PDA

Επιστροφή στο Forum : Γέννα Apistogramma Cacatuoides


Juan
21-12-04, 11:25
Είμαι εντυπωσιασμένος γιατί τα κατάφεραν τα ψαράκια μου και έκαναν μωρά !
+-8
Εχθές όταν γύρησα από την δουλειά μου είδα το θηλυκό ψαράκι να έχει βγει από την φωλιά του που ήταν εκεί για 8 ημέρες. Κοιτόντας πιο προσεκτικά είδα ότι είχε βγάλει 'βόλτα' για πρώτη φορά τα μικρά της.
Μέτρησα 9-10 μωρά. Η εικόνα του ενυδρείου έχει αλλάξει εντελώς. Έχει πάει και το αρσενικό στην περιοχή της και βοηθάει στο να τα προφυλάξει από οτιδήποτε πλησιάζει.Ειναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει και χρειάζομαι την βοηθειά σας μήπως και καταφέρω να μεγαλώσει κανένα από αυτά. Παρακαλώ πει τε μου τι πρέπει να κάνω :shock:
Οι μέχρι τώρα απορίες είναι :
:?: Τι κάνω όταν κλείνουν τα φώτα ;
(Είδα [την μαμά τώρα πια] να είναι ανήσυχη αν και το είχα προβλέψει και είχα ανοίξει τα φώτα του δωματίου ώστε να έχει φως στο ενυδρείο. Μάλλον τα μάζεψε, με το στόμα και τα επέστρεψε στην φωλιά γιατί εκεί είναι πια. Διάβασα σε προηγούμενο post και θα άφησα ανοικτό ένα φωτάκι στο δωμάτιο.)
:?: Πρέπει να τα ταίσω ; Αν ναι, τι και πως ;
:?: Αλλαγές νερού κάνω κανονικά ;

Δεν ξέρω τι άλλο να σκευτώ προς το παρόν, περιμένω οδηγίες.

Τα υπόλοιπα ψάρια είναι:
15 Black neon tetra
6 Corydoras sterbai
5 otos
+1 Apistogramma cacato f.

sot-zoe
21-12-04, 12:28
Μπραβο για την επιυχια σου :D
Εαν εβαλες φωτακι θα βοηθησει πολυ την μανα να μην της τα φανε τα νεον .
Απο οτι ξερω εχεις φυτεμενο ενυδρειο , αρα η οι γονεις κατι θα βρουν να τα ταισουν , εαν εχεις και riccia ακομα καλυτερα .
Οσο για τις αλλαγες θα πρεπει να προσεξεις πολυ την θερμοκρασια , να ειναι οσο πιο ιδια γινεται με αυτην του ενυδρειου .
Θα σου πουν και οι ειδικοι στα Apistorgamma Cacatuoides πιο πολλα και πιο ειδικα φανταζομαι .
Αντε και σε αλλες γεννες :D

Juan
22-12-04, 11:56
Ευχαριστώ βρε Σωτήρη για την ευχή γιατί θα χρειαστεί απ'ότι βλέπω...
Ναι το ενυδρείο έχει φυτά [μας] :wink: που έχουν δουλέψει ως όρια και βοήθουν αλλά όσον αφορά την τροφή η 'μαμά' μάσαγε την τροφή και την άφηνε πάνω από την περιοχή που ήταν τα μικρά.
Μετά από ένα 24ωρο τα μικρά έμειναν 3-4 παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει το ζευγάρι. Ακόμα και το αρσενικό μάζεψε 2 φορές τα μικρά που απομακρύνθηκαν με το στόμα του και τα επέστρεψε χωρίς να πάθουν τίποτα !
(και εγώ περίμενα ότι θα τα έτρωγε κιόλας).
Υπάρχει περίπτωση να καταφέρουν να μεγαλώσουν τα μικρά σε ένα τέτοιο περιβάλον (με άλλα ψάρια) ή πρέπει πάντα να απομονώνουμε την μητέρα με τα μικρά σε άλλο ενυδρείο μόνα τους ; - Αν ναι πότε γίνεται αυτό ;
Πάντως εχθές που παρατηρούσα το ενυδρείο από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ δεν είδα καμία καμία απώλεια !
Υπάρχουν ελπίδες να μεγαλώσει κανένα - πόσο χρόνο κάνει για να μην είναι 'μεζές' για τα υπόλοιπα ;

Αν αν και λίγο καιρό στο χόμπι νομίζω είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές και εύχομαι να τις ζήσουν όλοι.

sot-zoe
22-12-04, 12:22
Να σου πω την εμπειρια μου με τα κριμπενσις που ζευγαρωνω χρονια .
Οταν οι συγκατοικοι ηταν λιγοι τα μικρα απο τις γεννες ηταν πολλα , οσο οι συγκατοικοι πληθαιναν τα μικρα μειωνονταν , τωρα με ακρετα αλλα ψαρια μεσα απο καθε γεννα μου μενουν 10 - 20 μικρα .
Μονο προσφατα που αποφασισα να τους παρω μια γεννα απο την αρχη (τα αβγα) επιξα στα μικρα .
Αρα θεωρω οτι ενας μεγαλος παραγοντας που παιζει ρολο στο μεγαλωμα των μικρων , ειναι και οι συγκατοικοι σε ενα ενυδρειο , χωρις να σημαινει οτι οι υπολοιποι παραγοντες δεν εχουν μεγαλη σημασια .

Giorgos
27-12-04, 22:44
Γιάννη, συγχαρητήρια για τα γεννητούρια! :wink: (αν και αρκετά καθυστερημένα)

Είσαι πολύ τυχερός που έχεις αρσενικό Apistogramma που είναι και ικανός πατέρας αλλά το γεγονός ότι έχεις και αρκετά γρήγορα ψάρια είναι μειονέκτημα για τα νεογνά (αλήθεια πως πάνε;).
Μια καλή λύση είναι να έχεις μια μεγάλη ποσότητα java moss κοντά στην φωλιά των θηλυκών ώστε να μπορούν να κρύβονται τα μωρά τους.
Οι πρώτες 10 μέρες είναι πολύ σημαντικές για την σωστή ανάπτυξη των μικρών. Θα πρέπει να ταϊζονται με μικρές τροφές πολύ συχνά, 5-6 φορές την ημέρα. Μια καλή επιλογή είναι το Liquifry για ωοτόκα. Μετά την δέκατη ημέρα είναι ικανά να τρώνε flakes και pelletized τροφές αφού τις κονιορτοποιήσεις και τις βυθίσεις σε σημείο που βρίσκονται τα μικρά. Όπως παρατήρησες, οι μητέρα κάνει πολύ καλά την δουλειά της και βοηθάει τα μικρά να βρίσκουν τροφή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους την μασάει για να μπορούν να την καταπίνουν.

Μπορείς να αφήσεις τους γονείς να μεγαλώσουν τα μωρά ακόμη και για έναν μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν θέλεις όμως μπορείς να τα χωρίσεις και νωρίτερα.
Οι αλλαγές νερού θα πρέπει να εκτελούνται κανονικά αλλά πάντα με προσοχή.

Juan
30-12-04, 15:14
Γειά σας !
Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε. Μόνο 3 μέρες είδα τα μικρά :cry:
Από εχθές είναι πάλι στην φωλιά της και δεν βγαίνει πράγμα που με κάνει να πιστέυω ότι έκανε πάλι αυγά. Σε περίπτωση που γίνει πάλι το ίδιο και καταφέρουν να γίνουν ψαράκια μπορώ κάνω κάτι να βοηθήσω ;
Μια καλή λύση είναι να έχεις μια μεγάλη ποσότητα java moss κοντά στην φωλιά των θηλυκών ώστε να μπορούν να κρύβονται τα μωρά τους.
Αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει γιατί μπροστά-και γύρω- από την φωλιά δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο, είναι, κατά την γνώμη μου, αρκετά προστατευμένη φυτεμένη με Echinodorus tenellus. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όταν έγιναν τα ψαράκια τα μετέφερε σε άλλη περιοχη από την φωλιά της. :?: Μήπως αν κάνω λίγο χώρο [κλάδεμα] τα κρατήσει εκεί ;
Πάντως έχω την εντύπωση ότι τα μικρά χάνοντε όταν κλείνουν τα φώτα, μπορεί να μην προλαβαίνει να τα μαζέψει όλα.
(Είδα [την μαμά τώρα πια] να είναι ανήσυχη αν και το είχα προβλέψει και είχα ανοίξει τα φώτα του δωματίου ώστε να έχει φως στο ενυδρείο. Μάλλον τα μάζεψε, με το στόμα και τα επέστρεψε στην φωλιά γιατί εκεί είναι πια. Διάβασα σε προηγούμενο post και θα άφησα ανοικτό ένα φωτάκι στο δωμάτιο.)
Μήπως κάνω κάτι λάθος ;

Giorgos
31-12-04, 02:25
Ναι μπορείς να βοηθήσεις σημαντικά έχοντας προετοιμάσει για τα μικρά κάποιο είδος τροφής για τις πρώτες ημέρες.
Προτείνω την τοποθέτηση java moss κοντά στην φωλιά όχι για να προσφέρει κάλυψη στα μικρά αλλά επειδή είναι μια πολύ καλή πηγή μικροοργανισμών (όπως το infusoria) από τα οποία μπορούν να τραφούν τα νεγνά τις πρώτες ημέρες.
Μην ανησυχείς για το σκοτάδι. Αν έχεις χρονοδιακόπτη στα φώτα του ενυδρείου η μητέρα ξέρει πότε σκοτεινιάζει και μαζεύει όλα τα μωρά της στην σπηλιά πριν σβήσουν τα φώτα.