PDA

Επιστροφή στο Forum : Μαζεμένα πτερύγια& νωχελικότητα& ανορεξία.


Konstantinos
31-01-05, 11:35
Τις τελευταίες μέρες τα χρυσόψαρά μου παρουσιάζουν μια άκρως περίεργη συμπεριφορά. Είτε παραμένουν ακίνητα σχεδόν, αρκετή ώρα στον βυθό του ενυδρείου, είτε με μια κλίση του σώματος προς την επιφάνεια του νερού. Ξαφνικά και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, δείχνουν σαν να τρελαίνονται πότε-πότε, και επιδεικνύουν σημαντική κινητικότητα, λες και τα χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, και μετά πάλι, ξανά αδράνεια όπως πριν. Συμπτώματα:μαζεμένα πτερύγια, κάθισμα στον πυθμένα, σύγχυση, νευρικές κινήσεις, ανορεξία . Ανησυχώ ιδιαίτερα.. Μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να με συμβουλέψετε και να με βοηθήσετε ;

netblues
31-01-05, 12:02
Καλημερα..

Πες μας μερικα ακομα.. (Υποθετω οτι δεν τα εχεις σε γυαλα)
Σε ποσα λιτρα τα εχεις, ποσα χρυσοψαρα ειναι, τι αλλαγες νερου κανεις,
τι φιλτρο εχεις και τις μετρησεις σου.
Επισης θερμοκρασια του νερου?

Ποσο καιρο τα εχεις? Απο ποτε ειναι ετσι?

Υποθετω οτι χρησιμοποιεις αντιχλωριο στις αλλαγες...

Υ.Γ Το post σου ταιριαζει καλυτερα ειτε στα ψαρια κρυου νερου ειτε στις ασθενειες..

Konstantinos
31-01-05, 13:00
Σε ποσα λιτρα τα εχεις :60
ποσα χρυσοψαρα ειναι : 5


τι αλλαγες νερου κανεις: 20% κάθε εβδομάδα

τι φιλτρο εχεις και τις μετρησεις σου: μηχανικό φίλτρο με ενεργό άνθρακα και αντλία οξυγόνου,καθαρίζεται εβδομαδιαίως

Επισης θερμοκρασια του νερου: 15 βαθμοί κελσίου

Ποσο καιρο τα εχεις: 6 μήνες

Απο ποτε ειναι ετσι? : από την περασμένη Παρασκευή

Υποθετω οτι χρησιμοποιεις αντιχλωριο στις αλλαγες : έ βέβαια

Συμπτώματα:μαζεμένα πτερύγια, κάθισμα στον πυθμένα, σύγχυση, νευρικές κινήσεις, ανορεξία . Η ερυθρομυκίνη θα τα βοηθήσει ?

Μπορεί να πάσχουν από dropsy ?

netblues
31-01-05, 13:20
καταλαβαινεις βεβαια οτι 5 χρυσοψαρα σε 60 λιτρα ειναι παρα πολλα.
Υποθετω οτι ακομα ειναι πολυ μικρα, αλλα και παλι..
Οταν λες το φιλτρο καθαριζεται εβδομαδιαιως τι εννοεις ακριβως?
Πως το κανεις αυτο, περιεγραψε το λιγο , εχει σημασια.

Η ερυθρομυκινη ειναι ανθρωπινο αντιβιοτικο και δεν συνισταται για ψαρια.
Υπαρχει nufripinol, αλλα δεν βλεπω να εχουν κατι τα ψαρια σου που να θελει αντιβιωση.

Αν επασχαν απο dropsy θα ηταν και πρησμενα.
ΔΕΝ βλεπω μετρησεις..

Απο τις νευρικες κινησεις υποψιαζομαι τοξινες στο νερο.
Πρεπει να εισαι τιγκα στην αμμωνια.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.. με υποθεσεις δεν παμε πουθενα.
Κοψε το φαι για καμμια εβδομαδα τουλαχιστον και επειγοντως κανε καταρχας μια γενναια αλλαγη 50% σημερα και αλλη μια αυριο.

Konstantinos
31-01-05, 17:16
Το φίλτρο το καθαρίζω με το νερό του ενυδρείου όπως μου είπαν από το pet shop, και πολύ σχολαστικά. Υπάρχουν κάποια μυστικά ?

Δεν κάνω μετρήσεις, δεν ξέρω καν τι και πώς να το μετρήσω.

Πάντως χρησιμοποιώ και βακτήρια και διασπαστικά τις αμμωνίας.


Αλλαγή νερού 50 % έκανα ήδη.

προς το παρόν παρατηρώ ότι υποχώρησαν κάπως οι νευρικές κινήσεις και η έντονη σύγχηση,κάθονται ακόμα στον πυθμένα όμως με αδρανή σχεδόν τα πτερύγια.

netblues
31-01-05, 17:53
Σωστα το καθαριζεις με νερο του ενυδρειου ΑΛΛΑ οχι καθε εβδομαδα..
Επισης η σχολαστικοτητα σου καταστρεφει το βιολογικο που προσπαθει να αναπτυχθει στο φιλτρο.
Το φιλτρο εκτος απο μηχανικο καθαρισμο πρεπει να κανει και βιολογικο.
ωστε να διασπασει την τοξικη αμμωνια απο τα ψαρια σε NO3..
Σου συνιστω να διαβασεις απο εδω περι φιλτραρισματος
http://www.tsamisaquarium.com/periechomena.htm

Σε ενα στρωμενο φιλτρο δεν χρειαζονται ουτε βακτηρια ουτε διασπαστικα αμμωνιας.

Βρηκαμε τι φταιει..
Κανε κιαλλες αλλαγες νερου, και μην ταισεις καθολου (τα ψαρια αντεχουν παρα πολυ) .

Αυτο που πρεπει να μετρησεις ειναι ποση αμωνια εχεις στο νερο, ποσα νιτρωδηΝΟ2 και ποσα νιτρικα ΝΟ3...
Υπαρχουν τεστ σε στικ που κανουν αυτη τη δουλεια και ειναι φτηνα
Δεν ειναι ακριβειας, αλλα γιαυτο που θες ειναι οκ.

Ειναι πολυ πιθανον το φιλτρο σου να ειναι μικρο και να μην σηκωνει 6 χρυσοψαρα. Ποσο μεγαλο ειναι?
Ο ενεργος ανθρακας θελει πεταμα στον μηνα πανω max...
Εχει μεσα και μπλε σφουγγαρι? εκτος απο υαλοβαμβακα που υποθετω οτι εχει σιγουρα.
μελετα το αρθρο περι φιλτρων, καταλαβε τι εχεις στα χερια σου και εδω ειμαστε...

Μεχρι να λυσεις το προβλημα με το φιλτρο θα πρεπει να κανεις αλλαγες της ταξεως του 30% καθημερινα η 50% ανα δυο μερες και να ταιζεις με τσιγκουνια.

Υ.Γ. Σε πια περιοχη εισαι και εχει το ενυδρειο 15 βαθμους? Εξω τα εχεις?
Δεν πειραζει βεβαια αλλα μου δημιουργηθηκε η απορια.

Konstantinos
31-01-05, 20:44
Καταλαβαίνω ότι η διάγνωση και η χορήγηση θεραπειών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μία ανεπαίσθητη αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί να είναι ενδεικτική για την εμφάνιση προβλήματος υγείας. Ψάρια που ασφυκτιούν για αέρα στην επιφάνεια του νερού αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη πως η κίνηση της επιφάνειας είναι πλημμελής, λόγω των μπλοκαρισμένων μηχανικών μέσων. Χρειάζεται σχολαστικός έλεγχος του ψαριού ώστε κανείς να αποκλείσει κάποια ενδεχόμενα ή να αναγνωρίσει συμπτώματα ή και κοινές ασθένειες ακόμη. Πιστεύω όμως ότι μαζεμένα πτερύγια, κάθισμα στον πυθμένα, σύγχυση, νευρικές κινήσεις, ανορεξία και κάθε είδους κηλίδες ή πρηξίματα αποτελούν πεντακάθαρα δείγματα ασθένειας. Ακόμη οι περισσότερες θεραπείες απαιτούν δυνατό αερισμό του περιβάλλοντος νερού, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των αγωγών. Κάποιες φορές, ασχέτως πόσο πολύ προσπαθεί κανείς, τα ψάρια δεν φαίνονται να αντιδρούν διόλου στα κανονικά επίπεδα συγκεντρώσεων κάποιου ενεργού φαρμακευτικού συστατικού. Εάν το πρόβλημα σ’ αυτήν την περίπτωση δεν απειλεί τη ζωή τους, καλό είναι να περιμένει κανείς ή να επαναλάβει την αγωγή. Παρ’ όλα αυτά, εάν υφίσταται κάποιο σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια.

Οι μερικές αλλαγές του νερού είναι νομίζω σημαντικός παράγοντας για την ευζωία του κάθε ενυδρείου. Μία μερική αλλαγή νερού της τάξεως του είκοσι τοις εκατό (20%) εβδομαδιαίως είναι εντελώς απαραίτητη. Προσθέτω κάποιο conditioner που κάνει αποχλωρίωση του νερού μετά από κάθε μερική αλλαγή νερού, και οποιουδήποτε άλλου υλικού είναι απαραίτητο.

Ελέγχω τακτικά, ώστε να είμαι βέβαιος για την καλή και σωστή λειτουργία της φίλτρανσης των συστημάτων μου. Καθαρίζω τα μηχανικά μέσα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ακόμη καλύτερα, κάθε φορά που διαπιστώνω μείωση της κυκλοφορίας του νερού, προσθέτοντας τα χρήσιμα αζωτοαντιδρώντα βακτηρίδια . Ο απαιτούμενος χρόνος για τα αζωτοαντιδρώντα βακτηρίδια για να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν σε ικανούς πληθυσμούς και μπορεί να «πάρει» και έναν ολόκληρο μήνα εάν τα χρήσιμα βακτηρίδια δεν προστεθούν από εξωγενείς παράγοντες, από εμάς τους ίδιους δηλαδή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου το φορτίο του βιολογικού υποστρώματος του συστήματος σταθεροποιηθεί. Η αμμωνία παράγεται από τα απεκκρίματα των ζώων, αλλά και της σηπόμενης τροφής που δεν καταναλώθηκε. Βακτηρίδια που αλληλεπιδρούν μετατρέπουν την, υψηλής τοξικότητας αμμωνία, στα λιγότερα τοξικά νιτρώδη ιόντα και, εν συνεχεία, στα σχετικά ακόμη λιγότερο τοξικά νιτρικά άλατα.

Ένα σημείο που χρήζει επίσης ιδιαίτερης προσοχής είναι τα ταΐσματα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπερβάλει κανείς. Ένα τέτοιο σφάλμα μπορεί άνετα να σκοτώσει τα ήδη ασθενή ζώα, με μεγαλύτερη ευκολία από ότι θα τα θανάτωνε το παθογόνο που τα προσέβαλε, ή η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιείται.


Μάλλον όμως ταίζω υπερβολικά με αποτέλεσμα το φίλτρο να μπουκώνει και να το καθαρίζω πάρα πολύ συχνά. Η σχολαστικοτητα μου καταστρεφει το βιολογικο που προσπαθει να αναπτυχθει στο φιλτρο.
Το φιλτρο εκτος απο μηχανικο καθαρισμο πρεπει να κανει και βιολογικο. Αυτό όμως πώς γίνεται,ειλικρινά δεν ξέρω. Αν δεν ταίσω καθόλου για 2-3 μέρες είναι εντάξει ? τα χρυσόψαρα είναι εξαιρετικά λαίμααγα.Το φίλτρο δεν έχει μεσα και μπλε σφουγγαρι εκτος απο υαλοβαμβακα και ενεργό άνθρακα. Θα ζήσουν τα ψαράκια μου τελικά ή να τα κλαίω ? Τα δύο είναι περίπου 4,5 εκατοστά και τα άλλα τρία είναι περίπου 2,5 εκοτοστά. Έχω και έννέα γλυφτάκια(τα 2 είνα σαλυγκάρια).

netblues
31-01-05, 22:02
:roll:
Ολα αυτα που γραφεις τα ηξερες? Τα διαβασες καπου? Ολα οσα γραφεις ειναι σωστα και ισχύουν, υπαρχει ομως ενα σημειο που το γενικευεις..

Ο απαιτούμενος χρόνος για τα αζωτοαντιδρώντα βακτηρίδια για να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν σε ικανούς πληθυσμούς και μπορεί να «πάρει» και έναν ολόκληρο μήνα εάν τα χρήσιμα βακτηρίδια δεν προστεθούν από εξωγενείς παράγοντες, από εμάς τους ίδιους δηλαδή, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου το φορτίο του βιολογικού υποστρώματος του συστήματος σταθεροποιηθεί.
Η εμπειρια εχει δειξει οτι οσα βακτηριδια και να προσθεσουμε παλι χρειαζεται χρονος για να αναπτυχθει ικανη αποικια βακτηριδιων... που φτανει μεχρι και μηνα. Πρεπει ομως να υπαρχουν και καταλληλες ΜΕΓΑΛΕΣ επιφανειες για να αναπτυχθουν. Τετοια επιφανεια προσφερει το μπλε σφουγγαρι καθως και τα ειδικα πορωδη υλικα που πωλουνται για αυτο το σκοπο.. (πχ siporax, substrat pro) Τα υλικα αυτα τα προσθετεις αν υπαρχει χωρος στο φιλτρο. Η σειρα ειναι πρωτα μηχανικο, μετα βιολογικο μετα χημικο (προαιρετικα) και μετα υαλοβαμβακας για προστασια του κυκλοφορητη . Το μηχανικο μερος πρεπει να καθαριζεται... το βιολογικο παλι οχι...

Το οτι τα χρυσοψαρα ειναι λαιμαργα ειναι γνωστο :-)
Και τα "γλυφτακια" ειναι ψαρια και μετρανε σαν βιολογικο φορτιο.
Εχουν και αυτα ονομα επισης και λαβε υποψιν σου οτι μπορει να μεγαλωσουν παρα πολυ αναλογα με το τι ειναι.

Τα ψαρακια σου θα ζησουν αμα κανεις αλλαγες.
Εισαι χωρις βιολογικο φιλτρο οποτε η αμμωνια ειναι ψηλα και ειναι τοξικη..
αυτο τα κανει να συμπεριφερονται ετσι..
Με συχνοτερες αλλαγες νερου μπορεις να το ελεγχεις.

Konstantinos
01-02-05, 08:45
Αν κατάλαβα καλά το κύριο πρόβλημά μου είναι η αμμωνία, λόγω πλημμελούς φίλτρανσης και υπερβολικού ταίσματος, αλλά κυρίως λόγω συνολικής άγνοιας δικής μου. Όπως θα έχετε καταλάβει, άσχετος είμαι, απλά θέλω και προσπαθώ να μάθω. Δεν περίμενα όμως ότι η υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας θα παρουσίαζε τα συμπτώματα ακίνητων πτερυγίων και καθίσματος στον πυθμένα. Ήδη έκανα χθές μια αλλαγή 50% του νερού. Επειδή νόμιζα ότι το πρόβλημά μου ήταν βακτηριδιακό τους χορήγησα ταμπλέτες ερυθρομυκίνης από το pet shop,αφαιρώντας τον ενεργό άνθρακα από το φίλτρο μου. Από εδώ και πέρα όμως ας δούμε τι κάνουμε:

1.Χρειάζεται να προσθέτω βακτηρίδια και αντιχλώριο σε κάθε αλλαγή του νερού και πόση ποσότητα ;

2. Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να αφήσω τα χρυσόψαρα χωρίς τροφή μέχρι να ισορροπήσουν ;

3. Στην παρούσα φάση να τα βοηθήσω με διασπαστικά αμμωνίας AMMOVEC για να μπορέσουν να ανασάνουν και να πάψουν να υποφέρουν ;

4. Υπάρχει κάποια ουσία που να διαλύει τα περιττώματα των ψαριών, γιατί καθαρισμό του πυθμένα δεν έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα, αφού και σε ένα μικρό ενυδρείο των 60 λίτρων σαν το δικό μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις ολική αλλαγή νερού και πλήρες καθαρισμό.

5. τα διάφορα εμπορικά καθαριστικά του νερού που υποτίθεται ότι διώχνουν το θόλωμα του νερού, κρατούν το νερό καθαρό και ασφαλές και εξασφαλίζουν λιγότερες αλλαγές, δεν κάνουν δουλειά; Παράδειγμα: ACCU CLEAR της AQUARIUM PHARMACEUTICALS,EASY BALANCE της TERA AQUA ,CRISTAL DISINFENCTANT AND CLARIFICATION AGANET FOR ELIMINATING BIOLOGICAL CLOUDNESS OF WATEER της TROPICAL.

6.Πότε να προσθέσω ξανά τον ενεργό άνθρακα στο φίλτρο ;

7. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να καθαρίζεις το φίλτρο με το νερό του ενυδρείου ; Το δικό μου, κάθε φορά που το καθαρίζω είναι πηγμένο στις ακαθαρσίες, και χρειάζεται πίεση νερού, χρόνος και επιμονή για να καθαρίσει καλά.

scubapol
01-02-05, 09:18
Ένας ακόμα λόγος για να μην ταίζεις υπερβολικά τα ψαράκια σου αυτήν την εποχή είναι η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία (15C). Τον χειμώνα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα ψάρια που ζουν σε κρύα νερά μειώνουν πολύ τον μεταβολισμό τους οπότε οι ανάγκες για τροφή είναι πιο περιορισμένες.

Μπορείς αν θες να ρίξεις μια ματιά και στο παρακάτω site :

http://www.goldfishinfo.com/

netblues
01-02-05, 09:51
Αν κατάλαβα καλά το κύριο πρόβλημά μου είναι η αμμωνία, λόγω πλημμελούς φίλτρανσης και υπερβολικού ταίσματος, αλλά κυρίως λόγω συνολικής άγνοιας δικής μου. Όπως θα έχετε καταλάβει, άσχετος είμαι, απλά θέλω και προσπαθώ να μάθω. Δεν περίμενα όμως ότι η υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας θα παρουσίαζε τα συμπτώματα ακίνητων πτερυγίων και καθίσματος στον πυθμένα. Ήδη έκανα χθές μια αλλαγή 50% του νερού. Επειδή νόμιζα ότι το πρόβλημά μου ήταν βακτηριδιακό τους χορήγησα ταμπλέτες ερυθρομυκίνης από το pet shop,αφαιρώντας τον ενεργό άνθρακα από το φίλτρο μου. Από εδώ και πέρα όμως ας δούμε τι κάνουμε:
Η αμμωνια ειναι τοξικη και προκαλει συμπτωματα δηλητηριασης...
Με τις πολλες αλλαγες νερου αραιωνει, αρα ελλατωνεται. ΔΕΝ θελουμε να αλλαξουμε ολο το νερο αποτομα, γιατι και αυτο θα δημιουργησει shock.
Η ασκοπη χρηση αντιβιοτικων κανει στα ψαρια οτι και στους ανθρωπους...
Ισχυρα βακτηρια που δεν ελεγχονται.
Τελος παντων, μιας και τα εβαλες δεν ειναι και τελειως αχρηστα με την εννοια οτι οταν τα ψαρια στρεσσαρονται αρρωσταινουν.. Οποτε τους εδωσες αντιβιωση προληπτικως...


1.Χρειάζεται να προσθέτω βακτηρίδια και αντιχλώριο σε κάθε αλλαγή του νερού και πόση ποσότητα ;

Τα "ετοιμα" βακτηριδια χρησιμοποιουνται ως seed. Οχι δεν χρειαζονται σε καθε αλλαγη νερου, κιας λενε άλλα οι οδηγιες...
Αντιχλωριο παντα σε καθε αλλαγη, στην αναλογια που λενε οι οδηγιες.


2. Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να αφήσω τα χρυσόψαρα χωρίς τροφή μέχρι να ισορροπήσουν ;

Κοβωντας την τροφη δεν παραγεται αμμωνια (ειτε απο αυτη που περισσευει ειτε απο τα ψαρια, που αφου δεν τρωνε δεν "βγαζουν"
Και λιγη διαιτα στα χρυσοψαρα κανει καλο.
Πρεπει να λυσεις το προβλημα για να ισσοροπησει το συστημα.
Μονο κοβωντας το φαι δεν γινεται :-)
5 μερες νηστεια και μετα ταισμα με τσιγγκουνια μια φορα την ημερα κατα προτιμηση 2 ωρες πριν την αλλαγη νερου.


3. Στην παρούσα φάση να τα βοηθήσω με διασπαστικά αμμωνίας AMMOVEC για να μπορέσουν να ανασάνουν και να πάψουν να υποφέρουν ;

ναι, βαλε.. Αυτα τα προιοντα εχουν την ιδιοτητα να κατακρατουν την αμμωνια.


4. Υπάρχει κάποια ουσία που να διαλύει τα περιττώματα των ψαριών, γιατί καθαρισμό του πυθμένα δεν έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα, αφού και σε ένα μικρό ενυδρείο των 60 λίτρων σαν το δικό μου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις ολική αλλαγή νερού και πλήρες καθαρισμό.


Σε ενα ενυδρειο δεν κανουμε ΠΟΤΕ αλλαγη νερου πανω απο 50% ποσο μαλλον ολικη αλλαγη.
Να υποθεσω οτι δεν εχεις "σκουπα βυθου?" Μπορεις να παρεις μια μικρη απο ενα petshop, η να κανεις μια με λιγο αλφαδολαστιχο απο χρωματοπωλειο. Γεμιζεις το λαστιχο και με σιφωνισμό αδειαζεις νερο σε ενα κουβα. Με την ακρη του λαστιχου μεσα στο ενυδρειο ρουφας τις
ακαθαρσιες.
Υποθετω οτι μην καθαριζωντας τον πατο, συγκεντρωθηκε αρκετό υλικό το οποίο σαπισε, εβγαλε και αλλη αμμωνια και εγινε οτι εγινε.
Αλλα αυτο ειναι υποθεση. Μονο με συχνες (πχ εβδομαδιαιες) μετρησεις θα ξερεις.


5. τα διάφορα εμπορικά καθαριστικά του νερού που υποτίθεται ότι διώχνουν το θόλωμα του νερού, κρατούν το νερό καθαρό και ασφαλές και εξασφαλίζουν λιγότερες αλλαγές, δεν κάνουν δουλειά; Παράδειγμα: ACCU CLEAR της AQUARIUM PHARMACEUTICALS,EASY BALANCE της TERA AQUA ,CRISTAL DISINFENCTANT AND CLARIFICATION AGANET FOR ELIMINATING BIOLOGICAL CLOUDNESS OF WATEER της TROPICAL.

Κανουν δουλεια, αλλα η λειτουργια τους ειναι να κανουν μεγαλυτερα τα αιωρουμενα σωματιδια ωστε να τα πιανει το μηχανικο φιλτρο..
Μαγικα δεν γινονται... Η βρωμια παραμενει βρωμια.


6.Πότε να προσθέσω ξανά τον ενεργό άνθρακα στο φίλτρο ;

Βαλτον να τραβηξει το αντιβιοτικο, αστον 3 μερες και μην τον ξαναβαλεις ξανα. Δεν προσφερει τιποτε σε μονιμη βαση.


7. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να καθαρίζεις το φίλτρο με το νερό του ενυδρείου ; Το δικό μου, κάθε φορά που το καθαρίζω είναι πηγμένο στις ακαθαρσίες, και χρειάζεται πίεση νερού, χρόνος και επιμονή για να καθαρίσει καλά.

Ξερουμε ξερουμε... :-)
Τα χρυσοψαρα ειναι απο τα πιο παραγωγικα ψαρια σε ακαθαρσιες....
Και αποτι καταλαβαινω το φιλτρο ειναι μικρο για να μπουκωνει τοσο.
Ποσα λιτρα την ωρα λεει? Τι μαρκα ειναι?
Εαν θελεις να γλιτωσεις απο το συχνο καθαρισμα, ισως η τοποθετηση ενος εξωτερικου canister φιλτρου κατω απο το ενυδρειο να σε γλυτωσει απο πολλα. Θα σου συνιστουσα κατι σαν αυτο..
http://www.eheim.com/Zubehoer.cgi?Mode=zeige&welches=nach2211&Filter=k120
Γυρω στα 120euro μαζι με 1 l efimech & 1 λ substratpro που πωλουνται χωριστα.
ειναι για μεχρι 150 λιτρα, αλλα με τα χρυσοψαρα...καλυτερα παραπανω παρα λιγοτερο.

Τελος, επειδη ειπες οτι η θερμοκρασια την εχεις στους 15... και εχεις και αλλα ψαρια μεσα.. Εχε υποψιν σου οτι οι περισσοτεροι "γλυφτες" ειναι τροπικα ψαρια και σε 15 βαθμους ζοριζονται.."
Μπορεις να βρεις τι ψαρια ειναι? Καμμια φωτο ισως?

Konstantinos
01-02-05, 20:13
Με αυτά και με αυτά, πήγα και πήρα και σκουπάκι βυθού και καινούργιο φίλτρο : Magic Jet Filet(Magi 700 : 10 W – 700 L/Hr). Έκανα μερική αλλαγή νερού και γερή μπουγάδα βυθού και αναμένω αποτελέσματα. Α ναι, έβαλα και AMMOVEC και αντιχλώριο. Τα ψάρια πάντως ζουν ακόμη, και φαίνονται κάπως να έχουν συνέρθει. Όχι τελείως όμως. Σίγουρα πάντως πεινάνε. Όποτε πλησιάζω στο ενυδρείο, γίνεται πανικός....Με βλέπω σύντομα να αγοράζω καινούγιο ενυδρείο με καλό βιολογικό φίλτρο για να ηρεμήσω λίγο. Πω πω πω, πανάκριβο είναι το σπ'ορ αυτό(το χόμπυ εννοώ).

netblues
01-02-05, 20:18
Τα χρυσοψαρα ειναι παντα λαιμαργα ακομα και χορτατα.. Εχουν παρατηρηθει πειρπτωσεις που εχουν σκασει απο το φαι..
Μην υποκυπτεις

τεστ δεν βλεπω να πηρες....

Resun ειναι το magic jet filter?

Konstantinos
02-02-05, 12:23
Άλλη μία μερική αλλαγή νερού και AMMOVEC σήμερα. Έλεος. Μετά το σκουπάκι βυθού χθες, το νερό θόλωσε πάρα πάρα πολύ. Ακόμα και σήμερα, η θολούρα δεν έχει φύγει. Απίστευτο. Θεωρώ πως με τόσες αλλαγές, έχω κάνει ολική αλλαγή νερού.

Η ασιτία να συνεχιστεί, κι αν ναι για πόσο ακόμα ;

PH = 7.5, θερμοκρασία νερού 23 βαθμοί Κελσίου.

Οι γλείφτες(μακρόστενοι, σαν σκουληκάκια, περίπου 1 cm ο καθένας) και τα σαλιγκάρια μια χαρά είναι. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Τα χρυσόψαρα δαπανούν μετά από όλα αυτά, το 40 %-50% του χρόνου στον πυθμένα ακίνητα σχεδόν(μόνο το στόμα και τα μάτια κουνάνε), και ψάχνουν απεγνωσμένα κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου για φαΐ. Η νευρικότητα μειώθηκε αισθητά, όχι τελείως όμως.

Το φως του ενυδρείου πόσες ώρες πρέπει να παραμένει αναμμένο ;

netblues
02-02-05, 14:37
Ριξε λιγο φαι να δουμε αν θα το φανε..
Η ορεξη ειναι ενδειξη υγειας.

Ο φωτισμος γυρω στις 9 ωρες ειναι καλα. Υπαρχουν φυτα μεσα στο ενδυρειο?

Να υποθεσω οτι πηρες τεστ?
Καλο το ph 7,5 και οι 23 βαθμοι... (ειχες οντως 15 οπως ειχες πει την προηγουμενη φορα??), αλλα θελουμε οπωσδηποτε και
NH3/4, NO2, NO3.. και θα δουμε τι θα γινει με το ταισμα.

Γλυφτες 1 cm..?? xmm Σαν πολυ μικρoι δεν ειναι? Μηπως ειναι ottos?

Αυτο το θολωμα ειναι λευκο? η πρασινο?
Απο αλγες πως πας?

Οι αλλαγες δεν κανουν κακο, αλλα φροντιζε να ειναι το νερο περιπου στην ιδια θερμοκρασια με αυτο του ενυδρειου.


Το καινουργιο φιλτρο το ξεκινησες? Τι εχει μεσα?

profitia
02-02-05, 14:51
Το καινούργιο φίλτρο που πήρες αν και πολύ καλό για τα λεφτά του, και με καλό κυκλοφορητή, έχει πολύ μικρό χώρο για υλικά. Συγκεκριμένα αν θυμάμαι περιέχει ένα σφουγγάρι 5χ5 cm και ένα σακκουλάκι ενεργό άνθρακα. Αν θέλεις να κρατήσεις τα ψάρια σου (εγω θα σου έλεγα να κρατήσεις μόνο 1-2 χρυσόψαρα και τίποτε άλλο) θα πρέπει να πάρεις πολύ καλύτερο φίλτρο. Για την ώρα βάλε και τα δύο φίλτρα να δουέύουν, και κάνε συχνές αλλαγές νερού (ακόμη και σε καθημερινή βάση δεν θα ήταν υπερβολή)

Konstantinos
02-02-05, 18:03
1. Υπερδοσολογία αντιχλωρίου και σοκ λόγω απότομης αλλαγής νερού, μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιες συμπεριφορές : μαζεμένα πτερύγια, κάθισμα στον πυθμένα, σύγχυση, νευρικές κινήσεις ;

2. Από όρξη τίποτα άλλο, πω πω πω

3. Φυτά υπάρχουν, πλαστικά όμως γιατί κανονικά φυτά θα τα έτρωγαν. Τα χρυσόψαρα από όσο ξέρω είναι παμφάγα

4. Τελικά είχα κάνει λάθος, 22 βαθμούς είχα, όχι 15

5. Τεστ NH3/4, NO2, NO3 δεν έκανα ακόμη, με τόσες αλαγές νερού όμως τι αμμωνία να έχει μείνει.....

6.Γλύφτες δεν ξέρω τι έχω, είναι οι κλασσικοί μου είπαν που μεγαλώνουν μέχρι 5-6 εκατοστα΄, σουν σκουληκάκια είναι

7. Το θόλωμα είναι λευκό, δεν νομίζω να είναι άλγος, φοβάμαι πως έχει δημιουργηθεί από τα καθαριστικά φάρμακα(ACCU CLEAR της AQUARIUM PHARMACEUTICALS,EASY BALANCE της TERA AQUA ,CRISTAL DISINFENCTANT AND CLARIFICATION AGANET FOR ELIMINATING BIOLOGICAL CLOUDNESS OF WATEER της TROPICAL κ.λπ.)

Konstantinos
02-02-05, 18:05
8. To καινούργιο φίλτρο είναι : Magic Jet Filet(Magi 700 : 10 W – 700 Litrew/Hour

netblues
02-02-05, 18:47
Υπερδοσολογια αντιχλωριου? δηλαδη για ΠΟΣΗ υπερδοσολογια μιλαμε..
ΜΟΝΟ αντιχλωριο?? :-)

Αφου τρωνε, μια χαρα ειναι. μην ανησυχεις.

χρυσοψαρα και φυτα, οντως ειναι λιγο δυσκολο..

Μετρα και θα δεις... αμα ειναι να υποθετουμε..

Οι "κλασσικοι" "γλυφτες" (τι ορος και αυτος) μπορει να γινουν και 45 ποντους...

Δεν πιστευω να συνεχιζεις να ριχνεις ολα αυτα τα ζουμια μεσα.....!!

Και αυτο το φιλτρο θα μπουκωσει.... Αλλα απο το ολοτελα...
κατι ειναι και αυτο.
Χρειαζεται χρονος για να αναπτυχθει το βιολογικο φιλτρο.
Εως τοτε.. καθημερινες αλλαγες δεν κανουν κακο, εκτος απο την μεση σου...

Αναμενουμε μετρησεις.

και βγαλε και το προβλημα σου απο την υπογραφη!!!

ahar
02-02-05, 18:54
1. Υπερδοσολογία αντιχλωρίου και σοκ λόγω απότομης αλλαγής νερού, μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοιες συμπεριφορές : μαζεμένα πτερύγια, κάθισμα στον πυθμένα, σύγχυση, νευρικές κινήσεις ;

Ναι . Τα χρυσοψαρα αντεχουν ώς ενα ποσο γιατι είναι κυπρινοι αλλα όχι και σε ακραιες καταστασεις...


3. Φυτά υπάρχουν, πλαστικά όμως γιατί κανονικά φυτά θα τα έτρωγαν. Τα χρυσόψαρα από όσο ξέρω είναι παμφάγα

Βαλε Βαλισνεριες ... και ανουμπιες... και δεσε τις μεν σε ένα ξυλο, τίς δε φυτεψε τις σε μια γωνια που να μην την φτανουν (διακοσμητικα μπροστα στα φυτα , βοτσαλα πανω στις ριζες κλπ)





5. Τεστ NH3/4, NO2, NO3 δεν έκανα ακόμη, με τόσες αλαγές νερού όμως τι αμμωνία να έχει μείνει.....


Θα εκπλαγεις.... Εγω κανω καθημερινες αλλαγες νερου στο μεγαλο ενυδρειο και όμως εδω και 2 βδομαδες εχω καποια νιτρικα (σχετικα ) που δεν πεφτουν με τίποτα..
Ειδικα με τα χρυσοψαρα που "βγαζουν" πολυ "πραγμα".


6.Γλύφτες δεν ξέρω τι έχω, είναι οι κλασσικοί μου είπαν που μεγαλώνουν μέχρι 5-6 εκατοστα΄, σουν σκουληκάκια είναι

Αν μπορεις βγαλε τους μια φωτο και ανεβασε την...


7. Το θόλωμα είναι λευκό, δεν νομίζω να είναι άλγος, φοβάμαι πως έχει δημιουργηθεί από τα καθαριστικά φάρμακα(ACCU CLEAR της AQUARIUM PHARMACEUTICALS,EASY BALANCE της TERA AQUA ,CRISTAL DISINFENCTANT AND CLARIFICATION AGANET FOR ELIMINATING BIOLOGICAL CLOUDNESS OF WATEER της TROPICAL κ.λπ.)

1ον) Ολα αυτα μαζι τα εριξες;;;; (τοτε έχεις προβλημα) .
2ον) εαν εχεις άλγος τότε μαλλον πρεπει να παρεις καποιο παυσιπονο..
(αλγος = πονος)
εκτος και αν αναφερεσαι σε αλγη.
Μια αλλη πιθανότητα είνια να έχεις ανακοινησει με την σκουπα το υποστρωμα και να έχεις "bacterial bloom" κοινως βακτηριδιακη αναπτυξη στην στήλη του νερου. Ειδικα εαν είναι λευκο..
περιεμενε.. θα περασει...
3ον) Μονο τα όνοματα του προιόντος και η εταιρεια είναι αρκετα...(πχ AGANET της TROPICAL)

4ον) καθε χρυσοψαρο θελει περι τα 70 λιτρα μονο του... 50 λιτρα για τοσα ψαρια ειναι λιγο....και έχεις και αλλα ψαρια μεσα...

κανε τα τεστ για να δεις τι αμμωνια σου και τα λεμε...



Αλέξανδρος

Takis
02-02-05, 19:47
Μηπως οι γλυφτες ειναι ετσι:???
http://www.tsamisaquarium.com/Gyrinocheilus%20aymonieri.htm

Konstantinos
02-02-05, 20:02
Αν όντως η όρεξη είναι ένδειξη υγείας, όχι μόνον δεν έχουν τίποτα απολύτως τα δικά μου τα χρυσόψαρα, αυτά θα σκάσουν από υγεία. Και ολόκληρο το κουτί να τους έβαζα θα το έτρωγαν. Σαν παλαβά έκαναν. Σαν να τα χτύπησε ρεύμα. Σχεδόν τσακώθηκαν ποιο θα πρωτοφάει την λιγοστή τροφή που τους έβαλα. Μείωσα λίγο και την ροή οξυγόνου από το φίλτρο, και έκτοτε έπαψαν να κάθονται στον πυθμένα. Περίεργα πράγματα.

netblues
02-02-05, 20:09
Ροη του οξυγονου... Εννοεις του αερα προφανως...
Εχεις αεραντλια που βγαζει φουσκαλες?
Αν ειναι πολλες μπορει να ενοχλουν τα ψαρια τα οποια προσπαθουν να τις αποφυγουν και καθονται στον πατο.

Αν το φιλτρο προκαλει αναταραξη στην επιφανεια του νερου, τοτε δεν χρειαζεται η αεραντλια, εκτος βεβαια αν σου αρεσουν μπουρμπουληθρες.

Konstantinos
03-02-05, 06:06
Το φιλτρο το καινούργιο : Magic Jet Filet(Magi 700 : 10 W – 700 L/Hrμε την αεραντλία μήπως είναι πολύ μεγάλο τελικά για το ενυδρείο μου ?

netblues
03-02-05, 08:36
Μεγάλο? Πλακα κανεις!!

Μικρο ειναι.. Απο ροη καλά παει.. (το μετρο ειναι απο 5 εως 10 φορες τα λιτρα σου) την ωρα για εσωτερικο (πολλοι το πανε και μεχρι 20 φορες)) ΑΛΛΑ εχει πολυ μικρο χωρο για αναπτυξη βιολογικης αποικιας, και λογικο ειναι να μπουκωνει.

Konstantinos
03-02-05, 13:46
Μέτρηση(ελπίζω να την έκανα σωστά) : 0,3 ppm/10 gallons σύμφωνα με το τεστ τουλάχιστον. Τα χρυσόψαρα πλέον δαπανούν μόλις το 10 %-15% του χρόνου στον πυθμένα . Ψάχνουν απεγνωσμένα όμως κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου για φαΐ….. Η νευρικότητα μειώθηκε αισθητά.

netblues
03-02-05, 14:49
0,3 ppm τινος πραγματος? ΝΗ3/ΝΗ4 ? Τα 10 galons απο που προκυπτουν?

Με τι μαρκα τεστ μετρας..
Παντως αν ειναι αμμωνια θα επρεπε να ειναι μηδεν.. (κατι που προυποθετει στρωμενο φιλτρο)

Οπως και να εχει.. με τις συνεχομενες αλλαγες η κατασταση βελτιωθηκε.

Το νερο ξεθολωσε?

Konstantinos
03-02-05, 18:23
Από το pet shop μου συνέστησαν μία αγωγή με ammo block (αλειφατικά άλατα αμινών )το οποίο άμεσα εξουδετερώνει τα διάφορα νιτρικά σε μη τοξικά. Βεβαίως, αυτό τα διάφορα τεστ του εμπορίου δεν το ξέρουν, και θα ανιχνεύουν τιμές έτσι κι αλλιώς, εκτός κι αν σταματήσω το τάισμα των ψαριών τελείως. Όμως το βιολογικό φίλτρο αυτές τις μη τοξικές ουσίες θα τις εξουδετερώσει. Καλά μου τα είπαν ? Με λίγα λόγια και από όσο καταλαβαίνω, έχει τεράστια σημασία να διαθέτεις όσο το δυνατόν καλύτερο φίλτρο στο ενυδρείο. Τέτοιου είδους όμως φίλτρα, συνήθως πωλούνται με μεγαλύτερα από το δικό μου ενυδρεία και τα πολύ καλά φίλτρα είναι πανάκριβα. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι δυνατόν να στήσεις σύστημα φιλτραρίσματος που να μην χρειάζεται αλλαγή νερού. Επίσης θα ήθελα να ξέρω με τι τρέφονται οι γλείφτες και τα σαλιγκάρια.. Μόνο με τα υπολείμματα των τροφών ή και με… Την παρούσα φάση και παρόλο που έχω αναστείλει την διατροφή μέχρι νεοτέρας, οι γλείφτες κάνουν κυριολεκτικά πάρτι. Προφανώς με την ανατάραξη του πυθμένα λόγω καθαρισμού με το σκουπάκι, και το γενικότερο θόλωμα που αυτή προξένησε, βγήκαν στην επιφάνεια ουσίες που κάθισαν στα τοιχώματα του ενυδρείου. Σωστά τα λέω ;

netblues
03-02-05, 21:04
Τα προιόντα τυπου ammoblock ειναι μια προσωρινη λυση για περιπτωσεις οπως η δικη σου. Τα καλα φιλτρα δεν ειναι πανακριβα.. Οι πολλες αγορες αχρηστων φιλτρων μεχρι να καταληξουμε στο σωστο ειναι.
Βεβαια δεν δεσμευουν τα διαφορα νιτρικα αλλα την αμμωνια.
Προιοντα που να αφαιρουν τα νιτρικα υπαρχουν ευρεως στη φυση.
Λεγονται φυτα.:D Απο κει και περα οι εβδομαδιαιες αλλαγες νερου σε μη φυτεμενο ενυδρειο ειναι μονοδρομος. (οχι οτι στο φυτεμενο δεν κανουμε εε..)
Ενυδρειο χωρις αλλαγες νερου, απο 1.000.000 λιτρα και πανω.. :-)

Οι γλυφτες τρεφονται μονο με περισσευματα τροφων και αλγες, φτανει να υπαρχουν... Αν δεν υπαρχουν χρειαζονται και αυτοι ταισμα.

Δεν ειναι λυση το ammoblock. Ενα καλο βιολογικο φιλτρο ειναι..
Τα χρυσοψαρα με σωστες συνθηκες ειναι σε θεση να σε κληρονομησουν. Χωρις σωστο φιλτρο...
Αυτη τη φορα τα προλαβαμε... Την επομενη η αμμωνια θα φερει και μερικες αρρωστιες.... και πολλους χαιρετισμους.

Konstantinos
04-02-05, 08:18
Τα αρμόδια βακτηρίδια για τις φάσεις αποδόμησης των ρύπων(αμμωνία->νιτρώδη->νιτρικά), δεν αναπτύσσονται όλα με την ίδια ταχύτητα. Ιδιαίτερα, τα βακτηρίδια που μετατρέπουν την αμμωνία σε νιτρώδη, χρειάζονται χρόνο. Μόνο όταν αρχίσουν να δημιουργούνται οι αποικίες των βακτηριδίων που θα μετατρέψουν τα νιτρώδη σε νιτρικά, τότε αρχίζει να είναι μετρήσιμη η ποσότητα των νιτρικών και μόνο τότε το ενυδρείο έχει μπει πλέον σε μια σταθερή κατάσταση που με λάθος χειρισμούς μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Είναι σίγουρο ότι οι αλλαγές νερού και η απομάκρυνση αποικιών βακτηριδίων σε μορφή λάσπης δεν εξυπηρετούν τα ίδια τα βακτηρίδια. Οι αλλαγές νερού δεν δημιουργούν πρόβλημα όμως, αφού σκοπός μας είναι να αφήνουμε να αναπτύσσονται αποικίες βακτηριδίων εκεί που εμείς θέλουμε. Πρέπει όμως να αλλάζουμε μόνο το νερό και όχι να απομακρύνουμε την λάσπη που δημιουργούν τα βακτηρίδια, ειδικά μέσα στο φίλτρο. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν σκεφτούμε ότι για να είναι ισορροπημένο ένα ενυδρείο, χρειάζεται μια Χ μάζα βακτηριδίων. Αυτή η μάζα αποτελείται από τα βακτηρίδια που είναι ελεύθερα μέσα στο νερό και αυτά που είναι στο φίλτρο και στην λάσπη που δημιουργείται. Όταν λοιπόν αφαιρείται ένα μέρος των ελεύθερων βακτηριδίων με την αλλαγή νερού, πρέπει τα σταθερά βακτηρίδια να γίνονται πιο πολλά για να εξισορροπήσουν την έλλειψη. Η διαφορά δεν είναι βέβαια τόσο μεγάλη, αλλά πρέπει τουλάχιστον να αφήνουμε τα υπόλοιπα βακτηρίδια εκεί που είναι. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, όταν μιλάμε για ένα νέο ενυδρείο, όπου δεν υπάρχει πλεόνασμα βακτηριδίων. Άρα δεν βλάπτουν οι αλλαγές νερού ουσιαστικά τα βακτηρίδια, αρκεί να αλλάζουμε μόνο νερό. :

Κάθε φορά επομένως που θέλω να καθαρίσω το φίλτρο μου, αυτή η βρωμιά που βλέπω στο σφουγγαράκι υαλοβάμβακα και στον ενεργό άνθρακα, είναι λάσπη που έχουν δημιουργήσει τα βακτηρίδια ; Εγώ πάντως μέχρι τώρα, το καθάριζα τελείως και τα πέταγα όλα, αφήνοντας το φίλτρο έτσι όπως ήταν όταν το πρωτοαγόρασα. Υπάρχει συμπληρωματικά κάποιο άρθρο για τον λεπτομερή και σωστό καθαρισμό του φίλτρου να διαβάσω ;

netblues
04-02-05, 08:42
Τα κειμενα αυτα απο καπου τα διαβαζεις .. εκει δεν λεει?
αυτο εδω το μελετησες ?
http://www.tsamisaquarium.com/Filters1.htm

Η λογικη ειναι οτι το φιλτρο πρεπει να εχει ενα μεγεθος ωστε πρωτα καθως περναει το νερο να κραταει τη βρωμα και να καθαριζεται συχνα(κεραμικο μακαρονι, χοντρο σφουγγαρι κλπ), και μετα να υπαρχει πυκνο σφουγγαρι η αλλο βιολογικο υλικο πανω στο οποιο αναπτυσεται η αποικια, την οποια ΔΕΝ την πειραζουμε κατα το καθαρισμα.
Ολα αυτα ειναι λιγο δυσκολο να γινουν σε ενα πολυ μικρο φιλτρο. Γιαυτο τα φιλτρα εχουν χωρους μεσα στο οποιο βαζουμε τα διαφορα υλικα ωστε να μπορουμε να καθαριζουμε το μηχανικο μερος χωρις να διαταρασσουμε το βιολογικό.

Konstantinos
05-02-05, 15:00
1.Κάθε φορά που θέλω να καθαρίσω το φίλτρο μου, αυτή η βρωμιά που βλέπω στο σφουγγαράκι υαλοβάμβακα και στον ενεργό άνθρακα, είναι λάσπη που έχουν δημιουργήσει τα βακτηρίδια ; Εγώ πάντως μέχρι τώρα, το καθάριζα τελείως και τα πέταγα όλα, αφήνοντας το φίλτρο έτσι όπως ήταν όταν το πρωτοαγόρασα. Υπάρχει κάποιο άρθρο για τον λεπτομερή και σωστό καθαρισμό του φίλτρου να διαβάσω ;

2.Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένα ψάρι είναι σε φάση κύησησης ;

3.Από όλα τα ψαράκια. μόνον ένα πλέον κάθεται κατά καιρούς, μόνο ακριβώς κάτω από το φίλτρο, εκτός κι αν με δεί να πλησιάζω, οπότε νομίζει ότι ήρθε η ώρα για φαγητό, και αρχίζει το πανηγύρι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ;

4. Το θόλωμα υποχώρησε κάπως. Πότε και κυρίως πώς καθαρίζω το φίλτρο μου πάλι και πότε να ταίσω ;

5. Παρατηρώ μία ήπια επιθετικότητα μεταξύ των ψαριών. Πού μπορεί να οφείλεται αυτό το φαινόμενο ;

halvas69
05-02-05, 23:27
Σφουγγάρι.
Όπως και τα περισσότερα υλικά φίλτρανσης, τα καθαρίζουμε ελαφρά όταν η ροή του φίλτρου μας έχει μειωθεί ορατά.
ΑΝ δεν έχεις φυτά....... μπορεί να χρειαστεί να το καθαρίσεις και μετά από μήνες, όχι κάθε εβδομάδα.
Ένας απλός τρόπος να το καθαρίζεις είναι να το σφίξεις 5-6 φορές μέσα στην γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό από το ενυδρείο σου.
Όταν το καθαρίσεις δεν πρέπει να έχει έρθει στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή να γίνει γαλάζιο ξανά.
Δεν το κάνουμε ποτέ λαμπίκο, που λέει και ο Τάκης :wink:
Η λάσπη που βλέπεις να βγαίνει είναι ως επί των πλείστων χρησιμότατα βακτηρίδια.
Τα αναγνωρίζεις από την χαρακτηριστική μυρωδιά (κάπως σαν βρεγμένο χώμα).

ΥΓ άσε το φίλτρο να αποικιστεί από βακτηρίδια γιατί κάθε φορά που προσπαθεί να γίνει αυτό εσύ τα αφαιρείς σχεδόν όλα με το εξοντωτικό σου καθάρισμα.

Konstantinos
09-02-05, 07:20
Τα χρυσόψαρα φαίνονται να βαίνουν καλώς, όμως πέθαναν 3 από τους γλείφτες, συγκεκριμένα δύο από τους Gyrinocheilus aymonieri και ένα πλατύστομο. Κάποια συγκεκριμένη συμβουλή για να το τι συμβαίνει και να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα ;

netblues
09-02-05, 08:31
Οπως σου εχω ξαναγραψει, χωρις μετρησεις δεν μπορεις να ξερεις που βρισκεσαι ουτε εμεις να φανταζομαστε.

Εχεις προβλημα βιολογικου φιλτρου και αυτο το εχουμε εντοπισει.
Τα χρυσοψαρα ειναι πιο ανθεκτικα (μερικα ζουν χρονια σε γιαλες με αλλαγες νερου) οχι ομως τα υπολοιπα.

Konstantinos
05-03-05, 10:06
Τα γλειφτάκια πάντως φαίνεται να είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Τα περισσότερα πέθαναν

netblues
06-03-05, 09:03
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΛΥΦΤΑΚΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ.
Οι συνθηκες σου δεν ειναι καταλληλες..
Τα εχουμε πει εξαλου.

Κανε κατι.

Konstantinos
06-03-05, 11:18
ΦΙΛΕ ΑΣΕ, ΕΧΩ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΣΧΗΜΑ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΕΤΟ. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΜΠΡΟΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ, ΟΤΙ ΕΠΙΖΗΣΕΙ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΤΗΣΩ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ. ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΩΙ ΒΡΗΚΑΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ΠΕΘΑΜΕΝΟ...

Obelix(Reifen)
06-03-05, 12:12
Μια συμβουλή έχω να σου δώσω .
Κόψε τις μερικές αλλαγές και ξεκινά τις ολικές 80% την εβδομάδα και μια πιο μικρή ενδιάμεσα 30%.το χαλίκι να καθαρίζετε με <<σκούπα>> κάθε φορά .
Βγάλε τον άνθρακα τον %*%$% και βαλέ περισσότερο βιολογικό υλικό μην σπαταλάς πολύτιμο χώρο με πράγματα που δεν χρειάζεσαι .
Και όχι αλλά ψαριά στην κονσέρβα και διώξε τα 2 από αυτά η περίμενε να φύγουν μονά τους …

Konstantinos
08-03-05, 18:01
ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΛΥΦΤΑΚΙ ΕΧΩ ΞΕΜΕΙΝΕΙ... ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ?

Obelix(Reifen)
08-03-05, 18:44
ΝΑ διαβάσεις εγώ απηύδησα μην τα περιμένεις όλα έτοιμα .
Έχεις ένα ολόκληρο Board να διαβάσεις .

Konstantinos
10-03-05, 18:09
ΕΣΥ ΔΙΚΟ ΕΧΕΙΣ, ΕΓΩ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ?

halvas69
10-03-05, 21:46
Δεν έχει άδικο ο Obelix, αλλά και τα ενυδρεία θέλουν να τους αφιερώνεις λίγο χρόνο.
Πάντως, όσο μπορείς, προσπάθησε να ενημερωθείς.

Konstantinos
11-03-05, 09:05
ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΙΧΛΑ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΣΙΩΝ ? ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΒΛΕΠΩ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΙΧΑΜΑ,ΓΚΡΙΖΟΚΑΦΕ ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ Η ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ?