Επιστροφή στο Forum : οδηγείες για multies
αυτή τη στιγμή και μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από το κυρίως ενυδρείο με τα calvus (έχουν μεγαλώσει αρκετά το κυρίαρχο γύρω στα 7-8 εκατ με την ουρά) όπου μου χτύπησαν 1, είναι 4 (1 γύρω στα 2,5 εκατ, και 3 περίπου 1,5 εκατ) μόνα τους σε περίπου 50 λίτρα. το ενυδρείο είναι χωρίς άμμο (δεν έχω και το ενυδρείο το έστησα με ότι είχα για να τα σώσω) μόνο με κέλυφη σαλιγκαριών και 2 πέτρες από το κυρίως ενυδρείο.
την πρώτη μέρα και παρά το μπόλιασμα από το κυρίως ανέβασε αμμωνία 0,25 και τα ψαράκια τα έβλεπα που και που να ξύνονται. τις τελευταίες 3 μέρες κάνω 2 αλλαγές 50% την ημέρα με νερό από το μεγάλο και τα ψαράκια είναι καλύτερα. από σήμερα θα συνεχίσω με 1 αλλαγή ημερησίως.
πρέπει να κάνω κάτι άλλο πέρα από τις καθημερινές αλλαγές νερού;
θα έχουν πρόβλημα στην πορεία που το ενυδρείο είναι γυμνό από υπόστρωμα;
το ενυδρείο είναι προσωρινό, στόχος είναι να συγκατοικήσουν με τα calvus, πόσο πρέπει να έχουν μεγαλώσει για να το ξαναρισκάρω;
τα 2 από τα 4 προτιμούν τις πέτρες από τα κέλυφη :confused:
γενικά έχουν στρεσαριστεί αρκετά αλλά από εχθές τα βλέπω πολύ ζωηρά και τρώνε κανονικά.
Θα αναφερω οτι ξερω απο την προσφατη εμπειρια μου με τα Multies, εφοσον τα φιλοξενω εδω και δυο εβδομαδες μονο. Τα υπολοιπα ο Κλεοβουλος.
Η αμμος κατα την αποψη μου ειναι ζωτικης σημασιας για τα συμπαθεστατα αυτα ψαρακια, αφου στην ουσια διαμορφωνουν το σπιτι τους (το κελυφος τους), σκαβοντας και μεταφεροντας τη. Ουσιαστικα ετσι ειναι σαν να τους κοβεις ενα σημαντικο μερος της προσωπικοτητας και χαρακτηριστικης συμπεριφορας τους. Επισης, οι θυληκες δημιουργουν κρατηρες σκαβοντας στην αμμο πριν την περιοδο αναπαραγωγης, πραγμα επισης πολυ σημαντικο για να τους το στερησεις.
Για την αμμωνια, συνεχισε τις αλλαγες μεχρι να μηδενισει και να παραμεινει μηδενικη. Ταϊζε λιγο εως καθολου και στις αλλαγες να προσθετεις μεγαλυτερη δοση απο prime, αν χρησιμοποιεις. Αποτοξικοποιει την αμμωνια. Δεν την μειωνει, θα τη μετρας κανονικα, αλλα θα ειναι λιγοτερο βλαβερη.
Για το ξυσιμο, πολυ πιθανο να ευθυνεται η αμμωνια. Αλλα ακομα και αν τη μηδενισεις, μην παραξενευτεις αν τα δεις να ξυνονται στα κελυφη (οχι συνεχεια σαν να εχουν φαγουρα, βεβαια), "μαρκαρουν" την περιοχη τους.
Αφου το εχεις το ενυδρειο, δεν το στηνεις κανονικα και να τα αφησεις εκει στην ησυχια τους καλυτερα?
σε ευχαριστώ,
τη γνωρίζω τη συμπεριφορά τους και καταλαβαίνω ότι τα περιορίζω, αλλά τι να κάνω, από το μεγάλο φοβάμαι να πάρω άμμο γιατι θεωρώ ότι θα μου ανεβάσει πάλι την αμμωνία στην αρχή, άσε που πάνω που έχουν ψιλοηρεμήσει θα στρεσαριστούν ξανά με τις αλλαγές στο aquascape.
τροφή δίνω 3-4 φορές την ημέρα από λίγο και μετά συφωνάρω τα υπολείμματα
Και να βαλεις αμμο, καλυτερα οχι τωρα αμεσως, παντως. Ειναι ηδη ταλαιπωρημενα.
Ταϊζε λιγοτερο καλυτερα και αφησε τα στην ησυχια τους απο σιφωναρισμα για λιγες μερες, να ηρεμισουν. Μετα βλεπεις τι κανεις.
Κλεόβουλος
01-04-13, 13:28
. Τα υπολοιπα ο Κλεοβουλος.
Τα είπες όλα βρε :)
Τι διαστάσεις έχει το ενυδρείο που τα είχες με τους κάλβους?
1,20 X 0,40 π X 0,50 υ
φώτο υπάρχουν στο προφίλ μου, αν και το στήσιμο έχει αλλάξει. το δεξί νταμάρι έχει χαμηλώσει και περιοριστεί και σε πλάτος (καλύπτει μόνο την πίσω δεξιά γωνία) και μπροστά του και μέχρι το κέντρο είναι γεμάτο κέλυφη. σε αυτό το μικρό νταμαράκι ζεί όμως το κυρίαρχο θηλυκό (?) που έκανε τη ζημιά. κυκλοφορεί γενικά πολύ πάνω από τα κέλυφη.
...........................
μήπως να του χαλάσω τη φωλιά και να τις βγάλω εντελώς τις πέτρες από εκεί.
μετά όμως δε θα γινει χαμός στο αριστερό νταμάρι που ζουν τα άλλα 5;
Κλεόβουλος
01-04-13, 13:51
Το δεξί νταμαράκι πρέπει να το αφαιρέσεις κατά τη γνώμη μου και να απλώσεις εκεί τα κελύφη για τα μούλτις.
Επίσης πρέπει να βάλεις και λίγα κελύφη δίπλα στο αριστερό. Το θηλυκό κάλβους να ξέρεις ότι συνήθως γεννάει μέσα σε κελύφη.
5 κάλβοι έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν μεγαλώνοντας. Θα πρέπει να αφήσεις ένα αρσενικό+1/2 θηλυκά (εγώ δεν έχω καταφέρει να κρατήσω ούτε δεύτερη θηλυκιά-τρώει ξύλο).
Επίσης οι κάλβοι όταν έχουν την ευκαιρία τσιμπολογάνε και κάνα μικρό.
εγώ δεν έχω καταφέρει να κρατήσω ούτε δεύτερη θηλυκιά-τρώει ξύλο
από το αρσενικό ή από το θηλυκό;
-------------------------
Αφου το εχεις το ενυδρειο, δεν το στηνεις κανονικα και να τα αφησεις εκει στην ησυχια τους καλυτερα?επιθυμώ να ζήσουν σε κοινωνικό για να παρατηρήσω και τις ενδιαφέρουσες συμπεριφορές ομαδικής προστασίας της αποικίας από κινδύνους :)
Κλεόβουλος
01-04-13, 17:50
από το αρσενικό ή από το θηλυκό;
κι απ' τους δύο
επιθυμώ να ζήσουν σε κοινωνικό για να παρατηρήσω και τις ενδιαφέρουσες συμπεριφορές ομαδικής προστασίας της αποικίας από κινδύνους :smile:
Απο αυτα που εχω ακουσει, εχει πολυ ενδιαφερον ;)
Αντε με το καλο!
ευχαριστώ, βέβαια από 4 ψαράκια μέχρι να γίνει αποικία εεεεεεχουμε καιρό :D
τα ψαράκια πάνε καλά. έχουν σταματήσει τα πολλά ξυσίματα και οι μετρήσεις είναι καλές (όλα 0 με τόσες αλλαγές νερού). θα συνεχίσω την καθημερινη ρουτίνα αλλαγής νερού για κάποιες μέρες, ώστε να σιγουρευτώ για τη βιολογία.
εχθές με την εβδομαδιαία αλλαγή νερού στο 200λιτρο με τα calvus (που είχα βάλει για 1 μέρα τα μικρά μουλτις) άλλαξα και θέση στα κοχύλια που έχουν μείνει μέσα (τα στοίβαξα στην δεξιά μπροστά γωνία). μετά από καμια ώρα τι να δω... το υποτιθέμενο φαγωμένο μουλτις να κάθεται πάνω από 1 κέλυφος :smt031:smt031:smt031
μετά από 3 βδομάδες ζει ακόμα ο κομάντο ( αν και είναι υποσιτισμένο).
αμέσως το έβγαλα και το έβαλα στο μικρό με τα υπόλοιπα 4, αλλά δεν είχε και την καλύτερη υποδοχή :(
ελπίζω να τη βγάλει καθαρή γιατί έχει μείνει και πίσω στην ανάπτυξη…
Ταϊζε πρωτεϊνη να δυναμωσει και πιστευω θα ειναι μια χαρα.
Και στα δικα μου, (που ειμαι στην αρχη της αποικιας) εχω ενα πιο μικρο που το εχουν κυνηγησει παρα πολυ τα μεγαλυτερα, αλλα δειχνει να παιρνει τα πανω του σιγα-σιγα. Δεν καταλαβαινουν τα ατιμα απο τετοια :D
Συγνώμη κατ'αρχήν, αν ξεφέυγω από το θέμα, αλλά δεν ξέρω πού αλλού να θέσω την ερώτηση. Η συγκεκριμένηhttp://www.tropical.pl/cichlidcarnivoresmallpellet,d257,0,en.html τροφή μπορεί να δωθεί σε μούλτις; Αφού βέβαια την κάνουμε σκόνη. Μιας και τα στόματα των ψαριών είναι μικρά, και στην αρχική της μορφή (pellets) δεν βυθίζεται.
Κλεόβουλος
01-05-13, 20:31
Ανοίγεις ένα θέμα και θέτεις όποια ερώτηση θέλεις :)
Είναι προτιμότερο να δίνεις βυθιζόμενες τροφές, αφού τρέφονται κοντά στον βυθό. Σαν συστατικά πάντως η τροφή που δείχνεις είναι κατάλληλη.
Ευχαριστώ πολύ. Θα φροντίσω να μην πλέκω άσχετα μεταξύ τους θέματα.
Το δεξί νταμαράκι πρέπει να το αφαιρέσεις κατά τη γνώμη μου και να απλώσεις εκεί τα κελύφη για τα μούλτις.
αφού ακολουθηθεί η παραπάνω πρόταση το Σαββατοκύριακο θα γίνει η επανένταξή τους στο κοινωνικό με τα κάλβους.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά γιατί οι εργασίες στο ενυδρείο (αφαίρεση πετρών, προσθήκη άμμου και κοχυλιών) θα γίνει με τα κάλβους μέσα...
τελικά όλα πήγαν καλά :D
την πρώτη μέρα μόνο επικράτησε ένα ψηλό θρίλερ μιας και 1 θηλυκό (μάλλον) ξεστράτισε από τα κοχύλια και προσπάθησε να βρει καταφύγιο στις πέτρες :confused: είδα επιθέσεις κάλβων πάνω από 8 εκατοστά στο ψαράκι... μάλλον ήταν εκφοβισμοί μιας και το ψαράκι δεν έχει καθόλου σημάδια και ζει πλεον στα κοχύλια του. τα κάλβους δεν τους δινουν καμία σημασία. ο καθένας στην πλευρά του.
όταν βρω χρόνο θα ανεβάσω και φωτος.
πολύ ζωηρά και κινητικά ψαράκια τα μουλτις.
Κλεόβουλος
15-05-13, 08:38
άσε τα λόγια και βάλε φωτο :)
ότι μπόρεσα έκανα...
οι δύο τελευταίες είναι από τα κάλβους :)
λοιπόν....
ο αρχηγός των μουλτις επιτίθεται σε κάλβους :p
το κάλβους που ζούσε πριν εκεί που είναι τώρα τα μουλτις επισκέπτεται αρκετά συχνά την περιοχή τους και ψάχνει για αφάγωτη τροφή. δεν δίνει καμία σημασία στα μουλτις... αλλά είδα τον κύριο στην 2η φώτο να επιτίθεται στο 3πλάσιο+ σε μέγεθος κάλβους. το καλβους ούτε που έδωσε σημασία βέβαια και συνέχισε να ψάχνει για τροφή.
πολύ τσαμπουκάδες αυτά τα ψαράκια:D
Χεχε! :D
Ωραια, τους πηραν τον αερα!
πιστεύω όταν μεγαλώσουν και τα υπόλοιπα 4 μουλτις (εκτός και αν είναι και τα 4 θηλυκά :confused:) δεν θα το αφήνουν να μπει στην περιοχή τους... αλλιώς την κάτσαμε όταν με το καλό γεννήσουν....
Ναι, καλο θα ηταν κανενα αρσενικο ακομα. Αλλιως τα βλεπω να σκαβουν και εξω απο το ενυδρειο για να βαλουν τα μικρα τους. Πιστευω θα τα καταφερουν και τοτε ακομα να τα προφυλαξουν.
επειδή το ΣΚ πρόκειται να λείψω είμαι σε δίλημμα αν θα χρησιμοποιήσω ταίστα ή όχι.
αν δε βάλω, τα ψάρια θα ταιστούν παρασκευή απόγευμα και μετά δευτερα απόγευμα.
τα κάλβους δεν έχουν πρόβλημα τα άφησα το Πάσχα 6 μέρες και δεν κατάλαβαν τίποτα, ούτε απώλεια βάρους παρατήρησα.
τα μούλτις είναι όμως 3-4 μηνών :confused:
τι μου προτείνετε;
Δεν θα παθουν τιποτα και να μην τα ταϊσεις. Τα δικα μου τα εχω αφησει 2-3 μερες ετσι και ακομα πιο μικρα. Οτι θελεις κανεις.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.