Επιστροφή στο Forum : Νεο diy κοινωνικό 370 lt καθαρά
aias.george
13-05-13, 21:01
Πληροφορίες
Διαστάσεις: 120x50x70
Όγκος: 420 lt μικτά 370 περίπου καθαρά
Κατηγορία: κοινωνικό φυτεμένο
Φυτά: Ludwigia glandulosa, Eleocharis parvula, Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', Cabomba caroliniana, Ludwigia glandulosa, Hygrophila polysperma, Ceratopteris thalictroides, Ceratophyllum, Hygrophila corymbosa, Egeria densa, Myriophyllum tuberculatum (red), Bacopa monnieri
Ψάρια / Άλλα είδη: Αύριο θα μπουν αρκετές red cherry και σαλιγκάρια. Επίσης ψάχνω να αγοράσω 6 με 8 sae. Αργότερα θα μπουν από το 125αρι 20 Paracheirodon innesi, 20 Hemigrammus erythrozonus και θα αγοραστούν και 30 Hemigrammus bleheri
Διακοσμητικά υλικά: Ξυλόπετρες και δυο ρίζες Magrove και υπόστρωμα το seachem onyx sand
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: Μαύρο χαρτόνι
Φωτισμός: 8 λάμπες 54w daylight. Για αρχή ανάβουν οι 4
Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες μέχρι να προσαρμοστούν τα φυτά
Φιλτράρισμα: EHEIM professionel 3 2075
Θερμοστάτης: Eheim/Jager automatic heater 300w
Λίπανση: Προς το παρών όχι
Παροχή CO2: Ναι μπουκάλα ελεγχόμενη από ph controller
Παράμετροι:
pH: 6,5
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 3 περίπου
Αλλαγές νερού: Σήμερα έγινε η πρώτη αλλαγή 50% σύμφωνα με τις οδηγίες της tropica (http://www.tropica.com/en/tropica-abc/start-up/tropica-app.aspx)
Θερμοκρασία: 24
Άλλες πληροφορίες: Το ενυδρείο τρέχει από την Παρασκευή και είναι η δεύτερη απόπειρα σε φυτεμένο μετά από το 125αρι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά τους τους dimost, alex214 και broson. Βάζω και μερικές φωτογραφίες για να μου πείτε την γνώμη σας
Φωτογραφία:
aias.george
13-05-13, 21:04
'Οποιος θέλει να δει φωτογραφίες και από την κατασκευή του καπακιού μπορεί να τις δει εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=67142
Φίλε Γιώργο εύχομαι να το δεις όπως το φαντάζεσαι άντε να φουντωσουν τα φυτα να πάρουμε κανά κλαδεμα ..... Τελικά η παγίδα δούλεψε μπήκαν στο μπουκάλι τα ψάρια ;
Πολυ ωραιο στησιμο και οπως το φανταζομαι οταν θα παρουν μπροστα τα φυτα, θα γινει κουκλι.
Μια παρατηρηση μονο: τις γαριδες και τα σαλιγκαρια δεν θα τα εβαζα ακομα. Θα εβαζα ψαρια πρωτα και θα περιμενα μεχρι να στρωσει ο βυθος για τα υπολοιπα, σε κανενα διμηνο.
Πανεμορφο
και οταν μεγαλωσουν τα φυτα θα γινει ακομα πιο ωραιο
Να το χαιρεσε
ΥΓ το φυτο απο την δεξια μερια που ειναι σαν γρασιδι ψυλο τι ειναι?
Πολλα υποσχομενο ενυδρειο φιλε! Θα συμφωνησω με τον nazgul οσον αφορα τις γαριδες!
Παιδιά τις γαρίδες θέλει να τις βάλει και τα σαλιγκάρια για τον έλεγχο της αλγης
Να τις βαλει, δεν ειπα να μην τις βαλει. Αλλα οχι σε αστρωτο βυθο καλυτερα και ας ειναι σκληροτραχηλες οι red cherries. Παντως με την αλγη δεν κανουν και θαυματα οι γαριδες. Ισορροπια και σωστη αναλογια φωτισμου/θρεπτικων χρειαζεται.
Ισορροπία ναι σε φως και τα σχετικα αλλά αν ενα ενυδρείο έχει γαρίδες amano και κάνα δυο ειδη σαλιγκαριων και ενα κοπαδακι sae και δε θα δεις ποτε άλγη
πάρα πολύ ωραία αρχή, πολλά υποσχόμενο !!!
με το καλό να γεμίσει:)
Παρα πολυ ωραιο να το χαιρεσε!
Αλλα θα συμφωνισω με τους παραπανω γαριδες κλπ που θελουν στρωμενο βυθο να μην μπουν απο τωρα.Οσο για τις αλγες με σωστο προγραμμα δεν θα χει προβλημα!
(πολυ αλγοφοβια ρε παιδι μου)
Εγώ παλι δε μπορω να καταλάβω αυτή την εμμονή να στρώσει ο βυθός για να βάλει κάποιος γαρίδες amano σε φυτεμένο που θα τρώνε άλγες απο τα φυτά
αυτα ειναι καλουδια μπραβο μπραβο.και στο ελεγα γιωργο σε 370 λιτρα με 20-30 τσερυ θα εχεις προβλημα
Εγώ παλι δε μπορω να καταλάβω αυτή την εμμονή να στρώσει ο βυθός για να βάλει κάποιος γαρίδες amano σε φυτεμένο που θα τρώνε άλγες απο τα φυτά
Γιατι πολυ απλα μπορει να μην ζησει ουτε μια γαριδα και να τις χασεις ολες απο την πρωτη ημερεα, αν ο βυθος δεν εχει αναπτυξει την καταλληλη βιολογια, εφοσον "ψαχνουν" και στο βυθο. Τοσο απλη ειναι η βαση αυτης της εμμονης.
Και κατι ακομα, μην περιμενεις να κανουν και τρελη δουλεια με τις αλγες, ξαναλεω.
Θα σε παραπεμψω στο σύνδεσμο που έχει στο πρωτο ποστ της tropica
Αν και εγω σε παραπεμψω στις οδηγιες στησιματος ενυδρειου απο τη sera, που λεει οτι βαζουμε νερο, βακτηρια και ειμαστε ετοιμοι να βαλουμε ψαρια, θα κανεις το ιδιο?
Ο βυθος καλο πρεπει να ειναι στρωμενος για γαριδες. Μπορει οι red cherries και οι Amano να ειναι αρκετα ανθεκτικες, αλλα δεν αποκλειεται να τις χασει καποιος ολες αμεσα. Για αλλου ειδους, πιο δυσκολες γαριδες δεν συζηταμε καν. Δηλαδη, οσοι αφηνουν το ενυδρειο ενα τριμηνο και μετα βαζουν γαριδες, λες να το κανουν χωρις λογο?
Φιλικα παντα, αλλα νομιζω δεν ειναι καλο να βγαινουν λαθος, παντα κατα τη γνωμη μου, συμπερασματα, που μπορει να τα ακολουθησουν πολλοι χομπιστες. Εσυ μπορεις, βεβαια, να δοκιμασεις.
για τις οδηγιες της sera και ΒΕΒΑΙΑ θα τις ακολουθησω .
δεν εχω καμια αμφιβολια οτι οτι ειδικα για το θεμα του στρωσιματος μια εταιρεια οπως η sera δεν θα ρισκαρε με το να λεει ανακριβειες και να θετει τον ευατο της σε κινδυνο να δεχθει απο τον οποιονδηποτε μηνυση για παραπλανηση του καταναλωτη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=65188&highlight=%E2%E1%EA%F4%E7%F1%E9%E1 και για να μην νομιζεις οτι μιλαω στον αερα
Αυτο εννοω. Οχι πως το site που αναφερεις εχει τα ιδια συμφεροντα με μια εταιρια που παραγει μαγκα "μπουκαλακια", αλλα ισως θα ηταν καλυτερα να μην εμπιστευομαστε κατα γραμμα οτι λεει απλα ενα site. Ποσο μαλλον, οταν ως αντιμετωπιση της αλγης (που θεωρει οτι θα εχεις προβλημα ετσι κι αλλιως), προτεινει ζωντανους οργανισμους και οχι ισορροπια του συστηματος. Αυτο και μονο, δεν θα με εκανε να το εμπιστευτω. Γνωμη μου, παντα, ετσι?
Αλλωστε, υπαρχουν τοσες πολλες εμπειριες απο παλιοτερους χομπιστες με λιγη αναζητηση, που πραγματικα θα τις εμπιστευομουν σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο απο οτιδηποτε αλλο.
-------------------------
Ναι βρε, αυτο με τη Sera το ανεφερα ως παραδειγμα προς αποφυγη, για το οτι δεν πρεπει να ακολουθουμε τυφλα οτι λεει ενα site, δεν ειπα οτι το ακολουθεις. ;)
γιαυτο ειμαστε εδω για να ανταλλάσσουμε γνωμες και εμπειρίες , μονο ετσι μπορουμε να γινουμε καλυτεροι και σοφοτεροι
aias.george
14-05-13, 21:14
Καταρχήν καλησπέρα. Δεν θέλω να δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις όσον αφορά τις γαρίδες. Απλά επειδή βρήκα αυτό το βοήθημα της tropica είπα να το ακολουθήσω κατά γράμμα για να προσπαθήσω να αποφύγω όσο το δυνατόν τις άλγες. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι να ωριμάσει το ενυδρείο δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν την εμφάνισή τους και άλγες. Το ίδιο έγινε και στο άλλο μου ενυδρείο μέχρι που έκαναν τον κύκλο τους και εξαφανίστηκαν. Φίλε nazgul φυσικά και δεν θέλω να χάσω της γαρίδες μου και ούτε θέλω να τις υποβάλω σε πειράματα. Εάν δεν ενδείκνηται να τις βάλω ακόμα δεν τις βάζω. Εννοείται ότι δεν περιμένω από τις γαρίδες να με απαλλάξουν από τις άλγες απλά να βοηθήσουν!
Πανεμορφο
και οταν μεγαλωσουν τα φυτα θα γινει ακομα πιο ωραιο
Να το χαιρεσε
ΥΓ το φυτο απο την δεξια μερια που ειναι σαν γρασιδι ψυλο τι ειναι?
Εγώ Eleocharis parvula παρήγγειλα και μου ήρθε αυτό. Από ότι είδα είναι αυτό:
http://www.tropica.com/en/plants/plantdescription.aspx?pid=132D
γιωργο συγνωμη που φυγαμε απο το θεμα που ηταν η παρουσιαση του ενυδρειου σου
aias.george
14-05-13, 21:19
Και για να αλλάξουμε ύφος στην συζήτηση ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω sae εκτός από άβυσσο και water inn;
αυτα ειναι καλουδια μπραβο μπραβο.και στο ελεγα γιωργο σε 370 λιτρα με 20-30 τσερυ θα εχεις προβλημα
Τι εννοείς; :confused::confused::confused:
Συγνωμη και απο εμενα γιατι ξεφυγαμε.
Σιγουρα δεν θελεις να ρισκαρεις τη ζωη των γαριδων σου. Σε αυτο το θεμα και εγω δεν εχω κανει πειραματα, αλλα προτιμησα απλα να εμπιστευτω τους παλαιοτερους, που σιγουρα πληρωσαν τα πειραματα τους, αλλα μας εμαθαν πολλα. ;)
Μπορεις να βρεις αρκετες συζητησεις για να πληροφορηθεις πανω στο θεμα.
Για το θεμα της αλγης λογικο ειναι να ανησυχεις. Προσωπικα ξεστησα ενυδρειο, επειδη δεν μπορεσα να την ξεφορτωθω στο παρελθον. Εχεις, ομως, μπουκαλα CO2, που εγω δεν ειχα. Εχεις και πολυ δυνατο φωτισμο, βεβαια, που πρεπει να βρεις τη σωστη ισορροπια. Ε αυτο ειναι το ενδιαφερον του χομπι :p
Οι γαριδες σιγουρα θα βοηθησουν, αλλα σε μια εντονη εξαρση αλγης, δεν μπορουν να κανουν τιποτα.
Εγω περιμενω, παντως, να αναπτυχθουν τα φυτα σου και να μας ενημερωνεις με την προοδο τους, γιατι φαινεται οτι θα εχεις ενα πολυ ομορφο ενυδρειο.
aias.george
14-05-13, 21:39
Δεν χρειάζεται να ζητάει κανείς συγνώμη. Όλες οι απόψεις και παρατηρήσεις είναι δεκτές. Απλά από ότι φαίνεται η tropica βάζει σαν πρωταρχικό στόχο την υγεία των φυτών και όχι των ζωντανών!
Εγω περιμενω, παντως, να αναπτυχθουν τα φυτα σου και να μας ενημερωνεις με την προοδο τους, γιατι φαινεται οτι θα εχεις ενα πολυ ομορφο ενυδρειο.
Θα βάζω φωτογραφίες το τέλος κάθε εβδομάδας για να βλέπουμε την πορεία του ενυδρείου!
Για τα sae δεν μου απαντάει κανείς και ανησυχώ :D:D:D
Alex_Salonica
15-05-13, 12:39
Πληροφορίες
Διαστάσεις: 120x50x70
Όγκος: 420 lt μικτά 370 περίπου καθαρά
Κατηγορία: κοινωνικό φυτεμένο
Φυτά: Ludwigia glandulosa, Eleocharis parvula, Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', Cabomba caroliniana, Ludwigia glandulosa, Hygrophila polysperma, Ceratopteris thalictroides, Ceratophyllum, Hygrophila corymbosa, Egeria densa, Myriophyllum tuberculatum (red), Bacopa monnieri
Ψάρια / Άλλα είδη: Αύριο θα μπουν αρκετές red cherry και σαλιγκάρια. Επίσης ψάχνω να αγοράσω 6 με 8 sae. Αργότερα θα μπουν από το 125αρι 20 Paracheirodon innesi, 20 Hemigrammus erythrozonus και θα αγοραστούν και 30 Hemigrammus bleheri
Διακοσμητικά υλικά: Ξυλόπετρες και δυο ρίζες Magrove και υπόστρωμα το seachem onyx sand
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: Μαύρο χαρτόνι
Φωτισμός: 8 λάμπες 54w daylight. Για αρχή ανάβουν οι 4
Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες μέχρι να προσαρμοστούν τα φυτά
Φιλτράρισμα: EHEIM professionel 3 2075
Θερμοστάτης: Eheim/Jager automatic heater 300w
Λίπανση: Προς το παρών όχι
Παροχή CO2: Ναι μπουκάλα ελεγχόμενη από ph controller
Παράμετροι:
pH: 6,5
Γενική σκληρότητα (GH):
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 3 περίπου
Αλλαγές νερού: Σήμερα έγινε η πρώτη αλλαγή 50% σύμφωνα με τις οδηγίες της tropica (http://www.tropica.com/en/tropica-abc/start-up/tropica-app.aspx)
Θερμοκρασία: 24
Άλλες πληροφορίες: Το ενυδρείο τρέχει από την Παρασκευή και είναι η δεύτερη απόπειρα σε φυτεμένο μετά από το 125αρι. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά τους τους dimost, alex214 και broson. Βάζω και μερικές φωτογραφίες για να μου πείτε την γνώμη σας
Φωτογραφία:
Βλέπω ένα πολύ ωραίο ενυδρείο με πολύ καλές προοπτικές και οργανωμένη δουλειά και πραγματικά θα το παρακολουθώ για να δω την εξέλιξη του που πιστεύω θα μας καταπλήξει.
Αν κατάλαβα καλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα φυτά, θέλουμε δηλαδή το αποτέλεσμα να μας δώσει ένα φυτεμένο ενυδρείο υψηλών απαιτήσεων. Προτού αναφέρω κάποιες παρατηρήσεις μου θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή δύναμη και υπομονή γιατί πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί προσεχτικές και συγκεκριμένες κινήσεις καθώς και αρκετό χρόνο ενασχόλησης. Πολλοί ξεκίνησαν να κάνουν κάτι ανάλογο αλλά έφαγαν τα μούτρα τους(ένας από αυτούς είμαι κι εγώ) αλλά όσοι τα κατάφεραν πραγματικά άξιζε το κόπο.
Πιστεύω το κλειδί για την επιτυχία είναι η υπομονή, η παρατήρηση, το διάβασμα και η αυστηρή τήρηση των ρουτινών. Ρουτίνες που θα πρέπει να ορίσεις εσύ σύμφωνα με την εξέλιξη του ενυδρείου σου.
Περισσότερα πιστεύω θα σου πούνε οι ειδικοί μποστανάδες μιας κι εγώ δεν κατάφερα ποτέ να πω ότι ανήκω σε αυτούς.
Ο εξοπλισμός σου βλέπω ότι είναι σχεδόν ολοκληρωμένος. Κάποιες παρατηρήσεις αφορούν το φωτισμό, βλέπω 8 λάμπες και μόνο daylight, πιστεύω θα πρέπει να έχεις ένα συνδυασμό από φάσματα στις λάμπες σου τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως για την σωστή ανάπτυξη των φυτών σου.
Η μπουκάλα CO2 ελπίζω να είναι μεγάλη και να έχεις και μια μικρότερη εφεδρική ώστε να την βάζεις όταν αδειάσει η κυρίως μπουκάλα σου και μέχρι να κάνεις την αναγόμωση της γιατί αν αμελήσεις ή υπάρξει γενικότερα κάποιο πρόβλημα να την γεμίσεις για μερικές μέρες θα μείνει το ενυδρείο χωρίς CO2 και μπορεί να υπάρξει καταστροφική έξαρση άλγης ειδικά αν έχεις αρχίσει και την λίπανση.
Ένα φίλτρο 2075 για τα λίτρα σου δεν θα σε καλύψει, χρειάζεσαι τουλάχιστον άλλο ένα ίσο ή μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου. Επίσης σε περίπτωση τυχόν βλάβης κάποιου φίλτρου θα υπάρχει το δεύτερο για να κρατήσει. Η πιθανότητα να χαλάσουν και τα δύο φίλτρα ταυτόχρονα είναι αμελητέα.
Τώρα όσον αφορά τα ζωντανά βλέπω, όμορφα κοπαδόψαρα που δένουν πολύ όμορφα σε ένα φουλ φυτεμένο ενυδρείο.
Η αρχή είναι πολύ σημαντική και αφού σκέφτεσαι να στρώσεις το ενυδρείο σου με κάποια ζωντανά μέσα θα πρέπει να κάνεις καθημερινές και μεγάλες αλλαγές νερού με συνεχείς μετρήσεις. Το ότι έχεις CO2 με controler και το pH σου το διατηρείς <7 είναι καλό αφού δεν θα είναι τοξική η αμμωνία αλλά οι αλλαγές νερού επιβάλλονται για την απομάκρυνση της.
Το να βάλεις γαρίδες και σαλιγκάρια στην αρχή για καταπολέμηση της άλγης σαν ιδέα μπορεί να ακούγεται καλή αλλά στα λίτρα σου πρακτικά είναι ανούσια εκτός κι αν σκέφτεσαι να βάλεις μερικές εκατοντάδες γαρίδες καθώς και σαλιγκάρια αλλά κι αυτό δεν προτείνεται αφού μιλάμε για άστρωτο ενυδρείο.
Η μόνη λύση για αποφυγή έξαρσης άλγης είναι ο ομαλή αρχή με μειωμένο φωτισμό, χρήση CO2 παρακολούθηση και αλλαγές νερού με τις αλλαγές νερού το πιο σημαντικό από όλα.
Εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια!
aias.george
15-05-13, 14:46
Βλέπω ένα πολύ ωραίο ενυδρείο με πολύ καλές προοπτικές και οργανωμένη δουλειά και πραγματικά θα το παρακολουθώ για να δω την εξέλιξη του που πιστεύω θα μας καταπλήξει.
Αν κατάλαβα καλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα φυτά, θέλουμε δηλαδή το αποτέλεσμα να μας δώσει ένα φυτεμένο ενυδρείο υψηλών απαιτήσεων. Προτού αναφέρω κάποιες παρατηρήσεις μου θα ήθελα να σου ευχηθώ καλή δύναμη και υπομονή γιατί πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί προσεχτικές και συγκεκριμένες κινήσεις καθώς και αρκετό χρόνο ενασχόλησης. Πολλοί ξεκίνησαν να κάνουν κάτι ανάλογο αλλά έφαγαν τα μούτρα τους(ένας από αυτούς είμαι κι εγώ) αλλά όσοι τα κατάφεραν πραγματικά άξιζε το κόπο.
Πιστεύω το κλειδί για την επιτυχία είναι η υπομονή, η παρατήρηση, το διάβασμα και η αυστηρή τήρηση των ρουτινών. Ρουτίνες που θα πρέπει να ορίσεις εσύ σύμφωνα με την εξέλιξη του ενυδρείου σου.
Περισσότερα πιστεύω θα σου πούνε οι ειδικοί μποστανάδες μιας κι εγώ δεν κατάφερα ποτέ να πω ότι ανήκω σε αυτούς.
Ο εξοπλισμός σου βλέπω ότι είναι σχεδόν ολοκληρωμένος. Κάποιες παρατηρήσεις αφορούν το φωτισμό, βλέπω 8 λάμπες και μόνο daylight, πιστεύω θα πρέπει να έχεις ένα συνδυασμό από φάσματα στις λάμπες σου τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως για την σωστή ανάπτυξη των φυτών σου.(Δεν μπορείς να φανταστείς τι διάβασμα έχω ρίξει για τον φωτισμό! Απλώς βλέποντας στην tropica ορισμένα υψηλών απαιτήσεων να δουλεύουν μόνο με daylight 6400K είπα να το δοκιμάσω και εγώ. Εάν βέβαια δω ότι στην πορεία κάτι δεν πάει καλά έχω και λάμπες στα 2700Κ και στα 4000Κ)
Η μπουκάλα CO2 ελπίζω να είναι μεγάλη και να έχεις και μια μικρότερη εφεδρική ώστε να την βάζεις όταν αδειάσει η κυρίως μπουκάλα σου και μέχρι να κάνεις την αναγόμωση της γιατί αν αμελήσεις ή υπάρξει γενικότερα κάποιο πρόβλημα να την γεμίσεις για μερικές μέρες θα μείνει το ενυδρείο χωρίς CO2 και μπορεί να υπάρξει καταστροφική έξαρση άλγης ειδικά αν έχεις αρχίσει και την λίπανση. (Η μπουκάλα που δουλεύει αυτή τη στιγμή είναι μια 5κιλη και υπάρχουν άλλη μια 2κιλη και μια 6κιλη από κάβα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνω από CO2) :D:D:D:D
Ένα φίλτρο 2075 για τα λίτρα σου δεν θα σε καλύψει, χρειάζεσαι τουλάχιστον άλλο ένα ίσο ή μεγαλύτερο κατά τη γνώμη μου. Επίσης σε περίπτωση τυχόν βλάβης κάποιου φίλτρου θα υπάρχει το δεύτερο για να κρατήσει. Η πιθανότητα να χαλάσουν και τα δύο φίλτρα ταυτόχρονα είναι αμελητέα. (Η αλήθεια είναι ότι σκέφτομαι να πάρω και το FLUVAL 306 αλλά φοβάμαι μην μου το κάνουν πλυντήριο! Για όσον αφορά για βλάβη συμφωνώ απόλυτα ότι καλό είναι να υπάρχουν δυο φίλτρα)
Τώρα όσον αφορά τα ζωντανά βλέπω, όμορφα κοπαδόψαρα που δένουν πολύ όμορφα σε ένα φουλ φυτεμένο ενυδρείο.
Η αρχή είναι πολύ σημαντική και αφού σκέφτεσαι να στρώσεις το ενυδρείο σου με κάποια ζωντανά μέσα θα πρέπει να κάνεις καθημερινές και μεγάλες αλλαγές νερού με συνεχείς μετρήσεις. Το ότι έχεις CO2 με controler και το pH σου το διατηρείς <7 είναι καλό αφού δεν θα είναι τοξική η αμμωνία αλλά οι αλλαγές νερού επιβάλλονται για την απομάκρυνση της. (Το ενυδρείο μπολιάστηκε την επόμενη ημέρα με μούργα και βιολογικό υλικό από άλλα δυο ενυδρεία. Το δικό μου 125αρι και του Dimost οπότε δεν τείθεται θέμα στρωσίματος! Τα νεον έχουν μπεί ήδη και την Παρασκευή εάν οι μετρήσεις συνεχίζουν να είναι καλές θα μπουν και τα Glowlight Tetra)
Το να βάλεις γαρίδες και σαλιγκάρια στην αρχή για καταπολέμηση της άλγης σαν ιδέα μπορεί να ακούγεται καλή αλλά στα λίτρα σου πρακτικά είναι ανούσια εκτός κι αν σκέφτεσαι να βάλεις μερικές εκατοντάδες γαρίδες καθώς και σαλιγκάρια αλλά κι αυτό δεν προτείνεται αφού μιλάμε για άστρωτο ενυδρείο. (Ψάχνω για sae εδώ και τρεις ημέρες αλλά δυστυχώς δεν βλέπω φώς):sad::sad:
Η μόνη λύση για αποφυγή έξαρσης άλγης είναι ο ομαλή αρχή με μειωμένο φωτισμό, χρήση CO2 παρακολούθηση και αλλαγές νερού με τις αλλαγές νερού το πιο σημαντικό από όλα. Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ
Εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια! Σε ευχαριστώ!
http://www.tropica.com/en/tropica-abc/algae-control.aspx
γιωργο διαβασε αυτο και θα καταλαβεις ποσο αποτελεσματικες ειναι οι γαριδες amano για τα φυτεμενα πιστευω οτι οι εικονες που εχει ειναι πολυ κατατοπιστικες και θα πεισουν ακομα και αυτους που εχουν ενδοιασμους οτι οι γαριδες δεν κανουν δουλεια με την αλγη
Δεν κανουν και τιποτα τρελο με την αλγη, εκτος και αν βαλεις πολυ μεγαλη ομαδα. Φιλικα στο λεω, μην παιρνεις της μετρητοις οτι λεει ενα site και το ακολουθεις τυφλα. Διαπιστωσε καποια πραγματα μεσα απο διαφορες συζητησεις, θα βρεις διαφορες ενδιαφερουσες αποψεις.
Μα αν δεν είχα δει εγώ ο ίδιος αποτέλεσμα δεν θα το έλεγα έτσι
Έχω σε 60αλιτρο red cherry σαλιγκάρια και αμανο
Πριν τα βάλω όλα αυτά είχα ξηλωσει το ενυδρείο δυο φορες ...με αυτά μέσα η διάφορα είναι απιστευτη
aias.george
17-05-13, 20:41
Σήμερα έγινε άλλη μια αλλαγή 50% και μπήκαν μέσα και τα υπόλοιπα ψαράκια.
Και μερικές φωτογραφίες 7 ημέρες μετά
aias.george
17-05-13, 21:23
Ναι άρχισε να παίρνει το μυριόφυλλο η καμπόμπα και σήμερα είδα ότι και η ελεοχάρις άρχισε σιγά σιγά. Είδα 5 νεους δρομείς! :smt026
κουκλα θα γινει. να δω και τα νεον να κοπαδιαζουν
aias.george
17-05-13, 21:35
Δεν το βλέπω αλλά τέλος πάντων
Είναι μικρο το κοπάδι βάλε μερικά ακόμα
aias.george
17-05-13, 21:49
Μπα ροδόστομους θα πάρω. Αυτοί κοπαδιάζουν σίγουρα. Τουλάχιστον στο 125αρι όταν είχα καμιά 10αριά κοπάδιαζαν. Εδώ λεω να βάλω 30 τουλάχιστον
Αυτό είναι σίγουρο εγώ 8 έχω και κοπαδιαζουν
Αρχιζει να γινετε ολο και ποιο ομορφο!Οτι και να βαλεις απο κοπαδοψαρα εφοσον νιωθουν ασφαλεια δεν θα κοπαδιαζουν!!!!
aias.george
17-05-13, 22:04
Δεν μου παει καρδιά να ρίξω σκαλάρια!:rolleyes: Και τους ροδόστομους με καρντιναλ τους είχα. Τα κάρντιναλ από δω και από κει και οι ροδόστομοι όλοι μαζί!
Δε βάζεις κάνα ραμιρεζι ;
aias.george
22-05-13, 20:51
Μετά από πολύ αναζήτηση τελικά σήμερα μπήκαν 8 από τα πολυπόθητα sae!
aias.george
26-05-13, 10:18
Μερικές χθεσινές φωτογραφίες μετά από αλλαγή νερού και λίγο κλάδεμα στην καμπόμπα και την cuba που είχε αρχίσει να ξεφεύγει προς τα πάνω
aias.george
26-05-13, 10:39
Η Eleocharis που πίστευα ότι άρχισε να το παίρνει πάνω της τελικά είναι στάσιμη. Ίσως την επόμενη εβδομάδα αρχίσω να ρίχνω λίγο γενικό λίπασμα στην μισή δόση και βλέπουμε. Επίσης σκέφτομαι να αυξήσω τον φωτισμό λίγο. Να ανάψω ακόμα δυο λάμπες από τις τέσσερις
Απο άλγες τι λέει Γιώργο ;
Και κοψε λίγο την bacoba και φύτεψε να κανει μπουγιο μην την αφήνεις να πάρει υψος
aias.george
26-05-13, 11:16
Από άλγες προς το παρρόν δεν υπάρχουν πέραν από λίγη τριχοειδή που έχει το πολύσπερμα και αυτή ήταν από το άλλο ενυδρείο, αλλά και αυτή τείνει να εξαφανιστεί
Αφού δεν εχεις άλγες άναψε δυο λάμπες ακόμα και θα πρότεινα να μην ρίξεις ακόμα λίπασμα αλλά να πάρεις καμια ταμπλέτα να βάλεις στο γρασιδακι που είναι στάσιμο αν και δε νομιζω οτι φταίει αυτό γιατί η cuba που είναι πιο δύσκολο έχει ανάπτυξη ...κάτι άλλο φταιει με αυτό
aias.george
26-05-13, 11:34
Τέλος πάντον θα ξεκινήσω με το φωτισμό και βλέπουμε
Για να δεις την ελεοχαρης να φουντωνει κουρεψε την στα 1-2 εκατοστα... κοντη δηλαδη, μυστικο που μου το ειπε συμφορουμιτης κ ειδα αποτελεσμα! Απλα θα εχεις ψιλοπροβληματακια με τα σαε γιατι θα περνανε γυρω γυρω κ μπορει να στη ξεριζωνουν!
Μπράβο φίλε πολύ όμορφο και περιποιημένο καλή συνέχεια αν και είμαι σίγουρος!:smt023:smt023:smt023:smt023:smt023
Για να δεις την ελεοχαρης να φουντωνει κουρεψε την στα 1-2 εκατοστα... κοντη δηλαδη, μυστικο που μου το ειπε συμφορουμιτης κ ειδα αποτελεσμα! Απλα θα εχεις ψιλοπροβληματακια με τα σαε γιατι θα περνανε γυρω γυρω κ μπορει να στη ξεριζωνουν!
Μια χαρα το ενυδρειο ,το μονο που θα αλλαζα για αρχη ειναι οι πέτρες δεν μου κολλάνε φαινονται περίεργες.. ;)
Μερικες συμβουλές.
μην πολυ κλαδευεις τωρα στην αρχη ασε τα φυτά να προσαρμοστουν και να πάρουν τα πάνω τους .
Οποιο φυτο αναιβενει και πλαγιαζει στην επιφανεια το κοβεις...
Για την ελεοχαρις κανε αυτο που σου ειπε ο jiasou...
Αυξανεις σιγά σιγά τον φωτισμο τι ωρες πρωτα , και μετα θα ανοιξεις και το αλλο ζευγάρι .
Με τσιγουνια λιπασμα σιγά σιγά..
Για τις άλγες μια λυση υπαρχει στην αρχή .. Αλλαγες νερου... πολλές αλλαγες..
Το νερο το φτιάχνεις ? Μιας και χρησιμοποιεις ph controller να προσεχεις την kh σου για να υπολογιζεις το co2 στο νερό.
Θα χρειαστεις αλλο ενα φιλτράκι τα λίτρα ειναι κάμποσα...
70 cm ειναι το υψος του ενυδρειου?
Ταμπλέτες δεν χρειάζεσαι εχεις υπόστρωμα.
Δυστηχώς τα sae μονο οταν ειναι μικρα κάνουν δουλειά ...
Απο λίπανση τι θα ακολουθήσεις?
aias.george
26-05-13, 21:51
Μια χαρα το ενυδρειο ,το μονο που θα αλλαζα για αρχη ειναι οι πέτρες δεν μου κολλάνε φαινονται περίεργες.. ;) φοβάμαι ότι έτσι και τις πειράξω θα μετακινηθεί το υπόστρωμα και εκτός ότι θα μου χώσει την cuba θα φανεί και το φελιζόλ που έχω βάλει για να κερδίσω αυτό το ύψος! Εσύ πως τις σκέφτεσαι τις πέτρες;
Μερικες συμβουλές.
μην πολυ κλαδευεις τωρα στην αρχη ασε τα φυτά να προσαρμοστουν και να πάρουν τα πάνω τους .
Οποιο φυτο αναιβενει και πλαγιαζει στην επιφανεια το κοβεις...
Για την ελεοχαρις κανε αυτο που σου ειπε ο jiasou... θα το κάνω αύριο
Αυξανεις σιγά σιγά τον φωτισμο τι ωρες πρωτα , και μετα θα ανοιξεις και το αλλο ζευγάρι .
Με τσιγουνια λιπασμα σιγά σιγά.. θα ρίχνω μισή δόση μην σου πω και το 1/3 από αυτό που προτείνεται
Για τις άλγες μια λυση υπαρχει στην αρχή .. Αλλαγες νερου... πολλές αλλαγες.. αλλαγές κάνω κάθε 4 ημέρες
Το νερο το φτιάχνεις ? Μιας και χρησιμοποιεις ph controller να προσεχεις την kh σου για να υπολογιζεις το co2 στο νερό. βρέποντας αυτό :http://www.tropica.com/en/tropica-abc/basic-knowledge/co2-in-the-aquarium.aspx και επειδή το kh μου είναι 10 ανεβάζω το PH ap;o 6.5 στο 6.9 για να μειώσω τα επίπεδα CO2.Το νερό το φτιάχνω με όσμωση
Θα χρειαστεις αλλο ενα φιλτράκι τα λίτρα ειναι κάμποσα... είναι στα σκαριά η αγορά ενός FLUVAL 306 που θα γεμίσει με siporax
70 cm ειναι το υψος του ενυδρειου? ναι το 70 είναι το ύψος και έχω και ενδοιασμούς μήπως χρειάζομαι και άλλο φωτισμό λόγω ύψους
Ταμπλέτες δεν χρειάζεσαι εχεις υπόστρωμα.
Δυστηχώς τα sae μονο οταν ειναι μικρα κάνουν δουλειά ...
Απο λίπανση τι θα ακολουθήσεις?προς το παρών λεω να ξεκινήσω με ένα γενικό και στην πορεία βλέποντας και κάνοντας
Θα ακολουθήσω τα παραπάνω και βλέπουμε...
aias.george
04-06-13, 20:42
Μερικές σημερινές φωτογραφίες
βγαλε και μια φωτο την βαση για το καπακι γιωργο να παρει ο κοσμος καμια ιδεα για πατεντες ....τωρα που το βλεπω στις φωτο η ριζες τελικα φαινονται πολυ μικρες κατι πρεπει να κανεις
aias.george
04-06-13, 20:52
Δήμο δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη ρίζα διαθέσιμη αυτή την στιγμή, κάποια στιγμή θα πάρω μια μεγαλύτερη αλλά εάν δεν είσαι ο ίδιος εκεί για να διαλέξεις...
Δημο επαθα πλακα με το καπακι και με το ενυδρειο φυσικα
aias.george
04-06-13, 21:01
Αλέξανδρε σου είπα να κάνουμε φυτεμένο το 700αλιτρο που έχεις αλλά δεν ακούς :smt034
ελα ρε αλεκο ειδες πατεντες ο γιωργος ..... κανονιστε να βρεθουμε να πιουμε κανα καφε να αρχισουμε να βαζουμε σχεδια να κολλησουμε κανα καινουργιο ενυδρειο
aias.george
04-06-13, 21:06
Άντε τώρα που πήραμε τον αέρα στο κόλλημα. Εν τω μεταξύ έχω μια καινούργια πατέντα για καπάκι την οποία θα εφαρμόσω στο 125αρι και θα καταργήσω το μαμήσιο μιας και οι αγορά των λαμπών της juwel είναι ασύμφορη.
Αλέξανδρε σου είπα να κάνουμε φυτεμένο το 700αλιτρο που έχεις αλλά δεν ακούς :smt034
Το ξερεις οτι αυτο δεν γινετε :p
aias.george
12-06-13, 21:09
Οι αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες είναι οι εξής: Προσθήκη ενός φίλτρου fluval 406 για την ενίσχυση της φίλτρανσης. Μετακόμιση της cabomba πίσω για να φανεί η egeria και για να πάρει φως το κόκκινο και τέλος η προσθήκη 30 ροδόστομων. Βάζω και μερικές σημερινές φωτογραφίες επάνω στο τάισμα
Το χαρτονακι πισω ακομη να το αλλαξουμε κυριε Γιωργο?
aias.george
13-06-13, 22:04
Το χαρτονακι πισω ακομη να το αλλαξουμε κυριε Γιωργο?
Αλέξανδρε περιορισμένος χρόνος! :rolleyes::rolleyes:
Δε θέλω να σου το χαλάσω, αλλά εγώ δε βλέπω cuba, αλλά micranthemum micranthemoides.
aias.george
14-06-13, 19:53
Δε θέλω να σου το χαλάσω, αλλά εγώ δε βλέπω cuba, αλλά micranthemum micranthemoides.
Μου το χάλασες αλλά έχεις δίκιο! Και όχι τίποτα άλλο το πλήρωσα για cuba! Τέλος πάντων :roll:
aias.george
13-08-13, 17:57
Μετά από πολύ καιρό μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου πριν κλαδευτεί
aias.george
13-08-13, 18:07
Οι αλλαγές που έγιναν ήταν η τοποθέτηση 6 σκαλαριών και κάποιες αλλαγές με τα φυτά
aias.george
13-08-13, 18:11
Εδώ μετά το κλάδεμα
Undertaker
13-08-13, 18:12
Τι έχεις φτιάξει ρε φιλαράκι;;;; ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
ChocolatePuma
13-08-13, 18:14
Πως διατηρείς τόσο καθαρό τον βυθό????????????????????????
Για το ενυδρείο ότι κι αν πω είναι λιγο!
aias.george
13-08-13, 18:21
Πως διατηρείς τόσο καθαρό τον βυθό????????????????????????
Για το ενυδρείο ότι κι αν πω είναι λιγο!
Και να φανταστείς ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει σκούπα βυθού ακόμα!
Το ενυδρείο θα δείξει περισσότερο όταν με το καλό απλωθεί και το άλλο γρασιδάκι που ανακάλυψα ότι τελικά δεν είναι ελεοχάρις γι΄αυτό και η τόσο αργή ανάπτυξη. Έχει αρχίσει όμως σιγά σιγά να απλώνεται.
ChocolatePuma
13-08-13, 18:28
Και να φανταστείς ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει σκούπα βυθού ακόμα! Η ερώτηση δεν απαντήθηκε :p
Το ενυδρείο θα δείξει περισσότερο όταν με το καλό απλωθεί και το άλλο γρασιδάκι που ανακάλυψα ότι τελικά δεν είναι ελεοχάρις γι΄αυτό και η τόσο αργή ανάπτυξη. Έχει αρχίσει όμως σιγά σιγά να απλώνεται.
Είναι σαν να το έστησες σήμερα και να το φωτογραφησες :D
(στον βυθό αναφέρομαι)
aias.george
13-08-13, 18:31
Η αλήθεια είναι ότι έχω απορήσει και εγώ που μετά από τόσο καιρό είναι τόσο καθαρός! Δεν πειράζει μια έγνοια λιγότερη! :D
Φουντωσε για τα καλα βλεπω! :D
aias.george
13-08-13, 18:37
Αρκετά θα έλεγα...
Καταπληκτική δουλειά τα λόγια είναι περιττά ....Μπράβο.!!!
aias.george
17-09-13, 21:46
Μερικές φωτογραφίες μετά από πολύ αυστηρό κλάδεμα! Και ένα βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=5UPIlp-JW9g
aias.george
17-09-13, 21:50
Μερικές ακόμα. Και θέλω και την βοήθειά σας για το τι πλατύφυλλο φυτό να βάλω στην θέση της κερατόπτερης στα δεξιά. Θέλω κάτι που να μπορούν πάνω του να γεννούν τα σκαλάρια τα αυγά τους
To φόρτωσες ε? Καλό έγινε... :D
Το έκανες γκαζονάκι το micranthemum micranthemoides?:D
Στην μέση έχεις βάλει εχινοντορο ? Αν ναι να ξέρεις τώρα που ειναι νωρίς οτι θα γίνει τέρας και θα σου καλύψει τα υπόλοιπα.
Λίγη τακτοποίηση των φυτών θα το αναδείξουν .
Για τα αγγελοψαρα μια χαρα νομιζω κάνει και το κερατόπτερης ...
aias.george
17-09-13, 22:25
To φόρτωσες ε? Καλό έγινε... :D
Το έκανες γκαζονάκι το micranthemum micranthemoides?:D Ναι το έκανα γρασίδι αλλά το περιορίζω εκεί που είναι επειδή περιμένω να φουντώσει το άλλο γρασιδάκι το οποίο αποδείχτηκε πολύ αργής ανάπτηξης
Στην μέση έχεις βάλει εχινοντορο ? Αν ναι να ξέρεις τώρα που ειναι νωρίς οτι θα γίνει τέρας και θα σου καλύψει τα υπόλοιπα. Φαντάστηκα ότι αυτός είναι μεσαίας ζώνης γι΄αυτό και το έβαλα εκεί. Που προτείνεις να μπει;
Λίγη τακτοποίηση των φυτών θα το αναδείξουν . Προτείνεις κάποιες μετακινήσεις ή περαιτέρω κλάδεμα;
Για τα αγγελοψαρα μια χαρα νομιζω κάνει και το κερατόπτερης ... Μπα δεν νομίζω δεν ασχολούνται καθόλου με αυτή. Θέλουν κάποιο με μεγάλα φύλλα
Το γρασιδάκι έτσι και καταφέρει να επιβιώσει θα μπει σε ένα καινούργιο ενυδρείο που σκέφτομαι να κολλήσω κάποια στιγμή. Θα ανοίξω και το ανάλογο θέμα όταν έρθει η ώρα!
Δεν μπορω να καταλαβω ποιος εχινοντορος ειναι , αλλα να υπολογιζεις οτι οι περισότεροι , πιανουν τα 50cm σε υψος και 40 σε πλάτος. :D
Σε κάποια γωνιά πρέπει να τον βάλεις, αλλά πρώτα αναγνώρισε τον ...
Τώρα για τα υπολοιπα φυτά, χώρο εχεις ,ειναι 50 cm το βαθος του ενυδρειου, κανε πιο πολλές ζωνες.
Τα πλατύφυλλα , στις άκριες τα μικρά στην μέση.
Κόκκινο ποτέ στην μέση ...
Δες εδω να πάρεις μερικες ιδέες.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48189
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32303
Ποιο γκαζονάκι ειναι και σε καθυστερεί?
aias.george
17-09-13, 23:15
Ποιο γκαζονάκι ειναι και σε καθυστερεί?
Για eleocharis parvula το πήρα αλλά μάλλον είναι αυτό: Eleocharis
sp. 'mini'. Και να φανταστείς ότι το κόκκινο το έβαλα εκεί για κεντρικό φυτό!
τα σκαλάρια μπορουν να γεννησουν και σε πετρα..ή ακομα και στα μπαστουνια του φιλτρου και τον θερμοστάτη..;)
πολυ ομορφο το ενυδρειο σου...φτιαξε μονο το φοντο....
επισης συμφωνω με τον νικ σε αυτο --> Λίγη τακτοποίηση των φυτών θα το αναδείξουν .
aias.george
18-09-13, 22:19
Μόλις τώρα τελείωσα τις αλλαγές που έκανα στα φυτά και ομολογουμένως είναι ριζικές μπορώ να πω. Βάζω και μερικές φωτογραφίες για να μου πείτε την γνώμη σας. Πιστεύω ότι είναι πιο όμορφο!
aias.george
18-09-13, 22:24
Και μερικές ακόμα. Τώρα σειρά έχει το φόντο :D
aias.george
06-10-13, 21:22
Μερικές φωτογραφίες από την πορεία του ενυδρείου, και με το φόντο επιτέλους έτοιμο :D
aias.george
06-10-13, 21:56
και ένα βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=wNtFH47QhdE
aias.george
28-10-13, 19:24
Δυο φωτογραφίες από την ανθισμένη ανούμπια
aias.george
10-03-14, 18:12
μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου όπως είναι τώρα
μερικές φωτογραφίες του ενυδρείου όπως είναι τώρα
Επέλεξε φυτα με μικρότερο φυλωμα για να φαινεται μεγαλυτερο το ενυδρειο...
Μερικές τεχνικές aquascaping τις ειχε γραψει ο Αλεξανδρος, αν τις ακολουθησεις θα φτιαξεις ενα υπέροχο ενυδρειο.. :rolleyes:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32303
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=48189
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.