PDA

Επιστροφή στο Forum : Dropsy


sakura-chan
03-07-13, 19:52
Εχω ενα fancy χρυσοψαρο (μονο του σε 50 λιτρα) το οποιο μεχρι πριν 4 ημερες ηταν σε αψογη κατασταση. Το εχω 4 χρονια περιπου και ποτε δεν υπηρξε καποιο προβλημα με την υγεια του. Ξαφνικα απο την μια μερα στην αλλη εγινε σαν κουκουναρι. Παραδοξως ειχε ορεξη για να τρωει αλλα ηταν εντελως ληθαργικο και στεκοταν στην επιφανεια του νερου. Ειχε επισης pop eye και στην κοιλια του ειχε ενα μικρο αιματωμα.

Οταν το ειδα σε αυτη την κατασταση αποφασισα να το ρισκαρω και να δοκιμασω να το θεραπευσω. Σε ενα δοχειο λοιπον ριχνω 3 λιτρα νερο και 1 κουταλια της σουπας αλατι. Το κανω μπανιο για περιπου μιση ωρα εκει και παραλληλα κανω 50% αλλαγη νερο στο ενυδρειο, ριχνω την ενταση του φιλτρου γιατι το δυσκολευε και το επιστρεφω στο ενυδρειο. Το βραδυ εκεινης της ημερας θυμηθηκα οτι ειχα χαπια flagyl για κατοικιδια (50mg). Παιρνω ενα, το λιωνω σε 3 λιτρα νερο και το βαζω σε δοχειο. Βαζω και το ψαρι μεσα και το αφηνω για περιπου 1.5 ωρα και μετα το επιστρεφω στο ενυδρειο του.

Το επομενο πρωι κανω παλι το ιδιο αλλα παραλληλα λιωνω ενα χαπι σε 22ml νερο. Εκει βουταω μερικες νιφαδες τροφης και του δινω να τις φαει. Συνεχιζω ετσι και το βραδυ και το επομενο πρωι βλεπω σημαντικη βελτιωση στην υγεια του. Εχουν περασει 4 μερες απο τοτε (1 μπανιο με αλατι, 6 μπανια με αντιβιωση και τροφη με αντιβιωση) και το ψαρακι μου εχει σχεδον ξεπρηστει. Επισης ειναι λιγο πιο δραστηριο και συνεχιζει να εχει ορεξη για τροφη. Το pop eye εχει επισης υποχωρησει. Υπαρχουν ελπιδες να τα καταφερει;

Πριν παθει dropsy του εδινα κατεψυγμενα σκουλικια hikari για μερικες ημερες (ως συμπληρωμα). Υπαρχει περιπτωση να το επαθε απο τα σκουλικια (πχ να μην ηταν καλα αποστειρωμενα; )

kgf12345
04-07-13, 06:29
χιλια δυο μπορει.στην ουσια κανεις δεν γωριζει που ακριβως οφειλεται η ασθενεια.αν το βλεπεις να βελτιωνεται ειναι καλο παντως και ησουνα τυχερος/η.

αλλαγες νερου κανεις τακτικα?

sakura-chan
04-07-13, 10:30
χιλια δυο μπορει.στην ουσια κανεις δεν γωριζει που ακριβως οφειλεται η ασθενεια.αν το βλεπεις να βελτιωνεται ειναι καλο παντως και ησουνα τυχερος/η.

αλλαγες νερου κανεις τακτικα?

πριν το παθει εκανα 50% 1 φορα την εβδομαδα. Τωρα κανω 1/3 καθημερινα και προσθετω 1 κουταλια της σουπας αλατι ανα 25 λιτρα. Σημερα ξεπρηστηκε εντελως και το αιματωμα στην κοιλια αρχισε να υποχωρει!:D:D:D Κατεβηκε και στον βυθο για πολυ λιγο και εψαξε στο υποστρωμα για τροφη. Εχω ελπιδες οτι τα χειροτερα περασαν!

Nick74
04-07-13, 21:19
φιλε μου αν οντως ηταν dropsy επεσες σε περιπτωση 1/1000000...
ειναι μηδαμινες οι περιπτωσεις που θεραπευτηκε ψαρι που εφτασε εκει (μερικοι πιο ρεαλιστες μαλιστα προτεινουν ευθανασια)
Τωρα για το τι μπορει να ηταν... μαλλον καποιο παθογονο που ισως εκανε τον κυκλο του... προσωπικα δεν ξερω τι θα εκανα σε τετοια περιπτωση (εννοω αν θα αποστειρωνα ή αν θα εβαζα uv για λιγο καιρο ή αν δε θα εκανα απολυτως τιποτα)
Οπως και να χει θα επαιζα και κανα λοττο :D