PDA

Επιστροφή στο Forum : Οδηγός για εύκολες αλλαγές νερού με εικόνες

nazgul
02-04-13, 23:13
Σίγουρα ένας από τους “μπελάδες” που σκεφτόμασταν όλοι στην αρχή της ενασχόλησης μας με το χόμπι του ενυδρείου, ήταν οι τακτικές αλλαγές νερού. Σίγουρα όλοι όσοι δεν είχαμε κάποιον εμπειρότερο να μας καθοδηγήσει , προβληματιστήκαμε. Σίγουρα όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι με το άγχος όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε την πρώτη συντήρηση του νεοστημένου μας ενυδρείου. Σχεδόν σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά, εφόσον γεμίσαμε το πάτωμα με νερό…

Στη συνέχεια, βέβαια, πειραματιστήκαμε αρκετά ώστε να βρούμε το σωστό και εύκολο τρόπο της εβδομαδιαίας ρουτίνας μας, μέχρι τη στιγμή που όλα άρχισαν πλέον να γίνονται μηχανικά και η διαδικασία αποτελεί μία ευχάριστη πράξη φροντίδας για τους κατοίκους των ενυδρείων μας.

Παραθέτω, λοιπόν, την αρκετά εύκολη και ξεκούραστη διαδικασία αλλαγής νερού που χρησιμοποιώ:

Εξοπλισμός:

Ας αρχίσουμε με τα υλικά που θα ήταν καλό να έχουμε στη διάθεσή μας:

1. Βαρέλι προετοιμασίας, χωρητικότητας ανάλογης με τις ανάγκες μας. Μεγάλη προσοχή να είναι κατάλληλο για τρόφιμα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να αποβάλλει ακατάλληλες χημικές ουσίες στο νερό.
2. Μικρός κυκλοφορητής ή αντλία, ώστε να δίνει κίνηση στο νερό που προετοιμάζουμε.
3. Θερμαντήρας.
4. Θερμόμετρο.
5. Αντιχλώριο
6. Αλφαδολάστιχο (κατά προτίμηση διαφανές) για τη σύνδεση της αντλίας με το ενυδρείο.
7. Ισχυρή αντλία με υψηλό μανομετρικό , ώστε να μπορέσει να μεταφέρει το νερό από το βαρέλι προετοιμασίας, στο ενυδρείο μας. Ρυθμιζόμενης ροής, ιδανικά.
8. Σκούπα βυθού.
9. Κουβάς για την εξαγωγή του νερού.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0020_zps6df2ad1a.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0010_zps6a3cc6d5.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0012_zpsbdae158b.jpg

Προετοιμασία:

Η διαδικασία αρχίζει δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αλλαγή μας. Γεμίζουμε το βαρέλι προετοιμασίας με κρύο νερό από τη βρύση και θέτουμε σε λειτουργία τον μικρό κυκλοφορητή. Με αυτό τον τρόπο, το νερό μας δεν θα παλιώσει μένοντας στάσιμο, αλλά θα ωριμάσει μέχρι να προστεθεί στο ενυδρείο μας, αποβάλλοντας όλα τα αέρια από σύστημα ύδρευσης, βοηθώντας παράλληλα στην εξάτμιση του χλωρίου. Το βαρέλι δεν πρέπει να είναι εντελώς κλειστό. Αφήνουμε ένα μικρό κενό ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να το καλύψουμε με τούλι, ώστε να αποτρέψουμε την επαφή του με σκόνη, έντομα ή οτιδήποτε άλλο.

Την ημέρα της αλλαγής μας, ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία του χώρου, φροντίζουμε κάποιες ώρες πριν να προσθέσουμε το θερμαντικό σώμα στο βαρέλι μας. Πρέπει να προσέξουμε να το τοποθετήσουμε με τις ειδικές βεντούζες, ώστε να μην εφάπτεται στα τοιχώματα του πλαστικού βαρελιού, με κίνδυνο να το λιώσει. Είναι προτιμότερο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα θερμαντήρα υψηλής ισχύος, ώστε να ζεσταίνει γρήγορα το νερό μας. Συμβουλευόμαστε το θερμόμετρο που έχουμε ήδη τοποθετήσει και μόλις το νερό προετοιμασίας αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με αυτό του ενυδρείου μας, προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα αντιχλωρίου και είμαστε πια έτοιμοι για την αλλαγή μας.

Διαδικασία αφαίρεσης νερού:

Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε ενυδρείου, για να αφαιρέσουμε την ποσότητα του νερού, χρησιμοποιούμε σκούπα βυθού ή όχι. Η χρήση της είναι αρκετά ευεργετική για το οικοσύστημά μας, εφόσον με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα από το βυθό μας την ποσότητα τροφής που δεν έχει καταναλωθεί, τις ακαθαρσίες, τα σάπια τμήματα φυτών και οτιδήποτε άλλο δεν έχει απορροφηθεί από το φίλτρο μας.

Ο τρόπος χρήσης της είναι αρκετά εύκολος. Απλώς την εισάγουμε χαμηλά στο ενυδρείο μας, ενώ από το λάστιχο ρουφάμε μία φορά δυνατά, μέχρι να αρχίσει να τρέχει το νερό στον κουβά που έχουμε δίπλα μας. Καλό είναι να είναι διαφανές το αλφαδολάστιχο που χρησιμοποιούμε, ώστε να παρακολουθούμε τη ροή του νερού και αποφύγουμε την περίπτωση βρεθεί στο στόμα μας.

Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, ώστε με τις κινήσεις μας να μην αναταράσσουμε το βυθό του ενυδρείο. Το αποτέλεσμα θα είναι η απελευθέρωση αμμωνίας και βλαβερών αερίων. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε τη σκούπα μας επιφανειακά και μόνο, εισάγοντας την σε απόσταση το πολύ μισού εκατοστού στο χαλίκι ή άμμο.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0034_zps8dbe0b3a.jpg

Tip: κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούμε φράσσοντας την άκρη από το λάστιχο, να περιορίσουμε ή και να διακόψουμε προσωρινά τη ροή του νερού. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε να ρουφήξουμε κάποιο μικρό ψάρι, που από περιέργεια μπορεί να βρίσκεται κοντά στην είσοδο της σκούπας μας.

Στην περίπτωση που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σκούπα βυθού και η αλλαγή γίνει απλά με το αλφαδολάστιχο, σημαντικό είναι πάντα στην είσοδο του να χρησιμοποιούμε ενυδρειακό βαμβάκι, τούλι ή καλσόν, ώστε να αποφύγουμε να ρουφήξουμε κάποιο μικρό ψάρι ή να τραυματίσουμε κάποιο μεγαλύτερο.

Σημείωση 1: πριν την έναρξη της διαδικασίας εξαγωγής νερού, καλό είναι να αποσυνδέσουμε το θερμαντήρα του ενυδρείου μας. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου η πτώση της στάθμης του νερού με την παράλληλη λειτουργία του θερμαντικού σώματος, οδήγησαν στη θραύση του.

Σημείωση 2: προσωπικά δεν αποσυνδέω το φίλτρο κατά την αφαίρεση του νερού. Δεν υπάρχει κανόνας για αυτό το κομμάτι, αρκεί να σιγουρευτούμε ότι δεν ενοχλούνται τα ψάρια μας και η στάθμη του νερού δεν θα πέσει κάτω από τα επιτρεπτά για το κάθε φίλτρο όρια.

Σημείωση 3: στην περιγραφή μου χρησιμοποιώ κουβά για την εξαγωγή του νερού. Σε μεγάλα ενυδρεία, βέβαια, αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό. Πολλοί ακουαρίστες συνδέουν το λάστιχο απευθείας στην αποχέτευση με ή χωρίς τη βοήθεια αντλίας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου.

Διαδικασία αναπλήρωσης νερού:

Εφόσον ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αφαίρεσης του νερού, σειρά έχει να συμπληρώσουμε την ανάλογη ποσότητα. Πολύ απλά, βυθίζουμε την ισχυρή αντλία στο βαρέλι μας, φροντίζοντας να στερεώσουμε το λάστιχο με σταθερό τρόπο στο ενυδρείο μας για να αποφύγουμε κάποιο ατύχημα και τη θέτουμε σε λειτουργία. Όσο πιο αργά γίνει η εισαγωγή του νερού, τόσο καλύτερα θα προσαρμοστούν τα ψάρια μας και δεν θα τα αγχώσουμε . Ανάλογα, πάντα, με τον όγκο του ενυδρείου και την απόκλιση των παραμέτρων μεταξύ νερού αλλαγής και νερού ενυδρείου, 20-30 λεπτά της ώρας δεν θα ήταν υπερβολή, ακόμα και σε μικρά ενυδρεία. Για το λόγο αυτό, η αντλία θα ήταν προτιμότερο να είναι ρυθμιζόμενης ροής.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0039_zps75b1e03a.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y434-nazgulaquarium-water_changes_article-sam_0056_zpsd490f754.jpg

Ολοκλήρωση διαδικασίας:

Σιγουρευόμαστε ότι συνδέσαμε ξανά τον θερμαντήρα και ότι όλα λειτουργούν σωστά, παρατηρώντας ταυτόχρονα και τα ψάρια μας για ενδεχόμενη περίεργη συμπεριφορά. Εφόσον όλα είναι εντάξει, αφήνουμε τον εξοπλισμό να στεγνώσει και τον αποθηκεύουμε, μέχρι την επόμενη αλλαγή μας.

Καλή επιτυχία!

sarpijk
02-04-13, 23:23
Πολύ χρήσιμο Τεο! Μπράβο για τον κόπο σου!

Κουραμπιές
02-04-13, 23:48
Πολυ καλο θα βοηθησει οσους σπανε το κεφαλι πως να κανουν τη ζωη τους ευκολη. :D μονο τη χρηση του πριμε δεν ανεφερες νομιζω, που κατα τη γνωμη μου καλο θαταν να μπαινει ακομα και αν εχει αποχλωριωθει πληρως το νερο, βοηθαει σε πολλα!! Μπραβο τεο!

Skydiver
02-04-13, 23:54
Μπράβο!!! :smt038
Πολύ αναλυτικό!!!!!!! :smt023
-------------------------
Πολυ καλο θα βοηθησει οσους σπανε το κεφαλι πως να κανουν τη ζωη τους ευκολη. :D μονο τη χρηση του πριμε δεν ανεφερες νομιζω, που κατα τη γνωμη μου καλο θαταν να μπαινει ακομα και αν εχει αποχλωριωθει πληρως το νερο, βοηθαει σε πολλα!! Μπραβο τεο!

Νομίζω πως το γράφει...

Προετοιμασία:

Η διαδικασία αρχίζει δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αλλαγή μας. Γεμίζουμε το βαρέλι προετοιμασίας με κρύο νερό από τη βρύση και θέτουμε σε λειτουργία τον μικρό κυκλοφορητή. Με αυτό τον τρόπο, το νερό μας δεν θα παλιώσει μένοντας στάσιμο, αλλά θα ωριμάσει μέχρι να προστεθεί στο ενυδρείο μας, αποβάλλοντας όλα τα αέρια από σύστημα ύδρευσης, βοηθώντας παράλληλα στην εξάτμιση του χλωρίου. Το βαρέλι δεν πρέπει να είναι εντελώς κλειστό. Αφήνουμε ένα μικρό κενό ή ακόμα καλύτερα, μπορούμε να το καλύψουμε με τούλι, ώστε να αποτρέψουμε την επαφή του με σκόνη, έντομα ή οτιδήποτε άλλο.

Την ημέρα της αλλαγής μας, ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία του χώρου, φροντίζουμε κάποιες ώρες πριν να προσθέσουμε το θερμαντικό σώμα στο βαρέλι μας. Πρέπει να προσέξουμε να το τοποθετήσουμε με τις ειδικές βεντούζες, ώστε να μην εφάπτεται στα τοιχώματα του πλαστικού βαρελιού, με κίνδυνο να το λιώσει. Είναι προτιμότερο να έχουμε στη διάθεσή μας ένα θερμαντήρα υψηλής ισχύος, ώστε να ζεσταίνει γρήγορα το νερό μας. Συμβουλευόμαστε το θερμόμετρο που έχουμε ήδη τοποθετήσει και μόλις το νερό προετοιμασίας αποκτήσει την ίδια θερμοκρασία με αυτό του ενυδρείου μας, προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα αντιχλωρίου και είμαστε πια έτοιμοι για την αλλαγή μας.

delta66
02-04-13, 23:56
Ωραια εργασια.
Νομιζω θα καλυψει ενα νεο χομπιστα που θελει να νοικοκυρεψει τις αλλαγες του.

Κουραμπιές
02-04-13, 23:59
Ωωωωπ απροσεχτος. Sorryyyyy :D :D

nazgul
03-04-13, 00:21
Να 'στε καλα παιδια.
Νομιζω πως ελειπε, μιας και ολοι μας αναρωτηθηκαμε στην αρχη πως γινονται πιο ευκολα οι αλλαγες μας.

thab
03-04-13, 00:22
Απλό και πολύ κατανοητό κείμενο!

Ίσως η παραπάνω διαδικασία να φαίνεται λιγάκι αγγαρεία για κάποιον αρχάριο, αλλά μας αποτρέπει από αρκετές περιπέτειες (και κυρίως τα ψάρια μας) ;)

delta66
03-04-13, 00:37
Αγγαρεια?
Οσο αγγαρεια ειναι να βγαζουμε ενα σκυλο για να κανει την αναγκη του.
Ουσιαστικα την ΄αναγκη΄ των ψαριων βγαζουμε με την αλλαγη. :)

Ας το βλεπουμε οπως βλεπουμε τη χαρα του σκυλου που βγαινει τη βολτα του, να παρει αερα, να μυρισει το χωμα και να κανει την αναγκη του. Να αναζωογονηθει.
Ζωακια που ζουμε μαζι μας ειναι ολα.

Nick74
03-04-13, 00:56
σιγουρα πολυτιμο βοηθημα για τους αρχριους, μπραβο.
Προσωπικα απο τη στιγμη που γινεται παλαιωση του νερου δε θα συνηστουσα αντιχλωρια κτλ (ακομα καλυτερα ενα φιλτρακι βρυσης και καθαριζεις χωρις χημειες) αλλα κατα τ αλλα περιεκτικοτατο.

thab
03-04-13, 00:57
Αγγαρεια?
Οσο αγγαρεια ειναι να βγαζουμε ενα σκυλο για να κανει την αναγκη του.
Ουσιαστικα την ΄αναγκη΄ των ψαριων βγαζουμε με την αλλαγη. :)

Ας το βλεπουμε οπως βλεπουμε τη χαρα του σκυλου που βγαινει τη βολτα του, να παρει αερα, να μυρισει το χωμα και να κανει την αναγκη του. Να αναζωογονηθει.
Ζωακια που ζουμε μαζι μας ειναι ολα.

Προφανώς!
Δεν είπα ότι είναι αγγαρεία, αλλά ότι ίσως φαίνεται σε κάποιον που αρχίζει το χόμπυ και δεν έχει κατά νου κάποιες ρουτίνες που πρέπει να ακολουθήσει.

Έχω δει σε αρκετά ποστ την έκπληξη αρχαρίων στο άκουσμα ότι χρειάζεται ο παραπάνω εξοπλισμός για τις αλλαγές νερού και όχι απλά ένας κουβάς..
Αυτή την άποψη πήγα να παρουσιάσω και αμέσως να αντικρούσω.

Για την ιστορία, χρησιμοποιω βαρέλι στις αλλαγές μου :)

nazgul
03-04-13, 01:04
Προσωπικα απο τη στιγμη που γινεται παλαιωση του νερου δε θα συνηστουσα αντιχλωρια κτλ (ακομα καλυτερα ενα φιλτρακι βρυσης και καθαριζεις χωρις χημειες) αλλα κατα τ αλλα περιεκτικοτατο.

Πραγματικα σκεφτηκα οτι θα το σχολιασεις οταν το εγραφα :D
Δεν το ανεφερα επιτηδες, γιατι δεν το εχω εφαρμοσει ακομα και δεν μπορω να το υποστηριξω ως θεωρια. Απο την αλλη, δεν ηθελα να τα μπλεξω τα πραγματα.

Θα ηταν χρησιμο, παντως, να κανεις μια πληρη αναπτυξη του θεματος καποια στιγμη, σε ενα ξεχωριστο θεμα ;)

Nick74
03-04-13, 01:14
το εφαρμοζω απο το καλοκαιρι και εκτος οτι δεν εχω δει κανενα αρνητικο στα ψαρια, εχω δει μαλλον θετικα αποτελεσματα στις γαριδες (που τα αποτελεσματα φαινονται πιο αμεσα)

nazgul
03-04-13, 01:17
Δεν αμφιβαλλω καθολου, αντιθετως.

maria p
03-04-13, 07:25
πάρα πολύ χρήσιμο και πολύ αναλυτικό!!!
μπράβο για τον κόπο σου και για το αποτέλεσμα, σ ευχαριστούμε πολύ!

δεν ξέρω τι κάνετε για την μετακίνηση του γεμάτου βαρελιού με το προετοιμασμένο νερό, εγώ επειδή αδυνατώ διαφορετικά, χρησιμοποίησα μια μεταλλική βάση για γλάστρες που ήδη είχα στο σπίτι τέτοιου τύπου και το ακουμπάω πάνω όταν είναι άδειο

narampa
03-04-13, 07:30
Μπράβο θόδωρε πολύ χρήσιμο!

Κλεόβουλος
03-04-13, 07:37
Σ' ευχαριστούμε Θοδωρή!
Στο κάνω υπόμνημα.

delta66
03-04-13, 07:41
Προφανώς!
Δεν είπα ότι είναι αγγαρεία, αλλά ότι ίσως φαίνεται σε κάποιον που αρχίζει το χόμπυ και δεν έχει κατά νου κάποιες ρουτίνες που πρέπει να ακολουθήσει.

Έχω δει σε αρκετά ποστ την έκπληξη αρχαρίων στο άκουσμα ότι χρειάζεται ο παραπάνω εξοπλισμός για τις αλλαγές νερού και όχι απλά ένας κουβάς..
Αυτή την άποψη πήγα να παρουσιάσω και αμέσως να αντικρούσω.

Για την ιστορία, χρησιμοποιω βαρέλι στις αλλαγές μου :)

Nαι. Το ιδιο ελεγα.
Ξεχασα να βαλω +1000 στο ποστ σου για να φανει οτι συμφωνω και επαυξανω.

snakepanos
03-04-13, 08:52
Και εμενα μου αρεσε το ποστ,,συγουρα αμα το διαβασουν τα νεα Μελή θα τους λύση τα χερια.

Ευγε παιδι μου Θοδωρε.:smt023:smt023

genecr
03-04-13, 09:05
πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο :cool:

delta66
03-04-13, 09:41
Θα συμπληρωνα, οτι σε περιπτωση που η αντλια που εχουμε για να ανεβαζουμε το νερο στο ενυδρειο δεν εχει ρυθμιση ροης και ειναι δυνατη, μπορουμε να βαλουμε στο λαστιχο ενα πλαστικο βανακι ποτιστικου για να μειωνουμε τη ροη. (απο καταστηματα με υδραυλικα και ποτιστικα συστηματα - οικονομικοτατο).
Αν δεν χρειαζεται επεξεργασια το νερο με τυρφη κλπ, μερικες ωρες φτανου, μονο για τη ρυθμιση της θερμοκρασιας. Αν εχουμε θερμοσιφωνο σε καλη εσωτερικη κατασταση χωρις να βγαζει αλατα και σκουριες και το εμπιστευομαστε τοσο που θα το πιναμε το νερο του, μπορουμε να ρυθμισουμε και με αυτο τη θερμοκρασια, βαζωντας μιξη κρυου ζεστου.
Ενα τιπ ακομα, ειναι να αφηνουμε τη βρυση να τρεξει λιγο για να αδειασουν οι σωληνες απο το στασιμο νερο πριν συλλεξουμε νερο στο βαρελι.
Επισης να ελεγχουμε τους σωληνες της αλλαγης εσωτερικο (εδω βολευει ο διαφανης σωληνας) και να τον καθαριζουμε οταν πιασει και βρωμισει.
Οταν τελειωνει η αλλαγη πρεπει να αδειαζουμε καλα τους σωληνες απο το νερο που εμεινει. Ετσι διατηρουνται περισσοτερο καιρο καθαροθ εσωτερικα.
Μια φορα που ειχα φυσηξει δυνατα μεσα σε λαστιχο ποτισματος (αδιαφανο) βγηκαν κομματια μαυρα.
Παντως γενικοτερα ειναι καλυτερα να μενει το νερο στο δοχειο μερικες ωρες προληπτικα, για να φευγουν και τα αερια, να σταθεροποιειται το πεχα και αν αυτο γινεται σε εσωτερικο χωρο γλυτωνουμε και καταναλωση ρευματος αφου θα εχει ανεβει η θερμοκρασια του οσο μενει σε θερμοκρασια χωρου.

ΥΓ καπου ειχα ανεβασει ενα παρομοιο θεμα για ευκολη αλλαγη μεσω του εξωτερικου φιλτρου γθα οποιον διαθετει τετοιο.

fantazio77
03-04-13, 11:28
Αγαπητέ delta μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος με αυτό το βανάκι ποτιστικού που αναφέρεις? Με ενδιαφέρει αυτό που λές γιατί και εγω έχω έναν "κινέζο" για την αλλαγή που δεν έχει ρυθμιστή ροής. Δε θα προκαλέσει πρόβλημα στην αντλία?

Alex_Salonica
03-04-13, 11:35
Ωραίος Θοδωρή! :smt023

Θα το καρφίτσωνα αλλά με πρόλαβε ο Κλεό :)

snakepanos
03-04-13, 11:41
Αγαπητέ delta μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος με αυτό το βανάκι ποτιστικού που αναφέρεις? Με ενδιαφέρει αυτό που λές γιατί και εγω έχω έναν "κινέζο" για την αλλαγή που δεν έχει ρυθμιστή ροής. Δε θα προκαλέσει πρόβλημα στην αντλία?

Οχι δεν εχεις προβλημα ,,απλως ο Σπυρος λεει οτι αμα ειναι πολυ δυνατη η αντλια να μην σου κανει ανω κατω το ενυδρειο στην αλλαγή νερου βαζεις ενα βανακι και εισαι οκ,

fantazio77
03-04-13, 11:55
Αυτό που ήθελα περισσότερο να μάθω είναι τί εννοεί λέγοντας βανάκι ποτιστικό. Ποιό είναι αυτό? Μια φωτό θα βοηθούσε

delta66
03-04-13, 12:07
Δεν μπορω να βαλω απο το τηλεφωνο τωρα λινκ.
Θα βρεις στο πρακτικερ με 1-2 ευρω της gardena, κοιτα να ειναι ιδιας διαμετρου με το λαστιχο σου να εφαρμοζει.
Δεν χαλαει η αντλια. Εξαλλου δεν τη χρησιμοποιεις επι 24ωρου βασεως.

mikros84
03-04-13, 12:33
Πολλή καλή δουλειά Θώδωρε.
Αξιζε να γίνει υπόμνημα.:p

nazgul
03-04-13, 13:07
Σπυρο, εδω εχεις γραψει για τις αλλαγες νερου μεσω του εξωτερικου φιλτρου ;):
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893

Παντως, το θεμα με την αντλια με ειχε ταλαιπωρησει παρα πολυ, μεχρι που πηρα αυτη και μου ελυσε τα χερια:
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1213

Με τις κλασικες φθηνες αντλιες που αλλο μανομετρικο ανεφεραν και αλλο πραγματικα ειχαν, εφτασα στο σημειο να σηκωνω ολο το βαρελι στα χερια για να φτασει το νερο στο ενυδρειο.

Skydiver
03-04-13, 14:14
Παντως, το θεμα με την αντλια με ειχε ταλαιπωρησει παρα πολυ, μεχρι που πηρα αυτη και μου ελυσε τα χερια:

Με τις κλασικες φθηνες αντλιες που αλλο μανομετρικο ανεφεραν και αλλο πραγματικα ειχαν, εφτασα στο σημειο να σηκωνω ολο το βαρελι στα χερια για να φτασει το νερο στο ενυδρειο.

Και εγώ αυτή δουλεύω. Είμαι πολύ ευχαριστημένος!!!!
+1000! :D

vaspiou
03-04-13, 17:22
Δεν μπορω να βαλω απο το τηλεφωνο τωρα λινκ.
Θα βρεις στο πρακτικερ με 1-2 ευρω της gardena, κοιτα να ειναι ιδιας διαμετρου με το λαστιχο σου να εφαρμοζει.
Δεν χαλαει η αντλια. Εξαλλου δεν τη χρησιμοποιεις επι 24ωρου βασεως.

yeah right!!! στο πρακτικερ gardena βανακι 12€ την ειχαν!!!
αλλου βρηκα το πλαστικο που εχω βαλει στο λινκ με 4€ !!!

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=68765

delta66
03-04-13, 20:43
12ευρω?? Αποκλειεται.
Κανε google για ΄πρακτικερ βανακι φις σε διαφορες διαστασεις΄.
1.99 και 2.49 τα εχει.

vaspiou
03-04-13, 20:54
12ευρω?? Αποκλειεται.
Κανε google για ΄πρακτικερ βανακι φις σε διαφορες διαστασεις΄.
1.99 και 2.49 τα εχει.

ε μα σου λεωωωω, πρακτικερ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ειχε 1 βανακι gardena στα 12€ !! Ρωτησα αν υπαρχει αλλο πιο φθηνο και η απαντηση ηταν αρνητική!!!
ισως στα site εχει παλιες τιμες....

gallos
03-04-13, 21:09
Μπράβο!!Πολύ καλό!

ChocolatePuma
03-04-13, 21:22
Θοδωρή μπράβο για το θέμα και για τον χρόνο που ξοδεψες για όλους εμάς, αρχάριους και μη!

Άμα υπάρχει διάθεση...:D

Nick74
03-04-13, 22:19
τα βανακια περυσι το φεβρουαριο 3 ευρω ειχε, το θυμαμαι χαρακτηριστικα γιατι πηγαμε με ενα φιλο και συγχομπυστα και πηραμε 4 τετοια βανακια για το φιλτρο του

nikolaosbouk
04-04-13, 09:51
Θοδωρή βλεπω οτι επανηλθες με ενα ακομη υποψήφιο υπομνημα;)
Πολυ καλο!!

krouser
16-07-13, 14:52
ποσες φορες εχω πει οτι θα διορθωσω τον τροπο αλλαγης νερου...αμην και ποτε..
προς το παρον πιο ατσαλος πεθαινω.

nazgul
16-07-13, 18:26
Ε καποια στιγμη, θα το αποφασισεις :rolleyes:

George C
13-09-13, 10:03

Συγγνώμη, ποιά αντλία είναι, γιατί το link πλέον δε δουλεύει. Ίσως καταργήθηκε... Υπάρχει άλλη αντίστοιχη;

Κλεόβουλος
13-09-13, 10:10
http://www.igna.gr/index.php/component/virtuemart/antlies/eheim-compact-1002-1000lt-h-detail?Itemid=0
μάλλον αυτή είναι.

nazgul
13-09-13, 10:26
Αυτη ακριβως ;)

George C
13-09-13, 10:27
Αααα, τα έχει τα ευρουλάκια της...
Πρέπει να πάρω λογικά και μια άλλη για να βγάζω το παλιό νερό στην υδρορροή στο μπαλκόνι. Γιατί το δικό μου είναι 240 λίτρα, οπότε ο κουβάς δε φτάνει. Έχω ένα μεγάλο πλαστικό τετράγωνο κουτί από ΙΚΕΑ και τα ρίχνω εκεί.
Μπορώ να χρησιμοποιώ την ίδια αντλία; Ή καλό θα είναι να μείνει "καθαρή" αυτή;

genecr
13-09-13, 10:54
δε χρειάζεται αντλία για να βγάλεις το νερό από το ενυδρείο.
βάζεις τη μια πλευρά του λάστιχου στο ενυδρείο και από την άλλη ρουφάς και αρχίζει να αδειάζει μέχρι να το σταματήσεις

George C
13-09-13, 10:57
Από το ενυδρείο το έβγαζα (το έχω παροπλίσει 2 χρόνια και ξεκινάω αυτές τις μέρες πάλι!) το νερό με σκούπα βυθού και έριχνα το νερό στο μεγάλο δοχείο.
Το δοχείο τώρα πρέπει κάπως να αδειάσει. Εκεί λέω να βάλω αντλία και στην έξοδό της να συνδέσω το σωλήνα μέχρι το μπαλκόνι, στο σιφόνι.

genecr
13-09-13, 10:59
πάρε μεγαλύτερο λάστιχο και οδήγησε το κατευθείαν από το ενυδρείο στο σιφόνι

George C
13-09-13, 11:21
Το έχω σκεφτεί εννοείται αυτό, αλλά δεν είναι εύκολο να του σταματάω τη ροή όταν θέλω, ή ακόμα και να ξεκινάω τη ροή. Με τη σκούπα βυθού βάζω λίγο νερό από το ενυδρείο βάζοντάς την υπό γωνία, ταπώνω την άκρη, σηκώνω τη σκούπα ψηλά να κατέβει η στάθμη και μετά πάλι μέσα για να κάνει την αρχή των σιφωνίων.
Με τόσο μεγάλο σωλήνα δε νομίζω να τα καταφέρω.

ChocolatePuma
13-09-13, 11:23
Μήπως να ανοίξει νεο θέμα...για να μην 'χαλάει' το υπόμνημα;;;;;)

George C
13-09-13, 11:26
Ότι θέλουν οι admin, αλλά ούτως ή άλλως αλλαγή αφορά...

Κουραμπιές
13-09-13, 11:40
Το έχω σκεφτεί εννοείται αυτό, αλλά δεν είναι εύκολο να του σταματάω τη ροή όταν θέλω, ή ακόμα και να ξεκινάω τη ροή. Με τη σκούπα βυθού βάζω λίγο νερό από το ενυδρείο βάζοντάς την υπό γωνία, ταπώνω την άκρη, σηκώνω τη σκούπα ψηλά να κατέβει η στάθμη και μετά πάλι μέσα για να κάνει την αρχή των σιφωνίων.
Με τόσο μεγάλο σωλήνα δε νομίζω να τα καταφέρω.

Δυο τροποι υπαρχουν. Η με ρουφηγμα, που δεν παιζει ρολο το μηκος του σωληνα οσο το ψηλοτερο σημειο σε σχεση με τη σταθμη του νερου. Δηλαδη αν το ενυδρειο ειναι γεματο μεχρι πανω, ειναι ευκολο το ρουφηγμα, αν για καποιο λογο σταματησεις ομως το τραβηγμα νερου ενω ειναι στο 50% και θελεις για καποιο λογο να βγαλεις κιαλλο, τοτε για να ανεβασεις το νερο απτη σταθμη, ως το πανω πανω σημειο για να κανει σιφωνι, θα σου βγουν τα πνευμονια εξω. :P

Ο αλλος τροπος για να μην ρουφας καν ειναι να βαλεις το λαστιχο στο ενυδρειο, αλλα μεγαλυτετο κομματι του μεσα στο νερο, βλεποντας να περνει κανονικα νερο μεσα το λαστιχο. Πχ 1 μετρο λαστιχο ναναι μεσα στο νερο, και μολις εξισοροπηθουν οι σταθμες ενυδρειου και λαστιχου, ΤΣΑΚΙΖΕΙΣ καλα το λαστιχο σε ενα σημειο και το τραβας εξω λιγο πριν βγει απτο νερο η ακρη του. Ετσι εχεις ετοιμο σιφωνι. Αυτος ο τροπος ειναι και πιο χρηστικος αν το νερο ειναι και σε χαμηλοτερη σταθμη, ειναι σχετικα πιο ευκολο να κανεις σιφωνι παρα να προσπαθεις να ρουφας.

George C
13-09-13, 11:45
Δυο τροποι υπαρχουν. Η με ρουφηγμα, που δεν παιζει ρολο το μηκος του σωληνα οσο το ψηλοτερο σημειο σε σχεση με τη σταθμη του νερου. Δηλαδη αν το ενυδρειο ειναι γεματο μεχρι πανω, ειναι ευκολο το ρουφηγμα, αν για καποιο λογο σταματησεις ομως το τραβηγμα νερου ενω ειναι στο 50% και θελεις για καποιο λογο να βγαλεις κιαλλο, τοτε για να ανεβασεις το νερο απτη σταθμη, ως το πανω πανω σημειο για να κανει σιφωνι, θα σου βγουν τα πνευμονια εξω. :P

Ο αλλος τροπος για να μην ρουφας καν ειναι να βαλεις το λαστιχο στο ενυδρειο, αλλα μεγαλυτετο κομματι του μεσα στο νερο, βλεποντας να περνει κανονικα νερο μεσα το λαστιχο. Πχ 1 μετρο λαστιχο ναναι μεσα στο νερο, και μολις εξισοροπηθουν οι σταθμες ενυδρειου και λαστιχου, ΤΣΑΚΙΖΕΙΣ καλα το λαστιχο σε ενα σημειο και το τραβας εξω λιγο πριν βγει απτο νερο η ακρη του. Ετσι εχεις ετοιμο σιφωνι. Αυτος ο τροπος ειναι και πιο χρηστικος αν το νερο ειναι και σε χαμηλοτερη σταθμη, ειναι σχετικα πιο ευκολο να κανεις σιφωνι παρα να προσπαθεις να ρουφας.

Συμφωνώ σε αυτό. Θα το δοκιμάσω στην πρώτη αλλαγή.

mixalhs89
06-10-13, 16:45
Σήμερα έγινε η πρώτη αλλαγή νερού με τον τρόπο αυτόν. Εκπληκτικός τρόπος.

Zelampal
07-10-13, 17:58
εχει καποιος στον νου του καποιο μαγαζι για να παρω αντλια ? Βρηκα με 16ε αντλια συντριβανιου . κατι αλλο καποιος ?

gianniwpopi
07-10-13, 20:16
εχει καποιος στον νου του καποιο μαγαζι για να παρω αντλια ? Βρηκα με 16ε αντλια συντριβανιου . κατι αλλο καποιος ?

εγω εχω αυτηνhttp://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2272 και αλλη μια με 1800λιτρα την ωρα αλλα τωρα δεν μπορω να σου την βρω....

George C
08-10-13, 20:08
εγω εχω αυτηνhttp://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2272 και αλλη μια με 1800λιτρα την ωρα αλλα τωρα δεν μπορω να σου την βρω....

Αυτή είναι ρυθμιζόμενη, σωστά;

delta66
08-10-13, 20:25
Οχι, θελεις βανακι απο υδραυλικα στο λαστιχο
(και να μην ειναι πανω απο 1.5 μετρο το υψος που θελει να ανεβαζει το νερο)
Μανομετρικό: 1,5 μέτρα.Οσο ανεβαινει το υψος, πεφτει η δυναμη.
Στο 1.4m πχ μπορει να ειναι 400 λ/ω και να μη χρειαζεσαι καν βανακι. (αναλογα και τα λιτρα του ενυδρειου, το ποσοστο αλλαγης και την ωρα που πρεπει να διαρκει η αλλαγη, πχ πανω απο μιση ωρα)

George C
08-10-13, 21:10
Ευχαριστώ φίλε.

KenJiNx
13-10-13, 22:11
Καλησπέρα! μια ερώτηση σχετικά με το θέμα..
Εσεις με τα μεγάλα ενυδρεία, 500-600 λίτρα ++ πως ακριβώς κάνετε αλλαγές? πόσα λίτρα και κάθε πότε?
Επίσης θα ήθελα να επισυνάψετε και μια ακτινογραφία μέσης :smt041

Πειτε δηλαδή ότι το 30% του 600λιτρού είναι 200 λίτρα χονδρικά.
Και πες ότι το ενυδρείο από την ΑΟ/βρύση είναι καμιά 10-15αριά μέτρα.

Γεμίζετε το 200άλιτρο βαρέλι(?) και όταν έρθει η ώρα της αλλαγής το σούρνετε μέχρι το ενυδρείο? :roll:

ChocolatePuma
13-10-13, 22:45
Εσεις με τα μεγάλα ενυδρεία, 500-600 λίτρα ++ πως ακριβώς κάνετε αλλαγές? πόσα λίτρα και κάθε πότε?

Γεμίζετε το 200άλιτρο βαρέλι(?) και όταν έρθει η ώρα της αλλαγής το σούρνετε μέχρι το ενυδρείο? :roll:

Τα λάστιχα γιατί τα έδωσε ο Θεός???? (ή όποιος τα έδωσε, τελος πάντων) :p

no_name
13-10-13, 22:50
Εγώ έχω φέρει παροχή νερού στο ενυδρείο και την έχω σύνδεση με την ΑΟ, όπως και το σωληνάκι του βρόμικου νερού το έχω συνδέσει με την αποχέτευση.

Η προσαρμογή γίνεται απευθείας στο ενυδρείο με πολύ χαμηλή εισαγωγή στο ενυδρείο.

Άλλαζα περίπου 150lt κάθε εβδομάδα και η αλλαγή κρατούσε 3,5 ώρες.

KenJiNx
13-10-13, 22:59
Εγώ έχω φέρει παροχή νερού στο ενυδρείο και την έχω σύνδεση με την ΑΟ, όπως και το σωληνάκι του βρόμικου νερού το έχω συνδέσει με την αποχέτευση.

Η προσαρμογή γίνεται απευθείας στο ενυδρείο με πολύ χαμηλή εισαγωγή στο ενυδρείο.

Άλλαζα περίπου 150lt κάθε εβδομάδα και η αλλαγή κρατούσε 3,5 ώρες.

Έβαλες βρύση εννοείς στον τοίχο κοντά στο ενυδρείο ?
Προσαρμογή εννοείς ότι η ΑΟ το καθαρό σωληνάκι τρέχει/στάζει κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο?

Επίσης το παλιό νερό απ την αλλαγή τρέχει κατευθείαν στην αποχέτευση κ αυτό?

delta66
13-10-13, 23:00

Οχι βρε,
Πιο ευκολα κανω αλλαγη στο 500αρι που εχω εξωτερικο φιλτρο, παρα στα μικρα.
Βαρελι 150 λιτρα και αντλια (μεσα στο βαρελι) ρυθμιζομενης ροης που μπορει να στελνει ταχυδρομικως απο 15 μετρα το νερο με αλφαδολαστιχο.
(Αν και εγω εχω τη δυνατοτητα να εχω το βαρελι κοντα στο ενυδρειο και να μη φαινεται).

Επισης εχω φτιαξει αυτο το απλο συστημα στο ενυδρειο. Ευκολη αλλαγη νερου απο το εξωτερικο φιλτρο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893)
Ενα λαστιχο με ενα βανακι ειναι ολη η δουλεια που ειναι συνδεδεμενο με ταφ στο λαστιχο εξοδου του φιλτρου που παει στο spraybar, το οποιο οταν τελειωνω την αλλαγη, το τυλιγω και το βαζω απο πισω μεσα στο ντουλαπι με το φιλτρο.

Απλα βγαζω στο μπαλκονι το λαστιχο, ανοιγω το βανακι, και το φιλτρο πεταει το νερο εξω.
Μετα βαζω στο ιδιο λαστιχο την αντλια και την πεταω μεσα στο βαρελι.
Την ρυθμιζω χαμηλα (για να γινει αργα η αλλαγη), και το νερο μπαινει απο το spraybar στο ενυδρειο,
Εγω καθομαι στην πολυθρονα μου και χαζευω τα ψαρια που νομιζουν οτι ηρθε η περιοδος των βροχων και αρχιζουν να γεννανε, :cool:
(η μπαλκονοπορτα ειναι διπλα στο ενυδρειο - διπλα στο ενυδρειο ειναι το βαρελι- στο μπαλκονι εχω βρυση και ΑΟ απο οπου γεμιζω το βαρελι - ολα υπολογισμενα :D)

no_name
13-10-13, 23:05
Έβαλες βρύση εννοείς στον τοίχο κοντά στο ενυδρείο ? Όχι δεν έβαλα βρύση, αλλά έβαλα σωληνάκι περιμετρικά (πάνω από το σοβατεπί) στο σαλόνι μέχρι το ενυδρείο και αντίστοιχο σωληνάκι για την αποχέτευση.
Προσαρμογή εννοείς ότι η ΑΟ το καθαρό σωληνάκι τρέχει/στάζει κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο? Ναι, όπως και νερό από την βρύση. Έβαζα 60% βρύση και 40% ΑΟ

Επίσης το παλιό νερό απ την αλλαγή τρέχει κατευθείαν στην αποχέτευση κ αυτό? Ναι, έτσι έκανα

Zelampal
02-11-13, 13:41
Με την αντλια εδω (http://igna.gr/index.php/component/virtuemart/antlies/kykloforitis-1200lt-h-22w-detail?Itemid=0) θα εχω προβλημα για να κανω αλλαγες ?? Να την παρω ?

nazgul
02-11-13, 13:48
Αν εχει οντως μανομετρικο 1.6 μετρα που αναφερει, θα μπορουσε να κανει τη δουλεια της. Αλλα το εχει? Γιατι ειχα και εγω κινεζικη αντλια που ελεγε οτι σηκωνει το νερο, αλλα τελικα δεν το εκανε. Μπορεις να επικοινωνησεις με το καταστημα για λεπτομερειες καλυτερα. Βασικο νομιζω ειναι και το αν ειναι ρυθμιζομενη, για να μη χρειαζεται να προχωρησεις σε πατεντες για να εισαγεις αργα το νερο στο ενυδρειο.

xristosnikou
29-11-13, 14:11
yeah right!!! στο πρακτικερ gardena βανακι 12€ την ειχαν!!!
αλλου βρηκα το πλαστικο που εχω βαλει στο λινκ με 4€ !!!

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=68765

παιδια καλησπερα ειμαι καινουργιος,εχω μια ερωτηση καθε φορα που κανουμε αλλαγη νερου τι πρεπει να βαζω μεσα μονο αντιχλωριο?για τα φυτα τιποτα?ποσο πρεπει να βαζω?οσο αφαιρω τοσο πρεπει να βαζω η βαση ολων των λιτρων του ενυδρειου?

delta66
29-11-13, 14:21
παιδια καλησπερα ειμαι καινουργιος,εχω μια ερωτηση καθε φορα που κανουμε αλλαγη νερου τι πρεπει να βαζω μεσα μονο αντιχλωριο?για τα φυτα τιποτα?ποσο πρεπει να βαζω?οσο αφαιρω τοσο πρεπει να βαζω η βαση ολων των λιτρων του ενυδρειου?
Με το δεδομενο οτι το νερο της αλλαγης εχει ιδιες τιιμες pH GH KH και θερμοκρασια με του ενυδρειου, το μονο που θελει ειναι αποχλωριωση. Οποτε βαζεις μονο αντιχλωριο (εκτος κι αν κανεις φυσικη αποχλωριωση μεσω εξατμισης).
Υπαρχουν οδηγιε στο αντιχλωριο για τη δοσολογια.
Συνηθως, ειναι για τα λιτρα της αλλαγης νερου και οχι για ολα τα λιτρα.
Αυτο προυποθετει ομως, το αντιχλωριο να μπαινει στο νερο της αλλαγης, πριν αυτο μπει στο ενυδρειο και ανακατευτει με το νερο του ενυδρειου.

Για τα φυτα ακολουθεις τις οδηγιες των σκευασματων. Κι αυτο μονο αν εχεις φυτα που χρειαζονται κατι περισσοτερο απο .... νερο.
Μη ξεχνας μονο οτι η προσθηκη περισσοτερων λιπασματων απο ενα απλο σκευασμα ιχνοστοιχειων (κι αυτο σε ελαχιστες ποσοστητες), χρειαζεται και συνδυασμο με ειδικο φωτισμο και παροχη διοξειδιου και φυσικα την απαραιτητη φυτομαζα που τα χρειαζεται ολα αυτα, αλλιως δημιουργουνται προβληματα, αντι να λυνονται.

xristosnikou
29-11-13, 14:24
δηλαδη πρεπει να ετοιμασω το νερο με το αντιχλωριο ποσεσ ωρες πιο πριν?εγω νομιζα ετσι το ριχνεις

delta66
29-11-13, 14:35
Διαβασε το αρθρο στην αρχη του θεματος προσεκτικα, τα λεει ολα.

Εγω το αφηνω σε βαρελι μεχρι να φτασει στη θερμοκρασια του νερου του ενυδρειου (και κανω και οικονομια στο ρευμα για τη θερμανση του, ετσι και αφηνω το νερο να εξαερωσει οτι αερια μπορει να περιεχει απο τους σωληνες υδρευσης και να ισορροπησει). Αν το εκαστοτε ενυδρειο εχει πολυ μεγαλυτερη θερμοκρασια νερου απο το νερο της αλλαγης οταν φτασει σε θερμοκρασια χωρου, βαζω και θερμαντηρα στο βαρελι για να το ζεστανει μεχρι 2-3C πιο χαμηλα απο του ενυδρειου. (οταν κανω μεχρι 30-40% αλλαγη νερου)
Οσο πιο μεγαλη σε ποσοστο ειναι η αλλαγη νερου, τοσο πιο κοντα φερνω τη θερμοκρασια των δυο νερων.

yiannis44
29-11-13, 18:44
καλησπερα σας
σας παραθετω τον δικο μου τροπο αλλαγων νερου σε
ενυδρειο 850λτ και sump 145λτ που γινετε αυτοματα

το sump εχει 7 διαμερισματα
το 1 εχει ενυδρειακο βαμβακακι
το 2 εχει σφουγγαρι
το 3 εχει eheim mech
το 4 εχει sumpstart
το 5 εχει τους αισθητηρες θερμοκρασια- ph - redox
το 6 εχει τον θερμοστατη
το 7 εχει την αντλια επιστροφης
το νερο πεφτει στο sump απο τη σωληνα της υπερχειλησης Α
και επιστρεφει στο ενυδρειο με την αντλια C
την δουλεια την κανουν δυο ηλεκτροβανες της Gardena T1030 μηδενικης πιεσης
καθε τριτη μερα στις 18:30 ανοιγει η κατω ηλεκτροβανα ( B ) για 35λεπτα
και μου αδειαζει τα διαμερισματα του sump 1,2,3,4 με τις κοκκινες σωληνες
( D - E ) κατευθειαν στην αποχετευση
στις 19:10 ανοιγει η πανω ηλεκτοβανα ( O )και το φρεσκο νερο κατεβαινει στο sump
τα διαμερισματα 5,6 εχουν παντα νερο ωστε να μην μενουν στον αερα οι αισθητηρες και ο θερμαντηρας ( προχωρησα σε αυτα τα δυο extra διαμερισματα μετα απο αρκετους σπασμενους θερμαντηρες )
στο διαμερισμα 7 υπαρχει αισθητηρας που ελεγχει το επιπεδο του νερου
και οταν πεφτει η σταθμη " κοβει " το ρευμα στην αντλια επιστροφης
στη δεξαμενη προετοιμασιας υπαρχουν
-θερμοστατης
-αισθητηρας νερου που οταν πεφτει η σταθμη " ανοιγει " μια ηλεκτροβανα
που βρισκεται αναμεσα απο την βρυση και την οσμωση
με ενα ταυ φ5 παιρνω νερο βρυσης πριν την οσμωση και το ριχνω στην δεξαμενη προετοιμασιας ελεγχοντας την ροη του με ενα σταλακτη ποτισματος
επισης το αντιχλωριο πεφτει στην δεξαμενη προετοιμασιας με δοσομερτικη αντλια

οι αυτοματισμοι ελεχγονται απο IKS Aqua star

alexteo
07-12-13, 14:17
Καλησπέρα , θελω να μου πείτε πόσο καιρό μπορεί να μείνει μέσα σε ένα βαρέλι το νερο με μια αεραντλια και το οποίο περιέχει ανακατεμενο νερο βρύσης και νερο απο Α/Ο, και αν μπορώ να βάζω καινούργιο νερο σε διάφορες αναλογίες Α/Ο και (βρωμικο) απο όσμωση ώστε να κατεβάζω εκεί που θελω τα TDS του βαρελιού για εισαγωγή στο ενυδρείο ;

delta66
07-12-13, 16:11
Με αεραντλια οσο θελεις.
Ναι μπορεις να "διορθωνεις" τις τιμες. Σταδιακα ομως. Βασικο ειναι να μη γινονται αποτομες αλλαγες των τιμων στο ενυδρειο.

delta66
18-01-14, 23:16
Μερικες πληροφοριες ακομα και νεες φωτο (στο τελος) για την απλη κατασκευη για ευκολη αλλαγη νερου μεσω του εξωτερικου φιλτρου

Υλικα
1 Βανακι
1 Ταφ
4 σφιγκτηρες
Λαστιχο φιλτρου ή αλφαδολαστιχο (για την αποχετευση του νερου).
1 αντλια (με ικανο μανομετρικο να ανεβαζει το νερο στο ενυδρειο).
Δοχειο προετοιμασιας νερου.

Για 16/22 σωληνα πηρα τα Φ20 βανακια και ταφ, για να μπαινει δυσκολα μεν, αλλα και να μη βγαινει με τιποτα.
Βανακια η τριαδα 2.10Ε και η τριαδα τα ταφ 0.80Ε (σε τριαδες τα εχει το πρακτικερ)
http://www.praktiker.gr/p/vanaki-fis-f-20xf-20mm-18085
http://www.praktiker.gr/p/taf-nipel-fis-f16x16x16-18116 (δεν βλεπω τα Φ20 και εβαλα το λινκ απο Φ16)
Γενικα εχει διαφορα βανακια, για να βαλει στους σωληνες που εχει ο καθενας. (εγω πηγα με ενα κομματακι σωληνα και διαλεξα οτι ηθελα)

Ταφ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-taf.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/Taf.jpg.html)

Βανακι
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-banaki.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/Banaki.jpg.html)

Σφιγκτηρες αναλογης διαμετρου με τους σωληνες μας
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-5ac09ae5.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/5ac09ae5.jpg.html)

Μπορουμε αν θελουμε να βαλουμε και επωνυμα ενυδρειακα.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-be91bbb3.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/be91bbb3.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-t-junction.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/T-Junction.jpg.html)

Σωληνα για την αποχετευση, ειχα απο φιλτρο.
Αλλιως αλφαδολαστιχο διαφανες (για να βλεπουμε αν παραμενει καθαρο μεσα) αναλογης διαμετρου.

Και για την εισαγωγη του νερου μια αντλια με ικανο μανομετρικο να ανεβαζει το νερο στο ενυδρειο.
Καλο ειναι να εχει και ρυθμιση ροης, αλλιως ρυθμιζουμε απο το βανακι που βαλαμε για την αποχετευση.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-5eeaa206.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/5eeaa206.jpg.html)

Εγκατασταση
Βγαζουμε το φιλτρο απο την πριζα, σταματαμε τη ροη του (συνηθως το φιλτρο εχει καποιο διακοπτη ροης ή βανακι) και βγαζουμε εκτος ενυδρειου το σωληνα εξοδου (αυτον που στελνει νερο απο το φιλτρο στο ενυδρειο)
Τον αδειαζουμε απο το νερο που εχει μεσα σε ενα κουβα, και τον κοβουμε με οτι εχουμε διαθεσιμο (εγω εχω λεπιδα απο κοπιδι), αρκει να κοπει ισια.
Τον κοβουμε σχετικα χαμηλα, πιο κοντα στο φιλτρο δλδ, παρα στο spraybar.
Βαζουμε εκει το ταφ και βαζουμε και λαιμο (σφιγκτηρα) για ασφαλεια σε καθε συνδεση. (προσοχη, πρωτα βαζουμε το σφιγκτηρα και μετα το ταφ γιατι αν το ξεχασουμε μετα βγαινει δυσκολα το λαστιχο)
Στην τριτη εξοδο που δημιουργείται με το ταφ, βαζουμε ενα μικρο κομματι σωληνα και μετα βαζουμε το βανακι.
Μετα το βανακι βαζουμε σωληνα, τοσο οσο χρειαζεται για να φτασει στην αποχετευση σου και στο βαρελι αλλαγης.
Εμενα ειναι διπλα στα ενυδρεια το βαρελι και διπλα ειναι η μπαλκονοπορτα και το λουκι παει στον κηπο.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-master5.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/master5.jpg.html)

Το συστηματακι στο ενυδρειο που εφτιαξα σημερα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-lido120allagi1.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/lido120allagi1.jpg.html)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-lido120allagi2.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/lido120allagi2.jpg.html)

Και στο παλιο ενυδρειο
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-rio400allagi.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/rio400allagi.jpg.html)

Η αλλαγη γινεται ως εξης.
1. Βαζω το λαστιχο στην αποχετευση (ή στο μπαλκονι)
2. Ανοιγω το ταφ και το φιλτρο βγαζει το νερο στην αποχετευση, αντι να το στελνει στο ενυδρειο, (απλα γιατι το ταφ εχει τοποθετηθει πιο χαμηλα απο την εισοδο του νερου στο ενυδρειο και το νερο ακολουθει την πρωτη εξοδο που συναντα)
3. Αφου αδειασει οσο νερο θελω, χαμηλωνω στη μεση τη ροη του φιλτρου και κλεινω το βανακι της αποχετευσης (το φιλτρο στελνει τωρα το νερο στο ενυδρειο με μιση ροη)
4. Εφαρμοζω στην ακρη του σωληνα που εβγαζε το νερο στην αποχετευση μια αντλια και τη βαζω μεσα στο βαρελι προετοιμασιας.
5. Ρυθμιζω στην αντλια χαμηλη ροη (ειτε απο το διακοπτη της, ειτε απο το βανακι στο σωληνα) ετσι ωστε να ολοκληρωθει η αλλαγη σε μιση ωρα (Εχω ρυθμισει ηδη, στην προετοιμασια στο βαρελι, θερμοκρασια να ειναι κοντινη και λιγο πιο χαμηλη απο του ενυδρειου - ποτε μεγαλυτερη- και τις υπολοιπες παραμετρους pH GH KH, ιδιες. Οσο πιο διαφορετικες ειναι οι παραμετροι νερου ενυδρειου και αλλαγης, τοσο μεγαλυτερη διαρκεια πρεπει να εχει η αλλαγη νερου)
6. Δινω ρευμα στην αντλια και ανοιγω το βανακι. Στο ενυδρειο, μεσω του spraybar, μπαινει νερο απο το βαρελι και απο το φιλτρο (που εχω αφησει να λειτουργει με μιση ροη).
7. Γεμιζει το ενυδρειο, κλεινω το βανακι της αποχετευσης, βγαζω την πριζα της αντλιας, ανοιγω τερμα το φιλτρο.
9. Αδειαζω εντελως απο υπολειματα νερου το σωληνα (γυρνωντας τον να αδειασει) και το βαρελι.
10. Τυλιγω το λαστιχο και το βαζω πισω απο το ενυδρειο.
Αν καποιος πρεπει να εχει μεγαλο σωληνα γιατι ειναι μακρυα η αποχετευση ή το βαρελι, καλο ειναι να παρει ενα ταχυσυνδεσμο (http://www.praktiker.gr/c/syndesmoi-pistolia-nerou-201), για να βγαζει τελειως το σωληνα, να μην ειναι μεγαλος ο ογκος του πισω απο το ενυδρειο.

Καλες αλλαγες.

nazgul
18-01-14, 23:24
Ωραιος Σπυρο!

Τάκης
18-01-14, 23:30
Οπως πάντα, άψογα και τεκμηριωμένα τα θέματα του Σπύρου

alexteo
19-01-14, 11:53
Ωραίος Σπύρο , τελικά θα το κάνω και εγώ , είχες δίκιο όταν μου το πες , και η λύση μου ειναι ο ταχύ σύνδεσμος , εύγε !!!!!

delta66
19-01-14, 16:18
Κατι σε αυτο το σχεδιο, να ξεκουμπωνει και να μη θελει ξεβιδωμα.
http://www.praktiker.gr/p/taxysyndesmos-lastixou-gardena-3-4-19-mm-5-8-16-mm-772
Δες αναλογα ποιο σου κανει, παιρνωντας ενα κομματι σωληνα

nikos24
14-06-14, 00:26
Παιδια επειδη δεν το εχω δει πουθενα εως τωρα (μπορει να υπαρχει απλα εγω δεν το εχω δει) στις αλλαγες τωρα το νερο φτανει πανω απο 30 βαθμους στο βαρελι. Τι κανουμε ωστε να φτασει στους 26 και να το βαλουμε στο ενυδρειο; Ευχαριστω

delta66
14-06-14, 00:52
Υπαρχει καποιος λογος να αφηνεις να φτανει το νερο στους 30?
πχ το προετοιμαζεις για μερες με τυρφη κλπ?
Αν ναι, εγω οταν το παλιωνα το νερο για μερες, εβαζα στον καταψυκτη νερο απο το βαρελι για λιγες ωρες και λιγο πριν γινει τελειως παγος, το μιξαρα με του βαρελιου κι εκανα την αλλαγη. Μανουρα.
Αν οχι, δεν χρειαζεται να περιμενεις να περασει η θερμοκρασια αυτη του ενυδρειου. Μολις φτασει του ενυδρειου (λογικα σε λιγες ωρες), βαζεις αντιχλωριο και κανεις αλλαγη.

nikos24
14-06-14, 01:00
Υπαρχει καποιος λογος να αφηνεις να φτανει το νερο στους 30?
πχ το προετοιμαζεις για μερες με τυρφη κλπ?
Αν ναι, εγω οταν το παλιωνα το νερο για μερες, εβαζα στον καταψυκτη νερο απο το βαρελι για λιγες ωρες και λιγο πριν γινει τελειως παγος, το μιξαρα με του βαρελιου κι εκανα την αλλαγη. Μανουρα.
Αν οχι, δεν χρειαζεται να περιμενεις να περασει η θερμοκρασια αυτη του ενυδρειου. Μολις φτασει του ενυδρειου (λογικα σε λιγες ωρες), βαζεις αντιχλωριο και κανεις αλλαγη.

Επειδη λεει να το αφηνουμε 2 μερες το νερο με κυκλοφορητη, το αφηνω 2 μερες... Εν τω μεταξυ και μονο ο κυκλοφορητης ανεβαζει πολυ τη θερμοκρασια του νερου. Αρα δε χρειαζεται να το προετοιμαζω; Απλα αντιχλωριο και μολις φτασει 26 βαθμους το βαζω;

delta66
14-06-14, 01:37
Δεν ειναι στανταρ αυτο.
Λιγες ωρες με αεραντλια φτανουν.
Φυσικα και αν μεινει περισσοτερο ειναι καλυτερα, αλλα πρεπει να κοιταμε και τη θερμοκρασια.
Αν ξεφευγει η θερμοκρασια, κανει περισσοτερο κακο απο το να το βαζαμε το νερο αμεσως με αντιχλωριο.

(Αν το επιτρεπει ο καιρος και θελεις να αποφυγεις το αντιχλωριο, το αφηνεις 12 ωρες τουλαχιστον με αεραντλια να εξατμιστει το χλωριο και κανεις αλλαγη).

Το ζητουμενο σε μια αλλαγη ειναι να εχουμε:
α) Kοντινη θερμοκρασια στο νερο του ενυδρειου και της αλλαγης για αποφυγη θερμικου σοκ, εστω λιγο πιο δροσερο το νερο της αλλαγης, ποτε ομως πιο θερμο.
Σε καποια ψαρια πχ cory το πιο κρυο νερο τα παει σε αναπαραγωγη. Το πιο θερμο νερο μπορει να δημιουργησει supersaturation κλπ.
β) Κοντινο pH. Εστω λιγο πιο ψηλο (μεχρι 1 μοναδα). Ποτε ομως πιο χαμηλο.
γ) Κοντινες τιμες σε GH KH για αποφυγη ωσμωτικου σοκ. Εστω λιγο πιο ψηλες. Ποτε πιο χαμηλες.
δ) Ει δυνατον να εχει γινει εξαερισμος για λιγες ωρες (πχ με αεραντλια ή καλο κυκλοοφορητη) για να φυγουν τυχων αερια που εγκλωβιζονται στο νερο απο τους σωληνες του δικτου και που αλλαζουν την διαλυση οξυγονου ή διοξειδιου κλπ και κατ'επεκταση και το πεχα

Ολα αυτα μπορουν να ομαλοποιηθουν, κανωντας πολυ αργη την εισαγωγη του νερου αλλαγης στο ενυδρειο, για να προλαβαινουν τα ψαρια να προσαρμοζονται σε τυχων διαφορετικες τιμες παραμετρων στο νερο αλλαγης.
Οσο πιο διαφορετικο το νερο τοσο πιο αργη η αλλαγη νερου.
Σε μια αλλαγη με νερο κοντινων παραμετρων, μια διαδικασια αλλαγης 15-30 λεπτων ειναι ΟΚ. (χωρις να κανει κακο, αν την μεγαλωσουμε αν δεν βιαζομαστε, το αντιθετο μαλιστα)
Μετα, αναλαγα τις διαφορες στις παραμετρους, μπορει να πρεπει να διαρκεσει και ωρες η αλλαγη.
Αν δεν προλαβαμε να κανουμε εξαερωση, καλυτερα το νερο της αλλαγης να πεφτει αργα κι απο λιγο ψηλα, να γινεται δλδ καποιος παφλασμος.

nikos24
14-06-14, 01:40
Μαλιστα οκ. Ευχαριστω πολυ!

nazgul
14-06-14, 02:05
Εγω αυτο που κανω το καλοκαιρι, παντως, ειναι να εχω στην καταψυξη παγωμενα μπουκαλια νερο, χρησιμοποιωντας τα ως παγοκυστες στην ουσια. Τα ξεπλενω για να μην εχει παγο εξωτερικα και τα βαζω στο βαρελι της αλλαγης, λιγο πριν την κανω. Παρατηρω θερμομετρο και μολις φτασει η θερμοκρασια εκει που θελω, αρχιζω.

more2
25-11-14, 23:44
Ωραίο άρθρο.
Αυτό με το τούλι στο λάστιχο με βοήθησε πολυ!!

Lth1
21-02-15, 18:47
αν δεν κανω καποια προετοιμασια εχω καποιο μεγαλο/σοβαρο προβλημα?

delta66
21-02-15, 21:21
To ζητουμενο ειναι το νερο της αλλαγης να ειναι καθαρο (απο οποιαδηποτε τοξικη για τα ψαρια ουσια), χωρις εγκλωβισμενα αερια, και ιδιων παραμετρων (πχ pH GH KH θερμοκρασια) και χημικης συστασης με το νερο του ενυδρειου.
Τα ψαρια με μικρα ή μεγαλα προβλήματα, ειναι ψαρια με προβληματα.

thanasistananakis
26-04-15, 20:29
παρα πολυ χρήσιμο!!! τι κόστος εχει η αντλία για την γέμισει του ενυδρείου?? τι κόστος εχει ο μικρος κυκλοφοριτης για το βαρέλι???

nazgul
26-04-15, 22:23
Ο μικρος κυκλοφορητης για το βαρελι, δε χρειαζεται να εχει κατι ιδιαιτερο. Απλα να μην αφηνει στασιμο το νερο. Οποτε το κοστος μπορει να ειναι ελαχιστο. Κανει και αεραντλια.

Για τον κυκλοφορητη που θα ανεβασει το νερο απο το βαρελι στο ενυδρειο, μπορεις να παρεις πολλες ιδεες αν ριξεις μια ματια στα posts του θεματος.

thanasistananakis
28-04-15, 18:12
καλησπερα!! αυτην την αντλια που μεταφερει το νερο απο τον κουβα στο ενυδρειου πως την ζηταμε στα πετ σοπ??? και ειναι ευκολη η λειτουργια της?

nazgul
28-04-15, 20:01
Εγω εχω αυτη (http://igna.gr/index.php/eshop/antlie-5/antlie-46/2001-gr02-0003-eheim-compact-1002-1000lt-h-detail)και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Ειναι ακριβουτσικη, αλλα τα αξιζει τα χρηματα της με το παραπανω. Αν μαλιστα σκεφτω οτι προσπαθησα με φθηνες αντλιες που τελικα δεν καταφερναν να μεταφερουν το νερο απο το βαρελι στο ενυδρειο, επρεπε να την παρω απο την αρχη.

Παρε ενα τηλ τον Ιγνατιο που σου στελνω στο link (εφοσον εισαι Κομοτηνη) και θα σε εξυπηρετησει και με αλλες προτασεις. Καλυτερα αγορασε μια με ρυθμιζομενη ροη.

Τάκης
29-04-15, 10:35
καλησπερα!! αυτην την αντλια που μεταφερει το νερο απο τον κουβα στο ενυδρειου πως την ζηταμε στα πετ σοπ??? και ειναι ευκολη η λειτουργια της?
Απλή αντλία, αρκει να έχει το κατάλληλο μανομετρικό να στέλνει άνετα το νερό από το βαρέλοι στο ενυδρείο, δηλαδή να μπορεί να ανεβάζει το νερό στο υψος του ενυδρείου με ικανοποιητική ροή.
Εγώ έχω αυτή ,
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Water-Pump-Submersible-Tank-Pond-Fountain-Powerhead-425GPH-EU-US-Plug-/381084823854?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item58ba6cf12e
και το η στάθμη του ενυδρείου μου είναι περίπου στο 1,70 με 1,75 , είναι ψηλά δηλαδή

nazgul
29-04-15, 14:40
Τακη αν την εχεις και κανει αυτο που λεει, ειναι μια χαρα. Την εχω πατησει με φθηνες αντλιες που τελικα δεν ανεβαζαν οσο ελεγαν το νερο, με αποτελεσμα να ταλαιπωρουμαι μεχρι να παρω μαι αντλια της προκοπης.

Τάκης
29-04-15, 14:53
Τακη αν την εχεις και κανει αυτο που λεει, ειναι μια χαρα. Την εχω πατησει με φθηνες αντλιες που τελικα δεν ανεβαζαν οσο ελεγαν το νερο, με αποτελεσμα να ταλαιπωρουμαι μεχρι να παρω μαι αντλια της προκοπης.
Θοδωρή το κάνει και με το παραπάνω, είναι πολύ δυνατή, έχω βάλει και βάνα να κόβω ροή οταν κάνω αλλαγή στα συννεφάκια που είναι πιο χαμηλά το ενυδρείο

invisiblesurfer
20-10-15, 09:16
Τακη συγχαρητηρια για την ιδεα με το εξ. φιλτρο!

2 ερωτησεις:

1) Θεωρητικα, για την ανακινηση του νερου αλλαγης στο μπιτονι αρκει να βαλουμε σε λειτουργια την ιδια αντλια που θα χρησιμοποιησουμε και για την αλλαγη καθ' εαυτή (μεταφορα νερου απο μπιτονι σε ενυδρειο), προφανως χωρις να εχουμε συνδεδεμενο τον σωληνα. Σωστα?

2) Δευτερη ερωτηση σχετικα με Α/Ο:

Αν υποθεσουμε οτι χρειαζομαστε 10% του συνολικου ογκου νερου του ενυδρειου σε Α/Ο (αναλογια Α/Ο προς "βρωμικο νερο βρυσης" 1:3, ητοι 30% καινουριο νερο εβδομαδιαιως).

Για την εβδομαδιαια αλλαγη νερου, θα μπορουσαμε να αφαιρεσουμε απο το ενυδρειο μας μονο αυτο το 10% "ενυδρειακου νερου" και να προσθεσουμε με αντλια το υπολοιπο 10% καθαρο Α/Ο? Προφανως ΜΕ αντιχλωριο, αλλα χωρις να κανουμε προσμιξη του Α/Ο με νερο βρυσης.

Ευχαριστω

Τάκης
20-10-15, 09:52
1) Μπορείς , αλλά συνήθως οι αντλίες αυτές έχουν μεγάλη κατανάλωση και είναι κρίμα να καις τσάμπα ρεύμα , ή παίρνεις μια πιο μικρή ή αν είναι για απλή ανατάραξη με μια αεραντλία κάνεις μια χαρά του δουλειά σου.

2) Όχι δεν είναι έτσι, το υπόλοιπο 20% που θα βάλεις από τη βρύση, μπορεί να είναι πιο σκληρό από αυτό της Α/Ο αλλά δεν περιέχει νιτρικά, έχει ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα , δεν είναι οξειδωμένο όπως είναι του ενυδρείου (οξειδοαναγωγή) κλπ. Αν δεν το βάλεις είναι σαν να κάνεις αλλαγή μόνο 10%
-------------------------
Προφανως ΜΕ αντιχλωριο, αλλα χωρις να κανουμε προσμιξη του Α/Ο με νερο βρυσης.

Να συμπληρώσω πως αν βάζουμε νερό από Α/Ο ή από προετοιμασία κάποιων ωρών ή από φίλτρο άνθρακα δεν είναι απαραίτητο το αντιχλώριο

invisiblesurfer
20-10-15, 10:53
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση, εχεις απολυτο δικαιο και στα 2 σημεια.

Stefanosss
20-10-15, 12:30
Ερωτηση: εφοσον το χλωριο εχει εξατμιστει αφου το νερο ειναι στο βαρελι δυο μερες, γιατι χρειαζομαστε αντιχλωριο στην αλλαγη;

Τάκης
20-10-15, 12:35
Ερωτηση: εφοσον το χλωριο εχει εξατμιστει αφου το νερο ειναι στο βαρελι δυο μερες, γιατι χρειαζομαστε αντιχλωριο στην αλλαγη;

Να συμπληρώσω πως αν βάζουμε νερό από Α/Ο ή από προετοιμασία κάποιων ωρών ή από φίλτρο άνθρακα
δεν είναι απαραίτητο το αντιχλώριο

:):)

kosmas
29-10-15, 12:44
Θα μπορουσατε να μου πειτε στην περιπτωση τυρφης στο βαρελι τι κανουμε?Πως την βαζουμε,σε τι ποσοτητα(για 110λ),για ποσο χρονο,την πεταμε και βαζουμε αλλη καθε βδομαδα?

Τάκης
29-10-15, 13:00
Θα μπορουσατε να μου πειτε στην περιπτωση τυρφης στο βαρελι τι κανουμε?Πως την βαζουμε,σε τι ποσοτητα(για 110λ),για ποσο χρονο,την πεταμε και βαζουμε αλλη καθε βδομαδα?
Εδω θα βρεις πολλές πληροφορίες :) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604&highlight=%C2%E1%F1%E5%EB%E9+%D4%F5%F1%F6%E7

Nick74
26-11-15, 03:35
Δε χρειαζονται αντιχλωρια, αυτα ειναι για τους βιαστηκους.
Το νερο με μια αεραντλια αποχλωριωνεται σε λιγες ωριτσες μια χαρα (24 ωρες για σογουρια αν δεν εχεις cl test).

repfar
12-11-16, 21:51
Δηλαδη ρε παιδια αφηνουμε 2 μερες να δουλευει η αντλια; Δεν θα καεί ;

nazgul
12-11-16, 21:55
Πως θα καει η αντλια? Μαλλον κατι δεν καταλαβες σωστα (ή εγω δεν καταλαβα τι ρωτας).

repfar
12-11-16, 21:57
Aντλία νερου δεν εννοειτε? Πχ eheim compact 600. Που μπαινει στην πριζα και τη βυθιζεις στο νερο

nazgul
12-11-16, 22:06
Ακριβως. Το πως θα καει δεν καταλαβα. Οσο υπαρχει νερο, δεν καιγεται. Δεν πρεπει να "στεγνωσει", αν ρωτας αυτο.

repfar
12-11-16, 22:07
Δεν υπερθερμαινεται ε ?

nazgul
12-11-16, 22:12
Οχι βρε, σχεδιασμενες να δουλευουν συνεχως ειναι. Και τα φιλτρα αντλιες εχουν.

repfar
12-11-16, 22:31
Οκ ευχαριστώ !!!!

zelia
27-09-17, 09:24
Βασική ερώτηση για πραγματικά αρχάριους: έχω ενυδρείο BOYU 30 lt. Το φίλτρο του BOYU είναι κάτι σαν "λούφα". Επιπλέον κάτω από τη "λούφα" έβαλα πετρούλες (siporax αν δεν κάνω λάθος)
1. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω το νερό; (Εννοώ το 30% του συνόλου του ύδατος). Ο ψαροπώλης είπε κάθε 40 μέρες. Εδώ διαβάζω κάθε εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα ασχέτως μεγέθους; Φοβερή απόκλιση! Ποιο είναι το σωστό;
2. Επίσης είπε ότι 20 μέρες μετά την αλλαγή νερού, πρέπει να κάνω τον καθαρισμό του φίλτρου (πλύσιμο σε νερό ενυδρείου), ενώ το Siporax δεν θα το πλένω ποτέ. Σωστό;
3. Συμπερασματικά: κάθε 20 μέρες θα καθαρίζω εναλλάξ: νερό και φίλτρο. ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ;
4. Στην αλλαγή νερού: θα πρέπει να προσθέτω το ανάλογο αντιχλώριο στο φρέσκο νερό και τα ανάλογα βακτήρια στο φίλτρο. Πόσα ml αντιχλώριο και πόσα ml βακτήρια πρέπει να βάζουμε ανά λίτρο φρέσκου νερού;
5. Στον καθαρισμό φίλτρου: θα πρέπει να προσθέτω βακτήρια στο φρεσκοπλυμένο φίλτρο. Πόσα ml βακτήρια πρέπει να βάζουμε;

nazgul
27-09-17, 09:35
Ασε στην ακρη τι σου εχουν πει απο καταστημα, για αρχη.

Αλλαγη νερου (σωστη) θα κανεις καθε εβδομαδα. Τα μικρα ενυδρεια, χρειαζονται γενικα περισσοτερη φροντιδα απο ενα μεγαλο, να εχεις στο μυαλο σου.

Για τη συντηρηση του φιλτρου, θα προχωρας σε ελαφρυ ξεπλυμα των υλικων ΜΟΝΟ με νερο απο το ενυδρειο και οχι απο τη βρυση, οταν βλεπεις οτι το φιλτρο χανει τη ροη του και μπουκωνει. Επειδη τα μικρα φιλτρα μπουκωνουν γρηγορα, ισως να χρειαζεται ανα 1 - 1.5 μηνα. Χρειαζεται παρατηρηση.

Για περισσοτερες αποριες, οπως και οδηγιες, καλυτερα να ανοιξεις ενα θεμα στους αρχαριους γλυκου νερου.

zelia
29-09-17, 08:01
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Δεν είχα ρυθμίσει την παρακολούθηση του θέματος και έτσι αργησα να δω την απάντησή σου. Θα ανοίξω ένα θέμα για μικρά ενυδρεία αρχαρίων (αρκεί να βρω από πού ανοίγει:confused:)

nazgul
29-09-17, 08:34
Πηγαινεις στην καταλληλη κατηγορια (στους αρχαριους γλυκου νερου στην περιπτωση σου) και πατας το κουμπακι "Νew Thread" πανω αριστερα.

vasilispap
30-09-17, 14:38
Παρα πολυ χρησιμο!!Ευχαριστουμε

Dimitris11
04-03-18, 23:47
Να κάνω μια ερώτηση newbie? Είναι υγιές να ρουφάμε (εισπνέουμε δλδ) από την σκούπα βυθού ώστε να ενεργοποιηθεί, δεδομένου των χημικών και των βακτηριδίων που υπάρχουν σε ένα ενυδρείου και ενδεχομένως αμμωνίας και νιτρικά κλπ;

Κλεόβουλος
05-03-18, 11:53
Να κάνω μια ερώτηση newbie? Είναι υγιές να ρουφάμε (εισπνέουμε δλδ) από την σκούπα βυθού ώστε να ενεργοποιηθεί, δεδομένου των χημικών και των βακτηριδίων που υπάρχουν σε ένα ενυδρείου και ενδεχομένως αμμωνίας και νιτρικά κλπ;
:) σε καφενείο δεν μπήκες ποτέ?
Ένα τέτοιο με τις κατάλληλες πατέντες θα σου λύσει το πρόβλημα
http://www.special-products.gr/gr/image/trompaypopiesis.jpg

Dimitris11
05-03-18, 11:56
σε ευχαριστώ για την απάντηση σου αλλά δεν με βοηθάει απόλυτα μιας και δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να μου πεις ή τι είναι αυτό που μου δείχνεις, κυρίως λόγω της ελλιπής γνώσης μου.

θεωρείς δηλαδή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κατά την εισπνοή αυτών των χημικών? υπάρχει κάποιο προϊόν στο εμπόριο που να κάνει την διαδικασία ευκολότερη ή/και ασφαλέστερη?

Κλεόβουλος
05-03-18, 12:24
Σου έδειξα μια απλή τρόμπα λαδιού που πατώντας το κόκκινο πλαστικό που έχει επάνω κάνει αναρρόφηση και τραβάει το νερό χωρίς να χρειαστεί εσύ να ρουφήξεις. Για να το προσαρμόσεις για χρήση στο ενυδρείο θέλει πιθανά προέκταση του σωλήνα που μπαίνει στο ενυδρείο και προσαρμογή στο κάτω μέρος μισό πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού για να μη τραβάει όλη την άμμο αλλά να την αναδεύει και να φεύγουν οι βρωμιές. Αντίστοιχα θέλει προέκταση του σωλήνα εξόδου για να καταλήγει στον κουβά ή στην αποχέτευση.
Υπάρχουν και σκούπες με μοτέρ όπως πχ αυτή https://www.eheim.com/en_GB/products/accessories/cleaning/quick_vac_pro αλλά τις θεωρώ ακριβές.
Σκούπα πάντως κάνω πολύ σπάνια (ίσως μια φορά στα 2 χρόνια) με απλό αλφαδολάστιχο και κομμένο μισό μπουκάλι στην άκρη. Συνήθως ρουφάω για να κατέβει νερό (και δεν έχω πάθει τίποτα :)) αλλά μπορεί να γίνει και γεμίζοντας το μισό μπουκάλι νερό απ' το ενυδρείο και σηκώνοντας το στιγμιαία πάνω απ' την επιφάνεια ώστε να αρχίσει η κάθοδος του νερού.
Ελπίζω να το έκανα κατανοητό.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο ;)
Κι ένα τυχαίο βιντεάκι βοηθητικά https://www.youtube.com/watch?v=_KEQvN0KRe8
https://www.youtube.com/watch?v=Pd56A4r2FKk

Dimitris11
05-03-18, 13:08
κατάλαβα. δυστυχώς έκανα το λάθος να πάρω μία κανονική σκούπα, χωρίς τρόμπα και μου βγάζει την ψυχή να την ενεργοποιήσω χωρίς ρούφηγμα, οπότε και δεν με βολεύει ιδιαίτερα για αυτό κοιτάζω άλλες λύσεις/μεθόδους. τα χω δει και εγώ αυτά τα βιντεάκια που χτυπώντας την σκούπα στον πυθμένα του ενυδρείου και καλά ενεργοποιείται αλλά εμένα μου βγάζει την ψυχή :(

nazgul
05-03-18, 16:56
Αν μπορεσεις και ρουφηξεις απο το λαστιχο, χωρις να ερθει το νερο στο στομα σου, ειναι το καλυτερο. Ρουφας αποτομα και το απομακρυνεις απο το στομα σου αμεσα στην ουσια, αλλα μεχρι να το βρεις καλα, δε θα γλυτωσεις να πιεις λιγο νερακι απο το ενυδρειο :D

Η μεθοδος του να χτυπας τη σκουπα δεν μου πολυαρεσει, να πω την αληθεια, γιατι αγχωνεις ιδιαιτερα τα ψαρια. Αλλιως, οι λυσεις που προτεινει πιο πανω ο Κλεο.

Dimitris11
05-03-18, 17:04
Αν μπορεσεις και ρουφηξεις απο το λαστιχο, χωρις να ερθει το νερο στο στομα σου, ειναι το καλυτερο. Ρουφας αποτομα και το απομακρυνεις απο το στομα σου αμεσα στην ουσια, αλλα μεχρι να το βρεις καλα, δε θα γλυτωσεις να πιεις λιγο νερακι απο το ενυδρειο :D

Η μεθοδος του να χτυπας τη σκουπα δεν μου πολυαρεσει, να πω την αληθεια, γιατι αγχωνεις ιδιαιτερα τα ψαρια. Αλλιως, οι λυσεις που προτεινει πιο πανω ο Κλεο.

καλησπέρα, ναι είναι αλήθεια ότι η μέθοδος με το χτύπημα της σκούπας θα πρέπει να αγχώνει τα ψάρια σίγουρα, αλλά σε κάτι βιντεάκια του youtube όλοι έτσι την ενεργοποιούν. αυτό που λες είναι αρκετά χρήσιμο αλλά και πάλι δεν εισπνέεις τα χημικά του ενυδρείου?

xristos
05-03-18, 17:20
όταν λες χημικά εννοείς τα λιπάσματα;;δεν έχει τίποτα άλλο από "χημικά" το ενυδρείο μέσα,και νερό αν σου έρθει στο στόμα δεν θα πάθεις τίποτα το έχω πάθει αρκετές φορές και απλά το έφτυσα

πάρε κάτι τέτοιο και δεν θα χρειάζεται να ρουφάς

https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Clean-Vacuum-Water-Change-Siphon-Fish-Tank-Gravel-Cleaner-Pump-Filter/232682837459?epid=6012845933&hash=item362cfa55d3:g:CDoAAOSwv~1aJLBH

Dimitris11
05-03-18, 17:52
όταν λες χημικά εννοείς τα λιπάσματα;;δεν έχει τίποτα άλλο από "χημικά" το ενυδρείο μέσα,και νερό αν σου έρθει στο στόμα δεν θα πάθεις τίποτα το έχω πάθει αρκετές φορές και απλά το έφτυσα

πάρε κάτι τέτοιο και δεν θα χρειάζεται να ρουφάς

https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Clean-Vacuum-Water-Change-Siphon-Fish-Tank-Gravel-Cleaner-Pump-Filter/232682837459?epid=6012845933&hash=item362cfa55d3:g:CDoAAOSwv~1aJLBH

όλα τα αντιχλώρια, τα prime, τις σταγόνες, τα βακτήρια, τα όποια νιτρικά, αμμωνίες κλπ. γενικά όλα τα τους οικοσυστήματος.

nik1955
14-03-19, 19:49
Πολύ χρήσιμο άρθρο!για αρχάριους όπως εμένα! Μπράβο!

Στάλθηκε από το Mi A2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk