Επιστροφή στο Forum : Ενυδρειο στη δουλεια..!!
boutas ski
25-04-13, 11:01
Καλημερα στην παρεα !!
Ο τιτλος τα λεει ολα. Ξαφνικα στην δουλεια μου (μαγαζι λιανικης) αποφασισαν (γιατι ακουγαν απο μενα που εχω ενα 60αρι με χρυσοψαρο και παιδευομαι και ολη μερα γι αυτα τους λεω..!! :-D:-D:cool: ) να κανουμε ενα ενυδρειο..!
Μιας και τα χερια μου ξερουν οτι πιανουν και αφου καταλαβαν οτι 5 πραγματα εχω διαβασει ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ πανω στα ψαρακια ειπαμε λοιπον να κανουμε εναν κυβο (πλεξιγκλας ) 38*38*30 ενυδρειο...!! με χαρα ειπα πως μπορω να ασχοληθω επι του θεματος.
Υπολογισα οτι τα λιτρα ειναι (καθαρα) ~38 λιτρα (αφου το ενυδρειο ειναι 38*38*30/1000= 43,32 λιτρα σωστα?) και τους ειπα οτι εναν μονομαχο μπορουμε να τον βαλουμε σε αυτα τα λιτρα...!! (σωστα? )
Τωρα θελω να βρω εναν κυκλοφορητη για να κανω ενα diy φιλτρο (σα και το δικο μου στο ενυδρειο μου, ανεβασα και ποστ εχθες) αλλα μπερδευομαι γιατι βλεπω οτι ειναι ψαρακι που θελει αργο 'ρευμα' στο ενυδρειο αρα ο κυκλοφορητης ποσα λιτρα να βγαζει την ωρα?? 120/h ειναι καλα ?τουλαχιστον 3 φορες τα λιτρα μου?
Ακομα λεμε για φυτο μεσα στο ενυδρειο και εγω σπιτι εχω μια ανουμπια μεγαλη (φοβαμαι να την πειραξω δεν εχω "κλαδεψει" ποτε καποιο φυτο οποτε αν βολευει το φυτο αυτο πειτε μου τον τροπο που θα το κανω)
Τελος μιας και με ρωταν και δε ξερω τι να τους απαντησω με σιγουρια, διαβασα για συγκατικους καταλαβα οτι το παν ειναι να ειναι ο μονομαχος φιλικος..! θα μπορουσαμε να βαλουμε μεσα αν το σηκωνει ο μονομαχος 2-3 Neon Tetra (μιας και πανε κοπαδι) ή κατι αλλο μικρο και ομορφο ?
Ευχαριστω...!!
Υ.Γ. Το νερο που θα μπει μεσα στο ενυδρειο θα φροντησω να ειναι απο το δικο μου ενυδρειο (βεβαια με πιο μεγαλη θερμοκρασια μιας και εγω εχω χρυσοψαρο) σα μπολι, δηλαδη 50% φρεσκο και 50% απο το δικο μου... σωστα?
Καλημερα στην παρεα !!
Ο τιτλος τα λεει ολα. Ξαφνικα στην δουλεια μου (μαγαζι λιανικης) αποφασισαν (γιατι ακουγαν απο μενα που εχω ενα 60αρι με χρυσοψαρο και παιδευομαι και ολη μερα γι αυτα τους λεω..!! :-D:-D:cool: ) να κανουμε ενα ενυδρειο..!τους κολλησες τους ανθρωπους χαχαχαχα
Μιας και τα χερια μου ξερουν οτι πιανουν και αφου καταλαβαν οτι 5 πραγματα εχω διαβασει ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ πανω στα ψαρακια ειπαμε λοιπον να κανουμε εναν κυβο (πλεξιγκλας ) 38*38*30 ενυδρειο...!! με χαρα ειπα πως μπορω να ασχοληθω επι του θεματος.μια χαρα σε βρισκω
Υπολογισα οτι τα λιτρα ειναι (καθαρα) ~38 λιτρα (αφου το ενυδρειο ειναι 38*38*30/1000= 43,32 λιτρα σωστα?) και τους ειπα οτι εναν μονομαχο μπορουμε να τον βαλουμε σε αυτα τα λιτρα...!! (σωστα? )
Τωρα θελω να βρω εναν κυκλοφορητη για να κανω ενα diy φιλτρο (σα και το δικο μου στο ενυδρειο μου, ανεβασα και ποστ εχθες) αλλα μπερδευομαι γιατι βλεπω οτι ειναι ψαρακι που θελει αργο 'ρευμα' στο ενυδρειο αρα ο κυκλοφορητης ποσα λιτρα να βγαζει την ωρα?? 120/h ειναι καλα ?τουλαχιστον 3 φορες τα λιτρα μου?βαλε μια αντλια 200λτ με ενα μακρυ σπρει μπαρ και βγαλε την ταπα απο μπροστα και θα σε μια χαρα.
Ακομα λεμε για φυτο μεσα στο ενυδρειο και εγω σπιτι εχω μια ανουμπια μεγαλη (φοβαμαι να την πειραξω δεν εχω "κλαδεψει" ποτε καποιο φυτο οποτε αν βολευει το φυτο αυτο πειτε μου τον τροπο που θα το κανω)βαλε την ανουβια αφου εχεις(με ενα καλο ψαλιδι κοψε την πανω απο το σημειο που κανει κομπο ο κορμος της)βαλε κερατοφυλο και καμια βαλισνερια βαλε μαυρο χαλικι κατω οχι κανα χρωματιστο και οσο λεπτοτερο τοσο καλυτερα επισης οχι φυτα επιφανιας τυπο φακη-πιστια.
Τελος μιας και με ρωταν και δε ξερω τι να τους απαντησω με σιγουρια, διαβασα για συγκατικους καταλαβα οτι το παν ειναι να ειναι ο μονομαχος φιλικος..! θα μπορουσαμε να βαλουμε μεσα αν το σηκωνει ο μονομαχος 2-3 Neon Tetra (μιας και πανε κοπαδι) ή κατι αλλο μικρο και ομορφο ?2-3 δεν ειναι κοπαδι ειναι κλαφτα χαραλαμπε νομιζω πτι μπορεις να βαλεις μερικα εντλερ αν και ειναι καλυτερα να περιμενεις τους ποιο εμπειρους να σου πουνε
Ευχαριστω...!!
Υ.Γ. Το νερο που θα μπει μεσα στο ενυδρειο θα φροντησω να ειναι απο το δικο μου ενυδρειο (βεβαια με πιο μεγαλη θερμοκρασια μιας και εγω εχω χρυσοψαρο) σα μπολι, δηλαδη 50% φρεσκο και 50% απο το δικο μου... σωστα?το νερο σου δεν θα κανει τπτ το ιδιαιτερο καλητερα να παρεις μερικα βιολογικα υλικα απο το φιλτρο σου και να βαλεις μαζι με μια δυο αμπουλες βακτηριδιων και μετα απο καμια βδομαδα μετρας και εαν η μετρησεις σου ειναι σωστες τοτε βαλε ψαρια.
καλημέρα, άντε με το καλό!!!
δεν σας βγαίνει λίγο μεγαλύτερο?
boutas ski
25-04-13, 11:38
maxmike ευχαριστω..!! για το κλαδεμα να κοψω δηλαδη το κλαδακι που οδηγει στο τελευταιο φυλλο απο τον κορμο ?
Τα εντλερ τι ειναι?? εχεις καμια φωτο?
Μαρια μεγαλυτερο το ενυδρειο λες? αν ναι οχι... Να φανταστεις λεγαν για γυαλα! ειχαν ρωτησει σε πετ σοπ και τους ελεγε εκει ο τυπος τις χοντραδες του και μετα το ειπαν σε μενα. Τους γλυτωσα κιολα απο αγορα ενυδρειου μιας και ειχαμε εναν κυβο απο το Ικεα και ειναι αυτο το μεγεθος και ενα μικροτερο... οποτε μενουμε σε αυτο δυστυχως
-------------------------
maxmike λες "βαλε μαυρο χαλικι κατω οχι κανα χρωματιστο και οσο λεπτοτερο τοσο καλυτερα" γιατι?
για πολλους λογους οπως οτι ειναι ποιο φυσηκο δεν στρεσαρει τα ψαρια και δεν βρομιζει το νερο;)
Το κοβεις ετσι που και στα δυο κομματια μετα να υπαρχουν αρκετες ριζες και φυλλα.
http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+2855+1584&pcatid=1584
http://www.tropicalfishandaquariums.com/Livebearers/Endlers2.jpg
boutas ski
25-04-13, 11:50
ωραια..!!
ΑΝ υποθεσουμε αργοτερα οτι το ενυδρειο γεμιζει φυτα αρα εχει κρυψωνες κτλ μπορει να φιλοξενησει τον σχημα του 1 αρσενικου και 2 θυληκων μονομαχων (ειναι λιγα τα λιτρα φανταζομαι και δεν γινεται ε?) αλλιως βαζω τα νεον τετρα ή τα ελντερ που μου ειπες
νεον θα σου λεγα να μην βαλεις καθως τα λιγα ατομα θα παιθανουν απο στρες για θυληκα ουτε κουβεντα σε κατοσταρι τα βαζεις και τρωνε ξυλο
boutas ski
25-04-13, 12:29
η Ανουμπια εχει 6 φυλλα τεραστιων διαστασεων..!! δεν εχω και φωτο να στο δειξω τωρα.... και ειναι πανεμορφο φυτο οπως ειναι τωρα με τρομερη μορφη (για μενα παντα) θα δω ισως να τους πω να αγορασουμε καινουργιο...
νεον θα σου λεγα να μην βαλεις καθως τα λιγα ατομα θα παιθανουν απο στρες για θυληκα ουτε κουβεντα σε κατοσταρι τα βαζεις και τρωνε ξυλο
αχχαχα οκ..!! ωραιο το ψαρακι αλλα δε ξερω αν θα το βρω εδω στην Ξανθη...!!:smt093:smt093
και κατι ακομα
Δεν εχει καπακι θα ψαξω να βρω κατι σε καπακι αλλα γενικα αν ειναι χωρις καπακι υπαρχει θεμα?
Nαι με τον μονομαχο υπαρχει θεμα γιατι πηδαν!
οχι καλυτερα χωρις καπακι
οχι καλυτερα χωρις καπακι
γιατι χωρις καπακι?Θα αφηνες μονομαχο σε ενυδρειο χωρις καπακι?
ενωοιτε γιατι διαφωνεις?και εξηγουμε ο μονομαχος ειναι λαθυρινθοψαρο που θα πει οτι εχει αναγκη να βγαινει στην επιφανεια και να αναπνεει αερα σε ενα ενυδρειο με κλειστο καπακι ο αερας που υπαρχει εκει μεσα δεν ειναι ποιοτηκα το ιδιο καλος οσο και χωρις καπακι γιαυτο το λογο απαγορευονται και τα φυτα επιφανειας.;)
boutas ski
25-04-13, 12:58
σε ενα αλλο θεμα βλεπω οτι καποιος φιλος που εκανε μια εκπληκτικη μονομαχιερα οτι για το υποστρωμα εχει βαλει http://www.petcity.gr/product/JBL-AQUABASIS-PLUS-5LT6KG-24300078.html και απο πανω http://www.petcity.gr/product/JBL-MANADO-10LT-22402537.html .
Εγω στο δικο μου ενυδρειο δεν εχω καποιο ειδικο υποστρωμα για το φυτο, (και απο μεθαυριο φυτα !!!) το απλο πετραδακι εχω μονο μεσα. ΑΛΛΑ εχω κατι μακαρονια που περιεχουν σιδηρο και ειναι για τα φυτα οτι πρεπει..!! οποτε σκεφτομαι να βαλω μονο σκουροχρωμο αμμοχαλικο κατω και να φυτεψω τα φυτα μου μετα...! δε πειραζει φανταζομαι.
Για το καπακι βλεπω οι αποψεις ειναι 50-50
χωρις καπακι ομως δεν θα χει και λαμπα... (οχι οτι δεν υπαρχει φωτισμος απο το μαγαζι μια χαρα θα ειναι)
καταρχην η ανουβια δεν φυτευετε οποτε τι νατο κανεις το υποστρωμα επισης εαν εχεις σκοπο να βαλεις φυτα τοτε παρε το υποστρωμα αν και προτημω το φλουρις της σιχεμ.και εαν βαλεις φυτα απο φωτησμο τι θα κανεις?
Αν αποφασίσεις να μη βάλεις καπάκι, καλό είναι να τοποθετήσεις κάποιο πλέγμα για να μην πηδήξει απ έξω ο μονομάχος...αλλιώς αφήνεις τη στάθμη του νερού τουλάχιστον 10 cm χαμηλότερα από το ύψος του τζαμιού για τον ίδιο λόγο..
Για φωτισμό μπορείς να βρεις κάποιο hang on φωτιστικό.
Τα φυτά επιφανείας πιστεύω ότι καλό κάνουν..εκτός των νιτρικών που απορροφούν, δημιουργούν σκιες και νοιώθει το ψάρι καλύτερα...εντάξει, μπορείς να φροντίζεις να μην καλύπτουν όλη την επιφάνεια για να ανεβαίνει ο μονομάχος να αναπνέει.
το ιδιο πραγμα κανει το κερατοφυλο δεν εχω δει ποτε μονομαχο να πηδαει απεξω εδω στα ποτηρακια ειναι και δεν πηδανε μπας και σωθουνε....πως ακριβως θα περιορησεις πχ την φακη να μην πιασει ολο το ενυδρειο????απο φωτησμο προτηνω την διπλη κρεμαστη λαμπα για φυτα της ντανερλε.
Αν κατεβασει την στηλη νερου θα χει μονο 15-18 ποντους νερου αρα υπολογισε ποσα λιτρα θα βγουν για το ψαρι μετα!
Τωρα στα ποτηρακια εχουν τοσο λιγο νερο ωστε να μην μπορει να οριζοντιωθει το ψαρι και να μην μπορει να πηδηξει.Επισης κανενα καπακι δεν εχω δει που να κλεινει αεροστεγος 100% καπου θα χει και το ανοιγματακι του ειτε να περναν καλωδια και τετοια ειτε οτιδηποτε αλλο
Αν κατεβασει την στηλη νερου θα χει μονο 15-18 ποντους νερου αρα υπολογισε ποσα λιτρα θα βγουν για το ψαρι μετα!
Τωρα στα ποτηρακια εχουν τοσο λιγο νερο ωστε να μην μπορει να οριζοντιωθει το ψαρι και να μην μπορει να πηδηξει.Επισης κανενα καπακι δεν εχω δει που να κλεινει αεροστεγος 100% καπου θα χει και το ανοιγματακι του ειτε να περναν καλωδια και τετοια ειτε οτιδηποτε αλλο
Ναι σωστά, το έγραψα σαν γενική περίπτωση...στο συγκεκριμένο ενυδρείο θα περιοριστούν πολύ τα λίτρα. ;)
μαλλον δεν με καταλαβες δεν ειπα οτι κληνει αεροστεγος ειπα οτι δεν ειναι ιδια ποιοτητα αερα μεσα και εξω απο αυτο.γιατι επιμενετε τοσο στο καπακι εχετε δει πολλους μονομαχους να πηδανε εξω εαν ναι τοτε οκ τι να πω η γνωμη μου ειναι να μην βαλει.τωρα.....ξασας που λεμε και εδω:D
boutas ski
25-04-13, 14:02
Μαλιστα, οσο αναφορα τον φωτισμο εχει στο σημειο που θα μπει το ενυδρειο 3 λαμπαρες "να" πιο πιθανο ειναι να εχει πολυ φως παρα λιγο και ειναι σε μικρο υψος αρα οκ.
Οσο αναφορα τα φυτα πουλαν χυμα υποστρωμα ειναι κριμα να πεταξουμε ολοκληρο σακι (το boss ειναι Θεσσαλονικη οποτε θα τον στειλω στο μεγαλο πετ σοπ προς το αεροδρομιο να παρει χυμα υποστρωμα εχει?, γιατι θα χρειαστουμε λιγο και ενα κυκλοφορητη για το φιλτρο)
αν και λεω να το γεμισουμε ανουμπιες που μαρεσουν εμενα πολυ και δε θελει υποστρωμα..!! :D
Για το καπακι κατι θα κανουμε... θα το σκεφτω και θα σας πω
το ιδιο πραγμα κανει το κερατοφυλο δεν εχω δει ποτε μονομαχο να πηδαει απεξω εδω στα ποτηρακια ειναι και δεν πηδανε μπας και σωθουνε....πως ακριβως θα περιορησεις πχ την φακη να μην πιασει ολο το ενυδρειο????απο φωτησμο προτηνω την διπλη κρεμαστη λαμπα για φυτα της ντανερλε.
υπάρχουν πολλοι τρόποι για να περιορίσεις τη φακή..ειδικα σε ενυδρείο με χαμηλή ροη...
μαλλον δεν με καταλαβες δεν ειπα οτι κληνει αεροστεγος ειπα οτι δεν ειναι ιδια ποιοτητα αερα μεσα και εξω απο αυτο.γιατι επιμενετε τοσο στο καπακι εχετε δει πολλους μονομαχους να πηδανε εξω εαν ναι τοτε οκ τι να πω η γνωμη μου ειναι να μην βαλει.τωρα.....ξασας που λεμε και εδω:D ναι εχουν σημειωθεί πολλες περιπτώσεις μονομάχων που πηδηξαν εξω απο το ενυδρειο...και αν εχεις υπόψιν σου..τα εργοστασιακα καπάκια αφηνουν αερα κανονικα να μπαίνει στο ενυδρειο...
Μαλιστα, οσο αναφορα τον φωτισμο εχει στο σημειο που θα μπει το ενυδρειο 3 λαμπαρες "να" πιο πιθανο ειναι να εχει πολυ φως παρα λιγο και ειναι σε μικρο υψος αρα οκ.
και με ενα φωτιστικό γραφείου με λαμπα PL ή φθορισμου θα κανετε δουλεια :cool::cool:
Οσο αναφορα τα φυτα πουλαν χυμα υποστρωμα ειναι κριμα να πεταξουμε ολοκληρο σακι (το boss ειναι Θεσσαλονικη οποτε θα τον στειλω στο μεγαλο πετ σοπ προς το αεροδρομιο να παρει χυμα υποστρωμα εχει?, γιατι θα χρειαστουμε λιγο και ενα κυκλοφορητη για το φιλτρο)
αν και λεω να το γεμισουμε ανουμπιες που μαρεσουν εμενα πολυ και δε θελει υποστρωμα..!! :D
Για το καπακι κατι θα κανουμε... θα το σκεφτω και θα σας πω
δεν χρειαζεται υπόστρωμα...τα ευκολα φυτα δεν θέλουν υπόστρωμα...ειδικα οι ανουμπιες ....τσαμπα λεφτα ειναι...
για καπάκι μπορείς να φτιάξεις ενα ξυλινο τελάρο με τουλι
οι αλλαγές θα γίνονται μέσα στο ωράριο ή θα γράφεις υπερωρίες :D
τασο τι να πω επιτρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη,ο μονομαχος δεν εχει λογο να πηδηξει εκτος και εαν κατι ενοχλει το ψαρι,ο αερας στο καπακι δεν κυκλοφορει κανονικα εχει πολλυ υγρασια και ζεστη ιδανικο περιβαλον για βακτηριδια κτλ επισης καπνος,σκονη κτλ κολανε στο καπακι επιβαρυνοντας περρισοτερο τον αερα εκει μεσα που εχει σαφως πολλυ μικροτερη κυκλοφορια απο οτι χωρις αυτο.φυσηκα ειναι η αποψη μου και αυτο δεν σημαινει οτι ειναι και σωστη;)
boutas ski
25-04-13, 17:20
platy το ξερω οτι δε χρειαζεται υποστρωμα η ανουμπια, εχω ενα τερας στο ενυδρειο μου (η φωτο πιο κατω)
Αλλα λεγαμε μηπως βαζαμε τιποτα αλλο... η αληθεια ειναι οτι δε θελω να μπλεξω με υποστρωματα κτλ γιατι θα μικρυνει σε λιτρα το ενυδρειο (υποστρωμα+αμμοχαλικο) οποτε τι αλλο ΕΥΚΟΛΟ φυτο μπορω να βαλω?
Καπακι πρεπει να κανω μια ομορφη κατασκευη ειναι και μαγαζι δε μπορω να το εχω πολυ χυμα...!! σκεφτομαι ενα τετραγωνο ξυλινο το οποιο στην μεση περιπου θα εχει ενα ορθογωνιο κενο εκει ή θα βαλω τουλι καρφωμενο απο την αναποδη (αλλα φοβαμαι για τυχον σκουριες αυτο πειραζει? ή ενα κομματι τζαμακι. Θα υπαρχει και κενο για τον απαρετητο αερα γιατι θα βρασει το ζωντανο το καλοκαιρι...!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ παιδια για το ενδιαφερον σας...!!
To φυτο στη φωτο χανει 100% διοτι τα 4 απο τα 6 φυλλα ειναι μεγεθους μεγαλύτερου απο την παλαμη μου και ειμαι 1,90 οποτε καντε εικονα φυλλου...!!
http://imageshack.us/a/img203/1693/img428.jpg
Οι μονομάχοι εύκολα μπορούν να πηδήξουν εκτός ενυδρείου (για διάφορους λόγους, πχ κάποια γρήγορη κίνηση μπροστά από το ενυδρείο), γιαυτό κι εγώ συνιστώ καπάκι. Στα ποτηράκια δεν έχουν τον απαραίτητο χώρο για να κολυμπήσουν και να πάρουν "φόρα" για να το κάνουν. Το καπάκι δεν πρέπει να κλείνει αεροστεγώς όπως είπαν και τα παιδιά, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα πιστεύω (τα περισσότερα καπάκια έχουν διάφορα κενά για καλώδια, πιασίματα κλπ). Επίσης, ο αέρας που υπάρχει κάτω από το καπάκι είναι "καλύτερης ποιότητας" για τον μονομάχο από τον αέρα σε ανοιχτό ενυδρείο, γιατί είναι πιο ζεστός και με μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας από τον - κανονικό - αέρα του δωματίου ;) Σκουριές προφανώς πρέπει να μην έρθουν σε επαφή με το νερό. Καλή συνέχεια με το εγχείρημα!
nikolakis94
25-04-13, 18:02
Καλυτερα με καπακι.Εγω ειχα 4 θηλυκα σε ενα ενυδρειο και την ωρα του φαγητου με το που με εβλεπαν να πλησιαζω πηδουσαν και τις μαζευα απο το πατωμα.
boutas ski
25-04-13, 18:05
ok οποτε αν μπει σιτα θα πρεπει να κολληθει με σιλικονη ενυδρειακη που εχω κιολα...!!
Οι μονομάχοι εύκολα μπορούν να πηδήξουν εκτός ενυδρείου (για διάφορους λόγους, πχ κάποια γρήγορη κίνηση μπροστά από το ενυδρείο), γιαυτό κι εγώ συνιστώ καπάκι. Στα ποτηράκια δεν έχουν τον απαραίτητο χώρο για να κολυμπήσουν και να πάρουν "φόρα" για να το κάνουν. Το καπάκι δεν πρέπει να κλείνει αεροστεγώς όπως είπαν και τα παιδιά, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα πιστεύω (τα περισσότερα καπάκια έχουν διάφορα κενά για καλώδια, πιασίματα κλπ). Επίσης, ο αέρας που υπάρχει κάτω από το καπάκι είναι "καλύτερης ποιότητας" για τον μονομάχο από τον αέρα σε ανοιχτό ενυδρείο, γιατί είναι πιο ζεστός και με μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας από τον - κανονικό - αέρα του δωματίου ;) Σκουριές προφανώς πρέπει να μην έρθουν σε επαφή με το νερό. Καλή συνέχεια με το εγχείρημα!
η εμπειριες μιλησαν μαβερικ και πλατυ τωρα μπροστα τους παω πασο :D:D αλλα μαβερικ κραταω καποιους ενδιασμους μιας και ναι ζεστος και υγρος θα ναι αλλα και μικροβιακα ποιο επιφορτησμενος τωρα αυτα ειναι λεπτομεριες αλλα οκ.οσο για την σιτα υπαρχουν πλαστικες να βαλεις ωστε να μην εχεις θεμα με την σκουρια.;);)
Υπάρχει και πλαστική και υφασμάτινη σίτα (οπως αυτες απο τις μπομπονιερες)..να προσέξεις μην εχει ουτε πολυ μεγαλο αλλα ουτε και πολυ μικρο ''ματι''...
Για την ζέστη θα χρειαστείς ενα diy συστημα με χρονοδιακόπτη και ανεμιστηράκια υπολογιστή...υπάρχει και σχετικο θέμα στις κατηγοριες DIY νομίζω...
θα πρεπει βέβαια να προσέχετε την εξατμιση-αναπληρωση του νερου...
Υπόστρωμα δεν θα χρειαστείς...με 3 δάχτυλα χαλαζιακή αμμο ή ψιλο χαλικι θα εισαι οκ....μπορείς να βάλλεις ολα τα ευκολα φυτα(εξαρταται και απο το φωτισμο..)
anubia
java fern
valissneria
hygrophila polysperma
java moss κ.ο.κ ...υπαρχουν πολλα ευκολα φυτα που το μονο που απαιτουν ειναι ενα γενικο υγρο΄λίπασμα(πχ seachem flourish)
Ξαναλέω για το φωτισμο ---> http://officemarket.gr/media/prods/7/75803.jpg
ειναι τύπου pl οπως τα μικρα εργοστασιακα ενυδρεια...
για οτι αλλο θες ρωτα
boutas ski
25-04-13, 18:24
ναι πλαστικη απλα ελεγα να την καρφωνα στο ξυλο με καρφωτικο που εχει σιδερακια.
ΕΡΩΤΗΣΗ το ξυλο απο μεσα μερια να το κανω τιποτα με κανα λουστρο? γιατι θα μουλιασει απο την υγρασια...!!!(απ'εξω θα βαφτει στανταρ αλλα απ'εξω φανταζομαι δεν εχει θεμα απο μεσα ομως?) ενα ενα τα θυμαμαι και γω...
κραταω καποιους ενδιασμους μιας και ναι ζεστος και υγρος θα ναι αλλα και μικροβιακα ποιο επιφορτησμενος
Ίσως και επίσης σίγουρα θα έχει χαμηλότερα ποοστά οξυγόνου απ' ό,τι αν δεν υπήρχε καπάκι. Αλλά αν σκεφτείς ότι τα μικρά μονομαχάκια μπορούν ακόμα και να πεθάνουν από κρύα ρεύματα αέρα πάνω από την επιφάνεια (γιαυτό πολλοί προτείνουν να κλείνει κανείς το ενυδρείο τους από πάνω με διαφανή μεμβράνη φαγητού, όπου η μόνη ανανέωση του αέρα γίνεται κατά το τάισμα), μάλλον η χαμηλή θερμοκρασία και υγρασία είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα. Τώρα το καλοκαίρι, αν οι θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει πάνω από 31-32 βαθμούς, τότε μαλλον θα πρέπει να βρεις κάποια DIY λύση ψύξης (οπότε να το έχεις υπ'όψιν σου κατά την κατασκευή του καπακιού).
boutas ski
25-04-13, 18:43
Υπάρχει και πλαστική και υφασμάτινη σίτα (οπως αυτες απο τις μπομπονιερες)..να προσέξεις μην εχει ουτε πολυ μεγαλο αλλα ουτε και πολυ μικρο ''ματι''... οκ !!
Για την ζέστη θα χρειαστείς ενα diy συστημα με χρονοδιακόπτη και ανεμιστηράκια υπολογιστή...υπάρχει και σχετικο θέμα στις κατηγοριες DIY νομίζω...ναι το εχω δει και το ετοιμαζω ουτως η αλλως για το δικο μου ενυδρειο οποτε μαζι θα γινει και αυτο..! :p
θα πρεπει βέβαια να προσέχετε την εξατμιση-αναπληρωση του νερου...
Υπόστρωμα δεν θα χρειαστείς...με 3 δάχτυλα χαλαζιακή αμμο ή ψιλο χαλικι θα εισαι οκ....μπορείς να βάλλεις ολα τα ευκολα φυτα(εξαρταται και απο το φωτισμο..)
anubia
java fern
valissneria
hygrophila polysperma
java moss κ.ο.κ ...υπαρχουν πολλα ευκολα φυτα που το μονο που απαιτουν ειναι ενα γενικο υγρο΄λίπασμα(πχ seachem flourish) το υγρο λιπασμα χρειαζεται ?? γιατι στο δικο μου δεν εχω ριξει ποτε, εχω ομως κατι βιολογικα μακαρονια τα οποιο εχουν σιδηρο μεσα και ειναι ειδικα για τα φυτα (ετσι εγραφε το κουτι) περαν τουτου δεν εχω ριξει-βαλει τιποτα στο ενυδρειο μου για τα φυτα
Ξαναλέω για το φωτισμο ---> http://officemarket.gr/media/prods/7/75803.jpg
ειναι τύπου pl οπως τα μικρα εργοστασιακα ενυδρεια...
για οτι αλλο θες ρωτα οκ και για το φωτισμο
ευχαριστω
ναι πλαστικη απλα ελεγα να την καρφωνα στο ξυλο με καρφωτικο που εχει σιδερακια.
ΕΡΩΤΗΣΗ το ξυλο απο μεσα μερια να το κανω τιποτα με κανα λουστρο? γιατι θα μουλιασει απο την υγρασια...!!!(απ'εξω θα βαφτει στανταρ αλλα απ'εξω φανταζομαι δεν εχει θεμα απο μεσα ομως?) ενα ενα τα θυμαμαι και γω...
και μια απαντηση γι αυτο θελω...!! :mrgreen::mrgreen::cool:
αν χρησιμοποιήσεις κοντρα πλακε θαλάσσης νομιζω δεν θελει καποια κατεργασία..αλλιως υπάρχει ειδικο μη τοξικο υλικο που χρησιμοποιούν και στα ξυλινα ενυδρεια..αλλα δεν ξερω α)αν χρειαζεται β) ποσο κοστιζει ...!! περίμενε καποιον πιο ειδικο σε αυτο το θεμα
boutas ski
25-04-13, 19:17
αν χρησιμοποιήσεις κοντρα πλακε θαλάσσης νομιζω δεν θελει καποια κατεργασία..αλλιως υπάρχει ειδικο μη τοξικο υλικο που χρησιμοποιούν και στα ξυλινα ενυδρεια..αλλα δεν ξερω α)αν χρειαζεται β) ποσο κοστιζει ...!! περίμενε καποιον πιο ειδικο σε αυτο το θεμα
Κοντρα πλακε θαλασσης και το θεμα καπακι εκλεισε...!! ;)
Για το φως μπορεις να δεις και κάτι τέτοιο: http://www.ebay.com/itm/28-LED-White-Blue-Light-2-Mode-Clip-Aquarium-Lamp-AC220V-Adjustable-2W-Bright-/310613883768?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item485207bb78
Βασικά μπορείς να ανοίξεις ένα θέμα στην κατηγορία DIY (που γενικά τη διαβάζουν πολλοί) ειδικά για το καπάκι ;)
--
και κατι ακομα
Δεν εχει καπακι θα ψαξω να βρω κατι σε καπακι αλλα γενικα αν ειναι χωρις καπακι υπαρχει θεμα?
Nαι με τον μονομαχο υπαρχει θεμα γιατι πηδαν!
+1000
Βαλε καπακι.
Δεν πρεπει να ειναι ερμειτικα κλεισμενο, δλδ πρεπει να υπαρχουν μικρα ανοιγματα για να μπαινει οξυγονο μεσα, αλλα οχι πολυ μεγαλα γιατι αν αποφασισουν να πηδηξουν (συνηθως γιατι νομιζουν οτι ειδαν καποιο εντομο κλπ) χωρανε κι απο 1 εκ χαραμαδα. (εχει συμβει πολλακις, αν κανεις αναζητηση στα φορουμ θα βρεις τετοιες περιπτωσεις).
Αναμεσα στο καπακι και την επιφανεια νερου αφησε 2-3 εκ κενο. Δεν ειναι απαραιτητα τα 10 εκ.
boutas ski
26-04-13, 14:59
καλημερα,
οκ λοιπον κομπλε με το καπακι και το φως...!!
καλησπερα παιδια...!
Σημερα πηγε το αφεντικο μου στο πετ στη Θεσ/νικη και πηρε πρασινη αμμο (δεν ειχε πιο σκουρη ) πηρε κερατοφυλλο και κατι ακομα δεν θυμοταν τι... για το φιλτρο τελικα πηρε με 11 ευρω ενα φιλτρο με sprey bar και 200 L/h αν δε κανω λαθος οποτε νομιζω ημαστε κομπλε μενει να κανω ενα καθαρισμα τον κυβο με νερακι και σαπουνακι. Το καπακι θα το κανω μαλλον το σουκου..!
Πρασινη?? :smt083
+1
και τα σαπούνια/απορρυπαντικά είναι λίγο επικίνδυνα...εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο ενυδρείο...
boutas ski
26-04-13, 15:31
Πρασινη?? :smt083
ναι με πηρε και μενα τηλεφωνο και δε μπορω να πω οτι ενθουσιαστικα...!! ειχε λεει κοκκινη οχι ενοτνη... το πρασινο ειναι σκουρο κυπαρισσι :smt102 οποτε μαυτο θα παλεψουμε...!! :smt083
+1
και τα σαπούνια/απορρυπαντικά είναι λίγο επικίνδυνα...εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο ενυδρείο...
σκετο νερο δηλαδη λετε?
με ξυδι και χλιαρό νερο καθαρισμα..και μετα ξεπλυμα με αφθονο νερο ...και σφουγγάρι πιατων καθαρο για να το καθαρισεις (προσοχη !! ΜΟΝΟ απο την κιτρινη μερια αλλιως θα γεμισει γρατσουνιες το τζαμι)!!!!!!..
πρασινη αμμο οταν λες?!>>.χρωματισμένη!!?...
+1
+1
Οχι σαπουνια.
Δεν ξεπλεται ευκολα.
Αν χρειαζεται απολυμανση, την κανεις με διαλυμα χλωρινης 5% νερο 95% και ξεπλενεις με αφθονο νερο μεχρι να μη μυριζει απο κοντα στη μυτη η χλωρινη.
Αν θες για σιγουρια, το γεμιζεις με νερο και βαζεις και αντιχλωριο.
boutas ski
26-04-13, 15:37
μαλιστα οκ..!! νερακι και ξυδακι..! τις χλωρινες ασε μην κανω καμια πατατια...!
Για την αμμο οχι δεν ειναι χρωματισμενη αν καταλαβα καλα τι εννοεις, απλα ειναι σκουρη πρασινη χαλαζιακη αμμος. τωρα παιδια οτι με ειπε σας λεω...
Παντως να ξερεις, αν το μετανοιωσετε, η αλλαγη βυθου σε ενυδρειο που τρεχει, ειναι λιγο μανικι :D
boutas ski
26-04-13, 15:42
Παντως να ξερεις, αν το μετανοιωσετε, η αλλαγη βυθου σε ενυδρειο που τρεχει, ειναι λιγο μανικι :D
αφου του αρεσαι δε νομιζω να την αλλαξει (του ειχα πει σκουρη να ειναι...!! οπως μου ειπατε)
Αμα θα χρειαστει αλλαγη βυθου θα του ζητησω εξτρα υπερωριες και εργατικα...!! χαχαχαχαχα:mrgreen::mrgreen::mrgreen::smt044 :smt044
To θεμα δεν ειναι αν του αρεσει, αλλα αν ειναι καταλληλη.
Και εστω οτι δεν ειναι βαμμενη, αν πιασει κανενα BGA (http://www.rcflora.xpg.com.br/images/bga2.jpg)πως θα το διακρινει?
boutas ski
26-04-13, 15:48
τι ειναι το BGA?
κυανοβακτηριο.....μια φωτο απο την αμμο θα μας διαφωτισει
boutas ski
26-04-13, 15:57
ασθενια φυτων ειναι ? τι ειναι δε καταλαβα μονο την φωτο εχει..!! τι να πω βρε παιδια μπορει να μην ξεχωρισουμε και ενα απλο fin rot που λεει ο λογος, ξερω γω θα χω τα ματια μου ανοικτα
κυανοβακτηριο.....μια φωτο απο την αμμο θα μας διαφωτισει
οκ οταν επιστρεψει θα σας την βγαλω αλλα θα ρθει απο δευτερα..!
Για τη bga γράφει κάποια πράγματα εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38816
boutas ski
26-04-13, 16:30
οκ βλεπω οτι το κερατοφυλλο κανει καλο αρα μιας και πηρε τετοιο ημαστε κομπλε..!!
Νταξει θα χω το νου μου. ειχα διαβασει αυτο το αρθρο για να εχω το νου μου και για το δικο μου ενυδρειο..
Βεβαια ολα αυτα που λεει το αρθρο προυποθετουν διαφορα προβληματα οπως του φωτισμου οπως ελλειψη co2 κτλ κτλ
ευχαριστω και παλι για τις οδηγιες...!!!
μονομαχο χωρις καπακι ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ, και δεν το λεω μονο για τα σαλτα (που αν ειναι σε ενα σωστο περιβαλλον δεν πηδαει ευκολα) αλλα πρωτ απ ολα γιατι ο υγειηνος αερας για αυτο το ψαρι ειναι ζεστος και υγρος.
Ακομα καλυτερο υλικο προσωπικα (που κραταει μπολικη υγρασια) εχω δει ενα στρωματακι απο μεμβρανη τροφιμων (ειτε αντι καπακι, ειτε κατω απο το καπακι, δε χρειαζεται να σκεπαζει 100%, απλα να κραταει πολυ υγρασια).
Εδω εφτιαξα sump για να μη χανω την υγρασια του αερα με τα χαζοανεμιστηρακια...
Επισεις τα φυτα επιφανειας ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ κι οχι απαγορευμενα, και μονο για τον πολυτιμοτατο ισκιο που προσφερουν
boutas ski
09-05-13, 09:13
Καλημερα...!!
σας παρουσιαζω το ενυδρειο μας στην δουλεια...!!
To κερατοφυλλο τελικα το εβγαλα απο τις πετρες που ηταν δεμενο γιατι χαλαγε και οσο εμεινε το αφησαμε ελευθερο. Θα μεγαλωσει το φυτο ή οχι?
http://imageshack.us/a/img51/1638/img446p.jpg
http://imageshack.us/a/img21/750/img447lv.jpg
Τελος σημερα το πρωι ειδα οτι ο μονομαχος εχει κανει "φωλια" και ειναι ετοιμος να ζευγαρωσει !!! (αν διαβασα καλα) οριστε και φωτο
http://imageshack.us/a/img842/6818/img448f.jpg
δε μπορω να βαλω 2ο μονομαχο γιατι 35 λιτρα ειναι λιγα και 2ον δεν εχουμε αλλο ενυδρειο για να τα χωρισω μετα. Κριμα και θα βγαζαμε μονομαχουδια ...!!
απο πανω το ενυδρειο ειναι κλειστο με μεμβρανη για φαγητο μεχρι να κανω το καπακι μαλλον το σαββατοκυριακο..!!
καλημέρα,
το κερατόφυλλο όσο έμεινε μοιάζει να παίρνει τ απάνω του. άστο καλά θα πάει.
ούτε λόγος για θηλυκό. θα μπεις σε δυσάρεστες περιπέτειες.
φροντίστε αυτόν με την πρώτη ευκαιρία βάλτου κανένα φυτουλάκι ακόμα κι ασε τον να φτιάχνει φωλιές, η ελπίδα δεν έβλαψε κανέναν:mad:
boutas ski
09-05-13, 09:33
καλημέρα,
το κερατόφυλλο όσο έμεινε μοιάζει να παίρνει τ απάνω του. άστο καλά θα πάει.ναι και γω ετσι νομιζω..!! ελπιζω να γινει μπολικο για να παρω λιγο και να το βαλω στο δικο σπιτι με τα χρυσοψαρα φοβαμαι μην το καταβροχθισχουν ομως, αν και κανενα απο τα φυτα που εχω δεν τα πειραζουν..!:smt029:smt029
ούτε λόγος για θηλυκό. θα μπεις σε δυσάρεστες περιπέτειες.ναι για τιποτα νεον τετρα λεω να βαλουμε μεσα
φροντίστε αυτόν με την πρώτη ευκαιρία βάλτου κανένα φυτουλάκι ακόμα κι ασε τον να φτιάχνει φωλιές, η ελπίδα δεν έβλαψε κανέναν:mad:
θα μπει κι αλλο φυτο μεσα..!! θα τον καλογερεψω τον κακομοιρη αλλα για το καλο του..!! ειναι και ομορφος γαμπρος, κριμα...!! :D
νέον δεν μπορείς να βάλεις, γιατί πάνε σε μεγάλες ομάδες άνω των 15ατόμων και επίσης απαιτούν τουλάχιστον ένα μέτρο μήκος ενυδρείου.
δεν ξέρω αν υπάρχουν ψαράκια που θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν σ αυτές τις προδιαγραφες.
θα μπορούσες να βάλεις ένα apple snail ή κανα δυο zebra nerite .
boutas ski
09-05-13, 09:50
μαλιστα. ενας φιλος πιο πανω (μαλλον μπροστα σελιδα ) ειχε πει για κατι τετρακια με ενα περιεργο ονομα θα το ψαξω να το βρω αλλα δεν ειχα ξαναδει τετοιο ψαρι...!! apple snail λεω να βαλω και στα χρυσοψαρα μου..!!
να το βρηκα http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+2855+1584&pcatid=1584 αυτο ειναι ..!!
Στη θεσσαλονικη που θα παω απο δευτερα που θα βρω apple snail ?
τα apple snails λογαριάζονται σαν ένα ψάρι στην παραγωγή ρύπων. παρ το υπ όψιν σου όταν τα προσθέτεις σε ενυδρείο. καλύτερα τώρα το καλοκαίρι να προσθέσεις οτι θέλεις από σαλιγκάρια για να μην χρειαστείς μακροχρόνια προσαρμογή θερμοκρασίας τον χειμώνα, αφού τα περισσότερα πετ σοπς τα διατηρούν σε τροπικά ενυδρεία
να το βρηκα http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=830+2855+1584&pcatid=1584 αυτο ειναι ..!!
Στη θεσσαλονικη που θα παω απο δευτερα που θα βρω apple snail ?
γι αυτά περίμενε άλλον
boutas ski
09-05-13, 09:59
αντε...!! ουαου ενα σαλιγκαρι τοσο ρυπογονο?
αντε...!! ουαου ενα σαλιγκαρι τοσο ρυπογονο?
είναι μεγάλο
Χρηστος Ζ.
09-05-13, 10:04
οπως σου εχω γραψει και σε αλλο θεμα, το κερατοφυλλο θελει καλο φωτισμο για να αναπτυχθει και μερικα νιτρικα (10-15). εμενα απο οτι μου φαινεται, το κερατοφυλλο διαλυεται σιγα-σιγα, ειδικα στην τριτη φωτο δειχνει οτι εχει αρχισει και μαζευει τα φυλλα του (αλλαζουν σχημα), που δεν ειναι καλο σημαδι.
καλυτερα να μην βαλεις αλλα ψαρια, λογω οτι τα λιτρα ειναι λιγα.
καλυτερα οπως σου ειπαν βαλε ενα σαλιγκαρι, να κατεβουν και λιγο οι σκληροτητες.
γνωμη μου ειναι να παρεις ενα φωτιστικο με τις καταλληλες λαμπες και να αρχισεις σιγα-σιγα να το κανεις φουλ φυτεμενο με ευκολα φυτα.
τι τιμες νερου εχεις τωρα?
boutas ski
09-05-13, 10:12
οι τιμες οταν εφυγα το Μ Σαββατο ηταν ph 7,4 ammonia 0 no2 0 no3 ~20ppm
μαρια μεγαλο τι εννοεις σε μεγεθος?? η ρυπαντης? πφφφ δηλαδη δεν παιζει να μπει τιποτα αλλο στο χρυσοψαραδικο (μου εκαναν δωρο ενα ακομα χρυσοψαρο ) 2 συνολο εχω τωρα, ξερω ειναι οριακα αλλα οι τιμες νερου στο ενυδρειο το δικο μου ειναι τζετ....! μονο λιγη αλγη εχω σε 3 απο τα 6 φυλλα της ανουμπιας (καφε αλγη)
οπως σου εχω γραψει και σε αλλο θεμα, το κερατοφυλλο θελει καλο φωτισμο για να αναπτυχθει και μερικα νιτρικα (10-15). εμενα απο οτι μου φαινεται, το κερατοφυλλο διαλυεται σιγα-σιγα, ειδικα στην τριτη φωτο δειχνει οτι εχει αρχισει και μαζευει τα φυλλα του (αλλαζουν σχημα), που δεν ειναι καλο σημαδι. χειροτερα ηταν συνερχεται, θα δειξει μπορει να κανω και λαθος
καλυτερα να μην βαλεις αλλα ψαρια, λογω οτι τα λιτρα ειναι λιγα.
καλυτερα οπως σου ειπαν βαλε ενα σαλιγκαρι, να κατεβουν και λιγο οι σκληροτητες.
γνωμη μου ειναι να παρεις ενα φωτιστικο με τις καταλληλες λαμπες και να αρχισεις σιγα-σιγα να το κανεις φουλ φυτεμενο με ευκολα φυτα.
τι τιμες νερου εχεις τωρα? ευχαριστω για το ενδιαφερον...!!
Χρηστος Ζ.
09-05-13, 10:20
πρεπει να κατεβασεις τις σκληροτητες και το πεχα. σταδιακα εννοειται, απο αλλαγη σε αλλαγη. τα νιτρικα σου ειναι οριακα προς τα πανω, αυτο δειχνει οτι το κερατοφυλλο δεν αναπτυσεται.
αυτες οι ασπρες πετρες δεν μου αρεσουν, οχι οπτικα, αλλα επειδη μου φαινονται για μαρμαρο (ασβεστολιθος) με οτι σημαινει αυτο για ενα ενυδρειο που θα πρεπει να εχει μαλακο και οξινο νερο.
boutas ski
09-05-13, 10:27
πρεπει να κατεβασεις τις σκληροτητες και το πεχα. σταδιακα εννοειται, απο αλλαγη σε αλλαγη. τα νιτρικα σου ειναι οριακα προς τα πανω, αυτο δειχνει οτι το κερατοφυλλο δεν αναπτυσεται. τι εννοεις ειναι σκληρο? το πεχα ειναι 7,4 νομιζω ο μονομαχος 7,2 με 7,8 ζει (ρωταω ετσι!! )
αυτες οι ασπρες πετρες δεν μου αρεσουν, οχι οπτικα, αλλα επειδη μου φαινονται για μαρμαρο (ασβεστολιθος) με οτι σημαινει αυτο για ενα ενυδρειο που θα πρεπει να εχει μαλακο και οξινο νερο. οι πετρες ειναι βοτσαλο εμποριου...! ζεματισμενο και καλα πλυμενο απο μενα.
και gh τεστ δεν εχω αρα δε ξερω αν ειναι σκληρο το νερο
Χρηστος Ζ.
09-05-13, 10:41
ο μονομαχος ζει στο βιοτοπο του σε νερα με ελαχιστες σκληροτητες και πεχα αρκετα οξινο (νομιζω 4 μεχρι 6,5). απο το πεχα που εχεις το νερο σου ειναι αρκετα σκληρο (μεγαλες τιμες gh και kh).
βοτσαλο εμποριου -> κατα 99,9% ειναι μαρμαρο αυτο που εχεις, κανε το τεστ με το ακουαφορτε να δεις αν αφριζει.
γιατι δεν διαβαζεις τα θεματα του φορουμ σχετικα με τους βιοτοπους των μονομαχων και να δεις και καμμια παρουσιαση μονομαχοενυδρειου για να παρεις ιδεες?
boutas ski
09-05-13, 12:39
οκ ξαναδιαβαζω γιατι μαλλον κατι μου ξεφυγε
το τεστ με το ακουαφορτε? τι ειναι τουτο παλι...!!
...μεγαλο τι εννοεις σε μεγεθος?? η ρυπαντης?
... πφφφ δηλαδη δεν παιζει να μπει τιποτα αλλο στο χρυσοψαραδικο (μου εκαναν δωρο ενα ακομα χρυσοψαρο)...
Να πεις σε αυτον που σου εκανε δωρο το χρυσοψαρο, οτι δεν ειναι σωστο να κανουν δωρα ζωντανα.
Τοσο μεγαλο:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-snails-imag0001_resize.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/snails/IMAG0001_resize.jpg.html)
Υπολογιζεται στην ιχθυοφορτωση οσο ενα ψαρι αναλογου μεγεθους με το "ποδι" του σαλιγκαριου.
Και εκτος της ρυπανσης, αλλαζουν και τις τιμες του νερου (GH kH pH).
Αν ειναι περισσοτερα απο οσα πρεπει, μπορουν να κανουν το νερο ανω κατω.
Αν αφεθουν ανεξελεγκτα και γεννησουν, μπορει να καταστραφει ολοκληρο ενυδρειο απο τα 200-400 σαλιγκαρια που θα βγουν.
Οποιος εχει πανω απο δυο τετοια σαλιγκαρια, πρεπει να ελεγχει το κατω μερος του καπακιου και τον περιμετρικο χωρο εκτος νερου για κολλημενα αυγα και να τα αφαιρει εγκαιρα πριν εκκολαφθουν.
Αν και εχει εναφερθει απο συνχομπιστα, οτι μαλλον κουβαλλουν γεννετικο υλικο για πανω απο χρονο μεσα τους, αφου του γεννησε applesnail που ειχε μονο του σε ενυδρειο για πανω απο ενα χρονο.
οκ ξαναδιαβαζω γιατι μαλλον κατι μου ξεφυγε
το τεστ με το ακουαφορτε? τι ειναι τουτο παλι...!!
Στο θεμα σου θετεις ερωτηματα που εχουν απαντηθει εκατομμυρια φορες στο φορουμ.
Δεν πειραζει μεν και τοσο να ξαναπαντηθουν, αλλα αυτο σημαινει οτι δεν εχεις ξεφυλλισει το φορουμ και σιγουρα θα εχδεις κενα σε πολυ βασικα ενυδρειακα θεματα.
Ευχομαι να μην βγει αυτο σε κακο, γιατι νομιζω πως βιαζεσαι στις κινησεις σου.
boutas ski
09-05-13, 13:58
wow...!! απιστευτο...!! πιο μεγαλο απο τα χρυσοψαρα μου χαχαχα
ευχαριστω delta66
και ειχα μια ελπιδα να βαλω ενα σαλιγκαρακι μεσα... αρα τα 2 χρυσοψαρουλια μεσα. το καλοκαιρι ελπιζω να το βγαλω το προτζεκ για 100 λιτρα
δελτα εδω και 3 μηνες εχω λιωσει μην τα ξαναλεω στο διαβασμα.
ΑΛΛΑ καθε ποστ και αλλη γνωμη τα χουμε πει αυτα.
και στην αναζητηση αμα γραψεις κατι σε βγαζει χιλια μυρια που απλα εχουν αυτην την λεξη ...!! καλα το τεστ με το ακουαφορτε δε πειραζει τις βγαζω τις πετρες αλλα παιδια εχει τοσα μεσα το φορουμ που οσα και να διαβασεις ποτε δεν διαβασες αρκετα...
γιαυτό πρέπει τα βήματα να γίνονται αργά και σταθερά, μετά το απαραίτητο διάβασμα και ερωτήσεις, και όχι το αντίθετο ;)
....................
γενική διαπίστωση κάνω δεν αναφέρομαι προσωπικά στον boutas ski
boutas ski
09-05-13, 14:04
γιαυτο ρωτησα για το σαλιγκαρι ! οταν ειχα κανει το ενυδρειο μου ομως δεν ηξερα και τωρα διορθωνω... το ψαρι που με φεραν το φεραν τι να το κανω να το πεταξω? ουτε να το σκεφτω δε μπορω με τα ζωντανα εχω θεμα. με τον μονομαχο νομιζω ειμαι κομπλε περαν της πετρας που την ριξαμε μεσα ΝΑΙ δεν ξεραμε τωρα ομως το μαθαμε..!
Καποια πραγματα δε μπορεις να τα προβλεψεις οπως και να χει οποτε παντα κατι νεο εχεις να ρωτησεις και να μαθεις
Ακουαφορτε και πετρες http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=660854#post660854
.. το ψαρι που με φεραν το φεραν τι να το κανω να το πεταξω? ουτε να το σκεφτω δε μπορω με τα ζωντανα εχω θεμα.
Δεν ειπα κατι τετοιο.
Εγραψα "Να πεις σε αυτον που σου εκανε δωρο το χρυσοψαρο, οτι δεν ειναι σωστο να κανουν δωρα ζωντανα".
Κι αυτο, γιατι εσυ που αγαπας τα ζωντανα, θα αναγκαστεις θελωντας/μπορωντας και μη, να κανεις ισως και θυσιες για να προσφερεις αυτο που πρεπει στα ψαρια που σου εκαναν δωρο.
Σε ρωτησαν πριν σου το φερουν αν μπορεις και θελεις?
boutas ski
11-05-13, 21:30
ε απο αγαπη το εφερε και αυτος γιατι ξερει την τρελα μου... τελος παντων ειναι ενα θεμα αυτο το οποιο δε λεω οτι εχεις αδικο. Απλα δε μπορεις να στεναχωρεσεις και τον αλλο (αν ειναι και μιας χ ηλικιας)..
αντε να δουμε σημερα μου πηρε ενας γυφτος απο τα χερια μεσα ενα ενυδρειο απο τα σκουπιδια τζιτζι...!! ποιοσ καφρος το πεταξε και ειχε μεσα παιδια τα παντα φιλτρα θερμοστατες τα παντα...!! λιγο μεγαλυτερο απο 60αρι ηταν. μεχρι να βρω 100+ ή να φτιαξω το καλοκαιρι θα ηταν καλη λυση...
γιατί τον άφησες και στο πήρε? έπρεπε να του πεις οτι είναι δικό σου.:)
κοίτα αγγελίες και βάλε κι εσύ αγγελία. να κοιτάξεις τις διαστάσεις να πατάει όλο στο έπιπλό σου.
boutas ski
11-05-13, 21:45
δεν τον προλαβα μαρια ειχα τα ψωνια μαζι μου και μεχρι να μπω στο σουπερ που ηταν μπροστα να τα αφησω για λιγο και να το παρω εγινε καπνος ... ουρανοκατεβατος ηρθε ο γυφτος και το πηρε απο τον αλλο γυφτο (εμενα) χαχαχαχαχα
Θα βαλω αγγελια μολις μαζεψω ενα Χ ποσο απλα θελω να μαθω που θα κυμανθει το κοστος του γιαυτο ρωταω...! απο επιπλα σπιτι δοξα το Θεο χαμος γινεται σπιτι μεγαλα μικρα χαμος...
Μολις πηγα σπιτι και ειπα την ιστορια γουρλωσε τα ματια η κοπελα μου (3 μηνες μονο για ψαρα την λεω..) με βλεπω μαζι με ενυδρειο να ζηταω και σπιτι
boutas ski> Δεν εχω διαβασει το θεμα σου παρα μονο τα τελευταια ποστς οποτε δε γνωριζω μεσα σε τι τα εχεις τα χρυσοψαρα, ομως αν παιζει προβλημα λιτρων, η καλυτερη προσωρινη λυση ειναι κατι τεραστια πλαστικα ταπερ που εχει το ΙΚΕΑ που ειναι γυρω στα 100 λιτρα.
Αν τα χρυσοψαρα σου ειναι μικρα μπορεις να τα κρατησεις για αρκετο χρονο εκει μεσα μεχρι να βρεις καταλληλο ενυδρειο (βασικα το 100ρι που βλεπω οτι ζητας δε νομιζω πως ειναι καταλληλο για χρυσοψαρα αλλα τεσπα)
Επισεις κατι μπανακια μωρων ειναι κι αυτα πανω απο 100 λιτρα και μπορουν να χρησιμοποιηθουν σα λυσεις αναγγης
αν το καλοσκεφτεί θα δει πως είναι τυχερή:)
boutas ski
11-05-13, 21:53
2 χρυσοψαρα σε 60 λιτρα. (μικρες οραντες)
αν το καλοσκεφτεί θα δει πως είναι τυχερή:)
χαχαα θα την παρω και δωρο ενα γατουδελι μικρο και μετα θα φερω ενα μεγαλο ενυδρειο...!! δε θα με πει οχι πιστευω :D:D:D:D:D:smt047
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.