PDA

Επιστροφή στο Forum : Μια βοήθεια


giwrgos rott
25-03-13, 01:10
καλησπέρα.
έχω στην κατοχή μου ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο 65 λίτρων και θέλω να με βοηθήσετε σε κάποια πράγματα.
σκέφτομαι να βάλω μια μικρή ομάδα από γκάπυ.
έχω διαβάσει ότι για ξεκίνημα είναι το ιδανικό και μπορούν να αντέξουν κάπια λάθη.
δεν έχω αγοράσει ακόμα τα ψαρια.
θέλω πρώτα να στρώσει και μετά.
το στρώσιμο θα το κάνω με καθαρή αμμωνία.

για βυθό έχω πάρει άμμο από θάλασσα όπως και ψιλό χαλικάκι και έκανα τις εξής ετοιμασίες.
τα έβρασα πολύ καλά 3 φορες και μετά τα ξέπλυνα σχολαστικά με καθαρό νερό. στο τέλος το νερό δεν έβγαζε καθόλου θολούρα.
έχω αγοράσει επίσης ζωντανά φυτά τα οποια τα έχω προσωρινά σε ένα "ενυδρειάκι" 20 λίτρων το οποιο ήταν η κατοικία για έναν μονομάχο που δυστυχώς δεν "εντεξε".
τα φυτά είναι 2 "κερατοφιλο" και 2 ''ανούμπια''
τα πρώτα θα τα αφήσω να επιπλέουν και τις ανούμπιες θα τις δέσω πάνω σε ξυλαράκια.
μπορείτε να μου προτείνεται κάποιο άλλο φυτό?
επίσης σκέφτομαι να βάλω και καμία ρίζα.

και γενικά κάποια αλλαγή που πρέπει να κάνω σε εξοπλισμό η οτιδήποτε άλλο?
ο εξοπλισμός που έχω για το ενυδρείο είναι ο εξής.
ενσωματωμένο φίλτρο ΗL-BT400
φωτισμός 1 λάμπα 24w
θερμαντήρας 75w

επίσης τις μετρήσεις του νερού στο στρώσιμο θα τις
κάνω σε κατάστημα κάθε 2 μέρες.

maria p
25-03-13, 07:44
καλημέρα, χρόνια πολλά, καλώς ήρθες και με το καλό να χαρείς τον ενυδρείο σου!
Συγχαρητήρια γιατί κάνεις την πιο σωστή αρχή αφού προετοιμάζεσαι και ενημερώνεσαι πριν φιλοξενήσεις ζωντανά στο ενυδρείο σου.
Γιατί δεν σκέφτεσαι να στρώσεις το φίλτρο με μπόλι από φίλτρο χομπίστα (όχι από πετ σοπ)? Είναι πιο γρήγορος τρόπος και για μένα προσωπικά πιο εύκολος.
Αν θέλεις ωστόσο για την εμπειρία να το κάνεις με αμμωνία θα σου πρότεινα να προμηθευτείς δικά σου υγρά τεστς γιατί θα πρέπει να κάνεις συχνές και σχολαστικές μετρήσεις.
Τα γκάπυς είναι πανέμορφα ψάρια ως επιλογή αλλά επειδή γεννούν πολύ, θα πρέπει να έχεις κατά νου, πως θα αντιμετωπίσεις τα μωρά που θα προκύπτουν συχνά - πυκνά.
Για τον διακοσμητικό εξοπλισμό μου αρέσουν οι σκέψεις σου.
Για τον τεχνολογικό (φίλτρο), περίμενε γνώμες και συμβουλές από έμπειρα άτομα.
Καλή αρχή και καλή επιτυχία!

LAKI
25-03-13, 10:01
Βαλε καμια φωτο ;);););)Μου φενεται το ξενυχτισες!!

nazgul
25-03-13, 12:26
Καλημερα και απο εμενα και ξανα μπραβο που αρχισες διαβασμα πριν στησεις το ενυδρειο.

Για το στρωσιμο θα συμφωνησω με τη Μαρια για το μπολι ως ευκολη λυση, αλλα απο την αλλη θεωρω πολυ ωραια εμπειρια το στρωσιμο με αμμωνια και καλο ειναι να γινεται μια τουλαχιστον φορα, ωστε να καταλαβαινουμε πως ακριβως δημιουργειται η βιολογια μας. Θα συμφωνησω, επισης, οτι για αυτη τη μεθοδο, τα τεστακια ειναι απαραιτητα για να παρακολουθεις στενα τις εξελιξεις και να μην βασιζεσαι σε κανεναν για το ποτε μπορουν να γινουν οι μετρησεις. Αν ενδιαφερθεις, χρειαζεσαι αμμωνια (ΝΗ3/ΝΗ4), νιτρωδη (ΝΟ2) και νιτρικα (ΝΟ3). Καποια στιγμη καλο θα ηταν να τα παρεις ετσι κι αλλιως για να παρακολουθεις το ενυδρειο σου ακομα και οταν στρωσει, αν σε παιρνει τα αγοραζεις απο τωρα.


Για τη διακοσμιση τα guppies δεν εχουν αλλες απαιτησεις, περα απο ενα πυκνοφυτεμενο ενυδρειο με αρκετο κερατοφυλλο για να προστατευεται ο γονος. Διαφορα ευκολα φυτα χωρις πολλες απαιτησεις θα βρεις σε αυτο το θεμα: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537

Γρηγορης αναπτυξης φυτα, οπως hygrophila corymbosa siamensis, hygrophila polysperma, egeria densa κλπ θα σε βοηθησουν να μην εχεις και υψηλα νιτρικα. Ολα θα τα βαλεις στο τελος του στρωσιματος, καλυτερα.

Για το φιλτρο σου δεν θα συμφωνησω ιδιαιτερα. Ειναι μικρο και χωρις χωρο για καταλληλη ποσοτητα βιολογικου υλικου. Γνωμη μου, παντα, αλλα δεν νομιζω να σε καλυψει, κυριως οταν αρχισουν να αναπαραγονται με τρελους ρυθμους τα guppies και γεμισεις μωρα, αυξανοντας και το ταϊσμα τους. Ο υπολοιπος εξοπλισμος μια χαρα ειναι. Αλλα με το φιλτρο, αργα ή γρηγορα νομιζω οτι θα εχεις προβλημα.

giwrgos rott
25-03-13, 15:09
παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
η αλήθεια είναι ότι έκανα και εγώ λάθος ξεκίνημα όπως οι περισσότεροι που ξεκινήσανε το συγκεκριμένο χόμπι.
πήρα ένα ενυδρείο τύπου τζάμπο 18 λίτρων με φίλτρο της πλάκας, χωρίς θερμοστάτη. και έβαλα μέσα ένα μονομάχο χωρίς διάβασμα χωρίς ψάξιμο χωρίς τίποτα. το αποτέλεσμα όπως ξέρετε ήταν αναμενόμενο.
και για αυτό αποφάσισα ότι αυτή την φορά θα το κάνω σωστά!!!

τα test για το νερό θα τα πάρω λίγο αργότερα. πριν φυσικά βάλω τα ψάρια.
θα στρώσω το ενυδρείο με τον τρόπο που σας είπα στην παραπάνω δημοσίευση.

για το φίλτρο μπορώ να αντικαταστήσω τα υλικά μέσα?
η θα ήταν προτιμότερο να το αλλάξω όλο? η να βάλω κάποιο πρόσθετο εξωτερικό με τις ίδιες δυνατότητες? έχετε να μου προτείνεται κάτι καλύτερο?

επίσης τα ψάρια στο ενυδρείο μετά το στρώσιμο φυσικά θα τα προσθέσω σταδιακά. για αρχή θα βάλω 1 αρσενικό με τρία θηλυκά. και ανάλογα τις μετρήσεις που θα έχω θα βάλω άλλα τόσα.

τι φωτογραφίες να βάλω. αφού ακόμα δεν το έχω στήσει!!!

nazgul
25-03-13, 15:38
Οι περισσοτεροι καπως ετσι αρχισαμε...:rolleyes:
Το θεμα ειναι αν υπαρχει θεληση να διορθωθουν τα λαθη.

Και βεβαια μπορεις να αντικαταστησεις τα υλικα που εχει μεσα το φιλτρο. Οσο περισσοτερο βιολογικο υλικο χωρεσει, τοσο το καλυτερο. Το θεμα με το συγκεκριμενο φιλτρο (δεν το ειχα ποτε, οπως το ειδα στο ιντερνετ) ειναι οτι δεν εχει πολυ χωρο για βιολογικο υλικο (siporax, substrat pro κλπ) και θα το χρειαστεις για να καλυψει την ιχθυοφορτηση οταν με το καλο αρχισουν οι γεννες. Προσωπικα θα εβαζα ενα εξωτερικο. Δινεις καποια χρηματα παραπανω, αλλα εχεις το κεφαλι σου ησυχο πλεον σε οτι αφορα το σημαντικοτατο κομματι της φιλτρανσης. Υπαρχουν διαφορες φθηνες σχετικα λυσεις. Τα παντα εξαρτονται απο το ποσα εχεις σκοπο να ξοδεψεις.

Μια χαρα θα κανεις να το αρχισεις με αυτα τα ψαρια. Μην βαλεις πολλα μαζι, γιατι θα επιβαρυνουν την ανωριμη ακομα βιολογια σου. Αλλωστε, θα γινουν παρα πολλα με τον καιρο :D

giwrgos rott
25-03-13, 15:46
για αρχη αυτο θα κανω.
θα αλλαξω τα υλικα του φιλτρου. γιατι κοιτουσα τιμες για εξωτερικα και ηταν λιγο ακριβα!!! τι υλικο προτεινεις να βαλω?
τωρα ψαχνω να βρω ριζες.

nazgul
25-03-13, 15:52
Ολα στον καιρο τους.;)

Το siporax ειναι καλο και φθηνο σχετικα υλικο, το substrat pro ειναι παρα πολυ καλο αλλα ακριβοτερο. Καποιοι μαλιστα χρησιμοποιουν ελαφροπετρα απο το praktiker. Με μια αναζητηση στο φορουμ θα βρεις διαφορες συζητησεις για βιολογικα υλικα.

giwrgos rott
25-03-13, 16:30
και κάτι άλλο.
σκέφτομαι να κολλήσω στην πλάτη του ενυδρείου και στα πλαϊνά εκτος από την φάτσα ένα είδος αντηλιακής μεμβράνης. από αυτή που έχουν τα αυτοκίνητα. τα λεγόμενα φιμέ τζάμια.
θέλω το τοπίο να δείχνει σκούρο - βαλτώδεις.
το έχει κάνει κανένας? η έχει δει κάποιος κάτι παρόμοιο?
φοβάμαι αντί για καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα γίνει χειρότερο!!!

Κλεόβουλος
25-03-13, 19:08
Μια χαρά είναι η μεμβράνη. Βγαίνει-μπαίνει εύκολα αλλά λίγο ακριβή.
Έχω σε πλάτη, μαύρη αδιαφανή.