Επιστροφή στο Forum : Χρηση τροφοδοτικου υπολογιστη για συνδεση ανεμιστηρων;
Κουραμπιές
13-05-13, 15:34
Να κανω μια γρηγορη ερωτηση επι του θεματος. Αυτη τη στιγμη στον stc εχω συνδεσει εναν μεγαλο ανεμιστηρα δωματιου. Επειδη παλια ασχολιομουν με pc πολυ, εχω στην ακρη καποια τροφοδοτικα καθως και 3 ανεμιστηρια 12cm. Θα παρω 2-3 ακομα και σκεφτομαι να τα συνδεσω στο τροφοδοτικο αυτο, και αυτο στον κοντρολερ.
2 ερωτησεις.
Πρωτον το τροφοδοτικο θε τραβαει το ρευμα των ανεμιστηρων ετσι; Οχι τα 300w που εχει σαν οριο.
Δευτερον το τροφοδοτικο για να ανοιγει με το κουμπι του υπολογιστη, λογικα εχει καποιο ρελε. Αυτο μπορω να το καταργησω η να το γεφυρωσω;
mixalhs1987
13-05-13, 15:53
Να κανω μια γρηγορη ερωτηση επι του θεματος. Αυτη τη στιγμη στον stc εχω συνδεσει εναν μεγαλο ανεμιστηρα δωματιου. Επειδη παλια ασχολιομουν με pc πολυ, εχω στην ακρη καποια τροφοδοτικα καθως και 3 ανεμιστηρια 12cm. Θα παρω 2-3 ακομα και σκεφτομαι να τα συνδεσω στο τροφοδοτικο αυτο, και αυτο στον κοντρολερ.
2 ερωτησεις.
Πρωτον το τροφοδοτικο θε τραβαει το ρευμα των ανεμιστηρων ετσι; Οχι τα 300w που εχει σαν οριο.
Δευτερον το τροφοδοτικο για να ανοιγει με το κουμπι του υπολογιστη, λογικα εχει καποιο ρελε. Αυτο μπορω να το καταργησω η να το γεφυρωσω;Καλησπερα για να λειτουργισει πρεπει γεφυρωσεις το πρασινο καλωδιο της μεγαλης φυσας με ενα οποιοδηποτε μαυρο καλωδιο της φισας και ετσι καθε φορα που θα βαζεις το καλωδιο του τροφοδοτικου στη πριζα θα ξεκιναει μονο του!
η να βαλεις τον ελεκτη να σου γεφυρωνει αυτα τα 2 καλωδια!
-------------------------
τωρα για τα βαττ δεν ειμαι σιγουρος, αλλα λογικα πρεπει να τραβαει το συνολο που του εχεις φορτωσει!
Σωστά στο είπε ο φίλος παίρνεις από την 24PIN φύσα το μοναδικό πράσινο καλώδιο και το γεφυρώνεις με κάποιο GND (μαύρο). Δεν έχει ρεύμα μην φοβάσαι εγώ για να τσεκάρω αν δουλεύει ένα τροφοδοτικό φαντάσου το γεφυρώνω συνήθως με συνδετήρα. Τώρα κατανάλωση δεν θα έχει τα 300W αλλά ότι του βάλεις σαν φορτίο + κάτι ελάχιστο παραπάνω λόγο του εσωτερικού ανεμιστήρα και των ηλεκτρονικών στοιχείων του τροφοδοτικού.
nasos_discus
13-05-13, 16:44
Σωστά στο είπε ο φίλος παίρνεις από την 24PIN φύσα το μοναδικό πράσινο καλώδιο και το γεφυρώνεις με κάποιο GND (μαύρο). Δεν έχει ρεύμα μην φοβάσαι εγώ για να τσεκάρω αν δουλεύει ένα τροφοδοτικό φαντάσου το γεφυρώνω συνήθως με συνδετήρα.:D:D:D και οσοι μας βλεπουν για πρωτη φορα τρεμουν για ηλεκτροπληξια Τώρα κατανάλωση δεν θα έχει τα 300W αλλά ότι του βάλεις σαν φορτίο + κάτι ελάχιστο παραπάνω λόγο του εσωτερικού ανεμιστήρα και των ηλεκτρονικών στοιχείων του τροφοδοτικού.
:smt023:smt023:smt023:smt023
Κουραμπιές
13-05-13, 17:06
Nαι και η δικη μου σκεψη αυτη ηταν περι καταναλωσης, οτι αντισταση υπαρχει μεσα στο τροφοδοτικο συν ενα ανεμιστηρακι ακομα που εχει. Ευχαριστω για το ινφο για την γεφυρωση!! :) δεν τα φοβαμαι αυτα, εχω φαει 220v πολλες φορες, στα 12/5/3 θα κολησουμε? :D
Kατι ακομα, σε ενα 450αρι δισκαδικο (δηλαδη ζητουμενη θερμοκρασια 29) που ομως βρισκεται σε χωρο χωρις κλιματιστικο, (ενδεικτικα τωρα που ειχε τις ζεστες ψιλοαναψε ο ανεμιστηρας καπου καπου), ποσους ανεμιστηρες να βαλω? Φτανουν 3 τετοιοι? http://www.e-shop.gr/product?id=PER.806010 εχω 3, λεω μπας και γλυτωσω κιαλλη αγορα.
mixalhs1987
13-05-13, 18:18
Nαι και η δικη μου σκεψη αυτη ηταν περι καταναλωσης, οτι αντισταση υπαρχει μεσα στο τροφοδοτικο συν ενα ανεμιστηρακι ακομα που εχει. Ευχαριστω για το ινφο για την γεφυρωση!! :) δεν τα φοβαμαι αυτα, εχω φαει 220v πολλες φορες, στα 12/5/3 θα κολησουμε? :D
Kατι ακομα, σε ενα 450αρι δισκαδικο (δηλαδη ζητουμενη θερμοκρασια 29) που ομως βρισκεται σε χωρο χωρις κλιματιστικο, (ενδεικτικα τωρα που ειχε τις ζεστες ψιλοαναψε ο ανεμιστηρας καπου καπου), ποσους ανεμιστηρες να βαλω? Φτανουν 3 τετοιοι? http://www.e-shop.gr/product?id=PER.806010 εχω 3, λεω μπας και γλυτωσω κιαλλη αγορα. Η γνωμη μου ειναι μην τραβιχτεις αν προκειται για δισκους!!
παρτι θα κανουν με το καλοκαιρι!
απλα βαλε καμια αεραντλια για θεμα οξυγονου!
μπορεις να το δοκιμασεις με την γλωσα σου οπως καναμε παλια στης μπαταριες:D:D:D:Dμηηηηη πλακα κανω διαφωνω με την δοκιμη με γυμνο μεταλο καθως μπορει να υπαρχει μια διαροη και να φας κανα κτυπο
Σωστά στο είπε ο φίλος παίρνεις από την 24PIN φύσα το μοναδικό πράσινο καλώδιο και το γεφυρώνεις με κάποιο GND (μαύρο). Δεν έχει ρεύμα μην φοβάσαι εγώ για να τσεκάρω αν δουλεύει ένα τροφοδοτικό φαντάσου το γεφυρώνω συνήθως με συνδετήρα. Τώρα κατανάλωση δεν θα έχει τα 300W αλλά ότι του βάλεις σαν φορτίο + κάτι ελάχιστο παραπάνω λόγο του εσωτερικού ανεμιστήρα και των ηλεκτρονικών στοιχείων του τροφοδοτικού.
+1
Αθάνατοι συνδετήρες...:D:D
Χαλαρωστε λιγο με τα γυμνα καλωδια και τους συνδετηρες διαβαζουν και μικρα παιδια μεσα στο φορουμ!!!!
Κουραμπιές
13-05-13, 20:02
Ελα ρε συ χρηστο ποιο μικρο παιδι θα κατσει να ασχοληθει...ποιο πιθανο ειναι να μην ξερει για τι πραγμα μιλαμε :D θα το βρει θα βρει την φυσα και θα προσπαθησει να κανει τι? Πιο πιθανο ειναι το καλωδιο απτο cdplayer του να ειναι γυμνο και να παθει ηλεκτροπληξια παρα να μας γινει μικροηλεκτρολογος. :P
Οσον αφορα το θεμα μας, δισκοι ειναι, αλλα εχουμε και καποια φυτα μεσα και καποια αλλα ψαρια που δεν θα χαρουν τοσο :P
Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση να σε χτυπήσει το ρεύμα δεν θα το έλεγα.
μπορεις να το δοκιμασεις με την γλωσα σου οπως καναμε παλια στης μπαταριες:D:D:D:Dμηηηηη πλακα κανω διαφωνω με την δοκιμη με γυμνο μεταλο καθως μπορει να υπαρχει μια διαροη και να φας κανα κτυπο
Αν είχε διαρροή ή θα έπεφτε το ρελε ή θα την έτρωγες με το που θα ακουμπούσες το μεταλλικό περίβλημα.
Γενικά όσο παίζουμε στην χαμηλή πλευρά του τροφοδοτικού είναι ακίνδυνο βέβαια για παιδιά δεν κάνει!
ελπίζω να βοηθήσει αυτο...το δοκιμασα πρόσφατα http://www.youtube.com/watch?v=NJlTtw3ZzWw
Αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση να σε χτυπήσει το ρεύμα δεν θα το έλεγα.
Αν είχε διαρροή ή θα έπεφτε το ρελε ή θα την έτρωγες με το που θα ακουμπούσες το μεταλλικό περίβλημα.
Γενικά όσο παίζουμε στην χαμηλή πλευρά του τροφοδοτικού είναι ακίνδυνο βέβαια για παιδιά δεν κάνει!
επετρεψε μου να διαφωνησω ετσι και αλλιως εαν δεν γεφυρωσεις δεν κλεινει κυκλωμα αρα οταν το πιασεις δεν κανεις κατι,επειτα για ποιο ρελε λες?ηλεκροπληξιας?φυλαγε τα ρουχα σου να εχεις τα μισα;););)
Χαλαρωστε λιγο με τα γυμνα καλωδια και τους συνδετηρες διαβαζουν και μικρα παιδια μεσα στο φορουμ!!!!
Υποτίθεται ότι είναι μια κουβέντα μεταξύ ενηλίκων. Εάν αρχίζουμε να έχουμε τέτοια θέματα υπάρχει πρόβλημα....
μια σημείωση
δεν ειναι πάντα το πράσινο καλώδιο, σε παλιότερα τροφοδοτικά ειναι το γκρι, η και καποιο αλλο, σε πολλά εχει ένα αυτοκόλλητο στο πλαι που γράφει το pinout. και οσο για τα βατ κατανάλωσης δεν θα ειναι φυσικα τα ονομαστικά του(πχ 300) αλλα σίγουρα θα καταναλώνει πολυ περισσότερα απο ενα απλο πακακι 600ma που σε φτάνει για τέσσερα 8'' ανεμυστηρακια
Εγώ πάλι προτιμώ το τροφοδοτικό PC γιατί το θεωρώ πιο ακίνδυνο. Με τις πολλές ζέστες που τα ανεμιστηράκια δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα ή με μικρές διακοπές, με την θερμοκρασία περιβάλλοντος πάνω από τους 35 και με κλειστό το σπίτι γιατί λείπουμε δεν εμπιστεύομαι τους μικρούς μετασχηματιστές. Ποιος μου λέει ότι δεν θα ανάψουν και θα πάρω καμιά φωτιά. Έχω πολλές σκοτούρες στο μυαλό μου όταν είμαι στη δουλειά δεν θέλω να έχω και το αν αντέχει ο μετασχηματιστής. Επίσης όταν λείπω διακοπές θέλω να σκέφτομαι το πως θα περάσω καλύτερα και όχι μην έχει λαμπαδιάσει το σπίτι μου. Το τροφοδοτικό PC εκτός του ότι αντέχει πολύ μεγαλύτερα φορτία από τους απλούς μετασχηματιστές (ιδιαίτερη προσοχή στους φθηνούς κινέζικους, αμφίβολης ποιότητας) έχει και ανεμιστήρα που ψύχει τα κυκλώματά του. Προσωπική άποψη: +1000 στο τροφοδοτικό PC
Εγώ πάλι προτιμώ το τροφοδοτικό PC γιατί το θεωρώ πιο ακίνδυνο. Με τις πολλές ζέστες που τα ανεμιστηράκια δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα ή με μικρές διακοπές, με την θερμοκρασία περιβάλλοντος πάνω από τους 35 και με κλειστό το σπίτι γιατί λείπουμε δεν εμπιστεύομαι τους μικρούς μετασχηματιστές. Ποιος μου λέει ότι δεν θα ανάψουν και θα πάρω καμιά φωτιά. Έχω πολλές σκοτούρες στο μυαλό μου όταν είμαι στη δουλειά δεν θέλω να έχω και το αν αντέχει ο μετασχηματιστής. Επίσης όταν λείπω διακοπές θέλω να σκέφτομαι το πως θα περάσω καλύτερα και όχι μην έχει λαμπαδιάσει το σπίτι μου. Το τροφοδοτικό PC εκτός του ότι αντέχει πολύ μεγαλύτερα φορτία από τους απλούς μετασχηματιστές (ιδιαίτερη προσοχή στους φθηνούς κινέζικους, αμφίβολης ποιότητας) έχει και ανεμιστήρα που ψύχει τα κυκλώματά του. Προσωπική άποψη: +1000 στο τροφοδοτικό PC
είναι μέχρι να δεις τροφοδοτικό 600 βατ με 2 ανεμιστήρες πανω να παίρνει φωτιά να σκάνε οι πυκνωτές και να σου γίνετε το ταβάνι ροζ!, αυτό που λες δεν έχει καμια βαση στην πραγματικότητα αλλα μονο στην ψευδή αίσθηση ασφάλεια που σου δίνει ενα μεγάλο τροφοδοτικό!, το πακακι το πολυ πολυ θα λιώσει και θα σου ρίξει το ρελε διαφυγής στον πίνακα. το μεγαλο τροφοδοτικό, εχει πραγματικά επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικα μεσα που σε καποιο βαρβάτο βραχυκύκλωμα(η σε τεραστια αραχνη στην δικια μου περίπτωση) μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. βέβαια η περίπτωση να γινει κατι τετοιο και για τα δυο τροφοδοτικά ειναι εξαιρετικά σπάνια, αρκη η επιλογη του τροφοδοτικου να ειναι η σωστη απο άποψη φορτίου και ποιότητας
ρε φιλε γιατι δεν περνεις ενα μετασχηματιστη με 7~10 ευρω να κανεις την δουλεια σου παρα να βαλεις ενα τροφοδοτικο Η/Υ που σαφως και θα ειχει μεγαλυτερη καταναλωση απ'οτι ενας μετασχηματιστης? προσωπικα για εμενα δεν αξιζει να ασχοληθεις με πατεντες τετοιου ειδους:p
2 ερωτησεις.
Δευτερον το τροφοδοτικο για να ανοιγει με το κουμπι του υπολογιστη, λογικα εχει καποιο ρελε. Αυτο μπορω να το καταργησω η να το γεφυρωσω;
Δες την συνδεση δεν ειναι πάντα πρασινο το καλωδιο .
http://aphnetworks.com/lounge/turn_on_psu_without_motherboard_the_paperclip_tric k
enydreiakias
14-05-13, 11:56
Θεωρω στα ορια του επικινδυνου να προτεινεται σε καποιον που ποτε του δεν εχει ασχοληθει με diy να ξεκινησει με την κατηγορια ρευμα, συνδεσεις, ηλεκτρολογικος εξοπλισμος.
Συμφωνω να γινει αυτο με καποιον ηδη εμπειρο μαζι ωστε να μαθει καποια βασικα ο αρχαριος.
Ομως για τοσο σοβαρα ζητηματα οπου παιζονται ηλεκτρικα φορτια ειναι παρακινδυνευμενο.
Ο λογος; Πολλοι.
Αρχικα δεν γνωριζουμε τον χαρακτηρα του ανθρωπου στον οποιο απευθυνομαστε. Μπορει να ειναι ενα συγκροτημενο καθολα ατομο, λεπτομερειακο και οξυδερκες και να πανε ολα καλα. Μπορει ομως να ειναι ανθρωπος που δεν πιανουν τοσο καλα τα χερια του και να διαβαζει επιπολαια τις παρατηρησεις που γινονται και να γινει η ζημια.
Μπορει να ζει σε ενα σπιτι με ρελε με χιλιες δυο δικλειδες ασφαλειας, μπορει ομως να ζει σε παλιο σπιτι χωρις ρελε κ να μην γνωριζει καν τι σημαινει η λεξη αυτη.
Μπορει κ ρελε να εχει και ατυχως να μην δουλεψει λογω πχ αστοχιας υλικου. Μιλαμε για ρευματα που μπορει να σκοτωσουν ακαριαια.
Να τονισω οτι δεν αναφερομαι στο συγκεκριμενο μελος ουτε σε οσα πολυ ορθα επιδεικνυουν με αγαπη τον τροπο diy κι αρα βοηθανε ολους εμας επι της ουσιας στην τσεπη.
Απλα να προσεχουμε οσοι δεχομαστε οδηγιες :)
Θεωρω στα ορια του επικινδυνου να προτεινεται σε καποιον που ποτε του δεν εχει ασχοληθει με diy να ξεκινησει με την κατηγορια ρευμα, συνδεσεις, ηλεκτρολογικος εξοπλισμος.
Συμφωνω να γινει αυτο με καποιον ηδη εμπειρο μαζι ωστε να μαθει καποια βασικα ο αρχαριος.
Ομως για τοσο σοβαρα ζητηματα οπου παιζονται ηλεκτρικα φορτια ειναι παρακινδυνευμενο.
Ο λογος; Πολλοι.
Αρχικα δεν γνωριζουμε τον χαρακτηρα του ανθρωπου στον οποιο απευθυνομαστε. Μπορει να ειναι ενα συγκροτημενο καθολα ατομο, λεπτομερειακο και οξυδερκες και να πανε ολα καλα. Μπορει ομως να ειναι ανθρωπος που δεν πιανουν τοσο καλα τα χερια του και να διαβαζει επιπολαια τις παρατηρησεις που γινονται και να γινει η ζημια.
Μπορει να ζει σε ενα σπιτι με ρελε με χιλιες δυο δικλειδες ασφαλειας, μπορει ομως να ζει σε παλιο σπιτι χωρις ρελε κ να μην γνωριζει καν τι σημαινει η λεξη αυτη.
Μπορει κ ρελε να εχει και ατυχως να μην δουλεψει λογω πχ αστοχιας υλικου. Μιλαμε για ρευματα που μπορει να σκοτωσουν ακαριαια.
Να τονισω οτι δεν αναφερομαι στο συγκεκριμενο μελος ουτε σε οσα πολυ ορθα επιδεικνυουν με αγαπη τον τροπο diy κι αρα βοηθανε ολους εμας επι της ουσιας στην τσεπη.
+10000000
Ο λογος; Πολλοι.
Αρχικα δεν γνωριζουμε τον χαρακτηρα του ανθρωπου στον οποιο απευθυνομαστε. Μπορει να ειναι ενα συγκροτημενο καθολα ατομο, λεπτομερειακο και οξυδερκες και να πανε ολα καλα. Μπορει ομως να ειναι ανθρωπος που δεν πιανουν τοσο καλα τα χερια του και να διαβαζει επιπολαια τις παρατηρησεις που γινονται και βα γινει ζημια.
Μπορει να ζει σε ενα σπιτι με ρελε με χιλιες δυο δικλειδες ασφαλειας, μπορει ομως να ζει σε παλιο σπιτι χωρις ρελε κ να μην γνωριζει καν τι σημαινει η κεξη αυτη.
Να τονισω οτι δεν αναφερομαι στο συγκεκριμενο μελος ουτε σε οσα ποκυ ορθα επιδεικνυουν με αγαπη τον τροπο diy κι αρα βοηθανε ολους εμας επι της ουσιας στην τσεπη.
σε γενικές γραμμές δεν εχεις αδικο σε αυτα που γράφεις, αλλα οσο αφορά το συγκεκριμένο θεμα το να κάνει καποιο λαθος βραχυκύκλωμα στο άναμα του τροφοδοτικού το αποτέλεσμα θα ειναι άπλα να μην ανάψει, δεν υπάρχει τάση, και ιδικά θανατηφόρα, μιλάμε για 3,3V - 5,5V και 12V. Δεν δινει κάποιος οδηγίες πατέντας σε 220V.
Κουραμπιές
14-05-13, 12:17
Nαι εχεις δικιο, συγκεκριμενα βεβαια και τα χερια μου πιανουν και εχω φαει τα μουτρα μου σε οτιδηπωτε εχει να κανει με ηλεκτρισμο, απο αργκον μεχρι ρελε, με πολλες φορες δυσαρεστα αποτελεσματα (ηλεκτρικη οφθαλμιαση βουρ νοσοκομειο :rolleyes::rolleyes: ) αλλα εχω μαθει οκ. :D Oπως και ναχει ας μην αναλωνομαστε στο αν ειναι σωστο η οχι να δινονται τετοιες συμβουλες. Αλλωστε εγω ρωτησα συγκεκριμενα πραγματα, οχι "βρηκα ενα τροφοδοτικο στο παταρι, κανει να τρεξω κανα ανεμιστηρι?" Προσωπικα και μονο που γινεται συζητηση επαυτου το θεωρω τελειως ανουσιο. Φιλικα. :)
enydreiakias
14-05-13, 12:32
Nαι εχεις δικιο, συγκεκριμενα βεβαια και τα χερια μου πιανουν και εχω φαει τα μουτρα μου σε οτιδηπωτε εχει να κανει με ηλεκτρισμο, απο αργκον μεχρι ρελε, με πολλες φορες δυσαρεστα αποτελεσματα (ηλεκτρικη οφθαλμιαση βουρ νοσοκομειο :rolleyes::rolleyes: ) αλλα εχω μαθει οκ. :D Oπως και ναχει ας μην αναλωνομαστε στο αν ειναι σωστο η οχι να δινονται τετοιες συμβουλες. Αλλωστε εγω ρωτησα συγκεκριμενα πραγματα, οχι "βρηκα ενα τροφοδοτικο στο παταρι, κανει να τρεξω κανα ανεμιστηρι?" Προσωπικα και μονο που γινεται συζητηση επαυτου το θεωρω τελειως ανουσιο. Φιλικα. :)
φυσικα και σωστο ειναι να γινονται τετοιες συζητησεις και επικοδομοιτητικο και δειχνει αν μη τι αλλω την αγαπη καποιου που γνωριζει να βοηθησει εναν συνχομπιστα ωστε τις κρισιμες εποχες που περναμε να γλυτωσει καποια χρηματα
Και σωστο θα το ελεγα και τιμητικο
Το ποστ μου ειχε να κανει με το να τονισω ( επαναλαμβανω οχι προσωπικα αλλα γενικα ) την προσοχη που πρεπει να επιδεικνυουμε στο τι μας λενε και να μην ειμαστε οι ανθρωποι α οκ μωρε παμε να το κανουμε στο περιπου καταλαβα
Γιατι στο περιπου αν καταλαβες με τα ρευματα στο περιπου δεν θα χρειαστει να ξανακαταλαβεις :smt003:smt003
Επανερχόμενος στο θέμα ήθελα να ξαναπώ πως τα φοβάμαι τα τροφοδοτικά τύπου μετασχηματιστή για το λόγο του ότι όταν τα πιάσεις τις ζεστές ημέρες που τα ανεμιστηράκια λειτουργούν αδιάκοπα (και ειδικά αν είναι 4+) , ζεματάνε... Επίσης επισημαίνοντας αυτό που είπα πριν για τους κινέζικους φθηνούς μετασχηματιστές, αμφιβόλου ποιότητας, ήθελα να αναφέρω ένα περιστατικό που το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Φίλος είχε αγοράσει από κινέζικο κατάστημα μια μπαλαντέζα - προέκταση. Την χρησιμοποίησε η μητέρα του για να λειτουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα. Εκεί που καθόμασταν λοιπόν σε κάποια φάση μας μύρισε κάτι καμένο και μέχρι να σηκωθούμε να δούμε τι γίνεται έπεσε το ρελέ. Ψάχνοντας να δούμε τι έγινε είδαμε το καλώδιο της μπαλαντέζας να έχει λιώσει σαν κερί και να έχει κολλήσει στο πάτωμα!!! Ήταν ένα περιστατικό που με έκανε να προσέχω πολύ πλέον όταν πρόκειται να αγοράσω κάτι το οποίο σχετίζεται με κάτι τόσο επικίνδυνο όπως είναι το ρεύμα...
enydreiakias
14-05-13, 13:55
Φίλος είχε αγοράσει από κινέζικο κατάστημα μια μπαλαντέζα - προέκταση. Την χρησιμοποίησε η μητέρα του για να λειτουργήσει μια ηλεκτρική σκούπα. Εκεί που καθόμασταν λοιπόν σε κάποια φάση μας μύρισε κάτι καμένο και μέχρι να σηκωθούμε να δούμε τι γίνεται έπεσε το ρελέ. Ψάχνοντας να δούμε τι έγινε είδαμε το καλώδιο της μπαλαντέζας να έχει λιώσει σαν κερί και να έχει κολλήσει στο πάτωμα!!!
καθε καλωδιο εχει γραμμενο πανω καποιες προδιαγραφες σχετικα με τα ποσα αμπερ σηκωνει και κυριως watt
αυτο το εχουν και τα πολυπριζα αν δειτε οπως και τα λεγομενα Ταφ
εαν υπερβεις αυτο το νουμερο τοτε συνηθως προκαλειται υπερθερμανση και λιωσιμο
αυτο μπορει να συμβει και στον πινακα στο σπιτι μας...υπαρχουν διακοπτες με διαφορετικες ασφαλειες και διαφορετικα μεγεθη watt και αμπερ που σηκωνουν
εαν δειτε θα λεει 20Α 10Α 16Α
ειναι πιθανο να προσαρμοσεις ενα μεγαλο κλιματιστικο σε μικρων δυνατοτητων πριζα και να σου ριχνει την ασφαλεια διαρκως γιατι δεν σηκωνει το φορτιο το καλωδιο...συχνα εχει να κανει με το παχος του καλωδιου που εχει περασει ο ηλεκτρολογος κατα την κατασκευη του σπιτιου
ισως το κινεζικο να μην ηταν κακο ποιοτικα ( λεω ισως γιατι δεν γνωριζω ουτε εαν εγραφε ουτε τι εγραφε ουτε ποσα watt η σκουπα ηταν ) και να ηταν μεγαλο το φορτιο που καθησε πανω του για αυτο εγινε κι αυτη η ζημια
γενικα οι κινεζοι δεν εχουν τα ευρωπαικα στανταρ στις κατασκευες τους ειναι γεγονος και ριχνουν την ποιοτητα προς οφελος της οικονομιας...ομως μην τους καταργουμε κι εντελως..βγαζουν και αξιομαχα προιοντα :p
καθε καλωδιο εχει γραμμενο πανω καποιες προδιαγραφες σχετικα με τα ποσα αμπερ σηκωνει και κυριως watt
αυτο το εχουν και τα πολυπριζα αν δειτε οπως και τα λεγομενα Ταφ
εαν υπερβεις αυτο το νουμερο τοτε συνηθως προκαλειται υπερθερμανση και λιωσιμο
αυτο ακριβως! και μην ξεχναμε οτι το 90% τον συσκευων ειναι made in china
αποκεί και περα είναι θέμα χρήσεις. αλλα έχουμε φύγει εντελώς απο το θέμα
http://www.smps.us/power-connectors.html εδω θα δεις καποια pinout για παλια τροφοδοτικα, οπως και ναχει θα κάνεις την δουλειά σου, εγω σου προτείνω ενα πακακι με 8-10 ευρω. και μικρο θα ειναι και λιγότερο θα καταναλώνει και αν πάρεις με ρυθμιζόμενη ταση εξόδου θα μπορείς πολυ εύκολα να ρυθμίζεις στροφες-ροη αερα-θορυβο
Έχω κάποιες απορίες όσο αφορά τους μετασχηματιστές.
Πως υπολογίζουμε τα συνολικά αμπέρ των ανεμιστήρων; Είναι το άθροισμά τους;
Αν κάποιος ανεμιστήρας δεν γράφει αμπέρ αλλά βατ ή κάτι άλλο (τι μπορεί να είναι αυτό; ) πως βγάζουμε πόσα αμπέρ είναι;
Ο μετασχηματιστής πόσα αμπέρ πρέπει να είναι σε σχέση με τα συνολικά αμπέρ των ανεμιστήρων μας;
1. Nαι
2. Δυσκολο (για Μ/Τ)
3. Μεγαλυτερο απο το αθροισμα των Αμπερ των ανεμιστηρων.
1. Nαι
2. Δυσκολο
3. Μεγαλυτερο απο το αθροισμα των Αμπερ των ανεμιστηρων.
Οι μετασχηματιστές απ' ότι είδα γράφουν mA. Τι σχέση είναι αυτή με τα Α; Αν πούμε για παράδειγμα ότι έχουμε 2 ανεμιστήρες των 0,2A και άλλους 2 των 0,3A , είναι συνολικά 1Α ; Τι μετασχηματιστή θέλουμε ως ελάχιστη τροφοδοσία δηλαδή;
Κουραμπιές
14-05-13, 18:06
Αν ειναι ιδια τα volt τοτε νομιζω 1000mA θελεις γιαυτους.
Αν ειναι ιδια τα volt τοτε νομιζω 1000mA θελεις γιαυτους.
Ναι, κάπως έτσι πρέπει να είναι. Μόλις τώρα διάβασα γι' αυτό. Το 1A = 1000mA. Άρα αν τα συνολικά Amber των ανεμιστήρων μας είναι 1Α τότε χρειαζόμαστε ένα μετασχηματιστή 1200mA+. Σωστά;
Το λέω αυτό γιατί, δεν πρέπει να έχουμε και έναν αέρα ώστε να μην φέρνουμε τον μετασχηματιστή στο όριο του; :smt102
Λοιπόν κάποιες γενικές πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες.
Αν ένα σπίτι έχει ρελε διαφυγής ο άνθρωπος είναι 99% προστατευμένος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το ρελέ λειτουργεί σωστά. Κάτι που πρέπει να κάνουμε μια φορά το εξάμηνο για να το διασφαλίσουμε αυτό είναι να πατάμε το κουμπί Τest που έχει επάνω το ίδιο το ρελε, έτσι ξέρουμε ότι το ρελε μας είναι λειτουργικό. Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή.Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείτε από τον κάθε αγωγό της παροχής στον διαφορικό μετασχηματιστή είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Τα περισσότερα οικιακά ρελε "πέφτουν" για ρεύμα μεγαλύτερου των 30mA και σε χρόνο μικρότερο των 30ms. Αυτές είναι και οι αποδεκτές τιμές που θεωρούνται ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. ΒΕΒΑΙΑ πάλι μπορεί να φάνουν επικίνδυνες στην περίπτωση που ο άνθρωπος που θα υποστεί την ηλεκτροπληξία έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. ( κυρίως στην καρδιά ή το αναπνευστικό)
Η σχέση των αμπέρ με τα βαττ είναι:
Watt=Ampere*Volt
πχ αν ένα ανεμιστηρακι είναι 0,1Α (100mA) και λειτουργεί στα 12V τότε είναι:
0,1A*12V=1,2watt
αντίστοιχα αν έχουμε ένα φορτίο 2000watt (2kW) που δουλεύει στα 220V τότε είναι: Ampere=Watt/Volt αρα 2000/220=9.1A
(αυτές είναι οι απλούστερες σχέσεις για να υπολογίζουμε ampere και watt στο εναλλασσόμενο υπάρχουν και άλλες τιμές που εμπλέκονται όπως το συνημίτονο (cosφ) αλλά τώρα εμάς μας είναι αδιάφορο)
Αν λοιπόν θέλουμε να υπολογίσουμε τι τροφοδοτικό χρειαζόμαστε απλά αθροίζουμε τα αμπέρ και παίρνουμε ένα τροφοδοτικό που να τα υπερκαλύπτει. Μπορούμε για φορτίο 1Α να πάρουμε τροφοδοτικό εξόδου 1Α αμπέρ αλλά είναι οριακό με μεγάλη πιθανότητα να το κάψουμε κάποια στιγμή.(και να καούμε και εμείς :smt102) Επιλεγούμε ένα τροφοδοτικό με μεγαλύτερη έξοδο για να δουλεύει ποιο ξεκούραστα το πόσο μεγαλύτερο θα είναι το βλέπουμε εμπειρικά και σύμφωνα με την τσέπη μας. Αν λοιπόν θέλουμε να δουλέψουμε 1A φορτίο παίρνουμε 1,2Α, 1,5Α άντε 2Α από εκεί και πάνω είναι υπερβολή.
Για το περιστατικό με την ηλεκτρική σκούπα τώρα. Δυστυχώς παρότι φτηνά τα κινέζικα προϊόντα είναι επικίνδυνα. Η ηλεκτρική σκούπα είναι από τα χειρότερα φόρτια μιας οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης γιατί είναι και αρκετά watt και έχει κακό cosφ λόγο ηλεκτρικού μοτέρ. Ένα ΣΩΣΤΟ 1,5mm καλώδιο αντέχει περίπου 13-14 Ampere με ασφάλεια. Τα κινέζικα λόγο ότι έχουν 10 τρίχες μέσα για να γλιτώσουν κόστος ούτε τα μισά. Αν είχε λοιπόν 2000watt σκούπα (περίπου 10Α) καταλαβαίνεις που ήταν το πρόβλημα.
Παλιότερα για τις πρίζες οι ηλεκτρολόγοι βάζανε 1,5mm καλώδιο και 10A ασφάλεια και για πολλές πρίζες. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό πλέον. Τώρα ανά 4-5 πρίζες μπαίνει 2,5mm και 16Α καλώδιο βάση κανονισμού. Για να υπολογίσουμε διατομή καλωδίου και ασφάλειας παίρνουμε την εξής ανισότητα:
Ιb<Ιn<Iz Οπού:
Ib: ρεύμα φορτίου (σε Αμπέρ)
In: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα καλωδίου (σε Αμπέρ συμφώνα με πρότυπο)
Ιz: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα ασφάλειας
Η ασφάλειες στον πινάκα βρίσκονται για να προστατέψουν το καλώδιο και όχι τον άνθρωπο. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι όταν βάζουν ένα aircodition και δεν το κραταει η ασφάλεια είναι την να αλλάξουν. Μέγα λάθος γιατί αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση στο καλώδιο θα λιώσει και θα τρέχουμε.
Να πω ότι όταν είπα να δουλέψει άφοβα στο χαμηλή πλευρά του τροφοδοτικού δεν το είπα ελαφρα την καρδια αλλά είχα γνώση τι έλεγα καθώς και την εσωτερική λειτουργεία του τροφοδοτικού. Στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός γιατί κάποιο λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο για τον χειριστή της εγκατάστασης άλλα να στείλει και τον ίδιο τον ηλεκτρολόγο φυλακή ακόμα και για ανθρωποκτονια από αμέλεια.
Φιλικα Ανδρεας
Λοιπόν κάποιες γενικές πληροφορίες που ίσως φανούν χρήσιμες.
Αν ένα σπίτι έχει ρελε διαφυγής ο άνθρωπος είναι 99% προστατευμένος. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι το ρελέ λειτουργεί σωστά. Κάτι που πρέπει να κάνουμε μια φορά το εξάμηνο για να το διασφαλίσουμε αυτό είναι να πατάμε το κουμπί Τest που έχει επάνω το ίδιο το ρελε, έτσι ξέρουμε ότι το ρελε μας είναι λειτουργικό. Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή.Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείτε από τον κάθε αγωγό της παροχής στον διαφορικό μετασχηματιστή είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Τα περισσότερα οικιακά ρελε "πέφτουν" για ρεύμα μεγαλύτερου των 30mA και σε χρόνο μικρότερο των 30ms. Αυτές είναι και οι αποδεκτές τιμές που θεωρούνται ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. ΒΕΒΑΙΑ πάλι μπορεί να φάνουν επικίνδυνες στην περίπτωση που ο άνθρωπος που θα υποστεί την ηλεκτροπληξία έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. ( κυρίως στην καρδιά ή το αναπνευστικό)
Η σχέση των αμπέρ με τα βαττ είναι:
Watt=Ampere*Volt
πχ αν ένα ανεμιστηρακι είναι 0,1Α (100mA) και λειτουργεί στα 12V τότε είναι:
0,1A*12V=1,2watt
αντίστοιχα αν έχουμε ένα φορτίο 2000watt (2kW) που δουλεύει στα 220V τότε είναι: Ampere=Watt/Volt αρα 2000/220=9.1A
(αυτές είναι οι απλούστερες σχέσεις για να υπολογίζουμε ampere και watt στο εναλλασσόμενο υπάρχουν και άλλες τιμές που εμπλέκονται όπως το συνημίτονο (cosφ) αλλά τώρα εμάς μας είναι αδιάφορο)
Αν λοιπόν θέλουμε να υπολογίσουμε τι τροφοδοτικό χρειαζόμαστε απλά αθροίζουμε τα αμπέρ και παίρνουμε ένα τροφοδοτικό που να τα υπερκαλύπτει. Μπορούμε για φορτίο 1Α να πάρουμε τροφοδοτικό εξόδου 1Α αμπέρ αλλά είναι οριακό με μεγάλη πιθανότητα να το κάψουμε κάποια στιγμή.(και να καούμε και εμείς :smt102) Επιλεγούμε ένα τροφοδοτικό με μεγαλύτερη έξοδο για να δουλεύει ποιο ξεκούραστα το πόσο μεγαλύτερο θα είναι το βλέπουμε εμπειρικά και σύμφωνα με την τσέπη μας. Αν λοιπόν θέλουμε να δουλέψουμε 1A φορτίο παίρνουμε 1,2Α, 1,5Α άντε 2Α από εκεί και πάνω είναι υπερβολή.
Για το περιστατικό με την ηλεκτρική σκούπα τώρα. Δυστυχώς παρότι φτηνά τα κινέζικα προϊόντα είναι επικίνδυνα. Η ηλεκτρική σκούπα είναι από τα χειρότερα φόρτια μιας οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης γιατί είναι και αρκετά watt και έχει κακό cosφ λόγο ηλεκτρικού μοτέρ. Ένα ΣΩΣΤΟ 1,5mm καλώδιο αντέχει περίπου 13-14 Ampere με ασφάλεια. Τα κινέζικα λόγο ότι έχουν 10 τρίχες μέσα για να γλιτώσουν κόστος ούτε τα μισά. Αν είχε λοιπόν 2000watt σκούπα (περίπου 10Α) καταλαβαίνεις που ήταν το πρόβλημα.
Παλιότερα για τις πρίζες οι ηλεκτρολόγοι βάζανε 1,5mm καλώδιο και 10A ασφάλεια και για πολλές πρίζες. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό πλέον. Τώρα ανά 4-5 πρίζες μπαίνει 2,5mm και 16Α καλώδιο βάση κανονισμού. Για να υπολογίσουμε διατομή καλωδίου και ασφάλειας παίρνουμε την εξής ανισότητα:
Ιb<Ιn<Iz Οπού:
Ib: ρεύμα φορτίου (σε Αμπέρ)
In: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα καλωδίου (σε Αμπέρ συμφώνα με πρότυπο)
Ιz: μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα ασφάλειας
Η ασφάλειες στον πινάκα βρίσκονται για να προστατέψουν το καλώδιο και όχι τον άνθρωπο. Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι όταν βάζουν ένα aircodition και δεν το κραταει η ασφάλεια είναι την να αλλάξουν. Μέγα λάθος γιατί αυτό θα προκαλέσει υπερθέρμανση στο καλώδιο θα λιώσει και θα τρέχουμε.
Να πω ότι όταν είπα να δουλέψει άφοβα στο χαμηλή πλευρά του τροφοδοτικού δεν το είπα ελαφρα την καρδια αλλά είχα γνώση τι έλεγα καθώς και την εσωτερική λειτουργεία του τροφοδοτικού. Στο επάγγελμα του ηλεκτρολόγου πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός γιατί κάποιο λάθος μπορεί να προβεί μοιραίο για τον χειριστή της εγκατάστασης άλλα να στείλει και τον ίδιο τον ηλεκτρολόγο φυλακή ακόμα και για ανθρωποκτονια από αμέλεια.
Φιλικα Ανδρεας
Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες Ανδρέα!!! :smt023Πολύ χρήσιμες. :smt038
Μια ερώτηση τώρα για να δω αν το κατάλαβα σωστά. +-4
Τα A ή mA τα υπολογίζουμε σύμφωνα με το μέγιστο ρεύμα (σε volt) που βγάζει το τροφοδοτικό;
Δηλαδή, ένα τροφοδοτικό τύπου PC* που είναι 300W, είναι 25000mA; :smt103 :smt108 :smt107 Ένα τροφοδοτικό τύπου μετασχηματιστή που είναι 18W, είναι 1440mA (απο τη στιγμή που βγάζει και αυτό 12V) ; :smt017 :???: :roll:
*Τα τροφοδοτικά των PC η μεγαλύτερη έξοδο που έχουν 12V δεν είναι; :smt102
Βαλε οτι εχεις προχειρο.
Αν εχεις τροφοδοτικο υπολογιστη και το εχεις σε αχρηστεια βαλτο (γεφυρωνεις το πρασσινο με ενα μαυρο οποιο θες) αν εχεις καν πακακι που περισσευει απο συσκευη που δεν υπαρχει πια βαλε αυτο, αν παλι εχεις κανα προχειρο μετασχηματιστη με μια γεφυρα κι ενα πυκνωτη, βαλτο...
Το φορτιο απο τα φανακια ειναι γελοιο και με μια ελαχιστη αντιληψη δεν υπαρχει κανενας απολυτως κινδυνος
.......
βρε συ καλα ολα αυτα αλλα ειναι για πτυχιακη, δεν εχουν σχεση με τα ανεμιστηρακια :D
Το τροφοδοτικο του Η/Υ γραφει στο πλαι ποσα Αμπερ ειναι η καθε εξοδος. Το φορτιο των ανεμιστηρων το σηκωνει ανετα.
Τα 300Watt που αναφέρει το τροφοδοτικό είναι κατανάλωση εισόδου και το διαιρείς με 220V για να βρεις Αμπερ. Στην έξοδο λέει στο πλάι του τροφοδοτικού πόσα αμπερ έχει για 12V πόσα για 5V και πόσα για 3.3V. Ενας μετασχηματιστης 18W ειναι περιπου 1,5A.
Ναι το ξέρω ότι ξέφυγα από τα ανεμηστηρακια και το πήγα μακριά... :D
(Πτυχιακή κάνω PLC.)
Πολύ σωστά σε όσους είπαν για τα Amber της εξόδου των τροφοδοτικών των PC (όχι οτι αμφέβαλα, απλά επιβεβαιώνω). Στην έξοδο των 12V γράφει 19Α.
Να ρωτήσω τώρα πάλι (ζητώ συγνώμη αν ζαλίζω). Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι το φορτίο των ανεμιστήρων μας είναι 10A. Πόσα Watt κατανάλωση θα έχουμε αν τα δουλεύουμε με έναν μετασχηματιστή - τροφοδοτικού (τύπου κινητού) 18W και πόση με ένα τροφοδοτικό PC (πχ των 300W); Σίγουρα παραπάνω με το τροφοδοτικό PC μόνο και μόνο γιατί έχει έναν ανεμιστήρα πάνω του αλλά πόση θα είναι αυτή η διαφορά σε Watt;
Nick εγώ χρησιμοποιώ τροφοδοτικό PC απλά το ψάχνω λίγο ως προς την κατανάλωση και τον χώρο που μου πιάνει το τροφοδοτικό (έχει και πολλά έντερα... :D ). ;)
(Πτυχιακή κάνω PLC.)
μια χαρα... λοιπον, τι προγραμματακι γραφουμε μεσα? χμμμ πρωτ απ ολα μια pid για τους θερμοστατες και τα ανεμιστηρακια, μετα παμε να συνδεσουμε μερικες επαφες με το ρολοι για το φωτισμο (το ετησιο ρολοι βεβαια και βαζουμε και εποχες, μερικες τυχαιες ημερες συννεφιας και μερικες τυχαιες συνδεμενες με mist generator για τις ομιχλες )
Επειτα παιρνουμε εισοδο απο ph sensor και βγαζουμε μια ψηφιακη εξοδο για solenoid...
αλλες πιθανες εισοδοι εξοδοι για αλαρμ σταθμης, αυτοματη αναπληρωση, αλαρμ χαμηλης ροης φιλτρου, stand by αντλιας σε sump η σε σειρα με το φιλτρο (τι διαολο αυτοματιστες ειμαστε αν μας φοβισει ενα χαλασμενο ελικακι? ) και το καλυτερο, αυτοματο συστημα αλλαγης νερου με βαση το ph (οκ την τυρφη τη βαζουμε με το χερι:D εκτος κι αν εχουμε τη βοηθεια του c3p0 :smt003:smt003)...
Κι επειδη ειμαστε κουβαρνταδες βαζουμε και μια οθονη για να βλεπουμε ολη τη λειτουργεια σε μιμικο...:p
καλο? (ξερω, ηδη σκεφτεσαι να κλεισεις τον browser για να μη σε απασχολει και να ξεκινησεις να γραφεις :smt003 )
Πολύ σωστά σε όσους είπαν για τα Amber της εξόδου των τροφοδοτικών των PC (όχι οτι αμφέβαλα, απλά επιβεβαιώνω). Στην έξοδο των 12V γράφει 19Α.
Να ρωτήσω τώρα πάλι (ζητώ συγνώμη αν ζαλίζω). Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι το φορτίο των ανεμιστήρων μας είναι 10A. Πόσα Watt κατανάλωση θα έχουμε αν τα δουλεύουμε με έναν μετασχηματιστή - τροφοδοτικού (τύπου κινητού) 18W και πόση με ένα τροφοδοτικό PC (πχ των 300W); Σίγουρα παραπάνω με το τροφοδοτικό PC μόνο και μόνο γιατί έχει έναν ανεμιστήρα πάνω του αλλά πόση θα είναι αυτή η διαφορά σε Watt;
Nick εγώ χρησιμοποιώ τροφοδοτικό PC απλά το ψάχνω λίγο ως προς την κατανάλωση και τον χώρο που μου πιάνει το τροφοδοτικό (έχει και πολλά έντερα... :D ). ;)
μωρε σιγα την αυτοκαταναλωση που εχουν τα παλμοτροφοδοτικα (βασικα κι αυτα μετο μετασχηματιστη γελοιες καταναλωσεις εχουν)...
Τα ανεμιστηρια δεν ειναι σοβαρο φορτιο και οποιοσδηποτε μπορει να στριψει δυο καλωδια και να τα μονωσει με απλη μονωτικη ταινια μπορει να το φτιαξει.
Τωρα αν το ψαχνεις για αλλες εφαρμογες με πιο βαριες καταναλωσεις, η προσωπικη μου προτιμηση ειναι αναλογα με την περιπτωση, τα παλμοτροφοδοτικα για ψηφιακες εφαρμογες και για ηχητικα συστηματα υψηλης πιστοτητας προτιμω τους μετασχηματιστες
μωρε σιγα την αυτοκαταναλωση που εχουν τα παλμοτροφοδοτικα (βασικα κι αυτα μετο μετασχηματιστη γελοιες καταναλωσεις εχουν)...
Τα ανεμιστηρια δεν ειναι σοβαρο φορτιο και οποιοσδηποτε μπορει να στριψει δυο καλωδια και να τα μονωσει με απλη μονωτικη ταινια μπορει να το φτιαξει.
Τωρα αν το ψαχνεις για αλλες εφαρμογες με πιο βαριες καταναλωσεις, η προσωπικη μου προτιμηση ειναι αναλογα με την περιπτωση, τα παλμοτροφοδοτικα για ψηφιακες εφαρμογες και για ηχητικα συστηματα υψηλης πιστοτητας προτιμω τους μετασχηματιστες
Σ' ευχαριστώ πολύ!!! ;) :D
10A είναι περίπου 100 ανεμιστηρακια από υπολογιστή.
ας πούμε ένα ποιο λογικό νούμερο 1Α (7-10 ανεμιστήρες).
1Α*12V=12Watt
Άρα το 18W θα καιει 12,1W-12,2W λόγο εσωτερικής αντίστασης.
Και το 300W θα καιει ~13W λόγο εσωτερικής αντίστασης + ανεμιστήρα
(Όλα αυτά στο περίπου έτσι)
Χαχαχα Το χειρότερο είναι ότι έχω και κάθετε σπίτι ένα Telemecanique Zelios και μέσα στο ΣΚ θα μπουν οι αυτοματισμοί για τα φώτα, την αυτόματη πλήρωση και το διοξείδιο (όταν πάρω solenoid). Έβαλα τον STC-1000 και σκέφτομαι να βάλω στις ψηφιακές εισόδους του PLC διάφορα σενσορακια (θερμοκρασία, χαμηλή στάθμη) για alarm και μετά κάνα PH ηλεκτρόδιο μιας και το Zelios έχει 4 αναλογικές 0-10V! :smt067
Δες ένα κύκλωμα που είχα φτιάξει πέρυσι το καλοκαίρι όταν έφυγα για διακοπές.
https://www.youtube.com/watch?v=tOVbvvxc2y4
(Βέβαια δεν υπάρχουν αυτά τα ενυδρεία τώρα έχω ένα 140lt)
Έβαλα τον STC-1000
πφφφ λες και το Zelios δεν παιρνει pt100 :P :P :P χαχαχα
εγω παντως την καταβρισκω με τα logo! της siemens για τετοιες εφαρμογουλες, αν μαλιστα παιρναν και οθονη -υπαρχει ανεπισημο προγραμμα αλλα δεν ειναι πιστοποιημενο marine- θα τα χρησιμοποιουσα κατα κορον στο 99% των εφαρμογων μου (μονο εκει που θελω 100-200 εισοδους θα κατεφευγα σε simatic)
τεσπα, με την αναπληρωση η γνωμη μου ειναι να χαμηλωσεις λιγο τη ροη (ενα ρυθμιζομενο by pass στην αντλια ειναι οτι πρεπει)... εγω να φανταστεις χρησιμοποιω σωληνακι αεραντλιας (κι οποτε θελει ας γεμισει, στην πλατη μου το κουβαλαω? )
Ειναι πολυ λιγοτερο στρεσσογονο για τα ψαρια (ακομα καλυτερα τετοιες ενεργειες να γινονται στο sump η στα φιλτρα μακρυα απο το ενυδρειο)
ph ηλεκτροδιο 0-10v δεν ξερω αν υπαρχει (λογικα θα υπαρχει). Προσωπικα εχω 4-20mA
Σωστό για το pt100 άλλα το είχα παραγγείλει ήδη από το ebay πριν παίσει το Zelios στα χέρια μου.
Ναι για την ροή έχεις δίκιο φέτος θα είναι καλύτερα.
Και εγώ Siemens είμαι στην πτυχιακή παίζει S7-300.
Αργώ ακόμα για το ph probe όταν έρθει η ώρα θα το ψάξω.
Παλιότερα για τις πρίζες οι ηλεκτρολόγοι βάζανε 1,5mm καλώδιο και 10A ασφάλεια και για πολλές πρίζες. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό πλέον. Τώρα ανά 4-5 πρίζες μπαίνει 2,5mm και 16Α καλώδιο βάση κανονισμού.
μια μικρή διόρθωση στο κατα τα αλλα ολόσωστο ποστ σου
οταν μιλάμε για διατομή καλωδίων η μονάδα μέτρησης ειναι τα καρε δλδ επιφάνεια και οχι διάμετρος, οπότε ειναι 1,5mm^2 και οχι 1,5mm
Η διατομη ενος καλωδίου ειναι το εμβαδον του και υπολογιζεται απο τον τυπο Π*R^2
επίσης δεν ειναι απόλυτο οτι ενα καλώδιο 1,5καρε μπορεί να σηκώσει 10Α παίζουν πολλα αλλα πράγματα ρολο οπως πχ η απόσταση η μόνωση κα
και τελος η κινεζική μπαλαντέζα που κάηκε δεν κάηκε γιατι ειχε "5 τρίχες" αλλα γιατί ήταν κατασκευασμένη για μικρότερο φορτίο και οχι για τον κιλοβατοφαγο "ηλεκτρική σκούπα"
αν βάλεις ενα 12V κινεζικό λαμπάκι στην πρίζα δεν θα καει γιατι ειναι κινέζικο αλλα γιατι το έβαλες στα 220V, οπως ειπα και ποιο πανω ειναι θεμα χρίσεις και χρήστη και οχι εθνικότητας.
Κουραμπιές
15-05-13, 15:34
Nαι και μια μιλαμε για Κινεζιες....δειτε ενα ΚΙΝΕΖΙΚΟ....τηλεφωνακι. Αντε καληνυχτα apple και ολες οι υπολοιπες.
http://www.youtube.com/watch?v=Lv-Dx78M3ec
Ηρεμια παιδες, στην Κινα παω τακτικοτατα και δε θα ξεχασω 13 solenoid valve πη πηγαινοερχοντουσαν στο μαγαζι για να βγουν 4 καλες, 1 πρεσσοστατη 300bar που εσπασε σε πιεση 75bar (προσωπικα ειχα κρυφτει πισω απο τον πινακα της οσμωσης ακριβως επειδη περιμενα τι θα γινει) και μεχρι και το καλωδιο που σε μια κουλουρα 100m ειχε 2 κοψιματα εσωτερικα, ενα φορτιστη που αλλαχτηκε 5 φορες μεχρι να βρεθει καποιος να δουλευει, ενα κολλητηρι θερμου αερα για smd (αυτο το πηρα για μενα γιατι ο μ... νομιζα πως το βρηκα ευκαιρια) που η θερμοκρασια του δεν ειχε καμια σχεση με το ρυθμιστη του, και και και .... μεχρι και η κολλα τους δεν κολλαγε...
+ 17 κινητα με 2 καρτες tv κτλ απο τα οποια τα 14 εβγαζαν ακτινοβολια αστα να πανε (γενικα μακρυα απο κινεζικα κινητα, ειδικα αν δεν εχεις πεδιομετρο και rf spectrum analyzer για να ξερεις τι παιζει)...
Υπαρχουν βεβαια και καποια πραγματα που ειναι πολυ καλα (πχ πολυμετρα uni-t τα οποια στην πραγματικοτητα ειναι voltcraft οπως και αλλα πραγματα που βγαινουν με αλλο ταμπελακι για Ευρωπαικες εταιριες και με αλλη τιμη βεβαια, και με κινεζικη μαρκα και αλλο χρωμα για την Κινεζικη αγορα, αλλα πρεπει να ξερεις τι παιρνεις)
10A είναι περίπου 100 ανεμιστηρακια από υπολογιστή.
ας πούμε ένα ποιο λογικό νούμερο 1Α (7-10 ανεμιστήρες).
Συγνώμη λάθος. 1Α ήθελα να γράψω... :D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.