Επιστροφή στο Forum : Μολις αγορασα 2 μονομαχους
christinastella
13-02-13, 19:02
Σημερα αγορασα δυο μονομαχους. Ο ενας ειναι αρκετα ησυχος ο αλλος ομως παρατηρησα να εχει καποιο προβλημα στο πως κολυμπαει.Οταν δν κολυμπαει καθολου ανεβαινει προς την επιφαναει και γυριζει το σωμα του πλαγια. Ομωσ δν το βαζει κατω και προσπαθει να κολυμπαει προς τα κατω καθετα. Κουραζεται ομως πολυ γρηγορα να προσπαθει να κολυμπαει προς τα κατω και οταν παει να μεινει ακινητο παλι το σωμα του ανεβαινει προς την επιφανεια. Εντομεταξυ την γυαλα του την επλυνα με σαπουνι πρωτα.Λετε να δηλιτιριαστηκε??? Τις ξεβγαλα ομως πολυ καλα.Ο αλλος μου μονομαχος δν επαθε τπτ.
φιλε μου διλιτιριαστικε και δεν πλενουμε με σαπουνι τιποτα παραμονο με νερο αλλα οχι μονο αυτο σε γυαλες ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΨΑΡΙΑ καθισε και διαβασε αυτα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490 για να καταλαβεις και πρεπει να παρεις ενυδρειο.
christinastella
13-02-13, 19:28
Δυστηχως δν ηξερα οτι δν πρεπει να τα πλενουμε με σαπουνι! σ'ευχαριστω πολυ παντως. Προς το παρρον του αλλαξα νερο μπας και ειναι καλυτερο.. Λες να εχω ελπιδες? Εχω ειδη ενα ενυδρειο απο προηγουμενη φορα.το ενα μπορω να το βαλω εκει αλλα το 2ο???Επισης το αρσενικο μπορει να ειναι μαζι με το θυληκο???
Vangelis21
13-02-13, 19:31
μονομαχος μονος του
τουλαχιστο αντιχλωριο βαζεις? δεν μπενουν δυο μαζει μονομαχοι το ενυδρειο ποσα λιτρα ειναι αλλα θα πρεπει και να το στρωσεις για να σοθουν πρεπει να το δωσεις σε ενα οπου να εχει ενυδρειο και να μπορει να τα σιντιρισει στο πετ σοπ μην πας να το δωσεις γιατι παλι σε κανα ποτιρακι θα το βαλουν
jimmis1974
13-02-13, 19:33
Δυστηχως δν ηξερα οτι δν πρεπει να τα πλενουμε με σαπουνι! σ'ευχαριστω πολυ παντως. Προς το παρρον του αλλαξα νερο μπας και ειναι καλυτερο.. Λες να εχω ελπιδες? Εχω ειδη ενα ενυδρειο απο προηγουμενη φορα.το ενα μπορω να το βαλω εκει αλλα το 2ο???Επισης το αρσενικο μπορει να ειναι μαζι με το θυληκο???
μπορει να ειναι μαζι αν ειναι αρσενικος και θυληκος, το θεμα ειναι σε τι ενυδρειο ειναι μαζι ? ποσα λιτρα ειναι η γυαλα ? το αλλο ενυδρειο που εχεις ποσα λιτρα ειναι ?
Ευτυχως που στο πετ δεν σου εδωσε δυο αρσενικους:D , αν και αν εισαι απο Πατρα υποπτευομαι απο που τους πηρες .... :D
christinastella
13-02-13, 19:43
Ναι Πατρα μενω το πηρα απο ενα μαγαζι στην οδο Πατρεως inguana λεγεται . Ναι του εβαλα αντιχλωριο. Τωρα τα εχω σε 2 γυαλες ξεχωριστα που η καθε μια ειναι 1λιτρο σχεδον. Το ενυδρειο που εχω ειναι περιπου 5λιτρα.
Vangelis21
13-02-13, 19:48
Ναι Πατρα μενω το πηρα απο ενα μαγαζι στην οδο Πατρεως inguana λεγεται . Ναι του εβαλα αντιχλωριο. Τωρα τα εχω σε 2 γυαλες ξεχωριστα που η καθε μια ειναι 1λιτρο σχεδον. Το ενυδρειο που εχω ειναι περιπου 5λιτρα.
φιλε μου οταν λεμε ενυδρειο εννοουμε 30+ λιτρα
jimmis1974
13-02-13, 19:49
:DΚαλα το φανταστικα :rolleyes:
1 λιτρο :sad: , ουτε να το σκεφτεσαι οτι θα αντεξουν.
Ουτε ο ενας στο 5 λιτρα .
Αν θες να προσπαθησεις και να εχεις μια ελπιδα να πας να παρεις απο την Πατρεως ενα ενυδρειακι (σκετη γυαλα ειναι) καπου 12 λιτρα το λιγοτερο , και κει αμφιβολος ειναι , εχει και μεγαλυτερα.
Και να βαλεις μονο τον εναν , εφοσον δεν εχεις ενυδρειο γιατι πηρες και δυο ??? κριμας ειναι !!
θελουν 30 λιτρα και πανω μπορεις να αγορασεις ενυδρειο απο εδω μεταχειρισμενα.http://www.petsupermarket.gr/home δες και εδω εχει φθηνα ενυδρεια.τωρα για τους μονομαχους δεν νομιζω να σωθουν πρωτα κατσε διαβασε πειο πανο που σου εχω γραψει ενα λινκ αν θελεις να σινεχισεις το χομπυ ;)
christinastella
13-02-13, 19:54
Αυτος ομως στο πετ τα ειχε σε ενα δοχειακι και ζουσαν και σε νερο της βρυσης.
-------------------------
Τον δευτερο τον αγορασα για να τον κανω δωρο σε μια φιλη μου..
το ξερουμε και οι πετσοπαδες τους βασανιζουνν :(
jimmis1974
13-02-13, 19:57
Αυτος ομως στο πετ τα ειχε σε ενα δοχειακι και ζουσαν και σε νερο της βρυσης.
δεν τον εχει σε δοχειακι , σε σφηνακι τον εχει :smt013
Τον δευτερο τον αγορασα για να τον κανω δωρο σε μια φιλη μου..
δεν θα προλαβεις ... :D
--------------------------------------------------------
christinastella
13-02-13, 19:59
Ρε παιδια πηρα εναν μπλε και εναν κοκκινο. Ο μπλε ειναι μια χαρα δν πατατηρησα κατι.Μονο στον κοκκινο παρατηρησα οτι δν μπορει να κατσει καθολου ακινητος και τον τραβαει το νερο προς τα πανω. Ειναι σιγουρο οτι θα παιθανουν και τα δυο??
δυστιχος ναι :( ο προτος απου δεν κολιπαει καλα μαλλον αυριοο :( αλλα και ο δευτερος σε λιγες μερες αν δεν κανεις κατι
Zorba_The_Freak
13-02-13, 20:15
Και μαλλον εβαλες νερο απο τη βρυση χωρις να ειναι ζεστο περιπου 25 C
marajohn1990
13-02-13, 20:16
οικονομικη λυση ειναι μια.....ενυδρειακι απο το jumbo μαζι με φιλτρο κτλ....
jimmis1974
13-02-13, 20:31
καλα λεει ο φιλος , τραβα jumbo (veso) και παρε ενα , τα ειχα δει και γω .
Aπλα δεν θυμαμαι ποσα λιτρα ειναι ?
Τουλαχιστον μπας και σωσεις τον εναν.
και οταν γεμησεις το μεγαλυτερο , να φτιαξεις σε αυτο σωστες συνθηκες απο θερμοκρασια και οτι αλλο και καλη προσαρμογη στο νεο νερο , μην του ερθει παλι αποτομα γιατι ηδη την εχει ακουσει με ολα αυτα . (μηλαμε για αυτον που ειναι πιο υγιής) , για τον αλλο λογικα δεν θα βγαλει νυχτα , παντως δωσε του μια ευκαιρια βαλτον στο 5 λιτρο και να χεις καλη θερμοκρασια .
Θερμοστατη τους εχεις , εχει θερμομετρο να βλεπεις ποσο εισαι ?
leandros69
13-02-13, 20:32
ουτε καν ενυδρειακι απο τζαμπο.
αν οι μονομαχοι ειναι αρσενικος θηλυκος πηγαινε παρε ενα πλαστικο ταπερ απο 60 ως και 100 λιτρα μεχρι να βρεις ενυδρειο σε αυτα παλι τα λιτρα.παρε μια αντλια,θερμοστατη,θερμομετρο και βαλε αγγελια για μπολι.
αν ειναι και οι 2 αρσενικοι παρε 2 40λιτρα και ολα τα παρελκομενα που ανεφερα.
οι μονομαχοι θελουν θερμοκρασια μεταξυ 27~28 β.
μπες εδω και δες τι θελουν τα ψαρια σου http://www.seriouslyfish.com/search/betta.
επισης να πας να διαβασεις ολα τα υπομνηματα για αρχαριους.
να καταλαβεις τι ειναι το στρωσιμο και τι ο κυκλος του αζωτου.
christinastella
13-02-13, 20:32
Οκ παιδια ευχαριστω :)
leandros69
13-02-13, 20:36
οικονομικη λυση ειναι μια.....ενυδρειακι απο το jumbo μαζι με φιλτρο κτλ....
δηλαδη εσυ της προτινεις ευθανασια με αργο θανατο.
καλα λεει ο φιλος , τραβα jumbo (veso) και παρε ενα , τα ειχα δει και γω .
Aπλα δεν θυμαμαι ποσα λιτρα ειναι ?
Τουλαχιστον μπας και σωσεις τον εναν.
2 λιτρα ειναι.καλυτερα να παρει ταπερ προσωρινα...
jimmis1974
13-02-13, 20:42
ααα για 2 λιτρα δεν το συζητω !!
Εγω παντως πριν κανα χρονο ειχα κρατησει σε 12λιτρο μονομαχο , καπου στους 8 μηνες , μετα τον χαρισα .
Αλλα του ειχα αψογες συνθηκες , σωστη θερμοκρασια , (με controler παρακαλω :D) , σωστη φιλτρανση , αλλαγες νερου με καλο αντιχλωριο , γενικος ημουν πανω κατα πανω στο ενυδρειακι και τον προσεχα πολυ !!
christinastella
13-02-13, 20:47
jimmis1974οχι δν εχει θερμοστατη ουτε θερμομετρο. Θα παω να κοιταξω μπας και βρω κανενα μεγαλυτερο και να βρω κανενα θερμοστατη .Λεανδρε γιατι να μην παρω απο τα jumbo??? (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=5340)
το αντιχλωριο ειναι μαρκα aquasana ειναι καλη???
ουτε καν ενυδρειακι απο τζαμπο.
αν οι μονομαχοι ειναι αρσενικος θηλυκος πηγαινε παρε ενα πλαστικο ταπερ απο 60 ως και 100 λιτρα μεχρι να βρεις ενυδρειο σε αυτα παλι τα λιτρα.παρε μια αντλια,θερμοστατη,θερμομετρο και βαλε αγγελια για μπολι.
αν ειναι και οι 2 αρσενικοι παρε 2 40λιτρα και ολα τα παρελκομενα που ανεφερα.
οι μονομαχοι θελουν θερμοκρασια μεταξυ 27~28 β.
μπες εδω και δες τι θελουν τα ψαρια σου http://www.seriouslyfish.com/search/betta.
επισης να πας να διαβασεις ολα τα υπομνηματα για αρχαριους.
να καταλαβεις τι ειναι το στρωσιμο και τι ο κυκλος του αζωτου.
+1000:smt023:smt023:smt023:smt023
leandros69
13-02-13, 20:58
γιατι σε ποσοτητες νερου κατω απο 40 λιτρα ειναι παρα πολυ δυσκολο για αρχαριο να κρατησει σταθερες παραμετρους νερου.και επισης σε τοσο μικρα βαζα οπως του τζαμπο θα καουν τα ψαρακια απο την αμμωνια.
Zorba_The_Freak
13-02-13, 20:58
Το βασικο σου προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι η θερμοκρασια και δυστυχως δεν μπορω να σκεφτω τι μπορεις να κανεις ΑΜΕΣΑ...
Επειδη τετοια ωρα δεν μπορεις να προμηθευτεις αυτα που πρεπει μετεφερε τον εναν, τον ασθενη λεω εγω ,
στο 5λιτρο με το νερο να ειναι περιπου στους 23-25 (χλιαρο το νοιωθεις προς το κρυο,μην το ζεματισεις το ψαρακι σου...
λεω 23-25 μηπως διατηρηθει η θερμοκρασια σου γιατι αμα του βαλεις 27-28 δεν το κοβω να μενει εκει
και θα το στρεσαρεις ακομα πιο πολυ) και μια και δεν εχεις θερμαντηρες βαλτα δοχεια καπου που να ειναι η θερμοκρασια
οσο πιο σταθερη γινεται,να ειναι ζεστα αν γινεται 25-27 (οχι πανω σε καλοριφερ και βρασουν)
μπορεις να βαλεις μια κουβερτα και πανω τα δοχεια.Παντως αυριο πρεπει να παρεις ενα μεγαλο δοχειο πλαστικο 70-100 λιτρα
και θερμαντηρα 70-100watt αν εχεις την δυνατοτητα παρε ενυδρειο,δεν σου λεω να τα πας πισω στο pet οπως θα σου ελεγα με αλλα ψαρια, γιατι και εκει για θανατο τα εχουν τα βαζουν σε ποτηρια και αργοπεθαινουν εκτος και βρεθει καποιος να τα σωσει,αν παλι δεν μπορεις η δεν θες να ασχοληθεις βαζεις μια αγγελια εδω και τα χαριζεις σε καποιον που μπορει να τα σωσει...
leandros69
13-02-13, 21:15
Επειδη τετοια ωρα δεν μπορεις να προμηθευτεις αυτα που πρεπει μετεφερε τον εναν, τον ασθενη λεω εγω ,
στο 5λιτρο με το νερο να ειναι περιπου στους 23-25 (χλιαρο το νοιωθεις προς το κρυο,μην το ζεματισεις το ψαρακι σου...
λεω 23-25 μηπως διατηρηθει η θερμοκρασια σου γιατι αμα του βαλεις 27-28 δεν το κοβω να μενει εκει
και θα το στρεσαρεις ακομα πιο πολυ) και μια και δεν εχεις θερμαντηρες βαλτα δοχεια καπου που να ειναι η θερμοκρασια
οσο πιο σταθερη γινεται,να ειναι ζεστα αν γινεται 25-27 (οχι πανω σε καλοριφερ και βρασουν)
μπορεις να βαλεις μια κουβερτα και πανω τα δοχεια.Παντως αυριο πρεπει να παρεις ενα μεγαλο δοχειο πλαστικο 70-100 λιτρα
και θερμαντηρα 70-100watt αν εχεις την δυνατοτητα παρε ενυδρειο,δεν σου λεω να τα πας πισω στο pet οπως θα σου ελεγα με αλλα ψαρια, γιατι και εκει για θανατο τα εχουν τα βαζουν σε ποτηρια και αργοπεθαινουν εκτος και βρεθει καποιος να τα σωσει,αν παλι δεν μπορεις η δεν θες να ασχοληθεις βαζεις μια αγγελια εδω και τα χαριζεις σε καποιον που μπορει να τα σωσει...
ετσι οπως ειναι τωρα ουτε σε ζεστη μπορει να τα εκθεσει αποτομα.διαφορα θερμοκρασιας πανω απο 2β. μπορει να τα στειλει απο θερμικο σοκ.
μεχρι να παρει εστω ταπερ πρεπει να κανει συχνες αλλαγες νερου με αντιχλωριο παντα και καθε φορα η θερμοκρασια να μην ξεπερναει τον 1β. διαφορα.
το νερο της τωρα ποσους βαθμους ειναι;
αμα τα βαλει σε ζεστο δωματιο με κουβερτα τυλιγμενα η θερμοκρασια θα ανεβει (Αν ανεβει) αργα και σταθερα αυτο ειναι το καλυτερο που μπορει να κανει ειναι προτιμοτερο απο το να ειναι τα ψαρια στο κρυο...
leandros69
13-02-13, 21:30
σε αυτο δεν διαφωνω αλλα θα πρεπει να προσεξει με τις αλλαγες που απαραιτητα θα πρεπει να κανει.....
jimmis1974
13-02-13, 21:46
δυστηχως αρχισες οχι απλος λαθος την ολη φαση .. αλλα τραγικα !!!
Το να τους βαλεις σε 5 - 10 - 15 λιτρα ενυδρειο να μεν δεν ειναι σωστο , αλλα εσυ δεν εχεις ουτε τα απαραιτητα για αυτα .
Και φυσικα εννοω θερμοστατη και θερμομετρο .
Και εστω οτι τα βαζεις τωρα καπου με νεο νερο πιο ζεστο , πως θα δεις τι θερμοκρασια εχει ?
Και συνεχεια αλλαγες που λενε οι φιλοι πιο πανω..... αλλαγες που? στα 5 λιτρα τι αλλαγη να κανει ? 2 λιτρα ??? χειροτερα θα τον κανει !!!
Ευχομαι οτι το καλύτερο , αλλα καλο ειναι παντα πρωτα να ρωτας , να παρεις καμια γνωμη γιατι αν ειχες ρωτησει ολοι θα σου πρωτειναμε καποια βασικα να αγοαρασεις , και ουτε τωρα να ταλαιπωρησε και συ αλλα και ειναι χειροτερο και για τα ζωντανα και για σενα οταν τα δεις νεκρα.
Βλεπεις και γω τωρα εχω θαλασσινα , αλλιως θα ρχομουν να μου τους εδηνες αν ειχα γλυκο μπας και τους γλυτωσουμε .... κριμας .. :smt102
καλωσηρθες.αυτα που μπορω να σου πω κιεγω ειναι τα εξης
1)μεχρι να ανοιξουν τα μαγαζια αυριο,βαλε τα ψαρια σε δοχειο η ακομα και κουβα,σκαφη κλπ.οσο μεγαλυτερο το δοχειο τοσο καλυτερα.το δοχειο να ειναι καθαρο, αλλα να μην εχει πλυθει με κανενος ειδους απορυπαντικο!
θα το γεμισεις με νερο περιπου στους 27 βαθμους(μπορεις να συμπληρωσεις απτο θερμοσυφονο αν δε μπορεις αλλιως) αλλα θα προσθεσεις και την αναλογη ποσοτητα αντιχλωριου.
μονο τοτε θα βαλεις τα ψαρια μεσα.
αφου τα κανεις αυτα βαλε το δοχειο καπου που να εχει οσο πιο σταθερη θερμοκρασια γινεται 25-28 και τα φωτα σβηστα.δε χρειαζεται να στρεσαρονται και αλλο.ακομα καλυτερα αν σκεπασεις το δοχειο με μια κουβερτα κλπ.
αυριο που θα ανοιξουνε τα μαγαζια,πηγαινε το υγιες ψαρι πισω στο πετσοπαδικο και αγορασε η δοχειο καταλληλο(πανω απο 40 λιτρα) και καταλληλο εξοπλισμο(φιλτρο,θερμαντηρα,και θερμομετρο)η αγορασε ενυδρειο με εξοπλισμο.
οτι και αν παρεις,μολις τελειωσεις ελα και βαλε αγγελια εδω μεσα στις αγγελιες για μπολι.
το αρρωστο ψαρι δεν νομιζω να τη βγαλει το βραδι αν εφαγε σαπουνι:(
κατσε και διαβασε τα υπομνηματα στους αρχαριους,στρωσε το φιλτρο σου σωστα(αυτο που θα παρεις) και τοτε μονο θα μπορεις να βαλεις ψαρι.
2)δωρο ψαρια και ζωα γενικως δεν κανουμε ποτε.ειδικα αν δεν ξερουμε αν ο δεκτης του δωρου μπορει και εχει τη διαθεση να το προσεξει.και τα ψαρια δεν ειναι οπως ενα γατακι,που θα το παρει ο αλλος και θα του δωσει γαλα και ολα καλα(που λεει ο λογος),ειναι πολυ πιο ευαισθητα και χρειαζεται διαβασμα.και εξοπλισμος.
3)κακως αγορασες δυο ψαρια αφου δεν ηξερες τι θελουνε και δεν ησουνα προετοιμασμενη.
4)κατσε διαβασε!ειναι ολα εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=52490)!
5)συγνωμη για το υφος,αλλα πρεπει να τα πουμε κιας ακουγονται και ασχημα.κατα τα αλλα καλα εκανες και μπηκες και ρωτησες,λαθη κανουμε ολοι.
leandros69
13-02-13, 21:54
ολοι λιγο πολυ λαθος αρχισαμε.......
jimmis1974
13-02-13, 22:05
ολοι λιγο πολυ λαθος αρχισαμε.......
σωστα ..... αλλα ..... ??
Ολοι ξεκιναμε λαθος , αλλα οχι τοσο λαθος γιατι εδω δεν σκεφτηκαμε καν , τα πηραμε τα ζωντανα και φυγαμε .... και δεν ειχαμε ουτε μια προετιμασια για το που θα τα βαλουμε .... !!!!
και γω πριν 12 χρονια που ξεκινησα το ενυδρειο και ημουν παντελος ασχετος και ηθελα επειγωντος ψαρακια , δεν πηγα σε πετ να πω δωσε μου 5 ψαρια να τα παω σπιτι και οπου βρω να τα βαλω ισα ισα να τα βλεπω και να πω οτι τα πηρα να μου φυγει η καψα ... !!!
Τελος παντων , μην τα πολυλεμε και ανχωνουμε και την φιλη περισσοτερο , δεν πειραζει αλλα λιγο προσοχη απο δω και περα να εχουμε και να μην σκεφτομαστε μονο την δικη μας αναγκη αλλα και των ζωντανων ... !!
προσπαθησε οτι το δυνατον καλυτερο , βρες δοχειο οσο μεγαλυτερο και πρωι πρωι στο Κυριο Πατρεως :D να παρεις οτι χρειαστεις.
Αν βρεις κατι απο ενυδρειο να μου στειλεις ΠΜ να σου δωσω αν θες χαλικι να βαλεις και αεροπετρα να συνδεσεις αεραντλια να χει οξυγωνοση το ενυδρειο, μου εχουν μεινει απο γλυκο , δεν τα θελω.
leandros69
13-02-13, 22:27
Αν βρεις κατι απο ενυδρειο να μου στειλεις ΠΜ να σου δωσω αν θες χαλικι να βαλεις και αεροπετρα να συνδεσεις αεραντλια να χει οξυγωνοση το ενυδρειο, μου εχουν μεινει απο γλυκο , δεν τα θελω.
θα σαλταρουν με την αεροπετρα.οι μονομαχοι ειναι λαβυρινθοψαρα (εχουν τρυπα στο κεφαλι και παιρνουν οξυγονο στην επιφανεια) θελουν πολυ χαμηλη αναταραξη νερου αλλιως δεν μπορουν να σταθουν επανω.
Παιδιά σιγά σιγά με τις συμβουλές. Ξέρετε πόσο είναι το πλαστικό δοχείο 70-100 λίτρα? Κατ' αρχήν δεν κυκλοφορούν τέτοια στην αγορά. Θα ανοίγανε από την πίεση του νερού. Μην αγχώνουμε τη φίλη μας.
Διάβασε σαν SOS τις συμβουλές του kgf12345.
Η μόνη μου ένσταση είναι ότι δεν χρειάζεται ενυδρείο 40L+ για 1 μονομάχο. Ξέρω με ποιό σκεπτικό το είπε... Για να προλάβει πράγματα.
Πάρε πρώτα σβάρνα Μαρινόπουλο - Βασιλόπουλο κλπ. κλπ. και αν βρεις ημιδιαφανή "κουτιά αποθήκευσης" 30L περίπου, αγόρασε.
Leandros η αεραντλία - αερόπετρα κάνει περισσότερη ανατάραξη από ένα φίλτρο?
Και τι σημαίνει "δεν μπορούν να σταθούν επάνω"????
leandros69
13-02-13, 23:16
ταπερ μεγαλα εχει σιγουρα το ΙΚΕΑ και δεν ανοιγουν.
τις ανλιες στους μονομαχους τις βαζουμε με σπρευ μπαρ και στελνουμε το νερο να χτυπαει στο τζαμι.αλλιως το ψαρι μολις παει να ανεβει επιφανεια παρασυρεται απο το νερο και δεν μπορει να παρει οξυγονο απο λαβυρινθο.ειναι θεμα ζωτικης σημασιας για τα λαβυρινθοψαρα.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=627&pictureid=4599
Για το ΙΚΕΑ δεν ξέρω αν έχει "τάπερ" τόσα λίτρα, δεν έχει εδώ γύρω κατάστημα. Και δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά.
Σου εγγυώμαι ότι πάνω από τα 30 λίτρα το υλικό "τάπερ" θέλει ενίσχυση. Η παραμόρφωση και μόνο που θα δεις στο δοχείο όταν αρχίζεις να το γεμίζεις νερό σε κάνει να ανησυχείς.
leandros69
13-02-13, 23:34
παρα πολλα παιδια εδω στο φορουμ χρησιμοποιουν ταπερ 60 λιτρων για καραντινες.
το εχουν δοκιμάσει ήδη αρκετα ατομα..και δεν χρειάζεται ενισχυση..ειναι φθηνο και ειναι η καλυτερη προσωρινη επιλογη...
ChocolatePuma
13-02-13, 23:39
Τα 60ρια του ΙΚΕΑ αντέχουν και αποτελούν καλή λύση
Θα συμφωνήσω όμως με τον rtolis, πως οι πληροφορίες είναι ήδη αρκετές για έναν αρχάριο, ο οποίος ξεκίνησε λάθος...όπως οι περισσότεροι από εμάς!
Επίσης θα συμφωνήσω, να κοιτάξει το post του kgf12345 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=8152) μήπως και σωθούν τα ψάρια
ο Λαβύρινθος δεν είναι ζωτικής σημασίας. Ή μάλλον είναι ζωτικής σημασίας με διαφορετική χροιά από αυτή που εννοείς. Χρησιμοποιείται όταν δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τον κλασσικό τρόπο. Σαν να είμαι εγώ κάτω από τη θάλασσα και να χρειάζεται να ανεβαίνω να παίρνω αέρα.
Για αυτό άλλωστε οι μονομάχοι έχουν περάσει στην ταξινόμηση από τα Αναβαντοειδή στα Περκόμορφα.
Το να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σημαίνει ότι ΔΕΝ παίρνει όσο οξυγόνο πρέπει.
marajohn1990
13-02-13, 23:49
2 λιτρα ειναι.καλυτερα να παρει ταπερ προσωρινα...[/QUOTE]
15 litr ειναι
leandros69
13-02-13, 23:59
ο Λαβύρινθος δεν είναι ζωτικής σημασίας. Ή μάλλον είναι ζωτικής σημασίας με διαφορετική χροιά από αυτή που εννοείς. Χρησιμοποιείται όταν δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τον κλασσικό τρόπο. Σαν να είμαι εγώ κάτω από τη θάλασσα και να χρειάζεται να ανεβαίνω να παίρνω αέρα.
Για αυτό άλλωστε οι μονομάχοι έχουν περάσει στην ταξινόμηση από τα Αναβαντοειδή στα Περκόμορφα.
Το να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σημαίνει ότι ΔΕΝ παίρνει όσο οξυγόνο πρέπει.
τοτε φιλε γιατι συστηνεται πολυ χαμηλη αναταραξη της επιφανειας και επισης χαμηλη σταθμη νερου;
15 litr ειναι
15 λιτρα φιλε ειναι βαζο δεν κανουν για ψαρι.
και λεφτα θα δωσει και δουλεια δεν θα κανει.
Το να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει σημαίνει ότι ΔΕΝ παίρνει όσο οξυγόνο πρέπει.μπορεις να μας δωσεις καποιο λινκ; πρωτη φορα τ ακουω αυτα.
Τα 60ρια του ΙΚΕΑ αντέχουν και αποτελούν καλή λύση
Θα συμφωνήσω όμως με τον rtolis, πως οι πληροφορίες είναι ήδη αρκετές για έναν αρχάριο, ο οποίος ξεκίνησε λάθος...όπως οι περισσότεροι από εμάς!στην ουσια δεν τις εχουμε πει τιποτα παρα μονο τι μπορει να κανει σημερα για την θερμκκρασια
Επίσης θα συμφωνήσω, να κοιτάξει το post του kgf12345 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=8152) μήπως και σωθούν τα ψάρια το ποστ του φιλου λεει οτι εχουμε πει πιο πριν με τον λεανδρο, απλα εγω διαφωνο στο να παει το ψαρι πισω και να ξεγραψει το αλλο ψαρι..επισης προτειναμε δοχειο σαν φτηνη λυση ωστε να ζησουν τα ψαρια μεχρι να τα χαρισει η να αποφασισει τι θα κανει γιατι η αγορα ενυδρειου και απροοπτη κιολας ειναι τσουχτερο εξοδο:smt003
Γενικά για τις συνθήκες διατήρησης, μπορείς να διαβάσεις τα υπομνήματα στον τομέα των αρχαρίων αλλά και τις εμπειρίες των παιδιών που έγραψαν (μπορεί να διαφέρουν οι γνώμες αλλά σε γενικές γραμμές μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου για τα ελάχιστα απαραίτητα που πρέπει να προσφέρεις για τα ψαράκια σου).
Τώρα σχετικά με το πρόβλημα του ενός ψαριού (που γέρνει προς τα πάνω), μπορείς να δεις αν έχει φουσκωμένη κοιλιά; 2 ενδεχόμενα μου φαίνονται πιο πιθανά 1) να έχει κάποιο πρόβλημα στη νηκτική κύστη (αν και συνήθως παρατηρούμε τα αντίθετα συμπτώματα, δηλαδή μειωμένη πλευστότητα με το πίσω μέρος του σώματος να πέφτει προς τα πίσω) και 2) να έχει κάποιο πρόβλημα με την τροφή που του δίνεις (τι ταίζεις και πόσο?)
Εδώ θα διαφωνησω, σύμφωνα με τις περισσότερες απόψεις που κυκλοφορούν για το θέμα, τα Bettas πιθανότατα παίρνουν οξυγόνο κυρίως μέσω του λαβυρίνθου και δευτερογενώς από τα βράγχια. Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές σε μονομάχους που πέθαναν επειδή δεν είχαν πρόσβαση στην επιφάνεια. Υπάρχει βεβαια το ενδεχόμενο τα αρσενικά να διαφέρουν από τα θηλυκά ως προς την ικανότητα αυτό (βασισμένο σε προσωπικές παρατηρήσεις) αλλά γενικά καλό είναι να τους παρέχουμε πάντα εύκολη πρόσβαση στην επιφάνεια. Είχε γίνει μια ανάλογη συζήτηση παλαιότερα για όποιον ενδιαφέρεται (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=629205&highlight=%F0%F1%FC%F3%E2%E1%F3%E7+%F3%F4%E7%ED+%E 5%F0%E9%F6%DC%ED%E5%E9%E1#post629205)
Επίσης, τα περκόμορφα και τα αναβαντοειδή είναι διαφορετικές ταξινομικές βαθμίδες (τάξη και υποταξη αντίστοιχα, δες εδώ http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=172611).
ChocolatePuma
14-02-13, 00:15
...και να ξεγραψει το αλλο ψαρι..
Αυτό έγραψε : "το αρρωστο ψαρι δεν νομιζω να τη βγαλει το βραδι αν εφαγε σαπουνι:sad:"...(το κόκκινο το πρόσθεσα εγώ) :)
Όσο για το ΙΚΕΑ...καλό και φθηνό : http://www.ikea.gr/DefaultM.aspx?page=productview&iID=2151
Θα σου πω την προσωπική μου άποψη Leandros. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σου το τεκμηριώσω, αλλά θα σου πω την, εν γένει, γνώμη μου.
Τα ψάρια αυτής της κατηγορίας ζούνε στη νότιοανατολική Ασία. Εκεί που λέγαμε παλιότερα Ινδοκίνα. Αυτή η περιοχή έχει ένα χαρακτηριστικό, συνηθισμένο στην Ινδική υποήπειρο, την περίοδο των μουσώνων και την περίοδο της ανομβρίας. Οπότε ο μηχανισμός του λαβύρινθου είναι μια μορφή επιβίωσης όταν πλέον τα νερά τελματώνουν κατά την άνομβρη περίοδο και δεν μπορούν να παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται.
Σίγουρο πάλι είναι ότι οι διάφοροι "μαστοράντζες" πετσοπάδες εκμεταλλεύονται αυτή την φυσική προσαρμογή ώστε να τα πασάρουν ως "εύκολα" ψάρια.
Αυτό έγραψε : "το αρρωστο ψαρι δεν νομιζω να τη βγαλει το βραδι αν εφαγε σαπουνι:sad:"...(το κόκκινο το πρόσθεσα εγώ) :)
Όσο για το ΙΚΕΑ...καλό και φθηνό : http://www.ikea.gr/DefaultM.aspx?page=productview&iID=2151
Ναι οκ δεν λεω οτι ειπε κατι κακο απλα η αποψη του ειναι οτι δεν εχει πολλες πιθανοτητες ,απλα εγω λεω να το παλεψει μεχρι τελους να μην το βγαλει απο το πλανο:)
Κατα τ αλλα συμφωνούμε
leandros69
14-02-13, 00:33
προτειναμε δοχειο σαν φτηνη λυση ωστε να ζησουν τα ψαρια μεχρι να τα χαρισει η να αποφασισει τι θα κανει γιατι η αγορα ενυδρειου και απροοπτη κιολας ειναι τσουχτερο εξοδο:smt003
τσουχτερο δεν λες τιποτα αν δεις πως ειχαμε μπλεξει εμεις http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64012.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=64037 μεχρι να φτασουμε εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=733219#post733219.
Ναι οκ δεν λεω οτι ειπε κατι κακο απλα η αποψη του ειναι οτι δεν εχει πολλες πιθανοτητες ,απλα εγω λεω να το παλεψει μεχρι τελους να μην το βγαλει απο το πλανο:)
Κατα τ αλλα συμφωνούμε
συμφωνω οτι το ψαρακι δεν πρεπει να βγει εκτος πλανου.
δεν γνωριζουμε καν αν ειναι σαπουνι η θερμικο σοκ....
Μακάρι να είναι πολύ ανθεκτικά. Εγώ όταν φτάνει το νερό πάνω από τη μέση και αρχίζουν να παραμορφώνονται φοβάμαι. Πάνω από 30L κάνω 2 τρύπες στο μέσο κάθε μεγάλης πλευράς και περνάω σύρμα που το πλέκω στις άκρες του.
christinastella
14-02-13, 00:45
Παιδια μεχρι στιγμης το εβαλα σε μια μεγαλη λεκανη να εχει χωρο. Απο το πετ που τα πηρα ουτως η αλλως αυτος που ειχε το μαγαζι τα ειχε σε ενα πολυ μικρο δοχειακι τετραγωνο.Αρα δν λεει να τα παω πισω. Το θεμα ειναι οτι δν εχω θερμομετρο πως θα μετρησω την θερμοκρασια του νερου?
Παιδια μεχρι στιγμης το εβαλα σε μια μεγαλη λεκανη να εχει χωρο. Απο το πετ που τα πηρα ουτως η αλλως αυτος που ειχε το μαγαζι τα ειχε σε ενα πολυ μικρο δοχειακι τετραγωνο.Αρα δν λεει να τα παω πισω. Το θεμα ειναι οτι δν εχω θερμομετρο πως θα μετρησω την θερμοκρασια του νερου?
και τα 2 μαζι τα εβαλες;
παρε αυριο θερμομετρο 4-5 ευρω και θερμαντηρα 15-20 ευρω αναλογα τα λιτρα, δεν μπορεις να μετρησεις χωρις θερμομετρο... βαλτα καπου ζεστα
Maverick δεν το λέω εγώ. Με τη νέα ταξινόμηση ανήκει στην οικογένεια των Οσφρονεμιδών (δηλ. Gourami) και όλα μαζί στην τάξη των Περκόμορφων.
Τώρα, το να έχεις κάποιος κανένα φίλτρο να γυρνάει 5-6 φορές τα λίτρα του ενυδρείου, σε μικρό, αμιγώς μονομάχου ενυδρείο, άντε να πω πάει να βγει στην επιφάνεια ο μονομάχος και δεν μπορεί...
Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας.
leandros69
14-02-13, 00:50
ετσι κι αλλιως δεν επιτρεπεται να αυξησεις αποτομα τη θερμοκρασια.βαλτα σε ενα ζεστο χωρο και σκεπασε τη λεκανη με μια κουβερτα.
Το θεμα ειναι οτι δν εχω θερμομετρο πως θα μετρησω την θερμοκρασια του νερου
Με απλό θερμόμετρο.
καλώς ήρθες! απ όσα διάβασες τι σκέφτεσαι να κάνεις με τα ψαράκια αυτά? όχι μόνο απόψε αλλά γενικότερα, αφού πάρεις υπ όψιν σου και τι χρειάζονται αλλά και τι έξοδα μπορείς να κάνεις για να πάρεις τις καλύτερες δυνατόν γνώμες.
leandros69
14-02-13, 01:00
Τώρα, το να έχεις κάποιος κανένα φίλτρο να γυρνάει 5-6 φορές τα λίτρα του ενυδρείου, σε μικρό, αμιγώς μονομάχου ενυδρείο, άντε να πω πάει να βγει στην επιφάνεια ο μονομάχος και δεν μπορεί...
Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας.
οταν λες μικρο μονομαχου ενυδρειο για ποσα λιτρα μιλας;
χωρις να ειμαι εμπειρος απο αυτα και μονο που εχω διαβασει δεν μπορω να σκεφτω λιγοτερα απο 50.
κατι βασικο που ξεχασαμε να σου πουμε ειναι να μην ταϊσεις το αρρωστο μια δυο μερες και γενικα μεχρι να μπουν στα απαραιτητα λιτρα μην ταϊζεις πολυ.θα πηξουν στην αμμωνια.
christinastella
14-02-13, 01:02
Παιδια δν ειχα σκοπο να αγορασω ενυδρειο.Ετσι κ αλλιως κοστιζουν πολυ και αυτη την στιγμη δν εχω την οικονομικη δυνατοτητα αν και θα μου αρεσε πολυ. Πηγα στο πετ και μου ειπε αυτος που τα πουλουσε οτι ζουν μεσα σε μια γυαλα χωρις να χρειαζονται ενυδρειο( θερμοστατη κτλ. ) αρκει να τους αλλαζω νερο μια φορα την εβδομαδα (ριχνοντας αντιχλωριο) και να τα ταιζω καθε μερα απο πολυ λιγο. Τωρα τι να πω δν ηξερα οτι χρειαζονταν κανονικο ενυδρειο.. αλλιως δν θα τα αγοραζα.. Τωρα το τι θα τα κανω δν ξερω..
leandros69
14-02-13, 01:12
κοιτα τις μικρες αγγελιες εδω στο φορουμ
ChocolatePuma
14-02-13, 01:13
Θα σου πρότεινα να βάλεις αγγελία και να τα χαρισεις σε κάποιον που διαθέτει ενυδρείο εφόσον δεν σκοπεύεις να αγορασεις
Και εννοείται πως κατανοώ το θέμα των εξόδων!
Ο πετσοπας έκανε πολυ καλά τη δουλειά του...το θέμα είναι να μην την πληρώσουν τα ψάρια...
Παιδια δν ειχα σκοπο να αγορασω ενυδρειο.Ετσι κ αλλιως κοστιζουν πολυ και αυτη την στιγμη δν εχω την οικονομικη δυνατοτητα αν και θα μου αρεσε πολυ. Πηγα στο πετ και μου ειπε αυτος που τα πουλουσε οτι ζουν μεσα σε μια γυαλα χωρις να χρειαζονται ενυδρειο( θερμοστατη κτλ. ) αρκει να τους αλλαζω νερο μια φορα την εβδομαδα (ριχνοντας αντιχλωριο) και να τα ταιζω καθε μερα απο πολυ λιγο. Τωρα τι να πω δν ηξερα οτι χρειαζονταν κανονικο ενυδρειο.. αλλιως δν θα τα αγοραζα.. Τωρα το τι θα τα κανω δν ξερω..
σε καταλαβαίνω, έμπλεξες χωρίς να φταις. εντάξει για το δοχείο βρίσκονται κάπως φτηνές λύσεις αλλά χρειάζεσαι οπωσδήποτε, φίλτρο, θερμαντήρα και θερμόμετρο αυτά δεν μπορείς να τ αποφύγεις
Να το πάμε αλλιώς γιατί το όλο thread παρασύρει η μία απάντηση τον άλλον?
Το δικό μου "μικρό" μπορεί να είναι κάποια λίτρα μικρότερο, από ότι θα ξεκινούσε κάποιος αρχάριος. Για τον απλό λόγο ότι ήδη έχω κάνει λάθη και ξέρω τι να προσέξω. Κάποιος που ξεκινάει τώρα δεν σκέφτεται τι μπορεί να αντιμετωπίσει.
Θέλεις να βάλεις τον μονομάχο σε 50 λίτρα? Θα του κάνεις τεράστιο καλό. Εγώ δεν θα το έκανα. Θα απογοητευθείς από ένα ψάρι στα 50 λίτρα, και το θέμα αυτού του forum είναι πως να πρσελκύουμε περισσότερα άτομα σε αυτή την ενασχόληση. Αλλά εγώ φοβάμαι ότι αν σου πω να βάλεις τον μονομάχο σε 50 λίτρα ότι θα μισήσεις το χόμπυ....
leandros69
14-02-13, 01:25
η και αντιθετα να το αγαπησεις.....
κι εγώ αγαπώ τους μονομάχους και είχα προ ετών κι έζησε πάνω από 2,5 χρόνια στα χέρια μου, σε 30λ.
όμως η προφανής αγάπη όλων μας, τείνει να γίνει υπερβολή. δεν είναι απαραίτητα τα 50λ για τον μονομάχο. μας αρέσει και το επικροτούμε όταν συμβαίνει αλλά δεν μπορούμε να το καθιερώσουμε σαν μίνιμουμ προϋπόθεση και να προσπαθούμε πιεστικά να πείσουμε κάποιον οτι αφού δεν μπορεί να κάνει αυτό να μην κάνει τίποτα. προσωπικά πιστεύω ότι στην φάση που βρίσκεται αυτή η κοπέλλα και σε 20λ να τον βάλει μπορεί να του προσφέρει ικανοποιητικές προϋποθέσεις για να ζήσει καλά και με κανονική διάρκεια ζωής, ιδιαίτερα αν το μήκος του είναι μεγάλο δηλαδή είναι μακρύ/κοντο.
leandros69
14-02-13, 01:47
δεν ειναι ευκολο να κρατηθουν σωστες και σταθερες παραμετροι σε 20 λιτρα νερου εκει ειναι το θεμα.
Leandros δεν κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση. Αν θες βάλε τον 1 (ένα) μονομάχο και σε 200 λίτρα για να το αγαπήσεις ακόμη περισσότερο το χόμπυ.
Υπάρχουν άτομα εδώ γύρω που ψάχνουν πρακτικές απαντήσεις.
leandros69
14-02-13, 01:57
πρακτικα φιλε μου και σενα και μενα αν μας κλεισουν σε ενα κελι 3Χ3 θα ζησουμε καμια 20ρια χρονια.αυτο ειναι το ζητουμενο;
Θέλεις να βάλεις τον μονομάχο σε 50 λίτρα? Θα του κάνεις τεράστιο καλό. Εγώ δεν θα το έκανα. Θα απογοητευθείς από ένα ψάρι στα 50 λίτρα, και το θέμα αυτού του forum είναι πως να πρσελκύουμε περισσότερα άτομα σε αυτή την ενασχόληση. Αλλά εγώ φοβάμαι ότι αν σου πω να βάλεις τον μονομάχο σε 50 λίτρα ότι θα μισήσεις το χόμπυ....
Aυτο ειναι το θεμα του φορουμ???? Τι ειναι εμπορικο κεντρο?
Εγω νομιζα ηταν να σωθει καταρχας κανενα ψαρι απο λαθος κινησεις αρχαριων και επιπλεον να μαθει στη συνεχεια τον χομπιστα, πως θα δωσει ιδανικες συνθηκες διαβιωσης στο ψαρι του, για να το χαιρεται οσο περισσοτερο ειναι δυνατον απο τη φυση του ψαριου.
Τα ψαρια δεν εχουν αναγκη αυτη τη στιγμη τα λιτρα για να επιβιωσουν.
Οι αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας τα σκοτωνουν (πχ ακομα και με 1-2C ακαριαια μεταβολη θερμοκρασιας μπορει να επερθει αμεσος θανατος). Το ιδιο και οι τοξικες ουσιες (αμμωνια κλπ) απο τα ιδια τους τα απορριματα.
Χρειαζονται λοιπον
1. Σταθερη θερμοκρασια μεσα στα ορια ασφαλειας των αναγκων τους ως τροπικα ψαρια (25-30C).
2. Μεχρι να στηθει σωστο ενυδρειο, πρεπει να γινονται καθημερινες αλλαγες νερου 50% με νερο ιδιας θερμοκρασιας και με την προσθηκη αντιχλωριου (seachem prime ει δυνατον που αποτοξικοποιει αμμωνια και νιτρωδη). Αναλογα τα λιτρα που διατηρουνεται μπορει να χρειαζονται και πανω απο μια φορες αλλαγη την ημερα. Πχ σε ενα λιτρο χωρις φιλτρανση εγω θα εκανα καθε 6 ωρες αλλαγη 40%
3. Ταισμα εως μηδενικο ή 1 φυλαρακι την ημερα, ισα να επιβιωσουν (το ταισμα σε αστρωτο ενυδρειο σκοτωνει ανετως, παρα η νηστεια)
πρακτικα φιλε μου και σενα και μενα αν μας κλεισουν σε ενα κελι 3Χ3 θα ζησουμε καμια 20ρια χρονια.αυτο ειναι το ζητουμενο;:smt023:smt023:smt023
αν ανοιξετε συζητηση για μονομαχους βλεπω να μην την βγαζεται ουτε χρονο:D:D:D
περα απο την πλακα στα 40 λιτρα θα ειναι οκ..... αλλα τι 40 τι 20 τι 60 μιας και οι διαφορες στην τιμη ειναι τις ταξης τον 20-30 ευρω κομπλε ενυδρειο για μονομαχο, απλα η κοπελα δεν ηθελε ενυδρειο οποτε το καλυτερο ειναι να τα χαρισει
πρακτικα φιλε μου και σενα και μενα αν μας κλεισουν σε ενα κελι 3Χ3 θα ζησουμε καμια 20ρια χρονια.αυτο ειναι το ζητουμενο;
Αν είχα 1 ευρώ κάθε φορά που ακούω αυτό το επιχείρημα τα χρόνια που είμαι εδώ θα ήμουν ΠΟΛΥ πλούσιος...
Εγω νομιζα ηταν να σωθει καταρχας κανενα ψαρι απο λαθος κινησεις αρχαριων και επιπλεον να μαθει στη συνεχεια τον χομπιστα, πως θα δωσει ιδανικες συνθηκες διαβιωσης στο ψαρι του, για να το χαιρεται οσο περισσοτερο ειναι δυνατον απο τη φυση του ψαριου.
:smt023:smt023:smt023:smt023
Οι αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας τα σκοτωνουν. Το ιδιο και οι τοξικες ουσιες (αμμωνια κλπ) απο τα ιδια τους τα απορριματα.
Χρειαζονται λοιπον
1. Σταθερη θερμοκρασια μεσα στα ορια ασφαλειας των αναγκων τους ως τροπικα ψαρια (25-30C).
2. Μεχρι να στηθει σωστο ενυδρειο, πρεπει να γινονται καθημερινες αλλαγες νερου 50% με νερο ιδιας θερμοκρασιας και με την προσθηκη αντχλωριου (seachem prime ει δυνατον που αποτοξικοποιει αμμωνια και νιτρωδη).
3. Ταισμα εως μηδενικο ή 1 φυλαρακι την ημερα, ισα να επιβιωσουν (το ταισμα σε αστρωτο ενυδρειο σκοτωνει ανετως, παρα η νηστεια)
εχεις δικιο σ αυτα που λες ασχοληθηκαμε με τα λιτρα ομως μονο για αυτο το λογο να υπαρχει σταθεροτητα στην θερμοκρασια μιας και τα ψαρια ειναι τωρα σε 1η2 λιτρα γυαλα οπου ουτε θερμοστατης δεν μπαινει:(:(
Αν είχα 1 ευρώ κάθε φορά που ακούω αυτό το επιχείρημα τα χρόνια που είμαι εδώ θα ήμουν ΠΟΛΥ πλούσιος...
Αν ειχες 1 ευρω για καθε χρονο που θα ζουσες σε ενα κελι χωρις θερμανση, μεσα στα περιττωματα σου και στην αμμωνια, δεν θα αγοραζες ουτε σουβλακι :D
Οι αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας τα σκοτωνουν (πχ ακομα και με 1-2C ακαριαια μεταβολη θερμοκρασιας μπορει να επερθει αμεσος θανατος). Το ιδιο και οι τοξικες ουσιες (αμμωνια κλπ) απο τα ιδια τους τα απορριματα.
Χρειαζονται λοιπον
2. Μεχρι να στηθει σωστο ενυδρειο, πρεπει να γινονται καθημερινες αλλαγες νερου 50% με νερο ιδιας θερμοκρασιας και με την προσθηκη αντχλωριου (seachem prime ει δυνατον που αποτοξικοποιει αμμωνια και νιτρωδη).
Εγώ πάλι νομίζω ότι πρέπει να θέτουμε και τα λογικά όρια. Θέλεις να σου πω ότι ο μονομάχος θα νιώθει υπέροχα σε 2 τόνους ενυδρείο? Θα νιώθει υπέροχα., δεν το συζητώ.
δεν μπήκα σε λεπτομέρειες επί της διαδικασίας. Ο δικός μου προβληματισμός είναι ότι α) Άμα περνάω καλά μπορώ να το πω και σε άλλον. β) μπορώ να του πω τι να κάνει στις δυνατότητές του χωρίς να γίνομαι διαφημιστής. γ) Να μη γίνομαι βασιλικότερος του βασιλέως.
Για μένα δεν είναι θέμα στρωσίματος το παρόν θέμα...
Δηλαδή αν σου αρέσει ένα χόμπυ και νιώθεις όμορφα δεν θες να το περάσεις και σε άλλους ανθρώπους? Δεν κατάλαβα τον παραλληλισμό...
Εγώ πάλι νομίζω ότι πρέπει να θέτουμε και τα λογικά όρια. Θέλεις να σου πω ότι ο μονομάχος θα νιώθει υπέροχα σε 2 τόνους ενυδρείο? Θα νιώθει υπέροχα., δεν το συζητώ.
Για λογικα να μιλαμε, ουτε για 2 τονους, ουτε για 2 λιτρα.
Καθε ψαρι εχει τις ελαχιστες αναγκες του σε διαθεσιμο χωρο για κινηση και σε καθαριοτητα νερου και μετα ερχεται και η εμπειρια του συντηρητη του αν μπορει να τα παρεχει αυτα στα μινιμουμ λιτρα.
Πχ να σου πω οκ 10 λιτρα ειναι το μινιμουμ για ενα μονομαχο, μπορουν να το κανουν ολοι σε 10 λιτρα?
Οχι για 2 μερες ή 2 μηνες.
Για ολα τα χρονια που ζει το ψαρι.
Και το καλοκαιρι με τους καυσωνες, που θα λειπουμε διακοπες, χωρις αλλαγη νερου, με τρελλη εξατμιση, με σωστη θερμοκρασια νερου αλλαγης, με σταθερο πεχα κλπ κλπ
Δηλαδή αν σου αρέσει ένα χόμπυ και νιώθεις όμορφα δεν θες να το περάσεις και σε άλλους ανθρώπους? Δεν κατάλαβα τον παραλληλισμό...
Ναι να το περασω, αλλα δεν ειναι αυτος ο σκοπος του φορουμ για μενα.
Τι να το κανω αν μαζεψω 100.000 χομπιστες στην Ελλαδα με μονομαχους σε γυαλες χωρις θερμανση και καθαρο νερο.
Είπα κάτι διαφορετικό?
Ειπες αυτο
Αν βαλει το ψαρι σε 50 λιτρα μεχρι να μαθει τα μυστικα του χομπι, το πολυ πολυ να του επιζησει ;)
Μετα, που θα μαθει, αποφασιζει μονος του τι θα κανει ;)
Ναι να το περασω, αλλα δεν ειναι αυτος ο σκοπος του φορουμ για μενα.
Τι να το κανω αν μαζεψω 100.000 χομπιστες στην Ελλαδα με μονομαχους σε γυαλες χωρις θερμανση και καθαρο νερο.
Μα ο σκοπός αυτού του φόρουμ είναι εγώ και ο κάθε εγώ να διαδώσει με ευγενικό τρόπο, σε όσους ρωτάνε και μπαίνουν στο forum ότι υπάρχει και πιο σωστός τρόπος να ασχοληθούν με τα ενυδρεία. Δεν νομίζω ότι κάποιος από αυτό το φόρουμ θα προτείνει γυάλες χωρίς θέρμανση και καθαρό νερό...
Και πάλι ξαναθέτω την ερώτηση: Εγώ είμαι ο Πάπας των ενυδρείων και λέω θα βάλεις το μονομάχο σε 50 λίτρα. Μη σε δω και τον βάλεις σε λιγότερα. Είμαι σωστός?
@christinastella
αφου δεν σκοπευεις να παρεις ενυδρειο(δεν εχει σημασια ο λογος),θα σου πω τι θα εκανα εγω.
θα πηγαινα το υγιες ψαρι πισω στο μαγαζι η θα το εδινα σε καποιον με ενυδρειο που να μπορει/θελει να το συντηρησει.
θα κραταγα το αρρωστο σε οσο πιο σωστες συνθηκες μπορουσα, και αν επιζουσε, θα το κραταγα πλεον σε αυτες τι συνθηκες μεχρι τη στιγμη που θα μπορουσα να το βαλω σε ενυδρειο κανονικο.
μη σε φοβιζει το οτι λεμε για ενυδρειο,δεν ειναι τοοοσο μεγαλο εξοδο.μπορεις με λιγο ψαξιμο εδω μεσα στις αγγελιες να βρεις πολυ φτηνα ενυδρεια απο χομπιστες, καταλληλα για το ψαρι σου.
αλλα ακομα και αν το βαλεις σε ενα πλαστικο δοχειο με καμια 40αρια λιτρα ας πουμε,ο εξοπλισμος που θα χρειαστεις για ενα μονο ψαρι δεν θα σου κοστισει ακριβα.μιλαμε βαρια για ενα 50ευρω.(ξερω οτι και αυτα ειναι παρα πολλα,για πολυ κοσμο...)
αλλα σιγουρα με λιγο ψαξιμο και αν εβαζες και μια αγγελια εδω μεσα για τα βασικα,σιγουρα θα βρισκοντουσαν συμφορουμιτες που θα σε βοηθουσανε δανειζοντας σου η ακομα και χαριζοντας σου τα βασικα πραγματα...
για ενα ψαρι,(αν το βαλεις σε δοχειο με αρκετο νερο) πχ 40 λιτρα,θες ενα μικρο φιλτρακι με λιγο βιολογικο υλικο στρωμενο,ενα μικρο θερμαντηρα και ενα θερμομετρο.μαλιστα αν εισαι λιγο προσεκτικη και διαβασεις λιγο για το ψαρι σου και τα βασικα που χρειαζεται για τον κυκλο του αζωτου,μπορεις να αποφυγεις και εντελως το φιλτρο και να το υποκαταστησεις με σωστο ταισμα,αληθινα φυτα,σωστη ρουτινα αλλαγων κλπ;)
δε σου λεω να μη βαλεις φιλτρο τωρα,σου λεω απλα οτι δεν θα κοστισει οσο φανταζεσαι η ολη ιστορια;)
αυτα ολα που σου εγραψα παραπανω(φιλτρο,θερμαντηρας και θερμομετρο)τα βρισκεις και με λιγοτερο απο 50 ευρω.
μπορεις το δοχειο που θα βρεις (μπορεις ακομα και γλαστρα να χρησιμοποιησεις αρκει να μην εχει τρυπες και ναναι καθαρη.)να το κανεις μια μικρη γλαστρολιμνουλα και με λιγα φυτα που θα βγαινουν απο μεσα να γινει πολυ ομορφο.και το καλοκαιρι θα τρωει και τα κουνουπια ο μονομαχος σου:D
η ουσια ειναι,οτι λιγο ψαξιμο/διαβασμα θελει και λιγη ορεξη;)
δεν ξερω ποση διαθεση εχεις να ασχοληθεις,αλλα δες το σαν ενα "μινι προτζεκτ" πχ, να δωσεις στο ψαρι τα απαραιτητα;)
μπορεις να το κανεις και με λιγοτερο απο 50 ευρω.γραψε στο youtube πχ, diy aquarium filter.η και εδω μεσα στην αναζητηση,υπαρχουν αναλογα θεματα πολλα.μια αεραντλια μικρη θελεις με σωληνακι και αεροπετρα ,ενα μπουκαλακι πλαστικο νερου,ενα κομματι σφουγγαρι και λιγο βιολογικο υλικο και εισαι κομπλε απο φιλτρανση για ενα ψαρι ;)
μενει ενας θερμαντηρας (γυρω στα 15 ευρω),ενα θερμομετρο(5 ευρω περιπου) και εισαι κομπλε.η αεραντλια με το σωληνακι και την αεροπετρα να κοστισει και δεκα ευρω.βρισκεις με τοσα σιγουρα.αντε και αλλα δεκα ευρω για το δοχειο.και ο συμφορουμιτης παραπανω σου ειπε ηδη να σου χαρισει αεραντλια.οποτε,απο σενα εξαρταται...
και ταισμα ελαχιστο οπως σου ειπανε και παραπανω,οπως και τα υπολοιπα:
2. Μεχρι να στηθει σωστο ενυδρειο, πρεπει να γινονται καθημερινες αλλαγες νερου 50% με νερο ιδιας θερμοκρασιας και με την προσθηκη αντιχλωριου (seachem prime ει δυνατον που αποτοξικοποιει αμμωνια και νιτρωδη). Αναλογα τα λιτρα που διατηρουνεται μπορει να χρειαζονται και πανω απο μια φορες αλλαγη την ημερα. Πχ σε ενα λιτρο χωρις φιλτρανση εγω θα εκανα καθε 6 ωρες αλλαγη 40%
leandros69
14-02-13, 03:08
Εγώ είμαι ο Πάπας των ενυδρείων και λέω θα βάλεις το μονομάχο σε 50 λίτρα. Μη σε δω και τον βάλεις σε λιγότερα. Είμαι σωστός?
γραφει πουθενα κατι τετοιο ετσι οπως το διατυπωνεις;
το να πει καποιος τι θεωρει ιδανικο δεν σημαινει οτι ειναι διαφημιστης,ουτε βασιλικοτερος του βασιλεως.
σε ρωτησε ουσιαστικα και ο σπυρος.
τι πιθανοτητες εχει ενας αρχαριος να κρατησει σταθερες παραμετρους νερου σε λιγα λιτρα;
ο γιος του γειτονα ειχε μονομαχο σε γυαλα και εζησε 4 χρονια.πρεπει δηλαδη να θεωρηθει σωστο;
Γνωριζω οτι αυτο ειναι ενα forum για μας τους ενυδρειοφιλους, αλλα οποτε διαβαζω τετοια θεματα, κατι μεσα μου νιωθει λιγο περιεργα... αυτο γιατι συνανθρωποι μας υποφερουν, πειναν, αργοπεθαινουν και εδω φαγωνομαστε για λιτρα, αντοχλωρια και θερμοστατες...
Φιλικα παντα, απλα καποιες φορες πνιγομαι...
Συγνωμη απλα εκφραζω μια σκεψη μου...
Δεν θελω να χαλασω το post
Θα παρακαλούσα να σταματήσει κάπου εδώ η συζήτηση για τα ιδανικά λίτρα για τον μονομάχο, γιατί η christinastella δεν πρόκειται να βγάλει άκρη... Αν θέλετε, ανοίξτε ένα νέο θέμα και ευχαρίστως θα μεταφέρω όλα τα σχετικά ποστ ;)
christinastella
14-02-13, 15:15
Λοιπον παιδια σας ευχαριστω πολυ ολους σας για την βοηθεια σας. Μπορω να πω οτι το αρρωστο ψαρακι μου φαινεται λιγο καλυτερα σημερα. Τουλαχιστον δν βγαινει στην επιφανεια μονιμως για να παρει αερα. Χτες το βραδυ μετα απο οσα διαβασα το εβαλα μεσα σε μια μεγαλη λεκανη και προσθεσα λιγο πιο ζεστο νερο για να εχει την καταλληλη θερμοκρασια. Σημερα το βρηκα να καθεται ακινητο στον πατο της λεκανης, κατι το οποιο χτες δν μπορουσε καθολου. Λετε να ζησει?? οσον αφορα για το ενυδρειο θα το ψαξω λιγο το θεμα και θα το προσπαθησω οσο μπορω.
αν καθεται στο βυθο και δεν κινειται,δεν ειναι καλο σημαδι αυτο...
τουλαχιστον οπως το περιγραφεις:(
αλλα δεν ξερουμε αν τελικα εχει παθει δηλητηριαση απο σαπουνι η ειναι "απλη" ταλαιπωρια.
θα σου πω τι θα εκανα εγω σε πρωτη φαση,αλλα περιμενε να παρεις και αλλες γνωμες...
εκτος απο ολα αυτα που σου εγραψα στο προηγουμενο ποστ μου,(που θα τα εκανα οσο πιο συντομα γινεται)
θα κατεβαζα τη σταθμη του νερου στη λεκανη ωστε να μειωθει η αποσταση που πρεπει να ανεβει το ψαρι για να αναπνευσει στην επιφανεια.αλλα αυτο θελει λιγο προσοχη γιατι αν μειωσεις το νερο πολυ,θα κρυωνει γρηγοροτερα και οι μεταβολες αυτες κανουν κακο.επισης μην αφηνεις τη λεκανη στο πατωμα!
δυστηχως εμενα μου ακουγονται δυσκολα τα πραγματα για το ψαρι,μακαρι ομως να τα καταφερει...
κινειται καθολου η καθεται ακινητο συνεχεια?
σε όσα πολύ σωστά σου λέει ο kgf12345 θα έλεγα αν το θεωρεί κι εκείνος σωστό σαν πιο έμπειρος, προκειμένου να διατηρείς μια κάποια ζεστασιά στο νερό, παρ όλο που στον μονομάχο δεν αρέσει το πολύ φως, να του έβαζες ένα πορτατιφ πάνω από την λεκάνη και την λεκάνη όπως σου είπε πάνω σε χαλάκι ή σε έπιπλο. πρέπει να του διατηρήσεις καθαρό ζεστό νερό
christinastella
14-02-13, 16:01
Βασικα αλλαζει μεριες αλλα περισσοτερο μενει ακινητο. Τωρα δν προσπαθει καθολου να ανεβει στην επιφανεια.
δυσκολα τα πραγματα:(
μπορεις να δοκιμασεις αυτο που σου ειπα.κατεβασε τη σταθμη αρκετα.ασε 10-15 εκατοστα νερο μονο,τυλιξε τη λεκανη με μια κουβερτα γυρω γυρω,βαλτη καπου με κανονικη θερμοκρασια δωματιου,(23-25)και μπορεις να βαλεις και διαφανη μεμβρανη απο πανω ωστε να κλεισεις ενα μεγαλο μερος απο πανω.ασε ανοιχτο πολυ λιγο να υπαρχει μια μικρη εξατμιση αλλα οχι πολυ και κρυωνει το νερο.δυστυχως δε μπορω να σκεφτω κατι αλλο προς το παρον,απλα για να διευκολυνθει το ψαρι να ανεβει στην επιφανεια:(
περιμενε μηπως εχει καποιος αλλος και καποια αλλη ιδεα να σου πει:(
αν εκανες το φιλτρακι που σου περιεγραψα βαζοντας μεσα λιγο ενυδρειακο ανθρακα η και ζεολιθο θα βοηθουσε περισσοτερο.
αμα θες να ζησει, παρε ενα θερμοστατη 10 ευρω εχει, να ησυχασει το ζωντανο...ανοιχτα ειναι τα πετ
ο υγιης τι κανει;
christinastella
14-02-13, 19:18
Ok θα παω σε λιγο να βρω εναν θερμοστατη. Ο μπλε ειναι παρα πολυ καλα. Ειναι αρκετα ζωηρος, κοβει βολτες και εφαγε μια χαρα.
Λοιπον παιδια αγορασα ενα ενυδρειο 15λιτρων (20 ευρω) και εναν θερμοστατη 50w εχει και θερμομετρο.
φιλτρο εχει το ενυδρειο που αγορασες?
leandros69
14-02-13, 19:24
οκ δοκιμασε το κατ' αρχην εξω απο το σπιτι μηπως χανει νερα.ειναι η πρωτη κινηση που κανουμε οταν παιρνουμε ενυδρειο.πλυνετο καλα μονο με νερο.χωρις σαπουνι.το ψαρι καλο ειναι να το βαλεις μεσα με νερο ιδιας θερμοκρασιας.μενει να δεις τι θα κανεις με φιλτρο.
christinastella
14-02-13, 19:41
Nαι εχει φιλτρο. Κ εχω και αντιχλωριο
ποσες σταγονες αντιχλωριο να ριξω???
Nαι εχει φιλτρο. Κ εχω και αντιχλωριο
ποσες σταγονες αντιχλωριο να ριξω???
θα κοιτάξεις πόσα ml είναι και σε πόσα ml αντιστοιχεί να δεις πόσο βάζεις ανά λίτρο
christinastella
14-02-13, 19:47
Ανα 1 λιτρο γραφει μια σταγονα. Οποτε να βαλω γυρω στις 10-11 σταγονες?
θα βάλεις τόσες σταγόνες όσο θα είναι το φρέσκο νερό . να βάλεις λίγο νερό κι απ αυτό που το έχεις τώρα και σιγά σιγά να συμπληρώσεις το καινούργιο όχι μαζεμένο γιατί σοκάρονται και είναι που είναι τα χάλια του.
τώρα που είναι άστρωτο το φίλτρο θα πρέπει κάθε μέρα ν αλλάζεις λίγο νερό γύρω στο 1-1,5 λ και όταν θα είναι οκ θα αλλάζεις κάθε βδομάδα, θα δούμε στην πορεία
Vangelis21
14-02-13, 19:59
το νερο της αλλαγης το προετοιμαζεις καπου αλλου πρωτα. οχι κατευθειαν στο ενυδρειο.
Αν ειναι αστρωτο το φιλτρο μην αλλαζεις νερο
Γεια σου..
Αργησα να δω το θεμα σου, αλλα εστω και τωρα μπορω να βοηθησω..
1)αρχικα πλυνε καλα το ενυδρειο και τον εξοπλισμο με ζεστο νερο, χωρις απορρυπαντικα.
2)Δοσολογια για το αντιχλώριο αναγραφεται πανω στο μπουκαλακι
Το πιο σημαντικο ομως ειναι οτι εχεις αστρωτο φιλτρο και χρειαζεσαι μπολι (Δεν ξερω αν εχεις διαβασει αρθρα σχετικα με τον κυκλο του αζωτου, νομιζω σου εχουν δωσει αναλογα λινκς τα παιδια στα πρωτα ποστ)
Μπορω αν θελεις να σου δωσω και σημερα..στειλε μου πμ να συννενοηθουμε :)
Στα 12λιτρα θα βαλεις και τους 2 μονομαχους? :confused:
christinastella
14-02-13, 20:04
Τι εννοεις αστρωτο φιλτρο???? οχι μονο τον ενα μονομαχο θα βαλω. Κατι διαβασα σχετικα με το μπολι αλλα ειναι σιγουρο οτι χρειαζεται?
Vangelis21
14-02-13, 20:10
Τι εννοεις αστρωτο φιλτρο???? οχι μονο τον ενα μονομαχο θα βαλω. Κατι διαβασα σχετικα με το μπολι αλλα ειναι σιγουρο οτι χρειαζεται?
κατσε διαβασε τα υπομνηματα για το στρωσιμο. Δεν μπορεις να βαλεις ψαρι σε αστρωτο ενυδρειο. Ζητα μπολι απο καποιον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ εκτος κι αν θες να στρωνεις για βδομαδες.
leandros69
14-02-13, 20:14
στρωμενο ειναι ενα φιλτρο οταν εχουν αναπτυχθει βακτηρια στο υλικο του, τα οποια μετατρεπουν την αμμωνια σε νιτρωδη και τα νιτρωδη σε νιτρικα.
http://www.aquatek.gr/vb/picture.php?albumid=615&pictureid=4593
εισαι τυχερη που υπαρχει δοτης ετοιμος να σου φερει μπολι.
Εντελως περιληπτικα:
Τα ψαρια παραγουν καποια αποβλητα. Αυτα διασπωνται σε ουσιες στο νερο, οι οποιες ειναι τοξικες για τα ψαρια. Μεσα στο φιλτρο αναπτυσσονται βακτηρια τα οποια διασπουν τις τοξικες ουσιες σε μη τοξικες.
Ενα καινουριο φιλτρο προφανως δεν εχει αποικηθει απο βακτηρια (δεν ειναι στρωμενο)..οποτε ειτε ακολουθεις μια σχετικα χρονοβορα διαδικασια στρωσιματος απο την αρχη πριν βαλεις ψαρια ειτε βαζεις στο φιλτρο σου υλικα απο στρωμενο φιλτρο (δηλ το μπολι) ωστε τα καινουρια υλικα να αποικηθουν σχετικα γρηγορα απο βακτηρια..Ετσι μπορεις να βαλεις αμεσως ενα μικρο αριθμο ψαριων..
Σου τα εγραψα παρα πολυ χοντρικα για να παρεις μια πρωτη ιδεα...για περισσοτερες λεπτομερειες θα ηταν καλυτερα να διαβασεις τα αρθρα για τους αρχαριους που υπαρχουν στο φορουμ.
Ναι, το μπολι ειναι 100% σιγουρο οτι χρειαζεται ;)
παιδιά η κοπέλλα έχει το ψάρι σημάδια με ασθένειας σε ένα κουβά χωρίς θερμαντήρα και φίλτρο και προσπαθεί να τον σώσει. θα περιμένει να στρώσει το φίλτρο?
δυστυχώς είναι έκτακτη ανάγκη. το ενυδρείο που πήρε πριν απο λίγο είναι 15λ, με το αντίστοιχο φίλτρο. θα βάλει μισό φρέσκο νερό με αντιχλώριο και μισό από τον κουβά, θα βάλει να δουλέψει φίλτρο και θερμαντήρας και θα βάλει αναγκαστικά το ψάρι μέσα ελπίζοντας πως όλα θα πάνε καλά. αφού θα είναι άστρωτο το φίλτρο θα πρέπει κάθε μέρα να αλλάζει μια ποσότητα νερού μέχρι να στρώσει. εγώ της είπα 1-1,5 λ, επειδή δεν είμαι αρκετά έμπειρη αν πρέπει να αλλάζει άλλη ποσότητα ας παρέμβει κάποιος που ξέρει στα σίγουρα να πει.
πάντως δεν γίνεται να περιμένει το στρώσιμο του φίλτρου. αν υπάρχει κοντά της κάποιος με μπόλι θα είναι το ιδανικό.
leandros69
14-02-13, 21:16
μαρια αυτο της λεει ο thab.ειναι στη πατρα και εχει μπολι.
μαρια αυτο της λεει ο thab.ειναι στη πατρα και εχει μπολι.
α ωραία να βάλει και στον άλλο που είναι καλά γιατί κι αυτόν σε άστρωτο αν θυμάμαι καλά τον έχει βάλει
Λοιπον παιδια αγορασα ενα ενυδρειο 15λιτρων (20 ευρω) και εναν θερμοστατη 50w εχει και θερμομετρο.
Λεπτομερεια, αλλα εχει το υποψιν σου.
Οι θερμαντηρες δεν εχουν θερμομετρο (εγω τουλαχιστον δεν ξερω κανενα).
Θα εννοεις οτι ο θερμαντηρας που πηρες, εχει θερμοστατη με ρυθμιση θερμοκρασιας.
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ειναι και σωστη αυτη η θερμοκρασια που ρυθμιζεις.
Η θερμοκρασια ελεγχεται μονο με θερμομετρο.
Αν δλδ βαλεις τη ρυθμιση στους 27, δεν σημαινει οτι θα ειναι και 27. Μπορει να ειναι 25 ή και 29.
Vangelis21
14-02-13, 23:11
Λεπτομερεια, αλλα εχει το υποψιν σου.
Οι θερμαντηρες δεν εχουν θερμομετρο (εγω τουλαχιστον δεν ξερω κανενα).
Θα εννοεις οτι ο θερμαντηρας που πηρες, εχει θερμοστατη με ρυθμιση θερμοκρασιας.
Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ειναι και σωστη αυτη η θερμοκρασια που ρυθμιζεις.
Η θερμοκρασια ελεγχεται μονο με θερμομετρο.
Αν δλδ βαλεις τη ρυθμιση στους 27, δεν σημαινει οτι θα ειναι και 27. Μπορει να ειναι 25 ή και 29.
και να προσθεσω οτι βαζουμε το θερμομετρο στην απεναντι πλευρα απο τον θερμαντηρα και στο κεντρο (απο υψος) του ενυδρειου
christinastella
15-02-13, 02:47
Παιδια ευτυχως πηρα μπολι μου εδωσε ο thab. Ναι detla66 αυτο που ειπες εννοουσα. Το εφτιαξα το ενυδρειο τα εβαλα ολα μεσα και το μπολι και τωρα σιγα σιγα προσπαθω να προσαρμοσω το νερο εκει π εχω το ψαρι μ για να μην του ερθει αποτομα.
το δευτερο ψαρακι τι θα το κανεις;ειναι σιγουρα και τα 2 αρσενικα;τι εννοεις να προσαρμοσεις το νερο; εγω θα εβαζα το ψαρι στο ενυδρειακι με τον θερμαντηρα αμεσα με το νερο που ηδη ειναι, και θα συμπληρωνα νερο στην ιδια θερμοκρασια βαλε και τον θερμαντηρα στους 23 αν αναβει παει να πει οτι ειναι πιο κρυο το νερο μολις σβησει θα εχεις περιπου 23 μιας και δεν ειναι η θερμαντηρες και ακριβειας,και μετα σταδιακα του ανεβαζεις βαθμους.Ειναι κριμα να αρωστησει και το υγιες:( μπορεις να κανεις μια πατεντα να τους δωσεις απο 7,5 λιτρα μεχρι να δεις ποιο θα κρατησεις:D
πολύ καλα!!! μπράβο σου!!! μπράβο και στον thab που κινητοποιήθηκε και σε βοήθησε.
αυτό που σου είπε ο johnpenc για το δεύτερο ψαράκι να μπολιάσεις, πες μας αν το έκανες.
όλα καλά να πάνε, ενημέρωνέ μας και ότι χρειαστείς θα τα λέμε
leandros69
15-02-13, 09:47
καλο θα ειναι αυριο (για να εχει περασει λιγος χρονος) βαλε σε ενα μπουκαλακι νερο,πηγαινε στο πετ και ζητα να σου κανουν μετρησεις.
για να δεις αν επιασε το μπολι ;).
christinastella
18-02-13, 02:01
http://www.youtube.com/watch?v=U_6LVcBLIKk
http://www.youtube.com/watch?v=U_6LVcBLIKk
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44571
christinastella
18-02-13, 02:20
kala teleiaaaaa!!! eidika auta me tin toualeta!!!!
ναι αυτα ειδικα ειναι πολυ ομορφα:rolleyes::smt102
ναι αυτα ειδικα ειναι πολυ ομορφα:rolleyes::smt102
ειναι βιοτοπικο με ενα κοπαδακι απο αυτα θα ειναι για διαγωνισμο
https://www.google.com/search?q=SCATOPHAGUS+RUBRIFRONS&rls=com.microsoft:el:%7Breferrer:source?%7D&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7GGHP_enGR469#hl=el&safe=off&tbo=d&rls=com.microsoft:el%3A%7Breferrer%3Asource%3F%7D&rlz=1I7GGHP_enGR469&sclient=psy-ab&q=SCATOPHAGUS+RUBRIFRONS+&oq=SCATOPHAGUS+RUBRIFRONS+&gs_l=serp.12..0i30j0i8i30.8376.10022.0.16042.13.9. 0.0.0.5.271.1634.0j8j1.9.0...0.0...1c.1.3.psy-ab.ppWDox5toAA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=dc1cb1c47999754b&biw=1920&bih=947 :smt102:smt102
jimmis1974
19-02-13, 15:03
πως πανε τα ζωντανα ? συνήλθαν ?
πως πανε τα ζωντανα ? συνήλθαν ?
αργει να απαντησει και ανησυχω!!
christinastella
21-02-13, 18:39
Παιδια μια χαρα ειναι τα ψαρακια!!!! λοιπον θελω να σας πω οτι ο κοκκινος αυτος που ζει στο ενυδρειο εφτιαξε φωλια... ενα μερος στην επιφανεια γεματο φυσαλιδες ( φωλια δν ειναι?? ) μηπως θελει να ζευγαρωσει???? :smt055
nikolakis94
21-02-13, 18:40
Ναι φωλια ειναι.Θελει να ζευγαρωσει.
Ναι φωλια ειναι.Θελει να ζευγαρωσει.
μην εισαι και τοσο σιγουρος..
μπράβο! τα κατάφερες. να ζευγαρώσει θέλει αλλά έχει διαδικασία το ζευγάρωμα και χρειάζεται επιπλέον ενυδρείο
nikolakis94
21-02-13, 18:46
μην εισαι και τοσο σιγουρος..
Δηλαδη?
christinastella
21-02-13, 18:49
Πρεπει οπωσδηποτε να τον βαλω να ζευγαρωσει???? Δλδ αν δν το κανω???
Πρεπει οπωσδηποτε να τον βαλω να ζευγαρωσει???? Δλδ αν δν το κανω???
όχι δεν είναι απαραίτητο. το ζευγάρωμα θέλει πολύ καλά φυτεμένο ενυδρείο, παρακολούθηση και μεταφορά της θηλυκιάς αμέσως μετά το ζευγάρωμα σε άλλο ενυδρείο. και μετά μεταφορά ή χάρισμα και των μωρών. μην μπεις στην διαδικασία όσο είσαι άπειρη ακόμα, δεν παθαίνει τίποτα το ψαράκι αν δεν ζευγαρώσει
καταρχην,νικολα..δεν το ειπα επιθετικα :)! το οτι ενας μονομάχος κάνει φωλιά,ειναι καθαρα θέμα ενστικτου..για να προχωρήσει καποιος σε αναπαραγωγή πρεπει να εινια ετοιμο κι το θυληκο και το αρσενικο,να επαρκουν τα λιτρα οι κρυψώνες κ.ο.κ....
christinastella
21-02-13, 18:57
Παιδια ανεβαζω και μια φωτο να δειτε
nikolakis94
21-02-13, 18:57
καταρχην,νικολα..δεν το ειπα επιθετικα :)! το οτι ενας μονομάχος κάνει φωλιά,ειναι καθαρα θέμα ενστικτου..για να προχωρήσει καποιος σε αναπαραγωγή πρεπει να εινια ετοιμο κι το θυληκο και το αρσενικο,να επαρκουν τα λιτρα οι κρυψώνες κ.ο.κ....
Δεν ειπα οτι το ειπες επιθετικα.Απλα ερωτηση εκανα.:D
leandros69
21-02-13, 20:12
καλα καλα δεν εχεις ενυδρεια για τους μονομαχους που εχεις τωρα.φαντασου να φερεις καποια θηλυκια και να στραβωσει το πραμα.θα πρεπει μετα να βολεψεις καπου και αυτη.επισης αντε και πες ζευγαρωσαν θα πρεπει να εχεις κανει τα κουμαντα σου και για τα μικρα.αστον να κανει φουσκες να εχει κατι να ασχοληται....
Μιας και το ψαράκι είναι μια χαρά και αρχίζει να παίρνει τα πάνω του....μήπως να του έφτιαχνες κι ένα πιο φυσικό περιβάλλον? ;)
Προσωπικά δε μου κάθεται καλά το πολύχρωμο χαλίκι...μπορείς με πιο φυσικά υλικά (άμμο, κάποιο ξύλο, εύκολα φυτά) να δημιουργήσεις ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα το εκτιμήσει και ο μονομάχος σου :smt023
αφου εζησε το ψαρι μπραβο:smt023τωρα που τη γλυτωσε,αν δεν εχεις διαβασει ακομα τα υπομνηματα του φορουμ,διαβασε τα.αν οχι για σενα,για το ψαρι;)
leandros69
22-02-13, 13:57
αφου εζησε το ψαρι μπραβο:smt023τωρα που τη γλυτωσε,αν δεν εχεις διαβασει ακομα τα υπομνηματα του φορουμ,διαβασε τα.αν οχι για σενα,για το ψαρι;)
:smt023
christinastella
23-02-13, 00:25
Παιδια εχει φτιαξει μια τεραστια φωλια!!! Εννοειται οτι δν προκειτε να τον ζευγαρωσω... Τι φυτα λετε να βαλω???
leandros69
23-02-13, 00:32
αγορασε ενα κοματι ξυλο μοπανι απο ενα πετ (θα εκτιμησει πολυ το ψαρακι το σκουρο χρωμα που θα βγαλει στο νερο και τις τανινες) και δεσε επανω με πετονια μια ανουμπια.επισης μπορεις να βαλεις στην επιφανεια κερατοφυλλο (μην το φυτεψεις γιατι θα σαπισει).φυτο ταχειας αναπτυξης επισης ειναι και η hidrofila diformis.
christinastella
11-03-13, 13:34
Μια ερωτηση.... Ειναι φυσιολογικο το σαγονι του να εχει χρωμα ασημι??? Ευχαριστω.. Επισης το φιλτρο μηπως πρεπει να το καθαρισω καποια στιγμη???
leandros69
11-03-13, 15:11
για το σαγονι δεν ξερω μπορει να ειναι ετσι τα χρωματα του ψαριου.μια φωτο θα βοηθουσε.αλλα το φιλτρο οταν αλλαζεις νερο θα ξεπλενεις ελαφρα στο νερο που αφαιρεσες απο το ενυδρειο πριν το χυσεις.προσοχη μην το ξεπλυνεις στη βρυση γιατι το χλωριο μπορει να σκοτωσει τη βιολογια του φιλτρου.
Επισης το φιλτρο μηπως πρεπει να το καθαρισω καποια στιγμη???
Οταν δεις οτι η ροη του φιλτρου πεφτει τοτε θα το καθαρισεις με νερο απο
το ενυδρειο οπως σου εγραψε ο leandros69.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.