επιστροφή..και 1-1.5 kg βράχο που περίσεψε απο to main..)

gregkn73
19-07-13, 20:55
Κάνε ATS ...θα δουλέψει μια χαρά...ειδικά αν δεν έχεις και skimmer.Συνδυασέ το με chaeto..και όλα καλά...το refugium θέλει το χώρο του ειδικά αν κανεις και dsb...σε στενά διαμερίσματα δεν εξυπηρετεί
Και εγώ έχω ενα reef 60 λτ main και 20 lt πλάτη...για τον εξοπλισμο...(θερμοστάτη, αναπλήρωση, skimmer, chaeto,refugium εσωτερικο φίλτρο για ανθρακα και αντιφως, επιστροφή..και 1-1.5 kg βράχο που περίσεψε απο to main..)

Τελικα προς τα εκει βλεπω να καταληγω uas kai chaeto οπως εσυ, το θεμα με τις φυσαλιδες με απασχολει λιγακι μονο πλεον απο την αεραντλια...μηπως θα πρεπει να κανω και τριτο διαμερισμα αναγκαστικα με ενδιαμεσο χωρισμα για να τις αποφυγω?

gregkn73
20-07-13, 23:44
η αντλια των 500λιτ/ωρα , και ενα μικρο φιλτρο των 250λιτ/ωρα
φΩΤΙΣΜΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 15 ή 21 watt απο αυτα http://www.aquamaste...d=14&Itemid=290 (http://www.aquamaste...d=14&Itemid=290)

Καλησπερα,

οπως εγραψα πλεον οι διαστασεις θα ειναι 40*30*30 οποτε καποιος mod αν θελει ας αλλαξει τα λιτρα στον τιτλο σε 36, το κυριως τμημα θα ειναι 32-35*30*30 αναλογως τι εξοπλισμο θα βαλω στην πλατη...

Θελω τη βοηθεια σας για τον φωτισμο...τα λιτρα στο κυριωε τμημα θα ειναι απο 25-28 οποτε με το σκεπτικο θα παω σε ledE27 lampa που θα βαλω σε ενα απλο φωτιστικο, σε ποσα watt να παω? 15 ή 21?

Επισης για κυκλοφορια σκεφτομαι την κοραλια pico 650λιτ/ωρα οικονομικη αλλα κυριως μικρη για να χωραει στην πλατη + ενα φιλτρακι 300λιτ/ωρα επισης στην πλατη, ειναι ικανοποιητικη?

Τα παραπανω με το σκεπτικο οτι θα βαλω αποκλειστικα ****** κοραλια...

kostas82
21-07-13, 01:18
βάλε ένα τέτοιο (http://www.ebay.com/itm/EPISTAR-20W-Actinic-Blue-Hybrid-Led-Panel-Aquarium-/271122646140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f202b447c)

gregkn73
21-07-13, 21:11
βάλε ένα τέτοιο (http://www.ebay.com/itm/EPISTAR-20W-Actinic-Blue-Hybrid-Led-Panel-Aquarium-/271122646140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f202b447c)

Σε ηλεκτρολογικα diy ειμαι σκραπας, απλα πραματα θελω:p
Οποτε για την λαμπα που εγραψα παραπανω 15 ή 21Watt, kykloforia me kalyptei?

kostas82
22-07-13, 00:07
Σε ηλεκτρολογικα diy ειμαι σκραπας, απλα πραματα θελω:p
Οποτε για την λαμπα που εγραψα παραπανω 15 ή 21Watt, kykloforia me kalyptei?
είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις ένα φωτιστικάκι με ένα λεντάκι μια ψήκτρα και ένα φακουδάκι οδηγίες μπορείς να βρεις εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=67853 , η λάμπα αυτή γιατί δεν μου ανήγει το λινκ τι λεντ έχει επάνω ;; κυκλοφορία θες 2 τέτοιες

gregkn73
22-07-13, 06:50
είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις ένα φωτιστικάκι με ένα λεντάκι μια ψήκτρα και ένα φακουδάκι οδηγίες μπορείς να βρεις εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=67853 , η λάμπα αυτή γιατί δεν μου ανήγει το λινκ τι λεντ έχει επάνω ;; κυκλοφορία θες 2 τέτοιες

http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1059&virtuemart_category_id=14&Itemid=29

Τώρα πρέπει να φαίνεται, κυκλοφορία 950λιτρα/ώρα για 28λίτρα καθαρά, από 2 μεριές στο dt, κυκλοφορητης +φίλτρο,με μόνο μαλακά κοράλλια, δεν είναι αρκετά?

kostas82
22-07-13, 08:31
οκ είναι η λάμπα θα κάνεις δουλεία , την 21βατ καλύτερα , τώρα για την κυκλοφορία πιστεύω ότι θες γύρω στα 1200λίτρα

nikolaosbouk
22-07-13, 11:28
και 1500 να φτασεις με controller καλυτερα θα ειναι. Kαλες ειναι οι hydor. http://www.ebay.com/itm/Hydor-Koralia-Nano-Evolution-425-GPH-Wavemaker-Pump-/330953824993

gregkn73
22-07-13, 14:42
οκ είναι η λάμπα θα κάνεις δουλεία , την 21βατ καλύτερα , τώρα για την κυκλοφορία πιστεύω ότι θες γύρω στα 1200λίτρα

και 1500 να φτασεις με controller καλυτερα θα ειναι. Kαλες ειναι οι hydor. http://www.ebay.com/itm/Hydor-Koralia-Nano-Evolution-425-GPH-Wavemaker-Pump-/330953824993

Εγώ επειδή στο πλάνο ειχα μαλακά στοχευα 30 επί τα καθαρά λίτρα, εσείς βλέπω λέτε για 40 και 50 επί, ρε μπας και με ψηνετε για σκληρα:)...σοβαρά τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει πλυντηριο?

kostas82
22-07-13, 15:04
η πολύ κυκλοφορία ανάμεσα στον βράχο είναι αυτή που θα κρατήσει το ενυδρείο σου υγιές μακροπρόθεσμα οπότε λίγο παραπάνω είναι καλύτερα από το λίγο πιο λίγο

gregkn73
31-07-13, 15:16
οκ είναι η λάμπα θα κάνεις δουλεία , την 21βατ καλύτερα

http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1059&virtuemart_category_id=14&Itemid=290

http://www.ebay.com/itm/E27-Aquarium-Light-Fish-Tank-Coral-Reef-White-Blue-LED-Bulbs-15W-21W-27W-36W-54W-/221257774206?pt=AU_Pet_Supplies&var=&hash=item3383fdb47e

to enydreio ua einai telika 45*32*35=50μικτα 41,5 καθαρα, οποτε παω για 27 watt αλλα δεν ξερω πια ειναι καλυτερη απο τις παραπανω, και αν οντως διαφερον οι λευκες στα kelvin(140000 αντι για 6500-12000). επισης στο ενα 5λευκες+4 μπλε, στο αλλο 6+3...Πια πιστευεται οτι ειναι καλυτερη?

η πολύ κυκλοφορία ανάμεσα στον βράχο είναι αυτή που θα κρατήσει το ενυδρείο σου υγιές μακροπρόθεσμα οπότε λίγο παραπάνω είναι καλύτερα από το λίγο πιο λίγο

Κατανοητο, οποτε τωρα με βαση οτι ανεβηκα λιτρα και θα εχω ενα φιλτρο 350λιτ/ωρα στην πλατη μπροστα τι ειναι καλυτερα να βαλω? koralia nano 1600 ή tunze 6015?

kostas82
31-07-13, 15:58
http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=1059&virtuemart_category_id=14&Itemid=290

http://www.ebay.com/itm/E27-Aquarium-Light-Fish-Tank-Coral-Reef-White-Blue-LED-Bulbs-15W-21W-27W-36W-54W-/221257774206?pt=AU_Pet_Supplies&var=&hash=item3383fdb47e

to enydreio ua einai telika 45*32*35=50μικτα 41,5 καθαρα, οποτε παω για 27 watt αλλα δεν ξερω πια ειναι καλυτερη απο τις παραπανω, και αν οντως διαφερον οι λευκες στα kelvin(140000 αντι για 6500-12000). επισης στο ενα 5λευκες+4 μπλε, στο αλλο 6+3...Πια πιστευεται οτι ειναι καλυτερη?

Κατανοητο, οποτε τωρα με βαση οτι ανεβηκα λιτρα και θα εχω ενα φιλτρο 350λιτ/ωρα στην πλατη μπροστα τι ειναι καλυτερα να βαλω? koralia nano 1600 ή tunze 6015?
αν παραγγείλεις με άλλα λεντ ζήτα τους να βάλουν αντί των 14000κ 10000κ και royalblue έχει διαφορά , αλλιώς και αυτά που έχει καλά είναι θα έχεις ανάπτυξη , τα κινέζικα δεν λένε τίποτα για τις προδιαγραφές τους και τα φοβάμαι λίγο.για την κυκλοφορία βρες 2 αντλίες που να είναι γύρω στα 800-1000λ η κάθε μία για να είναι μοιρασμένη η ροή και όχι από 1 σημείο είναι σημαντικό

gregkn73
31-07-13, 21:48
αν παραγγείλεις με άλλα λεντ ζήτα τους να βάλουν αντί των 14000κ 10000κ και royalblue έχει διαφορά , αλλιώς και αυτά που έχει καλά είναι θα έχεις ανάπτυξη , τα κινέζικα δεν λένε τίποτα για τις προδιαγραφές τους και τα φοβάμαι λίγο.για την κυκλοφορία βρες 2 αντλίες που να είναι γύρω στα 800-1000λ η κάθε μία για να είναι μοιρασμένη η ροή και όχι από 1 σημείο είναι σημαντικό

Τακινεζικα λεντ ειναι Bridgelux οπως και στο ελληινικο μαγαζι, δες εδω απο καποιον αλλον http://www.ebay.com/itm/E27-9x3-27W-PAR38-LED-Coral-Reefs-Grow-Light-High-Power-Fish-Tank-Aquarium-Lamp-/121123542736?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c338696d0

Η διαφορα σε σχεση με τ δικο μας μαγαζι ειναι...τα μισα λεφτα, μεγαλυτερο μεγεθος λαμπας, 6+3 αντι για 5+4 λευκα μπλε και μετα διαφερουν στα kelvin sta λευκα kai sta nm sta μπλε, alla ψαχνοντας΄λιγο μου φαινονται τα χαρακτηριστικα των κινεζικων (κελβιν και nm) καλυτερα απο το ελληνικο, οπως και η αναλογια λευυκων και ακτινικων δεν ειναι καλυτερα στα κινεζικα?

Οσο αφορα την κυκλοφορια απο 2 σημεια θα ειναι και οπως σου εγραψα, 1600 (κοραλια) ή 1800 Tunze +350 απο το φιλτρο, αν παω απο 3 σημεια οπως προτεινεις, περα απο επιβαρυνση αγορας αλλα και χρησης (εξρτα watt), το πιο σημαντικο εινια οτι θα εχω ακομη εναν κυκλοφορητη μεσα στο κυριως ενυδρειο, απο εκει που δεν ηθελα κανενα αρχικα....αξιζει?

YΓ Mono o koralia nano υπαρχει κατω απο 1000λιτ/ωρα απο κυκλοφορητες, oλα τα υπολοιπα ειναι απλες αντλιες....

nikolaosbouk
31-07-13, 23:34
οποτε για κυκλοφορια πας σε korallia nano.;)
Kαλο ειναι η αναλογια να ειναι 1 blue(6500) με 2 white (10000k) Led ή λαμπες (οτι αποφασισεις τελικα.)
Εναλλακτικα για δες και εδω για κατι DYI http://www.aquastyleonline.com/categories/DIY-LED-Lighting/LED/
Εγω εχω κανει 24ρι φωτιστικο με λεντ απο εκει;) Τα σπαει! για μενα απο τα best value for (little) money:cool:

gregkn73
15-08-13, 10:50
Telika το ολο συστημα λιγο διαφορετικο απο το αρχικο σχεδιο για να ενσωματωθει και ATS, μετα απο 24 ωρες λειτουργιας δουλευει μια χαρα:) δεν ειχα πλυμμηρες, η σταθμη σε ολα τα διαμερισματα εκει που την περιμενα, και ο καταρακτης αν και με παιδεψε μεχρι να βρω το μυστικο δεν κανει το παραμικρο θορυβο....Το μονο που μαλλον θα αλλαξω ειναι να βγαλω απο το ΑΤS το διχτυ σκιασης και να αγορασω απο μακρυα:smt086 to plastic canvas που δε βρισκω πουθενα εδω, γιατι αν αρχισει να μαζευει αλγη και να βαραινει, δεν πιστευω με τα 2 tire up να μπορει να κρατηθει στη θεση του...

http://imageshack.us/a/img9/2192/fz9k.jpg

http://imageshack.us/a/img580/9532/oyqo.jpg

http://imageshack.us/a/img834/4176/lmk7.jpg

http://imageshack.us/a/img853/5392/b79b.jpg

Την τελευταια φωτο την εβαλα για να σας δειξω το μονο που δεν μου αρεσε....τον ογκο που πιανει η tunze 6015! Γι αυτο δεν θα παω τελικα στις 2 koralia...

ΑΝτε να ερθει η λαμπα για να ξεκιναω σιγα σιγα:D

nikolaosbouk
15-08-13, 12:05
Πολυ ωραιο το εκανες ρε φιλε.
Για plastic camvas υπαρχει ενα θεμα ποιο κατω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=780907#post780907, απο ελλαδα σε κανενα μαγαζι με ειδη μοντελισμου, απο αγγλια για να σου ερθει και γρηγορα (την πηγη βρηκε ο exelix) http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=plastic+canvas&_sop=15&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR1.TRC0.A0.Xplastic+c anvas+sheet&_nkw=plastic+canvas+sheet&_sacat=0 ;)

kostas82
15-08-13, 22:23
Καλορίζικο ,καλο ταξιδι..

gregkn73
30-09-13, 18:36
http://imageshack.us/a/img854/2076/vs7e.jpg

http://imageshack.us/a/img89/7615/xlp5.jpg

http://imageshack.us/a/img571/3581/jc6f.jpg

http://imageshack.us/a/img585/6935/wh9n.jpg

Telikα πηρα τον αραγωνιτη την προηγουμενη εβδομαδα, και το εστησα, ο βραχος ειναι 4κιλα ζωνατνος + 1κιλο νεκρος, γυρνουσε εδω και 2 εβδομαδες με αλατονερο, ο αραγωνιτης ειναι Caribsea Ocean Oolite (Ζωντανός Αραγωνίτης) (http://www.aquamasters.gr/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=568&virtuemart_category_id=12&Itemid=294) , η κοκκομετρία του είναι 0.25 - 1mm , ο μονος που βρηκα σε μικρη συσκευασια. Το προβλημα μου ειναι, ειτε επειδη η τουνζε 6015 1800λιτρα/ωρα + φιλτρο 350λιτρα/ωρα στην πλατη ειναι πολλα λιτρα, ειτε επειδη ο αραγωνιτης ειναι πολυ ψιλος, οτι ο αραγωνιτης οπως φενεται και στις φωτο ανακατευεται πολυ....

Εχω αλλαξει παρα πολλες θεσεις στην tunze αλλα δηστυχως το προβλημα παραμενει, και δεν ξερω τι να κανω....Να μπω σε αλλα εξοδα και να παρω αλλη αντλια δεν θελω και δεν ξερω αν ειναι σωστο γιατι με μονο την κοραλια 900 πιστευω οτι θα υπαρχουν νεκρα σημεια απο κυκλοφορια στο ενυδρειο. Σκεφτομαι να μειωσω με καποιον τροπο την κυκλοφορια στον tunze ειτε κλεινωντας με εποξικη καποιες οπες εισοδου νερου (αλλα ειναι μονιμη λυση και δε ξερω αν ειναι σωστη), ειτε με καλτσα γωρω απο τον κυκλοφορητη που μου ειπανε σε καποια αλλο φορουμ-πολυ πιο ευκολη και οχι μονιμη λυση, αλλα επισης και πολυ "ασχημη"...

Καμια αλλη ιδεα?

gregkn73
11-01-14, 20:14
4 μηνες μετα το στησιμο, ειμαι αρκετα ευχαριστημενος απο την εξελιξη του , και γλυτωνοντας με μικρες απωλειες απο μια "φουρτουνα" στο τελειωμα των γιορτων.

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/401/m5l8.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/833/ijq6.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/716/tufb.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/833/bybz.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/42/949o.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/834/m6kw.jpg

ChocolatePuma
11-01-14, 20:28
Πάρα πολύ όμορφο!!!!
Δεν θυμάμαι να το ειχα δει ως "θεμα"!

Ειναι 36 λίτρα (μόνο)???????????????

gordon
11-01-14, 20:30
πολύ καλο !! πόσο σου κόστισε περίπου ?

gregkn73
11-01-14, 21:19
Πάρα πολύ όμορφο!!!!
Δεν θυμάμαι να το ειχα δει ως "θεμα"!

Ειναι 36 λίτρα (μόνο)???????????????

50 μικτα 42 καθαρα, 37 main 5 πλατη, το γραφω καπου παραπανω που εκατσαν οι τελικες διαστασεις 45χ32χ35

πολύ καλο !! πόσο σου κόστισε περίπου ?
Αναλογως εξοπλισμου που θα διαλεξεις, επειδη ειναι DIY.

kostas82
12-01-14, 02:09
Πολυ ομορφο ρε συ δειχνει καλα , με την αντλια τι εκανες τελικα;

gregkn73
12-01-14, 10:50
Πολυ ομορφο ρε συ δειχνει καλα , με την αντλια τι εκανες τελικα;

Απλά τηνεβαλα χαμηλά να χτυπάει προς τα επάνω,όπως φαινεται Κώστα, και η κυκλοφορία είναι πλεον αψογη

Samian
19-01-14, 12:35
Έχει πολύ καλές προοπτικές !!!!
Καλή συνέχεια ....:D

gregkn73
25-07-14, 23:36
10 μηνες μετα με νεο diy custom multichip 20w

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4491_zpseec2fbe0.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4492a_zps7a7af78c.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4493_zpsf99e931e.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4498_zps0c89de83.jpg

kostas82
25-07-14, 23:55
Φτου φτου ομορφιες , τα ζωντανα πως πανε Με το καινουργιο φως ; αντιδράσεις ;

gregkn73
26-07-14, 09:53
Φτου φτου ομορφιες , τα ζωντανα πως πανε Με το καινουργιο φως ; αντιδράσεις ;

Αν και εγω δεν τρελαθηκα, πολυ μωβ για τα γουστα μου-μαλλον επρεπε να βαλω 420nmαντι για 430nm ακτινικα- τα ζωντανα αν και νωρις, μπορω να πω με σιγουρια οτι εχουν τρελαθει!

kostas82
24-08-14, 23:15
Γρηγορη πως παει το τουμπανακι;

gregkn73
27-08-14, 22:03
Κωστα αν και επιασε κοραλινη πανω στα 3/5 της σιτας του ατς με αποτελεσμα να υπολειτουργει, ευτυχως εχω διπλα την χαετο , που μεγαλωνει πολυ γρηγοροτερα πλεον και οι παραμετροι να παραμενουν εκει που πρεπει. σε συνδυασμο με τα λεντ τα καινουργιο.....ψαχνω να βρω χωρο πλεον, ακουμπανε αρκετα κοραλια μεταξυ τους, και λογω λιγων λιτρων δεν εχω πολλα περιθωρια για μετακινησεις....ευχαριστα προβληματα:)

Sakisdraminos
24-09-14, 22:07
Πολυ ενδιαφερον! Ωραια το πας βαλεμας και καμια φωτο να γλυκαθουμε!

gregkn73
20-11-14, 00:28
τα ζωντανα πως πανε Με το καινουργιο φως ; αντιδράσεις ;

4 μηνες μετα θα ελεγα με ασφαλεια οτ παει πολυ καλα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-23_zps20e71d87.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-22_zps65138df1.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-6_zps5c0f2ac7.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-7_zpse5ca3b87.jpg

kostas82
20-11-14, 01:53
μπράβο ρε φιλαράκι , την κόκκινη την ακαν την έχω και εγώ όσο ωραίες είναι τόσο αργά μεγαλώνουν οι άτιμες :D . Αν δεν έχεις κανένα όχι ασφαλές ρασάκι μήπως να βάλεις κανά 2 peppermint για το μικρό δασάκι :D ; (και εγώ έχω τέτοια :D ) βάλε και μερικές γύρω γύρω να χαζέψουμε :cool:

Sakisdraminos
20-11-14, 06:29
4 μηνες μετα θα ελεγα με ασφαλεια οτ παει πολυ καλα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-23_zps20e71d87.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-22_zps65138df1.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-6_zps5c0f2ac7.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-7_zpse5ca3b87.jpg

πολυ ωραιο το ενυδρειο σου!!!!
η ασπρη σιτα που εχεις απο επανω δεν κοβει πολυ φως?

sailor247
20-11-14, 10:43
Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου.Τι χρώματα έχεις βάλει στα λεντ σου?Από global led τα έχεις πάρει?

gregkn73
20-11-14, 13:04
μπράβο ρε φιλαράκι , την κόκκινη την ακαν την έχω και εγώ όσο ωραίες είναι τόσο αργά μεγαλώνουν οι άτιμες :D . Αν δεν έχεις κανένα όχι ασφαλές ρασάκι μήπως να βάλεις κανά 2 peppermint για το μικρό δασάκι :D ; (και εγώ έχω τέτοια :D ) βάλε και μερικές γύρω γύρω να χαζέψουμε :cool:

Κωστα την ακαν την εχω ενα χρονο και απο 3μικρα κεφαλια φραγκ, τωρα οπως φαινεται και στη φωτο εχει 12 μεγαλα, σε εμενα μεγαλωνει γρηγορα. Δεν ειναι απαισιες, παραζοανθους ειναι, τα κατεβασα στην αμμο με το βρχακι τους αλλα 1 κεφαλη "πηδηξε" στον βραχο και τωρα εχω 7 κεφαλια που δεν τα θελω και δεν ξερω πως να τα βγαλω, ξυνωντας τα με νυχη δεν καταφερα τιποτα.....απταισιες ευτυχως δεν εχει μπει ουτε μια το 14μηνο που το εχω......φωτο εβγαλα fts αλλα με φωτα ανοιχτα και εχω πολυ αντανακλαση γι αυτο δεν εβαλα.

πολυ ωραιο το ενυδρειο σου!!!!
η ασπρη σιτα που εχεις απο επανω δεν κοβει πολυ φως?

Εκοβε ελαχστα σακη, το τελευταιο 2 μηνο την εβγαλα και εβαλα ψιλη πετονια λου δεν κοβει καθολου.

12χ18000, 2χ450, 1χ590, 1χ630, 2χ410, 2χ430 απο το σιτε που ειπες φιλε.

Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου.Τι χρώματα έχεις βάλει στα λεντ σου?Από global led τα έχεις πάρει?

kostas82
08-03-15, 15:44
Γρηγόρη το φωτιστικό το τέλειωσες; ρίξε καμιά φωτό και από την κατασκευή να πέρνουμε ιδέες για το μέλλον :D

gregkn73
08-03-15, 18:14
Κωστα 4/3 ηρθαν τα ελλαδα τα 6 υπολοιπα λεντ, αλλα ακομη δεν τα πηρα. Η ιδεα ειναι δικια σου! 4 κομματια ψηκτρας στις ακρες τα 20βατα και στο κεντρο τα 5 βατα. Τα κοματια ψυκτρας θα τα ενωνω με βεργες αλουμινιου. Θα του βαλω και κον τρολερ τον storm coralux. Οταν το τελειωσω θα το παρουσιασω στο θεμα του καινουργιου ριφ :-)

kostas82
08-03-15, 19:05
Μια χαρα κοιτα να μπορεις να συρεις τις ψηκτρες επανω στις βεργες ωστε να πηγαινει το φως εκει που πραγματικα το θες , βαλε αν θες ενα λινκ απο τον κοντρολερ , θελω και εγω καπως να ελενξω τα λεντ αλλα εχω παρει τα απλα driver που δεν ειναι pwm

gregkn73
11-03-15, 21:21
Μια χαρα κοιτα να μπορεις να συρεις τις ψηκτρες επανω στις βεργες ωστε να πηγαινει το φως εκει που πραγματικα το θες , βαλε αν θες ενα λινκ απο τον κοντρολερ , θελω και εγω καπως να ελενξω τα λεντ αλλα εχω παρει τα απλα driver που δεν ειναι pwm

http://coralux.net/?wpsc-product=storm-led-controller

Κωστα αυτος θελει driver PMW 0-5V σαν τους LDD 700H που εβαλα γι αυτο τον λογο. Αλλα αν θελεις κανε τους μια ερωτηση με μαιλ, απαντανε αμεσα!

gregkn73
25-05-15, 23:06
Μετα απο σχεδον 2 χρονια ATS , πιστευω οτι κανει θαυματα στην μειωση των νιτρικων, χωρις σκιμερ τρομερα ευκολα τα κραταω 0, και αν πω να δω μετρησιμες τιμες πρεπει να ταιζω τρομερα πολυ! Αλλααααα δυστυχως στη μειωση των φοσφωρικων τελικα πιστευω οτι κανει πολυ λιγα http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/sad.gif Στο μικρο μου ξεφυγαν, παρολο που μερουσα με hanna, με αποτελεσμα να εχω ξεσπασμα τριχοειδους παρολο που εχω 0 νιτρικα!!! Ουτε o radfield μας τα λει καλα εδω, κανονικα θα επρεπε να ειχα κυανο και οχι τριχοειδη!!!! Οποτε θεωρω τη χρηση αντοφοσφωρου, με σωστο μαλιστα τροπο, μονοδρομο.

τωρα εχω μια απορια για καποιον που διατηρει ακομη ATS. Στο μεγαλο που λειτουργει πλεον κανονικα, ειχα αρχικα 12ωρη φωτοπεριοδο με λεντ, και καθε 7-10 μερες , εβγαζα πολλα ml αλγης. Τωρα που συνδεσα, τα λεντ στο DT , εβαλα και τα λεντ τοθ sump, πανω στο ιδιο τροφοδοτικο, αλλα δυστυχως εξαιτιας καποιων περιορισμων του storm coralux, τα φωτα στοsump τα εχω πια 24ωρο. Περιμενα να δω πιο γρηγορη αναπτυξη και λιγο πιο λευκη αλγη στο ats,αντι αυτου , στις 10 μερες, καθαρισα λιγη και εξσαθενημενη σχεδον λευκη αλγη. Λετε να φταιει οτι απλα αλλαξε αποτομα η φωτοπεριοδος και θελει και η αλγη περιοδο προσαρμογης, οποτε να κανω λιγο υπομονη και στρωσει? ή να βαλω τα λεντ του σαμπ στο εφεδρικο τροφοδοτικο που εχω με χρονοδιακοπτη?

kostas82
25-05-15, 23:40
Στην χαετο που δουλευα πριν χρονια το 24ωρο δεν δουλευε το ιδιο καλα οσο το περιπου 15-17ωρες φως πιθανων να χρειαζεται σκοταδι για να ολοκληρωσει τον κυκλο της η φωτοσυνθεση . Και αυτο της κοβει την αναπτυξη

pagokoftis
26-05-15, 08:21
Το είχα πάθει κι εγώ φίλε μου, όταν μου είχε κολλήσει ο χρονοδιακόπτης (ναι έγινε και αυτό, μηχανικος χρονοδιακόπτης) και είχε μείνει επί 24ώρου φωτειζόμενη η άλγη για 8-9 μέρες σίγουρα που έλειπα για διακοπές... Γιατί τότε θα συμβούν όλα... Εγώ την έχω 12 ώρες φωτιζόμενη, με το που κλείνουν τα φώτα του ενυδρείου...
Τέλος να προσθέσω οτι ένα χρόνο τώρα δοκιμές, έχω καταλήξει οτι το μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της άλγης, τον παίζει η ροή και όχι τόσο το φως... Πρέπει να έχουμε σωστό φωτισμό, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ροή, τόσο πιο παχια άλγη έχω... Την διατηρώ στο όριο πριν είναι επικίνδυνη για να την ξεπιάσει από την σίτα...
Το ίδιο έχω παρατηρήσει όλο το χειμώνα στη θάλασσα.. Όποτε έχει θαλασσοταραχή και τα κύματα σκάνε πάνω στα βράχια συνεχώς, μετά από 3-4 μέρες γίνονται καταπράσινα.. Με την θαλασσοταραχή μπορεί με το ανακάτωμα να βγαίνουν και άλλα, νιτρικά κλπ.. που μπορεί να βοηθούν το φαινόμενο, αλλά πιστεύω οτι η ροή είναι μεγάλο θέμα...
Πάντως, σε μεσογειακό ενυδρείο, είχα πάντα φωσφορικά μηδέν και νιτρικά πάντα κάτω απο 5 και συνήθως 0... Μήπως οι τροφές που χρησιμοποιείς βγάζουν αυξημένα φωσφορικά? Και εγώ είμαι πολλούς μήνες χωρίς σκίμερ, το χρησιμοποίησα στην αρχή αλλά μετά το έβγαλα...

gregkn73
26-05-15, 11:17
Το είχα πάθει κι εγώ φίλε μου, όταν μου είχε κολλήσει ο χρονοδιακόπτης (ναι έγινε και αυτό, μηχανικος χρονοδιακόπτης) και είχε μείνει επί 24ώρου φωτειζόμενη η άλγη για 8-9 μέρες σίγουρα που έλειπα για διακοπές... Γιατί τότε θα συμβούν όλα... Εγώ την έχω 12 ώρες φωτιζόμενη, με το που κλείνουν τα φώτα του ενυδρείου...
Τέλος να προσθέσω οτι ένα χρόνο τώρα δοκιμές, έχω καταλήξει οτι το μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της άλγης, τον παίζει η ροή και όχι τόσο το φως... Πρέπει να έχουμε σωστό φωτισμό, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ροή, τόσο πιο παχια άλγη έχω... Την διατηρώ στο όριο πριν είναι επικίνδυνη για να την ξεπιάσει από την σίτα...
Το ίδιο έχω παρατηρήσει όλο το χειμώνα στη θάλασσα.. Όποτε έχει θαλασσοταραχή και τα κύματα σκάνε πάνω στα βράχια συνεχώς, μετά από 3-4 μέρες γίνονται καταπράσινα.. Με την θαλασσοταραχή μπορεί με το ανακάτωμα να βγαίνουν και άλλα, νιτρικά κλπ.. που μπορεί να βοηθούν το φαινόμενο, αλλά πιστεύω οτι η ροή είναι μεγάλο θέμα...
Πάντως, σε μεσογειακό ενυδρείο, είχα πάντα φωσφορικά μηδέν και νιτρικά πάντα κάτω απο 5 και συνήθως 0... Μήπως οι τροφές που χρησιμοποιείς βγάζουν αυξημένα φωσφορικά? Και εγώ είμαι πολλούς μήνες χωρίς σκίμερ, το χρησιμοποίησα στην αρχή αλλά μετά το έβγαλα...
Mε τι μετρας φοσφωρικα; οσο μετρουσα με σαλιφερτ και εμενα 0 μου δειχνανε, αλλα δεν ηταν τοσο. Φοσφωρικα το hanna 736 δεινει αξιοπιστη μετρηση. Αλλιως με τα αλλα μην μετρας καθολου, δεν εχει νοημα.

pagokoftis
26-05-15, 16:00
Mε τι μετρας φοσφωρικα; οσο μετρουσα με σαλιφερτ και εμενα 0 μου δειχνανε, αλλα δεν ηταν τοσο. Φοσφωρικα το hanna 736 δεινει αξιοπιστη μετρηση. Αλλιως με τα αλλα μην μετρας καθολου, δεν εχει νοημα.

Ωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω μη μου λες τέτοια!!!! Με salifert μετράω... Τόσο έξω να πέφτει??? Πάντως θέμα με άλγες δεν είχα από τότε που έπιασε το ATS..

Παναγιώτης Κ
26-05-15, 17:21
Ωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω μη μου λες τέτοια!!!! Με salifert μετράω... Τόσο έξω να πέφτει??? Πάντως θέμα με άλγες δεν είχα από τότε που έπιασε το ATS..

Τα υγρά τεστ φωσφορικών συμπεριλαμβανομένου και του salifert που ειναι απο τα κορυφαία υγρά, μετράνε πιο "χοντρικά". Τις πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις δεν τις πιάνουν με ακρίβεια.

Hanna ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης φωσφορικών υπάρχουν 2 αν δεν κάνω λάθος. Η Low range και η ultra low range. Εκεί μπορείς να δεις με ακρίβεια τι έχεις.;)

gregkn73
02-06-15, 22:48
, έχω καταλήξει οτι το μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της άλγης, τον παίζει η ροή και όχι τόσο το φως... Πρέπει να έχουμε σωστό φωτισμό, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ροή, τόσο πιο παχια άλγη έχω... Την διατηρώ στο όριο πριν είναι επικίνδυνη για να την ξεπιάσει από την σίτα

Τωρα προσεξα αυτο που εγραψες με το οποιο εχω εκ διαμετρου αντιθετη εμπειρια. Η ροη ειναι μεν σημαντικη αλλα οχι κρισημη με οσα εχω δει εγω στα δικα μου ατς. ΠΧ στο νανο, μπουκωνε σταδιακα το φιλτρακι που εχω για αντλια επιστροφης, με αποτελεσμα να μειωνετε η ροη στη σιτα, αλλα η παραγωγη τριχοειδους ηταν ιδια. πχ 2 και πιο καλο. στο μεγαλο φωτιζω την σιτα και απο τις 2 πλευρες, οποτε μιλαμε για ιδια ροη. η μια φωτιζετε απο 30βατ DIY led με σωστη γωνια φωτος 90 μοιρων, ενω η αλλη πλευρα με αγοραστο 20βατ flud οπως γραφεις με γωνια περιου 45 μοιρων(καθολου ιδανικη) και η παραγωγη δεν ειναι ουτε το 1/10!!!

Οποτε καταληγω οτι το κρισιμο ειναι το φως και οχι τοσο η ροη.
-------------------------
Μετα απο 21 μηνες το νανακι φτανει στο τελος του. Στο τελος της εβδομαδας λογικα θα κανω την μεταφορα στο μεγαλυτερο. Ηταν μεγαλο σχολειο, και τελικα καλα σχεδιασμενο, η διαμορφωση της πλατης, που εκτως οτι εκρυβε ολο τον εξοπλισμο, κρατησε και τις τιμες χωρις σκιμερ, σε μηδενικα επιπεδα, τα φοσφωρικα βεβαια μου ξεφυγαν το τελευταιο διμηνο-τριμηνο. ΑΤS και χαετο πλεον με σιγουρια πιστευω οτι ανετα κρατανε νιτρικα μηδεν με βαρια ταισματα, προσφερουν ζωντανη τροφη (εχω ενα μανδαρινο 12 μηνες πλεον σε 42 λιτρακια), με τα φοσφωρικα θελουν ομως βοηθεια μεγαλη απο αντιφοσφωρο. Το σκιμερ, αν και πλεον εξαιτιας των φοσφωρικων εχω τριχοειδη, ακομη πιστευω οτι ειναι "αχρηστο" εργαλειο http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/smiley.gif οπως και τα πασης φυσεως συμπληρωματα , που δεν εριξα το παραμικρο ολο αυτο το διαστημα εκτως απο ψαροτροφες..... τα βακτηρια μου ειναι επισης τελειως αγνωστα. Τα λεντ επισης θεωρω οτι αν οχι πολυ καλυτερα ειναι ισαξια με τις Τ5 στο μεγαλωμα των κοραλιων αλλα και στην αποδοση χρωμματων, και τα DIY ειναι κατι πολυ ευκολο,αφου το καταφερα εγω, που πριν ασχοληθω με τα ενυδρεια, ηξερα με το ζορι να βιδωνω λαμπα http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/cheesy.gif Θελουν ομως πολυ περισσοτερο ψαξιμο οσο αφορα συνδυασμο χρωματων, φακων κτλ... και φυσικα το θαλασσινο νερακι μας , δεν εχει "κροκοδειλους" και μεγαλωνει και αυτο κοραλια.

Με την ιδια ρουτινα προχωραω στο μεγαλυτερο, με diy λεντ, skimerless, NSW, ATS, refugium+chaeto, και σε αυτο θα δοκιμασω και Remote DSB, ελπιζοντας να πανε ολα καλα οσο στο μικρο και με την βοηθεια ριακτορα, να ελεγχξω καλυτερα τα φοσφωρικα.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4828_zpsqzxzpuxr.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4827_zpsefnrphop.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4829_zpsuxze4fsy.jpg

Στον βραχο που θα μεταφερω εχουν πιασει καποια κοραλι που δεν θελω να τα μεταφερω στο μεγαλο. παραζοανθους, μανιταρι, λογικα τα κοβω απο την βαση με ξυραφι και θα βαλω και εποξικη για σιγουρια. Star polyps πως την βγαζω ομως?

pagokoftis
03-06-15, 08:47
Η ροη ειναι μεν σημαντικη αλλα οχι κρισημη με οσα εχω δει εγω στα δικα μου ατς. ΠΧ στο νανο, μπουκωνε σταδιακα το φιλτρακι που εχω για αντλια επιστροφης, με αποτελεσμα να μειωνετε η ροη στη σιτα, αλλα η παραγωγη τριχοειδους ηταν ιδια. πχ 2 και πιο καλο. στο μεγαλο φωτιζω την σιτα και απο τις 2 πλευρες, οποτε μιλαμε για ιδια ροη. η μια φωτιζετε απο 30βατ DIY led με σωστη γωνια φωτος 90 μοιρων, ενω η αλλη πλευρα με αγοραστο 20βατ flud οπως γραφεις με γωνια περιου 45 μοιρων(καθολου ιδανικη) και η παραγωγη δεν ειναι ουτε το 1/10!!!

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση!!! Για την ροή οκ μπορεί να είναι δική μου λάθος παρατήρηση η σύγκριση με την θάλασσα, αλλά με τα flood 1/10 παραγωγή??? Πώς γίνεται αυτό?? Έχω δοκιμάσει τα πάντα και γνωστός μου που έχει 10 χρόνια reef έχει καταλήξει και αυτός σε flood!!! Με DIY λεντ δου΄λευε και αυτός 4 χρόνια τώρα.. όχι οτι είχε κάποιο πρόβλημα με αυτά πάντως... Έβαζε και βάζει και συμπλήρωμα σιδήρου όταν η άλγη δεν ήταν πράσινη αλλά κιντρίνιζε λιγάκι...
Πρώτα απ' ολα τα flood δεν έχουν 45 μοίρες αλλά 120 και σίγουρα έχουν την πιο ομοιόμορφη κάλυψη!! Επίσης, αυτά που έχω εγώ είναι με λεντ των νανομέτρων που προτείνονται από το algascrubber.net Μήπως δοκίμασες κάτι άλλο?
Επίσης μεγάλη εντύπωση μου κάνουν τα φωσφορικά σου..
Δεν έχω δει σε 4 ενυδρεία γνωστών να ανεβαίνουν ή να έχουν άλγες...
Βέβαια αυτό με τα τεστ των salifert με έχει προβληματίσει, αλλά δεν θα είχαμε άλγες?
Κάνω τις παρατηρήσεις μου εντελώς καλόπιστα και δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση φίλε μου τα λεγόμενά σου...
Πιστεύω το ATS είναι κάτι που θέλει ακόμα έρευνα και σε καθένα δουλεύει διαφορετικά...
Να σημειώσω ξανά οτι έχω μεσογειακό ενυδρείο και δεν ξέρω τι διαφορά μπορεί να έχω συγκρινόμενος με τα reef, λόγω αλατότητας, αρκετά χαμηλότερης θερμοκρασίας κλπ...
Χαίρομαι πάντως που ακούω άλλον ένα να μισεί τα παλιοσκίμερ και τα διάφορα πρόσθετα και να αγαπάει το θαλασσινό νεράκι μας :D :D :D

Δεν το λυπάσαι να το σκοτώσεις το καημένο το νάνο?? :confused: :confused: :confused:
Τι σου έκανε?? :D :D :D

Καλή συνέχεια να έχεις και ενημέρωνέ μας...

Sakisdraminos
03-06-15, 09:01
Τωρα προσεξα αυτο που εγραψες με το οποιο εχω εκ διαμετρου αντιθετη εμπειρια. Η ροη ειναι μεν σημαντικη αλλα οχι κρισημη με οσα εχω δει εγω στα δικα μου ατς. ΠΧ στο νανο, μπουκωνε σταδιακα το φιλτρακι που εχω για αντλια επιστροφης, με αποτελεσμα να μειωνετε η ροη στη σιτα, αλλα η παραγωγη τριχοειδους ηταν ιδια. πχ 2 και πιο καλο. στο μεγαλο φωτιζω την σιτα και απο τις 2 πλευρες, οποτε μιλαμε για ιδια ροη. η μια φωτιζετε απο 30βατ DIY led με σωστη γωνια φωτος 90 μοιρων, ενω η αλλη πλευρα με αγοραστο 20βατ flud οπως γραφεις με γωνια περιου 45 μοιρων(καθολου ιδανικη) και η παραγωγη δεν ειναι ουτε το 1/10!!!

-------------------------
Μετα απο 21 μηνες το νανακι φτανει στο τελος του. Στο τελος της εβδομαδας λογικα θα κανω την μεταφορα στο μεγαλυτερο. Ηταν μεγαλο σχολειο, και τελικα καλα σχεδιασμενο, η διαμορφωση της πλατης, που εκτως οτι εκρυβε ολο τον εξοπλισμο, κρατησε και τις τιμες χωρις σκιμερ, σε μηδενικα επιπεδα, τα φοσφωρικα βεβαια μου ξεφυγαν το τελευταιο διμηνο-τριμηνο. ΑΤS και χαετο πλεον με σιγουρια πιστευω οτι ανετα κρατανε νιτρικα μηδεν με βαρια ταισματα, προσφερουν ζωντανη τροφη (εχω ενα μανδαρινο 12 μηνες πλεον σε 42 λιτρακια), με τα φοσφωρικα θελουν ομως βοηθεια μεγαλη απο αντιφοσφωρο. Το σκιμερ, αν και πλεον εξαιτιας των φοσφωρικων εχω τριχοειδη, ακομη πιστευω οτι ειναι "αχρηστο" εργαλειο http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/smiley.gif οπως και τα πασης φυσεως συμπληρωματα , που δεν εριξα το παραμικρο ολο αυτο το διαστημα εκτως απο ψαροτροφες..... τα βακτηρια μου ειναι επισης τελειως αγνωστα. Τα λεντ επισης θεωρω οτι αν οχι πολυ καλυτερα ειναι ισαξια με τις Τ5 στο μεγαλωμα των κοραλιων αλλα και στην αποδοση χρωμματων, και τα DIY ειναι κατι πολυ ευκολο,αφου το καταφερα εγω, που πριν ασχοληθω με τα ενυδρεια, ηξερα με το ζορι να βιδωνω λαμπα http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/cheesy.gif Θελουν ομως πολυ περισσοτερο ψαξιμο οσο αφορα συνδυασμο χρωματων, φακων κτλ... και φυσικα το θαλασσινο νερακι μας , δεν εχει "κροκοδειλους" και μεγαλωνει και αυτο κοραλια.

Με την ιδια ρουτινα προχωραω στο μεγαλυτερο, με diy λεντ, skimerless, NSW, ATS, refugium+chaeto, και σε αυτο θα δοκιμασω και Remote DSB, ελπιζοντας να πανε ολα καλα οσο στο μικρο και με την βοηθεια ριακτορα, να ελεγχξω καλυτερα τα φοσφωρικα.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4828_zpsqzxzpuxr.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4827_zpsefnrphop.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4829_zpsuxze4fsy.jpg

Στον βραχο που θα μεταφερω εχουν πιασει καποια κοραλι που δεν θελω να τα μεταφερω στο μεγαλο. παραζοανθους, μανιταρι, λογικα τα κοβω απο την βαση με ξυραφι και θα βαλω και εποξικη για σιγουρια. Star polyps πως την βγαζω ομως?

φιλε πολυ ωραια η καταληξη του ενυδρειο σου.
οι αλγες ειναι αρκετες αλλα πιστευω οτι παλιοτερα δεν θα ειχες τοσες.
με το θεμα του σκιμμερ θα σου πω και εγω οτι δεν ειναι "αχρηστο" οταν παιζεις με αλγες αλλα αμα δεν εχεις πρεπει να εχεις το μυαλο σου στο ph που λογο μη τελειας οξυγονοσης το πιο πηθανο ειναι να ειναθ πεσμενο.....

Για την αλλαγη θα σου ελεγα να μην μεταφερεις με τπτ ανθελια.. μεγαλο προβλημα για μενα....

kostas82
03-06-15, 12:15
Καλή μεταφορά Γρηγόρη , να πάνε όλα χωρίς πρόβλημα φίλε , δυστηχώς τα star polyp δύσκολα βγαίνουν , εγώ θα πω μόνο πως μέρος της ομορφιάς ενός ενυδρείου υφάλλου είναι ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας δρόμος για να έχουμε καλό ενυδρείο , κάτι που δουλεύει σε εμένα μπορεί να μην δουλεύει σε κάποιον άλλο και το αντίστροφο .
Ερώτηση , ο coralux τι χρειάζεται ακόμα εκτός από τον ίδιο τον controller , κολλητός μου φτιάχνει ένα 3χ 50βατ τώρα και σκεφτόμαστε πως θα το κάνουμε :D

gregkn73
03-06-15, 15:26
Φιλε παγοκοφτη, δεν μου εκανε τιποτα το νανο γι αυτο και δεν το χαλαω, το μεταφερω απλα σε μεγαλυτερο.

Σακη ανθελια οσο και να μου αρεσει, δεν θα μεταφερω, ευτυχως ειναι μονο στο βραχακι της και στο διπλανο....τζαμι, στο βραχο που θα μεταψερω δεν βλεπω με το μετι καθολου:-)). Αλγες οντως εχω ενα διμηνο τωρα , οταν ξεφυγαν τα φοσφωρικα απο 0 -0.03 σε 0,10-0.15. Μεχρι να παρω αποφαση να βαλω και εξτρα φιλτρακι με αντιφοσφωρο εγινε αυτο που βλεπεις....η πλακα ειναι οτι 15 μερες που ξαναμηδενισα, αυτη παραμενει ακλονητοι!!!!Ατιμο πραγμα η τριχοειδης.

Κωστα κατι πρεπει να κανω μα τα star polyps αλλιως θα μου πνιξουν το βραχο. Δεν υπαρχει τροπος να "ξεπετσιαζοντε" καπως;

Ο coralux δεν θελει τιποτα αλλο, εκτως απο ρευμα 0-5V για τις εξοδους pmw που εχει . τετοιο απο οσο ξερω δινουν μoνο οι meanwell ldd, , ακομη και ο ldd 1000 δεν σε καλυτει ομως στα 50βατα multi chip. Στειλε ομως καλυτερα ενα μαιλ στον Ben στην coralux , στο μαιλ που βλεπεις στο σιτε τους, τις δικες του εργασιμες απανταει αμεσα.

kostas82
03-06-15, 22:25
Αν τον πιασεις τον βραχο λιγο λιγο με ενα μαχαιρι μπορεις να τα αφαιρεσεις σαν δερμα αλλα θα φας ωρα να ξερεις :grin:
θα του στειλω μυνηματακι..

Sakisdraminos
08-07-15, 00:53
Με την μεταφορα τι εγινε φιλε?

gregkn73
08-07-15, 16:13
Ολα καλα Σακη. Περιμενα να καθαρισει απο διατομικη να σας το δειξω, αλλα στο καπακι εβγαλε τριχοειδη ευτυχως εξασθενημενη που εχει αρχισει να φευγει. Μαλλον πρεπεινα βγαλω καμια φωτο γιατι αν περιμενω να καθαρισει η τριχοειδης θα αργησω πολυ:-(((

Sakisdraminos
08-07-15, 18:34
Ολα καλα Σακη. Περιμενα να καθαρισει απο διατομικη να σας το δειξω, αλλα στο καπακι εβγαλε τριχοειδη ευτυχως εξασθενημενη που εχει αρχισει να φευγει. Μαλλον πρεπεινα βγαλω καμια φωτο γιατι αν περιμενω να καθαρισει η τριχοειδης θα αργησω πολυ:-(((

Βαλε καμια φωτογραφια μην ανχονεσαι δεν ειναι διαγωνισμος!

gregkn73
10-07-15, 14:24

εγώ θα πω μόνο πως μέρος της ομορφιάς ενός ενυδρείου υφάλλου είναι ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας δρόμος για να έχουμε καλό ενυδρείο ,

Κωστα οπως βλεπεις συμφωνω μαζι σου, απλα μετα απο 2 χρονια τονιζω εμφατικα τον δρομο που ακολουθω εγω , γιατι ελαχιστοι τον εχουν δοκιμασει.

Και το πολυ ομορφο αυτο ταξιδι συνεχιζετε http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=894551#post894551