PDA

Επιστροφή στο Forum : ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ


andrea
24-05-13, 14:30
Γεια σας! Έχω προσπαθήσει να κάνω αναπαραγωγή μονομάχων 5 φορές. Τις τρεις πρώτες φορές δεν έγινε τίποτα , τις άλλες δυο γεννήθηκαν τα μωρά αλλά δεν άντεξαν, πέθαναν.Και κρίμα γιατί γεννιούνται και πολλά περίπου 50 κάθε φορά .Την πρώτη φορά που άντεξαν παραπάνω έκανα αλλαγές νερού με το χέρι κάθε μέρα αλλά το ενυδρείο γέμισε σκουλήκια στις 20 μέρες μόλις τα άλλαξα ενυδρείο και τα έβαλα με κάτι άλλα μωρά δεν τα ξανά είδα. Την δεύτερη φορά δεν ξέρω τι έγινε παντός μέχρι τώρα μόνο εφτά έχουν μένει. Μπορείτε να μου πείτε τι κάνω λάθος;
NO2=0
NO3=0
GH=7
KH=10
PH=7,5
CL2=0
θερμοκρασία = 28οC
Ενυδρείο 15L στρογγυλό,με φυτά , χωρίς κάτι ιδιαίτερο στον πάτο. Την πρώτη φορά που γεννήθηκαν δεν είχα φίλτρο. Την δεύτερη φορά είχα ένα πολύ χαμηλής ροής.
Τα ταΐζω αρτέμια τα οποία εκκολάπτω και τροφή για χρυσόψαρα πολύ καλά τριμμένη. Πώς θα κοινοποιήσω ένα μήνυμα.

maria p
24-05-13, 14:46
Γειά σου, καλώς ήρθες:)!
Καταλαβαίνω την ανάγκη σου να χαρείς από την αναπαραγωγή του μονομάχου σου αλλά κάνεις κάποια σοβαρά λαθάκια στο εγχείρημά σου.
Κατ αρχήν θα ήθελα να σε ρωτήσω την τύχη των θηλυκών μετά τις προσπάθειες αναπαραγωγής που έχεις κάνει μέχρι τώρα.
Επίσης για να φτάσουμε να σκεφτούμε θέματα αναπαραγωγής πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την σωστή φιλοξενία των ζωντανών που έχουμε αλλά και αυτών που θα προκύψουν από την γέννα.
Το δοχείο που φιλοξενείς τον μονομάχο σου είναι ακατάλληλο για την διαμονή του.
Μινιμουμ και όχι ιδανικά πρέπει να έχεις ενυδρείο τουλάχιστον 30λ. με φίλτρο, σκούρο βυθό αμμοχάλικου και κατάλληλες συνθήκες νερού, που μπορείς να βρεις στην ειδική κατηγορία του φόρουμ μας.
http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=39
Διάβασε σχολαστικά και επανερχόμαστε για όποιες άλλες πληροφορίες στην συνέχεια

Billy T
24-05-13, 14:51
καλως ηρθες φιλε μου.καλο διαβασμα

andrea
24-05-13, 15:02
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Οι θηλυκές τις τρεις πρώτες φορές μου πέθαναν μόλις τις γύρισα πίσω στο ενυδρείο . Τις άλλες δυο έζησαν και συνεχίζουν να ζουν.
Τώρα έχω μια απορία. Ο κατάλληλος βάθος και το μέγεθος του ενυδρείου δεν έχουν να κάνουν με το αν θα γεννηθούν τα μωρά, γιατί εμένα μου γεννηθήκαν και μάλιστα πολλά.
Και όταν λες μα φίλτρο, δε θα τα πάρει μέσα ; Εγώ έφτιαξα ένα αυτοσχέδιο που είχα τα υλικά μέσα σε ένα τούλι και για να μην είναι δυνατό είχα βάλει μπροστά μια χαρτοπετσέτα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

maria p
24-05-13, 15:22
Μήπως μπορείς να μας πεις κάπως αναλυτικά που έχεις τον μονομάχο και την διαδικασία που ακολουθείς? γιατί στο προφίλ σου γράφεις ενυδρείο 120λ?

andrea
24-05-13, 15:53
Όχι αυτό είναι το ενυδρείο που έχω όλα τα ψάρια και τους μονομάχους γενικότερα. Η αναπαραγωγή όταν απέτυχε την είχα κάνει σε μια μπουκαλα20 λίτρων . τις δυο φορές που τα κατάφεραν και γεννηθήκαν τα μωρά έγινε σε μια λεκάνη σχετικά μεγάλη .υπολόγισα 15 λίτρα από τις κανάτες νερού που έβαλα για να γεμίσουν οι 10 πόντοι.
Αφού έφτιαχνα το νέο «ενυδρείο» το άφηνα να δουλέψει μια μέρα με φίλτρο .Την άλλη μέρα το αποσύνδεα και έβαζα τον αρσενικό ο οποίος έφτιαχνε μια ψευτόφωλιά την άλλη μέρα έβαζα και την θηλυκή μέσα σε ένα κυπελάκι για μια μέρα τότε η φωλιά γίνονταν ικανοποιητική μόλις τους έβαζα μαζί την πρώτη μέρα μεγάλωνε και άλλο τη φωλιά και τη δεύτερη γινόταν η καταπληκτική αυτή διαδικασία . Ύστερα η θηλυκή έφευγε. Μετά από δυο μέρες γεννιόντουσαν τα μωρά και την τρίτη έφευγε ο πατέρας μετά από εκεί και πέρα δεν ήξερα και γραφεί ελάχιστα στο internet για το πως θα μείνουν ζωντανά τα μωρά.!!!!

maria p
24-05-13, 16:07
εντάξει τότε, είχα καταλάβει οτι ο μονομάχος ζει στα 15λίτρα.
νομίζω οτι το υπόμνημα που είδες είναι πολύ αναλυτικό.
το δοχείο θα πρέπει να είναι με στρωμένο νερό και φιλτράκι που θα έχεις βάλει σφουγγαράκι για να μην ρουφάει τα μωράκια.
τροφή μπορείς να κάνεις και τρίμμα τα φυλλαράκια και φυσικά τις πρωτείνες που γράφει το υπόμνημα.
όμως τι θα τα κάνεις μετά? το έχεις σκεφτεί αυτό? δεδομένου οτι είναι ψαράκια που δεν πάνε ομάδα μεταξύ τους.
επίσης κάνε μας και μια παρουσίαση του ενυδρείου σου, να το δούμε:)

andrea
24-05-13, 17:53
Μόλις τάισα τα 4 μικρά που έχουν μείνει με artemia Ο πάτος της λεκάνης είναι μπλε και έτσι ο μονομάχος και τις δυο φορές έβρισκε όλα τα αυγά. Τώρα για το φίλτρο είναι το τούλι πολύ αδύνατο και έτσι δεν περνούν .Μέσα έχει και σφουγγάρι και αυτό που μοιάζει με μακαρονάκι και άνθρακα.
Εδώ και 5 μέρες τα μικρά τα έχω σε ένα ποτηράκι με τρύπες μέσα στο μεγάλο ενυδρείο γιατί είχε αρχίσει ένας απότομος μαζικός θάνατος και αυτά τα πρόλαβα
Τώρα το μεγάλο το ενυδρείο έχει πολλούς ξιφοφόρουσ:confused: τις δυο θυλάκους μονομάχους (ο αρσενικός πέθανε προχθές ,πήδηξε μέσα στο φίλτρο) ,3 γαρίδες που δε τις βλέπω γιατί κριβονται,2 γατοψαρα,5 γλύπτες και ένα χρυσόψαρο που μου το έφεραν και δεν έχω τι να το κάνω!

maria p
24-05-13, 18:00
ωχ ωχ ωχ:confused:
άνοιξε ένα θέμα και κάνε μία παρουσίαση του ενυδρείου σου, να σε συμβουλεύσουν και άλλα άτομα γιατι έχεις πολλά ψάρια και ασύμβατα και πρέπει να πάρεις μέτρα.
μακάρι να σου ζήσουν τα μωράκια

andrea
24-05-13, 18:05
Εννοείτε ότι έχω μέσα φυτά και βράχια ο βυθός είναι πετραδάκια.
-------------------------
Αυτό το έχω ψάξει και έχω καταλάβει όντος ότι είναι ασύμβατα αλλά εγώ δεν έχω παρατηρήσει ούτε να ψοφήσει κανένα τόσα χρόνια αλλά ούτε και κάποια περίεργη συμπεριφορά.

maria p
24-05-13, 18:12
Εννοείτε ότι έχω μέσα φυτά και βράχια ο βυθός είναι πετραδάκια.
-------------------------
Αυτό το έχω ψάξει και έχω καταλάβει όντος ότι είναι ασύμβατα αλλά εγώ δεν έχω παρατηρήσει ούτε να ψοφήσει κανένα τόσα χρόνια αλλά ούτε και κάποια περίεργη συμπεριφορά.
πόσα χρόνια το έχεις? να πχ ο μονομάχος γιατί πήδηξε νομίζεις? κάτι στο περιβάλλον τον ενοχλούσε.
κάνε μια παρουσίαση και συζήτησε, δεν θα χάσεις, θα πάρεις συμβουλές και ίσως κάνεις κάποιες διορθώσεις.

andrea
24-05-13, 18:21
Το ενυδρείο το έχω 4 χρόνια( δεν ξέρω αν είναι λίγα η πολλά)
Οκ για την παρουσίαση .Ευχαριστώ για την συμβουλή !
Μήπως ξέρεις τι μπορώ να κάνω με τα μικρά τώρα για να ζήσουν;

maria p
24-05-13, 18:36
αυτό που κάνεις αρτέμια αλλά ο χώρος είναι μικρός το ποτηράκι δεν έχεις γεννήτστρα?

Nick74
24-05-13, 19:23
GH=7
KH=10
PH=7,5



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ? ΣΟΔΑ ? :D (να μη μιλησω για τα λιτρα που ειναι απλα ενα κελι)

σε τετοια νερα μαλλον καμια κιχλιδα Αφρικης μπορεις να αναπαραγεις, οχι μονομαχους (και βασικα αν εισαι σε σταδιο που κανει τετοια λαθη δε βρισκω λογικη καμια αναπαραγωγη)

+-4 διαβασμα, και θα φτασεις να γεμισεις το σπιτι σου με υγειη ενυδρεια, αναπαραγωγες και οτι αλλο θες, αλλα οχι ακομη ;)

andrea
24-05-13, 22:12
Έχω μια γεννήστρα αλλά θα φύγουν από τις χαραμάδες είναι πολύ μικρά!
-------------------------
Οκ φιλέ! Έχω διαβάσει οτιδήποτε βρήκα άμα έχεις και εσύ να μου προτείνεις κάτι καλοδεχούμενο, γιατί στα διάφορα που έχω διαβάσει ο καθένας λέει κάτι καινούριο κάτι διαφορετικό .Δηλαδή αν βρισκόταν κάποιος που να είχε επιτυχημένες αναπαραγωγές και έγραφε τι ακριβός έκανε να τον μιμηθούμε θα ήταν το καλύτερο.!!!! Μόνο ένας το έκανε από ότι θυμάμαι αλλά και αυτός δεν έδωσε μετρήσεις.

Nick74
25-05-13, 00:59
Μόνο ένας το έκανε από ότι θυμάμαι αλλά και αυτός δεν έδωσε μετρήσεις.


ΟΛΟΙ σχεδον οσοι ασχολουμαστε με μονομαχους εχουμε τουλαχιστο μια ειτυχημενη αναπαραγωγη, οσο για τις μετρησεις ισχυουν τα γνωστα, χαμηλες σκληροτητες, μετρια υψηλη θερμοκρασια, μετρια χαμηλο προς χαμηλο ph

ενδεικτικα προτεινω 27,5 θερμοκρασια απολυτα σταθερη, kh 1-2 (προτεινω 3 αν δεν εχεις εμπειρια με οξινες καταστασεις) gh το πολυ μεχρι 5-6 και λιτρα 60-120 (αν λυπασαι να τα δωσεις για ενα ψαρι τοτε απλα δε κανεις για ιδιοκτητης μονομαχου), φουλ φυτα, σκιερες περιοχες, τροπικος φωτισμος, ph 6.5 και κατω, φυλλα catappa, τυρφη, καφε νερο κτλ

Αυτες ειναι συνθηκες που θεωρω ιδανικες με αυτα τα οποια μπορουμε να προσφερουμε, και φυσικα ενα ψαρι (η μαλλον οποιοδηποτε ζωντανο πλασμα) πρεπει να το κραταμε σε ιδανικες συνθηκες, οχι μονο για την αναπαραγωγη, αλλα για ολη του τη ζωη.

Γεννηστρες και αλλες ηλιθιοτητες δε χρειαζονται για κανενα ψαρι, ουτε απομακρυνση των μικρων.
Ο ελαττωματικος γονος -που δε θα επιζουσε στη φυση- ισως φαγωθει, αλλα μια σωστη γεννα θα βγαλει υγειεις απογονους.
-------------------------
επισεις αν δεν εχεις το σωστο εξοπλισμο και τις γνωσεις ΜΗΝ αναπαραγεις μονομαχους, αν βρεθεις με καμια εκατοστη μικρα τι θα τα κανεις?:confused:

andrea
25-05-13, 21:21
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες νομίζω πως θα με βοηθήσουν αρκετά ! Αν δεν έχω χώρο για τα μικρά και είναι πχ. αρσενικά έχω συνεννοηθεί με ένα pet shop να τα πάρει.

ChocolatePuma
25-05-13, 21:24
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες νομίζω πως θα με βοηθήσουν αρκετά ! Αν δεν έχω χώρο για τα μικρά και είναι πχ. αρσενικά έχω συνεννοηθεί με ένα pet shop να τα πάρει.

Και με τις κυρίες...τι θα κάνεις???
Καλές οι αναπαραγωγές, αλλα εκτός από σωστές συνθήκες, χρειάζεσαι και τις σωστές υποδομές για το μετα! +-4

25 ψαράκια ή και πολλά ακόμη δεν είναι καθόλου λίγα, ειδικά αν σκεφτείς πως χρειάζεσαι ξεχωριστό ενυδρείο για την θηλυκια, άλλο για τον αρσενικό κι άλλο για τα νεογεννητα!;)

Nick74
26-05-13, 03:08
το να τα δωσεις σε pet shop συνηθως συνεπαγεται να πεθανουν τα μισα σε ποτηρακια και τα υπολοιπα σε γυαλες, καλυτερα λοιπον δωρεα σε συγχομπυστες.
Επισεις για να δωθουν το σωστο ειναι να πανε 3-4 μηνων πρωτα και μετα να αρχισουν οι αλλαγες συνθηκων

andrea
26-05-13, 17:29
Σκέφτομαι σίγουρα να βάλω κάποια αγγελία ή άμα θέλουν κάποιοι γνωστού μου να τα πάρουν. Απλά λέω άμα είναι πάρα πολλά, μόνο τότε.

nazgul
26-05-13, 17:52
Μη νομιζεις οτι θα φυγουν και πολλα ψαρια, εστω και δωρεαν αν τα δωσεις. Θα πρεπει ετσι κι αλλιως να εχεις την υποδομη να τα κρατησεις σε καταλληλα ενυδρεια.

andrea
26-05-13, 19:20
ok.!
-------------------------
Έτσι και αλλιώς θα τα χαρίσω!

nazgul
26-05-13, 19:41
Ναι, αυτο λεω. Μη νομιζεις οτι αν χαριζεις μονομαχους, θα γινει λαοθαλασσα απο το πληθος που θα τρεξει να τους παρει...