Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Βοηθεια με φωτισμο..

anttheo
29-04-13, 18:08
καλησπερα.μιας και τα δυο ενυδρεια μου τρεχουν κανω απο 1,5 χρονο με τις ιδιες λαμπες απο οταν τα απεκτησα ειπα να τις αλλαξω. Ομως επειδη δεν εχω ιδεα απο φωτισμο, θελω να μου προτεινετε τι λαμπες να παρω δεδομενου οτι θελω να τα κανω φυτεμμενα με ευκολης-μετριας απαιτησης φυτα.
Το 1ο εχει διαστασεις 60cm(μ)-40cm(π)-35cm(υ) και εχει δυο λαμπες Τ8 (NARVA LT 15W/DAYLIGHT)
To 2o εχει διαστασεις 60cm(μ)-30cm(π)-30cm(υ) και εχει μια λαμπα Τ8 (DIVERSA T8 15W/DAYLIGHT).
Θελω να αλλαξω το φωτισμο και στα δυο, θα ηθελα καποια προταση και για τα δυο. ;)

dimost
29-04-13, 20:21
για φυτα ευκολα μεχρι μετριας δυσκολιας οπως λες εκτος του υποστρωματος που καλο θα ειναι να υπαρχει c02 που καλο θα ειναι να υπαρχει πρεπει να πας σε αναλογια watt ανα λιτρο πολυ χοντρικα απο 0.4 εως 0,6 watt τωρα για κελβιν και τετοια περιπου στα 4000 και 6500κ θα εισαι καλα

anttheo
29-04-13, 20:41
αυτο το γνωριζω, δεν ξερω ομως καθολου απο λαμπες γιαυτο ζητησα να μου προτεινετε καμια που να καλυπτει τις απαιτησεις. co2 ετοιμαζω diy οσο για υποστρωμα,ισως στο μελλον..

dimost
29-04-13, 20:45
η προσωπικη μου αποψη και με βαση αυτες που χρησιμοποιω εγω θα σου ελεγα οτι ολες οι λαμπες φθοριου τ5 η τ8 με φασμα σε κελβιν απο 4000 εως 6700 και 8000 και 9000 κ σε συνδυασμο μαζι τους η ξεχωριστα κανουν την δουλεια και χωρις να ξοδεψεις ενα σωρο λεφτα σε λαμπες που λεγονται ενυδρειακες

klipitiklopos
29-04-13, 21:02
H πιο δημοφιλης λαμπα για φωτοσυνθεση ειναι η Sylvania grolux.
Βγαινει και σε Τ5 και σε Τ8, και στις διαστασεις σου.
Για την δευτερη θεση μπορεις να κρατησεις μια απο αυτες που εχεις, για να σου ερθει πιο οικονομικα.
Την grolux καλυτερα να την βαλεις πισω.

anttheo
01-05-13, 14:06
τι διαφορα εχουν οι Τ5 απο τις Τ8? αποφασισα να βαλω grolux. οι προηγουμενες λαμπες ηταν τ8 15w και στα 2 ενυδρεια.οποτε παω σε grolux t8 15w, ή μπορω να παρω και με μεγαλυτερα watt??

klipitiklopos
01-05-13, 15:24
Οι Τ5 ειναι πιο λεπτες, και εχουν καλυτερη αποδοση.
Για να βαλεις Τ5 στην θεση των Τ8, πρεπει να αλλαξεις το ballast.
To ιδιο και για να βαλεις μεγαλυτερες.
Το ballast γραφει επανω για ποσα watt λαμπα προοριζεται.
Μικροτερη θα την αναψει, αν και θα περιοριστει ο χρονος ζωης της.
Μεγαλυτερη οχι.
Επειτα οι μεγαλυτερες σε watt, θα ειναι και πιο μεγαλες σε μηκος, οποτε δεν θα χωρανε.
Αν θελεις πιο πολυ φωτισμο, προσθετεις αλλη μια λαμπα ιδιου μηκους.
Η grolux να ξερεις τονιζει περισσοτερο το κοκκινο και το μπλε φασμα, οποτε θα σου ροζιζει η αποχρωση του φωτος της.
Αν την βαλεις σε συνδυασμο με μια που βγαζει τελειως ασπρο (cool white η daylight) η κιτρινωπο (warm white), θα ισορροπει το αποτελεσμα.
Ειναι υποκειμενικο το αν θα σου αρεσει εσενα αυτη η αποχρωση.
Τονιζει παντως και τα χρωματα των ψαριων.

anttheo
01-05-13, 15:57
οποτε αφου οι εργοστασιακες ηταν τ8 15w αρα τετοιες θα παρω σε grolux.Σαββα κατα τη γνωμη σου καλυπτουν 2 grolux στο ενα που αναφερω και 1 στο αλλο τα λιτρα μου ωστε να εχω σωστο αποτελεσμα?Ηαληθεια ειναι οτι δε θελω να μπω στη διαδικασια να προσθεσω ballast και λαμπες εξτρα και δεν εχω και το χρονο.:mad: οποτε θελω να κανω οτι καλυτερο γινεται στα ηδη υπαρχοντα ballast.