PDA

Επιστροφή στο Forum : DIY ΦΙΛΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟ 450 ΛΙΤΡΩΝ.


Pritanis
17-01-05, 18:49
Οσοι παρακολουθειτε συχνα το φορουμ θα θυμαστε τα σχεδια που εστειλα για το νεο μου ενυδρειο. Μετα απο καιρο , ατελειωτο ξυσιμο ξεραμενης σιλικονης, αιματηρα κοψιματα και απειλες της κοπελας μου οτι θα με παρατησει αν συνεχισω να σχολουμαι πιο πολυ με το ενυδρειο μου παρα με αυτη :D εχω ετοιμο το θεριο :!: :!: :!: . Επειδη η δουλεια μου με βοηθα , σκεφτηκα να συνεχισω να ταλαιπορουμαι και να κατασκευασω το δικο μου φιλτρο. Συνεννοηθηκα με ενα φιλο μου που πουλα υδραυλικα και μου εδωσε:
1. κυκλοφορητη wilo που χρησιμοποιουν σε κομπακτ λεβητακια με παροχη περιπου 1,5 κ.μ. την ωρα και μανομετρικο υψος 3μ.
2.ενα διπλο φιλτρο υδρευσης, στο ενα εβαλα φιλτρο νημα και στο αλλο ενεργο ανθρακα , ενω στο χωρο γυρω απο το νημα εριξα χαλαζια
3. ενα μικρο φιλτρο πλυντηριου το οποιο προοριζεται για το βιολογικο υλικο.

Η παροχη στην αντλια γινεται με 3/4 ιντσας και η εξοδος απο το φιλτρο στραγγαλιζεται στη μιση ιντσα. παραλληλα πριν την αντλια εχω βαλει μια τριοδη βανα για να εχω μια επιπλεον σωληνα που θα χρησιμοποω σαν ηλεκτρικη σκουπα για να καθαριζω τον βυθο.

Δυστυχως ομως και παρολη την επιτυχημενη δοκιμη το φιλτρο δεν δουλευει. η αντλια δεν ρουφα και δεν μπορω να καταλαβω γιατι. Την εξαερωσα , την γεμισα με νερο και αυτη και το φιλτρο αλλα αρνειται πεισματικα.... Εχετε καμια ιδεα;;; Δοκιμασα και εβαλα μια μεγαλη αντλια με 2 κ.μ παροχη και το συστημα δουλεψε τελεια εκτος απο μια λεπτομερεια ... ΤΟ ΘΟΡΥΒΟ... Πριν τα παρατησω ζητω τη βοηθεια σας. Πιστευετε οτι μια eheim εξωτερικη αντλια θα τα καταφερει ή να παω να αγορασω ενα φιλτρο ετοιμο να τελειωνω....

Με μαζοχιστικους χαιρετισμους
Πρυτανης

netblues
17-01-05, 19:30
Υπαρχει μαλλον και αλλο προβλημα.
Ο wilo εχει με μεγαλη βεβαιοτητα μεταλλικα κομματια ειτε απο χαλκο ειτε απο χυτοσιδηρο, που σιγα σιγα θα οξειδωθουν κανοντας το ακαταλληλο για ενυδρειο.

καταλληλοι κυκλοφορητες ειναι μονο αυτοι που μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε τροφιμα, και ειναι κατασκευασμενοι ειτε απο πλαστικο ειτε απο ανοξειδωτο ειτε απο τιτανιο...

Νομιζω οτι την eheim την θες ουτως η αλλως...
προτιμησε το μοντελο 1000 λ/ωρα που εχει και μανομετρικη υψομετρο 2 μετρα.

Pritanis
17-01-05, 20:27
το θεμα που αναφερεις το προσεξα και ο κυκλοφορητης ειναι ολοκληρος πλαστικος και καταλληλος για τροφιμα οποτε δεν εχει προβλημα. Το θεμα ειναι γιατι δεν ρουφα; Μηπως δεχεται μεγαλη αντισταση απο τα φιλτρα και δεν μπορει να εκκινησει; εχω παιδευτει πολυ και χαϊρι δεν ειδα.

annivas2000
17-01-05, 22:36
Πιθανον ειναι πολυ μεγαλη η αντισταση απο τα υλικα φιλτραρισματος. Για δοκιμασε να αφαιρεις υλικα (και πρωτο το νημα) και παρατηρησε (εστω και χωρις καθολου υλικα στα φιλτρα) τι γινεται.

lasal
18-01-05, 01:15
2.ενα διπλο φιλτρο υδρευσης, στο ενα εβαλα φιλτρο νημα και στο αλλο ενεργο ανθρακα , ενω στο χωρο γυρω απο το νημα εριξα χαλαζια
3. ενα μικρο φιλτρο πλυντηριου το οποιο προοριζεται για το βιολογικο υλικο.

Η παροχη στην αντλια γινεται με 3/4 ιντσας και η εξοδος απο το φιλτρο στραγγαλιζεται στη μιση ιντσα.

Ξεκινώ λέγοντας οτι το όλο σύστημα απο την αρχή δεν ειναι σωστό.
Εχεις βάλει νήμα το οποίο δεν κάνει.
Μην περιμένεις με το φίλτρο της ύδρευσης να κάνεις την ίδια δουλειά
απότι θάκανες αν δημιουργούσες ενα φθηνό βιολογικό φίλτρο απο ενα μπετόνι με σφουγγάρι και ενα απλό κυκλοφορητή.
Στραγγαλίζεις την παροχή μια φορά με το νήμα και το στραγγαλίζεις άλλη μια φορά με την συστολή απο 3/4 σε 1/2.
Που αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη παροχή.
Εχουμε να πούμε πολλά την κυριακή.
:wink:
Μέχρι τότε standby
Εχω και ενα ερώτημα όμως.
Τον χαλαζία γιατι τον έβαλες και γιατί ενεργό άνθρακα?

Pritanis
18-01-05, 10:35
Κατ΄αρχην ρε παιδια μην ειστε ετσι αποτομοι μαζι μου, γιατι ειμαι αρκετα βασανισμενος απο την ολη κατασκευη, πειτε και καμια καλη κουβεντα να με αναπτερωσετε.... Δοκιμασα τον κυκλοφορητη και χωρις το φιλτρο και κατα ενα μαγικο τροπο δεν ρουφα ουτε ετσι, συζηταω με την αντιπροσωπεια να μαθω το γιατι.... Τον χαλαζια τον εβαλα γιατι βοηθα στην μειωση της αμμωνιας. Οσο αφορα τον ανθρακα, ποιο ειναι το προβλημα; Το νημα επισης για τα στερεα καταλοιπα δεν ειναι ικανοποιητικο;

sot-zoe
18-01-05, 10:46
Να κανω και εγω κανα δυο ερωτησεις , ετσι για να καταλαβω τι εχεις κανει.
Η ολη κατασκευη ειναι κλειστη ;;;(δηλαδη κατι σαν τα εξωτερικα φιλτρα ;; )
την εχεις βαλει κατω απο το ενυδρειο ;;
και τελος πως φευγει το νερο απο το ενυδρειο ;; ( δηλαδη με την βοηθεια της βαρυτητας και την υποπιεση ή με καποια αντλια ;; )
Κανω αυτες τις ερωτησεις γιατι δεν εχω καταλαβει ακριβως τι εχεις κανει .

lasal
18-01-05, 11:19
Κατ΄αρχην ρε παιδια μην ειστε ετσι αποτομοι μαζι μου, γιατι ειμαι αρκετα βασανισμενος απο την ολη κατασκευη, πειτε και καμια καλη κουβεντα να με αναπτερωσετε....
Ολα θα γίνουν
Υπομονη με την κατασκευή :)
Κάθε αρχή και δύσκολη
Ευτυχώς δεν έχεις πεθερά.
Υπάρχουν και χειρότερα ;)
Βάλε μεσα στα σχέδια σου και μια DIY κατασκευή πεθεροκτόνου
και θα αναπτερωθεί το ηθικό σου αμέσως.

Pritanis
18-01-05, 21:11
φιλε Σωτηρη,
ειναι σαν εξωτερικο φιλτρο, με χρηση κυκλοφορητη για την κυκλοφορια του νερου.

sot-zoe
19-01-05, 10:58
Αρα εαν εχω καταλαβει σωστα θα πρεπει να εχει και δυο ξεχωριστα διαμερισμαα μεσα , το ενα θα ειναι ο κυκλοφορητης απομωνομενος που θα τραβαει νερο απο το ενυδρειο μεσα απο ενα σωληνα και η εξοδος του θα στελνει το νερο στο δευτερο διαμερισμα με τα υλικα και αφου το νερο κανει μια διαδρομη μεσα απο τα υλικα θα γυρναει μεσα στο ενυδρειο με εναν αλλο σωληνα .
Η ολη επιτυχια σε αυτο ειναι να μπορεσεις με καποιο τροπο το νερο μεσα στο φιλτρο να μην εχει καμια αλλη επαφη μεταξυ των δυο διαμερισματων παρα μονο απο την εξοδο του κυκλοφορητη , αλλιως δεν θα μπορεις να κανεις τιποτα , το νερο θα αναδευεται μεσα στο φιλτρο και δεν θα μπορει να γυρισει μεσα στο ενυδρειο .
Τωρα εαν το εχεις κανει ετσι ακριβως οπως το περιγραφω και δεν λειτουργει (ενοεις οτι δεν ξεκιναει ;; ) τοτε ισως θα πρεπει να το ξεκινησεις με αδειο απο νερο το φιλτρο , οπως σε μερικα φιλτρα του εμποριου , ή το αναποδο .
Παντως εγω εαν ηθελα να κανω κατι τετοιο θα το εκανα σε δυο κομματια .
Το ενα θα ηταν ενα στεγανο παντα ταπερακι οπου θα εβαζα εναν σωληνα να φερνει νερο απο το ενυδρειο , μεσα θα ειχα εναν καλο κυκλοφορητη και θα εβγαζα τον σωληνα εξοδου του και θα τον εστελνα σε ενα δευτερο ταππερακι με τα υλικα και με μια συγκεκριμενη διαδρομη θα γυρναγε το νερο πισω στο ενυδρειο .
Με αυτα τα δυο κομματια θα ηταν ευκολη η συντηρηση και ο καθαρισμος και νομιζω οτι θα ειχε πιο πολλες πιθανοτητες λειτουργιας .
Μπορει βεβαια και να κανω λαθος στην ολη προσεγγιση του θεματος και να μην ειναι σωστα αυτα που λεω , αλλα για κοιτα και αυτη την εκδοχη .
Αλλα αφου θες να κανεις κατι τετοιο γιατι δεν κανεις ενα sumb που ειναι και πιο ευκολο ; , βεβαια εδω θα εχεις το προβλημα της υπερχειλισης , αλλα δεν ξερω τι ακριβως ενυδρειο εχεις για να σου προτεινω και καποια αλλη λυση με βαση τα υλικα και το ενυδρει οπου εχεις .
Κανε λοιπον υπομονη μεχρι την συναντηση που θα εχετε και απο κοντα θα λυθουν πολλα προβληματα , ο Γιάννης εχει και στις πατεντες ταλεντο :D

Pritanis
19-01-05, 18:54
Σας ευχαριστω ολους για το ενδιαφερον , αλλα τα παραταω. Βρηκα το eheim prof 2028 με ολα τα υλικα κομπλε στα 268€ και τα αγορασα για να ξενοιασω. Ο χρονος μου ειναι ελαχιστος για να ασχοληθω αλλο με το φιλτρο και θελω καποτε να δω το ενυδρειο μου γεματο. :lol: :lol: ... και το σπιτι μου στεγνο.... :twisted: :twisted: θα τα πουμε συντομα με φωτογραφιες απο το ενυδρειο....

tasos
19-01-05, 19:17
Σου φτάνει το φίλτρο αυτό;Τί και πόσα ψάρια θα βάλεις μέσα στα 450 λίτρα;